Железни препарати, фолиева киселина и нейните производни, които се наричат ​​витамин “В”девет”Наричат ​​се едни от основните вещества, които могат да подобрят хода на бременността и нейния резултат. Недостигът на фолатни съединения може да доведе до патологични промени в състава на кръвта на майката и плода, до нарушения във формирането на плацентата и новата васкулатура в матката, до недоносеност и раждане на деца с тежка патология на развитието..

Необходимо ли е да се пие фолиева киселина по време на бременност??

Витамин „Вдевет”Намира се в хранителни продукти - листни градински зеленчуци, соя, броколи, цитрусови плодове, зелен грах, моркови, банани, мая, черен дроб, хлебни изделия, сирена, извара, месо, яйца и др. Значително количество от него се произвежда от чревната микрофлора на човека. Въпреки това, дори при правилно хранене и употребата на голямо количество от тези продукти, дефицитът на витамини в организма е напълно възможен..

Това се дължи на бързото му унищожаване (от 50 до 90%) по време на съхранението на зеленината и термичната обработка на храната, с използването в земеделието на агенти, които ускоряват растежа на животните, отглеждането на зеленчуци и зеленчуци в оранжерии и заболявания на стомашно-чревния тракт при хората. Трябва също да се има предвид, че нуждата от витамин „Вдевет”След зачеването се увеличава значително. В същото време се смята, че поради различни причини 60% от населението има недостиг на витамини, а дневният му прием по време на бременност се покрива с храна само с малко повече от 50%..

Основните причини за развитието на такъв дефицит на биологично активно вещество са следните:

 • липса на прием с храна;
 • хронични заболявания на стомаха и / или червата, водещи до нарушена абсорбция на витамина;
 • генетични нарушения, при които в организма липсват ензими, които влияят на превръщането и усвояването на фолатите;
 • прием на някои лекарства, основните от които са някои антиконвулсанти, сулфонамиди, орални контрацептиви, антиациди, барбитурати, салицилати във високи дози, противотуберкулозни лекарства и някои други;
 • пиене на алкохолни напитки.

Защо се предписва фолиева киселина по време на бременност??

В момента дефицитът на витимин „Вдевет”Това е най-честата хиповитаминоза сред бременните жени. Може да се прояви като обща слабост, замаяност и главоболие, умора, загуба на тегло, анемия, склонност към тромбоза, намалена резистентност към респираторни вирусни инфекции, нарушена функция на централната нервна система, раздразнителност, депресия, неврози, увреждане на паметта, известна агресивност, припадък състояния, неврит.

Фолиевата киселина е от голямо значение за синтеза на протеини и нуклеинови киселини (ДНК и РНК), което обяснява изключителната й роля в процесите на регенерация на клетките, поддържане на нормалната структура на всички тъкани и органи, медиирано блокиране на трансформациите в злокачествени клетки.

Фолиева киселина в комбинация с други витамини

Той играе специална роля за осигуряване на растежа и развитието на плода. Нормалното му съдържание в женското тяло е най-необходимо през първия триместър, когато настъпва интензивно клетъчно делене, тъканите и органите на нероденото дете се полагат и ембрионалната нервна тъкан, както и плацентарните съдове, се формират особено бързо.

Витаминният дефицит се характеризира и с висок риск от нарушено формиране на невралната тръба на плода, чието полагане започва 2,5-4 седмици след зачеването, образуване на малформации на централната нервна система (хидроцефалия, аненцефалия, мозъчни хернии, дебилност, незатваряне на сводовете на прешлените), устни "и" цепнатина на небцето ".

В допълнение, недостигът на витамини също се придружава от:

 • развитието на гестоза;
 • преждевременно отлепване на плацентата;
 • спонтанен аборт;
 • спонтанен аборт;
 • вътрематочна фетална смърт и други усложнения.

Колко и за колко време по време на бременност трябва да пиете фолиева киселина, за да избегнете възможните усложнения.

Инструкции за употреба на фолиева киселина по време на бременност

Предлага се в таблетки в чист вид или в комбинация с аскорбинова киселина или цианокобаламин (витамин „В12”) В дози от 400-1000 mcg в препарати под различни имена - Foliber, Askofol, Folacin, Mamifol и други. Освен това се произвеждат витаминни комплекси и биологични добавки, съдържащи този витамин. Таблетките могат да се приемат без дъвчене със или без храна. Те трябва да се измият с обикновена вода..

Кога да започнете да пиете витамин Вдевет"?

Приемът на фолиева киселина в ранните етапи на бременността и по-добре дори на етапа на планиране ви позволява да предотвратите появата на всички усложнения, изброени по-горе. Бионаличност на синтетични производни на витамин „Вдевет”По-висока в сравнение с естествената фолиева киселина.

Световната здравна организация препоръчва приема на желязо и витаминни препарати „Бдевет”На всички бременни жени. В зависимост от акушерската история на бременната жена, наличието на определени заболявания, акушер-гинекологът определя дозировката на фолиевата киселина. Например беше установено, че приемането му през първия триместър със 70% предотвратява фетални малформации на нервната система.

До кога да приемате фолиева киселина по време на бременност?

Приемът се препоръчва като задължителна профилактика от момента на бременността и след това в продължение на 12 седмици (първи триместър). След този период лекарството може да бъде отменено, ако няма признаци на неговия дефицит и при условие, че жената не иска да продължи да го приема през втория триместър на бременността и по-нататък, докато бебето се роди. Желателно е да започнете да го приемате дори на етапа на планиране на бременността (1-3 месеца преди зачеването), продължете да го приемате до раждането на детето и дори до края на кърменето.

Дозировка

 • По време на периода на планиране на бременността се препоръчва прием на 400 mg от лекарството дневно.
 • Дневната доза фолиева киселина през първия триместър трябва да бъде между 600 и 800 mcg.
 • От седмица 13 до раждането, препоръчителната дневна доза е 800 mcg.
 • По време на кърмене - от 400 до 600 mcg.

Ако е необходимо, от гинеколог дневните дози на лекарството могат да бъдат увеличени няколко пъти:

 • Ако бременна жена има захарен диабет или конвулсивен синдром (епилепсия), дозата се увеличава до 1000 mcg (1 mg).
 • В случай на анамнеза за спонтанни аборти с дефекти в развитието, които са изброени по-горе (дефекти в развитието на нервната тръба), или раждане на деца със същите дефекти, умствена изостаналост, невропсихични разстройства - дневната доза се увеличава до 4000 mcg (4 mg).

