Такава диагностика като ултразвуков скрининг трябва да бъде предавана на всяка бременна жена три пъти през целия период. За първи път се предписва на 12-та седмица от бременността. По-рано или по-късно извършването на този вид изследвания може да даде неточна информация. Ултразвуковият скринингов преглед се прави отново през 2 и 3 триместър. При наличие на определени индикации или желание на бъдещата майка ултразвуковата диагностика може да се извърши непредвидено.

За период от 12 седмици резултатите от изследването стават пълна информация за развитието на плода и всички негови жизненоважни органи. След ултразвуковата диагноза лекарят дешифрира показателите, сравнява ги с нормата и идентифицира характеристиките на бременността. Въз основа на това се взема решение за запазване на бременността, допълнителни срещи и необходимостта от допълнителни тестове.

Какво е скрининг ултразвук на 12 гестационна седмица

През този период на бременност скринингът е диагноза, състояща се от ултразвукова процедура и кръвен тест за биохимия. Първоначално ултразвукът се прави по трансабдоминален или трансвагинален начин, след което се взема кръв от вената. Ако по време на ултразвуковото изследване лекарят подозира, че детето има генетични или хромозомни аномалии, тогава резултатите от кръвните тестове ще могат безпогрешно да потвърдят това или да опровергаят.

Не е необходимо да дарявате кръв при определени обстоятелства.

Това се случва, ако ултразвуковото сканиране потвърди замразена бременност или наличие на патологии в плода, които са несъвместими с по-нататъшния му живот.

 • Ако жената не е първороден и резултатът от предходна бременност е повече от 2 спонтанни аборта;
 • Сред роднините има носители на генетични заболявания;
 • По-големите деца показват признаци на синдром на Даун или други заболявания;
 • В ранен етап жената е използвала лекарства, които е забранено да приема по време на раждането на дете;
 • Ако жената принадлежи към възрастовата категория от 35 години.

Защо се извършва ултразвукова диагностика за период от 12 седмици

През този период, при провеждане на ултразвуков преглед, лекарят има възможност да се запознае с всички процеси, протичащи в матката, да анализира как се развива плодът и неговите органи с тъкани, както и да оцени жизненоважни показатели за тяхното съответствие с нормите.

На 12 гестационна седмица се прави скринингов ултразвуков преглед, за да се получат данни за правилното развитие на плода, наличието / отсъствието на някакви дефекти или хромозомни аномалии. Благодарение на допълнително 12-седмично генетично изследване под формата на кръводаряване, всяка бременна жена ще може да получи най-надеждната информация за възможни дефекти в развитието на детето..

Освен това скрининговият ултразвук се прави за първи път точно в период от 12 седмици, за да се установи гестационната възраст на плода. През този период ултразвуковото сканиране показва най-точния резултат, който ще се превърне в насока за лекаря през цялата продължителност на бременността..

Този период на бременност се характеризира с достатъчно формиране на плода и активна работа на жизненоважни системи и органи. Процесът на развитие на бебето обаче продължава бързо. През този период очертанията на лицето вече започват да се променят, стават все по-познати. Има и проява на клепачи, ушни миди и косми под формата на оръдие в областта на очите.

По време на 12 седмици детето става много активно: има чести свивания на юмруци, игривост и хаотични движения. В кръвта на бебето вече присъстват както червени, така и бели тела, което показва, че се формира имунитетът му.

При провеждане на ултразвуков скрининг на 12 седмици от бременността се обръща специално внимание на мозъка, който по това време трябва да има две полукълба. Освен това процедурата позволява на лекаря да анализира областта на яката и да установи нейната дебелина, което показва дали съществува риск от болест на Даун. Ако индикаторите за дебелина не съответстват на нормата (в диапазона от 2 до 3 mm), но го надвишават, тогава лекарят ще подозира наличието на хромозомни аномалии в плода. В този случай се засилва контролът върху състоянието на бъдещата майка и как се развива детето и ултразвуковият скрининг се повтаря след 2 седмици..

За период от 12 седмици се прави ултразвуково скринингово проучване с цел подробно изследване на околоплодната течност, нейното количество и качество. Когато провежда тази процедура през този период, акушер-гинекологът може внимателно да изследва плацентата на бъдещата майка, да оцени рисковете от нейното отлепване и мястото на прикрепване. Не по-малко внимание се отделя на матката, по време на изследването на която се оценява нейното тонизиращо състояние.

След приключване на ултразвуковия скрининг се издават резултатите, които се нуждаят от компетентна, професионална интерпретация и сравнение на получените показатели с нормата.

Как се прави ултразвуково сканиране за период от 12 седмици

Диагностиката, проведена на 12-та седмица от бременността, може да се осъществи по два начина: трансабдоминална, чрез задвижване на сензора по корема на бъдещата майка и трансвагинална, чрез вкарване на сензора във влагалището.

Според експерти, ако първият ултразвуков скрининг се случи трансвагинално, тогава резултатите от изследванията ще бъдат по-точни. Но този метод не изключва риска от инфекция и увреждане на органи като вагината и шийката на матката..

Най-често скрининговият ултразвуков преглед за период от 12 седмици се извършва по трансабдоминалния метод. Вторият тип изследвания се използва само в определени случаи: ако матката е разположена достатъчно дълбоко или бременната жена е с наднормено тегло (прекомерното затлъстяване пречи на процеса на определяне на важни показатели за развитието на плода чрез задвижване на сензора над корема).

Продължителността на процедурата може да бъде поне 10 и максимум 30 минути.

Дешифриране на резултатите от ултразвуков скрининг: показатели, норми

Последният етап на скрининговия ултразвуков преглед е декодирането на протокола, след което данните се анализират и сравняват с нормата. Първоначално, когато провежда ултразвуково сканиране, лекарят установява дали е едноплодна или многоплодна бременност. Във втория случай диагнозата показва точно колко плодове се развиват, в една яйцеклетка или различни.

Протоколът за ултразвуков скрининг съдържа информация за местоположението на ембриона, а именно към коя част на тялото е насочен към родовия канал. На 12 гестационна седмица всяко представяне на плода се счита за норма, дори диагонално поставяне.

Този показател става важен за период от 32 седмици. До този период детето трябва да заеме желаната позиция - главата надолу. Отклонение от нормата е тласък за началото на медицинските действия - промяна в предлежанието на плода.

Протоколът за ултразвуков скрининг, проведен на 12 седмици, съдържа данни за размера на детето. След тълкуване на такива важни показатели, лекарят прави заключения относно правилността на бременността и развитието на плода. Процедурата за ултразвуков скрининг ще даде надеждна информация, ако тя бъде дешифрирана от квалифициран специалист.

В процеса на анализ на получените показатели лекарят се фокусира върху следните норми:

 • По отношение на растежа плодът трябва да достигне 8,2 см;
 • Стойността на теглото варира от 17 до 19 грама;
 • Областта на яката се характеризира с размер от 0,71 до 2,5 mm;
 • Главата трябва да е с размер до 21 mm;
 • От париеталната зона до опашната кост дължината на плода трябва да бъде между 43 и 73 mm. КТР е един от най-важните показатели при определяне на точната продължителност на бременността;
 • Бедрената част на крака се характеризира с дължина от 7 до 9 мм.

В допълнение към горните показатели, лекарят взема предвид и други измервания, под формата на обиколка на главата, дължина на раменете, диаметър и обиколка на корема, размер на сърцето. Тези стойности са особено значими, ако има аномалии в размера на плода. След това лекарят оценява еднородността на растежа на плода..

