Много често на жени в „интересна позиция“ се предписва лекарство, наречено Йодомарин. Още от името става ясно, че лекарството съдържа йод, който играе важна роля за формирането на бъдещото бебе. Не всеки обаче знае колко е важен йодът за организма, освен това както за майката, така и за бебето и как йодният дефицит заплашва. Ето защо решихме да разгледаме това лекарство по-подробно в нашата статия и да кажем на бъдещите майки дали е оправдано да го предписваме или има алтернативни възможности. Освен това ще разгледаме дозировката на йодомарин, неговото фармакологично действие, както и страничните ефекти и риска от предозиране.

Как правилно да използвате йодомарин по време на бременност?

И така, основната роля на йода в организма е участието му в образуването на хормони на щитовидната жлеза, които от своя страна влияят върху правилното развитие на мозъка на бъдещото бебе. По този начин, ако има недостатъчно количество йод в тялото на бременна жена, съществува риск от психично недоразвитие на плода. Най-лошата последица от йодния дефицит е заболяване, наречено кретинизъм. В допълнение, йодният дефицит в най-ранните етапи на бременността може да предизвика спонтанен аборт. За да се избегнат всички горепосочени неприятни последици, лекарите настоятелно препоръчват приемането на лекарството Йодомарин.

Съответно, ако ви е предписано това лекарство, не трябва да го отказвате. Освен това с удоволствие ще ви разкажем подробно за неговите характеристики и ще обясним как да го приемате правилно..

Важно е да знаете, че Йодомарин се предписва не само по време на бременност. Това лекарство е отлично средство за лечение на заболявания на щитовидната жлеза. Йодът, който е част от него, е жизненоважен елемент, който поддържа щитовидната жлеза в нормално състояние..

Нашите експерти

Списанието е създадено с цел да ви помогне в трудни моменти, когато вие или вашите близки сте изправени пред някакъв здравословен проблем!
Allegology.ru може да стане вашият основен асистент по пътя към здравето и доброто настроение! Полезни статии ще ви помогнат да разрешите кожни проблеми, затлъстяване, настинки, ще ви кажат какво да правите, ако имате проблеми със ставите, вените и зрението. В статиите ще намерите тайните как да запазите красотата и младостта на всяка възраст! Но и мъжете не останаха незабелязани! За тях има цял раздел, в който могат да намерят много полезни препоръки и съвети за мъжката част и не само!
Цялата информация на сайта е актуална и е достъпна 24/7. Статиите постоянно се актуализират и преглеждат от експерти в медицинската област. Но във всеки случай винаги помнете, никога не трябва да се самолекувате, по-добре е да се свържете с Вашия лекар!

Защо Йодомарин се предписва по време на бременност?

Много жени са объркани, когато гинеколог им предписва Йодомарин по време на бременност. След като не разбират защо трябва да приемат препарат, съдържащ йод? Как това ще им помогне да раждат и раждат здраво бебе? За да отговорим на тези въпроси, в тази статия ще разгледаме защо йодният дефицит в организма е опасен по време на раждането, а също и защо гинеколозите предписват Йодомарин 200 по време на бременност.

Защо йодният дефицит е опасен по време на бременност

Йодът е елемент, необходим за нормалното функциониране на щитовидната жлеза. Ако в организма не попадне достатъчно йод, това води до факта, че жлезата произвежда намалено количество хормони и това има ефект върху:

 • работата на имунната система;
 • синтез на протеин, необходим за метаболизма на мазнините;
 • енергиен метаболизъм в организма;
 • функциониране на репродуктивната система.

Ето защо, за да се предотврати недостиг на йод, гинеколозите предписват Йодомарин на жени по време на бременност. В края на краищата липсата на йод в тялото на майката влияе отрицателно върху формирането и развитието на двигателния и слуховия апарат, нервната система и мозъка на детето.

Факт е, че без достатъчно количество хормони на щитовидната жлеза в тялото на детето, мозъкът му няма да може да се развива правилно. И през първия триместър на бременността, когато мозъкът се формира, щитовидната жлеза на бебето все още не работи и бебето е напълно зависимо от нивата на хормоните на майката. За да задоволи изцяло хормоналните нужди на тялото на майката и детето, щитовидната жлеза работи с двойно натоварване и произвежда 30-40% повече хормони от обикновено. За да се осигури такава интензивна работа на щитовидната жлеза, голямо количество йод трябва да попадне в тялото на майката..

Ако една жена в позиция развие йоден дефицит, това в бъдеще ще доведе до късно психомоторно развитие и намаляване на умствените способности на детето. И ако жената развие тежък йоден дефицит, докато носи плод, и тя не го лекува, тогава има голяма вероятност бебето й да страда от психомоторни нарушения в развитието, глухота, тежка психична недостатъчност.

Предвид сериозните последици от йодния дефицит, жената не трябва да има съмнения относно това дали да пие йодомарин по време на бременност. В края на краищата, ако лекар предпише това лекарство, тогава има предпоставки за това. Недостатъчното развитие на мозъка и нервната система на детето, възникнало по време на бременността, не може да бъде излекувано в бъдеще. За съжаление това не е единствената последица от йодния дефицит при бременна жена..

Ако по време на бременност на жена е предписан Йодомарин, но тя не го е приела, то поради липса на йод в тялото на майката, бебето може да се роди със заболявания на щитовидната жлеза. На 3-4 месеца от вътрематочното развитие щитовидната жлеза се формира окончателно в тялото на детето. За правилната му работа е необходим йод, който идва от тялото на майката, ако този елемент не е достатъчен, тогава новороденото развива хипотиреоидизъм (намалено производство на хормони от щитовидната жлеза). Това заболяване води до забавяне в развитието на детето, намаляване на интелекта му, нарушения в работата на храносмилателния тракт, по-специално до запек.

