В очакване на бебе, особено първородно, бъдещата майка е готова да изкупи всички магазини с бебешки стоки, защото всички артикули за новородени изглеждат толкова сладки. С раждането, както и с последвалото израстване на бебето, много предмети стават ненужни. Залъгалките, които доскоро се смятаха за основна необходимост за новородено, не се използват често от днешните майки, а по-скоро служат като изискан аксесоар. Има ли нужда от залъгалка за новородено при кърмене, каква е истината?

Манекен за кърмене не е необходимост, а атрибут, който улеснява, ако се използва правилно, ежедневието на млада майка.

Съвместимост на залъгалката за кърмене

Залъгалката се дава на бебето, така че то да се успокои, да е по-малко капризно и да спи спокойно. Освен това помага на бебето да задоволи смучещия рефлекс. Но има мнение, че постоянното използване на залъгалка ще доведе до образуване на неправилна захапка при бебе. Освен това е доста трудно да се отучи бебе от нея. И след като новороденото свикне с подмяната на гумените гърди, то ще възприема майката само като храна, тясната комуникация между бебето и майката отпада. Така че струва ли си да дадете залъгалка на бебе или не?

професионалисти

Когато използва зърното, бебето притъпява болката, намалява чувствителността към болезнени усещания и манекенът е много по-полезен от употребата на лекарства. Действа само положително върху ухапването, но само ако първоначално е избрана правилната му форма.

С залъгалка бебето е удобно, с постоянно сучене, разсейва се, успокоява се, а също така спи много по-добре. Той е по-малко капризен и в бъдеще не страда от навика да смуче палеца си, който той просто няма поради използването на зърното.

С манекен е изключително рядко да се намери такова явление като потъване на език, тъй като това може да причини проблеми с дишането. В същото време бебешкият сън на гърба е по-безопасен със зърното, това облекчава детето от проявата на синдром на внезапна смърт.

Минуси

Днешните деца рядко вземат залъгалка от първите дни на живота и майките не настояват. В крайна сметка, ако зърното е избрано неправилно, това може да развали захапката. Когато зъбите на бебето започнат да режат, на пародонта има силно натоварване и използването на залъгалка през този период само задълбочава проблема.

Пародонтът е тъканта, която свързва бъдещия зъб и зъбното гнездо. Прекомерният стрес върху тях просто се превръща в честа причина за неправилна захапка..

Дори при често измиване или кипене на зърното, той остава източник на опасност под формата на инфекция или бактерии. Неговото постоянно и напълно стерилно състояние не може да бъде осигурено дори от редовни хигиенни процедури. Освен това невролозите изразяват мнението си и срещу „заместителите на гърдите“ на майките, тъй като зърното замества новородената майка и много често му липсва елементарна комуникация с най-скъпия човек. Той има забавяне в развитието, речта се появява много по-късно, отколкото при тези деца, които са премахнали залъгалката доста рано или изобщо не са я използвали.

Има редица медицински изследвания, които показват, че когато зърното се използва твърде дълго, бебето развива инфекция на средното ухо и променя структурата на устата. Въпреки че е доказано, че краткосрочното смучене на силиконови или латексни опции не води до подобни проблеми.

От днешните лекари все по-често се чува, че зърното не е необходимо за кърмене..

Манекен може да повлияе негативно на лактацията. Всъщност, за успешно хранене, бебето трябва правилно да улови ареолата и млечната жлеза и е много по-лесно да смуче шише или залъгалка. Така че има трудности с храненето след употребата им. Бебето може да свикне да смуче залъгалка и да не получава мляко, след това започва да кърми неправилно, млякото тече по-лошо. Бебето не се храни достатъчно, майката застоява. Бебето се храни от шише, така че да е сито, а след това новороденото напълно отказва млечните жлези на майката.

Когато бебето наистина се нуждае от залъгалка

Тъй като мнението на лекарите за използването на зърното е двусмислено, младите майки често имат въпрос при консултация с лекуващия педиатър - кога да дават биберон на новородено при кърмене? В крайна сметка има случаи, когато това значително улеснява живота на бебето и самата жена:

 • изкуствено хранене;
 • кърменето, ако в същото време лактацията на майката е стабилна, бебето се храни добре, но след много кратко време след прихващане към гърдата, то започва да бъде капризно. Няма очевидни причини за това поведение - той е здрав, пълен и пелената е суха. Когато отново докоснете гърдата, тя веднага се успокоява. Но не с цел ядене на мляко, а просто за да бъде сам с мама. Ако в такава ситуация дадете манекен на бебето, тогава майката може да отсъства известно време, а не през всичките 24 часа, за да бъде близо до новороденото;
 • когато мама и бебе са на обществено място. Ако няма начин да кърмите бебето, докато то плаче, тогава зърното ще реши проблема и новороденото ще се успокои;
 • за да улесни бебето да издържи болезнена процедура, например ваксинация или медицински преглед;
 • ако бебето не обича да излиза навън, плаче и е капризно, докато се облича, тогава с помощта на биберон можете да успокоите бебето;
 • при къпане, така че излишната вода да не попадне в устата на бебето;
 • когато бебето остава при баща или баба. Мама може да нахрани бебето и да си тръгне за известно време, ако бебето започне да плаче, татко ще му даде залъгалка;
 • ако бебе със залъгалка заспи много по-добре.

Оказва се, че бебето се нуждае от зърно, когато има нужда от нещо друго: храна, внимание, обич или грижа. Ето защо кърмещите майки трябва да помнят, че прихващането към гърдите и близък контакт с бебето ще помогне да се защити психиката на новороденото от много проблеми. В крайна сметка майчините гърди и мляко не са само източник на храна за бебето.

Ако не дадете на бебето си манекен

Ако не искате да давате залъгалка на бебето, тогава прикрепването към гърдата ще ви помогне..

Може да възникне ситуация, когато веднага след хранене бебето отново изисква да се целуне. Струва си да дадете на бебето гърда, тъй като бебетата често заспиват в процеса на просто спокойно сучене.

Ако бебето започне да плаче на улицата и през този период майката няма възможност да кърми бебето, струва си да се приберете у дома.

Смята се, че до два месеца детето може да остане вкъщи през повечето време; не се нуждае от ежедневни разходки. По-възрастни от тази възраст, улицата и чистият въздух, напротив, ще помогнат на бебето да спи по-добре дори без зърно..

Залъгалките също могат да се избягват след къпане. Ако бебето трябва да се намаже с масло, да се втрие или да се облече и то плаче, тогава първо трябва да кърмите бебето, увито в мека кърпа. След това изпълнете всички хигиенни процедури и облечете бебето.

Новородените бебета често са палави, когато се сменят. Всеки път жената ще облича бебето по-бързо, за да не провокира за пореден път сълзите на бебето. Също така, бебето може да бъде облечено стоящо, с помощта на любими хора. В края на краищата това поведение на дете обикновено се проявява при смяна на дрехите в лъжа.

Някои майки не искат да кърмят бебетата си публично поради срам и дават на бебето залъгалка. Но е много по-добре да използвате специално бельо за хранене и да давате на бебето гърда при поискване..

В случаите, когато плачът на дете е причинен от безпокойство или страх, достатъчно е да го прегърнете, да съжалявате и да го успокоите. Ако топлите прегръдки и грижите на майката не помагат, тогава можете да дадете гърдата.

