На момичетата се казва колко е важно да се води календар на менструалния цикъл от най-ранна възраст. Не всички слушат такива съвети от гинеколози, но напразно. Редовното поддържане на менструалния календар дава възможност точно да се установи продължителността на цикъла, да се забележат отклонения от нормата във времето, да се открие бременност и да се изчислят благоприятни дни за зачеване и така наречените "безопасни" дни, когато вероятността е близка до нулата.

Веднага отбелязваме: календарният метод на контрацепция е изключително ненадежден, той не е в състояние напълно да ви предпази от нежелана бременност и още повече от ППИ. Изчисляването на дните, в които зачеването е най-вероятно ще ви помогне. Основните условия в този случай са воденето на менструален дневник в продължение на 4-6 месеца (колкото по-дълго, толкова по-добре) и редовността на менструацията.

Женският цикъл може условно да бъде разделен на няколко сегмента:

 • узряване на яйцето;
 • овулация;
 • преместване на зряла яйцеклетка в маточната кухина;
 • менструация.

Обикновено цикълът продължава от 21 до 35 дни, от които 2-7 дни падат върху действителната менструация. Характеристиките на хода на цикъла са много индивидуални, така че не бива да сравнявате тялото си с другите и да се ръководите от опита на вашите приятели. Ако сте загрижени за тежки или твърде оскъдни периоди, силна болка в наши дни, отделяне на странен цвят (например ярко алено или тъмно кафяво), трябва да посетите вашия гинеколог.

Най-благоприятните дни за зачеване се считат за 4-5 дни преди овулацията и 1-2 дни след нея. Овулацията (освобождаването на яйцеклетка, готова за оплождане) се случва приблизително в средата на цикъла: например, с продължителност 28 дни, това е 14 дни. Неговият подход и начало може да бъде индикиран от обилно, подобно на протеин лигавично отделяне от влагалището, леки болки в корема. Днес в аптеките се продават тестове за овулация, за да се изясни появата му. Най-голямата вероятност за зачеване всъщност е в деня на овулацията. Ако настъпи оплождане, менструацията не идва навреме..

Важно! Много момичета, които мечтаят да забременеят, започват да правят домашни мастилено-струйни тестове няколко дни преди датата на очаквания период, но това е погрешно. Въпреки факта, че съвременната фармакология произвежда тестове с много висока чувствителност, които могат да разпознаят бременността в ранните етапи, за надеждността на резултата трябва да изчакате деня от очаквания период. Ако не се появи кървене, на следващия ден от първата порция урина (това е важно, тъй като в нея се съдържа най-високата доза hCG) може да се направи тест. С всеки ден на закъснение нивото на hCG в урината се увеличава, следователно точността на резултатите от теста също се увеличава. На първо място, бременността се открива чрез кръвен тест за hCG, тъй като концентрацията на този хормон в него е 2 пъти по-висока, отколкото в урината. Следователно тези, които са особено нетърпеливи, трябва да посетят лабораторията 1-2 дни преди датата на очаквания период..

Ако зачеването не е настъпило, кървенето идва навреме и започва нов цикъл..

Вероятността за зачеване, в допълнение към деня на женския цикъл, се влияе и от други фактори, а именно:

 • качеството на сперматозоидите на партньора - с ниска жизнеспособност на сперматозоидите, полов акт дори в благоприятни дни има много нисък шанс за оплождане;
 • здравословното състояние на жената като цяло;
 • наличието на хронични заболявания на органите на репродуктивната система, инфекция и др..

Важно! Календарният метод не е надежден метод за контрацепция! Концепцията се влияе от огромен брой фактори и е просто невъзможно да се вземат предвид всички от тях сами. За много жени бременността е настъпила в резултат на полов акт на 4, 5, 7, 24, 26 ден от цикъла, които се считат за относително безопасни. Освен това веднъж или два пъти годишно женският цикъл може да протича без овулация и това се счита за нормално. Ако все още не планирате да станете майка, изберете по-надежден метод за контрацепция с вашия гинеколог..

Календар за зачеване

Календарът за зачеване ви позволява да изчислите най-добрите дни за зачеване на дете безплатно, онлайн:

Календар на зачеването: как да се изчисли?

Календарът на зачеването е удобно нещо, което позволява на жената да следи менструалния си цикъл, а именно да определя опасни и безопасни дни по отношение на възможна бременност. Календарът на зачеването на детето е форма, при която е необходимо да се въведе първият ден от последната менструация, програмата с помощта на различни цветове показва кои дни са най-„плодотворните“. Опитайте, календарът на зачеването е наистина много лесен за изчисляване!

За по-добро разбиране на това как работи програмата, ще дадем основните фактори, които са взети предвид при създаването й..

1. При по-голямата част от жените овулацията (единственият ден в месеца, когато яйцеклетката е готова за оплождане) настъпва приблизително в средата на цикъла. Погледнете календара на зачеването - денят на овулацията (точно средата на менструалния цикъл), както и няколко дни преди и след него са подчертани в оранжево и зелено.

2. Оплождането на яйцеклетката не може да се случи в дните на менструация, както и в самия край на цикъла. Тези "безопасни" дни са показани в розово (вижте календара за зачеване).

Можете също да проверите точността на получените данни, като наблюдавате състоянието си по време на овулацията..

1. Количеството на влагалищното течение значително ще се увеличи.

2. Повишаване на либидото (сексуално влечение).

3. Можете да забележите скок на базалната температура (измерена в ректума), но само ако предварително сте изградили графика.

4. Тест за овулация (може да бъде закупен в почти всяка аптека) показва положителен резултат.

5. Възможно е да има краткотрайна, болезнена болка в матката и яйчниците.

6. Лекарят, използвайки ултразвуково сканиране, разкрива признаци на освобождаване на яйцеклетката от яйчника.

Можете да изчислите календара си за зачеване точно сега! Въведете точните данни в началото на критичните дни (точна дата) и след няколко секунди ще получите необходимата информация. Имайте предвид, че на получените данни не може да се вярва на 100%, въпреки това тялото ни е голяма загадка и всякакви „малки неща“ като стрес или промяна на местоживеенето могат да повлияят на процесите в него.

Също така имайте предвид, че не овулирате всеки цикъл. Всяка жена в репродуктивна възраст има поне 2 цикъла годишно "безплодна".

