Понякога по време на рутинен преглед лекарят предписва на пациента да приема лекарството "Duphaston" по време на ранна бременност. Естествено, всяка бременна жена има въпрос, защо да използва хормонален агент и как това може да повлияе на здравето на бъдещото бебе.

Какво представлява това лекарство?

Най-важният хормон, който подготвя женското тяло за бременност, се нарича прогестерон. От него зависят абсолютно всички промени в тялото на бъдещата майка, които са толкова необходими за пълното развитие и формиране на бъдещото дете..

Но ако бременна жена има липса на този хормон, тогава в този случай е възможен спонтанен аборт или вътрематочно забавяне в развитието на бъдещото бебе. След това гинекологът се назначава "Duphaston" по време на ранна бременност. Отзивите на пациентите са положителни, лекарството ви позволява да носите дете с особена лекота.

Как работи?

Този инструмент е аналог на женския хормон прогестерон, единствената разлика е, че "Duphaston" се получава в лабораторни условия. Освен това такова лекарство е идентично по структура с естествен хормон и го замества при необходимост..

Ако в тялото на жената няма достатъчно прогестерон, това се отразява негативно не само на бременността, но и се отразява на нормалния ход на менструацията. По правило този дефицит се изразява със следните симптоми:

 • силно главоболие;
 • внезапни промени в настроението;
 • подуване на млечните жлези и корема;
 • болка в долната част на корема;
 • силна умора.

В допълнение към тези признаци, ниското количество прогестерон може да доведе до факта, че жената може бързо да натрупа допълнително тегло преди началото на „специалните дни“. Следователно, женски лекар може да предпише "Duphaston" по време на ранна бременност, за да се изравни хормоналният фон, но само след преминаване на съответните тестове.

Има обаче ситуации, когато лечението с хормоналното лекарство "Duphaston" е задължително, а именно:

 • Доста дълго време жената не можеше да понесе детето поради спонтанни аборти.
 • В случаите, когато има явление, наречено обичайно спонтанен аборт. Като правило това се случва поради нарушения в работата на хормоналната система..
 • Със заплаха от спонтанен аборт и невъзможност за носене на бебе. Ако резултатите от теста показват ниски нива на прогестерон.
 • Ако една жена имаше прецеденти със замръзнал плод.

Прием при планиране на бременност

Приемът на "Дюфастон" в ранните етапи на бременността е съвсем логичен, но в някои случаи се предписва при планиране на бременност.

Ако жената има проблеми с раждането на дете, тогава тя трябва да се подложи на пълен преглед за полови хормони, най-важното в тази ситуация е да се определи нивото на прогестерон, друго име е хормонът на бременността.

Ако такъв хормон в женското тяло не е достатъчен, тогава се предписва неговият изкуствен заместител, който жената започва да използва през втората фаза на цикъла, с пълна отмяна, когато се появи менструация.

Е, ако дойде дългоочакваната радост под формата на бременност, тогава "Duphaston" продължава да се приема до 20 седмици. Струва си да се отбележи, че само специалист може да предпише дозировката и продължителността на курса, строго е забранено да правите това сами..

Прием в началото на бременността

Когато настъпи дългоочаквана бременност, това лекарство, когато се приема, понижава тонуса на матката, за да не провокира преждевременно раждане или спонтанен аборт. Нещо повече, "Дюфастон" по време на ранна бременност участва пряко в подготовката на млечните жлези за хранене и помага на женското тяло да натрупва необходимите мазнини за раждането на бебето. В допълнение, "Duphaston" предпазва от спонтанен аборт и подобрява ендометриума.

Ако бременността настъпи в резултат на процедурата за IVF, тогава използването на "Duphaston" в ранните етапи на бременността е задължително, тъй като клетките на имунната система в повечето случаи възприемат имплантирания плод като чуждо тяло и се опитват да се отърват от него. И това лекарство действа като блокер на тези клетки.

Следователно, една жена трябва да приема "Дюфастон" непременно. Като правило приемането на това лекарство започва с подготовката на матката за IVF процедурата. В този случай изчисляването на дозата е чисто индивидуално за всеки пациент..

Прием по-късно по време на бременност

Курсът на прием на "Дюфастон" и неговата продължителност зависи само от фактора, как протича бременността на жената. Както е описано по-горе, основно това лекарство се отменя още 20 седмици. Условието за отмяна е напълно оформен плацентарен слой, който се грижи за производството на прогестерон.

Но ако има и най-малката заплаха, това лекарство не се отменя до 36 седмици. Едва с настъпването на този период хормонът спира да използва. Основното е, че "Duphaston", когато се приема в края на бременността, няма вредно въздействие върху плода.

На въпрос дали Dufaston помага за поддържане на бременността, отговорът е недвусмислен: да. "Дюфастон" с отделяне в началото на бременността е незаменимо средство. Синтетичният женски хормон на бременността не само допринася за защитата на плода, но също така помага за неговото развитие и хранене.

Ако хормоналната система се провали

Понякога се случват нарушения в работата на женската репродуктивна система, които са причинени от различни причини. Най-честото нарушение е свързано с менструалния цикъл. В този случай има три признака, по които можете да определите появата на определен проблем, а именно:

 • Дисменорея. Силна болка преди началото и през „специалните дни“.
 • ПМС. Проявен предменструален синдром.
 • Аменорея. Липса на менструален цикъл.

Как да разберем какво не е наред?

Редовният менструален цикъл е първият признак, че женското тяло се справя напълно със своите отговорности. Е, ако се появят всички горепосочени симптоми, това е първият признак, че се получава неуспех. В този случай жената трябва да се свърже със съответния специалист за съвет..

След преминаване на тестовете, лекарят ще установи причината за неуспеха. И ако проблемът е ниско ниво на прогестерон, тогава ще бъде предписан "Duphaston". Този инструмент ще нормализира хормоналния фон при жената и ще премахне появилия се провал.

Има ли странични ефекти?

