Съдържанието на статията:

Могат ли да се лекуват зъбите по време на бременност??

По време на щастливото очакване на бебето е важно не само редовно да посещавате антенаталната клиника, да наблюдавате храненето на бъдещата майка и да проектирате детската стая, но и да обръщате специално внимание на здравето на устната кухина. Извършването на зъболекарски процедури е безопасно за плода и ще помогне на мама в бъдеще да не се разсейва от грижите за новороденото за пътувания до зъболекарските кабинети.

Превантивни прегледи

Превантивното посещение при зъболекар е задължително по време на бременност. Прегледите при зъболекарите се препоръчват поне два пъти: по време на регистрация и преди издаване на указ (30 седмици). Идеален график за посещение на стоматология: 6-8 седмици, началото на втория триместър (16-18), 27-28 седмици и непосредствено преди планираното раждане - 36-38 гестационна седмица.

По време на такива посещения лекарят внимателно изследва устната кухина на бременната жена, за да идентифицира заболявания на зъбите, венците и устната лигавица. В случай на откриване на заболявания се прави оптимален план за лечение, като се вземат предвид продължителността на бременността и характеристиките на патологичния процес. Лекарят също така помага на пациента да се ориентира в хигиенните характеристики, да избира паста за зъби (особено важна при наличие на токсикоза), обръща специално внимание на диетата, за да предотврати дефицита на витамини и микроелементи (флуорид и калций), което води до развитие на проблеми със зъбите в бъдеще.

Стоматологично лечение по време на бременност

Ако бременна жена има зъбни заболявания, те трябва да започнат да се лекуват дори по време на раждането на дете и да не се отлагат до раждането. Тъй като наличието на фокус на инфекция и микроби може да повлияе отрицателно не само върху състоянието на пациента, но и върху развитието на плода.

Абсолютно безопасно е да се извършват следните стоматологични процедури:

 • лечение на кариес и пулпит, некариозно увреждане на емайла;
 • екстракция на зъби с всякаква сложност, която се извършва под местна упойка;
 • Рентгенова диагностика.

Препоръчва се да се откаже извършването на следните медицински процедури:

 • зъбна имплантация;
 • всяка хирургическа интервенция, която изисква обща анестезия или пълна седация на пациента;
 • фото избелване или избелване с лазерна технология.

Лекарства за дентално лечение на различни етапи от бременността

Изборът на фармацевтични продукти, които ще се използват от бременна жена, трябва да се третира със специално внимание..

Разрешено е да се използват лекарства, които са способни да анестезират зъби, на базата на ибупрофен или парацетамол в дозите, препоръчани от производителя.

Употребата на производни на нимезулид за облекчаване на възпалението и облекчаване на болката е абсолютно противопоказана.

В специални случаи може да се предпише адекватна антимикробна терапия с абсолютно безопасни антибиотици (пеницилини, макролиди или цефалоспорини).

Местните противовъзпалителни лекарства са разрешени и препоръчани за използване като изплаквания или приложения, съдържащи мирамистин или билкови инфузии. Струва си да използвате внимателно разтвори, съдържащи алкохол и бульон от градински чай.

Особености на анестезията при бременни жени

Бременността не е противопоказание за лечение или вадене на зъби с помощта на местни анестетици.

Препоръчва се локална анестезия или инфилтрационна анестезия с лекарства на базата на безопасен артекаин. Употребата на лекарства с адреналин може да провокира началото на преждевременно раждане или спонтанен аборт по време на зъболечение в ранна бременност.

Стоматологични грижи за бременни жени в ранна бременност (до 14 седмици)

Първият триместър на бременността е изключително важен период за правилното полагане на всички органи и системи на плода, който се характеризира с повишено рисково предразположение. По това време бременната жена може да страда от токсикоза. В резултат на това могат да възникнат определени трудности, свързани с провеждането дори на обичайния рутинен профилактичен преглед..

При липса на индикации за спешна стоматологична интервенция се препоръчва да се откажат медицинските манипулации преди началото на втория триместър. В случай на остра болка е възможно лечение на кариес или пулпит, като се използва безопасна анестезия.

Рентгенова диагностика по това време не се извършва.

Също така се препоръчва бременна жена да се откаже от каквито и да било лекарства за облекчаване на зъбобол и да използва безопасна традиционна медицина (изплакване на устата с разтвор на натриев хлорид или слаби отвари от лечебни растения).

Стоматология през втория триместър

Период от 14 до 28 седмици е най-доброто време за планирани стоматологични процедури: инструментално почистване, лечение, премахване на дълбоко увредени зъби.

По това време плацентата вече е напълно оформена и надеждно предпазва бебето от възможните негативни ефекти на лекарствата, постъпващи в кръвта. Поради това е разрешено използването на одобрени болкоуспокояващи и антимикробни лекарства. Според показанията е възможно да се извърши традиционно рентгеново изследване.

Докато разширяващата се матка не упражнява ненужен натиск върху вътрешните органи на жената, пациентът не изпитва особени неудобства при седене на стоматологичния стол. Но не се препоръчва лечението на повече от един зъб при едно посещение, за да не се провокира стагнация на кръв в тазовите органи.

Стоматологични процедури за по-дълга бременност (след 28 седмици)

В по-късните етапи хормоналните промени причиняват подуване, чувствителност и възможно кървене от венците. Това е свързано с висок риск от случайна травма на пародонта по време на дълги периоди от бременността по време на различни манипулации. Също така е доста проблематично пациентът да бъде в неподвижно положение за дълго време. Трябва да се има предвид, че нервното напрежение, възможните неприятни усещания могат да провокират началото на преждевременно раждане. Това се дължи на значителни трудности при лечението на зъбите през тези периоди..

Ако има клинични показания за лечение на зъби за периоди, по-дълги от 30 седмици, лекарят трябва да сведе до минимум времето, което пациентът прекарва на стола, да използва анестезия, която е безопасна за пациента и нейното бебе.

Заключение

Вторият триместър е идеалното време за диагностични или терапевтични стоматологични процедури. Но при наличие на остри индикации, денталното лечение се разрешава по всяко време при стриктно спазване на специални правила за безопасност. Препоръчително е да откажете някои манипулации до следродилния период (зъбна имплантация или лазерно избелване на зъбите.

Нашата стоматология Vita Stom се занимава успешно с лечението на различни зъбни проблеми, екстракция на зъби при бременни жени, независимо от гестационната възраст. Използваме само съвременни и безопасни методи на експозиция, висококачествени лекарства за локална анестезия, които няма да навредят нито на бременната жена, нито на плода..

12 отговора на най-популярните въпроси за грижата за зъбите по време на бременност

Не знаете на какъв етап от бременността можете да лекувате зъбите си и като цяло, струва ли си да го направите? Имате ли много въпроси, на които е много важно да получите правилните отговори, за да поддържате бъдещата майка и нейното бебе здрави? Време е да прочетете статията, подготвена от журналистите на портала UltraSmile.ru - в нея ще намерите цялата най-полезна информация по тази тема.

