Всяка бременна жена е сигурна, че когато се роди бебето й, несъмнено ще го храни само с майчиното си мляко. Но, за съжаление, понякога поради различни причини кърменето става невъзможно. Не трябва да бъдете много разстроени, защото много деца, които ядат изкуствени млечни млека, израстват като доста умни и здрави. Качественият продукт обаче не е евтин. И по-близо до годината на бебето, много майки започват да мислят кога да приключат с храненето му със смес. По този въпрос няма консенсус, но въпреки това има редица фактори и предпоставки, които трябва да бъдат взети предвид.

Състав на млечните продукти

Въпреки изобилието от марки, представени на рафтовете на магазините, всички смеси по отношение на безопасността и качеството се състоят от приблизително еднакви компоненти. В края на краищата контролът върху пускането им на пазара е труден и строг, поради което недобросъвестни производители заобикалят всичко, свързано с бебешката храна.

От какво се състои млечната смес:

 • Основната съставка е мляко на прах, получено от козе или краве. Също така продуктът може да бъде направен на основата на соя, предназначена за бебета с непоносимост към мляко.
 • Необходимите компоненти са витамини и минерали, чието количество е строго контролирано.
 • Нуклеотиди - вещества, които подпомагат нормалното функциониране на клетките и тялото като цяло.
 • Пребиотиците са от съществено значение за растежа на полезните микроорганизми в червата. Оказват добър ефект върху храносмилателната система на детето.
 • Пробиотици - живи полезни микроорганизми, необходими за възстановяване на микрофлората в червата.
 • Полиненаситени мастни киселини - вещества, които влияят върху развитието на имунитета, мозъка, зрението.

Какви са плюсовете

Безспорните предимства на изкуственото хранене са:

 • Всеки близък роднина може да храни бебето, ако майката дълго време не е у дома.
 • Докато кърми, за майката е трудно да контролира количеството порции, така че бебето понякога може да остане гладно или, обратно, да преяде, което води до регургитация. Храненето от бутилка ви позволява да проследявате колко е ял наведнъж, както и влошаване на апетита му от обема на останалата смес.
 • Ако детето развие алергична реакция, ще бъде лесно да се идентифицира продукта, който го е причинил. При кърмене майката ще трябва да преразгледа напълно диетата си и да откаже да използва някои храни.
 • По-малко ястия, защото адаптираното мляко отнема повече време.

На колко години да се хранят

Тъй като изкуственото мляко за кърмачета служи като заместител на кърмата, храненето на възраст до шест месеца е задължително. За целта използвайте храната, маркирана с цифра 1.

Повечето педиатри смятат, че храненето с адаптирано мляко трябва да продължи до една година. Някои препоръчват да се дава до 2 години. Въпреки че по качество отстъпва на майчиното мляко, въпреки това има балансиран състав, който съдържа всички необходими вещества за правилното развитие и растеж на децата..

Лекарите са единодушни в едно - не бързайте да прехвърляте детето в пълномаслено краве или козе мляко, дори разредено с вода. Те съдържат много протеини, фосфор, калций, соли, които при прекомерно доставяне в тялото на детето упражняват повишено натоварване на бъбреците, което може да доведе до негативни последици. Освен това бебето може да развие тежка алергична реакция..

Препоръки на производителя

Тяхното мнение до каква възраст да се храни бебе с адаптирано мляко не е авторитетно. В крайна сметка те са по-заинтересовани майките да купуват по-дълго техните продукти. За това производителите произвеждат изкуствена храна с етикет 1, 2, 3, 4, различна по състав, предлагаща да се храни дете до 3-годишна възраст:

 • Адаптирана формула 1 се използва от раждането до шест месеца, номер 2 - от 6 месеца до една година. Такова хранене е възможно най-близко по състав до майчиното мляко..
 • Бебешко мляко 3 е предназначено за бебета на възраст от 1 до 1,5 години, 4 - от 1,5 до 3 години. Съдържа компоненти, които се различават значително от тези в майчиното мляко. Храната не е адаптирана към нуждите на детския организъм, но е по-балансирана и подходяща за консумация от краве или козе мляко.

Минималната продължителност на храненето с формула е до една година. Тогава родителите сами решават дали да продължат да използват сместа. Но си струва да се отбележи, че в диетата на децата за пълноценно развитие винаги трябва да присъства или мляко, или редовно мляко.

Сега е много трудно да намерите истинско здравословно пълномаслено мляко по рафтовете на магазините. Той е или на прах, или от крави, пълнени с хормони и антибиотици. Следователно прехвърлянето на дете с балансирана формула към този съмнителен млечен продукт не е разумно.

Препоръки на диетолога

Лекарите смятат, че адаптирано мляко за кърмачета трябва да се дава на деца преди да навършат 3-годишна възраст. Те вярват, че такъв продукт е просто необходим в диетата за нормалното развитие на бебето, особено ако живее в регион със студен климат. Това не увеличава тежестта върху тялото и няма вреда от него. Сместа може да се предложи на детето в чист вид или да се добави към каша..

Препоръки на Световната здравна организация

Според СЗО здравите деца трябва да получават адаптирано мляко преди 2 години.

Мнения на родителите

Някои умишлено отбиват бебетата си на възраст под 12 месеца от адаптираната млечна формула по време на периода на допълнително хранене. Да, тази опция е възможна, но при условие, че ферментиралите млечни продукти - кефир, извара, кисело мляко, сирене, ферментирало печено мляко или заквасена сметана - присъстват в диетата им всеки ден. Все пак се препоръчва детето да се храни с адаптирано мляко поне една година..

Други родители, напротив, активно продължават да дават бутилка след 3 години и повече, като твърдят, че детето е свикнало да заспива през нощта след хранене с адаптирано мляко. Разбира се, ако му е толкова удобно, тогава не бива да го лишавате от този ритуал..

Някои от майките предлагат сместа на бебето само под формата на добавка, например към каша. Разбира се, полезните вещества в този случай попадат и в тялото на детето. Но се препоръчва това да стане само след като навършат 12-месечна възраст. Освен това диетата трябва допълнително да включва кисело-млечни продукти.

Правилното решение, когато родителите се ръководят от нуждите и навиците на децата си. Не се препоръчва да ги лишавате от сместа по-рано или, напротив, да принудително удължавате периода на изкуствено хранене.

Предпочитания за малки деца

Точният отговор на въпроса кога да приключите храненето с формулата ще бъде подканен от самото дете. Повечето бебета под една година никога няма да откажат предлаганата бутилка. Но случаите на отказ от него след 1,5 години не са необичайни. На тази възраст те с удоволствие ще пият кефир, кисело мляко, ферментирало печено мляко. В този случай нормата на хранителните вещества ще влезе в тялото от тях. Следователно си струва да се вслушвате в нуждите на детето и да не му бутате насила смес.

До каква възраст да се храни с адаптирано мляко през нощта

По този въпрос няма консенсус, защото всички бебета са различни. Някои вече след шест месеца не се нуждаят от нощно хранене и спят спокойно цяла нощ, докато други може да продължат да изискват бутилка на 2 години. В този случай не трябва да се притеснявате, един ден едно здраво бебе постепенно ще я изостави..

Така че, няма консенсус относно това кога да се завърши храненето с адаптирано мляко. Родителите трябва да се фокусират върху неговите нужди. Той ще реши сам, когато вече няма нужда от нея. Във всеки случай храненето с изкуствено мляко на възраст до 3 години се счита за по-полезно от пълномаслено или козе мляко. И при правилна употреба те не могат да навредят на тялото.

Доктор Комаровски за изкуствено хранене на дете

 • Комаровски за децата - "изкуствени"
  • Дохранване и IV
  • Проблеми
 • Съвети

Най-добрата храна за новородено е майчиното мляко. И никакви нанотехнологии и най-новите модерни разработки на съвременната наука не са в състояние да направят сместа възможно най-близка до състава на естественото мляко, което само майка може да даде на бебето.

Кърменето обаче не винаги е възможно. За съжаление има причини, които пречат на бебето да кърми нормално. Това може да бъде сериозно заболяване на майката, което изисква лечение със силни антибиотици, противоракови лекарства и банална липса на кърма или пълното му отсъствие. Когато перспективата за изкуствено хранене стане реалност, родителите имат много въпроси, на които авторитетният лекар и любимец на милиони майки Евгений Олегович Комаровски с удоволствие отговаря.

Д-р Комаровски ще ви разкаже повече за изкуственото хранене в следващото видео.

Комаровски за децата - "изкуствени"

Невъзможно е да се замени кърмата с която и да е, дори и най-скъпата „първокласна“ формула. Стойността му не е само във витамините и ензимите, но и в имуноглобулините. Майчиното мляко дава на детето тази много имунна защита, благодарение на която бебето е доста надеждно защитено от повечето вируси през първите шест месеца от живота си, докато собственият му имунитет започне активно да се формира.

Това изобщо не означава, че изкуствените деца са напълно лишени от имунитета на майка си. Те все още имат вроден имунитет, който се е формирал по време на бременност, и с подходящи грижи той също може да защити детето, не толкова ефективно, колкото при кърменето, но нещо е по-добро от нищо.

Евгений Комаровски отбелязва, че изкуственото хранене трябва да се извършва само с използването на адаптирани млечни формули. Те не могат да бъдат заменени нито с краве, нито с козе мляко..

Дори преди 30 години, казва лекарят, изкуствените деца са имали много повече проблеми, тъй като не е имало алтернатива. Сега, според лекаря, изборът на козе мляко като храна за бебе е варварско и е признак на родителска безотговорност..

Евгений Олегович съветва да не се слушат баби, които си спомнят как прабабата е хранила „седем с краве мляко“ и нарича сместа „химия“ и „отрова“. До една година лекарят обикновено не препоръчва даването на мляко на деца, до три - правете го с повишено внимание. Причината е, че количеството калций и фосфор в кравето мляко е толкова голямо, че бъбреците на бебето не могат да отделят такива съединения. Това е изпълнено със сериозни заболявания, алергия към краве протеини и проблеми с костите..

Ако детето яде смеси, майката трябва да бъде по-внимателна към количеството и качеството на това, което яде бебето. Бутилките и зърната трябва да бъдат чисти и сместа трябва да се разрежда стриктно в пропорциите, посочени на опаковката.

Дохранване и IV

Ако бебето наддава добре и изкуствените хора обикновено наддават много добре, тогава не е необходима допълнителна храна до шест месеца, смята Комаровски. От шест месеца трябва да въведете допълнителна храна, в съответствие с графика за допълнително хранене. По-голямата част от педиатрите съветват майките да започват допълващи храни със зеленчукови и плодови сокове и картофено пюре, но Евгений Комаровски препоръчва да започнете с кефири и зърнени храни и да оставите плодовете, дори в пюре състояние, до по-добри времена, когато избухне първият зъб на детето.

Появата му Евгений Олегович нарича сигурен знак, че малък организъм е готов за твърда храна, която в природата е всички плодове и зеленчуци.

Д-р Комаровски ще ви разкаже как да направите първите допълващи храни и как да храните детето във видеото по-долу.

Проблеми

Често срещан проблем е прекомерното наддаване на тегло при хранене с адаптирано мляко. При кърмене на бебето се дава по-трудно храна, той се чувства по-бързо сит и не преяжда. А смученето от бутилката е по-забавно и затова трохите почти винаги изяждат 20-30 допълнителни грама смес. Ако педиатърът въздъхне тъжно при следващия преглед след претегляне, гледайки закръгленото малко дете, мама може да намали концентрацията на сместа, като добави към водата малко по-малко сухо вещество, отколкото е предвидено в рецептата и препоръчано от производителите.

Смята се, че децата, които се хранят с адаптирано мляко, са по-склонни да страдат от дерматит и алергии. Тук има зрънце логика, но е невъзможно да се твърди, че това е модел. Ако детето покаже неадекватна реакция към определена смес, можете да замените самата смес. Но Комаровски не препоръчва да се прави това твърде често и без знанието на педиатъра.

Съвети

Хранете бебето си от зърното с малка дупка, така че да трябва да полага усилия да се насити, тогава шансовете малкото да преяде, да наднормено тегло и други неприятни последици от прекомерното хранене намаляват.

Изберете само формули, които са с надпис „Адаптирани“, но ако бебето е предразположено към алергии, хранете го за предпочитане с хипоалергенна смес. Разбира се, струва повече, но е по-добре да плащате за храна, отколкото да харчите многократно големи суми за лечение..

Ако едно семейство има възможност да използва услугите на мокра медицинска сестра, тогава няма причина да се отказва такава възможност, смята Комаровски. Основното е да се уверите в чистотата на женската медицинска сестра, да знаете какви продукти яде, дали пуши и дали използва някакви лекарства. В същото време лекарят ясно разграничава понятията „донорско мляко“ и „медицинска сестра“.

Донорното мляко е доста трудно да се транспортира, за да се запазят всички негови полезни свойства. И ако е съхраняван в хладилник, пастьоризиран, варен или подложен на каквато и да е друга обработка, в него определено не е останало нищо полезно и няма смисъл да се дава, казва Евгений Комаровски.

В крайна сметка родителите са тези, които решават кога да спрат храненето с адаптирано мляко. Позицията на Комаровски обаче е подобна на позицията му относно прекратяването на кърменето. След една година детето по принцип не се нуждае от адаптирано мляко или кърма. Диетата му трябва да бъде разширена и да включва месо, зеленчуци, плодове, зърнени храни, а смесите вече не могат да задоволят всички нужди на порасналото тяло.

Не е необходимо да стерилизирате съдовете, от които бебето се храни. Комаровски вярва, че това е сигурен начин да се увеличат рисковете бебето да бъде алергично. Лекарят счита за достатъчно старателно да измие зърната и бутилките..

Децата, които се хранят по шише, обикновено не трябва да получават допълнително витамин D за предотвратяване на рахит, тъй като той присъства в достатъчни количества във всички кърмачета за кърмачета. А предозирането на витамин D е много по-лошо от липсата му..

Изкуствените хора се нуждаят от по-редовно питейна вода, отколкото бебетата. Следователно родителите не трябва да забравят да поливат трохите от бутилка между храненията..

За изкуствено хранене се предпочита почасово хранене. Оптималният период от време, през който бебето не е гладно, според Комаровски е 3-3,5 часа. Не е нужно да се събуждате за следващото хранене. Това може да доведе до прехранване..

До каква възраст да се храни бебе с адаптирано мляко

Много родители трябва да хранят бебето си с изкуствена формула, защото майката няма достатъчно мляко или много малко от него. Следователно възниква въпросът, когато трябва да спрете да го давате на бебето. Този процес е свързан с въвеждането на допълващи храни (за начало - зеленчуци). Детето започва да се интересува от други храни през 6-7 месеца.

Смес от бутилки

До тази възраст храносмилателната му система още не е достатъчно зряла, няма ензимите, необходими за храносмилането на храната за възрастни. До каква възраст трябва да храните бебето си с адаптирано мляко? Има ли ограничения за това кога да спрете да правите това??

Формулата е храна за бебета, които не могат да се хранят с кърма. Може да се произвежда както в завода, така и у дома в кухнята.

Смесите трябва да съдържат всички микроелементи, необходими за новородено или бебе, а също така да бъдат адаптирани към храносмилателната система на бебето.

От какво се състои сместа

Той е от няколко вида: млечно, безмлечно и ферментирало мляко.

Формулата се прави от краве мляко с добавени хранителни вещества. Също така производителите премахват вредните вещества от него. Формулата без млечни продукти е предназначена за хранене на деца, които не са в състояние да усвоят казеин (протеин, открит в кравето мляко). Следователно към него не се добавя суроватка. Вместо това се добавя соев протеин, който не предизвиква алергични реакции и се усвоява лесно от неразвитата храносмилателна система на бебето.

Мама храни бебето

Ферментиралото мляко се използва за лечение на запек и профилактика при деца. Употребата му без консултация с лекар не е разрешена. Съставът включва пробиотици - лекарства, които стимулират развитието на полезна микрофлора на храносмилателния тракт. По този начин те могат да се използват и за предотвратяване на чревни инфекции. Полезните бактерии се съревновават с патогенните микроорганизми, предотвратявайки разрастването на последните. Ферментирали млечни смеси могат да се пият до една година.

Важно! Ферментиралата млечна смес и кефирът, киселото мляко, обичайни за възрастен, са абсолютно различни неща. Първите са адаптирани към храносмилателните характеристики на бебето.

Детето яде сместа

Задължителният състав на адаптираното мляко е както следва:

 1. Макронутриенти - протеини, мазнини и въглехидрати (основните хранителни вещества за тялото).
 2. Витамини и микроелементи - калций, магнезий, натрий и други.
 3. Есенциални мастни киселини "Омега-3", които тялото не може да произвежда самостоятелно, поради което се нуждае от тяхното снабдяване отвън.
 4. Тауринът е аминокиселина, която има положителен ефект върху развитието на мозъка.

Това е стандартна формула, но добрата формула за кърмачета съдържа и следните елементи:

 1. Пробиотици. Наложително е съставът да съдържа галактоолигозахариди, които обикновено влизат в тялото на детето с кърмата.
 2. Нуклеотиди. От съществено значение за укрепване на имунната и храносмилателната системи.
 3. Лутеин - вещество, което предпазва ретината и подобрява зрението.
 4. Млечна мазнина - използва се като източник на енергия.

В същото време, адаптираното мляко за кърмачета не трябва да съдържа палмови и рапични масла..

Предимства на смесите

Ако не е възможно пълноценното хранене на бебето с кърма (количеството му не е достатъчно за насищане на бебето или съставът му е недостатъчен, за да осигури на трохите всички необходими микроелементи), тогава сместа е единственият начин.

Щастливо дете, което се храни

Можете също така да подчертаете следните предимства на изкуственото хранене:

 1. Бебето може да бъде хранено от други роднини, което позволява на майката да спести време и усилия.
 2. Способността да контролирате състава в зависимост от благосъстоянието на детето.
 3. С изкуственото хранене е много по-лесно да се установи причината за алергията.
 4. По-малко хранения. Първо, детето яде повече наведнъж. На второ място, майчиното мляко е по-лесно смилаемо, така че пространството в стомаха се освобождава по-рано..