Седем лесни начина за изчисляване на идеалните дни за зачеване

Това е важен, щастлив и дори тържествен момент. Решението за забременяване е взето, прегледите са назад (и ако не, е време да преминете тестовете, които са необходими при планиране на бременност). Отказали сте се от контрацептиви. Сега ще изготвим календар за зачеване и нашата услуга ще ви помогне.

Онлайн калкулатор на зачеването

Можете да изчислите деня на овулация и най-добрите дни за зачеване на дете без онлайн услуги - с листовка и писалка (формулите са дадени по-долу). Но калкулаторът за зачеване ще изчисли всичко по-бързо и по-ясно. Попълнете задължителните полета и кликнете върху „изпращане“. Ако вашият месечен цикъл се движи малко - след това 29, след това 30-31 дни, след това изчислете средната аритметична стойност за последните три месеца (сумирайте дължината на MC и разделете на три). Тази цифра трябва да се вмъкне в калкулатора..

Благоприятни дни за зачеване на дете след менструация

Много млади жени, планиращи бременност, са изненадани да разберат, че има само няколко благоприятни дни в менструалния цикъл за зачеване на бебе след менструация. Как да изчислим времето на овулация, за да забременея? Вероятността за оплождане зависи ли от външни фактори??

Зачеване на бебе след менструация

Женското тяло е проектирано по такъв начин, че настъпването на бременност непосредствено след началото на менструацията е почти невъзможно..

Менструалният цикъл е разделен на 2 фази, всяка от които се характеризира с определени процеси:

 • Фоликуларен. По това време настъпва развитието на фоликула, от който впоследствие ще излезе женската репродуктивна клетка. Последният етап от тази фаза е овулацията, когато вероятността за зачеване на бебе е максимална..
 • Лутеал. На мястото на яйцеклетката, която е напуснала яйчника, се появява жълто тяло. Хормоналният баланс се променя и тялото се подготвя да поддържа бременност, ако настъпи. Когато зачеването не е настъпило, функционалният слой на ендометриума се отхвърля, след което се появява менструално кървене, започва нов цикъл.

По този начин бременността е възможна само при овулация, когато яйцеклетката е готова за оплождане. Важно е да се проследят редовните промени в цикъла, за да се определят най-благоприятните дни..

Как да изчислим дни за зачеване на бебе след менструация?

Лекарите идентифицират така наречения прозорец за плодовитост - няколко дни в средата на цикъла, когато вероятността за зачеване е максимална. Ако жената има редовен цикъл, който продължава точно 28 дни, овулацията трябва да настъпи 14 дни преди деня на следващия период. При повечето потенциални майки освобождаването на яйцеклетка от яйчника настъпва между 11 и 21 ден от цикъла. Въпреки това, поради индивидуалните характеристики на женското тяло, овулацията може да настъпи по-рано или по-късно от посочения период..

Прозорецът за плодовитост се отваря няколко дни преди овулацията. Това се дължи на факта, че мъжките зародишни клетки могат да останат в маточната кухина до 5 дни и да оплодят яйцеклетка по всяко време. По този начин, ако незащитеният секс е бил на 9-ия ден след началото на менструацията и през останалото време двойката е била защитена, бременността все още е възможна..

Жена, която планира дете, трябва редовно да поддържа календар на овулацията и да проследява настъпилите промени. През периода, благоприятен за зачеване, се появяват някои признаци: умерени спазми в долната част на корема, отделяне, наподобяващо яйчен белтък, рязко повишаване на базалната температура, повишено сексуално желание.

 • фоликулометрия (ултразвуково наблюдение);
 • експресни тестове чрез аптечни тестове.

Какво определя благоприятните дни за зачеване на дете след менструация?

Възрастта е основният фактор, който влияе върху способността на жената да зачене. Лекарите смятат 23-31 години за най-доброто време за планиране на бременност. След това всяка година вероятността за забременяване намалява средно с 3%. По време на менопаузата няма овулаторни цикли, така че бременността не е възможна.

За да забременее в нов менструален цикъл, двойка, планираща дете, трябва да прави незащитен секс няколко дни преди освобождаването на яйцеклетката от яйчника и в деня на овулацията. Да бъдеш интимен в наши дни увеличава шанса да забременееш с повече от 30%.

Следните правила ще помогнат за увеличаване на шансовете за дългоочаквана бременност:

 • Провеждане на аптечен тест за овулация. Не винаги е възможно да се предскаже настъпването на „X-day“, като се използват изчисления в календара. Домашен тест ще ви помогне да определите подхода на овулацията с висока точност. Тестването трябва да се извършва в продължение на 4-5 цикъла в рамките на 5 дни в средата на цикъла. Ако през това време не е настъпила овулация, трябва да се консултирате с лекар..
 • Отказ на бъдещите родители да пушат. Цигарите имат изключително негативен ефект върху репродуктивните функции както на мъжете, така и на жените. Освен това в случай на бременност са възможни аномалии в развитието на ембриона, рисковете от спонтанен аборт се увеличават значително.
 • Ограничаване на употребата на алкохолни напитки. Алкохолът намалява плодовитостта на бъдещата майка и потенциален баща.
 • Поддържане на нормално телесно тегло. Жените със затлъстяване или с поднормено тегло много често имат проблеми с овулацията и редовността на циклите като цяло.
 • Отказ от изтощителна физическа активност. Умерените упражнения във фитнеса са добре, това насърчава здравето и поддържа тялото в добра форма. Ако обаче жената се занимава с професионални спортове и тренира твърде усилено, са възможни нарушения на цикъла и липса на овулация..
 • Правилното хранене. Американски учени са провели изследвания, според резултатите от които е установено, че определени храни имат ефект върху овулацията. Например бързите въглехидрати (сладкиши, тестени изделия, бързо хранене) предотвратяват това, докато бавните въглехидрати и съдържащите желязо храни имат обратен ефект..
 • Прием на витамини. Лекарите препоръчват прием на фолиева киселина и витамин С през първата фаза на цикъла и витамини А и Е през втората..
 • Ултразвуково наблюдение. Някои заболявания на гениталната област, поради които менструалният цикъл е нарушен, имат латентен характер и могат да бъдат открити само на чувствителни ултразвукови апарати от опитни специалисти. Използвайки фоликулометрия, лекарите проследяват фазите на цикъла и определят дали е настъпила овулация. Жената може да няма никакви симптоми, но от няколко години безуспешно се опитва да забременее. Например, при синдром на поликистозните яйчници, който се диагностицира само чрез ултразвук, оплождането в повечето случаи е невъзможно, поради което е необходима хирургична резекция на яйчниците и едва тогава циклите ще станат овулаторни.
 • Отказ от аборт. Процедурата, проведена в ранните етапи, на практика не е опасна и не засяга способността за раждане и раждане на здраво бебе в бъдеще. Медицинският аборт обаче може да доведе до сериозни хормонални смущения и липса на овулация. Механичното почистване увеличава вероятността от нараняване и възпаление на лигавиците на матката.
 • Проверка на здравето на мъжете. Много често бременността не настъпва по вина на мъжа. Качеството на сперматозоидите и плодовитостта се влияят от заседналия начин на живот, лошите навици, носенето на тесни дрехи, прегряването на скротума, тежката физическа активност.
 • Липса на притеснения. Мозъкът също влияе върху вероятността за зачеване на дете. Жена, която е под постоянен стрес от факта, че не настъпва бременност, несъзнателно задейства механизма на резистентност към зачеване в тялото. Трябва да се освободите от ситуацията и да се отпуснете, особено ако прегледите не показват никакви патологии.

