Традиционно се смята, че е по-добре да имате дете на възраст под 25 години. Тялото е младо, раждането може да протече лесно и без усложнения. И ще има повече сили да се грижим за бебето. Всъщност обаче лекарите вярват, че жената никога не може да бъде напълно подготвена за раждането на дете. Опитахме се да разберем кога е по-добре да раждаме.

Мит от 25 години

Натискът върху момиче от роднини нараства до максимум на 23-26 години. Публиката я кара да мисли, че часовникът наистина тиктака, което означава, че е време да роди. Въпреки пълната липса на научна основа, митът, че трябва да раждате преди 25 години, е много разпространен. Историята на появата на този мит датира от средата на миналия век, когато в съветското акушерство жените, раждащи първото си дете след 30 години, са били наричани възрастни. Но факт е, че в дните на нашите баби те се ожениха и родиха първото си дете много по-рано от сега, средно от 20 до 25 години. На този общ фон момиче, което ражда на 30, наистина се откроява.

В съветското акушерство наистина се смяташе, че е необходимо да се роди преди 25-годишна възраст, тъй като в тази възраст в повечето случаи има по-малко хронични заболявания и хормоналният фон е в най-благоприятно състояние. Но трябва да се разбере, че след 25 години не настъпват кардинални промени в сексуалната сфера. Напълно възможно е да издържите и безопасно да родите бебе на 25, 30 и дори на 40 - просто трябва да водите правилния начин на живот и да не пренебрегвате медицински прегледи.

Според Евростат възрастта на млада майка се е увеличила през последните 20 години. Да, половината от жените в ЕС са станали майки преди 29-годишна възраст, но 40,6% от жените предпочитат да имат деца под 39 години. Средната възраст на млада майка е 28 години. В Русия възрастта за раждане на първо дете също непрекъснато нараства, но все още не е преминала 30-годишната граница, която в момента възлиза на 27,2 години (за сравнение, през 1980 г. тази цифра е била 23 години).

Оптималната възраст според учените

Американският колеж по акушерство и гинекология твърди, че жената може да забременее на всяка възраст, докато е на менструация, но след 32-годишна възраст репродуктивните функции на жената започват постепенно да се влошават. Да, една жена е най-плодородна в юношеството, но не бива да забременявате преди 18-годишна възраст - нервната система и хормоните все още са нестабилни. Така че е по-добре да имате бебе след 20 години.

След 30-годишна възраст рискът от мъртво раждане, преждевременно раждане, гестационен диабет и прееклампсия се увеличава и на тази възраст жените са по-склонни да имат деца със синдром на Даун. Въпреки това, неотдавнашният напредък в здравеопазването може да ви помогне да забременеете и да носите здраво бебе с лекота. Късната бременност също има своите предимства - вярва се, че бебетата имат по-добри когнитивни умения..

Някои изследователи отиват по-далеч и съставят калкулатор за плодовитост. И така, учени от университета. Еразъм Ротердамски анализира данни за бременности и раждания на повече от 58 хиляди жени. Периодът, който данните обхващат, е 300 години - до 70-те години. Един от авторите на статията заявява: „Имахме нужда от информация за онези поколения, които се стремяха да имат максимално възможния брой деца и не са използвали контрацептиви“. В хода на анализа на тези данни беше съставен калкулатор за плодовитост. Това е таблица, която показва на каква възраст се препоръчва на жената да роди първото и следващото си дете:

 • Ако искате да имате три деца, тогава първото дете трябва да има време да зачене не по-късно от 23 години..
 • Ако искате да станете майка на две деца, трябва да започнете не по-късно от 27 години.
 • Първото и единствено дете може да се роди на 32 години.
 • Във всички горепосочени случаи вероятността за успешно развитие на ситуацията и раждането на всички планирани деца ще бъде повече от 90%.
 • Шансовете за благоприятен изход ще намалеят до 75%, ако жената започне да ражда деца на 31-годишна възраст (ако иска да има три), 34 години и 37 години за две и едно дете, съответно. Ако бременността бъде отложена съответно на 35, 38 и 41 години, вероятността за щастливо майчинство ще намалее още повече - до 50%.

Нещо различно от здраве..

Джон Мировски, социолог от Тексаския университет в Остин, смята, че биологията и реалното състояние на нещата в обществото не съвпадат особено много. Ако първото дете е родено на възраст 20 или по-малко, тогава е много вероятно то да е родено извън брака. Много често поради ранна бременност едно момиче не може да получи висше образование, да се самоактуализира и да намери достойна работа. Професор Мировски, като взема предвид изчисляването на емоционалната зрялост и биологичната възраст, твърди, че най-добрата възраст да станеш майка за първи път е 29 години. По това време жената ще получи висше образование, ще може да направи кариера, „да живее за себе си“ и да изгради здрава връзка със съпруга си, така че да издържат на „теста на първото дете“.

Жените на 30 и повече години имат финансова стабилност, имат по-високо ниво на образование, което допринася за развитието на интелектуалните способности на детето. Такава майка има голям житейски опит. Освен това след 30 детето все още е желано, което означава, че майката внимателно ще подходи към възпитанието му..

В крайна сметка: ако планирате да имате едно дете, можете да отложите бременността с 30+. Ако искате няколко деца, тогава е по-добре да имате първото си дете не по-късно от 28 години..

Късно ли е да се роди? Възрастови граници на майчинството

Няма строги граници, които определят на колко години една жена може да роди. Не винаги е възможно да забременеете в „правилния“ момент, защото много двойки имат проблеми със зачеването. Понякога бременността настъпва непланирано, в по-късна възраст.

Оптимална възраст за раждане

Никой не може да реши на каква възраст е по-добре да ражда, освен самите бъдещи родители. Когато планира бременност, двойката взема предвид много нюанси:

 • семейно положение;
 • материално състояние;
 • морална готовност;

Някои жени са убедени, че е необходимо да се роди дете под 25 години. Други смятат тази възраст за млада и не са готови да станат майки до 30-35 години. Момиче, което е навършило 18 години, може самостоятелно да реши кога да роди първото си дете и колко деца да има по принцип. Лекарите наричат ​​оптималния възрастов период за раждане от 20 до 35 години. По това време репродуктивните органи на жената работят с пълна сила, хормоните осигуряват успешна бременност, а физическите възможности й позволяват да отглежда и поставя децата си на крака.

Възраст 35 и повече години не се счита за критичен за раждането на потомство. Но гинеколозите предупреждават, че рискът от неблагоприятни последици се увеличава всяка година..

На 30-годишна възраст, ако това е първата бременност, жената отдавна е наричана „стара първородка“. Сега този термин е изоставен. Но ви кара да се замислите: наистина ли репродуктивните здравни ресурси се топят с времето и е по-добре да се откажете от бременността изобщо?.