Недостатъци на адаптираното мляко

С всички предимства на изкуственото хранене, той има много недостатъци:

 1. Не укрепва имунната система. Майчиното мляко съдържа микроелементи, които осигуряват защита срещу чревни инфекции и настинки. Дете, което е било изкуствено хранено, също ще бъде по-болезнено в зряла възраст. По този начин той по-често ще бъде в клиниката, болниците.
 2. Честа регургитация, колики и други неприятности. Смесите се усвояват много по-тежко от майчиното мляко.
 3. Трудност при избора на правилната формула за нуждите на конкретно дете.
 4. Необходимостта от постоянно стерилизиране на бутилки. Ако това не се направи, са възможни чревни инфекции..
 5. Когато пътувате на дълги разстояния, ще трябва да носите със себе си няколко стерилизирани бутилки. Всъщност ще трябва да вземете допълнителен багаж, което е много неудобно.
 6. Финансови разходи. Формулите не само са скъпи, но с израстването на детето ще се изискват все повече и повече..
 7. Необходимо е да се дават на бебето свежи топли смеси. Това е огромно неудобство за майките, особено през нощта..
 8. Загуба на емоционална връзка с мама. Кърменето е изключително приятен процес за бебето, защото в този момент то се чувства обичано и в безопасност..

По този начин, при равни други условия, майчиното мляко трябва да се предпочита. В противен случай детето ще има лош имунитет, по-високи рискове от сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване, диабет, чревни инфекции, астма и пневмония. Изкуствените лица имат по-лош интелект поради липсата на основни микроелементи. Все още не е възможно да се създаде формула, която напълно да съответства на състава на кърмата.

Забележка. Повечето от тези недостатъци работят само в сравнение с кърменето. Ако е приключило отдавна, тогава стратегията е следната - постепенното въвеждане на допълващи храни в диетата..

Препоръки на СЗО

СЗО силно препоръчва да кърмите бебето поне шест месеца. Преходът към храна за възрастни става постепенно, във връзка с въвеждането на нови продукти в определени количества. Този процес отнема до две години. На теория може да се приеме, че това се отнася и за изкуственото хранене. На практика всичко се определя индивидуално..

Важно! По принцип до 1,5-2 годишна възраст е необходимо да се храни детето с допълнителни храни 3-4 пъти на ден. В същото време СЗО не налага твърде строги ограничения (отново препратка към индивидуален подход).

Препоръки на педиатър

Известният лекар Евгений Комаровски казва, че кърменето трябва да се извършва в най-лошия случай до шест месеца. Много е желателно този период да бъде още по-дълъг - година и повече. Ако нивото на медицината в страната е ниско, тогава до две години. Той обаче не казва нищо за изкуственото хранене, както и други педиатри.

Необходимо е да се разграничават допълващи храни от допълващи храни. Първият е процесът на плавен преход на диетата към възрастни видове храни. Второто е, когато кърмата се комбинира с формулата.

Според Комаровски целта на първото хранене е да свикне храносмилателната система на детето с храна за възрастни. Следователно, новите продукти трябва да се въвеждат постепенно, тъй като трохите се адаптират към тях. Също така педиатърът даде препоръки за плавен преход от адаптирана диета към възрастен:

 1. Време е да започнете. За първи път допълнителните храни трябва да се дават на шест месеца. Много педиатри препоръчват да научите бебето си да яде твърда храна на 4-5 месеца, но това е рано. Това мнение беше достигнато от СЗО. Няма разлика, бебето е изкуствено или бебе.
 2. Преходът от смес към твърда храна трябва да се извърши навреме, дори и трохата да не наддава. Преждевременното въвеждане на допълнителни храни ще доведе до хранителни алергии.
 3. Уверете се, че детето ви може да яде храна за възрастни. Понякога е необходимо плавно въвеждане на допълващи храни само от 7-7,5 месеца. Готовността се проверява съгласно следните критерии:
 • Теглото е два пъти повече, отколкото при раждането;
 • Детето лесно държи главата си;
 • Хлапето може да седи самостоятелно без помощ и подкрепа;
 • Бебето се интересува от храна за възрастни;
 • Детето е в състояние да откаже храна, като завърти главата си настрани.
 1. Допълнителните храни се въвеждат само на здраво дете. В противен случай трябва да изчакате, докато бебето се излекува.
 2. Първите допълнителни храни се дават най-добре сутрин..
 3. Обемът на новата храна не трябва да е голям - само по една чаена лъжичка наведнъж.
 4. Непознати продукти не трябва да се дават, ако наскоро е имало ваксинация или бебето ще бъде ваксинирано.

Важно! Никой не дава ясен отговор на каква възраст трябва да храните бебето си с адаптирано мляко. Това е така, защото няма принципна разлика между допълнителното хранене и изкуственото хранене в аспекта, че и двата метода на хранене не пренасят имунитета на майката на детето. Следователно няма смисъл да ги разглеждате като заместители на кърмата след шест месеца..

Мнението на диетолозите

Н. А. Торицина смята, че формулата трябва да се храни до три години. Тя твърди, че такава храна е безвредна за крехката храносмилателна система на бебето. Тя обаче казва, че е възможно сместа да се добавя към допълващи храни..

По този начин няма значение до каква възраст трябва да храните бебето си с адаптирано мляко. Предимството на смесите е, че те съдържат всички микроелементи, необходими за живота на бебетата. Недостатъците на сместа се изразяват само в сравнение с майчиното мляко..

До каква възраст трябва да се дава смес на дете

До каква възраст да се храни дете с адаптирано мляко - според педиатрите, до около 2 години. Този тип бебешка храна е адаптирана за деликатната храносмилателна система на бебето и е много по-добра, по-здравословна от пълномасленото краве или козе мляко..

Какви смеси обикновено се състоят

Процесът на приготвяне на бебешка храна е строго контролиран. Съставът на адаптираното мляко е приблизително еднакъв и се различава един от друг в зависимост от вида.

Видове адаптирано мляко:

 • млечни продукти (сухото краве или козе мляко е включено като основа);
 • без млечни продукти (соевият протеин е включен като основа, млечната суроватка, съдържаща казеин, който някои деца не могат да усвоят, е изключена). Соевият протеин се усвоява добре от храносмилателната система на новороденото, не причинява алергии;
 • ферментирало мляко (съдържа пробиотици, които стимулират развитието на полезна микрофлора в храносмилателния тракт на детето). Ферментиралите млечни смеси се използват за предотвратяване на чревни инфекции и като програма за възстановяване след антибиотично лечение. Когато се използва пробиотичният състав, няма ограничения на каква възраст се дава млечна смес на детето - тя се използва при храненето на бебета до една година и по-големи. Ферментиралата млечна смес няма нищо общо с киселото мляко, с което сме свикнали (кефир, ферментирало печено мляко, варенец). Приспособена е за храносмилането на новородено.

Какви елементи са включени във всички видове бебешка храна:

 • витамини, микроелементи;
 • протеини мазнини въглехидрати;
 • таурин - тази аминокиселина влияе върху хармоничното развитие на мозъка;
 • есенциална мастна киселина омега-3, която не се синтезира от човешкото тяло, а идва само с храната;
 • полиненаситени мастни киселини.

Какви допълнителни елементи са включени в един качествен продукт:

 • лутеин - това вещество подобрява зрението, предпазва ретината от вредното въздействие на ултравиолетовото лъчение;
 • млечна мазнина - увеличава енергийната стойност на храната;
 • нуклеотиди - вещества, които подобряват храносмилането и укрепват имунната система на детето;
 • пробиотици - микроорганизми, които спомагат за възстановяването на здрава чревна микрофлора;
 • пребиотици - вещества, необходими за растежа на полезните микроорганизми в червата, подобряват храносмилането на бебето.

Плюсове на смеси

Формулата е принудителен заместител на кърменето, което по някаква причина е невъзможно или недостатъчно за пълноценно хранене на детето.

Плюсове на изкуственото хранене:

 1. Майката има повече свободно време, възможност да остави бебето при други роднини, защото храненето с адаптирано мляко не създава особени проблеми.
 2. По-лесно е да се установи към кой компонент бебето е развило хранителна алергия и да се премахне причината, която го е причинила. При кърмене са възможни алергии към всеки продукт, използван от мама.
 3. Удобно е да контролирате обема, изяден от бебето, като се фокусирате върху здравето му.
 4. За да се увеличи общата стойност на храненето, периодът до каква възраст децата ядат сместа често се увеличава - в специални случаи тя се дава като спомагателна, витаминна храна до три години.
 5. Детето яде повече при едно хранене, такава храна се усвоява по-бавно от кърмата, поради което броят на храненията на детето на ден значително намалява.

Минуси от смеси

С осезаеми предимства, изкуственото хранене има редица недостатъци.