Наличието на малки отклонения от нормата надолу не се счита за патология на развитието. Ако ултразвукът показва малък размер на плода спрямо нормативните показатели, тогава причината за това не е непременно забавяне на развитието. Това може да се обясни с неправилно установената гестационна възраст, както и с наследствеността..

При декодиране на скринингово ултразвуково изследване, проведено по време на 12-седмичен период на бременност, лекарят обръща внимание и на такива параметри като количеството и качеството на околоплодните води. Всяко отклонение от нормата, както нагоре, така и надолу, може да показва инфекция на бъдещата майка, както и нарушения във функционирането на бъбреците на плода или неговата централна нервна система. Наличието на облачен нюанс се счита за отклонение от нормата и показва, че бъдещата майка е заразена с инфекциозно заболяване.

Въз основа на резултатите от ултразвуков скрининг за период от 12 седмици се оценява състоянието на плацентата и мястото на нейното закрепване (предни, задни стени на матката или дъното й). При пълно или частично затваряне на вътрешния фаринкс от плацентата се прави цезарово сечение в точното време. Възможно е да се установи фактът, че плацентата е ниско прикрепена (7 см или по-малко от фаринкса), възможно е само по време на ултразвуков скрининг. Ако това се случи за период от 12 седмици, тогава на бъдещата майка се предписва спазване на спокоен режим. В случай на подравняване на плацентата с 36 седмици, необходимостта от цезарово сечение изчезва.

Зрелостта на плацентата до 12 седмици обикновено трябва да бъде нула. През този период на бременност плацентата може да съдържа калцификации, което е допустимо и се счита за нормално..

В случай, че по време на ултразвуков скрининг за период от 12 седмици лекарят разкрива, че плацентата е в процес на частично или пълно изсъхване, бременната жена се нуждае от спешно лечение.

По време на ултразвуковия скрининг се измерва шийката на матката. Обикновено дължината му трябва да бъде най-малко 3 см. При намалена скорост (2 см или по-малко) на бъдещата майка се предписва хоспитализация и почивка в леглото. Ако отклонението от нормата е голямо, тогава, както е предписано от лекаря, настъпва хирургическа интервенция.

Бременна жена на 12 седмици не трябва да усеща тонуса на матката, който се проявява под формата на болка в долната част на корема и нейното вкаменяване. Наличието на хипертоничност, потвърдено чрез ултразвуков скрининг, е заплаха за раждането на дете. В този случай бъдещата майка е хоспитализирана или е предписано лечение у дома.

След приключване на ултразвуковото изследване се декодират и данни за мозъка на ембриона и симетрията на неговите полукълба. Обикновено външният вид на мозъка на ултразвукова машина наподобява пеперуди. По време на първия ултразвуков скрининг лекарят получава гестационната възраст, изчислена от устройството и PDD.

По времето, когато се извършва ултразвуков скрининг на плода за период от 12 седмици, следните моменти могат да бъдат подозрителни за специалист:

 • Размерът на носната кост не съответства на нормата, но е по-малък или изобщо не е дефиниран;
 • Няма ясни очертания на лицето;
 • Липсва втората пъпна артерия;
 • Показва се херния в пъпа;
 • Пулсът е под или над нормата.

Декодиране на резултатите от кръвен тест: показатели, норми

След приключване на ултразвуковата процедура се взема биохимичен кръвен тест от бъдещата майка от вена. Въз основа на резултатите се оценяват свободният бета-hCG, протеин-А и някои хормони. За период от 12 седмици, hCG обикновено трябва да бъде най-малко 13,4 ng / ml, максимум 128,5 ng / ml. Нивото на протеин-А в кръвта обикновено е в диапазона от 0,79 до 4,76 mU / ml.

Отклонението на hCG в кръвта от нормата нагоре може да бъде повлияно от токсикоза, наличието на няколко плода или болест на Даун при дете. Ако нивата на хормоните са под нормата, тогава има вероятност плодът да се развива бавно или бременността да замръзне.

Ако протеин-А се съдържа в кръвта в по-малко количество, лекарят може да подозира заплахата от прекъсване на бременността или наличието на хромозомни заболявания при плода.

Скрининг по време на бременност на 12 седмици: как се прави и какво показва?

 • Какво е?
 • Процедура и подготовка
 • Ултразвукова процедура
 • Химия на кръвта
 • Как се изчисляват рисковете?

Ако бременността протича без усложнения, майката се чувства добре, тогава за първи път ще може да гледа бебето си по време на първия скрининг на около 12 седмици от бременността. В тази статия ще ви разкажем какво е скринингово проучване в този момент..

Какво е?

Има три скрининга за бременност. Първият се препоръчва от Министерството на здравеопазването да се извършва за период от 11-13 седмици, като 12 седмици се считат за оптимални. След това скрининговото проучване се провежда през втория и третия триместър (на 16-24 седмици и на 30-36 седмици).

Изследването, което се извършва в самото начало на процеса на раждане на бебе, включва ултразвуково сканиране, както и биохимичен кръвен тест за съдържанието на хормон hCG и протеин PAPP-A. За редица характерни маркери, които се намират в кабинета за ултразвукова диагностика, както и за концентрацията на хормони и протеини в анализите на бременна жена, се прави предварително изчисление на рисковете при дадена жена да има бебе с нелечими и фатални генетични патологии.

Този етап от пренаталната диагностика ни позволява да идентифицираме жените, които най-често имат бебе със синдром на Даун, синдроми на Търнър и Корнелия де Ланге, синдром на Патау, синдром на Едуардс, груби дефекти на нервната тръба, както и други аномалии в развитието, които не оставят ни най-малък шанс за излекуване и нормален живот.

Преди това се извършваше скрининг само за тези бременни жени, които принадлежат към рисковата група - жени, които вече са навършили 35 години, които забременяват от кръвен роднина, тези, които преди това са имали деца с генетични проблеми или жени, които имат роднини с наследствени заболявания от нейна страна или от страна на съпруга й. Ако бъдещата майка е приемала лекарства, които са забранени по време на ранна бременност, също й е назначено скринингово проучване.

Сега тази диагноза се предписва на всички, без изключение, нежния пол в „интересна позиция“. Разбира се, жената може да откаже скрининг по лични причини, но не е напълно разумно да прави това, тъй като самият преглед не задължава никого да прави каквото и да било..

Трябва да се отбележи, че според резултатите от скрининга по време на бременност на 12 седмици никой няма да поставя диагнози. Това не е част от скрининговото проучване. Жената ще бъде изчислена индивидуалните рискове от раждането на болно бебе и дали те са здрави може да се определи чрез други методи, които ще бъдат препоръчани от акушер и генетик, ако рисковете са високи.

Първият скрининг се счита за най-важният и информативен. Извършва се безплатно при консултация по местоживеене, направления за кръвен тест и талон в ехографския кабинет се издават от лекаря, на когото жената е регистрирана за бременност.

Процедура и подготовка

Когато се подлагате на перинатален преглед през първия триместър, е много важно да се спазва строга процедура. Ултразвукова диагностика и кръводаряване от вена се планират за един ден, така че интервалът от време между тези две действия да бъде минимален.

Обикновено те първо се подлагат на преглед в ехографски кабинет, а след това с попълнен формуляр отиват в процедурната стая, за да дадат кръв. При някои консултации обаче редът е обърнат. Във всеки случай и двата прегледа се извършват строго в един и същи ден..

Така че резултатите от теста не се влияят от отрицателни фактори, които включват биохимични промени в кръвта, натрупване на газове в червата, на жената се препоръчва внимателно да се подготви за диагнозата. В продължение на два дни трябва да се подлагате на кратка диета - не яжте мазни и много сладки храни, пържени и пушени, шест часа преди изследването на кръвта, изобщо не трябва да ядете. Кръвен тест се взема на гладно.

