Надежда Гускова 25.07.2016 Бременни сме

Добро време на деня, приятели и читатели на блогове! Днес ще поговорим с вас защо бъдещите майки определено трябва да използват калциеви добавки. Бебето ви няма да е здраво и силно без него. Но и вие не можете да го злоупотребявате. Нуждаем се от „златна среда“. За да направите това, трябва внимателно да обмислите храненето си. Бременността е труден период, по това време женското тяло трябва да работи за двама. Витамините, хранителните вещества трябва да са достатъчни както за мама, така и за бебето. Не забравяйте да се нуждаете от калций по време на бременност, какво да приемате, трябва да се консултирате с лекаря.

Сега ще се опитаме да разберем кога е необходимо да се използват препарати от полезен микроелемент и кога те трябва да бъдат изоставени и напълно преминали към храна.

Калций в ежедневието на хората

За да разберете защо е важно тялото на бъдещата майка да има достатъчно калций, трябва да разберете колко от него трябва да има един обикновен човек и за какво е необходим.

Тялото на всеки човек съдържа калций около два процента от общото тегло. Този елемент е отговорен за много неща в тялото. На "раменете" му бяха важни процеси, като съсирване на кръвта, свиване на мускулите и работата на нервните импулси.

Той се съдържа в ензимите, но се съхранява в костите и хрущялите. Тъканите имат едно свойство, те трябва да се обновяват от време на време. Вместо стари се появяват нови клетки. За тях е трудно да започнат живота си без калциеви резерви. Ето защо е много важно да ги попълвате своевременно..

Микроелементи за бъдещи майки

Средният дневен прием за жени е около 100 mg, а до средата на бременността ще се увеличи до 1500 mg. Това се дължи на факта, че по това време количеството на циркулиращото полезно вещество в тялото се увеличава и много, то започва интензивно да се отделя от тялото с урината.

Влияе върху отделянето на хормони. Калцият се абсорбира добре от храната и попада в кръвта.

Мамо, помни! Бъдещото бебе на ден от вашето тяло (през плацентата) получава 200-300 mg на ден. Това количество е необходимо за нормалното развитие на нервната и мускулната системи..

Липсата на елемент ще се отрази на оформянето на всичко. Всичко ще се отрази в косата, очите, ушите, ноктите. Без него няма да се установи нормалният ритъм на сърдечния мускул, процесът на съсирване на кръвта. Скелетът на бебето се формира с участието на калций.

Последиците от дефицита

Често бременните жени забелязват, че имат проблеми със зъбите си, косата им потъмнява и пада, а костите им стават крехки. Всичко това е резултат от липсата на важен елемент в тялото. Ето защо, още при първите срещи на гинеколог, трябва незабавно да разберете от коя седмица на бременността можете да използвате микроелементи.

Симптомите на дефицит на елемент са показатели като:

 • повишена тревожност;
 • безсъние;
 • крампи на крайниците;
 • повишен пулс.

Много бъдещи майки са запознати с ранната токсикоза (повече за това тук), състоянието не е приятно. Малко хора знаят, че причината за „такава неприятност“ е липсата на важен микроелемент. Предотвратяването на такова състояние е много просто - трябва да консумирате необходимото за организма количество калций.

Дефицитът влияе и върху състоянието на бебето. От втората половина на бременността дневната норма трябва да се увеличи няколко пъти. Тялото започва да се развива бързо. Ако мама използва малко от този ценен продукт за растеж, тогава той ще вземе всичко необходимо от тялото й. Всичко това ще се отрази на здравето на жената. Мнозина са чували поговорката, че майката плаща за всяко дете със зъба си..

Как да попълните тялото

За да избегнат подобни неприятности, много майки започват интензивно да се запасяват с препарати, съдържащи „чист“ Ca. Това не е вярно. Трябва да знаете, че когато се опитвате да запълните минералния метаболизъм, не трябва да се увличате само с елементи под формата на таблетки. В „гол“ вид те не са усвоени напълно, само частично. Идеален, когато се приема в комбинация един с друг. Калцият също се усвоява..

Необходимо е чрез биохимичен анализ да се изясни какво липсва на тялото, да се избере съставът и да се реши проблемът. Ако се притеснявате за състоянието на зъбите, тогава е необходим фосфор заедно с микроелемента. Чистият калций е помощник за метаболизма на желязото в човешкото тяло..

Но витамините, витамините и за бременната жена е важно да се преразгледа диетата. Има много хранителни продукти, които съдържат много основни вещества. Голям брой:

 • във всички ферментирали млечни продукти;
 • в различни видове ядки;
 • в зеленина;
 • в много зеленчуци и плодове.

Парче сирене винаги трябва да е на масата. Такива сортове като фета, моцарела са добри. Те са меки, нежни. Сирене и швейцарско сирене също не е необходимо да се отказвате. Този продукт съдържа 600 mg калций на 100 грама хапка.

Определено трябва да се отдадете на морски дарове.

За бележка! Тялото на бременна жена е много умно, често той сам разказва какво му липсва в момента. Много жени си спомнят, когато в интересна позиция са били много „привлечени“ от тебешир.

Ако искате да ядете нещо, тогава определено трябва да се поглезите. Привлича ли ви риба? Затова трябва да отидете в магазина и да си купите риба. И отново да слушате себе си какво искате: осолено или пържено. Но тук трябва да помним, че излишната сол е нежелана. По-добре да готвите варени или задушени и леко осолени.

В преследването на микроелементи е необходимо да се вземе предвид, че има храни, които, напротив, пречат на усвояването на калция. Те са като:

 • зеленчуци, съдържащи голямо количество оксалова киселина, има много в киселец, спанак, цвекло;
 • каша със съдържание на фитин, по-голямата част от това вещество е в овесена каша;
 • пушени меса, солени и мазни храни (колбаси, месни деликатеси);
 • естествени ксантини, високото им съдържание в кафе, чай, шоколад.

Ето защо, колкото и вкусни да изглеждат сандвичи с колбаси и чаша ароматно кафе сутрин, бъдещата майка никога не трябва да ги използва..

Наркотици

Разбира се, само храната не е достатъчна, за да обогати организма с калций. Наложително е да приемате фармацевтични продукти.

Но мили майки, просто не си предписвайте супер-витамини! Лекуващият лекар трябва да избере и предпише. Само той знае кое лекарство е най-добро за вашето тяло. Изчислява дозата, хода на приложението.

Съобщение! За да приемат калциеви препарати, бъдещите майки трябва от втория триместър, това е някъде след дванадесетата седмица, а след 35-та седмица забравете за тях, само храна.

Лекарството не се приема постоянно, но продължително време. Курсът на калциевата витаминизация е както следва: приемайте един месец без прекъсване, след това кратка пауза. Все още има много нюанси при прием. Трябва да попитате Вашия лекар, докато не можете да използвате микроелементи.

След 35-та седмица е невъзможно да се използват специално калциеви добавки! В противен случай главата на плода може да се вкостенява, което след това ще доведе до трудни затруднения. Главата няма да може да се свие и плодът няма да премине през родовия канал. Затова приемането на каквито и да било витамини трябва да се приема много сериозно..

Обикновено гинеколозите препоръчват прием на лекарства като:

 1. Калциев глюконат.
 2. Калциев карбонат.
 3. Калциев цитрат.

За бъдещи и кърмачки са разработени специални мултивитаминни препарати. Това са като: "Vitrum", "Pregnavit", "Elevit".

Първият препарат съдържа 500 mg калций в една таблетка. Във втория препарат освен Ca се добавя и витамин D, така че усвояването на минерала само ще се подобри. Проучванията показват, че третото лекарство се усвоява по-добре от първите две. Но необходимият микроелемент съдържа два пъти по-малко от 250 mg.

Всяко лекарство има противопоказания. Те също така съдържат калций. Не можете да ги приемате, когато:

 • непоносимост дори към един компонент на лекарството;
 • заболявания на бъбреците и пикочния мехур;
 • атеросклероза от различни видове;
 • хронична диария;
 • злокачествени новообразувания;
 • хипертиреоидизъм.