Недостатъци на изкуственото хранене:

 1. Формулите отнемат повече време и се усвояват по-трудно от кърмата. Това води до регургитация и по-чести чревни колики при бебетата..
 2. Детският имунитет не е засилен. Бебешката храна е балансирана, пълна с витамини и микроелементи, но не е в състояние да предпази бебето от настинки, чревни инфекции, да даде на бебето силен имунитет, който се дава от майчиното мляко.
 3. Проблематично е да се избират продукти, които са подходящи за дете във всяко отношение, да се вземат предвид всички характеристики на неговото здраве, развитие, чувствителност към отделни компоненти..
 4. Изкуственото хранене е свързано с необходимостта да имате под ръка стерилизирани бутилки, в които се приготвя сместа, от която децата я ядат.
 5. Това е доста скъпо. Добрите продукти са скъпи и докато децата растат, консумацията им само се увеличава..
 6. Топлата температура на течността е важна за приготвянето на храна. Това носи допълнителни главоболия с нощното хранене..
 7. Дълбоката емоционална връзка с майката е отслабена. При кърмене процесът на тясна комуникация между бебето и майката се поддържа постоянно, развива се, дава на детето чувство на любов и сигурност.

Кога да спрете храненето с адаптирано мляко: препоръки на производителя

Според препоръките на производителите минималният срок на годност за използване на адаптираните млека в храненето на бебето е една година. Максималният срок е три години.

На пазара има бебешки храни с маркировки 1, 2, 3, 4. Тези цифри показват на колко години можете да дадете на бебето си формула, която оптимално поддържа здравето му:

 • 1 - продукти с такава маркировка се използват до шест месеца;
 • 2 - съставът на този продукт е предназначен за деца от шест месеца до една година;
 • 3 - продукти за деца на възраст от една до една и половина;
 • 4 - от една и половина до три години.

Производителите се интересуват децата да ядат сместа по-дълго. Съветваме ви да се отнасяте към препоръките на производителите без фанатизъм, като се фокусирате върху състоянието на вашето бебе.

Кога да спрем храненето с адаптирано мляко: мнението на педиатрите

Световната здравна организация (СЗО) препоръчва да се положат всички усилия за поддържане на кърменето. Но ако майката няма възможност да кърми бебето, тогава е оптимално да продължи храненето на бебето с адаптирана формула поне 12 месеца (препоръките са дадени в методическото ръководство за хранене и хранене на бебета, разработено от специалисти на СЗО). По отношение на храненето СЗО се фокусира върху навременното въвеждане на допълващи храни, така че кърменото или хранено бебе на възраст между шест месеца и до две години да получава достатъчно количество хранителни вещества.

Ако майката няма възможност да храни бебето, няма мляко или няма достатъчно мляко за добро наддаване на тегло, педиатърът избира формула за детето, която отговаря на неговата възраст и нужди. В зависимост от конкретните проблеми се предписват антиалергенни, антиколични, безглутенови или с високо съдържание на определени витамини. Педиатрите по въпроса до каква възраст детето яде формула се съгласяват на възраст от две до три години. Това мнение се обяснява с факта, че адаптираните млечни продукти обогатяват диетата на децата и помагат за хармоничното развитие на малък организъм. Не увеличава натоварването на тялото, не претоварва черния дроб, бъбреците. Използва се или самостоятелно, в чист вид, или се добавя към зърнени култури и картофено пюре.

Адаптираните смеси се препоръчват за употреба до три години в северните райони, бедни на слънце. За децата, живеещи в такива условия, храненето, което включва омега-3, калций и витамин D, е особено полезно и уместно..

Лекарите не препоръчват да бързате да прехвърляте деца на пълномаслено краве или козе мляко. Това е добър вариант за тези, които го купуват от познати фермери или роднини и са уверени в качеството му. Други продукти често съдържат антибиотици, хормони, не са от полза за децата, провокирайки хранителни алергии.

Какво е мнението на родителите

Колко родители - толкова много мнения. За някои майки и татковци е нормално детето да не е навършило една година и вече не му дават адаптирано мляко. Какво мотивира подобен отказ: спестяване на пари, обучение на детето да се храни самостоятелно, способността да получава витамини от „възрастна“ храна. Тази опция няма да навреди на децата, при условие че родителите се грижат за пълнотата на диетата на бебето: хранят го с висококачествена заквасена сметана, млечно сирене, ферментирало печено мляко, извара, кефир, кисело мляко.

Има и друга крайност, когато родителите хранят бебе с бебешка храна след като навърши три години. Дори производителите, които се интересуват от дългосрочна подкрепа за изкуствена бебешка храна, не дават такива препоръки. В анотацията към продукти с маркировка 4 (предназначени за най-възрастните деца) е посочено до каква възраст децата пият сместа: на възраст до 3 години. Не трябва да продължите да се храните след тази възраст, разчитайки само на онова, което е толкова познато на детето и родителя.

Ако се съсредоточите върху благосъстоянието на бебето и му дадете възможност да избере собствената си храна, тогава повечето деца отказват адаптирани бебешки продукти след 1,5 години. Такъв естествен отказ възниква, ако родителите предлагат на бебето други полезни продукти: бебешко ферментирало печено мляко, кефир, кисело мляко, самостоятелно приготвена извара от висококачествено пълномаслено мляко.

Мнението на д-р Комаровски

Д-р Комаровски насърчава майките да подкрепят кърменето. Той казва, че никоя златна смес не може да се сравни по ползи с майчиното кърма. Въпреки това, в ситуации, когато кърменето не е възможно, трябва да се даде предпочитание на адаптирани храни пред козе или краве мляко..

Лекарят казва, че е погрешно да се хранят бебета с пълномаслено или разредено животинско мляко, ако има възможност да се използва качествена бебешка храна, изпитана във времето. Комаровски Евгений Олегович смята възрастта до 2 години за норма до коя възраст да дава смес на дете. Една от причините, поради които се препоръчва да се полива бебето със смес, а не с краве и козе мляко, е повишеното съдържание на фосфор и калций в животинското мляко преди тази възраст. В сравнение с майчиното мляко това количество е многократно надвишено и бебешките бъбреци не са в състояние да премахнат този излишък.

До каква възраст да се храни с адаптирано мляко ?

Потребителски коментари

Ние ядем смес от 2p, за нощен сън и през нощта 1p, искам да премахна нощта, но не мога по никакъв начин, не пия вода през нощта, така че останалите 1,5 определено ще бъдат смес, ядем 2k за сега, но ще ям до 3k

Никога не сменяйте сместа за грис! Сместа е балансирана диета с всички необходими микроелементи, а грисът е най-безполезната зърнена култура, в нея няма нищо добро за детето. Можете да нахраните детето от общата маса, но не виждам причина да го отбивам от мляко, то иска да го остави да пие. Много деца, ами, оооообично обичат млякото и пият постоянно през деня и преди лягане не виждам нищо лошо в това. Някои майки в крайна сметка заместват сместа с обикновено мляко, кефир или чай..

Все още няма да почиствам сместа)

В района на 6 месеца той отказа. В продължение на месец той беше ядосан някъде, опита се да даде, но не яде, въпреки че яде каша на смес. Сега ядем редовна храна, само всичко на блендер и кисело мляко / пълнеж за през нощта. Чай / компот през нощта

Те пиеха бебешко мляко, вероятно на възраст до 3 години)) а
И харесвам това *** какво мислят другите

до 2,5 години даде точно

Замених тънката бебешка каша или спално бельо за през нощта.
Когато забравя да купя, мога да готвя грис или друг, тънък, можете чрез блендер.
Те оставиха сместа, защото вече печелех твърде много върху нея (и мисля, че със сигурност е по-полезна от грис))

Той изобщо не обича спалното бельо. Ние ъъъ ъф, ние не се подреждаме, дори не получаваме

Е, тогава, ако бях на ваше място, нямаше да готвя на пара и да храня сместа, докато победим) все пак съставът, той няма да бъде заменен от грис или други зърнени култури

Е, и аз така мисля, иначе, от една страна, всеки отглеждаше грис, но от друга, както прочетох, той съдържа повече вреда, отколкото полза.

Нормално е, ако се дава в адекватно количество е от полза), но на тази възраст ще е твърде много)
Не гответе на вода! А на млякото е капец трудно, ако често! Възрастен, ако това количество се отцеди, тогава стомахът се подува. И бебето като цяло ще бъде изтощено.

Между другото, ние също сме на Nutrilon, кажете ми 3, че е по-удовлетворяващо или обратно

Не забелязах голяма разлика как ставахме през нощта и ставаме

Моят едногодишен и имаме бутилка от сместа преди лягане и през нощта ядем 1-2 пъти, искам да отуча да ям през нощта, но засега нищо, мисля, че ще е до 1,5 години, а там може вече да откажат, мечтая да спя поне една нощ нормално

В продължение на една година имахме редовно хранене без адаптирано мляко и мляко.

Имаме го на обща маса за една година) яде сместа веднъж преди лягане до 1.3. Сега отказах бутилката))) може да се замени с ферментирало печено мляко, кефир, пълнеж

Той изобщо не обича да пълни. Кефирът също е в настроение

Моят на 2 все още яде сместа през нощта (((но това е просто като навик, а не заместване на хранене ((

Мечтая да отбия, но не съм готов да слушам истерики

Опитвали ли сте да го замените с чай или просто топло мляко? Може би той просто обича да смуче бутилката. Нашият съсед току-що изпусна бутилка. И той е на 4 години. Но точно преди лягане не можех да спя без бутилка, въпреки че има чай, дори какао, дори мляко, най-важното е бутилка.

