Изстъргване на маточната кухина или кюретаж - гинекологична операция за отстраняване на повърхността на лигавицата на матката - ендометриума.

На бележка! Ендометриумът е вътрешната обвивка на маточната кухина. Циклични промени в нейната структура се случват през целия женски цикъл. Основната му роля е да се подготви за приемането на оплодено яйце. Ако оплождането не се осъществи, ендометриумът се отхвърля от вътрешните стени на матката и се екскретира заедно с кръвта по време на менструация..

По време на процедурата на кюретаж, горният функционален слой на лигавицата на маточната кухина се отстранява, без да се засяга базовия растежен слой. По този начин, след отстраняване на увредените области на ендометриума, функционалната тъкан бързо се възстановява..

Цели на операцията по гинекологично почистване:

 • терапевтични и терапевтични;
 • медицински и диагностични;
 • диагностична.
 • сляпо почистване (може да доведе до усложнения, непълно отстраняване на увредената лигавица, нарушаване на структурата на растежа и мускулните слоеве, обилно кървене);
 • почистване под контрола на хистероскоп (устройство, което ви позволява да визуализирате маточната кухина).

Съвременната гинекология използва главно отделен кюретаж (в допълнение към ендометриума, цервикалният канал също се остъргва), свързвайки го с хистероскопия. Това елиминира рисковете, типични за сляпа намеса и повишава ефективността на процедурата..

На бележка! Хистероскопията е ендоскопски метод в гинекологията. Използва се за визуално изследване на маточната кухина.

Показания

 • необходимостта от определяне на типа структурни нарушения на функционалния слой на ендометриума (хиперплазия, миома и др.);
 • полипи на маточната кухина;
 • спонтанно прекъсване на бременността (остъргването премахва участъци от плацентарните тъкани, останали в маточната кухина, за да се избегне тяхното разлагане или дегенерация);
 • диагностициране на замразена бременност (ако се потвърди спирането на развитието и смъртта на плода, изстъргването се превръща в задължителна мярка за отстраняване на плода и плацентарните тъкани за предотвратяване на възпалителни процеси);
 • лечение на усложнения след аборт (наличие на остатъци от мембраните и ембрионалните тъкани в маточната кухина).
 • нарушения на отделянето на плацентата след естествено раждане;
 • сливане на вътрематочните стени (образуване на сраствания - синехия);
 • ендометриоза;
 • заболявания на шийката на матката (особено при онкопатология);
 • менструални нарушения без видима причина;
 • появата на кървене след настъпване на менопаузата;
 • появата на кървене в средата на менструалния цикъл;
 • безплодие с неизвестна етиология.

Също така, почистването се извършва преди органосъхраняваща операция за отстраняване на миома на матката

Подготовка за процедурата

Когато се извършва по план, почистването на матката се предписва 1-2 дни преди началото на менструацията. Това ви позволява да намалите негативните симптоми на следоперативния период и да ускорите процесите на регенерация на маточната лигавица. В този случай следващата менструация настъпва точно навреме или с малко закъснение..

При непланирано (спешно) почистване операцията може да се извърши независимо от деня на менструалния цикъл. В този случай е възможно активно проявяване на странични ефекти (кървене, болезненост), както и по-дълъг период на възстановяване на функционалния слой на ендометриума.

Списък на задължителните лабораторни и инструментални изследвания

 • коагулограма (тест за съсирване на кръвта);
 • общ анализ на кръвта;
 • кръвна химия;
 • определяне на кръвна група и Rh фактор (ако е неизвестен);
 • анализ за вирусни инфекции (ХИВ, RW, хепатит В, С);
 • вагинална цитонамазка за бактериална култура;
 • Ултразвук на женски полови органи;
 • ЕКГ.

Наложително е да информирате Вашия лекар за всички лекарства, които приемате..

14 дни преди процедурата за кюретаж на матката, всички (ако е възможно) лекарства, които влияят на кръвосъсирването, се отменят.

2-3 дни преди процедурата да бъде изключена:

 • полов акт;
 • интравагинални средства (тампони, супозитории, спринцовки и др.).

6 часа преди процедурата трябва да откажете да приемате храна и течности.

Ходът на процедурата по изстъргване

Операцията се извършва в операционна на гинекологичен стол. Процесът е болезнен, поради което се извършва под задължителна анестезия (обща или местна - според показанията или искането на пациента).

Етапи на гинекологично почистване на матката

 1. Третирайте външните полови органи с антисептик (разтвор на Лугол).
 2. Разкрийте местоположението на шийката на матката с помощта на гинекологичен спекулум.
 3. Шийката на матката е фиксирана с форцепс, за да се предотврати нейното изместване (органът е окачен от връзки).
 4. Шийката на матката е разширена: във влагалището се вкарва дилататор, за да се получи отворен достъп. Задачата на дилататорите на Гегар е да увеличат цервикалния канал, за да позволи на работещата кюрета да влезе в маточната кухина. При необходимост се използват няколко дилататора с различни размери, които се вкарват последователно един след друг, докато се получи канал с необходимите размери. Този етап се пропуска, ако остъргването се извършва веднага след раждането (по това време шийката на матката е достатъчно разширена за процедурата).
 5. Извършва се хистероскопия на матката. 5-милиметрова тръба с оптични влакна се вкарва през вагината в цервикалния канал и по-нататък в маточната кухина. С негова помощ се определя локализацията на патологичните образувания, извършва се визуален контрол по време на самата операция и резултатът от работата се оценява след края на основната процедура.
 6. Цервикалният канал се изстъргва (за това се използва най-малката кюрета).
 7. Стъпка по стъпка маточната кухина се почиства: първо областта на предната стена, след това задната и накрая страните. Ако има образувания, които не са обект на кюретата, в маточната кухина се въвеждат допълнителни инструменти, с помощта на които под контрола на хистероскоп се извършва операция за извличане на съдържанието на маточната кухина.
 8. Съберете материал за хистологичен анализ.

