Нифедипин е много популярно лекарство сред нашите акушер-гинеколози, а също и сред нашите жени. Четох по форумите, че майките си го предписват с натиск, за да намалят тонуса на матката и следователно да предотвратят риска от загуба на бременност. Но това лекарство не е толкова просто и безопасно, колкото изглежда..

Ето защо днес ще разберем какво е нифедипин и защо нифедипин се предписва по време на бременност.

Какво представлява нифедипин?

В основата на лекарството е вещество, което е блокер на бавните калциеви канали. Основни свойства: антихипертензивно - понижаващо кръвното налягане и антиангинално - предотвратяващо пристъпи на ангина.

Какво означава "бавен блокер на калциевите канали"??

Нифедипин блокира каналите, през които калцият навлиза в клетката, като по този начин забавя реакциите, отговорни за мускулната контракция. Най-силно от всичко това лекарство действа върху мускулните клетки на сърцето и мускулите на кръвоносните съдове. Също така има силен спазмолитичен ефект върху гладката мускулатура на вътрешните органи..

По този начин нифедипин е в състояние да отпусне съдовите гладки мускули, да намали контрактилитета на миокарда, което води до намаляване на кръвното налягане. Следователно, това лекарство е много често и хора, страдащи от сърдечни заболявания и високо кръвно налягане. В акушерството се използва и за понижаване на кръвното налягане по време на бременност..

Освен това нифедипин има свойството да отпуска мускулите на вътрешните органи (спазмолитичен ефект).

Следователно в акушерството нифедипин преди се използва за намаляване на тонуса на матката, въпреки че последните проучвания не показват никаква ефективност на това лекарство в тонус. Сега той се използва само за спиране на раждането в случай на преждевременно раждане..

В акушерството нифедипин се използва само в два случая:

 • При хипертония - постоянно повишаване на кръвното налягане по време на бременност
 • При извършване на остра токолиза - потискане на съкратителната активност на матката по време на преждевременно раждане

Нифедипин за токолиза

Токолизата е метод за спиране на контрактилната активност на матката, с други думи, контракции.

Акушерките използват този метод за спиране на раждането за 24-48 часа, в случай че раждането е преждевременно или са установени някакви отклонения при родилката и тя трябва спешно да бъде транспортирана до специализиран център.

Ако раждането е преждевременно, от 22 до 36 седмици, акушер-гинеколозите трябва преди всичко да увеличат шансовете на бебето за оцеляване за това в целия свят, който използват администрацията на кортикостероиди. Тези лекарства ускоряват узряването на повърхностноактивната система на феталните бели дробове и по този начин намаляват риска от пренатална смъртност.

Тоест те дават специални лекарства, които помагат за ускореното развитие на белите дробове на бебето, така че когато се роди, то може да започне да диша самостоятелно..

Но е необходимо време, за да се въведе пълният курс на кортикостероиди и да се позволи на белите дробове да узреят. Следователно, на жена се предписва нифедипин, за да преустанови раждането за 24-48 часа. През това време е просто възможно да се завърши въвеждането на курс на кортикостероиди и значително да се увеличи шансът за преждевременно новородено да оцелее.

Нифедипин обаче може да бъде предписан за спиране на раждането само под лекарско наблюдение. Лекарите трябва непрекъснато да наблюдават сърдечната честота на плода, кръвното налягане, дишането, околоплодните води или загубата на кръв, сърдечната честота на плода, баланса на течностите, нивата на кръвната захар.

Всичко това се прави с причина, лекарите в болницата ще бъдат много чувствителни към това как се чувства бебето и по всяко време ще могат да разположат операционната и да направят цезарово сечение. Следователно токолизата се извършва у дома и се приема нифедипин, за да се забави раждането - в никакъв случай не трябва!

Но трябва да знаете, че резултатът от раждането не винаги ще бъде положителен, дори ако сте успели да спрете контракциите и да предпише лечение..

Често трудът е труден за спиране преди клинично благоприятно време и достатъчно мощно лечение за потискане на маточните контракции може да има странични ефекти върху майката или бебето. Последиците могат да бъдат нежелани или опасни.

Нифедипин се предписва за забавяне на раждането само ако едновременно се инжектира дексаметазон, лекарство, което повишава кръвното налягане (АН)..

При нормално кръвно налягане приемът на големи дози нифидипин, който е антихипертензивно лекарство, е противопоказан, тъй като намаляването на кръвното налягане влияе неблагоприятно на утероплацентарния кръвен поток. Може да бъде придружен от инфаркт на плацентата и развитие на маточно-плацентарна недостатъчност.

Нифедепин за налягане

Има много лекарства за натиск, с много различни ефекти. В акушерството обаче много изследвания са посветени именно на правилния избор на лекарство за натиск, за да не се навреди на бебето и майката..

Като цяло, абсолютно безвредни лекарства за налягане просто не съществуват.

Ако погледнете класификацията на лекарствата, най-безопасните лекарства са категория А. В тази категория няма лекарства за кръвно налягане..

Втората категория е категория В, която включва лекарства, които крият риск от увреждане на плода. В тази категория лекарства: ацебуталол, гуанфацин, изонадрел, метилдоп, пиндолол.

Изследвайки разнообразни изследвания на ефектите от употребата на лекарства за налягане, Международното общество за изследване на артериалната хипертония СЗО (1999) все още препоръчва за продължителна терапия при бременни жени да се използват лекарства като: адренергични блокери - ацебутолол, метопролол, пиндолол и калциеви антагонисти (по-специално нифедепин) ).

Нифедепинът обаче не е безвредно лекарство и е изключително рисковано да се предписва по-рано.

Експериментални проучвания върху животни показват риск от:

 • вродени деформации в ембриони;
 • забавяне на растежа и забавяне на развитието на плода;
 • патология на вътрешните органи на ембриона;
 • замразена бременност.

