Тялото на жена, която очаква бебе, изпитва повишен стрес, затова много лекари предписват лекарства на бъдещи майки, които предотвратяват различни здравословни проблеми и им позволяват успешно да носят дете. Едно от тези лекарства е "Курантил". Класифицира се като лекарство, безопасно за плода, което се предписва на всеки етап от бременността. Това лекарство засяга кръвоносните съдове и има имуномодулиращ ефект, така че бъдещите майки имат много индикации за употребата му..

Характеристика:

"Curantil" представлява група съдоразширяващи агенти (вазодилататори) и се произвежда от известната немска компания "Berlin-Chemie". В аптеките се представя под формата на хапчета с доза от 25 mg, която е посочена на опаковката, но напоследък лекарството, наречено "Curantil N", е по-често срещано. Нейната разлика от обичайната "Curantila" е формата на освобождаване, тъй като това са филмирани таблетки. Според експерти такова лекарство се абсорбира по-добре и се абсорбира, поради което се предписва по-често..

Но тъй като активното вещество и на двете лекарства е еднакво, те могат напълно да се заменят. В същото време "Curantil N" се произвежда в две дозировки, които също са отбелязани на кутията. Още от името на лекарството можете да разберете колко от активната съставка е в една таблетка. И така, в продажба има "Curantil N 25" и "Curantil N 75". Съответно, в първото лекарство една таблетка е източник на 25 mg от активната съставка, а във второто е три пъти повече (75 mg на таблетка). Това е важно да се има предвид, ако на бъдещата майка се предписва еднократна доза под 75 mg..

Дражетата се продават в стъклени бутилки от 100 броя. Те имат кръгла форма и гладка жълто-зеленикава повърхност. Таблетките Curantil N 25 също са опаковани в прозрачни стъклени бутилки, но една опаковка съдържа 120 броя. Лекарството с доза 75 mg се продава в блистери от 20 таблетки, 40 в една опаковка (два блистера). Те са жълти плоски кръгли таблетки.

За закупуване на всякакъв вид лекарства се изисква лекарско предписание. Една бутилка "Curantila N 25" струва около 550-600 рубли, една опаковка лекарства с доза от 75 mg струва около 700-800 рубли. Съхранявайте лекарството у дома при температура не по-висока от 25 градуса по Целзий. Срок на годност на покритите таблетки - 3 години, хапчета с доза 25 mg - 5 години.

Активното вещество на всички видове "Курантил" се нарича дипиридамол. В състава на хапчетата той се допълва от такива неактивни компоненти като глюкозен сироп, карнаубски восък, желатин, царевично нишесте, талк и други. Сред помощните вещества на таблетките са лактоза, силициев диоксид, багрило, желатин, макрогол и други съединения. На опаковката е посочен пълен списък на неактивните компоненти..

Как?

Един от основните ефекти, които дипиридамолът има, е вазодилатацията (особено малките съдове, които хранят сърцето). Такова вещество тонизира съдовите стени по няколко начина и резултатът е увеличаване на лумена на съдовете и нормализиране на тонуса на гладката мускулатура. Този ефект помага за подобряване на притока на кръв и ускоряване на метаболитните процеси в клетките на различни тъкани, включително плацентата..

Не по-малко ценен е антитромбоцитният ефект на "Курантил", поради което лекарството не се придържа към кръвните клетки, наречени тромбоцити. Това предотвратява образуването на кръвни съсиреци, които могат да блокират кръвоносните съдове и да нарушат кръвообращението. Образуването на такива кръвни съсиреци е голяма опасност по време на бременност, ако се появят кръвни съсиреци в съдовата система на плацентата..

Това не само ще доведе до фетална хипоксия, но в някои случаи може да доведе до смърт на бебето. Ето защо, ако тестовете на жената показват повишен риск от образуване на кръвни съсиреци, тогава ще й бъде предписан антитромбоцитен агент, който включва "Курантил". Лекарството разрежда кръвта, предотвратява образуването на холестеролни плаки, което има положителен ефект върху кръвообращението.

Такова лекарство има ефект и върху имунитета, който се нарича имуномодулиращ. По-специално, "Curantil" е в състояние да стимулира образуването на специфично имунно вещество - интерферон.

Това повишава устойчивостта на организма към атаки от вируси и болестотворни бактерии, укрепва защитните сили и помага в борбата с възпалителните заболявания..

Показания

Фетоплацентарната недостатъчност най-често е причината за предписване на Curantil на бъдещата майка. При тази патология се нарушават функциите на плацентата, което води до влошаване на транспорта на кислород и хранителни вещества. Това провокира хипоксия и пречи на нормалното развитие на бебето..

Инструментът се използва както за лечение на такъв проблем, така и като превантивна мярка. "Курантил" възстановява нормалното кръвообращение в плацентата, като засяга нейните съдове, но не засяга плода по никакъв начин. Ето защо плацентарната недостатъчност е едно от основните показания за употребата на такова лекарство през 2 и 3 триместър..

Друга причина да се предписва това лекарство на бременна жена по-късно е повишеният брой на тромбоцитите в кръвен тест. В такава ситуация лекарството ще предпази от сгъстяване на кръвта, спазъм на съдовете и поява на кръвни съсиреци. Това ще има положителен ефект върху работата на всички вътрешни органи, защото те ще получават достатъчно хранителни вещества и кислород..

Поради укрепващия ефект върху кръвоносните съдове, употребата на "Курантил" е оправдана, когато:

 • разширени вени;
 • хемороиди;
 • липса на вода;
 • оток;
 • висок риск от развитие на гестоза.

През първия триместър "Curantil" може да бъде предписан като имуномодулатор, който активира синтеза на интерферон. Това действие на лекарството се търси при грип и различни остри респираторни вирусни инфекции, както и за тяхната профилактика. Освен това може да се предписват лекарства и за хронични вирусни заболявания, за да се намали честотата на тяхното обостряне, например, ако жената има генитален херпес.

Тъй като по време на полагането на тъкани и органи, всякакви вирусни заболявания представляват висока опасност за плода, тогава, когато температурата се повиши, появата на хрема, кашлица, възпалено гърло и други симптоми на остри респираторни инфекции, на бъдещата майка ще бъдат предписани лекарства за стимулиране на защитните сили.

И тъй като "Curantil" се счита за безопасен в ранните етапи, назначаването му за вирусни инфекции се счита за оправдано.

Как да използвам?

Схемата за използване на "Курантила" трябва да бъде определена от лекаря, тъй като зависи от показанията и от тежестта на състоянието на бъдещата майка и от отговора на жената на лечението. Например, ако лекарството се предписва през първия триместър за профилактика на ARVI по време на епидемия, те го пият по 25-50 mg на ден веднъж седмично. За предотвратяване на разширени вени, отоци и повишено кръвно налягане най-често се използват режими, които осигуряват трикратна доза от 25 mg. При увеличен брой тромбоцити дозата варира от 75 mg и може да достигне значителни количества (225-600 mg на ден).