Има ли странични ефекти, ако Dufaston се приема по време на ранна бременност? Отзивите показват, че нежеланите реакции могат да бъдат изключително редки и лесно могат да бъдат елиминирани след коригиране на приетата доза. Ако приемът се извършва в малки дози, може да се появи дифузно кървене от матката. По правило такива неприятни симптоми изчезват веднага след увеличаване на скоростта на употреба на това лекарство..

Много редки, но все пак има болки в гърдите, силно главоболие и кожни обриви в резултат на алергична реакция. Има случаи на оток на крайниците и намаляване на половото влечение. Появата на всичко това може да бъде повлияна от "Дюфастон" по време на ранна бременност. Дозировката на лекарството се предписва от лекаря индивидуално. И като правило изброените по-рано симптоми изчезват веднага след като лекарят коригира приетата доза в по-голяма или, обратно, в по-малка посока..

Може ли да настъпи предозиране по време на бременност?

Към днешна дата не са регистрирани случаи на предозиране от това лекарство. Но ако случайно се използва това лекарство в голям обем, първото нещо, което трябва да направите, е да изплакнете стомаха с много вода. След това човекът, който е страдал от небрежно използване, трябва да бъде легнал и да бъде в покой, докато всички неприятни симптоми преминат. Ето защо е важно да не приемате Дуфастон неконтролируемо и хаотично по време на ранна бременност..

В случай на предозиране могат да се използват допълнителни лекарства, за да се справят с отравянето, но само след консултация със специалист. Тъй като някои лекарства, които могат да неутрализират действието на "Дюфастон", не съществуват в природата.

Има ли противопоказания за прием по време на бременност?

Въпреки че лекарството "Duphaston" може да даде на жената радостта от майчинството, все още има някои противопоказания при употребата му.

Ако жената е алергична към някой от компонентите, които присъстват в това лекарство, то трябва да се приема много внимателно и ако се появят първите признаци на реакция на тялото, Duphaston трябва незабавно да бъде отменен по време на ранна бременност.

За следните заболявания лекарството е строго забранено за употреба:

 • ротор;
 • Дабин-Джоунс;
 • с нарушена чернодробна функция;
 • със злокачествени тумори.

Вземете това лекарство с повишено внимание в случай на заболяване като съдова тромбоемболия. Това се отнася и за тромбофлебит, както и тенденция към тромбоза. При такива заболявания това лекарство се приема само под наблюдението на лекар..

Няколко правила

"Duphaston" е хормонално лекарство, което не трябва да се приема без разрешение или, обратно, да се анулира. Предписва се, както и се приема, само по препоръки на лекуващия лекар. Как да приемате Duphaston в началото на бременността? Схемата на лечение е следната:

 • Лекарството се приема два пъти на ден, като между всяка доза се поддържа стриктно в продължение на 12 часа.
 • Ако е пропусната една среща, те чакат следващото необходимо време за прием и чак тогава пият хапче.
 • В края на курса на лечение с "Duphaston" жената трябва да се увери, че бременността не е настъпила. Тест за бременност трябва да бъде закупен и извършен в края на менструалния цикъл.
 • Ако забременеете по време на лечението, не се препоръчва да спрете приема на това лекарство. В този случай трябва да посетите гинеколога за консултация.
 • Когато прекъсвате лечението с това лекарство, не забравяйте, че то е хормонално. И такива средства се спират постепенно, като се спазват стриктно схемата, предписана от лекаря..
 • В редки случаи "Duphaston" може да бъде предписан за менопауза. По правило такова лекарство се предписва само в комбинация с други лекарства. Поради този подход жената възстановява нарушения хормонален фон в рамките на две седмици..

Както беше писано по-горе, лекарството "Duphaston" е синтетичен хормон, който има положителен ефект върху женското тяло като цяло. Този инструмент може не само да възстанови ендометриума при жените, но и да го обнови напълно. Но това не е целият списък с ефектите на такова лекарство..

"Duphaston" за запазване на ранна бременност блокира всяка възможност за кисти и полипи в матката. Този инструмент насърчава зачеването на дете, дава възможност на ембриона да се закрепи и да не бъде отхвърлен. И най-важното, благодарение на този инструмент, всички възможни рискове от спонтанни аборти или преждевременни раждания са сведени до нула..

Заключение

През последните 50 години "Дюфастон" се използва успешно за запазване и правилно развитие на бременността. През цялото това време този инструмент е непрекъснато проучен и тестван. Благодарение на това е получен най-ценният опит в приложението му. Днес "Duphaston" е най-ефективният синтетичен хормон, който освен това практически няма странични ефекти и с минимален брой противопоказания.

Също така разгледахме как да пием Duphaston в началото на бременността. В момента почти всички специалисти, които се занимават в областта на репродукцията и гинекологията, твърдят, че това лекарство е най-доброто в сравнение с други аналози. Това лекарство е не само по-добро, но и незаменимо в някои случаи. Основното му предимство е, че Dufaston е идеално лекарство за поддържане на бременност..

Дюфастон - "пазител" на бременността

Ако жената планира да забременее, тогава заветните две лентички на теста я правят най-щастливата. Това обаче е само началото на дълго пътуване, тъй като по всяко време могат да възникнат различни проблеми с раждането на бебе. Ако те са свързани с липса на прогестерон, много важен хормон на бременността, тогава лекарите често предписват лекарството Duphaston. Колко ефективна е тя? Как да приемате лекарството правилно?

Дюфастон като лекарство

Активното лекарство на Duphaston е дидрогестерон (10 mg на таблетка). Той е синтетичен аналог на естествения хормон прогестерон (тяхната молекулярна структура е почти идентична). Той се синтезира от женското тяло във втората фаза на менструалния цикъл, както и през целия период на бременността. При поглъщане химикалът започва активно да действа, проявявайки химични и фармакологични свойства, подобни на естествения хормон. Дидрогестеронът има подобна молекулярна структура като естествения хормон

Duphaston се произвежда под формата на таблетки. Те са двойноизпъкнали, с кръгла форма със скосени ръбове, бели и покрити с черупка. Duphaston се произвежда само под формата на таблетки

Лекарството съдържа помощни компоненти:

 • царевично нишесте;
 • лактоза монохидрат;
 • хипромелоза;
 • магнезиев стеарат;
 • колоиден силициев диоксид.