Важно! Лекарят трябва да избере лекарството. Само той ще може да оцени неговата ефективност, ефект върху организма и да идентифицира странични ефекти.

Няколко полезни съвета

Тялото не е в състояние незабавно да асимилира 500 mg Ca. Следователно дневната доза трябва да бъде разделена на няколко порции и да се приема през целия ден. Например три пъти на ден.

Идеалното време за прием на лекарството е през деня и вечерта, тоест по време на обяд и вечеря. Полезният елемент се усвоява по-добре с храната..

Трябва да приемате лекарството по време на кърмене. През този период тялото също се нуждае от полезен микроелемент..

Много е внимателно да приемате лекарството с витамин D по време на периода на хранене. Той може да се натрупва в тялото и да стигне до бебето с мляко.

Защо свръхпредлагането е опасно?

Мамо! В преследването на калция не забравяйте, че излишъкът също е опасен за организма. Попитайте Вашия лекар дали е възможно да удължите курса на прием или трябва да спрете и да ядете само храна.

Прекомерното му използване може да доведе до следното:

 • ще се загуби еластичността на костната тъкан на плода;
 • натоварването на бъбреците значително ще се увеличи;
 • в плацентата ще се появят калциеви отлагания и фетално-плацентарният кръвен поток ще бъде нарушен.

Основната задача на всяко лечение е да помогне на тялото, а не да му навреди. Следователно, няма нужда да рискувате, занимавайте се със самолечение. По-добре да се доверите на Вашия лекар.

Ако по някаква причина трябваше да спрете да приемате лекарства, тогава не бива да се отчайвате и да се страхувате. Има добър начин да оборудвате тялото с необходимото вещество - това е балансирана диета. Продуктите трябва не само да бъдат правилно подбрани, но и да бъдат подготвени правилно. Това е един от най-добрите начини да се избегнат излишните странични ефекти..

За по-добро усвояване на полезен микроелемент е наложително да бъдете по-често на чист въздух. Правилното хранене, доброто настроение е най-сигурното решение на проблема.

Наистина се надявам статията да е била полезна за вас и сте научили много. В нашия блог ще научите много повече интересни неща за себе си. Не забравяйте да се абонирате и да поканите приятелите си. Всички заедно ще обсъдим въпросите, които ви интересуват.

Употреба на калций по време на бременност

Недостигът на определени вещества в организма на бременната жена е опасен не само за майката, но и за плода. Правилното развитие на дете в утробата на жената е възможно само при пълен прием на всички вещества, необходими за неговия растеж и формиране на органични системи.

Дефицитът на калций сред бременните жени е често срещан проблем, който може да усложни нормалния ход на бременността и раждането. Това състояние изисква своевременна корекция, особено ако се разкрие по време на бременност. Като превантивна мярка Вашият лекар може да предпише калциеви добавки, за да помогне за поддържане на нормални нива на този макронутриент..

Ролята на калция в тялото на бременна жена

Калцият е основен макронутриент за организма на всеки човек. Той изпълнява редица важни функции:

Участие в синтеза на биологично активни вещества (пептидни хормони, невротрансмитери).

Регулиране на процесите на кръвосъсирване.

Участие в клетъчната сигнализация - калциевите йони се освобождават, когато рецепторите на клетъчната повърхност се стимулират и предават сигнал за активиране на протеиновите молекули.

Регулиране на процесите на образуване и разрушаване на костната тъкан (заедно с витамин D).

Участие в свиването на мускулните влакна.

Това е само малък списък защо този макронутриент е необходим в организма. Калцият за бременни жени е необходим за нормалното развитие на плода и отделните системи на тялото му: мускулно-скелетна, ендокринна, кръвоносна.

Напоследък е доказана връзката между дефицита на калций в организма и вероятността от развитие на различни усложнения на бременността. Това важи особено за прееклампсията и еклампсията, които са опасни състояния, които могат да се проявят по време на гестационния период при жената. Ежедневният прием на калций ви позволява да предотвратите симптомокомплекса, причинен от гестоза, който включва:

1 Повишено кръвно налягане.

2 Екскреция на протеин в урината.

3 Генерализирани клонично-тонични конвулсии.

4 Подуване на меките тъкани.

Обикновено при здрава жена в началото на бременността кръвното налягане намалява, след което постепенно се повишава към края на гестационния период. Този баланс се нарушава от заболявания на майката или плода, многоплодна бременност и неправилна диета. Калцият по време на бременност, идващ отвън, предотвратява развитието на артериална хипертония при жената, поради което СЗО го препоръчва като профилактично средство 2.

Профилактика и лечение на калциев дефицит

Най-лесният начин за предотвратяване на хипокалциемия е да се ядат храни, обогатени с калций, вкл. изкуствено. Те включват млечни продукти и сирена, мазни риби, ядки, зърнени храни и зеленчуци. Но понякога корекцията на диетата за тялото не е достатъчна, следователно въпросът за това какъв калций може да се пие по време на бременност става актуален..

Кога да се пие калций по време на бременност, лекарят решава индивидуално. Приемът на лекарства е разрешен от началото на планирането на бременността до раждането. По правило лекарите се придържат към предписания режим от 20-та седмица на бременността и ако има рискови фактори, назначението трябва да започне от момента на установяване на бременността.

Отговорът на въпроса дали е възможно бременните жени да приемат калций може да не е универсален. Решението за необходимостта от използване на калциеви добавки по време на бременност се взема от лекаря след преглед на жената и оценка на индивидуалните нужди и рискове..

За жени, чиято диета е обогатена с този елемент в достатъчна степен, калциевите добавки обикновено не се предписват. Ако съществува риск от хипокалциемия (хронични заболявания, нарушения на храносмилането и абсорбцията, многоплодна бременност), ще бъде препоръчителен профилактичен прием на калций.

Дискусиите за това кой калций е по-добър - таблетиран, прахообразен, като част от комплексните витамини - също е предмет на дискусия. Можете да разчитате на индивидуални предпочитания, но има няколко фактора, които трябва да имате предвид, когато решавате кой калций да пиете по време на бременност:

 • Ако лекарството е под формата на прах, съществува риск от грешка при изчисляване на дозировката му. Ето защо, ако не е възможно да се измери точното количество всеки път, трябва да изберете лекарствените форми от производителя..
 • Когато приемате сложни препарати с калций, съдържанието на този елемент може да бъде по-ниско от препоръчителния дневен прием. За да се компенсира този недостатък, се изисква да се приемат няколко таблетки и в този случай има възможност за превишаване на допустимите дози на други микроелементи..

Калцеминът е комбиниран препарат, съдържащ калций, витамин D и редица други елементи (бор, мед, цинк, манган), необходими на бременната жена по време на бременността. Той се предлага на хапчета и се приема два пъти на ден. Калцемин се използва както за профилактика, така и за попълване на съществуващия дефицит на калций.

Начинът на приемане на калций по време на бременност зависи от конкретното лекарство: някои производители препоръчват да се дъвчат или поглъщат таблетки цели, други произвеждат водоразтворими форми и прахообразни смеси често могат да се добавят към готови ястия или напитки. Преди употреба трябва да прочетете инструкциите за лекарството.

Като правило, калциевите добавки се препоръчват да се приемат с храна. повишеното производство на стомашен сок има благоприятен ефект върху усвояването му. Основното в терапевтичния режим е редовността. Препоръчително е да приемате калциеви добавки по едно и също време на деня, за да развиете навик и да не пропускате хранене..

до какъв етап от бременността можете да пиете калций?

Потребителски коментари

Стоя в аптека в жилищен комплекс и купувам калций, предписан от гвинея. И тогава мина главата на акушер-гинека. Лелята вече беше стара и ме хвана в аптеката. Незабавно забранен. Крайният срок вече беше някъде 24 седмици. Но много исках калций. Тя така или иначе го забрани.Каза след раждането. Но понякога хапах таблетки с калций. Сега детето е 1.10. и преминавайки през профилактичните прегледи при невропатолог, научавам, че поради приема на калций по време на бременност плодът се втвърдява по-бързо и мозъкът продължава да расте. Поради това, което много деца имат вътречерепно налягане. Не знам къде е истината... но сега при втората си бременност ще внимавам с калция.