Не са провеждани проучвания с добро качество за изследване на ефекта върху плода при бременни жени, въпреки че има изолирани руски проучвания, които не потвърждават появата на тератогенни и ембриотоксични ефекти върху плода и новородените деца..

По този начин дори в медицинските кръгове няма консенсус относно безопасността на употребата на нифедипин по време на бременност. И все пак, лекарите считат за възможно да предписват лекарството, но главно на по-късна дата, когато най-важните органи на детето вече са се формирали, и то само за сериозни индикации.

Има само две такива индикации:

 • хипертония
 • извършване на остра токолиза

Нифедипин с маточен тонус

Много препоръки на постсъветските учени пишат, че нифедипин може да се използва за облекчаване на тонуса на матката.

Нито едно изследване не потвърждава, че днес има лекарства за лечение на маточна хипертоничност! Нито no-shpa, нито папаверин, нито магнезия, нито новокаинова блокада, нито нифедипин.

Лечението на исхемично-цервикална недостатъчност е ефективно (прилагане на кръгов шев върху матката, поставяне на песарий и прием на прогестерон), но не и в случай на лечение на заплахата от прекъсване на бременността с нифедипин и други лекарства.

Знам, че много жени предписват нифедипин за себе си, споделят го във форуми, сами определят дозата и се съветват взаимно. Тази ситуация ме плаши. Почти всички лекарства по време на бременност могат да причинят някакъв вид вреда. И нифедипин не е изключение. В ранните етапи можете сериозно да навредите на себе си и на бебето си. Освен това основната цел на това лекарство е да намали кръвното налягане, докато го приемате, е много важно да знаете какво налягане имате, за да не навредите още повече..

Безполезно и опасно е да приемате нифедипин с маточен тонус. Лично аз като практикуващ лекар считам за несигурно да приемам нифедипин в ранните етапи (през 1-ви и 2-ри триместър). Това лекарство може да навреди на плода.

Комбинация от нифедипин и магнезий

Нифедипин не може да се комбинира с магнезий, тъй като признаци на магнезиева интоксикация и прояви на кардиотоксично действие могат да се появят дори на фона на терапевтична плазмена концентрация на магнезий, поради което може да се получи нервно-мускулен блок.

Препаратите за магнезия не се предписват заедно с нифедипин за спиране на раждането, освен това има сериозни доказателства, че магнезият не е в състояние да спре раждането, а само отслабва контракциите на матката.

Основното му приложение е лечението на прееклампсия и дори тогава е краткосрочно (използването на интравенозни капкови инжекции не повече от 78 часа преди раждането и 48 часа след раждането).

Използването на магнезий в началото на бременността е придружено от сериозни странични ефекти върху плода и майката.

При майката магнезият може да причини усложнения като:

 • гадене, горещи вълни
 • главоболие
 • виене на свят
 • зрително увреждане
 • нарушение на дихателните и сърдечните функции
 • както и белодробен оток

Освен това магнезият по никакъв начин не влияе на хипертоничността на матката, въпреки факта, че капкомерите с магнезия се предписват много често в нашите болници..

Папаверин и генипрал с тонус на матката

Папаверинът е едно от лекарствата, което няма ефект върху контрактилната активност на матката. Това е като водата, само че има странични ефекти. Следователно няма смисъл да се използва при хипертоничност на матката.

Генипрал, подобно на нифедипин, е токолитик, тоест използва се за спиране на раждането. Това лекарство обаче има далеч по-сериозни странични ефекти от нифедипин. Следователно, в случаите, когато раждането трябва да бъде спряно, по-добре е да използвате нифедипин..

При хипертоничност на матката генипралът не е ефективен. Така че няма смисъл да го приемате.

Противопоказания за прием на нифедипин

 • свръхчувствителност към активната съставка и други компоненти на лекарството;
 • остра фаза на миокарден инфаркт;
 • ниско налягане;
 • кардиогенен шок;
 • сърдечна недостатъчност в стадия на декомпенсация;
 • тежка аортна стеноза.

Странични ефекти от приема на лекарството

 • хиперемия на кожата;
 • подуване и зачервяване на ръцете;
 • подуване на долните крайници (като глезени и подбедрици);
 • главоболие;
 • повишена умора;
 • рязък спад на налягането;
 • сърдечна недостатъчност;
 • храносмилателни разстройства (диария, запек, гадене);
 • алергични прояви (уртикария, сърбеж).

ЗАКЛЮЧЕНИЯ:

Обобщаваме всичко, което анализирахме днес върху нифедипин:

 1. Това е опасно лекарство и може да бъде предписано само от лекар. Възложете си го - в никакъв случай.
 2. Обосновано използването на нифедипин при хипертония и токолиза.
 3. Не може да се комбинира с магнезия.
 4. Нито ginepral, нито no-shpa, нито магнезия, нито папаверин, нито нифедипин не помагат при хипертоничност на матката.

"Нифедипин" по време на бременност: инструкции за употреба

Поради повишения тонус на матката и сърдечно-съдови патологии, раждането може да започне по-рано от необходимото. За да се запази бременността и да се подобри общото състояние на бъдещата майка, лекарят може да предпише "Нифедипин". Такова лекарство се е доказало добре с повишено кръвно налягане и ангина пекторис, но по време на раждането на дете, употребата му изисква повишено внимание и медицински контрол.

Характеристики на лекарството и неговото действие

Нифедипин се предлага под формата на таблетки от няколко фармацевтични компании. Те се продават в блистери и полимерни кутии от 10, 20 или повече. Една таблетка съдържа 10 mg от активното вещество, което също се нарича нифедипин. Спомагателните компоненти на лекарството са талк, желатин, целулоза, лактоза и други съединения, поради което таблетката е плътна (списъкът на тези компоненти се различава от производителя до производителя).

Лекарството принадлежи към блокерите на калциевите канали, тъй като това е основният му механизъм на действие, поради което калцият по-бавно навлиза в гладкомускулните клетки. Последицата от ефекта върху такива клетки в съдовите стени ще бъде намаляване на съдовия тонус, което води до хипотензивен ефект и разширяване на артериите. Антиангинозното действие на "Нифедипин" се дължи на ефекта му върху кардиомиоцитите и коронарните съдове..

