- Акушерството и гинекологията е наистина мъжка специалност, това е тежък физически труд, - казва Сергей Василиев, заместник-главен лекар по медицинска работа в болница №2 в Минск.

Според него жената трябва да се лекува както със себе си, така и с бижутата и колата си и да бъде преглеждана от гинеколог поне веднъж годишно..

- За да не настигнем миома до пъпа след пет години, - директно отбелязва Сергей Василиев и абсолютно откровено говори за раждането, контрацепцията и здравето на жените.

Сергей Василиев, заместник-главен лекар по медицинска работа в клинично майчинство №2 в Минск. Той стоеше в началото на лапароскопията в гинекологията в Беларус. Женен с три дъщери.

„Скоро в Беларус, както и на Запад, първото дете ще се роди на 30-годишна възраст“

- Жените не се колебаят да бъдат прегледани от мъжки гинеколог?

- Не. Сега отношението към този въпрос се промени. Преди работех на непълно работно време в частни медицински центрове и, спомням си, в началото на 2000-те при нас дойде една французойка. Тя поиска да бъде наблюдавана от мъжки лекар по време на бременността си. Може би тази западна вълна вече е достигнала до нас, когато една жена не се срамува от мъж лекар. Освен това жените са по-склонни да слушат мъже лекари..

- Стана ли модата вече закъснели майки преди нас? На колко години можете да раждате??

- Най-добре е да се роди дете между 21 и 35 години. Оптимално, ако това се случи на 25-28 години. Според класификацията на Световната здравна организация нашата репродуктивна възраст е до 49 години. Но от 35-годишна възраст има рискове, свързани с генетични аномалии, същия синдром на Даун. На 40-45 години една жена вече е обрасла с миома, ендометриоза, артериална хипертония, нарушен метаболизъм на мазнините, чернодробни и бъбречни заболявания...

Ако ще роди след 40 години, тя трябва да подходи съзнателно. Подгответе се, премахнете всички рискове, консултирайте се със специалисти. Ако всички нейни органи и системи функционират правилно, няма въпроси.

- Ако сте на 30 години и все още нямате деца, освен това няма и подходящ партньор... Трябва бързо да го потърсите и да раждате по спешност?

- Разбира се, че не. Например в Германия средната възраст на първородната майка е 31 години. Постепенно се приближаваме и към такива показатели: първо, жената трябва да получи образование, да си намери работа, да стане на крака и след това да планира бременност..

Някога имахме термини като „млад първороден“ и „възраст първороден“. 30-годишна жена се смяташе за „възраст“. Сега няма такива понятия. 30 години - каква възраст е? Самата младост!

- Какво влияе върху способността на жената да забременее и да роди здраво бебе?

- здравословното й състояние. Важно е как тялото й се е формирало в репродуктивна възраст. Как тя, докато е била още тийнейджърка, се е хранила и се е развивала. Вземете днешната 16-годишна ученичка - тя има куп заболявания: хроничен гастрит, сколиоза, вегето-съдова дистония...

- Сега има по-трудни бременности?

- Да. И това всъщност е свързано с напредъка. Например преди 40 години жена със сложни хормонални дисфункции просто нямаше да има деца. Освен това този генетичен клон ще бъде премахнат. Днес помагаме на такива жени да забременеят и да родят..

"Ако ви боли да раждате, ще ви направят упойка."

- Днес много жени се страхуват да раждат. Какво да правят?

- За съжаление раждането е болезнен процес. И да се уверите, че жената изобщо не чувства нищо, няма да работи дори с помощта на съвременни методи. Но е възможно частично упойка както поради инжекции, така и например джакузи, в което пациентът може да легне по време на раждането..

Тук не е същото като в Америка. Където, веднага след като една жена влезе да роди, независимо дали искате или не, тя получава регионална анестезия.

Нашият подход е по-балансиран. Регионалната анестезия е интервенция. По време на него в гръбначния стълб се инжектира упойка. Чувствителността на болката изчезва, дълбоката тактилна чувствителност остава. Тоест, ако с такава упойка прережат с нож, жената ще почувства само някакъв натиск. Но за да се направи такава анестезия, трябва да има индикации: болезнени и активни контракции, когато шийката на матката е разширена най-малко четири сантиметра.

При първородени бременни жени средната продължителност на раждането е 12-14 часа, при многоплодни жени - 10-12 часа. Жената лежи в пренаталното отделение, наблюдавана е от акушерки и лекари. Те, както самата жена, оценяват болката от контракциите по 10-степенна скала. Решението за облекчаване на болката се взема в зависимост от ситуацията.

Ако контракциите станат така, регионалната анестезия ще ги отслаби още повече - и това няма да завърши добре.

- И ако самата бременна жена иска да й се инжектира упойка и просто попитайте лекаря...

- Всички бременни жени в очакване на раждането искат упойка. Това е естествено желание. Ако наистина я боли и иска, те ще го направят.

Но е възможно да се анестезира не само поради регионална анестезия. Масаж, скачане върху гумени топки, често срещани спазмолитици също помагат.

- Днес има много бременни жени, които използват регионална анестезия по време на раждане?

- В нашия родилен дом - до 10% от жените с естествено раждане. За цезарово сечение по време на избираеми операции, ние извършваме регионална анестезия за до 88% от пациентите. Жената остава в съзнание с нея. Ако раждането е започнало и е необходимо спешно цезарово сечение, тогава най-често прибягваме до обща анестезия.

- Ами ако една жена поиска цезарово сечение без свидетелски показания?

- В Колумбия и Венецуела 80-90% от бременните жени са със секцио. За това те имат една индикация - желанието на жената. Ние нямаме това. Трябва да има основателни причини, ситуация, при която жената наистина не може да роди сама.

"Преди бременността дори трябва да отидете на зъболекар."

- Как се отнасяте към партньорското раждане?

- Положително. И ние все по-често избираме такива раждания. Те са важни за жена, която никога не е раждала. Съпругът, когото тя обича и на когото се доверява, в този случай създава много добър психо-емоционален фон.

- И за раждане у дома?

