Правилното и разумно използване на бременността при носене на плод ще се превърне в един от най-ефективните методи за поддържане на бременността. Това важи особено за жени, които в миналото са имали много проблеми с репродуктивната система..

Когато е необходимо, лекарят ще предпише лекарството в големи дози и дълги курсове. Възможно е жената да започне да приема лекарството преди бременност и да го приема толкова дълго, колкото е предписал лекарят.

Утрожестан може да се превърне в този спасител, благодарение на който бездетна жена с обичайни спонтанни аборти ще може да намери щастието на майчинството.

Защо имате нужда от лекарство

Можете да започнете да приемате сутринта преди бременността. Лекарят ще предпише лекарство много преди зачеването в следните случаи:

 • на фона на гинекологични проблеми, когато е необходимо да се създадат правилните условия в матката;
 • с изкуствено осеменяване;
 • с хормонален дисбаланс в тялото на жената;
 • с повтарящ се спонтанен аборт, когато в миналото една жена е имала 2 или повече спонтанни аборта.

Utrozhestan може да се приема през устата или чрез вагинално приложение. Независимо от начина на приложение, много е важно да се спазва предписаната доза. Колко трябва да вземете лекарството и до колко часа, специалистът определено ще обясни.

Правилно подбраното лечение преди зачеването ще създаде максимални условия за успешно зачеване. След като получи положителен резултат от теста, жената трябва незабавно да се консултира с лекар, за да започне консервационна терапия..

Какви ефекти има лекарството?

Утрожестан е абсолютен аналог на естествения прогестерон, който се образува първо в жълтото тяло на яйчника, а след това в плацентата. Понякога поради дефицит на прогестерон има много проблеми с носенето на ембрион, така че хормоналният препарат под формата на капсули гарантира, че се поддържа правилното ниво на прогестерон в кръвта на бременна жена. В допълнение, утрожестан има следните положителни свойства:

 • потискане на излишното естрогенно влияние;
 • регулиране на нивата на андроген с намаляване на мъжките хормони в излишък от тях;
 • ефект против отоци;
 • отпускане на мускулната система на матката (токолитичен ефект);
 • успокояващ ефект;
 • потискане на местния имунитет, което е необходимо за поддържане на бременността.

Най-добрият терапевтичен ефект ще бъде с вагинално приложение. Изборът на дозата се извършва от лекаря. Не е необходимо да се страхувате - предозирането е невъзможно, тъй като когато капсулите се вкарат във влагалището, лекарството в минимални количества попада в кръвта. В този случай локалният ефект върху органите на репродуктивната система ще бъде оптимален.

Какво предлага лекарството през втората половина на бременността

До 16-та седмица плацентата е напълно оформена, която предпазва плода и осигурява на бъдещата майка голямо количество хормони.

Дефицитът на прогестерон като рисков фактор отпада на заден план. Ако обаче е необходимо, лекарят ще Ви посъветва да използвате сутрин след 16 седмици. Показанията са следните ситуации:

 • скъсяване на шийката на матката;
 • промени в коагулационната система на кръвта, допринасящи за нарушаването на кръвния поток в плацентата;
 • повишен тонус на матката;
 • идентифициране на риска от гестоза.

След 16 седмици лекарят ще предпише вагинално приложение само сутрин. Това е необходимо за оптимална профилактика на ранното отваряне на шийката на матката и директно въздействие върху мускулните структури на матката.

Кога да спрете приема на капсули

Най-често сутрешното гадене се отменя от момента, когато плацентата е напълно оформена. Само ако няма усложнения или рискове. Ако е показано, лекарството трябва да се приема в дозите, посочени от лекаря..

Ако има скъсяване на шийката на матката, тогава ще е необходимо редовно да се оценява състоянието на излизане от матката с помощта на ултразвукова цервикометрия (измерване на дължината на шийката на матката с помощта на ултразвук). Техниката се прилага съгласно показанията в следните термини:

 • на 15-16 седмици;
 • на 20-22 седмици, когато се извършва задължителен ултразвук на плода;
 • на 25-26 седмици;
 • след 30 седмици, когато е необходимо да се направи последният ултразвук.

Ако цервикометрията е по-малка от 30 mm, тогава трябва да се използва Utrozhestan. Колкото по-къса е дължината на цервикалния канал, толкова по-голяма е дозата на лекарството.

Ако няма индикации, лекарят ще прекрати приема на лекарството на 16 седмици. Когато се налага да се използва сутрешно гадене за поддържане на бременност, специалистът ще даде препоръки за лечение преди следващия ултразвук. На всеки етап след цервикометрия ще е необходимо да се вземе решение за необходимостта от продължаване на приема на лекарството.

Необходимо е напълно да се отмени бременността при достигане на гестационната възраст от 34 седмици, когато независимо от състоянието на шийката на матката или признаци на заплаха за преждевременно раждане е необходимо да се спре употребата на хормоналното лекарство.

Важно условие за отмяна на сутринта е това да става постепенно. Дозировката на лекарството може да се намалява седмично в строго съответствие с препоръките на лекаря.

Utrozhestan е един от най-ефективните начини за запазване на бременността от ранните срокове и спокойно носене на плода след 16 седмици. Често без това лекарство е изключително трудно да се създадат най-удобните условия за ембриона и да се осигури оптималната дължина на шийката на матката през втората половина на бременността.

Не е необходимо да се страхувате, че ще има предозиране: предложените от лекаря схеми на лечение никога няма да доведат до превишаване на максималната доза. Всяка жена по време на бременност с анамнеза за проблеми с раждането на плода трябва да се съобрази с препоръките на лекаря.

Необходимо е да се приема сутрешно гадене, като се спазва дозировката на лекарството и продължителността на курса на лечение.

Как да използвам сутрешното гадене по време на бременност?

Здравейте! Периодът на раждане на дете за много жени може да бъде труден и за да го улеснят, гинеколозите предписват бременност по време на бременност. Показано е, когато възникнат хормонални нарушения, които могат да доведат до спонтанен аборт, преждевременно раждане и последващо безплодие. Според статистиката причината за подобни ситуации е липсата на прогестерон. Този хормон е необходим по време на бременност и се секретира от жълтото тяло (появява се след овулация и действа през първите три месеца от бременността).

Когато тялото на бъдещата майка се провали, производството на прогестерон се забавя, жената се предписва сутрин. Лекарството е заместител на прогестерона и се произвежда на негова основа.

Какво е утрожестан?

Инструментът принадлежи към категорията на половите хормони. Това е естествен гестаген, който може да замести прогестерона, секретиран от женското тяло. Необходимо е бременността да премине без отклонения. Хормонът се съдържа в лекарството в подобрена форма, която улеснява усвояването.

