Кърменето (HB) е процес, който замества бременността, раждането. И жената, и бебето изпитват нужда от хранене. Лактацията задоволява нуждите на роденото човешко същество. Кърмата съдържа хормонални съединения, бактерии, хранителни вещества, антитела. Съставът на продукта непрекъснато се променя, обусловен от настоящите нужди на бебето. Хранейки новороденото самостоятелно, майката се възстановява по-добре след раждането. Този процес събужда инстинктите, предотвратява умствените отклонения. Всяка майка е в състояние да даде на новороденото необходимото количество натурален продукт. Можете да продължите да се храните толкова дълго, колкото искате..

Кърменето е не само снабдяване на бебето с храна, но и основа на близките отношения. Въпреки че процесът е заложен от природата, той е естествен, често младите майки се сблъскват с трудности. Не всеки знае какво можете да ядете с хепатит В, как правилно да прилагате бебето, кога и как да започнете допълнително хранене.

Ако имате съмнения относно тялото си, разумно е да дойдете на консултация за кърмене. По време на срещата лекарят ще обясни ползите от естествения процес. Ако жената се съмнява в способността да храни новородено поради размера, формата, анатомичните особености на тялото, специалист ще прегледа, обясни защо няма пречка за лактацията.

Правила за кърмене

 • Кърменето на новородени започва през първите 60 минути от независимия живот. Не можете да добавяте преди първична лактация. Спазването на правилата има положителен ефект върху здравето на жената, бебето. След раждането майката и бебето трябва да прекарват колкото се може повече време заедно..
 • За да е удобно на жената, детето е наситено, те се научават да го прилагат правилно. Те хранят новороденото веднага щом пожелае, позволявайки му да суче колкото си иска, по всяко време на денонощието. Това предотвратява застоя на мляко по време на кърмене, учи женското тяло да произвежда правилните количества от веществото. Добре храненото бебе е спокойно. Продължителността на процедурата се определя от новороденото. Храненето приключва, ако той пусне майката. Понякога е разумно да се обадите на специалист по хепатит В вкъщи, за да ви обясни отделните признаци на ситост при бебе..
 • Когато е възможно, родителите спят заедно с малки деца. Това улеснява старейшините да спят, а по-малките спят по-добре близо до майка си. Нощното хранене е важен елемент на взаимодействие. Пренебрегвайки го, жената нарушава способността на жлезите да произвеждат мляко..
 • Както уверява д-р Комаровски, кърменето дава на новороденото всичко необходимо хранене. Не е необходимо допълнително да поливате бебето с вода. Средно 90% от млякото е вода; ако бебето е жадно, дайте му гърда да суче. Но за жената водата е важна при HW; трябва да пиете много.
 • Не е необходимо тялото да се измива твърде често, тъй като мастният защитен слой на зърното изчезва, появяват се пукнатини и ожулвания. Препоръчва се да се изплаква 1-2 пъти дневно, без да се използва сапун.
 • Не се претегляйте твърде често. Цифрите няма да покажат колко ефективно се храни новороденото, а допълнителните притеснения на майката водят до намаляване на производството на мляко.
 • Не е необходимо допълнително да се изразява продуктът - тялото произвежда веществото в необходимите за бебето обеми. До шест месеца малкият човек е само на кърма. Не се изисква допълнително захранване. Редица проучвания потвърждават, че по този начин можете да храните бебе до една година без да навредите на здравето. След това до 1,5-2 годишна възраст се комбинират допълнителни храни, кърма. Можете да запазите лактацията по-дълго.

Препоръчително е да спрете естественото кърмене, след консултация с лекар, така че решението да бъде обмислено.

Правилно кърмене

За да се осигури правилно захващане по време на кърмене, бебето се прилага върху гола кожа. Първият път е веднага след раждането. Обикновено бебето само търси зърното. Гърдата се взема с дланта на ръката, зърното се прекарва през устата на новороденото. Ако започне да се прозява, отворете устата му твърде широко, вдигнете го по-близо, насочете устата му към зърното. Задачата на жената е да издърпа детето, а не да се придвижва към него.

Кърмачето яде от всяка гърда до 15 минути. Понякога се оказва, че той предпочита само едната страна. Ако бебето спре да суче от едното, предлагат второто, за да разберат дали е пълно. Ако той откаже, те си спомнят как са се хранили и следващия път започват от втората половина на тялото. Ако възникнат проблеми, те се консултират с лекар, който съветва как да се установи кърменето. Можете да експериментирате с пози, за да намерите удобен вариант..