Могат ли да се лекуват зъбите по време на бременност??

Ако има спешна нужда от това, тогава не само е възможно да се лекуват зъбите, но и е необходимо. Например, ако жената е развила остър възпалителен процес в устната кухина, който се усложнява от образуването на гноен или серозен ексудат и болка, тогава не трябва да отлагате лечението по-късно, тъй като това може да бъде изпълнено с усложнения за майката и бъдещото дете. Микроби и бактерии от източника на инфекция могат да пътуват с кръв през тялото на жената и да проникнат през плацентата, което може да доведе до аномалии на плода. А за самата жена подобна ситуация е опасна от появата на различни заболявания - от загубата на болен зъб до преждевременно раждане или спонтанен аборт..

Не само е възможно да се лекуват зъбите по време на бременност, но и е необходимо

Ако ситуацията ви позволява да отложите лечението за по-късно и нищо не застрашава здравето на майката и бебето, тогава е по-добре да отложите всякакви манипулации до момента на раждането. Но през този период от време е важно да укрепите хигиената на устната кухина и да полагате специални грижи за зъбите си, така че съществуващите проблеми да не прогресират..

Защо бременните жени имат проблеми със зъбите??

Често въпросът коя седмица е възможно да се лекуват бременни зъби възниква при жени, които не са били готови за факта, че през този светъл период от живота си някои здравословни проблеми биха започнали да се влошават толкова бързо. Въпреки това трябва да се помни, че женското тяло по време на раждането на плода претърпява хормонални промени, защитните сили на тялото падат, метаболизмът е нарушен. В допълнение, нероденото дете буквално приема от тялото на майката много полезни вещества, по-специално калций и флуор, които са му необходими, за да образува костната тъкан. Какъв е резултатът?

 • жената е податлива на какъвто и да е бактериален ефект, тялото й не може да му устои с пълна сила,
 • става тънък, чувствителен и слаб емайл: поради това емайлът реагира на температурни промени и се появява множество кариеси, които бързо прогресират,
 • слюнката в устата става вискозна, киселинният й състав се променя: слюнката 1 става по-кисела, концентрацията на калций и магнезий в нея намалява, в резултат на което бактериалната плака се натрупва в устата по-бързо и по-силно,
 • обострят хроничните заболявания,
 • кръвообращението в венците е нарушено, лигавицата се разхлабва: появяват се гингивит, пародонтит и пародонтоза на бременни жени,
Гингивит често се появява по време на бременност

 • костите стават крехки, защото костната остеогенеза е нарушена: поради това зъбите могат бързо да се срутят.

Друга причина, поради която бременните жени имат проблеми със зъбите, са диетичните промени. Така че, много бъдещи майки започват да абсорбират сладкиши, а също и често закуски, след което забравят за основно почистване на устната кухина. В резултат на това върху зъбите се натрупва бактериална плака, която се превръща в източник на много зъбни заболявания..

Жените често започват да консумират сладкиши, както и закуски често

„Смешно е, но имам проблеми със зъбите след три месеца на най-тежката токсикоза. Както обясни лекарят, проблемът беше, че първо, на фона на токсикозата, тялото ми като цяло спря да абсорбира полезни и хранителни вещества. На второ място, устата ми беше постоянно кисела и суха поради повръщане, което също се отрази на емайла. Разбира се, трябваше да разбера колко дълго могат да се лекуват зъбите. Нещо беше излекувано през втория триместър, някои проблеми трябваше да бъдат решени след раждането... "

Рута, фрагмент от рецензия от форума baby.ru

Когато не е твърде рано и когато не е късно за лечение на зъбите?

Сега нека разгледаме от коя седмица на бременността можете да лекувате зъбите си.

Така че, от първата до четиринадесетата седмица е по-добре да се откажете от това начинание, ако ситуацията не изисква спешна намеса. Факт е, че през първия триместър органите на бебето се формират активно и се полагат, докато плодът все още не е заобиколен от плътна защитна бариера - плацентата окончателно се формира само от 12-14 седмици, през този период от време тя става много плътна. Също така през първите 14 седмици всяка интервенция в тялото на майката (например анестезия), умножена по стрес, може да провокира тонуса на матката и спонтанен аборт..

Вторият триместър е идеалното време за лечение на зъби. През този период рисковете от развитие на усложнения при използване на лекарства и манипулации, разрешени от бременни жени, са минимални за мама и бебе..

Лечението е безопасно през втория триместър

Ако не сте разрешили съществуващите проблеми през втория триместър, тогава е важно да знаете коя седмица от бременността можете да лекувате зъбите си. По-добре е да правите това от 14 до 28, максимум 32 седмици. По-късно става изключително трудно да се извършват каквито и да било манипулации в стоматологичния стол, тъй като плодът значително се е увеличил по размер и жената трябва да заеме неудобно положение, при което бебето притиска кухите вени, нарушавайки кръвообращението и кислородния обмен в нея. По това време съществува голям риск от настъпване на преждевременно раждане..

Трябва да понесете болката или да използвате болкоуспокояващи?

Не забравяйте, че за жената в позиция болката и някои видове манипулации са еднакво опасни. Например болезнените усещания, особено когато жената се опитва да ги понася стабилно, могат да навредят на тялото: да причинят спадане на налягането, тонуса на матката, кислородния глад. Следователно не си струва да се откажете напълно от болкоуспокояващия в случай на болка, но трябва да запомните, че болката е предвестник на заболявания, които са важни за своевременно лечение..

По принцип приемането на анестетици и болкоуспокояващи за бременни жени е допустимо, при условие че средствата са избрани правилно, като се вземе предвид здравословното състояние. Естествено, неконтролираният прием на лекарства все още не е донесъл осезаема полза на никого, така че бременните жени трябва да бъдат внимателни по този въпрос. Тези. преди да вземете това или онова лекарство, трябва да се консултирате със зъболекар.

Облекчаващите болката трябва да се приемат само след консултация с лекар.

Жените могат да приемат Парацетамол или Панадол за облекчаване на болката у дома, но е по-добре, ако все пак се консултирате с лекар, който ще оцени вашите индивидуални здравни показатели, преди да предпише лекарството.

Какви видове анестезия са приемливи за лечение?

Ако сте отишли ​​да посетите лекар, тогава не трябва да се притеснявате, че ще боли. Съвременната медицина за бременни жени също ви позволява да изберете лекарства, които ще направят лечението безболезнено. По-специално това ще бъдат анестетици с минимално съдържание на вещество като епинифрин (адреналин). Каква е вредата от това вещество? Провокира вазоконстрикция и може да доведе до повишено кръвно налягане, което е опасно за бременните жени..