Преди ултразвука, няколко часа трябва да вземете "Smecta" или "Espumisan", за да се отървете от чревните газове, които са верни спътници на бременността, тъй като те могат да окажат натиск върху тазовите органи и резултатите от ултразвука могат да бъдат неточни.

Ултразвукът на 12 седмици се извършва с трансвагинален сензор; вторият начин - върху стомаха, докато дава ясна картина и представа за случващото се вътре в матката.

На уречения ден жена идва в кабинета на своя акушер-гинеколог, претегля се, измерва се височината й и се попълва подробен въпросник. Колкото повече данни съдържа, толкова по-точно ще бъдат изчислени рисковете. Въпросникът включва данни за предишни бременности, спонтанни аборти, аборти, възраст и тегло на жената, данни за нейните лоши навици (пушене, алкохол), информация за съпруга и здравословното състояние на близки роднини.

След това ще има ултразвуково сканиране и след това даряване на кръв. Общите резултати ще бъдат въведени в единна форма, специална програма ще „сравнява“ генетичния портрет на бременната жена, заедно с нейните анализи, с „портретите“ на жени с голям риск от раждане на болно бебе. В резултат на това ще получите индивидуално изчисление.

Ултразвукова процедура

В кабинета за ултразвук лекарят ще прегледа бебето, ще определи дали всичко е наред с него, в кое място на маточната кухина е закрепено, а също така ще провери бебето за маркери, които показват голяма вероятност да има дете с генетични синдроми. На 12 седмици бъдещата майка ще може да види детето си, да слуша как бие малкото му сърце, а също така да вижда движенията на плода, които тя все още не усеща физически.

В протокола от скрининговото проучване през първия триместър лекарят задължително ще посочи колко плода се визуализират в маточната кухина, дали показват признаци на жизнена дейност, а също така ще опише основните измерения, които ще изяснят времето на „интересното положение“ и ще разбере как се развива бебето.

Показателите за степента на развитие на 12 седмици са както следва:

Обиколката на главата на плода (FH) - 58-84 мм, най-често - 71 мм.

Размер на опашната кост (CTE) - 51-59 mm, най-често - 55 mm.

Размер на бипариеталната глава (BPR) - 18-24 mm, най-често 21 mm.

Пулс (HR) - 140-170 удара в минута.

Двигателна активност - присъства.

Освен това лекарят определя двата най-важни маркера за диагностика на генетични патологии - дебелината на яковото пространство и наличието на носни кости в трохите. Факт е, че при деца с груби малформации цервикалната гънка се увеличава поради подкожната течност (подуване), а носът е сплескан. Той ще може да разгледа останалите лицеви кости само след един и половина до два календарни месеца.

TVP (дебелина на яката) на 12 седмици при липса на патологии не надхвърля диапазона от 0.7-2.5 mm. Ако бебето леко е надвишило този параметър, бъдещата майка може да бъде посъветвана да се подложи на ултразвуково сканиране отново след една седмица. Ако TVP значително надвишава горните граници на нормата, ще се наложи допълнително изследване, рисковете от раждане на болно бебе се увеличават. Говорим за излишък от 3,0 mm и повече.

Може да бъде много по-трудно да се видят носните кости, те не винаги се визуализират на 12 седмици, плодът може да седне с гръб към лекарския сензор и упорито да отказва да се обърне и да остави носа му да се измери. Ако беше възможно да се направи това, нормалните стойности на дължината на носните кости по това време се считат за стойности, които не надхвърлят диапазона от 2.0-4.2 mm.

Ако лекарят е посочил, че на 12 седмици тези кости не се визуализират или размерът им е по-малък от 2 мм, програмата, която изчислява рисковете, ще увеличи индивидуалната вероятност за раждане на бебе със синдром на Даун, Търнър, Патау.

Всъщност бебето може просто да има малък миниатюрен нос, който все още е трудно да се заснеме числено, особено на стар ултразвуков скенер с ниска дефиниция на изображението..

Теоретично на 12 седмици вече можете да се опитате да определите пола на детето, тъй като външните полови органи са оформени и ако бебето е удобно разположено и отворено за погледа на диагностичния специалист, то може и да бъде забелязано. Не трябва обаче да се очакват гаранции от лекаря, че ще се роди момче или момиче. Пола по това време може да се назове само по вероятност (вероятността за точно попадение е приблизително 75-80%). По-точно, лекарят ще оцени сексуалните характеристики на бебето при следващото ултразвуково сканиране, след 16-17 седмици от бременността.

Освен това, в края на първия триместър, ултразвуково сканиране оценява вероятните заплахи от прекъсване на гестацията - удебелените маточни стени могат да показват наличието на хипертоничност, както и състоянието на шийката на матката, фалопиевите тръби, цервикалния канал.

Химия на кръвта

При анализа на венозната кръв на бременна жена лаборантът открива съдържащото се в нея количество hCG хормон и плазмен протеин PAPP-A. Тъй като се оценяват само два кръвни компонента, първият скринингов тест се нарича "двоен тест". Резултатите от това проучване, за разлика от ултразвуковите данни, които се дават на жената веднага след преминаването, ще трябва да изчакат от няколко дни до няколко седмици - зависи от това колко време опашката се подрежда за изследвания в акредитирана медицинска генетична лаборатория.

Какви цифри ще бъдат в резултат на анализите, може само да се гадае, тъй като отделните лаборатории използват свои собствени норми при изчисленията. За да се опрости декодирането, обичайно е да се говори за скоростта на PAPP-A и hCG в MoM - стойност, която е кратна на медианата. При здрава бременност, когато и детето, и майката се справят добре, и двете стойности се "вписват" в диапазона от 0,5 до 2,0 MoM.

Колебанията от този диапазон нагоре или надолу генерират много опит при бременни жени и много възможни причини:

Увеличаване на hCG. "Прекаленото" на този показател може да бъде признак на синдром на Даун при бебе, както и знак, че жената носи повече от едно дете. Двата плода заедно дават практически двойно увеличение на хормона. Повишен hCG може да се открие при жени с наднормено тегло, отоци, токсикоза, диабет и хипертония.

Понижаване на hCG. Недостатъчното ниво на този хормон, присъщо само на бременни жени, е характерно за развитието на синдрома на Едуардс и може също така да показва вероятността от спонтанен аборт или забавяне в развитието на бебето..

Намаляване на PAPP-A. Намаляването на плазмения протеин в пробата понякога показва развитието на състояния като синдроми на Даун, Патау, Едуардс, Търнър. Също така, недостатъчното количество от това вещество често говори за недохранване на бебето, че бебето има недостиг на хранителни вещества и витамини, от които се нуждае за нормално развитие.

Повишаване на PAPP-A. Увеличението на протеина в пробата е с малка диагностична стойност при изчисляването на възможния риск от хромозомни аномалии. Този показател може да бъде по-висок от нормалното при близнаци или тризнаци, както и с тенденция към голям плод.

Как се изчисляват рисковете?

Резултатите от анализи и ултразвук, както и цялата налична информация за здравето на бременната жена и нейната възраст се зареждат в специална програма. По този начин изчисляването на индивидуалния риск се извършва от машината, но резултатът се проверява отново от човек - генетик.

Въз основа на комбинацията от фактори, индивидуалният риск може да изглежда като съотношение 1: 450 или 1: 1300 за всяка болест. В Русия рискът се счита за висок 1: 100. Праговият риск е 1: 101 - 1: 350. По този начин, ако бременна жена е преброена вероятността да има бебе със синдром на Даун 1: 850, това означава, че едно от 850 деца при жените и идентични здравни показатели, възраст и други критерии ще се раждат болни. Останалите 849 ще се родят здрави. Нисък риск, без притеснения.