По време на бременност се изисква ефектът на активната съставка на таблетките върху гладката мускулатура на матката, поради което лекарството се използва за токолиза - потискане на контракциите, ако са започнали по-рано от очакваното. Под въздействието на "Нифедипин" честотата и амплитудата на контракциите бързо намаляват, основният тонус на миометриума намалява.

Когато се предписва на бъдещи майки?

Употребата на "Нифедипин" по време на бременност често е търсена, когато съществува риск от преждевременно раждане. Преждевременното раждане се счита за започнало в периода на бременност от 28 до 37 седмици, когато плодът все още не е набрал необходимата маса и белите дробове на бебето все още не са узрели за самостоятелно функциониране. Раждането през този период е изпълнено със сериозни патологии и дори смърт на бебе, така че лекарите се опитват да спрат контракциите с лекарства. И "Нифедипин" се показа добре като токолитик, а също така провокира странични ефекти много по-рядко от други средства за отпускане на мускулната мембрана на матката.

Това лекарство често се избира, ако бъдещата майка има високо кръвно налягане и признаци на прееклампсия..

Позволено ли е по време на бременност?

В анотацията към таблетките можете да прочетете, че "Нифедипин" е забранен по време на бременността. Въпреки това, както у нас, така и в чужбина, това лекарство се използва по време на бременност в продължение на няколко десетилетия. Той се категоризира като С, тъй като в ранните етапи може да провокира аномалии в развитието на ембриона (странични ефекти са установени при животни). Следователно, през 1-ви триместър "Нифедипин" жените в позицията не са предписани.

Лекарството е разрешено да се използва по време на бременност не по-рано от 16-та седмица, когато рискът от излагане на плода намалява. Няма проучвания за ефекта на такова лекарство върху бременни жени, но очакваните ползи от Nifedipine могат, въпреки всички рискове, да оправдаят употребата на такова лекарство. Чуждестранните лекари признават ползите от използването на "Нифедипин" за бременни жени, които имат аномалии в състоянието на сърдечно-съдовата система.

В нашата страна и съседните страни такова лекарство и неговите аналози по отношение на активното вещество се търсят и при заболявания на сърцето и кръвоносните съдове, както и при повишен тонус на матката през 2 и 3 триместър. През първите 14-15 седмици от бременността такова лекарство е забранено, тъй като дори потенциалната му полза не надвишава риска за развитието на плода. По време на периода, когато органите на трохите едва започват да се развиват, "Нифедипин" може да се превърне в онзи отрицателен външен фактор, който ще доведе до следните отклонения:

 • появата на вродени аномалии в плода;
 • изоставане в развитието и растежа;
 • нарушение на функциите на вътрешните органи на детето;
 • избледняваща бременност.

От 16 до 17 седмици лекарствата вече не представляват толкова сериозна заплаха за бебето, както през първия триместър, следователно, когато става въпрос за запазване на бременността, назначаването на "Нифедипин" е оправдано. В случай на хипертония, плодът може да страда от хипоксия и рискът от избледняване на бременността се увеличава.

Ето защо, ако имате спазми в коремната болка и кървави отделяния, важно е незабавно да посетите лекар. На по-късна дата специалистът първо ще направи преглед, ще оцени състоянието на жената. Ако лечението с Нифедипин е от полза, такова лекарство ще бъде предписано.

Противопоказания

Употребата на "Нифедипин" е забранена не само в началото на бременността, но и в ситуации като:

 • ако бъдещата майка има ниско кръвно налягане (с хипотония със систолно кръвно налягане под 90 mm Hg);
 • ако жената е диагностицирана с тежко сърдечно заболяване, довело до сърдечна недостатъчност;
 • ако пациентът има аортна стеноза;
 • ако жената не понася "Нифедипин" или някаква спомагателна съставка на таблетките.

Тежките нарушения на черния дроб или бъбреците при бъдещата майка са причина за по-внимателно проследяване на състоянието на пациента по време на лечението.

В случай на сериозни заболявания на тези органи, приемът на "Нифедипин" е допустим само в болница, а високите дози са противопоказани. Причината за контрол на реакцията към лекарството също трябва да бъде захарен диабет, хиповолемия, хемодиализа, нарушения на кръвообращението в мозъка и някои други проблеми.

Странични ефекти

Докато приемате "Нифедипин", може да има странични ефекти като:

 • леко увеличаване на честотата на сърдечните контракции;
 • усещане за сърцебиене;
 • зачервяване на кожата;
 • зачервяване на лицето;
 • усещане за топлина;
 • понижаване на кръвното налягане;
 • подуване на крайниците;
 • повишена активност на чернодробните ензими;
 • гадене;
 • втечняване на изпражненията;
 • киселини в стомаха;
 • главоболие;
 • кожен обрив и други алергични реакции.

Ако се появят тези или други негативни симптоми, трябва незабавно да се консултирате с лекар, който трябва да определи дали лекарството трябва да бъде отменено, и също така да изберете подходящ заместител.

Как да използвам?

Схемата на употреба, единична доза, честота на приемане на хапчета и продължителност на лечението се определят индивидуално, въпреки че инструкциите за употреба са приложени към лекарството. Лекарят взема предвид историята и състоянието на жената, продължителността на бременността, наличието на съпътстващи патологии. Категорично е забранено да започнете да пиете "Нифедипин" самостоятелно, да променяте дозата или да отменяте лекарството без разрешение, тъй като подобни действия могат да доведат до необратими последици за бебето и бъдещата майка.

Лекарството може да се използва в продължение на няколко дни или няколко седмици. Точният курс на лечение се определя от лекуващия лекар. Лекарството се приема през устата след хранене, измито с обикновена вода. В случай на ангина пекторис или високо кръвно налягане, таблетката трябва да се засмуче под езика. Ако лекарството се погълне, е допустимо да се дъвче таблетката за по-бърз терапевтичен ефект..