Понякога бебетата развиват навика да смучат палеца. Бебето е толкова познато, това е поведението му дори в утробата. Ако ограничите детето в това, то няма да разбере защо родителите му пречат да прави това, с което е свикнало. Като правило, на възраст до една година, това поведение изчезва от само себе си. Или навикът ще премине веднага щом бебето има всички зъби. Ако ръката му остава в устата му дълго време, може би детето вече е гладно и е време да го нахраните.

Как да изберем залъгалка

Когато купуват необходимите неща за бебе, майките често си задават въпроса - коя залъгалка да изберат за новородено, когато кърмят? На първо място, трябва да вземете предвид, че продължителното използване на „заместител на гърдата“ може да влоши ухапването.

Доста трудно е да изберете правилната залъгалка, защото на рафтовете на магазините има много такива, те се различават по цена, форма и цвят. Децата са по-добре да използват проби от латекс, тъй като са доста меки. Но тези видове служат много малко, така че много скоро манекенът ще трябва да бъде сменен.

Силиконовите зърна се считат за по-трайни. Но те отново са по-корави и не са подходящи за новородени деца..

Ако зърното е развалено (бебето го е ухапало), тогава то се изхвърля, не е необходимо да се дава отново на детето, може да увреди небцето или венците.

Когато една майка предварително мисли за здравето на детето си и правилната захапка, тя купува ортодонтска залъгалка. Много фирми произвеждат такива артикули. Но едно дете не винаги може да вземе такава залъгалка.

Как да дам залъгалка на дете с gv

Ако е решено да научите бебето на зърното, това трябва да се направи съгласно определени правила:

 1. Манекенът трябва да бъде заменен с нов навреме, не трябва да се къса или поврежда.
 2. Преди да го дадете на бебето, зърното се измива с бебешки почистващи препарати, сварява се, стерилизира се и се изплаква обилно с вода.
 3. За да може бебето да вземе залъгалката по-добре, не е необходимо да я потапяте в нещо сладко и още повече да не оставяте мама или татко да я оближат. Така детето ще получи напълно ненужни за него бактерии..
 4. Ако трябва да използвате държач за биберон, трябва да го прикрепите към дрехите си, но не и да фиксирате верижката около врата си..
И все пак трябва да внимавате с манекен и да го давате само ако е абсолютно необходимо..

Оказва се, че зърното е основателна причина за разсейване на бебето, но не е задължителен елемент за използване. На първо място, една млада майка трябва да установи личен контакт с бебето и да го успокои, без да използва залъгалка. При кърмене зърното може да навреди на лактацията, така че трябва да се използва само в екстремни случаи. Освен това с течение на времето може да бъде много трудно да отучите бебе от манекен. Но самата майка ще трябва да реши дали да даде на бебето си залъгалка или не. Не си струва да слушате съветите на приятели и баби, всички деца са различни и това, което е добро за едното, не винаги подхожда на друго.

Има ли нужда бебето от залъгалка: плюсове и минуси, избор на правилната залъгалка.

Залъгалката е манекен, изглежда, обикновена и необходима дреболия за новородено, но почти всички родители рано или късно имат естествен въпрос: нужен ли е изобщо, има ли полза от него или, напротив, дори не си струва закупете този аксесоар.

Някои майки са сигурни, че манекенът на зърното помага на бебето да се успокои, сънят става по-силен. Други настояват, че има само една вреда от този детски атрибут: ухапването със сигурност ще се влоши в трохите и гърдата ще спре да приема и отбиването на зърното в бъдеще - едно непрекъснато мъчение и много повече "и"... По правило всяка майка се формира едно или друго впечатление за манекен, в зависимост от натрупания опит.

Какво казват лекарите за залъгалките ?

Трябва да се отбележи, че Световната здравна организация е категорична по този въпрос: зърното определено не попада в списъка на необходимите предмети за новородени, особено за тези деца, които са кърмени..

Мненията на други лекари бяха разделени на два противоположни лагера. Например, някои зъболекари вярват, че ако детето използва залъгалка за дълго време, това може да допринесе за неправилното запушване. Логопедите казват, че заради залъгалка детето може да има затруднения с произношението, а невролозите смятат, че залъгалката може дори да повлияе на забавянето в развитието..

Но наистина ли е толкова тъжно? Нека да разберем.

Ползите и вредите от зърната - залъгалки.

Зърното всъщност е в състояние да успокои бебето, да задоволи неговия смучещ рефлекс. Ако бебето на мама е много неспокойно и често капризно, манекенът може да се превърне в истинска пръчка - спасител поне за известно време.

Известният лекар - педиатър Евгений Комаровски е доста спокоен по този въпрос:

„Залъгалката е един от факторите, влияещи върху образуването на ухапване, но далеч не е единственият... Силиконови залъгалки и дори специална форма, имитираща зърното (по-точно не самото зърно, а как формата му се променя по време на процеса на сучене), - в в по-малка степен засягат захапката. Ако от едната страна на скалата има теоретично възможно образуване на неправилна захапка, а от другата - практически безсънни нощи за всички членове на семейството, категорично съм за манекен ”.

професионалисти

Повечето залъгалки са проектирани в сътрудничество с лекари като зъболекари и педиатри.Те са направени от различни материали, като се вземат предвид характеристиките на детето: възрастта и анатомията на малкото дете. Ако залъгалката е избрана правилно, тогава тя дори може да допринесе за правилното развитие на захапката..

 • Според психолозите зърното задоволява смучещия рефлекс на бебето. Зърното ще помогне да се избегнат различни проблеми, свързани със смученето на пръстите в бъдеще..
 • Манекенът е полезен за деца, които често са капризни без очевидна причина, не спят добре. Може да помогне на дете с колики или никнене на зъби, облекчавайки страданието на детето. Също така предотвратява потъването на езика по време на сън.
 • Използването на залъгалка помага за укрепване на мускулите в устата на бебето, а също така стимулира изхождането. По-специално, сукателният рефлекс трябва да се развие при бебета, които са родени с ниско тегло. Помага ви да наддавате по-бързо.
 • Известно е, че децата от първата година от живота са по-склонни да имат синдром на внезапна смърт. Днес лекарите не могат да дадат ясно обяснение на това явление и когато бебето използва зърно насън, този риск се намалява с 30%.
 • Минуси

  Очевидно има значителни предимства в полза на зърното - залъгалките, разбира се, присъстват. Но си струва да си припомним за отрицателното въздействие на този атрибут..

  • Не е препоръчително да се дава залъгалка на новородени през първия месец от живота поради по-големия риск от отхвърляне на майчината гърда. Първите стъпки са много важни за установяване на кърменето. След това можете да предложите на бебето залъгалка, ако то не я вземе и се съпротивлява, тогава не е нужно да настоявате.
  • Ако изберете неправилно зърно, ухапването на бебето може да бъде нарушено..
  • Залъгалката може да бъде източник на различни микроби и инфекции, въпреки че се грижи правилно за нея. Невъзможно е да се поддържа абсолютната стерилност на този аксесоар.
  • Лекарите - невролози обръщат внимание на факта, че прекомерното увлечение с манекен може да замени пълноценната комуникация с майката. Това може да доведе до забавяне на развитието..
  • Манекенът засяга лактацията. Колкото повече бебето получава зърното вместо гърдата на майката, толкова по-лоша лактация ще стане..
  • Залъгалката може да повлияе негативно на психическото развитие на детето. В края на краищата, с всяка прищявка на малко човече, майките, като правило, веднага предлагат манекен. В резултат на това емоциите на бебето се потискат.

  Необходимо ли е да научите бебето на залъгалка - залъгалка ?

