Фолиевата киселина има друго име - витамин В9. Фолиевата киселина по време на бременност е гаранция, че зачеването ще бъде успешно осъществено и няма да има проблеми и патологии в развитието..

При дефицит на В9 съществува риск от дефектно формиране на плацентата и нейната съдова мрежа, поява на патологии в кръвта на майката и детето, неносене на бременност и раждане на деца с проблеми в развитието.

Защо фолиевата киселина е важна?

Фолиевата киселина се съдържа в много храни от растителен и животински произход - зеленчуци, които са добре познати на всички, зеле, соя и зелен грах, портокалови плодове и зеленчуци, банани, пълнозърнести храни, млечни продукти, яйца, различни видове меса и черен дроб. Малко количество В9 се произвежда от самото човешко тяло с помощта на чревна микрофлора.

Въпреки това, дори и при такива огромни възможности, повечето хора на планетата (около 60%) имат недостиг на фолиева киселина. Първо, това се дължи на топлинната обработка на горните продукти: човек рядко ги яде сурови и по-често приготвя различни ястия от тях - при такива обстоятелства 50-90% от фолиевата киселина в продукта се унищожава. На второ място, много от тях страдат от стомашно-чревни проблеми, които пречат на чревната микрофлора да произвежда достатъчно основни вещества и полезни бактерии. На трето място, съвременният човек е по-малко вероятно да яде зеленчуци, броколи и пресни моркови, богати на витамин В9 и все по-често пълни стомаха си с безполезна бърза храна. А самите витаминни продукти, закупени в супермаркети и не отглеждани в собствените си градински лехи, губят ценния витамин, когато се отглеждат в оранжерия и се съхраняват дълго време..

Въпреки това, ако дефицитът на фолиева киселина при обикновения човек може да доведе до определени заболявания, то при бременна жена неговият дефицит е свързан със сериозни рискове от фетални патологии. Следователно самият факт на зачеването вече означава, че дневната нужда от B9 в тялото на жената се е увеличила поне два пъти..

Защо има дефицит на B9 в организма?

Липсата на фолиева киселина в човешкото тяло обикновено възниква по следните причини:

 • ако в човешката диета няма достатъчно продукти, съдържащи В9;
 • със заболявания на стомашно-чревния тракт, които пречат на абсорбцията на фолиева киселина в кръвта;
 • генетични патологии на тялото, които не позволяват наличието на ензими, които помагат на фолатите да се метаболизират;
 • прием на някои хормонални контрацептиви, противотуберкулозни лекарства, антиконвулсанти, антиациди, салицилати, сулфонамиди, барбитурати;
 • прекалена страст към алкохолните напитки.

Ако една жена се откаже от фолиева киселина по време на бременност

За съжаление в съвременния свят е трудно да се намери бременна жена, която да няма дефицит на витамин В9. Освен това дефицитът на фолиева киселина по време на бременност причинява най-честите състояния:

 • виене на свят и главоболие;
 • слабост и умора, чести припадъци;
 • анемия;
 • рискове от тромбоза;
 • чести ТОРС;
 • проблеми на централната нервна система;
 • повишена раздразнителност, агресивни настроения, сълзливост, склонност към депресия и неврози;
 • увреждане на паметта.

Тъй като В9 участва активно в синтеза на РНК и ДНК (нуклеинови киселини и протеини), процесите на възстановяване на клетките и подпомагане работата на абсолютно всички вътрешни органи зависят от неговото присъствие в тялото. Освен това фолиевата киселина е в състояние да устои на дегенерацията на клетките в злокачествени тумори..

Що се отнася до нероденото дете, не само нормалното зачеване, но и основното развитие на тялото на плода е пряко свързано с фолиевата киселина по време на бременност. Достатъчно количество фолиева киселина по време на бременност е особено важно през първия триместър, когато клетките се делят активно, образуват се тъкани и органи на плода, неговата нервна тръба и плацентарните съдове. Клиничните проучвания показват, че приемането на B9 през първия триместър на бременността със 70% предотвратява риска от развитие на фетални малформации на нервната система.

Формирането на нервна тръба при дете започва през първия месец на бременността - по време, когато много жени или не са наясно със своето положение, или просто не намират време да отидат при гинеколога, който ще предпише необходимия преглед и витамини. Следователно, дефицитът на фолиева киселина по време на бременност носи със себе си чести рискове от проблеми, свързани с централната нервна система (аненцефалия или хидроцефалия, цепнатина на небцето, цепнатина на устната, церебрална херния и др.).

Остър недостиг на B9 може също да доведе до:

 • до преждевременно отлепване на плацентата;
 • спонтанен аборт, спонтанен аборт;
 • гестоза;
 • смърт на плода.

Колко време е необходимо на жената да използва фолиева киселина: преди зачеването, по време на бременност и по време на кърмене

Фолиевата киселина се произвежда в специални дози за бременни жени, които са в състояние да задоволят ежедневните нужди на организма на бъдещата майка и плода от витамин. B9 често се произвежда в комбинация с аскорбинова киселина или витамин B12: такива препарати могат да съдържат различни дози фолиева киселина и да имат различни търговски наименования - Mamifol, Askofol, Folacin, Foliber и др. Възможно е да има и други комбинации от витамини и микроелементи като част от комплексните препарати. Кой от тях ви е необходим за най-добро поведение на бременността, ще определи лекарят въз основа на резултатите от кръвните тестове. Обикновено препаратите с фолиева киселина се препоръчват да се приемат след хранене с чиста вода.

Кога да започнете да пиете витамин В9?

Колкото по-рано започнете да приемате фолиева киселина по време на бременност, толкова по-добре. Но в идеалния случай приемът на В9 трябва да започне още на етапа на планиране на зачеването, така че витаминът да се натрупва в организма и да осигурява максимална защита на плода от самото начало. В съвременните условия е трудно да осигурите на организма фолиева киселина на 100% само с помощта на храна (освен ако, разбира се, вие сами не отглеждате градински билки, броколи и моркови през цялата година). И като се има предвид, че синтетичните препарати B9 осигуряват по-добра бионаличност от естествените фолати, има сериозни причини да започнете да приемате фолиева киселина дори за превенция.

Всъщност приемът на В9 се препоръчва не само от руските гинеколози, той е в списъка на СЗО със задължителни предписания за бременност. Но дозировката на фолиева киселина по време на бременност може да варира в зависимост от здравословното състояние, определени рискове или дали тя има хронични заболявания..