Да, моята също, тя е в бутилката, точно това искам да пия от бутилката, когато имам домашно мляко, и така сместа, понякога какво... Но скоро ще спра този позор... къде отива такова нещо

Здраве с д-р Комаровски: как правилно да се храни бебе

Какво е безплатно хранене и защо, преди детето да има зъби, трябва да му се дават само млечни продукти?

Днес заедно с педиатъра, кандидата на медицинските науки, популярния телевизионен водещ Евгений Комаровски, разбираме такава важна тема като кърменето. Защо никоя формула не замества кърмата на майката? Мога ли да дам на бебето си сок на шест месеца? И как все още можете да храните бебето си - на час или при поискване?

На пръв поглед отговорът на въпроса как и с какво да се храни бебе е много прост. Ако майката има кърма, тогава бебето се храни с нея, ако няма мляко, тогава адаптирана формула, избрана с помощта на педиатър. Има и трети вариант, когато няма достатъчно мляко и трябва да комбинирате първото и второто: кърмете и добавете със смес. Всъщност темата за храненето на бебе под една година има свои нюанси..

Основни принципи на бебешкото хранене

 • От момента на раждането до появата на зъбите, основата на храненето на бебето е майчиното мляко, адаптирана млечна формула или комбинация от тях.
 • В първия случай майката трябва да се храни добре, така че млякото й да съдържа всички необходими хранителни вещества и витамини. Във втория - изберете висококачествена млечна смес.
 • До шест месеца бебето не се нуждае от нищо друго освен от кърма и / или адаптирано мляко!
 • След шест месеца и преди появата на първите зъби - млечни продукти, а ако те „не отидат“, то зърнени храни с мляко и зеленчукови супи. Няма сокове, жълтъци, месо и друга храна, за която тялото на детето все още не е готово.

Кърма или адаптирано мляко?

Няма нищо по-добро от кърмата за бебе през първите шест месеца от живота. И въпросът не е само в идеалния му състав, проверен от природата. Ето основните предимства на така нареченото естествено хранене:

 • Майчиното мляко съдържа вещества, които помагат на детето да се бори с инфекциите и го предпазва от тях, както и вещества, които помагат на бебето да смила храната.
 • Съставът на майчиното мляко се променя с течение на времето, като в идеалния случай отговаря на нуждите на бебето на подходящата възраст.
 • Млякото винаги е оптималната температура и идеалната чистота на храната.
 • Кърменето е несравнимо по-икономично от закупуването на адаптирано мляко. Този тип хранене също спестява времето на мама: едно е да дадете на бебето гърда, друго е да вземете шише, да приготвите вода с необходимата температура, да направите смес, да нахраните бебето, да измиете и дезинфекцирате бутилката.
 • Кърменето е по-хигиенично, особено през горещите сезони, когато е трудно да се поддържа идеално чистата формула.

Какво да правите, ако няма мляко или няма достатъчно мляко?

Няколко фактора влияят върху количеството кърма:

 • генетично предразположение;
 • характерно дразнене на зърното по време на хранене;
 • емоционалното състояние на майката;
 • начин на живот на мама (сън, движение, възможност за пълно отпускане и т.н.);
 • хранителна природа.

Какво означава? Ако с генетиката всичко е наред, тогава в по-голямата част от случаите може да се установи кърмене, дори ако майката няма или има много малко мляко. Д-р Комаровски съветва да изключите сместа от диетата на бебето в продължение на три дни и да го кърмите възможно най-често. Да, няма да е лесно в продължение на три дни и тук е много важно роднините на майката да ги подкрепят и да й помогнат да ги оцелее. Ако се настроите на позитивно настроение, тогава в повечето случаи мама ще има мляко. Но ако не беше възможно да се установи лактация, преминете към смеси, всичко е наред!

Как да храните бебето си: по час или при поискване?

Храненето на бебе на час е метод на нашите майки и баби, отдавна признат от педиатрите по целия свят за остарял. Евгений Комаровски подчертава: нито тялото на детето, нито тялото на майката са настроени на ясен режим, който се препоръчва да се спазва в СССР.

Вторият вариант - храненето при поискване - е много популярен сред съвременните майки, но има своите недостатъци.

- В този случай се препоръчва прикрепването на бебето към гърдата при първите признаци на безпокойство, с всяко смучещо движение или намек за стърчащи устни, при най-малкия писък, кихане и подсмърчане. Броят на такива приложения може да достигне 30 или повече пъти на ден, - пише Евгений Олегович. „Жената обаче е мъж, а не жена. Храненето при поискване, когато детето виси с майката с часове, значително намалява времето за изпълнение на социалните функции. Много е трудно да се храни и мие едновременно, да се почиства къщата, да се готви вечеря, да се води по-голямо дете на танци, да се посещават магазини и фризьори..

Този вариант на хранене обаче е подходящ в случаите, когато майката няма мляко или много малко - постоянното дразнене на зърната стимулира лактацията.

Ето защо Евгений Комаровски предлага трети вариант - така нареченото безплатно хранене. Какви са основните му правила?

 • Детето се храни според апетита си, включително през нощта, но все пак не по-често от веднъж на всеки два часа. Ако е бил гладен по-рано, това означава, че сте направили грешка в предишното хранене (недохранено).
 • Ако според вашите изчисления е време да нахраните бебето в 15:00, а то е започнало да крещи в 14:30, тогава не е нужно да чакате това половин час - веднага дайте гърдата.
 • Нормално е бебето да е гладно посред нощ. Дайте му гърда или смес и сънят може да продължи.
 • Никога не събуждайте дете само защото от ваша гледна точка е време то да се храни. Има обаче и изключения. Можете да се събудите, ако спешно трябва да започнете работа, ако детето не наддава добре и лекарят препоръча да се съкратят интервалите между храненията.
 • За бебе от първия месец от живота оптималният интервал между храненията е приблизително три часа. В бъдеще това време се увеличава, а самото дете го увеличава - спи по-дълго.
 • По-добре е бебето да се занимава само с една гърда по време на едно хранене. Ако й свърши млякото, можете да се храните от втората гърда. След хранене трябва да се изразите - така че втората гърда да е толкова празна, колкото първата.
 • Често детето вече е пълно, но не иска да се разделя с гърдата, просто защото му е по-удобно. И тогава майката сама решава дали да го прехвърли в креватчето или да го остави на гърдата. Много е лесно да се разбере дали яде или просто суче - ако погълне, това означава, че не е сит.

Дете и грижа за него

Автори: Spock B.

* С какво да се храня *

130. Смес от краве мляко с вода и захар (а понякога и без захар).

Добавят се вода и захар, за да се доближи изкуственото мляко до кърмата. Могат да се използват както пастьоризирано пълномаслено, така и сухо мляко, като всяко от тях има своите предимства.
И съдовете, и млякото трябва да бъдат напълно стерилизирани, тъй като бактериите се размножават бързо в млечна среда, особено ако млякото не се съхранява в хладилника. Освен това кипенето насърчава по-доброто усвояване на млякото..

131. Мляко на прах.

Това е мляко, от което по-голямата част от водата е изпарена (да не се бърка с кондензирано мляко, което е силно подсладено и не е подходящо за хранене на бебета). Млякото на прах има няколко предимства пред прясното мляко. Първо, тя е напълно стерилизирана по време на процеса на готвене, така че в момента, в който отворите нов буркан, в него няма нито една бактерия. На второ място, в много части на света е по-евтино от прясното мляко. На трето място, той може да се съхранява неограничено в неотворени буркани без охлаждане (отворен, неизползван буркан с мляко на прах трябва да се съхранява в хладилника). Прясното мляко обикновено има различен вкус в различните области, така че бебето трябва да свикне с новия вид мляко, когато се движи и пътува. На прах млякото има същия вкус. Абсорбира се малко по-лесно от прясното и по-рядко причинява диатеза.
След като прочетете всички тези предимства, естествено питате: защо хората все още предпочитат прясно мляко? Основните причини са, първо, навикът и второ, вкусът на прясното мляко. Обикновено както възрастните, така и по-големите деца не харесват вкуса на млякото на прах. Но малките деца го обичат много и рядко възразяват, когато ги прехвърлят от прясно мляко в сухо мляко. Децата могат да се наслаждават на пиенето на мляко на прах в продължение на години (вж. Раздел 201).
Млякото на прах трябва да се разрежда с вода поне наполовина. У нас витамин D се добавя към млякото на прах.

132. Пастьоризирано мляко.

Това е мляко, което се загрява до 80 ° и след това се бутилира. Нагряването убива бактериите, които са особено опасни за хората, затова при приготвянето на хранителни смеси за новородено е по-добре да се използва пастьоризирано мляко.

133. Сурово мляко.

Това е мляко направо от кравата. Необходимо е да се вари 5 минути, не само за новородени, но и за деца на всяка възраст. Кипенето убива бактериите, които причиняват диария, туберкулоза и други заболявания. Някои породи крави произвеждат много мазно мляко, което може да причини разстройство на храносмилането на бебето. Ако през лятото живеете в селска къща и вземате мляко от такава крава, е необходимо да обезмаслите част от сметаната, така че млякото да прилича повече на това, което купувате в магазина..