- Има само един добър момент в раждането у дома - домашна среда. Тук положителното свършва. Раждането е непредсказуем процес и залогът е много голям: жената може да умре или да загуби дете. За щастие това се случва рядко. Но отново, как да наблюдаваме състоянието на детето по време на раждането у дома?

Например, патология като заплитане на пъпната връв се среща при 30% от бременните жени. В повечето случаи това остава незабелязано: детето се ражда и виждаме, че е имало преплитане на връвта. Но може да се случи, че по време на напредването на главата пъпната връв се затяга около врата, като примка. Всичко тук ще зависи от това колко бързо ще помогнете и спасите детето. Ако жена лежи в родилната зала, пет до седем минути - и бебето е изведено. Вкъщи бебето е оставено на съдбата.

Но например се роди дете и една жена имаше разкъсвания на тъканите по време на раждането. Кървенето може да е обилно. Това е все едно да отворите водата в чешмата и тя започва да се излива, без да дрънка. Не дай боже, у дома някой ще посегне там с ръка, за да откъсне нещо без упойка. Това може да доведе до шок, свързан със загуба на кръв. Какво стана след това? Добре е, ако жена живее в града и линейка пристига при нея след 15 минути.

- Във вашата практика имаше случаи, когато една жена се опитваше да роди вкъщи и тя спешно беше доведена в болницата?

- Имаше случай, когато линейка превозваше вече раждаща жена, кървяща, с налягане от 60 до 40. И веднъж беше приет пациент с клинично тесен таз и започващо разкъсване на матката. Тя вече беше родила от четири до шест часа. Детето беше голямо - 4,5 кг, тазът не му позволяваше да премине. Там вече са се подули всички вътрешни органи. Заведохме я направо от спешното до операционната.

Това се случва, но рядко. Но ако по време на раждането у дома загубите жена си или дете, кого ще обвините? Съсед, който те посъветва да раждаш у дома? Разбира се, че не. Тогава няма да си простите това през целия си живот. Така че защо да експериментирате?

- Привържениците на раждането у дома често цитират баби и прабаби, които също са раждали така?

- Знаете ли колко е била детската и майчината смъртност по времето на нашите баби и прабаби? Много. И днес имаме детска смъртност около 3 ppm. Това означава три случая на хиляда. В същото време в страната има около 120 хиляди раждания годишно..

- Въпреки тази цифра, не толкова отдавна имаше три громки истории, свързани със смъртта на деца в Слуцк и Новополоцк. Как може да бъде това?

- Невъзможно е да се намали смъртността до нула. И такива случаи са редки. По правило здравите деца при условие на физиологично протичаща бременност при здрава майка не умират. Това са глупости. Най-често има обективни причини за неблагоприятен изход..

Повечето смъртни случаи на бебета са свързани с необичайна плацента. Плацентата е хранителната повърхност на бебето. Когато се гледа под микроскоп, в перфектно състояние трябва да изглежда като нов килим с дълги купчини. Всяка вили е съд за хранене на дете. Колкото повече от тези съдове, толкова повече детето получава кислород, аминокиселини и други важни вещества..

Но ако по време на оплождането на яйцеклетката се получи долна яйцеклетка, от нея не може да се образува висококачествена плацента. Неговите власинки ще бъдат тънки и малки и няма да могат да хранят бебето правилно..

Следователно здравето на бебето се влияе от секреторната фаза и хормоналния фон на бременността, независимо дали жената е имала стрес. По време на войната дори имаше такова понятие - стресова аменорея, когато една жена просто нямаше менструация. Тялото възприема войната като неблагоприятни условия и овулацията не настъпва. Природата е предпазила жената от бременност.

- Как да намалим рисковете от детска смъртност?

- Подгответе се за бременност и се дръжте правилно по време на нея. Правейки всичко, което се нарича три букви - здравословен начин на живот (здравословен начин на живот). Също така е важно да избягвате стреса и да се храните пълноценно и балансирано..

Мозъчният стрес е като хронична отрова. Центровете, които регулират функционирането на женските полови органи, са разположени в мозъка..

- Как да живеем без стрес?

- Да се ​​прибегне до психотерапия, физическа активност... Когато мозъкът получава импулси от мускулите, стресът се блокира. Когато човек плува и бяга, той по този начин избягва проблеми..

- Колко често нашите хора планират бременност?

- Да?

- Все по-малко са сватбите "в движение".

- Но веднъж разговарях със служителите на Републиканския научно-практически център „Майка и дете“ и те казаха обратното...

- Републиканският научно-практически център „Майка и дете” е републиканска институция. Те работят много с жени от регионите. А нашите пациенти са от Минск. Според статистиката в нашия родилен дом най-често се планира бременност. Поне минимално, преди да забременее, момичето отива на преглед при гинеколога.

- Но какво точно трябва да правят мъжът и жената, когато планират бременност?

- Мъжът трябва да отиде на уролог, а жената да отиде на гинеколог и да се изследва. Ако някой от родителите е бил болен от диабет, има смисъл да премине тестове за тази част и да отиде на ендокринолог. Ако налягането се повишава периодично, трябва да посетите кардиолог.

И какво още трябва да се направи - отидете на зъболекар и сложете зъбите си в ред. Кариесът е инфекция и по време на бременност имунитетът се потиска. При определени обстоятелства тази инфекция може да проникне в кръвта и да причини тежки обостряния като пародонтит или сепсис. Как едно дете може да се развива нормално на този фон?

„Комбинирани орални контрацептиви могат да се приемат в продължение на години.“

- Да поговорим за контрацепцията. Прекъснат полов акт... Не смятате ли за странно, че днес, когато хората имат достъп до други методи за контрацепция, някой друг го използва??

- През живота си не съм срещал по-глупав, безсмислен и ненадежден метод на контрацепция. Трябва да разберете, че отделянето на сперматозоиди по време на полов акт се случва дори преди основната еякулация. Тоест, сперматозоидите започват да се секретират в самото начало и за 10-20 секунди те могат да проникнат не само във влагалището, но и в маточната кухина. Една сперма е достатъчна, за да забременеете..