За жени, които съзнателно подхождат към процеса на зачеване на дете, гинеколозите препоръчват прием на Йодомарин при планиране на бременност. Тъй като йодният дефицит в организма засяга репродуктивната функция на организма и може да доведе до безплодие. Ако по време на бременността на дете има значително намаляване на нивото на хормоните, произведени от щитовидната жлеза, това може да доведе до спонтанен аборт или раждане на все още дете. Тъй като тялото не е в състояние да понесе плода, ако има нарушения на метаболизма на мазнините и протеините. В допълнение към вече изброените усложнения, бъдещата майка може да развие тежка анемия или гестоза с различна тежест. Ежедневният прием на йод от жена в позицията трябва да бъде най-малко 250 mcg. За да се гарантира, че необходимото количество йод прониква в тялото, гинеколозите предписват Йодомарин 200 по време на бременност.

Как да приемате Йодомарин преди и по време на бременност

Йодомаринът е лекарство, съдържащо калиев йодид. Предписва се за профилактика и лечение на заболявания на щитовидната жлеза, причинени от недостатъчен прием на йод в организма. Предлага се в дозировка от 100 и 200 mcg на таблетка.

Когато планирате бременност, Йодомарин 200 се приема по една таблетка на ден. Ако дозата на йод в таблетка е 100 mcg, тогава те пият една таблетка сутрин, втората вечер. Хапчето се приема след хранене с чаша вода. По време на периода на раждане на дете агентът се приема по същия начин, както по време на планирането. Продължителността на приема на лекарството се определя от лекаря. В някои случаи се препоръчва да се пие йодомарин преди раждането..

Редовната употреба на Йодомарин 200 по време на бременност ще попълни ежедневната нужда на женското тяло от този елемент и ще предотврати появата на усложнения по време на бременността, както и появата на аномалии в развитието на детето.

Странични ефекти и предозиране

Възможни нежелани реакции от приема на лекарството: алергична реакция, метален вкус в устата, възпаление на лигавиците, подуване, акне, глосит. Ексфолиативният дерматит и отокът на Квинке се развиват много рядко. В случай на предозиране на Йодомарин, жената развива симптоми, подобни на странични ефекти.

Ако се появи поне едно от описаните по-горе състояния, бъдещата майка трябва да спре приема на Йодомарин по време на бременност и незабавно да се консултира с лекар.

Йодомарин (Йодомарин) по време на бременност. Отзиви, инструкции, вреда, ползи, аналози, цена

Според статистиката на Световната здравна организация ендемичен йоден дефицит е регистриран в по-голямата част от територията на Русия. Това означава, че съставът на почвата и водата не съдържа достатъчно най-важния микроелемент и следователно руснаците получават само 1/3 от необходимото количество в ежедневната си диета..

Липсата на йод е изключително опасна за жената по време на бременност и за кърмачка. В детството и юношеството нормалното психическо и физическо развитие също до голяма степен зависи от ценен микроелемент. Според експерти можете да избегнете тежките последици от йодния дефицит, като приемате лекарства като Йодомарин, които съдържат необходимото количество полезно вещество..

Състав, форма на издаване и цена

Йодомаринът се произвежда в удобна таблетна форма и в няколко варианта на дозиране, което улеснява приложението при пациенти от различни категории.

 • Йодомарин 100 - съдържащ 0,131 mg калиев йодид във всяка доза, което е еквивалентно на 0,1 mg йод. Опаковката съдържа 50 или 100 броя. Лекарството съдържа веществото лактоза монохидрат (като помощно средство). Това е важно за тези, които страдат от непоносимост към лактоза..
 • Йодомарин 200 - с двойно количество калиев йодид във всяка доза - 0,262 mg, което се равнява на 0,2 mg йод. Опаковката съдържа 50 или 100 таблетки. Лактозният компонент също присъства в тази версия на лекарството.
 • Биодобавка "Йодомарин за бъдещата майка." Съдържание в 1 доза йод (под формата на калиев йодид) - 0,225 mg. Други 2 компонента на добавката са фолиева киселина - 0,4 mg и витамин B12 - 0,002 mg. Тези два витамина не се синтезират в организма, но също като йода са изключително важни за нормалното развитие на детето. И следователно бъдещата майка трябва да получава тези вещества в количество, съответстващо на дневната норма. Тези дози фолиева киселина и цианокобаламин (В12) са в 1 таблетка от добавката. В продукта няма лактоза монохидрат.

Таблицата по-долу показва средната цена на опаковка продукти, съдържащи йод:

ИмеФормуляр за освобождаванеЦена (средна стойност, руб.)
Йодомарин 100Опаковка 100 раздела.130
Йодомарин 200Опаковка 100 раздела.210
Йодомарин за бъдещата майкаОпаковка 30 раздела.350

Механизъм на действие

Йодът е ценен елемент, който участва в синтеза на хормони от щитовидната жлеза: тироксин (съдържа повече от 60% йод) и трийодтиронин.

Влиянието на хормоните на щитовидната жлеза върху почти всички физиологични процеси трудно може да бъде надценено, тъй като тези вещества:

 • допринасят за нормалното функциониране на мозъка и цялата нервна система;
 • повлияват терморегулацията;
 • участват във всички метаболитни процеси;
 • подпомагат нормалното функциониране на сърцето и кръвоносните съдове;
 • регулират работата на репродуктивната система;
 • активират метаболизма;
 • насърчават образуването и растежа на клетъчните структури и тъкани;
 • допринасят за предаването на нервните импулси.

По време на бременността именно хормоните на щитовидната жлеза на майката са отговорни за нормалното вътрематочно развитие на детето. Например, хормоните на щитовидната жлеза определят етапите в създаването и растежа на мозъчните клетки..