Важно! След приема му е най-добре да останете в легнало положение известно време, тъй като понижаването на кръвното налягане е една от най-честите нежелани реакции при употребата на Нифедипин. По правило такъв страничен ефект не пречи много на бъдещите майки, тъй като при заплахата от прекъсване на бременността те спазват почивка в леглото.

Оттеглянето на лекарството трябва да бъде постепенно. Ако внезапно спрете да приемате хапчетата, може да развиете симптоми на отнемане. Що се отнася до лекарствените взаимодействия, има много ограничения за употребата на "Нифедипин", например, ако приемате това лекарство заедно с бета-блокери, можете да предизвикате силен спад на кръвното налягане и дори да провокирате сърдечна недостатъчност. Съвместимостта с "Нифедипин" на лекарства, които бременната жена вече приема, трябва да бъде изяснена преди започване на лечението.

Отзиви

Жените, на които е предписан "Нифедипин", докато носят дете, оставят предимно положителни отзиви за него. Те подчертават ефективността на лекарството за поддържане на бременност, особено ако бъдещата майка има високо кръвно налягане. Неговите плюсове включват ниска цена и наличност, а сред минусите обикновено се споменава появата на странични ефекти..

Аналози

Аналозите на "Nifedipine" по отношение на активното вещество включват "Cordipin", "Corinfar", "Cordaflex", "Adalat" и други лекарства. Всички те могат да се използват изключително под наблюдението на специалист. Изборът на такова лекарство, което да замести "Нифедипин", трябва да бъде съгласуван с Вашия лекар. Ако е необходимо да се предпише на бременна жена лекарство, което може да замести "Нифедипин", вземете предвид клиничната картина, гестационния период и състоянието на пациента. В зависимост от показанията, лекарят може да предпише няколко аналога.

 • "Джинипрал". Такъв инжекционен разтвор се инжектира във вената, ако има заплаха от преждевременно раждане или спонтанен аборт, както и в случай на проблеми по време на раждането. Лекарството е противопоказано до 22-та седмица, а на по-късна дата се използва само под наблюдението на лекари със строги показания.

Нифедипин по време на бременност: инструкции, дозировка и рецензии

Бременността е труден период за жената, тъй като в тялото й се случват сериозни промени, придружени от влошаване на здравето на фона на отслабен имунитет, развитие на хронични заболявания. В някои случаи е невъзможно да се направи без лекарства. Ако се открие повишен тонус на матката, работата на сърдечно-съдовата система се нарушава, по време на бременност се използва Нифедипин. Трябва да знаете всички свойства и правила за приемане на това лекарство, какъв ефект има върху развиващото се дете и върху бъдещата майка.

Инструкции за употреба

Лекарството принадлежи към токолитичната група, предотвратява свиването на мускулните структури на матката. Благодарение на това свойство се предписва за премахване на маточната хипертоничност, в резултат на което се предотвратява преждевременното раждане. Доскоро лекарството се използваше от лекарите само за облекчаване на пристъпите на ангина, понижаване на високото кръвно налягане.

В акушерството бяха използвани други токолитични агенти, които имат тератогенен ефект върху развиващия се плод. Сега Nifedipine се предписва на жени, носещи дете, тъй като се характеризира със странични ефекти, които се проявяват в екстремни случаи.

Ефект върху женското тяло, състав

Нифедипин е антагонист на калциевите йони, когато попадне в тялото има мощен ефект върху съдовата система. Основният компонент на лекарството е нифедипин, който премахва болката в гърдите (ангина пекторис) и стабилизира високото кръвно налягане. Когато попадне в кръвта, лекарството предотвратява трансмембранното движение по гладката структура на калция. Развитието на хипокалциемия обаче не се наблюдава, тъй като нивото на калциевите йони във венозната кръв не е нарушено. Активната съставка насърчава леко разширени вени, което води до премахване на коронарния спазъм.

Калцият допринася за свиването на матката, поради което е показано неговото използване, за да се елиминира хипертоничността на този орган, опасни патологични контракции. Под действието на Нифедипин съпротивлението на периферните вени и артерии намалява, поради което налягането, причинило хипертоничната криза, систематично намалява.

Важно! Лекарството не допринася за промяна в следните кръвни параметри: ниво на липидите, количеството пикочна киселина, захари.

Ако лекарството се приема през устата, то бързо се абсорбира в стомашно-чревния тракт, докато взаимодейства с плазмените протеини. Смилаемостта варира в границите - 60-97%, необходимата терапевтична доза от активното вещество се концентрира в кръвта след 30-90 минути. Що се отнася до началото на действието на лекарството, то започва да се усеща в рамките на 20 минути, терапевтичният ефект се наблюдава в продължение на 4 до 8 часа. Формата на освобождаване на лекарството е представена от таблетки, инжекционен разтвор за интравенозно приложение. Екскрецията на почти 80% от лекарството се извършва с помощта на бъбреците след няколко часа след употребата му.

Интересен факт! Броят на преждевременните раждания, когато има хипертоничност на матката в гестационния период от 18 до 33 седмици, значително намалява след лечение с Нифедипин в продължение на 7 дни.

Наред с активния елемент, препаратът съдържа примеси под формата на магнезиев стеарат, пшенично нишесте, лактоза монохидрат, желатин, захарин, талк, полисорбат, макрогол, оцветители.

Списъкът на спомагателните химически елементи е доста голям. Някои от тях могат да повлияят неблагоприятно на здравето на бременна жена, което трябва да се има предвид по време на лечението с Нифедипин:

 • Глицеролът, който е част от него, може да доведе до разстройство на храносмилателната система, периодични атаки на главоболие.
 • При галактоземия и дефицит на лактоза, описаното лекарство, поради съдържащата се лактоза, може да влоши състоянието на пациента.
 • Жълтите багрила често са причина за различни алергични реакции, по-специално подуване, уртикария, астматични пристъпи.
 • Ако жената има непоносимост към глутен или цьолиакия, нифедипин е противопоказан поради съдържанието на пшенично нишесте.
 • Нежеланите реакции се влошават от действието на натуралния сок от грейпфрут.