Първо дете

Смята се, че е по-добре да забременеете и да родите първото бебе преди 25-годишна възраст. През 21 век жените са скептични към това правило. Някои се опитват да се оженят възможно най-скоро след дипломирането си и да имат деца, други упорито продължават да отлагат бременността за по-късно.

Лекарите смятат, че е най-добре да раждате на възраст между 21-28 години. Предполага се, че колкото по-млада е бъдещата майка, толкова по-малко хронични заболявания и рискове тя има. Бременността под 18 години обаче също е нежелана. На тази възраст много момичета имат хормонални смущения, които неминуемо ще причинят усложнения на бременността. Освен това юноши под 18 години се считат за разочаровани индивиди. Те не са готови морално и финансово да бъдат родители.

През последните години има все повече жени, които раждат първото си дете след 29 години. На тази възраст няма нищо критично. Гинеколозите обаче предупреждават, че ако на 30-годишна възраст няма деца, не си струва да се бавите.

Второ дете

Акушерите са по-спокойни относно късното раждане на второто дете, а не на първороденото. Ако в семейството се планира друго зачеване, тогава е желателно то да се осъществи преди 35-годишна възраст. С течение на времето качеството и количеството на яйцата на жената намаляват, което може да доведе до трудности при планиране и проблеми по време на бременността. Рискът от генетични аномалии като синдром на Даун се увеличава. При 20-годишна жена рискът от синдром на Даун се оценява на 1 на 1500. При 42-годишна жена рискът е 1 на 52.

Трето, четвърто дете

Световната здравна организация счита, че репродуктивната възраст е 49 години. След 40 години обаче много жени изпитват трудности при планирането. Гинеколозите нямат право да забраняват на жена да забременява, ако няма медицински противопоказания за това. Оказва се, че поне до 60 години можете да раждате, ако здравословното състояние позволява.

Оптимално за раждането на трето и четвърто дете лекарите считат възрастта до 40 години и за предпочитане до 35. Струва си да се вземат предвид почивките между децата. Отнема около 2-3 години, за да се възстанови тялото от предишни раждания. Логично е, че когато първото дете се появи на 35, за жената ще бъде трудно да има време да роди четвърто до 40-годишна възраст.

На колко години можете да забременеете?

Според СЗО, фертилната възраст на жената започва от 15 и завършва на 49 години. В действителност всичко е различно. Много фактори могат да повлияят на продължителността на вашия фертилен период..

Честите причини за намаляване на репродуктивната възраст са: неправилен начин на живот, заболявания на вътрешните органи, екология. До каква възраст жената може да забременее зависи от състоянието на гениталиите. Хирургичните интервенции на яйчниците, многобройните стимулации водят до изчерпване на половите жлези и намаляване на броя на яйцеклетките.

Зачеването по естествен път е възможно само докато настъпи овулация. Някои жени може да имат менопауза още на 30, докато други остават фертилни след 50.

Ако желаете, можете да родите дете дори по време на менопаузата. Асистираните репродуктивни технологии позволяват изкуствено оплождане, използвайки вашите собствени замразени или донорски клетки. Въпреки това, гинеколозите не винаги предприемат ин витро оплождане след 40 години, тъй като репродуктивната възраст приключва, и вероятността протоколът да бъде неуспешен се увеличава..

Характеристики и рискове от късно раждане

Невъзможно е да се каже еднозначно на каква възраст може да се роди. С годините рискът детето да има различни отклонения се увеличава. В същото време младите момичета не са застраховани срещу развитието на вродени заболявания при децата. Момиче под 30 години, което има лоши навици преди и по време на бременност, има повече рискове, отколкото здрава жена след 40 години.

Рискове от късно раждане:

 • образуването на генетични аномалии на етапа на зачеването поради намаляване на качеството на яйцеклетките;
 • вероятността от развитие на усложнения в ранните етапи поради хормонален дефицит;
 • вероятността от спонтанен аборт през 1 и 2 триместър се увеличава с 20% в сравнение с 20-годишните момичета;
 • нарушение на маточно-плацентарния кръвен поток и преждевременно отлепване на плацентата възниква поради съдови заболявания;
 • хроничните патологии могат да повлияят негативно на бременността и значително да влошат състоянието на бременна жена;
 • усложнения при раждане се появяват поради недостатъчна контрактилна активност на матката, цервикални патологии и намаляване на еластичността на епителните тъкани.

При планиране на късна бременност се препоръчва:

 • придържайте се към здравословна диета;
 • да откаже от лоши навици;
 • приемайте витамини и лекарства, предписани от лекар;
 • наблюдавано от гинеколог;
 • да се изследват за инфекции и да се изключат опасни заболявания.

Над 35 години

Жената може да роди здраво дете дори след 35 години. Тази възраст се счита за граничен период, когато акушер-гинеколозите настоятелно препоръчват да се роди първото им дете. Това не означава, че след 35 г. бебето неизбежно ще има вродени патологии или аномалии в развитието и бременността ще протече с усложнения. Но рискът е много по-голям.

Над 40 години

Повечето жени и мъже дават 40-годишна възраст, когато отговарят на въпроса на колко години можете да забременеете. Зачатието, намръщено по-късно, става по-скоро изключение, отколкото правило. След 40 години жената има ановулаторни цикли поне 2-3 пъти годишно. Това намалява шансовете за бременност, но не може напълно да изключи зачеването..

Над 45 години

Можете да забременеете след 45 години. Как ще протече бременността зависи от състоянието на яйчниците и общите здравни показатели на жената. Често раждането на тази възраст се извършва с помощта на цезарово сечение. Жената, която ражда, трябва да знае, че периодът на възстановяване за нея ще бъде по-дълъг от този на 20-годишно момиче и вероятността от развитие на усложнения е много по-висока.

Руски звезди, родили на 40 години+

Много известни личности станаха майки след 40 години и това по никакъв начин не помрачи живота им. Някои трябваше да се подложат на IVF. Чрез замразяване на половите си клетки обществените лица могат да изградят кариера и да раждат деца в подходящо време за тях. Основната причина за отлагане на бременността за звездите е договорът. Затова жените знаят точно кога ще имат време за раждането на потомство..

Популярни руски знаменитости, родили след 40 години:

 • балерина Илзе Лиепа стана майка на 46;
 • актрисата Олга Кабо реши да роди на 44;
 • Народната артистка Олга Дроздова забременя на 41;
 • певицата Кристина Орбакайте стана майка за пореден път на 41;
 • Тв водещата Марина Могилевская роди на 41;
 • актрисата Светлана Пермякова роди на 40 години.

Можете да намерите много публични доказателства, че 40 години не са критична граница, след което жената губи възможността да стане майка на здраво бебе..