Зачеването на дете след менструация в повечето случаи се случва в средата на менструалния цикъл, ако е редовен и няма патологии на пикочно-половите органи. Не се отчайвайте, ако дългоочакваната бременност не настъпи. Трябва да следвате прости правила, които ще помогнат да се увеличи вероятността от овулация..

Експерт: Ефим Семенович Единберг,
сексолог

Хареса ли ви статията? Просто кликнете върху бутоните в социалните медии и споделете с приятелите си!

Благоприятни дни за зачеване и как те са лесни за идентифициране

Познаването на благоприятни дни увеличава шансовете за зачеване на дете. Тези дни се влияят от продължителността на живота на сперматозоидите и яйцеклетката, както и от менструалния цикъл. За да настъпи зачеването, сперматозоидите трябва да достигнат зрялото яйце. Има много методи, използвани за изчисляване на благоприятни дни, и те включват познаване на средната продължителност на менструалния цикъл, признаци на овулация и дори използване на калкулатор за овулация..

Овулацията (освобождаване на яйцеклетки) и около 5 дни преди това са най-добрите дни за опит за зачеване. Всички останали по време на менструалния цикъл се считат за неблагоприятни дни. Но ако не искате да забременеете, тогава най-безопасният период е от 4-ия ден след овулацията до края на цикъла (началото на следващата менструация).

Как да изчислим най-благоприятните дни за зачеване?

Определянето на най-добрите дни за зачеване помага да се определи кога да се овулира, позволявайки ви или да избегнете бременност, или да увеличите шансовете си за бременност.

1. Графика на продължителността на менструалния цикъл (календарен метод)

Чрез проследяване на менструалния цикъл можете да определите колко дълго траят лутеалната и фоликуларната фаза. Ако цикълът ви е редовен, той също ви позволява да изчислите кога настъпва овулацията. Отворете електронна таблица или календар (например на телефона си) и маркирайте първия ден от периода си - това е началото на вашия цикъл. И след това също маркирайте деня, в който периодът ви приключва. Веднага след като започне следващият период, маркирайте отново първия ден. Продължете този процес в продължение на три до четири месеца, тъй като допълнителната информация ще доведе до по-точно определяне на благоприятните ви дни за зачеване..

Този метод може да ви помогне да разберете по-добре продължителността и последователността на менструалния си цикъл. Ще знаете кога следващият да започне и можете да изчислите периода на овулация и най-добрите дни за зачеване.

2. Най-благоприятните дни

Повечето яйцеклетки живеят 12 до 24 часа след овулацията и сперматозоидите обикновено могат да оцелеят до 5 дни във вагиналната среда, което е благоприятно.

Следователно най-добрият период за зачеване е 5 дни преди овулацията и в деня на овулацията. В повечето случаи овулацията настъпва между 12 и 16 дни след началото на менструалния цикъл. Това означава, че ако вашият цикъл е 24 дни, той ще бъде на 10-ия ден; ако 28 дни - 14 дни; ако е 35-дневен цикъл - овулация на 21 ден.

Въз основа на тази информация можете да определите най-благоприятните дни от месеца в зависимост от продължителността на вашия цикъл. Следващата таблица ще ви помогне при изчисленията:

Най-добрите дни за зачеване на дете, в зависимост от продължителността на менструалния цикъл

Продължителност на цикъла, дниБлагоприятни дни
245-10 дни
289-14 дни
тридесет11 - 16 дни
3516 - 21 дни

* Контрацептивни бележки: Ако планирате да използвате информация за овулацията като начин за контролиране на шансовете си да забременеете, трябва да избягвате секс някъде между 8 и 16 дни от всеки от менструалните си цикли. Ако не го направите, трябва да използвате презерватив, диафрагма или друг бариерен метод за контрацепция. За да бъде методът ефективен, трябва да сте внимателни всеки месец, да сте наясно как се променя тялото ви и да сте честни с партньора си относно менструалния цикъл..

Основните признаци на овулация

В някои случаи жените имат нередовен цикъл и за нея е по-трудно да определи подходящите дни за зачеване. След това трябва да знаете други признаци, показващи началото на овулацията..

1. Промени в шийката на матката

Ако цервикалната слуз е подобна на яйчен белтък по консистенция и външен вид, тогава овулацията или настъпва, или се приближава. Тази течност може да изглежда различно за всички жени, но овулацията обикновено е денят с най-вискозна течност..

2. Промяна в телесната температура

Повечето жени имат постоянна базална телесна температура (BBT) по време на менструалния си цикъл. Може да намалее леко в деня преди овулацията, но най-важната промяна е значителното увеличение на BBT, което започва в деня след овулацията и продължава. За да определите благоприятни дни за зачеване, трябва редовно да измервате температурата и да спазвате график за поне 3 менструални цикъла.

3. Твърдост на шийката на матката или промени в нейното положение

По време на овулацията шийката на матката претърпява много промени. Може да забележите, че е станало влажно, отворено, меко или повдигнато. Необходимо е да се обърне внимание на изследването на шийката на матката в продължение на няколко цикъла, за да може да се различи състоянието й по време на овулацията и останалите дни.

4. Вторични знаци

Вторичните признаци не се срещат непременно при всички жени, но също така могат да помогнат за идентифициране на благоприятни дни за зачеване. Някои симптоми включват повишено сексуално желание, подуване на корема, чувствителност на гърдите, лека болка или спазми в областта на таза, повишено възприемане на вкус или мирис.

5. Използвайте тестове за определяне на овулацията

Можете да си купите тестове за овулация от аптека или магазин. Те ще могат да предупредят за появата му 12-24 часа предварително. Принципът на действие се основава на измерването на нивото на лутеинизиращия хормон (LH), чието количество достига своя връх непосредствено преди овулацията. Трябва ви само тест за урина, за да определите кога овулирате. Това не е най-подходящият начин за определяне на най-добрите дни за зачеване, тъй като работи вече в самия край на плодородния прозорец, но е бърз и лесен..

Дните от лунния календар са благоприятни за зачеване

Най-добрите лунни дни за зачеване

2 лунен ден: отличен

Най-близкият ще започне на 22.06.2020 в 04:29.
Днес е един от най-добрите дни за зачеване! Дете, заченато на този ден, има голям шанс да бъде успешно и. прочетете напълно →

4 лунен ден: отличен

Най-близкият ще започне на 24.06.2020 г. в 06:46.
Четвъртият лунен ден е прекрасен и в същото време мистичен период за зачеване. В древни книги можете да намерите описание на това. прочетете напълно →

11 лунен ден: отличен

Най-близкият ще започне на 01.07.2020 г. в 16:53.
Един от най-добрите дни за зачеване на дете! Децата, заченати в единадесетия лунен ден, се раждат силни, волеви хора, с ясно изразени. прочетете напълно →

28 лунен ден: отличен

Най-близкият ще започне на 19.06.2020 г. в 02:44.
Днес е чудесно време за зачеване на дете, тъй като съдбата му ще бъде щастлива и животът ще бъде проспериращ. Тези хора често са. прочетете напълно →

Добри лунни дни за зачеване

1 лунен ден: добър

Най-близкият ще започне на 21.06.2020 г. в 09:41.
Денят е благоприятен за зачеване. Дете, заченато в първия ден от лунния месец, ще се роди силно, с висока степен на оцеляване и съпротива. прочетете напълно →

6 лунен ден: добре

Най-близкият ще започне на 26.06.2020 в 09:36.
Денят е доста подходящ за зачеване. Тези, които са заченати на шестия лунен ден, като правило са ужасни идеалисти. Те са активни. прочетете напълно →

7 лунен ден: добре

Най-близкият ще започне на 27.06.2020 г. в 11:02.
Това е доста подходящ период за зачеване. Хората, заченати през този период, ще имат добро здраве, издръжливост и ще се радват на живота. прочетете напълно →

8 лунен ден: добре

Най-близкият ще започне на 28.06.2020 в 12:29.
Осмият лунен ден е добър ден за зачеване. Дете, заченато през този период, има всички шансове да бъде богато и умно. прочетете напълно →

10 лунен ден: добре

Най-близкият ще започне на 30.06.2020 г. в 15:24.
Днес е достатъчно добър ден за зачеване на дете. Смята се, че децата, заченати през този период, се раждат със силна духовна връзка с. прочетете напълно →

14 лунен ден: добре

Най-близкият ще започне на 04.07.2020 в 20:53.
Денят е доста подходящ за зачеване на дете. Такива деца ще бъдат надарени със свръхчувствителност и специални, почти магически способности да възприемат околната среда. прочетете напълно →

16 лунен ден: добър

Най-близкият ще започне на 06.07.2020 в 22:27.
Дете, заченато на този ден, ще се роди с мил и нежен характер. Той ще има много силно чувство за съпричастност и. прочетете напълно →

21 лунен ден: добре

Най-близкият ще започне на 07/11/2020 в 23:55.
Днес е подходящият момент за зачеване. Децата, заченати в този конкретен ден, могат да израснат в истински лидери, борци за справедливост. прочетете напълно →

22 лунен ден: добре

Най-близкият ще започне на 13.07.2020 г. в 00:06.
Времето е доста добро за зачеване. Децата, заченати днес, са известни от най-ранна възраст с уникалната си памет и любопитство. прочетете напълно →

24 лунен ден: добър

Най-близкият ще започне на 15.07.2020 г. в 00:31.
Днес е добър ден за зачеване. Децата, които са заченати на този ден, израстват леко неудобно и неудобно в жестовете си. прочетете напълно →

25 лунен ден: добре

Най-близкият ще започне на 16 юли 2020 г. в 00:47.
Тези лунни дни са напълно подходящи за зачеване, защото децата, родени днес, ще имат удивителна съдба и силен характер, който ще помогне. прочетете напълно →

26 лунен ден: добре

Най-близкият ще започне на 17.06.2020 г. в 02:11.
Двадесет и шестият лунен ден е добър ден за зачеване, тъй като такива деца, пораствайки, често имат щастие и кариера. прочетете напълно →

30 лунен ден: добре

Най-близкият ще започне на 21.06.2020 в 03:42.
Това време е едно от най-добрите времена за зачеване! Дете, родено на тридесетия лунен ден, ще живее щастлив и дълъг живот. Сигурен,. прочетете напълно →

Неутрални лунни дни за зачеване

3 лунен ден: нормално

Най-близкият ще започне на 23.06.2020 г. в 05:31.
Днес е добър ден за зачеване. Децата, заченати на третия лунен ден, ще бъдат активни, упорити, принципни, волеви и силни личности. Такива. прочетете напълно →

5 лунен ден: нормално

Най-близкият ще започне на 25.06.2020 в 08:09.
Петият лунен ден не е най-успешният за зачеване, но не носи в себе си особено лоша енергия. Живот. прочетете напълно →

17 лунен ден: нормално

Най-близкото ще започне на 07.07.2020 в 22:55.
Добър ден за зачеване. Дори в древни трактати се открива информация, че децата, заченати на седемнадесетия ден на Луната, се раждат весели и. прочетете напълно →

18 лунен ден: нормално

Най-близкият ще започне на 08.07.2020 г. в 23:15.
Ако е възможно, не планирайте зачеване на дете на осемнадесетия лунен ден. Характерът и съдбата на такива деца ще бъдат много променливи, те ще бъдат. прочетете напълно →

27 лунен ден: нормално

Най-близкият ще започне на 18.06.2020 г. в 02:26.
Зачеването на този ден не е противопоказано, но опитайте се, ако е възможно, да го отложите за по-благоприятен период. Все пак това дете ще бъде. прочетете напълно →

Лоши лунни дни за зачеване

13 лунен ден: лош

Най-близкият ще започне на 03.07.2020 г. в 19:43.
Понастоящем не се препоръчва зачеване. Децата, заченати на тринадесетия ден на Луната, ще бъдат през целия им живот. прочетете напълно →