Много информативно, благодаря! Но открих една интересна програма за себе си,

което ще бъде полезно на всички бъдещи майки. Наречен женски календар от ZAYA.

Той съдържа цялата полезна информация за планиране и бременни жени, много лесен за употреба интерфейс и куп функции.!

Тук: zaya-soft. com / wcalendar

Не ми беше предписано отделно) Пия само витамини.

напротив, калцият се абсорбира в количеството, в което го пиете, само ако приемате магнезий)) трябва да са само поне 3 часа между тези дози) пия и елевит и там има много малко калций. И всъщност всеки лекар има свое собствено мнение по някакъв начин, например, моето ми казва, че не трябва да пиете елевит по време на бременност, защото той не се абсорбира, пийте го само след раждане. Лежах в дневната болница, където се наблюдаваше главата, тя ми предписа както елевит, така и йодомарин, тъй като в елевита няма йод, а калцият е 1000 mg. на ден да се използва, и каза, че всичко се абсорбира, и калций, особено с магнезий. И така, колко лекари имат толкова много мнения

ето сега довършвам пакета си от Osteokea... и вече няма да, вероятно... достатъчно вече... не е нужно да прекалявате и с него, особено в по-късните етапи

Казаха ми под 34 години

казват, че можете да го пиете не повече от 2-3 седмици, костите на детето са много здрави, за да се роди то се събужда!

Казаха ми да пия преди 32 седмици.

ноктите ми падаха от гърба като цяло... докато ана се възстанови, ще пия

същото... и те казаха същото за витамините, които вече не е нужно да пиете... те казаха, че ще започнете отново след раждането)

Калций D3 по време на бременност и HS - избор на лекарство

По време на бременността рязко се увеличава нуждата от витамини и минерали. Те са основата за формирането на бебешките тъкани и са необходими за поддържане на благосъстоянието на самата жена. Калций D3 за бременни жени традиционно помага да се справят с дефицита на това вещество в организма, да подпомогнат формирането на костите на плода, да предотвратят малформации и състоянието на прееклампсия (постоянно повишаване на кръвното налягане). Следователно осигуряването на жените с калций по време на бременността е основна задача..

 1. Ползите от калция D3 за бременни жени
 2. Възможни вреди и противопоказания за употреба
 3. Възможно ли е да се компенсира липсата на вещество от естествени източници
 4. Показания за предписване на добавки
 5. Инструкции за употреба
 6. Кога да започне лечението
 7. Колко дълго се предписва хранителна добавка?
 8. Кога да започнете да пиете с НВ
 9. Ефектът на хранителните добавки върху лактацията
 10. Правила за дозиране и приложение
 11. Предозиране
 12. Странични ефекти
 13. Как да изберем най-добрия калций D3
 14. Аптечни добавки: калций + D3
 15. ТОП-6 вносни добавки с калций D3
 16. Къде да купя добавки
 17. Отзиви на клиенти

Ползите от калция D3 за бременни

Ролята на макронутриента в човешкото тяло е голяма. Изпълнява структурна и регулаторна функция, влияе на процеса на кръвосъсирване, активира вътреклетъчните механизми: хормонална секреция, мускулна контракция, елиминиране на продуктите от разпадането.

По време на бременност нуждата от калций се увеличава рязко, защото той започва да регулира много важни точки за майката и плода:

 • укрепва костната тъкан и дентина на зъбите;
 • предотвратява появата на следродилни усложнения;
 • стимулира родовата активност;
 • намалява риска от анемия при бременни жени;
 • намалява риска от ранно раждане и спонтанен аборт;
 • осигурява правилното развитие на бебето.

При липса на калций в организма на бъдещата майка косата става по-тънка и суха, ноктите се чупят, зъбите се влошават и костите болят. Недостигът на макроелементи е опасен за бъдеща остеопороза при жената и вроден рахит при бебе.

Калцият се абсорбира само в присъствието на холекалциферол.

Витамин D3 Можете да го получите по два начина: вземете го вътрешно или прекарайте известно време под слънцето. Добре е, че лекарите се тревожат за удобството на бременните жени и включват холекалциферол в състава на калциевите препарати, като по този начин решават всички проблеми с усвояването на веществото.

В следващото видео ще научите за ролята на макронутриента при бременност:

Възможни вреди и противопоказания за употреба

Калций D3 е необходимо за организма, но бременните жени не трябва да го приемат без разрешението на лекар. Има редица противопоказания, които трябва да запомните:

 • Заболяване на бъбреците.
 • Атеросклероза.
 • Хроничен запек.
 • Бдителност на рака.
 • Синдром на Berner-Horner.

Нежелателно е да се използват хранителни добавки с калций за жени с тенденция към образуване на кръвни съсиреци, разширени вени на долните крайници, хипервитаминоза, хиперкалциемия и други нарушения на фосфорно-калциевия метаболизъм. Лекарството също е забранено през третия триместър на бременността. В противен случай фонтанелът на бебето ще се стегне твърде рано, което е изпълнено с повишено вътречерепно налягане, капризи и лош сън.

Възможно ли е да се компенсира липсата на вещество от естествени източници

За бременната жена е трудно да поддържа нормални нива на калций в организма чрез храната. За да се попълни запаса на елемента, се препоръчва да се консумират повече млечни продукти: сирене, извара, кефир. Те съдържат много Ca, но все още не са достатъчни за снабдяване на организмите на майката и детето. Следователно диетата по време на бременност трябва да бъде възможно най-питателна и балансирана..

Таблица 1 - ТОП-10 храни с високо съдържание на калций

ПродуктиКоличество Ca (mg / 100 g)
Сусам890
Сирене750
Сардини420
Бадем264
Зеле210
Мляко113
Скариди110
Черен хляб100
Извара91
Боб90

При съставянето на менюто трябва да се има предвид, че има храни, които нарушават усвояването на Ca. Това са цариградско грозде, касис, киселец, овесени ядки, бял ориз. Те съдържат фитинова и оксалова киселини, които блокират усвояването на макронутриента.

Не трябва да се увличате по време на бременност с обезмаслени млечнокисели продукти: калцият не се абсорбира от тях.

Вижте видеото за храни с най-много калций:

Показания за предписване на добавки

Биологичната роля на калция и витамин D3 по време на бременност е много голям. В допълнение към предотвратяването на малформации и анемия, хранителните вещества стимулират нервно-мускулната проводимост, поддържат съпротивлението на тялото и подобряват външния вид на кожата и косата..

Допълнителен прием на Ca се препоръчва в следните случаи:

 • Крампи в мускулите на прасеца.
 • Изтръпване на пръстите на ръцете и краката, студени тръпки и пълзящи пълзи.
 • Крехки, напукани нокти.
 • Суха и оредяваща коса.
 • Мускулни болки.
 • Лошо здраве на зъбите.

По време на кърменето е необходим и калций. Жената по време на лактация губи огромно количество хранителни вещества, които не могат да бъдат допълнени с храна. Следователно липсата на елементи в организма трябва да се компенсира с помощта на хранителни добавки, съдържащи Са и холекалциферол..

Инструкции за употреба

Правилният прием на добавки е ключът към ефективността и безопасността на лечението. Преди да използвате каквито и да било продукти, съдържащи калций, е необходимо да изучите инструкциите, като обърнете внимание на противопоказанията и страничните ефекти, както и да се консултирате с лекар и да изслушате чувствата на собственото си тяло.

Кога да започне лечението

Калций D3 трябва да се приема само през първия и втория триместър на бременността, когато има активен растеж на опорно-двигателния апарат на плода и полагане на зъбни плочи. Най-често се препоръчва да започнете да приемате хранителни добавки от 20-та гестационна седмица..

Лабораторните тестове също могат да покажат необходимостта от елемент. Ако нивото на Са в кръвта е по-малко от 2,15 mmol / L, е необходим допълнителен прием на калций.

Колко дълго се предписва хранителна добавка?