В какви случаи се предписва Нифедипин

Това лекарство се използва широко за предотвратяване на такива патологични процеси:

 • Съществена първична хипертония.
 • Ангина пекторис.

Що се отнася до бременността, описаното лекарство се използва за такива усложнения:

 • Повишен тонус на матката.
 • Със заплахата от преждевременно раждане.
 • Гестоза в късния период.
 • Артериална хипертония.

Относно противопоказанията

В инструкциите, приложени към лекарството, едно от основните противопоказания е бременността. Въпреки това, Нифедипин се използва в гинекологията, когато съществува реална заплаха за живота на развиващото се дете и бъдещата майка. Други противопоказания, които си струва да се отбележат:

 • Нестабилна стенокардия.
 • Критично нисък обем на кръвта или хиповолемия.
 • Аортна стеноза.
 • История на инфаркт.
 • Ненормално ниско кръвно налягане.
 • Период на кърмене.
 • Индивидуална непоносимост към някой от компонентите на лекарството.
 • Лечение на базата на рифампицин.

Практиката показва, че бременните жени обикновено понасят действието на Nifedipine, ако е необходимо лечение. В сравнение с лекарства от подобна група, той не провокира изпотяване и гадене, атаки на задух. Само в единични случаи се проявява влошаване на състоянието, при което жените трябва да откажат терапия на базата на нифедипин. От статистическите данни е известно, че децата, чиито майки са приемали описаното лекарство по време на бременност, не са податливи на депресивни синдроми, обструктивна жълтеница. Те нямат заболявания на червата, кръвоизливите в мозъка се развиват в изключителни случаи..

С изключително внимание, Nifedipine се предписва на пациенти с диагноза дисфункция на кръвния поток (има нестабилна динамика), хипотонията прогресира. Ако се наблюдават патологични процеси от бъбреците, черния дроб, диагностицира се захарен диабет, лечението въз основа на описаното лекарство е потенциално опасно.

Съвет! В началото на курса на лечение, когато тялото се адаптира към действието на лекарството, бременната жена може да покаже обща слабост, придружена от замаяност. С течение на времето тези симптоми изчезват, но е по-добре да се откажете от шофирането.

Относно страничните ефекти

Ако се появят, причината за това е рязко разширяване на вените и артериите. Но след няколко дни състоянието на пациентите обикновено се стабилизира. Възможните нежелани реакции включват следното:

 • Повтарящи се главоболия.
 • Хиперкалиемия.
 • Повръщане с предшестващо гадене.
 • Повишена тревожност с нарушение на съня, проява на треперене в крайниците. В някои случаи, напротив, прекомерна сънливост, придружена от чувство на слабост.
 • Тахикардия със синкоп.
 • Зрително увреждане, в редки случаи, кървене от очите.
 • Cardiopalmus.
 • Непредвидени приливи и отливи.
 • Сърдечен удар.
 • Пресипналост с кървене от носа.
 • Жълтеница, алергични обриви.
 • Стомашно-чревни нарушения (диария или запек).
 • Повишена телесна температура.
 • Мускулен спазъм.

Такъв списък с нежелани реакции е посочен в инструкциите за употреба на Nifedipine, той алармира всяка жена, особено ако тя носи бебе. На практика обаче подобни здравословни проблеми са изключително редки..

Схема на лечение по време на бременност

Последиците от лечението за дете в утробата могат да бъдат много разочароващи, тъй като лекарството навлиза в кърмата и е в състояние да премине плацентарната бариера. Следователно дозировката е внимателно подбрана от лекуващия лекар, който посочва продължителността на курса на лечение, като се вземат предвид общото състояние на бременната жена, резултатите от кръвния тест.

Обикновено Нифедипин се приема по 1-2 таблетки 2 пъти през деня. Максимално допустимата дневна доза е 6 таблетки (60 mg). Терапевтичният курс, в зависимост от състоянието на пациента, може да варира от 1 до 6 седмици. Ако продължителността на лечението надвишава 3 месеца, се развива резистентност към активното вещество.

Важно! Що се отнася до бионаличността на нифедипин, тя не се променя с количеството приета храна

1-ви триместър

Приемът на лекарството през първите седмици след зачеването на дете може да провокира развитието на усложнения под формата на:

 • Дисфункция на вътрешните органи.
 • Вродени патологии при бебе.
 • Вътрематочна смърт.
 • Изоставане на детето в развитието и растежа.
 • Избледняваща бременност.

Приемът на Нифедипин по време на раждане на бебе (с тонус) е насочен към комплексното елиминиране на хипертония, което води до кислороден глад, сърдечна недостатъчност и бъбречна недостатъчност.

2-ри и 3-ти триместър

По-безопасно е да се използва описаното лекарство за терапевтични цели за бременни жени през втория триместър и през третия. През този период полагането на всички органи на детето за последващо развитие е почти завършено. Но евентуалните рискове не трябва да се отхвърлят, съответно и лечението се предписва от квалифициран специалист и само при спешни ситуации.

В някои случаи има спешна необходимост от удължаване на бременността със 7-10 дни за прилагане на кортикостероидна терапия, насочена към предотвратяване развитието на усложнения при бебето. Такова лечение на базата на нифедипин обикновено се провежда между 24 седмици и 34 (в някои случаи 36) гестационна седмица.

Отзиви

Жените, които са преминали терапевтичен курс, базиран на нифедипин, оставят много положителни отзиви за ефекта на това лекарство.

През втория триместър на бременността внезапните скокове на кръвното налягане започнаха да се тревожат. Лекуващият лекар препоръча курс на лечение с нифедипин. Бях разтревожен от странични ефекти, но все пак изпих лекарството. Хипертонията "се успокои", а показателите на кръвното налягане останаха в нормалните граници. Не открих дискомфорт от действието на лекарството.