До кога да приемате фолиева киселина по време на бременност?

Както споменахме, най-добрият вариант да започнете да приемате фолиева киселина е да вземете профилактична доза преди зачеването. Когато настъпи бременност и през целия първи триместър, лекарят ще предпише специална доза, обикновено два пъти по-голяма от профилактичната. Ако кръвните тестове през втория триместър показват достатъчно насищане на организма с фолиева киселина, лекарството може да продължи да се приема в превантивна доза не само до края на бременността, но и през цялата лактация..

В какви дози е необходима фолиева киселина

 • преди зачеването, профилактичната доза може да варира от 250 mcg на ден;
 • през първия триместър на бременността дозировката ще бъде определена от лекаря (от 400 до 800 mcg);
 • преди доставка, дозировката може да бъде намалена до 400-250 mcg;
 • по време на кърмене B9 може да се приема в доза до 400 mcg.

Когато гинекологът може да увеличи дозата

Понякога гинекологът има причина да увеличи значително дневната доза B9:

 • ако бременната жена страда от захарен диабет или епилепсия (дозата може да бъде увеличена до 1000 mcg на ден);
 • ако жената вече е имала спонтанни аборти или е имала деца с дефекти на нервната тръба или невропсихиатрични разстройства (дозата може да бъде увеличена до 4000 mcg);
 • ако бременната жена приема лекарства, които предотвратяват абсорбцията на фолат в кръвта или не изключва силния чай или кафе от диетата си.

Противопоказания за употребата на фолиева киселина по време на бременност:

 • алергия към витамин В9;
 • астматични пристъпи;
 • хроничен пиелонефрит;
 • рак в историята на бременна жена или нейни близки роднини;
 • анемия.
 • Експерт
 • Последни статии
 • Обратна връзка

Относно експерта: + MAMA

Ние сме най-приятелският сайт за майките и вашите бебета. Въпроси и отговори към тях, уникални статии от лекари и писатели - имаме всичко това :)

Колко време да приемате фолиева киселина?

http://209.51.133.66/%7Eserad/addons/sanatate.md/data/pic/articles/243/4600.jpeg Смята се, че за да се постигнат и поддържат правилни нива на фолиева киселина, жената трябва да приема фолиева киселина средно три месеца преди зачеването и през първите три месеца от бременността. Тъй като не винаги е възможно да се планира бременност и са необходими няколко месеца, за да здрава двойка забременее естествено, приемът на фолиева киселина непрекъснато е много важен. От 12 седмици на бременността жените често преминават към мултивитаминни комплекси за бременни жени, които вече включват фолиева киселина. Ако жената приема мултивитаминни комплекси, трябва ли да добавя фолиева киселина? Повечето мултивитаминни комплекси съдържат фолиева киселина в доза от 0,8 mg, което е достатъчно за предотвратяване на малформации на нервната тръба. Следователно допълнителният прием на фолиева киселина е оправдан само при строги показания (предишна бременност с малформации на нервната тръба, раждане на дете с малформации на нервната тръба, прием на противоракови лекарства и др.) Необходимото ниво на фолиева киселина в плазмата на жената не е свързано с нивото на фолиева киселина в плазмата на мъж. И тъй като развиващият се ембрион ще получи фолиева киселина и нейните производни от майката, няма роля на бащата при пренасянето на фолиева киселина в ембриона. Следователно мъжете не трябва да приемат фолиева киселина, за да планират бременност; въпреки това, някои проучвания показват, че приемът на фолат, цинкови добавки и витамин С може да подобри качеството на спермата при мъжете, които са безплодни поради ниския брой на сперматозоидите и тези, които злоупотребяват пушене.

http://209.51.133.66/%7Eserad/addons/sanatate.md/data/pic/articles/243/3600.jpeg От какво се нуждае бъдещата майка: Основното, от което се нуждае бъдещата майка, е да се храни правилно. Всички вещества, от които бебето се нуждае за развитие, идват при него от тялото на майката. Мама няма да има достатъчно желязо и бебето няма да го получи в точното количество. А желязото се усвоява само с участието на витамини С от група В. Докато жената носи бебе и го храни, тялото й консумира много калций. Калцият трябва да се попълва, но той не се усвоява без витамини D, C от група В. Бременните жени се нуждаят от фолиева киселина, без нея децата няма да станат умни. Така се оказва, че бременните и кърмещи майки не могат да минат без храна, обогатена с витамини през този период от живота..

Странични ефекти: Добавянето на фолиева киселина рядко се придружава от странични ефекти, но някои жени могат да получат гадене, подуване на корема, безсъние, горчив вкус в устата и раздразнителност. Обикновено в такива случаи дозата на фолиевата киселина се намалява. Много рядко фолиевата киселина може да предизвика алергична реакция. Предозирането на фолиева киселина (повече от 5 mg) може да причини силна коремна болка, безсъние, намален апетит и в редки случаи конвулсии.

До коя седмица на бременността трябва да пиете фолиева киселина?

По време на раждането на дете, тялото се нуждае от голямо количество витамини и минерали. Те подпомагат общото състояние на бременната жена, участват във формирането и развитието на плода. По-специално, на жената се препоръчва да приема фолиева киселина. Защо е необходимо и до кога трябва да приемам фолиева киселина? Нека да разберем.

Показания за прием

Фолиева киселина (витамин Вдевет) Е водоразтворим витамин, необходим за синтеза на нуклеинови киселини, метаболизма на протеините, растежа и клетъчното делене. Витамин Вдевет участва в процеса на хемопоезата. Тялото не се синтезира. Веществото постъпва с храната, след което прониква в плода.

По време на бременност често се препоръчва добавяне на фолиева киселина. Обикновено витамин Вдевет Предлага се в таблетки или капсули.

Адекватните нива на фолиева киселина намаляват риска от преждевременно раждане, вътрематочна смърт и сърдечно-съдови нарушения. Веществото е необходимо за нормалното формиране на нервната система и мозъка на плода. Фолиевата киселина предотвратява развитието на нервната тръба на детето. Витамин Вдевет необходими за правилното усвояване на желязото и калция.

Схема за кандидатстване

Обикновено се приема витамин Вдевет назначи 3 месеца преди планираното зачеване. Препоръчително е да приемате лекарството през първите 3 месеца от бременността. Ако бременността не е била планирана и не са спазени препоръки за прием на фолиева киселина преди зачеването, витаминната терапия трябва да започне възможно най-рано.