Хормонален агент се използва през устата, бързо се абсорбира от стомашно-чревния тракт. Най-високата концентрация на активното вещество в кръвта се наблюдава след два часа; тя се свързва с кръвните протеини с 97%. Лекарството се екскретира от тялото главно чрез бъбреците, този процес отнема около 72 часа.

Видео: стойността на хормона прогестерон по време на бременност (обяснява акушер-гинеколог)

Целесъобразността на използването на Duphaston в ранните и късните етапи на бременността

Прогестеронът е изключително важен при носене на дете, не без основание се нарича още „хормонът на бременността“. В началния етап той помага на ембриона да се закрепи здраво, тъй като намалява контрактилните движения на матката. В бъдеще, поради способността си да отпуска мускулите, хормонът поддържа бременността. Също така е важно за образуването на пълноценна лигавица на матката: в нея трябва да има достатъчно съдове, които да хранят нероденото бебе.

Прогестеронът също играе роля за пробуждането на майчинския инстинкт у бъдещата майка. Той е този, който кара жената (дори небременната) да бъде преместена при вида на бебета, програмира я да се грижи за дете.

През втората половина на менструалния цикъл прогестеронът започва да произвежда жълтото тяло, което се образува след овулацията. Когато бременността е настъпила, тя продължава своята работа до момента, в който се формира плацентата. Освен това, синтезът на прогестерон вече зависи от него. Жълтото тяло започва да произвежда прогестерон, който е необходим за осигуряване на ембриона и допълнително запазване на бременността

Ако тялото на бременна жена произвежда недостатъчно количество прогестерон, тогава плодът става трудно да се развива нормално. Матката, със своите съкратителни движения, може просто да я изтласка - в този случай ще настъпи спонтанен аборт. При недостатъчно кръвоснабдяване на матката съществува риск от кислородно гладуване на бебето (вероятно частично отделяне на яйцеклетката), което може да доведе до избледняване на бременността.

Ако се открие ниско ниво на прогестерон (използвайки специален кръвен тест в лабораторията), лекарят предписва Duphaston за бременна жена. Лекарството компенсира липсата на естествен хормон и премахва тези проблеми (в около 85% от случаите, което показва добра ефективност на лекарството). По принцип тази ситуация е типична за ранната бременност: през първия триместър е най-подходящо да се приема хормонален агент.

Хипертоничността на матката се проявява под формата на дърпащи и болезнени болки под пъпа, чувство на напрежение в слабините (това състояние се диагностицира с помощта на ултразвук). Ако обаче жената просто усеща изтръпване отстрани, това може да е естествено разтягане на матката, което се адаптира към носенето на плода. Ярък симптом на възникващ спонтанен аборт е кървавото отделяне от влагалището (дори малко количество от него може да показва хормонален дисбаланс).

До 16-та седмица плацентата е напълно оформена, която обикновено се справя сама с производството на прогестерон. В някои случаи обаче Duphaston се приема и по-късно с повишаване на тонуса на мускулите на матката: това ви позволява да избегнете преждевременно раждане. За по-дълги периоди може да се предписва Duphaston с повишен тонус на матката

Що се отнася до потенциалния отрицателен ефект на Duphaston върху плода, мнението на лекарите тук е двусмислено. Някои смятат, че хормоналното лекарство в това отношение е напълно безопасно. Други лекари не са толкова оптимистични..

Много западни лекари са шокирани от количеството синтетичен прогестерон, използван от руските бременни жени. През 70-те. в САЩ често се предписваше на бъдещи майки в ранните етапи. Но по-късно се появиха данни от изследвания, че причинява малки малформации на плода, особено по отношение на гениталиите. И Федералната администрация по лекарствата (FDA) въведе забрана за използването на изкуствен хормон през първия триместър (съответното противопоказание се появи в инструкциите за лекарството, между другото, той се продава в САЩ само по лекарско предписание).

Европейските лекари също проведоха собствени изследвания: в резултат на това изкуственият прогестерон дори беше забранен за продажба в редица страни. Някои местни лекари, например гинекологът Елена Березовская, също не одобряват „запазването“ на прогестероновата терапия.

Всъщност няма толкова много жени с недостатъчност на лутеалната (втората) фаза на цикъла, а у нас лекарите често грешат. Дори на етапа на планиране те анализират съдържанието на прогестерон, традиционно на 21-ия ден от цикъла, докато максималното ниво на хормона се наблюдава 7 дни след овулацията (и при различни жени може да се случи в различни дни). По този начин Duphaston е погрешно предписан, приемът на който продължава дори с бременността. Освен това жената развива психологическа зависимост от лекарството - сигурна е, че без изкуствен хормон бременността й е обречена..

Показания за назначаване на бъдещи майки

Основните показания за прием на Duphaston по време на бременност (съгласно инструкциите) са както следва:

 1. Рискът от спонтанен аборт (заплашителен или обикновен) на фона на установен дефицит на прогестерон. Като цяло, ако жената планира дете и не може да забременее известно време (или настъпи ранен спонтанен аборт), тогава репродуктивният лекар трябва да провери хормоналния си статус. Ако проблемът се крие точно в липсата на прогестерон, тогава Dufaston се предписва във втората фаза на цикъла. При завършена бременност лекарството продължава до период, определен от лекарите.
 2. Бременност с ендометриоза.

На практика обаче лекарството се използва и при бременни жени с хроничен ендометрит и миома на матката. В първия случай ембрионът най-често не успява да имплантира, но ако това се случи, засегнатата матка започва активно да се свива, опитвайки се да се отърве от нея. Изкуственият прогестерон потиска активността на мускулите, което увеличава шансовете за успешен лагер. С миома на матката Duphaston помага да се спре растежа на доброкачествен тумор, предотвратява кървенето, което често се случва при това състояние, като по този начин допринася за запазването на бременността.