  Всеки родител трябва самостоятелно да реши дали да предложи това нещо на бебето си, като претегли внимателно всички плюсове и минуси.

  Лично моето мнение, като майка на близнаци, не забелязах никаква вреда. Изживяването беше доста успешно, децата заспаха много по-добре с биберона и наистина сънят беше по-дълбок. Освен това ми помогна да запазя „торбата с нервните си клетки“, защото малките ми бяха много капризни. Отбиването премина бързо, лесно, без сълзи и истерики..

  И ето какво казва Евгений Комаровски за това:

  „Задължително - не е необходимо. Ако не иска - добре, успокой се. Огромен брой също толкова уважавани лекари казват, че е много вредно да смучеш залъгалка. Истината, както винаги, е някъде по средата и само конкретно дете знае верния отговор на въпроса. "

  Как да изберем залъгалка

  В тази статия разгледахме основните плюсове и минуси на използването на залъгалка. Ако все пак решите, че бебето ви ще стане собственик на този аксесоар, тогава трябва да подходите отговорно към избора му.

  Днес магазините разполагат с огромен избор на залъгалки с различни форми, размери и изработени от различни материали: латекс, силикон и гума..

  Какъв материал да изберете зърното ?

  Експертите препоръчват използването на латексна залъгалка за новородени и изтощени деца, т.е. да се. той е по-мек и експлоатационният му живот е по-кратък. Има жълт оттенък и такова зърно не трябва да бъде изложено на високи температури - кипене. Трябва да го сменяте поне веднъж месечно..

  От друга страна, по време на никнене на зъби, вземете силиконов биберон. Той няма цвят - напълно е прозрачен. Това зърно е хипоалергенно и може да се стерилизира с вряща вода. Този материал, за разлика от латекса, е по-еластичен и еластичен.

  Гумените зърна са загубили популярност днес и са в миналото, но каучукът е най-добрият материал за залъгалки за бебета, които са започнали да режат зъбите си - те се справят със сърбежа по-добре от другите. Каучуковите биберони, за разлика от силиконовите, могат да причинят бебешки алергии.

  Помислете за възрастта на вашето бебе и също така не забравяйте, че зърното трябва да се сменя периодично.

  С подредения материал на залъгалката. Сега нека разгледаме какви форми има зърното и коя е подходяща за вашето бебе..

  Видове залъгалки:

  Класически зърно. Това е най-често срещаното зърно с кръгла папила. Може да се използва от всяка страна. Тя повече от другите повтаря анатомията на мръсната майка. Важно! Продължителната и честа употреба на такава залъгалка може да допринесе за образуването на неправилно запушване при бебето.


  Анатомично зърно. Самото име подсказва, че такова зърно съответства на анатомията на устата на бебето. В основата има тънък врат, а папилата на тази залъгалка е леко сплескана от едната страна. Когато суче, той прилепва към езика на бебето и разпределя равномерен натиск върху небцето. Този тип зърна допринася за правилното развитие на захапката. Анатомичните залъгалки трябва да са с дължина 1,5 см.


  Ортопедична или ортодонтска залъгалка. Днес все повече майки отдават предпочитание на този тип зърна, т.е. да се. хващането му от дете е най-подобно на хващането на майчината гърда. Той има три различни типа:

  "Череша" - предназначена за големи деца, които имат високо небце;

  "Сърце" - допринася за правилното развитие на захапката на бебето;

  "Пеперуда" - предназначена за деца, които лежат по корем.

  Също така производителите произвеждат симетричен тип ортопедични зърна - залъгалки. Това зърно има двете страни плоски. Подобно на класическия, допустимо е детето да го смуче от двете страни..

  Основа за зърна - залъгалки.

  Когато избирате зърно за бебе, трябва да се съсредоточите и върху основата на залъгалката. Тя трябва да е достатъчно широка, но не трябва да припокрива носа на бебето. Трябва да има специални вентилационни отвори, за да може детето да диша спокойно. Желателно е вътрешната част на мундщука да има повдигната повърхност, което избягва прилепването към кожата на бебето. В противен случай слюнката на бебето може да се събере на това място, което вероятно ще доведе до дразнене..

  В заключение: полезни съвети за родителите.

  1. Не забравяйте да спазвате хигиената на залъгалката. Новозакупеното зърно, ако материалът позволява, трябва да се вари в продължение на няколко минути, по-нататъшната стерилизация на зърното изисква поне веднъж на ден, не е необходимо да се вари ежедневно, но трябва да се измие елементарно със сапун.
  2. Никога не ближете бебешка залъгалка! В устата на човек има много бактерии и със слюнката си можете да предавате опасни микроорганизми на детето си.
  3. Препоръчително е да съхранявате залъгалката в херметически затворен съд..
  4. Периодично зърната трябва да се сменят, като се вземат предвид възрастта и индивидуалните особености на детето.
  5. Най-хубавото е да имате поне няколко залъгалки в случай на непредвидени обстоятелства. Например, ако зърното има някакъв дефект или просто любимият елемент на малката фида е загубен, което се случва доста често.

  В тази статия се запознахте с такива въпроси като дали бебето се нуждае от залъгалка, научихте плюсовете и минусите на залъгалките, а също така научихте как да изберете правилния аксесоар. И дори ако, както ви се струва, сте подходили много отговорно към процеса на закупуване на зърното, не е необходимо този конкретен модел да отговаря на вашето бебе. Може да се наложи да потърсите „този“ чрез проби и грешки и бебето ще избере по-удобен вариант за себе си..

  За какво е манекен??!

  Потребителски коментари

  • 1
  • 2

  Ако сте на върба, тогава е необходима манекен, за да се задоволи смукателният рефлекс, в противен случай в зряла възраст може да се развие обсесивно-компулсивно разстройство и лоши навици: смучене на предмети, пушене, гризане на нокти, *** при момчета. И ако детето е бушуващ флегматик, тогава може да има склонност към самоубийство. Но също така е вредно да се използва постоянно, защото детето трябва да научи всичко през устата си (за да проучи предмет, трябва да го оближе, да го гризе).

  Благодаря ви много за информацията

  С първата ми дъщеря го използвахме едва 6 месеца. И тогава просто не беше възможно да се ходи. Тя се разплака в количката. И така тя даде манекен и тръгна. Използвах го, за да успокоя детето. Например тя яде, започва да заспива, вие я махате от ръцете си и тя е в сълзи. Той просто очевидно иска да го носят безкрайно. Също така нищо добро. Тогава тя даде манекен и легне

  Имахме силен смукателен рефлекс и тогава зъбите ни излязоха - манекенът помага да се успокои

  Майка ми и съпругът ми се опитаха да заглушат операцията по цялата улица по този начин, ако трябваше да отида до магазина. Той е израснал изобщо без нея. Плюй

  Нашият като ритуал само за сън, все още заспива от раждането само със зърно, сега сме 1,5 дни без зърно, съответно

  Давам, когато той се побърква на гърдите си, огъва се и не яде само с подигравка)) и на улицата давам

  Когато млякото изчезна, той започна да заспива само с манекен, успокоен с нея

  Помага ми, когато бебето има колики / зъби и иска постоянно да сиси, но млякото непрекъснато тече там и той трябва да го погълне и той се побърква, че иска да суче и вече е пълен за преглъщане, така че аз изневерявам)) първо гърдата след това манекен И когато правя някакъв бизнес, а той изисква внимание и започва да плаче, тогава давам.