От началото на бременността и до 3 месеца, когато детето все още няма собствена жлеза, щитовидната жлеза на майката е принудена да работи по-усилено, синтезирайки хормони "за двама", а това е с почти 40% повече. Това означава, че дозата на йод за тяхното производство трябва да се увеличи..

Йодомарин по време на бременност (експертните прегледи са недвусмислени: необходимото количество йод е 250 mcg на ден), - показан за компенсиране на йодния дефицит.

Нормалното формиране на детското тяло по отношение на полагането и развитието на нервните клетки, структурите на опорно-двигателния апарат, щитовидната тъкан е невъзможно без адекватно количество йод. И една жена по време на бременност трябва да получава този ценен микроелемент в дозата, предписана от лекаря..

Показания за употреба

Първоначално йодният дефицит влияе отрицателно върху интелектуалните способности: причинява увреждане на паметта, намалява скоростта на мислене и аналитичните умения. Всичко това се случва на фона на бърза умора и загуба на сила..

В някои случаи щитовидната жлеза започва да расте, за да компенсира липсата на хормони чрез увеличаване на масата на произвеждащите клетки. Такова уголемяване на жлезата в обем се нарича ендемична гуша. Един от видовете е дифузна еутиреоидна гуша, когато жлезата е увеличена и в същото време произвежда достатъчно количество хормони.

По време на бременност йодният дефицит се характеризира със следните симптоми:

 • влошаване на здравето;
 • скокове на налягането;
 • бързо наддаване на тегло;
 • ранна токсикоза, засилени симптоми;
 • раздразнителност;
 • бърза умора.

Но най-сериозните последици от йодния дефицит при носене на дете е появата на патологии в развитието при него.

Лекарството Йодомарин се предписва в следните случаи:

 • с липса на йод за предотвратяване развитието на заболявания, причинени от йоден дефицит (включително ендемична гуша), особено при бъдещи майки и кърмещи жени, както и при деца;
 • като профилактично средство за повторно развитие на гуша (след операция за отстраняването й) или в края на курса на хормонални лекарства на щитовидната жлеза;
 • при лечение на дифузна еутиреоидна гуша, развита поради недостиг на йод (при педиатрични пациенти, юноши и възрастни на възраст над 40 години).

Противопоказания и странични ефекти

Лекарството не трябва да се приема, ако е поставена диагнозата:

 • хипертиреоидизъм (хиперфункция на щитовидната жлеза, когато жлезата се увеличава по размер и произвежда излишно количество хормони);
 • нодуларна гуша (с изключение на предоперативната подготовка на щитовидната жлеза, когато йодът се използва за спиране на нейната работа);
 • токсичен аденом (това е доброкачествен тумор на щитовидната жлеза, способен да произвежда хормони, като по този начин причинява симптоми на повишена активност - хипертиреоидизъм);
 • злокачествен тумор на щитовидната жлеза;
 • дерматит херпетиформис (това заболяване се характеризира с висока чувствителност към йод).

Йодомарин също не се използва при непоносимост към лактоза. Не приемайте лекарства, ако се наблюдава хипотиреоидизъм на щитовидната жлеза (с изключение на вида хипотиреоидизъм, причинен от йоден дефицит).

В повечето случаи, когато Йодомарин се приема в препоръчителната доза, лекарството няма странични ефекти. Много рядко се появяват алергични реакции под формата на обриви по кожата и изключително рядко - оток на Квинке (това е мигновена реакция под формата на тежък оток на кожата, лигавиците).

Йодомарин при планиране на бременност

Ценният микроелемент има пряк ефект върху репродуктивната система: тъй като при йоден дефицит нормалното функциониране на щитовидната жлеза е трудно, настъпва хормонално нарушение, което може да причини безплодие.

Следователно, когато планирате дете, в повечето случаи се предписват продукти, съдържащи йод. Като правило се препоръчва да започнете да го приемате няколко месеца преди планираното зачеване.

Когато планирате бременност, йодомаринът, както всяко лекарство, трябва да бъде предписан от лекар. Не можете да разчитате само на положителни отзиви за продукта; тук е необходим индивидуален подход. Специалист, базиран на резултатите от изследванията, отчитайки спецификата на диетата и условията на живот на бъдещата майка, ще може да предпише необходимата дозировка на йодния препарат.

Например, една жена живее в морски град и ежедневната й диета включва риба и морски дарове, които са богати на незаменим микроелемент; плюс много йод в почвата, във водата и следователно в храната. В този случай ще е необходим допълнителен йод, вероятно в по-ниски дози..

Друг вариант, ако регионът на пребиваване е ендемичен (т.е. географски определен) за йоден дефицит, като Централна Русия.

Защо йодният дефицит е опасен по време на бременност?

Според изследвания на британски учени се стигна до заключението, че колкото по-голям йоден дефицит изпитва бъдещата майка, толкова по-изразени са проблемите в развитието на детето ѝ..

До 8-годишна възраст такива деца са имали затруднения в изразяването на мисли, на 9-годишна възраст възникват затруднения с четенето и разбирането на прочетеното. И тези последици са резултат от незначителна (не критична) липса на ценен микроелемент в тялото на майката.

Йодомарин по време на бременност (прегледи и статии на експерти информират за положителния опит от употребата на лекарството) в дозата, предписана от лекаря, компенсира липсата на йод напълно. По този начин, намаляване на риска от развитие на патологии при дете.

Дефицитът на йод може да причини:

 • спонтанен аборт;
 • появата на анемия при бременни жени;
 • кислороден глад при дете;
 • такова опасно усложнение като гестоза (по-специално преждевременно раждане, когато вероятността за смърт на майката или детето е висока);
 • хипотиреоидизъм (недостатъчно производство на тиреоидни хормони) при дете;
 • развитието на умствена изостаналост, нисък ръст при новородено;
 • загуба на слуха при дете.