Катерина, на 24 години

Когато започнах да приемам Нифедин, както е предписано от лекаря, по кожата се появи обрив, причиняващ силен сърбеж. След коригиране на дозата неприятната алергия изчезна. Важно е преди да вземете лекарството да прецените възможните рискове и необходимостта от лечение, да се консултирате със специалист.

По време на бременността матката ми беше в тонус. Първоначално взех лекарството Ginipral, но нямаше подобрение в здравето ми. Тя реагира изключително предпазливо на предписания нифедипин, той имаше твърде много странични ефекти, тя се страхуваше за развитието на бебето. Всичко завърши успешно, детето расте здраво!

Още през 3 триместър развих тежка токсикоза, срещу която кръвното ми налягане започна рязко да се покачва. Чувствах се просто отвратително. Лекарят е предписал Нифедипин в минимални дози - 1 таблетка / ден. Бях много притеснен за здравето на детето, тъй като отзивите за това лекарство са двусмислени. Лечението ми беше успешно, кръвното ми се стабилизира.

На 29-та седмица от бременността се разви хипертония и имаше реална заплаха от спонтанен аборт. След назначението Нефидипина не знаеше какво да прави, тъй като не беше безопасно да го вземе на такава позиция. Лечението започна с тревожност и страх, но всичко мина добре. Раждането е станало навреме, бебето е напълно здраво, чувствам се добре.

Всяко лекарство е опасно, докато носите бебе. Но в такива моменти често се нарушава работата на жизненоважни органи и системи в тялото на жената. Употребата на Нифедипин по време на бременност е необходима мярка, която поддържа здравето на бъдещата майка на правилното ниво, осигурявайки нормалното развитие на бебето.

Нифедипин е популярно лекарство за хипертония. Бързо за лекарствата. Нифедипин Бременност и кръвно налягане

Нифедипин по време на бременност

В съвременния свят, колкото и да е тъжно, едва ли има поне един абсолютно здрав човек. Лоши условия на околната среда, наследствени заболявания, недохранване, нездравословен начин на живот - причините за това състояние на нещата могат да бъдат изброявани безкрайно. Болестите, провокирани от тези и други фактори, особено се чувстват по време на бременност. И тогава трябва да приемате определени лекарства. Днес ще говорим за лекарство като нифедипин..

Използва ли се нифедипин по време на бременност и с каква цел??

Нифедипин има съдоразширяващ ефект и се използва в кардиологията. Въпреки факта, че инструкциите за лекарството казват, че е противопоказано за бременни жени и кърмачки, нифедипин все още се използва при бременни жени със сърдечни заболявания. Много често това лекарство се предписва за облекчаване на хипертоничност на матката, за да се намали заплахата от спонтанен аборт. Но се предписва само след 16 седмици. През първите три месеца от бременността те се опитват да не предписват лекарство, тъй като лекарите не са сигурни в безопасността му за бебето на този етап.

Нифедипин се предписва и при нестабилно кръвно налягане по време на бременност. Редовната му употреба ви позволява да контролирате кръвното налягане, за да намалите риска от обостряне на сърдечно-съдови заболявания. Този проблем не може да бъде пренебрегнат по никакъв начин, тъй като сърдечно-съдовите заболявания могат да причинят преждевременно раждане или смърт на бъдещата майка.

При бременни жени артериалната хипертония бива два вида: хронична или придобита. Хроничната хипертония се развива много преди бременността, а придобитата хипертония се появява за първи път, когато бременността вече е започнала. Придобитата хипертония, като правило, се влошава след 20-та седмица на бременността и може да причини сериозни усложнения, по-специално късна токсикоза, оток и неврологични нарушения. Ако формата не е много тежка, се предписва нифедипин. Това лекарство осигурява плавно, но в същото време, стабилно намаляване на кръвното налягане. Освен това, като приемате лекарството, можете да подобрите мозъчния кръвоток..

Можете да си купите нифедипин в аптека само с рецепта. Лекарят предписва индивидуално схемата на лечение. Таблетките се препоръчва да се приемат с много вода, поне пълна чаша.

Безопасен ли е нифедипин по време на бременност

Високото кръвно налягане се среща при 5-15% от бъдещите майки и значително усложнява хода на бременността. Хипертонията може да доведе до неприятни последици като сърдечни заболявания, преждевременно раждане и спонтанен аборт. Бременните жени обаче се страхуват не по-малко от приемането на мощни лекарства, в анотациите, към които са изброени редица противопоказания и нежелани реакции. Тези опасения се отнасят и за такова разпространено лекарство като нифедипин..

Състав и действие на нифедипин

Активният компонент на лекарството е нифедипин, вещество, принадлежащо към класа бавни блокери на калциевите канали. Лекарството има антихипертензивни и антиангинални свойства, тоест понижава кръвното налягане и предотвратява пристъпите на ангина. Употребата му помага за подобряване на благосъстоянието при заболявания на сърдечно-съдовата система..

Когато бременна жена влезе в тялото, лекарството преминава към:

 • блокиране на калциевите отлагания по стените на кръвоносните съдове;
 • разширяване и подобряване на еластичността на кръвоносните съдове;
 • намаляване на броя на сърдечните удари;
 • намаляване на нуждите от миокарден кислород;
 • понижаване на високо налягане;
 • отстраняване на излишния натрий и калий;
 • отпускане на маточните мускули.

Когато се приема през устата, лекарството се абсорбира бързо и напълно, прониквайки в общия кръвен поток, а оттам в централната нервна система и през плацентарната бариера.

Нифедипин намалява високото кръвно налягане

Ефектът на Нифедипин започва средно 20 минути след консумация (дъвченето ускорява ефекта) и продължава 4-6 часа.

Възможни ли са отрицателните последици от приема на лекарството за жената и плода?