19 лунен ден: лош

Най-близкият ще започне на 07/09/2020 в 23:31.
Не е желателно зачеването на дете да се случи на деветнадесетия ден от лунния месец. С много положителни качества, които такъв човек ще притежава,. прочетете напълно →

20 лунен ден: лошо

Най-близкият ще започне на 07/10/2020 в 23:44.
Двадесетият ден на луната не е най-доброто време за зачеване. Децата, които са заченати по това време, ще страдат много. Това е абсолютно. прочетете напълно →

23 лунен ден: лош

Най-близкият ще започне на 14.07.2020 г. в 00:18.
Въздържайте се от зачеване на дете на двадесет и третия лунен ден. Днес енергиите са много непостоянни, те могат да повлияят на хората по непредсказуем начин. прочетете напълно →

Най-лошите лунни дни за зачеване

9 лунен ден: ужасно

Най-близкият ще започне на 29.06.2020 г. в 13:56.
Не трябва да зачевате дете на деветия лунен ден. Дори в древни източници се споменава за нов живот. прочетете напълно →

12 лунен ден: ужасно

Най-близкият ще започне на 02.07.2020 в 18:20.
Бъдете внимателни днес, денят е напълно късмет за зачеване, Луната оказва изключително негативно влияние върху това. И въпреки че децата заченаха на дванадесето. прочетете напълно →

15 лунен ден: ужасно

Най-близкият ще започне на 07/05/2020 в 21:48.
Опитайте се да избягвате зачеването на този ден, защото детето ви ще бъде надарено с много противоречив и сложен характер, а съдбата му няма. прочетете напълно →

29 лунен ден: ужасно

Най-близкият ще започне на 20.06.2020 г. в 03:08.
Бъдете много внимателни, зачеването днес е силно обезкуражено. Този лунен ден се счита за един от най-трудните и отрицателни за това. прочетете напълно →

Кога е най-доброто време за зачеване на дете и кои дни се считат за благоприятни?

 • Най-доброто време за зачеване
 • Как да изчислим овулацията?
  • Календарен метод
  • Измерване на базалната температура
  • Ултразвуково изследване
  • Готови тестове
  • Вагинален метод
 • Какво е календар за зачеване?
 • Благоприятни условия
  • Относно биологичната възраст
  • Сезонност
  • За времето на деня

  Планираната бременност според лекарите е много по-добра от неочаквана. В този случай рискът от развитие на нежелани заболявания, които могат да се развият по време на бременност, както при бъдещата майка, така и при нейното бебе е значително по-нисък. Тази статия ще ви разкаже кога е най-доброто време за зачеване на дете и кои дни се считат за благоприятни за това..

  Най-доброто време за зачеване

  За да разберете как да определите най-благоприятното време за зачеване на дългоочаквано бебе, трябва да разберете принципите на биологията - това ще ви помогне съвсем просто и лесно да разберете метода на изчисление.

  За оплождането са необходими две полови клетки. Единият е женски, а другият е мъжки. Изглежда, че всичко е просто, но не е напълно вярно.

  Женският менструален цикъл има няколко последователни фази. Всяка фаза има свои собствени характеристики. Основната функция на менструалния цикъл е узряването и подготовката на яйцеклетката за предстоящото оплождане. Тази характеристика е замислена от природата за продължаване на човешката раса..

  Оплождането на яйце е възможно само след узряването му. Също така е наложително яйцето да напусне яйчника и да навлезе във фалопиевата тръба. Това е необходимо, за да може женската репродуктивна клетка да се срещне с мъжката. Сливането на две полови клетки се нарича оплождане или зачеване.

  Лекарите отделят специално време в менструалния цикъл, когато яйцеклетката е узряла и готова за оплождане. Този период се нарича овулация. През този период вероятността за зачеване на бебе е най-висока. Трябва да се отбележи, че е възможно да се планира зачеването на дете не само за един ден..

  Специалистите идентифицират цял ​​период, когато вероятността от оплождане на яйцеклетките остава доста висока. Дефиницията му е съвсем проста - това е няколко дни преди и след овулацията. Това време е най-благоприятно за зачеване на дългоочаквано бебе..

  Как да изчислим овулацията?

  Изчисляването на планираната дата на зачеване много често се извършва точно чрез метода за определяне на овулацията. Има няколко различни опции за броене, които могат да се използват за тази цел. Всеки има предимства и недостатъци..

  Календарен метод

  Този метод е най-често срещаният, тъй като е доста прост. Всяка жена може да изчисли датата на овулация и благоприятния период за зачеване с помощта на календарния метод на изчисление..

  Благоприятни дни за зачеване на дете

  Повечето жени, които решат предварително да се подготвят за зачеване, спират да използват защита и започват внимателно да наблюдават телата си, водят календар, за да не пропуснат така наречените "благоприятни дни", необходими за зачеването на здраво бебе.

  След настъпване на овулацията яйцеклетката става плодородна. Има достатъчно време за мъж и жена да заченат дете.

  Сперматозоидите, попадащи в женското тяло, обикновено живеят до пет дни. Женското тяло освобождава пет благоприятни дни преди овулацията и 15 часа след нея. Следователно именно в тези дни вероятността от бременност е максимална..

  Най-успешният ден за зачеване, може да се каже пик, печеливш, е самият ден на овулация.

  За да определи точно правилния ден, жената може сама да създаде индивидуален график на зачеването..

  Индивидуален график за зачеване на дете

  Какво се изисква за това?

  Вземете удобен календар, който ви позволява да правите графични и цветни промени.

  Сега е моментът да приложите знанията и цялата информация за менструалния цикъл. Такива данни са необходими за точно изчисляване на благоприятните дни..

  За да започнете да изчислявате:

  • запишете датата на първия ден от последната си менструация;
  • посочете продължителността на менструалния си цикъл;
  • посочете колко дни трае менструацията ви.

  Например, менструалният цикъл е 28 дни. Продължителността на периода е 6 дни. Първият ден от менструацията ви е 24 ноември. Смята се, че при 28-дневен цикъл овулацията настъпва на 14-16 ден. Бройте от първия ден на месец 14 и 16 и маркирайте тези дати в календара (в нашия пример те падат на 7 и 9 декември). Добавете още 5 дни към тези дни и се оказва, че най-благоприятните дни за зачеване ще бъдат от 7 до 14 декември. Грешката в изчислението може да бъде плюс или минус 2-3 дни.