Важно е да се разбере, че всички патологии, които детето получава вътреутробно поради недостиг на йод при майката, няма да бъдат излекувани и коригирани в бъдеще..

Мога ли да пия по време на бременност

Йодомаринът по време на бременност (прегледите на многобройни дамски сайтове са потвърждение за това) се предписва от лекарите доста често.

Ако бременна жена:

 • живее в район с липса на йод;
 • няма възможност често да яде риба и морски дарове;
 • склонен към настинки, оплаква се от слабост, загуба на сила, влошаване на паметта и други прояви на йоден дефицит;

след това, след извършване на необходимите прегледи, лекарят най-вероятно ще предпише йодсъдържащо лекарство. Значението на микроелемента за правилното вътрематочно развитие на детето е описано подробно по-горе. Що се отнася до дозата на лекарството, тогава при изчисляването му се взема предвид количеството на микроелемента, доставено с храна, а дневният прием на йод е 250 μg.

"Йодомарин за бъдещата майка" се предписва по време на бременност

Научно обоснованата доза на лекарството Йодомарин 100 за жена, която се готви да стане майка, и за кърмачка е 100-200 мкг (в таблетки от 1 или 2 броя) на ден.

Дневната доза таблетки Йодомарин 200 не трябва да надвишава 1 бройка. Препаратът, съдържащ йод, трябва да се приема след закуска или след друго хранене и да се измива с 1/2 чаша вода. При желание водата може да бъде заменена със сок или мляко. Това са общите инструкции, описани в анотацията..

Само лекар е упълномощен да определя индивидуалната доза на лекарството и продължителността на курса на приложение за всеки пациент. Йодомарин може да се предписва през цялата бременност. Като правило се налага корекция на дозата през втория триместър, което се дължи, по-специално, на формирането и започването на работа в собствената щитовидна жлеза на детето.

Трябва ли да пия лекарството, докато кърмя?

Йодомарин по време на бременност (прегледи за лекарството и препоръки за прием трябва да се получат от лекар) се предписва като източник на полезен микроелемент - това е известно на много жени. Но трябва да се има предвид, че дори след раждането по време на кърмене йодът е изключително важен за здравето на новороденото..

Кърмата е уникален продукт, от който бебето получава не само всички вещества, необходими за растежа и развитието. В майчиното мляко има и специални защитни съединения, които предпазват от инфекции и влияят върху създаването на имунната система на новороденото..

Съставът на кърмата за някои показатели не зависи от диетата, например количеството натрий, калий, калций и други макронутриенти. Напротив, микроелементите йод, селен и цинк попадат в тялото на майката изключително с храна. Следователно, при липса на йод в кърмата, детето започва да изпитва негативните последици от този дефицит..

 • От страна на нервната система: процесът на създаване на връзки между клетките и различните части на мозъка, който продължава през първите 2 години от живота, се инхибира. В резултат - забавяне на интелектуалното развитие.
 • От страна на ендокринната система: с йоден дефицит започва размножаването на щитовидната тъкан, образува се гуша.
 • Липсата на тиреоидни хормони влияе отрицателно върху развитието на костите, мускулните тъкани, връзките, което често води до нисък ръст.

За да се избегнат тежки прояви на липса на необходимото вещество, на кърмачките обикновено се предписва Йодомарин в дозировката, която се определя от лекаря според показанията. Тъй като калиев йодид (активното вещество на лекарството) навлиза в кърмата в достатъчни количества, няма нужда да се дава допълнително лекарство на кърмачето.

Предозиране

Ако използвате лекарството в предписаните дози, не трябва да се наблюдава предозиране.

В редки случаи, от 2-ри триместър на бременността, без коригиране на дозата на калиев йодид, могат да се появят симптоми на излишък на йод:

 • Нарушения на храносмилателния тракт - гадене, диария, повръщане.
 • Главоболие.
 • Кожен обрив.
 • Бърз сърдечен ритъм (тахикардия).
 • Слабост, сънливост.
 • Втрисане.
 • Хрема.
 • Подпухналост.
 • Качване на тегло.
 • Прекомерно слюноотделяне.

Изключително рядко е при предозиране на калиев йодид да се развие състояние, наречено „йодизъм“. Характерни признаци: пожълтяване на кожата, метален вкус в устата, повръщане и диария, жажда, подуване и дразнене на лигавиците, болезнени кожни обриви.

Сравнение с Yodaktiv

И двата фонда са източници на йод, но се различават по състав и посока на действие.

ЙодомаринЙод-Активен
ЛекарствоХранителна хранителна добавка.
Основната активна съставка е

Калиев йодид 100/200 mcg.

Основната активна съставка е

Йодказеин 50 mcg.

Одобрен за употреба на всяка възраст.Одобрен за употреба от 14 години.
За профилактика и лечение на гуша (ендемична, еутиреоидна).Допълнителен източник на йод.
Предлага се в таблетки от 50, 100 броя.Предлага се в таблетки от 40, 80, 200 бр..
Срок на годност - 3 години.Срок на годност - 18 месеца.

Аналози

Поради спешността на проблема с йодния дефицит, на рафтовете на аптеките могат да бъдат намерени повече от дузина подобни лекарства от различни производители. Таблицата показва пълните аналози на йодомарин - лекарства, които са идентични по активни вещества и подобни по форми на освобождаване.

ИмеСъставЦена (средна)
Йоден балансКалиев йодид 100/200 mcg (съдържа лактоза)
 • Пакет № 50 (табл. 100 мкг) - от 100 рубли.,
 • Пакет № 50 (таб. 200 мкг) - от 140 рубли.
Калиев йодидКалиев йодид 100/200 mcg
 • Опаковка номер 100 (таб. 100 mcg) - от 76 рубли.,
 • Опаковка номер 100 (таб. 200 мкг) - от 107 рубли.
Подновяване на калиев йодидКалиев йодид 100/200 mcg
 • Пакет №112 (табл. 100 мкг) - от 80 рубли.,
 • Пакет №112 (табл. 200 мкг) - от 90 рубли.
МикройодидКалиев йодид 100 mcg (съдържа лактоза)
 • Пакет № 100 (табл. 100 мкг) - от 130 рубли.