Той променя структурата на ендометриума на матката, така че оплодената яйцеклетка може свободно да влезе в нея. Намалява риска от свиване на матката и появата на хипертоничността й, подготвя млечните жлези за лактация.

Лекарството представлява желатинова капсула, предназначена за вагинално и перорално приложение. Вътре в тези капсули има човешки прогестерон, глицерин, желатин и масло. Лекарството се продава в дози от 100 ml и 200 ml.

Активното вещество на лекарството е създадено по специална формула, която насърчава пълното усвояване на лекарството от лигавиците на влагалището и стомаха. Когато бременността навлезе в кръвта по време на бременност, тя започва да изпълнява функциите на липсващия хормон.

Лекарството участва в укрепването на ендометриума, което е необходимо за фиксиране на яйцеклетката, намалява активността на мускулите на матката, фалопиевите тръби, предотвратявайки отхвърлянето на яйцеклетката и запазва плода, докато плацентата се оформи напълно. Друг полезен ефект от сутрешното гадене е подготовката на млечните жлези за лактация..

Лекарството има еднаква бионаличност за перорално и вагинално приложение. Но свещите са по-ефективни. С тяхното използване прогестеронът навлиза по-бързо в кръвта и достига ендометриума. Дори средните дози от лекарството осигуряват нормални нива на хормона в тялото на бременна жена. Приемането му позволява на ендометриума да узрее и да бъде готов за въвеждането на яйцеклетката.

Постепенното увеличаване на дозата през първия триместър може да замести необходимото ниво на естествен прогестерон. Терапевтичният ефект на лекарството става забележим след два часа, ако се приемат през устата, и след час при вагинално приложение.

Кога е сутрешната среща?

Лекарството е пречка за спонтанен аборт и помага да се поддържа бременността от първите дни. Лекарите го предписват веднага след потвърждаване на наличието на плода. Често бъдещите майки започват да използват лекарството в подготовка за зачеване и продължават след него.

Понякога бременността е показана през втория триместър. По време на употребата му параметрите на черния дроб на жената се проверяват редовно. Назначаването на сутрешен човек по време на кърмене е нежелателно. Ефектът му върху кърмата не е добре разбран..

През първите седмици на бременността се предписват вагинални супозитории. Те се инжектират ежедневно по едно и също време. Часовете на прием трябва да се спазват стриктно, за да се предотврати отрицателното въздействие на лекарството върху черния дроб и храносмилателния тракт. Пероралното приложение през първия триместър може да не е възможно поради токсикоза или вероятност от поява.

Сутрин в началото на бременността помага да се избегне маточната хипертоничност, възстановява нервната система на жената и свежда до минимум риска от спонтанен аборт, свързан с липса на прогестерон. Лекарството не влияе върху развитието на плода, но има малък шанс за хипоспадия. Плодът може да развие аномалия на стената на пикочните пътища. Това се случва рядко, но бъдещата майка трябва да е наясно със съществуването на опасността..

Utrozhestan след три месеца на бременността на практика не е назначен. След първия триместър ефектът му върху тялото на жената става незначителен. Лекарството се предписва само когато плацентата не може да произведе достатъчно прогестерон на по-късна дата..

Курсът на лечение за бременност по време на бременност ще продължи, докато желаното ниво стане постоянно. Обикновено се удължава със съкращаване на матката, бременност поради IVF, наличие на цервикална недостатъчност. Лекарството се предписва също след 20 гестационна седмица на жени, които преди това са имали преждевременно раждане, спонтанни аборти, цервикална хирургия.

Има случаи, когато бременността е показана през третия триместър. Това се случва, ако има омекотяване на шийката на матката, когато плодът е твърде нисък, със скъсена шийка. Лекарството се използва с висока заплаха от спонтанен аборт.

Гинеколозите са много внимателни при назначаването на бременност, когато раждането наближава. Тъй като в по-късните етапи приемането му е в състояние да провокира наличието на тромбоза и тежки чернодробни патологии.

За кого е показана бременност??

Предназначен е за лечение на заболявания, свързани с дефектното функциониране на жълтото тяло. Начинът, по който се приема, зависи от вида на патологичните промени. Сутрин по време на бременност се предписва през устата за:

 • висок риск от спонтанен аборт;
 • опасности от преждевременно раждане.

Вагиналната употреба е показана за:

 • токсикоза;
 • заболявания на хранопровода, вътрешните органи;
 • безплодие;
 • заплахата от спонтанен аборт и преждевременно раждане.

Лекарството може да се предписва за лечение на предменструални нарушения, нарушения на процеса на овулация, мастопатия. Използва се при менопауза, ако липсва гестаген в тялото на жената.

Инструкции за употреба на лекарството

Приемането на бременност по време на бременност възстановява необходимото ниво на прогестерон, без да причинява хормонални нарушения. При правилното използване на продукта няма усложнения. Това не допринася за увеличаване на теглото, не влияе на нормалния ход на бременността. Важно е дозите да са адекватни и схемата на лечение да бъде проектирана правилно..

Курсът на приложение и дозата на лекарството зависят от степента на хормонален дефицит и от това как протича бременността. За перорално приложение се предписват от 200 ml до 300 ml сутрешно гадене на ден. Капсулите се пият сутрин и вечер. Ако лекарството се предписва за предотвратяване на преждевременно раждане, дозите се повишават до 400 ml на ден.

Жената трябва да го приема на всеки 7 часа, докато състоянието й се стабилизира. След подобряването му дозата се намалява наполовина. Курсът продължава само до 36 гестационна седмица.

За вагинално приложение се инжектират 200 ml сутрешно гадене дневно. Ако състоянието на бъдещата майка е тежко, дозите се увеличават до 400 ml. В края на бременността лекарството може да се предписва от 22 седмици до 36 гестационна седмица. Ако съществува риск от спонтанен аборт, лекарството се прилага вагинално на всеки 12 часа. Курсът продължава до 12 седмици.

Свещите се поставят лесно и безболезнено. Първо трябва да си измиете ръцете, след това да извадите капсулата от блистера, да я поставите във влагалището с пръсти или апликатор. След това легнете няколко минути. Това е необходимо, за да може свещта да се разтвори добре и съдържанието й да се абсорбира във влагалищните тъкани..

Противопоказания

Използването на бременност по време на бременност практически няма отрицателни последици. Но лекарството има противопоказания. Те включват:

 1. Тромбофлебит или склонност към него.
 2. Чернодробни патологии.
 3. Маточно кървене.
 4. Разширени вени.
 5. Намалено или повишено производство на хемоглобин.
 6. Наличието на новообразувания върху гениталиите, гърдите.

Инструментът има свойството да провокира бързия растеж на редица тумори и забавя изтеглянето на течности от тъканите. Следователно, той изобщо не се предписва и се използва в малки дози за:

 • скокове на налягането при жената;
 • епилептични припадъци;
 • астма;
 • мастопатия;
 • главоболие с неизвестен произход;
 • бъбречни патологии;
 • диабет;
 • новообразувания;
 • заболявания на сърцето, кръвоносните съдове.