Статистика в Русия и по света

Всяка година фертилната възраст на жената се увеличава и статистиката в Русия показва възможността за зачеване дори след менопаузата. Бъдещите майки все по-внимателно избират времето за раждане на дете. В Русия оптималната възраст за раждане на деца се счита за период от 21 до 28 години.

Росстат потвърждава, че в сравнение с 1990 г. възрастта, при която жените забременяват за първи път, се е увеличила с 5 години. Преди това пикът на раждаемост сред руските жени е бил на 21 години, а сега момичетата раждат на 26. Според статистиката интервалът между появата на първото и второто бебе в семейството се е удвоил.

Жените са станали по-съзнателни относно планирането на бременността. Ако е твърде късно да станеш майка, тогава много хора предпочитат да подготвят генетичен материал предварително. Тази стъпка се счита за правилна и разумна, тъй като замразяването не влияе върху качеството на яйцето и не старее в криокамерата. Отговорът на въпроса колко възрастни жени раждат не може да бъде еднозначен. Средната жена достига менопауза на възраст 50-52 години. Въпреки това, дори след това може да възникне неочаквано зачеване..

Късна бременност. На колко години можете да раждате??

2 март 2020 г., 16:20 [„Аргументи на седмицата“]

За по-голямата част от населението на нашата страна децата са ранен подарък на съдбата. Каналът RT установи, че средно в пълноценни и щастливи семейства се появява бебе на 26 години от майката. Когато преди 20 години жените предпочитаха да раждат на 19-21 години. Тези, които останаха будни до тези години, бяха много притеснени за личния си живот. Сега статистиката на руските родилки показва, че те бавно отлагат появата на деца заради амбициите си за кариера. Същото се случва и в европейските страни, където нормалната възраст за създаване на семейство е 30-35 години..

Но ако някои момичета вземат такова решение съзнателно, тогава 10% от руските жени имат проблеми с бременността в младите си години. Някои двойки се развеждат поради безплодието и на двамата партньори, някой взима деца от домове за сираци. А има и късметлийки, при които щъркелът пристига след 35-40 години. Днес ще говорим за тях. Ето защо, ако търсите отговор на въпроса: "На каква възраст може да роди жена?" - поздравления, намерихте го.

 • Плюсове и минуси: на колко години е късно да се роди?
 • Когато е късно за раждане?
 • На колко години можете да забременеете??
 • На колко години можете да раждате??
 • На колко години е безопасно да се роди??

Невероятната история на индийска родилка:

Omkari Panwar е името на най-старата родилка в света от Индия. Нейната история е изненадваща и е поредната дискусия за младите майки. През целия живот на жената се раждат само момичета. Омкари мечтаеше за наследник, но шансовете и времето изтичаха. На 70-годишна възраст Panwar решава да се подложи на IVF процедура. Въпросът „до кога можете да раждате“ - тя не се интересуваше. Лекарите предупредиха, че това е голям риск за живота на не млада индийка, но тя успя да настоява за това. Освен това тя похарчи последните си пари, продаде бика, земя и взе кредит. Няколко седмици по-късно гинеколозите потвърдиха, че ембрионите са в матката и са бременни. След 8 месеца се раждат две деца. Момче и момиче. И така, Омкари Панвар стана най-старата майка и влезе в Книгата на рекордите на Гинес.

Колко е подходящо и правилно - само тя знае. Да се ​​оцени негативно такъв акт някак не е много добре, да се каже, че е правилно, е някак погрешно... Във всеки случай индианката даде на света двама нови хора. Основното е, че съдбата им е успешна, защото мама далеч не е млад човек и ще трябва да научите живота без нея.

На каква възраст да се роди дете, всички ЗА и ПРОТИВ

Жените, които раждат след 35 години, се наричат ​​„възраст първородени”. Независимо от това, раждането след 40 години е включено в стандартите и никой не осъжда такива решения. Само лекарите могат да предупреждават за сериозни опасности, затруднения по пътя на „закъсняла мама“. Както писахме по-рано, тенденцията за късно раждане идва от Европа и Америка. Жените от европейските и американските държави вярват, че техен дълг е да бъдат реализирани в живота. Учете се напълно, изградете успешна кариера, насладете се на младежките моменти и след това се подгответе за първородния. Ако раждането стане късно поради тези причини, тогава всичко е супер.

Но има и минус на монетата. В Русия има все повече болни жени, които не могат да забременеят навреме или изобщо да раждат. Можем само да се надяваме на скъпи съвременни репродуктивни технологии. И те, както знаете, не са евтини.

За съжаление не можем да помогнем със съвет на жени, страдащи от репродуктивни проблеми. Но за майките кариеристки сайтът „Аргументи на седмицата“ намери всички плюсове и минуси на късната бременност.

+-
1. Психолозите са доказали, че на психологическо ниво жената е готова да роди по-близо до 30 години. Между 30 и 35 години тя възприема по-позитивно „бременната си позиция“. Не изпада в депресия, опитва се да следи физическото състояние. Носи и възпитава бебето спокойно, като му дава повече време от младите майки.
2. По кое време да се роди, за да се подмлади? След 35! Казват, че това е често срещан мит, но съвсем не. По време на бременността жените произвеждат много от хормона естроген. Тонизира мускулната тъкан, укрепва костите и минимизира риска от хипертония. Нека отново се обърнем към психологическия фон на жените. След като са родили на 35-40 години, те се чувстват по-млади, защото са млади майки, а не 40-годишни баби.
3. Има много вътрешни физиологични и химически положителни промени. При късните майки нивото на стрес намалява, менструацията може да премине по-лесно, менопаузата настъпва по-късно. Намалява холестерола и инсулта.
1. Трудно е да забременеете. Лекарите, учените винаги предупреждават, че забременяването след 35 става по-трудно. Плодовитостта намалява. Също така, бебе на късна майка може да се роди със синдром на Даун. Процентът показва: Рискът от раждане на бебе при късни майки е 9 пъти по-голям.
2. Възможно е да възникнат здравословни проблеми. Това важи особено за диабета, високото кръвно налягане. Такива препятствия се срещат при 6% от късно родилите жени. Но най-често бременността е успешна и без усложнения. Усложненията са свързани с недостатъчно производство на хормони на 40-годишна възраст. Ето защо, ако ще раждате и вече сте под 40 години, не забравяйте да се консултирате с лекар и да вземете всички репродуктивни хормони за анализ.
3. Възрастните жени улавят „отпадъците“ от раждането малко по-дълго от по-младите жени. Може да се появят генитални инфекции, кървене. Кърмата се произвежда по-зле и децата се прехвърлят на изкуствено хранене.

