Wilprafen: инструкции за употреба и рецензии

Латинско име: Wilprafen

ATX код: J01FA07

Активна съставка: джозамицин (джозамицин)

Производител: Yamanouchi Pharma за Heinrich Mack Nachf. (Германия)

Описание и снимка актуализирани: 16.08.2019

Цени в аптеките: от 23 рубли.

Вилпрафен е антибиотик от групата на макролидите с бактерицидно действие.

Форма на издаване и състав

Вилпрафен се произвежда под формата на филмирани таблетки - двойноизпъкнали, продълговати, почти бели или бели, с рискове от двете страни (10 бр. В блистери, 1 блистер в картонена кутия).

1 таблетка съдържа активното вещество джозамицин в количество от 500 mg.

Спомагателни компоненти в 1 таблетка: полисорбат 80 - 5 mg; магнезиев стеарат - 5 mg; микрокристална целулоза - 101 mg; колоиден силициев диоксид - 14 mg; кармелоза натрий - 10 mg.

Състав на обвивката: полиетилен гликол 6000 - 0,3846 mg; метилцелулоза - 0,12825 mg; титанов диоксид - 0,641 mg; талк - 2,0513 mg; съполимер на метакрилова киселина и нейните естери - 1,15385 mg; алуминиев хидроксид - 0,641 mg.

Фармакологични свойства

Фармакодинамика

Механизмът на действие на джозамицин е да инхибира производството на протеин в микробната клетка, което се обяснява с обратимо свързване към 50S-субединицата на рибозомата. Обикновено в терапевтични концентрации активният компонент на лекарството се характеризира с бактериостатичен ефект, което води до инхибиране на растежа и размножаването на бактериите. Ако във възпалителния фокус се създадат високи концентрации на джозамицин, се наблюдават прояви на бактерициден ефект.

Йозамицин е активен срещу следните микроорганизми:

 • грам-положителни бактерии: Staphylococcus spp. (включително щамове на Staphylococcus aureus, чувствителни към метицилин), Peptostreptococcus spp., Streptococcus spp. (включително Streptococcus pneumoniae и Streptococcus pyogenes), Peptococcus spp., Corynebacterium diphtheriae, Clostridium spp., Listeria monocytogenes, Bacillus anthracis, Propionibacterium acnes;
 • грамотрицателни бактерии: Campylobacter jejuni, Neisseria gonorrhoeae, Neisseria meningitides, Helicobacter pylori, Moraxella catarrhalis, Haemophilus influenzae, Haemophilus ducreyi, Legionella spp., Brucella spp., Bordetella spp.;
 • други: Borrelia burgdorferi, Bacteroides fragilis (чувствителността на джозамицин може да е променлива), Treponema pallidum, Chlamydia spp. (включително Chlamydia trachomatis), Ureaplasma spp., Mycoplasma spp. (включително Mycoplasma genitalium, Mycoplasma hominis, Mycoplasma pneumoniae), Chlamydophila spp. (включително Chlamydophila pneumoniae).

По правило ентеробактериите са резистентни към джозамицин, поради което употребата му повлиява незначително микрофлората на стомашно-чревния тракт (GIT). Активната съставка също така демонстрира активност при диагностицирана резистентност към еритромицин и други 14- и 15-членни макролиди. Случаи на резистентност към джозамицин се съобщават по-рядко, отколкото към 14- и 15-членни макролиди.

Фармакокинетика

След перорално приложение йозамицин се абсорбира от стомашно-чревния тракт с висока скорост; приемът на храна не променя неговата бионаличност. Максималната концентрация на веществото в плазмата се достига 1 час след приложението. Когато приемате Vilprafen в доза от 1 g, максималното ниво на активното му вещество в кръвната плазма е 2-3 μg / ml. Степента на свързване на джозамицин с плазмените протеини е приблизително 15%. Съединението е добре разпределено в тъканите и органите (с изключение на мозъка) и неговите концентрации често надвишават плазмените нива и запазват терапевтичната ефикасност за дълго време. Особено високи концентрации на джозамицин се откриват в слъзната течност, слюнката, потта, сливиците и белите дробове. Съдържанието му в храчките надвишава съдържанието в плазмата с 8-9 пъти.

Йозамицин преминава плацентарната бариера и преминава в кърмата. Съединението се метаболизира в черния дроб, образувайки метаболити с по-малка фармакологична активност. Йозамицин се екскретира главно с жлъчката. Неговият полуживот е 1-2 часа, но тази цифра може да бъде удължена при пациенти с чернодробни дисфункции. Степента на екскреция на лекарството с урината не надвишава 10%.

Показания за употреба

Вилпрафен 500 mg таблетки се предписват за лечение на инфекциозни и възпалителни заболявания, причинени от микроорганизми, чувствителни към действието на активното вещество (джозамицин):

 • Инфекции на долните дихателни пътища - остър бронхит, коклюш, бронхопневмония, пситакоза, пневмония, включително атипична форма;
 • Инфекции на УНГ органи и горните дихателни пътища - синузит, тонзилит, паратонзилит, фарингит, отит на средното ухо, ларингит;
 • Орални инфекции - пародонтоза и гингивит;
 • Скарлатина (със свръхчувствителност към пеницилин);
 • Дифтерия (в допълнение към дифтерийна антитоксинова терапия);
 • Инфекции на гениталните и пикочните пътища - простатит, уретрит, гонорея; със свръхчувствителност към пеницилин - lymphogranuloma venereum, сифилис;
 • Микоплазма (включително уреаплазма), хламидиални и смесени инфекции на гениталните органи и пикочните пътища;
 • Инфекции на меките тъкани и кожата - лимфаденит, лимфангит, циреи, пиодермия, акне, антракс, еризипела (със свръхчувствителност към пеницилин).

Противопоказания

 • Тежки функционални нарушения на черния дроб;
 • Свръхчувствителност към компонентите на лекарството и други антибиотици от групата на макролидите.

Кърмещите и бременните жени трябва да приемат Wilprafen само когато очакваните ползи за здравето на майката надвишават възможния риск за плода или бебето..

Инструкции за употреба на Vilprafen: метод и дозировка

Вилпрафен се приема през устата между храненията. Таблетката трябва да се погълне цяла и да се измие с малко вода.

За юноши на възраст над 14 години и възрастни препоръчителната дневна доза е 1-2 g Wilprafen, която трябва да бъде разделена на 2-3 дози. Началната препоръчителна доза е 1 g.

При глобуларни и акне вулгарис, 0,5 g джозамицин се предписват 2 пъти на ден през първите 2-4 седмици, след което в рамките на 2 месеца честотата на употреба се намалява до 0,5 g джозамицин веднъж дневно (като поддържаща терапия).

Продължителността на лечението обикновено се определя от лекаря. Според препоръките на Световната здравна организация относно употребата на антибиотични лекарства, продължителността на терапията при стрептококови инфекции трябва да бъде най-малко 10 дни.

Ако пропуснете една доза Vilprafen, трябва да приемете дозата незабавно. В случаите, когато е време за следващата доза от лекарството, не трябва да увеличавате дозата..

Прекъсването на терапията или ранното прекратяване на лечението намалява вероятността от успех на лечението.

Странични ефекти

Докато приемате Vilprafen, могат да се развият нарушения от различни телесни системи:

 • Стомашно-чревен тракт: рядко - киселини, гадене, загуба на апетит, диария и повръщане. При тежка персистираща диария трябва да се има предвид възможността за развитие на псевдомембранозен колит (който е животозастрашаващ) поради действието на антибиотик;
 • Слухов апарат: в редки случаи - дозозависимо преходно увреждане на слуха;
 • Жлъчни пътища и черен дроб: в някои случаи - преходно повишаване на активността на чернодробните ензими в кръвната плазма, понякога придружено от жълтеница и нарушен отток на жлъчката;
 • Реакции на свръхчувствителност: в някои случаи - алергични кожни реакции (например уртикария).

Предозиране

Към днешна дата практически няма информация за специфичните симптоми на предозиране с Wilprafen. В този случай си струва да се предположи увеличаване на тежестта на страничните реакции на лекарството, главно от стомашно-чревния тракт..

специални инструкции

С развитието на псевдомембранозен колит, Wilprafen трябва да бъде отменен и да се предпише подходящо лечение. Приемът на лекарства, които намаляват чревната подвижност, е противопоказан.

Пациентите с бъбречна недостатъчност трябва да коригират режима на дозиране в съответствие със стойностите на креатининовия клирънс (CC).

Според инструкциите Vilprafen не се предписва за недоносени бебета. Когато се използва при новородени, трябва да се следи чернодробната функция.

Необходимо е да се вземе предвид възможността за кръстосана резистентност към различни антибиотични лекарства от групата на макролидите.

Влияние върху способността за управление на превозни средства и сложни механизми

Установено е, че употребата на Wilprafen не влияе върху способността за шофиране и извършване на потенциално опасни видове работа, свързани с повишена концентрация и скорост на реакциите.

Приложение по време на бременност и кърмене

По време на бременност и по време на кърмене лекарството може да бъде предписано, ако ползите от употребата му за майката надвишават потенциалния риск за плода или детето. Лекарят трябва да прецени възможните последици от приема на това лекарство и едва след това да предпише курс на лечение.

СЗО Европа препоръчва Wilprafen за лечение на хламидиална инфекция при бременни жени.

По време на терапия с джозамицин, комбинирана с използването на хормонални методи за контрацепция, трябва да се използва допълнителна защита под формата на нехормонални контрацептиви.

Лекарствени взаимодействия

Трябва да се избягва едновременната употреба на Vilprafen с цефалоспорини и пеницилини.

Когато се използва заедно с линкомицин, е възможно намаляване на ефективността и на двете лекарства.

Vilprafen забавя елиминирането на теофилин в по-малка степен в сравнение с други антибиотични лекарства от макролидната група.

При едновременна употреба с циклоспорин е възможно да се увеличи концентрацията му в кръвната плазма до нефротоксична.

Има съобщения за засилено вазоконстрикторно действие при комбинирана употреба на алкалоиди от ергот, антибиотици и лекарства от групата на макролидите.

Вилпрафен забавя елиминирането на астемизол или терфенадин, което увеличава риска от развитие на животозастрашаващи аритмии.

При едновременна употреба с дигоксин е възможно повишаване на нивото на последния в кръвната плазма.

При едновременната употреба на лекарството с хормонални контрацептиви, допълнително е необходимо да се използват нехормонални контрацептиви.

Аналози

Аналогът на Vilprafen е Vilprafen Solutab.

Условия за съхранение

Съхранявайте на тъмно място, недостъпно за деца, при температури до 25 ° C.

Срок на годност - 4 години.

Условия за отпускане от аптеките

Отпуска се по лекарско предписание.

Отзиви за Wilprafen

Според прегледите, Vilprafen е доста ефективно лекарство, но рискът от развитие на нежелани реакции по време на лечението е доста висок. Пациенти, при които е диагностицирана хламидия и уреаплазмоза, съобщават, че в рамките на няколко дни след започване на употребата на лекарството, симптомите на заболяванията изчезват безследно. Има съобщения за такива странични ефекти на Wilprafen като стомашно-чревни смущения и алергични обриви, които са относително чести..

Много пациенти препоръчват лекарството като ефективно средство за лечение на синузит и други инфекциозни заболявания. Често се предписва на деца, чието лечение дава добри резултати, но понякога родителите се оплакват от проявите на дисбиоза.

Цена за Wilprafen в аптеките

Средно цената на Vilprafen 500 mg в аптеките е 515-596 рубли (10 таблетки в опаковка).

Йозамицин - инструкции за употреба за деца и възрастни, показания, форма на освобождаване, състав и цена

Показания за употреба

Vilprafen е суспензия за деца, която може да се използва при следните показания:

 • инфекциозни заболявания на гърлото, носа и назофарингеалната зона;
 • заболявания на стомашно-чревния тракт, свързани с Helicobacter pylori;
 • инфекциозни лезии на устната кухина, очите и репродуктивната система;
 • инфекции в белите дробове, трахеята, кожата и лигавиците.

По-специално, те включват много патологии:

 • тонзилит, отит на средното ухо, фарингит, синузит, скарлатина;

 • бронхит в остър стадий, пневмония, коклюш, пситакоза;
 • фурункулоза, абсцес, антракс, еризипела;
 • блефарит, сифилис, цервицит, лимфогранулом, уретрит, стомашна язва.
 • Когато се комбинира с локално приложение на лекарства, продължителността на лечението значително се намалява без рецидив на инфекцията.

  Накратко за лекарството

  Днес антибактериалните лекарства заемат основно място в лечението на инфекциозни заболявания. Трудно е да си представим съвременните аптеки без тях. Една от категорията такива лекарства е вилпрафен солутаб, представител на групата на макролидите. Основната му активна съставка е джозамицин, антибактериален компонент. Вилпрафен се произвежда под формата на таблетки. Предимството на това лекарство е неговата съвместимост с други групи лекарства. Ето защо прегледите на хората, използвали инструмента, показват неговата ефективност..

  Що се отнася до предписанията на лекарството wilprafen, неговият спектър на действие е много широк. Лекарството произвежда бактерициден и бактериостатичен ефект. С негова помощ лекарите лекуват следните заболявания:

  1. Инфекции на горните дихателни пътища и УНГ органи. Това е отит на средното ухо и фарингит, ларингит и синузит, тонзилит..
  2. Орални и долни респираторни инфекции, като пневмония, остър бронхит, коклюш, бронхопневмония.
  3. Дифтерия и скарлатина.
  4. Инфекциозни заболявания на кожата. Те включват циреи, пиодермия, акне, лимфаденит и лимфангит..

  Състав

  Препаратът съдържа основната активна съставка в различни дози в комбинация със спомагателни компоненти.

  Активно веществоДозировка, mg / ml готова суспензия
  125/5250/5500/5
  Съдържание в 1 бутилка
  Джозамицин15 g15 g20 гр
  Помощни вещества, mg
  Цитрат Na112.5
  Метилпарабен79.5
  Пропилпарабен10.5
  Симетикон75
  Хипромелоза180225300
  Парфюм37.550
  Кармелоза Na5701200600
  Захар 3%10108784810200,5
  Манитол2250

  Йозамицин е естествен макролиден антибиотик, произведен от актиномицета Streptomyces narbonensis. От 2012 г. той е включен в списъка на жизненоважни и основни лекарства..

  Помощните вещества повишават фармакологичната активност на активната съставка, увеличават срока на годност на разредената суспензия и осигуряват необходимата консистенция на крайния продукт.

  Състав и форма на освобождаване на лекарството

  Таблетките Vilprafen имат горна обвивка, във всеки пластмасов субстрат има 10 такива дражета, блистерите са опаковани в картонена кутия. Таблетките са бели, с някаква продълговата форма, всяка от тях съдържа 500 mg джозамицин (който е активното лекарство на този фармацевтичен продукт). Формата на освобождаване на таблетката от 500 mg се предписва най-често.

  В допълнение към таблетките, лекарството има суспензионна дозирана форма. Изсипва се в бутилка от тъмно стъкло с обем 100 ml. Комплектът съдържа специална чаша за измерване на необходимата доза. Суспензията съдържа 300 mg джозамицин на 10 ml течност.

  Освен това производителят произвежда Vilprafen Solutab, който представлява таблетка, която се разтваря при излагане на течност. Те имат сладък вкус и вкус на ягода. Всяка таблетка съдържа 100 mg активна съставка. Картонената опаковка съдържа 2 блистера, всеки с по 5, 6 таблетки.

  В допълнение към активното вещество - джозамицин, лекарството съдържа помощни вещества, включително целулоза, полисорбат, макрогол 6000, титанов диоксид, талк, магнезиев стеарат и други.

  Формата на освобождаване и съставът на лекарството са ясно описани в инструкциите, които са приложени към него. Вилпрафен маз и супозитории не се предлагат.

  Под каква форма се произвежда

  Лекарството се предлага под формата на прах за самостоятелно приготвяне на хомогенна суспензия. Размерите на отделни частици от активното вещество осигуряват дългосрочен терапевтичен ефект, което позволява да се намали честотата на приложение през деня.

  Отделните дози осигуряват удобно дозиране за деца на различна възраст и трябва да се използват, както се препоръчва в инструкциите.

  Средни цени за гранули Vilprafen:

  • 125 mg / 5 ml - от 400 рубли;
  • 250 mg / 5 ml - от 430 рубли;
  • 500 mg / 5 ml - от 500 рубли.

  Цената зависи от вида на аптечната мрежа и отдалечеността на аптеката от централните райони на града. Ако е необходимо, лекарството може да бъде поръчано в онлайн услуги за доставка до определена аптека на по-ниска цена.

  Употребата на лекарството по време на бременност

  Несъмнено предимство на Wilprafen е относителната безопасност при употреба при бременни жени. По време на бременността лекарят ще предпише курс на лечение с Vilprafen, ако по време на PCR диагностика се открие хламидия (хламидия по време на бременност е важен рисков фактор за вътрематочна инфекция, спонтанен аборт и преждевременно раждане). Оптималната схема включва използването на антибактериално лекарство след 14 седмици, 500 mg три пъти дневно в продължение на поне 7 дни.

  Антибиотикът Вилпрафен на фона на възпаление в матката трябва да се приема според указанията на лекар, при стриктно спазване на дозата и продължителността на терапията. Оптималната индикация за антибиотична терапия е специфичен ендометрит, причинен от хламидия, микоплазма и уреаплазма..

  Фармакодинамика

  Wilprafen е суспензия за деца, която действа бактериостатично:

  • инхибира образуването на протеини;
  • предотвратява ДНК динамиката;
  • инхибира бактериалния метаболизъм.

  В резултат на това процесите на тяхната жизнена дейност, развитие и размножаване спират. В комбинация със собствения имунитет на човек е възможно напълно да се потисне инфекцията за относително кратко време.

  Когато във фокуса се създаде висока концентрация, се проявява бактерициден ефект. В този случай джозамицинът започва да убива директно бактериите. Чрез свързване с 50S-субединицата на рибозомната мембрана, той предотвратява свързването на транспортна РНК и трансфера на пептиди от А-центъра, като по този начин потиска синтеза на протеин в клетъчните стени на бактериите.

  Спектърът на фармакологичната активност включва няколко вида бактерии:

  • кокобацили от рода Bordetellus;
  • патогени на антракс;
  • анаеробни актиномицети;
  • хемофилни пръчки;
  • коринебактерии;
  • стрептококи;
  • микоплазма;
  • легионела;
  • трепонема;
  • гонококи;
  • рикетсия;
  • хламидия.

  Също така, лекарството е активно срещу някои гъбички и анаероби от други класове. Ефективността може леко да намалее поради развитието на резистентност при микроорганизмите.

  Кога можете да пиете алкохол след края на курса на лечение

  След лечението с Vilprafen, трябва да се въздържате от алкохол още месец. Интересното е, че антибиотиците влияят негативно на стомашно-чревната функция.

  Същото прави едновременното приложение на лекарства с алкохол. А Джозамицин, когато взаимодейства със силни напитки, може няколко пъти да увеличи вероятността от странични ефекти и да увеличи шанса за анафилактичен шок..

  В допълнение, фармакологичният агент има редица противопоказания, наличието на които изключва употребата му за медицински цели:

  1. Силна чувствителност към макролидни антибиотици.
  2. Тегло на детето не повече от 10 kg.
  3. Тежки увреждания и неправилно функциониране на черния дроб.
  4. Индивидуална непоносимост към някой от компонентите.

  Йозамицин, въпреки положителните си качества и ефективност, унищожава чернодробните клетки и в комбинация с алкохол този фактор се увеличава няколко пъти. Дори след две седмици спиране на лечението, ефектът на джозамизин продължава.

  Следователно трябва да изключите приема на алкохол за около месец, за да не навредите на тялото. Дори ако в инструкциите за лекарствата не се споменава тяхната съвместимост с алкохол, това не означава, че лечението може да се комбинира с алкохол.

  Във всеки случай етанолът намалява ефективността на лекарствата и лечението с тях просто няма да даде правилния резултат..

  Фармакокинетика

  Йозамицин след вътрешно приложение за кратко време и напълно се абсорбира в червата. Максималната концентрация в кръвния серум се достига след 1-4 часа. Около 10% от приетата доза се свързва с плазмените протеини. Най-големи количества се откриват в белодробната тъкан, сливиците, потта, сълзите и слюнчената течност.

  Веществото претърпява биологична трансформация в чернодробните тъкани до по-малко активни форми, които след това се екскретират от тялото с жлъчката. Екскрецията на лекарството в урината не надвишава 20%.

  Отрицателни последици от неспазване на правилата за приемане на лекарството

  Алкохолът сам по себе си унищожава черния дроб и при злоупотреба може да се развие такова опасно заболяване като цироза. И въпреки че инструкциите не казват дали е възможно да се пие алкохол едновременно с вилпрафен солутаб или колко време ще отнеме приема на алкохол след курса на лечение, по един или друг начин, трябва да се помни, че е възможно да се отървете от болестта с помощта на лекарства само когато има алкохол напълно изключен.

  Освен това, всички антибактериални средства, включително вилпрафен, могат да увредят чернодробните клетки и ако пиете и алкохол, увреждането на органа ще се увеличи няколко пъти.

  Заявление за деца под 18 години

  Заедно с бутилката, комплектът включва специална измервателна спринцовка за точно дозиране на готовата суспензия. Преди да наберете необходимата доза, винаги трябва да разклащате лекарството старателно, за да разпределите равномерно активните частици на лекарственото вещество по целия обем..

  След това трябва да изтеглите единична доза със спринцовка и внимателно да инжектирате лекарството между бузата и езика, не твърде близо до гърлото. След това предложите на детето вода или друга неутрална напитка.

  Препоръчителното количество джозамицин е 50 mg / kg телесно тегло.

  Тя трябва да бъде разделена на 2 равни приема:

  • 25 mg / kg сутрин;
  • 25 mg / kg след 12 часа.

  Максималната единична доза не трябва да надвишава 1 кг, въпреки по-голямото тегло на пациента, отколкото предполага дадената пропорция. Продължителността на терапията се определя от наблюдаващия специалист, в зависимост от симптомите, тежестта на протичането на заболяването и отговора на детския организъм към антибиотика. Средната продължителност на лечението може да бъде до 5-7 дни..

  Ако случайно пропуснете следващата доза, не трябва да удвоявате количеството суспензия.

  Продажба на лекарства, цена и правилно съхранение

  Vilprafen Solutab се продава в аптеките без рецепта, но въпреки това е необходимо да приемате лекарството само както е предписано от специалист..

  Инструкциите определят правилата за съхранение на лекарството:

  • срок на годност - не повече от 2 години;
  • съхраняване на място, недостъпно за деца;
  • съхранение на сухо място, където не влиза светлина;
  • температура на съхранение - не по-висока от 25 градуса.

  Опаковането Vilprafen Solutab 1000 mg или Vilprafen таблетки 500 mg, в които 10 парчета за разтваряне, струва около 550-750 рубли.

  Противопоказания

  Vilprafen е суспензия за деца, която не трябва да се използва за терапевтични цели, ако са налице следните противопоказания:

  • свръхчувствителност към действието на джозамицин или други макролидни антибиотици;
  • комбинация с прием на ерготамин, цизаприд, пимозид, ивабрадин, колхицин;
  • със значителни патологии на функционирането на черния дроб;
  • липса на захараза или изомалтаза.

  Пациенти с недостатъчна бъбречна функция трябва да бъдат лекувани въз основа на тестове за креатининов клирънс..

  Предозиране

  Ако дозата е неправилно изчислена, е възможно значително предозиране с Wilprafen, по-специално при малки деца с ниско тегло.

  Симптоми:

  • нарушения на изпражненията;
  • тежко гадене;

 • повръщане;
 • загуба на слуха.
 • Има малко съобщения за случаи на предозиране в медицината. Вилпрафен, въпреки подсладителите, има доста неприятен вкус, така че рискът от значително надвишаване на дозата е малко вероятен.

  В противен случай се препоръчва незабавно да се приемат адсорбенти като Polysorb или Enterosgel в максимални количества, за да се свържат бързо и да се отстрани лекарството от тялото. Тежките състояния изискват спешна медицинска помощ.

  Отзиви за лекарството

  В интернет можете да намерите много положителни отзиви за Wilprafen, където пациентите отбелязват бързия терапевтичен ефект на лекарството (още при приемане на първите дози), особено когато

  . В този случай рядко се наблюдават странични ефекти..

  Авторите на някои рецензии описват разстройство на изпражненията и гадене по време на лечението с Wilprafen. Отбелязва се обаче, че тези неприятни ефекти изчезват спонтанно след няколко дни..

  Прегледите на лекарите одобряват възможността за терапия с Wilprafen по време на бременност.

  Всички тържества с присъствие на алкохол обикновено се планират, защото са „обвързани“ с определени дати. Но е невъзможно да се предскаже и да се подготвим за болест. В края на краищата те избухнаха в живота ни неочаквано, принуждавайки да прекроят семейния бюджет и времето си. Всяко заболяване задължително прави корекции в живота. И те рядко могат да се комбинират с празниците, тъй като приемането на лекарства и пиенето на алкохол по принцип не може да се комбинира. Разбира се, различните лекарства имат различна съвместимост с алкохола и за това трябва внимателно да проучите инструкциите за лекарствата. Ще разберем как алкохолът и вилпрафенът се комбинират помежду си.

  Странични ефекти

  Дори лечението в препоръчителни дози в повечето случаи е придружено от странични ефекти:

  • от страна на кожата - обриви, еритем, кожни патологии, остра или токсична епидермална некролиза;
  • от стомашно-чревния тракт - гадене, повръщане, разреждане на изпражненията, фиксиране на изпражненията;
  • от черния дроб - повишаване на активността на чернодробните трансаминази, хепатит;
  • от страна на имунната система - алергии като обриви, оток на Квинке;
  • други - пурпура, васкулит, метаболитни нарушения, анорексия.

  Потърсете медицинска помощ, ако се открият някакви симптоми.

  Лекарствени взаимодействия

  Vilprafen е суспензия за деца, чиято комбинирана употреба с някои лекарства може да доведе до сериозни последици:

  • ерготамин, дихидроерготамин - вероятността за внезапно напрежение на съдовите стени с възможност за некротични промени в крайниците;
  • цизаприд, пимозид - рискът от прекъсване на сърдечния ритъм, застрашаващ живота на засегнатото лице;
  • ивабрадин - след взаимодействие с джозамицин, съдържанието на ивабрадин и рискът от странични ефекти се увеличават;
  • колхицин - увеличава се вероятността от развитие на странични ефекти, които застрашават живота на болен човек.

  По-малко опасни, но и нежелани, включват взаимодействия със следните лекарства:

  • амитриптилин;
  • бромокриптин;
  • карбамазепин;
  • циклоспорин;
  • дизопирамид;
  • халофантрин;
  • силденафил;
  • каберболин;
  • терфенадин;
  • такролимус;
  • теофилин;
  • триазолам;
  • астемизол;
  • дигоксин;
  • ебастин.

  Едновременната комбинация с антикоагуланти с непряк ефект увеличава риска от сериозно кървене.

  Аналози

  Основните аналози на Vilprafen включват Sumamed, Azitrox, Zitrolide и други лекарства, чието активно вещество е азитромицин - макролиден антибиотик, първият представител на азалидния подклас.

  Друг често срещан аналог е кларитромицин. На негова основа се създават и препарати под формата на суспензии. Един от най-често срещаните в аптеките е Klacid. Ефектът му върху патогените е малко по-слаб и терапевтичният ефект се развива по-бавно. Следователно само специалист трябва да препоръча подходящо лекарство..

  Азитромицин

  Фармакодинамика - веществото има широк спектър на антибактериално действие. Азитромицинът спира процесите на жизненоважна дейност и възпроизводството на бактерии, инхибирайки пептид транслоказа на етапа на предаване до други клетки и потискайки процесите на синтез на протеини. Във високи дози унищожава извънклетъчните и вътреклетъчните бактерии.

  След вътрешно приложение азитромицин се абсорбира бързо и се разпределя във всички телесни тъкани. Бионаличността достига 37%. Индикаторът е свързан с ефекта от първичното преминаване през черния дроб. Най-високата концентрация в кръвния серум се достига след 2-3 часа и е около 0,4 mg / l.

  Фармакокинетика - азитромицинът прониква добре през клетъчните мембрани и следователно лекарството е високо ефективно срещу инфекции, локализирани във вътрешните им кухини. Транспортът се извършва от фагоцити до местата на разпространение на микроорганизмите.

  Концентрацията в меките тъкани достига 10-50 пъти по-висока, отколкото в кръвната плазма, и 24-34% повече във фокуса на инфекцията, отколкото в околните тъкани. В черния дроб азитромицинът претърпява вторично деметилиране, след което веществото губи фармакологичната си активност.

  Основната част от азитромицин се екскретира в оригиналната си форма:

  • през червата - от 50%;
  • бъбреци - около 6%.

  Полуживотът достига 50 часа. Терапевтичните концентрации след последната приета доза се поддържат на достатъчно ниво до 1 седмица. Тогава започва процесът на пълно елиминиране от тялото. Сумамед и други лекарства с азитромицин могат да се използват за инфекция на всички части на дихателните пътища и много други заболявания.

  Поради дългото време за елиминиране и постепенното натрупване в организма, лекарството се препоръчва да се приема не повече от 1 път на ден..

  Важно условие за пълна абсорбция е да не се комбинира лекарството с храна:

  • можете да приемате средства с азитромицин или 1 час преди хранене, или след 2 часа;
  • лекарството трябва да се приема с достатъчно количество вода, най-малко 100 ml.

  За точното дозиране трябва да се използват следните съотношения:

  • изчислението трябва да се направи въз основа на телесното тегло на детето;
  • за 1 кг тегло се препоръчва прием на 10 mg веднъж дневно в продължение на 3 последователни дни.

  При тежки форми на заболяването продължителността на лечението може да бъде увеличена до 6 дни. Не се препоръчва по-продължителна употреба поради повишения риск от тежки странични ефекти.

  Следните условия се характеризират с относителната честота:

  • кандидоза на лигавиците;
  • респираторни симптоми;
  • бактериални инфекции;
  • нарушения на апетита;
  • обостряне на гастрит;
  • тромбоцитопения;
  • левкопения и др..

  Много чести са силните коремни болки, средно 30 минути след поглъщане. Това се отнася за вариантите на нормата. Особена тежест на болката се наблюдава след 1-2 приема. В бъдеще симптомът отслабва. Като правило азитромицин значително разрежда изпражненията и след следващото посещение на тоалетната болката спира..

  Кларитромицин

  Klacid е лекарствен продукт, съдържащ кларитромицин, предназначен за деца, произведен под формата на прахообразна смес за приготвяне на суспензия. 1 бутилка съдържа 70,7 g активно вещество или 125 mg / 5 ml в разтвор, готов за лечение. Фармакологично това е макролид. Антибиотикът блокира производството на протеин в чувствителните към него бактерии.

  Приготвяне на суспензията - в бутилката трябва внимателно да добавяте чиста вода към рисковете с периодично разклащане. Общият обем на крайния продукт е 100 ml. Условията в стаята са подходящи за съхранение на окачването. Срокът на годност е не повече от 14 дни. Остатъците от лекарството трябва да се изхвърлят заедно с битовите отпадъци..

  Дозировки:

  • препоръчителната дневна доза за деца е 7,5 mg / kg телесно тегло 2 пъти на ден;
  • най-високата доза не трябва да бъде повече от 0,5 g 2 пъти на ден.

  Единична доза за прием 2 пъти на ден:

  • 8-11 кг - 2,5 мл;
  • 12-19 кг - 5 мл;
  • 20-29 кг - 7,5 мл;
  • 30-40 кг - 10 мл.

  За деца с тегло под 8 kg изчислението се прави въз основа на съотношението от 7,5 mg / kg. Полученият обем от лекарството също трябва да се приема 2 пъти на ден. Обичайната продължителност на лечението е не повече от 10 дни. Това зависи от благосъстоянието на детето и вида на инфекцията. Когато креатининовият клирънс е по-малък от 30 ml / min, се препоръчва обемът на еднократна доза да се намали 2 пъти. Общата продължителност на лечението е до 2 седмици.

  Вилпрафен е ефективно лекарство за лечение на деца от различни инфекции и други патологии. Ако е необходимо, той може да бъде заменен с друго лекарство под формата на суспензия от групата на макролидите. Важно е само да се следват основните препоръки, за да се постигне максимална ефективност за възможно най-кратко време..

  Химични свойства

  Йозамицин (търговско наименование - Wilprafen) се представя на пазара под формата на бели, продълговати, двойноизпъкнали таблетки, с рискове от двете страни. Повърхността на таблетките е покрита с ентеричен филм. Водоразтворима форма се препоръчва за деца (Vilprafen solutab). Опаковани в 10 броя в блистери, които са опаковани в картонени кутии. Състав на препарата:

  Вилпрафен

  Състав

  Съставът на Wilprafen е както следва:

  • една таблетка съдържа 500 mg джозамицин;
  • суспензия (10 ml) съдържа 300 mg джозамицин.

  В допълнение, Wilprafen съдържа спомагателни съставки: микрокристална целулоза, метилцелулоза, полисорбат 80, колоиден безводен силициев диоксид, натриев карбоксиметилцелулоза, магнезиев стеарат, талк, титанов диоксид (E171), макрогол 6000, поли (етакрилат метилметакрилат) -30%.

  Формуляр за освобождаване

  Лекарството се произвежда под формата на покрити таблетки. Блистерната лента съдържа 10 такива таблетки. Опаковката е затворена в картонена кутия. Колко таблетки са в опаковка, толкова много в опаковка.

  Също така, лекарството се предлага под формата на суспензия. Съдържа се в бутилки от тъмно стъкло, 100 ml на бутилка. Комплектът включва мерителна чашка. Суспензията в бутилката се съдържа в картонена кутия.

  Предлагат се и свещи с тази активна съставка..

  фармакологичен ефект

  Агентът е антибиотик, който принадлежи към групата на макролидите. Тялото има бактериостатичен ефект, който се произвежда поради инхибирането на протеиновия синтез от бактериите. Ако във фокуса на възпалителния процес има висока концентрация на лекарството, то има подчертан бактерициден ефект.

  Високата активност на активното вещество се отбелязва по отношение на редица вътреклетъчни микроорганизми: Chlamydia pneumonuae, Chlamydia trachomatis, Mycoplasma hominis, Mycoplasma pneumoniae, Legionella pneumophila, Ureaplasma urealyticum. Също така, лекарството засяга грам-положителни аеробни бактерии: Streptococcus pyogenes, Staphylococcus aureus, Corynebacterium diphtheriae, Streptococcus pneumoniae (пневмокок). Има ефект върху грам-отрицателните аеробни бактерии Haemophilus influenzae, Neisseria gonorrhoeae, Bordetella pertussis, Neisseria meningitidis, както и върху някои анаеробни бактерии Peptostreptococcus, Clostridium perfringens, Peptococcus.

  Отбелязва се активността на Wilprafen спрямо Treponema pallidum.

  Фармакодинамика и фармакокинетика

  След перорално приложение има бързо усвояване на веществото от стомашно-чревния тракт. Най-високата концентрация на агента се постига 1-2 часа след поглъщане. След 45 минути след приема на лекарството в доза от 1 g средната концентрация на джозамицин в кръвната плазма е 2,41 mg / l.

  Активното вещество се свързва с кръвните протеини с не повече от 15%. Ако лекарството се приема на интервали от 12 часа, достатъчна концентрация на джозамицин остава в тъканите през целия ден. След 2-4 дни се постига балансът на съдържанието му.

  Джозамицин е в състояние лесно да проникне през мембраните. Натрупва се в лимфната, белодробната тъкан, в небните сливици, в пикочните органи, както и в меките тъкани.

  Най-висока концентрация на лекарството се наблюдава в сливиците, слюнката, белите дробове, потта, слъзната течност.

  Йозамицин се биотрансформира в черния дроб, в резултат на което се превръща в по-малко активни метаболити.

  Той се екскретира главно от тялото с жлъчка, по-малко от 20% от веществото се екскретира с урината.

  Показания за употреба

  Преди да започнете лечението, определено трябва да се консултирате с Вашия лекар и да прочетете пояснението, което описва за какво са предназначени таблетките.

  Показанията за употреба са както следва:

  • Инфекциозни заболявания, провокиращи възпалителни процеси, причинени от микроорганизми с висока чувствителност към лекарството.
  • Инфекциозни заболявания на УНГ-органи и горните дихателни пътища (използва се при ангина, фарингит, тонзилит, синузит, ларингит, отит на средното ухо).
  • Инфекции на долните дихателни пътища (с пневмония, остър бронхит, коклюш, бронхопневмония).
  • Орални инфекции (с пародонтоза, гингивит).
  • Инфекции на кожата и меките тъкани (с циреи, пиодермия, лимфаденит и др.)
  • Инфекции на пикочно-половите органи (с хламидии, с уреаплазма, гонорея, уретрит, простатит и др.)
  • Използва се при лечение на дифтерия в допълнение към терапия с дифтериен антитоксин.
  • Хората със свръхчувствителност към пеницилин се предписват при скарлатина.

  Противопоказания

  Не можете да вземете лекарството в следните случаи:

  • със свръхчувствителност към антибиотици макролиди;
  • с тежки нарушения в чернодробната функция.

  Странични ефекти

  Следните нежелани реакции се отбелязват при лечение с този агент:

  • Във функциите на храносмилателната система: рядко се отбелязват прояви на гадене, киселини, повръщане, диария. При тежка персистираща диария може да се развие тежък псевдомембранозен колит поради антибиотици..
  • Реакциите на свръхчувствителност се развиват рядко: алергичните реакции върху кожата са много редки.
  • Във функциите на черния дроб и жлъчните пътища: понякога има преходно повишаване на активността на чернодробните ензими в кръвната плазма, което може да бъде придружено от нарушен отток на жлъчката, последван от жълтеница.
  • Дозовото увреждане на слуха е рядко.

  Инструкции за употреба на Vilprafen (Начин и дозировка)

  Антибиотикът се приема по следния начин. Възрастни и юноши, които вече са навършили 14 години, приемат 1-2 g от лекарството в две или три дози. Препоръчително е да започнете с доза от 1 g.

  При лечението на хламидия, 500 mg трябва да се приемат два пъти дневно в продължение на 12-14 дни. Терапията с розацея включва прием на 1000 mg от лекарството, които трябва да бъдат разделени на две дози на ден. Лечението продължава 10 дни.

  Дозировката, в която трябва да се използват хапчета за редица други заболявания, се определя само от лекуващия лекар, като се вземат предвид индивидуалните характеристики на хода на заболяването. Но в основата си курсът на лечение продължава поне 10 дни..

  Инструкцията за Vilprafen Solutab предвижда, че лекарството може да се приема по различни начини: можете да вземете хапче с вода или преди да го разтворите в 20 ml вода. Суспензията, която се образува след разтваряне на таблетката, трябва да се смеси много внимателно.

  Таблетките Vilprafen трябва да се поглъщат цели. Пациентите често питат как да го приемат преди или след хранене. Инструкциите посочват, че таблетките трябва да се поглъщат между храненията..

  Предозиране

  Към днешна дата няма данни за предозиране и симптоми на отравяне с наркотици. Ако възникне предозиране, може да има онези симптоми, които са описани като странични ефекти на лекарството.

  Взаимодействие

  Когато говорим за взаимодействия с други лекарства, трябва да се има предвид, че Wilprafen е антибиотик. Преди да използвате каквото и да е лекарство, е задължително да определите дали е антибиотик или не..

  Ако Vilprafen се прилага едновременно с антихистамини, съдържащи терфенадин или астемизол, елиминирането на тези вещества понякога се забавя, което в крайна сметка води до проява на животозастрашаващи сърдечни аритмии.

  При едновременното назначаване на Vilprafen с алкалоиди от ергот, вазоконстрикцията може да се увеличи. Следователно в този случай е необходимо внимателно наблюдение на състоянието на пациента..

  Едновременното приложение на джозамицин и циклоспорин провокира повишаване на нивото на циклоспорин в кръвната плазма. Също така в кръвта има нефротоксична концентрация на циклоспорин. При такова лечение е необходимо да се осигури постоянно проследяване на плазмената концентрация на циклоспорин.

  Ако Vilprafen и Digoxin се приемат едновременно, нивото на дигоксин в кръвната плазма може да се увеличи.

  Когато приемате Vilprafen с хормонални контрацептиви, ефектът от последните може да намалее. В такава ситуация се препоръчва използването на допълнителни нехормонални контрацептиви..

  Условия за продажба

  Предлага се само по рецепта.

  Условия за съхранение

  Отнася се към списък Б. Лекарствата трябва да се съхраняват на тъмно място при температура не по-висока от 25 ° С. Лекарството трябва да бъде защитено от деца..

  Срок на годност

  Вилпрафен може да се съхранява 4 години.

  специални инструкции

  Хората с бъбречна недостатъчност трябва да вземат предвид резултатите от лабораторните изследвания при лечение..

  Необходимо е да се вземе предвид възможността за резистентност към различни антибиотични макролиди.

  Вилпрафен

  Vilprafen е лекарство (таблетки) (фармакологична група - антимикробни лекарства за системна употреба). Лекарството се характеризира със следните характеристики на приложение:

  Как да разтваряте съдовите плаки, да нормализирате кръвообращението, налягането и да забравите пътя до аптеката

  • Продава се само по рецепта
  • По време на бременност: с повишено внимание
  • При кърмене: с повишено внимание
  • В детска възраст: с повишено внимание
  • При нарушения на чернодробната функция: противопоказано
  • В случай на нарушена бъбречна функция: с повишено внимание

  Опаковка

  Wilprafen - официални инструкции за употреба

  Цени / купете Аналози, статии Коментари

  Международно непатентовано наименование: джозамицин

  Лекарствена форма: филмирани таблетки

  Състав за 1 таблетка

  Активни съставки

  Джозамицин - 500 mg

  Спомагателни съставки до тегло на таблетката от 640 mg

  микрокристална целулоза - 101.0 mg, полисорбат 80 - 5.0 mg, колоиден силициев диоксид - 14.0 mg, натриева кармелоза - 10.0 mg, магнезиев стеарат - 5.0 mg, метилцелулоза - 0.12825 mg, полиетилен гликол 6000 - 0,3846 mg, талк - 2,0513 mg, титанов диоксид - 0,641 mg, алуминиев хидроксид - 0,641 mg, съполимер на метакрилова киселина и нейните естери - 1,15385 mg

  Филмирани таблетки с бял или почти бял цвят, продълговати, двойноизпъкнали, с рискове от двете страни.

  Фармакотерапевтична група: антибиотик, макролид.

  Фармакодинамика.

  Антибактериално лекарство от групата на макролидите. Механизмът на действие е свързан с нарушение на протеиновия синтез в микробна клетка поради обратимо свързване с 50S-субединицата на рибозомата. В терапевтични концентрации, като правило, той има бактериостатичен ефект, забавя растежа и размножаването на бактериите. Когато във фокуса на възпалението се създават високи концентрации, то има бактерициден ефект.