Лекарството се приема на празен стомах и се измива с вода в малко количество. Не се препоръчва да прехапвате или пробивате "Curantil", тъй като това ще повреди защитната обвивка и ще намали активността на продукта. Най-добре е да пиете лекарството един час преди хранене по едно и също време. Ако една жена е забравила да приема на гладно и е яла, тогава можете да вземете хапче или драже 2 часа по-късно..

Продължителността на приема трябва да се определя от лекаря, тъй като зависи от много фактори. За някои бъдещи майки лекарството се предписва в продължение на 10 или 14 дни, други се препоръчва да го приемат за 4-5 седмици или повече. Понякога трябва да повторите курса на лечение няколко пъти през целия период на бременността, като правите кратки почивки.

Какъв е най-добрият начин да се процедира във всеки конкретен случай, трябва да реши специалист. Ако жената не забележи положителни промени в края на курса на лечение, трябва да се свържете с вашия гинеколог. Неприемливо е да променяте режима сами, да отмените лекарството или да удължите приема на Курантил..

Противопоказания

Има много ограничения за употребата на "Курантил", поради което е забранено самостоятелното приложение на такова лекарство по време на бременност. Лекарството не трябва да се пие, когато:

 • свръхчувствителност към дипирадамол или някоя спомагателна съставка;
 • тежки сърдечни заболявания;
 • променено кръвно налягане (с намалени нива);
 • аритмии;
 • повишен риск от кървене;
 • язвена болест на храносмилателната система;
 • обструктивни заболявания на дихателната система;
 • сериозни бъбречни патологии;
 • чернодробна недостатъчност;
 • хеморагичен диатеза.

Ако бъдещата майка е развила плацентарна недостатъчност, тогава при наличие на някое от посочените противопоказания, лечението с Курантил се отказва и се избира друго лекарство.

В сравнение с "Кардиомагнил" активното вещество "Курантила" не инхибира синтеза на простагландини, поради което може да се използва в началото на третия триместър. Тъй като обаче едно от действията на "Курантила" е разреждането на кръвта и намаляването на нейната коагулация, употребата на такова лекарство се спира няколко седмици преди очакваната дата на раждане. Ако се приема през последните гестационни седмици, това ще увеличи риска от кървене по време на раждането и следродилния период. Поради тази причина, за период от повече от 35-36 седмици, това лекарство не се приема..

Освен това, когато предписва Curantila, лекарят трябва също да вземе предвид неговата съвместимост с други лекарства, които бъдещата майка вече приема, тъй като:

 • приемането на такова лекарство заедно с антикоагуланти ("Клексан", "Варфарин") или лекарства, които включват ацетилсалицилова киселина, е опасно с повишен риск от кървене;
 • ако пиете "Curantil" и в същото време приемате някакви антихипертензивни лекарства, кръвното налягане ще спадне повече;
 • ако едновременно използвате антиациди и други лекарства, които влияят върху киселинността на стомашния сок, тогава бионаличността на активната съставка "Курантил" ще намалее;
 • ако на бъдещата майка са предписани цефалоспоринови антибиотици, това ще увеличи антитромбоцитния ефект на дипиридамола;
 • ако такова лекарство се използва заедно с производни на ксантин, съдоразширяващият ефект на "Курантил" ще отслабне.

Последното взаимодействие се отбелязва и при пиене на напитки, които съдържат ксантини (чай, кола, кафе, мате, какао). Следователно инструкциите за хапчетата и таблетките показват, че е правилно да ги пиете само с обикновена вода..

Странични ефекти

Докато приемате "Curantil", могат да се появят различни странични ефекти, особено ако лекарството се приема във високи дози. Когато лекува с таблетки или дражета, жената може да отбележи:

 • повишен пулс;
 • усещане за сърцебиене;
 • зачервяване на кожата на лицето;
 • гадене, разхлабени изпражнения и други проблеми с храносмилането (може да са в началото на приема, но в крайна сметка да изчезнат сами);
 • виене на свят;
 • кожен обрив;
 • шум в главата;
 • слабост;
 • запушване на ушите;
 • главоболие;
 • болка в ставите или мускулите.

Ако се появят, е необходима допълнителна консултация с лекар, който ще реши дали да продължи да приема или е по-добре да се избере аналог, на който няма да има такава негативна реакция. В допълнение, продължителното лечение с "Курантил" трябва да бъде придружено от мониторинг на кръвната картина.

Ако бъдещата майка, която пие това лекарство, има значителен спад в броя на тромбоцитите, следващият прием трябва да се отхвърли.

Какво да заменим?

Ако Curantila не е в аптеката, той може да бъде заменен с Dipyridamole, т.е. аналог на активното вещество. Такова лекарство се произвежда в таблетки с доза 25 и 75 mg, използва се за едни и същи показания, а възможните нежелани реакции и противопоказания за такива лекарства са еднакви. Разликата между тях се крие само в производителя и състава на неактивните компоненти, както и в цената.

При повишен риск от тромбоза, Curantil може да замести лекарството, наречено Agrenox. Това е комбинирано лекарство под формата на капсули, от което бавно се освобождават две активни вещества наведнъж. Един от тях, както в "Курантил", е дипиридамол в доза от 200 mg, а вторият е представен от ацетилсалицилова киселина в доза от 25 mg. Инструментът може да се използва в 1-2 тримесечия, както е предписано от лекар, но през третия триместър Agrenox е противопоказан, тъй като може да предизвика нежелани последици, например проблеми с раждането.

Ако "Curantil" е предписан за подобряване на притока на кръв в матката и плацентата, тогава такива лекарства също могат да го заместят.

 • Актовегин. Основата на този продукт, предлаган в таблетки, инжекционен разтвор и няколко форми за външно лечение, е екстракт от кръвта на телета, богат на пептиди и аминокиселини. Има положителен ефект върху микроциркулацията и абсорбцията на кислород от клетките, подобрява състоянието на сърцето и черния дроб и предпазва от хипоксия. Това лекарство има аналог, наречен "Солкосерил". В сравнение с "Actovegin", той се произвежда само под формата на местни средства и инжекции.
 • "Флебодия 600". Тези покрити таблетки действат благодарение на диосмин, вещество, способно да тонизира вените и капилярите и да подобри микроциркулацията. Често се използва при хемороиди и разширени вени, включително при бременни жени през 2-3 триместър. В ранните етапи употребата на това лекарство не се препоръчва..
 • "Хофитол". Такова билково лекарство, направено от артишок, е разрешено на всеки етап от бременността. Той подобрява притока на кръв в кръвоносните съдове на плацентата, което помага за доставянето на кислород до плода. Това лекарство, представено от разтвор и таблетки, също има диуретичен ефект, което го прави търсен за оток и висок риск от гестоза.

Отзиви

Около 80% от жените, които са имали шанс да приемат "Курантил", докато чакат дете, оставят положително мнение за такова лекарство, потвърждавайки ефективността и безопасността на това лекарство. Те не забелязват отрицателен ефект върху плода нито през 2-3 триместър, нито в ранните стадии. Според тях лекарството често се понася нормално, рядко провокира странични ефекти, не е трудно да поглъщате таблетки и хапчета поради малкия си размер и гладка повърхност..