Официалните насоки конкретно отбелязват, че лекарството е забранено за употреба по време на бременността и по време на кърмене. По този начин пред жените и здравните специалисти възниква въпросът дали си струва да приемате Нифепидин по време на бременност..

Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) класифицира това лекарство като категория В. Тоест, лекарството все още може да се предписва на бременни жени, ако очакваната полза значително надвишава възможната вреда за плода..

Експериментални проучвания върху животни показват риск от:

 • вродени деформации в ембриони;
 • забавяне на растежа и забавяне на развитието на плода;
 • патология на вътрешните органи на ембриона;
 • замразена бременност.

Експерти от Руския национален изследователски медицински университет обаче дават други данни: приемът на Нифедипин не увеличава честотата на вродени аномалии при бебета, чиито майки са приемали лекарството в началото на бременността. В допълнение, дългосрочното наблюдение на кърмачета, чиито майки са използвали лекарството през втория и третия триместър, не потвърждава появата на тератогенни и ембриотоксични ефекти върху плода и новородените деца..

По този начин дори в медицинските кръгове няма консенсус относно безопасността на употребата на нифедипин по време на бременност. И все пак, лекарите считат за възможно да предписват лекарството, но главно на по-късна дата, когато най-важните органи на детето вече са се формирали, и то само за сериозни индикации.

Кога и защо таблетките нифедипин се предписват по време на бременност

Така че, лекарят предписва това лекарство за бременни жени само в екстремни случаи. Такова категорично указание през периода на раждането на дете може да бъде:

 • високо кръвно налягане, което се облекчава слабо от други лекарства;
 • хипертоничност на матката;
 • ангина пекторис;
 • хипертонична криза.

Трябва да се добави, че бременната жена има два вида високо кръвно налягане: хронично или придобито (гестационно). Хроничната хипертония се появява още преди зачеването, а придобитата хипертония се появява по време на бременност, най-често през втория триместър.

Ако женското тяло вече се е адаптирало към хроничната форма, то гестационният може да доведе до сериозни усложнения - оток, късна токсикоза, еклампсия, съчетана с конвулсии. В този случай лекарите предписват нифедипин, който помага за плавно, но стабилно понижаване на кръвното налягане и подобряване на мозъчния кръвоток. В акушерската и гинекологичната практика лекарството се използва и като токолитик (вещество, което спира преждевременното раждане) със заплаха от прекъсване на бременността.

При високо кръвно налягане рискът от спонтанен аборт съществува при 25% от жените. В този случай Нифедипин е особено ефективен..

Противопоказания и странични ефекти от инструкциите

Така че лекарите обикновено се въздържат да предписват това лекарство през първия и втория триместър на бременността. Също така, Нифедипин е забранен за употреба от бъдещата майка, ако лекарят диагностицира:

 • свръхчувствителност към активната съставка и други компоненти на лекарството;
 • остра фаза на миокарден инфаркт;
 • ниско налягане;
 • кардиогенен шок;
 • сърдечна недостатъчност в стадия на декомпенсация;
 • тежка аортна стеноза.

Приемът на Нифедипин понякога се придружава от появата на нежелани реакции. Сред основните са:

 • хиперемия на кожата;
 • подуване и зачервяване на ръцете;
 • подуване на долните крайници (като глезени и подбедрици);
 • главоболие;
 • повишена умора;
 • рязък спад на налягането;
 • сърдечна недостатъчност;
 • храносмилателни разстройства (диария, запек, гадене);
 • алергични прояви (уртикария, сърбеж).

Нежеланите реакции са по-чести в самото начало на лечението. Ако се появят тези и други нежелани последици, е необходимо спешно да се свържете с лекуващия лекар, за да промените дозата или напълно да отмените лекарството.

Как да го използвате правилно, за да избегнете негативно влияние

Не е за нищо, че лекарството се отпуска в аптечните вериги стриктно по лекарско предписание, тъй като точната дозировка и продължителността на курса на лечение могат да бъдат определени само от лекаря, водещ бременността, въз основа на водещия синдром и здравословното състояние на бъдещата майка.

Лекарството се произвежда под формата на таблетки и под формата на разтвор (не се предписва за бременни жени). Всяка таблетка съдържа 10 mg нифедипин. Инструкциите показват, че максимално разрешената дневна доза не трябва да надвишава 120 mg. На теория курсът може да продължи до един месец и половина.

Лекарят може да препоръча на пациента да приема таблетките сублингвално (поставя се под езика и изчаква разтваряне) или вътре. Начинът на приложение зависи от показанията.

Таблетките на основата на нифедипин се произвеждат от производители в различни дози и форми, има ретард таблетки с удължено действие. Не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар кое лекарство Ви е предписано..

Когато използвате Нифедипин, трябва да помните, че:

 • приемането му увеличава изпотяването, така че хапчето се измива с много чиста вода - поне 1 чаша;
 • неговата ефективност намалява значително при едновременното приложение на калциеви препарати поради антагонистично взаимодействие;
 • курс на лечение, комбиниран с магнезий, често води до мускулна слабост, объркване, затруднено дишане.

В допълнение, лечението с Нифедипин трябва да бъде прекратено постепенно. Внезапното отхвърляне на лекарството е изпълнено с появата на такъв неприятен ефект като синдром на отнемане.

Какво може да бъде заменено

Нифедипин е сериозно медицинско лекарство, предписвано по време на бременност само в изключителни случаи. Някои жени отказват да приемат лекарството, въпреки назначаването на лекар. Понякога възниква въпросът за заместването, ако бъдещата майка има непоносимост към компонентите на лекарството. По-долу ще разгледаме лекарства, които лекар може да предпише на жена с повишен тонус и заплаха от спонтанен аборт..