В същото време прекъснатият полов акт не доставя удоволствие. Заради него мъжът има оргазъм не до края, жената още повече. Женските полови органи, които отговарят за получаването на положителни емоции, са концентрирани както във влагалището, така и в шийката на матката. Една жена просто започва да вкусва - тук всичко се извлича и спира. Какво удоволствие е това?

За щастие прекъснатият полов акт става все по-рядко срещан като метод за контрацепция. Хората стават все по-отговорни и използват презервативи, местни контрацептивни лекарства: вагинални кремове, топки, тампони. И всичко това може да се купи в аптеката без рецепта. Трябва да има по-балансиран подход към употребата на орални контрацептиви.

- Комбинираните орални контрацептиви не увреждат здравето на жената?

- Съвременните орални контрацептиви с правилния избор са най-добрият вариант. Ако следвате инструкциите и препоръките на лекаря, няма да има странични ефекти. Освен това такива лекарства имат не само контрацептивен ефект, но и терапевтичен.

Оралните контрацептиви са като санаториум за яйчниците. Когато една жена ги приеме, яйчниците й са в латентно състояние. Състоянието може да се сравни с това как колата работи на празен ход..

Преди това нашите баби на 18-19 години се ожениха, имаха сексуален живот, забременяха. След това детето беше носено, кърмено и отново бременна. Една жена за цялата си репродуктивна възраст е имала най-много 20-30 овулации. Тоест яйчникът й е работил 20-30 пъти през целия си живот. Сега какво? Яйцата узряват всеки месец напразно - бременност не настъпва. И днес една жена, която не забременее, има не 20-30 овулации, а 200-300. Колкото повече органът работи, толкова по-вероятно е да се счупи. Къде мислите, че се появяват миома на матката, ендометриоза?

- Колко дълго могат да се приемат комбинирани орални контрацептиви?

- В продължение на години, докато жената не реши да забременее и при липса на противопоказания.

- И не си правете почивка?

- Има смисъл да се правят почивки. Но нито една жена, чисто психологически, няма да може да приема орални контрацептиви в продължение на шест години без почивка. След шест месеца или година тя ще трябва да се увери, че женската репродуктивна система работи нормално, а самата тя ще прекъсне приема.

Във всеки случай такива лекарства трябва да се приемат под лекарско наблюдение. Така че ако нещо се случи, лекарят може да ги отмени.

- Казват, че жената не трябва да мие гениталиите си със сапун. По този начин тя убива естествената среда...

- Сапунът може и трябва да се пере, но не с домакински сапун, а с тоалетен сапун. Сапунът за пране е 70% алкален, който разяжда не само външните полови органи, но и мръсното пране. Но е важно да разберете, че не трябва да се миете със сапун всеки ден. Във влагалището трябва да се поддържа млечнокисела среда. Ако се измивате и измивате всеки ден със сапун, това най-накрая ще унищожи микрофлората на влагалището..

Геловете за интимна хигиена са по-меки препарати. И, разбира се, ако има избор, по-добре е да ги използвате, а не сапун..

- Колко често трябва да се извършва хигиена на половите органи?

- Като се замърси. Един до три пъти на ден - с обикновена вода, включително след използване на тоалетната. Можете да правите това със сапун не повече от веднъж на ден..

- Намазва ли цитологията наистина ли открива рак??

- С помощта на цитологията можем да открием рак на маточната шийка в ранен стадий и да го излекуваме. Ракът възниква от тумор не два сантиметра, а няколко клетки. Следователно всяка здрава жена в Беларус трябва да бъде изследвана за онкоцитология веднъж годишно..

До каква възраст можете да раждате

Съдържанието на статията

 • До каква възраст можете да раждате
 • Как възрастта на родителите влияе върху здравето на детето
 • На каква възраст е по-добре да се роди

Днес стандартът на живот се е увеличил значително, жените получават адекватно хранене, грижат се за здравето си, няма нужда да се занимават с тежък физически труд. Тялото на жената възприема тези условия като благоприятни за раждането и отглеждането на деца. И при липса на патологии и аборти в миналото, дори след 30-35 години, можете да забременеете без много усилия и при първия опит. Приемът на хормонални контрацептиви, които блокират овулацията, също има благоприятен ефект върху репродуктивното здраве на жената. Запасът на яйцеклетките се поддържа дълго време; заболявания, които преди са били считани за свързани с възрастта, днес се появяват по-рядко поради превантивния ефект на хормоналните контрацептиви.

Оптимална възраст за раждане

Раждане в юношеска възраст

Бременността, включително желаната, сред непълнолетните не е необичайна и никога не е била. Акушерите не препоръчват умишлено да забременеете преди 20-годишна възраст, тъй като процесът на растеж в тялото все още не е завършил към този момент. Психологически незряла майка, която е финансово зависима от родителите си, може да възприеме детето си като пречка. Ако бременността вече е започнала, акушер-гинеколозите ще положат всички усилия, за да убедят жената да доведе бебето и в краен случай да оставят бебето в родилния дом. Факт е, че абортът на тази възраст е много по-опасен от раждането. Детето почти винаги се ражда здраво и след девет месеца проблемите с роднините отпадат и жената рядко изоставя детето.

Късен труд

Раждането се счита за късно след 35-38 години. Рискът от усложнения при бременност се увеличава, рискът от фетална патология е по-висок. Броят на бременните жени на тази възраст непрекъснато нараства - социалното стареене се отлага, появяват се ефективни методи за поддържане на здравето и следователно 35-38 години за бъдещата майка са обективна норма и реалност. Правилното планиране на бременността ви позволява да намалите риска от генетични патологии. Провеждането на генетични тестове и ранната диагностика може да идентифицира възможни дефекти и, ако е необходимо, да прекъсне бременността по-рано. Често жените на тази възраст раждат първото си дете след лечение на безплодие, тъй като преди 10-15 години диагнозата им дори не им позволяваше да се надяват на раждането на дете.