Лекарите също говорят за Курантил предимно положително. Те потвърждават, че след курс на прием при пациенти със сложен ход на бременността, кръвните тестове и общото състояние се подобряват, отокът и конвулсиите преминават и налягането намалява. Сред недостатъците на лекарството се отбелязва значителен списък от противопоказания, висока цена и неудобна опаковка (ако курсът на лечение е кратък, има много неизползвани таблетки). Има и отзиви за алергични реакции и други странични ефекти по време на лечението с "Курантил", поради което лекарството трябваше да бъде отменено.

За какво се предписва Curantil по време на бременност

В статията говорим за таблетки Курантил по време на бременност. Казваме ви защо се предписва лекарството, как да го приемате през 1-ви, 2-ри и 3-ти триместър, какви противопоказания и странични ефекти съществуват. Ще разберете отзивите на лекарите и бременните жени за лекарството, неговите видове и аналози.

Какво е Курантил

Курантил е лекарство, което има антиангинален, антитромбоцитен и ангиопротективен ефект. Основното активно вещество на лекарството е дипиридамол, който помага да се увеличи производството на интерферон, протеин, който има подчертан антивирусен ефект..

Външен вид (снимка) Курантила

Лекарството има съдоразширяващ ефект върху малки сърдечни съдове и във високи дози причинява намаляване на кръвното налягане. Поради разширяването на диаметъра на съдовете, циркулацията на кръвта се увеличава и притокът на кислород към клетките се подобрява.

Освен това лекарството не позволява на тромбоцитите да се слепват и предотвратява образуването на кръвни съсиреци, особено при комбинираната употреба на Курантил и аспирин.

Формуляр за освобождаване

Лекарството се произвежда под формата на таблетки, хапчета и разтвори за интравенозно приложение.

Всяка таблетка съдържа 25 и 75 mg активна съставка. Филмираните таблетки имат жълт или зеленикаво-жълт оттенък. В зависимост от количеството на активното вещество в препарата, таблетките се наричат ​​съответно Курантил 25, Курантил 75.

Дражето съдържа 25 или 75 g дипиридамол. Най-често тази форма на лекарството се опакова в стъклени буркани от 100 бр..

В ампули се получава 0,5% разтвор на дипиридамол. Всяка ампула от 2 ml съдържа 0,01% активна съставка.

Цената на лекарството зависи от формата на освобождаване и количеството на активната съставка:

 • Curantil n25 (120 таблетки) - 600 рубли;
 • Curantil n75 (40 таблетки) - 750 рубли.

Ползи по време на бременност

Тялото на жената е подложено на силен стрес по време на раждането на дете. Всички системи и органи започват да работят по-активно и по-усилено, което води до по-голямо изпомпване на кръвта.

Curantil n 25 има положителен ефект върху работата на сърдечно-съдовата система, а именно:

 • подобрява кръвообращението;
 • предотвратява образуването на холестеролни плаки;
 • разрежда кръвта;
 • укрепва стените на кръвоносните съдове.

Като правило лекарството се предписва по време на бременност, когато се открие плацентарна недостатъчност. При тази патология плацентата спира да си върши работата, тоест не снабдява плода с кислород и не го храни. В този случай приемът на Курантила е отлична профилактика на това състояние, тъй като подобрява микроциркулацията на кръвта в плацентата..

За плода това лекарство е абсолютно безопасно поради факта, че засяга само кръвоносните съдове в самата плацента. Това означава, че дипиридамолът не прониква в тялото на нероденото дете..

Много бъдещи майки са изправени пред такъв деликатен проблем като хемороиди. Външните и вътрешните хемороиди причиняват много дискомфорт на бременните жени, но да се отървете от тях е съвсем просто, ако приемате Курантил. В същото време стабилизирането на кръвното налягане води до подобряване на работата на други органи, които извършват двойна работа, например бъбреците..

Препоръчително е да приемате Курантил, когато:

 • наличието на оток;
 • прееклампсия;
 • конвулсии;
 • високо кръвно налягане.

Можете да приемате лекарството само според указанията на специалист. Лекарят е този, който ще избере оптималното количество на активното вещество и продължителността на приема..

Показания

Много бъдещи майки се притесняват защо трябва да приемат Курантил по време на бременност. Основните показания са:

 • плацентарна недостатъчност;
 • отслабен имунитет по време на сезонни огнища на грип и ТОРС;
 • хипертония;
 • фетална хипоксия;
 • нисък приток на кръв към капилярите
 • наличието на тромбоза - приемът на лекарството помага да се предотврати образуването им;
 • висок брой тромбоцити;
 • проблеми със съсирването на кръвта.

Обикновено Курантил се приема, докато носи дете, за да се предотврати развитието на сериозни заболявания или да се влоши хода на бременността. Може дори да се приема на етапа на планиране на бременността, но само ако е предписано от лекар. Често лекарството се препоръчва за употреба при хора с разширени вени..

Курантила таблетки се приемат само след лекарско предписание

Лекарството може да се предписва както за ранна, така и за късна бременност. През първия триместър Curantil се предписва, за да се предотврати появата на фетоплацентарна недостатъчност. Това състояние се характеризира с неправилно функциониране на плацентата и влошаване на състоянието на плода и възниква поради различни заболявания и акушерски усложнения.

Таблетките Курантила подобряват кръвообращението между бременната жена и плода, в резултат на което нероденото дете получава достатъчно количество кислород и хранителни вещества. Приемът на Курантил в началото на бременността може да причини кървене, ако дозировката е неправилно избрана. В този случай дозата на лекарството се коригира и се предписва специална диета, по време на която от диетата трябва да се премахнат продукти, които насърчават разреждането на кръвта: зеленчуци (краставици, домати, чесън и лук), цитруси, плодове, натурални сокове, рибено масло и риба.

През втория триместър и на по-късните етапи лекарството се предписва за гестоза, възникнала поради удебеляване на кръвта. Такова състояние е опасно, тъй като нарушава доставката на кислород до органите, в резултат на което те не работят правилно. Поради това се образува подуване на крайниците, корема, лицето..

Приемът на лекарството стабилизира кръвообращението, поради което признаците на късна токсикоза изчезват. Това също има положителен ефект върху състоянието на плода, защото бъдещата майка се чувства чудесно, което означава, че детето в утробата получава всички необходими компоненти за пълноценно развитие..

Малко преди раждането, употребата на това лекарство помага за премахване на пренаталния оток. Но 2 седмици преди очакваната дата на раждане, трябва да спрете приема на лекарството.

Инструкции за употреба

Само специалист може да предпише точната доза и колко да се пие Курантил, въз основа на седмицата на бременността, резултатите от теста и показанията, за които е препоръчана употребата на лекарството.

Инструкциите за употреба посочват стандартната дозировка:

 • Curantil n25 - една таблетка три пъти дневно.
 • Курантил n75 - 1-2 таблетки на ден.