Лекарството не трябва да се използва при лупус еритематозус. Веднага се отменя, ако зрението на жената започне да пада, появят се кръвни съсиреци, се появи венозна недостатъчност и се появят мъчителни главоболия. Назначаването на бременност по време на бременност е допустимо само при установен дефицит на прогестерон. Когато причината за висок риск от спонтанен аборт са генетични патологии, инфекциозни заболявания на гениталните органи, травма, физическа активност, лекарството е противопоказано.

Странични ефекти

Страничните ефекти от употребата на лекарството са редки. Тяхната вероятност се увеличава, когато жената не спазва правилата за прием или има непоносимост към компонентите на лекарството. Възможни са неуспехи във функционирането на различни системи и органи. Бъдещата майка става прекалено сънлива, нервна или разсеяна. Жената има главоболие, постоянна депресия, световъртеж.

Може да се появят нарушения на изпражненията, повръщане, мастодиния, аменорея и маточно кървене. Страничните ефекти от употребата на лекарството са сърбеж, обрив, пожълтяване на кожата, акне, хлоазма.

Ако урожестан 200 mg се прилага вагинално по време на бременност, страничният ефект е локализиран. Във влагалището има усещане за парене, подуване, сърбеж, либидото намалява и започва повишена загуба на коса. При странични ефекти се забелязва леко увеличаване на теглото. Появяват се косми по бузите, брадичката, подуване, които сами изчезват. Може да се развие тромбоемболия.

В тежки случаи възниква анафилактичен шок. Разрядът, който се появява след използване на продукта, не се отнася за странични ефекти, ако те не надвишават допустимото количество. Това е нормалната реакция на организма към лечението..

Отмяна на сутринта

Лекарството принадлежи към класа на хормоналните лекарства, така че трябва да бъде отменено бавно. В противен случай в тялото на жената ще настъпи хормонален неуспех. За да се предотврати това, всяка седмица дневната доза се намалява със 100 ml. Ако е било ниско, намалявайте с 50 ml на всеки три дни. По време на периода на отнемане на лекарството бъдещата майка постоянно се наблюдава от специалисти. Има риск от кървене.

Замества сутринта

Лекарството може да бъде заменено с капсули и супозитории, наречени "Duphaston". В действие това е пълен аналог на утрожестан. Той също принадлежи към групата на гестагените, но съдържа не естествен, а синтетичен прогестерон. Останалите средства не са по-различни.

Специалистите имат различно отношение към наркотиците. Duphaston се използва отдавна, ефектът му върху тялото на бременна жена и плода е добре тестван и проучен. Лечебният ефект е по-изразен. Ето защо, със заплаха от спонтанен аборт, гинеколозите предпочитат да предписват дюфастон.

Утрожестан наскоро започна да практикува гинекология и акушерство. Действието му не е напълно изяснено. Много лекари се страхуват да предписват това лекарство на бъдещи майки. Дюфастонът обаче се понася по-зле, по-често причинява лошо здраве. Маточните таблетки по време на бременност се възприемат от тялото по-добре и нямат такива ефекти.

Не може да се каже, че едно от лекарствата има предимства пред другото. Изборът зависи от опита на гинеколога, състоянието на пациента, необходимостта от бързо лечение.

Друг заместител му е лекарството, наречено Ипрожин. Той също принадлежи към хормоналната категория, има същото съдържание, подобно действие и приложение, но струва по-малко. Аналог на утрожестан е по-евтиният пражисан. Предписва се само вагинално. Лекарството се предлага под формата на супозитории и гел.

Пражистан има по-малко противопоказания, но не може да се предписва в ранните етапи на бременността и в случай на аномалии в черния дроб. Тази група лекарства включва също ендометрин, който често се използва за лечение на безплодие. В действие е подобен на Утрожестан, отзивите на форумите за които са много положителни. По-скъпи и по-малко достъпни.

Предимства на сутринта

Лекарството се понася добре, не променя хормоналния фон и не води до пристрастяване. Когато се приема, метаболитните процеси не се провалят, провокирайки бързо напълняване. Плодът няма хормонален дисбаланс. Утрожестан помага не само за раждането на бебето, но и за зачеването му. След предписване на лекарството, състоянието на бременните жени става стабилно след кратък период от време. Рискът от спонтанен аборт изчезва.

Лекарството е ефективно за предотвратяване на преждевременно раждане, което може да се дължи на патологии на шийката на матката. Той се използва активно при планиране на бременност и увеличава възможността за зачеване..

Всеки, който приема утрогестан, трябва да помни, че той е хормонален и изисква постоянен медицински контрол. В противен случай съществува риск от прекъсване на бременността..

Прогестеронът, заедно с естрогена, е отговорен за развитието на плода. Следователно назначаването на такива хормонални лекарства в някои случаи е необходимо. Понякога жените се страхуват от тях, вярвайки, че хормоналните нива ще бъдат нарушени. Няма да стане. И отказът от лекарства води до патологии при формирането на плода, свиване на матката, намаляване на скоростта на клетъчно делене на ембриона, поради което той ще спре да расте. Може да се развие вътрематочна инфекция, да спре развитието на плацентата.

Хормоналните агенти ще отпуснат матката, ще помогнат на плода да се закрепи, ще създадат запушалка от слуз, която предотвратява проникването на инфекции. Те ще подредят нервната система на жената и ще предотвратят нова овулация. Следователно, ако лекарят е предписал такива лекарства, те трябва да се приемат точно по схемата, която той е предложил..

Ще се видим скоро в блога на Анна Любимова - mamadetochek.ru.

До колко седмици може да се вземе бременност

До кое време на бременността можете да използвате сутринта

Правилното и разумно използване на бременността при носене на плод ще се превърне в един от най-ефективните методи за поддържане на бременността. Това важи особено за жени, които в миналото са имали много проблеми с репродуктивната система..

Когато е необходимо, лекарят ще предпише лекарството в големи дози и дълги курсове. Възможно е жената да започне да приема лекарството преди бременност и да го приема толкова дълго, колкото е предписал лекарят.

Утрожестан може да се превърне в този спасител, благодарение на който бездетна жена с обичайни спонтанни аборти ще може да намери щастието на майчинството.

Можете да започнете да приемате сутринта преди бременността. Лекарят ще предпише лекарство много преди зачеването в следните случаи:

 • на фона на гинекологични проблеми, когато е необходимо да се създадат правилните условия в матката;
 • с изкуствено осеменяване;
 • с хормонален дисбаланс в тялото на жената;
 • с повтарящ се спонтанен аборт, когато в миналото една жена е имала 2 или повече спонтанни аборта.

Utrozhestan може да се приема през устата или чрез вагинално приложение. Независимо от начина на приложение, много е важно да се спазва предписаната доза. Колко трябва да вземете лекарството и до колко часа, специалистът определено ще обясни.

Правилно подбраното лечение преди зачеването ще създаде максимални условия за успешно зачеване. След като получи положителен резултат от теста, жената трябва незабавно да се консултира с лекар, за да започне консервационна терапия..

Утрожестан е абсолютен аналог на естествения прогестерон, който се образува първо в жълтото тяло на яйчника, а след това в плацентата. Понякога поради дефицит на прогестерон има много проблеми с носенето на ембрион, така че хормоналният препарат под формата на капсули гарантира, че се поддържа правилното ниво на прогестерон в кръвта на бременна жена. В допълнение, утрожестан има следните положителни свойства:

 • потискане на излишното естрогенно влияние;
 • регулиране на нивата на андроген с намаляване на мъжките хормони в излишък от тях;
 • ефект против отоци;
 • отпускане на мускулната система на матката (токолитичен ефект);
 • успокояващ ефект;
 • потискане на местния имунитет, което е необходимо за поддържане на бременността.

Най-добрият терапевтичен ефект ще бъде с вагинално приложение. Изборът на дозата се извършва от лекаря. Не е необходимо да се страхувате - предозирането е невъзможно, тъй като когато капсулите се вкарат във влагалището, лекарството в минимални количества попада в кръвта. В този случай локалният ефект върху органите на репродуктивната система ще бъде оптимален.

Енцефалопатия

за пациенти с енцефалопатия
Публикувано на 17.11.2019 г. от администратор

Повишеният тонус на матката е неприятно усложнение, което се появява при жените по време на бременност и се характеризира с образуване на спазми в перитонеума, които са придружени от болезнени усещания от херпес зостер.

Тъй като прекомерните маточни контракции предшестват нарушаването на местния кръвен поток, провокират развитието на ембрионална хипоксия и увеличават риска от спонтанен аборт, лекарствената терапия е показана за бременно момиче.

В повечето случаи на пациента се предписва Utrozhestan с маточен тонус, основното действие на което е насочено към нормализиране на хормоналните нива.

Какво предлага лекарството през втората половина на бременността

До 16-та седмица плацентата е напълно оформена, която предпазва плода и осигурява на бъдещата майка голямо количество хормони.

Дефицитът на прогестерон като рисков фактор отпада на заден план. Ако обаче е необходимо, лекарят ще Ви посъветва да използвате сутрин след 16 седмици. Показанията са следните ситуации:

 • скъсяване на шийката на матката;
 • промени в коагулационната система на кръвта, допринасящи за нарушаването на кръвния поток в плацентата;
 • повишен тонус на матката;
 • идентифициране на риска от гестоза.

След 16 седмици лекарят ще предпише вагинално приложение само сутрин. Това е необходимо за оптимална профилактика на ранното отваряне на шийката на матката и директно въздействие върху мускулните структури на матката.

Най-често сутрешното гадене се отменя от момента, когато плацентата е напълно оформена. Само ако няма усложнения или рискове. Ако е показано, лекарството трябва да се приема в дозите, посочени от лекаря..

Ако има скъсяване на шийката на матката, тогава ще е необходимо редовно да се оценява състоянието на излизане от матката с помощта на ултразвукова цервикометрия (измерване на дължината на шийката на матката с помощта на ултразвук). Техниката се прилага съгласно показанията в следните термини:

 • на 15-16 седмици;
 • на 20-22 седмици, когато се извършва задължителен ултразвук на плода;
 • на 25-26 седмици;
 • след 30 седмици, когато е необходимо да се направи последният ултразвук.

Ако цервикометрията е по-малка от 30 mm, тогава трябва да се използва Utrozhestan. Колкото по-къса е дължината на цервикалния канал, толкова по-голяма е дозата на лекарството.

Ако няма индикации, лекарят ще прекрати приема на лекарството на 16 седмици. Когато се налага да се използва сутрешно гадене за поддържане на бременност, специалистът ще даде препоръки за лечение преди следващия ултразвук. На всеки етап след цервикометрия ще е необходимо да се вземе решение за необходимостта от продължаване на приема на лекарството.

Необходимо е напълно да се отмени бременността при достигане на гестационната възраст от 34 седмици, когато независимо от състоянието на шийката на матката или признаци на заплаха за преждевременно раждане е необходимо да се спре употребата на хормоналното лекарство.

Важно условие за отмяна на сутринта е това да става постепенно. Дозировката на лекарството може да се намалява седмично в строго съответствие с препоръките на лекаря.

Повишен тонус - причини за

Причините за това състояние са много, основните са:

 • Многоплодна бременност (бременност с два или повече плода);
 • Многоводие;
 • Големи размери на плодове (под 4 кг);
 • Недоразвитие на женските полови органи (бебешка матка);
 • Многобройни аборти и кюретаж;
 • Диагностични манипулации;
 • Голяма физическа активност;
 • Правене на секс;
 • Психоемоционален стрес.

Последиците от това състояние зависят от това през кой триместър се е появил тонът. Ако говорим за първия триместър (12-14 седмици), това обикновено е заплахата от прекъсване на бременността. Ако навреме не потърсите помощ от специализиран център, може да възникне спонтанен аборт..

В допълнение, тонусът на матката може да бъде усложнение при такива заболявания като: остра респираторна инфекция, грип, тонзилит, пиелонефрит, вирусни инфекции. Ако говорим за втория и третия триместър, тогава има една заплаха - преждевременно раждане, в допълнение към това, активното свиване на матката може да доведе до нарушаване на маточно-плацентарния кръвен поток, което от своя страна ще доведе до фетална хипоксия. И ако това състояние стане хронично, това ще доведе до синдром на забавяне на растежа на плода..

Правилно приемане на Utrozhestan преди 36 седмици от бременността

И така, от самото начало на бременността е необходимо, естествено без паника, да се грижим за поддържане на здравето, предотвратяване на заболявания или поява на отоци и други симптоми на усложнения на бременността и заплахи за здравето. За целта можете да се консултирате с Вашия лекар и да изясните какви заплахи могат да възникнат в конкретен случай, какво трябва да се избягва и какво изобщо да се изключи и коя част е просто ограничена. Това се отнася не само за диетата или употребата на кафе, но и за самия начин на живот, по-точно онази част от него, когато човек се занимава с физическа или умствена работа, напряга определени мускулни групи и т.н..

Форма на освобождаване и състав на лекарството Prajisan 200

Prajisan се предлага в 3 форми:

ИзгледОписание
КапсулиТе са светложълти на цвят, съдържащи бяла мазна суспензия вътре..
Те се използват вътрешно:
 • с недостатъчна лутеална фаза;
 • да забременеете или да се подготвите за изкуствено осеменяване;
 • за увеличаване на плодовитостта и увеличаване на шансовете за зачеване на дете от 1-ви път.Приемът трябва да продължи около 3 седмици. Дневната доза е приблизително 250 mg, точните цифри зависят от индивидуалните характеристики на пациента и от това каква диагноза е поставена. Предлага се в опаковки от 10, 20 или 30 капсули.
СвещиТе се предписват, когато има заплаха от спонтанен аборт..
Дневна доза - 600 mg.
ГелСъдържанието на специални апликатори за еднократна употреба се вкарва във влагалището. Важно е да запомните: съставът на Prajisan гел съдържа сорбинова киселина - вещество, което може да причини дерматит. Ако след използване на гела сърбеж се усеща постоянно, трябва да откажете да използвате тази форма на лекарство..


Prajisan (Pragisan) 200 по време на бременност се предписва поради липсата му
Основното вещество на лекарството е хормонът прогестерон. Другите съставки включват фъстъчено масло, глицерол, сорбитолов разтвор, желатин. Като се има предвид формата на лекарството, компонентите могат да бъдат допълнени или променени.

Важно е да запомните: смяната на една форма на лекарството с друга е нежелана.

До кое време на бременността можете да използвате сутринта

Утрожестан е абсолютен аналог на естествения прогестерон, който се образува първо в жълтото тяло на яйчника, а след това в плацентата. Понякога поради дефицит на прогестерон има много проблеми с носенето на ембрион, така че хормоналният препарат под формата на капсули гарантира, че се поддържа правилното ниво на прогестерон в кръвта на бременна жена. В допълнение, утрожестан има следните положителни свойства:

Не всеки знае защо се предписва терапия с прогестерон. Utrozhestan може да се препоръча за жени, за да се предотврати спонтанен аборт, ако има риск от спонтанен аборт или има намалено ниво на прогестерон в кръвта.

Здравейте! от 600 ?? Еха! Взех максимум 200. след това 100. но свален късно, вероятно след 34. въпреки че ми беше казано, че изобщо е възможно без него. но за мен беше по-спокойно. Когато го завърших и не можах да го намеря в аптеката, изпаднах в истерия. броят ви на прогестерон изобщо не е висок. по долната граница, така да се каже. Все още не бих отменил. предайте след няколко седмици отново и гледайте. няма да е по-лошо. по-добре е да се застраховате и да спасите лялката. НО аз не съм лекар. Това е мое лично мнение! не бъди нервен! всичко ще бъде наред!

Проблеми с репродуктивната система:

 • скъсяване на менструалния цикъл,
 • помазване.

Други нежелани реакции:

 1. повишено натоварване на черния дроб,
 2. алергични реакции,
 3. застой на жлъчката, което може да доведе до жълтеница,
 4. повишено съсирване на кръвта, което може да доведе до задръстване под формата на тромбоза, което може да има лош ефект върху плода,
 5. осезаеми ефекти върху бъбреците и надбъбречните жлези.

Странични ефекти

Пациентите, приемали "Prajisan", говорят за наличието на някои странични ефекти от различни органи и системи. Сърдечно-съдовата система може да реагира с повишаване на кръвното налягане. От страна на метаболизма, отокът се счита за изразена реакция на "Prajisan" (експертните отзиви свидетелстват за това). Храносмилателната система е в състояние да се изяви чрез нарушения във функционирането на черния дроб, развитие на жълтеница. Продължителната употреба може да причини гадене и повръщане..

Също така, когато използвате Prajisan за дълго време, е възможно да намалите либидото, наддаване на тегло, болка и напрежение в млечните жлези, маточно кървене (нередовно). Възможна реакция на централната нервна система при продължителна употреба е депресия, кожен обрив, сърбеж, главоболие. Доста често пациентите говорят за появата на чувство на умора след прием на лекарството.

Utrozhestan: описание, инструкции за употреба и рецензии

Ако една жена забременее, без да приема това лекарство и в ранните етапи го използва, за да предотврати спонтанен аборт, тогава трябва да се вземат до 7-8 седмици, за да се намали заплахата до нула. Ако възникне заплаха на по-късна дата, се препоръчва да се възобнови приема на "Utrozhestan" и да се продължи, докато опасното състояние изчезне. Ако лекарството се използва за предотвратяване на преждевременно раждане, тогава се използва до 37-та седмица от бременността.

В идеалния случай прогестероновите хормони - прогестероните - се произвеждат от яйчниците. С настъпването на бременността - плацентата, в същото време те се превръщат в основните хормони, отговорни и осигуряващи запазването и нормалното развитие на яйцеклетката. Те също така носят отговорност за навременното започване на доставката и правилния й ход.

Показания

Въпреки положителния ефект на Utrozhestan и способността му ефективно да облекчава тонуса на матката, лекарството има свои собствени противопоказания. Когато предписва лекарство, лекарят определя риска за жената и ползите от планираното лечение. Не се препоръчва да приемате капсули Utrozhestan в следните случаи:

 • непоносимост към съставните компоненти;
 • алергични реакции при използване на Utrozhestan в историята;
 • тенденция към образуване на тромби;
 • вътречерепен кръвоизлив, включително в миналото;
 • вагинално кървене с неизвестен характер;
 • порфирия;
 • онкологични заболявания на млечните жлези или гениталиите;
 • лактационен период.

Кога наистина е необходим Утрожестан по време на бременност?

С радостна новина колосално количество информация пада върху бъдещата майка. И тъй, бидейки под влияние на хормони, мумиите се изнервят и изслушват всичките си усещания, а след това има толкова много всякакви истории на ужасите, предразсъдъци и митове.

Днес фризьорката каза, че нейните приятели са се отразили зле на децата: едната е имала забавяне в развитието на речта, а другата е имала тегло и ръст над възрастта, три години и вече гърдите са надути. За тези лекарства акушерът ми каза, че яйцата на момиченцето са дефектни.

По материали от yairody.ru

Лекарствени взаимодействия

Въз основа на метода на приложение, лекарството взаимодейства с други агенти по различни начини. Prajisan 200 по време на бременност при едновременно приложение на барбитурати губи своята ефективност. Същото се отнася и за приемането на Prajisan и Carbamazepine, Hydantoin, Rifampicin.

Капсулите могат да увеличат ефекта на следните вещества:

 • циклоспорин;
 • теофилин;
 • тролеандомицин.

Ако Prajisan се използва под формата на супозитории или гел, други интервагинални средства не трябва да се инжектират. Това ще предотврати възможната абсорбция на прогестерон..

Как да използваме свещите правилно

За да постигнете най-добър ефект, трябва да се научите как да използвате свещите правилно. Важно е жената да постави Utrozhestan възможно най-далеч във влагалището и по-близо до шийката на матката.

За да направите това, направете следното:

 • измийте ръцете си и ги избършете добре, за да не залепне свещта по тях;
 • легнете, огънете коленете си, сложете възглавница под бедрата си;
 • поставете свещта възможно най-дълбоко.

Препоръчително е да легнете поне половин час, така че лекарството да се абсорбира в лигавицата. Като алтернатива седнете тихо, без резки движения. Често жените се интересуват от това, което е по-добре Utrozhestan или Duphaston.

Въпреки факта, че тези две лекарства имат доста сходни показания за употреба, те не могат да бъдат наречени аналози. И все пак те имат различен химичен състав. Освен това в някои ситуации лекарят предписва едновременното приложение на тези формулировки. И все пак е по-добре да ги използвате последователно..

Как да изтеглите лекарството

Лекарят обикновено се опитва да предпише Utrozhestan за кратък период. Но в специални случаи може да бъде удължен до 28 седмици. И в много редки ситуации - до 35 седмици. Това е едно от онези лекарства, които трябва да се спират постепенно..

Да вземем пример, за да ви стане ясно. Ако мама приема 0,4 грама лекарство всеки ден, в рамките на следващата седмица дозата трябва да се намали с една четвърт. След още една седмица отново намаляваме количеството на лекарството със същата скорост..

И тази процедура се извършва, докато лекарството бъде напълно отменено. Често след Утрожестан жената има кървави отделяния. Не се страхувайте. Това се случва и в рамките на два дни изчезва.

Сутрин: до коя седмица от бременността да се вземе

Как действа Utrozhestan по време на бременност

След настъпването на бременността лекарството насърчава прехода на ендометриалния слой на матката в специално състояние, което осигурява нормалното развитие на ембриона до процеса на образуване на плацентата.

На по-късна дата прогестеронът елиминира тонуса на матката, което позволява поддържането на бременността.

Показания за употреба

Не всеки знае защо се предписва терапия с прогестерон. Utrozhestan може да се препоръча за жени, за да се предотврати спонтанен аборт, ако има риск от спонтанен аборт или има намалено ниво на прогестерон в кръвта.

Жената е изложена на риск в случай на:

 • История на спонтанен спонтанен аборт в началото на бременността, провокиран от гестагенна недостатъчност
 • Процедура за ин витро оплождане (с IVF)
 • Прием на Утрожестан или Дюфастон на етапа на планиране
 • Преждевременно раждане през втория триместър
 • Диагностициране на скъсяване на шийката на матката, след като жената забременее.

Как точно да приемате Utrozhestan по време на бременност, трябва да се консултирате с вашия гинеколог, ако е необходимо, той ще ви каже защо е необходима хормонална подкрепа и колко дълго ще продължи.

Перорални капсули

За да се предотврати спонтанен аборт, те пият хормонални капсули в доза от 100-200 mg два пъти дневно в продължение на 1 триместър. Ако долната част на корема се дърпа, е възможно удължаване на предписаното лечение. Не всяка жена знае колко седмици ще отнеме една капсула. Обикновено лекарството трябва да се прекрати не по-рано от 23-28 седмици..

С риск от настъпване на преждевременно раждане, лекарството на основата на прогестерон трябва да се пие на всеки 6-8 часа в доза от 400 mg, докато долната част на корема спре да се дърпа и останалите симптоми на тонуса на матката изчезнат.

След отстраняване на патологичните симптоми приемът на прохетерон не се отменя за бременни жени. Необходимо е жената да пие по 200 mg прогестерон на капсули три пъти на ден. Терапията с лекарството Utrozhestan продължава до 36-та седмица от бременността.

Ако бременната жена е пропуснала приема на Utrozhestan, тогава ще е необходимо да изпиете пропуснатата доза възможно най-скоро. В бъдеще трябва да следвате предписаната от лекаря схема и да не пропускате времето за приемане на хормонални капсули.

Интравагинална употреба

В случай на заплаха от прекъсване на бременността и за предотвратяване на обичайния спонтанен аборт с липса на естествен прогестерон, ще е необходимо да се поставят капсули във влагалището в доза от 100-200 mg два пъти дневно (препоръчителният интервал между приложението на лекарството е 12 часа). Необходимо е жената да вкара капсулите възможно най-дълбоко във влагалището. Utrozhestan се предписва до 2-ри триместър на бременността. В някои случаи се препоръчва да се отмени лекарството преди 34 седмици..

Схемата за използване на лекарството Utrozhestan след IVF се определя индивидуално. Интравагинално приложение на капсули се предписва от момента на инжектиране на HCG и до края на 2-ри триместър. Най-високата доза на лекарството е 600 mg, разделена е на три приложения. Анулирането на Утрожестан трябва да става постепенно.

Функции за анулиране

Ако жената приема лекарството по време на 1-ви и 2-ри триместър на бременността, анулирането му не трябва да бъде рязко. Например, ако жената пие 200 mg прогестерон на ден, а след това в продължение на 5 дни. дозата трябва да бъде намалена наполовина и през следващите 5 дни. анулирайте напълно. Поради това се препоръчва да започнете да намалявате дозата на Utrozhestan на 30 седмица от бременността. Завършването на хормоналната терапия ще бъде възможно на около 31 или 32 седмици.

След отмяна на хормоналния агент може да се появи леко кървене, което не е патология, те трябва напълно да спрат в рамките на няколко дни.

На 35-37 седмици е необходимо да се подложи на ултразвуково изследване, за да се оцени хода на бременността и да се определи дължината на шийката на матката.

Противопоказания

Не трябва да започвате хормонална терапия, ако:

 • Прекомерна чувствителност към компонентите на Utrozhestan
 • Сериозни нарушения от CCC
 • Тенденция към тромбоза и с развитие на тромбофлебия по-рано
 • Диагностициране на непълен аборт
 • Ракови процеси в млечната жлеза и вътрешните полови органи
 • Порфирия
 • Откриване на кървене с неизвестен произход.

С изключително внимание, Utrozhestan ще бъде предписан при наличие на бъбречна недостатъчност и нарушена чернодробна функция. Важно е да се преценят вероятните рискове и очакваните ползи от лечението. По време на хормонална терапия ще трябва да наблюдавате основната кръвна картина.

Защо Utrozhestan се предписва по време на бременност?

Статията разглежда Утрожестан по време на бременност. Казваме ви защо се предписва лекарството, инструкции за употреба, особености на употреба в ранните и късните етапи на бременността. Ще научите за противопоказанията и страничните ефекти на лекарството, как правилно да поставяте супозиториите, правилата за отнемане на лекарството.

Какво е Утрожестан

Utrozhestan е лекарство с активното вещество прогестерон, произведено под формата на жълти овални меки желатинови капсули. Съдържанието на капсулите е мазна, белезникава, хомогенна суспензия, без видимо разделяне на фазите. Отнася се до група прогестогенни агенти (прогестогенът е друго име на прогестерон).

Външен вид (снимка) на лекарството Utrozhestan

Този хормон играе важна роля по време на бременност. Той променя структурата на ендометриума на матката, за да улесни въвеждането на оплодено яйце в нея, намалява контрактилната способност на матката, предотвратявайки появата на хипертоничност на матката и прекъсване на бременността. Прогестеронът участва в подготовката на млечните жлези за кърмене чрез стимулиране на лактацията.

Лекарството се абсорбира от влагалището и стомашно-чревния тракт, в зависимост от начина на приложение на лекарството: орално или вагинално. В същото време, при интравагинална употреба на капсули, локалният ефект е по-изразен и желаният ефект се постига по-бързо, а приемането на капсули вътре по време на бременност е забранено..

Състав

Активното вещество на лекарството е микронизиран прогестерон, 1 капсула съдържа 200 mg от този компонент. Прогестеронът е важен за нормалния ход на бременността, така че лекарството често се предписва на бъдещи майки.

 • Слънчогледово олио;
 • соев лецитин;
 • желатин;
 • глицерол;
 • титанов диоксид.

Формуляр за освобождаване

Предлага се в картонени кутии от 7 капсули в 2 блистера, само 14 капсули в опаковка.

Къде да купя и цена

Можете да закупите лекарството в обикновена аптека или да го поръчате от онлайн магазин, той се отпуска с рецепта. Средната цена е показана по-долу:

 • Utrozhestan 100 № 28 капсули - 400 рубли;
 • Utrozhestan 200 № 14 капсули - 440 рубли.

Показания за употреба

Utrozhestan се препоръчва за употреба при жени с дефицит на прогестерон.

Пероралното приложение на капсули се предписва в следните случаи:

 • безплодие на фона на лутеална недостатъчност;
 • предотвратяване на обичайния аборт поради дефицит на прогестерон;
 • предменструален синдром;
 • пременопауза;
 • неуспех на менструалния цикъл поради нарушена овулация или ановулация;
 • заплашващ аборт;
 • хормонозаместителна терапия при жени в перименопауза и постменопауза (заедно с приложението на лекарства, съдържащи естроген).
 • профилактика (профилактика) на преждевременно раждане при жени в риск (с къса шийка и / или наличие на анамнестични данни за преждевременно раждане и / или преждевременно разкъсване на мембраните);
 • заплашен аборт или предотвратяване на обичайния аборт поради дефицит на прогестерон;
 • преждевременна менопауза;
 • хормонозаместителна терапия с липса на прогестерон с нефункциониращи (отсъстващи) яйчници (даряване на яйцеклетки);
 • подкрепа на лутеалната фаза в подготовката за IVF;
 • подкрепа на лутеалната фаза в индуцирания или спонтанен менструален цикъл;
 • хормонозаместителна терапия в комбинация с лекарства, съдържащи естроген;
 • безплодие поради лутеална недостатъчност.

Защо е необходим Utrozhestan по време на бременност?

По време на бременност специалистите предписват свещи Utrozhestan за бременни жени в следните случаи:

 • рискът от спонтанен аборт (спонтанен аборт);
 • нисък или дефицитен прогестерон в кръвта.

Ако една жена е имала спонтанни аборти в миналото, тогава Utrozhestan може да бъде предписан за профилактика. Със заплахата от прекъсване на бременността лекарството се използва спешно.

Сред другите показания за употребата на лекарството при бременни жени:

 • наличието на спонтанни аборти в миналото;
 • усложнение на бременността поради липса на прогестерон;
 • зачеването е настъпило с помощта на ин витро оплождане или процедурата е била извършена в миналото;
 • приемане на Utrozhestan или неговите аналози по време на зачеването;
 • миналата бременност завърши с преждевременно раждане;
 • безплодието е диагностицирано поради нарушение на втората фаза на менструалния цикъл;
 • скъсена шийка на матката.

Това са основните показания за употребата на Utrozhestan по време на бременност. В някои случаи лекарството може да бъде предписано по други причини..

Бременна и лекар

Приложение на Utrozhestan по време на бременност

Употребата на лекарството по време на раждането на дете трябва да се извършва само след преминаване на всички необходими тестове и назначение от лекар. Характеристиките на употребата на лекарството на различни етапи на бременността са посочени по-долу.

1 триместър

В началото на бременността лекарството е одобрено и често се препоръчва за употреба. Капсулите се вкарват във влагалището всеки ден и по едно и също време, което избягва вредното въздействие върху черния дроб и храносмилателния тракт. В допълнение, токсикозата може да попречи на пероралния прием на капсули..

Защо Utrozhestan се предписва през първия триместър:

 • профилактика и премахване на маточния тонус;
 • подобряване на нервната система;
 • предотвратяване на спонтанен спонтанен аборт;
 • запълване на липсата на прогестерон.

Как влияе лекарството върху плода? Отрицателното въздействие е почти напълно изключено. В редки случаи може да се появи хипоспадия (аномалия на уретрата). В същото време е препоръчително да се сведе до минимум приемът на каквито и да е лекарства в началото на бременността, тъй като по това време всички системи и органи на бъдещото дете са положени. Ето защо лекарството трябва да се предписва от специалист, въз основа на състоянието и анализите на бременната жена..

2 триместър

На този етап от бременността обикновено не са необходими лекарства. Защо Utrozhestan се предписва през втория триместър на бременността? Основната индикация е липсата на прогестерон, наред с други:

 • цервикална недостатъчност;
 • скъсяване на шийката на матката;
 • бременността настъпила с помощта на екстракорпорално оплождане.

В определени случаи анамнезата може да бъде изследвана, ако в миналото е имало спонтанни аборти, хирургически манипулации на матката, раждане предсрочно, приемът на Утрожестан се удължава за неопределено време.

3 триместър

От 30-та седмица на бременността Utrozhestan може да се предписва в такива случаи:

 • къса шийка на матката;
 • много ниска позиция на детето;
 • ранно омекотяване на родовия канал.

Приемът на Utrozhestan в края на бременността е оправдан само с висок риск от преждевременно раждане. Това се дължи на факта, че приемът на гестагенни лекарства има вредно въздействие върху състоянието на черния дроб и представлява особена опасност при тромбоза.

В същото време е важно да се разбере, че възможността и необходимостта от прием на Утрожестан се разглежда индивидуално във всеки отделен случай..

Инструкции за употреба и дозировка

Специалистът предписва метода и продължителността на приема на Utrozhestan въз основа на степента на дефицит на прогестерон и характеристиките на хода на бременността.

Пероралните капсули се приемат по този начин:

 • дневната доза е 200-300 ml, които се приемат през деня;
 • обикновено 100 ml от лекарството се приемат сутрин, а останалите - преди лягане.

За профилактика със заплаха от преждевременно раждане лекарството се приема по следната схема:

 • 400 ml на всеки 7-8 часа, докато се почувствате по-добре;
 • 200 ml на всеки 7-8 часа до 36 седмици от бременността.

За интравагинално приложение лекарството се инжектира във влагалището в доза от 200 ml всеки ден. Процедурата се извършва в легнало положение настрани, за предпочитане през нощта, за да може лекарството да действа напълно.

При съществуващата заплаха от преждевременно раждане, лекарството се използва ежедневно в доза от 200 ml от 22 до 36 седмици.

При съществуващата заплаха от спонтанен аборт в началото на бременността, Utrozhestan се приема ежедневно по едно и също време сутрин и вечер, като се спазва интервал от 12 часа, в количество от 200 или 400 ml до 12-та седмица на бременността.

Как да спрем наркотик

Тъй като Utrozhestan се отнася до хормонални лекарства, отмяната му трябва да става постепенно. Най-подходящият и успешен метод за прекратяване на терапията и профилактиката е да се намали дозата до 100 mg всяка седмица или 50 mg на всеки 3 дни..

По време на анулирането бременната жена трябва да се наблюдава редовно от лекар, така че ако се появи кървене, да се вземат всички необходими мерки.

Аналози

Ако по някаква причина приемането на Утрожестан е невъзможно, трябва да обърнете внимание на неговите аналози, списъкът на които е представен по-долу.

Дюфастон

Това е най-популярният аналог на Утрожестан. Характерната му характеристика е използването не на естествен прогестерон, а на неговата синтетична версия.

Произвежда се под формата на покрити таблетки, има 20 или 28 броя в една опаковка. Съставът съдържа дидрогестерон (аналог на прогестерон) 10 mg и други допълнителни вещества.

За да се поддържа нормално ниво на прогестерон за бъдещи майки, Duphaston се предписва по 1 таблетка 2 пъти на ден - това е стандартен режим на дозиране, който може да се променя от лекуващия лекар.

Лекарството е в много отношения подобно на Utrozhestan, но сред неговите странични ефекти няма сънливост, инструкциите за употреба показват, че „не влияе върху способността за шофиране на превозни средства и други механизми“, което може да е важно за някои жени.

Цена: 570-800 рубли.

Пражисан

Произвежда се под формата на капсули, в една опаковка има 10 броя. Съдържа 200 mg прогестерон и други помощни вещества. Prajisan, подобно на Utrozhestan, може да се приема през устата или да се вкарва във влагалището. Препоръчителната доза за бъдещи майки е 200-400 mg два пъти дневно.

Цена: 250-350 рубли.

Ипрожин

Лекарството се произвежда под формата на капсули, една опаковка съдържа 15 или 30 броя. Основната активна съставка е микронизиран прогестерон 100 mg. Агентът може да се приема през устата или интравагинално. За предотвратяване на спонтанен аборт бременните жени се предписват по 100-200 mg два пъти дневно. Продължителността на терапията се определя индивидуално.

Цена: 345-370 рубли.

Кринън

Лекарството е под формата на гел за интравагинално приложение. Всяка доза от лекарството е опакована в индивидуална бутилка за еднократна употреба. Активното вещество на лекарството е прогестерон, всяка бутилка съдържа 90 mg от този компонент.

Препоръчва се за употреба на етапа на планиране на бременността. При бременни жени е възможно да се използва само ако зачеването е станало чрез IVF и гелът е бил приложен в подготовката за процедурата. В този случай лекарството се използва само в много ранните етапи на раждането на дете..

Цена: 2500 руб.

Бременна жена се консултира с лекар

Противопоказания

Има редица заболявания, при които приемането на Утрожестан е невъзможно:

 • непълен аборт;
 • тромбофлебит;
 • тромбоемболични разстройства сега или в историята;
 • вагинално кървене с неизвестен произход;
 • вътречерепен кръвоизлив сега или в историята;
 • подозрение или наличие на злокачествени новообразувания на млечните жлези, гениталиите;
 • порфиринова болест;
 • тежки чернодробни патологии;
 • възраст до 18 години;
 • кърмене;
 • индивидуална непоносимост.

Лекарството се използва с повишено внимание, когато:

 • заболявания на сърдечно-съдовата система;
 • мигрена;
 • хипертония;
 • захарен диабет;
 • хронична бъбречна недостатъчност;
 • епилепсия;
 • депресия;
 • бронхиална астма;
 • дислипидемия;
 • фоточувствителност;
 • леки до умерени чернодробни дисфункции.

При неправилна употреба или предозиране на лекарството, когато се приема през устата, могат да се наблюдават следните нежелани реакции:

 • аменорея, менструални нарушения, ациклично кървене;
 • мамалгия;
 • депресия;
 • главоболие;
 • сънливост;
 • виене на свят;
 • гадене, повръщане;
 • подуване на корема, диария, запек;
 • сърбеж;
 • акне;
 • холестатична жълтеница;
 • кошери;
 • хлоазма.

При вагиналния метод на приложение се отбелязват следните нежелани реакции:

 • зачервяване на вагиналната лигавица;
 • парене и сърбеж в перинеума;
 • мазно отделяне.

Ако след употреба на лекарството се появи жълто или кафяво отделяне, тогава трябва да се консултирате с Вашия лекар.

В случай на една или повече нежелани реакции е необходимо да се консултирате с гинеколог.

Отзиви

Използвани супозитории Utrozhestan по време на ранна бременност, когато се появи тонус на матката. През първите няколко дни почувствах неприятно сърбеж и усещане за парене в перинеума, поради което исках да отменя това лекарство, но на третия ден тези симптоми, като хипертония на матката, преминаха.

През втория триместър гинекологът предписа супозитории Utrozhestan, тъй като в миналото имах преждевременно раждане и спонтанен аборт. Тя използва лекарството в продължение на 10 седмици, след което започва да го отменя съгласно схемата, предложена от лекаря. Бебето се роди здраво, самото раждане беше навреме.

През 3-тия триместър използвах Utrozhestan, тъй като ми беше поставена диагноза къса шийка на матката. Използвах лекарството до 36 седмици от бременността и след 9 дни родих. Може би това е просто съвпадение или може би лекарството наистина ми помогна да издържам бебето толкова дълго..

Utrozhestan е ефективно лекарство за тези, които планират бременност или вече са в позиция. Лекарството помага за поддържане на бременност в случай на такива сериозни проблеми като скъсена шийка на матката или хипертоничност на матката. В същото време е важно да се разбере, че това е хормонално лекарство, което има определен режим на прием и отнемане; може да се приема само според указанията на лекар, а не самолечение. Погрижете се за себе си и вашата лесна доставка!