Жените, за които скрининговата диагностика на 12 седмици показва висок риск от определено генетично заболяване, се препоръчват допълнителна диагностика, тъй като самият скрининг не може да се счита за основа за вземане на окончателна присъда, не е толкова точен. Може да се направи неинвазивен ДНК тест. Такъв анализ струва няколко десетки хиляди рубли и се прави изключително в медицински генетични центрове и клиники..

Ако анализът потвърди подозренията, все пак трябва да отидете на инвазивен тест..

Амниоцентеза или хорионна биопсия могат да се предложат незабавно, без да се харчат време и пари за изследване на кръвните клетки на бебето, изолирани от кръвта на майката, както се прави с неинвазивен ДНК тест. Въпреки това, както биопсията, така и амниоцентезата включват проникване в мембраните за събиране на материал за анализ. Процедурата се извършва под наблюдението на ултразвуково сканиране само от опитни лекари, но рискът плодът да се зарази, изтичането на вода, прекъсването на бременността все още остава.

Съгласието или несъгласието да се подложи на инвазивен преглед при висок риск е личен въпрос за всяка жена, никой не може да я принуди да го направи. Точността на анализа е 99,9%. Ако се потвърдят разочароващите предположения, жената получава препоръка за прекратяване на бременността по медицински причини. За да го прекъснете или не, само самата жена и нейното семейство също трябва да решат..

Ако се реши да се остави детето, жената все ще има достатъчно време да се подготви за раждането на „специално“ бебе.

 • Какво се случва
 • Развитие на плода
 • Прожекция
 • Ултразвук
 • Когато не можете да спите по корем
 • Опасно време

медицински рецензент, специалист по психосоматика, майка на 4 деца

Ултразвук на 12 гестационна седмица

9 минути Автор: Ирина Бредихина 650

 • Цели на ултразвуков скрининг от 1 триместър
 • Развитие на плода до 12 гестационна седмица
 • Какви техники се използват през първия триместър?
 • Норми на първия планиран ултразвуков скрининг
 • Подобни видеа

12-та седмица от бременността е важно време за бъдещата майка. През този период се провежда първият скринингов преглед, който дава възможност да се оцени вътрематочното развитие на плода. След като премине цялостна диагноза в края на първия триместър, бременната жена ще получи пълна картина, характеризираща състоянието на детето, и ултразвукова снимка, която много хора с удоволствие поставят в семеен албум. А за лекаря резултатите от проучването ще бъдат надеждно ръководство при изготвянето на допълнителни препоръки..

Цели на ултразвуков скрининг от 1 триместър

През целия гестационен период феталната ехография се извършва поне три пъти - на 12-13 седмици, 22-23 и 31-33 седмици. Това е при условие, че бременността протича нормално, но ако при един от прегледите се открият патологии на развитието, тогава процедурата се повтаря толкова пъти, колкото е необходимо за овладяване на ситуацията. Като се има предвид, че ултразвуковите вълни не носят негативен ефект върху плода и тялото на майката, бременната жена не трябва да се страхува от последствията, а незабавно да отиде на преглед, ако лекарят сметне за необходимо.

В много случаи, ако на ултразвуковите изображения бяха открити патологии, беше възможно да се вземат подходящи мерки навреме или дори да се прекъсне бременността. Някои родители се надяват, че по това време ще бъде възможно да се определи пола на плода, тъй като основните полови характеристики вече са се формирали, но в повечето случаи поради малкия си размер те просто не се виждат. Ултразвукът на 12 седмици от бременността се предписва за определяне на броя на плодовете, положението на плацентата, обема на околоплодните води, формата и размера на матката.

Справка! По това време се потвърждават страховете или очакванията на родителите относно близнаци или дори тризнаци. Ултразвуковият скрининг през първия триместър на бременността предоставя основна информация за развитието на плода в утробата. Лекарят, въз основа на изследователските материали, ще направи заключение относно съществуването на рискове от раждане на дете с груби малформации.

Развитие на плода до 12 гестационна седмица

Именно на първия насрочен ултразвук жената успява да разбере как изглежда нероденото й дете, а лекарят изследва подробно вътрешното и външното развитие на ембриона. На 12 седмици той има размера на малка слива или екзотичен маракуя - теглото му е около 19 грама, а дължината на тялото достига 9 см. Но в същото време, въпреки толкова малкия размер, мозъкът на детето вече е успял да се оформи напълно и да стане намалено копие на мозъка на възрастния.

Сега лицето се вижда по-ясно, но в сравнение с челото е малко, очите се разпознават и се оформя вътрешната част на ухото. Също в този период хипофизната жлеза, основната жлеза на ендокринната секреция, продължава да се развива, от активността на която зависят човешкият растеж, метаболитните процеси и репродуктивната функция..

По това време той може да сгъва и разгъва образуваните пръсти по ръцете и краката, на които вече растат мънички невенчета. Освен това бебето може да смуче палец, което някои майки понякога дори имат късмет да видят по време на проучването, и то вече има схващащи рефлекси. Някой би могъл да види на ултразвука как детето отваря и затваря устата си, тъй като мускулите на устата му вече са развити.

Той не само движи устата си, но и поглъща околоплодната течност, а също така уринира в тях. Попадането на такива води в плода не се счита за опасно поради две причини - първата, тъй като урината на детето не е подобна по състав на урината на възрастен. И второто е пълното обновяване на околоплодните води (околоплодната течност) в рамките на един час. Жената и придружаващите я лица могат да видят как бебето плува в околната течност и въпреки че движенията му са непостоянни, те перфектно тренират малките му мускули.

Някои родители понякога могат да имат късмет при първия ултразвуков скрининг и те ще могат да разберат кой ще им се роди в близко бъдеще - момче или момиче. Не е често, но все пак се случва добрият специалист да успее точно да определи пола на плода. Въпреки че се случва, бебето е така разположено, че сексуалните му характеристики са покрити с дръжка, крак или пъпна връв и тогава е просто невъзможно да се разглеждат.

Грешка може да възникне поради неопитност на лекаря, който ще сбърка пъпната връв с гениталиите на момчето, а родителите ще останат до следващия ултразвук в очакване на раждането на сина им. Затова е по-добре да не разчитате много на 12 седмици за сто процента определяне на пола на детето, а да изчакате този момент - 20-22 седмици, когато информацията, получена на високоточни ултразвукови машини в 3D формат, ще бъде възможно най-надеждна.

Какви техники се използват през първия триместър?

Ултразвукът на 12 гестационна седмица може да се извърши по два начина - трансабдоминален - през коремната стена и трансвагинален - през вагината.

Трансабдоминална ехография

Изследването се извършва по стандартна техника, при която диагностикът нанася водоразтворим гел върху повърхността на кожата в областта на таза и насочва излъчвателя по проекцията на матката. В същото време гелът ви позволява да направите процедурата възможно най-удобна и информативна - намалява триенето и осигурява пълен контакт между кожата и сензора.

Такъв преглед е абсолютно безболезнен и може да се направи по всяко време, удобно за жената. Пациентът трябва само да се подготви за процедурата, а именно да напълни пикочния мехур за оптимална визуализация. За целта няма нужда да уринирате в продължение на 1,5-2 часа или да пиете около половин литър тиха вода не по-късно от 30 минути.

Трансвагинален ултразвук

В някои случаи лекарят препоръчва диагностика чрез въвеждане на специален излъчвател във влагалището. Такава процедура също няма да донесе дискомфорт на изпитвания, тъй като излъчвателят има диаметър само 3 см и върху него се поставя презерватив с нанесена смазка за хигиенни цели. Подготовка за изследването не се изисква, тъй като сензорът ще бъде разположен непосредствено близо до матката и нищо няма да попречи на ултразвука да покаже всички обекти, необходими за изследване, намиращи се вътре и наблизо.