Дюфастон в много случаи е в състояние да спре растежа на миома, което дава възможност на бременността да се развива

Duphaston също се използва традиционно като поддържаща терапия при IVF бременност. След презасаждането на ембриони, той помага на ендометриума да се подготви за тяхното въвеждане, намалява вероятността от спонтанен аборт.

Разбира се, Duphaston е доста ефективно средство за защита: в много случаи той е в състояние да спре спонтанен аборт, който вече е започнал. Ако обаче прекъсването на бременността не се дължи на дефицит на прогестерон, а по някаква друга причина (например ембрионът има патологии, несъвместими с живота, а женското тяло го отхвърля), тогава хормоналното лекарство вече няма да помогне. Друг важен момент: Дюфастон трябва да се пие само според указанията на лекуващия лекар, но не само за всеки случай (по съвет на майка или приятел). Въпреки че лекарството не се отпуска по лекарско предписание и в руските аптеки то е свободно достъпно.

Противопоказания и странични ефекти

Duphaston практически няма противопоказания. Изключение правят следните случаи:

 • свръхчувствителност към компонентите на лекарството (хормонален агент се предписва с повишено внимание на бъдещи майки, страдащи от сърбеж по време на предишна бременност);
 • сериозни чернодробни патологии (синдром на Дъбин-Джонсън, синдром на Ротор).

Като хормонално лекарство, Duphaston може да предизвика нежелани странични реакции:

 • промени в стомашно-чревния тракт: гадене, диария или запек;
 • леко нарушение на черния дроб, което може да се прояви със слабост, коремна болка;
 • дискомфорт в млечните жлези;
 • сърбеж и обрив, изключително рядко - оток на Квинке;
 • главоболие, виене на свят;
 • хемолитична анемия (единични случаи).

Лекарствени взаимодействия

По принцип Duphaston е съвместим с различни лекарства, но ефектът му се намалява с едновременната употреба на индуктори на чернодробни микрозомни ензими (Phenobarbital, Rifampicin) поради ускоряването на метаболизма.

Интересното е, че на етапа на планиране Duphaston може да се предписва в комбинация с други лекарства, които пряко влияят на хормоните (например с Klostilbegit и Proginova при стимулиране на овулацията).

Комбинацията на Duphaston с алкохол е строго забранена (естествено, здравомислеща бременна жена така или иначе няма да пие алкохол, особено ако има някакви проблеми с носенето).

Нюансите на използването на синтетичен прогестерон по време на бременност

За да се запази бременността в ранните етапи, специфична доза Dufaston се избира изключително от лекуващия лекар въз основа на хормоналния анализ на жената. Можете обаче да се запознаете с общата схема на прием на лекарството, която е посочена в инструкциите:

 1. При повтарящ се спонтанен аборт трябва да се приема по една таблетка два пъти дневно до 20 седмици, след което дозата постепенно се намалява. В същото време е препоръчително да приемате хормона на редовни интервали - на всеки 12 часа: това ще го поддържа на същото ниво в тялото.
 2. При заплашителен спонтанен аборт трябва да приемате 40 mg веднъж (4 таблетки) и след това по една таблетка на всеки 8 часа, докато опасните симптоми изчезнат.

В случай на планиране на бременност с установен дефицит на прогестерон, една жена приема 2 таблетки на ден след овулацията. След установяване на факта на бременност (това трябва да се направи възможно най-рано, например с помощта на кръвен тест за hCG), приемът на синтетичен хормон трябва да продължи, дозата остава същата.

Много е важно правилно да се прекрати терапията с прогестерон. В крайна сметка, ако го направите рязко, тогава може да се получи вагинално кървене и дори спонтанен аборт. Лекарят обикновено препоръчва да започне постепенно намаляване на дозата от 16-та седмица - по това време ситуацията, като правило, се стабилизира, заплахата от прекъсване на бременността изчезва (явна и латентна). В някои трудни случаи лекарството се приема в пълна доза до 20-та седмица. Еко-бременността се поддържа от Dufaston до 16-та седмица (със заплаха от прекъсване - до 20-та).

Стандартните тактики включват постепенно намаляване на дневния обем на лекарството с ½ таблетка всяка седмица: по този начин дозата може да бъде намалена до нула за три седмици (отново само гинекологът предписва специфичен режим на отнемане). Ако дневната доза на бременна жена е четири таблетки, тогава за една седмица тя намалява обема на хормона с цяла таблетка (той също се отменя след три седмици).

Въпреки това, в рамките на една седмица след първото намаляване на дозата, състоянието на бъдещата майка и бебе се следи внимателно: ако бременността се развива нормално, тогава дозата може да бъде допълнително намалена.

Можете да приемате Дюфастон преди или след хранене - всъщност няма значение.

Аналозите на Duphaston са разрешени по време на бременност

Разбира се, Duphaston не е най-евтиното лекарство, особено след като бременната жена често трябва да го приема дълго време (приблизителната цена на опаковката е 500-600 рубли). Следователно съвсем естествено възниква въпросът за съществуването на аналози на лекарството..