За мнозина има и неутрално твърдение. При свързана с възрастта бременност най-често се извършва цезарово сечение, тъй като вътрешните женски тъкани вече не са еластични. Но дали това е плюс или минус за бъдещата майка... "Но не боли" - както казват гинеколозите.

На колко години може да роди жена??

Сергей Василиев, главният лекар на второто родилно заведение в Минск, твърди, че е необходимо да се роди преди 35-годишна възраст. След 35 г. жената е обрасла с различни физиологични заболявания, които могат да причинят синдром на Даун при бебе. Оптимални години 25-28 години, според гинеколога.

Забременявайте и до каква възраст можете да имате първото си дете??

Не толкова проблем с възрастта на жената, колкото с болестите, които тя придобива след 40 години. Това може да бъде рязко увеличаване на теглото, високо кръвно налягане, сърдечно-съдови заболявания. Всичко ще се отрази на здравето на нероденото бебе. Въпреки че младите майки също са изложени на риск.

До каква възраст не е късно да се роди - до 35 години, тогава има вероятност от усложнения на състоянието на майката и плода. Независимо от това, лекарите правят отстъпки и помагат да се роди на 45-50 години. Но вероятността да забременеете сами е 15%, най-често те прибягват до IVF и използват донорска клетка.

Самият процес на бременност за късни майки е препоръчително да започне на 34-36 години. Тялото на жената е все още младо и може да работи за двама. Не спорим, че след 35 ще бъдете перфектно подготвени психологически и социално, но физиологията изисква появата на бебе, за да не се притеснявате със сигурност - до 26 години. Ако има възможност и желание да се роди преди 30 - непременно го направете.

До каква възраст жената може да ражда деца

Както показва историята на 70-годишна индийка, една жена може да роди до самия край. Но въпросът е друг. Всичко зависи от качеството на бременността, от нейната толерантност и най-важното от способността да забременеете с помощта на лични репродуктивни функции и не използвайки скъпо лечение.

Американският социолог Джон Мировски смята, че идеалната възраст за раждане е 29 години. До 29-годишна възраст жената ще може да получи висше образование, да изгради кариера, да намери своя социален район и да провери връзката си със съпруга си, като използва времето. Бъдещите майки над 30 години имат стабилно финансово състояние, имат житейски опит и целенасочено ще подхождат към отглеждането на дете.

Гинеколозите също подкрепят това мнение, тъй като до 30-годишна възраст женското тяло оре не много по-зле, отколкото на 20. Но преди късна бременност се препоръчва да укрепите физическото си състояние и едва след това - да оплодите желаното бебе.

До каква възраст може да роди жена зависи от това как живее живота си и какви навици има. Ако момичето е успяло да се оформи и да иска дете на 22, тогава защо не? И ако се е случило в 35-40 - моля! Просто преминете през прегледа и вземете препоръки от гинеколог, а след това дайте нов щастлив живот на този свят.

Руският COVID-19 има странна странична реакция: лекарите падат от прозорци, а служителите докладват за успехи в борбата с коронавируса

Съвети за хора с отрицателен Rh фактор

Коронавирусът е създаден с безвъзмездни средства от правителството на САЩ

Александър Новиков: След като осъди Ефремов, настоявам такива престъпления да бъдат разглеждани от управляващите и техните деца

Какво знаем за биографията на Найла Аскер-заде

Късна бременност. На колко години можете да раждате??

Подкрепете ни - единственият източник на разум в този труден момент

Остани с нас. Добавете ни към своите източници и се абонирайте за нашите социални мрежи.

Аргументи на седмицата → Най-четени

Александър Новиков: След като осъди Ефремов, настоявам такива престъпления да бъдат разглеждани от управляващите и техните деца

Какво знаем за биографията на Найла Аскер-заде

Руският COVID-19 има странна странична реакция: лекарите падат от прозорци, а служителите докладват за успехи в борбата с коронавируса

Последната битка на майор Пугачов. Или как беше в действителност

Коронавирусът е създаден с безвъзмездни средства от правителството на САЩ

"По-добре е да раждате преди 35-годишна възраст, ако се страхувате, ще направим упойка." Акушер-гинеколог за здравето на жените

- Акушерството и гинекологията е наистина мъжка специалност, това е тежък физически труд, - казва Сергей Василиев, заместник-главен лекар по медицинска работа в болница №2 в Минск.

Според него жената трябва да се лекува както със себе си, така и с бижутата и колата си и да бъде преглеждана от гинеколог поне веднъж годишно..

- За да не настигнем миома до пъпа след пет години, - директно отбелязва Сергей Василиев и абсолютно откровено говори за раждането, контрацепцията и здравето на жените.

Сергей Василиев, заместник-главен лекар по медицинска работа в клинично майчинство №2 в Минск. Той стоеше в началото на лапароскопията в гинекологията в Беларус. Женен с три дъщери.

„Скоро в Беларус, както и на Запад, първото дете ще се роди на 30-годишна възраст“

- Жените не се колебаят да бъдат прегледани от мъжки гинеколог?

- Не. Сега отношението към този въпрос се промени. Преди работех на непълно работно време в частни медицински центрове и, спомням си, в началото на 2000-те при нас дойде една французойка. Тя поиска да бъде наблюдавана от мъжки лекар по време на бременността си. Може би тази западна вълна вече е достигнала до нас, когато една жена не се срамува от мъж лекар. Освен това жените са по-склонни да слушат мъже лекари..

- Стана ли модата вече закъснели майки преди нас? На колко години можете да раждате??

- Най-добре е да се роди дете между 21 и 35 години. Оптимално, ако това се случи на 25-28 години. Според класификацията на Световната здравна организация нашата репродуктивна възраст е до 49 години. Но от 35-годишна възраст има рискове, свързани с генетични аномалии, същия синдром на Даун. На 40-45 години една жена вече е обрасла с миома, ендометриоза, артериална хипертония, нарушен метаболизъм на мазнините, чернодробни и бъбречни заболявания...

Ако ще роди след 40 години, тя трябва да подходи съзнателно. Подгответе се, премахнете всички рискове, консултирайте се със специалисти. Ако всички нейни органи и системи функционират правилно, няма въпроси.

- Ако сте на 30 години и все още нямате деца, освен това няма и подходящ партньор... Трябва бързо да го потърсите и да раждате по спешност?

- Разбира се, че не. Например в Германия средната възраст на първородната майка е 31 години. Постепенно се приближаваме и към такива показатели: първо, жената трябва да получи образование, да си намери работа, да стане на крака и след това да планира бременност..

Някога имахме термини като „млад първороден“ и „възраст първороден“. 30-годишна жена се смяташе за „възраст“. Сега няма такива понятия. 30 години - каква възраст е? Самата младост!