По преценка на лекаря дозите също могат да бъдат увеличени до 0,8 - 4 mg, ако бременната приема лекарства, които намаляват абсорбцията на витамина в кръвта - цитостатични, антиконвулсантни, противотуберкулозни, антималарийни и сулфаниламидни (бисептол) лекарства, алкохолни тинктури от лекарства. Освен това се вземат предвид и приемът на орални контрацептиви и кортикостероиди, високи дози салицилати, употребата на алкохолни напитки, силно сварен чай и кафе..

Противопоказания и предозиране

Употребата на лекарството е противопоказана, ако има:

 • алергия към фолиева киселина;
 • бронхиална астма;
 • анамнеза за злокачествени новообразувания в близкото семейство;
 • дефицит на витамин В12”;
 • злокачествена анемия;
 • хроничен пиелонефрит.

Проявява се излишък на фолиева киселина:

 • горчивина и метален вкус в устата;
 • диспептични симптоми под формата на намален апетит, гадене, повръщане, дискомфорт и подуване на корема, диария и др.;
 • немотивирана раздразнителност и тежка възбудимост;
 • нарушение на заспиването;
 • нарушена бъбречна функция, недостиг на цинк и витамин В12”В кръвни изследвания.

Предозирането на фолиева киселина по време на бременност е малко вероятно, тъй като е водоразтворимо вещество и се усвоява от организма само в необходимото количество. Излишъкът му се отлага частично от черния дроб, а останалата част от излишното количество се екскретира от тялото през бъбреците.

Като правило е възможно предозиране на лекарството с неговия токсичен ефект върху тялото на жената и / и плода, вероятно с дневни дози над 15 mg, както и в случаите, когато има тежки бъбречно-чернодробни нарушения. В почти всички случаи приемът на лекарства от въпросния витамин се характеризира с липсата на сериозни странични ефекти..

Как да приемате фолиева киселина по време на бременност?

От 20 до 100% от населението имат недостиг на фолат. В същото време те може дори да не предполагат, че имат подобен проблем и дори да не знаят с какво им е натоварено това. Витамин В9 (известен още като фолиева киселина) е един от най-важните за човешкото тяло. Освен това е жизненоважен витамин. Но именно той най-често липсва. Особено при деца и бременни жени.

Дефицитът на фолиева киселина може да остане незабелязан. Но с течение на времето човек губи апетита си, става раздразнителен, бързо се уморява, след това започва диария, повръщане и в крайна сметка раните се появяват в устата и косата пада. Метаболитни процеси, образуването на еритроцити, работата на стомашно-чревния тракт, сърдечно-съдовата, имунната и нервната системи - витамин В9 участва в много процеси. Тежкият дефицит на витамин В9 неизбежно завършва с мегалобластна анемия, която може да бъде фатална.

Защо бебето се нуждае от фолиева киселина?

Всеки организъм в нормално състояние на чревната микрофлора може да произвежда малки количества фолиева киселина. Той обаче не покрива нуждите от този витамин. Така че всички ние трябва да гарантираме, че той идва заедно с хранителни и витаминни комплекси..

По време на бременност нуждата от фолиева киселина се увеличава значително. Точно както важността му. Този витамин участва активно в образуването на плацентата, поради което дефицитът му може да причини плацентарна недостатъчност и да причини преждевременно прекъсване на бременността. Заедно с витамин В12 фолиевата киселина е необходима за клетъчното делене, което е особено важно за тъканите, които се делят активно - тоест по време на формирането и растежа на ембриона. Той участва в хематопоезата (при образуването на еритроцити, левкоцити, тромбоцити) и е необходим за образуването на нуклеинови киселини (РНК и ДНК), участващи в предаването на наследствени признаци.

Фолиевата киселина играе много важна роля за формирането на феталната нервна тръба. Недостигът на витамин В9 е изпълнен с развитието на много тежки дефекти на плода. Рисковете за него с липса на фолиева киселина по време на вътрематочното развитие (особено в ранните етапи) са много високи:

 • хидроцефалия;
 • аненцефалия (отсъствие на мозъка);
 • церебрална херния;
 • забавяне на умственото и физическото развитие;
 • вродени деформации;
 • дефекти на гръбначния стълб;
 • преждевременно прекъсване на бременността;
 • мъртво раждане.

Самата бременна жена страда от липса на фолиева киселина. Недостигът на витамин В9 причинява токсикоза, депресия, болки в краката, анемия.

Когато имате нужда от фолиева киселина по време на бременност?

Фолиевата киселина е абсолютно необходима за всяка бременна жена. Това е единственият витамин, чието значение и необходимостта от допълнителен прием по време на бременност не се отричат ​​дори от най-запалените противници на изкуствените витамини..

Всички процеси, които протичат с участието на фолиева киселина по време на формирането на плода, полагането на неговите органи, физическото и психическото здраве, се случват в най-ранните етапи на бременността - когато жената все още дори не знае за нея. На 16-ия ден след зачеването нервната тръба започва да се формира. Този процес е особено важен и, както вече казахме, за нормалното му преминаване е необходимо достатъчно количество витамин В9. Най-важното е, че той влиза в тялото на бъдещата майка през първите 12 седмици от бременността. Ето защо е идеално да приемате фолиева киселина дори на етапа на планиране на зачеването..

Но дори и да сте разбрали за бременността много по-късно, отколкото бихте искали, все още не е късно и наистина трябва да приемате фолиева киселина. Невронната тръба претърпява различни промени през първия триместър.

Как да приемате фолиева киселина по време на бременност, как е полезна

Бременността е сложен физиологичен процес, при който е важно правилното формиране на плода. За да избегнете различни патологии, трябва да включите приема на витамин В9.

Лекарите са сигурни, че колкото по-рано бъдещата майка започне да приема лекарства, съдържащи фолиева киселина по време на бременност, толкова по-малко вероятно е бебето да има вродени аномалии..

Защо бременните жени се нуждаят от фолиева киселина?

Необходимостта от компонент и голямото му значение при раждането на дете е научно доказана. Повечето жени в това положение обаче са изправени пред неговия дефицит. Достатъчно количество витамин В9 намалява вероятността от вътрематочни патологии при нероденото бебе. Ето защо фолиевата киселина се предписва на бременни жени..

Необходимо ли е да се пие фолиева киселина по време на бременност?

Дефицитът на витамин В9 незабавно се отразява на благосъстоянието на бременната жена и се проявява в редица неприятни симптоми. Жената изпитва постоянна умора, безсъние се притеснява, апетитът изчезва, имунитетът е нарушен.

Витаминът участва активно в образуването на плацентата - основният източник на хранителни вещества за бебето. Липсата му може да провокира плацентарна недостатъчност и да причини неволен спонтанен аборт..

Недостигът на фолиева киселина също влияе отрицателно върху формирането на ембриона. Съществува риск от развитие на дефекти на нервната тръба или външни деформации. Има възможност за такива отклонения като хидроцефалия, различни мозъчни патологии, увреждания във физическото развитие.

