По време на бременност, лекарството Terzhinan се приема под формата на супозитории, поставени във влагалището за лечение на заболявания, причинени от размножаването на патогенни и опортюнистични микроорганизми. При 70% от жените, които очакват бебе, тялото изпитва нарушение на оптималния баланс на микрофлората на гениталните органи поради промени във функционирането на хормоналната, имунната и храносмилателната системи. Terzhinan се предписва на бременни жени не само за лечение, но и за профилактика на тази патология.

Какво е Тержинан

При жените, когато носят дете, често се появяват заболявания с бактериален и гъбичен характер - вагинит, кандидоза, латентни инфекции, предавани по полов път. Супозиториите Terzhinan по време на бременност се използват за елиминиране на неприятните симптоми на болестта върху гениталната лигавица и за потискане на патогенните микроби. Това комбинирано лекарство ефективно лекува и предотвратява развитието на възпалителни процеси..

Активно вещество

Терапевтичният ефект на лекарството е свързан със съдържанието на компонентите, които съставляват неговия състав, като:

 • Тернидазол е вещество с антибактериална активност. Той е най-ефективен срещу трихомонада.
 • Нистатин - противогъбично средство, което се бори с кандидозата.
 • Неомицин - това вещество принадлежи към групата на аминогликозидните антибиотици, които лекуват гнойни усложнения на инфекцията.
 • Преднизолон е кортикостероид, който спира развитието на възпалителни процеси.

Тержинан - хормонален или не

Лекарството съдържа четири активни компонента, единият от които принадлежи към групата на кортикостероидите. Преднизолонът е глюкокортикоид, който бързо намалява локалното възпаление на влагалищната лигавица, сърбеж и парене. Дозата на това вещество е малка - 3 mg на 1 таблетка. Terzhinan е класифициран като хормонално лекарство, поради което употребата му е забранена без разрешението на лекар.

Защо се предписват жени

Вагиналните супозитории и таблетки са безопасни, когато се приемат правилно. Това лекарство е предписано за обикновени пациенти и жени, които очакват бебе. Лечението може да се проведе по време на менструация. Terzhinan се предписва за няколко състояния на тялото и за лечение на такива инфекциозни патологии като:

 1. колпит;
 2. вагинит;
 3. гнойно отделяне от родовия канал;
 4. предотвратяване на развитието на инфекция поради операция;
 5. период на възстановяване след лечение на ерозия на шийката на матката или инсталиране на контрацептивна намотка;
 6. подготовка за операция и раждане;
 7. след зашиване на шийката на матката поради истмично-цервикална недостатъчност;
 8. за предотвратяване на развитието на възпаление, докато носите акушерски разтоварващ песар;
 9. генитална уреаплазмоза;
 10. трихомонадоза;
 11. гарднерелоза;
 12. кандидоза;
 13. възпаление на придатъците.

Мога ли да използвам по време на бременност

Жените в позиция трябва да се лекуват под наблюдението на специалист. Лекарят прави оценка на състоянието на пациента по време на периодичен преглед и според резултатите от лабораторни изследвания. Terzhinan за млечница по време на бременност и за лечение на други инфекциозни заболявания на гениталните органи се предписва по същата система, както при жени, които не очакват бебе. Притежавайки локален ефект, лекарството практически не прониква в кръвта, поради което не се счита за опасно за плода, а само в по-късните гестационни етапи.

Terzhinan в ранна бременност

С вагиналната употреба на Terzhinan по време на бременност, активните съставки навлизат в кръвта в малки количества. През първите три месеца от раждането на дете е строго забранено употребата на лекарството. Това е период на активно формиране на вътрешните органи и системи на тялото на бебето и компонентите, които лекарството съдържа, могат да причинят вродени патологии. За потискане на инфекциите през първия триместър се препоръчва използването на по-щадящи средства.