През третия триместър образуването на феталния скелет спира, главата изглежда пропорционална, на пръстите има зачатъци на зъби и нокти. Бебето вече не се нуждае от калций. Ето защо е по-добре мама да спре да използва добавки..

Приемането на Са в края на бременността (след 26-та седмица) се извършва стриктно според показанията, определени от лекаря. И дори в този случай лекарството не трябва да се предписва след 36-38 седмици.

Кога да започнете да пиете с НВ

Няма значение дали жената е приемала калций преди раждането или не, трябва да го пиете, докато кърмите. Добавката гарантира здравето на тялото на майката, позволява ви да не губите костна маса и напълно да осигурите на бебето веществото чрез кърмата.

Приемът на Ca с HS започва веднага след раждането, ако не е възможно да се покрие дефицитът на елемента с хранене. Но това трябва да се направи само след посещение на лекар, като се вземе предвид количеството вещество, доставено с храната..

Ефектът на хранителните добавки върху лактацията

За производство на мляко по време на кърмене, допълнителен прием на калций D3 не засяга. Нито влияе върху състоянието на бебето. Доказано е, че таблетките Ca са полезни само за жени: предпазва костите й от изтъняване.

Природата е подредена така, че младата майка по време на кърмене да е в състояние да осигури себе си и бебето си с калций поради по-доброто усвояване на веществото в храносмилателния тракт. Следователно, дори при недостиг на елемент в храната, концентрацията му в кръвта остава. Но рано или късно това състояние води до изчерпване на организма. Приемането на хранителни добавки ще помогне да се избегне това..

Правила за дозиране и приложение

Дневната порция калций по време на бременността се увеличава значително - от 1 до 1,5 грама. Нормите на потребление на макронутриенти се увеличават в съответствие с тримесечието.

Таблица 2 - Дозировка на калций по триместър

Период на бременностВъзраст на бременни жениСтавка, g / ден
I триместърНа 14-18 години1.3
На 19-50 години1
II триместърНа 14-18 години1.5
На 19-50 години1.3
III триместърСамо според указанията на лекар. Максималната доза може да бъде 2 g на ден.

Момичетата от 14 до 18 години, които са на ХС, се нуждаят от 1,3 g Ca на ден, кърмещите майки от 19 до 50 години се нуждаят от 1 g.

Еднократната порция калций не трябва да надвишава 0,5 г. Голяма дневна доза се разделя на 2-3 пъти. Трябва да приемате хранителни добавки по време на хранене - по този начин тя се усвоява по-добре от тялото.

Предозиране

Излишък на калций D3 при бременни жени това се случва, когато продължителността и правилата за използване на добавката не се спазват. Състоянието на предозиране може да се развие остро или постепенно. В първия случай има стомашно-чревно разстройство, гадене, мускулна слабост, летаргия.

При продължителна употреба на калций, минерализация на плацентарната тъкан, образуване на камъни в бъбреците, увреждане на уретрата, повишен апетит, полиурия.

Когато се появят такива симптоми, е необходимо да спрете приема на хранителни добавки, да намалите приема на калций от храната, да увеличите количеството течност, което пиете и да се консултирате с лекар. За да избегнете неприятни явления, трябва редовно да проверявате нивото на Са в организма през целия курс на лечение и да коригирате дозировката..

Странични ефекти

Калциевите добавки рядко причиняват странични ефекти. Въпреки това, при бременни жени, запекът може да се развие или да се влоши с тяхната употреба. В случай на непоносимост към компонентите на лекарството се появяват алергични реакции със сърбеж и зачервяване на кожата. Понякога жените се оплакват от главоболие, гадене и повишен тонус на матката. В този случай трябва да спрете приема на хранителни добавки и да се консултирате с лекар..

Как да изберем най-добрия калций D3

Калциеви препарати D3 обикновено се предлага в твърди дозирани форми: таблетки, хапчета и таблетки за дъвчене. Това е най-удобният начин да ги вземете: те са лесни за поглъщане, можете да ги вземете със себе си, за да работите, да се разхождате или да пътувате.

Повечето фармацевтични компании произвеждат комплекси с различен набор от компоненти и дозировки за бременни жени.

Когато купувате добавка, трябва да обърнете внимание не само на цената на пакета. Може да се окаже, че по-скъпото лекарство ще бъде по-евтино, ако изчислите цената на 1 порция. Ето защо, когато избирате хранителна добавка, трябва да вземете предвид съдържанието на активното вещество и броя на таблетките в кутията..

Решението за избора на лекарството и оптималната дозировка трябва да бъде взето от лекаря..

Аптечни добавки: калций + D3

Аптечните добавки съществуват под формата на монопрепарати, комбинирани средства и мултивитаминни комплекси.

Таблица 3 - Популярни аптечни добавки калций + D3

НаркотикСъставДневна доза, бр.Цена на 1 порция, търкайте.Курс на лечение
Калциев глюконат (10, 20 или 100 таблетки)Всяка таблетка съдържа 500 или 250 mg активна съставка.121.3510-14 дни
Калций D3 Nycomed (30, 60 или 120 таблетки за смучене)Отнася се за комбинирани фондове. Съдържа 500 mg чист Ca и 400 IU холекалциферол.24.171 месец
Complivit Trimestrum (30 или 60 таблетки)Мултивитаминен комплекс. В допълнение към Са съдържа витамини от група В, А, С, РР, фосфор, йод, цинк, селен и други хранителни вещества.110.771-2 месеца

Калцият D е признат за най-добрата аптечна добавка3 Никомед. Рядко причинява странични ефекти и в комбинация с пълноценна диета напълно покрива нуждата на организма от макроелементи при бременни и кърмещи жени. Complivit Trimestrum съдържа минимално количество Ca и е по-подходящ за предотвратяване на състояния на дефицит. Най-неефективен е калциевият глюконат. Чистата Ca се усвоява зле от организма, така че ще са необходими поне 12 таблетки за попълване на дневната нужда. Лекарството има много странични ефекти, причинява запек и брадикардия.

ТОП-6 вносни добавки с калций D3

В този списък калциевите добавки са сортирани според отзивите и рейтингите на клиентите. Ето най-качествените и безопасни хранителни добавки за бременни жени. Те не съдържат нищо излишно, абсорбират се перфектно от организма, дават минимум странични ефекти и са атрактивни на цена..

ТОП-6 добавки с калций D3:

До кога да се пие калций по време на бременност

Жената по време на бременност трябва не просто да се храни добре, а да яде храни, съдържащи всички необходими витамини и минерали. Това е необходимо не само за растежа на плода, но и за запазване на женската красота и здраве..

Калцият е много важен микроелемент, който участва пряко в много метаболитни и изграждащи процеси, които се случват ежедневно в тялото. Състоянието на костите, зъбите, ноктите и косата зависи от количеството калций. Понякога минералът, доставян само с храна, не е достатъчен за осигуряване на майката и плода, така че лекарят предписва допълнителен прием на калций по време на бременност.

Кога и в какви случаи трябва да приемате калциеви добавки по време на бременност? Защо е важно да получавате калций по време на бременността? Как се проявява липсата на този микроелемент в организма? Нашите препоръки ще помогнат за запазване на здравето и красотата не само през деветмесечния период, но и след края му.

Прием на калций по време на бременност. Доколкото е необходимо?

Малко хора знаят, че около 2% от телесното тегло на човек е калцият - основният микроелемент за изграждане на костна и хрущялна тъкан. Без този минерал обменът на мастни киселини и холестерол, от който се синтезират стероидни хормони, е невъзможен. Калцият е отговорен за работата на мускулите и мускулните органи, включително матката, поради което липсата на микроелемент може да повлияе негативно на раждането. Калцият регулира работата на кръвосъсирващата система и бъбречната функция, поради което допълнителният прием на калций по време на бременност в някои случаи е напълно оправдан.

По време на бременност нуждата от калций се удвоява и е най-малко 1000 mg на ден. Изследванията показват, че диетата на кърмещата майка трябва да включва минимум 2000 mg калций дневно. Това се дължи на факта, че микроелементът бързо се консумира и костната маса на жената намалява, като се възстановява само когато менструалният цикъл се нормализира.