Вие трябва да знаете! Хистологичен анализ - изследване на тъканите за тяхната структурна организация с идентифициране на наличието / отсъствието на патологични изменения.

Възстановителен период

След успешно завършване на планираната процедура, пълното възстановяване отнема 4-5 седмици. През първите 14-15 дни се препоръчва:

 • откажете да използвате супозитории, вагинални тампони, спринцовки и други влияния във влагалището;
 • въздържайте се от полов акт;
 • ограничете физическата активност и работата в наклонено положение на тялото;
 • избягвайте температурни промени (бани, сауни, хипотермия и др.);
 • откажете да се къпете и да плувате в басейни и езера.

Внимание! Първите дни след операцията е особено важно да се спазват всички правила за интимна хигиена..

През първия ден след интервенцията може да се наблюдава отделянето на кръвни съсиреци; обикновено отделянето може да продължи още няколко дни. Обикновено незначителното отделяне може да продължи до 10 дни. За да се предотвратят цервикални спазми и появата на хематоми (натрупване на кръв в маточната кухина), трябва да се приемат спазмолитични лекарства (избрани индивидуално от гинеколога).

Възможни усложнения

 • възпалителни процеси на маточната кухина;
 • хематометър (натрупване на кръв в маточната кухина);
 • увреждане на основния растежен слой на ендометриума (почти невъзможно е да се коригира и може да причини безплодие);
 • перфорация на маточната стена (изключително рядко; възможно само в случай на очевидна небрежност на лекаря или неадекватно поведение на пациента);
 • разкъсване на шийката на матката.

Когато се извършва отделно кюретаж с помощта на хистероскопия, вероятността от усложнения е сведена до минимум.

Гинекологът предписва кюретаж на матката: съгласен или не?

„Почистването“ на матката не е начин за лечение на ендометриална хиперплазия и хроничен ендометрит

Дмитрий Лубнин акушер-гинеколог, кандидат на медицинските науки

„Бях почистен“ или „Бях почистен“ - тези фрази често чувам от пациентите си и ми звучат толкова непоносимо, колкото движението на пяна върху стъклото. Разговорно наричаме "почистване" кюретаж на матката - най-честата процедура, извършвана в гинекологията в преобладаващото мнозинство от случаите без никакви индикации за това.

Много закачливото име - „прочистване“ - вече отразява груб, несръчен и примитивен подход към решаването на проблема. Между другото, терминът плавно премина от медицинския жаргон в лексикона на много жени, които дори си мислят, че от време на време трябва да се „прочистят“ или „прочистят“. Може би те влагат в това същото значение, както в прословутото „прочистване на организма от токсини“, предполагайки, че този орган натрупва „мръсотия“.

Преди да продължите историята, е необходимо да обясните за какво точно става дума..

След кюретаж на матката: възможни рискове

Изстъргването е амбулаторна медицинска процедура, извършвана под интравенозна анестезия, по време на която се използва специална кюрета за отстраняване (остъргване) на маточната лигавица. Процедурата се нарича терапевтична и диагностична, тъй като премахва тъканта, променена от заболяването (ако има такава), която може да бъде изследвана под микроскоп и да бъде поставена точна диагноза. От предишното изречение става ясно, че кюретажът се извършва не само в присъствието на заболяване, но при съмнение, т.е. с цел поставяне на диагноза.

Засега всичко е ясно, логично и очевидно. Има обаче и друга страна на тази манипулация. Процедурата се извършва с остра желязна кюрета, с помощта на която всъщност се „откъсва” лигавицата на матката и настъпва неизбежното нараняване на самата матка. В резултат на това съществува риск от няколко сериозни усложнения: увреждане на растежния слой на ендометриума (нарушаване на растежа му в бъдеще), поява на сраствания в маточната кухина, развитие на възпаление.

В допълнение, тази процедура допринася за развитието на заболяване като аденомиоза (ендометриоза на матката) - чрез нарушаване на границата между слоевете на матката, което насърчава поникването на ендометриума в маточния мускул. В резултат на това прехвърленият кюретаж може да доведе до проблеми със зачеването или да започне развитието на аденомиоза..

Съвсем очевидно е, че подобна процедура трябва да се извършва стриктно според показанията и да се оценява сериозно съотношението "полза - риск". Но това е възможно навсякъде, но не и тук и това е много тъжно.

Изстъргване "за всеки случай"

Мисля, че в повече от 80% от случаите кюретажът се извършва напразно, тоест или напълно без индикации, или в случаите, когато проблемът може да бъде разрешен медицински или чрез проста амбулаторна процедура.

Ето ситуации, в които може да бъдете помолени да извършите изстъргване.

 • Имате кървене за дълго време или маточно кървене.
 • На ултразвук сте открили ендометриален полип, ендометриална хиперплазия, аденомиоза, миома на матката или хроничен ендометрит.
 • Планирате да се подложите на операция за миома на матката.
 • Имате подозрение за извънматочна бременност.
 • Оплаквате се от обилни менструации, междуменструално кървене или кафяви „зацапвания“ преди и / или след менструация.