  Има такова прорезывател под формата на бутилка със зърно. В хладилник. Може да сте по-подходящи

  Имахме нужда от него, тъй като бебето имаше много силно развит смучещ рефлекс при раждането, новородените не разбират ситостта. В резултат беше невъзможно да го извадя от гърдата, в болницата се задавях с мляко и повръщах, а без гърда постоянно плаках. Неонатологът каза да донесе манекен. И щастието дойде при нас.

  Живеехме и живеем без него) Няма да дам и с втория

  Между другото, сигурно няма да дам и двете, стига да се разраства и да е толкова нормално ?

  Като цяло, норми) има повече проблеми от нея, периодът на обесване е преминал и всичко е станало жужещо)

  Когато плаче, изглежда успокояващо. Но нашите го изплюха. И задоволява смучещия рефлекс, изглежда

  Или както в моя случай например, за да не виси на гърдите ми 24/7, тя просто не взема зърно от мен.

  Разсейвам, приспивам, когато всичко ме дърпа в устата... Успях да науча сина си, но не и дъщеря си ((((

  С едно дете не е необходимо) и когато няма време да седи с часове с дете на гърдите, тогава е необходимо)

  Защо да използвате манекен?


  Залъгалки

  Въпреки малкия си размер, залъгалката играе важна роля за детето - кара го да се чувства по-комфортно с нея. Съставихме това ръководство, за да ви помогнем да разберете как залъгалката помага на вашето мъниче да опознае света..

  Майчинството е безусловно щастие. Но понякога възникват ситуации, когато умората се натрупва и майките се нуждаят от бързо и просто средство за защита, което ще успокои детето. Този "помощник" е манекен.

  Когато се роди бебе, майката се стреми да му даде всичко най-добро. Някои аксесоари за деца обаче са предпазливи от родителите. Това се случи с манекен, чието използване е забулено в различни митове. Някои майки са категорично против тях, обяснявайки това с факта, че манекенът образува неправилна захапка. Други, напротив, вярват, че манекен е необходим и го използват постоянно. В нашата статия ще ви разкажем защо залъгалката е полезна, как да я изберете и как да отучите дете от нея естествено, докато порасне..

  Как реагират съвременните педиатри на мнението, че залъгалката е вреден аксесоар? Те го смятат за напълно безопасен и дори полезен в определени ситуации, но не ви съветват да се увличате твърде много с него..

  Защо ти трябва манекен?

  Най-важното му свойство е седативният ефект, който има. Свързва се с вродения смукателен рефлекс на детето. Новородено се ражда и вече знае как да суче, въпреки че никой не го е научил на това. Този рефлекс осигурява оцеляването му, защото благодарение на него той може да получи хранене..

  Има два вида смучене: хранително и нехранително. Хранителното смучене се предизвиква от необходимостта да се задоволи гладът - бебето смуче да яде. Нехранващото смучене е сученето, свързано с психологическата нужда на детето от чувство за сигурност и комфорт..

  Какво дава на бебето смучещ рефлекс?

  Сученето по време на кърмене е очевидно: позволява на бебето да пие мляко от шише или по време на кърмене.

  Това обаче не се ограничава до ползите за бебето. Следват основните предимства на два вида смучещи рефлекси, за които може би не сте знаели преди.

  Забелязали ли сте, че веднага след хранене бебето започва да заспива или че се успокоява, ако му дадете залъгалка? Това се дължи на факта, че при сучене се произвежда хормонът холецистокинин (CCK), благодарение на който бебето се чувства пълно, спокойно и готово да си легне..

  Друго действие на хормона CCK е да подпомогне храносмилането. Кърмата е богата на протеини и мазнини, а хормонът CCK помага за тяхното разграждане. Освен това смученето подобрява чревната подвижност и натрупаните газове в червата бързо се елиминират..

  И накрая, нехранителното смучене помага на бебето да координира движенията: смучене, преглъщане, дишане. Тези три действия могат да помогнат на вашето бебе да кърми или да храни по шише по-ефективно..

  Развитие на речевия апарат

  Друг полезен ефект, който залъгалката има върху детето, е тренировката на лицевите мускули, поради което се развива речевият апарат..

  Следователно в никакъв случай смученето не трябва да се счита за лош навик. Във всичко обаче трябва да се придържате към разумна „златна среда“ и да не използвате манекен през цялото време. Той трябва да играе ролята на спомагателен елемент, а не на основното средство за успокояване. Това важи особено за първия месец след раждането, когато се установява тясна връзка между детето и майката и се установява процесът на естествено хранене. Не бива да „прекъсвате“ естествения глад и нуждата на детето от близостта на майката с манекен. Освен това не е нужно да използвате залъгалка всеки път, когато бебето ви плаче. Плачът е единственото средство на детето да съобщи своите нужди, което грижовната майка може да не иска да пренебрегне..

  Сега знаете как смучещият рефлекс и използването на залъгалка могат да помогнат на вашето бебе да се развие. По-долу има още полезни съвети.

  ● Има ли нужда от залъгалка за новородено, когато кърми? Ако се опитвате да научите бебето си да кърми, изчакайте около месец, преди да му дадете залъгалка..

  ● Когато суче, бебето се чувства сито и сънливо, затова не му давайте залъгалка преди хранене..

  ● По същата причина е най-добре да дадете залъгалка непосредствено преди лягане или след хранене, но само докато бебето наистина се нуждае от нея..

  ● Както при всичко, опитайте се да не разчитате твърде много на един конкретен принцип. С напредването на възрастта на детето ви използвайте различни начини да го успокоите, като например предлагане на играчки или прегръдка..

  Искате ли да научите повече за нашите залъгалки? Щракнете тук, за да видите диапазона.

  Фиктивни плюсове и минуси - експертни мнения!

  Манекен - да се даде на бебе или не? Въпреки че мненията на експертите са разделени, в статията ще намерите категоричен отговор..

  Около манекена има много митове и легенди. Нашите експерти решиха да поставят точки на i, за да помогнат на майките да решат дали детето им има нужда от манекен.

  Становище "Против": Ксения Соловей, перинатален психолог, консултант по лактация в Центъра за реки на млякото, breastfeeding.org.ua

  Нашият консултант Ксения Соловей активно насърчава кърменето, като правилно го смята за основа на здравето на всяко дете. Тя говори горещо и много добре срещу манекени. Според Ксения залъгалката оказва негативно влияние върху кърменето и здравето на бебето. Следователно използването му е крайно нежелателно. Но нека разгледаме всичко в детайли.

  Пролактинови рецептори

  Едно от основните условия за успешна лактация е честото кърмене при поискване. Но ако бебето получи залъгалка, значи не получава гърда. Това може да доведе до поднормено тегло при кърмачето, както и до намаляване на лактацията..

  Производството на мляко зависи от хормона пролактин, от който се произвежда много през първите два месеца след раждането. Но в същото време е много важно през тези месеци жената да е образувала пролактинови рецептори, които ще могат да поддържат производството на мляко 3-4 месеца след раждането. Тези рецептори ще реагират на ниски нива на пролактин и ще помогнат на вашето бебе да произведе точното количество мляко. Те се образуват при често кърмене през първите два месеца. Манекенът, заместващ гърдата, лишава майката от тази възможност.

  Различни процеси на смучене

  Смученето на гърдите и залъгалките са фундаментално различни процеси. Когато смуче залъгалка, детето започва да стяга долната челюст, напряга допълнителни мускули и се научава да отваря широко устата си. Прави всичко това, за да задържи залъгалката в устата си. Движенията на езика също се променят: ако преди да използва залъгалката, здраво дете прави вълноподобни движения по дължината на целия език, то след залъгалката движенията стават оскъдни, възниква така нареченото смучене на буталото. Всичко това води до неефективно изсмукване на мляко от гърдата и намаляване на лактацията..
  Заключение: ако искате да намалите производството на мляко, дайте на бебето манекен.