Таблетките трябва да се приемат един час преди хранене или два часа след него по едно и също време.

Ако по време на приема на лекарството не се постигне желаният резултат, трябва да информирате лекаря за това, за да коригирате терапията. Строго е забранено приемането на аналози или други лекарства без разрешението на лекар.

Още няколко препоръки:

 • Не приемайте таблетките с чай или кафе, тъй като това намалява ефективността на лекарството. Таблетката трябва да се измие с чиста вода..
 • Хапчето трябва да се приема на гладно - един час преди хранене или 2 часа след него.
 • Не смачквайте, не хапете и не дъвчете таблетката.

В спешни случаи Curantil се прилага интравенозно. Действието на тази форма е подобно на таблетната форма, но ефектът трае по-малко във времето..

Curantil често се предписва заедно с Actovegin

Аналози

Ако според показанията на пациента е забранено да приема Курантил, е необходимо да се обърне внимание на неговите аналози, които също имат антикоагулант и антитромбоцитен ефект. Ето ги и тях:

 • Аспирин кардио;
 • Аспикор;
 • Актовегин;
 • Кардиомагнит;
 • Тромбоас;
 • Hofitol;
 • Флебодия;
 • Плагрил;
 • Брилинта и други.

Кои от тези лекарства са разрешени по време на бременност, само лекар ще Ви каже. Забранено е независимото заместване на Curantil с други лекарства.

В някои случаи може да се предпише съвместно приложение на лекарства, например Курантила и Актовегин (насърчава разреждането на кръвта). Oscillococcinum ще помогне за укрепване на имунната система.

Противопоказания

Забранено е приемането на лекарства в следните случаи:

 • индивидуална непоносимост;
 • възраст до 12 години;
 • патология с повишен риск от кървене;
 • хеморагичен диатеза;
 • сериозни нарушения на сърдечния ритъм;
 • хипотония;
 • бъбречни, чернодробни и сърдечни патологии.

Освен това наличието на каквато и да е болест може да бъде причина за отказ от употреба на лекарството. Това се дължи на особеността на активното вещество да се натрупва в еритроцитите и след това да се разпространява в тялото, засягайки отслабения орган.

Странични ефекти

Понякога приемането на Курантила причинява неприятни последици под формата на:

 • повръщане, диария и гадене - от стомашно-чревния тракт;
 • понижаване на кръвното налягане, горещи вълни, тахикардия - от сърдечно-съдовата система;
 • мигрена и световъртеж - от нервната система;
 • уртикария, сърбеж и обрив - от кожата;
 • болки в ставите;
 • повишено кървене по време на медицински процедури.

Трябва да спрете приема на лекарството малко преди раждането, за да сведете до минимум риска от кървене.

Взаимодействие

Приемът на каквито и да е лекарства по време на бременност може да доведе до ужасни последици. Ето защо трябва да пиете само тези лекарства, които лекарят предписва..

Категорично е забранено да се комбинира приемът на Курантил с ацетилсалицилова киселина (тези таблетки обикновено са забранени при бременни жени).

Недостатъкът на лекарството е ефектът върху лекарствата, които понижават кръвното налягане. Той увеличава ефекта на тези лекарства, в резултат на което се получава рязък спад на налягането, което е крайно нежелателно по време на раждането..

Ако приемате определени лекарства и ви е предписан Курантил, не забравяйте да информирате Вашия лекар за това, за да избегнете неприятни последици..

Какво още трябва да знаете за взаимодействието? Съвместно приемане на Курантил с:

 • антибактериални лекарства от цефалоспориновата серия (Цефазолин, Цефтриаксон) засилва антитромбоцитния ефект;
 • антикоагулантите (варфарин, хепарин и др.) и ацетилсалициловата киселина увеличават антитромботичния ефект, което увеличава вероятността от кървене;
 • антихипертензивни лекарства (каптоприл, нифедипин) води до рязък спад на кръвното налягане.

Отзиви

Някои лекарства са трудни за управление по време на бременност. Едно от тези средства е Курантил. Помага за справяне с отоци, подобрява функционирането на сърдечно-съдовата система и може да се използва като профилактично средство при плацентарна недостатъчност..

Можете да приемате всякакви хапчета и лекарства по време на бременност само след предписване от Вашия лекар. Приемът на Курантил през 1-ви, 2-ри и 3-и триместър спомага за подобряване на функционирането на целия организъм на бъдещата майка. Но в същото време, ако се появят странични ефекти, трябва незабавно да се откажете от лекарството..

Виктория, на 23 години

Видя Курантил през 2-ри триместър, тъй като се появи леко подуване. Забелязах първите подобрения на 7-ия ден от приема на лекарството, отоците започнаха постепенно да отшумяват и здравословното състояние се подобри.

Тя взе Курантил през 3-тия триместър. След него главата ме болеше силно и започна кървене. Трябваше да лежа в болница 2 седмици, за да спася.

Въпреки несъмнената полза от употребата на Курантил, в определени случаи той може да навреди. Не се самолекувайте и стриктно следвайте препоръките на специалист и тогава бременността ще премине лесно!

Курантил в последните етапи на бременността

Кой знае какво? Кой е пил и за колко време?

Потребителски коментари

Пих за вашия срок. Загубих много кръв по време на раждането, но имах същото при първото ми раждане... Не знам, не мисля, че беше от звъненето. Но след това ми дадоха глюкоза и всичко беше ок

При патология на по-късния етап на всички се дава... еуфилин... за баби... беше лошо за мен.За кръвоснабдяване на плацентата - така ми казаха... сякаш е по-добре за дете... предписват и бензин... цената е капец

Тя пиеше до самото раждане. Освен това от 34-та седмица по 6 таблетки 3 пъти на ден))) (макар че е родила на 37, не от него, но слава Богу, поне ги е достигнала) Той не облекчава подуването, но ще даде възможност за нормално снабдяване с кислород и други неща за детето. Тъй като при отоци не само вашите тъкани събират вода, но плацентата, като гъба, набъбва и притокът на кръв и други постъпления от майка на бебе се нарушават.

всички го назначаваме, но не мога да го прикача по никакъв начин

пиеше, от 32 до 35, на 40 седмици отлепване на плацентата. и между другото, той не премахна подуването ми.

моят лекар ми позволи да го пия до 38 седмици не повече

За какво се предписва Curantil по време на бременност?

Употребата на лекарства по време на бременност винаги е предизвиквала много противоречия и противоречия. Всеки от тях има свои аргументи за и против. Но за да вземете информирано решение, трябва да сте добре информирани. Внимателен и отговорен гинеколог винаги ще обясни на пациента целесъобразността на предписанията му. Но не всички лекари са еднакви, нали? Какво да направите, ако ви е предписано лекарство „защото е необходимо“. Или се съмнявате в необходимостта да пиете каквито и да било лекарства по време на бременност, в частност камбанки, претеглете всички аргументи.