За плода недостатъчният прием на калций с кръвния поток може да доведе до изоставане във физическото и психическото развитие. В допълнение, вероятността от развитие на заболяване като рахит при дете се увеличава няколко пъти при липса на калций по време на вътрематочния живот..

ВАЖНО! Трябва да се разбере, че излишъкът от калций в организма няма да направи вашето неродено дете гений или спортист, а, напротив, може да наруши развитието му. Всичко трябва да бъде умерено, така че приемът на калций по време на бременност е възможен само след консултация с лекар.

Кога е необходимо да приемате калций по време на бременност?

Както споменахме по-рано, по-голямата част от калция е концентрирана в зъбите и костите на жената. Когато концентрацията на минерала в кръвта е ниска, той се "измива", в резултат на което костите стават чупливи, а зъбите са по-уязвими от кариес. Гладът за ядене на креда, който най-често се свързва с бременността, не винаги се проявява при липса на калций.

Най-честите клинични признаци, показващи необходимостта от допълнителен прием на калций по време на развитието на бременността през седмица, са:

 • кариес, чуплива коса и нокти;
 • деформация на костите, склонност към фрактури;
 • тежка ранна токсикоза;
 • развитие на късна гестоза; (прееклампсия на бременни жени);
 • преждевременно раждане;
 • аборт;
 • първична слабост на труда;
 • безпокойство, нервност;
 • повишен мускулен тонус, поява на крампи на краката.

Продукти, съдържащи калций. Съвети за употреба.

Можете да се справите без допълнителен прием на калций по време на бременност, ако консумирате храни, богати на този минерал..

Мляко и ферментирали млечни продукти. Известно е, че млякото и млечните продукти съдържат най-голямо количество калций. Бременните жени се препоръчват да ядат кисело мляко, кисело мляко, ацидофилус, нискомаслено сирене, мляко с нисък процент мазнини. Но домашната мазна извара е любим "деликатес" на бременни жени, по-добре е да я замените с продукт с ниско съдържание на мазнини, тъй като има по-малко калории, а минералното съдържание е приблизително на същото ниво.

ВАЖНО! За да се увеличи абсорбцията на калций, млечните продукти трябва да се комбинират с плодове и зеленчуци, но не и с мазнини, които пречат на усвояването на микроелемента..

Лидерът по съдържание на калций сред растителните храни е броколито и другите видове зеле. Големи количества калций има и в бобовите растения (бял боб), ядките (бадемите), зелените и др..

Яденето на червена риба (сьомга, сьомга), пилешки яйца, зеленчукови бульони помага да се повиши нивото на калций в организма.

ВАЖНО! Витамин "D" (калциферол), който се синтезира в организма под въздействието на UV лъчи (по време на слънчеви бани, чести разходки на чист въздух през деня и др.), Помага за усвояването на калция. Калциферолът може да се попълни чрез ядене на тлъста риба, масло, яйчен жълтък, твърдо сирене и др..

Храни, които инхибират абсорбцията на калций.

Консумацията на определени храни в големи количества нарушава усвояването на калций от храната. Те включват:

 • зеленчуци с високо съдържание на оксалова киселина (цвекло, спанак, киселец);
 • зърнени храни, съдържащи фитин (овесени ядки);
 • мазни, пушени, солени храни (колбаси, леки закуски и др.);
 • естествени ксантини, които премахват калция от тялото (шоколад, кафе, чай).

Прием на калциеви добавки по време на бременност. Основни препоръки.

Преди да започнете да насищате организма с калций, е необходимо да се консултирате с Вашия лекар, за да определите необходимата дозировка на веществото. Важен е периодът на бременност, в който е имало нужда от допълнителен прием на микроелемент..

ВАЖНО! Приемът на калций по време на бременност може да започне през втория триместър, т.е. след 12 гестационна седмица. Необходимо е да приемате калциеви добавки дълго време (повече от месец без прекъсване). След 35 седмици от бременността не се препоръчва прием на допълнителен калций, тъй като това може да доведе до преждевременно вкостяване на главата на плода и в резултат на това затруднено преминаването му през родовия канал.

Можете да възстановите нормалните нива на калций в организма със следните лекарства, предлагани под формата на таблетки, прах или разтвор:

 • Калциев глюконат: съдържа 500 mg калций на таблетка
 • Калциев карбонат ("Калций D3 Nycomed"): в допълнение към 500 mg калций, таблетката съдържа витамин "D", който подобрява усвояването на минерала
 • Калциев цитрат ("Калцемин"): усвоява се от организма по-добре от други форми и съдържа 250 mg калций в една таблетка
 • Мултивитаминни комплекси за бременни и кърмещи жени (Elevit, Vitrum, Pregnavit и др.)

Противопоказания за прием на калциеви добавки:

 • непоносимост към компонентите на лекарството;
 • бъбречна недостатъчност;
 • атеросклероза;
 • хронична диария;
 • злокачествени новообразувания;
 • хиперпаратиреоидизъм.

ВАЖНО! Лекарят е отговорен за избора на конкретно лекарство, който трябва да оцени не само ефективността, но и възможните странични ефекти на лекарството..

Съвети за прием на калциеви добавки по време на бременност:

Тялото не е в състояние да усвоява повече от 500 mg калций наведнъж, поради което е необходимо дневната доза от лекарството да се раздели на няколко дози..

Ако е възможно, приемайте калций на обяд и вечер, по време на хранене.

При кърмене също има голяма нужда от калций, така че е препоръчително да се възобнови приема на минерала след раждането на бебето..

Калцият трябва да се приема с повишено внимание в комбинация с витамин "D", който може да се натрупва и прониква в кърмата..

Излишъкът от калций в тялото на бременна жена може да причини:

 • загуба на еластичност на костите на плода;
 • повишена тежест върху бъбреците;
 • появата на калциеви отлагания в плацентата и нарушен фетално-плацентен кръвен поток.

По отношение на калция, най-добрият вариант за постъпването му в организма на бъдещата майка е да се ядат храни, богати на този минерал. Така ще бъде възможно да се избегне не само изобилието от микроелементи, но и странични ефекти, които могат да се появят по време на приема на калциеви добавки (повръщане, жажда).

Балансираното хранене, ежедневните разходки на чист въздух и поддържането на добро настроение ще помогнат за справяне с дефицита на калций по време на бременност.

Как правилно да пиете калций по време на бременност

 • - гинеколог;
 • - храни, съдържащи калций (мляко, извара, млечни продукти, сирена);
 • - лекарства, съдържащи калций (калциев карбонат, калциев глюконат, "Elevit pronatal", "Materna", "Vitrum-prenatal", "Calcium D3 nycomed")

За жена над 25 години нуждата от калций е 1 грам на ден. За бременна жена този показател варира в зависимост от продължителността на бременността до 1,5 грама на ден..

Има противопоказания за употребата на калциеви добавки, които трябва да се имат предвид. Това са хиперпаратиреоидизъм, свръхчувствителност към лекарствени компоненти, някои злокачествени тумори, бъбречна недостатъчност, фенилкетонурия.

Опитайте се сами да наблюдавате благосъстоянието си, но никога не купувайте лекарства без съвет и предписание на лекар.

Не прекалявайте с калциевите добавки, приемайте точно както е предписано от Вашия лекар.

Винаги четете противопоказанията за употребата на лекарството, преди да го закупите..

Калций по време на бременност: защо се нуждаете от него и как да го приемате

По време на бременността в тялото на бъдещата майка се случват много промени. Организмът се справя самостоятелно с някои от тях, докато други изискват внимание и допълнителни мерки, които могат да предотвратят негативни последици. Така че, калцият по време на бременност трябва да се доставя в оптимални количества с храната. Каква е неговата роля и каква е опасността от дефицит, прочетете статията.

Внимание! Материалът е само с информационна цел. Не трябва да прибягвате до лечението, описано в него, без предварително да се консултирате с Вашия лекар.

Калций по време на бременност: защо е необходим, калциев дефицит

Калцият е един от основните макронутриенти. Необходим е за функционирането на нервната и мускулната система, участва в процеса на коагулация на кръвта, отнася се до структурните компоненти на костите на скелета, зъбите, ноктите и косата.