Говорете с Вашия лекар, преди да приемете витамин. Дозировката се определя индивидуално, като се вземат предвид показанията и състоянието на жената. Средната дневна доза е 400 mcg. Може да се приема наведнъж или да се разделя на няколко приема..

Пациенти с анамнеза за фетални дефекти на нервната тръба или в комбинация с някои лекарства (например антиепилептични лекарства) могат да увеличат дневната доза до 500 mcg.

След 12-та седмица бременната жена се прехвърля на мултивитаминни комплекси, които съдържат средно 800 μg витамин Вдевет. Дневната доза не трябва да надвишава 1 mg. Превишаването на предписаната доза след 16-та седмица от бременността може да причини астма при майката и детето.

Рядко фолиевата киселина може да предизвика нежелани реакции: гадене, подуване на корема, безсъние, горчив вкус в устата, раздразнителност и алергични реакции. Предозирането понякога се придружава от остра коремна болка, нарушения на съня и апетита, рядко - конвулсии. Това не нарушава развитието на ембриона.

Фолиевата киселина се съдържа в дрожди, животински черен дроб, билки, слънчогледови семки, зеленчуци, боб и фъстъци. Адекватни нива на витамин Вдевет осигурява нормалното формиране на плода, предотвратява развитието на патологии и усложнения при раждане на бебе и по време на раждане.

Фолиева киселина по време на бременност: до кога да се приема

Фолиевата киселина по време на бременност може да спаси бебето от вътрематочни малформации. Поради тази причина на бъдещите майки и тези, които тепърва планират бременност, се препоръчва да преминат курс за насищане на организма с витамин В9. Не сте сигурни как правилно да приемате витамини? Чудите се за какво е полезна фолиевата киселина? Прочетете за всичко това в статията.

Фолиева киселина по време на бременност: дозировка, до коя седмица да се приема

Фолиева киселина - това е витамин В9, слънце, М, фолацин или фолат - моновитамин от група В. Витаминът получи името си от латинския фолат - „списък“.

Човешкото тяло е способно да произвежда съединения на фолиева киселина от самата храна. Тънките черва са отговорни за този процес..

Според препоръката на СЗО, човек, в зависимост от възрастта, трябва да консумира следното количество фолиева киселина през деня:

 • деца под една година - 0,05 mg;
 • деца под 3 години - 0,07 mg;
 • деца под 6 години - 0,1 mg;
 • деца под 10 години - 0,15 mg;
 • деца над 11 години и възрастни - 0,2 mg.

Жените, носещи дете, трябва да получават допълнително 0,2 mg фолацин на ден и 0,6 mg по време на кърмене. Витамин се приема не само по време, но и на етапа на планиране на бременността.

Въпреки ползите от фолиевата киселина, твърде много фолиева киселина е също толкова опасна, колкото и недостатъчна. Дозировката трябва да се спазва стриктно.

Препоръчителната дневна доза от лекарството за жени, които планират да забременеят, 4 седмици преди очакваното оплождане до 12 седмици от бременността, е 0,4 mg. Моля, обърнете внимание: производителите произвеждат фолиева киселина в таблетки от 1 mg и 5 mg. Когато купувате лекарство в аптека, внимателно прочетете инструкциите, за да не се объркате с дозировката.

Никога не приемайте лекарства, без първо да се консултирате с Вашия лекар. Не забравяйте да разберете дали имате нужда от фолиева киселина, как да я приемате и колко. В случаи на излишък на витамин В9, който се определя от лабораторни кръвни изследвания, е по-добре да се откаже от курса.

Често жените задават въпроса, защо фолиевата киселина се приема само през първите месеци на бременността, а не всичките 9 месеца? Отговорът се крие в рационалния подход към въпроса за витаминизирането на организма.

12-та седмица от бременността се счита за повратна точка. Първо, бременността преминава във втория триместър: основните системи за поддържане на живота и органи на детето вече са формирани. На второ място, периодът на ранна токсикоза е преминал и жената може да се върне към балансирана диета, получавайки определено количество фолиева киселина от храни.

Освен това от 4-ия месец на бременността се предписват сложни витамини, които включват малко количество фолиева киселина. Намаляването на дозата на консумирана фолиева киселина се дължи на факта, че излишъкът от витамин В9 влияе отрицателно върху имунната система на детето и майката..

В изключителни случаи, воден от медицински показания, лекарят, водещ бременността, може да предпише прием на фолиева киселина допълнително, но за това трябва да има основателни причини..

Невъзможно е да вземете лекарството самостоятелно, ако бременността е 12 седмици или повече..

Фолиева киселина по време на бременност: за какво служи

Неумолимата статистика твърди, че 50% от жените имат недостиг на фолацини. Повече от 40% от жените имат желязодефицитна анемия.

Най-застрашени са жени с проблеми и характеристики като:

 • остра токсикоза в ранните етапи;
 • ранна или късна бременност;
 • недостатъчно или наднормено тегло;
 • вегетарианска диета;
 • многоплодна бременност;
 • чести бременности.

Отделна рискова група - жени с хронични заболявания на храносмилателната система, късогледство, хипертония.

За какво друго е полезна фолиевата киселина? Защо фолат е необходим за бъдещата майка и нейното бебе? Недостигът на витамин В засяга не само развитието на централната нервна система на детето. Фолатите са отговорни за полагането на сърдечно-съдовата, пикочно-половата система, осигуряват нормалното формиране на крайниците и са профилактика на патологиите на ембрионалното развитие - цепнатина на небцето. За майката липсата на фолацини е свързана с развитието на риск от инсулт, инфаркт и мегалобластна анемия - болест на Адисън-Бирмер.

Ако липсата на витамин В9 не е повлияла на ембрионалното развитие на плода, недостигът на фолиева киселина може да провокира психосоматични нарушения при детето в бъдеще..

Липсата на витамин В9 в тялото на майката се развива бързо. Проблемът може да бъде идентифициран по следните критерии:

 • бледност или пигментация на кожата;
 • раздразнителност;
 • нестабилно емоционално състояние;
 • постоянно чувство на умора;
 • загуба на ефективност;
 • увреждане на паметта;
 • появата на акне по кожата;
 • драстична загуба на тегло.

Симптомите на недостиг на фолиева киселина са подобни на тези при желязодефицитна анемия..

Следете здравето си, придържайте се към здравословна и балансирана диета. Не се страхувайте да задавате въпроси, които представляват интерес за Вашия лекар дали имате нужда от фолиева киселина за бременни жени, дори ако току-що сте започнали да мислите за майчинството.