Позиции за хранене на новородено

Ако гърдите болят по време на кърмене, се появява дискомфорт, може би причината е неспазване на техниката. Необходимо е да се намери позиция, която да е удобна и за двамата. Храненето е период на почивка, така че поза без стрес е оптимална. Тялото на бебето е възможно най-близо до майчиното, лицето е обърнато към нея, няма нужда да се обръща. Поставете новороденото така, че зърното и носът да са на една линия, а когато суче, бебето хвърля глава назад. В процеса той е спокоен, диша равномерно.

Първият месец се тревожи за чувствителността в ареолата. Указанията на СЗО за кърмене включват технически съвети. Ако болезнеността продължава повече от четвърт минута, причината вероятно е в лоша позиция..

Универсална позиция за хранене на новородени - „люлка“. Жената сяда, взима новороденото на ръце, поставя главата му на извивката на лакътя, обръщайки корема си към нея. Дланта на другата ръка поддържа гърба на бебето. Уверете се, че главата е изравнена със зърното. Ръчно подпрян с възглавница.

Спазването на позата за хранене е най-простият механизъм за промяна на обема на млякото (много млади майки мислят как да увеличат количеството по време на кърмене). С правилната техника, добро местоположение, бебето суче ефективно, бързо.

Можете да опитате позицията „обратна люлка“ за HB, препоръчана за ниско тегло, недоносеност. В това положение хванете главата на детето с дланта на ръката, като я контролирате, ако е необходимо. Подкрепете тялото отдолу с другата ръка. Под носещия крайник се поставя възглавница.

Разберете как да увеличите лактацията, докато кърмите, започва с избора на оптимална позиция. За някои тази позиция за хранене на новородено лежи настрани. Идеално е през нощта, ако бебето и майката спят заедно. Тази позиция се препоръчва, ако жената има ограничени движения. И двамата седят отстрани един срещу друг. Тази позиция е особено удобна, ако менструацията вече е започнала след раждане с HV.

Четвъртата популярна позиция за хранене е спокойната. Той насърчава почивката по време на хранене. Жената е полегнала на опора за възглавница. За правилно прикрепване по време на кърмене бебето се поставя върху майката. Хлапето бързо се успокоява, усещайки отпускането на възрастен.

Правилно прикрепване по време на кърмене

Така че бебето се прилага правилно, ако:

 • устата е отворена;
 • долната устна гледа навън;
 • брадичката е притисната към тялото на майката;
 • ушите са леко подвижни;
 • кръгли бузи;
 • понякога се вижда езикът.

Правилно смучене с НВ - кратки, бързи (постепенно забавящи) движения, превръщащи се в дълбоки. Постепенно се усещат по-чести паузи. Докато се храни, детето диша и поглъща. Не трябва да има допълнителни звуци.

Видове кърмене

Има три основни типа хранене с НВ:

 • естествен;
 • комбинирани;
 • изкуствени.

Хранене в тандем

Разпределете тандемното хранене. Това е формат, при който майката едновременно осигурява естествена храна на по-голямото, по-малкото дете. Други се съмняват дали е възможно да забременеете, докато кърмите. Разбира се, че е възможно. Този случай се нарича тандем. По време на бременността жената храни по-голямо дете и след раждането продължава да храни първото, като прикрепя второто към него. Ситуацията е сравнително рядка. Други смятат, че лактацията може да провокира неуспех на бременността. Гинеколозите уверяват, че няма опасности, ако няма заплахи през първия триместър.

Лекарите предупреждават тези, които търсят как да отслабнат, докато кърмят, от рязка промяна в диетата. През този период апетитът на жената се увеличава драстично, което в същото време може да доведе до наддаване на тегло. Явлението е напълно нормално. Те започват да отслабват едва след завършване на лактацията.

Кърмене при поискване

Ако възможностите, ритъмът на живота позволяват, храненето при поискване е най-добрият вариант за взаимодействие между майката и детето. Бебето се нуждае от ситост и топлина, внимание и връзка с родителите. Отначало той иска да яде на всеки 1-1,5 часа през деня, през нощта - 4 пъти. Забелязвайки признаци на безпокойство, те веднага дават зърно.

За да улесните физиологично, от време на време използвайте подложки за кърмене (например силикон).

Понякога детето се прилага за секунда или две, понякога за час. Кратките периоди се приписват на жаждата, дългите периоди - за да бъдат в безопасност с родителите.

Храненето при поискване не позволява използването на залъгалки, бутилки, които ограничават достъпа до майката. При този формат запекът при кърмачета с хепатит В е много рядък, тъй като кърмата е източникът на всички вещества, необходими за пълноценното функциониране на организма. Съдържа ензими, които подобряват храносмилането, отпадъчни газове.