По принцип те изпращат за "почистване" много често, дори при липса на причините, които изброих по-горе. Кюретажът често се придружава от хирургично лечение в гинекологията. Те се опитват да го правят през цялото време „по едно и също време“, за да „за всеки случай проверят“ дали всичко е нормално. Това не трябва да е така, това е твърде несериозно отношение към една доста травматична процедура.

Когато не се задоволява с изстъргване

И така, инструкции как да избегнете остъргване.

 • Ако нямате обилно маточно кървене (както се казва, "изливане на краката"), но просто има продължително кървене и бременността (маточна и извънматочна) е изключена, консултирайте се с лекаря за възможността да спрете кървенето с лекарства. Да, възможно е. Докато приемате лекарството (веднага ще ви предупредя, че това е хормонално лекарство, но е безопасно), кървенето може да спре и състоянието ви ще трябва да бъде преразгледано след следващата менструация. В много случаи лечението ще бъде достатъчно и не е необходимо да се прави нищо друго..
 • Ако по време на ултразвук сте открили полип или ендометриална хиперплазия, не бързайте да се съгласите с кюретаж. Попитайте Вашия лекар за възможността да Ви предпише лекарство в този цикъл и след това повторете ултразвука след края на следващата менструация. Ако полипът или хиперплазията са потвърдени, уви, трябва да се направи изстъргване под контрола на хистероскопия. Но имате много голям шанс след менструация да няма индикации за процедурата..

Полипът е израстък върху лигавицата на матката (подобен на пръст или гъбички), най-често доброкачествен. Има полипи, които се отхвърлят сами по време на менструация, и такива, които растат от растежния слой. Последните изискват отстраняване.

Хиперплазията е удебеляване на лигавицата на маточната кухина. Има два вида: прости и сложни. Простата хиперплазия се среща най-често, не е опасна, трябва да има задължителна причина за нейното развитие (функционална киста в яйчника, синдром на поликистозните яйчници и няколко други). Обикновено 10 дни от приема на лекарството са достатъчни, за да премине и да не се повтори.

Сложна хиперплазия - лоша хиперплазия, грешка в структурата на ендометриума, обикновено се появява след 35 години, по-често на фона на наднорменото тегло. Първо се лекува чрез отстраняване на лигавицата (остъргване) и след това чрез многомесечен курс на хормонални лекарства или чрез инсталиране на вътрематочна хормонална апаратура "Мирена". Точна диагноза е възможна само с хистологично изследване..

 • Ако ви се предлага да правите кюретаж само с диагностична цел преди операция или за изясняване на състоянието на лигавицата, помолете лекаря да започне с биопсия на ендометриума (друго име е „биопсия на тръба“ или „аспирационна биопсия“). Това е проста амбулаторна процедура, която не изисква анестезия. Тънка тръба се вкарва в маточната кухина и се всмуква малко количество тъкан, която след това се изпраща в лаборатория за изследване. Това е доста информативен анализ..

Важно: материалът, получен в резултат на кюретаж или биопсия, е само лигавицата на матката, той не носи никаква информация за други заболявания. Факт е, че често се предписва кюретаж с цел оценка на миома на матката за нейните характеристики; така че - изстъргването няма да даде никаква информация.

 • Не забравяйте, че почти всички съвременни ултразвукови машини ви позволяват да оцените лигавицата на матката и да идентифицирате признаци на патология в нея. Ако лекарят пише по време на ултразвук, че ендометриумът не е променен и нямате обилна менструация, межменструално кървене, тогава вероятността да имате патология, изискваща кюретаж, е близка до нулата.
 • Като цяло основните прояви на ендометриалната патология (само тази тъкан е насочена към кюретаж) са кървене, обилна менструация и интерменструално зацапване. По този начин, ако нямате това, обсъдете с Вашия лекар доколко обосновано е желанието му да Ви направи кюретаж..
 • "Хроничен ендометрит" е честа диагноза чрез ултразвук и в резултатите от хистологичния доклад след кюретаж. Това е хронично възпаление на лигавицата на матката. Въпреки това няма общоприети критерии за поставяне на тази диагноза чрез ултразвук в доказателствена медицина. Простата хистология също не може надеждно да потвърди тази диагноза. Често тази диагноза се поставя там, където не съществува, тъй като те се ръководят от "левкоцити".

Надеждната диагноза е възможна само със специален тип изследване - имунохистохимия. Това проучване не е налично във всички лаборатории и материал за него може да бъде получен чрез биопсия, а не чрез кюретаж. Мисля, че сега е ясно, че не е необходимо да се прави кюретаж, за да се потвърди диагнозата хроничен ендометрит. Като цяло диагностиката и лечението на това ендометриално заболяване имат смисъл само в рамките на проблема с безплодието и спонтанен аборт..

В какви ситуации да се съгласите на изстъргване?

 • Силно маточно кървене: да, кюретажът е начин да го спрем.
 • Предполагаема извънматочна бременност (трудност при поставяне на диагноза).
 • Ендометриален полип или хиперплазия, които не са изчезнали след менструация или прием на лекарства.
 • Остатъци от мембрани (след аборт, спонтанен аборт, бременност).
 • Всяко зацапване след менопаузата.

Сега се надявам да имате надеждно ръководство за това как да избегнете евентуално ненужна операция. Не се страхувайте да задавате въпроси на Вашия лекар. Предложете алтернативи (биопсия на ендометриума, лекарства). Поискайте да обосновете необходимостта от кюретаж. Отговорът „тук е така прието“ не трябва да се приема. Разбира се, всичко това се отнася само за онези ситуации, в които нямате заплаха за живота и здравето (обилно кървене).