- Какво влияе върху способността на жената да забременее и да роди здраво бебе?

- здравословното й състояние. Важно е как тялото й се е формирало в репродуктивна възраст. Как тя, докато е била още тийнейджърка, се е хранила и се е развивала. Вземете днешната 16-годишна ученичка - тя има куп заболявания: хроничен гастрит, сколиоза, вегето-съдова дистония...

- Сега има по-трудни бременности?

- Да. И това всъщност е свързано с напредъка. Например преди 40 години жена със сложни хормонални дисфункции просто нямаше да има деца. Освен това този генетичен клон ще бъде премахнат. Днес помагаме на такива жени да забременеят и да родят..

"Ако ви боли да раждате, ще ви направят упойка."

- Днес много жени се страхуват да раждат. Какво да правят?

- За съжаление раждането е болезнен процес. И да се уверите, че жената изобщо не чувства нищо, няма да работи дори с помощта на съвременни методи. Но е възможно частично упойка както поради инжекции, така и например джакузи, в което пациентът може да легне по време на раждането..

Тук не е същото като в Америка. Където, веднага след като една жена влезе да роди, независимо дали искате или не, тя получава регионална анестезия.

Нашият подход е по-балансиран. Регионалната анестезия е интервенция. По време на него в гръбначния стълб се инжектира упойка. Чувствителността на болката изчезва, дълбоката тактилна чувствителност остава. Тоест, ако с такава упойка прережат с нож, жената ще почувства само някакъв натиск. Но за да се направи такава анестезия, трябва да има индикации: болезнени и активни контракции, когато шийката на матката е разширена най-малко четири сантиметра.

При първородени бременни жени средната продължителност на раждането е 12-14 часа, при многоплодни жени - 10-12 часа. Жената лежи в пренаталното отделение, наблюдавана е от акушерки и лекари. Те, както самата жена, оценяват болката от контракциите по 10-степенна скала. Решението за облекчаване на болката се взема в зависимост от ситуацията.

Ако контракциите станат така, регионалната анестезия ще ги отслаби още повече - и това няма да завърши добре.

- И ако самата бременна жена иска да й се инжектира упойка и просто попитайте лекаря...

- Всички бременни жени в очакване на раждането искат упойка. Това е естествено желание. Ако наистина я боли и иска, те ще го направят.

Но е възможно да се анестезира не само поради регионална анестезия. Масаж, скачане върху гумени топки, често срещани спазмолитици също помагат.

- Днес има много бременни жени, които използват регионална анестезия по време на раждане?

- В нашия родилен дом - до 10% от жените с естествено раждане. За цезарово сечение по време на избираеми операции, ние извършваме регионална анестезия за до 88% от пациентите. Жената остава в съзнание с нея. Ако раждането е започнало и е необходимо спешно цезарово сечение, тогава най-често прибягваме до обща анестезия.

- Ами ако една жена поиска цезарово сечение без свидетелски показания?

- В Колумбия и Венецуела 80-90% от бременните жени са със секцио. За това те имат една индикация - желанието на жената. Ние нямаме това. Трябва да има основателни причини, ситуация, при която жената наистина не може да роди сама.

"Преди бременността дори трябва да отидете на зъболекар."

- Как се отнасяте към партньорското раждане?

- Положително. И ние все по-често избираме такива раждания. Те са важни за жена, която никога не е раждала. Съпругът, когото тя обича и на когото се доверява, в този случай създава много добър психо-емоционален фон.

- И за раждане у дома?

- Има само един добър момент в раждането у дома - домашна среда. Тук положителното свършва. Раждането е непредсказуем процес и залогът е много голям: жената може да умре или да загуби дете. За щастие това се случва рядко. Но отново, как да наблюдаваме състоянието на детето по време на раждането у дома?

Например, патология като заплитане на пъпната връв се среща при 30% от бременните жени. В повечето случаи това остава незабелязано: детето се ражда и виждаме, че е имало преплитане на връвта. Но може да се случи, че по време на напредването на главата пъпната връв се затяга около врата, като примка. Всичко тук ще зависи от това колко бързо ще помогнете и спасите детето. Ако жена лежи в родилната зала, пет до седем минути - и бебето е изведено. Вкъщи бебето е оставено на съдбата.

Но например се роди дете и една жена имаше разкъсвания на тъканите по време на раждането. Кървенето може да е обилно. Това е все едно да отворите водата в чешмата и тя започва да се излива, без да дрънка. Не дай боже, у дома някой ще посегне там с ръка, за да откъсне нещо без упойка. Това може да доведе до шок, свързан със загуба на кръв. Какво стана след това? Добре е, ако жена живее в града и линейка пристига при нея след 15 минути.

- Във вашата практика имаше случаи, когато една жена се опитваше да роди вкъщи и тя спешно беше доведена в болницата?

- Имаше случай, когато линейка превозваше вече раждаща жена, кървяща, с налягане от 60 до 40. И веднъж беше приет пациент с клинично тесен таз и започващо разкъсване на матката. Тя вече беше родила от четири до шест часа. Детето беше голямо - 4,5 кг, тазът не му позволяваше да премине. Там вече са се подули всички вътрешни органи. Заведохме я направо от спешното до операционната.

Това се случва, но рядко. Но ако по време на раждането у дома загубите жена си или дете, кого ще обвините? Съсед, който те посъветва да раждаш у дома? Разбира се, че не. Тогава няма да си простите това през целия си живот. Така че защо да експериментирате?

- Привържениците на раждането у дома често цитират баби и прабаби, които също са раждали така?

- Знаете ли колко е била детската и майчината смъртност по времето на нашите баби и прабаби? Много. И днес имаме детска смъртност около 3 ppm. Това означава три случая на хиляда. В същото време в страната има около 120 хиляди раждания годишно..

- Въпреки тази цифра, не толкова отдавна имаше три громки истории, свързани със смъртта на деца в Слуцк и Новополоцк. Как може да бъде това?

- Невъзможно е да се намали смъртността до нула. И такива случаи са редки. По правило здравите деца при условие на физиологично протичаща бременност при здрава майка не умират. Това са глупости. Най-често има обективни причини за неблагоприятен изход..

Повечето смъртни случаи на бебета са свързани с необичайна плацента. Плацентата е хранителната повърхност на бебето. Когато се гледа под микроскоп, в перфектно състояние трябва да изглежда като нов килим с дълги купчини. Всяка вили е съд за хранене на дете. Колкото повече от тези съдове, толкова повече детето получава кислород, аминокиселини и други важни вещества..

Но ако по време на оплождането на яйцеклетката се получи долна яйцеклетка, от нея не може да се образува висококачествена плацента. Неговите власинки ще бъдат тънки и малки и няма да могат да хранят бебето правилно..