134. Пълно мляко.

В това мляко нормалното количество мазнини се разпределя равномерно. За целта добре разклатете бутилката с мляко преди употреба. Ако не го направите, горната половина на млякото в бутилката ще бъде твърде мазна, а долната половина обезмаслена..

135. Полуобезмаслено мляко.

Половината сметана е отстранена от такова мляко. Лекарите обикновено препоръчват това мляко за недоносени бебета, тъй като е по-лесно смилаемо от млякото с нормална течност. Всички кремове не трябва да се обезмасляват, дори за недоносени бебета.

136. Кисело мляко.

Някои деца смилат подквасеното мляко много по-лесно от обикновеното мляко. Лекарите често предписват подсирено мляко на тези, които имат болка или гадене при храносмилане, или тези, които са склонни към диария. Някои лекари предпочитат да препоръчват кисело мляко като правило на всички деца. Това инхибира развитието на патогенни бактерии и следователно подквасеното мляко е по-безопасно от обикновеното мляко, особено когато няма хладилник. Съдържанието на мляко, вода и захар в киселото мляко е същото като в обикновеното изкуствено мляко..

137. Изкуствено мляко.

Млякото за деца, които имат алергични реакции при хранене с редовно мляко, се прави от смес от продукти като соево брашно и захар. За изкуственото мляко дупките в зърното трябва да са по-големи.

* Захар *

Лекарят ще препоръча вида захар, който смята за най-подходящ за вашето дете.

138. Обикновена гранулирана захар (тръстика).

Той се използва широко в адаптираното мляко, защото е евтино, лесно достъпно и обикновено задоволява. Добре рафинирана, гранулирана захар не съдържа нищо, което да причини диария. Най-голямото количество гранулирана захар, консумирано на ден за приготвяне на млечна смес, е 2-3 супени лъжици.

139. Кафява захар.

Това е нерафинирана (нерафинирана) тръстикова захар. Полезно е, когато изпражненията на бебето са твърде сухи и твърди. Супена лъжица кафява захар е равна на супена лъжица гранулирана захар.

140. Царевичен сироп.

Също така се използва широко за приготвяне на адаптирано мляко за кърмачета. Това е комбинация от захар и декстрини. Декстринът е кръстоска между захар и нишесте. В червата той бавно се превръща в захар, така че във всеки един момент в червата има по-малко захар, което допринася за образуването на газове. Ето защо се смята, че декстриновата смес е най-подходяща за дете, което има много газове или е склонна към диария. Тази смес обаче може да се използва и за деца с добро храносмилане. Декстриновата смес е евтина. Декстринът се консумира толкова, колкото и гранулираната захар. За ежедневно хранене са необходими 2-3 супени лъжици декстрин. Обикновено те използват бистър сироп, ако детето няма склонност към запек. Тъмният сироп, тъй като е по-малко рафиниран, има малко повече слабителни свойства.

141. Смес от декстрин и сода захар

(малтоза). Тази смес е много подобна на царевичния сироп, с изключение на това, че е прахообразна и по-скъпа. Една супена лъжица от тази смес съдържа само половината от калориите, открити в една супена лъжица гранулирана захар. Максималното количество такава смес за ежедневна храна обикновено достига 4-6 супени лъжици..

142. Млечна захар

(лактоза). Това е захар, която се намира естествено в майчиното и кравето мляко. Подходящ е за адаптирано мляко, но скъп. Една и половина супени лъжици лактоза е еквивалентна на една супена лъжица гранулирана захар.

* Формула при специални обстоятелства.

По-долу са дадени рецепти за адаптирано мляко за тези родители, които не могат да се консултират с лекар относно храненето на бебето си. Ако заведете детето си на консултация, клиника, здравен център или ако ви е помогнат здравен посетител, ще бъдете посъветвани за състава на формулата въз основа на възрастта, теглото, развитието и храносмилането на детето. Това е единственият правилен начин за определяне на състава на млечната формула. Ако не можете да се свържете с лекар и бебето ви е здраво и се развива нормално, вероятно можете да се справите с рецептите за формули в тази книга, плюс някакъв здрав разум..

143. Умерено разредена кърмачка за новородено или дете с лош апетит.
Мляко на прах - 280гр
Вода - 560 g
Царевичен сироп - 2 супени лъжици
В крайна сметка ще получите 850 г адаптирано мляко, което очевидно ще надвишава средното дневно количество, докато бебето тежи 4-4,5 кг.
Колко адаптирано мляко при всяко хранене. Дете с тегло 2,7 kg ще яде 80-90 g приблизително на всеки 3 часа през деня (6,00, 9,00, 12,00, 15,00, 18,00) и приблизително на всеки 4 часа през нощта (22,00, 2,00), общо около 600 g на 24 часа.
Дете с тегло 3,2-3,6 кг може да яде 110 g на всеки 4 часа, както през деня, така и през нощта (6,00, 10,00, 14,00, 18,00, 22,00, 2,00) през първата седмица или повече, общо около 700 g на ден. След няколко седмици обикновено прескача нощното хранене, ако го събудят и нахранят в 22-11 часа. В този случай можете да увеличите неговата част в други хранения..
Можете да давате дневното количество млечна формула, тъй като е по-удобно, въз основа на това колко пъти на ден детето се нуждае от хранене и колко обикновено яде при всяко хранене.
Например, ако през първите седмици приготвяте 850 g адаптирано мляко за бебе с тегло 3,2-3,6 kg, можете да дадете 110 g за всяко от осем хранения. Ако се нуждае само от шест хранения, можете да използвате останалото мляко за първите две хранения от следващия 24-часов цикъл и да приготвите друга формула по-късно от следващата сутрин. Или можете да излеете останалото мляко (или да го използвате, за да си направите собствена закуска) и да приготвите нова млечна смес по същото време на деня.
Повечето новородени обаче в началото не се събуждат редовно. Ако Вашият лекар е препоръчал гъвкав график - хранене на бебето (поне през деня), когато изглежда наистина гладно, тогава бебе, което се събужда повече от 6 пъти на ден, може да се нуждае от две допълнителни хранения, въпреки че е малко бебе с тегло 3, 2-3,6 кг, ще изсмуче повече от 560-670 г мляко на ден. Можете да очаквате, че при някои хранения той няма да изсмуче бутилката си..
Ако бебето ви се събуди през първите няколко седмици и се нуждае от допълнителни храни, можете да приготвите следващата формула рано. Но ако времето не ви устройва, можете да приготвяте млечната формула два пъти на ден, така че да е винаги готова за всяко хранене..
С течение на времето можете да очаквате, че броят на ежедневните хранения постепенно ще намалява; можете да увеличите както нормалната порция на бебето, така и дневната нужда от мляко. Като наблюдавате как се променя вашето бебе, можете да определите кога да увеличите доставката на мляко за всеки фураж и да намалите броя на храненията. 880 g млечна смес може да се дава по 110 g 8 пъти на ден, 120 g - 7 пъти, 140 g - 6 пъти и 170 g - 5 пъти на ден.

144. Неразредена млечна смес

За дете, което вече не е доволно от разредената формула
(може би когато тежи около 4,5 кг).
Мляко на прах - 360 g
Вода - 530 g
Царевичен сироп - 3 супени лъжици
Ще получите около 150 g от сместа за 6 хранения на ден, 180 g за 5 хранения и 220 g за 4 хранения на ден..

145. Временно разреждане на млечната формула.

Формулата може временно да се разреди, ако бебето има период на лошо храносмилане или лека диария или ако новороденото има лош апетит и смуче само половината шише. Първо обаче трябва да се консултирате с Вашия лекар..
Ако формулата вече е налита в бутилки, изхвърлете половината и
добавете равно количество преварена вода. Използвайте останалото мляко, за да направите 1-2 допълнителни бутилки от сместа. Ако тепърва започвате да приготвяте сместа, направете го както обикновено, но напълнете бутилките само наполовина и след това добавете преварена вода. Пригответе 1-2 допълнителни бутилки разредена смес от останалото мляко.
Може би си мислите, че този метод за разреждане на сместа отнема много време, но е по-добре, отколкото ако разреждате цялото мляко наведнъж и за вас е по-лесно да определите точното количество вода. Също така е много удобно да имате 1-2 допълнителни бутилки с мляко..
Дете, хранено с разредена формула, може изведнъж да стане много гладно..
Как да приготвим млечна смес. Има различни начини за приготвяне на адаптирано мляко. Кой ще изберете, зависи от препоръките на лекаря или медицинската сестра, от това кой метод смятате за най-лесен и от ястията, които имате..
Има два основни метода. Първият се нарича терминална стерилизация, тъй като стерилизацията на формулата и бутилката се извършва в края на подготовката, когато формулата вече е бутилирана. Този метод е най-простият и безопасен. Единственият му недостатък е, че когато се използва, се образуват повече пени, които често запушват дупката в зърното и няма как да прецедите млечната смес, след като заври..
Вторият метод, асептичен, е, че сместа, бутилките и други прибори се стерилизират отделно. Но след това, когато филтрирате сместа в бутилки и ги запушвате, вие, като лекари в операцията, ще трябва да сте стерилни, за да не въвеждате бактерии.
Целта на стерилизацията е, че бактериите се размножават много бързо в млякото и, попадайки в сместа по време на приготвянето й, се размножават силно по времето, когато бебето се храни (ако сместа не е достатъчно охладена).