Внимание! Материалът е само за информационни цели. Не трябва да прибягвате до методите, описани в него, без първо да се консултирате с Вашия лекар.

Автор: кандидат на медицинските науки Анна Ивановна Тихомирова

Рецензент: кандидат на медицинските науки, професор Иван Георгиевич Максаков

лулапаст

Колко време приемате фолиева киселина??

Записът е публикуван от lulapast на 10 май 2009 г.

10 875 гледания

Бременни момичета пиете ли фолиева киселина? Сега съм на консервация и моят лекар отмени тези витамини вместо мен, като обясни, че се приема до 12 седмици, докато се формират органите на бебето. Продължете да приемате или не?

6 коментара

Препоръчани коментари

Присъединете се към нашите дискусии!

Трябва да сте потребител, за да публикувате коментар.

Създай профил

Регистрирайте се, за да получите акаунт. Просто е!

Да вляза

Вече е регистриран? Влезте тук.

Най-доброто в сайта

Ихтиолови супозитории в гинекологията

Планиране на пола на бебето

Бременност и менструация

Популярни теми

Автор: Джой Гастел
Създаден преди 5 часа

Автор: Ksunechka_G
Създаден преди 7 часа

Автор: Мама О
Създаден преди 9 часа

Автор: TusЯ
Създаден преди 6 часа

Автор: Джой Гастел
Създаден преди 7 часа

Автор: Джой Гастел
Създаден преди 6 часа

Автор: Чакащ щъркел
Създаден преди 6 часа

Автор: Criss91
Създаден преди 22 часа

Автор: Кнатуся
Създаден преди 2 часа

Автор: karmen9080
Създадено преди 1 час

Прегледи на клиники

За сайта

Бързи връзки

 • За сайта
 • Нашите автори
 • Помощ за сайта
 • Реклама

Популярни секции

 • Форум за планиране на бременността
 • Графики на базалната температура
 • Библиотека за репродуктивно здраве
 • Отзиви за клиники за лекари
 • Комуникация в клубове за PDR

Материалите, публикувани на нашия уебсайт, са с информационна цел и са предназначени за образователни цели. Моля, не ги използвайте като медицински съвет. Определянето на диагнозата и избора на метод на лечение остава изключителната прерогатива на лекуващия ви лекар!

Как да приемате фолиева киселина по време на бременност?

От 20 до 100% от населението имат недостиг на фолат. В същото време те може дори да не предполагат, че имат подобен проблем и дори да не знаят с какво им е натоварено това. Витамин В9 (известен още като фолиева киселина) е един от най-важните за човешкото тяло. Освен това е жизненоважен витамин. Но именно той най-често липсва. Особено при деца и бременни жени.

Дефицитът на фолиева киселина може да остане незабелязан. Но с течение на времето човек губи апетита си, става раздразнителен, бързо се уморява, след това започва диария, повръщане и в крайна сметка раните се появяват в устата и косата пада. Метаболитни процеси, образуването на еритроцити, работата на стомашно-чревния тракт, сърдечно-съдовата, имунната и нервната системи - витамин В9 участва в много процеси. Тежкият дефицит на витамин В9 неизбежно завършва с мегалобластна анемия, която може да бъде фатална.

Защо бебето се нуждае от фолиева киселина?

Всеки организъм в нормално състояние на чревната микрофлора може да произвежда малки количества фолиева киселина. Той обаче не покрива нуждите от този витамин. Така че всички ние трябва да гарантираме, че той идва заедно с хранителни и витаминни комплекси..

По време на бременност нуждата от фолиева киселина се увеличава значително. Точно както важността му. Този витамин участва активно в образуването на плацентата, поради което дефицитът му може да причини плацентарна недостатъчност и да причини преждевременно прекъсване на бременността. Заедно с витамин В12 фолиевата киселина е необходима за клетъчното делене, което е особено важно за тъканите, които се делят активно - тоест по време на формирането и растежа на ембриона. Той участва в хематопоезата (при образуването на еритроцити, левкоцити, тромбоцити) и е необходим за образуването на нуклеинови киселини (РНК и ДНК), участващи в предаването на наследствени признаци.

Фолиевата киселина играе много важна роля за формирането на феталната нервна тръба. Недостигът на витамин В9 е изпълнен с развитието на много тежки дефекти на плода. Рисковете за него с липса на фолиева киселина по време на вътрематочното развитие (особено в ранните етапи) са много високи:

 • хидроцефалия;
 • аненцефалия (отсъствие на мозъка);
 • церебрална херния;
 • забавяне на умственото и физическото развитие;
 • вродени деформации;
 • дефекти на гръбначния стълб;
 • преждевременно прекъсване на бременността;
 • мъртво раждане.

Самата бременна жена страда от липса на фолиева киселина. Недостигът на витамин В9 причинява токсикоза, депресия, болки в краката, анемия.

Когато имате нужда от фолиева киселина по време на бременност?

Фолиевата киселина е абсолютно необходима за всяка бременна жена. Това е единственият витамин, чието значение и необходимостта от допълнителен прием по време на бременност не се отричат ​​дори от най-запалените противници на изкуствените витамини..

Всички процеси, които протичат с участието на фолиева киселина по време на формирането на плода, полагането на неговите органи, физическото и психическото здраве, се случват в най-ранните етапи на бременността - когато жената все още дори не знае за нея. На 16-ия ден след зачеването нервната тръба започва да се формира. Този процес е особено важен и, както вече казахме, за нормалното му преминаване е необходимо достатъчно количество витамин В9. Най-важното е, че той влиза в тялото на бъдещата майка през първите 12 седмици от бременността. Ето защо е идеално да приемате фолиева киселина дори на етапа на планиране на зачеването..

Но дори и да сте разбрали за бременността много по-късно, отколкото бихте искали, все още не е късно и наистина трябва да приемате фолиева киселина. Невронната тръба претърпява различни промени през първия триместър.

Как да приемате фолиева киселина по време на бременност

Тази статия разглежда фолиевата киселина по време на бременност. Ще ви кажем за какво е предназначен, кога и как да приемате продукта, препоръчителната дозировка. Ще разберете отзивите на бременни жени за употребата на фолиева киселина, дали е възможно да се пие в ранните етапи, какви са противопоказанията и как се проявява предозирането на хапчета.