Следователно здравето на бебето се влияе от секреторната фаза и хормоналния фон на бременността, независимо дали жената е имала стрес. По време на войната дори имаше такова понятие - стресова аменорея, когато една жена просто нямаше менструация. Тялото възприема войната като неблагоприятни условия и овулацията не настъпва. Природата е предпазила жената от бременност.

- Как да намалим рисковете от детска смъртност?

- Подгответе се за бременност и се дръжте правилно по време на нея. Правейки всичко, което се нарича три букви - здравословен начин на живот (здравословен начин на живот). Също така е важно да избягвате стреса и да се храните пълноценно и балансирано..

Мозъчният стрес е като хронична отрова. Центровете, които регулират функционирането на женските полови органи, са разположени в мозъка..

- Как да живеем без стрес?

- Да се ​​прибегне до психотерапия, физическа активност... Когато мозъкът получава импулси от мускулите, стресът се блокира. Когато човек плува и бяга, той по този начин избягва проблеми..

- Колко често нашите хора планират бременност?

- Да?

- Все по-малко са сватбите "в движение".

- Но веднъж разговарях със служителите на Републиканския научно-практически център „Майка и дете“ и те казаха обратното...

- Републиканският научно-практически център „Майка и дете” е републиканска институция. Те работят много с жени от регионите. А нашите пациенти са от Минск. Според статистиката в нашия родилен дом най-често се планира бременност. Поне минимално, преди да забременее, момичето отива на преглед при гинеколога.

- Но какво точно трябва да правят мъжът и жената, когато планират бременност?

- Мъжът трябва да отиде на уролог, а жената да отиде на гинеколог и да се изследва. Ако някой от родителите е бил болен от диабет, има смисъл да премине тестове за тази част и да отиде на ендокринолог. Ако налягането се повишава периодично, трябва да посетите кардиолог.

И какво още трябва да се направи - отидете на зъболекар и сложете зъбите си в ред. Кариесът е инфекция и по време на бременност имунитетът се потиска. При определени обстоятелства тази инфекция може да проникне в кръвта и да причини тежки обостряния като пародонтит или сепсис. Как едно дете може да се развива нормално на този фон?

„Комбинирани орални контрацептиви могат да се приемат в продължение на години.“

- Да поговорим за контрацепцията. Прекъснат полов акт... Не смятате ли за странно, че днес, когато хората имат достъп до други методи за контрацепция, някой друг го използва??

- През живота си не съм срещал по-глупав, безсмислен и ненадежден метод на контрацепция. Трябва да разберете, че отделянето на сперматозоиди по време на полов акт се случва дори преди основната еякулация. Тоест, сперматозоидите започват да се секретират в самото начало и за 10-20 секунди те могат да проникнат не само във влагалището, но и в маточната кухина. Една сперма е достатъчна, за да забременеете..

В същото време прекъснатият полов акт не доставя удоволствие. Заради него мъжът има оргазъм не до края, жената още повече. Женските полови органи, които отговарят за получаването на положителни емоции, са концентрирани както във влагалището, така и в шийката на матката. Една жена просто започва да вкусва - тук всичко се извлича и спира. Какво удоволствие е това?

За щастие прекъснатият полов акт става все по-рядко срещан като метод за контрацепция. Хората стават все по-отговорни и използват презервативи, местни контрацептивни лекарства: вагинални кремове, топки, тампони. И всичко това може да се купи в аптеката без рецепта. Трябва да има по-балансиран подход към употребата на орални контрацептиви.

- Комбинираните орални контрацептиви не увреждат здравето на жената?

- Съвременните орални контрацептиви с правилния избор са най-добрият вариант. Ако следвате инструкциите и препоръките на лекаря, няма да има странични ефекти. Освен това такива лекарства имат не само контрацептивен ефект, но и терапевтичен.

Оралните контрацептиви са като санаториум за яйчниците. Когато една жена ги приеме, яйчниците й са в латентно състояние. Състоянието може да се сравни с това как колата работи на празен ход..

Преди това нашите баби на 18-19 години се ожениха, имаха сексуален живот, забременяха. След това детето беше носено, кърмено и отново бременна. Една жена за цялата си репродуктивна възраст е имала най-много 20-30 овулации. Тоест яйчникът й е работил 20-30 пъти през целия си живот. Сега какво? Яйцата узряват всеки месец напразно - бременност не настъпва. И днес една жена, която не забременее, има не 20-30 овулации, а 200-300. Колкото повече органът работи, толкова по-вероятно е да се счупи. Къде мислите, че се появяват миома на матката, ендометриоза?

- Колко дълго могат да се приемат комбинирани орални контрацептиви?

- В продължение на години, докато жената не реши да забременее и при липса на противопоказания.

- И не си правете почивка?

- Има смисъл да се правят почивки. Но нито една жена, чисто психологически, няма да може да приема орални контрацептиви в продължение на шест години без почивка. След шест месеца или година тя ще трябва да се увери, че женската репродуктивна система работи нормално, а самата тя ще прекъсне приема.

Във всеки случай такива лекарства трябва да се приемат под лекарско наблюдение. Така че ако нещо се случи, лекарят може да ги отмени.

- Казват, че жената не трябва да мие гениталиите си със сапун. По този начин тя убива естествената среда...

- Сапунът може и трябва да се пере, но не с домакински сапун, а с тоалетен сапун. Сапунът за пране е 70% алкален, който разяжда не само външните полови органи, но и мръсното пране. Но е важно да разберете, че не трябва да се миете със сапун всеки ден. Във влагалището трябва да се поддържа млечнокисела среда. Ако се измивате и измивате всеки ден със сапун, това най-накрая ще унищожи микрофлората на влагалището..

Геловете за интимна хигиена са по-меки препарати. И, разбира се, ако има избор, по-добре е да ги използвате, а не сапун..

- Колко често трябва да се извършва хигиена на половите органи?

- Като се замърси. Един до три пъти на ден - с обикновена вода, включително след използване на тоалетната. Можете да правите това със сапун не повече от веднъж на ден..

- Намазва ли цитологията наистина ли открива рак??

- С помощта на цитологията можем да открием рак на маточната шийка в ранен стадий и да го излекуваме. Ракът възниква от тумор не два сантиметра, а няколко клетки. Следователно всяка здрава жена в Беларус трябва да бъде изследвана за онкоцитология веднъж годишно..

До колко години можете да имате деца

Сега мнозина раждат деца не на 20, а на 30 и повече години

Снимка: Иля Бархатов / 74.RU

Ако сте над 30 и все още не сте станали родители, този текст е за вас. В него ще ви кажем дали е лесно да забременеете на тази възраст, дали ще бъде по-трудно да носите и раждате, което за мнозина се крие под досадната марка „старородено“. И също така научихме дали си струва да разглеждаме възрастта като противопоказание за бременността и къде е границата между „все още е възможно“ и „вече не съществува“. 59.RU въпроси отговори Екатерина Данченкова, ръководител на отделението по акушерство към Министерството на здравеопазването на Пермския край.