  Измерване на базалната температура

  Най-известният начин за определяне на благоприятни дни за зачеване е измерването на базалната температура. И най-изненадващото е, че с помощта на този метод като цяло можете да научите много за състоянието на тялото си - всъщност, да се подложите на преглед сами. Съветваме ви обаче да се въздържате от изкушението да си поставите диагноза непрофесионално, камо ли да предпишете лечение..

  Базалната температура е телесната температура в покой; по време на месечния цикъл тя се променя под въздействието на различни хормони в женското тяло.

  Данните от диаграмата на базалната температура ще ви позволят да разберете:

  • моментът на узряване на яйцето;
  • очакваното време на овулация;
  • как работи ендокринната система;
  • има ли гинекологични проблеми;
  • точен график на менструалния цикъл, началото на менструацията;
  • потвърдете факта на бременността.

  Какво е необходимо? Медицински термометър. Идеалният вариант е електронен термометър. След няколко секунди той ще измери температурата и ще ви уведоми за това с характерен сигнал.

  Има три начина за измерване на базалната температура: в устата, в ректума, във влагалището. Най-надежден резултат се получава при измерване на температурата в ректума.

  За да бъде успешен процесът на измерване на базалната температура, по-добре е да приготвите всичко вечер. Намерете място за термометър до леглото си. Ако решите да използвате живачен термометър, не забравяйте да спазвате правилата за безопасност. Не го слагайте без калъф, особено под възглавница, така че сутрин, когато спите, да не го счупите случайно.

  След събуждане не можете да ставате - трябва незабавно, в легнало положение, да измерите температурата. За да не забравите резултата, опитайте се веднага да запишете показанията в тетрадка, която, подобно на термометъра, трябва да се съхранява на удобно, лесно достъпно място..

  Най-добре е да измервате температурата едновременно. Разбира се, може да има и изключения, например неделният сън често трае по-дълго, но в този случай не забравяйте да направите бележка в графика. Защо е необходима тази прецизност? Всичко е свързано със състоянието на тялото. Всеки час сън повишава базалната ви температура с 0,1 градуса.

  Точността на определяне на температурата зависи и от "качеството" на съня. Тя трябва да бъде непрекъсната в продължение на три часа.

  За да изградите графика, трябва да запомните как изглеждат абсцисната и ординатната ос. Начертайте ординатата и маркирайте градусите (всяко поле представлява 0,1 градуса). Поставете дните на менструалния цикъл върху абсцисата. За бележки можете да отделите отделно място. Това могат да бъдат записи за състоянието на цервикалната слуз, различни причини, влияещи на температурата: болест, стрес, лош сън, консумация на алкохол и други..

  На всяко температурно ниво сутрин поставяйте точка и така през целия цикъл. След това свържете всички точки с една линия. За да получите точна графика на измерване на базалната температура, опитайте се да заобиколите местата с „много висока“ или, обратно, „ниска“ температура, когато свързвате точки, свързани, според вашите бележки, с някои негативни събития или влияния.

  Изгражда се температурната графика от миналия цикъл. Той е от пряко значение при определяне на овулацията. Ако го разгледате отблизо, можете точно да отбележите намаляването на температурната крива по време на менструация (първа фаза). Денят, когато започва да намалява, както и общата продължителност на процеса на понижаване, е индивидуален за всяка жена. В началото на последните дни на менструацията температурата е равна на нивото на фоликуларната фаза на цикъла. Това е период на ниски температури. Температурната маркировка в такива моменти съответства на 36,2-36,5 градуса. Тези температурни показатели се влияят от естрогените, които се секретират в големи количества..

  Втората фаза - лутеалната - се появява около 14 дни преди менструация и е фаза на по-високи температури. На границата между ниските и високите температури настъпва овулацията. Овулацията се отбелязва с намаляване на температурата с 0,1 градуса и след това рязко покачване. Обикновено по време на овулацията температурата във влагалището и ректума спада, понякога дори до 36,2-35,9 С. Често се случва намалението да не настъпи. Това означава, че денят на овулацията е този, който предшества деня, когато температурата се повиши. За да бъдете по-точни при определяне на овулацията, сравнете всички признаци, а именно маркираната базална температура и състоянието на цервикалната слуз.

  Когато настъпи бременност, температурата ще се поддържа на 37,1-37,3 градуса. Ако се дължи менструация, температурата ще падне в предния ден..

  Нека обобщим. Графиката на нормалната базална температура е двуфазна. Температурата в 1-ва фаза на менструалния цикъл се поддържа на нивото от 36,4-36,7 C, но са възможни индивидуални колебания.

  В деня, съответстващ на овулацията, температурата намалява с 0,3 ° C и след това се повишава с 0,6 ° C в рамките на 1-2 дни в сравнение с 1-ва фаза. Повишената температура трябва да се поддържа 11-14 дни. При липса на овулация не се образува жълто тяло, съответно не се произвежда прогестерон и температурата не се повишава.

  Изчислете календара на зачеването.

  Продължителността на месечния цикъл на жената се определя от броя на дните между първия ден на предходната менструация и първия ден на следващата. Средният цикъл е 28 дни, но може да варира от 21 до 35 дни. Продължителността на менструалния цикъл може да варира от месец на месец.

  Conception Calendar е програма, създадена специално за жени, която е лесна и лесна за използване. Помага за изчисляване на продължителността на менструалния цикъл, деня на овулацията, края на последната и началото на следващата менструация. А също така календарът има следните характеристики: Тази програма дава възможност да се изчислят „опасните“ и „безопасни“ дни за защита от нежелана бременност или, обратно, планиране на най-доброто време за зачеване на дете (подходящо само за жени с редовен менструален цикъл);

  Календарът на зачеването ще помогне да се определи очакваната дата на раждане в случай на бременност; Определяне на дните на предменструален синдром; И също така предлагат много друга полезна информация.

  Изчислете деня на овулацията по календара на зачеването.

  За да изчислите деня на овулацията, трябва да посочите първия ден от последната менструация:

  Какво е календар за зачеване

  Календарът за зачеване на детето е индивидуален план за съзнателно зачеване, съставен според менструалния цикъл на потенциална майка, където ясно и ясно са изписани все по-неблагоприятни дни за оплождане.

  Какво е необходимо, за да се роди здрав и щастлив човек? Бъди здрава и щастлива. Ето защо, преди да обърнете внимание на календара за зачеване на дете, ние насочваме вниманието ви към първите две очевидни и същевременно най-важни точки.

  1. Какво да направите преди зачеването на дете
  2. Как работи менструалният цикъл и какво представлява овулацията
  3. Как е зачеването
  4. Как да създадете календар за зачеване
  5. Как точно да изчислите дните на овулация и дали трябва да правите секс само в тези дни
  6. Как да зачена момче и как да зачена момиче

  Ако тялото на жената е отслабено и в дългосрочен план не е готово да роди и успешно роди бебе, тогава дори най-благоприятният ден от цикъла няма да доведе до зачеване. Същите изисквания за нивото на здравето важат и за мъжете. Алкохолът, наркотиците, никотинът, стресът, нездравословното хранене намаляват устойчивостта на сперматозоиди.

  Какво да правя преди зачеването на дете

  Преди да планирате, обикновено се препоръчва да се подложите на преглед, който най-често се състои само в проверка за скрити инфекции. Това, разбира се, не е достатъчно. Бъдете честни относно състоянието си, начина си на живот и ежедневните си нива на стрес. Навремето младите хора се подготвяха за зачеване, като пречистваха душата си (молитви, различни ритуали) и тялото (пост). Какво ни пречи, съвременните хора, да анализираме и подготвим тялото си?

  Освен "физика" има и енергиен аспект. Колко любов трябва да се даде за раждането на нов живот! Удивително е да почувстваш поредното туптене под сърцето си. Тогава идва разбирането, че витамините, въздухът и водата не са достатъчни за раждането, тук участват други, висши сили. Любов, например, единомислие или нещо подобно. Много е важно жената да бъде спокойна и да се доверява на мъжа..

  Трябваше да засегнем тези въпроси, а сега нека поговорим конкретно за женския цикъл и календара на зачеването..

  От дефиницията в първия абзац става ясно, че планирането на бременност започва с разбирането на собствения ви менструален цикъл..

  Как работи менструалният цикъл и какво представлява овулацията

  Овулация - периодът, когато зряла яйцеклетка се освобождава във фалопиевата тръба за последващо оплождане, най-доброто време за зачеване.

  Знаейки какъв е менструалният цикъл, слушайки усещанията в тялото си, можете да усетите в каква фаза сте сега..

  Следващата информация ще бъде полезна не само за момичета, които искат да забременеят, но и за всички жени, които все още не са достигнали менопаузата.

  Женствената природа е циклична. Здравословният менструален цикъл в идеалния случай продължава същото като лунния цикъл - тоест 28 дни. И точно като луната, в цикъла има фази на възход и спад - в нашия случай говорим за нивото на хормоните.

  Познаването и спазването на препоръките за всеки етап увеличава шансовете за успешно зачеване. И обратно, небрежното отношение към женските им характеристики може да привлече болести "в тази област", усложнения по време на бременност и дори безплодие.

  Какви фази на менструалния цикъл съществуват и кога се извършва овулацията??

  1. Менструация (1-5 дни от цикъла)

  Възможно е времето, когато изтичането преминава, болка в долната част на корема, хормонален спад. Наличието на силна болка е причина да посетите лекар! Може да имате липса на определени витамини (най-често Е), което също намалява шансовете за зачеване. Вдигането на тежести, силовите упражнения, особено на пресата, са категорично противопоказани. Има намаляване на имунитета. Този период е най-лесен за проследяване от една жена, така че няма нужда да се говори дълго време за него. Практикуваме храни, богати на мазнини (ядки, риба, ленено семе и 82,5% масло) и фибри (зеленчуци, трици).

  2. Постменструален период (6-13 ден от цикъла)

  Фоликуларна или естрогенна фаза. По това време се усеща високо ниво на изпълнение. Жената „цъфти и мирише”, когато е на върха на своята сексуалност. Тялото се подготвя с всички сили за възможно оплождане, така че жената се чувства енергична и привлекателна..

  3. Овулация (14-16 дни)

  Разделя цикъла точно наполовина и може да продължи няколко дни. По това време яйцето е узряло за оплождане. Тогава започва най-благоприятният период за зачеване. В същото време нивото на естроген намалява, хормонът е готов да бъде "заменен" с прогестерон, така че жените по това време често изпитват срив. Ако след период, пълен с впечатления, върхова производителност всеки месец по едно и също време настъпва енергиен спад, това е овулация. Температурата може дори леко да се повиши. Ако слушате себе си, тогава не пропускайте тези дни със сигурност. Полагаме големи грижи за себе си, избягваме стреса и натиска върху коремната кухина. Намаляване на имунитета се наблюдава до края на следващата менструация. Идва най-нежният период, често жената има романтично настроение, особено иска нежност, грижи.

  4. Постулаторен период. (16-24 дни)

  По друг начин се нарича „фаза на жълтото тяло“. На мястото на яйцето се появява жълто тяло, което провокира синтеза на прогестерон. За да се избегне повторно оплождане на яйцеклетката, плодовитостта на жената се намалява. Повишават се показателите за издръжливост, концентрация, сила. Базалната телесна температура леко се повишава. Но активност, както на втория етап, не се наблюдава.

  5. Предменструална фаза (25-28 дни)

  Ако оплождането не е настъпило, тялото започва да се подготвя за следващата менструация. Нивото на хормоните намалява, което може да доведе до рязка промяна в настроението. За да се предотврати болката в тази фаза, много физиолози препоръчват да се практикува леко кардио и да се избягват тренировки с тежести. Може да има леко подуване и неправилно поведение при хранене (искам да ям сладкиши). За да предотвратим набора от излишни килограми, ние следим диетата, фокусираме се върху протеиновите храни и фибрите.

  От гореизложеното заключаваме, че най-благоприятните дни, в които си струва да правите секс с цел зачеване, настъпват по време на периода на овулация (яйцеклетката е узряла и е готова да приеме спермата).

  Как е зачеването

  Зряла яйцеклетка в средата на цикъла от яйчниците навлиза във фалопиевата тръба. Има две тръби, обикновено яйцето влиза в една от тях: рядко се случва две маточни тръби да се изтеглят върху яйцето наведнъж, като в този случай при успешно оплождане се раждат братски близнаци (бебетата могат да бъдат от различен пол и са напълно различни един от друг). За разлика от сперматозоидите, яйцеклетката няма орган на движение: самото тя е неподвижна, „транспортирането“ й се извършва от фалопиевата тръба, която има своя перисталтика, подобно на червата. През първата половина на цикъла тръбата, като че ли, „изтласква“ сперматозоидите от матката към яйчника, като помага на клетките да се срещнат, през втората половина на цикъла с друго движение изтласква оплодената клетка в матката..