В процеса на извършване на ултразвук на плода по този начин, болестта на Даун се открива с голяма вероятност (при изучаване на размера на яката), определят се заболявания на женските полови органи и други специфични точки. Първият ултразвуков скрининг ще предостави на бъдещите родители не само пълна информация за здравето и развитието на детето, но и ще даде възможност да го видят, както и да чуят сърдечния ритъм.

В съвременните клиники, оборудвани с 3D ултразвуково оборудване, по правило мониторите с голям диагонал са фиксирани на стената срещу дивана. Това позволява на бременната жена и нейните придружители да наблюдават целия процес, докато диагностикът ще покаже всички най-малки, вече забележими органи и части от тялото на детето.

Норми на първия планиран ултразвуков скрининг

Има общоприети показатели за нормата, с помощта на които лекарят прави обща характеристика на развитието и растежа на плода на 12 гестационна седмица. Декодирането на резултатите от изследването включва всички основни параметри - състоянието на плода и компонентите на фетометрията - измерване на важни показатели.

Състояние на плода

Проведената през този период ултразвукова диагностика ви позволява да разберете броя на плодовете в матката, местоположението им един спрямо друг и кухината на гениталния орган. Въз основа на получената информация специалистът може да направи заключение относно характеристиките на презентацията. Лекарят, разглеждайки ултразвуковите изображения, и посочва коя част от тялото на детето е по-близо до родовия канал - главата, таза или краката.

При първия планиран ултразвуков скрининг информацията за предлежанието на плода не е особено важна, тъй като през този период детето може свободно да се преобръща в маточната кухина. Но по-близо до 31-32 седмици, неправилното представяне трябва да е причина за приемането на подходящи медицински мерки, защото може да доведе до сериозни усложнения по време на раждането.

Параметри на фетометрията

Фетометрията е важна част от ултразвуковия скрининг през първия триместър, тъй като показва на 12 седмици от бременността колко добре се развива плода..

Основните измерени параметри са:

 • Размер на бипариталната глава (BPD) - разстоянието между слепоочията, така наречената ширина е около 21 мм.
 • Размерът на теменната опашна кост (CTE) - дължината на плода от короната до опашната кост е средно 51 mm (може да варира от 43 до 59, което също ще бъде норма).
 • Дебелината на зоната на яката (TBR) трябва да бъде в рамките на 0.71–2.5 mm. Резултат от 2.7 се счита за критичен и показва наличието на синдром на Даун..
 • Височината на детето на този етап от развитието трябва да бъде приблизително 8-9 cm.
 • Тегло - телесното тегло 17-19 g е нормално.
 • Дължина на бедрото (DL) - обикновено може да варира от 7 до 9 mm.
 • Диаметър на гърдите (DHA) - средната стойност е 24 mm.

В този период на бременност, в допълнение към ултразвуковия скрининг, могат допълнително да бъдат предписани и други изследвания. Така че, често се изисква да се определи обиколката на главата и корема на детето, дължината на рамото и големината на сърцето. Само след извършване на цялостна оценка на всички показатели, лекарят може да направи заключение за наличието на аномалии в развитието.

Състояние на матката

За период от 12 акушерски седмици при провеждане на ултразвуково сканиране задължително се измерва дължината на шийката на матката, която обикновено трябва да бъде около 30 mm. Размерът от 20 мм се счита за критичен. При такива обстоятелства бременната жена е назначена за почивка в леглото, в по-тежки случаи може да се наложи хоспитализация и понякога дори операция. През този период се оценява и състоянието на мускулния слой на матката. При диагностициране на хипертоничност, която може да доведе до спонтанен аборт - спонтанен аборт, терапевтичните мерки се предписват амбулаторно или в болница.

Плацента

По време на ултразвуково сканиране се изследва състоянието и местоположението на плацентата, тъй като неуспешното й закрепване може да повлияе на процеса на гестация и раждане. Обикновено той трябва да бъде фиксиран върху предната или задната стена на матката и е разположен на относително отдалечено разстояние от фаринкса на матката (не по-малко от 7 см). Ако по време на процедурата се открият отклонения на един или друг показател, тогава на жената се предписва необходимото лечение. В много случаи ситуацията по-близо до раждането се нормализира и процесът на раждане на дете преминава без усложнения и препятствия.

Амниотична течност

Ултразвуковата диагностика също показва състоянието и количеството на околоплодните води. Увеличение на техния обем - полихидрамнион и намаляване - олигохидрамнион се считат за патологични признаци. Те могат да показват добавяне на инфекция, нарушена бъбречна функция или заболявания на централната нервна система. Помътняването на околоплодната течност, като правило, показва наличието на патология, поради което след извършване на ултразвук обикновено се извършват допълнителни диагностични техники.

Необходимостта и значението на планиран ултразвуков преглед на 12 седмици се потвърждава многократно в много случаи с патологичен ход на раждане на дете. Процедурата ви позволява да определите в началните етапи на проблеми в развитието на плода и болестта както на него, така и на майката. Също така, проучването ще даде възможност да се идентифицира замразена бременност и да се предприемат подходящи мерки своевременно, за да се освободи тялото на жената от последиците от интоксикацията.

И въпреки че има много слухове и съмнения относно неговата безвредност, всъщност не е регистриран нито един случай, при който ултразвукът да е повлиял на хода на бременността или здравето на детето. В допълнение, ултразвуковото сканиране по това време ви позволява точно да определите очакваната дата на раждане, което дава възможност на родителите да ги планират предварително и да се подготвят максимално за този важен и важен момент..

Скрининг по време на бременност на 12 седмици: какво представлява, как се прави и какво показва?

От момента на регистрацията и през цялата бременност, жената трябва периодично да се подлага на прегледи от различни специалисти, да прави тестове и да прави ултразвуково сканиране. Скрининговите тестове се считат за най-важните.

Първият скрининг се провежда за период от 11-14 седмици, но най-информативно е, ако се прави за период от 12 седмици. Как протича прегледът? Защо се прави?

Какви прегледи са включени в скрининга?

Първият скрининг е включен в списъка на задължителните медицински прегледи за жени по време на бременност. Скринингът включва 2 основни процедури: ултразвук и даряване на венозна кръв.

На ултразвуково сканиране за скрининг на 12 седмици лекарят изследва репродуктивните органи на жената, проверява състоянието на плода и прави измервания, оценява състоянието на матката и плацентата.

Взима се кръв, за да се определи нивото на хормоните: човешки хорионгонадотропин (hCG) и свързания с бременността протеин А (PAPP-A). Данните, получени по време на проучването, се изучават от гинеколог и генетик. Допълнителни тестове (амниоцентеза, хорионна биопсия) могат да бъдат предписани за жени, които са изложени на риск или са получили съмнителни или отрицателни резултати за някои показатели. Рисковата група включва бременни жени:

 • над 35;
 • с предишни повтарящи се аборти;
 • имат роднини или по-големи деца с генетични увреждания;
 • са претърпели сериозни заболявания на ранен етап;
 • са приемали лекарства по време на бременност, които влияят агресивно на плода.

Кой е назначен

По принцип това проучване се препоръчва за всички жени, но особено силно се препоръчва да преминете през тези, които имат по-голяма вероятност да имат бебе с вродени малформации от средното. Тези жени включват:

 • ? „Възрастни“ бременни жени (на 35 години и повече), особено ако раждат първото си дете;
 • ? спонтанен аборт, замразена бременност, спонтанни аборти, мъртво раждане, идентифицирани патологии на развитието на плода в анамнезата;
 • ? ако съпрузите са близки роднини;
 • ? единият (или и двамата) съпрузи в семейството са имали случаи на раждане на деца с хромозомни мутации;
 • ? прехвърлени инфекциозни и вирусни заболявания по време на раждането на дете;
 • ? прием на лекарства с тератогенен ефект от бременна жена, дори ако те са жизненоважни.