Цената на лекарствата, съдържащи този ценен елемент, не е висока, което прави йодната терапия достъпна за всеки, който се нуждае от нея.

За справка, степента на консумация на йод (на ден) според СЗО е както следва:

 • 150 mcg йод са необходими за възрастни;
 • Необходими са 120 mcg за деца на възраст 5-12 години;
 • 90 mcg трябва да се дават на малки деца (от раждането до 5 години);
 • 250 мкг - нормата за жени "в положение" и кърмещи майки.

В допълнение към приемането на лекарства, съдържащи йод, няма да е излишно по-често да включвате в менюто храни, богати на този микроелемент..

Като: морски водорасли, различни видове риба, черен дроб на треска, рибена сърна, морски дарове (калмари, миди, скариди), млечни продукти с бифидобактерии, извара 9% мазнини и по-долу, ядки, семена, моркови, цвекло, тиква, картофи, чесън, лук, целина, елда, фейхоа, сушени плодове, райска ябълка, банани, боровинки.

Условия и периоди на съхранение

Лекарството е подходящо за употреба в рамките на 3 години от датата на издаване. По-добре е да се съхранява на сухо и хладно място (при температура на въздуха не по-висока от 25 градуса), предпазвайки от излагане на слънчева светлина.

Лекарството Йодомарин се понася добре. Това е важно, тъй като както за профилактика на йоден дефицит, така и по време на бременност, е необходимо лекарството да се приема дълго време. Само предписването на йодсъдържащо лекарство самостоятелно, според рецензии от мрежата, не се препоръчва строго. Тук се нуждаете от консултация с лекар след поредица от изследвания.

Автор: София Прохорова

Дизайн на статията: Владимир Велики

Видео за Йодомарин

Действие, дозировка и странични ефекти на Йодомарин:

Защо на бременни жени се предписва Йодомарин?

В Русия около 70% от населението страда от йоден дефицит. Този елемент е важна част от хормоните, произвеждани от щитовидната жлеза. С намаляване на неговата активност метаболизмът се нарушава, интелигентността, ефективността намалява и се появява раздразнителност. Йодният дефицит се изостря в различни периоди от живота: в юношеството, при възрастните хора, както и по време на бременност и кърмене. Профилактиката на йодния дефицит при раждане на дете трябва да се извършва през всичките 9 месеца. Липсата на този елемент води до сериозни усложнения, най-опасните от които са спонтанен аборт, забавяне в психическото развитие на детето. Йодомарин по време на бременност се предписва на почти всички жени. Това е най-широко използваното лекарство за профилактика на състояния на дефицит..

Показания и противопоказания за Йодомарин по време на бременност

В Русия йодният дефицит се открива във всички региони, дори в Приморие. В тази връзка е приет модел за универсално предотвратяване на дефицит. Бременните жени се нуждаят от този елемент в още по-големи количества от други групи хора, тъй като той е необходим за нормалното развитие на плода, по-специално неговата нервна система.

Дневната нужда от йод при бременни и кърмещи жени е 200 mcg. В същото време, заедно с храната, средно влизат около 40-60 mcg. Очевидно е, че не може да се мине без препарати, съдържащи йод. По този начин бременността може да се счита за едно от показанията за прием на Йодомарин. Това лекарство се предписва за предотвратяване на патологии на плода и спонтанен аборт..

Противопоказания за назначаването на лекарството Йодомарин по време на бременност са хипертиреоидизъм, свръхчувствителност към фармакологични дози йод, рак на щитовидната жлеза (или съмнение за това). Също така, не трябва да се използва при хипотиреоидизъм, причинен не от йоден дефицит, а от други причини..

Йодомарин и бременност: инструкции

В организма йодът осигурява нормалното функциониране на щитовидната жлеза. Той участва в производството на хормони. Ако този елемент не е достатъчен, тогава функционирането на нервната система, сърцето и имунитета се нарушава. Човек чувства постоянна умора, раздразнителност, паметта се влошава, работоспособността, сексуалното желание намалява, появяват се главоболие и мускулни болки.

По време на бременност нуждата от този микроелемент се увеличава. Приемът на Йодомарин ви позволява да избегнете здравословни проблеми не само при майката, но и при детето.

Йодомарин в ранните етапи

Йодомаринът в началото на бременността е особено необходим за жената, тъй като детето все още няма собствена щитовидна жлеза и състоянието му се определя изцяло от хормоните на майката. През 1-ви триместър настъпва полагането и формирането на всички органи и системи. Липсата на йод причинява промяна в нивото на хормоните при жената, което може да повлияе на тези процеси. Формирането на мозъка в плода е най-сериозно нарушено и впоследствие се развиват сериозни патологии в психомоторната сфера (кретинизъм).

Приемът на Йодомарин по време на бременност и по време на неговото планиране намалява риска от спонтанен аборт и спиране на растежа на плода. За да може тялото да бъде подготвено за раждане на дете, струва си да започнете да пиете хапчета вече шест месеца преди планираното зачеване.

Йодомарин в по-късните етапи

Когато лекар предписва Йодомарин по време на бременност, жената има въпрос: до кога да приема лекарството? Нуждата от йод остава висока през 9-те месеца, както и по време на кърмене.

Ако този елемент не е достатъчен през 2-ри и 3-ти триместър, тогава има голям риск от развитие на хипоксия при плода, малформации, вроден хипотиреоидизъм. В по-късните етапи настъпва активен растеж и развитие на скелета..

