Хигиената на новороденото е жизненоважен въпрос, както и въпросът за топлината, ситостта, любовта. В съвременния свят на технологиите, където човек се опитва да улесни живота си и да го направи по-светъл, по-лесен, са измислени много устройства за къпане на бебе. Всички те са толкова красиви и, както пишат продуцентите, „необходими“, че някои родители се хващат за главите с мисълта „как мога без това?“ и веднага купувайте всичко, което предлага съвременният пазар. Помислете какво ни се предлага днес за къпане на новородено и от какво наистина се нуждаем.

Вана за къпане на новородено

В какво да се къпе новороденото зависи от смелостта на родителите и техните цели. Ако са решителни и искат детето да плува, да се закалява, то още от първите дни те ще започнат да къпят бебето в обща баня. В този случай те изобщо няма да се нуждаят от много аксесоари (пързалка, шезлонг, сал за къпане на новородени). Но има по-малко такива родители. Повечето са на мнение, че бебето трябва да има собствена баня - това е и по-удобно, и по-хигиенично, и просто - детето има СОБСТВЕНИ НЕЩА. Въпреки че, както отбелязват съвременните педиатри, бактериите на мама и татко не се страхуват от детето. Противопоказания има само в изключителни случаи..

Независимо от това, банята е по-вероятно за мама и татко - това е по-удобно и по-безопасно, както те мислят. Коя баня да изберете?

На първо място, когато избирате баня, обърнете внимание, че в нея има канализация - това е много важна подробност, защото си представете да излеете 3 кофи вода от банята, когато я няма. Желателно е то да е достатъчно дълбоко, тогава бебето може да се обърне на корема и то ще плува (въпреки че няма по-добро от споделена баня за това). Има и антимикробни бани, които не се нуждаят от дезинфекция, тъй като тяхната пластмаса вече включва микробан - специално антимикробно вещество. Можете да използвате обикновен, обикновен пластмасов. Но тогава, за удобство, ще трябва да си купите поне стойка. Ако средствата позволяват, тогава ще искате още: пързалка, мост, шезлонг за къпане на новородено.

И след като сте си купили баня на стойка, вече ще сте решили този проблем: гърбът на майката не боли и банята стои стабилно.

Има и анатомични вани, които са удобни за мама и татко, а не за бебето. В такава баня вече има вградена пързалка за плуване.

В такава баня новороденото ще лежи, а родителят, който се къпе, ще има свободни ръце. Тази баня не изисква много вода. Но бебето в него няма да може да се преобърне по корем и да плува.

Аксесоари за къпане

Слайд за къпане на новородени

Сега да поговорим за самата пързалка за плуване. Това е много, много удобно устройство: новороденото лъже, радва се на топла вода и вие го измивате. Плъзгачът за къпане може да се постави както във ваната на бебето, така и в общата баня. Може да се използва, докато бебето седне. Но това е в случай, че бебето ви е неактивно, спокойно. Тъй като изобщо не е подходящ за активни деца: те трябва да размахват ръце, крака, да плуват, да бягат. И никой плъзгач няма да ги задържи и да ги закрепите означава да принудите, да разчупите природата. Ако все пак решите да закупите пързалка за къпане на новородено, нека бъде мека, с високо качество (без рани и мирис). Предлагат се следните опции: обикновена пластмаса или гумирана.

Шезлонг и хамак за къпане на новородено

Има и опции за опростяване на пързалките, като например пързалка за велосипед за плуване, така наречения шезлонг и хамак за къпане на новородено. Не всеки харесва шезлонг: детето се изнася, пада от него.

Но други отзиви за хамака.

Отличен заместител на пързалката е хамак за къпане на новородено. Той е мек, просто анатомично подходящ за всяко бебе. Това е един вид бабин метод: валяк под главата, кърпа под гърба. И тогава има само 1 малка тъкан. Удобно е да се къпете, изсъхва бързо. Освен това струва много по-малко от слайд. Всичко гениално е просто.

Сал за къпане на новородено

И ето още един вариант за къпане на новородено - използване на сал. Това според мумиите е най-успешният вариант за устройства за къпане. Изработен е от шинц, пълнен с топки от полистирол. Тоест, ще трябва да се изсуши след употреба. Детето лежи в него перфектно: никъде нищо не го притиска, той е напълно във водата, следователно не замръзва, отстрани не му позволяват да се изнесе. И родителите не трябва да мислят какво да купят след това, защото бебето може да плува в него до 6-7 месеца. Именно това устройство има патент и добри отзиви от педиатрите..

Възглавница за къпане на новородено

Друг вариант за подпомагане на бебето във вана (или обща вана) е възглавницата за баня. Това е същата ролка на баба от пелена под главата, просто по-удобна форма, по-мека и не е необходимо да се прави всеки път.

В никакъв случай не трябва да се носи такава възглавница около врата на детето, тъй като е мокра. Целта му е да поддържа главата на бебето по време на къпане. Първо трябва да се постави във ваната преди да се изкъпе новороденото, така че да се напълни с вода и след това да се постави върху възглавницата на това новородено. Разбира се, трябва да изтеглите малко вода, така че тялото на бебето да е покрито с него малко, в противен случай възглавницата няма да изпълнява функциите си. Но ако все пак къпете бебето си в обща вана, тогава е по-добре да използвате други устройства, които позволяват на новороденото да плува, да се чувствате свободни от всички конвенции (дрехи, пелени, пързалки и т.н.).

Яка за къпане за новородени

Такъв кръг се поставя на врата на бебето и държи главата му във водата. Предназначен е за деца от раждането до 3-годишна възраст. Анатомично се измисля от разработчиците и за новородено не натиска никъде, не натиска и детето няма да падне от него. Но колко е обичан от децата е индивидуален въпрос. Има деца, които плуват в него с радост, а има и такива, които се опитват да го свалят, премахнат, тъй като по принцип не харесват нищо изкуствено. Отношението на родителите също е важно: те купиха, облякоха, сложиха бебето във ваната и... се изплашиха. Когато новородено „виси“ във водата, задържано от този кръг, на родителите изглежда, че устройството го притиска и бебето не му е удобно (той се мръщи, донякъде е възмутен). Но това е само първата реакция на бебето към нещо ново. Тогава ще му хареса как това дете с видеото.

Ако предлагате такъв кръг на дете до месец, тогава е по-вероятно то да бъде щастливо. След това има повече шансове да получите отказ, тъй като детето вече е свикнало да плува „по различен начин“. Но това е незаменимо нещо, ако новороденото посети басейна..

Кофа за къпане на новородено

В която и баня да къпете новороденото си, трябва да имате кофа за къпане. С него добавяте гореща вода към ваната, поддържайки температурата на водата по време на къпане на първоначалната й стойност (36 градуса или 24 - както вече сте научили детето си).

Каква трябва да е кофата?

Удобно! С дръжка, с отлив, не много голям или твърде малък. Дръжката трябва да е удобна за вас, тоест човекът, който ще къпе бебето, така че да можете да държите черпака с гореща вода, понякога дори в сапунена ръка. Необходим е прилив за насочване на поток гореща вода (обикновено на стената на банята, като постепенно се разбърква с охладената). А капацитетът е по-добър от литър, тъй като това е най-добрият вариант както по отношение на тежестта, така и по отношение на пълненето.