Какво е фолиева киселина

Фолиевата киселина (витамин В9) е един от най-важните витамини за човешкото тяло. Участва в метаболитните процеси и образуването на червени кръвни клетки, функционирането на стомашно-чревния тракт, има благоприятен ефект върху нервната, сърдечно-съдовата и имунната системи.

Външен вид (снимка) на фолиева киселина

Според статистиката от 20 до 100 процента от населението на света има недостиг на витамин В9, особено при деца и бременни жени. Липсата на това вещество може да е безсимптомна. Но с течение на времето се проявява в следните признаци:

 • загуба на апетит;
 • раздразнителност;
 • бърза умора;
 • диария;
 • повръщане;
 • склонност към тромбоза;
 • депресия;
 • намален имунитет;
 • увреждане на паметта;
 • припадък;
 • дисфункция на централната нервна система;
 • образуването на язви в устата;
 • косопад.

Тежкият дефицит на фолиева киселина води до развитие на мегалобластна анемия, която в някои случаи е фатална.

Причини за дефицит на витамин В9

Основните причини за липсата на хора в организма са:

 • недостатъчен прием на витамин в организма заедно с храната;
 • хронични заболявания на стомаха, червата, които водят до проблеми с усвояването на витамини;
 • генетични нарушения, поради които в организма липсват ензими, които влияят на превръщането и усвояването на фолатите;
 • пиене.

Защо бременните жени се нуждаят от фолиева киселина?

Витамин В9 е необходим за всяка бъдеща майка. Това е единственото вещество, чието значение и полезност не се отрича дори от най-запалените противници на изкуствените витамини..

Всички процеси, които протичат с участието на фолиева киселина по време на формирането на плода, полагането на неговите органи, психическо и физическо здраве, се случват в ранните етапи на бременността, когато жената все още не е наясно с интересното си положение. На 16-ия ден след зачеването започва да се образува нервна тръба. Този процес е особено важен и витамин В9 играе огромна роля в него, така че трябва да има достатъчно в тялото на жената. Препоръчително е да го приемате през първите 12 седмици от бременността. Но най-добре е да приемате фолиева киселина по време на планирането на зачеването..

В случай, че сте разбрали за вашата интересна ситуация малко по-късно, не се отчайвайте. Невронната тръба претърпява различни промени през първия триместър, поради което лекарството в препоръчваната доза.

Липсата на витамин В9 по време на бременност се придружава от:

 • появата на гестоза;
 • спонтанен аборт;
 • преждевременно отлепване на плацентата;
 • вътрематочна фетална смърт;
 • спонтанен аборт.

Полезен витамин може да се намери не само във фармацевтичните препарати, но и в хранителните продукти, които ще разгледаме по-долу..

Фолиева киселина в храната

Храни с фолиева киселина

Витамин В9 се съдържа в следните храни:

 • пълнозърнесто брашно;
 • спанак;
 • магданоз;
 • салата;
 • лък;
 • Брюкселско зеле;
 • аспержи;
 • броколи;
 • зелен грах;
 • соя;
 • цитрусови плодове;
 • морков;
 • мая;
 • банани;
 • сирене;
 • извара;
 • черен дроб;
 • яйца;
 • пъпеш;
 • тиква;
 • боб;
 • риба;
 • месо.

Ако нямате недостиг на фолиева киселина, тогава във вашия случай е достатъчно да вземете мултивитамин за бременни жени, предписан от гинеколог. Във всички останали случаи се опитайте да консумирате повече от храните, които описахме по-горе - това ще помогне да се избегне липсата на витамин В9.

Как се пие фолиева киселина по време на бременност

Витамин В9 се произвежда в таблетки в чист вид, в комбинация с витамин С или цианокобаламин (витамин В12). При препаратите дозировката е 400-1000 mcg.

Популярните продукти с фолиева киселина включват:

 • Фолибър;
 • Mamifol;
 • Аскофол.

Също така се произвеждат различни витаминни комплекси и биологични добавки със съдържанието на този витамин. Таблетките трябва да се приемат със или без храна, с много вода и без дъвчене..

Кога да започнете да пиете

Приемът на фолиева киселина на етапа на планиране и ранна бременност помага да се избегнат различни усложнения по време на раждането..

СЗО препоръчва прием на добавки с желязо и витамин В9 за всички бременни жени. В зависимост от характеристиките на организма и наличието на определени заболявания, гинекологът определя необходимата доза фолиева киселина. Според проучвания приемът на витамин В9 през първия триместър намалява риска от развитие на малформации на ЦНС при плода със 70 процента.

До кога да приемате лекарството

Много бременни жени са загрижени за това колко да пият фолиева киселина. Експертите препоръчват да се приема фолиева киселина непременно от момента на зачеването до 12 седмици от бременността. В края на този период витаминът може да бъде спрян, ако няма дефицит, а също и при условие, че бъдещата майка не иска да продължи да го приема през втория и третия триместър.

В същото време специалистите препоръчват прием на фолиева киселина на етапа на планиране на зачеването (1-3 месеца преди бременността), както и при раждането на дете и след кърмене..

Нормата на витамин В9 се различава на етапите на планиране и бременност

Дозировка

Според инструкциите за употреба режимът на фолиева киселина изглежда така:

 • при планиране на бременност препоръчителната дневна доза е 400 mg от лекарството;
 • дневният прием на витамин В9 през първия триместър е 600-800 мкг;
 • от 13-та седмица до самото раждане трябва да се пият 800 мкг фолиева киселина на ден;
 • при кърмене нормата на лекарството е 400-600 mcg.

В някои случаи дозата на фолиевата киселина може да се удвои. А именно:

 • ако бъдещата майка има захарен диабет и епилепсия, дозата на витамин В9 се повишава до 1000 μg (1 mg);
 • ако бременна жена има анамнеза за спонтанни аборти с дефекти в развитието или са родени деца с умствена изостаналост, невропсихиатрични разстройства, тогава в този случай дневната доза на лекарството се увеличава до 4000 μg (4 mg).

Във всички останали случаи точната доза ще бъде извикана от специалист..

Ползите от витамин В9 за дете

Всяко човешко тяло, в нормалното състояние на чревната микрофлора, е способно да произвежда определено количество витамин В9. Но този обем не е в състояние да покрие нуждите от фолиева киселина, затова е важно допълнително да се приемат витаминни комплекси или продукти, съдържащи фолк.

По време на бременност нуждата от витамин В9 се увеличава значително. Това вещество участва активно в образуването на плацентата. Ако фолиевата киселина не е достатъчна, това води до развитие на плацентарна недостатъчност и може също да причини преждевременно прекъсване на бременността.