- Наистина ли раждането става по-късно? Каква е средната възраст на раждащата жена в Пермската територия сега??

- Средната възраст на родилките в Пермската територия не се откроява от общоруската статистика. Той подхожда както при първото, така и при следващите деца.

През последните години раждането става все по-рядко. Причините за това са няколко. Първо, момичета, родени в. Тогава имаше демографски провал, което означава, че няма толкова много потенциални майки.

На второ място, в обществото има тенденция да се отлага раждането на деца, докато не се създаде икономическата основа за тяхното възпитание - изградена е кариера, купени са жилища. Младите хора в репродуктивна възраст решават тези проблеми. Преди това материалната страна се третираше малко по-просто, приоритетите бяха създаването на семейство и раждането на деца от самите тях.

Но няма нужда да драматизираме настоящата ситуация. Световната здравна организация удължи възрастта на младежта и сега тя е до приобщаваща. Съответно, една жена в е млада и може спокойно да роди.

- По-трудно ли е да забременеете, ако сте над 30 години??

- Нека разгледаме две ситуации. Ако една жена, преди да е узряла за раждането на дете, многократно прекъсвала бременност, не е проявила отговорно отношение към защитата срещу полово предавани инфекции, тя може да има проблеми със зачеването. Винаги казваме, че въпреки развитието на медицината, усъвършенстването на технологиите, абортът е риск. След всяка хирургична процедура, включително прекъсване на бременността, са възможни инфекциозни усложнения. Да, техният процент е много малък, но те не могат да бъдат пренебрегнати. Освен това всеки аборт, дори лекарства, може да доведе до хормонален дисбаланс..

За съжаление броят на абортите в Пермския регион остава висок. Въпреки цялата наличност на контрацептиви и информация за тях, абортът в някои семейства е метод за контрол на раждаемостта.

Съвсем различна картина ще бъде, ако преди една жена се е предпазвала от бременност, използвайки съвременни контрацептиви, използвала презервативи, за да се предпази от полово предавани инфекции. В този случай проблеми, като правило, не възникват, защото това е разцвет.

Напълно възможно е да се роди здраво бебе след 30 години, ако преди това жената е водила относително здравословен начин на живот.

Снимка: Тимофей Калмаков

- Защо тогава лекарите често настояват да се роди първото дете преди това ?

- За съжаление много юноши, навлизайки в репродуктивна възраст, вече имат две или повече заболявания, които не са свързани с репродуктивната система: това са проблеми със стомашно-чревния тракт, очите, сърцето и т.н. За тях те са склонни да се натрупват или влошават. В този случай жената може да изпитва затруднения с носенето, тъй като натоварването върху тялото по време на бременност се увеличава, а компенсаторните възможности на тялото са по-малко от 25. Освен това в млада възраст е по-трудно да има време да направи няколко аборта и да придобие полово предавани болести.

Разбира се, сега имаме перинатален център, тесни специалисти, възможности за цялостен преглед на жените. При необходимост се свиква консултация, правят се допълнителни изследвания и как да се управлява жена с определени здравословни проблеми. Помага за издръжливост и безопасно раждане на бебе..

Поради различни заболявания, лекарите могат да решат, че жената трябва да изключи период на натоварване, тъй като това може да повлияе неблагоприятно на нейното здраве. В този случай се прави цезарово сечение или се помага на детето да се роди с помощта на вакуум. Но това важи и за по-млада възраст, ако има някакви заболявания, които не са свързани с репродуктивната система..

Това, което е точно характерно за възраст над 35 години, е повишен риск от генетични хромозомни аномалии. Те включват синдром на Даун, синдром на Едуардс (такива деца често умират през първите месеци от живота си, израстват като хора с дълбока умствена изостаналост) и други. Рискът се увеличава, ако бъдещият татко е над 50. В тази възрастова група вероятността от аномалия е по-висока, но това не означава, че ще е необходимо. Това не е изречение.

Препоръчвам на възрастните жени да бъдат особено отговорни за пренаталната диагностика, за да имат цялата възможна информация за здравето на детето и на негова основа да вземат решение дали да продължат или да прекъснат бременността. Лекарят не убеждава жената да избере някоя от тези възможности, но трябва да им каже, че са..

- Какво е пренатална диагностика?

- Това е комплекс от изследвания, който ви позволява да добиете представа за здравето на плода. По време на бременност комплекс от изследвания - скрининг - се извършва три пъти, във всеки триместър. Най-важните са първата и втората прожекции. По време на тях жената се подлага на ултразвуково сканиране, за да открие различни параметри: дебелината на яковото пространство и костите на носа на детето, обиколката на главата и корема му и т.н..

Друга важна част от скрининга са кръвните тестове за маркери на хромозомни аномалии. След това резултатите от анализа и ултразвуковите индикатори се въвеждат в програма, която изчислява риска от раждане на дете с аномалия. Ако рискът е висок, на жената се предлага допълнителна диагностика. Например, да се направи проба от хорионни вили (плацентарни клетки, съдържащи обширна генетична информация. - Бележка на автора) и да се проведе тяхното проучване.

Такава ограда се прави чрез пробиване на маточната стена. Това звучи плашещо. Теоретично има възможност за усложнения под формата на прекъсване на бременността след процедурата, но на практика това не се случва. През последните две години имаше само няколко прекъсвания. И в двата случая спонтанният аборт не е настъпил веднага, а само след една седмица. И в двата случая плодът е имал патология. Следователно, най-вероятно прекъсването на бременността е резултат от естествения подбор и не е провокирано от диагноза.

Вземането на проби и изследването на хорионни вили са безплатни. На платена основа жената може да се подложи на неинвазивен тест (провежда се без проникване в тялото. - Бележка на автора). Това е кръвен тест, който също е предназначен да покаже дали има хромозомни патологии. Той също има къде да бъде, но, да речем, все още не е тестван от времето.

Най-добре е да правите скрининг и всички други видове диагностика точно там, където лекарят е изпратил от антенаталната клиника. В региона имаме специализиран отдел, който се занимава само със скрининг. Работещите там лекари виждат както патологията, така и нормата всеки ден. Те са фокусирани върху идентифицирането на проблеми, имат много опит.

Можете също да отидете при любимия си лекар, но е по-добре като добавка, а не като заместител. Това може да бъде отличен специалист, който перфектно диагностицира различни състояния при небременни жени. Но ако не вижда бременни жени със съмнение за патология всеки ден, няма сертификат от Британското дружество за пренатална диагностика, не е препоръчително да се ръководи само от неговото мнение.