 • Таблица с размери на дамското облекло: как да разберете своя
 • Сърдечен удар - симптоми, първи признаци при жени и мъже
 • Как да си направим сос за спагети: домашни рецепти

През 2-ри триместър

За бременни жени през второто тримесечие се отменят забраните за ограничаване на употребата на редица лекарства, но антибиотиците не са включени в този списък. Terzhinan съдържа компоненти, които инхибират активността на микроорганизмите, но е одобрен за употреба. Лекарството се предлага под формата на вагинални таблетки, така че количеството вещества, които могат да проникнат в кръвта, ще бъде малко и на този етап от развитието на бебето те няма да навредят.

През 3 триместър

Terginan и бременността през третия триместър са съвместими. Това е много ефективно лекарство, използвано за лечение и предотвратяване на инфекциозно възпаление. Към показанията за назначаването на Terzhinan по време на бременност за дълго време, лечението на родовия канал се добавя непосредствено преди раждането на детето, за да се предпази бебето от инфекция по време на раждането на бебето.

Как работи Тержинан

Лекарството Terzhinan по време на бременност има висока активност срещу редица патогени: трихомонада, гарднерела, гъбички и други бактерии. Локалното приложение на лекарството защитава епителните клетки на гениталната лигавица и поддържа физиологичния киселинно-алкален баланс на вътрешната среда на вагината. Terzhinan, използван по време на бременност, поддържа оптимално съотношение на полезни бактерии с опортюнистични микроорганизми, които живеят върху гениталиите.

Преднизолон, който е част от лекарството, намалява проявата на локални алергии, количеството ексудат и възпалението. Тернидазолът инхибира размножаването на най-простите микроорганизми (Trichomonas) и някои анаеробни бактерии. Неомицин убива стафилококи, Е. coli, стрептококи, шигела. Нистатинът ефективно се бори с гъбичките. Микроорганизмите бавно развиват устойчивост към Terzhinan.

Инструкции за употреба по време на бременност

Съотношението на активните вещества на лекарството е подбрано така, че да предизвика синергичен, взаимно подсилващ ефект върху патогенните микроби, без да се засяга естествената микрофлора на влагалището. Лекарството се освобождава под формата на жълти вагинални таблетки / супозитории. Активните съставки в състава му се съдържат в следните количества:

 • преднизолон - 3 mg;
 • тернидазол - 200 mg;
 • неомицин сулфат - 100 mg;
 • нистатин - 100 хиляди IU.

Препоръчително е да приемате Terzhinan веднага след менструация, но менструацията не се счита за противопоказание за употребата на лекарството. За да се предотврати повторно заразяване с патогени, сексуалният партньор също трябва да премине курс на лечение. Инструментът е разрешен да се използва не само от бременни жени, но и от кърмещи жени, тъй като не прониква в кърмата. Освен това беше отбелязано, че лекарството не влияе върху скоростта на реакцията.

Как да влезете

Употребата на Terzhinan, както и другите лекарства, има определени характеристики. Супозиториите се вкарват във влагалището, като се следват прости препоръки:

 1. Преди въвеждането разкъсайте мембраната на лекарството, поставете го в преварена вода при стайна температура за 30 секунди.
 2. Поставете мокра супозитория / таблетка дълбоко във вагиналната кухина, легнала по гръб, сгъвайки коленете.
 3. След като поставите лекарството в родовия канал, легнете 15-30 минути.
 4. По-добре е да инжектирате хапчето преди лягане и да не ставате след това, така че разтопеното лекарство да не изтече, когато станете.
 5. Ако менструацията ви започне, продължете курса на лечение..
 • Калиеви храни
 • Как да се измъкнем от депресията
 • Как да се отървете от мишки в апартамент

Дозировка

Лекарството не влияе върху ефективността на лекарствата, приемани през устата, тъй като дозата на активните компоненти, които са проникнали в кръвта, е малка. Terzhinan по време на бременност се приема интравагинално, по една капсула на ден. Трябва да инжектирате продукта дълбоко във влагалището, за предпочитане преди лягане. Курсът на лечение не трябва да надвишава 10 дни. По решение на наблюдаващия лекар за усложнен вагинит, лекарството е предписано да се приема в продължение на 3 седмици. Като превантивна мярка агентът не трябва да се използва повече от 6 дни..

Странични ефекти на Terzhinan

Само лекуващият лекар може да предпише лекарството, тъй като понякога Terzhinan може да причини нежелани реакции. В повечето случаи тази реакция се наблюдава през първите дни от лечението. Пациентите усещат сърбеж, парене, но постепенно всички неприятни симптоми изчезват. Нюанси:

 1. Ако страничният ефект на лекарството се увеличи, трябва да се свържете със специалист, който да замени Terzhinan с подобно лекарство.
 2. Супозиториите действат локално, така че предозирането е почти невъзможно.
 3. За да избегнете възможни усложнения, следвайте препоръките на лекаря.

Изписване след Тержинан по време на бременност

Понякога, докато приема лекарството, жената може да се изплаши, когато види вагинално течение. В такава ситуация трябва да решите защо това се случва. Terzhinan се понася добре по време на бременност, поради което основната причина за появата на течност е топенето на веществото, което съставлява свещта. Вагиналната лигавица абсорбира само част от активните съставки, останалата част изтича навън. Течният препарат може да премине от влагалището за няколко часа. Това отделяне не се счита за патология. За да не изцапате прането си, използвайте дамски превръзки по време на лечението..

Изгаряне от Тержинан

В началото на лечението със супозитории Terzhinan, вагиналната лигавица може леко да изгори и да се наблюдава сърбеж. След два до три дни такива неприятни явления трябва напълно да изчезнат на фона на намаляване на възпалителния процес. Ако пациентът има индивидуална непоносимост към който и да е компонент на лекарството, изброените симптоми ще се засилят. В този случай тя спешно трябва да потърси помощ от лекар и да прекъсне предписаните лекарства..

Противопоказания

Terzhinan по време на бременност е абсолютно противопоказан за употреба през първия триместър. През този период настъпва формирането и развитието на плода и лекарството съдържа активни съставки, дори малки дози от които могат да причинят значителна вреда на детето. При тежки състояния, когато очакваната полза за майката надвишава възможните рискове за детето, лекарят трябва да вземе решение за предписване на лекарството..

В допълнение, противопоказанията за употребата на лекарството включват индивидуална непоносимост към отделните компоненти, които съставляват неговия състав, и алергични реакции. Повечето случаи на усещане за парене след прием на лекарството не изискват спиране на лекарството. Това усещане изчезва след няколко часа. Ако неприятните симптоми се засилят и се развие подуване на лигавиците, тогава трябва да вземете някакво средство срещу алергии и да не влизате повече в супозиториите.

Цената на Тержинан

Цените на това лекарство практически не се различават в различните градове. Вагинални таблетки, производител - лабораторията на Бушар, Франция, пакет № 6 струва от 336 до 363 рубли, № 10 - 435-466 рубли. Освен това има възможност да закупите лекарство от онлайн аптека. Покупките могат да бъдат получени по пощата или да изберат да бъдат доставени на адресата от куриерска компания.

Видео

Отзиви

Олга, на 30 години Използвам лекарството за комплексно лечение на млечница, която ме измъчи след курс на антибиотици. След поставянето на свещта, сърбежът бързо намаля и здравословното състояние се подобри. Опитвам се да инжектирам лекарството през нощта, за да не ставам отново и нищо да не изтече. На следващия ден изгарянето отшумява. Препоръчвам на тези, които също имат млечница.

Наташа, 28 г. Написаха ми Terzhinan срещу гъбичките. След въвеждането на свещта имаше силно усещане за парене на гениталиите и лигавицата беше много сърбяща. Изплаших се и на следващия ден отидох на лекар. Той каза, че имам тежко възпаление и тази реакция е естествена. След 2-3 дни тези усещания изчезнаха, отделянето намаля. След седмица започнах да се чувствам добре.