Храни с фолиева киселина

Можете да получите оптималното количество витамин В9 чрез храната. За да се покрие дневната стойност на възрастен (50 mcg), е достатъчно да се допълни диетата с някои видове зеленчуци. Моркови, домати, цвекло, спанак ще свършат работа. Препоръчително е да се яде черен дроб, яйца, зърнени храни, бобови растения.

Фолатът се съхранява в прясна храна и се разгражда от високите температури по време на готвене.

Нуждата от витамин при носене на дете се увеличава и става невъзможно да се задоволи с храна. Ето защо е важно да приемате допълнителни дози от веществото като лекарство..

Как се пие фолиева киселина по време на бременност

Как се пие фолиева киселина по време на бременност, правилно се определя от лекуващия лекар. Основното нещо е да започнете да приемате лекарства в правилната дозировка навреме. Дори ако бъдещата майка е използвала лекарства с фолиева киселина преди зачеването, все още е необходима консултация с гинеколог. Специалист ще ви помогне да изберете лекарство въз основа на индивидуалните нужди на женското тяло. Лекарствата често съдържат допълнителни компоненти, необходими за нормалния ход на бременността.

Кога да започнете да пиете

Най-полезно ще бъде включването на фолиева киселина в ранните етапи на бременността, тъй като има динамично клетъчно делене, основните жизненоважни структури на ембриона са положени. Ето защо, гинеколозите препоръчват да се пие лекарството от момента на зачеването или по време на планирането на дете (няколко месеца преди бременността).

Дори ако бременността е настъпила случайно и жената не е разбрала веднага за положението си, наложително е употребата на лекарството преди 12 седмици. През този период нервната тръба на ембриона претърпява важни промени. Най-активната фаза от развитието на неговите структури обаче приключва на шестата седмица, така че е препоръчително да започнете да приемате витамина преди посочения момент.

До кога да приемате лекарството

Когато се предписва фолиева киселина, до какъв период от бременността да се приема лекарството зависи от индивидуалните характеристики на организма на бедната майка. Режимът и ходът на прием се определят само от лекар.

Ако през втория триместър на бременността не липсва фолиева киселина, разрешено е да се изключи лекарството, като преди това сте се консултирали с гинеколог. Когато съдържанието на витамин В9 не се нормализира за посочения период, лекарството се удължава до самото раждане. Допустимо е да се пие лекарството по време на кърмене..

Дозировка

Когато се предписва фолиева киселина по време на бременност, дозировката зависи от периода и характеристиките на носенето на плода. Ако се притеснявате от тежка токсикоза, лекарството не се абсорбира напълно, поради което количеството му се увеличава. Отклоненията като захарен диабет, епилепсия, наличие на вродени заболявания при съществуващи деца могат да повлияят на увеличаването на дозата.

Ако изброените показания отсъстват, нищо не застрашава здравето на бременната жена и детето, гинекологът прави стандартни срещи.

През първия триместър фолиевата киселина се приема по 500-700 mcg на ден, след 13 седмици дозата се увеличава до 700-900 mcg.

Почти невъзможно е да се постигне излишък на фолиева киселина по време на бременност, тъй като тя се отстранява добре от тялото. Ако обаче приемате лекарството неконтролирано дълго време, съществува вероятност от предозиране..

Дали фолиевата киселина може да навреди по време на бременност е спорен въпрос, но в някои случаи излишъкът може да причини:

 • чувство на горчивина в устата;
 • отклонения от нервната система, има повишена възбудимост;
 • проблеми със съня;
 • обриви по кожата;
 • дискомфорт в корема, гадене, повръщане.
Можете да се отървете от неприятните симптоми, като коригирате дозата на лекарството след консултация с гинеколог. Ако има влошаване на състоянието, трябва да се обадите на линейка..

Ползите от витамин В9 за дете

Един от основните фактори, поради които бременните жени се нуждаят от фолиева киселина, е правилното подравняване на ембрионалното развитие. Значението на лекарствата за нероденото бебе се дължи на участието в определени процеси:

 • се появява в произхода на нервната тъкан и тръбата;
 • предотвратява появата на физически и психически дефекти;
 • подпомага образуването на кръвни клетки, а именно еритроцити, левкоцити, тромбоцити;
 • насърчава образуването на органи и тъкани на плода;
 • избягва мутации поради правилното създаване на генетични структури.

Новородените и малките деца не се нуждаят от лекарства, съдържащи B9. Лекарството се предписва само ако бебето страда от анемия.

Противопоказания

Ползите и необходимостта от витамина са очевидни, но може ли всеки да пие фолиева киселина по време на бременност? Препаратите, базирани на него, имат ограничения за прием.

Забраняващите фактори включват:

 • висока чувствителност към веществото;
 • предразположение към онкология;
 • хронично бъбречно заболяване;
 • липса на витамин В12, придружен от анемия.

Понякога гинеколозите разрешават използването на фолиева киселина по време на бременност при пациенти, страдащи от пиелонефрит. За да се избегнат усложнения, лекарят е принуден да намали дозата и да съкрати курса.

Препарати с фолиева киселина

Колко таблетки фолиева киселина трябва да изпият бременните жени зависи от конкретното лекарство, предписано от гинеколога. Витамин В9 се произвежда както в чиста форма, така и в комбинация с други компоненти. Това ви позволява да задоволите нуждата от минерали и микроелементи, необходими на бъдещата майка. Ограничете консумацията на чай и кафе, докато приемате лекарства. Те провокират бързото елиминиране на активния компонент, като пречат на нормалното усвояване.

Обикновено на жени в позиция се предписват следните лекарства:

 • Foliber е комплекс от витамини В9 и В12. Предназначен е за профилактика на сърдечни патологии, предписва се в началния етап на бременността. Дневната норма е една таблетка преди хранене. Не е подходящ за жени с непоносимост към глюкоза и лактоза.
 • Малтофер - помага за справяне с дефицита на фолиева киселина и дефицита на желязо. Допустимо е да се използва по време на кърмене. Вземете хапче два пъти на ден, докато броят на хемоглобина се нормализира.
 • Elevit pronatal е витаминен комплекс за бременни жени, насища с хранителни вещества, подобрява растежа на клетките и намалява риска от развитие на дефекти на плода. Препоръчително е да започнете да го приемате от момента на подготовка за зачеване.
 • Fenyuls Zinc е профилактично средство, предписано при липса на желязо, цинк и фолиева киселина. Пийте по една капсула на ден през целия период на бременността. Противопоказан при заболявания на червата и язвена патология.