Защо не топла вода от електрическата мрежа? Е, дори само поради причината, че е по-лесно да се регулира температурата на водата в черпака, отколкото във водоснабдяването.

Билки за къпане на новородено

Придържайки се към традицията, ние продължаваме да къпем новородени в билки. Това е естествено, естествено. Виждаме, че варим и това е един вид ритуал за къпане. Какви билки се използват?

 • Дупа е една от най-често използваните билки при къпане на новородени, тъй като има антисептични и лечебни свойства. Изсушава кожата, така че след къпане бебето трябва да бъде смазано с бебешко олио или лосион за тяло..
 • Лайката е антисептик и има успокояващи свойства. Добър при бебешки кожни инфекции.
 • Градински чай, валериана и лавандула - насърчава отпускането и отпускането на детето, тъй като има успокояващ ефект.
 • Мечо грозде, майчинство - те помагат добре при колики: отпускат мускулите, успокояват.

Но има няколко правила за къпане на бебе в билки..

 1. Не смесвайте билки с различни ефекти. Има колекции от билки, но въпреки това е по-добре да къпете бебето във всяка трева поотделно.
 2. Сменете билките: къпете новороденото в една трева за един ден, втората в друга.
 3. Не можете често да се къпете подред, тъй като изсушава кожата.
 4. Обърнете внимание на реакцията на тялото към билките. Някои от тях могат да причинят алергии.

Пяна за къпане на новородено

В момента човечеството е измислило много удобни продукти за грижа за бебето. И не на последно място по отношение на значимостта и ползите са хигиенните продукти. За къпане на новородено това са: пяна за баня, бебешки сапун, шампоан, лосиони и кремове за тяло след къпане.

Пяната за къпане на новородено е чудесен начин да поддържате бебето чисто и да избягвате продължителна процедура за варене, филтрирайки билки за къпане. Освен това, ако някои билки изсушават кожата на бебето, тогава пяната съдържа както антисептични, така и овлажняващи компоненти. Когато избирате пяна за къпане на новородено, трябва да следвате тези препоръки:

 • купувайте пяна от известни производители - те се притесняват за качеството на продуктите, за тяхната репутация, така че всичко да бъде в съответствие с нормите и стандартите;
 • обърнете внимание на компонентите от растителен произход и ако има естери на масла, тогава е по-добре да откажете този продукт. И колкото по-малко минерали присъстват, толкова по-добре;
 • за непознати за вас компоненти, консултирайте се с дилъра.

Хавлиена кърпа за новородено

Къпането завършва с приятно накисване с мека бебешка кърпа. Разбира се, можете да използвате и велосипедна подложка за тази цел, но това не е най-удобният вариант: чаршафът бързо се намокри, количеството му ще бъде достатъчно само за увиване на новородено. Много по-удобна кърпа с качулка или халат.

При избора на кърпа, най-важното: съдържанието му е 100% памук, мекота и способност да абсорбира.

Ето списък на нещата, необходими за къпане на новородено. Но от какво точно се нуждае бебето, родителите определят въз основа на неговия темперамент, физиологични характеристики и неговите настроения, цели и финансови възможности.

Предмети за къпане на новородено

Ще започнете да къпете новороденото си от първия или втория ден от престоя си у дома. Това е отговорно и малко страшно.

Следователно всичко, от което бебето се нуждае за къпане, трябва да бъде подготвено предварително. Къпането на бебето е ежедневна процедура, която носи много удоволствие както на детето, така и на родителите..

В допълнение, той играе важна роля в развитието на новороденото - това е ново преживяване, и втвърдяване, и здрав сън..

Какво е необходимо за къпане на новородено - списък на необходимите елементи:

 • Баня. Това е най-голямата покупка за къпане на новородено и най-важната. Тавите за къпане са изработени от пластмаса. Преди да се къпете, трябва да го измиете с бебешки сапун. В тази баня можете да къпете само бебето, не можете да перете дрехи в него или да го използвате за някакви други цели на трети страни. Най-добре е да имате плоско дъно на бебешката баня, но може да предпочетете и специална ортопедична вана..
 • Плъзгач или хамак. Това е покупка по избор, но в началото те ще улеснят неопитната майка да къпе бебето, тъй като поддържат главата му.
 • Каничка за вода. Или всеки друг съд, в който приготвяте вода за изплакване на бебето след къпане. Температурата на тази вода трябва да бъде с един градус по-ниска.
 • Термометър за вода. Може да се закупи в аптеката. Оптималната температура за къпане на новородено е 37 градуса.
 • Бебешки сапун. Препоръчително е да къпете бебето си със сапун не повече от 1-2 пъти седмично. Предлагат се и почистващи препарати без сапун за къпане.
 • Билки за къпане. Къпане на кладенче за новородено във вода с добавяне на отвара от лайка или низ. Можете също така да купите готови екстракти от различни билки за къпане на бебета в бутилка.
 • Гъба за миене. Но най-доброто е просто някакъв вид мека кърпа.
 • Кърпа за баня. Голяма мека памучна кърпа. Специалните кърпи с качулка за новородени не са много удобни, но са предназначени за по-големи деца.
 • Калиев перманганат е необходим за къпане на бебе само през първите дни, докато пъпната рана заздравее. Но с това лекарство трябва да бъдете много внимателни - първо разтворете няколко зърна в малък контейнер, докато изчезнат напълно, след това изсипете във ваната.
 • Воден филтър. Отначало някои експерти препоръчват да се къпе бебето във варена вода, други - за обикновена вода. Във всеки случай водният филтър, монтиран в душа, ще бъде от полза - той неутрализира хлора и други опасни примеси в чешмяната вода..
 • Бебешкият плувец може да се използва от раждането, за да помогне на вашето бебе да се отпусне и да извлече максимума от банята си. Също така ще помогне на детето да обича водата и да се научи да плува по-бързо.

Списъкът на това, което новороденото се нуждае от къпане, можете да коригирате от вас. Ако решите да изкъпете детето си веднага в голяма вана, тогава, разбира се, нямате нужда от пързалка или хамак, но определено имате нужда от кръг около врата си. Има и противници на употребата на калиев перманганат, но въпреки това през първите дни употребата му не е лишена от смисъл.

Основното нещо, от което бебето се нуждае за къпане, е чиста топла вода и вашите чувствителни, любящи ръце.!

Бебешки къпане

Нови отзиви

Постелка за баня Pondo Kids Fairy Tales 69x39 cm

Готин килим, в действителност също толкова ярък и цветен. Прикрепен към банята с вендузи. Единственото нещо е, че има много вендузи и те са много малки, би било по-добре, ако бяха по-малки и големи, иначе става скучно да се прикрепя

Малка ангелска табуретка Malyshariki

Доста ниски 20 см. Тесно долно стъпало (12,5 см). Дете с размер на крака по-голям от 12,5 см не е удобно да се издига, петата виси надолу, което не е безопасно. Горната част е 17,5 см. При размер на крака 15 см вече не е удобно: преместих малко крака си и вече можете да паднете. Детето е като еквилибрист в постоянно напрежение да се съпротивлява. И ако тази атака се използва за тоалетната, толкова общо око и око.

Сгъваема интелигентна вана FunKids

Ваната е добра, без мирис на гума и без дефекти. Сгъва се много компактно. В разгънато състояние е много стабилен. Размерът е достатъчно голям.
От минусите водата в него се охлажда много бързо, за разлика от обикновената пластмасова баня (по-голямото дете имаше пластмаса).

Играчки за къпане на бебета за плуване

Много готини Костенурки! Много по-добре от всички онези гумени бръмчалки, които се пълнят с плесен. Те ни служат много дълго време. Лесно се навива, отличен плувец. Дъщерята беше доволна от къпането с тях)

Аквариум за щастливи бебешки играчки

Играчката просто бомбардира! Дъщеря ми е на 1 година и се интересува много от книги, обича да разлиства и да разглежда снимки. Поръчах й тази сладка малка книжка за игра в банята. Дъщеря ми наистина го хареса! Забавни герои, зумер на първата страница. Хареса ми качеството на материала. препоръчвам.

Къпането на деца е труден и вълнуващ процес. Мама трябва да организира хигиенна процедура по такъв начин, че бебето да се чувства комфортно и възможно най-безопасно, но в същото време му е било интересно - абсолютно всички капризи се раждат от безпокойство и скука.

Продуктите, представени в този раздел на нашия онлайн магазин, са предназначени да улеснят тази задача..

 • Надуваеми пръстени за новородени. Такъв аксесоар се поставя на врата на детето и внимателно фиксира главата му в желаната позиция. Специалните вътрешни шевове не притискат деликатната кожа.
 • Баните и стойките за тях се използват за бебета от раждането, които все още имат страхотна баня за възрастни. Ярки пластмасови и силиконови модели могат да се монтират както в стандартни купички, така и на специални стойки, които издигат бебето на височина, удобна за родителите.
 • Седалките и пързалките са от съществено значение за малките деца, които все още не са се научили как да държат главите си. Устройството ви позволява внимателно да фиксирате детето в дадена позиция и да не се страхувате, че след като направи неловко движение, той ще падне във водата.
 • Термометрите за измерване на температурата на водата често се правят под формата на играчки, с които децата ще се интересуват от процеса на къпане.
 • Кърпа или нос с качулка ще ви помогнат да пренесете бебето си от банята до спалнята, без да се страхувате от замръзване или настинка на открито.
 • Детските играчки озаряват всички досадни процедури за един писък и го учат, че банята е мястото, където винаги е интересно и забавно, което означава, че къпането не си струва сълзи.

Разделът съдържа още соли за вана, силиконови и гумени подложки против хлъзгане, аксесоари за съхранение на детски играчки и хигиенни артикули и кърпи от производителите Munchkin, BabyOno, Canpol, HappyBaby, BabyCare и др..

Какво е необходимо за къпане на новородено?

Лекарите препоръчват къпането на новороденото бебе всеки ден. Къпането е необходимо не само за хигиенни цели, но е полезно и за имунитета на детето. За да къпете бебето си, може да се нуждаете от специални бански.

Какво трябва да къпете новородено бебе (списък)

1. През първия месец, докато пъпната рана заздравее, детето трябва да се къпе в бебешка вана. Тогава много родители предпочитат да се къпят в обикновена баня, но за първи път със сигурност е необходимо да закупите бебешка баня.

Ваните за къпане на новородени са различни. Има обикновени, с пързалка, анатомични. В продажба има и тави, които могат да се поставят на обикновена вана. Те имат специални широки страни за това. Това е за удобство на родителите, когато къпят бебето си..

2. Би било хубаво да вземете специален шезлонг за баня. Това ще улесни къпането. В продажба има дори велкро подложки, за да не се плъзгат.

3. Закупуването на термометър за вода също ще бъде задължително, тъй като се препоръчва да се къпе бебето стриктно при температура 36,6-37 градуса.

4. За хигиената на бебето трябва да закупите специален продукт за къпане. Това може да бъде както бебешки сапун, който е твърд и течен, така и бебешки душ гел. Бебешкият шампоан също може да бъде полезен, но много хора измиват главата на бебето си с бебешки сапун. Продават се и специални бебешки пяни за къпане, така че къпането се превръща в не само полезна, но и вълнуваща процедура. Но да ги купите или не - всеки родител избира сам.

5. Трябва да знаете, че за бебето трябва да се използва само мека кърпа. В продажба има специални гъби за малки деца, подходящи са и меки хавлиени ръкавици.

6. Наложително е старателно да се измие сапунената пяна от кожата на новороденото. За да направите това, имате нужда от водна лъжичка. По-добре е да закупите малък, лек водолаз, тъй като и двамата родители не винаги ще могат да се къпят.

7. Когато избирате кърпа за бебе, трябва да обърнете внимание на факта, че е мека. Идеалният вариант е хавлиена хавлиена кърпа за пренасяне на бебето от банята в стаята за по-нататъшни процедури.

8. След къпане бебешката кожа трябва да се третира с бебешки крем (може да се използва и бебешко масло). Ако бебето има обрив от пелена, тогава също трябва да използвате бебешка пудра..

9. Освен всичко друго, все още трябва да се грижите за лицето на бебето, което се избърсва с памучни тампони, не забравяйте за ушите с чучур. За да не остане вода в ушите, памучният тампон е разделен на 4 части и са направени 4 бичура, с които те премахват излишната влага. Такива флагели се използват и при лечението на носа..

Направете къпането забавно за вас и вашето бебе!

Преглед на най-удобните аксесоари за къпане за новородени

Водните процедури трябва да доставят на бебето радост, защото след отлично вечерно къпане бебето бързо и здраво заспива, а останалото става по-добро..

За много родители, особено ако детето е първо, ежедневният хигиенен ритуал се превръща в истинско предизвикателство.

Но за да предотвратите това, се нуждаете от малко опит (той се появява бързо), както и подходящите устройства за къпане на новородени.

Полезни аксесоари за къпане на бебета

Има огромен брой устройства, предназначени да фиксират бебета в малки или големи бани..

Основната цел на всички устройства от този вид е да освободят ръцете и да намалят натоварването на гърба на родителите, тъй като няма нужда да държите детето, страхувайки се, че то случайно ще се потопи във водата с главата си. Какви аксесоари за къпане на новородени съществуват на съвременния пазар, ще разгледаме.

пързалка

Плъзгачът е анатомично оформена пластмасова стойка. Аксесоарът е снабден с вендузи, благодарение на които е здраво закрепен към повърхността на вана на дете или възрастен.

Плъзгачът е удобен, защото детето не се уморява дълго време, тъй като положението на тялото е наклонено. Недостатъкът може да се счита следният: пластмасата е здрава, така че трябва допълнително да поставите пелена върху нея.

Има и по-меки, пяна и пяна пързалки. Първите се провалят достатъчно бързо поради нестабилността на материала спрямо въздействието на водата, докато вторите, след къпане, трябва да бъдат изцедени и изсушени, което не всеки харесва. Използвайте времето: от раждането до умението да седите сами.

Матрак

Има два недостатъка на такова устройство: по-висока цена в сравнение с други аксесоари, както и невъзможността да се използва, ако в банята се добавят калиев перманганат или отвари от лечебни билки (материалът незабавно абсорбира тези компоненти). Време на употреба: от раждането до момента, в който бебето започне да седи уверено.

Хамак

Повечето майки са ентусиазирани от такова устройство за къпане на бебета. Първо, хамакът е евтин. На второ място, не изисква много място за съхранение. На трето място, плуването в хамак е удобно и забавно.

Хамак за къпане на новородени

Аксесоарът е прикрепен към ваната с помощта на специални куки. В повечето случаи хамаците са изработени от специален плат или мрежест материал. Време за употреба: от раждането до 6 месеца (приблизително).

Кръг и яка

Тези надуваеми устройства са оценени от много майки. Първо, те здраво държат бебето над водната повърхност. На второ място, кръгове и яки могат да се използват не само у дома, но и в морето или в басейна.

Експертите подчертават, че плуването е изключително полезно за бебетата - те се научават не само да стоят във водата, но и да тренират мускулите, както и вестибуларния апарат.

Периодът на употреба зависи от теглото на детето - малките бебета могат да плуват в кръгове и яки от 1 месец до 1-2 години (при добрите модели диаметърът се регулира).

Други тела

Има и други аксесоари, чиято цел е да улесни процеса на къпане на трохите, те включват:

 • надуваеми ленти за ръкави и жилетки. Те могат да се използват в голяма вана, в басейн, в открити води. Възраст - от шест месеца;
 • седалка или стол. Този дизайн здраво фиксира детето във ваната, като го предпазва от преобръщане или случайно потапяне във вода. Възраст: от шест месеца или когато детето седи самостоятелно;
 • възглавници. Принципът на устройството им е подобен на този на матраците, но те са по-малки и поддържат само горната половина на тялото над водата;
 • плувна шапка. Подходящ за вземане на водни процедури изключително на гърба. Такъв аксесоар държи само главата над водата. Такова устройство се състои от парцална основа, в която се вмъкват малки блокове от пяна.

Какво е по-добре да купите за бебе и малко дете?

За онези малки деца, които вече са седнали, столчетата за хранене са идеални. Ако бебето посещава басейна или обича голяма вана, надуваеми пръстени и яка около врата също ще помогнат..

Подобни видеа

Как правилно да къпете бебе до една година във видеото:

Когато в къщата се появи новородено, важно е да закупите не само уред за къпане, но и допълнителни аксесоари. Те включват: термометър, играчки за баня, висококачествена памучна кърпа, гъба, силиконова постелка, черпак, водна козирка.

Предмети за къпане на новородено

Ще започнете да къпете новороденото си от първия или втория ден от престоя си у дома. Това е отговорно и малко страшно.

Следователно всичко, от което бебето се нуждае за къпане, трябва да бъде подготвено предварително. Къпането на бебето е ежедневна процедура, която носи много удоволствие както на детето, така и на родителите..

В допълнение, той играе важна роля в развитието на новороденото - това е ново преживяване, и втвърдяване, и здрав сън..

Какво е необходимо за къпане на новородено - списък на необходимите елементи:

 • Баня. Това е най-голямата покупка за къпане на новородено и най-важната. Тавите за къпане са изработени от пластмаса. Преди да се къпете, трябва да го измиете с бебешки сапун. В тази баня можете да къпете само бебето, не можете да перете дрехи в него или да го използвате за някакви други цели на трети страни. Най-добре е да имате плоско дъно на бебешката баня, но може да предпочетете и специална ортопедична вана..
 • Плъзгач или хамак. Това е покупка по избор, но в началото те ще улеснят неопитната майка да къпе бебето, тъй като поддържат главата му.
 • Каничка за вода. Или всеки друг съд, в който приготвяте вода за изплакване на бебето след къпане. Температурата на тази вода трябва да бъде с един градус по-ниска.
 • Термометър за вода. Може да се закупи в аптеката. Оптималната температура за къпане на новородено е 37 градуса.
 • Бебешки сапун. Препоръчително е да къпете бебето си със сапун не повече от 1-2 пъти седмично. Предлагат се и почистващи препарати без сапун за къпане.
 • Билки за къпане. Къпане на кладенче за новородено във вода с добавяне на отвара от лайка или низ. Можете също така да купите готови екстракти от различни билки за къпане на бебета в бутилка.
 • Гъба за миене. Но най-доброто е просто някакъв вид мека кърпа.
 • Кърпа за баня. Голяма мека памучна кърпа. Специалните кърпи с качулка за новородени не са много удобни, но са предназначени за по-големи деца.
 • Калиев перманганат е необходим за къпане на бебе само през първите дни, докато пъпната рана заздравее. Но с това лекарство трябва да бъдете много внимателни - първо разтворете няколко зърна в малък контейнер, докато изчезнат напълно, след това изсипете във ваната.
 • Воден филтър. Отначало някои експерти препоръчват да се къпе бебето във варена вода, други - за обикновена вода. Във всеки случай водният филтър, монтиран в душа, ще бъде от полза - той неутрализира хлора и други опасни примеси в чешмяната вода..
 • Бебешкият плувец може да се използва от раждането, за да помогне на вашето бебе да се отпусне и да извлече максимума от банята си. Също така ще помогне на детето да обича водата и да се научи да плува по-бързо.

Списъкът на това, което новороденото се нуждае от къпане, можете да коригирате от вас. Ако решите да изкъпете детето си веднага в голяма вана, тогава, разбира се, нямате нужда от пързалка или хамак, но определено имате нужда от кръг около врата си. Има и противници на употребата на калиев перманганат, но въпреки това през първите дни употребата му не е лишена от смисъл.

Основното нещо, от което бебето се нуждае за къпане, е чиста топла вода и вашите чувствителни, любящи ръце.!

Първото къпане на новородено

Малкият човек най-накрая се е прибрал у дома от болницата, винаги е щастие, къщите и стените помагат. Той ще вземе всичките ви сили, но в замяна ще даде неизмеримо повече радост. Родителите на бебето, особено ако това е първородният, ще трябва да научат и да научат много. И един от първите тестове е къпането малко.

 1. Обичаи и традиции
 2. Какво препоръчват лекарите
 3. Подготовка за къпане
  1. Основни правила за плуване
  2. Какво ви е необходимо за самото къпане
 4. Как е къпането
 5. Избърсване и лечение на пъпната рана

Обичаи и традиции

Нашите предци са приели тази процедура много сериозно. И няма нищо изненадващо във факта, че първото къпане в предишни времена се превърна в почти ритуал. Това, което нашите предци не смесваха, бяха поканени дори специално обучени служители да запознаят бебето с вода. И какво и защо са добавили във водата и какво са направили с децата - като цяло можете да си счупите главата. Достатъчно е да си припомним билките от елекампан и любимец, които бяха хвърлени за здравето на силните и любовта на съседите, те носеха бели дрехи на момичетата - така че кожата да беше бяла и чиста. Въпреки че си струва да се признае, митниците също имат собствено здравословно зърно: съвременните лекари препоръчват и използването на отвари от много билки.

В едно нещо, предците със сигурност са били прави: трябва да къпете бебето си редовно и това трябва да се направи, така че бебето да е доволно от водните процедури. И когато видите радостта му, вие самите не можете да останете безразлични, повярвайте ми.

Какво препоръчват лекарите

Специалистите със специализирано медицинско образование казват следното:

 1. По-добре е да изкъпете бебето за първи път на втория ден след завръщането си от родилния дом. Оставете детето си да се адаптира след преместването и сами подредете мислите си. Планирайте за себе си всичко, което трябва да бъде закупено, предадено и завършено - рядко някой успява да се подготви напълно, дори преди бебето да се нанесе в къщата, това е нормално. Тази временна почивка обаче не ви освобождава от хигиенните задължения на вашето бебе и мокрите кърпички ще ви помогнат..
 2. Незараснала пъпна рана не е противопоказание за къпане, просто изисква повишено внимание и допълнително антисептично лечение. Ако лекарите не са издали специални инструкции по този въпрос, по-долу ще ви кажем как да лекувате раната след къпане. При къпане до заздравяване на пъпната рана е препоръчително да се използва преварена вода.
 3. Трябва да решите къде да къпете бебето си. По правило малките деца се къпят или в банята, или в кухнята. Във всеки случай първият въпрос тук е безопасността на детето. На мястото за къпане и последваща смяна не трябва да има течение. Ваната за къпане трябва да се дезинфекцира; за тази цел се препоръчва използването на обикновена сода (използването на химически дезинфектанти е неприемливо). Отначало къпането е най-добре да се прави във варена вода. Температурата на водата трябва да бъде около 37 ° C. Контролът на температурата може да се извърши с помощта на термометър, или като се опита водата с лакът (ако температурата на водата се поддържа правилно, усещанията ще бъдат удобни - не студено и не горещо).

Подготовка за къпане

Трябва предварително да се погрижите за подготовката на детето и всички необходими неща за къпане и последващи процедури.

Предварително съберете на едно място до променящата се повърхност всичко, от което се нуждаете след водни процедури:

 • нова пелена;
 • изгладени дрехи от чист памук;
 • памучни пъпки със ограничители;
 • лекарства, с които ще лекувате пъпната рана (водороден прекис и брилянтно зелено);
 • комплект детска козметика;
 • четка за коса.

Основни правила за плуване

 1. Времето за къпане трябва да бъде избрано така, че бебето да е сито и будно. Един и половина до два часа преди къпане, детето трябва да бъде нахранено; преди хранене трябва да спи. Препоръчително е този режим да се поддържа от ден на ден..
 2. Хлапето не трябва да се страхува, вашият страх и несигурност (нервност) могат да му се предадат. Създайте спокойна среда.
 3. Подгответе бебето си за къпане. Освободете го от пелената и внимателно, но старателно избършете кожата на бебето с влажна кърпа или измийте (особено ако то наскоро е имало стол).
 4. Легнете бебето гол по корем за няколко минути, преди да се изкъпете. Това ще помогне за втвърдяване на бебето и ще служи като допълнителна стимулация на червата..
 5. Времето за къпане за новородени обикновено не надвишава 4-6 минути, след достигане на тримесечна възраст може постепенно да се увеличи до 10-15 минути или повече

Какво ви е необходимо за самото къпане

 • кърпа с качулка (тя трябва да е мека и за предпочитане топла);
 • изсипете варена вода с необходимата температура във ваната
 • време е да започнете да плувате.

Как е къпането

Детето трябва да се спуска във водата бавно, непрекъснато да говори и да се усмихва на бебето. Вашата първа задача не е да изплашите бебето. Необходимо е да се поддържа раменният пояс и главата на бебето във водата.

Трябва да държите бебето във ваната с една ръка. Главата му лежи на китката ви, поставете дланта си под най-отдалечената лопатка, дръжте рамото си с пръсти.

Намокрете кожата на бебето, като загребвате със свободната си ръка вода от ваната и я изливате. Нанесете малко сапун (пяна) върху него, разпенете и започнете процеса на измиване. Не забравяйте, че имате малко време, но не се суетейте. Измивайте тялото на бебето си последователно, като започнете с врата, гърдите и ръцете и завършите с краката и гърба. Изплакнете останалата пяна и сапун, като загребвате вода от ваната. Не е необходимо да използвате ежедневно препарат, стига да изплаквате добре под пелената всеки път, когато сменяте..

Главата на бебето трябва да се измие последна. Използвайки нежни масажиращи движения от лицето, нанесете шампоан или пяна върху косата, изпенете малко и веднага изплакнете с чиста вода, като избягвате попадане на вода в лицето. След къпане изплакнете тялото на детето с отвара от избраните билки (по-добре е да го приготвите предварително в кана). Температурата на отварата може да е малко по-ниска от температурата на основната баня. Накрая изплакнете лицето на детето с чиста преварена вода..

След къпане, веднага увийте бебето с топла кърпа, не забравяйте да покриете главата му.

Е, това е всичко, няма нищо лошо в плуването. Сега е моментът да започнете следващите процедури..

Избърсване и лечение на пъпната рана

Кожата на трохите трябва да се накисва, а не да се избърсва в буквалния смисъл на думата. Струва си да започнете с главата и след това да ходите по цялото тяло, без да оставяте без внимание нито една гънка. След отстраняване на цялата възможна влага от кожата е необходимо кожата на бебето да се смазва с мляко или овлажнител и да се третира пъпната рана. За целта отстранете изсъхналите кори с памучен тампон, потопен във водороден прекис. Внимателно изтласквайки краищата на раната, отделете я с няколко докосвания в блестящо зелено. Всъщност това е всичко. Можете да започнете да обличате детето си.

Вани, кръг, пързалка и други средства за къпане на новородено

Устройствата за къпане за новородени вече не са лукс. Тези предмети могат да направят ежедневието ви възможно най-удобно и приятно. Нека поговорим за какво точно трябва да обърнете внимание.

Устройства за къпане за новородени

Влизайки в детския магазин, очите се вдигат от изобилието от продукти за къпане на новородени. И много родители започват да купуват всичко без груба сила. Но наистина ли са необходими всички тези атрибути? Какво е необходимо за къпане на бебе?

Вана

Нека започнем с бебешка баня за къпане на новородено. Наистина е необходимо. В него бебето ще се чувства комфортно, а консумацията на вода ще бъде минимална..

На какви модели бани трябва да обърнете внимание:

 • Класически. В него няма допълнителни устройства под формата на издутини, пързалки, матраци, но ако е необходимо, той може да бъде оборудван с всичко необходимо. Идеален за бебета от първите дни на живота.
 • Анатомични. Има опора под формата на вградена пързалка, която ви позволява да фиксирате бебето в удобна позиция за къпане.
 • Малка вана със стойка. Това е много удобен вариант, който позволява на мама да се грижи за гърба си по време на водни процедури. Такива модели са малки.
 • Антимикробно. За производството се използва специален материал microban. Той се бори с бактериите, които се натрупват на повърхността и ги унищожава. Цената му е с порядък по-висока от предишните опции.
 • Сгъваем - не заема много място.
 • Надуваем - идеален за пътуване, подобен на малък басейн.

В допълнение към тези модели има още няколко, но те не са толкова популярни. Говорим за тави, вградени в масата за повиване или скрин. Тези тела са обемисти и не са подходящи за малки бани..

Поставка за баня

За класическа, анатомична или антимикробна вана можете да използвате подложка за баня за новородено. Това може да бъде опора, която е прикрепена към стените на голяма баня или отделна конструкция, която позволява:

 • Задайте необходимата височина.
 • Сгънете след употреба и не претрупвайте пространството.

Това е отличен изход за бани, които имат душ кабина. Какво да търсите при избора на стойка:

 • устойчивост.
 • Наличието на гумени капачки на краката, за да се предотврати подхлъзване.
 • Наличие на отвори за регулиране.

Пързалка за къпане за новородени

Друг атрибут, който опростява водните процедури и ги прави безопасни и удобни, е пързалката за къпане на новородени. Повечето модели са предназначени за бебета над 6 месеца.

Основните видове слайдове са:

 • Пластмасов. Те имат ярък цвят, прикрепени са с вендузи към дъното на голяма вана, поддържат бебето между краката и под мишниците, предпазвайки го от подхлъзване във водата.
 • Тъкани. Наричат ​​ги още шезлонги или шезлонги за къпане на деца. Те не са толкова удобни като предишната версия, тъй като не фиксират позицията на бебето, то лесно може да се плъзне.
 • Пяна - мека и удобна.

Матрак за къпане

Матракът за баня за новородено е изработен от безопасни материали. Той е приятен за тялото и изпълнен със силиконови топчета. Благодарение на тази функция матракът лесно се задържа на повърхността на водата заедно с трохите.

Той е много удобен в експлоатация. След използване на такъв матрак е достатъчно да го изсушите на батерията, докато свойствата му няма да бъдат загубени. Но има и един малък недостатък - не се препоръчва да се използва, когато във водата се добавят лечебни билки, тъй като някои от тях ще бъдат абсорбирани от материала.

Хамак за къпане

Популярно устройство е хамак за къпане на новородени. Отзивите на майките на много форуми за него са предимно положителни и това не е изненадващо. В крайна сметка може да се купи на достъпна цена, а съхранението не изисква много място..

Мрежата е изработена от качествен материал, фиксирана към голяма или детска баня със специални куки. Детето се чувства удобно в него.

Кръг за къпане

Любим атрибут на водните процедури за повечето деца от първите месеци от живота е кръг около врата за къпане на новородени. Не се притеснявайте, че бебето изпитва дискомфорт в него. Напротив, той може да се движи свободно, да развива мускулната система, без да се страхува от попадане на вода в носа, устата или ушите. Този аксесоар е като яка, която трябва да сложите на главата на бебето и да я фиксирате.

Кръгът може да се използва до 2 години. Използва се не само за домашни процедури, но и за плуване в басейн или езерце. В този случай дълбочината не трябва да бъде по-малка от 1 метър..

Шапка

Пенна шапка за къпане за деца е доста лесно да се направи у дома. За съжаление не можете да го намерите толкова често в продажба. Слага се на главата на бебето. Материалът, от който е направен, позволява да се държи над повърхността на водата. Често можете да намерите друго име за шапка - възглавница за плуване.

Други

Повечето деца обичат да плуват, за тях това е цял ритуал. И за да стане по-приятно, трябва да се погрижите за допълнителни аксесоари:

 • Термометър за контрол на температурата на водата.
 • Силиконова постелка, благодарение на която бебето няма да се подхлъзне и да падне.
 • Играчки. При избора им е по-добре да се даде предимство на тези, в които няма дупки (водата се натрупва в тях, застоява и това е благоприятна среда за развитието на бактерии).
 • Защитна козирка - при измиване на главата водата няма да попадне в очите на бебето.
 • Кърпа за баня. По-добре е да изберете хавлиени, меки, приятни за тялото. Удобен вариант би била кърпа с качулка, която ще затопли детето след водни процедури.

След като създадоха всички условия за къпане на бебето, родителите този път ще се забавляват и ползват, правят ежедневната процедура специална и вълнуваща. И наградата за това ще бъде здрав детски сън..

Къпане на бебе: видове вани и други устройства

Къпането на бебе на много неопитни родители изглежда вълнуваща процедура и във връзка с това възникват много въпроси. Особено когато е страшно да докоснете бебето отново, за да не му навредите.

Как да изберем вана за къпане на новородено

За удобство и безопасност на децата се правят специални вани за къпане на бебета. Има следните видове бани:

Класически. Подходящ както за новородено, така и за по-голямо бебе до една година. Минус - когато плувате, ще трябва да държите главата на бебето през цялото време. Когато купувате специално устройство, можете да поправите ситуацията.

Антибактериално. Те имат специално покритие срещу микроби. За бебета с чувствителна кожа това е най-добрият избор.

Анатомични. Тези вани имат вградени специални пързалки, които следват естествените извивки на бебето и му позволяват да заеме идеалната позиция за удобно третиране с вода.

Надуваеми. Те са меки, имат вграден плъзгач. Недостатък - те могат лесно да бъдат повредени.

„Корема на мама“. Такова устройство трудно може да се нарече вана, по-скоро прилича на кофа. При къпане бебето е в обичайното положение на ембриона, което му помага да бъде по-спокойно. Минуси: неудобно да се къпе бебето, дизайнът е доста стегнат.

Допълнителни аксесоари за къпане на бебета

Най-удобните и популярни неща за къпане на новородено:

Стойте. Обикновено е прикрепен към стените на конвенционална вана или е монтиран на пода. Това ще ви позволи да избегнете твърде ниски наклони към бебето. Стойката не се плъзга, тъй като има гумени приставки на краката, а височината й е регулируема.

Слайдове. Ако ваната не е оборудвана със специални вложки, именно пързалката ще поддържа тялото на детето в най-удобното положение и родителите не трябва да се притесняват, че бебето ще падне от ръцете им.

Хамаци. Те са направени от мрежа, те са прикрепени към страните на банята с куки. Подходящ за бебета с малък ръст и тегло. Силата на материала е много важна, тъй като с времето може да стане несигурна.

Матраци със силиконови топки. Те имат възглавница с вдлъбнатина за главата, а по краищата има защитни брони. Недостатък - бебето може да се преобърне, ако започне да се движи активно. Следователно родителите трябва да бъдат постоянно нащрек..

Кога да започнете да къпете новороденото си?

Днес се смята, че е възможно да се къпе бебе в първите дни след изписването. Ограниченията за къпане трябва да се спазват, когато пъпът загнои..

По-добре е да къпете бебето, преди да яде последния път преди лягане..

Доенето на първото къпане на бебето, както и за следващото, ще изисква следните елементи:

 • Черпак;
 • Термометър за вода;
 • Мека кърпа за бебе или парче плат;
 • Бебешки сапун (Бебешки сапун - състав и характеристики);
 • Пелена за потапяне във вода;
 • Суха пелена;
 • Крем за деца;
 • Дискове от памучна вата и бичури;
 • Средства за лечение на пъпа;
 • Гребен за бебета.

Вода за къпане за новородено

Днес лекарите вярват, че не си струва да подлагате водата на специално лечение за къпане. Можете да го сварите само ако има големи съмнения относно качеството му..

За къпане на бебето температурата на водата трябва да бъде -36-37 ° C. Можете да поливате бебето с вода с 1-2 ° C по-ниска.

Първото къпане на новородено

Преди да поставите бебето във ваната, увийте го. Ако няма плъзгач за плуване, главата му трябва да се постави на лакътя на лявата ръка и да се държи с четка под коленете. Другата ръка трябва да се използва за къпане.

Грижа за бебето след къпане

Кожата може да бъде леко изсушена само с пелена. Почистете носа и ушите с памучни влакна, а дисковете трябва да се използват за избърсване на очите с преварена вода. Лекувайте пъпната връв, както е препоръчал лекарят.

Грижата за вашето бебе всеки ден е досадно и приятно задължение за родителите. С правилната организация къпането ще донесе много положителни емоции както на бебетата, така и на техните родители..

Най-удобните устройства за къпане на новородени: да разберем какво за какво, да решим от какво се нуждаем

С появата на нов член на семейството в къщата къпането се превръща в отделен вид „забавление“. Добре е, когато вече имате опит или наблизо има човек, който може да подкани и най-важното да помогне. Това обаче не винаги е така. Но богат асортимент от продукти за къпане на новородени идва на помощ на новите родители. Специалните устройства много улесняват живота и помагат да превърнете процеса от един вид задължение в приятно забавление. Ще ви покажем кои комплекти трябва да закупите и за какво са полезни. Между другото, лекарите съветват да започнете да къпете новородени практически от първия ден, отначало за 3-5 минути, като постепенно довеждате този процес до 15-20 минути. В тази статия ще ви разкажем какво е удобно да използвате за къпане на новородено бебе..

Съществуващи продукти за къпане

Асортиментът от комплекти за къпане на новородени е огромен, подходящ за всеки вкус и портфейл. Необходимите предмети и допълнителни аксесоари могат да бъдат намерени на рафтовете на всеки детски магазин.

Вана

Слайд за къпане на новородени: на каква възраст, което е по-добре, отзиви и съвети от опитни майки

Избираме най-удобната и практична пързалка за къпане на новородени. Четем рецензии, гледаме снимки и видеоклипове на различни опции за слайдове - изберете най-добрата опция!

Те са разделени на 2 големи типа - редовни и анатомични. Конвенционални - най-често пластмасови корита, които всъщност не се различават от обичайния басейн.

 • Основното им предимство е, че са с по-малки размери от голяма баня, по-лесни за дезинфекция и по-удобни за използване - тъй като могат да бъдат поставени на почти всяко удобно място.
 • Минуси: ако изберете обикновени вани, тогава се нуждаете от достатъчно място за съхранение.

Анатомични - специализирани вани с вградено или подвижно пързалка за бебето.

 • Плюсове: детето е безопасно и удобно в тях по време на целия процес.
 • Минуси: по-скъпи и по-малки (най-често се използват до 9-12 месеца, след което детето просто ги надраства).

Има много повече опции за бебешки вани, включително надуваеми, можете да прочетете за тях в нашата рецензионна статия „Бебешки вани за къпане на новородени“ тук.

Тавите могат да имат редица други необходими устройства. Например, много модели се предлагат със специални стойки за баня. Тоест, бебешката баня ще бъде прикрепена към „възрастния“, което ще улесни къпането на бебето. Със същата цел има "тави със стойки" - на специални крачета те могат да бъдат поставени там, където е удобно и да се регулират според височината, от която се нуждаете.

Бебешки вани за къпане на новородени: необходими ли са те, как да изберем правилния и колко дълго ще ви трябват

Бебешки вани за къпане на новородени: анатомична вана, надуваема, с дренаж, бебешка вана, сгъваема, със стойка, снимка и видео на вани

От предимствата на използването на бебешка вана за къпане - по-лесно се обработва и измива от използването на допълнителни компоненти (билки, пяна и др.) И добавя удобство на родителя - тъй като в голяма баня трябва да напрягате долната част на гърба.

В днешно време често можете да намерите вградени бани. Като правило те са прикрепени към маса за повиване или скрин, което ви позволява да имате под ръка всичко необходимо. Недостатъци - те най-често са с малки размери (самите бани) и с ограничена товароносимост, тоест след известно време няма да е възможно да се използват.

В продуктовия списък можете да намерите сгъваеми и надуваеми бебешки вани, които са най-подходящи за пътуване или малки пространства.

 • Плюсове - лекота на движение и ниска цена;
 • Минуси - крехкост, изискват специална обработка и сушене.

Стойки и пързалки

Ако въпреки това сте избрали обикновена баня за себе си или сте решили да изкъпете детето веднага в голяма - със специална стойка (пързалка) за къпане, това ще бъде много по-лесно. Това устройство помага за задържане на бебето по време на процедурата и освобождава ръцете на майката - за игра и по-безопасно измиване.

Възможно ли е да отидете до банята с дете: с кашлица, хрема, с треска, с настинка или бронхит, с аденоиди, с конюнктивит

Ако изведнъж детето е повече, но наистина иска да се загрее във ваната, възможно ли е да го посетите: с кашлица, хрема, с температура, с настинка или бронхит, с аденоиди, с конюнктивит.

В магазините изборът на диапозитиви е огромен - можете да изберете най-подходящия по материал, цвят, форма и размер. Можете да прочетете статията за преглед „Слайд за къпане на новородено“ тук.

Пластмасови пързалки - предлагат се в разнообразни цветове и опции, имат специална повърхност против хлъзгане и страни за опора.

Слайдовете с метална рамка, покрити с плат също са удобни за използване. Хлапето, като в хамак, лежи по такъв начин, че главата е над водата, а краката и гърдите са точно под водата.

Плъзгачите с пяна са леки и удобни, но са много по-малко устойчиви на гъбички от излагане на вода и се повреждат по-бързо.

За удобство има: висящи пързалки или хамаци за плуване.

Хамаците за къпане се прикрепят към вана или голяма вана и спомагат за поддържането на бебето в удобна позиция за къпане. Те се предлагат в различни материали, най-често плат или мрежа.

 • Плюсове - тъканта е по-лесна за обработка, бебето е достатъчно удобно, за да бъде „в полет“.
 • Минуси - размерът не се регулира, хамаците са подходящи само за "легнали" новородени.

На каква възраст детето може да отиде на баня

На каква възраст детето може да отиде в банята. Полза, вреда, правила за посещение на банята. Възможно ли е бебе, едномесечно, едногодишно дете да ходи на баня?

Надуваеми аксесоари

Надуваемите продукти се използват широко, препоръчват се от лекарите и са почти задължителни за употреба. Най-често срещаният от тях е кръгът за къпане. Нещо повече, той се използва не само за измиване в банята, но и за пътувания с дете на природата или занимания в басейна..

Надуваема яка с една или повече секции се носи около врата на детето и във всеки случай държи главата над водата. Такова устройство помага за развитието на мускулната система и вестибуларния апарат, учи детето да бъде във водата и предпазва от пълно потапяне..

Някои родители използват специални жилетки за къпане за по-големи бебета (от 6 месеца). Те се носят около дръжките и позволяват на детето да се плиска по-независимо във водата (най-често се използва в голяма баня).

Гъби и ръкавици

Изборът на гъби и ръкавици за къпане е просто огромен - от синтетични и естествени материали, в различни форми и размери. Когато купувате, не забравяйте да обърнете внимание на факта, че използваният аксесоар е мек и хипоалергенен..

Могат ли децата да отидат до банята?

Възможно ли е децата да отидат до банята. Възможно ли е да се измие дете във вана. Възможно ли е детето да вземе парна баня. Когато детето прегрява във ваната: какво да прави, какви са симптомите. Детето и банята по мнението на д-р Комаровски

Гъбите се правят от естествени и синтетични материали, обикновено в ярки цветове или дори под формата на играчки - това е необходимо, за да заинтересува детето по време на къпане.

Някои хора избират специални ръкавици - най-често се правят от естествени и меки материали (бамбук или памук). Измиването с тях има положителен ефект върху нервната система на детето. Ръкавиците са нежни на допир и освен измиване ви позволяват да направите лек тонизиращ мускулен масаж.

Играчки

За всяко дете процесът на къпане трябва да бъде разнообразен и забавен. Дори ако вашето малко дете обича да се плиска във водата и подходящите процедури, играчките ще добавят допълнително забавление. И ако всяко потапяне във вода се превърне в трагедия и нелюбим бизнес за дете, то ще може да разсейва и забавлява.

Изборът на играчки за къпане трябва да падне върху висококачествени, ярки и трайни мостри - така че да е интересно и безопасно.

Топлинен удар: симптоми, какво да правим с треска и повръщане

Топлинен удар при дете, колко време преминава температурата, повръщането, как да разпознаем, симптоми на топлинен удар, причини за възникване, как да избегнем топлинен удар.

Кърпи

Бебешките кърпи трябва да бъдат изработени от естествен материал (100% памук или бамбук) и с много високо качество. Само те могат да се използват за новородени и не се страхувайте от деликатна кожа или възможни алергии. За най-малките, по-подходящи с ъглова качулка, за по-възрастните - обикновени.

От предимствата на кърпа с ъгъл можем да отбележим: за да завиете детето в кърпа след къпане, бързо хвърлете качулка над главата и леко завъртете ъглите около тялото. Тази кърпа може да се използва самостоятелно.

Допълнителни аксесоари

Както вече разбирате, асортиментът не свършва с гореспоменатите аксесоари за къпане на деца. Ако е необходимо и възможно, можете да закупите много повече продукти, които ще помогнат и улеснят процеса както за деца, така и за родители..

Топлинен удар при дете симптоми и лечение

Топлинен удар: при кърмачета, деца на 2,3,4 години, симптоми, лечение, кога да се обадите на лекар, кога домашно лечение може да се откаже, първа помощ за дете, съвет от Комаровски и опитни родители.

Например капачки за къпане на новородени. Това не са гумени капачки, които използвахме преди в басейните, а капачки от плат с пяна, които помагат на детето ви да се научи да държи главата и да плува. Те се продават в специализирани магазини, но можете да го направите сами.

Термометър

По време на първите процедури за къпане температурата на водата трябва да се регулира, тъй като бебето все още е слабо приспособено към околната среда. Той ще помогне особено на тези, които имат първо дете и нямат особен опит. Термометрите са като обикновена пластмаса, често под формата на играчки (и които след това се превръщат в допълнително средство за забавление) и електронни. Недостатъкът на последното е, че въпреки херметичността, водата все още влиза вътре и може да се провали много по-рано, отколкото бихме искали.

Подложка за къпане на новородено

На практика е необходимо, тъй като съвременните модели имат допълнителна антибактериална защита и предпазват бебето от плъзгане по време на плуване. Има различни размери - най-малките се използват за поставяне под краката на детето и изплакване под душа, но големите и анатомичните се използват за големи водни процедури. Използват се различни материали - от порест каучук до каучук. Също така постелките за къпане могат да бъдат върху вендузи - за удобно фиксиране.

Вода за къпане за новородено

Каква трябва да бъде водата, каква температура за къпане на новородено. Колко вода да се налее, как да се втвърди. Съвет на доктор Комаровски

Кофа

Той ще се превърне в задължителен аксесоар при къпане във всяка баня (за деца или възрастни). Всеки материал е подходящ, най-важното е, че детето има собствена кофа - за да се избегнат допълнителни дразнители и алергени.

Столове за къпане

Столовете за къпане ще помогнат, след като бебето седне и ще опростят процеса - бебето ще бъде сигурно фиксирано и заето с играчки, в същото време, когато майката ще има възможност да измие всичко необходимо и в същото време да сведе до минимум натоварването на гърба и ръцете си.

Опитни лекари съвети

Най-доброто от всичко, темата за къпането на новородените беше разкрита от д-р Комаровски. Каним ви да гледате неговото видео, което отговаря на много въпроси, които родителите имат.

Обратна връзка от родителите

Олга и дъщеря Варвара (5,5 месеца) Ние използваме обикновена вана в нашето семейство. Дъщеря ми не е голяма, предимно баба ми я къпе, защото чакаме още попълване, а баба ми е твърд консерватор по отношение на децата. От допълнителните устройства използваме само играчки и препарати под формата на шампоан и пяна за баня. С второто бебе, разбира се, ще се изкъпя и вече си гледах хамак и кръг около врата за плуване.

Калиев перманганат за къпане на новородени: ползи и вреди

Колко да приемате и как да разреждате калиев перманганат за къпане на новородено. Какво може да замести калиев перманганат. Съвет на доктор Комаровски

Маргарита и син Владимир (4 месеца) Тъй като винаги къпя сина си сам, трябваше да уча и да прилагам всякакви устройства. От това, което купих навреме, използвам всичко. Удобно е да се пере в пързалката, започнахме първото си къпане с хамак - в началото се страхувах да го пропусна в банята, но такива „помощници“ винаги ми помагаха.

А що се отнася до термометъра, така и не се научих как да измервам температурата с лакът, затова просто включвам термометъра и гледам. Единственото нещо е, че все още се страхувам да се гмуркам. така че аз също искам или кръг на врата или шапка за плуване. Спокойствието на мама винаги е гаранция за добро настроение за цялото семейство, с това баща ни се съгласява, така че получаваме всичко необходимо.

Нина, син Иван (10 г.), дъщеря Мария (5 мес.) Вече имам две деца, първото изкъпах в обикновена пластмасова вана с мека гъба, хвърлих играчки и готово. С дъщеря ми вече се занимавах повече с купуването на всичко, което може да помогне - и решихме да вземем хамак (докато тя беше малка, за да може да свикне по-бързо с водата и да ми беше по-удобно), а след това сложихме килима в голямата баня. Между другото се оказа удобно да се къпеш с килим - дъщеря ми пръска и не се търкаля по дъното. Аз съм дъщеря ми със специална ръкавица, харесва й и ми е удобно да я държа по едно и също време, защото тя е ужасен пискюл!

Къпане на новородено: преди или след хранене?

Къпане на новородено: преди или след хранене,

Изборът на аксесоари за къпане на вашето бебе е огромен и както винаги е ваш. Основното нещо, което всички те правят, е да улеснят живота ви, като помагат да прехвърлите ежедневните си задължения във формата на приятна грижа.!