Елена, на 37 години Тя се подготвяше за IVF и преди самата процедура цитонамазка показа повишен брой левкоцити и бактерии. Толкова се разстроих, но гинекологът каза, че няма нищо лошо и изписа Тержинан. Лекарството помогна бързо и следващият тест вече беше нормален. Не се страхувайте да използвате тези свещи, както е препоръчано от Вашия лекар..

Супозитории Terzhinan по време на бременност - за какво са предписани, инструкции за употреба и рецензии

Статията разглежда Terzhinan по време на бременност. Ще ви кажем дали е възможно да се използва и за какво се предписва лекарството през 1-ви, 2-ри и 3-ти триместър, какви са противопоказанията и страничните ефекти. Ще разберете инструкциите за употреба, колко често можете да използвате продукта, отзиви на бременни жени.

Какво е Тержинан

Terzhinan - таблетки (супозитории, супозитории), предназначени за вагинално приложение. Те имат светложълт оттенък с възможни петна от по-светли или по-тъмни цветове, продълговати и плоски. Буквата „T“ е отпечатана около краищата от двете страни.

Външен вид (снимка) на лекарството Terzhinan

Комбиниран препарат за локално приложение в гинекологията. Притежава следните свойства:

 • противовъзпалително;
 • антимикробно;
 • противогъбично;
 • антипротозоен.

Също така отговорен за целостта на вагиналната лигавица и стабилността на рН.

Състав

Лекарството съдържа следните вещества:

 • Тернидазол е противогъбично средство, намалява синтеза на ергостерол, променя структурата и свойствата на клетъчната мембрана, има трихомонациден ефект.
 • Неомицин е широкоспектърен антибиотик, който принадлежи към аминогликозидната група. Има бактерициден ефект срещу грам-положителни и грам-отрицателни микроорганизми. Важно е за премахване на гнойни усложнения при заболявания и нарушения на вагиналната микрофлора.
 • Нистатинът е противогъбичен антибиотик, принадлежащ към полиеновата група. Показва висока ефективност срещу дрождоподобните гъбички Candida, променя пропускливостта на клетъчните мембрани и забавя растежа им.
 • Преднизолон - има подчертан антиалергичен, противовъзпалителен и антиексудативен ефект.
 • пшенично нишесте;
 • лактоза монохидрат;
 • колоиден силициев диоксид;
 • магнезиев стеарат;
 • натриев карбоксиметил нишесте.

Формуляр за издаване, къде да купите и цена

Предлага се в картонени опаковки от 6 и 10 таблетки в опаковка. Можете да закупите лекарството в аптека или да поръчате в онлайн магазин, той се отпуска без рецепта.

 • Terzhinan 6 таблетки - 432 рубли;
 • Terzhinan 10 таблетки - 500 рубли.

Показания за употреба

Terzhinan се предписва в следните случаи:

 • профилактика на урогенитални инфекции или вагинит, включително преди гинекологични операции, раждане или аборт;
 • периодът преди и след инсталирането на вътрематочното устройство;
 • периодът преди и след диатермокоагулация на шийката на матката;
 • лечение на вагинит, провокиран от чувствителни микроорганизми;
 • бактериален вагинит;
 • трихомониаза на влагалището;
 • вагинит, причинен от гъбички от рода Candida;
 • смесен вагинит;
 • млечница (кандидоза);
 • период преди хистерография.

В някои случаи Terzhinan може да бъде предписан за профилактика на заболявания в ранните и късните етапи на бременността.

Приложение по време на бременност

Много бъдещи майки се притесняват дали супозиториите Terzhinan могат да се използват по време на бременност, как влияят върху плода и дали могат да бъдат опасни. Лекарството има противовъзпалителни, противогъбични, антипротозойни и антибактериални ефекти, което допринася за нормализирането на вагиналната микрофлора. Тъй като лекарството има само локален ефект, употребата му няма никакъв ефект върху детето, което означава, че лекарството може да се използва без страх (с изключение на наличието на противопоказания).