Защо Curantil се предписва по време на бременност: плюсовете

Курантил (или дипиридамол), според лекарите, има много положителни характеристики. Предотвратява образуването на кръвни съсиреци, укрепва кръвоносните съдове, разрежда кръвта и подобрява нейната микроциркулация (намалява агрегацията на кръвта). С повишено натоварване на всички органи по време на бременност, това значително подобрява работата им (в края на краищата органите се хранят с кислород от кръвта), а също така има благоприятен ефект върху развитието на плода. По този начин използването на курантил може да спаси бременната жена от много проблеми: оток, високо кръвно налягане, главоболие и дори белодробен оток, гърчове, бъбречна недостатъчност след раждане. Предписва се за лечение и профилактика на мозъчно-съдови инциденти и енцефалопатии (мозъчни нарушения).

Друг "плюс" за употребата на това лекарство: курантил е в състояние да възстанови имунната система, увеличавайки производството на интерферон и неговата активност. Поради това се използва за профилактика и лечение на грип и други вирусни заболявания..

Фактът, че той по никакъв начин не засяга плода, също говори в полза на курантила. Но на плацентата - само благоприятно. В допълнение, действайки в кръвта, лекарството не остава в тялото: то се разлага в черния дроб и се екскретира в жлъчката. Поне така казват лекарите.

Курантил в началото на бременността

Случва се, че през целия период на раждане на дете, Курантил се назначава на бъдещата майка няколко пъти - на курсове или дори постоянно с кратки прекъсвания. Възможно е дори гинекологът да Ви посъветва да пиете Курантил дори на етапа на планиране. Това е популярна практика сред лекарите..

Често Curantil се предписва в късните етапи на бременността с преждевременно стареене на плацентата. Но има и случаи, когато гинеколозите препоръчват Cruantil на своите отделения в ранните етапи на бременността и това, разбира се, плаши много жени: вредно ли е за бебето?

Лекарите казват „не“. Освен това често се казва, че дори е необходимо за нормализиране на плацентарния кръвен поток: ако той е нарушен, тогава детето няма да може да получи нужните му хранителни вещества в достатъчно количество. Тази необходимост възниква главно, когато кръвта на майката е плътна..

Но в много западни страни лекарите са изоставили тази практика: Курантил може да причини кървене, така че в ранните етапи е забранено да се приема от бременни жени.

Курантил по време на бременност: инструкции за употреба

Така че, Curantil има антиагрегативни (намалява вероятността от образуване на тромби), ангиопротективни (укрепва стените на кръвоносните съдове и намалява отока), имуномодулиращи ефекти, които могат да бъдат много полезни по време на бременност. Curantil често се предписва на жени с риск от спонтанен аборт и с усложнена бременност, както е посочено в инструкциите.

Курантил по време на бременност може да се приема само по указание на лекар и само под негово наблюдение. Това лекарство може да причини редица странични ефекти и също има противопоказания за употреба..

Странични ефекти на Curantila:

  От страна на храносмилателната система: повръщане, диария, гадене.

Курантил по време на бременност: плюсове и минуси

По време на бременността жената мисли не само за собственото си здраве, но и за благосъстоянието на нероденото бебе, така че всяко назначение на лекар се възприема с повишено внимание. В повечето случаи обаче всички страхове възникват само поради липсата на пълна информация за ефективността и необходимостта от лекарството. Възможно ли е безстрашно да пиете Курантил по време на бременност - защо се предписва и как да приемате лекарството правилно? Открийте отговорите на тези въпроси.

За какво се предписва Curantil по време на бременност?

По време на раждането на дете женското тяло изпитва огромен стрес. Всички органи и системи вършат повече работа от преди, например, сърцето започва да изпомпва повече кръв, отколкото преди бременността.

Curantil 25 по време на бременност има благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система, по-специално:

 • предотвратява появата на холестеролни плаки;
 • укрепва стените на кръвоносните съдове;
 • разрежда кръвта;
 • подобрява кръвообращението.

Агентът се предписва за предотвратяване на плацентарна недостатъчност. При наличието на това заболяване плацентата просто престава да изпълнява функциите си, например, тя не снабдява плода с кислород, не го храни. Приемът на Курантила по време на бременност може да предотврати това състояние чрез подобряване на микроциркулацията на кръв в плацентата. Повече за плацентарната недостатъчност →

Лекарството не представлява опасност за бебето, тъй като засяга кръвоносните съдове, разположени в самата плацента, т.е.активното вещество не прониква в тялото на детето.

В допълнение към възстановяването на работата на плацентата, приемът на Курантил по време на бременност помага за решаването на проблема с хемороидите, който е от значение за много бъдещи майки. Също така, поради нормализирането на кръвното налягане, работата на други органи, които извършват двойна работа, например бъбреците, се подобрява..

Активното вещество на Курантила е дипиридамол, насърчава производството на интерферони и това е отлична подкрепа за имунната система, която значително отслабва по време на бременност. Приемът на лекарството в този случай носи повече ползи, отколкото вреда. Последиците от вирусни заболявания могат да бъдат по-сериозни.

Curantil се предписва по време на бременност и за решаване на други проблеми, а именно:

Въпреки положителния ефект върху тялото на майката и безопасността за бебето, само лекар може да предпише лекарството. Той е този, който ще избере необходимата доза и ще ви каже как да приемате Курантил по време на бременност.

Показания и противопоказания

Когато лекарят Ви предпише да приемате лекарството, трябва да го попитате защо трябва да приемате Курантил по време на бременност. Показанията могат да бъдат както следва:

 • нарушение на кръвообращението в плацентата (лекарството може да бъде предписано за предотвратяване на такова състояние);
 • фетална хипоксия;
 • повишен брой тромбоцити;
 • отслабване на имунитета в период на повишен риск от вирусни заболявания;
 • нарушено съсирване на кръвта;
 • недостатъчно кръвоснабдяване на капилярите;
 • високо кръвно налягане;
 • наличието на тромбоза (в този случай се предписва, за да се предотврати появата им).

В повечето случаи употребата на таблетки Curantil по време на бременност се извършва с профилактична цел. Това означава, че за назначаването му лекарят трябва да е сигурен, че развитието на определено заболяване е неизбежно при липса на превантивни мерки..

Като правило се използва в курсове през целия гестационен период. Curantil се предписва през първия триместър на бременността, за да се предотврати плацентарната недостатъчност. Това състояние се характеризира с нарушения на плацентата и плода поради различни видове заболявания и акушерски усложнения.

Curantil n 25 спомага за нормализиране на кръвообращението между бъдещата майка и бебето, което води до възстановяване на нормалното хранене и снабдяване с кислород. Курантил в ранните етапи на бременността може да провокира появата на кървене, което може да бъде избегнато чрез правилно подбрана доза, както и спазване на специална диета.

Препоръчително е да премахнете от диетата храни, които допринасят за разреждането на кръвта. Това са зеленчуци (краставици, домати, лук, чесън), цитрусови плодове, плодове, натурални сокове, риба и рибено масло..