За бременни пациенти са подходящи Ultracain DS, Ubistezin, Articaine. Трябва обаче да разберете, че лекарствата с ниско съдържание на епинифрин или с неговото отсъствие имат свои собствени недостатъци: те са в състояние да спрат болката само за кратък период (до половин час), след което, ако е необходимо, ще трябва да въведете нова доза от лекарството.

В съвременната стоматология има безопасни лекарства за анестезия

Може ли да се правят рентгенови снимки?

Днес нито лечението на кариес, нито лечението на пулпит, нито ваденето на зъби не са завършени без рентгенови лъчи. Въпреки това, бременните жени се препоръчват да извършват тази процедура само ако е абсолютно необходимо, само през втория триместър и когато се използват мерки за безопасност: защитна жилетка и престилка на стомаха.

Ако въпреки това има нужда да се използва рентгенова снимка, не забравяйте, че съвременните цифрови радиовизиографи дават минимална доза лъчение (3 микросиверта за 1 рентгенова снимка). За сравнение, полет със самолет ще даде средно 30 микросиверта радиация.

Рентгеновите лъчи трябва да се правят само ако е абсолютно необходимо.

Възможно ли е да се премахнат зъбите?

Ако ситуацията се усложнява от гноен процес или заплашва разпространението на възпалителния процес в съседни звена и тъкани, тогава зъбът трябва да бъде отстранен. Най-добрият период за това е вторият триместър на бременността..

Възможно ли е да се поставят импланти?

Не, невъзможно е да се подготвите за хирургичния етап на имплантацията, както и да инсталирате импланти за бременна жена, тъй като има голяма вероятност изкуствените корени да не пуснат корени. Пациентът може да развие пери-имплантит на фона на намален имунитет, лоша остеогенеза на костната тъкан, нарушена циркулация на кръвта и податливост към възпаление на лигавицата..

През този период не трябва да инсталирате импланти.

Освен това по време на бременност отново е нежелателно да се правят рентгенови лъчи и компютърна томография и без тези методи на изследване е невъзможно да се проведе висококачествена подготовка за имплантация и да се следи ситуацията в бъдеще. Също така, по време на хирургическия етап на имплантацията, жената не може да бъде седатирана или обезболена, а изборът на анестетици, както обсъдихме по-горе, е много ограничен. И още един момент, който професионалните имплантолози отбелязват, е приемът на лекарства, болкоуспокояващи и антибиотици, които спомагат за бързото възстановяване през периода на рехабилитация и допринасят за ранното присаждане на импланти..

Възможно ли е да се поставят протези на импланти?

Тази процедура е напълно безболезнена, не изисква хирургическа намеса и е теоретично възможна. Опитните лекари обаче винаги първо оценяват състоянието и здравето на бременната жена. Ако бременността протича без усложнения, тогава може да се направи инсталиране на протези. Ако има възможност тази процедура да повлияе по някакъв начин на здравето, тогава тя трябва да бъде отложена до момента, в който жената роди.

Възможно ли е да се коригира захапката с брекети?

Поради факта, че бебето се нуждае от много калций и флуор, майка му често има недостиг на тези полезни вещества (дори и да използва витамини), поради това зъбите й стават в лошо състояние, отслабват. Поради тази причина всеки натиск върху тях през този период от живота е нежелан и в края на краищата носенето на брекети и други ортодонтски системи е точно насочено към принуждаване на зъбите да се движат в правилната посока под натиск. Но ако съчетаете тази процедура с прием на калций и с внимателна хигиена на устната кухина, тогава носенето на брекети е напълно приемливо..

В някои случаи е разрешено лечение с брекети

Възможно ли е да се извършва професионална хигиена на устната кухина?

Тази процедура е напълно безопасна за бременни жени. Освен това ще помогне за предпазване на зъбите от бактериална атака, ще премахне патогенната плака, която води до кариес и заболяване на венците. Най-добре се извършва, както и други стоматологични процедури, през втория триместър на бременността..

Лекарят използва същия стандартен набор от инструменти, които използва за процедурата при обикновени пациенти: ултразвуков скалер, апарат Air Flow. След това специалистът ще направи повърхността гладка и ще покрие емайла със защитен флуориран филм.

Снимката показва почистване на зъбите със системата Air Flow

Възможно ли е класическо протезиране?

Ако проблемът е остър и бременната жена не може да яде и дъвче храна правилно, без да инсталира протези, тогава е необходимо да инсталирате протези. По-добре е през този период да се даде предимство на временни конструкции, чието инсталиране не е свързано с подготовката на твърди тъкани и с използването на анестезия: например, можете да поставите временни подвижни протези или частични подвижни устройства.

По-добре е да отложите инсталирането на корони и мостове, докато жената роди. преди да фиксирате протезите, ще трябва да смилате опорните единици и да ги пулпирате.

Ако говорим за инсталиране на фасети, тогава професионалните лекари също препоръчват да се отложи процедурата за по-късно, но луминерите, при които обръщането на емайла е минимално, могат да бъдат инсталирани при условие, че бъдещата майка се чувства добре и няма проблеми с носенето на бременност.

Забележка: Неопределена променлива: post_id в /home/c/ch75405/public_html/wp-content/themes/UltraSmile/single-item.php на ред 45

Забележка: Неопределена променлива: пълно в /home/c/ch75405/public_html/wp-content/themes/UltraSmile/single-item.php на ред 46

 1. Александров Е. И. Съвременни възгледи за проблема за състава и свойствата на устната течност по време на бременност. Актуални проблеми на медицината: Бюлетин на Украинската медицинска дентална академия, 2011.

„За пациентите, планиращи бременност, силно препоръчвам да завършите всички стоматологични процедури предварително, за да не се изправите пред труден избор по-късно. Доста често жените в позиция поради хормонални промени, дори докато приемат калций и витамини, развиват и бързо развиват зъбни заболявания. В такава ситуация трябва да действате внимателно, като се фокусирате върху индивидуалните здравни показатели на пациента - за някои лечението може да се извършва внимателно и безопасно, но има трудни бременности, при които всяка намеса по време на бременността може да стане фатална. По-добре е, ако всички действия са съгласувани с гинеколога ".

Стоматологично лечение по време на бременност

Не само е възможно да се лекуват зъби за бременни жени, но е необходимо. Зъбобол не може да се толерира, това е огромен стрес както за тялото на жената, така и за бебето. Освен това скритите огнища на инфекция в устата могат да доведат до фетална инфекция. Ето защо не отлагайте посещението си при зъболекар..

Особености на денталното лечение за бременни жени

Бременността не е абсолютно противопоказание за каквито и да е стоматологични процедури. Пациентката обаче трябва да предупреди лекаря за нейната ситуация и да посочи точния период на бременността..

Основните нюанси на терапията:

 • докато носите дете, можете да лекувате кариес, пулпит, пародонтит и възпалителни заболявания на венците (гингивит, пародонтит, стоматит);
 • за пломбиране на зъби могат да се използват както химически втвърдяващи материали, така и композиции, втвърдяващи светлина, фотополимерните лампи са безопасни за плода;
 • забранено е избелването на емайла;
 • стоматологичното лечение се извършва под местна анестезия (инжектиране на Ultracaine, Articaine), на бъдещата майка не трябва да се позволява да търпи ужасна болка в зъболекарския кабинет;
 • общата анестезия е строго противопоказана.

Ранно и късно лечение на зъбите

Целият период на бременността условно се разделя на 3 периода (тримесечия).

Първи триместър (до 12 седмици)

През 1-ви триместър (най-ранният срок) се полагат всички жизненоважни органи на детето. Плацентата едва започва да се формира; тя все още не може да предпази плода от негативно влияние. Следователно през този период е нежелателно да се извършва каквато и да е медицинска намеса. Въпреки това, зъболекарят може да предпише местни лекарства за облекчаване на възпалението (хлорхексидин, мирамистин, холисал).

Втори триместър (приблизително 13 до 24 седмици)

През второто тримесечие рискът от опасности е значително намален. Плацентата служи като надеждна защитна бариера за бебето. Това е оптималният период за лечение на зъби и други стоматологични процедури..

Трети триместър (25 седмици до раждането)

През 3 триместър има повишена чувствителност на матката към лекарства. Освен това през този период тялото на жената е доста отслабено. Ето защо „допълнителният“ стрес в зъболекарския кабинет е крайно нежелан. По възможност е по-добре да отложите лечението на зъбите за периода на лактация. Това обаче не се отнася за спешни случаи като остър зъбобол..

Диагностика на зъбите по време на бременност

Лечението на пулпит и вадене на зъби по време на бременност не може да мине без диагностика. Конвенционалната рентгенова снимка (рентгенова снимка) не е най-добрият вариант за пациенти в позиция. Феталните клетки са в процес на делене, така че те са особено чувствителни към радиация.

Но ако има нужда от такава диагноза, по-добре е да се извърши през втория триместър. Не забравяйте да покриете стомаха и таза си със защитна оловна престилка.

Най-безопасният вариант за жени по време на бременност е цифровата радиовизиография. Този метод се характеризира с минимално облъчване - 90% по-малко в сравнение с рентгеновите лъчи на филма.

Безопасна анестезия за бременни жени

Използват се локални анестетици, които не преминават плацентарната бариера. Друго изискване към болкоуспокояващите е ниската степен на въздействие върху кръвоносните съдове..

Лидокаинът не е подходящ за бъдещи майки, тъй като такова лекарство може да причини мускулна слабост, спазми и рязък спад на кръвното налягане.

Най-добрият вариант са анестетиците на основата на антикаин:

 • Убистезин;
 • Ултракаин;
 • Алфакаин;
 • Artifrin.

Тези лекарства не увреждат бебето, тъй като действат локално. Те също имат намалена концентрация на съдосвиващи компоненти (адреналин и др.), Което е безопасно за майката.

Екстракция на зъби по време на бременност

Ваденето на зъб е хирургична операция, която винаги е придружена от психо-емоционален стрес. Разбира се, не е желателно за жени, докато носят дете..

Следователно екстракцията на зъбите се извършва само в екстремни случаи:

 • фрактура на короната или корена;
 • дълбок кариозен фокус, който се превръща в причина за гнойно възпаление;
 • образуването на киста, чийто диаметър надвишава 1 см;
 • постоянна остра болка, която не може да бъде елиминирана с консервативна терапия.

Ваденето на мъдреци по време на бременност изобщо не се извършва. Подобна операция често завършва с алвеолит (възпаление на дупката) и други усложнения, които изискват антибиотици..

Зъбна имплантация и протезиране по време на раждане

По време на бременност може да се постави всякакъв вид протеза, включително корони и мостове. Изключение - зъбни импланти.

Имплантирането на зъбен имплант често изисква много жизненост. Но по време на бременност всички ресурси са насочени към развитието на здраво бебе..

В допълнение, след имплантацията се изискват противовъзпалителни и аналгетични лекарства, които са противопоказани за бъдещата майка..

Стоматологичното лечение по време на раждането на дете може да се направи абсолютно безплатно, ако използвате полицата на задължителната медицинска застраховка На нашия уебсайт ще намерите списък на всички държавни институции, както и частни зъболекари.

Плюсове и минуси на стоматологичното лечение по време на бременност

Начало »Статии» Плюсове и минуси на стоматологичното лечение по време на бременност

Рядко жената има перфектна бременност. Токсикозата, високото кръвно налягане, главоболието и редица други заболявания следват бъдещата майка. Но за да имат здраво дете, жените са готови на всичко, включително да издържат на болка. Какво да направите, ако зъбите започнат да болят, отидете на зъболекар или не? Отговорът е недвусмислен: лечението на зъбите е задължително!

Възпалителните процеси, развиващи се в областта на зъба, венците, устната кухина, могат да имат вредно въздействие върху растежа, развитието на плода.

Дори кариозният зъб да не боли, той е източник на микроорганизми. Попадайки в стомаха, те причиняват късна токсикоза при бременна жена. И при наличие на гноен фокус, майката може да зарази детето с гингивит с обикновена целувка.

По време на бременност количеството калций в тялото на жената се увеличава и е 2%. По време на бременност се случва тя да не го получи с правилната скорост или да не се абсорбира. Това заплашва:

 • появата на кариес;
 • спазми през нощта в крайниците;
 • удвояване на риска от кървене след раждане;
 • появата на алергични реакции при нероденото бебе;
 • развитието на рахит при новородено.

Ето защо, за да предотвратите подобни симптоми, от първите месеци на бременността трябва редовно да се подлагате на стоматологични прегледи при зъболекар. Лекарят ще открие и най-малките проблеми, препоръчва превантивно лечение.

Причини за посещение на зъболекар по време на бременност

Не са редки случаите, когато бременните жени отлагат посещението при зъболекар. В резултат на това малък проблем, чието навременно решаване не би отнело много време, до края на бременността завършва със загуба на зъб, развитие на хронични заболявания на устната кухина.

Жената трябва да е наясно с 3 основни причини, според които за нея е важно да потърси специализирана помощ навреме:

 • Промените в хормоналния фон в организма засягат развитието на патологии на устната кухина;
 • Недостатъчно калций в организма се наблюдава при повечето жени, особено през втория и третия триместър, което причинява кариес;
 • По време на раждането на дете се променя важно свойство на слюнката: дезинфекциращата способност се губи, в резултат на което патогенните микроби се размножават в устната кухина. Слюнката променя нивото на киселинност, това води до разрушаване на зъбния емайл.

На какъв етап от бременността се препоръчва лечение на зъби

Няма ограничения във времето, няма ограничения във времето. Ако зъбите са възпалени, трябва да се лекува незабавно. Но ако ситуацията не е критична, по-добре изчакайте до 14 седмици (т.е. след първия триместър) и през този период отидете на лекар.

Забранено е използването на анестезия през първите месеци на бременността, тъй като по това време се полагат жизненоважни органи.

В периода от 14-15 седмици животът на бебето вече е защитен от плацентата. През този период е разрешено приемането на анестетици, съдържащи минимален адреналин.

Рентгенографията е разрешена (в особено трудни случаи).

През третия триместър плодът вече оказва значителен натиск върху аортата, което трябва да се има предвид при избора на позиция на стоматологичния стол. Предотвратете припадък, спадът на налягането ще помогне за позицията от лявата страна.

Видео за стоматологичното лечение като цяло и имплантацията в частност

Болести, които трябва да се лекуват по време на бременност

Когато сте на стоматологичния стол, ако приемате лекарства, докладвайте за това. Това ще ви помогне да изберете най-безопасната тактика на лечение..

Практикувайте добра хигиена по време на бременност, използвайте флуоридни пасти и без избелващи пасти!

Ако имате кариес?

Кариесът може да се лекува просто, без упойка, но процесът не трябва да се започва, дори ако болката е поносима, в противен случай разрушаването на зъба ще достигне до пулпата и тогава отстраняването на нерва не може да бъде избегнато, следователно, по-сериозно лечение. В процеса на лечение на кариес няма ограничения за използваните пломби, можете да използвате обикновени или фотополимерни пломби.

Често една от причините за развитието на кариес по време на бременност е честата токсикоза. Например използването на ароматизирана паста за зъби при миене на зъбите може да провокира повръщане. А съдържащата се в повръщането киселина е опасна за зъбния емайл. Ето защо се препоръчва да изплаквате устата си с обикновена вода възможно най-често..

Гингивит или стоматит

Възпалението на венците (гингивит) по време на бременност може да възникне в хипертрофирано състояние поради постоянно възникващи хормонални смущения в бременното тяло. В случай на възпаление на венците трябва незабавно да потърсите професионална помощ от зъболекар, в никакъв случай да не се самолекувате или да използвате народни средства. Пренебрегването на проблема ще доведе до сложна форма на пародонтоза, която ще се отрази негативно не само на здравето на майката, но и на здравето на детето. Така че последните проучвания показват, че пародонтитът носи заплаха от спонтанен аборт или дори поява на патологии при новородени..

В случай на бързо посещение на зъболекар ще бъде предписана вода за уста, приложение за постепенно отстраняване на възпалението и лекарят ще извърши професионално почистване на устната кухина.

Отслабеният имунитет на бременната жена допринася за появата на стоматит в устната кухина. Подпухналостта и малките язвени лезии носят дискомфорт в устната кухина, така че е по-добре да се консултирате със зъболекар. Той най-вероятно ще препоръча спрей, който е безвреден по време на бременност..

Пародонтоза или пулпит

Пулпитът е пряко следствие от напреднал кариес, което води до възпаление на нервите, а пародонтитът е възпалителен процес близо до кореновите тъкани. И в двата случая полученото възпаление трябва да се лекува с използване на анестезия и рентгенова снимка. Вярно е, че съвременните устройства имат лъчение с ниска мощност, което позволява лечение практически без вреда. В такива случаи е по-добре да се свържете с платени дентални клиники или поликлиники, където има модерно оборудване и консумативи.

Могат ли да се правят рентгенови лъчи и вадене на зъби в началото на бременността?

Бременността е толкова решаващ период за жената, че всяко заболяване предизвиква страх у тях. Те не искат да ходят на лекари, страхувайки се, че лечението ще навреди на детето. Какво да направите, ако зъб боли и болката стане нетърпима? Не може да има две мнения: само зъболекар може да вземе решение за лечение. Ако се налага диагностика, на жената се предлага рентгенова снимка на зъба. Според експерти е нежелателно това да се прави през първите три месеца от бременността. Но по преценка на лекаря, в изключителни случаи, които включват остър зъбобол по време на бременност, е възможно да се направи рентгенова снимка при индикатори с ниска мощност, като се използва оловно одеяло.

Рентгенова снимка на зъбите

Извършването на рентгенова снимка на зъб при бременни жени в ранните етапи за тяхната безопасност изисква спазване на редица условия, а именно:

 • тялото на жената е покрито с оловна престилка, която не позволява на рентгеновите лъчи да преминат;
 • рентгеновият лъч трябва да бъде насочен строго към болния зъб;
 • строго е забранено излагането на лъчите на зоните на венците, съседни на болната зона.

Количеството лъчение, получено по време на рентгенова снимка, е сравнима с 2 часа излагане на слънце.

Прилагане на анестезия

Съставът на съвременната анестезия позволява локална анестезия на зъби за бременни жени. Всеки зъболекар-терапевт е добре запознат със специалната анестезия, използвана при лечението. Ето защо има общи насоки за анестезия, които трябва да знаете:

 • използвайте анестетични лекарства, които не оказват вредно влияние върху здравето на нероденото бебе. Необходимо е да уведомите зъболекаря за текущия месец на бременността и общото си здравословно състояние;
 • прилагайте само местна упойка, така че лекарството да не попадне в кръвоносната система;
 • забранено е употребата на лидокаин като упойка за бременни жени, поради факта, че лекарството може да навреди на нормалното развитие на плода: забавя дишането, причинява повишаване на налягането.

Вадене на зъби или протезиране

В трудни случаи зъболекар може да препоръча на бременна жена да премахне болен зъб, ако не може да бъде лекуван или възстановен. Тази процедура не носи никаква опасност за плода. Но човек трябва да бъде предпазлив от хипотермия или прегряване на раната след екстракция на зъба. може да започне възпалителният процес на отворена рана. Следователно заблудата, че ваденето на зъби по време на бременност е противопоказана, е просто заблуда. Подобно на друг - зъбно протезиране.

Съвременната стоматология позволява протезиране на зъби, при условие че няма усложнения или наличие на заболяване при бременна жена.

Какво заплашват зъбите на болната майка

Заплахата от болни зъби на майката за детето й е доста осезаема. Ако бременната жена има лоши зъби, това може да доведе до следните заболявания при детето:

 • Силната болка, причинена от нелекуван зъб, има пряк ефект върху тялото на бременна жена. Това въздействие е пряко свързано с бъдещото състояние на детето. Експертите наричат ​​тази заплаха травмиращ фактор..
 • Инфекциите от болен зъб в тялото на майката влияят негативно на тялото на детето. Това може да причини голямо разнообразие от усложнения при новороденото..
 • По време на зъбобол може да възникне и интоксикация. Това се случва поради поражението на пародонта. Интоксикацията се определя от висока температура, както и от лошо храносмилане, токсикоза. Това може да доведе до хипоксия при плода, а при майката до късна гестоза..
 • Използването на незаконни лекарства при лечение на зъб по време на бременност. Ако лекарите Ви поставят анестетична инжекция и след това Ви предложат да извършите приложение, трябва да попитате кое лекарство ще използват. Бременните жени не трябва да използват тези лекарства:
 • Лидокаинът е лекарство, използвано за анестезия. Последицата от приема на това лекарство е слабост в тялото, причиняваща световъртеж, ниско кръвно налягане.
 • Натриев флуорид - Това лекарство се използва за лечение на кариес. Това лекарство може да причини тахикардия, което може да повлияе отрицателно на развитието на плода..
 • Имудон - лекарство, използвано за лечение на заболявания в устната кухина. Ефектите от това лекарство все още са неизвестни..

Зъбна имплантация по време на бременност

Зъбният имплант е протеза, при която многокомпонентна имплантна структура се вкарва в челюстта и след това се слива с нея. Това е важна операция от естетическа и медицинска гледна точка. Понякога има ситуации, когато е необходима спешна имплантация. В противен случай пациентът рискува здравето си - може да се образува абсцес с по-нататъшно разпадане.

Когато е нежелателно да се прави зъбна имплантация

Лекарите категорично не препоръчват всяка операция през първия триместър на бременността. Това е периодът, когато плодът активно формира жизненоважни органи. Ако в настоящия етап на "ситуацията" токсикозата вече е силно проявена, също е по-добре да се въздържате от ходене на зъболекар. Струва си да се въздържате от протезиране, ако бременната жена се страхува от някакви хирургични операции. Стресът, получен след посещение на зъболекар и лечението приключи, ще се отрази негативно на по-нататъшната бременност.

Възможно ли е да се мисли за протезиране след раждане?

След раждането също не трябва да бързате със зъбната имплантация. Зъбната имплантация може да се извърши 2-3 месеца след раждането (ако здравето позволява). Но лекарите смятат, че е по-добре да отложите манипулациите в стоматологичния кабинет поне за една година. Защото по време на възстановяването на майката, дори след успешна операция на зъбите, могат да се появят усложнения, поради които ще е необходимо отново да се вземат лекарства и да се спре кърменето за известно време.

Видео за лечение на зъбите по време на бременност

От коя седмица може да се лекуват бременни зъби

Защо проблемите с устата се появяват по-често от обикновено

Имунитетът по време на специално състояние на жената е в потиснато състояние. Поради това унищожаването на твърдата зъбна тъкан, тоест кариес, се появява много по-бързо. По това време е наложително да се извърши лечение, за да се запази тази тъкан отвън и отвътре..

И, разбира се, за да се избегне риск, е важно да се знае от коя седмица е възможно да се лекуват бременни зъби и кога ще започне по-спокоен период за това..

Как да изберем времето за премахване на симптомите и до коя седмица на бременността може да се лекуват зъбите

Избира се най-благоприятното време за почистване от увредени тъкани и последващо пълнене или друга манипулация. В кой месец от бременността могат да се лекуват зъбите, е необходимо да се определи от акушерския период. От състоянието, в което се намира жената и се установява благоприятното време. Почти еднакво е за всички.

Периодът на развитие на плода на 15-та седмица се отнася до времето, когато зъбите се лекуват по време на бременност. И само в изключителни случаи, при спешни случаи, при спешни индикации може да се извърши сложна процедура за отстраняване на зъбни заболявания. В края на краищата болката не може да се толерира и трябва да се направи нещо, за да се спре, особено за бъдещата майка.

За първи път от седмица протича сложен процес, както с тялото на жената, така и с плода и неговото формиране. По това време плодът е в най-уязвимата позиция, следователно трябва да изберете времето, когато можете да лекувате зъбите по време на бременност.

За да разберете до кой етап от бременността можете да лекувате зъбите си, трябва да определите по-спокойно време за посещение на зъболекар в специалното състояние на тялото на жената през останалата част от периода. Този период ще продължи до 28 седмица.

Защо е толкова важно да изберете период

Първо, защото може да се приложи анестезия. И ефектът от този вид лекарства може да повлияе на плода. През първия триместър това може да се случи поради поглъщането им в системната циркулация и да повлияе на детето, или по-скоро на неговото формиране. Но това беше с лекарствата от предишното поколение. Днес в съвременната медицина се избират специални лекарства, които се различават от предишното поколение за тези, които очакват бебе..

Въпреки всичко това, препоръчително е да изберете времето, през която седмица от бременността можете да лекувате зъбите си, за да избегнете риска.

Освен това:

 • Първите три месеца са времето, когато всеки стрес може да повлияе на хода на акушерския период, така че е по-добре да отложите посещението при лекар.
 • През последните три месеца жената има увеличен корем, появява се чувство на дискомфорт, което ще попречи дълго време да бъде в легнало положение в медицинската стая. Поради увеличеното тегло на плода в това положение, има повишен натиск върху аортата, причиняващ силен дискомфорт. Следователно този период ще бъде до 28 седмици.
 • Всяка намеса в някои случаи в последния срок може да стимулира преждевременно раждане поради особено чувствителното състояние на матката. Затова през третия семестър към процедурата се подхожда внимателно и сериозно. И преди да се лекуват зъбите по време на бременност, всички плюсове и минуси са разумно обмислени.

Данните за акушерския период от и до кой месец от бременността могат да бъдат лекувани зъби се избират по седмица, а не по месец. Установява на какъв етап от бременността само лекар може да лекува зъби!

За това ще бъде важно:

 • не само акушерски термин;
 • но и общото благосъстояние на бъдещата майка.

В крайна сметка никой няма да рискува и да извършва тази манипулация в критична ситуация.

Има ли съмнение относно посещението на зъболекар и на кой етап от бременността е по-добре да се лекуват зъбите?

Няма причина за съмнение, тъй като ранната диагностика и комплекс от медицински процедури за зъбни заболявания ще помогнат да се избегнат в бъдеще не само болка, но и други неприятни явления..

В допълнение към кариеса, те включват:

 • пулпит, с остра болка;
 • усложнение на кариеса под формата на възпаление на нерва, меките венци и костите;
 • възпалителни процеси на венците и лигавичните повърхности;
 • интоксикация на цялото тяло.

И докато чакате бебето да се роди, всяко от горните състояния може да се развие по-бързо..

Защо навсякъде е написано толкова много, че бъдещите майки трябва да се подложат на орална хигиена и лечение на зъбите по време на бременност?

Тъй като се извършва такова преструктуриране с тялото му, при което силите на тялото да неутрализира всякакъв вид дразнители, включително бактерии, са отслабени. И поради промяна в алкалния състав на слюнката в устата без такава неутрализация, остават много бактерии и механизмът на разрушаване на зъбната тъкан и възпалителният процес се задейства многократно по-бързо, отколкото в нормалното състояние.

След като сме решили колко е важно да посетим лекар, не трябва да забравяме колко седмици бременните зъби могат да бъдат лекувани. Това зависи от здравето на майката и причината за необходимото медицинско обсъждане.

В крайна сметка, ако например се появи стоматит, гингивит или пародонтоза, тогава инфекцията от устната кухина може да се разпространи в тялото, което ще навреди на здравословното развитие на бебето. И тук също ситуацията може да бъде различна, за да се определи колко дълго е възможно да се лекуват зъбите. Всъщност, за да спрете размножаването на нежелани микроорганизми, ще трябва да приемате антибиотици и други лекарства, които може да са неприемливи за плода. Може да се добави състояние на интоксикация, което също е нежелателно за майка и бебе.

Независимо кога за кой период е избрано стоматологичното лечение за бременни, всичко пак ще зависи от дадените индикации за състоянието на тялото на бъдещата майка и причината за болката. И така, че това неприятно състояние да не причини промени при жената под формата на освобождаване на хормони, трябва да потърсите помощ възможно най-скоро.

Колко дълго могат да се лекуват зъбите по време на бременност??

Много от жените са изправени пред факта, че се нуждаят от зъболечение по време на бременност, така че се интересуват от това кога и за колко време може да се направи, за да не се навреди на вътрематочното развитие на плода, защото има много митове за това дали е възможно да посетите зъболекар в „интересен“ позиция.

Бременността е важен период, през който майчиното здраве често става много уязвимо, тъй като ресурсите на женското тяло се изразходват за изграждане и оформяне на нов човек. Но какво да направите, ако в този момент зъбите ви болят? Ще се опитаме да разберем особеностите на денталното лечение при бременни жени.

 1. Защо е важно да бъдете внимателни за бъдещите майки?
 2. Какви зъбни заболявания могат да бъдат лекувани за бременни жени?
 3. Които са забранени?
 4. Колко дълго могат да се лекуват зъбите по време на бременност??
 5. Анестезия
 6. Рентгенов
 7. Стоматологични грижи по време на бременност
 8. Отзиви

Защо е важно да бъдете внимателни за бъдещите майки?

По време на бременността жените често се оплакват, че зъбният емайл е станал по-крехък, са се появили дупки и кървене на венците. Всички тези проблеми са свързани с характеристиките, които се появяват в тялото на майката, когато носят дете..

Ако бременността е била непланирана или жената по някаква причина не е привела устата си в ред, преди да забременее, тогава ще трябва да се направи дентално лечение по време на бременността. Доказано е, че кариесът е инфекциозен процес, което означава, че в появата му участват патогенни бактерии..

Дупките в зъбите не само причиняват дискомфорт при бременна жена, но също така могат да навредят на плода, тъй като микроорганизмите могат да причинят локално възпаление, което впоследствие ще доведе до разпространение на инфекцията в тялото. Това е особено опасно през 1-ви триместър, когато плацентарната бариера все още не е образувана и патогените могат свободно да проникнат в ембриона, причинявайки смущения в неговото формиране.

По време на гестационния период се влошават различни заболявания, поради което нарушение на състоянието на устната кухина не е изключение..

 • кариес - извличането на калций, както и недостатъчното му постъпване в организма, прави емайла по-крехък и податлив на негативното влияние на микроорганизмите;
 • гингивит - възпаление на венците при бременни жени е доста често. Разхлабената тъкан и кървенето се появяват поради нарушение на трофиката на кръвоносните съдове и тяхната пропускливост;
 • зъбен камък - жените в позицията сменят вкусовите си навици, ядат често, но на малки порции, а понякога и през нощта, така че не винаги помнят, че трябва да си мият зъбите. По тази причина се образуват отлагания, които с времето се минерализират и се превръщат в камък..

Какви зъбни заболявания могат да бъдат лекувани за бременни жени?

Зъбобол, кървене на венците или свръхчувствителност на емайла може да са причина за посещение на зъболекар. Лекувайте патология в устната кухина по време на бременност в ранните етапи от развитието на заболяването.

Реорганизацията е необходима, когато са идентифицирани следните процеси:

 • кариес е разрушаването на твърдите зъбни тъкани с инфекциозна етиология. При липса на своевременно лечение кухината се увеличава по размер;
 • пулпит и пародонтит са усложнения на кариеса, придружени от остра мъчителна болка. Ако причината не е елиминирана, тогава процесът е в състояние да прогресира и да засегне тъканите около зъба;
 • гингивит - възпаление на венците, придружено от кървене и хиперемия на лигавицата, е особено често сред бременните жени;
 • стоматит - лезии, локализирани върху меките тъкани на устната кухина;
 • пародонталната болест е патология, която засяга не само венците, но и костната структура, която причинява разхлабване на зъбите, а наличната патогенна микрофлора може да даде усложнения на сърцето, ставите и имунната защита на организма;
 • одонтогенен периостит и остеомиелит - тежки гнойно-възпалителни заболявания, които се появяват при липса на навременно лечение на кариеса и неговите усложнения.

Вторият триместър се счита за най-добрия период за саниране на устната кухина, когато плацентата вече е оформена и предпазва детето от негативните ефекти на лекарствата, а жената се чувства добре, тъй като в по-късните етапи голям корем пречи на удобното сядане на стол, освен това често има нарушение на благосъстоянието, което може да попречи на качественото лечение.

Които са забранени?

Някои манипулации не трябва да се извършват по време на бременност. Това се отнася главно за естетичната стоматология.

 1. Избелване на зъбите.
 2. Ортодонтско лечение.
 3. Премахване на зъбния камък с високо абразивни и химически препарати.

Също така не се препоръчва планираното изваждане на осмите зъби, но ако има спешна нужда от екстирпация, тогава такъв въпрос трябва да бъде обсъден с гинеколога и зъболекаря, за да се определи в кой период е по-добре да се извърши манипулацията. Премахването не се препоръчва през първия триместър поради възможния отрицателен ефект на анестетиците върху вътрематочното развитие на детето.

Избелването и всички процедури, свързани с излагане на агресивни вещества, също са противопоказани по време на бременността поради факта, че е вредно, активните съставки могат да унищожат отслабения емайл.

При избора на лекарства за облекчаване на болката и лечение на заболявания на лигавиците е необходимо да се обърне внимание дали лекарството прониква през плацентата. Ето защо е забранено да се използват:

 1. Лидокаин - има възможност за развитие на конвулсивни контракции, повишаване на кръвното налягане и дихателна недостатъчност.
 2. Противовъзпалителните лекарства, с изключение на тези, съдържащи парацетамол - проникват в кръвната бариера и причиняват нарушения във формирането на фетални системи и органи.
 3. Imudon - лекарите не съветват приема на имуномодулатори поради липса на проучване на ефекта върху майчините и детските организми.

Колко дълго могат да се лекуват зъбите по време на бременност??

Най-оптималният период, когато е най-добре да се занимавате с рехабилитация на устната кухина, е 2-ри триместър, тъй като първият е полагането на бъдещите системи и органи на детето, а плацентарната бариера е все още на етапа на формиране и не може да осигури подходящото ниво на защита.

През 3-ия триместър стресът, преживян по време на манипулации в устата, както и съдържанието на адреналин в анестетиците, могат да провокират преждевременно раждане..

Нека разгледаме по-подробно характеристиките на лечението на различни етапи на бременността:

 • 1-12 седмици - лекарствата могат да повлияят отрицателно на образуването на ембриона, поради което не се препоръчва планирано зъболечение, освен в случаите, придружени от остра болка;
 • 13-24 седмици е оптималното време за подреждане на устната кухина. Зъболекарят трябва да излекува не само онези зъби, при които е необходима спешна помощ, но и да запълни малки кухини, които могат да се увеличат в края на бременността;
 • 25-40 седмици - нарастващият корем притиска вътрешните органи и кръвоносните съдове, следователно в стоматологичния стол жената трябва само да седи или да се обърне наляво. Легналото положение е противопоказано поради възможни нарушения на кръвообращението и припадък.

Анестезия

В зъболекарския кабинет анестетиците се използват за временно премахване на чувствителността на меките тъкани и зъбния нерв за безболезнено лечение.

Ако бременната жена се нуждае от стоматологична намеса, тогава един от основните въпроси, които тя има, е какъв вид анестезия може да се използва, за да не навреди на развиващото се дете. За някои медицински процедури се изисква облекчаване на болката..

 1. Дисекция на среден и дълбок кариес.
 2. Лечение на хиперемия на пулпата.
 3. Премахване на зъб.
 4. Хирургични интервенции, извършвани върху меките тъкани на устната кухина.
 5. Лечение на остри форми на пулпит и пародонтоза.

Както знаете, по време на бременността много лекарства са забранени поради техния отрицателен ефект върху вътрематочната формация на плода, поради което основният критерий за избор на анестетик е неговата непропускливост през кръвно-плацентарната бариера. Това означава, че лекарството не преминава през пъпната вена към бебето, така че не може да му навреди..

Не забравяйте да предупредите зъболекаря, че сте в „интересна“ позиция, дори ако периодът все още е минимален.

Рентгенов

Няма еднозначно мнение на лекарите за това дали е възможно да се направи рентгеново изследване на лицево-челюстната област на бременна жена.

Много съвременна стоматология е оборудвана с визиографи - устройства, които ви позволяват да получите цифрови изображения на зъбите. Използването им е напълно безвредно за бременни жени и за деца, тъй като нивото на радиация е изключително ниско, поради което такива вълни не са в състояние да причинят отрицателни смущения в тялото..

Ако клиниката не разполага с модерно оборудване, тогава има стандартен апарат за провеждане на рентгеново изследване на зъбите, поради което трябва да следвате някои препоръки и съвети, когато правите снимки:

 • трябва да се носи оловна престилка, която покрива тялото на бременната жена, особено корема;
 • извършвайте рентгенова диагностика само в случай на спешност, когато качественото лечение е невъзможно без него;
 • не превишавайте дозата на допустимото облъчване.

При извършване на рентгеново изследване на един зъб, човек е изложен на удар, равен на 0,2 - 0,3 mSv. За вредна доза за плода и неговата майка се счита целевото облъчване, насочено към матката, вариращо от 1-2 mSv и повече. Например, по време на пътуване с въздух, човек получава значително по-висока доза радиация, отколкото по време на рентгенова диагностика на зъбите..

Видео: как да лекуваме зъбите по време на бременност? Училище на доктор Комаровски.

Стоматологични грижи по време на бременност

Когато бъдещата майка развие кариес, докато носи дете, тя се замисля дали е необходимо да се лекува зъбът сега, или това може да се направи след раждането. Зъболекарите не препоръчват отлагане на терапията за дълго време, тъй като по време на бременност диетата се променя, хормоните се променят, често се развива възпаление на венците и голямо количество калций от женското тяло отива за полагане и изграждане на скелета на бебето.

Всичко това ускорява процесите на разрушаване на твърдите зъбни тъкани, поради което за кратко време малко тъмно петно ​​може да се превърне в голяма дупка. Ето защо, особено по време на бременност, се препоръчва да се прави хигиена на устната кухина.

За да се намали вероятността от кариес и други зъбни заболявания, е необходимо да се обърне голямо внимание на профилактиката.

 • мийте зъбите си два пъти на ден, сутрин и вечер;
 • в допълнение към четките и пастата, използвайте допълнителни хигиенни устройства, включително конци, препарат за изплакване, напоители;
 • изберете продукти за лична хигиена, като вземете предвид характеристиките на вашата устна кухина: четки с мека или средна твърдост, пасти, съдържащи флуорни йони в доза 1500 ppm;
 • откажете се от агресивните вещества в състава на зъбните препарати, не използвайте редовно избелващи пасти, съдържащи силно абразивни вещества и карбамиден пероксид;
 • правете четкане на офис на всеки шест месеца;
 • яжте здравословно и балансирано. Увеличете количеството храни, богати на калций във вашата диета;
 • не пренебрегвайте препоръките на Вашия лекар относно приема на витамини и минерали;
 • посещавайте зъболекар поне два пъти годишно за рутинен преглед.

Отзиви

Имам страх от стоматологични процедури от детството, така че ходенето на зъболекар е цял проблем. Когато се регистрирах за бременност, лекарят каза, че е необходимо да се излекуват малки дупки в зъбите, но тя препоръча да се направи това след период от 12 седмици. Така има по-малък риск за детето. Събирах мислите си дълго време и на петия месец все пак отидох на зъболекар, защото разбрах, че самият кариес няма да изчезне и след раждането няма да има време да се занимавам с лечение. Лекарят направи анестетична инжекция с ултракаин, бързо излекува зъбите ми, дори не усетих болка. И тя също посъветва да дойдете на преглед след раждането, тъй като може да се появят повече дупки в зъбите..

Със съпруга ми планирахме бременност, затова преминах предварително пълен преглед и се заех с отстраняването на здравословни проблеми, включително стоматологично лечение. Зъболекарят ме похвали, че внимавам към устната кухина и се грижа за разрушаването преди бременността. Винаги съм смятал, че бременните жени не трябва да лекуват зъбите си, но лекарят подробно каза кога е възможно да се направи това и с какви лекарства за облекчаване на болката, така че дори да има зъбобол, ще отида на зъболекар без страх!

Преди да забременея, излекувах всички зъби. За период от 14 седмици отидох със съпруга си в кафене и докато ядох, счупих зъб. Дежурният лекар в поликлиниката погледна и каза, че там няма какво да се лекува и е необходимо да се изтегли. Предупредих зъболекаря, че съм бременна. Но той отговори, че това не е проблем, а също така каза, че има лекарства, които могат да се използват при бъдещи майки, тъй като те не стигат до детето чрез кръвта. Зъболекарят инжектира анестезия и бързо отстрани проблемния зъб. Радвам се, че не трябваше да страдам.