Информацията на сайта е само за справка и не е препоръка за самодиагностика и лечение. За медицински въпроси задължително се консултирайте с лекар.

Операция за пречистване на матката: как се извършва и какви последици има?

Ситуацията, когато на жената е назначена операция за почистване на матката, е много често срещана. Почти винаги причинява страх и необосновани преживявания, тъй като има много различни слухове за тази хирургическа интервенция, която е необходима за прочистване на матката от нежелана бременност или медицински патологии.

Страхът от думи като „ще почистим матката“, произнесени от лекуващия лекар, идва от незнанието каква е тази процедура. Тази операция, която иначе се нарича кюретаж на маточната кухина и се предписва по немалко медицински причини, поражда много въпроси.

Почистване: какво е това?

Гинекологичният кюретаж е малка операция, извършена под обща анестезия, тъй като причинява неприятни и болезнени усещания. Има 2 вида такава интервенция: терапевтична и диагностична..

Медицинското почистване се основава на медицински показатели. Извършва се не само за аборт, но и за извънматочна бременност или спонтанен аборт, ендометрит, миома и за премахване на полипи.

Почистването, с цел диагностика, се използва, когато е необходимо да се определи точната причина за появата на симптоми, показващи, че гениталиите на жената са започнали да функционират неправилно. Полученият след него материал се изпраща в лабораторията за изследване.

можете да научите повече за кюретажа на матката от това видео:

Най-доброто време за тази процедура

Тези операции обикновено се правят преди да започне нов менструален цикъл. Изключение правят само спешни случаи като тежко кървене. Това е необходимо, за да не се нарушава биологичният ритъм на тялото на жената чрез намеса.

В допълнение към това се извършва хистероскопия, която позволява на лекаря, след приключване на процедурата, да изследва резултатите от работата с помощта на хистероскоп. Това устройство е необходимо и за подобряване на контрола върху действията на лекаря по време на операцията..

Осигуряване на хистероскопия след операция

Хирургическа интервенция

Операцията започва с разширяване на шийката на матката с помощта на инструменти или специални лекарства. След като цервикалният канал се увеличи до размер, който позволява на кюретата да премине, острата страна почиства лигавицата на матката, разположена в нейната кухина.

Веднага след като процедурата приключи, дилататорите се отстраняват и цялото хирургично място се третира с антисептичен разтвор. Ледът трябва да се постави върху стомаха, тъй като кръвоносните съдове спират да кървят точно под въздействието на студ.

Когато ефектът от упойката приключи, жената може да започне нормален живот с някои физически ограничения. Хоспитализация не се изисква. Но за контрол на следоперативния период е необходимо да се наблюдава специалист, тъй като шийката на матката ще бъде леко отворена за около месец.

Причини, поради които операцията е предписана и противопоказания за нея

Такава хирургична интервенция в тялото на жената се предписва и извършва както за целите на терапията и диагностиката, така и за терапевтични показания, които включват следното:

 • Наличието на полипи в матката и нейната шийка;
 • Развитие на миоматозни възли;
 • Ендометриална хиперплазия и патологични процеси в нея;
 • Постоянно кървене;
 • Подозрение за злокачествен тумор;
 • Спонтанен аборт или пропусната бременност;
 • Усложнения след аборт или раждане.

В основата си остъргването е отстраняване на горния слой на лигавицата, разположен в матката. Но не винаги е възможно да се извърши. Тази малка операция има редица противопоказания..

Кюретаж при замразена бременност

Това могат да бъдат както инфекциозни и сексуални заболявания в остра форма, така и периоди на обостряне на техните хронични форми. При такива показатели хирургичната интервенция е възможна само в най-неотложните случаи, които включват обилно кървене след раждане..

Правила за поведение след почистване

След приключване на почистването кървавото отделяне, което продължава до 10 дни, е норма, което има размазващ характер. Опасно е тяхното отсъствие, което показва спазъм на цервикалния канал в шийката на матката.

Необходимо е да се спазват всички инструкции на гинеколога, за да се избегнат възможни последици. Задължително за профилактични цели е краткосрочният прием на антибиотици, които предотвратяват евентуално възпаление в маточната кухина, както и спазмолитици.

Цялата физическа активност трябва да бъде намалена до минимум. Почивка в леглото не е необходима, но жената се нуждае от почивка след тази хирургическа интервенция. Спортът, обливането, къпането, къпането и вдигането на тежести са напълно забранени..

За следващия месец след извършване на тази операция си струва да се изключат всички полов акт, тъй като шийката на матката е в отворено състояние и използването на вагинални тампони също трябва да се избягва. Гениталиите трябва да се третират ежедневно с антисептични разтвори.

Последиците от почистването, които могат да възникнат

Въпреки че тази операция принадлежи към категорията на най-безопасните, нейното провеждане може да доведе до определени последствия. Най-често срещаните са като:

 • Инфекция и възпаление, което се случва в гениталиите;
 • Голяма загуба на кръв;
 • Нарушение на менструалния цикъл;
 • Перфорация на маточната стена.

Ако след изстъргването няма задължителни зацапващи зацапвания и се появят болки в корема, трябва незабавно да се свържете с гинеколог, тъй като наличието на тези признаци предполага, че шийката на матката е претърпяла спазъм и в маточната кухина се образува хематометър, в който кръвта я запълва. Ако температурата се повиши, също е необходима консултация със специалист..