Курантил в края на бременността се предписва, ако пациентът има гестоза, която е резултат от удебеляване на кръвта. При това състояние се нарушава подаването на кислород до органите, което води до неизправности в работата им. Повече за признаците и лечението на прееклампсия →

Външно това състояние се проявява с прекомерно подуване на ръцете, краката, корема, лицето. Курантил нормализира кръвообращението, което означава, че елиминира симптомите на късна токсикоза. Освен това влиянието се проявява и върху състоянието на детето - по време на активното развитие на органите е необходимо бъдещата майка да се чувства добре, за да осигури адекватно хранене на бебето.

Непосредствено преди раждането Curantil помага да се справи с пренаталната подпухналост. Въпреки това, две седмици преди очакваната дата на раждане, лекарството трябва да бъде спряно..

Въпреки особеностите на ефекта на лекарството върху тялото на майката и неговата безопасност за бебето, има и противопоказания за прием на Курантила:

 • ниско кръвно налягане - лекарството е в състояние да го намали още повече поради вазодилатация, което може да доведе до критично състояние;
 • чернодробна недостатъчност - активното активно вещество се превръща в чернодробните клетки, което означава, че влияе върху функционирането на органа;
 • сърдечна недостатъчност - дипиридамолът има тенденция да се натрупва в сърдечния мускул;
 • заболявания, които увеличават риска от кървене, като стомашни язви;
 • бъбречна недостатъчност, нейната хронична форма;
 • свръхчувствителност към компонентите на лекарството, склонност към алергии.

В допълнение, наличието на каквато и да е болест може да бъде противопоказание за приема на лекарството. Това се дължи на факта, че активното активно вещество е в състояние да се натрупва в еритроцитите и да се разпространява в тялото и следователно да повлияе на всеки отслабен орган..

Дозировка и начин на приложение

Инструкциите за употреба на Curantila по време на бременност показват стандартните правила за прием, но точната доза винаги се избира индивидуално.

Ако ви е предписан Curantil по време на бременност, лекарят решава как и колко да пиете лекарството. Той взема предвид следните фактори:

 • гестационна възраст;
 • индикации, за които е взето решение за предписване на лекарството;
 • Резултати от тестовете.

Ето защо не се препоръчва да си предписвате това лекарство, дори ако вече сте го приемали в ранните етапи на бременността. Това може да навреди на вас и вашето неродено бебе..

Като правило схемата за прием на лекарството Curantil N 25 по време на бременност е следната: 1 таблетка, която съответства на 25 ml дипиридамол, се приема три пъти на ден. Ако е необходимо, лекарят може да реши да увеличи дозата до 75 ml в една или две дози на ден. В такива случаи пиенето на Curantil 75 по време на бременност е по-удобно..

Трябва да приемате лекарството един час преди хранене или 2 часа след него по едно и също време.

В случай, че приемът на Курантила не е довел до желания резултат, трябва да се консултирате с лекар, за да коригирате режима на лечение. Не можете да направите това сами.

Трябва също да спазвате правилата за прием на Курантила:

 • Не комбинирайте приема на лекарството с чай и кафе, тъй като тези напитки могат да намалят ефективността на лекарството. За да вземете хапче, по-добре е да вземете чиста вода..
 • Трябва да приемате продукта на гладно, един час преди хранене или 2 часа след хранене..
 • Не можете да дъвчете, хапете или по друг начин да смачквате таблетката.

В случай на спешност лекарството се прилага интравенозно. Действието на тази форма на Курантил е подобно на таблетките, но ефектът продължава за кратък период от време..

Странични ефекти

Всяко лекарство може да не действа според очакванията. Много фактори допринасят за това, например състоянието на определен орган. Ето защо лекарят трябва да предупреди за възможните негативни последици..

Ако една жена приема Curantil по време на бременност, страничните ефекти могат да повлияят на работата на редица органи, а именно:

 • стомашно-чревен тракт - повръщане, диария, гадене;
 • сърдечно-съдова система - намаляване на кръвното налягане, горещи вълни, нарушения на сърдечния ритъм, при условие на увеличаване на препоръчителните дози;
 • нервна система - виене на свят и главоболие;
 • кожа - уртикария, обрив.

Сред другите негативни реакции са болки в ставите и повишено кървене по време на медицински процедури. Именно при наличието на голям списък от противопоказания и странични ефекти се разкрива основният недостатък на Курантил. Също така не трябва да забравяме, че малко преди раждането приемът на лекарството трябва да бъде прекратен, тъй като рискът от кървене се увеличава..

Взаимодействие с други лекарства и аналози

По време на бременност жената трябва да бъде изключително внимателна, когато приема различни лекарства. Това важи и за Курантил. Не просто не се препоръчва комбинирането му с някои лекарства, но дори е забранено. Например, категорично е противопоказано да приемате Курантил и Аспирин едновременно (второто лекарство не трябва да се използва по време на бременност в никакъв случай).

Това лекарство влияе и върху средствата, които понижават кръвното налягане. Той засилва ефекта на тези лекарства, което може да доведе до рязък спад на кръвното налягане, което е крайно нежелателно по време на бременност..

За съжаление, няма аналози на лекарството, нито по състав, нито по отношение на ефекта. Следователно, когато Curantil е необходим по време на бременност, дозировката се коригира и решението за употребата му се взема въз основа на съотношението полза-риск.

Ако приемът изобщо не е възможен поради наличието на противопоказания, лекарят избира други средства, в зависимост от целите на лечението. Опции за подмяна:

 • За разреждане на кръвта по време на бременност може да се предпише Actovegin, който е максимално близък до Curantil в действие, но се различава по механизма на действие. Понякога по време на бременност Actovegin и Curantil се комбинират.
 • Oscillococcinum се препоръчва за повишаване на имунитета.

Курантил може да се нарече универсално лекарство, което може да предотврати фетална хипоксия поради удебеляване на майчината кръв. Той разрежда кръвта, кара я да се движи по-бързо, не застоява на едно място, което означава, че помага да се избегне оток. В този случай детето получава необходимото количество кислород и хранене..

Но въпреки това лекарството не може да се нарече безвреден витамин. Неприемливо е да решавате сами използването му. Само с правилната дозировка и медицински контрол е безопасно за бъдещата майка и нейното бебе.

Автор: Анастасия Микитало, лекар
специално за Mama66.ru

Курантил. До колко часа?

Препоръчани публикации

Присъединете се към нашите дискусии!

Трябва да сте потребител, за да публикувате коментар.

Създай профил

Регистрирайте се, за да получите акаунт. Просто е!

Да вляза

Вече е регистриран? Влезте тук.

В момента гледа 0 потребители

Няма потребители, които разглеждат тази страница..