Отлагайки майчинството за по-късно, трябва да се помни, че детето трябва не само да роди, но и да отгледа

Снимка: Тимофей Калмаков

- В интернет често се пише, че високият риск от раждане на дете със синдром на Даун е определен само въз основа на възрастта. Случва се?

- Възрастта, както и наличието на генетични аномалии в семейството, предишни пропуснати бременности и спонтанни аборти може да са причина за назначаването на скрининг. Но само по възраст рискът от раждане на дете с аномалия не се изчислява. Програмата включва още ултразвук и кръвни изследвания. Рискът се определя от комбинацията от всички фактори.

- Много жени се обиждат, че в болницата ги наричат ​​възрастни. Какво означава тази концепция?

- Понятието „възрастен“ наистина съществува. Може да се прилага при жена, която забременява за първи път след това. При втория и следващите родове такъв знак не се поставя. Смята се, че те преминават по-лесно, тъй като тялото си спомня как е било в миналото, върви „на нарязано“. Но ако интервалът между ражданията е много дълъг - по-близо - раждането отново се възприема като първо, защото тялото вече е забравило, че някога е имало бременност и раждане.

Ако видите такава маркировка на картата си, не се обиждайте. Просто един лекар пише на друг лекар, че трябва да бъдете по-внимателни към вас, това е всичко. Въпреки че като цяло не може да се каже, че първото раждане на 30 и дори над 40 години протича някак по особен начин. Не, обикновено върви добре.

Особено внимание е необходимо не само в случай на раждане след 30 години, но и при различни други. Например, може да има бележка за чести раждания. Това е, когато между ражданията на децата трябва да минат по-малко от три години. Такава жена се нуждае от по-внимателно наблюдение, защото тялото й може да не се е възстановило от предишната бременност и раждане..

- След раждането на жени след 30 години е по-трудно от ?

- Много е индивидуално. Физическото състояние зависи по-скоро от здравето, отколкото от възрастта. Морал - от лични характеристики.

Знам за случаите, когато една жена е живяла за себе си през целия си живот, решила да роди, прекарала няколко години в неуспешни опити да забременее, следователно е направила ин витро, но не се е чувствала щастлива. Понякога такива жени очакват, че ще имат розово плюшено мече, с което могат да правят красиви снимки, но са изправени пред реалност, в която детето плаче, пикае, кака и изисква постоянно внимание. Може да бъде трудно да приемем, че през първата година личните интереси, срещите с приятели могат да изчезнат на заден план.

Но, от друга страна, сега много хора не отказват да се срещнат с приятели, пътуват на почивка, въпреки присъствието на малко дете. Това се лекува по-лесно от преди, когато се смяташе за неприемливо да се отиде някъде преди бебето да навърши две години.

- Когато е късно за раждане?

- Да се ​​роди след 30 е възможно, необходимо и не страшно. Но след 40, като правило, има намаляване на яйчниковия резерв (овулацията не настъпва или не се случва редовно. - Бележка на автора), репродуктивната функция изчезва, хормоналният фон се променя. Всичко това не допринася за настъпването на бременността. Физиологичната бременност след е рядка. По правило на тази възраст се изискват помощни технологии. Това може да е IVF, мощна хормонална подкрепа.

Също така трябва да запомните, че качеството на яйцата след това е значително по-лошо, отколкото през същите 30. Този проблем може да бъде решен чрез първо замразяване на клетките или ембрионите и презасаждането им във възрастта, когато жената има нужда от това. Възможно е да се използват донорски яйцеклетки.

С модерните технологии можете да станете майка дори на възраст около. Такива случаи има в Перм. Но когато вземате решение за бременност след възрастта, трябва да запомните, че детето трябва не само да роди, но и да възпитава, да му даде цялата си любов и енергия. Дете не може да расте за две години.

По време на подготовката за бременност е по-добре да пиете витамини, но кои и в каква дозировка може да определи само лекар

Снимка: архив 59.RU

- Как да се подготвите за бременност, ако сте далеч от 20 години?

- Трябва да се подготвите за бременност на всяка възраст. На първо място, трябва да дойдете в антенаталната клиника и да кажете, че искате да станете майка. След това Вашият лекар ще назначи тестове, които ще Ви дадат минимална представа за Вашето здраве. Това са общи изследвания на кръвта и урината, тестове за инфекции, съсирване на кръвта, нива на хемоглобин и захар и т.н. Отклоненията от нормата тук могат да доведат до негативни последици за детето, така че ако има проблем, по-добре е да го коригирате преди бременността.

Важно е да започнете да пиете фолиева киселина - тя е от голямо значение за формирането на органи и системи на плода. В нашия регион, където има много малко слънце, трябва да го вземете, за да предотвратите рахит. В нашата вода има малко йод, така че може да се нуждаете и от него. Но трябва да приемате всички тези лекарства само както е предписано от лекар, спазвайте дозировките.

Една от основните мерки е да се откажат от тютюнопушенето и други лоши навици поне няколко месеца преди бременността. Пушенето може да провокира преждевременно раждане, проблеми с кръвното налягане и дори да се превърне в един от факторите за развитието на еклампсия (повишаване на кръвното налягане на жената до такова ниво, че има конвулсии, загуба на съзнание. Това е много сериозно състояние, което е изпълнено с мозъчни кръвоизливи, кома и други последици. - бележка на автора).

Твърдите диети, включително вегетарианството, не се препоръчват. По време на бременност всички органи и системи на детето са положени, трябва да има достатъчно "строителен материал". Ако една майка все още иска да остане вегетарианка дори по време на бременност, тя трябва много компетентно да състави диетата си, така че да няма дефицит - на първо място, незаменими аминокиселини. Добре е, ако компетентен диетолог помага на жената да съставя меню..

Преди бременността трябва да лекувате всичко, което можете - зъби, хроничен тонзилит и т.н. Това е необходимо, тъй като имунитетът е потиснат по време на бременност. Това е необходимо, за да може тялото да не възприема плода като нещо чуждо. През този период всяка инфекция може да цъфти бурно, включително да навреди на детето. Изглежда, че бебето е много далеч и лошите зъби не му влияят по никакъв начин, но всъщност не е така - инфекцията може да се разпространи през кръвта и лимфните съдове.

За да обобщим всички желания, тогава една жена, която планира бременност след 30, 35, трябва да бъде много внимателна към здравето си, за да се подготви за зачеване. Но не трябва да приемате възрастта си като противопоказание. По време на бременност трябва да използвате услугите на квалифицирани лекари, да следвате всички техни препоръки. В този случай бременността и раждането ще бъдат възможно най-безопасни за жената и детето..