  Йозамицин е активен срещу грам-положителни бактерии (Staphylococcus spp., Включително чувствителни към метицилин щамове на Staphylococcus aureus), Streptococcus spp., Вкл. Streptococcus pyogenes и Streptococcus pneumoniae, Corynebacterium diphtheriae, Listeria monocytogenes, Propionibacterium acnes, Bacillus anthracis, Clostridium spp. Peptococcus spp., Peptostreptococcus spp.), Грам-отрицателни бактерии (Neisseria meningitidis, Neisseria gonorrhoeae, Moraxella catarrhalis, Bordetella spp. Brucella spp., Legionella spp., Haemophilus ducrey influenzae sus, Haemophilus) променлива), Chlamydia spp., вкл. C. trachomatis, Chlamydophila spp., Вкл. Chlamydophila pneumoniae (наричана по-рано Chlamydia pneumoniae), Mycoplasma spp., Вкл. Mycoplasma pneumoniae, Mycoplasma hominis, Mycoplasma genitalium, Ureaplasma spp. Treponema pallidum, Borrelia burgdorferi.

  Като правило, той не е активен срещу ентеробактерии, поради което леко засяга микрофлората на стомашно-чревния тракт. Запазва активност с резистентност към еритромицин и други 14 и 15-членни макролиди. Резистентността към йозамицин е по-рядка от 14- и 15-членните макролиди.

  Фармакокинетика.

  След перорално приложение, джозамицин се абсорбира бързо от стомашно-чревния тракт; приемът на храна не влияе върху бионаличността. Максималната плазмена концентрация на джозамицин се достига 1 час след приложението. Когато се приема в доза от 1 g, максималната концентрация в кръвната плазма е 2-3 μg / ml. Около 15% от джозамицин се свързва с плазмените протеини. Йозамицин е добре разпределен в органи и тъкани (с изключение на мозъка), създавайки концентрации, които надвишават плазмените нива и остават на терапевтично ниво за дълго време. Йозамицин създава особено високи концентрации в белите дробове, сливиците, слюнката, потта и сълзите. Концентрацията в храчките надвишава концентрацията в плазмата с 8-9 пъти. Преминава плацентарната бариера, секретирана в кърмата. Йозамицин се метаболизира в черния дроб до по-малко активни метаболити и се екскретира главно в жлъчката. Полуживотът на лекарството е 1-2 часа, но може да бъде удължен при пациенти с нарушена чернодробна функция. Екскрецията на лекарството през бъбреците не надвишава 10%.

  Показания за употреба

  Инфекциозни и възпалителни заболявания, причинени от микроорганизми, чувствителни към лекарството:

  Инфекции на горните дихателни пътища и УНГ органи:

  тонзилит, фарингит, паратонзилит, ларингит, отит на средното ухо, синузит, дифтерия (в допълнение към лечението с дифтериен токсоид), скарлатина (в случай на свръхчувствителност към пеницилин).

  Инфекции на долните дихателни пътища:

  остър бронхит, обостряне на хроничен бронхит, придобита в обществото пневмония, включително тези, причинени от атипични патогени, магарешка кашлица, пситакоза.

  Инфекции в стоматологията:

  гингивит, перикоронит, пародонтит, алвеолит, алвеоларен абсцес.

  Инфекции в офталмологията:

  Инфекции на кожата и меките тъкани:

  фоликулит, фурункул, фурункулоза, абсцес, антракс, еризипела, акне, лимфангит, лимфаденит, флегмона, панариций, рани (включително следоперативни) и изгаряния.

  Инфекции на пикочно-половата система:

  уретрит, цервицит, епидидимит, простатит, причинен от хламидия и / или микоплазма, гонорея, сифилис (със свръхчувствителност към пеницилин), лимфогранулом венереум.

  Болести на стомашно-чревния тракт, свързани с H. pylori

  Пептична язва на стомаха и дванадесетопръстника, хроничен гастрит и др..

  Противопоказания

  • свръхчувствителност към джозамицин и други компоненти на лекарството
  • свръхчувствителност към други макролиди;
  • тежка чернодробна дисфункция:
  • деца с тегло под 10 кг.

  Бременност и кърмене

  Разрешено за употреба по време на бременност и по време на кърмене след медицинска оценка на ползите / рисковете. СЗО Европа препоръчва джозамицин като предпочитано лекарство за лечение на хламидиална инфекция при бременни жени.

  Начин на приложение и дозировка

  Препоръчителната дневна доза за възрастни и юноши на възраст над 14 години е от 1 до 2 g джозамицин, стандартната доза е 500 mg x 3 r на ден.. Дневната доза трябва да бъде разделена на 2-3 приема. Ако е необходимо, дозата може да бъде увеличена до 3 g на ден.

  Обикновено продължителността на лечението се определя от лекаря, варираща от 5 до 21 дни, в зависимост от естеството и тежестта на инфекцията. Съгласно препоръките на СЗО, продължителността на лечението на стрептококов тонзилит трябва да бъде поне 10 дни.

  В схемите на терапия с анти-Helicobacter pylori, джозамицин се предписва в доза от 1 g 2 пъти дневно в продължение на 7-14 дни в комбинация с други лекарства в стандартните им дозировки (фамотидин 40 mg / ден или ранитидин 150 mg 2 r / ден + джозамицин 1 g 2 r / ден + метронидазол 500 mg 2 r / ден; омепразол 20 mg (или лансопразол 30 mg, или пантопразол 40 mg, или езомепразол 20 mg, или рабепразол 20 mg) 2 r / ден + амоксицилин 1 g 2 r / ден + джозамицин 1 g 2 r / ден; омепразол 20 mg (или лансопразол 30 mg, или пантопразол 40 mg, или езомепразол 20 mg, или рабепразол 20 mg) 2 r / ден + амоксицилин 1 g 2 r / ден + джозамицин 1 g 2 r / ден + бисмутов трикалиев дицитрат 240 mg 2 r / ден; фамотидин 40 mg / ден + фуразолидон 100 mg 2 r / ден + джозамицин 1 g 2 r / ден + бисмутов трикалиев дицитрат 240 mg 2 r / ден).

  При наличие на атрофия на стомашната лигавица с ахлорхидрия, потвърдено чрез рН-метрия: Амоксицилин 1 g 2 r / ден + джозамицин 1 g 2 r / ден + бисмутов трикалиев дицитрат 240 mg 2 r / ден.

  При акне вулгарис и глобули от акне се препоръчва да се прилагат 500 mg джозамицин два пъти дневно през първите 2-4 седмици, след това 500 mg джозамицин веднъж дневно като поддържащо лечение в продължение на 8 седмици.

  Страничен ефект

  Нежеланите реакции са изброени по честотата на тяхната регистрация в съответствие със следната градация: много често: от> 1/10, често: от> 1/100 до 1/1000 до 1/10 OOO до колона: Антимикробни средства за системна употреба