Популярни теми

Автор: Джой Гастел
Създаден преди 9 часа

Автор: Ksunechka_G
Създаден преди 11 часа

Автор: Мама О
Създаден преди 14 часа

Автор: TusЯ
Създаден преди 10 часа

Автор: Adel77
Създаден преди 4 часа

Автор: Джой Гастел
Създаден преди 11 часа

Автор: Чакащ щъркел
Създаден преди 10 часа

Автор: Джой Гастел
Създаден преди 10 часа

Автор: АрияЯ
Създаден преди 5 часа

Автор: Кнатуся
Създаден преди 6 часа

Прегледи на клиники

За сайта

Бързи връзки

 • За сайта
 • Нашите автори
 • Помощ за сайта
 • Реклама

Популярни секции

 • Форум за планиране на бременността
 • Графики на базалната температура
 • Библиотека за репродуктивно здраве
 • Отзиви за клиники за лекари
 • Комуникация в клубове за PDR

Материалите, публикувани на нашия уебсайт, са с информационна цел и са предназначени за образователни цели. Моля, не ги използвайте като медицински съвет. Определянето на диагнозата и избора на метод на лечение остава изключителната прерогатива на лекуващия ви лекар!

Употребата на Curantil по време на бременност

Бременността е времето за чакане на най-важното в живота - дете. Но не всичко е толкова розово, колкото изглеждаше. Периодът на бременност може да се усложни от много фактори, включително здравето на бъдещата майка. За да се избегнат неблагоприятни ефекти, едно от често предписваните лекарства е Курантил..

В ранните етапи

Употребата на лекарството през първия триместър спомага за нормализиране на кръвоснабдяването на плацентата (мястото на детето). При нарушена циркулация на кръвта плодът ще получава недостатъчно кислород и хранителни вещества, необходими за растежа и развитието му. Това е особено важно, ако жената има нарушение на системата за кръвосъсирване..

Курантил може да се предписва като имуномодулиращо лекарство за вирусни инфекции. Трябва да се помни, че терапевтичният ефект на лекарството надвишава неблагоприятните ефекти на инфекцията върху плода..

Назначаването на това лекарство в ранните етапи се извършва с цел по-нататъшно нормално протичане на бременността. Ако се появят нежелани реакции, трябва да се консултирате с лекар, който ще замени Curantil с неговия аналог.

По-късна дата

Основната страшна проява на късна бременност е гестозата. Под гестоза се разбира функционалната недостатъчност на всички органи, която се развива след 20-та седмица на бременността и се дължи на неуспеха на адаптивните системи на тялото на майката да отговорят на нуждите на развиващия се плод.

Основната причина за това състояние е нарушение на кръвообращението при бременна жена. Кръвният поток в съдове с малък калибър е нарушен, кръвта се сгъстява, микроциркулацията се влошава, с по-нататъшно забавяне възниква вазоспазъм. В резултат на това органите не получават достатъчно количество както кислород, така и хранителни вещества, пропускливостта на съдовете се увеличава и възниква оток. Курантил, променяйки състоянието на кръвта, облекчава вазоспазма, което предотвратява такава патологична ситуация.

Курантил 25

Curantil 25 означава, че една таблетка от лекарството съдържа 25 mg от активната съставка (дипиридамол). Предписва се с профилактична цел или за корекция на леки нарушения. Употребата на лекарството трябва да се извършва с разрешение на лекар, за назначаването на който трябва да има определени индикации.

Курантил 75

Една таблетка Curantil 75 съдържа 75 mg от основната активна съставка. Той е включен в терапевтичния режим при определена доза за тежки нарушения в хемостатичната система. В този случай приемането на лекарството се обслужва внимателно от лекар, за да се идентифицират своевременно неблагоприятните ефекти. Продължителността на приложението е променлива.

Курантил таблетки

Формата на освобождаване на лекарството като Curantil 25, подобно на Curantil 75, се среща в таблетки. Това свойство прави приемането им лесно, бързо и удобно и не засяга предоставените ефекти. Таблетките имат прокоцилиндрична кръгла форма, цвят - жълт.

Актовегин

Лекарството Actovegin е аналог на Curantil, може да се използва като заместител на последния. Актовегин подобрява клетъчното хранене, ускорява регенеративните и метаболитните процеси в организма. Основата на препарата е екстракт, получен от кръвта на младо теле.

Курантил по време на бременност

Това лекарство се предписва по време на бременност поради следните причини:

 • Профилактика на плацентарна недостатъчност. Осигурява нормално снабдяване на плода с кислород чрез подобряване на кръвообращението. Също така осигурява предотвратяване на вътрематочно забавяне на растежа на бебето, предотвратява патологични промени в плацентата.
 • Профилактика на образуването на кръвни съсиреци. Прави това чрез промяна на реологичната кръв (разрежда я).
 • Стимулиране на образуването на интерферони. Интерфероните са специални протеини в тялото, които му помагат да се бори с инфекцията.
 • Профилактика на артериална хипертония, конвулсивни състояния, синдром на отока.

Начин на приложение

Лекарството се предписва от акушер-гинеколог в определена доза, като се вземат предвид редица фактори, основните от които са:

 • Гестационна възраст;
 • Причини за предписване на лекарството;
 • Лабораторни резултати.

Как се пие?

Лекарството се приема през устата на гладно (на гладно) един час преди хранене или след хранене, 1,5-2 часа по-късно. Препоръчително е да го приемате едновременно с достатъчно количество вода. Не хапете, не дъвчете.

Инструкции

Препоръчителният режим на дозиране: 1 таблетка в доза от 25 mg се приема през устата 3 пъти на ден. По-рядко използвана доза от 75 mg.

Дозировка

Лекарството Curantil се използва по време на бременност в дози от 25 и 75 mg.

Продължителност на приема

Времето за употреба на лекарството се определя директно от консултативния акушер-гинеколог. Не трябва самостоятелно да определяте периода на приемане на лекарството..

Показания и противопоказания

Показанията включват:

 • Профилактика или терапия на промени в кръвообращението в плацентата;
 • Фетална хипоксия;
 • Тромбоцитоза (повишен брой тромбоцити);
 • Превантивни мерки срещу сезонни инфекции (ARI, ARVI);
 • Патология на системата за хемостаза (повишено съсирване на кръвта);
 • Нарушение на микроциркулацията;
 • Артериална хипертония;
 • Профилактика на образуването на кръвни съсиреци при разширени вени.
 • Артериална хипотония - активното вещество на лекарството причинява разширяване на кръвоносните съдове, което дава още по-голямо намаляване на налягането.
 • Чернодробна недостатъчност - дипиридамолът се метаболизира в черния дроб. Намалената функция на органа не дава пълна трансформация.
 • Сърдечна недостатъчност - наблюдава се натрупване на активно вещество.
 • Болести с риск от кървене - пептична язва на стомаха и дванадесетопръстника.
 • Бъбречна недостатъчност - метаболитните продукти на дипиридамола се екскретират с урината. Недостатъчната бъбречна функция допринася за натрупването на метаболитни продукти в организма.
 • Свръхчувствителност към лекарствените компоненти.