Развитието на бебе в утробата е просто невъзможно без него. В рамките на един час около 13 mg от елемента влизат в тялото на трохите през плацентата. Детето не само използва калций като строителен материал, но и го натрупва. Това е необходимо, за да може след раждането да не развие рахит - нарушение на формирането на скелета.

Освен това калцият е необходим за бременни жени, тъй като участва в регулирането на кръвното налягане, намалява риска от преждевременно раждане и кървене..

Ако калцият не се доставя достатъчно по време на бременност, той се извлича от костната тъкан на жената. Това заплашва с неприятни симптоми и развитие на редица заболявания, както и нарушение на хода на бременността..

При планирането или в самото начало лекарите предписват проучване, наречено денситометрия. Този тест измерва нивата на калций от костната плътност.

Дефицитът на калций е особено вероятно при жени, които имат:

 • малко тегло;
 • слаб апетит;
 • намален имунитет и склонност към настинки;
 • безсъние и промени в настроението;
 • има болка в костите и ставите;
 • тютюнопушене или тютюнопушене.

Как се проявява недостигът на калций? Симптомите са както следва:

 • косата пада;
 • зъбите се разрушават, развива се кариес;
 • нокътните плочи стават чупливи.

Когато се появят такива симптоми, лекарят предписва ултразвук на костите на жената. Като се вземат предвид резултатите от него, се избират специални калциеви препарати за бременни жени. Те са необходими за нормализиране на нивото на елемента. Лекарят също така ще обясни как да приемате калций по време на бременност, тъй като самолечението с лекарства е противопоказано..

Вижте също: Калций в кръвта по време на бременност: нормално

Калций по време на бременност: как да се запълни дефицитът

След бременността е важно жената да обърне повече внимание на диетата си. Правилното хранене в ранните етапи помага да се избегнат много проблеми и нарушения в развитието на бебето..

За да не се налага да приемате лекарства, през първия триместър към диетата трябва да се добавят храни, съдържащи калций. За бременни жени 1,5 g от елемента трябва да постъпват в тялото на ден, а по време на кърмене - около 2 g.

Кои са храните, които съдържат калций? Таблицата съдържа основна информация:

Когато предписват лекарства, лекарите обикновено посочват с какво да пият калций, за да се усвоят. Същото важи и за обикновените храни. Факт е, че за усвояването на елемента е необходим витамин D. Затова е важно бъдещата майка да прекарва много време на слънце, на чист въздух. Упражненията и възможните физически натоварвания също допринасят за усвояването му..

Как да увеличим калция в организма с народни средства? Ето няколко съвета и трикове в помощ:

 • пийте две чаши мляко дневно, яжте 200 г извара и 100 г твърдо сирене;
 • добавете зеленчуци (боб, цвекло), плодове, ядки и ръжен хляб към диетата;
 • Пригответе яйчена черупка на прах. За да направите това, отстранете вътрешните филми от него, запалете в тиган, смилайте в блендер или кафемелачка. Два пъти на ден добавяйте щипка към храната или я приемайте преди хранене с вода.

Следните съвети ще ви бъдат полезни по време на бременност и ще ви предпазят от недостиг на калций:

 • изберете нискомаслени млечни продукти. От тях елементът се усвоява по-добре и не се натрупва излишно тегло;
 • За закуски се спрете на кисело мляко или сандвичи с парче сирене и масло;
 • Пригответе вкусни и здравословни смутита с нискомаслено мляко и пресни плодове;
 • подправяйте салати и други ястия с кисело мляко, а не майонеза или сметана;
 • купувайте зърнени храни и други храни, обогатени с калций.

Вкусната, проста и здравословна храна ще спаси бременната жена от много проблеми. Погрижете се за себе си и бебето си още от първите дни и всичко ще бъде наред, без караница и притеснения, включително поради недостиг на калций.

Автор: кандидат на медицинските науки Анна Ивановна Тихомирова

Рецензент: кандидат на медицинските науки, професор Иван Георгиевич Максаков

Защо калцият е толкова важен за бременните жени?

Бременността е не само раждането и развитието на нов живот, но и неговото изграждане, което означава, че бъдещата майка не може без "строителни материали". Само калцият ще помогне да се направят костите и хрущялите на бебето здрави: основният „строителен материал“ за опорно-двигателния апарат на детето. Калцият е петият най-разпространен елемент в земната кора. Елементът прави две полезни неща едновременно: предпазва нероденото бебе от рахит, а майката - от стрес и алергии и в същото време - неутрализира последиците от лошата екология. Освен това калцият помага на бъдещата майка да запази зъбите си, да избегне спазми, а също така намалява риска от спонтанен аборт и преждевременно раждане, намалява загубата на кръв по време на раждането..

Именно калцият е най-важният елемент за работата на мускулите и мускулните органи - сърцето или матката. Ако в организма липсва калций, раждането може да не върви добре. В крайна сметка именно Са допринася за нормалното функциониране на системата за кръвосъсирване и пълното функциониране на бъбреците. Той подпомага храносмилането и бъбречната функция. Засяга клетъчното делене, процеса на оплождане, е от голямо значение за ембрионалното развитие и за коагулацията на кръвта.

Как да разберете дали в тялото ви липсва калций?

Крампи на краката, грозни чупливи нокти, едва жива коса, пилинг на кожата, нейната сухота са първите симптоми на недостиг на калций. Но всичко това в никакъв случай не свидетелства за невниманието на бъдещата майка към нейното здраве. Всъщност всяка пета бременна жена изпитва симптоми на дефицит през последните месеци на бременността. При деца, родени от майки с дефицит на калций, рахитът е много по-често срещан - заболяване, което нарушава растежа и развитието на костите и води до деформации на скелета.

Такъв ценен елемент липсва по правило за онези, които грешат с храна, която пречи на усвояването на калция и допринася за загубата му. Това са сладкиши, бял хляб, грис каша, тестени изделия. Ще добавим към този списък любимите на всички кафе, какао, трици, спанак, мазни и солени ястия, газирани напитки.

Калциевият глад се среща по-често при блондинките, при пушачите и при тези, които или се движат малко (за да се усвои калция от костната система, трябва да работите с мускули!), Или, напротив, прекалявайте с физическо натоварване.

Колко калций е необходим за бременни жени?

Дневната нужда от калций по време на бременност е 1500 mg. Но плодът "взема" своето в зависимост от степента на зреене: през първия триместър на бременността плодът получава 2-3 mg на ден, в третия - по време на формирането на скелета - 100-150 пъти повече: до 250-300 mg на ден. Калцият не само помага на костите и зъбите, но също така образува всички телесни тъкани, включително нервните клетки, вътрешните органи, съединителната тъкан, очите, кожата, косата и ноктите.

Коя е най-добрата калциева добавка за бременност?

Правилният баланс на витамини и минерали в тялото на бременна жена е ключът към успешното формиране и развитие на бебето. Дори леката липса на магнезий или желязо може да доведе до сериозни последици.

Ролята на калция е трудно да се надцени, тъй като той е един от основните „строителни материали“ за бебето и гарант за нормалното протичане на гестационния период за майка му.

Какви калциеви добавки могат да се приемат по време на бременност, както и в какви случаи са посочени, ще разкажем в тази статия..

Относно необходимостта от минерал

Калцият участва активно в почти всички метаболитни процеси в човешкото тяло. Особено необходимо е за бременна жена, защото бебето, което расте под сърцето й, черпи запаси от хранителни вещества от майчината кръв.

Вашето бебе се нуждае от калций като важен компонент за формирането на костите, хрущялите, зъбите и ноктите. Липсата на калций в кръвта на майката може да повлияе негативно на бебето.

В повечето случаи при хипокалциемия (липса на калций) детето се опитва да вземе максимума от количеството минерал, което майката има, в резултат на което жената започва да чупи зъби, нокти, коса и може да има по-сериозни последици.

Калцият участва в процеса на хематопоезата като регулатор. Засяга такава важна способност на кръвта като съсирването.