На костно ниво щитовидните хормони участват в два процеса:

 • в деленето на клетки, от които се образуват костите;
 • при отлагането на минерали - калций и фосфор - в костното вещество.

По този начин развитието на костната и хрущялната тъкан директно зависи от приема на йод в тялото на нероденото дете..

Йодомаринът е необходим на жената не само по време на бременност, но и по време на кърмене. Недостигът на йод може да доведе до недостатъчно снабдяване с мляко и в тежки случаи до пълно спиране на производството му..

Как да приемате Йодомарин по време на бременност

Йодомарин 200 най-често се предписва по време на бременност, инструкциите за него съдържат информация, че е достатъчно за бъдещите майки да приемат 1 таблетка на ден. Числото "200" в този случай означава количеството йод в 1 бройка. (200 mcg).

Ако най-близката аптека има само Йодомарин 100, по време на бременност ще е необходимо да приемате 2 таблетки на ден. Същата доза е подходяща за периода на кърмене..

Йодомарин по време на бременност като средство за предотвратяване на състояние на дефицит трябва да се приема веднъж дневно, след хранене. Смята се, че усвояването на йод ще бъде по-добро, ако хапчето се приема с мляко, но няма клинични доказателства за това. Можете да приемате лекарството с всякаква течност.

Как да се пие Йодомарин по време на бременност? Тялото на всяка жена е уникално, така че лекарят ще определи точната дозировка на Йодомарин по време на бременност.

Възможни нежелани реакции

Йодомаринът по време на бременност се предписва от лекарите практически без страх, тъй като страничните ефекти от приема му са изключително редки. Всички те се отнасят до случаи на индивидуална непоносимост към фармакологични дози йод - повече от 1000 mcg / ден. С други думи, нежелани реакции могат да се развият при прекомерен прием на лекарството. Дозата йодомарин по време на бременност е 200 mcg / ден, нарича се физиологична и не може да навреди нито на детето, нито на майката.

Ако случайно се изпият голям брой таблетки, трябва незабавно да потърсите медицинска помощ. Може да се появи диария, коремна болка, гадене, повръщане, метален вкус в устата и потъмняване на лигавиците.

По време на бременност приемът на достатъчно количество йод в тялото на жената предотвратява вътрематочно забавяне на растежа, нарушения във формирането на нервната и костната система на плода и появата на хипотиреоидизъм при новородено. Една от най-сериозните последици от йодния дефицит е спонтанен аборт, кретинизъм при дете (умствена и физическа изостаналост). Също така този елемент запазва здравето на бъдещата майка: той нормализира метаболизма, служи като профилактика на някои заболявания на ендокринната, нервната и сърдечно-съдовата системи.

Най-добре е да започнете да пиете таблетки Йодомарин дори на етапа на планиране на бременността, лекарството има положителен ефект върху качеството на репродуктивната система. По време на бременност трябва да го приемате постоянно в дози, препоръчани от Вашия лекар. След раждането на бебето помага да се произвежда достатъчно кърма. Как да приемате и колко да пиете Йодомарин по време на бременност и след раждане, специалист ще каже на жена.

Автор: Олга Ханова, лекар,
специално за Mama66.ru

Йодомарин по време на бременност: до кога да се приема?

Йодът попада в човешкото тяло главно от продуктите, в които се съдържа. Те включват различни морски дарове, включително: водорасли, черен дроб, елда, яйца, ябълки, райска ябълка и други зеленчуци, плодове, плодове, йодирана сол.

Дори да живеете край морето, пак нямате достатъчно йод. Ето защо Йодомарин се предписва на бременни жени за профилактика на йоден дефицит при плода - най-популярното и безопасно йодсъдържащо лекарство днес. Въз основа на името може да се разбере, че този препарат съдържа йод, който е от съществено значение за правилното формиране и развитие на бебето..

Как да приемате Йодомарин по време на бременност?

Йодомарин се препоръчва да се консумира в рамките на шест месеца и по време на планирането на бременността. Дозировката му се определя от ендокринолог.

Дозата на това лекарство при планиране обикновено е 100 mcg на ден. Това означава, че трябва да приемате таблетка Йодомарин 100 мкг на ден или половин таблетка Йодомарин 200 мкг на ден. Ако бъдещата майка не е използвала йодни препарати на етапа на планиране на бременността, е необходимо да започнете да ги приемате веднага след зачеването, а след това - през цялата бременност и кърмене.

За бременни жени лекарството се предписва изключително от ендокринолог. Това се дължи на факта, че йодомаринът е противопоказан при бременни жени със свръхчувствителност към йод, както и с хиперфункция на щитовидната жлеза. Превишаването на необходимата доза йод в този случай може да доведе, освен алергии, до маточно кървене и спонтанен аборт..

Дневната доза йод за бременна жена е 200 mcg, така че е необходимо да приемате таблетка Йодомарина 200 всеки ден.Ако бъдещата майка пие витаминен комплекс, съдържащ йод, в този случай тя трябва да приема таблетка Йодомарина 100 дневно..

Между другото, Elevit pronatal, предписан от лекарите на почти всички бременни жени, не съдържа йод, поради което е наложително да се вземат допълнителни таблетки Йодомарин 200. До кога да се приема това лекарство по време на бременност, може да каже само лекар, но най-често това се прави през целия период носене на дете. Таблетката се поглъща след хранене с много течност..

Защо лекарите предписват йод за бременни жени??

Активното вещество на лекарството, калиев йодид, се абсорбира бързо и напълно се абсорбира от човешкото тяло. Йодът по време на ранна бременност е необходим за поддържане на метаболитните процеси, за щитовидната жлеза, както и за сърдечно-съдовата и нервната система на бременна жена.

Причините, поради които Йодомарин 200 се предписва по време на бременност:

 1. Йодът в организма участва в производството на хормони на щитовидната жлеза, които влияят върху развитието на мозъка на нероденото дете. Следователно, ако в тялото на бъдещата майка няма достатъчно йод, плодът има повишен риск от умствена изостаналост, а също така има вероятност от развитие на кретинизъм (умствена и физическа изостаналост), аутизъм, церебрална парализа. Доказано е, че майките, които са приемали йодсъдържащи лекарства по време на бременност, децата стават по-способни ученици, паметта им е по-добре развита.
 2. Приемът на Йодомарин в началото на бременността помага да се намалят шансовете за спонтанен аборт и мъртво раждане.
 3. При липса на йод може да се роди дете с дефекти в развитието.
 4. Йодът укрепва хрущяла на бъдещото бебе и насърчава развитието на костите.
 5. В тялото на майката йодният дефицит може да доведе до влошаване на състоянието на ноктите, кожата и косата, до усложнения по време на раждането, намаляване на имунитета, поява на отоци и наднормено тегло. Възможно е да има проблеми с лактацията след раждането. Повишен риск от следродилна депресия.
 6. Йодомарин в началото на бременността трябва да се приема, за да се намали вероятността от фетална хипоксия.

Ефекти на бременността върху функцията на щитовидната жлеза

Болестите на щитовидната жлеза при жените са доста чести - много по-често, отколкото при мъжете. Дори на етапа на планиране на бременността липсата на йод може да създаде определени проблеми. Патологията на щитовидната жлеза може да причини безплодие, повтарящ се спонтанен аборт. Липсата на йод по време на бременността има отрицателно въздействие върху развитието на плода.

Честотата на заболяванията на щитовидната жлеза през периода на раждането е доста висока. Около 2% от бременните жени страдат от хипотиреоидизъм (дефицит на хормони на щитовидната жлеза), 4% развиват нодуларна гуша. От всички жени, диагностицирани с това заболяване, 15% са диагностицирани за първи път по време на бременност..

От първите гестационни седмици функцията на щитовидната жлеза се променя драстично. Това се дължи на влиянието на хормони върху нея, които започват да се произвеждат интензивно при бременни жени. Най-голямо влияние оказва хорион гонадотропин (hCG), секретиран от плацентата. По структура той е много подобен на хипофизния хормон TSH, който стимулира производството на тиреоидни хормони. Следователно, hCG стимулира функцията на щитовидната жлеза. Той инициира развитието на преходен гестационен хипертиреоидизъм (повишена активност на хормоните на щитовидната жлеза).

През първата половина на бременността нивата на TSH обикновено са нормални, но при 20% от жените те са ниски. Най-ниските нива се наблюдават в края на първия триместър. До втория триместър секрецията на TSH се нормализира. По време на бременността производството на естроген се увеличава. Тези хормони увеличават производството на TSH в черния дроб - тироксин свързващ глобулин. В резултат нивото на тиреоидните хормони намалява. За да компенсира това състояние, щитовидната жлеза е принудена да ги произвежда в по-големи количества. Следователно през втората половина на бременността се увеличава производството на TSH, което стимулира щитовидната жлеза..

Йод в тялото на бременна жена

По време на бременността употребата на йод от фетоплацентарния комплекс се увеличава. Плодът сам произвежда хормони на щитовидната жлеза. Освен това се увеличава бъбречният клирънс на йод, което допълнително стимулира щитовидната жлеза на бременната жена. По този начин се увеличава нуждата от йод по време на бременността. Ето защо трябва да приемате Йодомарин, особено в региони с йоден дефицит в храната.

При поне 20% от жените стимулирането на функцията на щитовидната жлеза води до увеличаване на размера на органите. Това се случва дори при нормални нива на хормоните. В същото време липсата на йод има сериозни последици за детето и може да наруши развитието на мозъка му. Следователно, според препоръките на СЗО, жените, които очакват бебе, трябва да приемат 250 мкг йод на ден..

Йодомарин 200 по време на бременност не покрива напълно тази нужда. Но въпреки това, при липса на рискови фактори, дори такава доза с вероятност, близка до 100%, ще реши проблема с вероятния йоден дефицит и ще предотврати развитието на усложнения при детето, свързани с липсата на този микроелемент.

Много е важно жената да има нормално ниво на тиреоидни хормони по време на бременността. За да направите това, трябва да осигурите на тялото йод с помощта на Йодомарин. Ако приемането на лекарството не води до нормализиране на нивата на хормоните на щитовидната жлеза, може допълнително да се предпише левотироксин. Много е важно свободният Т4 да е в нормалните граници. В същото време граничните стойности (в долната граница на нормата) T4 при нормално ниво на TSH не са индикации за назначаването на заместителна терапия с левотироксин. За такива пациенти е достатъчен само Йодомарин.

Последиците от йодния дефицит

Повечето жени не развиват йоден дефицит, дори ако не приемат Йодомарин. Но все пак такива случаи се случват и за да се минимизират рисковете, лекарството е необходимо с превантивна цел. Въпреки че рискът от негативни последици е малък, усложненията могат да бъдат много опасни и често необратими..

Пациенти, които попадат в рисковата група:

 • установен йоден дефицит;
 • ниски функционални резерви на щитовидната жлеза (автоимунен тиреоидит, пренасяне на антитела към щитовидната пероксидаза).

Такива жени се преглеждат. Винаги им се предписва Йодомарин и се изследват, за да се определи нивото на хормоните в кръвта. Ако е необходимо, хипотиреоидното състояние се коригира с левотироксин до края на бременността и, ако е необходимо, по време на периода на кърмене..

Възможни последици от йодния дефицит:

 • дифузна или нодуларна гуша;
 • хипотиреоидизъм: латентен или манифестен (проявява се със симптоми);
 • вътрематочна гуша и хипотиреоидизъм при плода;
 • нисък коефициент на интелигентност при дете;
 • кретинизъм - екстремна форма на нарушено развитие на централната нервна система в резултат на йоден дефицит и хипотиреоидизъм.

Йодът в тялото на бременна жена трябва да е достатъчен през всички гестационни периоди. Още по време на бременност йодният дефицит не трябва да бъде. Ето защо, когато планирате, препоръчваме да приемате 150 mcg дневно. Оптимално е да започнете да го приемате 3-6 месеца преди зачеването. След потвърждаване на настъпването на бременността, дозата се увеличава до 250 mcg, тъй като нуждите на бременна жена в микроелемент се увеличават с 30-50%.

Пациентите с някаква патология на щитовидната жлеза имат значително по-висок риск от фетални аномалии. Той достига 20-25%. Възможно е развитие:

 • хидроцефалия;
 • микроцефалия;
 • вроден хипотиреоидизъм или тиреотоксикоза при дете.

Феталният (вътрематочен) хипотиреоидизъм се придружава от забавяне на растежа на плода, намалена сърдечна честота, късно появяване на ядки на осификация. Почти винаги развитието на структурите на централната нервна система е нарушено в една или друга степен. Когато се роди дете, то може да има вроден хипотиреоидизъм. Това състояние трае до 3-4 месеца. Такава бременност често е след термина. Теглото при раждане на плода надвишава 4 кг. При преглед той има голям език, сини крайници, оток, задух и груб глас. Детето е летаргично, сънливо, кожата е суха, телесната температура е понижена.

Всички тези последици са предотвратими. По-голямата част от заболяванията на щитовидната жлеза по време на бременността не се развиват, ако бъдещата майка редовно приема йодомарин. Дори ако тя има хронично автоимунно възпаление на щитовидната жлеза (тиреоидит), ремисия обикновено настъпва по време на бременността, което е свързано с физиологична имуносупресия под действието на секретирани хормони.

Лекарите обръщат специално внимание на жени с рискови фактори за заболявания на щитовидната жлеза. Те проверяват нивото на свободен от TSH тироксин в кръвта. Показания за такива изследвания:

 • тежко затлъстяване;
 • обременена фамилна анамнеза (заболяване на щитовидната жлеза при роднини);
 • живеещи в зона с дефицит на йод;
 • история на спонтанни аборти;
 • всякакви автоимунни заболявания;
 • възраст след 30 години;
 • анамнеза за безплодие.

Ако се открие намалена функция на щитовидната жлеза, на такива пациенти се предписва терапия, която избягва всякакви негативни последици за плода и осигурява нормалното му развитие..

Възможно ли е да се получи йод от други източници?

Йодът може да се получи от морски дарове. Но малко жени ги използват всеки ден. Следователно за повечето бременни жени този метод за задоволяване на необходимостта от микроелемент не е подходящ..

Йодът може да се получи от йодирана сол. Трябва да се има предвид, че лекарите често препоръчват бременните жени да намалят приема на сол като цяло. Това е необходимо, за да се намали вероятността от образуване на оток. По време на гестационния период обемът на циркулиращата кръв се увеличава, натоварването на бъбреците се увеличава. Следователно, понякога в тялото възниква задържане на течности, образува се оток и се повишава кръвното налягане. За да избегнете подобни ситуации, използвайте ограничение на солта. Ако жената консумира предимно несолена храна, тогава тя не може да получи достатъчно йод. Но ако тя не се ограничава и използва само йодирана сол, развитието на йоден дефицит при нея е малко вероятно.

Йод може да се получи и от други йодосъдържащи препарати. Йодомарин не е единственият. Има много подобни инструменти.

Освен това йодът се намира в някои мултивитаминни комплекси за бременни жени. Проучете състава на витамините, които купувате в аптеката. Той винаги посочва дали в състава има йод и колко съдържа в една таблетка. Имайте предвид, че оптималното количество е 250 мкг на ден. Ако съставът на мултивитаминния препарат на този микроелемент е малко по-малък, няма нищо лошо в това. При липса на очевидни проблеми с щитовидната жлеза, дори по-малки количества йод, консумирани ежедневно, надеждно ще предпазят от йоден дефицит и развитието на хипотиреоидизъм.

Често пациентите питат дали йодомарин се използва по време на бременност, колко време да приемате това лекарство. Ако говорим за здравето на детето, тогава приемът на лекарството е необходим през целия гестационен период, както и по време на кърмене. Можете да отмените Йодомарин след завършване на кърменето. До този момент детето ще получава йод с кърмата, така че трябва да се приема по-нататък. Това не би трябвало да представлява проблем: лекарството е евтино, безопасно и не причинява странични ефекти..

Противопоказания и странични ефекти

Важно е да знаете, че Йодомарин има и противопоказания за прием по време на бременност:

 • индивидуална непоносимост към йод;
 • токсичен аденом на щитовидната жлеза;
 • тиреотоксикоза;
 • Дерматит на Дюринг херпетиформис.

Приемът на Йодомарин за профилактични цели обикновено не причинява никакви странични ефекти. Но е необходимо да използвате лекарството в точното количество, за да избегнете предозиране. Той се проявява по следния начин:

 • метален вкус в устата;
 • възпаление на лигавиците и техния оток (хрема, конюнктивит);
 • йодна треска и акне;
 • лигавиците могат да станат кафяви;
 • повръщане, диария и коремна болка;
 • дехидратация на организма.

Ако се появи някой от горните симптоми, трябва незабавно да се консултирате с лекар, като спрете приема на лекарството.

Не забравяйте, че ако Вашият лекар Ви е предписал Йодомарин, когато планирате бременност и по време на бременността, тази препоръка не може да бъде пренебрегната. Общо 200 таблетки йодомарин на ден ще избегнат много здравословни проблеми.