Витамините В9 и В12 са необходими за клетъчното делене, което е особено важно за тъканите, които се делят активно (по време на формирането и растежа на ембриона). Витамин В9 е важен за образуването на кръв, важен за образуването на нуклеинови киселини (ДНК и РНК), които участват в предаването на наследствени признаци.

Фолкът играе важна роля за формирането на нервната тръба на плода. Липсата на витамин В9 води до развитието на сериозни дефекти на плода:

 • хидроцефалия;
 • аненцефалия;
 • забавено физическо и психическо развитие;
 • вродени деформации;
 • церебрална херния;
 • мъртво раждане;
 • нарушения на гръбначния стълб;
 • преждевременно прекъсване на бременността.

Ето защо е важно да се приема фолиева киселина както на етапа на планиране на зачеването, така и по време на бременността, за да се избегнат неприятни последици..

Противопоказания

Трябва да се въздържате от приема на фолк в следните случаи:

 • индивидуална непоносимост;
 • бронхиална астма;
 • липса на витамин В12;
 • семейна история на онкологията;
 • хроничен пиелонефрит;
 • злокачествена анемия.

Излишъкът от витамин В9 се проявява със следните симптоми:

 • горчивина и метален вкус в устата;
 • проблеми със заспиването;
 • раздразнителност и тежка възбудимост;
 • загуба на апетит;
 • гадене и повръщане;
 • разтройство;
 • подуване на корема;
 • липса на витамин В12 и цинк при кръвни изследвания;
 • неизправност на бъбреците.

Вероятността от предозиране на фолиева киселина по време на бременност е доста малка, тъй като тя е водоразтворим компонент и се абсорбира от тялото само в необходимото количество. Излишъкът му се отлага частично от черния дроб, останалата част от излишъка се екскретира от тялото през бъбреците.

Обикновено е възможно предозиране на лекарството с отровния му ефект върху тялото на жената и плода в случай на дневен прием на витамин В9 над 15 mg (25-30 таблетки), както и при наличие на тежки бъбречно-чернодробни нарушения.

Важно: В Норвегия беше проведено научно проучване, при което учените установиха, че жените с повишено ниво на витамин В9 в кръвта са 1,5 пъти по-склонни да имат деца със склонност към астматични заболявания. В същото време учените не посочиха точната доза, при която в организма има прекалено много хора..

Като правило, след прием на фолк, не се наблюдават странични ефекти.

Полезна информация за витамин В9

По-долу са някои от тайните на фолиевата киселина:

 • Отстраняването на хора от тялото по време на бременност се ускорява.
 • Силният чай допринася за бързото елиминиране на веществата от тялото.
 • Както при всяко лекарство, и към фолиевата киселина могат да се появят алергии..
 • Липсата на витамин В9 се предава от майката на плода или новороденото в резултат на недостатъчно съдържание на фолиева киселина в организма на бъдещата майка по време на бременност или липса на витамин В9 в кърмата.
 • По-голямата част от фолклора се намира в сурови зеленчуци или на пара.
 • Нуждата от полезен компонент се увеличава от някои лекарства: антиациди (Almagel), естрогени, антиконвулсанти (фенитоин) и цинкови препарати.
 • Витамин В9 се изразходва за „поправяне“ и заместване на около 70 трилиона майчини клетки поради постоянното им обновяване.

Добре е да се пие фолиева киселина през цялата бременност.

Цената на лекарствата, съдържащи фолиева киселина, е ниска. Средната цена е от 30 до 150 рубли за опаковка. Също така в аптеката можете да намерите продукти с витамин В9, чиято цена надвишава 600 рубли, например Solgar "Фолиева киселина". Цената на такова лекарство е 642 рубли за 100 таблетки и 1400 рубли за 250 таблетки.

Отзиви

По-долу са дадени отзиви на жените за употребата на фолиева киселина по време на бременност.

Не е пил фолиева киселина по време на бременност. Тя не искаше да се пълни с лекарства, вместо това тя получаваше витамин В9 от храната. Бебето се роди голямо и здраво.

Фолиевата киселина е от съществено значение за човешкото здраве. Взех фолк на етапа на планиране, след това цялата бременност и целия период на кърмене. Нямах странични ефекти от приема.

Ако искате здраво бебе и лесна бременност, вземете фолиева киселина. Необходимата дозировка и продължителността на приема ще бъдат предписани от вашия специалист..

лулапаст

Колко време приемате фолиева киселина??

Записът е публикуван от lulapast на 10 май 2009 г.

10 875 гледания

Бременни момичета пиете ли фолиева киселина? Сега съм на консервация и моят лекар отмени тези витамини вместо мен, като обясни, че се приема до 12 седмици, докато се формират органите на бебето. Продължете да приемате или не?

6 коментара

Препоръчани коментари

Присъединете се към нашите дискусии!

Трябва да сте потребител, за да публикувате коментар.

Създай профил

Регистрирайте се, за да получите акаунт. Просто е!

Да вляза

Вече е регистриран? Влезте тук.

Най-доброто в сайта

Ихтиолови супозитории в гинекологията

Планиране на пола на бебето

Бременност и менструация

Популярни теми

Автор: Джой Гастел
Създаден преди 5 часа

Автор: Ksunechka_G
Създаден преди 7 часа

Автор: Мама О
Създаден преди 9 часа

Автор: TusЯ
Създаден преди 6 часа

Автор: Джой Гастел
Създаден преди 7 часа

Автор: Джой Гастел
Създаден преди 6 часа

Автор: Чакащ щъркел
Създаден преди 6 часа

Автор: Criss91
Създаден преди 22 часа

Автор: Кнатуся
Създаден преди 2 часа

Автор: karmen9080
Създадено преди 1 час

Прегледи на клиники

За сайта

Бързи връзки

 • За сайта
 • Нашите автори
 • Помощ за сайта
 • Реклама

Популярни секции

 • Форум за планиране на бременността
 • Графики на базалната температура
 • Библиотека за репродуктивно здраве
 • Отзиви за клиники за лекари
 • Комуникация в клубове за PDR

Материалите, публикувани на нашия уебсайт, са с информационна цел и са предназначени за образователни цели. Моля, не ги използвайте като медицински съвет. Определянето на диагнозата и избора на метод на лечение остава изключителната прерогатива на лекуващия ви лекар!