  Под атака - здравето на бебето

  В процеса на сучене няма дреболии: продължителност на сучене, честота, сила на млечния поток - всичко това е важно! Важни са и физическите характеристики на детето, както и формата на майчината гърда и нейния „материал“. Факт е, че майчината гърда е податлива и лесно се адаптира към формата на устата на детето, благодарение на което „тренировките за смучене“ са нежни. Честото кърмене привлича бебето в белодробната система, но многоизмерно обучение с различни натоварвания.

  Манекен е един и същ „симулатор“, формата не се променя, тактилните усещания не се променят. Освен това залъгалката е много по-здрава от гърдите, следователно ефектът й е по-тежък. В крайна сметка далеч не е факт, че именно тази форма, която родителите са закупили в магазина, отговаря на „техническите изисквания“ на детето. Всички сме различни, устата и езикът също! Следователно рекламният лозунг за ортодонтската форма на залъгалката е далеч от истината. Заключение: физиологично и безопасно е бебето да суче само майчината гърда.

  Защо трябва да "свикнете" с манекен?

  Детето най-често получава залъгалка, когато плаче, тоест дава сигнал, че е болно физически или психически. Да, но дори възрастните, когато се чувстват зле, искат да бъдат близо до любим човек, да усетят неговата топлина и подкрепа. Бебето се нуждае от същото плюс процеса на сучене. Това е неговият вътрематочен навик. Когато беше в пазвата на майка си, той беше спокоен и удобен. По този начин той смуче пръстите си, пъпната връв звъни. Благодарение на това за него се оформи ясна връзка - ако има процес на смучене, значи всичко е наред. Затова прихващането към гърдите е най-лесният начин да успокоите бебето. Уви, в нашето общество идеята, че манекен е напълно подходящ за успокояване на бебето, се подкрепя активно. Много баби и други възрастни често казват: "Не разваляйте детето, дайте му манекен!" И детето в труден за него момент получава гумен / силиконов предмет, за да се успокои. Това ли искаше? Разбира се, че не. Следователно, дете, след като получи залъгалка, почти никога не се успокоява веднага, както се случва в повечето случаи с майчината гърда. Бебето, което смуче залъгалката, все още трябва да се люлее и да се носи на дръжки. Бебето не е готово за синтетична „залъгалка“, следователно, преди да започне да се успокоява с този студен предмет, все още трябва да се научи как да го прави... Оттук и терминът - „свикване с манекен“. Струва ли си?

  Сурогатна седация

  Защо да учим дете на манекен? За да не свикнете с ръце? За да расте детето независимо и самостоятелно? Но това противоречи на естественото развитие на децата през първата година от живота. Децата по дефиниция трябва да са зависими от родителите си. Детето трябва да изживее първата си година в близък контакт с родителите си, на ръце и с гърда в уста. И тогава, на подсъзнателно ниво, той ще разбере, че мама и татко са готови да го водят към израстването, че те са надеждна база на света.

  Становище "За": Лариса Воробьова, редактор на списание "Моето дете"

  Педиатрите казват, че някои деца все още се нуждаят от манекен. На кого?

  Въпросът дали детето има нужда от манекен разделя света на майките на два (често непримирими) лагера. Интересно е, че не само майките, но и лекарите и дори учените участват в дебата за необходимостта срещу безполезността на този аксесоар. А поддръжниците на манекена имат свои аргументи. Нека се опитаме да ги оценим с отворен ум и спокойно..

  Смучещ рефлекс

  Филмите за вътрематочния живот на дете са широко известни: бебето плува в околоплодната течност до определен период от бременността, движи ръцете и краката си и се докосва. Кадрите, при които бебето смуче пръста или пъпната връв, са особено умилителни. Откъде идва това желание да смуче нещо, защо е? Това подготовка за кърмене ли е? Или може би някакъв физиологичен акт, който влияе върху развитието на мозъка, храносмилателните органи, мускулите на лицето? Учените приемат тази гледна точка.

  Необходима мярка

  Както и да е, никой от лекарите не отрича значението на процеса на смучене за хармоничното физическо и емоционално развитие на детето. И това е един от най-важните аргументи в полза на прихващането на бебето към гърдите при поискване. Но какво, ако майката използва всички възможности за установяване на кърменето, но бебето, въпреки усилията си, все още предпочита адаптираното мляко? В този случай храненето през шише може да не задоволи смукателния рефлекс на бебето и то започва да бъде капризно, лишавайки майката от възможността за почивка. В такава ситуация не можете да правите без манекен. Но трябва да го изберете правилно.

  Източник: Shutterstock / Fotodom Украйна

  Критерии по избор

  Манекен може да навреди на дете, ако при избора му пренебрегнете редица критични критерии. Когато купувате манекен, не забравяйте да намерите отговора на въпроса: "Кой направи това?" Материалът, от който е направен манекенът, неговата форма, здравина, безопасност при работа - всичко това се "крие" зад марката на производителя. Обърнете внимание в коя държава се намира производството.
  Също така, не забравяйте, че формата също има значение. Лекарите казват: зърното със скосен ръб дава правилното натоварване на дъвкателните мускули на бебето и предотвратява развитието на неправилна захапка поради дългото смучене на залъгалката.

  Необходим е манекен, ако

  • бебето е изкуствено хранено и с желание взема залъгалка. Дори и в този случай е крайно нежелателно да се научи насила бебето да суче залъгалка.
  • детето има силен смукателен рефлекс и без залъгалка винаги е превъзбудено;
  • вие сте на обществено място и незабавното прикрепване на бебето към гърдата е невъзможно.

  Доктор Комаровски - за или против?

  Известният лекар не вижда особена опасност за детето в залъгалката, но силно препоръчва да се спазват правилата за нейното „действие“.
  „... Тежестта на смучещия рефлекс при дете понякога е толкова силна, че манекенът е единственото (с изключение на майчините гърди, разбира се) средство за осигуряване на тишина в стаята. Независимо от това, в случай на проблеми с количеството кърма, използването на залъгалка е нежелателно..

  Правилата за използване на залъгалка са следните:

  • поддържайте чисти, стерилизирани и съхранявани в специален буркан;
  • не ближете и не разказвайте истории за животни, които ближат малките си и убиват цялата мръсотия със слюнка. Животните не пушат, не поглъщат антибиотици, не дъвчат дъвка и нямат дупки в зъбите;
  • Залъгалката се състои от три части: гумено зърно без отвор, кръг, който ограничава дълбочината на потапяне на зърното в устата, и пластмасов фиксатор. Вътрешният край на фиксатора понякога излиза извън кръга и често наранява венците на детето. Силно препоръчвам да премахнете фиксатора ".

  Мнението на редакционния съвет може да не съвпада с мнението на автора на статията.

  Залъгалка и gv: коя залъгалка да изберете за новородено

  За какво е манекен?

  Противоречията около тази тема продължават. Някой не може да си представи живота с бебе без него, други са категорично против да го използват. Мненията бяха разделени, когато се опитваха да убедят противник, че са били прави, между младите майки често избухват кавги.

  Зърното обаче не е ново. Това изобретение има дълга история. В древен Египет например се използва малък, гладък камък. Древните славянски майки са използвали тюрю - хляб, увит в парцал. За появата на по-позната гумена залъгалка човечеството трябва да е благодарно на един млад британски лекар. Първите изпитатели на изобретението бяха неговите деца - гръмки близнаци.