За повече информация относно почистването на матката вижте това видео:

Бележка за жени, подложени на тази операция

Почистването, което се извършва планово, а не спешно, включва спазването от страна на жената на няколко специфични правила:

 • Наложително е да се подложите на медицински преглед, за да се идентифицират всички противопоказания, както и лабораторни изследвания;
 • Чаталът и пубисът са напълно обръснати. Тази процедура се прави най-добре от вас сами у дома;
 • Под роклята трябва да се носи дълга тениска, а в някои лечебни заведения също се изискват чорапи;
 • Не забравяйте за удобното бельо, което е просто необходимо след операцията, както и за подложките. Вагиналните тампони са строго забранени;
 • Не трябва да ядете сутрин в деня на операцията;
 • В следоперативния период се изисква задължително прилагане на предписаната от лекаря терапия;
 • Сексуалните отношения се изключват за около месец след операцията..

И не се страхувайте от безплодие, което се предполага, че настъпва след тази операция. Ако се извършва от опитен лекар, няма да има отрицателни последици в маточната кухина. Бременността може да започне през първия месец и да протича нормално, без никакви патологии..

Как се извършва кюретаж на маточната кухина

Кюретаж на маточната кухина е необходим за лечение на кървене, полип, хиперплазия на ендометриума. За диагностика се извършва отделно кюретаж на шийката на матката и матката, без или с хистероскопия. Процедурата е необходима за изследване на ендометриума, ако има съмнение за тумор, преди операция, за да се идентифицират причините за безплодие или маточно кървене. С планирано почистване една жена се подлага на изследвания, ултразвук, цитонамазки. Изстъргването се извършва под обща анестезия и се изписва същия ден.

След него са необходими противовъзпалителна терапия (антибиотици), болкоуспокояващи. Физическата активност, вдигането на тежести, полов акт са забранени за 2 седмици. След това трябва да дойдете на контролен преглед и ултразвук. Бременността се планира не по-рано от 3 нормални менструални цикъла.

Кюретаж на маточната кухина

Кюретажът на маточната кухина е диагностичен (WFD или WFD с хистероскопия). Предписва се за откриване на тумори, ендометриоза, полипи, причини за отсъствие на менструация, безплодие, кървене. Терапевтичното прочистване е показано за отстраняване на ендометриални израстъци (полип, хиперплазия), предопределяне на обширна загуба на кръв, дисекция на сраствания.

В акушерската практика е необходимо да се премахне яйцеклетката (аборт или непълен аборт, замразена бременност), части от плацентата след раждане.

Той преминава с помощта на гинекологична кюрета, поради което се нарича кюретаж на матката. По време на процедурата няма болка, тъй като се използва обща анестезия. В някои случаи вместо WFD - лентова биопсия се използва microcurettage.

Изстъргването е противопоказано при остро възпаление, инфекция, тежко общо състояние.

И ето повече за това какво е хиперплазия на ендометриума и как да се лекува.

Видове процедури в гинекологията

В зависимост от заболяването и целта, кюретаж (почистване на маточната кухина) в гинекологията се извършва по следните начини:

 • първичен и повторен кюретаж за изясняване на диагнозата;
 • RDMD (отделен диагностичен кюретаж на маточната кухина) означава, че материалът, получен от цервикалната част (цервикален канал, CC), ще бъде изследван отделно от маточния ендометриум (вътрешен слой), взет от самата кухина;
 • RFE с хистероскопия - целенасочен отделен диагностичен кюретаж, провеждан под контрола на хистероскоп, който помага да се види и точно да се вземе тъкан от подозрителна област;
 • терапевтичен - използва се за лечение на полип (израстък) или растеж на ендометриума (хиперплазия), с непълен аборт, маточно кървене;
 • диагностичен кюретаж се предписва, когато е невъзможно да се изключи онкопатологията или да се установи причината за безплодието по други методи.

Кюретажът на шийката на матката и нейната кухина се счита за гинекологична операция, независимо от нейния тип. Нарича се инструментален кюретаж от лекарите, а от много пациенти се нарича почистване..

Кога се прави почистване на матката

Почистването на матката се извършва в такива случаи:

 • маточно кървене, което не може да бъде спряно с лекарства - дисфункционално след период на забавяне, хормонален произход или поради заболявания (миома, ендометриоза, полип или ендометриална хиперплазия);
 • открит при гинекологичен преглед и ултразвукова патология вътре в матката или шийката на матката;
 • необходимостта от едновременна биопсия (вземане на тъкан за изследване при съмнение за тумор);
 • кървене между периоди с неизвестен произход;
 • отсъствие на менструация за дълъг период от време (аменорея извън бременността);
 • преди операция за отстраняване на киста на яйчника или на цялата матка (за определяне обема на операцията);
 • оценка на резултатите от лечението с хормони на ендометриални заболявания.
Ендометриоза

Те се изпращат до РДВ, когато е необходимо отделно да се изследва вътрешният слой на шийката на матката и самата матка. Това е важно при откриване:

 • полип само в шийката на матката или основната част;
 • нарушения на менструалния цикъл;
 • предракови заболявания;
 • злокачествени тумори, подозрение за тяхното присъствие.

Показанията за почистване на матката включват безплодие с неизвестен произход, когато всички други методи на изследване не позволяват да се открие причината за него.

Гледайте в това видео за това как се извършва кюретаж на маточната кухина:

Лечебно почистване

Лечебно почистване е необходимо, когато:

 • полип в шийката на матката или матката е доброкачествен растеж на ендометриума, хормонален или възпалителен по произход, придружен от болка и кървене, остъргването се счита за най-добрият метод за избавяне;
 • маточно кървене, което не може да бъде спряно с лекарства, почистването помага за предотвратяване на тежка загуба на кръв (спомагателен метод на лечение, тъй като при хормонални нарушения вътрешният слой отново расте);
 • адхезивен процес вътре в матката (адхезия), който предотвратява зачеването, бременността.
Полипи в маточната кухина

Акушерско остъргване

Акушерски кюретаж се извършва за прекъсване на бременността в такива случаи:

 • медицински аборт от 5 до 12 седмици;
 • непълен спонтанен спонтанен аборт (в кухината има остатъци от яйцеклетката);
 • мъртъв плод със замразена бременност.