Ако калцият не е достатъчен, тогава съсирването се нарушава, което е изпълнено със сериозна загуба на кръв и масивно кървене по време на раждането. Липсата на минерал е опасна за жената и вероятността от развитие на остеопороза, а за бебе - рискът от вроден рахит.

Скоростта на проводимост на нервните импулси зависи от количеството калций в организма. Ако това вещество не е достатъчно, тогава жената започва да има проблеми със сърдечната дейност, често се развива тахикардия и могат да се появят конвулсии. Бебетата при такива жени се раждат с прекомерна нервна възбудимост..

Способността на калция да влияе на мускулната контрактилитет в случай на липса му може да доведе до нарушаване на рефлекторния механизъм на кашлицата, проблеми с чревната перисталтика. Често последицата е гестоза - ниско кръвно налягане и подуване. Дефицитът на калций значително увеличава вероятността от преждевременно раждане.

Симптоми на хипокалциемия

Обикновено калцият е част от витамините и витаминните комплекси, които се приемат по време на бременност от почти всички жени. Понякога обаче може да се наложи прием на допълнителни калциеви добавки..

Жената може да предположи, че този основен минерал липсва в организма поради редица симптоми, характерни за хипокалциемията:

 • Има спазми, "потрепване" в мускулите, понякога намалява определени мускули, най-често прасците.
 • Венците кървят от време на време и е много трудно да се спре кървенето в случай на малка порез или дори драскотина.
 • Пулсът на бъдещата майка е много нестабилен - или се ускорява, или става рядък.
 • Кожата стана суха и уязвима, а косата започна да пада.
 • Зъбният емайл омекотява, което води до механично нараняване на зъбите.
 • Настроението на жената често се променя, има тенденция към истерики, психози, продължителна депресия.

Най-податливи на хипокалциемия са жените, които нямат възможност да се хранят пълноценно и да приемат витамини, жени с крехка физика. Рискът от развитие на калциев дефицит се увеличава при тези, които вече са родили три или повече пъти, особено ако разликата във времето между ражданията не е толкова голяма.

Проблеми могат да възникнат при бъдещи майки, които самите са страдали от рахит в детска възраст, както и при бременни жени с хронични заболявания на бъбреците, черния дроб или червата.

Прави впечатление, че естествените блондинки със светла кожа и светъл ирис на очите страдат от хипокалциемия по-често от другите..

Повишен риск от дефицит на калций се наблюдава при бременни жени, които не могат да се разделят с лошия навик да пушат, както и при жени, които водят заседнал начин на живот..

Дете, родено от бременност, придружена от хипокалциемия, често страда от забавяне на растежа, може да има отклонения във формирането на зъбите, костната тъкан, повишена нервна възбудимост.

В много ранна възраст децата страдат от треперене на крайниците и брадичката, тенденция към развитие на припадъци от различен тип. Най-опасното последствие е разминаването на шевовете на костите на черепа.

Диагностика

Дори ако бъдещата майка е открила един или повече от описаните по-горе симптоми, не си струва да бързате веднага в аптеката за калциеви препарати. В крайна сметка само лабораторна диагностика, по-специално биохимичен кръвен тест, може да потвърди хипокалциемията. Ето защо е по-добре да отидете не в аптеката, а при Вашия лекар и да го помолите за препоръка за биохимия..

Анализът изисква малко количество венозна кръв. Трябва да го приемате на гладно, като за два дни елиминирате мазната, пикантна и твърде солена храна от диетата.

Ако се приемат някакви лекарства и няма начин да се прекъсне приемът им за няколко дни, наложително е да се информира лекарят и медицинският персонал, който взема кръвта..

Ако дефицитът на калций е установен в лаборатория, тогава лекарят определено ще посъветва бременната жена кои калциеви препарати трябва да започне да приема, за да компенсира този дефицит и да избегне негативни последици за собственото здраве и благосъстояние на бебето.

Дозировка и нужди

Калцият за бременни жени се изисква в увеличена доза в сравнение с изискванията за този минерал за небременни жени. Бъдещата майка трябва да консумира 1500 mg калций на ден.

Особеността на човешкото тяло е такава, че повече от 500 mg от това вещество не могат да се абсорбират наведнъж и следователно дневната доза от 1500 mg трябва да бъде разделена на три приема.

Не трябва да превишавате дозировката, както и да пиете калциеви препарати с профилактична цел, тъй като предозирането на този минерал също е опасно, „удря“ особено силно върху състоянието на бъбреците и пикочната система на бременна жена. Също така, не трябва да вземате решение за прием на калциеви добавки сами, без предварителна диагноза и консултация с лекар..

През първия триместър на бременността бебето приема от майката не повече от 2-3 mg калций на ден, това количество е напълно достатъчно на етапа на формиране на вътрешните органи.

Активният растеж на костите и хрущялите започва през втория триместър. Потребността от минерала се увеличава стотици пъти. За период от 30-36 седмици нуждата на бебето от това вещество вече е 250-300 mg на ден.

Схемата на лечение за идентифицирана хипокалциемия при бъдещи майки винаги включва диетична корекция. В менюто на бременна жена се въвеждат храни, които съдържат голямо количество от този минерал - извара, мляко, пилешки яйца, пресни билки, морска риба, сирене и ядки.

В зависимост от количествената оценка на дефицита, която се показва чрез биохимичен кръвен тест, могат да се препоръчат и лекарства, чиято основна активна съставка е калций..

Списък на одобрените лекарства

Чист калций не съществува в таблетки или разтвори. Винаги се комбинира с други вещества, които позволяват на основния минерал не само да запази, но и да подобри свойствата му. Следователно в повечето случаи имената на лекарствата съдържат имената на две вещества наведнъж..

Калциевите препарати в преобладаващото мнозинство не са забранени по време на бременност, но само лекар, който знае точно колко изразен е нейният минерален дефицит, може да избере най-добрия за конкретна жена.

Съставихме списък с най-популярните лекарства, предписвани на бременни жени за хипокалциемия.

"Калций-Актив"

Това е руско лекарство, чийто състав е уникален по свой начин - освен калций, съдържа вещество, регулиращо метаболизма на калция - комплекс. Самият калций в този продукт е органичен, той се усвоява добре от организма. Този калций е от естествен произход - фармацевтите го извличат от листата на амарант. Това растение се счита за рекордьор по способността да натрупва този минерал..

Дозировката се определя от лекаря, но жената трябва да знае, че една таблетка съдържа 50 mg калций и витамин D3.

Лекарството трябва да се приема преди хранене, предварително дъвчене. Калций Актив не се счита за лекарство, той е хранителна добавка.

На практика няма противопоказания. Изключение прави индивидуалната непоносимост към компонентите, но е рядко. Няма странични ефекти, съгласно инструкциите за употреба..

"Калцемин"

Това е комбиниран препарат, който освен калций, съдържа фосфор, витамин D3, цинков оксид, мед, манган, бор. Инструментът не само помага за възстановяване на метаболизма в случай на хипокалциемия, но също така подобрява фосфорно-калциевия метаболизъм. Съставът е специално разработен за хора, страдащи от заболявания на опорно-двигателния апарат, както и за бременни и кърмещи жени.

На рафтовете на аптеките агентът съществува под две имена - "Kalcemin" и "Kalcemin Advance". И двата продукта се предлагат на таблетки.

Лекарството може да се предписва с профилактична цел в доза не повече от 1 таблетка за два дни. Лекарството може да се пие от 20 седмици до самото раждане и след това по време на кърмене.

Лекарството може да се приема и за терапевтични цели - за това лекарството се предписва ежедневно в доза не повече от 1 таблетка на всеки етап от бременността, когато се установи хипокалциемия.

"Калциев Сандоз Форте"

Това е лекарство френско производство, което се предлага под формата на ефервесцентни разтворими таблетки с високо съдържание на калций. Има две форми, които се различават по количеството калций на таблетка. Можете да закупите лекарство, съдържащо 500 mg активна съставка, или можете да изберете таблетки с доза от 1000 mg.