Може да са необходими подложки за кърмене през нощта. Те облекчават дискомфорта, който детето отдавна не е яло. Алтернатива - измиване с хладка вода.

Релаксация

Случва се да се наложи да изоставите GW. Причините са:

 • болест на майката;
 • необходимостта от прием на лекарства, които влияят върху състава на млякото.

Малцина знаят, че можете да се върнете към естественото хранене дори след пауза от няколко седмици, месеци. Релаксация е терминът, използван за ситуация, при която производството на мляко се възстановява. Сроден феномен е индуцираната лактация. Това е името на производството на мляко, предизвикано от жена, която никога не е кърмила..

Мотивацията на майката е важна за успеха на релаксацията. Разумно е да потърсите помощта на медицински консултант. Колкото по-здрава е майката, колкото по-тясна е връзката й с детето, толкова по-голяма е вероятността от успех на стимулацията.

Кърменето през нощта

За кърмачето храненето с кърмене през първия месец е изключително важно, тъй като се формират навици, установява се график. Това е не по-малко важно за майката. За да получите достатъчно мляко през деня, важно е да се събуждате през нощта, за да се храните. Производството на мляко зависи от съдържанието на пролактин в организма. Хормонът е най-много в женското тяло от 3 до около 9 сутринта. Ако по това време хранете бебето по-често, хормонът се произвежда по-активно и млякото става повече. Ако бебето се събужда всеки час през нощта, това осигурява запас от храна за деня.

За да изключите уплътненията в млечната жлеза по време на кърмене, лактостаза, хранете бебето през нощта. Средно новороденото се събужда 4 пъти през нощта. До шестмесечна възраст честотата намалява. Понякога са необходими няколко години, за да се отучите напълно от нощното хранене..

Ползи от кърменето

 • Естественото мляко е най-добрата храна за бебето. Известно е, че коликите при новородено с кърмене се появяват много по-рядко в сравнение с децата, които ядат изкуствена храна.
 • Млякото предпазва от инфекции, подобрява имунитета. Съставът на веществото се променя, съобразявайки се с нуждите на бебето. Съставките се абсорбират напълно от ензимите. Продуктът съдържа вещества, които отсъстват в тялото на новородено, но са необходими за развитието на централната нервна система, органите на зрението.
 • За детето храненето с хепатит В е не само получаване на храна, но и формиране на емоционална връзка с майката..
 • Сред предимствата на кърменето е ползата за жената. Матката се връща по-бързо до пренаталните размери.
 • По-рядко трябва да мислите за диета с НВ, защото самото тегло се нормализира.
 • Изследванията доказват, че лактацията намалява риска от рак на гърдата.

Експертно мнение за ползите от кърменето за новороденото

Андрей П. Кондрахин отговаря

Клиничен фармаколог GBUZ MO "Регионална болница Чехов", кандидат на медицинските науки.

„Темата за кърменето е много актуална днес. Поради факта, че времето се е ускорило, раждаемостта намалява, жените започнаха да отлагат раждането на дете за по-стабилни времена. Първо кариера, след това майчинство. Но майчинството, в ерата на високите технологии, бизнеса и еманципацията, претърпява промени, една жена след раждането се стреми да затегне финансовото си състояние до предишното ниво, да изгради кариера и всичко това се отразява на периода на кърмене. Повечето известни производители адаптират адаптираните млека за кърмачета, за да заменят (ако това се случи по различни причини) кърмата с изкуствена. Нека разберем този деликатен и необходим за бебето период, периодът на кърмене.

През 2018 г. беше публикувана брошура от Световната здравна организация (СЗО). Това е съвместно усилие между СЗО и Детския фонд на ООН (UNICEF). Целта на тази работа е застъпничество и информация за защита, насърчаване и подкрепа на кърменето в здравни заведения, обслужващи майки и новородени. СЗО и УНИЦЕФ публикуват списък на свързаните с тях насоки от 1989 г., по-известни като Десетте стъпки към успешното кърмене (или Десетте стъпки). Последните препоръки излязоха през 2018 г..

Първите няколко часа от живота на новороденото са от решаващо значение за установяване на лактация и осигуряване на майките с подкрепата, необходима им за успешно кърмене. Документът дава препоръки как да кърмите до 5-7 месеца. Опитайте се да не прибягвате до пиене, допълнително хранене, да не използвате залъгалки, допълнително изпомпване. За предпочитане е кърменето да продължи 1,5-2 години.

Държавата се опитва да защити майката и детето и поради тази причина възрастта за майчинство продължава 3 години.

В райони с висок риск от военни действия, природни и други бедствия, разпространението на инфекции и културни характеристики е препоръчително кърменето да продължи до ерата на самоизключването..

Кърмата е единственият продукт, който е 100% подходящ за хората. Има два важни хормона, отговорни за производството на кърма: пролактин - отговорен за производството на мляко; окситоцин - насърчава изтичането на мляко от гърдите. Какво стимулира тези хормони:

 • по-ранно прикрепване към гърдата;
 • хранене на пълен работен ден най-малко 8 пъти (тук трябва да погледнете детето, може би по-малко или повече);
 • храненето трябва да става по време на 15 минути.

Още от самото раждане майката произвежда коластра - тя е млечен концентрат, има висока концентрация на мазнини и биологично активни вещества, по-малко влага. Бебето се нуждае от него, за да започне, малко количество, което ще стартира всички негови системи и най-важната - храносмилателната, след което се появява така нареченото преходно мляко. Това вече е мляко, което има по-разредена консистенция, но въпреки това концентрацията все още е по-висока и след това се получава зряло мляко.

Помня! Съставът на млякото се променя дори по време на едно хранене и освен това с нарастването на бебето (на всеки 4-6 седмици).

И така, от какво е направено кърмата? Млякото съдържа:

 • мазнини, въглехидрати, протеини;
 • вода;
 • фактори на растежа;
 • левкоцити;
 • антитела, които идват от майката;
 • фрагменти от вируси;
 • имуноглобулин;
 • фактори за смилаемост;
 • хормони, включително полови хормони;
 • ензими;
 • олигозахариди;
 • бифидобактерии (необходими за формиране на микробен климат в червата и преработка на мляко);
 • витамини и минерални комплекси.

А смесите (дори адаптирани) съдържат: мазнини, въглехидрати, протеини и вода.

Както можете да видите, предимството на кърменето е очевидно.

Факт е, че кърменето дава много други положителни ефекти за бебето:

 • детето има правилна захапка;
 • възниква профилактика на заболяванията;
 • формира се тясна връзка между майка и дете;
 • по-лесно е детето да се адаптира в обществото, то няма да почувства самота.

За мама този период също е важен:

 • има естествено хормонално възстановяване поради цикъла бременност-раждане-лактация;
 • профилактика на следродилни кръвоизливи и тумори;
 • хармонично възстановяване на пренаталното тегло;
 • емоционално здрави връзки;
 • през този период, естествен метод за предотвратяване на случайна бременност поради високата концентрация на пролактин в кръвта.

По това време трябва да се създаде мир както за майката, така и за детето. Факторите на околната среда могат да повлияят отрицателно на процеса на хранене. Ако условията по някаква причина не могат да бъдат изпълнени, възможно е тя да намалее или да изчезне напълно. Липсата на производство на мляко при майката се нарича хиполактация..

Хиполактацията е основна: с развитието на невроендокринни нарушения при майката, които се появяват по време на бременност, раждане, проблеми в ендокринната система, късно прикрепване на бебето към гърдата, проблеми с смучещия рефлекс, когато бебето е родено недоносено или незряло.

При вторична хиполактация няма връзка с органи и системи. Тя се основава на психологическото състояние на майката.

 • Когато майката не е подготвена за бременност, няма настроение за кърмене, липса на разбиране и умения за прихващане към гърдата, график на хранене, изцеждане.
 • Насърчаване на изкуствено хранене, което може да замести майчиното мляко.
 • Физическа умора, заболявания (захарен диабет, хипертония, сърдечни дефекти и др.), Възпалителни и други заболявания на пикочно-половата система (аднексит, кисти, тумори и др.).
 • Продължително отбиване.
 • Въвеждането на допълнителни храни по-рано и извън времето (сокове, зърнени храни, супи, добавяне на сладка вода между периодите на хранене).
 • Лошите навици на мама (алкохолизъм, тютюнопушене и др.).
 • Социални проблеми като разстройство, конфликти, кавги, често преместване.
 • Особено трудна ситуация е комбинацията от майчинство и работа, учене, в момента тя става актуална.

Ако бебето не получава достатъчно мляко, то става гладно и самотно. Той развива психологически стрес, особено когато майка му кърми и след това рязко премина към изкуствено хранене. Както бе споменато по-горе, адаптираните млека не могат да предпазят от инфекции и да образуват нормалната микрофлора, която идва с майчиното мляко. Сместа само се храни, а млякото храни, защитава и формира защита чрез собствената си флора.

Кърмещата майка е основният ресурс на нейното бебе! Яжте диета за кърмачки, включително зърнени храни, бульони, варени, печени и приготвени на пара ястия. За активната майка е важно да консумира витаминни и минерални комплекси ".

Наталия Брага отговаря

Перинатален психолог, специалист по психосоматика.

„Важно! В биологията, ако женската не храни новороденото с кърма, то ще умре. И въпреки че човек има други ресурси за хранене на бебе, законите на биологията за него са все същите.

Мозъкът е архаична система, която се подчинява на най-древните закони на живота. Още от най-ранните времена детето е получавало кърма от момента на раждането. И заедно с това, сигналът „На живо! Животът е безопасен. " Съответно, когато жената не може да кърми, нейната тревожност се увеличава и възниква инстинктивен страх за живота ѝ. Това състояние се регистрира в подсъзнанието му и се запазва до края на живота му..

Кърменето не се отнася само до физическото насищане на бебето. Това е преди всичко установяването на контакт между майката и бебето. Чрез сученето бебето задоволява основната си нужда от безопасност. Известно е, че когато една майка е нервна, тя се предава на детето си. Означава ли това, че съставът на млякото се променя по някакъв начин? Не! На първо място, когато жената изпитва остро стресово състояние в следродилния период, това се отразява на производството на хормона окситоцин. Така нареченият „хормон на щастието“. Той е този, който влияе върху производството на кърма. Ако една жена е много нервна, това може да повлияе на количеството мляко..

Което може да доведе до безпокойство у детето. Неспокойствието на детето обикновено увеличава безпокойството на майката. Започва омагьосан кръг. Следователно приоритетът на майката във всяка ситуация трябва да бъде нейното състояние на личните ресурси. Друго неоспоримо предимство на кърменето е защитата на имунитета на бебето. Чрез кърмата майката пренася своите устойчиви на болести антитела на бебето. Това помага за укрепване на имунитета на бебето, което, както знаете, се формира до 6-годишна възраст. Означава ли това, че трябва да кърмите бебето си до тази възраст? Разбира се, че не. СЗО препоръчва кърменето да се запази до 2 години. От психологическа гледна точка детето е готово за нежно самоотлъчване на възраст 2,5 - 3 години. През този период отбиването може да бъде безболезнено както за майката, така и за детето. Следователно, кога да отучи бебето от гърдата, всяка майка решава сама. Във всеки случай трябва да запомните, че това не се случва за една нощ и трябва да подходите систематично към този процес, както от психологическа, така и от физиологична гледна точка ".

Отговаря Хорошева Ксения Георгиевна

„Смята се, че кърменето е най-подходящият начин за хранене на бебета до определена възраст. Според СЗО жената трябва да храни изключително бебето си с кърма до 6 месеца. И по това време за бебето кърменето е заместител на храната и водата. Започвайки от 6 месеца, бебето трябва постепенно да се храни. Но кърменето остава, докато детето навърши две години.

Но задачата на кърменето не е само храненето. Както твърди английският педиатър Доналд Уудс Уиникот: „Най-важното при храненето не е храненето.“ Всъщност е установено, че по време на хранене тревожността намалява при бебето. Тревожност, която е свързана с най-силния страх на бебето - страха от раздяла с майка.

Английският психиатър Джон Боулби вярва, че топлата, приятна връзка с майката е от съществено значение за психичното здраве на детето. И кърменето е част от тази връзка. Когато майката и детето са в ситуация на хранене, бебето развива отношение към себе си, майката и света като цяло. Затова много автори обръщат внимание на необходимостта да се научат майките да взаимодействат с деца по време на кърмене. В края на 80-те години на миналия век експертите на СЗО и УНИЦЕФ дори подготвиха програмата за болница, благоприятстваща бебето, която съдържа 10 принципа за успешно кърмене. И, несъмнено, младите майки трябва да знаят, че ако имат проблеми с кърменето, винаги могат да се обърнат към специалист, който се занимава с този въпрос. И определено ще им бъде помогнато.

Но има обстоятелства, при които жената не може да храни дете и не е възможно да се установи кърмене дори за специалист. Това е много рядко, но се случва. И тази ситуация не трябва да се превръща в причина за една жена за допълнителни комплекси..

Не забравяйте, вие сте първата Вселена за детето си и за него сте най-добрата майка в света ".

Кърмене по месеци (таблица)

ВъзрастДиета
1 месецХранене без ритъм; при поискване
2 месецаСледобед на всеки 40-120 минути, през нощта - 3-4 пъти
3 месецаПрез деня 6-8 пъти, през нощта 3-4 пъти
4 месецаЧестотата леко намалява
5 месецаПрез деня 6-8 пъти, през нощта 2-3 пъти
6 месецаВъвеждат се допълнителни храни. Броят на храненията на ден - 9-12 пъти
7 месецаБроят на храненията се намалява на 10
Осем месецаПрез деня детето все по-малко иска гърди. Честотата на нощното хранене се запазва
9 месецаМежду храненията минават 3-4 часа
10 месецаПо желание на детето е възможно по-често хранене
11 месецаДопълнително хранене до 2 пъти на ден, друго - кърма
12 месецаЧестотата на хранене се увеличава като никнене на зъби
След една годинаПрез деня майката определя диетата според удобството си.
След 2 годиниБрой хранения на ден - 3-4 пъти
След 3 годиниПривързаностите са рядкост, детето само забравя за кърмата. Кърмене - два пъти на ден, постепенно намалява до веднъж на няколко дни

Кърмене до каква възраст

СЗО препоръчва хранене на бебе до две години и повече. У нас лекарите съветват да продължат лактацията до една година и половина. Те се ръководят от състоянието на майката, нейната готовност да продължи. Ако по време на кърмене се появят признаци на бременност, те не се считат за причина за прекратяване. Болно, ваксинирано дете не трябва да се отбива.

Списък на храните за кърмене

Качеството и количеството мляко се определят от диетата на майката. Приемът на калории в дневното меню надвишава стандартния с 400 калории. Храните, разрешени за кърмене, са протеинови храни, плодове и зеленчуци, млечни продукти, риба. Ако близки роднини са алергични към даден продукт, той се изключва от диетата. Например, обикновено на въпроса дали медът е възможен при ХС се отговаря положително, но ако има страдащи от алергии сред роднини, те отказват сладкиши. По същия начин те откриват дали хурмата може да се използва при кърмене на бебе. При липса на алергии няма ограничения.

Това е любопитно! Дете, хранено с майчино мляко, расте уверено, решително и смело. Интелектуалното ниво на такива деца е над средното.

Диета за кърмене

Диетата се формира полезна, правилна.

 • Диетолозите, обяснявайки дали семената могат да бъдат кърмени, обръщат внимание на обемите. Продуктът е позволено да бъде включен в менюто в количество до 100 g.
 • Отговорът на въпроса дали гроздето може да се третира с HS е подобен. Ако няма алергия, е позволено да се ядат 100 g.
 • Няма да има проблеми с включването на сини сливи в менюто при хранене на бебе с кърма. Стабилизира функционирането на стомашно-чревния тракт на майката, новородено.
 • Датите по време на кърмене се препоръчват поради изобилието от аминокиселини, протеини.
 • Диетолозите съветват да запомните за бананите: при ХС този плод е незаменим в диетата.
 • Струва си да се консултирате с вашия семеен лекар дали нарът може да се използва за кърмене на бебе. Липсата на алергии в близкото семейство е основното условие, при което се разрешават плодовете, но на малки порции.
 • Диетолозите, когато казват дали облепихата е възможна с HS, препоръчват да се яде зрънцето прясно, за предпочитане по време на сезона на прибиране на реколтата.
 • Възможно ли е да кърмите диня, разберете емпирично. Първо, изяжте малко парче. При липса на реакция обемите се увеличават.
 • Цвеклото е полезно за HS. Има леко слабително действие, така че майките няма да имат запек..
 • Няма съмнение дали червеният хайвер е възможен при кърмене. Той има уникална хранителна стойност и се препоръчва за всеки в разумни количества..
 • Разнообразие от морски дарове (като скариди) ще бъде от полза за ХС, защото осигурява жизненоважни протеини.
 • Всички видове ядки са богати на протеини. Кърмещите орехи се считат за най-здравословните и достъпни.
 • Не е необходимо да се мисли дали доматите могат да се използват при кърмене на новородено. Няма забрана за домати (освен в случаите на алергии в семейството).
 • Полезно за възрастен, детско тяло с HV боровинки. Яжте разумни порции, тъй като зрънцето има диуретичен ефект.
 • Когато разберете дали пъпеш може да бъде кърмен, не забравяйте, че преяждането води до подуване на корема при майката, бебето. Няма други ограничения. Характеристиките на яденето на тиква с HS са подобни.
 • По-добре е да се консултирате с лекар относно възможността за цикория при хранене на бебе с кърма. По-голямата част от тази напитка е разрешена.
 • Но тези, които се притесняват дали какаото е възможно с GW, трябва да се успокоят: няма забрани за напитката. Подобрява настроението.

Какво да не се яде и пие по време на кърмене

Обяснявайки какво да не ядете, докато кърмите, лекарят ще се съсредоточи върху алергените.