Таблица: характеристики на някои популярни аналози на Dufaston

ИмеАктивно веществоФормуляр за освобождаванеПротивопоказанияЗначителни разлики
УтрожестанЕстествен микронизиран прогестерон, синтезиран при хора и животни (100 или 200 mg)Капсули
 • Тежка чернодробна дисфункция;
 • вагинално кървене с неясен характер;
 • непълен / неуспешен аборт;
 • мозъчен кръвоизлив;
 • тромбоемболични нарушения;
 • тромбофлебия;
 • генитална / млечна неоплазия (потвърдена или подозирана);
 • порфирия;
 • свръхчувствителност към някое от веществата, съдържащи се в капсулите.
Той е високо ефективен, но има много повече противопоказания. Възможно е както орално (отвътре), така и интравагинално (капсулата е като свещ, поставена във влагалището) приемане. Има седативен ефект върху тялото.
Приблизителна цена - 350-400 рубли.
ПротестеронПрогестерон (в 1 ml разтвор - 10 или 25 mg от хормона)Инжектиране
 • Чернодробно заболяване, нарушена чернодробна функция, хепатит, чернодробна и бъбречна недостатъчност;
 • холестатична жълтеница по време на бременност (в анамнеза), доброкачествена хипербилирубинемия;
 • новообразувания на млечната жлеза и гениталиите;
 • тахикардия;
 • тенденция към тромбоза, активна венозна или артериална тромбоемболия, тежък тромбофлебит или анамнеза за тези състояния;
 • нервни разстройства с явлението депресия;
 • порфирия;
 • II-III период на бременност, извънматочна бременност или анамнеза за пропусната бременност;
 • вагинално кървене с неизвестен произход, състояние след аборт;
 • свръхчувствителност към лекарствените компоненти.
Лекарството се предлага само под формата на инжекционен разтвор. Това затруднява използването му у дома - използва се главно в болница. Лекарството има по-бърз терапевтичен ефект (в сравнение с Duphaston), поради което е подходящо за тежки форми на спонтанен аборт. Има и доста противопоказания..
Приблизителната цена на опаковката е 300-350 рубли.
ПражисанПрогестерон (100 или 200 mg на таблетка, 80 g в 1 g гел)Таблетки, вагинален гел, маслен разтвор
 • Тромбоза на дълбоки вени, тромбофлебит;
 • тромбоемболични нарушения (белодробна емболия, инфаркт на миокарда, инсулт), вътречерепен кръвоизлив или анамнеза за тези състояния / заболявания;
 • кървене от влагалището с неизвестен произход;
 • непълен аборт;
 • порфирия;
 • установени или подозирани злокачествени новообразувания на млечните жлези и гениталиите;
 • възраст до 18 години (ефикасността и безопасността не са установени);
 • лактационен период (кърмене);
 • свръхчувствителност към прогестерон или някой от спомагателните компоненти на лекарството.
 • За перорално приложение (допълнително): тежко чернодробно заболяване (включително холестатична жълтеница, хепатит, синдроми на Dubin-Johnson, Rotor, злокачествени чернодробни тумори) в момента или в историята;
 • лекарството трябва да се използва с повишено внимание при заболявания на сърдечно-съдовата система, артериална хипертония, хронична бъбречна недостатъчност, захарен диабет, бронхиална астма, епилепсия, мигрена, депресия, през II триместър на бременността.
Повече противопоказания в сравнение с Duphaston.
Приблизителната цена на таблетките е 25-3000 рубли.

Фотогалерия: най-често срещаните аналози на Dufaston

Съществува и пълен аналог на Duphaston - Dydrogesterone. Съдържа минимален брой допълнителни компоненти. Лекарството обаче е изключително рядко в аптеките..

Неприемливо е бременна жена самостоятелно да замества Duphaston с неговия аналог - изисква се задължително споразумение с лекуващия лекар.

Отзиви за употребата на Duphaston по време на бременност

Взех Duphaston от 6 седмици до 13, матката ми беше в добра форма. След 13 седмици - Ginepral. Всичко е наред.

гост

http://www.woman.ru/health/Pregnancy/thread/4158748/

Ако не беше Дюфастон през първата бременност и не Утрожестан през втората (извинете, през третата, втората беше без подкрепа и замръзна), смокини изобщо щях да имам деца. Липса на жълто тяло, въпреки че умирате.

Саша

http://www.woman.ru/health/Pregnancy/thread/4158748/

Започнах да пия от 5-та седмица. Сега 8-ми. Все още пия. Чу се тон и шум, така че те назначиха. Дърпащите болки веднага преминаха, когато започнах да пия.

Настя

https://www.babyblog.ru/community/post/happypregn/3359619

Пих от 4-та седмица до 26-та включително висока доза: 4 таблетки на ден. Бебе юначе, ъ-ъ-ъ-ъ всичко е наред. И Дюфастън помогна за съхранението перфектно!

Ирина

https://www.babyblog.ru/community/post/happypregn/3359619

Лекарят също предписа Duphaston за мен, когато дойде време да се откажа, тя каза да го направя постепенно. Опитах се да намаля дозите, но стомахът ме боли ужасно. Обясних всичко на лекаря, тя каза: „Продължавайте да пиете както преди. Крайният срок за пиенето му, 24 седмици, е границата. " Така пих до 24 седмици. Роди се прекрасен, здрав син.

юла

https://deti.mail.ru/forum/v_ozhidanii_chuda/beremennost/devochki_kto_pil_djufaston_vo_vremja_beremennosti/

Изписаха ми Dufaston 3 пъти на ден в случай на заплаха от спонтанен аборт, но, за съжаление, това не помогна.

Алена Мелузова

https://deti.mail.ru/forum/v_ozhidanii_chuda/beremennost/devochki_kto_pil_djufaston_vo_vremja_beremennosti/?page=2

Предписаха ми. Но бях изследван за прогестерон - беше нормално и не пиех. Въпреки че в началото дори малко се завих. Просто при първата бременност също е било така поради ерозия и аз също не съм пила

Нефея

https://www.baby.ru/blogs/post/533454302–263693798/

Duphaston е доста ефективно лекарство, което може да поддържа бременност, ако е заплашено от прекратяване. Предписва се за специфичен проблем - липса на собствен прогестерон. Наложително е да приемате лекарството под наблюдението на лекуващия лекар, тъй като е важна не само правилната му дозировка, но и постепенно отнемане.

Защо бременните жени трябва да пият таблетки Duphaston

Duphaston е мощно хормонално лекарство. В тази статия ще анализираме защо Duphaston се предписва на бременни жени и неговия ефект върху жената. Лекарството се предписва на момичета с проблеми с репродуктивната система, както и в някои случаи по време на бременност. Инструментът е синтетичен аналог на прогестерон, така че лекарите го предписват, ако този хормон е недостатъчен.

 • Преглед на дефицита на прогестерон при бременни жени
 • Защо се нуждаете от Dufaston
 • Особености на приема на лекарството

Преглед на дефицита на прогестерон при бременни жени

По време на бременност липсата на прогестерон при жената води до следните проблеми:

 • спонтанен аборт през първия триместър;
 • обичайни аборти;
 • патологии на млечните жлези;
 • маточно кървене;
 • липса на вода или многоводие;
 • дисфункция на плацентата;
 • властен.