Таблица: лекарства, използвани при проблеми с кръвното налягане и заплаха от прекъсване на бременност при бъдещи майки

ИмеФорми за освобождаванеАктивно веществоПоказанияПротивопоказанияПриложение по време на бременностприблизителни разходи
ПапаверинРектални супозиторииПапаверин хидрохлорид
 • Хипертоничност на матката;
 • риск от спонтанен аборт;
 • гестоза.
 • AV блок;
 • Глаукома;
 • тежка чернодробна недостатъчност;
 • непоносимост към папаверин.
Безопасността и ефективността на папаверин не е установена.От 34 рубли
Джинипрал
 • Хапчета;
 • решение;
 • концентрат.
Хексопреналин сулфат
 • Предотвратяване на преждевременно раждане с усилени или чести контракции без изглаждане на шийката на матката или отваряне на фаринкса на матката;
 • заплахата от преждевременно раждане.
 • Тиреотоксикоза;
 • миокардит;
 • сърдечна исхемия;
 • артериална хипертония;
 • тежко чернодробно и бъбречно заболяване;
 • закритоъгълна глаукома;
 • маточно кървене, преждевременно отлепване на плацентата;
 • непоносимост към компоненти.
Противопоказан за употреба през първия триместърОт 160 рубли
Не-shpa
 • Хапчета;
 • решение.
Дротаверин хидрохлорид
 • Риск от спонтанен аборт;
 • преждевременно раждане;
 • спазми на маточния фаринкс по време на раждане;
 • Трудности при отваряне на шийката на матката
 • тежък следродилен труд.
 • Бъбречна недостатъчност;
 • тежка чернодробна недостатъчност;
 • тежка сърдечна недостатъчност;
 • непоносимост към компонентите;
 • непоносимост към галактоза (за таблетки).
Според показанията на лекаря
От 56 рубли
Магнелис В6Хапчета
 • Магнезиев лактат;
 • пиридоксин хидрохлорид.
 • Хипертоничност на матката;
 • рискът от преждевременно раждане;
 • риск от спонтанен аборт;
 • ранна токсикоза;
 • късна гестоза.
 • Тежка бъбречна недостатъчност;
 • фенилкетонурия;
 • свръхчувствителност към компоненти.
Без ограниченияОт 325 рублиУтрожестанКапсулиЕстествен прогестерон
 • Предотвратяване на прекъсване на бременност;
 • риск от спонтанен аборт.
 • Свръхчувствителност към компоненти;
 • остър флебит;
 • риск от тромбоза;
 • кървене от гениталиите;
 • чернодробно заболяване.
Показани в I и II триместърОт 352 рубли

Фотогалерия: Нифедипинови заместители, предписани за повишен тонус на матката

Прегледи на жените за употребата на нифедипин

Какво неприятно нещо - хипертоничност на матката по време на бременност. Най-неприятното при него е дискомфортът в долната част на корема и като цяло в корема. Тя дърпа, след това се спуква, после хленчи. Стигнах до болницата, предписаха ми Нифедипин. Той предотвратява свиването на матката и в същото време премахва напрежението в матката. Нифедипин трябва да се приема с повишено внимание от тези с ниско кръвно налягане, тъй като може да го понижи още повече. Като цяло, Нифедипин се понася добре от бременни жени. Както ми обясни акушер-гинекологът, те са по-нежни от Гинипрал например. Вторият има много странични ефекти. По-добре е, разбира се, да не се сблъсквате с подобни проблеми, но в крайна сметка, ако това ви е засегнало, консултирайте се с Вашия лекар. И все пак... нюанс. Приемайки Нифедипин, имате нужда от пълноценна почивка и почивка в леглото. Не се разболявай!

бобошо
http://otzovik.com/review_971063.html

Пия Nifedipine, прехвърлих го от No-shpy и Papaverin, дълго време на него, пия сутрин и вечер. Лекарят ме предупреди да не затварям инструкциите към него... И лекарят ме предупреди, че е необходимо да го купя, няма аналози!

Chochinna **
http://eva.ru/pregnancy/messages-2294485.htm

Нифедипин не засяга детето по никакъв начин. Просто у нас тя все още не е толкова широко използвана, затова се извайват анотации. Всъщност той е дори по-добър по тон от Гинипрал, особено от натиск. Така че пийте това, което лекарят е поръчал.

заполя
https://www.u-mama.ru/forum/waiting-baby/pregnancy-and-childbirth/373346/index.html

Изписаха ми и Нифедипин с тонус от 20-та седмица на бременността. Нифедипин, подобно на Гинипрал, принадлежи към групата на токолитичните лекарства, които отпускат сърдечния мускул, тъй като матката също е мускул, поради което ефектът на Нифедипин върху него е подобен. Също така има по-малко странични ефекти от Nifedipine, отколкото от Ginipral.

Тигрюша
http://www.babyplan.ru/questions/17229-nifedipin-ot-tonusa/

Опитах се да взема Нифедипин... След 20 минути стомахът ми омекна, след около час налягането спадна от 80 до 50... Сърцебиене 100, главата ме болеше, извика гинеколога, предписа малка доза кофеин, налягането е нормално сега, Нифедипин беше отменен... Почивката в леглото само помага, ставам до тоалетната и ям, пак стомахът ми е като камък... Това лекарство не ме устройваше, въпреки че тонусът наистина премахва... Пак ще приемам No-shpa, Папаверин, Magne B6... Въпреки че ефектът от тях е малък.

Айза Долматова
http://www.stranamam.ru/post/7740588/

Изписаха ми и Нифедипин, пих го три седмици и не забелязах никакъв ефект. Но Ginipral ми помогна много по-добре. Имам много по-малко тон от Ginipral.

kisa1234
http://forum.materinstvo.ru/index.php?showtopic=1738117

Видео: кръвно налягане по време на бременност

Нифедипин е вазодилататор, понякога предписван на бременни жени с високо кръвно налягане и хипертоничност на матката. Официалното ръководство обаче отбелязва, че това лекарство е противопоказано по време на бременността. Лекарите все още спорят относно целесъобразността на употребата му при бъдещи майки. Във всеки случай е необходимо да приемате лекарството само според указанията и под наблюдението на лекар. Нифедипин обикновено се използва в края на бременността и само при сериозни показания.