146. Бутилки и биберони след употреба.

След като бебето изсмуче млякото, изплакнете шишето, изплакнете дупките в зърното и измийте добре бутилките и зърното с гореща вода и сапун и четка. Изплакнете и подсушете.
Много по-лесно е да измиете съдовете веднага след употреба. Но можете да измиете всички бутилки и зърна точно преди да започнете да приготвяте формулата..
Ако дупките на гърдите се запушат, почиствайте ги с клечка за зъби всеки ден (вж. Също раздел 165).

147. Терминален метод за стерилизация.

С този метод не стерилизирате нищо, докато формулата не се бутилира и след това стерилизира всички заедно..

148. Необходими елементи.

Бутилки с мляко (вместимост приблизително 230 g). В началото трябва да имате толкова бутилки, колкото е необходимо на бебето, за да пие дневното количество мляко - може би 6-8. Ако детето ви пие вода, може да се нуждаете от допълнителна бутилка.
Равен брой зърна.
2 литра градуирана стъклена кана.
Лъжица за разбъркване.
Измерване на захарта.
Консерва за отваряне на консерви с мляко на прах.
Саксия с капак за стерилизация.

149. Млечна смес.

Да приемем, че формулата е следната:
Мляко на прах - 285 g
Вода - 570 g
Царевичен сироп - 2 супени лъжици, които искате да направите 7
бутилки от 120 g от сместа във всяка
Изсипете 570 г вода в стомна, добавете 2 супени лъжици царевичен сироп и разбъркайте (топлата вода ще разтвори сиропа и захарта по-бързо).
Измийте капака на бурканчето с мляко на прах със сапун, изплакнете го и направете две дупки - едната за наливане на мляко, другата за пропускане на въздух в буркана. Добавете 285 g мляко на прах в кана, за да направите 750 g смес, разбъркайте с лъжица и изсипете в 7 бутилки.

150. Стерилизация.

Затворете бутилките, но не плътно, за да може въздухът да излиза, когато бутилките започнат да се загряват. Поставете бутилките в тиганите за стерилизация, добавете малко вода, покрийте и поставете на котлона. Водата трябва да ври 25 минути.
Съвсем наскоро беше установено, че най-малко вероятно е да се получи пяна, когато формулата се охлажда бавно, без да се разбърква. Затова оставете тенджерата с бутилки да се охлади на котлона; не сваляйте капака.
Когато бутилките са топли или хладни, ги поставете в хладилника.
Ако използвате зърна, които издърпват гърлото на бутилката, варете ги 3 минути под капака, след това ги отцедете и покрийте отново, докато е необходимо..

151. Асептичен метод.

С асептичния метод стерилизирате бутилки, биберони и други прибори чрез кипене и млечната смес в кана или тенджера. След това наливате стерилизирано мляко в стерилни бутилки и ги затваряте.
Този метод изисква повече време и внимание от терминалния метод на стерилизация, но вероятността от запушване на дупките в зърната е по-малка, тъй като при бутилиране млечната смес се филтрира.

152. Необходими елементи.

1,6-8 бутилки за мляко (всяка с вместимост около 230 g). Ако дете
пие вода, ще ви трябва още една бутилка.
2. Зърната - равен брой.
3. Цедка.
4. Отварачка за консерви.
5. Съдове за готвене с известен обем за кипене на сместа.
6. Обемни съдове и фуния.
7. Лъжица за маса с дълга дръжка.
8. Гърне с капак за стерилизация.

153. Стерилизация на бутилки и други прибори.

По-удобно е да варите зърната в отделна тенджера с капак. За да избегнете разваляне на зърната, варете ги само 3 минути, източете водата и ги оставете да се охладят.
Измийте ръцете си със сапун и вода. Поставете бутилките с гърлото надолу в стерилизираща тенджера и налейте малко вода в нея. Поставете там цедката. Вари се 5 минути. Докато съдовете се охлаждат, можете да готвите и варите млечната смес.

154. Как се приготвя смес.

Налейте необходимото количество вода (топла или студена) в каната плюс 60 грама допълнително за кипене. Добавете желаното количество захар или сироп (2 супени лъжици на върха). Разбъркайте захарта, докато се разтвори напълно. След това добавете необходимото количество мляко на прах.
Ако имате нужда от 850 г млечна смес, първо изсипете около 630 г вода (60 г за кипене) и след това добавете 280 г мляко на прах (консерва мляко на прах трябва да се измие със сапун, кутия пълномаслено мляко може да се отвори веднага, кутия с пълномасленото мляко трябва да се обърне с главата надолу и да се разклати, за да се разхлаби сметаната).

155. Стерилизация на млечна формула.

Поставете каната със сместа на котлона, оставете да заври и кипете 5 минути при непрекъснато бъркане (каната и лъжицата, с която разбърквате, не е необходимо първо да се стерилизират. Стерилизират се, докато сместа ври).

156. Как да бутилираме млечна формула.

Когато тенджерата, в която стерилизирате бутилките, е достатъчно хладна, поставете я на масата. Извадете фунията, цедката и ги поставете върху стерилната вътрешна страна на капака. Избягвайте да докосвате гърлото на бутилката, вътрешността на фунията и цедката с ръце. Обърнете бутилките и ги поставете на масата.
С помощта на фуния и цедка изсипете правилното количество смес във всяка бутилка. Затворете ги. Ако поставите зърно на бутилката, бъдете внимателни! Хванете зърното само за краищата. Когато сместа се охлади, приберете бутилките в хладилника.

157. Можете също така да стерилизирате бутилки във фурната..

Вместо да кипвате бутилките, фунията и цедката, можете, ако предпочитате, да ги поставите във фурната за 15 минути. Температурата трябва да е около 250 °. Не поставяйте биберони и капачки за бутилки във фурната.

* Охлаждаща млечна смес *

158. Ако няма достатъчно място в хладилника.

За да поставите всички бутилки, можете да излеете сместа през цедка в голяма бутилка (може да се стерилизира отделно, ако не се побира с бутилките с мляко). Покрийте врата с восъчна хартия, издърпайте гумения пръстен и охладете. Празните бутилки за мляко могат да се поставят на рафта и да се пълнят с формула, по една за всяко хранене.

159. Съхраняване на отворена консерва с мляко на прах.

Ако не изразходвате цялата консерва мляко на прах, можете да запазите останалото за следващия ден. Оставете млякото на прах в буркана, затворете капака с восъчна хартия и затегнете гумения пръстен, за да предпазите бактериите и праха от бурканчето. Съхранявайте буркана в хладилника и го използвайте напълно на следващия ден.

160. Ако нямате възможност да охладите млечната смес.

Ако изпаднете в ситуация, в която не можете да поддържате формулата охладена до времето за хранене (например хладилникът се влоши), ще защитите млякото, като нагреете всяка бутилка до кипене преди хранене. Поставете бутилката с формула в гореща вода, оставете я да заври и оставете да къкри 10 минути. Охладете бутилката до телесна температура, преди да я дадете.

161. Ако нямате хладилник.

Сварете всяка бутилка мляко непосредствено преди сервиране. За целта поставете бутилка мляко в тенджера с гореща вода и оставете да къкри 10 минути. След това охладете до телесна температура и дайте на бебето. Това ще помогне да предпазите детето си от разстройство на храносмилането..

* Как да се храня от зърното *

162. Първите няколко дни след раждането.

Обикновено бебето се храни за първи път 12 часа след раждането, макар и по-рано, ако е явно гладно. Отначало детето ще пие много малко мляко, може би само 10-20 г. Не го насилвайте да пие повече и не се притеснявайте. След 3-4 дни или след 1-2 седмици той ще може да пие повече. Най-добре е храносмилателната му система да започне постепенно. Той ще определи своя собствена норма, възстановявайки се няколко дни след раждането (вж. Раздели 75, 76, 90).

163. Как се затопля и дава мляко от зърното.

След като извадите бутилката от хладилника, разклатете я, за да смесите сметаната с млякото. Загрейте бутилка мляко в топла вода до телесна температура. Проверете температурата на млякото, като изтръскате няколко капки от външната страна на китката. Седнете на удобен стол и придържайте бебето си по същия начин, по който бихте го правили, когато кърмите. Някои жени избират да се хранят, докато седят на люлеещ се стол.
Дръжте бутилката така, че зърното да е пълно с мляко през цялото време. Обикновено бебетата сучат мляко нон-стоп, докато се напълнят. Но някои хора поглъщат толкова много въздух с мляко, че трябва да спрат, тъй като въздухът се натрупва в стомаха и пречи на храненето. Следователно ще трябва да вдигнете бебето, за да издърпате въздуха (вж. Точка 74) и след това да продължите да се храните. Някои бебета трябва да помагат няколко пъти по време на хранене, докато други не. Скоро ще разберете какъв тип е вашето дете..
След като бебето спре да суче и изглежда пълно и щастливо, спрете да се храните. Той знае по-добре колко му трябва.