IVF и хормонална стимулация

Хормоналната стимулация на яйчниците дава възможност за получаване на зряла яйцеклетка дори при жени над 45 години. Изключително рядко е раждането след 47 години да е резултат от естествени интимни отношения. Обикновено става необходимо продължително медицинско обучение. Жените в този период са податливи на много заболявания, включително остеопороза, и следователно, след като са решили такава важна стъпка като бременност и раждане, те трябва да се погрижат за здравето си предварително. Продължителността на живота непрекъснато нараства и следователно рисковете от липсата на време за отглеждане на дете непрекъснато намаляват.

Случайна бременност на 50 години

С настъпването на менопаузата жената се чувства по-свободна, тъй като няма нужда да се предпазва. Овулацията обаче може да настъпи на 45, 47 и дори 53 години, въпреки че менструацията вече липсва. Често жената осъзнава, че е бременна, въпреки напредналата си възраст. Тя вече имаше деца, внуци и да станеш майка отново е двоен стрес. Тъй като днес много жени и мъже престават да третират аборта като един от методите за планиране, бременността се запазва и жената отново получава възможност да изпита радостта от майчинството. Порасналите деца подкрепят майка си по всякакъв възможен начин и споделят тежестта на отговорността с нея. Детето не се чувства излишно дори в случай на ранно напускане на родителите от живота. Предимствата на късното раждане са очевидни: стабилно финансово състояние и съзнателен подход към отглеждането на дете. От минусите може да се отбележи възможно влошаване на здравето на жената и по-високи рискове от раждане на дете с патологии.

Изключително късно раждане

Раждането на 60-годишна възраст се е срещало и преди, но днес те вече не са рядкост. Самотните жени решават да предприемат тази стъпка. Струва си обаче да се помни, че здравето на 60 години вече не ви позволява да се грижите за дете изцяло, отношението към света се променя, рисковете от сериозни патологии се увеличават всяка година. Обикновено жените на тази възраст стават майки с помощта на сурогатни майки, но се срещат и естествени бременности. Дори финансовото благосъстояние не е причина за майчинството на 60 години. Можете да станете майка само ако има подкрепа от близки и истинско силно семейство. Ако бъдещата майка е самотна, по-добре е да обърнете внимание на осиновяването, настойничеството и други форми на покровителство..

До каква възраст можете да раждате зависи от всеки конкретен случай. Доброто здраве, адекватните материални ресурси, силното семейство и самочувствието са основните аспекти, на които трябва да разчитате, когато решавате да станете майка на всяка възраст, особено късно.

Късно ли е да се роди? Възрастови граници на майчинството

Няма строги граници, които определят на колко години една жена може да роди. Не винаги е възможно да забременеете в „правилния“ момент, защото много двойки имат проблеми със зачеването. Понякога бременността настъпва непланирано, в по-късна възраст.

Оптимална възраст за раждане

Никой не може да реши на каква възраст е по-добре да ражда, освен самите бъдещи родители. Когато планира бременност, двойката взема предвид много нюанси:

 • семейно положение;
 • материално състояние;
 • морална готовност;

Някои жени са убедени, че е необходимо да се роди дете под 25 години. Други смятат тази възраст за млада и не са готови да станат майки до 30-35 години. Момиче, което е навършило 18 години, може самостоятелно да реши кога да роди първото си дете и колко деца да има по принцип. Лекарите наричат ​​оптималния възрастов период за раждане от 20 до 35 години. По това време репродуктивните органи на жената работят с пълна сила, хормоните осигуряват успешна бременност, а физическите възможности й позволяват да отглежда и поставя децата си на крака.

Възраст 35 и повече години не се счита за критичен за раждането на потомство. Но гинеколозите предупреждават, че рискът от неблагоприятни последици се увеличава всяка година..

На 30-годишна възраст, ако това е първата бременност, жената отдавна е наричана „стара първородка“. Сега този термин е изоставен. Но ви кара да се замислите: наистина ли репродуктивните здравни ресурси се топят с времето и е по-добре да се откажете от бременността изобщо?.

Първо дете

Смята се, че е по-добре да забременеете и да родите първото бебе преди 25-годишна възраст. През 21 век жените са скептични към това правило. Някои се опитват да се оженят възможно най-скоро след дипломирането си и да имат деца, други упорито продължават да отлагат бременността за по-късно.

Лекарите смятат, че е най-добре да раждате на възраст между 21-28 години. Предполага се, че колкото по-млада е бъдещата майка, толкова по-малко хронични заболявания и рискове тя има. Бременността под 18 години обаче също е нежелана. На тази възраст много момичета имат хормонални смущения, които неминуемо ще причинят усложнения на бременността. Освен това юноши под 18 години се считат за разочаровани индивиди. Те не са готови морално и финансово да бъдат родители.

През последните години има все повече жени, които раждат първото си дете след 29 години. На тази възраст няма нищо критично. Гинеколозите обаче предупреждават, че ако на 30-годишна възраст няма деца, не си струва да се бавите.

Второ дете

Акушерите са по-спокойни относно късното раждане на второто дете, а не на първороденото. Ако в семейството се планира друго зачеване, тогава е желателно то да се осъществи преди 35-годишна възраст. С течение на времето качеството и количеството на яйцата на жената намаляват, което може да доведе до трудности при планиране и проблеми по време на бременността. Рискът от генетични аномалии като синдром на Даун се увеличава. При 20-годишна жена рискът от синдром на Даун се оценява на 1 на 1500. При 42-годишна жена рискът е 1 на 52.

Трето, четвърто дете

Световната здравна организация счита, че репродуктивната възраст е 49 години. След 40 години обаче много жени изпитват трудности при планирането. Гинеколозите нямат право да забраняват на жена да забременява, ако няма медицински противопоказания за това. Оказва се, че поне до 60 години можете да раждате, ако здравословното състояние позволява.

Оптимално за раждането на трето и четвърто дете лекарите считат възрастта до 40 години и за предпочитане до 35. Струва си да се вземат предвид почивките между децата. Отнема около 2-3 години, за да се възстанови тялото от предишни раждания. Логично е, че когато първото дете се появи на 35, за жената ще бъде трудно да има време да роди четвърто до 40-годишна възраст.

На колко години можете да забременеете?