Операцията може да се извърши и след раждане, ако плацентата не е напуснала напълно матката и има силно кървене.

Винаги ли е необходимо да се съгласите с процедурата

Ако се предписва медицинско почистване или акушерско прочистване, тогава в повечето случаи няма алтернатива на това. Жената трябва да знае, че ако откаже кюретаж, тогава излага здравето си, а понякога и живота си (например замразена бременност или тежка загуба на кръв).

При диагностичните процедури има възможност за биопсия. Тоест, не се изисква пълно отстраняване на вътрешния слой и парче тъкан (остъргване под формата на лента) под контрола на хистероскоп ще бъде взето на гинекологичен стол под краткотрайна анестезия. Този частичен кюретаж се счита за по-малко травматичен. Ето защо има смисъл да получите второ мнение от друг лекар, особено с планове за раждане..

Биопсия по време на кюретаж

Комплект инструменти за кюретаж на маточната кухина

Комплектът инструменти за изстъргване на маточната кухина включва:

 • пинсети за антибактериално лечение;
 • вагинално огледало;
 • вдигам;
 • разширители;
 • форцепс, с който ще бъде фиксирана шията;
 • сонда за канала на цервикалната част на матката;
 • маточна сонда;
 • гинекологична кюрета за кюретаж.

Последният инструмент е самото изстъргване, а останалите са спомагателни.

Боли ли да прочистите матката

Почистването не е болезнено, тъй като то винаги се извършва под обща анестезия (анестезия). През периода жената не чувства нищо. След като ефектът от анестезията приключи, се появява дърпаща болка в долната част на корема. При липса на усложнения той е подобен на менструалния. Дискомфортът може да продължи до 2 седмици.

Противопоказания за провеждане

Има противопоказания за кюретаж за диагностични цели: остро възпаление във влагалището, шийката на матката или матката. Необходимо е предварително пълно елиминиране на инфекцията, а след това и РДВ.

При прекомерно маточно кървене се препоръчва първо да се намали и да се попълни загубеният обем кръв. С развитието на състояние на шок или интраваскуларна коагулация (DIC синдром) се счита, че възможността за премахване на матката спасява живота на жената.

С кървене при младо момиче по време на образуването на менструация, изстъргването не се предписва.

Времевите ограничения включват:

 • вирусни инфекции - грип, херпес, хепатит;
 • бактериално възпаление - тонзилит, пиелонефрит, цистит;
 • високо кръвно налягане, хипертонична криза;
 • болка в гърдите (като пристъп на ангина пекторис);
 • тромбофлебит на вените на долните крайници (оток, синя кожа, болка в крака);
 • тежки заболявания на бъбреците, черния дроб (докато състоянието се подобри).

Локалните (в матката или шийката на матката) противопоказания включват: близко разположен миомен възел (по отношение на ендометриума), раков тумор, руптура на стената.

РДВ - какво е това в гинекологията

РДВ в гинекологията е най-информативният метод за вземане на тъкан за анализ от маточната кухина (WDM) и цервикалния канал (CC). Кюретажът е необходим при заболявания на ендометриума, смущения в цикъла, подозрение за предраково или раково заболяване. Извършва се за диагностични цели по планиран начин след подготовка (тестове, ултразвук, преглед от терапевт).

Времето е 2 дни преди началото на следващата менструация, но при ациклично кървене денят се определя от гинеколога индивидуално.

Причини за провеждане

Основните причини, поради които гинеколог предписва анализ на тъканта на матката и нейната шийка чрез РДВ, включват:

 • менструални нарушения - закъснения, продължително кървене със съсиреци, интерменструално кървене;
 • заболявания на ендометриума (вътрешен слой) - полип, ендометриоза (растеж извън маточната кухина), хиперплазия, туберкулоза;
 • туморен процес, съмнение за рак на маточната шийка;
 • безплодие.

Подготовка за РДВ в гинекологията

С планираното провеждане на РДВ в гинекологията е необходимо обучение, включително:

 • кръвни тестове - общи, биохимия, коагулограма, за глюкоза, HIV инфекция, сифилис, вирусен хепатит;
 • вагинална цитонамазка;
 • общ анализ на урината;
 • ЕКГ с интерпретация;
 • флуорография на гръдния кош;
 • Ултразвук на тазовите органи.

В подготовка за кюретаж на ендометриума, пациентът трябва да бъде прегледан от терапевт и анестезиолог. Това е особено важно при наличие на съпътстващи заболявания на вътрешните органи. Процедурата се провежда сутрин на гладно.

Непосредствено преди него трябва да премахнете (избръснете) линията на косата от кожата на външните полови органи. Ако имате разширени вени, препоръчително е да носите компресионни чорапи или да превържете краката си с еластична превръзка. Той помага за предотвратяване на тромбоза.

Кюретаж на маточната кухина: колко време да останете в болницата

Когато остъргвате маточната кухина, обикновено трябва да останете в болницата до вечерта на текущия ден, ако няма усложнения. При сериозно общо състояние на пациента, след тежка загуба на кръв, тя се оставя до една седмица. В този случай самата операция продължава около половин час..