164. Мога ли да сложа бутилка.

По време на хранене е по-добре да държите бебето на ръце. Тази ситуация се осигурява от природата. Майката и детето са в непосредствена близост и могат да виждат лицата си. Засега храната за детето е най-висшето удоволствие и той свързва това удоволствие с присъствието на майката и нейното лице..
От друга страна, някои много заети майки, които трябва да се грижат за други бебета, може да се наложи да сложат шише в някои хранения. Например майките на близнаци често слагат бутилки на едното или и двете бебета. Майките обясняват, че през деня можете да намерите по-тихи времена от часовете за хранене, за да говорите и галите бебето си. Съгласен съм, че има стотици начини да покажете любов към дете. Съгласен съм, че любяща, но заета майка понякога може да сложи бутилка, ако не може да запълни празнината по друг начин. Но бих посъветвал не много заета майка да храни бебето си на ръце. Бутилката се поставя върху памперс, сгънат няколко пъти.

165. Размери на дупки в зърното.

Ако те са твърде малки, бебето трудно ще суче и ще се ядоса, умори и ще заспи, преди да се насити. Ако дупките са твърде големи, бебето може да се задави или да има разстройство на храносмилането. Освен това той бързо ще изпие цялата бутилка и инстинктът му на смучене няма да бъде удовлетворен, след което ще смуче палеца си. Бебето трябва да изпие своята порция мляко от зърното за 20 минути, ако суче нон-стоп. Правилността на размера на отворите се проверява, както следва. Обърнете бутилката с мляко. Първите 1-2 секунди млякото се излива на тънка струйка и след това капе. Ако млякото продължава да тече, дупките са твърде големи. Ако капе само от самото начало, тогава дупките са твърде малки..
Обикновено новите зърна са прекалено стегнати за новородени, но са точно за по-големите и по-силни бебета. Ако дупките са твърде малки, можете да ги разширите, както следва: вкарайте иглата с ухото й в тапата; като държите иглата за тапата, загрейте я в огъня и пробийте зърното. Не е необходимо да се пробива съществуваща дупка. Не пъхайте иглата твърде далеч, докато не проверите резултатите. Ако направите дупките твърде големи, ще трябва да изхвърлите зърното. Можете да направите една, две или три увеличени дупки. Ако нямате тапа, увийте тъпия край на иглата с парцал или дръжте иглата с клещи.
Запушените дупки на зърната могат да се почистват с клечки за зъби.
Вместо дупки можете да направите две малки напречни разрези в зърното. Тогава никога няма да имате затруднения да запушите дупките в зърната. Разфасовките могат да се направят с бръснач, като стиснете върха на зърното с пръсти..

166. Не насилвайте детето да яде повече, отколкото иска.

Основният недостатък на изкуственото хранене е, че майката може да види колко мляко е останало в шишето. Някои деца пият винаги едно и също количество мляко, докато други пият повече или по-малко. Не предполагайте, че бебето ви трябва да пие определено количество мляко при всяко хранене. Доверяваме се на кърменото бебе. И той може да изпие 300 г в едно хранене и само 120 г в друго хранене и да бъде сит. По същия начин трябва да се доверите на бебето, хранено с бутилка..
Това е изключително важен въпрос, тъй като толкова много деца губят апетита си поради това. Защо децата са упорити, отказвайки много или дори всички видове храни? В 9 от 10 случая апетитът става лош при тези деца, които от ранна детска възраст са били принудени да ядат малко повече, отколкото са искали. Ако убедите детето си да изяде още няколко лъжици, значи смятате, че сте постигнали нещо. Но това не е така. Просто ще яде по-малко следващия път. Той добре знае количеството и дори видовете храна, необходими на тялото му. Чрез убеждаване няма да постигнете нищо, но можете да донесете вреда, тъй като убеждаването постепенно ще намали апетита на детето и то ще яде по-малко, отколкото тялото му изисква.
В крайна сметка убеждаването причинява дори повече вреда, отколкото просто нарушен апетит. Убеждението отнема от детето част от радостното му отношение към живота. Детето трябва да прекара първата година от живота така: когато огладнее, иска храна, след това се наслаждава, докато не се задоволи напълно. И това се повтаря поне 3 пъти на ден, месец след месец. Това създава самочувствие, общителност, доверие в майката. Но ако всяка храна е борба, те искат да го хранят, а не той самият изисква храна, той започва да се съпротивлява и постепенно това може да доведе до инат и подозрително отношение към хората.
Не мисля, че трябва да отнемате бутилката от бебето веднага щом той спре за минута. Някои бебета обичат да правят няколко почивки, докато се хранят. Но ако той не проявява интерес към зърното, което се опитвате да му вкарате в устата (ако не става дума за въздуха, натрупан в стомаха му), тогава той е пълен. Понякога майките казват: "Ако изчакате десет минути, той може да пие още малко." По-добре да не.

167. Какво да правите, ако бебето се събуди няколко минути след хранене.

Какво да правя с него? Ако той е изпил 120-150 г мляко, тогава се е събудил най-вероятно поради газове. Детето няма да забележи разлика в 20-30 г. Дори и да е изпило само половината от обичайната си порция, най-вероятно ще спи добре, но ще се събуди малко по-рано за следващото хранене.
Няма нищо лошо в това понякога да оставяте бебето да долива останалото мляко по-късно, когато сте сигурни, че наистина е гладно. Но първо му дайте възможност да заспи отново (например, предложете му залъгалка), вярвайки, че е сит. С други думи, винаги трябва да се опитвате да забавите следващото подаване, така че почивката да е 2-3 часа..

168. Какво да правим, ако новороденото изпие само половината от обичайната си порция.

Случва се майката да прибере бебето от родилния дом и то да започне да пие по-малко мляко, заспивайки, когато шишето е още наполовина напълнено. В родилния дом майката била уверена, че детето е изпило цялата бутилка. Майката се опитва да накара детето да пие още малко, което е изключително трудна и неблагодарна работа. Какъв е проблема? Може би детето още не се е възстановило напълно след раждането (някои бебета остават инертни през първите 2-3 седмици след раждането и след това стават по-активни).
Моят съвет: спрете да се храните веднага щом бебето спре да се храни, дори и да е пило само 30-60 г. Може би ще огладнее преди време, може би не. Ако огладнее, нахранете го. Но вие казвате: "Тогава трябва да го храня цял ден." Това е преувеличение. Вашата цел е да накарате детето си да яде по-големи ястия и следователно да спи по-дълго. Ще постигнете това, като спрете храненето, когато бебето спре да яде, за да знае какво е гладът; след това постепенно се научава да бъде по-внимателен към храната. Опитайте се да се разтягате между храненията за 2-2,5 часа и след това за 3 часа. Не го вдигайте веднага щом плаче. Изчакайте малко, той може да заспи отново. Но ако плачът му се засили, тогава трябва да го нахраните.
Ако убедите детето си, то най-вероятно напълно ще загуби апетита си..
Ако апетитът на детето ви не се подобри след няколко дни и той все още изпива само половината от предишната си порция, а вие нямате възможност да се консултирате с лекар, опитайте да разреждате млякото му с половината вода за 2-3 дни. Когато огладнее, давайте му редовно мляко.

169. Бебето може да плаче или да заспи веднага след започване на храненето.
Дупката в зърното може да е твърде малка или запушена.

170. Колко време може да се използва мляко от хладилника.

При стайна или телесна температура бактериите в млякото се размножават бързо. Следователно е опасно да давате на бебето мляко, което е било на стайна температура от няколко часа, независимо дали става въпрос за пълна бутилка или остатъци от мляко..
Ако трябва да нахраните бебето си извън дома, увийте бутилката, взета от хладилника, в 10 слоя вестник, за да поддържате млякото охладено.
Ако бебето ви има навика да заспива, без да изпие цялото мляко, не забравяйте да приберете тази бутилка обратно в хладилника. Можете да му дадете същата бутилка за втори път, но не бих препоръчал да я дам за трети път..

171. През първата година от живота на бебето не трябва да се дава бутилка мляко в леглото..
Някои родители се притесняват дали бебето им продължава да пие мляко от зърното дори през втората година от живота, докато други родители не виждат нищо лошо в това. Ако не искате бебето ви да пие мляко от зърното след една година, не давайте на бебето бутилка мляко в леглото. Между 7 и 10 месеца бебетата често отказват да ядат, докато седят в скута на майка си; те искат сами да държат бутилката с мляко. Практична майка, виждайки, че нейната помощ не е необходима, поставя детето в креватче, където то изпива собствената си бутилка мляко и след това заспива. На пръв поглед това е много сладка гледка. Но някои деца, свикнали с бутилка мляко преди лягане, вече не могат да заспят без него. Когато по-късно, на 15-18 или 21 месеца, майката спира да дава на бебето мляко от зърното, то вдига вик и дълго време не може да заспи. Този навик не винаги се развива. От друга страна, ако не държите бутилка мляко в ръката на бебето си, няма да ускорите прехода от зърното към чашата. Нека детето да държи бутилката с млякото само, но не в леглото, а в ръцете ви или на масата. И след това го сложете в леглото му да спи.