Според СЗО, фертилната възраст на жената започва от 15 и завършва на 49 години. В действителност всичко е различно. Много фактори могат да повлияят на продължителността на вашия фертилен период..

Честите причини за намаляване на репродуктивната възраст са: неправилен начин на живот, заболявания на вътрешните органи, екология. До каква възраст жената може да забременее зависи от състоянието на гениталиите. Хирургичните интервенции на яйчниците, многобройните стимулации водят до изчерпване на половите жлези и намаляване на броя на яйцеклетките.

Зачеването по естествен път е възможно само докато настъпи овулация. Някои жени може да имат менопауза още на 30, докато други остават фертилни след 50.

Ако желаете, можете да родите дете дори по време на менопаузата. Асистираните репродуктивни технологии позволяват изкуствено оплождане, използвайки вашите собствени замразени или донорски клетки. Въпреки това, гинеколозите не винаги предприемат ин витро оплождане след 40 години, тъй като репродуктивната възраст приключва, и вероятността протоколът да бъде неуспешен се увеличава..

Характеристики и рискове от късно раждане

Невъзможно е да се каже еднозначно на каква възраст може да се роди. С годините рискът детето да има различни отклонения се увеличава. В същото време младите момичета не са застраховани срещу развитието на вродени заболявания при децата. Момиче под 30 години, което има лоши навици преди и по време на бременност, има повече рискове, отколкото здрава жена след 40 години.

Рискове от късно раждане:

 • образуването на генетични аномалии на етапа на зачеването поради намаляване на качеството на яйцеклетките;
 • вероятността от развитие на усложнения в ранните етапи поради хормонален дефицит;
 • вероятността от спонтанен аборт през 1 и 2 триместър се увеличава с 20% в сравнение с 20-годишните момичета;
 • нарушение на маточно-плацентарния кръвен поток и преждевременно отлепване на плацентата възниква поради съдови заболявания;
 • хроничните патологии могат да повлияят негативно на бременността и значително да влошат състоянието на бременна жена;
 • усложнения при раждане се появяват поради недостатъчна контрактилна активност на матката, цервикални патологии и намаляване на еластичността на епителните тъкани.

При планиране на късна бременност се препоръчва:

 • придържайте се към здравословна диета;
 • да откаже от лоши навици;
 • приемайте витамини и лекарства, предписани от лекар;
 • наблюдавано от гинеколог;
 • да се изследват за инфекции и да се изключат опасни заболявания.

Над 35 години

Жената може да роди здраво дете дори след 35 години. Тази възраст се счита за граничен период, когато акушер-гинеколозите настоятелно препоръчват да се роди първото им дете. Това не означава, че след 35 г. бебето неизбежно ще има вродени патологии или аномалии в развитието и бременността ще протече с усложнения. Но рискът е много по-голям.

Над 40 години

Повечето жени и мъже дават 40-годишна възраст, когато отговарят на въпроса на колко години можете да забременеете. Зачатието, намръщено по-късно, става по-скоро изключение, отколкото правило. След 40 години жената има ановулаторни цикли поне 2-3 пъти годишно. Това намалява шансовете за бременност, но не може напълно да изключи зачеването..

Над 45 години

Можете да забременеете след 45 години. Как ще протече бременността зависи от състоянието на яйчниците и общите здравни показатели на жената. Често раждането на тази възраст се извършва с помощта на цезарово сечение. Жената, която ражда, трябва да знае, че периодът на възстановяване за нея ще бъде по-дълъг от този на 20-годишно момиче и вероятността от развитие на усложнения е много по-висока.

Руски звезди, родили на 40 години+

Много известни личности станаха майки след 40 години и това по никакъв начин не помрачи живота им. Някои трябваше да се подложат на IVF. Чрез замразяване на половите си клетки обществените лица могат да изградят кариера и да раждат деца в подходящо време за тях. Основната причина за отлагане на бременността за звездите е договорът. Затова жените знаят точно кога ще имат време за раждането на потомство..

Популярни руски знаменитости, родили след 40 години:

 • балерина Илзе Лиепа стана майка на 46;
 • актрисата Олга Кабо реши да роди на 44;
 • Народната артистка Олга Дроздова забременя на 41;
 • певицата Кристина Орбакайте стана майка за пореден път на 41;
 • Тв водещата Марина Могилевская роди на 41;
 • актрисата Светлана Пермякова роди на 40 години.

Можете да намерите много публични доказателства, че 40 години не са критична граница, след което жената губи възможността да стане майка на здраво бебе..

Статистика в Русия и по света

Всяка година фертилната възраст на жената се увеличава и статистиката в Русия показва възможността за зачеване дори след менопаузата. Бъдещите майки все по-внимателно избират времето за раждане на дете. В Русия оптималната възраст за раждане на деца се счита за период от 21 до 28 години.

Росстат потвърждава, че в сравнение с 1990 г. възрастта, при която жените забременяват за първи път, се е увеличила с 5 години. Преди това пикът на раждаемост сред руските жени е бил на 21 години, а сега момичетата раждат на 26. Според статистиката интервалът между появата на първото и второто бебе в семейството се е удвоил.

Жените са станали по-съзнателни относно планирането на бременността. Ако е твърде късно да станеш майка, тогава много хора предпочитат да подготвят генетичен материал предварително. Тази стъпка се счита за правилна и разумна, тъй като замразяването не влияе върху качеството на яйцето и не старее в криокамерата. Отговорът на въпроса колко възрастни жени раждат не може да бъде еднозначен. Средната жена достига менопауза на възраст 50-52 години. Въпреки това, дори след това може да възникне неочаквано зачеване..

До колко години една жена може да ражда деца

Женските репродуктивни клетки се дават на жена през първите седмици след зачеването. Запасите им намаляват с всяка година от живота..

Всяка жена има свой собствен биологичен часовник - тук всичко е индивидуално. Трябва да наблюдавате здравето на жените си. До 30 години си струва да посещавате гинеколог веднъж годишно при липса на оплаквания. След 30 години - 2 пъти годишно.

Активната смърт на яйцеклетките започва на 37-38 години. Затова е по-добре да се роди първото дете преди тази възраст. Разбира се, можете да родите на 18 години, но това рядко е умишлена и желана бременност..

Бременността си струва да се планира, за да се избегнат рискове и заплахи.

До момента на зачеването трябва да проверите здравето си и ако е необходимо да се лекувате. Посетете гинеколог, зъболекар, отървете се от лошите навици и спазвайте правилното хранене, изключете бързата храна.

Д-р Комаровски смята, че при липса на здравословни проблеми от страна на родителите си струва да се планира зачеването през януари-февруари, за да се роди през есента. Това ще помогне да се организира закаляването на детето преди зимните месеци..

Ако здравето ви не е много добро, тогава трябва да се опитате да забременеете през есента, когато в диетата има достатъчно количество зеленчуци и плодове и тялото е отпочинало след летните месеци.

КАКВО КАЗВА СТАТИСТИКАТА

И ето как се е променила възрастта на майката при раждането на първото дете в света

Средна възраст на майката при първо раждане по страните от ОИСР, 1995 и 2014 г.

КОГА И С КАКВА РАЗЛИКА Е ПО-ДОБРО ДА ДАДЕТЕ ВТОРО И ТРЕТЕ ДЕТЕ

Второто и третото дете обикновено са вече планирани. Следователно можете да познаете разликата във възрастта между децата.

Препоръчителната разлика във възрастта е 3-4 години. По-голямото дете вече знае как да се облича, да се храни, знае правилата на поведение на обществени места. Много може да се обясни на детето и то ще разбере.

Разликата от 6-7 години също има своите предимства. По-голямото дете вече посещава училище и за майка му е по-лесно да се справи с по-малкото в негово отсъствие.

Струва си да се помни, че колкото по-голяма е възрастовата разлика между децата, толкова по-малко общи интереси и контактни точки ще имат..

ДО КАКВА ВЕКА ПРЕПОРЪЧВА ДА ДАДЕ

Късното раждане в съвременния свят се превръща в норма и възрастта вече не е пречка.

Женското тяло запазва плодовитостта до 45-50 години. Следователно второто и третото дете могат да бъдат безопасно родени през този период..

Нивото на медицина и живот се е увеличило. Жените, които следят здравето си, водят активен начин на живот и се хранят правилно, а на 40 и 50 години могат да носят и раждат здраво дете без проблеми.

Западните лекари вярват, че жената, която е бременна на 40-50 години, може да се сравни с младо момиче по здраве, тъй като бременността и раждането имат лечебен ефект върху тялото.

Рискът от инсулт, холестерол намалява, менопаузата идва по-късно и менопаузата е лесна.

Ректорът на Института по перинатална психология Галина Филипова смята, че раждането в зряла възраст дава на родителите допълнителни 15 години живот, удължавайки психологическата им младост. Те придобиват цел - да отгледат и поставят на крака новороденото си дете..

Учени от Великобритания пишат, че децата, родени след 40-годишна възраст, се адаптират по-лесно към заобикалящия ги свят и са по-умни от връстниците си. Причината за това е, че след 40 родителите са по-спокойни и уравновесени, не са импулсивни и по-внимателни към децата..

Основни задачи по време на късна бременност:

Наблюдавайте лекар и преминете своевременно всички прегледи.

Направете тест за фетални хромозомни аномалии и други патологии.

Не се страхувайте от раждането, не слушайте никого и не обръщайте внимание на негативни мнения отвън.

Късна бременност. На колко години можете да раждате??

Лидия Юдина, AMF: Лейла Владимировна, все още не е имало значително увеличение на раждаемостта. Демографията е социален или медицински проблем?

Лейла Адамян: Когато жената реши да роди, тя се фокусира върху ситуацията в семейството си и в страната си. Следователно демографията е преди всичко социален проблем, тъй като тя зависи от материалното състояние, начина на живот, условията на труд, плановете за бъдещето. Въпреки това имаме нарастващ брой безплодни двойки, така че медицинският принос за демографския проблем е много голям. Отделна история е майчината, перинаталната и детската смъртност. Това са основните показатели, по които се оценява здравеопазването във всички страни по света. У нас раждаемостта се е увеличила, докато нивото на детската и майчината смъртност е намаляло. Създаването на мрежа от перинатални центрове, където майката и бебето могат да получат всякакъв вид медицинска помощ, е най-амбициозният проект, който се прилага в здравеопазването през последните години..

Раждането е стрес

- 32 перинатални центъра в цялата страна - не толкова много, като се има предвид колко селски родилни болници са затворени.

- Противник съм на затварянето на малки родилни болници с медицински персонал и подходящо оборудване. Но като акушер-гинеколог с 45-годишен опит знам колко усложнения могат да възникнат по време на раждане и затова смятам, че бременна жена след преглед трябва да получи сезиране в това родилно заведение или перинатален център, където да й бъде осигурена адекватна медицинска помощ.

- Все повече и повече родилки могат да бъдат приписани на възрастни.

- Преди това това беше името на 30-годишни родилки. Сега в Русия, както и в целия свят, те често раждат по-близо до 40 години. Понятието „стари хора“ е в миналото, но проблемът не е изчезнал. Репродуктивните задачи трябва да бъдат решени навреме. До 40-годишна възраст жените натрупват заболявания (сърдечно-съдови, гинекологични), които имат нежелан принос по време на бременност и раждане.

- Бременността и раждането са стресиращи за организма дори в млада възраст, а при зрелите жени хроничните и често нови заболявания могат да се влошат. Не раждането подмладява, а радостта от раждането на бебе. Лекарите обаче, независимо от възрастта, подкрепят жена, която планира да роди. Особено що се отнася до първото раждане. В крайна сметка бременността и раждането за жените са инокулация срещу всички болести. Доказано е, че например кърменето е от голямо значение не само за бебето (осигуряване на устойчив имунитет срещу инфекции и адаптиране към външната среда), но и за майката, тъй като (това е доказано от науката и практиката) служи като профилактика на заболявания на гърдата.

Замразявайте и раждайте

- Наскоро имаше информация, че всички родилки у нас ще преминат задължително генетично изследване.

- Имам двойно отношение към това. Прегледите могат да бъдат включени в процедурата за предоставяне на медицинска помощ само след като има увереност в тяхната надеждност..

- Каква възраст лекарите смятат за критична за бременността?

- 38-годишна възраст се счита за критична възраст при планиране на IVF. По това време жената изглежда страхотно и се чувства добре, но прегледите вече показват изчерпване на запасите от фоликули и яйчникова тъкан.

Не трябва обаче да забравяме за индивидуалните характеристики на организма. Разликата между паспортната и биологичната възраст може да бъде доста значителна. Има жени, които самостоятелно забременяват на 50-годишна възраст, а има и такива, които са принудени да прибягват до IVF много по-рано. Жената може точно да открие репродуктивната си линия, като премине преглед (анализ за нивото на половите хормони, ултразвуково сканиране за определяне на яйчниковия резерв на яйчниците и кръвен тест за анти-Мюлеров хормон).

- Могат ли лекарите днес да помогнат на жената да удължи репродуктивната си възраст??

- Днес една жена може да роди на всяка възраст. Първо, ефективността на IVF е 30-35% (което съответства на вероятността от естествена бременност) и нараства от година на година. На второ място, всяка жена, която не планира бременност през следващите години, има възможността да прибегне до криоконсервация - да замрази яйцеклетките си, яйчниковата тъкан или ембрионите, за да ги използва в бъдеще. Тази процедура се препоръчва за жени с онкологични заболявания преди започване на лечение, както и за тези, които по обективни причини не планират бременност в обозримо бъдеще. Страната ни вече има деца, родени след криоконсервация.

Коя от звездите стана майка след 40 години

46-годишна: Илзе Лиепа. Тя роди дъщеря на 46-годишна възраст и след 3 месеца се върна на сцената.

44-годишна: Олга Кабо. Тя роди второто си дете - син - на 44 години.

42-годишна: Олга Дроздова. Тя роди син на 42 години. Той и Дмитрий Певцов се опитаха да раждат дете на 15 години брак.

На 41 години. Кристина Орбакайте. Тя роди третото си дете - дъщеря - на 41 години.

На 41 години. Марина Могилевская

Тя роди дъщеря на 41 години. Мечтаеше за дете от 30-годишна възраст, но го отложи за дълго заради работата.

40 години: Светлана Пермякова. Тя роди дъщеря на 40 години. Дълго време не можех да намеря подходящ кандидат за ролята на съпруг.

Късна бременност. На колко години можете да раждате??

2 март 2020 г., 16:20 [„Аргументи на седмицата“]

За по-голямата част от населението на нашата страна децата са ранен подарък на съдбата. Каналът RT установи, че средно в пълноценни и щастливи семейства се появява бебе на 26 години от майката. Когато преди 20 години жените предпочитаха да раждат на 19-21 години. Тези, които останаха будни до тези години, бяха много притеснени за личния си живот. Сега статистиката на руските родилки показва, че те бавно отлагат появата на деца заради амбициите си за кариера. Същото се случва и в европейските страни, където нормалната възраст за създаване на семейство е 30-35 години..

Но ако някои момичета вземат такова решение съзнателно, тогава 10% от руските жени имат проблеми с бременността в младите си години. Някои двойки се развеждат поради безплодието и на двамата партньори, някой взима деца от домове за сираци. А има и късметлийки, при които щъркелът пристига след 35-40 години. Днес ще говорим за тях. Ето защо, ако търсите отговор на въпроса: "На каква възраст може да роди жена?" - поздравления, намерихте го.

 • Плюсове и минуси: на колко години е късно да се роди?
 • Когато е късно за раждане?
 • На колко години можете да забременеете??
 • На колко години можете да раждате??
 • На колко години е безопасно да се роди??

Невероятната история на индийска родилка:

Omkari Panwar е името на най-старата родилка в света от Индия. Нейната история е изненадваща и е поредната дискусия за младите майки. През целия живот на жената се раждат само момичета. Омкари мечтаеше за наследник, но шансовете и времето изтичаха. На 70-годишна възраст Panwar решава да се подложи на IVF процедура. Въпросът „до кога можете да раждате“ - тя не се интересуваше. Лекарите предупредиха, че това е голям риск за живота на не млада индийка, но тя успя да настоява за това. Освен това тя похарчи последните си пари, продаде бика, земя и взе кредит. Няколко седмици по-късно гинеколозите потвърдиха, че ембрионите са в матката и са бременни. След 8 месеца се раждат две деца. Момче и момиче. И така, Омкари Панвар стана най-старата майка и влезе в Книгата на рекордите на Гинес.

Колко е подходящо и правилно - само тя знае. Да се ​​оцени негативно такъв акт някак не е много добре, да се каже, че е правилно, е някак погрешно... Във всеки случай индианката даде на света двама нови хора. Основното е, че съдбата им е успешна, защото мама далеч не е млад човек и ще трябва да научите живота без нея.

На каква възраст да се роди дете, всички ЗА и ПРОТИВ

Жените, които раждат след 35 години, се наричат ​​„възраст първородени”. Независимо от това, раждането след 40 години е включено в стандартите и никой не осъжда такива решения. Само лекарите могат да предупреждават за сериозни опасности, затруднения по пътя на „закъсняла мама“. Както писахме по-рано, тенденцията за късно раждане идва от Европа и Америка. Жените от европейските и американските държави вярват, че техен дълг е да бъдат реализирани в живота. Учете се напълно, изградете успешна кариера, насладете се на младежките моменти и след това се подгответе за първородния. Ако раждането стане късно поради тези причини, тогава всичко е супер.

Но има и минус на монетата. В Русия има все повече болни жени, които не могат да забременеят навреме или изобщо да раждат. Можем само да се надяваме на скъпи съвременни репродуктивни технологии. И те, както знаете, не са евтини.

За съжаление не можем да помогнем със съвет на жени, страдащи от репродуктивни проблеми. Но за майките кариеристки сайтът „Аргументи на седмицата“ намери всички плюсове и минуси на късната бременност.