Защо се прави ултразвуково сканиране на 12 седмици?

Особеността на първите 12 седмици от бременността е, че през този период се формират всички основни органи и системи на бебето, но плодът все още не е защитен от плацентата от въздействието на негативни фактори, идващи отвън..

Ултразвуковото сканиране на 12 седмици показва как се развива бебето и дали параметрите му съответстват на гестационната възраст. Основната цел на изследването обаче е да се идентифицират отклонения в развитието. По това време могат да бъдат открити генетични аномалии.

Също така ултразвукът ви позволява да поправите:

 • местоположението на плода в матката;
 • очаквания брой бебета;
 • състоянието на плацентата и репродуктивните органи на майката;
 • мястото на прикрепване на плацентата;
 • количеството и качеството на околоплодните води;
 • успехът на бременността;
 • прогнозна дата на падежа.

Ако жената не знае точната дата на последната менструация (например с нередовен цикъл), ултразвуковото сканиране може да определи гестационния период с голяма сигурност.

Както вече споменахме, първият скрининг дава възможност да се видят аномалии в развитието на плода, така че майката да може да вземе решение за бъдещата съдба на бременността. Ако се установят сериозни аномалии, лекарите могат да прекъснат гестационния процес. Ранната диагностика разкрива следните фетални патологии:

 • нарушения във формирането на нервната система;
 • Болест на Даун;
 • Синдром на Патау;
 • Синдром на Шерешевски-Търнър;
 • Болест на Брахман-Ланге;
 • Болест на Едуардс.

Също така е важно да се контролира състоянието на плацентата, матката и вътрематочните води. Ако се регистрират отклонения, се предписва лечение, което позволява на жената да поддържа бременността и да ражда здраво бебе.

От какво да се страхуваме или от отклонение от нормата

Анализирайки резултатите, получени на двата етапа на изследването, лекарят първо изчислява коефициента на отклонение на действителния показател от необходимия. За да направи това, той разделя първата на средната стойност на медианата, характерна за региона на пребиваване на бременната жена и нейния срок. Получената стойност често може да се види под съкращението "MoM", въз основа на което може да се прецени наличието на някакви патологии.

Обикновено тя трябва да бъде 0,5 - 2,5, а в идеалния случай 1. В същото време твърде ниска цифра (по-малка от 0,5) може да показва риск от развитие на синдром на Едуардс, а твърде висока (повече от 2,5) - в риск със синдром на Даун.

Какво още можете да видите в заключението? Генерализиран рисков фактор. С други думи, един вид статистика. Например, показател 1: 500 по отношение на синдрома на Даун показва, че 1 на 500 бременни жени със същите показатели веднъж е имал бебе с това заболяване..

Необходимо е обаче да се преценят резултатите от скрининга въз основа на две стойности - обобщен показател и нивото на хормоните. Например, те ще се считат за лоши, ако първият е в диапазона 1: 250 - 1: 380, а вторият е по-малък от 0,5 или повече от 2,5.

Подготовка за ултразвук

На 12 седмици плодът е все още малък, така че е необходимо да се изключат всички фактори, които пречат на визуализацията на маточната кухина по време на изследването. Тъй като през този период матката все още не се е издигнала достатъчно високо, натрупаните в червата газове могат да попречат на нейното изследване. За да ги елиминирате, е необходимо да се откажете от употребата в рамките на 2 дни преди проучването:

 • пушени, консервирани, пържени и мазни храни;
 • Морска храна;
 • зеле;
 • бобови растения и соя;
 • грах;
 • брашно;
 • бял хляб;
 • захарни изделия.

Ако в навечерието на прегледа се появи усещане за натрупване на газове в корема, жената може да приема Espumisan. Това лекарство е безвредно за плода и бързо елиминира образуването на газове в червата.

Ултразвукът за 12-седмичен период се извършва по 2 метода: трансвагинален и трансабдоминален. Вторият метод изисква напълняването на пикочния мехур на пациента. За да направите това, половин час преди процедурата, трябва да изпиете 500 ml вода или да не изпразвате пикочния мехур в продължение на 2-3 часа. Трябва да носите пелената си в кабинета за ултразвук. Някои клиники изискват и ръкавици за еднократна употреба.

Как се извършва изследването и за колко време?

През първия триместър скринингът, включително планирано ултразвуково сканиране, се извършва на 11-13 гестационна седмица, което се счита за оптимален период за изследване. Ако направите ултразвуково сканиране по-рано от този период или, обратно, по-късно, тогава интерпретацията на резултатите може да е ненадеждна.

Разбира се, жената може да напише отказ за провеждане на изследвания, дори въпреки заповедта на Министерството на здравеопазването на Руската федерация, в сила от 2000 г., но такова решение би било изключително рисковано и дори небрежно по отношение не само на собственото й здраве, но и на здравето на нероденото дете..

Скринингът през първия триместър включва два вида изследвания:

 1. Ултразвукова диагностика.
 2. Биохимичен кръвен тест.

Ултразвуковото сканиране през първия триместър на бременността изисква известна подготовка. За да се проведе изследването по обичайния (повърхностен) начин, когато сензорът на устройството се плъзне по корема на бъдещата майка, пикочният й мехур трябва да е пълен, за което е необходимо да се изпие около половин литър чиста негазирана вода 1-1,5 часа преди началото на процедурата или 3– 4 часа преди ултразвука, не уринирайте.

Ако лекарят извършва процедурата по трансвагинален начин, когато специален сензор на устройството се вкара във влагалището, тогава не се изисква специална подготовка. Бременната жена трябва да отиде до тоалетната, преди да започне процедурата..

Биохимичният кръвен тест е вторият етап на скрининг и се извършва само след ултразвуково сканиране. Това състояние е важно, тъй като получените показатели винаги зависят от гестационната възраст и се променят всеки ден, а точната дата може да бъде установена само с помощта на ултразвук. Това условие трябва да се спазва, за да се получи правилното декодиране на изследователските показатели и да се установи съответствие с необходимите стандарти..

По време на вземане на кръвна проба за анализ, жената трябва да има готови резултати от първата част на изследването, които ще посочат точната продължителност на бременността. Ако процедурата на ултразвуково изследване показа регресия на бременността или нейното избледняване, тогава няма смисъл да се провежда втората част на скрининга.

Биохимичното проучване изисква подготовка, за да може лекарят да получи точни показатели и да определи съответствието им с нормите. Вземането на кръв от вена се извършва стриктно на гладно..

Приблизително 2-3 дни преди да посетите процедурната стая, трябва: да изключите от диетата сладкиши, пушени меса, пържени и мазни храни, както и храни, които са потенциални алергени, например ядки, шоколад, цитрусови плодове, морски дарове.

Неспазването на тези условия често води до получаване на ненадеждни резултати от изследвания..

Процедура

Продължителността на процедурата е от 10 до 30 минути. Скоростта на извършване зависи от местоположението на плода в матката, необходимостта от изследване на женските полови органи, разкрита по време на изследването на отклоненията.

Преди прегледа специалистът попълва специален въпросник, в който въвежда обща информация за майката, наличието на генетични заболявания в семейството, предполагаемата дата на зачеването. Тази информация е необходима за последваща оценка на получените данни..