  Днес това малко нещо вече е направено от други материали:

  • Латекс;
  • Силикон.

  Първите зърна са по-евтини и меки и изискват честа подмяна. Последните са по-здрави, плътни, по-трайни.

  Вляво - латекс залъгалка, вдясно - силикон

  Основното свойство на залъгалката е да успокоява бебето. Факт е, че той все още има много силен смукателен рефлекс. Природата е така заложена: смученето на майчините гърди едновременно успокоява и подхранва. Не винаги е възможно да се нахрани бебе веднага, при първото скърцане. Тогава помощта идва под формата на манекен. Ето случаите, когато можете да дадете на бебето си залъгалка:

  • Уплашен;
  • Плаче навън и вдишва студен въздух през устата си;
  • Страдащи от колики;
  • Спи лошо, събужда се често;
  • Палав ли е, например, когато се обличаш;
  • Друг път, когато трябва да успокоите бебето си.

  Каква е необходимостта от манекен?

  Много майки казват, че не могат без залъгалка. Така че в какви ситуации я смятат за незаменима?

  • Половин час след хранене бебето започва да проявява безпокойство, хленчене;
  • На детето се дава манекен преди лягане, за да заспи по-бързо;
  • Ако по време на разходка бебето започне да бъде капризно, тогава зърното се дава, за да се прибере спокойно и бързо вкъщи;
  • Докато бебето спи на улицата с отворена уста;
  • Когато бебето крещи и се извива, докато се преоблича или след къпане;
  • За да не дърпате всичко в устата си;
  • Ако детето е удряно или уплашено от нещо, тогава може да се накара да не плаче;
  • Докато чакат нещо, мнозина смятат манекен за незаменим..

  Тоест залъгалката се използва от повечето майки, когато детето изпитва дискомфорт или безпокойство, то започва, като е капризно, да привлича вниманието към себе си.

  Но какво наистина иска новородено бебе, ако е неудобно? Следващият въпрос веднага следва: къде е било удобно на детето? Както бе споменато по-горе, в утробата детето беше спокойно и в безопасност. И в случай на неприятни усещания, той иска да пресъздаде точно тези условия за себе си. За тази цел той започва да плаче и да търси нещо, което да смуче. Някой дърпа пръсти в устата си, а на някой се дава гърда - най-добрият вариант за бебе, а някой просто получава манекен. Едва сега детето се чувства комфортно само в обятията на майката и най-добре е за него по-близо до гърдите.

  Най-добрата реакция на млада майка на вълнението на бебето е да го вдигне и да му даде гърда. Ако детето вече е в ръцете ви, тогава трябва незабавно да го прикрепите към гърдите. Мама трябва да утешава бебето със себе си, а не с манекен. Бебето трябва да е наясно, че мама винаги е там и може да защити.

  Педиатрите съобщават, че новородените бебета имат много силен смукателен рефлекс, който постепенно преминава. Бебетата имат нужда от постоянен физически контакт с майка си и той трябва да бъде удовлетворен. И най-добрият начин да направите това е чрез кърмене. И си струва да си припомним, че кърменето не е само хранене..

  Залъгалка и кърмене

  Педиатрите отдавна наричат ​​залъгалката главен враг на кърменето. Защо? Също така е удобно да се даде манекен, ако детето плаче..

  Бебето се научава да суче в утробата, упражнявайки се на собствените си ръце. Той се чувства добре в корема, топлината на майка си, не чувства опасност. Бебето се чувства по същия начин, когато кърми. Мама го държи на ръце, той е спокоен и в безопасност, смуче гърдите, получава храна.

  Какво се случва, ако подарите залъгалка на новородено? Примирено, детето започва да приема тази заместител на гума. Манекенът успокоява бебето и постепенно започва да замества майката до известна степен. Сега той се нуждае от майка само като източник на храна.

  Но това не са всички опасности, които очакват, когато използвате залъгалка. Всички знаят, че при кърмене най-важното е правилното улавяне на гърдата от бебето. Бебето трябва да приема в устата не само зърното, но по-голямата част от ареолата. Използването на залъгалка ще попречи на научаването как правилно да хващате гърдите - те са абсолютно различни.

  С редовното смучене на залъгалката бебето свиква да суче и да не получава мляко. Нещо повече, той започва да взема зърното в устата си, както и зърното. Поради тази причина той не получава достатъчно кърма при хранене. В резултат на това родителите нямат изход и бебето трябва да се храни от шише и в резултат на това самият той отказва да кърми..

  Също така смученето на залъгалка води до болезнени пукнатини по зърната на кърмачка..

  Съвместими ли са манекен и кърмене?

  Привържениците на изключителния HW категорично се противопоставят на използването на зърното. Според тях на въпроса дали е възможно да се даде манекен на новородено по време на кърмене има само отрицателен отговор..

  Крайностите също са лоши. Както казва педиатърът Комаровски, не е нужно да правите култ от зърното, но не трябва категорично да го отказвате. И все пак това носи осезаеми ползи както за децата, така и за техните родители. Най-добре е да се отнасяте към фиктивен въпрос трезво, като преценявате всички плюсове и минуси във всеки отделен случай. С правилния подход манекен за HV няма да навреди.

  Как да се справим без манекен?

  Как трябва да се държи мама в ситуации, когато изглежда, че манекен е незаменим?

  Ако след известно време след хранене бебето се нуждае от гърда, наложително е да задоволи нуждите му. Бебетата имат нормално желание - да заспи на гърдите на майката, той започва да смуче мляко и бързо заспива. И след събуждане също трябва да го прикрепите към гърдите си.

  И когато бебето започне да пищи или да е капризно на улицата и няма начин да го нахраните, тогава трябва да се приберете веднага, но в никакъв случай не трябва да му давате манекен. Освен това няма нужда от ежедневни разходки преди навършване на два месеца. Но след като детето ще спи добре на чист въздух..

  Понякога детето отваря уста, докато спи на улицата. Това означава само едно - бебето има запушен нос. Това означава, че той няма какво друго да прави на разходка. Или можете да поставите възглавница под главата си, може да е твърде ниска.

  След процедурата за къпане майките обикновено се стремят да обработват бебето възможно най-бързо, да се обличат и едва след това да се хранят. Най-добре е да увиете бебето в хавлиена кърпа и да го притиснете към гърдите веднага след като бебето е изкъпано. След като се успокои, изяде и изсъхне, ще бъде много по-лесно да го облечете..

  Всички деца не обичат да се обличат. Те викат, избягват по всякакъв възможен начин. Родителите просто трябва да се научат как да го правят бързо и сръчно. Между другото, децата не обичат да се преобличат, докато лежат. Ако е възможно детето да остане седнало или изправено, тогава няма да има проблеми. Обличането не е причина да затваряте бебето си..

  Повечето майки се притесняват да хранят бебето си публично. Но трябва да знаете, че в магазините има много удобни неща за кърмещите жени, които ще направят процеса почти невидим..

  Ако детето плаче, защото е уплашено или разстроено, тогава можете просто да го прегърнете, да съжалявате, да го успокоите. И само когато не помогна да се даде гърдата. Всеки случай тук е уникален.

  Няма нищо лошо в това, че бебето смуче пръст, то е свикнало да го прави в стомаха на майка си. Детето искрено не разбира защо веднага щом започне да прави това, което му харесва, възрастните веднага го спират и издърпват ръката му от устата му. Обикновено децата се отърват от този навик до една година. Веднага след като всички млечни зъби пораснат, детето ще спре да влачи ръце в устата си..

  Ако бебето държи юмрука си в устата си твърде дълго, тогава може би е време да го прикрепите към гърдата и да нахраните..

  Фиктивни ползи

  При пълното отсъствие на кърмене често се наблюдава ситуация: бързо наситеното бебе е лишено от възможността да задоволи смучещия рефлекс. Той може да започне да взема пръсти, дрънкалки или да суче по ръба на пелената. Тогава манекенът ще се превърне в истински помощник на бебето и майка му..

  Зърното е добър изход от следните ситуации:

  • Неразположение. Тъй като смученето намалява безпокойството, притъпява болезнените усещания, предложете на бебето манекен преди да дадете лекарството.
  • Защита срещу синдром на внезапна детска смъртност. Лекарството предотвратява прехода на бебешкия сън в патологична дълбока фаза, прибиране на езика и запушване на дихателните пътища. В този момент, ако внезапно спрете да дишате, зърното може да ви спаси живота..
  • Ходете при минусови температури. Плачът във замръзващия въздух може да има последици, вариращи от хрема до бронхит. Ако е трудно да разтърсите бебето си по време на разходка, по-добре му дайте залъгалка..
  • Неправилно ухапана. Едно от основните оплаквания за зърната е, че те пречат на естественото развитие на челюстите. Но ортодонтските залъгалки предотвратяват недоразвити челюсти при кърмене.

  За майката манекен също може да бъде добра помощ, ако бебето се нуждае от гърди както през деня, така и през нощта, особено ако в семейството все още има малки деца.

  Трябва ли да оставите бебето си с баща или бавачка? Той ще понесе спокойно краткотрайното отсъствие на майка си, ако му бъде предложен изкуствен заместител.

  Интересно е! Забиването в оралната фаза на развитие, според Зигмунд Фройд и Милтън Ериксън, тоест смучещ рефлекс, неудовлетворен в определен момент, може допълнително да повлияе на характера на порасналото бебе. Формира се пасивност, негативизъм, склонност към депресия. Едно момиче в такава ситуация може да се отнася хладнокръвно към децата си..

  Минуси от използването на зърното

  Аргументите срещу включват:

  • Нарушение в развитието на челюстите. Честото смучене на лошо поставена залъгалка може да доведе до деформация на лицето на бебето: то ще изглежда като заешко лице с удължени предни зъби и наклонена брадичка. Манекен в много случаи е причината за неправилно запушване.
  • Формиране на зависимост. Много бързо родителите свикват да утешават бебето си с манекен, без да се опитват да разберат причината за безпокойството. Идва момент, когато бебе без зърно не може да се успокои или заспи.
  • Нарушение на формирането на речевия апарат. Често логопед на рецепцията задава първия въпрос: детето ли е смучело залъгалка? Децата, които не го използват, започват да говорят по-рано и говорят по-добре..
  • Нарушаване на хигиенните правила. Дори честата дезинфекция и стерилизация на зърното не спасява бебетата от стоматит и лошо храносмилане. Появата на рани в устата, които майката често не забелязва, задълбочава проблема: детето не изпуска зърното от устата си.
  • Появата на колики. Когато бебето смуче зърното, особено с неперфориран мундщук, то ще погълне повече въздух от обикновено, което увеличава производството на газ. Бебето го боли коремчето и то започва все по-често да смуче залъгалката.
  • Психологическа травма. Често бебето плаче, имайки нужда от майчински приятелство и топлина. И вместо топла и любяща майка, тя получава своя заместител на гумата. Честото повтаряне на ситуацията води до психологически дискомфорт, охлаждане във връзката.
  • Алергични реакции. Явлението е рядко, но може да даде на родителите и бебето много неприятни минути.
  • Финансов въпрос. Въпреки незначителната си стойност, цената на залъгалка не е толкова малка: висококачественият модел струва 200-300 рубли. За тренировка трябва да закупите 4-5 парчета и не е факт, че бебето ще хареса някое от тях. Трябва да имате 1-2 залъгалки за замяна, в случай на замърсяване или загуба и да ги сменяте всеки месец, избирайте по възраст, когато остарявате.

  Предимства и недостатъци на залъгалката

  Плюсове минуси
  По-добре е да научите бебето да смуче залъгалка, отколкото пръст.Преди всяка употреба продуктът трябва да се подготви: стерилизирайте или измийте със сода.
  Успокоява бързо със силна възбуда.Формира навик, който е трудно да се отучи.
  Отвлича вниманието от болезнените усещания.Мръсното зърно, като всеки нестерилен предмет, може да се превърне в източник на инфекция.
  Правилно подбраният модел допринася за образуването на естествена захапка.Моделът с неправилна форма води до лицево-челюстни дефекти.
  Когато изкуственото хранене компенсира липсата на смукателни движения.Нарушена лактация при майката по време на кърмене.

  Важно е да знаете. Всички заместители на гърдите, включително залъгалки, не се препоръчват от СЗО (Световната здравна организация).

  Кога да дадете залъгалка на новородено

  Нека първо помислим защо на новороденото изобщо се дават залъгалки? И отговорът се крие в следното. Новородените имат много развит смучещ рефлекс. Когато вземат майчината гърда и получат мляко и майчина топлина, те се успокояват, понасят се и заспиват спокойно, тъй като процесът на получаване на мляко от майчината гърда за новородено бебе е доста сложен и трудоемък процес. С манекен родителите и лекарите обикновено се опитват да успокоят бебето, процесът на сучене има точно такъв ефект върху новородените..

  Вече в родилния дом можете да видите залъгалката в устата на новороденото. Правилно ли е? В повечето случаи това, разбира се, е грешка. След раждането детето само се научава да живее, да яде, да суче. А процесът на смучене на майчината гърда, правилното хващане и процесът на смучене на биберон са напълно различни неща. Тоест, като дадете залъгалка в първите дни от живота на детето, вие усложнявате установяването на правилното кърмене. Експертите по кърмене съветват да не се дават залъгалки на новородени през първите 2 седмици от живота им. По това време децата, като правило, вече са придобили необходимите умения и знания..

  Обикновено родителите се опитват да дадат на бебето си залъгалка, когато бебето плаче или се опитва да заспи. Има много начини да разсеете и успокоите бебето си, защото зърното не винаги може да помогне в тези случаи..

  В допълнение към горното, струва си да припомним, че много експерти смятат, че продължителното смучене на зърното може да доведе до неправилно образуване на захапка, така че не трябва да научавате детето си да смуче зърното при всеки повод, за да се успокои, да заспи, да „надраска“ подутите венци и други подобни. Понякога вниманието към детето, грижите, поглаждането и други родителски удобства могат да се справят с тази задача. Също така не трябва да давате на детето залъгалка, за да "надраска" подути венци - за тези цели е по-добре да закупите специални играчки - гризалки за зъби.

  Обикновено залъгалка се препоръчва за новородено в случаите, когато:

  • Той има проблеми със заспиването и често е палав;
  • Бебето е много притеснено от наличието на газове в корема, смучене на зърното - залъгалки допринася за тяхното изхвърляне;
  • Често държи ръцете си в устата;
  • Често смуче майчината гърда, трудно е да се разделим с нея.