 • Препоръчително е да се изключат храни, които стимулират образуването на газове. В списъците на това, което може и какво не може да се направи с HS, те винаги обръщат внимание на: зеле, тесто с мая, шоколад, газирани напитки. Тези продукти са противопоказани при кърмене..
 • Алкохолът не се препоръчва при хранене на новородено с майчино мляко.
 • Диетолозите, обясняващи дали е възможно да се пие кафе, докато кърмите, ще отговорят отрицателно. Избягвайте други кофеинови напитки.
 • Несезонните плодове, цитруси и ягоди са изключени от диетата. Струва си да се изясни дали ябълките са възможни с HS: червените сортове не се препоръчват.
 • Безалкохолната бира е категорично изключена при хранене на бебе с кърма. Обикновени - също.
 • Пушенето с НВ е противопоказано.
 • Наркотиците са забранени.
 • Не трябва да ядете свинска мас по време на кърмене. Продуктът може да не е толкова вреден, колкото пушенето по време на хепатит В, но все пак има отрицателен ефект. Свинската мас трябва да съдържа минимално количество подправки, за да не провокира колики у бебето.
 • Но халвата при хранене на бебе с кърма не се препоръчва поради съдържанието на захар.
 • За да разберете дали херинга е възможна с HS, вземете предвид вида на сервиране на риба. Соленото е разрешено само на малки порции, защото води до застой на течности в тялото.
 • Друг източник на протеин са гъбите. Тук не е толкова просто. Мариновани, осолени не се препоръчват. Обясняващи дали гъбите могат да бъдат кърмени, диетолозите съветват лисички, стриди и шампиньони.

Лечение на кърменето

Трябва да знаете ограничения за наркотиците.

 • Duphalac се предписва като леко слабително средство, разрешено е при хепатит В, тъй като тестовете не са показали ефект върху бебето.
 • Антибиотиците са противопоказани.
 • Позволен е лизобакт по време на кърмене. Продуктът е предназначен като антисептик при възпалителни заболявания на устната кухина и не влияе върху състава на млякото.
 • Не е толкова очевидно дали валерианата може да се използва при кърмене. Първо се консултирайте с лекар. Когато избират кои успокоителни са възможни при HB, те също се обръщат към специалист. Обикновено се препоръчват: Тенотен, Хеверт Калмвалера, Деприм.
 • Някои лекарства нямат строги противопоказания за употреба по време на кърмене. Ако е необходимо, прибягвайте до тях, консултирайте се с лекар. Лекарят оценява рисковете и очевидните ползи за майката, въз основа на това, формулира препоръки. Ето как те решават дали да приемат Канефрон с хепатит В - фитопрепарат, използван при заболявания на бъбреците и пикочните пътища.
 • Само след претегляне на рисковете, Faringosept се предписва за кърмене. Сред възможностите за лечение на гърло с НВ, това лекарство се счита за едно от най-добрите.
 • Хипертонията изисква прецизност. Например, Dopegit по време на кърмене се предписва за коригиране на налягането, само след оценка на възможните опасности.
 • Парацетамол с НВ се приема след консултация с лекар и стриктно спазване на минималните дози. Счита се за най-доброто антипиретично средство при хранене на новородено с кърма..
 • Противозачатъчните хапчета за HV се избират на рецепцията на гинеколог. Важно е да се определи кое лекарство няма да повлияе на хормонозависимото производство на мляко..
 • Лечението на хемороиди след раждане с хепатит В е спешен проблем. Изборът на лекарства е ограничен. Ако имате нужда от супозитории за хемороиди, използвайте Relief, Posterisan, когато кърмите.
 • No-shpa (активна съставка: Drotaverina hydrochloride) рядко се предписва за кърмене, тъй като няма надеждна информация за безопасността на лекарството.
 • Не е лесно да изберете хапчета за главоболие с хепатит В (Citramon например е противопоказан). Консултирайте се с лекар. Ако е възможно, те се справят с немедицински средства.
 • Противопоказан глицин (подобрява мозъчния метаболизъм): по време на кърмене лекарството преминава в млякото, може да повлияе на бебето.
 • Лечение на настинки по време на кърмене. Когато избират как да лекуват настинка с HS, те се ръководят от тежестта на заболяването. Често достатъчно мед и горещ чай. По препоръка на лекаря те използват Mukaltin за кашлица. Ако са необходими антивирусни лекарства, те избират безопасни супозитории Viferon, Grippferon. Само лекар може да предпише Oscillococcinum за HV. Не е безопасно да вземете продукта сами. Когато определят какви болкоуспокояващи са възможни при кърмене, те се обръщат към Парацетамол, Ибупрофен.
 • Понякога младите майки се съмняват дали активен въглен е възможен при кърмене. Лекарите препоръчват първо да дойдете на среща, за да може специалист да прецени ползите от такова лечение и потенциалните опасности..
 • Ако е необходимо, допълнете диетата с витамини, приемайте Магнезий В6: с ХС този комплекс е полезен и безопасен. Витаминният продукт укрепва ноктите, подобрява здравето на кожата. Ще помогне, ако косата падне по време на кърмене.

Ултразвук за кърмене

Ултразвук на гърдата не се прави. Характеристиките на тъканните промени през този период са такива, че изключват риска от рак.

Ваксинация за кърмене

Всяка година гражданите се ваксинират срещу грип, така че майките се притесняват от въпроса: "Възможно ли е да го направя с хепатит В?" Няма нужда да се страхувате за детето: невъзможно е да се заразите от ваксинирано лице.

Флуорография по време на кърмене

Няма причина да се притеснявате, ако е показана флуорография: при НВ процедурата не уврежда нито родителите, нито децата. Препоръчително е да се подложите на изследвания на съвременно оборудване, където радиацията е минимална..

Стоматологично лечение за кърмене

Няма съмнение дали е възможно да се лекуват зъби с НВ. По време на кърмене е на разположение лечение, вадене на зъби, но трябва да предупредите лекаря за ситуацията.

Татуиране по време на кърмене

Татуирането не се препоръчва. Младата майка иска да бъде красива, но инвазивните процедури са придружени от риск от инфекция. Неприемливо е да се излагате на подобни опасности по време на кърмене..

Това е любопитно! Децата, отгледани с кърма, са по-малко склонни да затлъстяват. Те са по-малко изложени на риск от диабет.

Как да се отучи кърменето

 • Когато измислят как да отучат бебето да кърми, първо определят времето. СЗО препоръчва храненето на бебето само с кърма през първите шест месеца. По-късно се въвеждат допълнителни храни. Тази диета се поддържа до двегодишна възраст. На практика те често преминават към комбинирана диета по-рано..
 • Педиатърът ще Ви каже кога да започнете допълнително хранене с НВ. Обикновено се прилага от шестмесечна възраст. Процесът продължава до пълното преминаване на бебето към нова диета. За детето менюто за кърмене е добре обмислено, така че да има източници на желязо, витамин В, цинк - тези компоненти в млякото не са достатъчни. Знаейки кога да въвеждат допълнителни храни с НВ (на шест месеца), те не забравят: първоначално майчиното мляко остава основният продукт. До 16 месеца дава на малък човек поне половината от дневния прием на калории..
 • Решете как да прекратите кърменето самостоятелно. Водят се от собствените си чувства, поведението на детето. Отбийте постепенно. Неподходящото отбиване е най-честата причина за симптоми на мастит при хепатит В (лечението ще бъде избрано от лекаря, за да бъде безопасно за жената).
 • При отбиване в ранна възраст се спазва следната схема в продължение на месеци: първите допълващи храни по време на кърмене са смес вместо една порция мляко по обяд. През деня бебето ще яде по-малко от обикновено. Няколко дни по-късно заменете втората храна със сместа. Продължете, докато преминат изцяло към продукти за деца.
 • Донякъде е по-лесно да отбиете, ако сте преминали 6-месечната възрастова граница. Схемата как да се прекрати GW е следната: детето само иска храна по-рядко, така че честотата на хранене се намалява. Една година след началото на допълнителното хранене, той смуче мляко 1-2 пъти на ден. Заменяйте само по една емисия наведнъж с формула.

Това е любопитно! Средно в света средната възраст на отбиването е 4,5 години.

Противопоказания за кърмене

Докато други се плашат от списъците със забранени, списъци с разрешени храни за кърмене, други млади майки са готови да отидат на всякакви ограничения, само за да хранят бебето по естествен път, но някои не могат да си го позволят поради противопоказания.

Ограничения, свързани със заболявания на новороденото:

 • ферментопатия;
 • фенилкетонурия;
 • метаболитни нарушения.

Кърменето е забранено, ако жената има сериозни заболявания:

 • сифилис;
 • отворена туберкулоза;
 • ХИВ;
 • опасни инфекции;
 • гноен мастит;
 • еклампсия;
 • хипертиреоидизъм;
 • остри психични разстройства.

Неизправността на сърцето, белите дробове, черния дроб, бъбреците се счита за противопоказание..

Изход

Лактацията е полезна както за майката, така и за бебето. Това е естествен процес, който позволява на бебето да расте здраво и на майката да създаде тясна емоционална връзка с него. Не се плашете от ограниченията, придавайте твърде голямо значение на това, което е възможно от сладкото по време на кърмене и кое не. Няма големи проблеми при забраните, защото се изключват само вредни продукти, промяната в диетата е полезна. Ако трябва да приемате лекарства, не забравяйте да се консултирате с лекар. Забранено е да си предписвате лекарства по време на кърмене..