Трансвагиналният (вътрешен) ултразвук се състои в изследване на гениталиите на майката и маточната кухина чрез въвеждане на сензора на устройството във влагалището. Преди процедурата инструментът се третира с антисептик и върху него се поставя презерватив. За да проведе изследването, жената трябва да легне по гръб и леко да сгъне колене.

Трансабдоминалната (външна) ехография също се извършва в легнало положение, но сензорът на апарата се води над корема на бременната жена. За да се изключи проникването на въздух между кожата и инструмента, върху корема на жената се нанася специален гел. Независимо от използвания метод, правилно извършената процедура не трябва да причинява дискомфорт на пациента..

Класическият ултразвуков метод е трансабдоминален. Трансвагиналният метод за изследване се избира в следните случаи:

 • Ако жената е с наднормено тегло, гънките в тялото пречат на добър преглед през кожата.
 • Подозрение за развитието на патологии на гениталните органи. Ако бременна жена има признаци на възпаление на придатъците, образуване на киста в яйчника или миома, изследването през кожата няма да даде точни резултати.
 • Диагностицирана с истмично-цервикална недостатъчност. Тъй като вагиналният сензор е разположен по-близо до цервикалния канал, той ще оцени по-добре степента на развитие на патологията.

В някои случаи изследванията се извършват по два начина. Това е необходимо, когато по време на трансабдоминален преглед са възникнали трудности при определянето на някои показатели. Това е възможно, ако:

 • детето е позиционирано по такъв начин, че да е невъзможно да се оценят параметрите на яката зона;
 • по време на изследването по първия метод бяха открити образувания в матката, които са слабо видими;
 • оказа се, че плацентата или феталната мембрана са прикрепени ниско.

Ултразвукът не уврежда бебето и майката, следователно процедурата по няколко начина е допустима. След прегледа на жената се дава мнение, с което трябва да посети лекар.

Как се прави първият скрининг?

За да не бъдете сплашени от прословутия пренатален скрининг, трябва да разберете как протича. След предварителен преглед от лекар, пациентът се изпраща за първото ултразвуково сканиране и едва след това се прави кръвен тест. Помислете за тези стъпки.

Проучвателно проучване

На подготвителния етап лекуващият лекар провежда разговор с пациента, за да идентифицира наследствено предразположение към появата на генетични аномалии, събира анамнеза за минали заболявания и анамнеза за предишни бременности, задава други въпроси, които позволяват на жената да бъде причислена към рискова група (лоши навици, прием на фармацевтични лекарства, семейни отношения с бащата бебе и така нататък).

Ултразвукова процедура

Обикновено пренатален ултразвуков скрининг от 1-ви триместър се извършва по трансвагинален метод. В този случай пациентът сваля цялото облекло под кръста, сяда удобно на дивана и сгъва коленете си. Диагностикът вкарва малка сонда във влагалището, защитена от специален презерватив, и внимателно я премества. Процедурата е абсолютно безопасна и не причинява болка или дискомфорт.

По-рядко изследването се извършва коремно. В този случай жената освобождава стомаха си и ляга. Лекарят смазва кожата с медицински гел, който осигурява непрекъснат контакт и изключва образуването на въздушна междина между сензора и повърхността на изследваната зона. По време на процедурата сонологът премества сканиращото устройство по външната повърхност на коремната стена и информацията се предава на екрана на компютъра.

И в първия, и във втория случай процедурата продължава само няколко минути и описанието се раздава веднага.

Биохимичен скрининг

Със сключването на ултразвук на ръцете можете да дарите кръв за биохимия. Тези документи съдържат информация за точния период на бременността, който е определен и потвърден чрез сканиране. Тази информация е много важна за последващо сравнение на концентрацията на изследваните елементи на кръвната плазма с нормалните, тъй като всяка седмица има специфични стойности.

Ако ултразвукът показа регресивна бременност или нейното избледняване, не е препоръчително да се подлагате на втория етап на скрининг.

Вземането на проби от биоматериал се извършва в лабораторни условия. Тестът изисква 10 ml венозна кръв. Резултатите ще бъдат готови само след няколко седмици.

Разходи за услуга

Ако бременна жена е официално регистрирана в държавна предродилна клиника, всички прегледи за нея ще бъдат безплатни.

Ако искате да се възползвате от най-новите постижения в медицината и да се подложите на диагностика на модерно оборудване и използване на по-модерни реактиви, можете да се свържете с платена клиника. Първият насрочен ултразвуков и биохимичен тест с определяне на всички хормони по време на бременност ще струва най-малко 4 хиляди рубли. Ако изследванията се извършват отделно, тогава средната цена на ултразвуково сканиране е 2000 рубли, анализ на hCG е 700 рубли, PAPP-A е 900 рубли..

Декодиране на резултатите

Ултразвуковият протокол посочва параметрите на детето, броя на плодовете в матката, качеството на околоплодните води, местоположението на бебето в утробата и честотата на сърдечния ритъм на бебето. Също така, лекарят описва патологии, които се намират в матката или други генитални органи. В описанието на резултатите се използват специални медицински съкращения и специфични съкращения..

При декодирането експертите разчитат на норми, които съответстват на времето на бременността. Таблицата описва стандартите за основните показатели за ултразвук на бременността на 12 седмици.

Опции за метрично съкращениеИндексНорма, мм
BPR, BRGP, BPDРазстояние между теменните кости на главата или от слепоочието до храма (бипариетален размер, размер на междувенечната област)20-21
KTL (KRL)Дължина от опашната кост до короната (кокцигеално-париетален размер)51-73
TVP, TVZДебелината или стегнатостта на областта на врата (кожна гънка на врата отзад)1.6-2.7
ВисочинаДължина на тялото от главата до петите80-82
DLB (FML)Дължина на бедрото, бедрената кост7-9
NcНосна костповече от 3
Сърдечен ритъмСърдечна честота (скоростта, с която сърдечният мускул на бебето се свива)140-174 удара в минута
Теглото-17-19 g
ДАФизическа дейностприсъства
AC (охлаждаща течност)Коремна обиколка50-72
OGОбиколка на главата58-84
J (ABD)Диаметър на корема15-23
Изгорели газове / охлаждаща течностСъотношението на размера на главата към обема на корема1,1-1,3 единици.

Когато се описва местоположението на плода, се срещат термините: надлъжен, напречен, диаметрален. Всяка позиция за този период се счита за норма. Нормално е количеството на околоплодните води да се определи като "нормално".

Обръща се внимание и на вътрешните органи. На 12 седмици обаче те са все още много малки, така че специалистът отбелязва само тяхното присъствие или отсъствие. Вижда се, че се формират мозъчните полукълба, в сърцето се оформят 4 камери, има стомах, пикочен мехур, черва, коремни стени. Лекарят също брои крайниците: трябва да има 2 ръце и 2 крака.

Най-голямо внимание се обръща на параметри, показващи хромозомни аномалии: дебелината на яковото пространство и костите на носа. В някои случаи точната дължина на носната кост не може да бъде измерена. По това време обаче той трябва ясно да се откроява.

Те също така разглеждат къде плацентата се е прикрепила към матката. През повечето време бебешката седалка е прикрепена към задната стена, но предната стена също е нормална. Лекарят също така измерва дължината на шийката на матката (нормата е повече от 30 mm) и разстоянието от вътрешната ос до вмъкването на плацентата. Дебелината на плацентата трябва да бъде 14,5-15,5 мм, а зрялост 0.