Дори здравата жена трябва да приема лекарства на основата на фолиева киселина за правилното развитие на ембриона и нормалния ход на бременността.

Забранено е обаче да пиете витамини самостоятелно, трябва да го правите внимателно, под наблюдението на лекар..

Фолиева киселина за бременни жени - инструкции и добавки

За жените лекарите често препоръчват прием на фолиева киселина по време на бременност през първия триместър и по медицински причини през следващите месеци. Това вещество предотвратява хиповитаминозата, която влияе отрицателно върху хода на бременността, растежа и развитието на плода..

 1. Ползи от фолиевата киселина за бременни жени
 2. Нуждата и нормата на тялото
 3. Фактори, влияещи върху метаболизма
 4. Последиците от дефицита
 5. Хранителни източници
 6. Инструкции за прием за бременни жени
 7. Показания за употреба при бременни жени
 8. Продължителност на приема
 9. Възможни вреди и противопоказания за прием
 10. Дозировка
 11. Предозиране
 12. Странични ефекти и алергии
 13. Как да изберем най-добрия витамин В9 за бременни жени
 14. Състав
 15. Дозировка и обем на опаковката
 16. Ценови аспект
 17. Моно добавки с фолат за бременни жени: ТОП-3
 18. # 3 Удължаване на живота, оптимизиран фолат
 19. # 2 Now Foods, метил фолат
 20. No1 Най-добрият, активен фолат 800
 21. Мултивитаминни комплекси с фолат: ТОП-3
 22. No3 Градина на живота, витаминен кодекс, сурови пренатални
 23. # 2 Thorne Research, Basic Prenata
 24. # 1 Rainbow Light, Пренатална
 25. Къде да купя витамини

Ползи от фолиевата киселина за бременни жени

Фолиева киселина, известна като FA, витамин Вдевет, фолацин, фолатът е водоразтворимо съединение. Нашето тяло - а именно червата - е в състояние да го синтезира самостоятелно, но в малки количества. Следователно по-голямата част от хранителните вещества в тялото трябва да идват от храна или под формата на хранителна добавка..

Бременните жени се нуждаят от фолиева киселина, за да регулират много процеси на клетъчно и атомно-молекулярно ниво. Тя проявява следните свойства:

 • отговаря за правилното хематопоеза, растежа, запазването на нови клетки, обновяването на ДНК, нормалното функциониране на имунната и нервната система, синтеза на аминокиселини;
 • предотвратява развитието на анемия, кръвни съсиреци;
 • предпазва от влиянието на тератогенни (нарушаващи процеса на ембриогенеза) фактори.

Внимание! При бременна жена с дефицит на Вдевет увеличава се рискът от спонтанен аборт, както и преждевременно раждане.

След перорално приложение фолиевата киселина се абсорбира бързо в горния сегмент на дванадесетопръстника, преминава през плацентата и кръвно-мозъчната бариера. Малко количество от веществото влиза и в кърмата. Метаболитният процес протича в черния дроб. Максималната концентрация на фолат в тъканите се наблюдава 30-60 минути след поглъщане. След това молекулите му влизат в бъбреците и се екскретират с урината..

За ползите от фолацин за бременни жени вижте видеото:

Нуждата и нормата на тялото

Инструкции за витамин Вдевет по време на бременност е разработен през 1998г. Според нея жената, която носи дете, трябва да получава 400-600 мкг хранително вещество дневно. Но ако бъдещата майка страда от дефицит на вещество, дозата може да се увеличи..

Лекарят също има право да определи различна норма на прием на фолиева киселина за жена по време на бременност, ако тя има предишно дете с дефект на нервната тръба или сериозно заболяване. Това е посочено в препоръките на СЗО от 2016 г..

Таблица 1 - Дневна доза фолиева киселина по време на бременност за жени с патологии

Състояния и заболяванияНорма на веществото, mg / ден
Относително с Bдевет хиповитаминоза0,8-5
Епилепсия0,6-5
Захарен диабет тип 11-5
Наличие на дефицит на фолиева киселина при предишна бременност0,4-4

Разработва се и индивидуална доза за бременни жени, които имат следните заболявания или състояния:

 • стомашно-чревни заболявания;
 • хипертония;
 • бъбречна недостатъчност;
 • тежка токсикоза;
 • многоплодна бременност;
 • почивка между раждането по-малко от 24 месеца;
 • заплаха от ранен спонтанен аборт и др..

Решението за предписване на повишена доза витамин Вдевет лекарят взема.

Фактори, влияещи върху метаболизма

Фолиевата киселина трябва да се приема под лекарско наблюдение по време на бременност. Той е този, който ще ви каже с какво може да се комбинира и как да извлечете максимума от лекарството..

Скоростта на абсорбция и елиминиране на фолацин от организма зависи от различни фактори. Те са особено изразени при бременни жени. Така че резервите на веществото бързо се изчерпват с редовен прием на алкохол, тютюнопушене, наднормено тегло, използване на някои антиконвулсанти и висока температура. Горещото време, честите бани и сауни, горещите бани също могат да ускорят разграждането на фолиевата киселина..

Абсорбцията на фолиева киселина се нарушава от употребата на антиепилептични лекарства: Дифенин, Фенобарбитал, Бисептол, Метотрексат, Бактрим. Тези лекарства образуват неразтворими съединения с фолат, не му позволяват да проникне през стомашно-чревната лигавица.

Екскреция на витамин Вдевет ускорено при прием на антиацидни лекарства (Фосфалугел, Алмагел), както и при спазване на протеинова диета преди зачеване или продължителна употреба на контрацептивни лекарства. Намаляват ефективността на веществото и допринасят за отстраняването му от тялото аналгетици, сулфонамиди, антимикробни агенти, холестирамин.

Последиците от дефицита

Проучвания, проведени през 1980-1990. показа, че липсата на витамин в организма на бременни жени може да причини невропсихиатрични и физиологични нарушения на плода, отлепване на плацентата, мъртво раждане. Фолиевата киселина предпазва ембриона от развитието на дефекти на пикочната, сърдечно-съдовата и нервната система, деформации (отворен гръб, аненцефалия) и др..

При деца с аненцефалия липсва част от мозъчните полукълба. Те се раждат мъртви или умират веднага след раждането. Бебетата с отворен гръб (spina bifida) имат дефекти в образуването на гръбначния стълб, парализа и уринарна и фекална инконтиненция. С добри грижи човек с такива пороци може да доживее до дълбока старост, но ще бъде умствено изостанал.

Открийте недостиг на витамин Вдевет в тялото на бременна жена е възможно съгласно следните признаци:

 • бледност на кожата;
 • намалена производителност;
 • влошаване на апетита, паметта, вниманието, загуба на тегло;
 • появата на пигментация, акне;
 • червен възпален език;
 • бърза умора, летаргия, сънливост;
 • неразумна нервност, агресивност, плачливост.

Липса на витамин Вдевет може също да доведе до мегалобластна анемия при недоносени бебета, загуба на тегло, влошаване на активността на костния мозък, забавени психомоторни функции.

Внимание! Последиците от дефицита на фолиева киселина по време на вътрематочното развитие могат да се проявят много години по-късно и да доведат до появата на тежки невропсихиатрични разстройства, деменция.

Хранителни източници

Нуждата на бременна жена от витамин Вдевет дори не осигурява балансирана диета. Причината е, че фолатите са нестабилни и при продължително съхранение на изходните продукти концентрацията им намалява.

При пържене той се разпада до 95%, а при готвене, както и задушаване, до 70-90% от фолиевата киселина. Ето защо лекарите препоръчват не само да консумирате богати на хранителни вещества храни всеки ден, но и редовно да използвате добавки на базата на това вещество..

Таблица 2 - ТОП 10 храни, които повишават нивото на фолиева киселина в организма

Име на продуктаСъдържание на витамин Вдевет, mg / 100 g
Пресни аспержи262
Пилешки и телешки черен дроб240
Фъстък240
Леща за готвене180
Боб160
Магданоз117
Черен дроб на треска110
Спанак80
орех77
Елда55

По време на бременността много жени изпитват токсикоза или алергична реакция към храната. Следователно бифидобактериите, които присъстват във ферментиралите млечни продукти, ще спомогнат за увеличаване на синтеза на фолиева киселина в червата..

Инструкции за прием на бременни жени

По време на бременността женското тяло е чувствително към лекарства и външни влияния. Ето защо не трябва да започвате да приемате фолиева киселина без препоръка на лекар. Лекарят ще ви каже защо и за колко време трябва да пиете фолати, предписва лекарство, избира оптималната дозировка за конкретен случай.

Показания за употреба при бременни жени

Лекарите трябва да предписват фолиева киселина по време на бременност, ако жената има едно или повече от следните състояния и заболявания:

 • фолиево-дефицитна анемия;
 • заболявания на черния дроб и стомашно-чревния тракт, дисбиоза;
 • чести настинки, инфекциозни заболявания;
 • намаляване на нивото на фолиева киселина в централната нервна система;
 • наличието на фактори, които стимулират отделянето на витамин Вдевет от тялото или нарушавайки усвояването му.

Фолиевата киселина по време на бременност се предписва и при тежка токсикоза, с гестация преди 18 или след 35 години, различни неврологични и психични разстройства, стрес.

Продължителност на приема

За да предотвратите недостиг на фолиева киселина, по-добре е да започнете да приемате витамин 3-4 месеца преди очакваното зачеване. Ако бременността настъпи неочаквано, началото на употребата на фолацин трябва да бъде денят, в който жената е осъзнала положението си. Невралната тръба на плода се формира от 21-ия ден на бременността, така че е важно да посетите лекаря преди този момент.

Колко фолиева киселина да се пие по време на бременност се определя от гинеколога. В стандартни ситуации се препоръчва да продължите да приемате фолацин до 14 седмици. След този период всичко зависи от състоянието на жената. Ако има дефицит на вещество или има фактори, които могат да провокират дефицит, лекарят може да удължи курса, както и да предпише лекарството през втория и третия триместър.

Възможни вреди и противопоказания за прием

Фолиевата киселина в ранните и късните етапи на бременността е забранена да се използва в случай на индивидуална непоносимост към веществото, анемия, причинена от липса на витамин В12. Фолатът също не се предписва по време на лечението на нормоцитна или апластична анемия, тъй като може да причини повече вреда, отколкото полза.

Дозировка

Приемът на фолиева киселина, започнат без да се отчита моментът на бременността, може да доведе до излишъка му в организма и да причини развитието на неприятни симптоми при бременна жена, а ако има противопоказания, може да представлява заплаха за здравето на нея и детето.

Препоръчителната доза фолиева киселина по време на бременност по седмици:

 • първите 13 - 400-800 mcg;
 • от 14 до 27 - 600 mcg;
 • от 27 до 40 - 800 мкг.

Ако ултразвукът показва висок риск от развитие на патологии в плода, тогава дневната порция витамин Вдевет трябва да се определя от лекаря индивидуално. Големите количества фолат през първия триместър на бременността могат да бъдат вредни.

Предозиране

Фолацинът е полезен за бременни жени, но както всяко лекарство, ако правилата за употреба бъдат нарушени, това може да доведе до предозиране. Той е придружен от следните симптоми:

 • повишена възбудимост;
 • безсъние;
 • сърбеж или обрив по кожата;
 • нарушение на изпражненията;
 • метален вкус в устата;
 • лошо храносмилане;
 • раздразнителност.

Внимание! Излишъкът от фолиева киселина, присъстващ до последната седмица на бременността, също може да навреди на плода: провокира прекомерно наддаване на тегло, води до развитие на затлъстяване, астма, алергии, захарен диабет.

Когато избирате лекарство, трябва да обърнете внимание на дозировката и да не го приемате твърде дълго без препоръка на лекар. Излишъкът от вещество е не по-малко опасен от липсата.

Вижте видеото на д-р Елена Березовская за предозиране с фолиева киселина:

Странични ефекти и алергии

Фолиевата киселина се понася добре по време на бременност, но в редки случаи може да причини алергии, затруднено дишане и подуване на лигавиците. Такива симптоми не са опасни и се елиминират чрез намаляване на дозата или прием на антихистамин..

Ако дискомфортът продължава, трябва да се консултирате с лекар, той ще вземе друго лекарство. Най-близкият аналог в действие е Epoetin alfa или beta, Fitomenadion. Тези лекарства имат различно активно вещество, но по същия начин като витамин Вдевет, стимулират хемопоезата (кръвообразуване).

Как да изберем най-добрия витамин Вдевет за бременни

Ефективни и висококачествени лекарства рядко се срещат в аптеките. Съставихме няколко насоки, които да ви помогнат да получите най-добрата фолиева киселина за бременност..

Състав

Когато избирате лекарства с фолацин, трябва да обърнете внимание на формата на активното вещество. Съществуват две съединения на витамин Вдевет - фолат (естествено вещество), което е посочено като фолат на етикета, и фолиева киселина (синтетично хранително вещество). Той е вторият, който се въвежда в състава на лекарствата или хранителните добавки. Веществото не е метаболитно активно и се проявява само в процеса на ензимна редукция с участието на тетрахидрофолат.

Внимание! Синтетичната форма на фолиева киселина (фолиева киселина) не винаги се усвоява добре и при редица жени с мутации на фолатен цикъл може да провокира сериозни заболявания. Ето защо е по-добре да закупите добавки под формата на фолат или неговите съединения: метилфолат и фолинова киселина.

Метилфолат (5-MTHF) - най-активната форма на витамин Вдевет. За разлика от синтезираната по химичен път фолиева киселина, веществото се абсорбира по-бързо, но предизвиква странични ефекти и освен това има много противопоказания. Фолиновата киселина почти не причинява неприятни симптоми и има лек антидепресивен ефект.

За максимална терапевтична полза лекарите препоръчват комбиниране на източници на фолиева киселина с хранителни добавки. При небалансирано хранене или през есенно-зимния период е полезно да се приемат мултивитаминни комплекси, които напълно осигуряват на тялото на бременната жена необходимите вещества. Те са по-скъпи, но по-добре усвоени.

Дозировка и обем на опаковката

Колко витамин В да се пиедевет за всеки триместър на бременността е написано в инструкциите. Ако лекарят препоръчва прием на фолиева киселина преди 14-та седмица от бременността, тогава е по-добре да си купите опаковка с обем от 90 дневни дози. За по-дълъг курс ще трябва да закупите повече лекарства.

Ценови аспект

Когато избирате добавка, препоръчваме да се обърне внимание не на разходите за опаковане, а на цената на 1 доза. Повечето домашно приготвени хранителни добавки съдържат ниска концентрация на активни вещества и синтетична фолиева киселина. Трябва да ги пиете по-често, както и в по-големи количества..

Моно добавки с фолат за бременни жени: ТОП-3

Моно добавките се предлагат под формата на чист фолат или неговите метаболити. По-долу е даден списък с най-добрите лекарства, сортирани по цена..

Фолиева киселина по време на бременност

Витамин Вдевет играе важна роля в организма. Това важи особено за бременните жени. Затова лекарите често предписват прием на фолиева киселина (това е синоним на витамин Вдевет), което е толкова необходимо за бъдещите майки. Това се случва в почти всеки случай, когато жената носи дете. Витамин Вдевет участва в много важни процеси. Така че, той е отговорен за образуването на кръвни клетки, участва в структурата на ДНК, помага за укрепване на имунната система. Използването му е необходимо за образуването на нервна тръба без патологии. В случай на нарушения в развитието на ембриона могат да се появят много негативни последици, водещи до затруднения във физическата и умствената дейност на нероденото дете.

С такава обширна стойност на лекарството и честата му употреба, много от тях имат много въпроси за това как да пият този витамин. В тази статия можете да намерите подробни инструкции за употреба, да научите за необходимата доза, колко трябва да вземете лекарството навреме и какви предпазни мерки трябва да се спазват..

До какво води липсата на витамин В?девет

Според статистиката около 20% от цялото население изпитва хиповитаминоза от група В. Въпреки това, дефицитът на киселина не винаги е остро забележим. По правило само лекар може надеждно да установи липсата на това вещество..

Недостатъчното количество фолиева киселина през периода на бременността отговаря преди всичко на нарушения в правилното формиране и развитие на нервната система при нероденото дете. Поради този фактор могат да се появят следните дефекти при плода:

 • хидроцефалия;
 • аненцефалия (липса на мозъчна структура);
 • церебрална херния;
 • трудно психическо и физическо развитие.

В допълнение, недостатъчно съдържание в тялото на Bдевет когато носи плод, той допринася за развитието на така наречения синдром на "отворен гръб". Това предполага незатваряне на гръбначния стълб. Възможни са и други дефекти на гръбначния стълб. При липса на фолиева киселина съществува голям риск детето да не може да понесе, тъй като дефицитът увеличава заплахата от преждевременно прекъсване на бременността.

Тежкият дефицит на фолиева киселина е рядък. Но неговите последици са много тежки. И така, липсата на Вдевет може да причини раздразнителност и лош апетит. Освен това негативните последици прогресират и в допълнение към бързата умора се появяват нарушения в стомашно-чревния тракт (те се изразяват под формата на диария и повръщане). Косата може да падне и в устата се появят малки язви. Резултатът от продължителна и остра липса на киселина може да бъде фатален, което се причинява от мегалобластна анемия..

Обикновено здравият човешки черва може самостоятелно да произвежда малки количества витамин Вдевет. Въпреки това, поради обилното използване на силен чай, различни лекарства (като орални контрацептиви, антиациди, лекарства, които имат антиконвулсивно действие, както и такива, които съдържат цинк като основна активна съставка), извличането му се ускорява. Също така, ненужно бързото отделяне на фолиева киселина от организма се провокира от самата бременност..

Ето защо лекарите предписват употребата на витамин В за бъдещи родилки.девет като допълнителна терапия. Това избягва риска от развитие на много патологии и нормализира съдържанието на това вещество.

Когато е необходима фолиева киселина?

Всеки човек се нуждае от този витамин. Особено остро става, докато носите дете. В същото време фолиевата киселина е може би единственото лекарство, на необходимостта от допълнителен прием на което не се противопоставят дори най-убедените борци срещу изкуствените витамини..

Струва си да увеличите съдържанието на фолиева киселина във вашата диета дори на етапа на планиране на бременността, тъй като в повечето случаи майката не е наясно с настъпването на бременността през първите няколко седмици.

Вече 16 дни след факта на зачеването започва формирането на феталната нервна тръба. Тук фолиевата киселина е от съществено значение. Той играе също толкова важна роля за формирането на плацентата в тялото на жената. В случай на някакви нарушения, рискът от ранно или спешно прекъсване на бременността се увеличава. Следователно е наложително витамин Вдевет е в необходимото количество в тялото и през първите 12 гестационни седмици.

Но дори и да се случи, че жената е разбрала за факта на бременността по-късно, отколкото би струвало да започне да го приема, пак трябва да пиете фолиева киселина. Това се дължи на факта, че през първия триместър нервната тръба претърпява значителни промени, за успешното протичане на които е необходим и витамин Вдевет.

Особено внимание трябва да се обърне на приема на това лекарство в присъствието на следните рискови фактори, които могат да повлияят неблагоприятно на развитието на детето.

 • захарен диабет при бременна жена,
 • епилепсия,
 • малформации в близко семейство.

За какво е необходим Вдевет?

Фолиевата киселина играе съществена роля за бебето. Въпреки факта, че обикновено се произвежда от червата в малки количества, това може да не е достатъчно за развитието на плода. Има редица важни процеси, които изискват участието на витамин Вдевет.

 1. Хематопоеза. Тази киселина е необходима за образуването на бели кръвни клетки, червени кръвни клетки и тромбоцити..
 2. Образуване на ДНК и РНК. Именно с тях се предава цялата генетична информация..
 3. Заедно с витамин В12, киселината е необходима за успешното клетъчно делене, което е толкова важно за растежа и развитието на нероденото бебе..

Също така си струва да се отбележи, че от дефицит на витамин Вдевет страда самата бременна жена. Дефицитът причинява анемия, остра токсикоза, депресия, както и болки в краката.

По този начин фолиевата киселина по време на бременност е необходима, за да се създадат условия за активен растеж и развитие на нероденото бебе..

Дозировка на фолиева киселина

За нормално здравословно състояние и протичането на естествените процеси има определена норма на съдържанието на това вещество в организма. Така че, за възрастен, 2 mg на ден е достатъчно, за бременна жена тази доза се удвоява до 4 mg на ден. Ако говорим за наличието на дефицит на фолиева киселина, то той се попълва с терапевтични дози - 5 mg на ден.

Можете да осигурите необходимото количество киселина в тялото си по два начина:

 • приемане на специални лекарства;
 • балансирана диета.

Фолиевата киселина се съдържа най-много в растителните храни. Грубото брашно е особено богато на него. Портокалите, лимоните, авокадото са не по-малко ценни в това отношение. Много Бдевет намира се и в зелените: магданоз, спанак, аспержи, лук и зелен лук. Сред животинските източници голямо количество от това вещество се намира в черния дроб. По-малко в риба, месо или сирене. Като правило тези, които се придържат към вегетарианска диета, не изпитват липса на фолиева киселина в тялото си, но класическото меню може да причини недостиг на витамини. Това е особено остро през зимния сезон..

Най-ефективно и точно е да се компенсира дефицитът на Вдевет с помощта на специални витамини и лекарства. Най-популярни са фолатните таблетки. Съдържанието на активното вещество в препарата може да варира, поради което е по-добре да се консултирате с дозировката с Вашия лекар. Много зависи от общата картина на здравословното състояние на бъдещата родилка. Ако дефицитът е изразен, тогава може да се увеличи дневната доза или да се предпише друго лекарство, съдържащо висока концентрация на витамин Вдевет.

Ако здравето на бъдещата майка е нормално, тя не е в група в риск (това са диабетици и тези, които страдат от епилепсия), тогава е напълно възможно да няма нужда от повишен прием на фолиева киселина. Дозата, съдържаща се в специални витаминни комплекси, ще бъде достатъчна. Те се предписват от много бременни лекари. В същото време, докато приемате определени лекарства, съдържащи само Вдевет, струва си да се обмисли количеството му с други средства, които бъдещата майка приема. Този витамин се намира в комплексите "MultiTabs", "Pregnavit", както и в специално разработените "Vitrum Prenatal", "Materna" и "Elevit".

Как да приемате фолиева киселина

Инструкциите за използване на това лекарство са много прости. Как се пие витамин Вдевет, лекарят може да каже. Освен това тази информация е посочена в приложеното описание..

Най-добре е да приемате фолиева киселина като самостоятелна таблетка. Малка доза е достатъчна, за да попълни дневната нужда. Таблетките трябва да се пият в определеното количество след хранене, измити с вода.

Предозиране и странични ефекти

Както всички лекарства, фолиевата киселина по време на бременност може да причини алергични реакции. Но това явление е изключително рядко, както и предозирането на наркотици. За последните дневната консумация трябва да бъде десет пъти по-висока от необходимата доза - двадесет и пет таблетки на ден или повече.

В други случаи излишъкът от това вещество в тялото е малко вероятно, тъй като лесно се отделя по естествен път. Трябва да се има предвид, че по време на бременност този процес се ускорява значително..

Няма точни проучвания дали са възможни усложнения при повишен прием на фолиева киселина. В Норвегия обаче беше установено, че жените, приемали това лекарство със значителен излишък, имат деца, страдащи от астматични заболявания. Ако сте объркани от количеството фолиева киселина, предписано от Вашия лекар, винаги можете да се консултирате с друг специалист по този въпрос..

Фолиева киселина при планиране на бременност

Един от най-важните витамини по време на планирането и протичането на бременността е витамин В9 или фолиева киселина. Тялото на бременна жена започва да „работи за двама“, което означава, че нуждата от хранителни вещества и витамини се увеличава значително. Нека разгледаме по-подробно защо фолиевата киселина е важна там при планиране на бременност, както и директно през целия период на бременността.

За правилното развитие на бебето бъдещата майка трябва да помисли добре за диетата си и да вземе предвид нуждата от някои специфични елементи, за които може би не е мислила преди. Фолиевата киселина обикновено е първата добавка, която лекарите препоръчват за планиране на бебе. И ето защо.

 1. Фолиева киселина - подробна информация
 2. Какви процеси участва фолиевата киселина при планирането на бременността?
 3. Какви храни съдържат фолиева киселина
 4. Когато се предписва фолиева киселина
 5. Дозировка на фолиева киселина по време на бременност
 6. Противопоказания за прием на фолиева киселина
 7. Отзиви за фолиева киселина във форума на Baby.ru

Фолиева киселина - подробна информация

Витамин В9, известен още като фолиева киселина, е от съществено значение за правилното функциониране на редица органи и жизненоважни системи. Той засяга процесите на хемопоезата, отговаря за растежа на нови клетки, намалява риска от образуване на тромби, участва в синтеза и поддържането на целостта на структурата на ДНК, както и в синтеза на аминокиселини. Освен това помага да се установи функционирането на имунната и сърдечно-съдовата системи, участва в регулирането на процесите на възбуждане и инхибиране на нервната система и производството на ензими, които предотвратяват появата на новообразувания..

Какви процеси участва фолиевата киселина при планирането на бременността?

Фолиевата киселина е необходима за нормалното функциониране на организма - както за мъжете, така и за жените. Но достатъчното му количество става особено важно по време на планирането на бременността и първите месеци след зачеването. Смята се, че фолиевата киселина осигурява на тялото необходимите условия за зачеване на дете, следователно и двамата бъдещи родители могат да го вземат първи..

При мъжете приемът на фолиева киселина значително намалява броя на дефектните сперматозоиди с грешен брой хромозоми и това е превенцията на раждането на деца с дефекти в развитието и генетични заболявания.

Приемът на В9 предварително предотвратява липсата на този витамин в тялото на бременна жена - и това е важно, тъй като нормалното ниво на витамин В9 по време на бременност (и особено през първия триместър) е необходимо за:

 • Нормален растеж и развитие на плацентата;
 • Профилактика на всякакви дефекти на сърдечно-съдовата система и цепнатина на устната;
 • Намаляване на вероятността от спонтанни аборти, отлепване на плацентата, преждевременно раждане, забавяне на растежа на плода;
 • Предотвратяване на образуването на дефекти в нервната система (отсъствие на мозъка, церебрална херния, спина бифида, воднянка на мозъка);
 • Нормално развитие на феталната нервна тръба.

Според клинични проучвания, ако една жена започне да приема фолиева киселина няколко месеца преди бременността, тогава 80% от случаите на малформация могат да бъдат предотвратени.

Какви храни съдържат фолиева киселина

Фолиевата киселина се съдържа в много храни, както в растителни, така и в животински източници.

 • Животински продукти: говежди и пилешки черен дроб, свински черен дроб и бъбреци, говеждо, агнешко, свинско, птиче месо, яйца (яйчен жълтък), пъстърва, костур, хайвер;
 • Млечни продукти: сирене фета, мляко на прах, мазнина извара, кефир, мляко, сирене;
 • Зеленчуци, билки и плодове: зелен грах, спанак, маруля, броколи, магданоз, зелен лук, зеле, соя, цвекло, аспержи, моркови, домати, диня, праскови;
 • Бобови и зърнени култури: боб, леща, ядки, пълнозърнести хлебни изделия, пшеничен зародиш, ориз, овес и елда, слънчогледови семки.

Витамин В9 се разлага бързо под въздействието на слънчевата светлина, по време на термична обработка на храната и дори просто при продължително съхранение на храната. Затова зеленчуците, билките и плодовете се препоръчват да се консумират сурови, например, за да се правят различни салати от тях. Черният дроб, богат на фолиева киселина, също е по-добре да не се смила и преварява, за да се запази повече от този ценен елемент в него..

Когато се предписва фолиева киселина

Повечето лекари препоръчват да започнете да приемате фолиева киселина 2-3 месеца преди зачеването, за да предотвратите възможен дефицит на този елемент. Правилното ниво на витамин В9 през първия триместър на бременността е особено важно, тъй като този микроелемент играе важна роля за нормалното развитие на нервната тръба на плода и на цялата нервна система на нероденото дете като цяло..

Пиенето на фолиева киселина до 12 седмици се препоръчва за всички жени, наблюдавани в нашите държавни клиники и платени болници. В зависимост от състоянието на бременната жена и препоръките на лекарите, можете да продължите да пиете фолиева киселина през цялата бременност. Адекватните нива на витамин В9 по време на кърмене също са важни, тъй като липсата на фолиева киселина може да предизвика следродилна депресия и да повлияе негативно на здравето на кърменото бебе..

Вашият лекар ще Ви каже точното време на прием на B9.

Дозировка на фолиева киселина по време на бременност

Според препоръките на Световната здравна организация дозировката на фолиева киселина е:

 • Здрави възрастни - 200 мкг на ден
 • И двамата съпрузи при планиране на бременност - 400 мкг на ден
 • Бременна жена през първия триместър - 400 мкг на ден
 • Жена по време на кърмене - 300 mcg на ден

Ако в резултат на анализи се окаже, че тялото има недостиг на фолиева киселина, тогава дозата на B9 може да бъде увеличена от лекаря до 500 mcg на ден. Максималната доза на този елемент не трябва да надвишава 800 mcg на ден..

За пореден път обръщаме вашето внимание: точната доза и продължителността на приема й ще се определят от резултатите от анализите и наблюденията на гинеколога, който е посетен от бъдещата майка..

Противопоказания за прием на фолиева киселина

Говорейки за това защо фолиевата киселина е толкова важна при планирането на бременността, трябва да се отбележи, че предозирането на фолиева киселина е практически изключено, тъй като това лекарство е нетоксично и излишъкът му се отделя от организма самостоятелно. Не трябва обаче, разбира се, да превишавате дозата, предписана от Вашия лекар. Дългосрочният прием на високи дози витамин В9 може да причини различни проблеми..

Фолиевата киселина може да се използва като самостоятелен препарат или като част от витаминен комплекс. Като правило, в мултивитамините за бременни жени витамин В9 вече е в необходимата доза..

Най-често срещаните марки фолиева киселина у нас са:

 • Таблетките с фолиева киселина са малки жълти таблетки, добре познати на руските майки на много достъпна цена. Като правило те се предписват по време на периода на планиране и първия триместър на бременността, 2-3 парчета на ден.
 • Фолацин - увеличена доза фолиева киселина (5 mg)
 • Фолиото е препарат с два важни елемента за бременна жена: фолиева киселина и йод
 • Apo-filik - лекарство с повишена доза, предписано в случай на дефицит на фолиева киселина
 • Мултивитамини, съдържащи фолиева киселина: "Elevit", "Vitrum Prenatal", "Materna", "Pregnavit", "Multi-Tabs Prenatal"

Отзиви за фолиева киселина във форума на Baby.ru

 • „Пийте фолиева киселина и не се страхувайте. Това е само за най-доброто както по време на планирането, така и по време на бременност "
 • „Изпих една таблетка сутрин, докато планирах, сега от последната си бременност все още имам Фемибион - това е комплекс от витамини с фолиева киселина в някаква форма, който се усвоява лесно. Пия го "
 • „По-добре е да обогатите диетата си с храни, богати на фолиева киселина - например спанак, маруля (зелените са много богати на фолк), портокали, леща (1 чаша - 90% от DV), боб, грах. Тъй като химически синтезиран аналог на естествен витамин, в най-добрия случай ще премине, в най-лошия случай ще има неразбираем ефект върху тялото. "
 • „Фолиевата киселина се предписва на бременни жени. Със съпруга ми пием по 500 мкг на ден за профилактика. И когато забременея, ще трябва да увелича дозата (както ще предпише лекарят) и съпругът ми ще спре да пие "
 • „Фолиевата киселина се предписва през първия триместър. Изпих една таблетка сутрин. Нещо повече, много преди бременността ми се струва, че тя е помогнала да забременее ”
 • „До 16 седмици изобщо не пиех никакви витамини, бременността изпадаше през лятото, ядях само пресни зеленчуци и плодове в килограми“
 • „Те пият фолиева киселина само до 12 седмици, а след това пият витамини. Пиех го, когато не забравях, но често забравях "
 • „Пия витамин Е и фолиева киселина и не в комплекси, а в чиста форма. Съветвам всички! Пих по време на първата си бременност и сега пия! Пия не нашия домашен, а американски Solgar, макар и да са скъпи, но съдържанието на тези витамини в една таблетка просто отговаря на дневната норма, а не като у нас... Да, и повече се доверявам на вносните "

Фолиевата киселина или витамин В9 е единодушно признат от всички лекари като основен елемент за нормалното развитие на плода. Трябва да се пие от двамата родители на етапа на планиране на бременността. Този микроелемент е особено важен през първия триместър, когато се формира нервната система на нероденото бебе..