Извършват се редица изследвания за установяване на хормонален дисбаланс. Най-добре е да се извърши диагностика дори на етапа на планиране на детето и след това да се предпише лечение, така че Duphaston да има по-силен ефект по време на бременност. Лекарят индивидуално избира необходимата дозировка на лекарството. Невъзможно е самолечение, защото ако се използва неправилно, лекарството няма да помогне.

Защо се нуждаете от Dufaston

Ако знаете, че активното вещество на лекарството е аналог на прогестерон, тогава става ясно защо Duphaston се предписва на бременни жени. Понякога жените искат да играят на сигурно и да пият лекарството сами. Това може да завърши с катастрофа, тъй като излишъкът от прогестерон също е вреден за бъдещата майка и нейното дете..

Преките показания за предписване на лекарството са:

 • изпускане на кървав тип през първия триместър на бременността;
 • обичайния аборт (когато всички предишни опити за раждане на дете завършват със спонтанен аборт);
 • маточно кървене;
 • ендометриоза (отклонение на ендометриума към различни части на тялото на жената).

Дюфастон по време на бременност трябва да се пие, докато заплахата от спонтанен аборт изчезне. Според физиологията плацентата също е способна да произвежда прогестерон, но нейната функционалност е недостатъчна до около 20 гестационни седмици. До този момент цялата работа е свързана с яйчниците, така че се изисква Dufaston. След като плацентата поеме цялото производство на хормона, употребата на хапчета става неподходяща..

Отделна група пациенти са момичета, които пият лекарството много преди бременността, за да го направят възможно. Такива пациенти се отърват от хормонално безплодие. След успешно оплождане възниква въпросът: защо се предписва Dufaston по време на бременност. Продължителната употреба на лекарството е предпазна мярка за предотвратяване на спонтанен аборт. С помощта на Duphaston се подобряват свойствата на ендометриума, оплодената яйцеклетка се фиксира по-добре и рискът от отхвърляне значително намалява.

Лекарството трябва да бъде предписано от професионален гинеколог в правилната дозировка и за определен период. Ако жената има непоносимост към дидрогестерон (активно вещество), тогава се предписват аналози на Duphaston. Понякога се налага прием на няколко гестагена наведнъж, за да се засили ефектът от лечението. Жените трябва стриктно да се придържат към препоръките на своя доставчик на здравни грижи.

Особености на приема на лекарството

Бременните жени се предписват Duphaston въз основа на резултатите от хормонални изследвания. Лекарството се счита за абсолютно безопасно за жена и нейното неродено дете. Той не причинява специфични странични ефекти, които включват:

 • нарушение на липидния метаболизъм;
 • ефект върху съсирването на кръвта;
 • повишено кръвно налягане;
 • повишена окосменост;
 • увеличаване на телесното тегло;
 • развитие на женските характеристики при мъжкия плод.

Сред основните странични ефекти на лекарството са маточните кръвоизливи. Те се появяват при неправилно предписани дози. Ето защо, ако се появи освобождаване по време на бременност, трябва незабавно да отидете на лекар, така че той да коригира количеството хормони. Освен това може да има незначителни неспецифични аномалии..

В някои ситуации възникват съмнения дали е възможно бременните жени да приемат Дуфастон, тъй като жената има някои противопоказания. Те включват:

 • индивидуална непоносимост към лекарството (могат да бъдат предписани аналози);
 • подозрение за рак;
 • алергия към активно вещество;
 • сериозни чернодробни патологии.

Ако се открият противопоказания, те търсят алтернативи за запълване на дефицита на прогестерон.

Най-честата доза на Duphaston е 1 таблетка от лекарството на ден през първите 16-20 седмици от бременността. Схемата на лечение обаче варира в зависимост от индивидуалните характеристики на пациента..

Лекарството трябва да се прекратява постепенно, тъй като рязкото прекратяване на лекарството ще причини синдром на отнемане. След края на курса на лечение е необходимо постепенно да се намали дозата на хормона, така че да няма последствия, опасни за плода. Често бременните жени приемат Дюфастон преди зачеването. Категорично е забранено да се спира употребата на лекарството след оплождането, тъй като това може да причини отхвърляне. За да избегнете проблеми поради Duphaston, трябва да следвате инструкциите на лекаря.

"Duphaston" по време на бременност: инструкции за употреба

Когато се очаква бременност, появата на две ивици на теста носи на жената чувство на щастие. Понякога обаче тя е засенчена от заплахата от спонтанен аборт, възникваща от първите гестационни седмици. Ако такъв проблем е причинен от липса на прогестерон, лекарят ще предпише Dufaston на бъдещата майка. Такова лекарство е действало добре и е безопасно за плода по всяко време. Той помага за поддържане на бременността и не вреди на бебето, но има определени ограничения за използването му, така че трябва да се предписва от лекар..

Характеристики на лекарството

Лекарството се произвежда в единична дозирана форма, която представлява таблетки. Dufaston няма гелове, капсули, инжекции, капки и други форми. Лекарството се отличава със заоблена двойноизпъкнала форма, има бял цвят, скосени ръбове и плътна обвивка. На повърхността на таблетката можете да видите риска. Неговото присъствие ви позволява да разделите лекарството на половинки, когато е необходимо да увеличите дозата или да отмените.

Активното вещество на "Duphaston" се нарича дидрогестерон и се представя в доза от 10 mg във всяка таблетка. Такова съединение е почти напълно идентично по своята структура и свойства на естествения хормон, наречен „прогестерон“, който се образува в женското тяло след овулацията, за да осигури нормално зачеване, както и през цялата бременност за успешна бременност. При поглъщане на дидрогестерон действието му е идентично с това на прогестерона, което прави възможно заместването на естествен хормон с такова вещество в ситуации, при които неговият синтез е нарушен.