  Задължително зърно или не

  Невъзможно е да се каже, че всички деца без изключение се нуждаят от залъгалки. Тук играят роля следните фактори:

  • Колко силен е смукателният рефлекс. Факт е, че хранителното смучене (т.е. насочено към ситост) е силно. Нехранителните (с цел успокояване) могат да бъдат изразени с различна сила. В първия случай е много вероятно бебето да се нуждае от залъгалка. Рефлексът може да бъде оценен не по-рано от месец след раждането.
  • Бебешки темперамент. Холеричните хора са по-лесно възбудими и по-трудно се успокояват. С тях най-вероятно не можете да направите без зърно. Флегматичните хора могат да се справят и без това.
  • Желанието на родителите. Някои майки толкова се страхуват от процеса на отбиване или се притесняват от кърменето, че предпочитат изобщо да не започват запознанства с биберони..
  • Бебето ще я приеме ли? Също така е важно много деца да отказват напълно залъгалки или зърна на шише..

  Залъгалката за новородено не е домашен артикул по избор. Родителите решават дали да запознаят детето с нея или не. Във всеки случай е важно да го дадете на детето, като трезво прецените всички плюсове и минуси на това начинание.

  Заслужава ли си да преподавам

  И така, всичко ви е наред с естественото хранене, лактацията се е подобрила и се чудите: струва ли си изобщо да научите бебе на манекен??

  Не е нужно да правите това целенасочено. Ако детето ви расте спокойно, храни се, когато е удобно за вас и за него, спи, играе, не ви създава неудобства и сте в недоумение в кои моменти да подарите залъгалка, можете само да го поздравите!

  И наистина има такива бебета - които растат безопасно, без да знаят нищо освен майчината гърда, но в същото време, без да причиняват неудобства на мама с денонощно сучене.

  По този начин даването на манекен на бебе заради самия му факт и тъй като останалите деца, изглежда, с нея, не си струва. Вашето дете няма нужда от него - и то много добре.

  Друго нещо е, когато темпераментът на бебето е твърде активен, а смучещият рефлекс е твърде развит. Нека поговорим за това по-долу.

  Коя залъгалка да изберете за новородено

  Ако отидете в аптека или детски магазин, ще бъдете изненадани от разнообразието от бебешки зърна: форми, материали, размери - всичко е различно. Така че коя залъгалка да изберете?

  Какви са залъгалките

  В продажба има много залъгалки, различни по форма, материал, размер, външен вид, набор от аксесоари.

  Форма на зърното

  Има три вида залъгалки по форма..

  Анатомични - с форма на капка, кръгли отгоре и сплескани отдолу.

  Ортодонтски - най-плоският, с наклонен зърно.

  Можете да дадете на вашето мъниче избор - нека опита всичко. Или веднага си купете ортодонт - те са препоръчани от зъболекарите.

  Формата на защитния диск е по-удобна с изрез в горната част - той не пречи на носа.

  Размерът

  Повечето производители разделят своите продукти на три размера:

  • 0-6 месеца;
  • 6 месеца - 1,5 години;
  • след 1,5 години.

  Някои производители имат 0-2, 0-3 месеца и 0+.

  Когато избирате размера, внимателно прочетете информацията на опаковката, тя посочва за каква възраст е предназначен продуктът и помислете дали имате голямо дете. Най-добрите залъгалки за новородени са тези, които пасват на вашето мъниче.

  Материал

  Съвременните залъгалки са направени от латекс и силикон. Каква е разликата:

  • латексни биберони от естествен каучук, така че има риск от алергии. Те са жълти, меки, приятни на допир, но краткотрайни - трябва да се сменят на всеки 2-3 седмици. Не можете да ги варите;
  • силиконовите зърна са прозрачни, те са по-твърди и здрави, издържат по-дълго - около 1,5 месеца.

  Основната разлика между двата материала е, че силиконът се използва само преди никнене на зъби, защото бебетата ги гризат и задавят. Със зъби - само латекс.

  Допълнителни аксесоари

  Някои производители имат специални модели: за недоносени бебета, със сонди за хранене и прием на лекарства и т.н..

  Ако вашата залъгалка не идва с капачка, закупете специален калъф.

  Полезен инструмент е щипка за пране.

  ВАЖНО!
  Купувайте залъгалки само от аптеки и специализирани магазини.

  Как правилно да се грижите за вашата залъгалка

  Преди първата употреба се препоръчва внимателно да извадите зърното от опаковката и да го измиете обилно със сапун и вода..

  След това стерилизирайте по удобен за вас начин:

  1. В специална бутилка и стерилизатор за зърна.
  2. Във вряща вода в тенджера за няколко минути.
  3. В двоен котел 2-3 минути след кипене на вода.

  Като експресен метод можете да използвате вряща вода директно от чайника. Но това трябва да се прави много внимателно, за да не се изгорите, и внимателно, обръщайки зърното под потока от всички страни и ъгли.

  Как да отучим бебе от манекен

  С появата на първите зъби е необходимо да започнете да отбивате детето от манекена. Експертите обръщат внимание на факта, че до навършване на година и половина до две години смукателният рефлекс изчезва в детето и по това време е желателно бебето да се отучи окончателно от залъгалката. За да улесните отбиването на дете от манекен, трябва да се помни, че през първия месец от живота манекен обикновено не се препоръчва. Но ако все пак възникне необходимост, опитайте се да дадете на бебето манекен възможно най-малко до 2-3 месеца, само със силна възбуда или твърде изразен смучещ рефлекс. Когато бебето заспи, извадете залъгалката от устата му. Първият сигнал, че бебето е готово да се откаже от залъгалката, е изплюването на зърното. В същото време не е нужно внимателно да поставяте зърното обратно в устата на бебето. Напротив, опитайте се да го премахнете. И не го оставяйте на очите. Също така премахнете залъгалката, когато детето ви е заето да играе. Но така че хлапето да не вижда как го правите. Ако детето осъзнае, опитайте се да насочите вниманието му към друга игра. Ако не сте успели да отучите детето си от манекен преди година и половина, сменете тактиката си. В крайна сметка детето вече е пораснало. Никога не използвайте такива груби методи като намазване на залъгалката с горчица, демонстративно отнемане и изхвърляне на залъгалката. Не порицавайте строго детето си, че не иска да се разделя със зърното. Опитайте се да обърнете възможно най-много внимание на детето си по време на периода „сбогом на манекена“. Прегърнете бебето си, погалете се, общувайте с него. Може би нежеланието на детето да се раздели със залъгалката произтича от факта, че по едно време то не е получило необходимата част от вниманието и прегръдките на майка си. Избягвайте споменаването на манекен през това време..

  • Опитайте се да "загубите" зърното. Потърсете я с бебето: „Е, леле, без залъгалка! Вероятно е откраднала сврака! "
  • Представете залъгалката с вашето бебе на друго бебе на улицата или от приятели. И тогава сви рамене: „Дадохме ти залъгалка - не повече. Той се нуждае от него повече, той е малък. И сега ще играем с вас... "
  • Някои майки режат зърното, така че детето да няма желание да смуче течаща.
  • Срещнах много забавен съвет: забийте залъгалката на височината на устата на детето, "плюс" 5 см по-високо. За да може бебето да смуче зърното на пръсти. Това е неудобно и детето ще се отегчи.
  • Можете да поканите детето си да даде залъгалка на лисичка. Лисицата ще занесе залъгалката на лисиците, а в замяна ще донесе красива играчка (книга).
  • Измислете приказка защо един ден биберона трябва да напусне бебето.
  • Не забравяйте, че в периода на отбиване на бебе от манекен е желана спокойна атмосфера. Ласката и търпението са пътят към победата.