Почистване на матката за кървене

Почистването на матката може да се извърши по време на менструация, ако е необходимо остъргване, за да се спре маточното кървене. Най-често тази процедура помага за премахване на израстъци на ендометриума. Това помага да се предпази жената от тежка загуба на кръв. Показанията включват:

 • ановулаторно кървене - поради липса на овулация, втората (прогестеронова фаза) не настъпва, така че ендометриумът продължава да расте през целия цикъл, отхвърлянето му причинява обилно кръвоизлив;
 • дисфункционален в детеродна възраст - причините са нарушения на хормоналната функция на яйчниците, възпаление, аборт, стрес, операция;
 • климактерични - причинени от хормонални колебания, прием на лекарства с естрогени, тумори, включително: миома, рак на шийката на матката, ендометриум, яйчници.

Диагностично кюретаж на маточната кухина с миома

Причината за диагностично кюретаж на маточната кухина при жени с миома са:

 • нередовен цикъл, редуващи се закъснения с обилна загуба на кръв;
 • кървене между менструациите;
 • схващащи болки в долната част на корема, излъчващи се към бедрото, слабините, долната част на гърба;
 • изхвърляне на големи кръвни съсиреци;
 • често уриниране, усещане за непълно изпразване на пикочния мехур, запек;
 • възобновяване на менструацията след настъпване на менопаузата;
 • съмнение за новообразувание (различно от миома);
 • открит полип на шийката на матката или в маточната кухина;
 • подготовка за операция за отстраняване на миома;
 • планиране на дългосрочна хормонална терапия или оценка на нейния резултат.

По-рядко RFE се извършва в случай на спонтанен аборт или безплодие, тъй като е по-добре да се използва частичен кюретаж, когато планирате да имате бебе.

Как да прочистите матката

Почистването на матката се извършва след подготовка (кръвни тестове, цитонамазки, ултразвук), кухината на органа се изстъргва под обща анестезия с гинекологична кюрета. При миома, съмнение за рак е необходима хистероскопия, а при замразена бременност пълно почистване на яйцеклетката. Във всички такива случаи се внимава да не се наранят стените на матката. При липса на усложнения жената се изписва на същия ден..

След почистване трябва да приемате антибактериални лекарства, да изключите топлинни процедури, спринцовки и полов акт за 2-3 седмици.

Подготовка за процедурата

При рутинно почистване (без опасно кървене) е необходима подготовка преди операцията:

 • преглед при гинеколог, вземане на цитонамазки;
 • Ултразвук на матката, яйчниците;
 • томография (по показания);
 • кръвни тестове: общи, за съсирване, инфекции (ХИВ, сифилис, хепатит), кръвна група, резус фактор;
 • ЕКГ;
 • рентгенова снимка на гръдния кош или флуорография.

Забранено е 3 дни преди събитието:

 • обливане,
 • сексуални контакти,
 • въвеждане на супозитории, тампони.

Продуктите за интимна хигиена не се използват директно в деня на почистването. Не можете да ядете сутрин, можете само да пиете до 100 мл вода на глътка. Препоръчва се лека вечеря предния ден (8-12 часа предварително) (варени зеленчуци, риба, извара, ферментирали млечни напитки). Червата се почистват с клизма, пикочният мехур се изпразва, косата в областта на срамната и срамните устни се обръсва.

Традиционен кюретаж

Кюретаж на маточната кухина се случва на етапи:

 1. Лечение на външните полови органи с антисептик.
 2. Инсталиране на спекулум във влагалището.
 3. Инжектиране на лекарство за анестезия във вена.
 4. Фиксиране на шията с форцепс.
 5. Изстъргване на вътрешния слой.
 6. Контролна хистероскопия (според показанията).
 7. Премахване на всички инструменти, лечение с йод-съдържащ разтвор на шията.

Кюретаж при замразена бременност

Замразената бременност винаги изисква почистване на маточната кухина чрез кюретаж. Необходимо е пълно отделяне на яйцеклетката и нейните мембрани, но за да не се повреди мускулният слой на матката. Твърде дълбокото остъргване води до последващи проблеми с зачеването и носенето на дете.

С миома

Вътрешната повърхност на маточната кухина поради наличието на възела е неравна. Това важи особено за субмукозните миоми, както и разположени в мускулния слой, но по-близо до ендометриума. В такива случаи е необходимо почистване с хистероскопия, за да не се разруши мембраната на миоматозната формация. Това заплашва тежко кървене, некроза на тъканите (некроза) с болка и висока температура, инфекция.

Ако има съмнение за рак

Ако има съмнение за злокачествен тумор, тогава РДВ е задължителен елемент на диагнозата. В началния етап на рак на ендометриума той може дори да бъде напълно отстранен по време на кюретаж, така че може да не бъде открит по време на последваща операция.

Препоръчва се извършване на предварителна и контролна хистероскопия, както и цялостно прочистване на маточната кухина и цервикалния канал.

Ако съществува риск от увреждане на тумора и неговият произход не се съмнява, тогава е възможно насочване за операция без почистване.

След

В края на остъргването се поставя студ в долната част на корема, препоръчва се пълна почивка за 2 часа. При необходимост се прилагат лекарства за облекчаване на болката. След контролен преглед от гинеколог, при условие че състоянието е задоволително, пациентът може да бъде изписан до края на деня.

Обикновено се препоръчва прием на антибиотици, противовъзпалителни лекарства, болкоуспокояващи в продължение на 5 дни.