Лекарството включва и помощни съставки, благодарение на които придобива плътна текстура, съхранява се дълго време (5 години от датата на производство) и лесно се поглъща. Те включват:

 • лактоза;
 • царевично нишесте;
 • хипромелоза;
 • колоиден силициев диоксид;
 • магнезиев стеарат;
 • черупка "opadry white".

Тъй като Dufaston е лекарство с рецепта, то се продава след представяне на лекарско предписание. Това помага да се избегне самоприлагането и приложението в случаите, когато липсва дефицит на прогестерон. Таблетките са опаковани в блистери от 20 или 14 броя. Една картонена кутия съдържа 20, 28, 84 или 112 таблетки. Средната цена на опаковка от 20 таблетки е 500-600 рубли.

След перорално приложение активната съставка на таблетката се абсорбира достатъчно бързо, концентрацията му в кръвта се увеличава и става максимална в рамките на 2 часа. Веществото се комбинира с протеини и се транспортира до лигавицата на матката. Екскрецията на дидрогестерон се случва главно с урината. Лекарството напуска тялото за около 72 часа.

Защо се използва по време на бременност?

Прогестеронът играе ключова роля при раждането на бебе, за което често се нарича „хормон на бременността“. В първите дни след зачеването помага за сигурно фиксиране на ембриона върху стената на матката, намалявайки неговите контракции и тонус. Способността за отпускане на мускулния слой помага да се запази бременността в бъдеще. Освен това, благодарение на прогестерона през 2-рата половина на менструалния цикъл се образува пълноценна лигавица, богата на кръвоносни съдове. Това е важно, за да се осигури храненето на бъдещия плод..

Повишеното производство на този хормон започва веднага след овулацията. Той се синтезира от жълтото тяло и ако е настъпила бременност, производството на такава временна ендокринна формация продължава до пълното оформяне на плацентата, която поема тази задача.

Ако по някаква причина нивото на прогестерон в тялото на жената падне, това предотвратява нормалното развитие на бременността, тонусът на стените на матката се увеличава и рискът от спонтанен аборт се увеличава значително.

В допълнение, нарушение на синтеза на лигавицата поради липса на прогестерон след овулация води до лошото му кръвоснабдяване, което води до кислороден глад и може да доведе до частично отделяне на ембриона. Такива процеси увеличават вероятността от избледняване на бременността. Те се проявяват с болки и болки в корема (обикновено те са локализирани в пъпа или малко по-ниско), чувство на напрежение, кървави отделяния.

Назначаването на "Duphaston" ще помогне да се запълни липсващия прогестерон и да се премахнат тези рискове. Тъй като тези ситуации са типични предимно за първия триместър, приемът на хапчета в ранните етапи е най-препоръчителен. Най-често се завършва от 16-та седмица, когато образуването на плацентата завършва и производството на прогестерон става негова функция. Понякога обаче лекарството продължава да се приема през втория или третия триместър..

Обикновено причината да се изписва "Дюфастон" на по-късен етап е повишеният тонус на стените на матката. В този случай лечението е предотвратяване на преждевременно раждане..

Ефект върху плода

Повечето лекари наричат ​​"Duphaston" безопасен за плода и не отбелязват вредното въздействие на лекарството върху детето при онези бъдещи майки, на които са предписвали тези хапчета в ранните етапи. Съществуват обаче и други гледни точки..

Много чуждестранни експерти не подкрепят практиката на често предписване на синтетичен прогестерон на бъдещи майки. В някои страни това лекарство не се препоръчва за бременни жени и се отпуска само с рецепта..

Има и мнения, че използването на "Дюфастон" може да навреди на бебето, провокиращо недоразвитие на половите органи, но голям брой фактори, влияещи върху хода на бременността, не позволяват да се установи точна връзка между лечението и нарушеното развитие на репродуктивната система на бебето. Освен това са проведени проучвания, които не са потвърдили такова увреждане на лекарството..

Приемът на тези хапчета обаче не винаги е оправдан. Лекарите, които не одобряват запазването на бременността с Dufaston, твърдят, че често назначаването на такова лекарство е грешка поради неправилно определяне на нивото на прогестерон в кръвта. Според тях, ако анализът е направен в грешния ден, резултатът ще бъде по-нисък от реалния, на жената ще бъде предписан "Дюфастон", който тя ще продължи да приема през целия първи триместър, но всъщност няма нужда от него.

В допълнение, психологическата зависимост на някои бъдещи майки се нарича още негативен момент, когато една жена без лекарска подкрепа е уверена в лошия резултат от бременността..

Показания

Ако погледнете инструкциите за хапчетата, тогава едно от основните показания за приемане на "Дюфастон" по време на бременността е рискът от прекъсване на бременността. Лекарството се предписва за заплашен аборт, ако симптомите се появят за първи път, и за аборт, наречен обичайно, когато вече са настъпили ранни спонтанни аборти. В такива ситуации ползите от приема на синтетичен прогестерон са очевидни..

Ако една жена, когато планира дете за дълъг период от време, не може да зачене бебе или бременността е прекъсната през първия триместър, кръвта й трябва да бъде проверена за нива на прогестерон. Ниската концентрация на такъв хормон е пряка индикация за употребата на "Дюфастон" преди зачеването и през първите месеци на бременността. Ако бременността настъпи по време на прием на хапчета, лечението продължава до периода, установен от акушер-гинеколога.

Не по-рядко "Duphaston" се предписва на жени, които планират IVF бременност. Такова лекарство е включено в поддържаща терапия по време на тази процедура, тъй като насърчава въвеждането на трансплантираните ембриони, намалявайки риска от спонтанен аборт.

Употребата на "Duphaston" е оправдана и в случай на заболявания на матката, които засягат нейната лигавица или мускулна мембрана. Тези патологии включват ендометрит, миома, ендометриоза. Те пречат на нормалното имплантиране и могат да причинят спонтанен аборт, кървене и спазми..

С тези заболявания "Duphaston" помага да се избегне отхвърлянето на яйцеклетката.