  Сперматозоидите по време на еякулация навлизат във влагалището, което обикновено е кисела среда, което е вредно за мъжката клетка. Тази среда става причина за мощен естествен подбор, така че оцеляват само „най-силните“.

  Освен това клетките навлизат в две фалопиеви тръби, където обикновено само една тръба съдържа зряла яйцеклетка. Структурата на женските тръби е сложна, на финалната линия до зачеването, повечето умират в гънки и бръчки, проправяйки пътя само за един победител. Винаги сам! По време на директно оплождане сперматозоидите отделят специален ензим, който като че ли разтваря черупката на яйцето в точката на контакт за части от секундата, позволявайки му да премине вътре, след което „портата“ се затваря за други мъжки клетки.

  Многоплодната бременност с еднояйчни близнаци настъпва след полов акт и разделяне на една оплодена клетка, което е много рядко и се счита за генетична неизправност. В същото време бебетата се раждат от един и същи пол и са много сходни.

  Оплодената клетка започва своя път и привързване към матката, тя се разделя много пъти, новите клетки в бъдеще ще станат основа за органите. Процесът на привързване към матката изисква бъдещата майка да се грижи за себе си, премахването на тежката работа и стреса. Идва времето на търга, затова се предпазвайте от стрес колкото е възможно повече! Много зависи от периода на подготовка за зачеване и първите месеци на бременността: от благосъстоянието на жената по време на бременността до здравето на новороденото и успеха при раждането.

  В старите дни сватбите обикновено се играеха през лятото и есента, по време на слънцето и сезона на прибиране на реколтата, така че заченатото бебе в най-крехкия си период да получи възможно най-много витамини, да се роди успешно през лятото и да получи първите витамини от топлия сезон за новородени. Разбира се, времето на зачеването в съвременния свят обаче не е критично и мъдростта на предците не бива да се пренебрегва.

  Как да създадете календар за зачеване

  Кои дни са благоприятни за зачеване и кога си струва да правите секс с цел зачеване? Първият начин - изчисляваме благоприятни дни с помощта на компютър.

  Сега има много електронни календари за предсказване и планиране на бременност. Това приложение може да се използва онлайн чрез компютър или да се изтегли на вашия смартфон. Разбира се, роботът изчислява благоприятни дни с известна степен на вероятност по отношение на средния брой дни в цикъла. Ще бъдете помолени да въведете датата на последния период, продължителността му и продължителността на целия цикъл. Устройството ще изчисли приблизително дните на овулация въз основа на тези данни..

  Най-добрите 4 най-добри приложения за планиране на бременност и проследяване на цикъла според нас.

  • Проследяване на периоди. Цялата информация за вашето здраве е защитена с таен код, можете да направите специални копия за посещение на лекар. Помага за изчисляване на цикъла и закъснението.
  • Дамски ден. Има възможност за автоматично напомняне, с максимална вероятност той изчислява благоприятни дни за зачеване и дни, когато възможността е много малка.
  • Период календар. Едно от най-добрите приложения, макар и на английски.
  • Любовен цикъл календар. Удобен с това, че е направен под формата на календар.

  Всъщност е подходящ обикновен календар за бюро или стена, където всяка фаза на цикъла може да бъде маркирана с различни цветове. Буквално два месеца наблюдение са достатъчни, за да се установят окончателно индивидуалните характеристики на цикъла, неговата продължителност и продължителността на всяка фаза.

  Как точно да изчислите дните на овулация и дали трябва да правите секс само в тези дни

  За съжаление дори ултразвуковото сканиране не може да открие овулацията всеки ден. Следователно можем да говорим само за прогнозния период. Поради влиянието на външни фактори (например стрес), този период от време може да се измести по-близо до началото или към края на цикъла. Пикът на женската сексуалност се пада на естрогенната фаза, която се превръща в овулация (виж по-горе в описанието на цикъла), не случайно природата е замислила това, в наши дни жената иска и прави секс, чувствайки се особено привлекателна. Искам да? Така че е необходимо. Ако просто се научавате да слушате чувствата си и имате нужда от изчисления, то те са прости.

  В идеалния случай трябва да проследите цикъла си от 8-10 месеца, за да разберете най-кратките и най-дългите цикли.

  Например, най-краткият ви цикъл е 28 дни, а най-дългият е 31 дни..

  Винаги изваждаме 18 от малко число (28-18 = 10. На десетия ден след началото на менструацията започва благоприятен период).

  Извадете 11. от по-голямото число (31-11 = 20). На двадесетия ден след началото на менструацията благоприятният период приключва.

  Разбира се, календарният метод отнема време и е неточен. За да изясним нашите наблюдения, тестовете за овулация могат да ни помогнат, сега те се продават във всяка аптека.

  Индивидуалният календар на зачеването на дете е интересен за възможността да се отгатне зачеването на момче или момиче.

  Как да зачена момче и как да зачена момиче

  Спермата може да има различни набори хромозоми. Някои са XX (момичета), други са XY (момчета). Y се отличават с по-малкия си размер, по-висока скорост и кратък живот (до два дни). X е по-дебел, по-бавен, но те живеят до 1,5-2 седмици, докато срещнат яйцето във фалопиевите тръби. Тоест, „момичешките сперматозоиди“ могат дори да изчакат менструация, да доживеят до следващата овулация и да оплодят!

  Американски учени предложиха метод за планиране на пола на дете. Степен на успех до 75%. Каква е същността на метода? Ако искате момче, правите любов в дните преди овулацията, по време на самата овулация и два дни след това. Ако искате момиче, тогава сексуалният акт трябва да се случи в началото на цикъла (след менструация) и в края, с изключение на дните на самата овулация.

  Календарният метод за планиране на бременността, както и всеки друг, не е точен, успехът на този метод до голяма степен зависи от случая. Опитът обаче не е мъчение! Първо, за жената е важно да разбере менструалния си цикъл, неговата продължителност и характеристиките на всяка фаза. Много е важно да обръщате внимание на вашето благосъстояние във всяка фаза, да слушате тялото си. Когато знаем продължителността на нашия най-кратък и дълъг цикъл, можем да изчислим нашия индивидуален благоприятен период за зачеване. Обикновено овулацията настъпва точно в средата на цикъла. Когато планираме пола на дете, ние действаме, като вземаме предвид характеристиките на сперматозоидите от различен пол. И най-важното, ние се отпускаме, наслаждаваме се и вярваме! Любовта прави чудеса, но раждането е чудо!