Препаратът съдържа две производни на калциевата сол наведнъж - лактоглюконат и карбонат. И двете са силно разтворими във вода и когато се разтворят, се превръщат във формата на йонизиран калций, който се усвоява много по-добре. Напитка, направена от ефервесцентни таблетки, се оказва вкусна, с плодов и цитрусов аромат, така че приемането на такова лекарство няма да бъде обременяващо за бъдещата майка.

Лекарството за бременни жени може да се приема в продължение на не повече от месец и половина, след почивка, ако е необходимо, курсът може да се повтори. Ако имате нужда от 1500 mg калций на ден, рационално е да изберете "Calcium Sandoz Forte" - 500 и да го приемате 2-3 пъти на ден по една таблетка.

"Калцинова"

Това лекарство се произвежда в Словения и принадлежи към мултивитаминния клас. В допълнение към разглеждания от нас минерал, съставът съдържа и други полезни вещества - витамин D3, аскорбинова киселина, мастноразтворим витамин ретинол.

Освен това "Калцинова" е едно от малкото фармацевтични продукти, които съчетават основната активна съставка с магнезий. На рафтовете на аптеките лекарството съществува под формата на таблетки, всяка таблетка съдържа 100 mg активна съставка.

Предимството на лекарството се крие в пълната липса на противопоказания по време на бременност, тъй като първоначално "Калцинова" е създадена като лекарство за деца.

Недостатъкът е, че една жена, за да получи необходимата дневна доза калций, ще трябва да приема доста голям брой таблетки на ден - около 10 таблетки в три приема (3-4 таблетки на доза).

Лекарството е противопоказано при захарен диабет и бъбречна недостатъчност. В противен случай, въпреки факта, че е за деца, продуктът се радва на заслужената любов на бъдещите майки.

"Компливит калций D3"

Това е лекарство от руско производство, което предоставя реална възможност за ефективно и бързо възстановяване на метаболизма, ако е необходимо, за допълнително приемане на калций. Лекарството съществува под формата на таблетки за дъвчене, които между другото ще доставят удоволствие, тъй като самите таблетки имат аромати на мента и плодове..

Една таблетка съдържа 125 mg калций. Ако бременна жена има тежка токсикоза и е трудно да дъвче хапчета поради гадене, тогава тя може да използва детската форма на лекарството - прах за приготвяне на суспензия, която се опакова в бутилки.

Инструментът се използва както като профилактично средство, така и за лечение на хипокалциемия. И в двата случая дозировката и продължителността на курса трябва да бъдат проверени с лекуващия лекар..

Сред страничните ефекти производителите посочват запек или диария, болки в стомаха, гадене и повишено образуване на газове. На практика такива симптоми са редки и само в случай на продължително предозиране..

Най-често лекарството се препоръчва да се приема по време на хранене и изобщо не е необходимо да се дъвче. Средната доза е 1-2 таблетки веднъж или два пъти на ден. При тежка хипокалциемия дозата може да бъде увеличена.

"Калций D3 Никомед"

Това лекарство се произвежда в Швейцария от концерна Nycomed Pharma. Това са таблетки за дъвчене с плодов вкус. Съдържанието на калций във всяка таблетка надвишава 1000 mg, но бъдещите майки трябва да знаят, че по отношение на елементарния калций (в който се измерва дневната нужда) той е около 500 mg.

Това лекарство принадлежи към вещества, които регулират фосфорно-калциевия метаболизъм. Не се препоръчва за бъдещи майки, които страдат от захарен диабет и бъбречна недостатъчност. Също така, не трябва да приемате това лекарство, подобно на други калциеви препарати, ако в урината се появят кристали калциев оксалат..

Курсът на лечение е от месец или повече, лекарят ще ви каже точната продължителност на приема на лекарството. Средна доза - 1 таблетка два пъти дневно.

"Калциев глюконат"

Това е може би най-известното лекарство. Предлага се под формата на обикновени таблетки, таблетки за дъвчене и инжекционен разтвор. За бъдещи майки, както и за жени по време на кърмене, лекарството се препоръчва за 1-3 грама. два или три пъти на ден. Общото количество на лекарството на ден не трябва да надвишава 9 грама.

Говорим за хапчета, тъй като инжекциите на лекарството се използват главно само за предоставяне на спешна медицинска помощ в случай на спешност.

Използвайки това лекарство, жената трябва да помни, че лекарството може да причини запек, което е нежелателно по време на раждането на бебе..

За да избегнете нарушена бъбречна функция, когато приемате калциев глюконат, уверете се, че режимът на пиене е достатъчно обилен.

"Калциев хлорид"

Лекарството се предлага само в инжекционен разтвор (същата известна "гореща" хлоридна инжекция). Лекарството обаче не трябва да се инжектира, може да се приема през устата.

Калциевият хлорид се приема преди хранене в количество, което не надвишава 15 ml. Също така, с употребата на това лекарство, извара, обогатена с калций, се приготвя у дома. Те са полезни за деца, бременни жени и кърмачки..

Какво да правите в случай на предозиране?

Предозирането на калциеви препарати е не само значително превишаване на дозата на прием в даден момент, но и твърде дългосрочно използване на тези средства.

Симптоми на предозиране - жажда, запек, постоянно гадене и понякога рефлекс. Състоянието на хиперкалциемия е опасно поради отлагането на калциеви соли в различни вътрешни органи, по-специално в бъбреците.

Ако бъдещата майка има подобни симптоми, не забравяйте да се консултирате с лекуващия лекар и да дарите кръв за биохимични изследвания. Калциевите препарати трябва да бъдат отменени.

В случай на предозиране, жената трябва да възстанови водно-електролитния баланс. Ако кръвните тестове потвърдят излишък на калций, на жената се предписват диуретици - диуретици, които ускоряват процеса на отстраняване на излишъка от този макронутриент.

Полезен съвет

Не е достатъчно само да приемате калций, ако е необходимо. Жената трябва да го направи правилно, като се има предвид, че не всички вещества взаимодействат добре помежду си..

Желателно е минералът да попадне в тялото на бъдещата майка заедно с витамин D3, за да може тялото да усвои по-голямо количество от необходимото вещество. Помага за усвояването на калций и аскорбинова киселина, както и на витамин В12.

Но калциевата съвместимост с желязото е лоша. Веществата си пречат на асимилацията. Ето защо, когато избирате витамини по време на бременност, си струва да вземете предвид този факт и да изберете лекарства, в които съдържанието на калций е по-високо, а съдържанието на желязо е по-ниско..

Ако жената е диагностицирана с желязодефицитна анемия, тогава ще й бъдат предписани железни добавки, но след това ще трябва временно да спре приема на лекарства, съдържащи калций.

Ако една жена приема калциеви добавки, тя трябва да знае, че почти всички те не работят добре с антибиотици. Ако по някаква причина на бъдещата майка е предписана антибиотична терапия, особено тетрациклини, е задължително да предупредите лекаря, тъй като калцият намалява ефекта на антибиотика.

Лаксативи и диуретици трябва да се използват с повишено внимание, когато приемате калциеви добавки. Всяка комбинация е най-добре да се обсъди с Вашия лекар..

Отзиви

Според отзивите, оставени от бъдещите майки на специализирани форуми за бъдещи и настоящи родители, става очевидно, че повечето жени предпочитат да не избират отделно калциеви добавки, а да приемат мултивитамини, които включват този макронутриент. Най-добрите отзиви се намират най-често за такива лекарства като "Elevit Pronatal" и "Vitrum Prenatal".

Сред лекарствата, предписани за лечение на състоянието на хипкалцемия, лидерите са "Калцемин" и "Калций D3 Никомед". Според жените тези лекарства се понасят добре и не предизвикват странични ефекти. Сред най-евтините "Калциев глюконат" и "Калциев хлорид" заслужават положителна оценка..

Повечето бременни жени обаче вярват (и с право!), Че най-добрият калций е този, който се намира в храната, тъй като той е по-естествен за човешкото тяло и се усвоява много по-добре..

В следващото видео ще научите повече за ролята на калция при бременност..

медицински рецензент, специалист по психосоматика, майка на 4 деца