Странични ефекти

Възможни неблагоприятни ефекти при прилагане:

 • От страна на стомашно-чревния тракт - диспептични разстройства, диария, коремна болка;
 • От нервната система - главоболие, световъртеж, шум в главата, слабост;
 • От страна на сърдечно-съдовата система - промени в сърдечната честота (тахикардия, брадикардия), хипотония, сърцебиене;
 • От страна на хемостатичната система - промени във функциите на тромбоцитите, намаляване на нивата на тромбоцитите, кървене;
 • Алергични реакции.

Опасност за плода

Опасността от лекарството е неизвестна поради факта, че няма потвърдени данни за ефектите на Curantil върху плода.

Взаимодействие с други лекарства

Когато се комбинира с Курантила:

 • Антикоагулантите (варфарин, хепарин, хепарини с ниско молекулно тегло) и аспирин повишават антитромботичния ефект, в резултат рискът от кървене се увеличава;
 • Антихипертензивните лекарства (каптоприл, нифедипин) увеличават намаляването на кръвното налягане;
 • Противоязвени лекарства (омепразол) усилват ефекта на последния;
 • Антибактериалните лекарства от цефалоспориновата серия (цефтриаксон, цефазолин) повишават антитромбоцитния ефект.

Разходи за лекарства

Цената на Курантил

Основният производител на лекарството е фармацевтичната компания Berlin-Chemie. Лекарството е в ценовия диапазон от 300 до 700 рубли за опаковка.

Къде мога да купя?

Лекарството е лесно да се намери във всички аптеки на дребно във всеки град.

Аналози

Курантил е антиагрегантно лекарство. В случай на непоносимост или други случаи, неговите аналози могат да бъдат посочени, например:

 • Кардиомагнит - насърчава разреждането на кръвта, намалява агрегацията на тромбоцитите. Не засяга имунната система. Използва се при бременни жени с мигрена, склонност към тромбоза, сърдечна недостатъчност. Може да се комбинира с Курантил, тогава се наблюдава увеличаване на ефекта.
 • Hofitol е хепатопротектор (средство, което защитава черния дроб), засилва метаболизма на липидите, помага за елиминиране на токсините от тялото. Използва се в комплексната терапия на гестоза при бременни жени и се използва и за тяхната профилактика. Прилагайте по 1 таблетка 3 пъти на ден.
 • Флебодия е ангиопротективно средство. Подобрява притока на кръв през микроциркулаторното легло, намалява венозния застой, активира кръвообращението. Той има малко странични ефекти. Не се препоръчва за употреба в ранна бременност (няма клинични проучвания). Най-често се използва след 12 гестационна седмица. Предписвайте 1 таблетка (600 mg) веднъж дневно.

Отзиви

Прегледите за употребата на лекарството по време на бременност са доста разнообразни, тъй като реакцията на действието на лекарството е индивидуална за всеки. Ако има алергични реакции към активното вещество или неговите компоненти. Трябва да се консултирате със специалист, ако се появят нежелани реакции..

Има доста положителни отзиви. Приемът с прегравид (преди бременност) препарат помогна да забременеете, да запазите бременността, да предотвратите много усложнения и да родите бебе.

Има редица жени, които са против употребата на това лекарство. Това се дължи на липсата на информираност за действието му и недостатъчните изследвания на това лекарство..

Прегледи на бременни жени

Лариса: Лекарството Курантил е предписано при носене на първата бременност. Прочетох много отзиви след срещата, така че бях абсолютно спокойна. Причината за назначаването е артериална хипертония. Кръвното налягане се нормализира благодарение на това лекарство.

Алина: Лекарството ми беше предписано при планиране на втора бременност. Чух много отзиви от приятели, особено че е необходимо да се спазва дозировката. С случайно смесване на дозата започна повръщане, ужасно главоболие. Резултатът е взет от линейка. Курантил е заменен с аналог, така че не мога обективно да характеризирам лекарството.

Александра: Взех Curantil по време на бременност. Причината за срещата беше, че на 35 седмици те откриха хълцане при дете. След терапията всичко се нормализира. Както обясни лекарят, чрез подобряване на кръвообращението.

Обратна връзка във форума

Наталия: Изписаха ми Курантил, но на практика не го пих. След като взех хапчето, слабостта ми започна веднага. След като лекарят ми диагностицира голям плод, Курантил беше отменен. Предписва се за подобряване на храненето на плода..

Ирина: Предписва се в случай на нарушен кръвен поток в плацентата, което може да доведе до забавяне на развитието на плода и хипоксия. След три дни прием всичко се нормализира (показа ултразвук), трябваше да пия 21 дни, често забравях, някак си пиех. Следващият ултразвук показа, че всичко изглежда наред.

Виолета: Пия "Курантил", както е предписано от лекар 3 пъти на ден след хранене, по 1 таблетка. Казаха ми да взема 3 седмици. Сега пия от 2 седмици. Пия, защото в самото начало на бременността имах съмнение за отлепване на плацентата. Казват, че силно укрепва бъдещата плацента. Нямам странични ефекти от него, чувствам се страхотно.

Татяна: Все още пия Курантил (7 месеца), трябва да го приемам до края на бременността си. Преди почти две години имах замразена бременност от 7 седмици. След това претърпях огромен брой прегледи, оказа се, че имам високо съсирване на кръвта и Курантил е за разреждане на кръвта. Започнах да го приемам още преди зачеването, в рамките на 2 седмици забременях. Приемам по 2 таблетки 2 пъти на ден (броят на таблетките е индивидуален), понасям го перфектно. Необходимо е да се тестват за D-димери на всеки 1,5-2 месеца. Ако резултатът е повече или по-малко (най-вече по-малко), тогава дозата на Курантил може да бъде увеличена.

Прегледи на лекари

Шаповалов Юрий Юриевич, акушер-гинеколог: Прекрасно лекарство, което има антитромбоцитни, съдоразширяващи и имуномодулиращи ефекти, в зависимост от дозировката и режима. Подходящ за бременни жени с плацентарна недостатъчност. Има добра поносимост, няма алергични реакции през цялото време на употреба на практика.

Ходунова Анжелика Ивановна, акушер-гинеколог: Таблетките „Курантил“ в доза от 25 mg са отлично лекарство, което беше дарено с лекари и възторг и разочарование. Но лекарството издържа и напълно реабилитирано (през 80-те години се приписва на синдрома на „кражба“). Жалко е, че в Руската федерация понастоящем не се доставя неговата инжекционна форма на 2.0 за интрамускулно инжектиране.

Дятлов Александър Петрович, акушер-гинеколог: При много състояния е много важно да се осигури достатъчно ниво на кислород в кръвта. Това засилва ефекта от лечението. Курантил притежава такива отлични свойства, които се използват както в акушерската практика, така и са широко разпространени сред други специалитети. Ефектът от лекарството е кумулативен, така че трябва да изчакате малко, преди да получите видим резултат.

По този начин Curantil е лекарство, което има отлични ефекти, но има доста противоречиви отзиви. Но човек не може да не отрече видимия ефект от терапията с това лекарство. Трябва да се помни, че назначаването на доза, режим се извършва от лекар специалист..