Колко време да приемате фолиева киселина?

http://209.51.133.66/%7Eserad/addons/sanatate.md/data/pic/articles/243/4600.jpeg Смята се, че за да се постигнат и поддържат правилни нива на фолиева киселина, жената трябва да приема фолиева киселина средно три месеца преди зачеването и през първите три месеца от бременността. Тъй като не винаги е възможно да се планира бременност и са необходими няколко месеца, за да здрава двойка забременее естествено, приемът на фолиева киселина непрекъснато е много важен. От 12 седмици на бременността жените често преминават към мултивитаминни комплекси за бременни жени, които вече включват фолиева киселина. Ако жената приема мултивитаминни комплекси, трябва ли да добавя фолиева киселина? Повечето мултивитаминни комплекси съдържат фолиева киселина в доза от 0,8 mg, което е достатъчно за предотвратяване на малформации на нервната тръба. Следователно допълнителният прием на фолиева киселина е оправдан само при строги показания (предишна бременност с малформации на нервната тръба, раждане на дете с малформации на нервната тръба, прием на противоракови лекарства и др.) Необходимото ниво на фолиева киселина в плазмата на жената не е свързано с нивото на фолиева киселина в плазмата на мъж. И тъй като развиващият се ембрион ще получи фолиева киселина и нейните производни от майката, няма роля на бащата при пренасянето на фолиева киселина в ембриона. Следователно мъжете не трябва да приемат фолиева киселина, за да планират бременност; въпреки това, някои проучвания показват, че приемът на фолат, цинкови добавки и витамин С може да подобри качеството на спермата при мъжете, които са безплодни поради ниския брой на сперматозоидите и тези, които злоупотребяват пушене.

http://209.51.133.66/%7Eserad/addons/sanatate.md/data/pic/articles/243/3600.jpeg От какво се нуждае бъдещата майка: Основното, от което се нуждае бъдещата майка, е да се храни правилно. Всички вещества, от които бебето се нуждае за развитие, идват при него от тялото на майката. Мама няма да има достатъчно желязо и бебето няма да го получи в точното количество. А желязото се усвоява само с участието на витамини С от група В. Докато жената носи бебе и го храни, тялото й консумира много калций. Калцият трябва да се попълва, но той не се усвоява без витамини D, C от група В. Бременните жени се нуждаят от фолиева киселина, без нея децата няма да станат умни. Така се оказва, че бременните и кърмещи майки не могат да минат без храна, обогатена с витамини през този период от живота..

Странични ефекти: Добавянето на фолиева киселина рядко се придружава от странични ефекти, но някои жени могат да получат гадене, подуване на корема, безсъние, горчив вкус в устата и раздразнителност. Обикновено в такива случаи дозата на фолиевата киселина се намалява. Много рядко фолиевата киселина може да предизвика алергична реакция. Предозирането на фолиева киселина (повече от 5 mg) може да причини силна коремна болка, безсъние, намален апетит и в редки случаи конвулсии.

Каква роля играе фолиевата киселина по време на бременност?

Фолиева киселина по време на бременност. Каква роля играе при формирането на дете, как липсата на този елемент в тялото на бременна жена заплашва бъдещото бебе, ще научите от тази статия.

 1. Фолиева киселина при планиране на бременността
 2. Защо фолиевата киселина е полезна за бременни жени
 3. Последици от дефицита на фолиева киселина по време на бременност
 4. До кой етап от бременността пият фолиева киселина?
 5. Храни с фолиева киселина
 6. Какво причинява дефицит на фолиева киселина
 7. Препарати с фолиева киселина
 8. Противопоказания за прием на фолиева киселина

Фолиева киселина при планиране на бременност

Подготвяте ли се за най-важното събитие в живота си - раждането на мъж и искате той да бъде здрав и щастлив? Това означава, че още когато планирате бременност, трябва съзнателно да се грижите за приема на хранителни вещества, по-специално фолиева киселина..

Известно е, че през първите 8-12 седмици след зачеването се развиват най-важните човешки органи. Но много жени ще разберат, че тя ще бъде майка малко по-късно, когато полагането на най-важните органи в плода вече е в разгара си. Ето защо е важно да се натрупват хранителни вещества предварително, така че бъдещият човек да бъде снабден с всичко необходимо от първите дни на появата си..

Внимание: нуждите на женското тяло от отделни елементи се увеличават до 130% 2, но не можете да получите такова количество витамини от храната. За да се случи това, ще трябва да поемете невероятна маса продукти, а това е нереалистично.

Освен това този витамин се унищожава по време на термичната обработка, което означава, че всички продукти трябва да се консумират сурови..

Защо фолиевата киселина е полезна за бременни жени

Производните или фолатите на В9 играят безценна роля за създаването на нови кръвни клетки. А техният дефицит води до анемия, което води до невъзможност на кръвта да изпълнява функциите си.

Но фолатът има друга важна роля:

 • Стимулиране на създаването на ДНК и РНК - ядрото на всички клетки в тялото. Следователно те са необходими на тялото за бързото делене на клетките в растящия ембрион..
 • Те също така се противопоставят на образуването и растежа на ракови тумори.
 • Насърчава възстановяването на мускулите.
 • Участвайте в полагането, развитието на нервната система на ембриона, в създаването на кръвоносни съдове на плацентата.

Бъдещата майка трябва да знае, че през първия триместър на бременността се развива нервната тръба на ембриона и именно този процес изисква огромно количество фолиева киселина.

Липсата на този елемент се дължи на следните неизправности в тялото:

 • Нисък хранителен прием на фолиева киселина.
 • Слаба абсорбция на производни на В9 (със стомашно-чревни заболявания).
 • Генетични аномалии, тоест киселината не се превръща във фолиева киселина. Тялото натрупва вредни метаболитни продукти, което води до сърдечни заболявания, тумори, безплодие, спонтанни аборти.

Последици от недостиг на фолиева киселина по време на бременност

В ранните етапи на бременността се формира бъдещият гръбначен мозък и мозък и младите родители трябва да знаят какво може да се окаже неправилното развитие на нервните тъкани за бебето. Това са най-ужасните последици за дете в ранна възраст (слаби крака, бавно развитие, ануреза), често смъртта му, дори увреждане, а в напреднала възраст - деменция.

Ето защо, 3 месеца преди зачеването, започнете да пиете таблетки с фолиева киселина. Ако бременността не е планирана, веднага след като разберете, че ще станете майка, незабавно посетете лекаря, така че той да Ви предпише необходимите витаминни комплекси.

Дозировка преди зачеване 400 mcg на ден. Намаляване на риска от болно бебе само с една таблетка.