Противопоказания

Списъкът със ситуации, когато "Dufaston" не може да бъде възложен на бъдещи майки, не е много дълъг. Лекарството е забранено за жени, които имат:

 • има свръхчувствителност към основния или някой от спомагателните компоненти на таблетките;
 • има нарушения в метаболизма на въглехидратите, например липса на непоносимост към лактаза или галактоза;
 • диагностицирано със сериозно чернодробно заболяване;
 • разкрива порфирия.

Схеми на дозиране и лечение

Колко таблетки да пиете и колко често да приемате "Дюфастон" за определена бременна жена трябва да се определя от лекаря. Ежедневните дози и продължителността на терапията се определят индивидуално, аматьорските постижения в това са неприемливи.

Най-честият режим за заплашен спонтанен аборт е да се приемат 4 таблетки веднъж и след това да се приема по 1 таблетка на всеки 8 часа, докато симптомите изчезнат напълно. След това лекарят трябва да установи ефективна доза на лекарството, която бъдещата майка ще приема до 16-та седмица от бременността. След този период започва постепенно отнемане на лекарството..

Ако в миналото една жена вече е имала спонтанен аборт или замразена бременност, схемата за прием на Дюфастон ще бъде малко по-различна. На такива пациенти се предписва да приемат лекарството по една таблетка два пъти дневно. Намаляването на дозата започва от 20-та седмица, като постепенно се отменя лекарството. Ако жената се подлага на IVF, хапчета трябва да се приемат от деня на събиране на яйцеклетката до 10-та седмица 3 пъти на ден в доза от 10 mg.

Лекарството се поглъща с вода. Можете да пиете Dyufaston както преди хранене, така и след хранене, тъй като диетата не влияе върху действието на дидрогестерон. Ако трябва да вземете 5, 15 или 25 mg, таблетката се разбива внимателно при риск, за да се получат две части от 5 mg. Ако бъдещата майка е забравила да вземе лекарството и е пропуснала срещата, трябва да вземете Дуфастон възможно най-скоро след откриването на закъснението.

Трябва да бъдете много внимателни, за да отмените лекарството. Ако при намаляване на дозата има някакви тревожни промени (стомахът стане каменист, появява се мазнина, здравословното състояние се влошава), те се връщат към предишните дози, при които бъдещата майка се е чувствала нормално. Обикновено отмяната на "Duphaston" се извършва в рамките на няколко седмици, като дозата се намалява с 1 / 2-1 таблетка на всеки 7 дни.

За по-точна информация как да спрете да пиете лекарството, свържете се с вашия акушер-гинеколог.

Възможни нежелани реакции

В някои случаи приемането на "Duphaston" е придружено от странични ефекти:

 • главоболие;
 • гадене;
 • повишена чувствителност на гърдите;
 • алергични реакции;
 • виене на свят;
 • повръщане;
 • оток.

Много жени се притесняват, че могат да се подобрят поради "Дюфастон", но този страничен ефект рядко се установява. Понякога приемането на хапчета води до по-сериозни проблеми, например провокиране на хемолитична анемия, депресия, влошаване на черния дроб, оток на Квинке. В случай на някакви негативни прояви е необходима незабавна консултация с лекар, който ще реши дали е допустимо да се продължи лечението или е по-добре да се отмени лекарството, като вместо това се избере аналог.

Предозирането на "Duphaston" не е опасно, но не трябва да нарушавате дозата, предписана от Вашия лекар. Ако се превиши, може да се появят описаните по-горе странични ефекти, например гадене, сънливост или световъртеж..

Тъй като няма антидоти за дидрогестерон, симптоматична терапия се предписва, ако състоянието се влоши..

Отзиви

Около 90% от отзивите за приемането на Duphaston са положителни. При тях жените отбелязват, че лекарството ефективно им помага да поддържат бременност, понася се добре и не причинява никакви негативни промени в състоянието на детето. Странични ефекти по време на лечението, според пациенти и лекари, такива хапчета рядко се провокират. Техните недостатъци включват само необходимостта от дългосрочна употреба и висока цена..

Аналози

Тъй като "Duphaston" се счита за скъпо лекарство и курсът на лечение е много дълъг, много жени се интересуват от възможността да го заменят с аналози. Едно от лекарствата, които могат да се използват вместо Dufaston, е Utrozhestan. Първата му разлика е активното вещество, което е представено от микронизиран прогестерон.

Втората разлика е дозовата форма, тъй като "Utrozhestan" се произвежда в капсули. И ако "Duphaston" може да се приема само през устата, тогава "Utrozhestan" има друг метод на приложение - интравагинално (капсула, подобно на супозитория, се вкарва във влагалището). Това прави такъв аналог в търсенето на тежка ранна токсикоза..

Въпреки че цената на "Utrozhestan" наистина е малко по-ниска, такова лекарство има повече недостатъци. На първо място това са по-чести нежелани реакции - сънливост, повишена чувствителност на млечните жлези, главоболие, сърбеж по кожата, диария и други. Освен това са посочени повече противопоказания за назначаването на "Utrozhestan", поради което лекарят трябва да вземе решение за замяна на "Duphaston" с такива капсули..

Има и други прогестеронови лекарства, които могат да заменят както "Дюфастон", така и "Утрожестан".

 • "Кринън". Такова лекарство под формата на вагинален гел се предписва през 1-ви триместър за поддържане на бременността, ако се използват асистирани технологии за зачеване. Започва се в деня на ембриотрансфера, като продължава лечението до 12 гестационна седмица..
 • Пражисан. Такова средство на базата на микронизиран прогестерон се предлага в капсули с мазна суспензия и вагинален гел. Предписва се на жени с липса на прогестерон, включително такива с обичайни или заплашващи аборти. Безопасен в началото на бременността.
 • "Ипрожин". Това лекарство се произвежда в капсули, които, подобно на Utrozhestan, могат да се поставят във влагалището или да се приемат през устата. Лекарството се търси, когато има заплаха от прекъсване на бременността, подготовка за IVF, обичайни спонтанни аборти, миома на матката, ендометриоза, ендокринно безплодие.