Кърваво отделяне и болезненост се отбелязват до 2 седмици, с типично влошаване на благосъстоянието от 3-5 дни. Температурата може да се повиши до 37-37,2 градуса вечер през първата седмица, докато в долната част на корема не трябва да има повишено кървене или спазми.

Препоръки в периода на възстановяване

За 15-20 дни са необходими ограничения, за да се възстанови напълно състоянието на ендометриума, така че трябва да изоставите:

 • посещения на бани, сауни, басейни;
 • спортувам;
 • вземане на вана (можете да се миете само под топъл душ);
 • полов акт;
 • вдигане на тежести от 3 кг;
 • въвеждането на супозитории и тампони, спринцовки;
 • употребата на аспирин, хормони без препоръка на лекар.

Тъй като съществува риск от инфекция, е важно да се избягва хипотермия и контакт с пациенти с настинки.

Лечение след кюретаж на маточната кухина

Лечението с лекарства за усложнения след кюретаж е необходимо при кървене, признаци на инфекция, натрупване на кръв. Ако има пункция на маточната стена, разкъсване на шийката на матката, след това се извършва зашиване. В случая, когато се образуват сраствания (сраствания), е необходима операция.

За контрол на възстановяването на ендометриума и предотвратяване на неблагоприятни последици се предписва ултразвуково сканиране 8-10 дни след диагностично кюретаж или в края на първата менструация с медицински аборт.

Възможни усложнения и последици

Изстъргването може да се усложни от натрупването на кръвни съсиреци (хематометър), възпаление, пункция на матката, руптура на маточната шийка, вътрематочни сраствания. С предварителен преглед и добра квалификация на гинеколог те са изключително редки.

Възпаление

Симптомите на възпалителния процес (ендометрит) са:

 • температура 37,5-38 градуса и повече;
 • втрисане;
 • спазми или дърпащи болки, които не намаляват или не се връщат след период на облекчение;
 • изхвърляне с гнилостна миризма;
 • нарастваща слабост, гадене, виене на свят.

Хематометър

Поради спазма на шийката на матката се нарушава отделянето на кръвта и прочистването на маточната кухина. Застоялият секрет и натрупването на кръвни съсиреци са предпоставка за инфекция. Първият признак на това усложнение е пълното спиране на кървенето след кюретаж. Често има силна дърпаща болка в долната част на корема.

Пункция на матката (перфорация)

Това се случва, когато стените са разхлабени, но по-често пункция със стържещи инструменти се случва при липса на ултразвук и хистероскопия. Тази ситуация е възможна при спешно почистване, когато лекарят е лишен от възможността за предварителен инструментален преглед. Малките пробиви се лекуват сами и в някои случаи е необходимо зашиване.

Разкъсване на врата

Ако мускулният слой е отпуснат, куршумният форцепс може да увреди шийката на матката, което води до разкъсване на стените. В зависимост от размера на нараняването е възможно самоизлекуване или зашиване с резорбируеми конци.

Вътрематочни синехии

Поради дълбоко остъргване по време на процеса на възстановяване, синехии - сраствания могат да се образуват в маточната кухина. Те нарушават възможността за последващо раждане на детето и дори процеса на укрепване на самата яйцеклетка. За отстраняването им е необходима операция.

Ултразвук след кюретаж

След 8-10 дни жената определено трябва да посети гинеколог за провеждане на контролен ултразвук. Също така трябва да разберете резултатите от хистологията, ако е извършен диагностичен кюретаж.

Дори при липса на заболявания и необходимост от изследвания на ендометриума (например с медицински аборт) е важно да се подложи на ултразвуково сканиране на матката и яйчниците след края на първата менструация след почистване..

Възможности за лечение

След операцията могат да се предписват следните лекарства:

 • кръвоспиращо (Ditsinon, Vikasol) с намалено съсирване на кръвта;
 • свиване на матката (окситоцин) в случай на продължително кървене;
 • антибиотици за предотвратяване на инфекция (напр. ципрофлоксацин);
 • отпускане на врата с оскъдно отделяне (No-shpa, Riabal);
 • облекчаване на силна болка (кетонал, ибупрофен).

Кога можете да забременеете след почистване

Не се препоръчва да забременявате след почистване поне 3 нормални менструални цикъла. Ако вашите периоди не са редовни, тогава трябва да изчакате до 6 месеца. Това се дължи на факта, че при недостатъчно възстановяване на вътрешния маточен слой, прикрепването на яйцеклетката ще бъде нарушено.

Важно е да се вземе предвид, че в рамките на 2 седмици вече ще има възможност за зачеване, следователно при възобновяване на полов акт трябва да бъдете защитени. Има и случаи, когато следващата менструация настъпи след 4-6 седмици. Това обикновено се причинява от твърде дълбоко почистване на ендометриума и хормонален дефицит.

Ако WFD или обичайният кюретаж преминаха без усложнения, бяха спазени всички препоръки за възстановяване на вътрешния слой на матката, тогава бременността и раждането протичат без допълнителна патология.

И ето повече за лечението на хиперплазия на ендометриума без кюретаж.

Кюретаж на маточната кухина се извършва с ановулаторно, дисфункционално, климактерично кървене, за отстраняване на полипа и прекомерен растеж на ендометриума. RFE е необходим за диагностициране на туморни процеси, идентифициране на причините за безплодие. Операцията се извършва в болница след преглед (планиран). Възможни усложнения (кървене, пункция на матката, синехии).

След почистване се нуждаете от противовъзпалителна терапия и контролен ултразвук, преглед от гинеколог. Бременността се планира след пълно възстановяване на ендометриума.

Полезно видео

Гледайте в това видео за това кога можете да забременеете след кюретаж: