Как да носите превръзка за майчинство на по-късна дата

Какво представлява превръзката и защо е необходима

Бандажът е специално медицинско бельо, което поддържа мускулите на перинеума и корема, ви позволява правилно да разпределите натоварването между връзките и костите. Използването на превръзка е необходимо за облекчаване на болката в перинеума и намаляване на налягането на нарастващия корем.

Трябва да носите превръзка според указанията на Вашия лекар. Ако възникнат неудобни усещания, трябва да се консултирате със специалист как да ги премахнете. Това може да изисква цял набор от мерки, които ще подобрят благосъстоянието на бъдещата майка..

Видове превръзки във форма:

 1. Гащи от еластична материя. Те имат допълнителна поддържаща вложка под корема. Предимства - Поддържа мускулите на корема, сакрума и перинеума. Недостатъци - облечете голото тяло вместо бельо;
 2. Колан. Пасва на бельо. Можете да го направите сами от еластична превръзка. Ефективно поддържа мускулите на корема и долната част на гърба. Предимства - предотвратява появата на стрии, хигиеничен е. Най-често срещаният тип превръзка;
 3. Корсет. Ефективен при болки в гърба, използван в ранните етапи за подпомагане на кръста. В по-късните етапи е неудобно и може да навреди със силно уголемен корем, поради което значително отстъпва по популярност на други видове;
 4. Комбиниран. Това е един вид колан от две части - широк и тесен, така че може да се носи преди и след раждането. По време на бременност се носи с тясната страна напред, за да облекчи стреса от гърба и да поддържа корема. След раждането се носи с широка страна напред, така че коремните мускули да се нормализират по-бързо..

Можете да изберете правилния тип превръзка в консултация с Вашия лекар. Най-удобен е колан или комбинирана превръзка. Те са хигиенични, могат лесно да бъдат приспособени към всякаква форма с велкро и могат да бъдат използвани повторно при следващата бременност.

Антенатална превръзка е необходима за жени, които очакват няколко бебета или голям плод с патологии на коремните мускули. Хроничните патологии на кръвоносните съдове и лигаментния апарат, които могат да се влошат по време на бременност (разширени вени, остеохондроза, междупрешленна херния) също изискват носенето на превръзка.

Най-удобният тип е универсален

Как да изберем и да носим превръзка

Въпросът за превръзката трябва да бъде зададен на лекаря незабавно, когато жената е регистрирана за бременност, особено ако не е решила да стане майка за първи път. Препоръките за носенето му се различават в зависимост от историята и как се чувства майката..

За здрави жени се препоръчва поддържащ колан, който се носи от 20-та седмица до раждането. Режим на носене - 3 часа, след това 30-40 минути почивка. Свалят го през нощта, за да може стомахът да си почине. С правилно подбран бинт, жената ще се чувства комфортно във всяка позиция - седнала, изправена, легнала и в движение.

Ранното носене на превръзка се изисква за:

 • многоплодна бременност;
 • многократна бременност, особено ако е имало усложнения при предишни бременности;
 • заболявания на лумбалния гръбнак;
 • заплахата от преждевременно прекъсване на бременността;
 • разширени вени на краката;
 • слаби коремни мускули;
 • патологии на шийката на матката.

В тези ситуации лекарят може да препоръча непрекъснато носене на превръзката, но тогава му се налагат по-високи изисквания - тя в идеалния случай трябва да пасва на жената, което й позволява да се чувства комфортно във всяка позиция.

При слабост на ингвиналните мускули, недоразвитие на шийката на матката, превръзка-панталон ще бъде удобен вариант. Той се справя добре с точно такива проблеми, тъй като е специално създаден за тяхното решаване. Основният проблем е, че превръзката се носи вместо бельо, а отделянето постоянно попада върху нея. За хигиенни цели такава превръзка трябва да се пера ежедневно или да има няколко такива, за да се сменя ежедневно, както всяко спално бельо.

Ако се чувствате добре, превръзката може да се носи през втория триместър. Същото важи и за добре тренираните атлетични жени, чието тяло се справя добре със стреса и не се нуждаят от допълнителна подкрепа..

Продължителността на носенето на превръзката се определя от показанията. Понякога изобщо не можете да го носите, ако бременността е лека и без усложнения..

Когато не можете да носите превръзка

След 24 седмици можем да говорим за крайното положение на плода в матката. До този момент бебето се движи активно и позицията му непрекъснато се променя, но по това време то е „решено“ и лежи в повече или по-малко стабилна позиция. Ако е неправилно, тогава превръзката не може да се носи - това ще попречи на детето да се движи.

Правилното положение е презентацията на главата - когато короната на бебето е насочена към шийката на матката. Именно в това положение рискът от нараняване е най-малък. Представянето на седалището, когато плодът е с главата надолу, се счита за по-малко правилно и по-податливо на нараняване. Коригира се с помощта на специална гимнастика, която кара бебето да се преобръща. В този случай превръзката само пречи, но при силни болки в гърба или риск от преждевременно раждане поддържането на бременността е по-важно от правилното положение на плода и превръзката се носи.

След раждането се носи скоба, за да се ускори възстановяването на маточната стена, а след цезарово сечение това ще ви помогне да се възстановите много по-бързо. Но използването на поддържащи устройства е допустимо само както е предписано от лекар..

Ако плодът е в напречно положение или някой от неговите варианти, които се различават от описаните по-горе, превръзката е категорично противопоказана, тъй като намалява шансовете бебето да се върне в правилната позиция. Може да се носи само през последните седмици, когато плодът определено няма да се преобърне и болките в гърба стават много силни. В такива случаи се препоръчва носенето на универсална лента и доставка чрез цезарово сечение.

Превръзките обикновено се правят от памук без оцветители, но се предлагат и синтетични тъкани. За здравия човек няма разлика какъв тип превръзка да носи, но са възможни алергични реакции. Също така трябва да се има предвид, че по време на бременност кожата под корема се изпотява активно и алергичните реакции се влошават. Ето защо, ако превръзката причинява дискомфорт, не трябва да я носите..

За да бъде бинтът полезен, той трябва да се носи правилно, да се коригира според собствения ви размер и внимателно да се подбира, така че използването му да е удобно.

Признаци на неправилно монтирана превръзка:

 • усещане за натиск върху стомаха;
 • зачервяване и следи по кожата след отстраняване на превръзката;
 • дискомфорт в определени позиции или при движение;
 • по време на почивката кожата не почива от превръзката.

Ако се появят, превръзката трябва да се смени или спре..

Ако няма индикация

Често задаван въпрос е какво да се прави със здрава жена, която няма нито индикации, нито противопоказания за носене на превръзка? Трябва ли да го нося за превантивни цели или обратно, по-добре е да не усложняваме и без това труден период в живота. Жената търси отговора на този въпрос заедно със своя гинеколог.

Лекарят обикновено препоръчва закупуване на универсална лента, която може да се носи преди и след раждането. Струва си да го вземете и оставите при вас, за всеки случай, ако възникнат трудности с носенето. Ако се чувствате добре, не е нужно да го носите. Ако в слабините има болки в гърба, подуване или дърпане, тогава можете да носите устройство.

Предимствата на този подход са, че ако дискомфортът се появи внезапно, тогава жената може незабавно да предприеме действия. Значителен недостатък е, че бременността винаги е свързана със значителни разходи и още един, ако не е необходим, става ненужен.

Да носиш или да не носиш превръзка е индивидуален въпрос. Много жени избират да го носят, защото той облекчава стреса върху връзките и подобрява благосъстоянието и намалява потенциалните рискове. Други смятат, че природата е предвидила всичко и можете да се справите без допълнителни „впряга“, особено ако няма доказателства за това. По този въпрос няма консенсус сред гинеколозите, поради което решаващият критерий е удобството и наличието на показания.

Как да се обличам и да нося превръзка за майчинство?

Статията е подготвена от Елена Николаевна Орлова, анестезиолог-реаниматор,
най-високата категория. Специално за сайта medprostor.by

Съдържание:

 • Как да носите, кога и колко да носите превръзка за майчинство?
 • Правилно ли е превръзката??
 • 3 съвета за носене на превръзка

Пренатална скоба или скоба за майчинство е ортопедично устройство, предназначено да подобри благосъстоянието на жената и да увеличи максимално комфорта. Защо да носите превръзка по време на бременност? Този колан, направен по специален модел и от специален еластичен материал, е в състояние да облекчи стреса от гръбначния стълб и да предотврати появата на болки в гърба или кръста.

От коя седмица на бременността да носите превръзка? Колко да носите превръзка за бременни жени? Как да се обличам и да нося превръзката за майчинство? Ще получите отговори на тези въпроси в тази публикация..

Как да носите, кога и колко да носите превръзка за майчинство?

Обикновено носенето на превръзка за бременна жена, освен ако не е предписано друго от лекаря, се препоръчва от 20 до 24 седмици. Продължителността на носенето трябва да бъде не повече от 10 часа на ден.

По време на бременността превръзката се поставя по такъв начин, че по-тясната й част да минава под корема, а по-широката част е в долната част на гърба и би спомогнала за поддържането на гърба в правилната позиция.

За първи път е по-добре да се постави пренаталната превръзка, докато лежите, тъй като в това положение срамната кост се усеща по-добре. В този случай трябва леко да повдигнете бедрата, защото именно в това положение коремните органи ще могат да заемат правилната позиция.

Как да носите превръзка за майчинство:

поставете продукта на леглото;

легнете по гръб и вдигнете бедрата за няколко секунди (през това време вътрешните органи ще заемат необходимото положение);

спуснете бедрата и легнете за няколко минути (докато детето заеме правилната позиция);

закопчайте превръзка с велкро, така че длан да мине между него и тялото.

След ставане от леглото се усеща, че е станало по-лесно да държите гърба си. И след известно време може да се отбележи, че стана по-лесно носенето на корема. Превръзката ще улесни ходенето, движението и воденето на активен живот.

Помня! Ако превръзката ви създава дискомфорт, трябва да я оставите настрана и да се консултирате с лекар относно целесъобразността на носенето. Може да ви е необходим различен модел.

Правилно ли е превръзката??

Възможно е да се определи дали бинтовият колан е носен правилно по следните признаци:

тече под корема и под дупето;

почива на бедрата;

покрива срамната кост.

Помня, че превръзката трябва леко да притиска корема, но в никакъв случай не натискайте върху него или други меки тъкани. Също така не трябва да разхлабвате прекалено много колана, тъй като няма да има необходимия ефект и може да разтрие кожата.

Обикновено в кутията с закупената пренатална скоба ще намерите инструкции как да сложите скобата за майчинство. Инструкциите съдържат и препоръки за правилна грижа за продукта..

За да сте сигурни, че сте се научили как правилно да поставяте предродилната скоба, можете да я вземете със себе си за консултация и заедно с Вашия лекар да определите дали правите грешки при поставянето й или правите всичко правилно. Лекарят определено ще ви обясни всичко подробно и ясно ще ви покаже как да облечете колана и да не навредите на себе си и на нероденото си дете.

Превръзката за майчинство е удобно ортопедично устройство, което ще направи живота на бъдещата майка по-удобен и активен. С правилния избор жената ще се отърве от дискомфорта в гърба, бедрата и корема. Необходимо е да носите и избирате пренатална превръзка, като следвате всички препоръки на лекар или опитен консултант, тъй като грешният избор ще засегне не само семейния бюджет, но може да доведе до нежелани последици за здравето на жената и нейното бъдещо бебе.

Как да носите превръзка по време на бременност

Необходимо е да се използва превръзка по време на бременност, когато има нужда от поддържане на тежък корем. Намалява чувството на умора, облекчава болките в гърба, подпомага позицията на плода вътре в матката.

Предписвайте носенето по-често от втората половина на срока, без специални препоръки, не е необходимо да използвате това устройство.

Защо е необходимо

Не се препоръчват експерименти със здравето, особено при бременни жени. Въпреки че мнозина носеха превръзка по време на бременност, дали е необходима в конкретен случай, самата жена решава заедно с лекаря..

Има индикации, когато използването му ще помогне за решаването на проблеми. След това се присвоява специфичен тип, чак до рецептата. Има и противопоказания, които дори могат да причинят вреда..

СрокПоказанияПротивопоказания
Първо тримесечиеНосенето на специална превръзка се предписва изключително рядко, от около 10-11 седмици от бременността, с патологии на коремните мускули (например разминаване след предишна бременност), гърба, гръбначния стълбАлергична реакция към материали, субективен дискомфорт
Втори триместърБолка в мускулите на гърба, заплаха от спонтанен аборт или преждевременно раждане, патология на шийката на матката, нейният пролапс или наличие на белези, коремна операция след година и половина или по-късно, прищипване на седалищния нерв, многоплодна бременностСъщото като през първия триместър
Трети триместърСъщото като при второто, плюс риска от напречно или седалищно предлежание - превръзката по време на бременност ще държи бебето "на място"Същото, плюс грешната позиция на плода (ще му попречи да се обърне)
След ражданетоНе е задължително. Помага за бързо възстановяване на формата, насърчава "връщането" на вътрешните органи "на място". Може би назначаването на специален сорт след цезарово сечениеНапречен шев след цезарово сечение, заболявания на храносмилателната система, бъбреците, кожни заболявания

Наличието на индикации по време на бременност не означава, че е необходимо да се носи неудобна превръзка. Да страдате в неудобно бельо, дори ортопедично, ще бъде по-вредно от проблемите, които могат да бъдат решени по други начини. Противопоказанията правят използването му невъзможно..

Използвайте това бельо според препоръките на гинеколога

Напротив, когато лекарят не препоръчва носенето на превръзка, но жената е удобна и се нуждае от нея по време на бременност, няма категорични забрани, различни от посочените в таблицата. Разумната употреба в продължение на няколко часа на ден няма да навреди на мускулите. За такъв период те няма да бъдат отслабени, въпреки някои погрешни твърдения. А за жената, която работи и води активен начин на живот, това лекарство ще донесе необходимото облекчение.

Защо превръзката е полезна по време на бременност.

 1. Субективно прави корема "по-лек", това е особено важно в случай на многоплодна бременност.
 2. Намалява напрежението в гръбначния стълб, малкия таз.
 3. Облекчава болките в гърба.
 4. Намалява умората на краката.
 5. Помага за предотвратяване на стрии, ако са свързани със слаби коремни мускули. Но по време на бременност тези проблеми често се появяват по други причини, така че често не е необходимо да се носи превръзка, ако няма други индикации.
 6. Не позволява на матката да се спуска преди време.
 7. Намалява риска от заплашен спонтанен аборт.
 8. Помага за поддържане на плода в правилната позиция.

Как да изберем модел

Външният вид не е основното, качеството е желателно. Важно е скобата да прави това, което прави по време на бременност. Устройството трябва внимателно да поддържа корема, без да причинява дискомфорт.

Има три основни типа, които бременните жени използват.

 1. Гащи или шорти. Това е специално проектиран модел бельо с висока талия и ластик, минаващ отпред под корема и отзад на нивото на талията. Такава превръзка може да се носи по време на бременност вместо редовно бельо, тя е невидима дори през лятото, има затоплени модели за зимата (вижте снимката). Предимствата на такъв модел са лекота на използване, невидимост, широк спектър. Недостатък на ежедневното пране, въпреки че може да се носи върху обикновени бански.
 2. Колан. Прилича на широка еластична лента с лепкаво затваряне. Благодарение на нея можете да регулирате размера. Често са предвидени регулиращи клапани, за да се избегне прекалено разтягане на колана. Необходимо е да поставите такава превръзка правилно, докато лежите или стоите, по време на бременност е особено удобно през лятото, тъй като тя покрива много малка повърхност на тялото. Носете го върху лен, чорапогащи, панталони. Клапани, велкро могат да се открояват под дрехите, придържайте се към него.
 3. Универсален. Този тип се използва преди и след раждането. Изработен под формата на ортопедичен колан. Едната му страна е много по-голяма от другата, има поддържащи кости и твърда подложка. По време на бременност такава превръзка се носи с широката страна назад, след раждането се обръща. Това е най-добрият вариант за проблем назад, а също така дава добра икономия на семейния бюджет. След раждането обаче може да се наложи помощ, за да закрепите лепкавата капачка на гърба..

Дори най-подходящата превръзка по време на бременност може да бъде неудобна през първите няколко дни. Но ако на третия или четвъртия ден от носенето все още се "усеща", още повече притискане, триене, това означава, че е избрано неправилно.

Правила за избор на превръзка по време на бременност.

  Размерът се избира според обиколката на талията и ханша в найб

по-широки местоположения. Няма универсални размери, така че тези параметри са посочени на опаковката.

 • Трябва да закупите в аптека, специализиран магазин или, като алтернатива, при консултация. Трябва да има избор, компетентен консултант, който ще ви помогне да направите правилните измервания. Той също така ще ви каже кой модел да изберете по време на бременност, в зависимост от това защо имате нужда от превръзка. По-добре да опитате няколко, да се движите в тях.
 • Гащичките-шорти трябва да имат широка еластична лента, колкото по-голяма е тя, толкова по-добър е ефектът.
 • Коланът също трябва да има достатъчна ширина, колкото по-плътен е, толкова по-удобен ще бъде по време на работа (няма да се плъзга, търкаля).
 • Правилен начин за използване

  Трябва да започнете да носите превръзка, когато има нежелани усещания по време на бременност - тежест, умора, болки в гърба. Това се случва на около четвъртия месец, с интензивно увеличаване на размера на корема.

  Свалят го непосредствено преди раждането. Има само едно изключение - ако превръзката предотвратява преждевременния пролапс на плода. В този случай износването се спира на 38 седмици.

  Ако една жена трябва да носи превръзка по време на бременност, е важно да се научи как да я поставя правилно. Това не е трудно, особено след като пакетът винаги включва инструкции.

  Най-трудната е ситуацията с тези модели, които се носят легнали. У дома е лесно, но когато трябва да отидете до тоалетната на работа, започват проблеми. Решаването им е просто - просто леко се облегнете назад, натиснете малко стомаха си с ръка и закопчайте велкрото.

  Има различни размери

  Важно е да запомните, че дори най-удобната превръзка, която се носи правилно, не може да бъде денонощна. Като цяло го използват без страх до шест часа на ден. Ако е необходимо, носете целия ден на всеки три часа, свалете колана за около половин час. В никакъв случай не трябва да спите в това устройство..

  Има ситуации, когато по време на бременност е възможна вреда от превръзка, дори ако сте започнали да я носите без проблеми. Необходимо е спешно да разхлабите или дори да премахнете устройството в такива случаи:

  • има усещане за прекомерен натиск;
  • няма достатъчно въздух, появява се задух;
  • бебето се притеснява, „рита“ много.

  Дали изобщо си струва да използвате това устройство, кога да започнете, колко да го носите, една жена е напълно способна да реши сама. При условие, че няма критични ситуации и лекарят не забранява. Правилно избран, разумно използван, превръзката не може да навреди нито на майката, нито на бъдещото дете. Възможно ли е да се пие какао по време на бременност.

  За автора: Боровикова Олга

  За какво е превръзката за майчинство?

  Много жени използват специални ортопедични аксесоари, докато носят бебе. За какво е превръзката по време на бременност и може ли всеки да я използва? Какви модели можете да намерите в продажба? Как да изберем и да носим такава превръзка?

  За какво е превръзката - всички плюсове и минуси

  Пренаталната скоба е устройство, което ви позволява да поддържате корема в по-късните етапи. Има много ползи от използването му. Аксесоарът облекчава напрежението от долната част на гърба, помага за поддържане на гърба изправен, подобрява кръвообращението и мускулния тонус. С негова помощ натоварването върху скелета и всички органи се разпределя равномерно. Ефективно поддържайки коремната кухина, превръзката предотвратява появата на стрии.

  Жената не трябва да взема самостоятелно решение дали да носи превръзка по време на бременност. Само лекуващият лекар може да препоръча използването на аксесоара, определяйки дневното време и графика за носенето му.

  Кога гинекологът може да ви посъветва да използвате "поддръжка"?

  • Заплахата от спонтанен аборт през 2-3 триместър на бременността.
  • Ниско разположение на плацентата.
  • Седалищно предлежание на плода.
  • Многоводие и големи плодове.
  • Носене на множество деца.
  • Многократна бременност.
  • Болести на опорно-двигателния апарат, остеохондроза.

  Но има и скептични лекари, които не са склонни да възлагат твърде големи надежди на превръзката. Те са сигурни, че по време на нормалния ход на бременността жената може да се справи без този аксесоар. Като пример има хиляди баби и прабаби, които перфектно носят здрави деца и без превръзка.

  Съществуват и редица противопоказания, които не позволяват използването на пренатална превръзка. Например подуване, бъбречно заболяване или отклонения в сърдечно-съдовата система. Ако имате диабет или други хронични заболявания, можете да поставите превръзката само след консултация със специалист.

  Видове превръзки

  Ортопедичната индустрия добре знае, че жените не са склонни да спестяват здравето си и здравето на децата си, така че пазарът предлага широка гама от модели.

  Гащета

  Този аксесоар прилича на обикновени бикини, пред които има дебела и широка лента, която поддържа стомаха. Има стотици варианти за такива превръзки. Много от тях са украсени с нежна дантела и безшевни материали, така че една жена може да се наслаждава както на комфорт, така и на увереност в своята привлекателност..

  Такава превръзка трябва да се постави в легнало положение. Ако често уринирате, тези бикини може да не изглеждат много удобни. За да ги сложите или свалите, трябва да положите достатъчно усилия, особено на по-късна дата. Ето защо производителите предлагат продукти с долна закопчалка. Тези бикини са идеални за посещение при лекар и за ежедневна употреба..

  Колан за превръзка

  Един от най-популярните модели и голямото търсене за него се дължи на неговата гъвкавост. Превръзката е направена под формата на широк колан, който поддържа корема. Множество редици катарами помагат за регулиране на колана, увеличавайки обема му с нарастването на корема.

  Носете го върху бельото си. В него е особено удобно през лятото. Бандажният колан е изработен от дишащи тъкани, кожата под които не се поти. Ако размерът е избран правилно, тогава коланът няма да се плъзне или надуе.

  Бондаж "корем"

  Това е подобрен аналог на колана. Той има не само талия, която поддържа корема повече отдолу, но и широка памучна вложка с еластични влакна, в която се помещава цялото коремче. Такава превръзка е пришита от естествени тъкани, така че можете да я поставите на голо тяло.

  Универсална лента

  Универсалната пренатална превръзка позволява на жената да спести пари, тъй като не се налага да купува два продукта - пренатални и постнатални превръзки. Те могат лесно да бъдат заменени от един аксесоар. Прилича на колан с широки и тесни страни. По време на бременност по-широката част се поставя на гърба, като ефективно подпомага гръбначния стълб и облекчава стреса в долната част на гърба. В същото време тясната част се закрепва под корема с надеждни закопчалки.

  След раждането коланът се обръща, така че широката част ефективно въздейства на коремните мускули и помага на тялото да се възстанови по-бързо.

  Кога да носите превръзка по време на бременност

  Превръзката не трябва да се използва, докато плодът не е в правилното положение. Това обикновено се случва преди 30 седмици, но ако по някаква причина това не се случи, жената първо ще трябва да премине специален курс на гимнастика, който ще помогне на плода да се преобърне. И едва след като плодът се обърне и заеме правилната позиция, ще бъде възможно да се използва превръзката.

  Пренаталната лента не се препоръчва да се носи повече от 3 часа подред. На всеки три часа превръзката трябва да се сваля за час, за да може тялото да си почине..

  В първите дни може да изпитате дискомфорт, докато носите скобата. Но ако дискомфортът не изчезне и детето натисне силно, "протестирайки" срещу "подкрепа", трябва да откажете да носите избрания модел и да се обърнете към специалист за втора консултация.

  Как да изберем превръзка

  Някои жени купуват превръзка "за растеж" - и това е сериозна грешка. Ако продуктът е голям, той няма да изпълнява своята функция. Ако не е достатъчно, това ще причини сериозна вреда на здравето. Трябва да се разбере, че когато разработват дизайн на превръзка, производителите са наясно: стомахът расте по време на бременност. И те взеха предвид тази характеристика в пренаталната превръзка: тя е ушита от еластични тъкани, които са в състояние да се разтягат и да се адаптират към анатомичните особености на женското тяло. Изберете вашата пренатална скоба отговорно.

  Важно е да получите точния размер. Ако решите да си купите бинт гащи, тогава започнете от вашите параметри преди бременността плюс 1-2 размера. Когато става въпрос за придобиване на колан, тогава трябва да се съсредоточите върху обема под корема.

  Моля, обърнете внимание, че някои производители посочват размера на бельото (42-44, 44-46 и др.), Други обемът под корема (90-100, 100-110 и др.), Трети използват буквения формат (L, M, S и др.). Обикновено тези параметри се дублират с размерите в сантиметри - по тях най-вероятно трябва да се ръководите по време на покупката.

  Продуктите трябва да бъдат закупени в аптеки или специални салони за бъдещи майки. Моля, обърнете внимание, че превръзката има всички необходими сертификати, потвърждаващи нейното съответствие с хигиенните и медицинските стандарти.

  Не забравяйте да оцените качеството и тъканта на превръзката. Дантелените вложки са, разбира се, красиви, но няма ли да дразнят кожата? Колко добре се проветрява тъканта? Удобни ли са закопчалките?

  Пренаталната скоба ще свърши добра работа по време на бременност, като кара майка ви да се чувства по-добре. Често носенето му помага на тялото да се възстанови по-бързо след раждането и да избегне много усложнения след раждането. По корема се появяват по-малко стрии, а мускулите придобиват желания тонус по-бързо. Но превръзката трябва да се използва само след консултация с лекар, защото неправилната употреба на аксесоара може да доведе до катастрофални последици..

  За какво е превръзката по време на бременност

  При носене на дете е важно жената да обърне специално внимание на здравето си. За това се препоръчва използването на много специални устройства, едно от които е колан за кръста. Много хора имат въпрос за какво е необходима превръзка по време на бременност и дали има нужда да се използва.

  Бандажът е ортопедичен продукт, който може значително да улесни процеса на бременност, да подобри състоянието на бъдещата майка, да насърчи съзряването на здрав плод и по-благоприятно раждане. Дали е необходима превръзка по време на бременност се определя от лекаря, въз основа на наличните показания. Обикновено носенето на колан се предписва на 22-30 седмици. Въпреки това, в някои случаи лекарят може да препоръча използването на ортопедична скоба за бременни жени след 15 седмици..

  Видове превръзки за бременни жени

  Ако се интересувате от вида на превръзките за бременни жени, тогава днес се произвеждат голям брой разновидности. Те се различават по вида на изпълнението. Най-често срещаните са следните видове пренатални превръзки:

  • Колан. Продукт, направен под формата на еластична лента със значителна ширина, фиксирана под корема с велкро закопчалка. Също така, два допълнителни клапана могат да бъдат предвидени за регулиране. Коланът перфектно фиксира матката и не създава натиск върху нея отгоре. Облечете го върху бельото, което премахва хигиенните проблеми при носенето му.
  • Гащи. Те са направени под формата на гащи със специални носещи вложки. Тези вложки са изработени от еластичен материал, те се поставят под корема на жената и в долната част на гърба. Този тип продукти са лесни за използване, но има нужда от по-често пране. Освен това трябва да се има предвид, че този тип превръзка има фиксиран размер, така че с нарастването на корема може да се наложи да се замени.
  • Корсет. Това е талия на шнур. Сега този тип може да се нарече реликва от миналото, той е неудобен и труден за работа, неефективен в сравнение с по-модерните опции.
  • Комбинирана превръзка. Различава се по гъвкавост. Може да се носи както по време на бременността, така и след раждането. Едната страна е тясна, а другата е широка. Когато се носи по време на бременност, тясната страна на колана трябва да е на стомаха, а широката страна в долната част на гърба. След раждането коланът трябва да се носи в обратна позиция.

  Бандаж по време на бременност: плюсове и минуси

  Превръзката за майчинство поддържа корема и помага на бебето да остане в правилната позиция. Носенето на скоба намалява симптомите на бременност като умора, болки в кръста и болки в краката през целия ден. Съществуват различни видове превръзки и в същото време има много гледни точки относно това кога да се носи превръзка за бременни жени и дали продуктът може да се използва без индикации като опора. Всяка бъдеща майка сама взема решение заедно с гинеколог.

  Съдържание:

  • Защо се нуждаете от превръзка по време на бременност
  • Прегледи за употреба
  • Показания за носене
  • Как да изберем превръзка
  • Кога да започнете да носите
  • Как да се облечете и носите правилно

  Защо се нуждаете от превръзка по време на бременност?

  Пренаталната скоба е ортопедичен продукт, който поддържа корема в правилната позиция и облекчава ненужния стрес на гръбначния стълб. Най-често лекарят ще предпише превръзка, ако имате:

  • слаби коремни мускули;
  • преди това е имал операция на матката;
  • близнаци или голям плод;
  • диагностицирана със заплаха от прекъсване на бременността;
  • флевризъм;
  • остеохондроза;
  • имате силна болка в долната част на гърба.
  В допълнение към тези показания, превръзката се носи и с цел улесняване на бременността на бъдещата майка. Това важи особено за периоди, когато коремът вече е голям и тежък. С помощта на превръзка се намалява натоварването на гръбначния стълб при продължително ходене или стоене, така че бременната жена се уморява по-малко и страда по-малко от болки в кръста. Освен това поддържащата лента намалява феталния натиск върху тазовите кости и вътрешните органи. По този начин превръзката ви позволява да поддържате доста активен начин на живот дори на по-късна дата: да работите, да ходите на чист въздух, да посещавате обществени места. И носенето на превръзка повече предпазва от стрии, които са при всяка втора бременна жена.

  Ето какво пишат жените, които вече са опитали продуктите, за носенето на превръзка:

  Джулия: - „Свикнах да слагам няколко дни правилно. Велкро фиксира добре. Удобно е да има основна закопчалка и странични закопчалки, които спомагат за по-доброто закопчаване
  Поддържа добре, не усещате дърпане, когато ходите, изкачвате се по стълбите ".

  Анна: - "Удобно е да ходиш и да седиш в тази превръзка. Това помага много, без нея би било трудно да се ходи".

  Превръзката за майчинство също помага на бебето. Когато бебето заеме правилната позиция в матката, превръзката го фиксира и му пречи да се обърне внезапно в навечерието на раждането. Но в същото време е важно да се разбере, че ако бебето е в седалищно положение на по-късна дата, лекарите не препоръчват носенето на превръзка, тъй като затягащият колан ще попречи на движенията на бебето вътре и той никога няма да заеме желаната позиция преди раждането. Ето защо, ако решите, че имате нужда от превръзка, консултирайте се с гинеколог, ако имате някакви противопоказания за носене.

  Превръзка за бременни по показания: с тонус на матката, със симфизит и с къса шийка. Каква е ползата и не е ли вредно за такива диагнози?

  Това са едни от най-често срещаните диагнози по време на бременност, затова сме ги подчертали като отделен елемент. Може да се носи превръзка за бременни жени с такива заболявания, но коя и колко трябва да определи лекарят.
  Когато матката е тонизирана, превръзката поддържа корема и намалява натоварването на матката, като по този начин намалява вероятността от усложнения. В допълнение, превръзката служи като отлична профилактика на хипертоничност на матката..
  При вече диагностициран симфизит превръзката намалява болката и предотвратява твърде широкото разпространение на тазовите кости.
  С къса шийка на матката превръзката поема някои от функциите на отслабената матка и поддържа бебето. Но както в други случаи, не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар относно начина на носене на продукта..

  Как да изберем превръзка по време на бременност?

  Има няколко вида превръзки за бременни жени и за да направите правилния избор, трябва да разберете предимствата и недостатъците на всяка от тях..

  Бандажните бикини са еластични шорти с висока талия. Вложката на корема се разтяга и не притиска корема. От очевидните предимства на такава превръзка - тя не се забелязва под дрехите. Може да се носи както на голо тяло вместо бельо, така и върху бельо. Но необходимостта от ежедневно измиване може да се отдаде на недостатъците, тъй като трябва да закупите поне две превръзки, за да ги носите ежедневно. Освен това при някои модели еластичната вложка не се разтяга достатъчно силно и в даден момент, с много голям корем, превръзката може да стисне корема, което е противопоказано. Трябва да поставите такава превръзка, докато лежите, така че при редовни пътувания до тоалетната на по-късна дата може да възникнат трудности, ако не сте у дома.

  Корсетът също прилича на бикини или къси панталони с висока талия, но вложката на корема е завързана тук. Такава превръзка се поставя върху бельото. Благодарение на връзката, превръзката може да се регулира, за да отговаря на всякакъв размер на корема. Но една и съща шнуровка усложнява процеса на обличане.

  Превръзният колан се закопчава с велкро под корема и се носи върху дрехите. Изработена е от еластична материя, а размерът се регулира с велкро с нарастването на корема. Такава превръзка покрива малка част от корема, поради което е подходяща за горещи дни. Коланът се поставя лесно, можете дори да го правите, докато стоите. Сред недостатъците могат да се отбележат велкро, които могат да развалят дрехи (например чорапогащи). Ето защо, когато избирате лента за превръзка, е важно да обърнете внимание на тяхното качество и мекота..

  Универсалната превръзка е един и същ колан, но който може да се носи както по време на бременност, така и след нея. По време на бременността превръзката се поставя с тясната страна под корема, широката лента остава на гърба. След раждането е точно обратното. В следродилния период превръзката насърчава ранното свиване на матката и възстановяването на тонуса на коремните мускули.

  Какъв вид превръзка да изберете, зависи от бъдещата майка. Но освен това е важно да се помисли от какви материали е направен продуктът. По-добре е съставът да съдържа памук или вискоза, позволявайки на кожата да диша. Стреч частта трябва да е от еластан или микрофибър.
  Важно е да пробвате превръзката преди да я закупите. Той не трябва да стиска и търка никъде. Периодът на свикване с продукта обикновено е 3-4 дни. Ако след това време почувствате дискомфорт от носенето на превръзката, тогава най-вероятно сте избрали грешния продукт.

  Кога да започнете да носите превръзка за майчинство?

  С какво време да започне да носи превръзка, може би всяка бъдеща майка се интересува. По-добре се консултирайте с лекаря от кой месец на бременността ви е показана превръзката. Обикновено лекарите препоръчват носенето на превръзка, започвайки от 20 седмици, по това време матката започва активно да расте. В някои случаи се препоръчва превръзка по-рано, в зависимост от показанията. Трябва ли да носите превръзка всеки ден, лекарят също ще ви каже.
  Можете също така да се съсредоточите върху чувствата си, особено ако нямате индикации за носене на превръзка, но сте решили да го носите като подкрепа и превенция. В този случай, за да определите от коя седмица да поставите поддържащия продукт, слушайте себе си: когато се появят тежест, умора, болки в гърба, е време да поставите превръзка.
  Независимо от това колко седмици сте започнали да носите превръзката, експертите препоръчват да го носите до самото раждане. Изключение правят случаите, когато превръзката е предписана, за да се предотврати преждевременно спускане на плода. В такива случаи трябва да спрете да носите превръзката, когато започне 38-та седмица или не по-късно от 39 седмици, за да може бебето да се спуска свободно и да се подготви за раждане..

  Как да носите и как правилно да поставяте превръзка?

  Специалистите препоръчват носенето на превръзката за 4-5 часа на ден. По-добре е да носите продукта за туризъм или други енергични дейности. Ако решите да носите превръзката през целия ден, препоръчително е да премахвате продукта за 30 минути на всеки 4 часа. В този случай превръзката винаги трябва да е чиста, особено ако я поставите директно върху тялото..
  Много бременни жени задават въпроси дали е възможно да седнете в превръзка и можете ли да спите в нея? Няма конкретни забрани по отношение на седнало положение. Можете да седнете в него, но целенасочено да поставите превръзка, за да седнете в фотьойл с книга или зад телевизора все още не си заслужава. Основната му функция е подкрепа по време на шофиране. Но що се отнася до спането в бинт, лекарите са на същото мнение: не можете да спите в него. По време на сън коремните мускули трябва напълно да се отпуснат и тялото да си почине. Превръзката само ще предотврати това.

  Поставете превръзката в легнало положение. Трябва да легнете и да повдигнете задните си части, можете да поставите възглавница. Легнете в това положение известно време, така че плодът да заеме анатомично правилната позиция. След това бавно сложете превръзката и я закрепете. Продуктът не трябва да изстисква и търка никъде.
  Коланът с превръзката може да се носи, докато стоите, като приберете продукта под корема и го фиксирате. Но е по-добре да използвате този метод, когато няма начин да легнете.

  Не забравяйте, че правилно подбраната превръзка, докато спазвате начина на носенето й, няма да навреди на бъдещата майка и бебе. Слушайте себе си и чувствата си и се консултирайте с вашия гинеколог, за да избегнете усложнения.

  За какво служи пренаталната превръзка??

  По време на бременността много жени се предписват от лекарите да носят специална превръзка. Необходимо е, за да се облекчи и състоянието на бъдещата майка и бебето. Така че нека разберем какво представлява превръзката за майчинство и защо се нуждаете от нея.?

  Защо е полезна пренаталната превръзка??

  Пренаталната скоба е по същество устройство, което ви позволява да поддържате корема си по време на ранна бременност. Този аксесоар облекчава напрежението в долната част на гърба и помага за поддържане на стойката, като по този начин подобрява мускулния тонус и кръвообращението, включително.

  По този начин натоварването върху скелета и върху всички органи се разпределя еднакво. В допълнение, грозните стрии могат да бъдат избегнати благодарение на превръзката. Въпреки това жената не може сама да вземе такова решение: трябва ли да носи превръзка или не. Само лекуващият лекар може да даде разрешение. Кога можете да сложите превръзка?

  1. С ниско разположение на плацентата.
  2. Ако това е втора бременност.
  3. Когато носите повече от едно дете.
  4. В случай на заплаха от спонтанен аборт през втория или третия семестър.
  5. Ако самият плод е голям.
  6. С многоводие.
  7. С седалищно предлежание на плода.
  8. Ако жената страда от остеохондроза.
  9. За заболявания на опорно-двигателния апарат.

  Съществува обаче скептично мнение на лекарите относно това дали да се носи такава превръзка за бременна жена. Те са склонни да мислят, че ако бременността протича нормално, тогава те не могат да носят аксесоара. Освен това нашите баби и прабаби дори не са знаели за съществуването на пренаталната превръзка. Освен това децата се раждаха силни и здрави..

  Но напредъкът не стои неподвижен, освен това превръзката всъщност носи огромни ползи за бременните жени. Какви са предимствата на този аксесоар?

  • Благодарение на превръзката, разширените вени могат да бъдат предотвратени.
  • Плодът не пада рано.
  • Освен това, нероденото дете се задържа в правилната позиция.
  • По този начин е възможно да се облекчат не твърде приятните усещания в момента, когато тазовите кости се разминават..
  • И като цяло коремните мускули стават слаби и превръзката поддържа корема.

  Ето защо трябва да носите превръзка по време на бременност. Има обаче фактори, поради които този продукт трябва да бъде изоставен. Това е в случай, че жената се притеснява от различни бъбречни заболявания, с подуване и ако има смущения в работата на сърдечно-съдовата система. Само след консултация със специалист, можете да носите аксесоар за диабет и други хронични заболявания..

  Какви видове пренатални превръзки има?

  Като правило превръзките са разделени на няколко разновидности, които ще бъдат разгледани по-долу..

  Гащета

  Този аксесоар е представен под формата на обикновени бикини. Отпред обикновено има широка лента, която поддържа корема. Освен това превръзката може да бъде украсена с красива дантела. Материалът на продукта е безшевен. Това се прави, за да бъде на жената удобно..

  Колан за превръзка

  Доста популярен модел, който е универсален. Аксесоарът е направен под формата на колан, който удобно поддържа корема. Има и крепежни елементи, подредени в няколко реда. С помощта на тях коланът се регулира. Удобен е и с това, че с нарастването на корема продуктът се увеличава по размер.

  Трябва да носите този аксесоар върху бельото си. Най-удобно е в такава превръзка през лятото. По правило коланът е изработен от дишащи материи. Това означава, че кожата няма да се поти..

  Свързване на корема

  Всъщност това е подобрен аналог на колана. Към превръзката е пришита лента за колан, която поддържа корема главно отдолу. Има и памучна вложка с еластични влакна, и тя е широка. Тъканта, от която е ушит изделието, обикновено е взета от естествена. Превръзката се носи и на голо тяло.

  Универсална превръзка

  Защо бременните жени се нуждаят от такава превръзка? Този продукт с право се счита за универсален по простата причина, че може да се носи не само преди раждането, но и след него. Прилича на колан, който има тесни и широки страни. По време на бременност на гърба се поставя широка част. Тя е в състояние да поддържа гръбначния стълб и да облекчава кръста. Тесната част трябва да бъде закрепена под корема с помощта на крепежни елементи.

  След раждането коланът трябва да се обърне, за да може по-широката част да действа върху коремните мускули. Така тялото се възстановява най-добре. Има и връзваща пренатална превръзка. На някои обаче ще изглежда неудобно поради факта, че прекалено стяга стомаха..

  Как да изберем пренатална скоба?

  Сега знаем защо е необходима пренатална превръзка, но остава само да направим правилния избор. Колкото и странно да изглежда, но повечето жени купуват повече такъв аксесоар, „за растеж“. Това обаче е сериозна грешка поради една проста причина - продукт, който е голям, няма да си свърши работата. Освен това може да навреди на здравето на жената..

  Не е тайна, че коремът расте по време на бременност и производителят трябва да вземе предвид тази функция. Превръзката е пришита от еластични тъкани, те са в състояние да се разтеглят. Когато купувате превръзка под формата на гащи, трябва да вземете предвид параметрите си преди бременността. Към тях трябва да се добавят един или дори два размера. Ако искате да си купите колан, в този случай трябва да се фокусирате върху обема под корема.

  Също така трябва да се има предвид, че някои производители могат да посочат размера на бельото. Например, може да е 42-44, 44-46 и т.н. Вместо това някои модели показват силата на звука под корема. Например 90-100, 100-110 и т.н. Има и буквени обозначения: L, M, S.

  Трябва да се има предвид, че такива параметри могат да се дублират в размери в сантиметри. Струва си да се съсредоточите върху тях. Най-добре е да търсите продукти в специални салони или в аптека. Също така, когато избирате, трябва да обърнете внимание на качеството на плата. Също така, наличието на дантелени вложки може да доведе до дразнене на кожата. Освен това крепежните елементи трябва да са здрави и удобни..

  Как да носите превръзка за бременни жени

  За какво са превръзките??

  Основната функция на брекетите за майчинство е да поддържа корема и да помага на бебето да влезе в правилната позиция в матката. Как да носите превръзка за бременни жени?

  Елена Краснокутская
  акушер-гинеколог, родилен дом №10, Москва

  Пренатални превръзки за бременни жени

  Основната функция на пренаталната скоба е да осигури опора за корема (без да го притиска) и в същото време да помогне на бебето да заеме правилната позиция в матката (по-специално скобата предотвратява преждевременното спускане на плода). Интелигентно проектираната и правилно монтирана скоба облекчава стреса върху гръбначния стълб, което помага за предотвратяване на болки в долната част на гърба. Поддържайки корема на бъдещата майка, превръзката по този начин предотвратява появата на стрии.

  Нека изброим основните показания за носене на пренатална превръзка:

  • Активен начин на живот. Това важи особено за бременни жени, които са в изправено положение повече от 3 часа на ден (предимно, разбира се, за работещите жени).
  • Слаби мускули на предната коремна стена, тазовото дъно.
  • Болки в кръста, остеохондроза.
  • Появата на стрии.
  • Повтаряща се бременност (при многократни бременности коремната стена обикновено се простира повече, отколкото при първата).
  • Многоплодна бременност.
  • Някои видове акушерска патология (като заплаха от спонтанен аборт, прекомерно уголемяване на матката).

  На практика няма противопоказания за използването на пренатални превръзки, но няма акушер-гинеколози и няма единство по въпроса за целесъобразността и необходимостта от носенето им. Някои лекари настоятелно препоръчват на всички бременни жени да използват тази благословия на цивилизацията, други са категорично против подобно „насилие над природата“, така че „помислете сами, решете сами“. Във всеки случай, не забравяйте да се консултирате с вашия лекар - той ще вземе предвид особеностите на вашата бременност и вашата конституция, което винаги е много по-убедително от призивите към произволно "напреднали" теории.

  Как да носите превръзка за бременни жени

  Обикновено превръзките се носят от 4-ия месец на бременността: именно през този период коремът започва да се увеличава и може да се появят първите стрии. Пренатални превръзки могат да се използват до последните дни на бременността.

  Носенето на превръзка в продължение на 24 часа на ден (и дори през целия период на събуждане) е неприемливо. Препоръчва се да се прави почивка от поне 30 минути на всеки 3 часа (за съжаление жените не винаги помнят това, особено когато са извън дома - например на работа).

  Има 3 най-често срещани пренатални превръзки.

  1. Гащи-бинтове с еластична поддържаща вложка, която се побира отпред под корема, а отзад - в долната част на гърба. Тъй като такава превръзка се използва от бременни жени като гащи, тя естествено трябва да се мие често, което е известно неудобство: за да се осигури постоянна подкрепа за разширения корем, е необходимо да се запасите с няколко бинт гащи.
  2. Превръзки с връзки. Строго погледнато, това е „старорежимна“ вътрешна версия на бинтове-колани, която се различава от внесените и по-модерни руски колеги по няколко много особени характеристики. Първо, те са изключително сложни и неудобни за използване, и второ, направени са от материал, който изобщо не се разтяга или практически не се разтяга, което означава, че не поддържа стомаха много добре. изработена от еластична материя (без връзване - велкро) с добра опора.
  3. Бинтове-колани. Поддържащият колан приляга върху бельото ви, премахвайки необходимостта от често пране. Превръзки-колани се фиксират под корема с помощта на велкро клапан. Повечето модели са оборудвани с не един, а три клапана, т.е. в допълнение към централната има две странични фуги, което предоставя допълнителна възможност за регулиране на размера на лентата. Можете да поставите лента за превръзка както в легнало, така и в изправено положение (тя фиксира матката, но не притиска отгоре). Докато бинт панталонът се препоръчва да се носи в хоризонтално положение, за да се разпредели правилно натискът на еластичната вложка в корема (по-малко - в горната част на корема, повече - в долната част).

  Съвременните технологии направиха възможно създаването на материали, които дават на кожата способността да диша (понякога дори се наричат ​​„втора кожа“). Лентите за майчинство, направени с добавянето на тези хигроскопични, дишащи материали, отговарят на най-строгите хигиенни изисквания. Бинтовете, произведени във Великобритания и Германия, са много популярни. В тези страни има малки фирми, специализирани изключително в облеклото за майки - бъдещи и кърмещи. Тези продукти са доста скъпи, но съчетават атрактивен дизайн и високи функционални качества, както и отговарят на всички медицински изисквания. За разлика от относително евтините модели, налични само във „бялата“ версия, скъпото марково бельо се произвежда в богата цветова гама - бяло, черно, бежово... Вярно е, че трябва да се отбележи, че лекарите силно препоръчват да се носи точно бяло бельо: според тях белотата представлява осигурява допълнителен стимул да поддържате прането си идеално чисто. Продуктите от средния ценови диапазон включват италиански и балтийски превръзки, които са много популярни у нас. За съжаление тези модели, които са много привлекателни на външен вид, понякога не отговарят напълно на предназначението си, т.е. не е много добре поддържан.

  За да не бъдете объркани с размера на превръзката за майчинство, най-добре е да потърсите помощ от консултант в специализиран магазин или аптека. Ако все пак предпочитате да го правите сами, имайте предвид, че размерът на превръзките-колани съответства на размера ви преди бременността (S (42-44), M (46-48) или L (50-52), XL (52-54 ), XXL (56 и по-горе)) и за да разберете размера на превръзката, добавете още един размер към размера „преди бременността“. Когато избирате колан за превръзка, най-добре е да изпробвате няколко варианта и да изберете този, в който се чувствате най-комфортно.

  Следродови превръзки

  Превръзките след раждането не само поддържат корема и ханша (кожата и мускулите на които естествено губят първоначалния си тонус по време на бременност и раждане), но също така облекчават стреса от гръбначния стълб, облекчават умората и болките в гърба.

  Превръзките след раждането могат да бъдат под формата на бикини, изработени от еластична тъкан или под формата на еластична лента.

  Комбинирани превръзки след раждането могат да се използват както преди, така и след раждането (когато се използва по време на бременност, широката част от тази превръзка пада на гърба, а тясната част е фиксирана под корема; след раждането превръзката се обръща с главата надолу: широката част приляга на корема, тясната обратно).

  Ако в случай на пренатални превръзки практически няма противопоказания за носенето им, тогава използването на превръзки след раждането е свързано с определени ограничения.

  Носенето на превръзки след раждането не се препоръчва (или трябва да бъде ограничено) при някои видове конци след цезарово сечение, заболявания на стомашно-чревния тракт, бъбречни заболявания, придружени от отоци, кожни и алергични заболявания, както и в някои други случаи. Говорете с Вашия лекар за следродилна скоба. Акушерът-гинеколог, като вземе предвид особеностите на хода на раждането, следродилния период и индивидуалните характеристики на вашето тяло, ще вземе решение за приемливостта и целесъобразността на използването на превръзка след раждането и ще ви помогне да изберете подходящия модел.

  Разбира се, носенето на скоба след раждането не премахва необходимостта от специални упражнения за тонизиране на коремните мускули. И двете могат (и трябва) да се комбинират, като се прави гимнастика в превръзка.