От Rebenok.online · Публикувано на 10.04.2017 · Актуализирано на 14.02.2019

Желанието да стане майка е естествено за всяка жена. Но във всеки от тях се среща на различни възрастови етапи. Има много спорове относно най-добрата възраст за първа бременност. В крайна сметка всеки сам си прави изводите..

Плодовитост на жената

Още при раждането всеки представител на нежния пол има определено количество яйца. Той няма способност за попълване. В юношеството започва да се формира менструалният цикъл. Тези промени се характеризират с пристигането на първата менструация, те се наричат ​​менархе..

Менструацията е процес на откъсване на слоевете на ендометриума, неоплодената яйцеклетка и кръв. Това е последният етап от предишния цикъл и началото на следващия. Менструацията се предшества от процеса на овулация, благодарение на който жената има възможност да забременее.

Яйцеклетката узрява във фоликуларната фаза на цикъла. По време на овулацията тя е готова да забременее. Ако бременността не настъпи, женската репродуктивна клетка напуска тялото заедно с менструацията. С времето предлагането на яйца намалява. Следователно вероятността за зачеване намалява. Следователно в млада възраст шансовете за успешна бременност са по-големи..

В зряла възраст плодовитостта спада значително. Много жени, знаейки това, спират да използват защита. Резултатът е неочаквана бременност. Въпреки факта, че способността за зачеване с възрастта е по-ниска, тя все още е налице.

Подходяща възраст за първо дете

Най-добрата възраст за първа бременност е противоречива. Мненията на експертите се различават по този въпрос. В гинекологията е общоприето, че оптималната възраст е в диапазона от 20 до 25 години.

На Запад границите по тази тема са размити. Там се смята, че жената трябва да се развива изцяло като личност. Това предполага успех в кариерата, материална стабилност и зрял поглед върху семейните отношения. В този случай от голямо значение са следните фактори:

  Здравен статус на жената.

Когато възникнат определени заболявания, лекарите препоръчват да забременеете възможно най-скоро. Това се дължи на факта, че всяко отклонение има тенденция да напредва. Едно от тези заболявания е поликистозната болест. Развитието му се характеризира с нарушение на менструалния цикъл..

Менструациите след известно време могат да станат оскъдни и болезнени. Овулацията се появява все по-рядко и след това напълно изчезва. Липсата на лечение може да доведе до абсолютно безплодие. Изненадващо, основният начин да се отървете от болестта е зачеването..

Характеристики на късната бременност

Всяка жена има конкретни причини за планиране на бременност след 30-годишна възраст. Това решение може да бъде повлияно от желанието да дадете на детето си най-доброто. Може да отнеме много време, за да купите дом, да си намерите добра работа и да изградите отношения. От психологическа гледна точка едва след 30 години има пълно осъзнаване на отговорността за живота на друг човек.

Има предимства и недостатъци при късната бременност. Основните отрицателни характеристики включват:

  Има голяма разлика във възрастта между майка и дете. Тя може да попречи на развитието на семейните отношения..

В този подход към раждането има положителни аспекти. Те включват следното:

  Бременността в зряла възраст има благоприятен ефект върху външната привлекателност на жената.

Обобщавайки, можем да кажем, че няма нищо лошо в късното зачеване. Но много зависи от външни и вътрешни фактори. За някои от нежния пол е характерно развитието на ранната менопауза. Може да започне преди жената да реши да забременее. Ранната бременност от своя страна има отрезвяващ ефект върху много бъдещи майки. Той насърчава по-бързото морално съзряване, което също е силен аргумент..

Зрялата възраст влияе върху качеството на яйцето. Генетичната информация може да се промени. Това трябва да се вземе предвид. Ако погледнете обективно на този въпрос, тогава периодът на повишена плодовитост може да се нарече интервал от 19 до 30 години..

Решението за необходимостта от зачеване лежи не само на раменете на жената, но и на нейния сексуален партньор. Тя трябва да бъде взаимно приета, тъй като това е много сериозна и важна стъпка. Подготовката по време на фазата на планиране също трябва да се извършва с любимия човек..

"По-добре е да раждате преди 35-годишна възраст, ако се страхувате, ще направим упойка." Акушер-гинеколог за здравето на жените

- Акушерството и гинекологията е наистина мъжка специалност, това е тежък физически труд, - казва Сергей Василиев, заместник-главен лекар по медицинска работа в болница №2 в Минск.

Според него жената трябва да се лекува както със себе си, така и с бижутата и колата си и да бъде преглеждана от гинеколог поне веднъж годишно..

- За да не настигнем миома до пъпа след пет години, - директно отбелязва Сергей Василиев и абсолютно откровено говори за раждането, контрацепцията и здравето на жените.

Сергей Василиев, заместник-главен лекар по медицинска работа в клинично майчинство №2 в Минск. Той стоеше в началото на лапароскопията в гинекологията в Беларус. Женен с три дъщери.

„Скоро в Беларус, както и на Запад, първото дете ще се роди на 30-годишна възраст“

- Жените не се колебаят да бъдат прегледани от мъжки гинеколог?

- Не. Сега отношението към този въпрос се промени. Преди работех на непълно работно време в частни медицински центрове и, спомням си, в началото на 2000-те при нас дойде една французойка. Тя поиска да бъде наблюдавана от мъжки лекар по време на бременността си. Може би тази западна вълна вече е достигнала до нас, когато една жена не се срамува от мъж лекар. Освен това жените са по-склонни да слушат мъже лекари..

- Стана ли модата вече закъснели майки преди нас? На колко години можете да раждате??

- Най-добре е да се роди дете между 21 и 35 години. Оптимално, ако това се случи на 25-28 години. Според класификацията на Световната здравна организация нашата репродуктивна възраст е до 49 години. Но от 35-годишна възраст има рискове, свързани с генетични аномалии, същия синдром на Даун. На 40-45 години една жена вече е обрасла с миома, ендометриоза, артериална хипертония, нарушен метаболизъм на мазнините, чернодробни и бъбречни заболявания...

Ако ще роди след 40 години, тя трябва да подходи съзнателно. Подгответе се, премахнете всички рискове, консултирайте се със специалисти. Ако всички нейни органи и системи функционират правилно, няма въпроси.

- Ако сте на 30 години и все още нямате деца, освен това няма и подходящ партньор... Трябва бързо да го потърсите и да раждате по спешност?

- Разбира се, че не. Например в Германия средната възраст на първородната майка е 31 години. Постепенно се приближаваме и към такива показатели: първо, жената трябва да получи образование, да си намери работа, да стане на крака и след това да планира бременност..

Някога имахме термини като „млад първороден“ и „възраст първороден“. 30-годишна жена се смяташе за „възраст“. Сега няма такива понятия. 30 години - каква възраст е? Самата младост!

- Какво влияе върху способността на жената да забременее и да роди здраво бебе?

- здравословното й състояние. Важно е как тялото й се е формирало в репродуктивна възраст. Как тя, докато е била още тийнейджърка, се е хранила и се е развивала. Вземете днешната 16-годишна ученичка - тя има куп заболявания: хроничен гастрит, сколиоза, вегето-съдова дистония...

- Сега има по-трудни бременности?

- Да. И това всъщност е свързано с напредъка. Например преди 40 години жена със сложни хормонални дисфункции просто нямаше да има деца. Освен това този генетичен клон ще бъде премахнат. Днес помагаме на такива жени да забременеят и да родят..

"Ако ви боли да раждате, ще ви направят упойка."

- Днес много жени се страхуват да раждат. Какво да правят?

- За съжаление раждането е болезнен процес. И да се уверите, че жената изобщо не чувства нищо, няма да работи дори с помощта на съвременни методи. Но е възможно частично упойка както поради инжекции, така и например джакузи, в което пациентът може да легне по време на раждането..

Тук не е същото като в Америка. Където, веднага след като една жена влезе да роди, независимо дали искате или не, тя получава регионална анестезия.

Нашият подход е по-балансиран. Регионалната анестезия е интервенция. По време на него в гръбначния стълб се инжектира упойка. Чувствителността на болката изчезва, дълбоката тактилна чувствителност остава. Тоест, ако с такава упойка прережат с нож, жената ще почувства само някакъв натиск. Но за да се направи такава анестезия, трябва да има индикации: болезнени и активни контракции, когато шийката на матката е разширена най-малко четири сантиметра.

При първородени бременни жени средната продължителност на раждането е 12-14 часа, при многоплодни жени - 10-12 часа. Жената лежи в пренаталното отделение, наблюдавана е от акушерки и лекари. Те, както самата жена, оценяват болката от контракциите по 10-степенна скала. Решението за облекчаване на болката се взема в зависимост от ситуацията.

Ако контракциите станат така, регионалната анестезия ще ги отслаби още повече - и това няма да завърши добре.

- И ако самата бременна жена иска да й се инжектира упойка и просто попитайте лекаря...

- Всички бременни жени в очакване на раждането искат упойка. Това е естествено желание. Ако наистина я боли и иска, те ще го направят.

Но е възможно да се анестезира не само поради регионална анестезия. Масаж, скачане върху гумени топки, често срещани спазмолитици също помагат.

- Днес има много бременни жени, които използват регионална анестезия по време на раждане?

- В нашия родилен дом - до 10% от жените с естествено раждане. За цезарово сечение по време на избираеми операции, ние извършваме регионална анестезия за до 88% от пациентите. Жената остава в съзнание с нея. Ако раждането е започнало и е необходимо спешно цезарово сечение, тогава най-често прибягваме до обща анестезия.

- Ами ако една жена поиска цезарово сечение без свидетелски показания?

- В Колумбия и Венецуела 80-90% от бременните жени са със секцио. За това те имат една индикация - желанието на жената. Ние нямаме това. Трябва да има основателни причини, ситуация, при която жената наистина не може да роди сама.

"Преди бременността дори трябва да отидете на зъболекар."

- Как се отнасяте към партньорското раждане?

- Положително. И ние все по-често избираме такива раждания. Те са важни за жена, която никога не е раждала. Съпругът, когото тя обича и на когото се доверява, в този случай създава много добър психо-емоционален фон.

- И за раждане у дома?

- Има само един добър момент в раждането у дома - домашна среда. Тук положителното свършва. Раждането е непредсказуем процес и залогът е много голям: жената може да умре или да загуби дете. За щастие това се случва рядко. Но отново, как да наблюдаваме състоянието на детето по време на раждането у дома?

Например, патология като заплитане на пъпната връв се среща при 30% от бременните жени. В повечето случаи това остава незабелязано: детето се ражда и виждаме, че е имало преплитане на връвта. Но може да се случи, че по време на напредването на главата пъпната връв се затяга около врата, като примка. Всичко тук ще зависи от това колко бързо ще помогнете и спасите детето. Ако жена лежи в родилната зала, пет до седем минути - и бебето е изведено. Вкъщи бебето е оставено на съдбата.

Но например се роди дете и една жена имаше разкъсвания на тъканите по време на раждането. Кървенето може да е обилно. Това е все едно да отворите водата в чешмата и тя започва да се излива, без да дрънка. Не дай боже, у дома някой ще посегне там с ръка, за да откъсне нещо без упойка. Това може да доведе до шок, свързан със загуба на кръв. Какво стана след това? Добре е, ако жена живее в града и линейка пристига при нея след 15 минути.

- Във вашата практика имаше случаи, когато една жена се опитваше да роди вкъщи и тя спешно беше доведена в болницата?

- Имаше случай, когато линейка превозваше вече раждаща жена, кървяща, с налягане от 60 до 40. И веднъж беше приет пациент с клинично тесен таз и започващо разкъсване на матката. Тя вече беше родила от четири до шест часа. Детето беше голямо - 4,5 кг, тазът не му позволяваше да премине. Там вече са се подули всички вътрешни органи. Заведохме я направо от спешното до операционната.

Това се случва, но рядко. Но ако по време на раждането у дома загубите жена си или дете, кого ще обвините? Съсед, който те посъветва да раждаш у дома? Разбира се, че не. Тогава няма да си простите това през целия си живот. Така че защо да експериментирате?

- Привържениците на раждането у дома често цитират баби и прабаби, които също са раждали така?

- Знаете ли колко е била детската и майчината смъртност по времето на нашите баби и прабаби? Много. И днес имаме детска смъртност около 3 ppm. Това означава три случая на хиляда. В същото време в страната има около 120 хиляди раждания годишно..

- Въпреки тази цифра, не толкова отдавна имаше три громки истории, свързани със смъртта на деца в Слуцк и Новополоцк. Как може да бъде това?

- Невъзможно е да се намали смъртността до нула. И такива случаи са редки. По правило здравите деца при условие на физиологично протичаща бременност при здрава майка не умират. Това са глупости. Най-често има обективни причини за неблагоприятен изход..

Повечето смъртни случаи на бебета са свързани с необичайна плацента. Плацентата е хранителната повърхност на бебето. Когато се гледа под микроскоп, в перфектно състояние трябва да изглежда като нов килим с дълги купчини. Всяка вили е съд за хранене на дете. Колкото повече от тези съдове, толкова повече детето получава кислород, аминокиселини и други важни вещества..

Но ако по време на оплождането на яйцеклетката се получи долна яйцеклетка, от нея не може да се образува висококачествена плацента. Неговите власинки ще бъдат тънки и малки и няма да могат да хранят бебето правилно..

Следователно здравето на бебето се влияе от секреторната фаза и хормоналния фон на бременността, независимо дали жената е имала стрес. По време на войната дори имаше такова понятие - стресова аменорея, когато една жена просто нямаше менструация. Тялото възприема войната като неблагоприятни условия и овулацията не настъпва. Природата е предпазила жената от бременност.

- Как да намалим рисковете от детска смъртност?

- Подгответе се за бременност и се дръжте правилно по време на нея. Правейки всичко, което се нарича три букви - здравословен начин на живот (здравословен начин на живот). Също така е важно да избягвате стреса и да се храните пълноценно и балансирано..

Мозъчният стрес е като хронична отрова. Центровете, които регулират функционирането на женските полови органи, са разположени в мозъка..

- Как да живеем без стрес?

- Да се ​​прибегне до психотерапия, физическа активност... Когато мозъкът получава импулси от мускулите, стресът се блокира. Когато човек плува и бяга, той по този начин избягва проблеми..

- Колко често нашите хора планират бременност?

- Да?

- Все по-малко са сватбите "в движение".

- Но веднъж разговарях със служителите на Републиканския научно-практически център „Майка и дете“ и те казаха обратното...

- Републиканският научно-практически център „Майка и дете” е републиканска институция. Те работят много с жени от регионите. А нашите пациенти са от Минск. Според статистиката в нашия родилен дом най-често се планира бременност. Поне минимално, преди да забременее, момичето отива на преглед при гинеколога.

- Но какво точно трябва да правят мъжът и жената, когато планират бременност?

- Мъжът трябва да отиде на уролог, а жената да отиде на гинеколог и да се изследва. Ако някой от родителите е бил болен от диабет, има смисъл да премине тестове за тази част и да отиде на ендокринолог. Ако налягането се повишава периодично, трябва да посетите кардиолог.

И какво още трябва да се направи - отидете на зъболекар и сложете зъбите си в ред. Кариесът е инфекция и по време на бременност имунитетът се потиска. При определени обстоятелства тази инфекция може да проникне в кръвта и да причини тежки обостряния като пародонтит или сепсис. Как едно дете може да се развива нормално на този фон?

„Комбинирани орални контрацептиви могат да се приемат в продължение на години.“

- Да поговорим за контрацепцията. Прекъснат полов акт... Не смятате ли за странно, че днес, когато хората имат достъп до други методи за контрацепция, някой друг го използва??

- През живота си не съм срещал по-глупав, безсмислен и ненадежден метод на контрацепция. Трябва да разберете, че отделянето на сперматозоиди по време на полов акт се случва дори преди основната еякулация. Тоест, сперматозоидите започват да се секретират в самото начало и за 10-20 секунди те могат да проникнат не само във влагалището, но и в маточната кухина. Една сперма е достатъчна, за да забременеете..

В същото време прекъснатият полов акт не доставя удоволствие. Заради него мъжът има оргазъм не до края, жената още повече. Женските полови органи, които отговарят за получаването на положителни емоции, са концентрирани както във влагалището, така и в шийката на матката. Една жена просто започва да вкусва - тук всичко се извлича и спира. Какво удоволствие е това?

За щастие прекъснатият полов акт става все по-рядко срещан като метод за контрацепция. Хората стават все по-отговорни и използват презервативи, местни контрацептивни лекарства: вагинални кремове, топки, тампони. И всичко това може да се купи в аптеката без рецепта. Трябва да има по-балансиран подход към употребата на орални контрацептиви.

- Комбинираните орални контрацептиви не увреждат здравето на жената?

- Съвременните орални контрацептиви с правилния избор са най-добрият вариант. Ако следвате инструкциите и препоръките на лекаря, няма да има странични ефекти. Освен това такива лекарства имат не само контрацептивен ефект, но и терапевтичен.

Оралните контрацептиви са като санаториум за яйчниците. Когато една жена ги приеме, яйчниците й са в латентно състояние. Състоянието може да се сравни с това как колата работи на празен ход..

Преди това нашите баби на 18-19 години се ожениха, имаха сексуален живот, забременяха. След това детето беше носено, кърмено и отново бременна. Една жена за цялата си репродуктивна възраст е имала най-много 20-30 овулации. Тоест яйчникът й е работил 20-30 пъти през целия си живот. Сега какво? Яйцата узряват всеки месец напразно - бременност не настъпва. И днес една жена, която не забременее, има не 20-30 овулации, а 200-300. Колкото повече органът работи, толкова по-вероятно е да се счупи. Къде мислите, че се появяват миома на матката, ендометриоза?

- Колко дълго могат да се приемат комбинирани орални контрацептиви?

- В продължение на години, докато жената не реши да забременее и при липса на противопоказания.

- И не си правете почивка?

- Има смисъл да се правят почивки. Но нито една жена, чисто психологически, няма да може да приема орални контрацептиви в продължение на шест години без почивка. След шест месеца или година тя ще трябва да се увери, че женската репродуктивна система работи нормално, а самата тя ще прекъсне приема.

Във всеки случай такива лекарства трябва да се приемат под лекарско наблюдение. Така че ако нещо се случи, лекарят може да ги отмени.

- Казват, че жената не трябва да мие гениталиите си със сапун. По този начин тя убива естествената среда...

- Сапунът може и трябва да се пере, но не с домакински сапун, а с тоалетен сапун. Сапунът за пране е 70% алкален, който разяжда не само външните полови органи, но и мръсното пране. Но е важно да разберете, че не трябва да се миете със сапун всеки ден. Във влагалището трябва да се поддържа млечнокисела среда. Ако се измивате и измивате всеки ден със сапун, това най-накрая ще унищожи микрофлората на влагалището..

Геловете за интимна хигиена са по-меки препарати. И, разбира се, ако има избор, по-добре е да ги използвате, а не сапун..

- Колко често трябва да се извършва хигиена на половите органи?

- Като се замърси. Един до три пъти на ден - с обикновена вода, включително след използване на тоалетната. Можете да правите това със сапун не повече от веднъж на ден..

- Намазва ли цитологията наистина ли открива рак??

- С помощта на цитологията можем да открием рак на маточната шийка в ранен стадий и да го излекуваме. Ракът възниква от тумор не два сантиметра, а няколко клетки. Следователно всяка здрава жена в Беларус трябва да бъде изследвана за онкоцитология веднъж годишно..

На каква възраст е по-добре да се роди първото дете

Може би в никоя друга област от живота ни биологията и социологията не са влизали в толкова дълбоко противоречие, както по въпросите на майчинството. От една страна, трябва да получите образование, професионален и житейски опит, от друга страна, късното дете може да има лошо здраве и най-важното е, че има по-малко шансове да се сдобиете с братя и сестри. Дори правителството на страната се притеснява по този въпрос, където реши да разчита на биологията и твърди, че е необходимо да се раждат малки и в големи количества..

И така, коя цифра е окончателна? Разбиране!

Социална политика - подкрепа за ранно раждане

Майчинският (семеен) капитал може скоро да престане да се издава само за раждането на второ дете. Известно е, че тази мярка е повишила раждаемостта в Русия, но вече е очевидно, че две деца в едно семейство не са достатъчни, за да спасят родината.

Това мнение изрази например председателят на надзорния съвет на Института по демография, миграция и регионално развитие Юрий Крупнов. Според него сегашната благоприятна демографска ситуация е просто „поздрав от осемдесетте години“, когато последният демографски връх се наблюдава в Русия. Сега обаче майките са момичета, родени през трудните и нестабилни 90-те години, а експертът прогнозира, че до 2025 г. броят на новородените ще бъде с 40% по-малък от 2012 г..

„Според експерта единственият изход е да се увеличи броят на големите семейства до 50%.

Специалистите от Министерството на труда вероятно залагат и на много деца, тъй като ръководителят на този отдел Максим Топилин обяви миналата година на Източния икономически форум възможността за въвеждане на допълнителни мерки за подкрепа на майки, родили две деца под 30 години.

Според него "най-големият проблем" е, че възрастта, на която се ражда първото дете сред руските жени, се увеличава.

„- От гледна точка на възможността за раждане на трето или четвърто дете е по-добре, когато жената роди две деца под 30 години“, подчерта министър Топилин.

Министърът се надява, че броят на децата ще расте (въпреки факта, че броят на потенциалните майки е малък), и ще се доближи до две деца на жена. За да се случи обаче, стимулите за младите майки трябва да започнат да работят през следващите три години..

Търсенето на статистиката: раждайте докато сте млади!

„Кога да започнете да раждате деца, ако искате голямо семейство“ - точно това е въпросът, който група изследователи от университета. Еразъм Ротердамски от холандския Ротердам. Те събраха архиви и анализираха данни за 58 хиляди раждания!

”Оказа се, че 90% от майките на три или повече деца са родили първото си дете не по-късно от 23 години.

За да има поне две деца, беше необходимо да започне да ражда не по-късно от 27 години. Можете да вземете първото си и единствено дете на 32 години. Ако възрастта на майката се увеличи съответно до 31, 34 и 37 години, тогава вероятността от планирания резултат от събитията намалява с 15%.

Какво казват лекарите?

Има толкова много изследвания за ефекта на възрастта на майката върху здравето и интелигентността на първородния, че е малко вероятно да бъде възможно да се намалят медицинските препоръки до един знаменател..

25 години

Служители от университета в Цюрих проведоха експеримент, по време на който жени доброволци от различни възрастови групи бяха подложени на ЯМР сканиране на тазовите кости. След това учените казаха, че са установили идеалната възраст за раждане на потомство 25 години: на тази възраст женският таз е най-подходящ за раждане..

Подобни заключения са направени от голяма група американски и британски учени, които са изследвали мутации на митохондриална ДНК (резултатите са публикувани в списанието „Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America“ през 2014 г.). Учените анализираха митохондриална ДНК при 39 двойки майка-дете, майки на възраст от 25 до 59 години. Оказа се, че децата на по-възрастните майки имат повече мутации, които са отговорни за около 200 заболявания и допринасят за развитието на диабет, рак, болест на Паркинсон и Алцхаймер..

На 30-39 години

Изследователи от Лондонското училище по икономика и политически науки също получиха интересни резултати. След анализ на данните от масовото Кохортно проучване на хилядолетието, което събра многобройни данни за 18 000 британски деца, те откриха, че жените, родили на възраст между 30 и 39 години, са по-склонни да раждат по-умни и по-здрави деца от тези, които са придобили потомство от 20 до 29 или от 40 до 49.

Зрелите майки (след 40) играят малко с децата си в сравнение с по-малките, но 30-годишните жени охотно развиват дете и четат книги на него най-вече.

34 години

През 2007 г. изследванията на професор Джон Мировски от Тексаския университет (САЩ) стават широко известни. Той посочи конкретната фигура на идеалното майчинство - 34 години. Според изследванията на нейните служители, от 22 до 35 години, здравето на жената е приблизително на същото ниво и дори се подобрява, тъй като бъдещата майка отдава все по-голямо значение на правилното хранене и здравословния начин на живот. Освен това, колкото по-възрастна става една жена, толкова по-високи са нейните професионални постижения и стандарт на живот. След 35 години обаче времето надделява и броят на медицинските оплаквания се увеличава. Но 34 години са своеобразен „връх“, когато със здравето всичко е наред, а благосъстоянието се е увеличило.

Професорът обаче отбелязва, че би било чудесно, ако жените раждат рано - единственият въпрос е кой ще се погрижи за материалната им подкрепа. „Трябва да търсите баланс във всичко“, казва той замислено.

Какво всъщност е?

Преди няколко години статистиката установи, че 51,2% от жените, живеещи в страните от ЕС, са родили първото си дете на възраст между 20 и 29 години, а 40,6% - на възраст между 30 и 39 години. В същото време средната възраст на раждане на първото дете е 28,7 години.

По-рано от всички, първото дете се ражда в България (25,7 години), Румъния (25,8 години), Латвия (26,1 години), Естония (26,5 години), Полша и Литва (26,7 години) и Словакия ( 26,9 години).

Най-новите майки са в Гърция (29,9 години), Люксембург (30,0 години), Испания (30,4 години) и Италия (30,6 години). В същите страни най-голям брой жени, които са родили първото си дете след 40 години.

„В Русия възрастта за раждане на първо дете също непрекъснато нараства, но все още не е преминала тридесетгодишната граница, която в момента възлиза на 27,2 години (за сравнение, през 1980 г. тази цифра е била 23 години).

Така че все едно - кога?

„Сибмама се замисли за случващото се и заключи: самите руснаци интуитивно намериха най-добрата възраст за раждането на първото си дете - 26-27 години.

На тази възраст тазовите кости са в ред и ДНК на митохондриите не е кофти, а професията вече е получена и семейният живот е коригиран. Статистически шансовете за раждане на поне две деца са много високи - 90%, освен това можете да успеете да раждате преди 30-годишна възраст и да получите обещаната помощ от министър Топилин.

На каква възраст е по-добре жената да има дете и вярно ли е, че след 30 е „твърде късно“?

Традиционно се смята, че е по-добре да имате дете на възраст под 25 години. Тялото е младо, раждането може да протече лесно и без усложнения. И ще има повече сили да се грижим за бебето. Всъщност обаче лекарите вярват, че жената никога не може да бъде напълно подготвена за раждането на дете. Опитахме се да разберем кога е по-добре да раждаме.

Мит от 25 години

Натискът върху момиче от роднини нараства до максимум на 23-26 години. Публиката я кара да мисли, че часовникът наистина тиктака, което означава, че е време да роди. Въпреки пълната липса на научна основа, митът, че трябва да раждате преди 25 години, е много разпространен. Историята на появата на този мит датира от средата на миналия век, когато в съветското акушерство жените, раждащи първото си дете след 30 години, са били наричани възрастни. Но факт е, че в дните на нашите баби те се ожениха и родиха първото си дете много по-рано от сега, средно от 20 до 25 години. На този общ фон момиче, което ражда на 30, наистина се откроява.

В съветското акушерство наистина се смяташе, че е необходимо да се роди преди 25-годишна възраст, тъй като в тази възраст в повечето случаи има по-малко хронични заболявания и хормоналният фон е в най-благоприятно състояние. Но трябва да се разбере, че след 25 години не настъпват кардинални промени в сексуалната сфера. Напълно възможно е да издържите и безопасно да родите бебе на 25, 30 и дори на 40 - просто трябва да водите правилния начин на живот и да не пренебрегвате медицински прегледи.

Според Евростат възрастта на млада майка се е увеличила през последните 20 години. Да, половината от жените в ЕС са станали майки преди 29-годишна възраст, но 40,6% от жените предпочитат да имат деца под 39 години. Средната възраст на млада майка е 28 години. В Русия възрастта за раждане на първо дете също непрекъснато нараства, но все още не е преминала 30-годишната граница, която в момента възлиза на 27,2 години (за сравнение, през 1980 г. тази цифра е била 23 години).

Оптималната възраст според учените

Американският колеж по акушерство и гинекология твърди, че жената може да забременее на всяка възраст, докато е на менструация, но след 32-годишна възраст репродуктивните функции на жената започват постепенно да се влошават. Да, една жена е най-плодородна в юношеството, но не бива да забременявате преди 18-годишна възраст - нервната система и хормоните все още са нестабилни. Така че е по-добре да имате бебе след 20 години.

След 30-годишна възраст рискът от мъртво раждане, преждевременно раждане, гестационен диабет и прееклампсия се увеличава и на тази възраст жените са по-склонни да имат деца със синдром на Даун. Въпреки това, неотдавнашният напредък в здравеопазването може да ви помогне да забременеете и да носите здраво бебе с лекота. Късната бременност също има своите предимства - вярва се, че бебетата имат по-добри когнитивни умения..

Някои изследователи отиват по-далеч и съставят калкулатор за плодовитост. И така, учени от университета. Еразъм Ротердамски анализира данни за бременности и раждания на повече от 58 хиляди жени. Периодът, който данните обхващат, е 300 години - до 70-те години. Един от авторите на статията заявява: „Имахме нужда от информация за онези поколения, които се стремяха да имат максимално възможния брой деца и не са използвали контрацептиви“. В хода на анализа на тези данни беше съставен калкулатор за плодовитост. Това е таблица, която показва на каква възраст се препоръчва на жената да роди първото и следващото си дете:

 • Ако искате да имате три деца, тогава първото дете трябва да има време да зачене не по-късно от 23 години..
 • Ако искате да станете майка на две деца, трябва да започнете не по-късно от 27 години.
 • Първото и единствено дете може да се роди на 32 години.
 • Във всички горепосочени случаи вероятността за успешно развитие на ситуацията и раждането на всички планирани деца ще бъде повече от 90%.
 • Шансовете за благоприятен изход ще намалеят до 75%, ако жената започне да ражда деца на 31-годишна възраст (ако иска да има три), 34 години и 37 години за две и едно дете, съответно. Ако бременността бъде отложена съответно на 35, 38 и 41 години, вероятността за щастливо майчинство ще намалее още повече - до 50%.

Нещо различно от здраве..

Джон Мировски, социолог от Тексаския университет в Остин, смята, че биологията и реалното състояние на нещата в обществото не съвпадат особено много. Ако първото дете е родено на възраст 20 или по-малко, тогава е много вероятно то да е родено извън брака. Много често поради ранна бременност едно момиче не може да получи висше образование, да се самоактуализира и да намери достойна работа. Професор Мировски, като взема предвид изчисляването на емоционалната зрялост и биологичната възраст, твърди, че най-добрата възраст да станеш майка за първи път е 29 години. По това време жената ще получи висше образование, ще може да направи кариера, „да живее за себе си“ и да изгради здрава връзка със съпруга си, така че да издържат на „теста на първото дете“.

Жените на 30 и повече години имат финансова стабилност, имат по-високо ниво на образование, което допринася за развитието на интелектуалните способности на детето. Такава майка има голям житейски опит. Освен това след 30 детето все още е желано, което означава, че майката внимателно ще подходи към възпитанието му..

В крайна сметка: ако планирате да имате едно дете, можете да отложите бременността с 30+. Ако искате няколко деца, тогава е по-добре да имате първото си дете не по-късно от 28 години..

Кога е по-добре да имате първото си дете?

Лекарите посочиха възрастта, в която прословутият часовник наистина започва да тиктака

Снимка: Иля Бархатов / 74.RU

Миналата седмица публикувахме рубрика на кореспондента ни Саша Симутина за това защо съвременните момичета и тя лично не бързат да раждат деца, което предизвика бурна дискусия в социалните мрежи. Един от най-ярките противници на Саша беше Елена Семьонова, пресаташе на регионалната болница в Красноярск - тя написа, че в живота на жената няма друг смисъл освен децата и журналистът със сигурност ще осъзнае това, но ще бъде късно - тя ще роди болно дете и ще остане с него в самота. Мненията отново бяха разделени: някой подкрепи Семенова, а някой я нарече мислещ съвет и й предложи да изгони лекарството с гадна метла.

Решихме да сложим край на този спор и да зададем болезнени въпроси на специалисти: началник на отделението по акушерство и гинекология на УГМУ Татяна Обскалова, ръководител на женската клиника на Центъра за медицинска профилактика на автомобилния завод в Горки Василий Галкин и социолог от УРО РАН Людмила Сабурова.

На каква възраст раждат сега??

Данните на Росстат през последните десет години показват, че една типична родилка в Русия „застарява“: през 1999 г. средната възраст на жените, които са родили първото си дете, е 21, а през 2017 г. вече е 26 години и половина. Промените са логични: засягат растежа на жизнения стандарт, възможността за планиране на бременност и развитието на медицина, която помага да се роди здраво дете в по-късна възраст.

Всяка година жените отлагат първото си раждане.

Снимка: Евгения Бикунова / Мрежа на градския портал

- Основното е социалните промени: една жена е получила възможност за образование, работа, тя вече не иска да бъде изцяло зависима икономически. Следователно той също се стреми да "стане на крака" преди да роди. Е, в това има хедонистичен мотив - да живеем за себе си, тъй като има много интересни възможности - казва Людмила Сабурова, социолог, старши изследовател в IFIP URO RAS.

Мненията на лекарите са различни: някои казват, че е възможно на 18 години, други - че си струва да се изчака до 22, когато репродуктивната система достигне зрялост. Всъщност тялото е тялото на раздора и във всеки случай е необходимо да се консултирате с лекари за това колко е готова жената за бременност и раждане..

- Оптимално репродуктивната система работи едновременно с други телесни системи - сърдечно-съдова, пикочна, дихателна. Затова е най-добре да забременеете и да родите преди 35-годишна възраст. След това състоянието на яйчниците се променя, има по-малко фоликули, намалява вероятността от бременност. Но все пак остава, така че всичко не е загубено, - вярва Татяна Обоскалова.

Вярно ли е, че на 26 години една жена се счита за старородна?

Сега никой не използва такъв термин - лекарите вярват, че това дори не е термин, а призоваване.

- Преди това официално разглеждахме възрастта на родилките, които идват за първо раждане след 35 години. Сега тази възраст е повишена до 40. Но всъщност все още разбираме, че ако бременна жена е над 35, това вече е определен риск, можете да очаквате всичко от нея - казва Василий Галкин.

Вярно ли е, че колкото по-възрастна е майката, толкова повече заболявания има детето??

Това не означава, че детето ще бъде 100% болно, но рисковете се увеличават. Обяснението е просто: колкото по-възрастна е майката, толкова повече нейните собствени заболявания. Нарушенията в тялото на бременната жена водят до нарушения в плода. В допълнение, с възрастта има рискове от раждане на дете с хромозомни аномалии, които водят до спонтанни аборти, мъртво раждане и заболявания при детето. Най-известният за широката общественост е синдром на Даун.

Рискът от хромозомни аномалии се увеличава не само ако майката е преминала в категорията възраст - има значение и възрастта на бащата. Така че, въпреки че сперматозоидите при мъжете се произвеждат през целия им живот, часовникът им също тиктака..

Вярно ли е, че яйцата могат да свършат?

Вярно, но не се случва често. Яйцата се снасят дори в тялото на вътрематочния плод. Тогава те умират масово, докато момичето расте и узрява, в началото на репродуктивния период има няколко десетки хиляди от тях.

- Ако няма фоликули, хормоналното състояние се променя и настъпва преждевременна менопауза. Това е много рядко явление, но с него вече няма да е възможно да се възстанови женското тяло, - обяснява Обоскалова.

Раждайте на 16 или 35 години?

- По-добре на 35. Въпреки факта, че на 16 тялото е младо, то все още не е готово за репродуктивна функция и следователно ще има не по-малко усложнения, отколкото при 40-годишна жена. Освен това съвременната 16-годишна жена не е психологически готова да бъде майка, има много нерешени социални проблеми. На тази възраст те раждат, като правило, "за бабата" - тя отглежда детето. По-добре е една жена да чака, но да е готова за раждането на деца, - убедена е Татяна Обоскалова.

Тя смята, че жените над 30 години нямат особени проблеми; болестите по време на бременност могат да се влошат и при младите майки. Друго нещо е, че те се натрупват повече с възрастта. Но 35- и 40-годишните жени могат да издържат и дори да раждат сами.

Ако една жена иска да роди по-късно, какво може да направи сега??

Най-важното: тя не трябва да прави аборт, но да използва ефективна контрацепция.

- Абортът е трудна процедура. Да, сега не правят кюретаж, има медицински аборти, има вакуумни. Но все пак това е сериозен шок за тялото: то вече е настроено на бременност и се прекъсва. Всички процеси се заблуждават. Освен това след аборт може да започне възпаление, което в крайна сметка води до безплодие, обяснява Галкин..

Можете да замразите яйцата и да ги оставите до времето, когато фоликулите ви вече са малко. Това не е евтина процедура, но можете да си я позволите, ако имате планове..

И ако определено сте решили, че тя няма да роди?

Ако няма да раждате, трябва да има контрацепция, при която няма да настъпи бременност. Лекарят ще ви помогне да изберете подходящия метод. Лекарите препоръчват да се избират хормонални контрацептиви, тъй като те предотвратяват овулацията.

- Всяка овулация е малко увреждане на яйчника. Тялото на жената е предназначено за цикъла бременност-раждане-лактация, а не за постоянна овулация. Неизползването на репродуктивната система не води до нищо добро. Жените, които не са раждали, са изложени на риск от рак на яйчниците, матката и гърдата. Хормоналната контрацепция в този случай може да бъде превенция на рака, казва Василий Галкин.

Възможна е и постоянна контрацепция - доброволна хирургична стерилизация, лигатура на тръбите. Вярно е, че според закона това може да стане само когато навършите 35 години или вече имате две деца. Трябва да напишете изявление, съветът на лекарите ще обсъди и ще реши как тази процедура е подходяща в конкретен случай.