Колко да се пие по време на бременност? До 12 седмици, 400 мкг. При епилепсия и диабет скоростта се увеличава до 1 mg на ден. И ако вече имате деца с увреждания в развитието, тогава до 4 mg на ден. Но увеличаването на дозата настъпва след цялостен преглед..

Препаратите с този елемент почти не предизвикват нежелани ефекти. Но понякога употребата им може да причини гадене, безсъние, подуване на корема, неочаквана раздразнителност и горчив вкус в устата. Не забравяйте да информирате Вашия лекар за това, може би той ще намали дозата или ще предпише друго лекарство.

До кой етап от бременността пият фолиева киселина?

Приемането на този елемент е оправдано, освен това е необходимо на етапа на планиране на раждането на бебето, както и през 1-ви триместър след зачеването. След 12 седмици е по-добре да преминете към естествен витамин В 9.

Въпреки че има експерти, които твърдят, че женският организъм се нуждае от B9 през целия си живот и по време на бременност не бива да спирате да го приемате дори след 12 седмици. Във всеки случай само гинекологът трябва да предпише дозировката и времето на приложение..

Храни с фолиева киселина

По правило вегетарианците не са запознати с дефицита на витамин В9. той се съдържа в зелени листа и зеленчуци. Други хора, с недостатъчен прием на растителна храна (особено през зимата), трябва допълнително да приемат витаминен комплекс.

Важен елемент се намира в: зелени листа от спанак, маруля, лук, аспержи, магданоз, зеле; зелен грах; авокадо; сирене, кефир; цитрусови плодове; печени изделия от пълнозърнесто брашно; тиква; хайвер; плодове: кайсии, пъпеши, праскови; слънчогледови семки; боб; мая; яйчен жълтък; орехи; мляко на прах, извара.

Предлага се в продукти:

 • домати, портокали,
 • трици, яйца, зелен грах,
 • моркови, бобови растения, цвекло,
 • елда и овесени ядки, просо,
 • Също така се съдържа в черния дроб, месото, бъбреците, изварата, сиренето.

Какво причинява дефицит на фолиева киселина

Много жени не разбират напълно защо трябва да приемат този елемент? Може да се случи най-лошото - вродени деформации, например цепнатина на небцето, цепнатина на устната, мозъчна херния, психични разстройства. Може би забавено умствено развитие, разсеяност или, обратно, насилствена физическа активност. Това е цената на липсата на B9 в организма!

Ако една жена е пила орални контрацептиви, тогава тя има явен дефицит на фолиева киселина. Самата бъдеща майка може да забележи, че има малък запас от този елемент. В рамките на 1-4 седмици след зачеването тя има очевидни симптоми:

 • Слаб апетит,
 • Слабост, умора,
 • Раздразнителност,
 • Косопад,
 • А след раждането - депресия.

Не пренебрегвайте тези безобидни симптоми. Оказва се, че дори силният чай помага да се елиминира този ценен витамин от организма. Може би следователно дефицитът му се среща при 25-100% от населението..

Препарати с фолиева киселина

Всяко лекарство съдържа инструкции, но не се препоръчва да го приемате самостоятелно, без уговорка, тъй като лекарят ще предпише доза според вашите показания.

Как да използвам? Например, препоръчва се да пиете Elevit всеки ден 1 път на ден, по време на хранене. Може да се пие не само през първите 3 месеца от чакането на бебето, но и по време на кърмене..

Има просто таблетки с фолиева киселина, съдържащи 1 mg (1000 mcg) от този елемент. Само лекар може да каже за дозировката.

Folio съдържа 400 mcg B9 и 200 mcg йод. Лекарството се предписва при дефицит на йод и В9, което е много удобно.

Препоръчително е да се пият комплекси за бременни жени, това са Materna, Multi-tabs. Ако бъдещата майка вече приема тези витамини, тогава приемането на допълнителна доза В9 не е необходимо.

Комплексът Foliber включва и витамин В12. При продължителен прием на B9 количеството на горния елемент намалява, което също влияе върху общото благосъстояние на жената, поради което Foliber ще осигури на тялото два вида хранителни вещества.

Pentovit спечели положителни отзиви. След като го приеха, жените започнаха да заспиват по-лесно, появи се оптимистичен поглед към света, ноктите и косата изглеждат добре. Много жени предпочитат комплекс Vitrum, наричайки го магическо лекарство.

Някои жени се страхуват от предозиране с фолиева киселина. Експертите бързат да се успокоят - това не се случва, тъй като излишъкът му бързо се отделя от тялото..

Важно е да се знае, че в нашето тяло практически няма нужда от количеството на този важен елемент, поради което се препоръчва ежедневният му прием, особено за жени, носещи бебе.

Мога ли да го приемам 9 месеца? За жените е важно да приемат през първия триместър и след това можете да се попълните с храна.

Противопоказания за прием на фолиева киселина

Витамин В9 не се препоръчва за употреба при тежки алергични реакции и бронхиална астма, ако не спазвате тази препоръка, можете да предизвикате животозастрашаващи атаки на бронхоспазъм.

Фолиевата киселина активира растежа на раковите клетки, ако се открие рак, трябва да се забрави за известно време.

Противопоказание за употребата на витамин В9 е бъбречна недостатъчност и пиелонефрит, проблемът е, че фолиевата киселина се инициира от пролиферацията на епитела на бъбречните тубули.

В някои случаи реакцията на прием на витамин В9 не е напълно адекватна, започва повръщане, гадене, диария, изчезва сън, появяват се спазми, силна коремна болка, като в този случай дозата и необходимостта от прием на фолиева киселина се определят от лекаря.

Витамин В9 не се предписва при В12-дефицитна анемия, тъй като фолиевата киселина неутрализира витамин В12 и влошава състоянието на пациента.

Скъпи жени, фолиевата киселина е онзи елемент, чиято стойност за бъдещите майки не се отрича дори от яростните противници на синтетичните комплекси. Затова не се отказвайте от приема на фолиева киселина по време на бременност, за да предпазите бебето си от много сериозни заболявания..

Употребата на никотинова киселина: индикации и противопоказания

Витамини с янтарна киселина - източникът на живот

Нисък хемоглобин по време на бременност: причини и последици

Киселини по време на бременност: откъде идва и как да се отървете от него?

Възможно ли е да се правят упражнения по време на бременност

Витамин D3: кой се нуждае от него и защо, какви продукти и препарати го съдържат