+-
1. Психолозите са доказали, че на психологическо ниво жената е готова да роди по-близо до 30 години. Между 30 и 35 години тя възприема по-позитивно „бременната си позиция“. Не изпада в депресия, опитва се да следи физическото състояние. Носи и възпитава бебето спокойно, като му дава повече време от младите майки.
2. По кое време да се роди, за да се подмлади? След 35! Казват, че това е често срещан мит, но съвсем не. По време на бременността жените произвеждат много от хормона естроген. Тонизира мускулната тъкан, укрепва костите и минимизира риска от хипертония. Нека отново се обърнем към психологическия фон на жените. След като са родили на 35-40 години, те се чувстват по-млади, защото са млади майки, а не 40-годишни баби.
3. Има много вътрешни физиологични и химически положителни промени. При късните майки нивото на стрес намалява, менструацията може да премине по-лесно, менопаузата настъпва по-късно. Намалява холестерола и инсулта.
1. Трудно е да забременеете. Лекарите, учените винаги предупреждават, че забременяването след 35 става по-трудно. Плодовитостта намалява. Също така, бебе на късна майка може да се роди със синдром на Даун. Процентът показва: Рискът от раждане на бебе при късни майки е 9 пъти по-голям.
2. Възможно е да възникнат здравословни проблеми. Това важи особено за диабета, високото кръвно налягане. Такива препятствия се срещат при 6% от късно родилите жени. Но най-често бременността е успешна и без усложнения. Усложненията са свързани с недостатъчно производство на хормони на 40-годишна възраст. Ето защо, ако ще раждате и вече сте под 40 години, не забравяйте да се консултирате с лекар и да вземете всички репродуктивни хормони за анализ.
3. Възрастните жени улавят „отпадъците“ от раждането малко по-дълго от по-младите жени. Може да се появят генитални инфекции, кървене. Кърмата се произвежда по-зле и децата се прехвърлят на изкуствено хранене.

За мнозина има и неутрално твърдение. При свързана с възрастта бременност най-често се извършва цезарово сечение, тъй като вътрешните женски тъкани вече не са еластични. Но дали това е плюс или минус за бъдещата майка... "Но не боли" - както казват гинеколозите.

На колко години може да роди жена??

Сергей Василиев, главният лекар на второто родилно заведение в Минск, твърди, че е необходимо да се роди преди 35-годишна възраст. След 35 г. жената е обрасла с различни физиологични заболявания, които могат да причинят синдром на Даун при бебе. Оптимални години 25-28 години, според гинеколога.

Забременявайте и до каква възраст можете да имате първото си дете??

Не толкова проблем с възрастта на жената, колкото с болестите, които тя придобива след 40 години. Това може да бъде рязко увеличаване на теглото, високо кръвно налягане, сърдечно-съдови заболявания. Всичко ще се отрази на здравето на нероденото бебе. Въпреки че младите майки също са изложени на риск.

До каква възраст не е късно да се роди - до 35 години, тогава има вероятност от усложнения на състоянието на майката и плода. Независимо от това, лекарите правят отстъпки и помагат да се роди на 45-50 години. Но вероятността да забременеете сами е 15%, най-често те прибягват до IVF и използват донорска клетка.

Самият процес на бременност за късни майки е препоръчително да започне на 34-36 години. Тялото на жената е все още младо и може да работи за двама. Не спорим, че след 35 ще бъдете перфектно подготвени психологически и социално, но физиологията изисква появата на бебе, за да не се притеснявате със сигурност - до 26 години. Ако има възможност и желание да се роди преди 30 - непременно го направете.

До каква възраст жената може да ражда деца

Както показва историята на 70-годишна индийка, една жена може да роди до самия край. Но въпросът е друг. Всичко зависи от качеството на бременността, от нейната толерантност и най-важното от способността да забременеете с помощта на лични репродуктивни функции и не използвайки скъпо лечение.

Американският социолог Джон Мировски смята, че идеалната възраст за раждане е 29 години. До 29-годишна възраст жената ще може да получи висше образование, да изгради кариера, да намери своя социален район и да провери връзката си със съпруга си, като използва времето. Бъдещите майки над 30 години имат стабилно финансово състояние, имат житейски опит и целенасочено ще подхождат към отглеждането на дете.

Гинеколозите също подкрепят това мнение, тъй като до 30-годишна възраст женското тяло оре не много по-зле, отколкото на 20. Но преди късна бременност се препоръчва да укрепите физическото си състояние и едва след това - да оплодите желаното бебе.

До каква възраст може да роди жена зависи от това как живее живота си и какви навици има. Ако момичето е успяло да се оформи и да иска дете на 22, тогава защо не? И ако се е случило в 35-40 - моля! Просто преминете през прегледа и вземете препоръки от гинеколог, а след това дайте нов щастлив живот на този свят.

Съвети за хора с отрицателен Rh фактор

Какво знаем за биографията на Найла Аскер-заде

Александър Новиков: След като осъди Ефремов, настоявам такива престъпления да бъдат разглеждани от управляващите и техните деца

Коронавирусът е създаден с безвъзмездни средства от правителството на САЩ

Бившият министър-председател на Украйна призова начин да се спаси Крим от водната блокада на Киев

Късна бременност. На колко години можете да раждате??

Руският COVID-19 има странна странична реакция: лекарите падат от прозорци, а служителите докладват за успехи в борбата с коронавируса

Подкрепете ни - единственият източник на разум в този труден момент

Остани с нас. Добавете ни към своите източници и се абонирайте за нашите социални мрежи.

Аргументи на седмицата → Най-четени

Александър Новиков: След като осъди Ефремов, настоявам такива престъпления да бъдат разглеждани от управляващите и техните деца

Руският COVID-19 има странна странична реакция: лекарите падат от прозорци, а служителите докладват за успехи в борбата с коронавируса

Какво знаем за биографията на Найла Аскер-заде

В САЩ руско момиче отказа да коленичи

Бившият министър-председател на Украйна призова начин да се спаси Крим от водната блокада на Киев

Коронавирусът е създаден с безвъзмездни средства от правителството на САЩ