Симптоми и признаци на синдрома на Даун

Обикновено тризомия 21 се открива в първите минути от живота на бебето. Има редица външни признаци, които лекарят може да използва, за да постави тази диагноза. Те включват:

 • къса шия, сплескан нос и лице, малка уста, голям, обикновено изпъкнал език, монголоидни малки деформирани уши;
 • неправилно небце, език с жлебове, плосък нос;
 • къси и широки ръце, длани с една гънка, скъсена фаланга на средния пръст;
 • бели петна по ириса на очите;
 • малко телесно тегло;
 • много слаб мускулен тонус;

Възможни отклонения

Ако се открият аномалии, лекарите препоръчват допълнителни изследвания и повторно ултразвуково сканиране след 10-14 дни. В някои случаи на жена се предписва лечение. Има обаче усложнения, при които е необходимо да се прекъсне бременността..

Таблицата показва най-често откриваните отклонения от нормата, причините, довели до тях, и опции за това какво може да се направи в бъдеще..

ОтклонениеЗащотоВъзможни действия
Малък размер от опашната кост до коронатанеправилно определяне на продължителността на бременността; лошо хранене на майката; необичайно развитие на плода; хормонален дефицит при бременна жена; генетично предразположениеДопълнителна диагностика, повторен ултразвук след 2 седмици, сравнение на показателя с други параметри
Липса на носна костхромозомна аномалияСравнение с нивата на скрининг на кръвта. Препоръки за прекъсване на бременността, ако нарушенията се потвърдят.
Голямо отклонение от нормата на дебелината на якатагенетично заболяване (синдром на Патау, Даун, Шершевски-Търнър, Едуардс); вътрематочна инфекцияАнализ на околоплодната течност и хорионните ворсинки. Потвърждаване на диагнозата чрез тестове за hCG и PAPP-A. Морална подготовка на майката за раждането на "специално" бебе или аборт по медицински причини.
Липса на двигателна активност, жизненоважни органинеобичайно развитие на плода; вътрематочна смърт на детеАборт
Стареене на плацентата, смърт на някои части от плацентатахормонален дефицит; риск от спонтанен абортБолнично лечение. Прием на лекарства, които подпомагат нормалното кръвообращение в плацентата и нивата на хормоните.
Тон на маткаталипса на хормони; стрес; лошо хранене; физическо въздействие в коремаТерапия, насочена към намаляване на маточните спазми. Прием на хормонални лекарства. Намалена физическа активност. Разработване на специална диета.
Несъответствие на нивото на околоплодните води с норматапроникване на инфекция; генетично предразположение; лоша бъбречна функция; нарушения на централната нервна системаСтационарно лечение в зависимост от диагнозата.
Централно предлежание на плацентатаиндивидуални характеристики на жената; липса на прогестеронСъстоянието на бременната жена се наблюдава до 3 триместър. Ако плацентата не се издига, раждането се извършва чрез цезарово сечение.
Шийката на матката е скъсенахормонален дисбаланс; генетична черта на майкатаМаксималното намаляване на физическата активност на бъдещата майка. В случай на сериозни отклонения се извършва операция на шев или се поставя специален пръстен за задържане на плода в матката.

Синдром на Даун

Второто име на това заболяване е тризомия 21. За първи път е изследвано в неговата практика и описано от д-р Лангдън Даун през 1866г. Лекарят правилно посочи основните скрити симптоми, но не можа да определи правилно причината за този синдром. Учените са успели да разкрият тайната на тризомия 21 едва през 1959 година. Тогава беше установено, че това заболяване има генетичен произход. Копията на гени на хромозома 21 са отговорни за характеристиките на синдрома, а именно наличието на допълнителна хромозома води до такава патология. Известно е, че всяка човешка клетка съдържа двадесет и три двойки хромозоми. Първата половина идва от майката през яйцеклетката, а втората половина от бащата през спермата. Но понякога се получава неуспех и хромозомата може да не се отдели, така че допълнителна единица може да получи от един от родителите. Струва си да се отбележи, че момчетата и момичетата страдат от синдрома на Даун по същия начин. Географското местоположение на родителите също е без значение. Според статистиката едно от осемстотин деца страда от тризомия 21.

Дешифриране на резултатите от кръвен тест по време на скрининг

За да се получи правилният резултат от първия скрининг, е необходимо кръвта да бъде дарена в деня на ултразвуковото сканиране. При дешифрирането на анализа лекарите се ръководят от абсолютни показатели и усреднени (медиана). Медианата е съотношението на средния стандарт към действителните цифри, получени в проучването. За hCG и PAPP-A на 12 седмица това е 0,5-2 MoM.

Важността на тези показатели се крие във факта, че изследваните по време на скрининга хормони се активират само по време на бременност. HCG се произвежда активно след оплождането, а протеин А се секретира от плацентата. Концентрацията им варира в зависимост от продължителността на бременността..

Скоростта на hCG за 12 седмици е 13,4-128,5 ng / ml. Стандартът за PAPP-A е 1,03-6,01 IU / ml. Отклоненията от нормалните показатели могат да разкрият хромозомни аномалии в развитието на детето. Когато декодират резултатите, специалистите се ръководят от съвкупността от всички скринингови показатели. Таблицата показва възможните причини за отклонението от нормите на нивото на хормоните на бременността.

HCG индикаторRAPP-AПричина за отхвърляне
Над нормалнотоПониженРазвитие на синдрома на Даун при плода
НамаленоНискаДетето развива болест на Едуардс
Под норматаЛеко отклонение от нормата, нормалноЗаплахата от прекъсване на бременността
Нормално или леко намаленоПод норматаФетални патологии: синдром на Патау, болест на Шерешевски-Търнър, липса на витамини и полезни микроелементи в тялото на майката
ВисокВисокМногоплодна бременност

Правилната подготовка за анализ е не по-малко важна от спазването на времето на изследването. 2 дни преди анализа трябва да спрете да ядете мазни храни. Последното хранене трябва да се приема 6 часа преди посещение в лабораторията.

Споделете с приятелите си!

Как да се подготвите за първия си скрининг за бременност

Първият скрининг е първият критичен етап в проследяването на хода на бременността. Резултатите от него ще позволят да се направи заключение за състоянието на майката, развитието на плода, наличието или отсъствието на патологии. В тази връзка е изключително важно да се получат обективни резултати. Има правила, които трябва да се спазват, за да се постигне максимално информационно съдържание на изследванията, включително спазване на специална диета, прием на течности и т.н..

Какви анализи включва

Първата скринингова програма включва два теста: ултразвук и биохимичен кръвен тест.

В зависимост от това как ще се извърши ултразвуковото сканиране, зависи обемът на пълненето на пикочния мехур. Ако процедурата ще се проведе трансвагинално, т.е. с въвеждането на сензора във влагалището, не се изискват подготвителни мерки. А трансабдоминалната техника (през предната коремна стена) включва приемане на голямо количество течност (поне 0,5 литра) и забрана за ходене до тоалетна в продължение на 4 часа преди поставяне на диагнозата. Не е необходима друга подготовка за ултразвуков скрининг на 1-ви триместър.

Материалът за биохимичния тест е венозна кръв, която се дава на гладно. За да се подобри точността на изследването, се препоръчва да се придържате към диета поне един ден преди теста..

Мога ли да ям преди скрининг

За да се подложите на първия ултразвук, не е необходимо да се ограничавате в храненето. Достатъчно е да се спазва режимът на пиене на течности.

При биохимичния тест ситуацията е различна. В допълнение към даряването на кръв на празен стомах е важно да се придържате към специална диета предния ден (за предпочитане няколко дни преди). Състои се в изключване на продукти:

 • допринасящи за увеличаване на холестерола - прекалено мазни, пикантни, пържени храни;
 • съдържащи известни и потенциални алергени - цитрусови плодове, шоколад, ядки, морски дарове и други подобни.

Неспазването на тези препоръки може да изкриви резултатите..