Някои жени, след като използват супозитории Terzhinan по време на бременност, забелязват появата на воднисти секрети, което показва активното действие на лекарството и почистване на лигавицата от патогенна микрофлора.

Прочетете за характеристиките на употребата на лекарството през 1, 2 и 3 триместър по-долу..

Terzhinan 6 таблетки

В ранните етапи

Експертите казват, че Terzhinan може да се използва без вреда за здравето на всеки етап от бременността. Въпреки факта, че продуктът съдържа антибиотик, той често се предписва през 1 триместър за лечение и профилактика на различни заболявания на вагиналната лигавица, за да се предотврати обостряне. В допълнение, според лекарите, лекарството има само локален ефект, не се абсорбира в кръвта, поради което не влияе върху развитието и състоянието на плода..

В същото време в ранните етапи на бременността е препоръчително да се въздържате от използване на каквито и да е лекарства, тъй като на този етап са положени всички системи и органи на нероденото дете. Всяка външна намеса в този процес може да доведе до усложнения..

По-късна дата

При наличие на заболявания през 2 и 3 триместър, вагиналните таблетки Terzhinan могат да бъдат предписани от лекар като терапевтично средство.

Преди раждането лекарството се предписва на бременна жена, за да се предотврати инфекция на дете, преминаващо през родовия канал.

Инструкции за употреба

Инструкциите за лекарството показват, че лекарството се прилага по една свещ във влагалището 1 път на ден. Лекарството се използва най-добре преди лягане, тъй като след въвеждането на хапчето трябва да сте в легнало положение в продължение на 4 часа.

Не е необходимо да използвате тампон, за да предотвратите падането на супозитория, тъй като той ще покрие част от лигавицата, което ще попречи на ефективното лечение.

Курсът на лечение е 7-10 дни. Ако вагиналната лигавица е засегната от гъбична инфекция, продължителността на терапията може да бъде увеличена от лекаря до 20 дни. За профилактично лечение на гениталния тракт агентът се използва в рамките на 6 дни..

Как да поставите Terzhinan по време на бременност:

 • Лекарството е предназначено за вагинално приложение, поради което не се приема през устата.
 • Поставете таблетката в топла вода за 20 секунди.
 • Легнете по гръб, поставете хапчето във влагалището възможно най-дълбоко.
 • Останете в това положение поне четвърт час..
 • За да избегнете зацапване на прането, използвайте подложки за гащи.

Terzhinan при планиране на бременност

Планирането на бременност е важен етап от живота на всяка двойка. На този етап трябва да се грижите за здравето си, да се подложите на преглед от специалисти, ако е необходимо, да вземете курс на Прогинов за жени, Spermaplant за мъже и фолиева киселина за мъже и жени..

Въпреки факта, че Terzhinan има минимум противопоказания и странични ефекти, ако специалист го е предписал на жена за лечение, планирането на детето трябва временно да бъде отложено. Това се дължи на факта, че всяко заболяване може да причини редица усложнения както по време на бременността, така и в развитието на плода. В допълнение, наличието на заболявания може да повлияе негативно на емоционалния фон на двойката, което ще доведе до хипертоничност на матката или дори до спонтанен аборт..

Противопоказания и странични ефекти

Лекарството е противопоказано в следните случаи:

 • индивидуална непоносимост;
 • кърмене и 1 триместър на бременността (употребата е възможна само когато ползата за жената надвишава риска за детето и плода).

Страничните ефекти се проявяват по този начин:

 • сърбеж, парене, дразнене в интимната област, особено в началото на терапията. По правило неприятните симптоми изчезват в рамките на 2-3 дни от лечението;
 • алергични реакции.

В други случаи е необходима консултация с гинеколог.

Кое е по-добре - сравнение на лекарства

Как да заменим Terzhinan, има ли лекарства, по-ефективни от него, което е по-добре, Terzhinan или друго лекарство? Бременните жени често задават тези въпроси на своя лекар. Каним ви да се запознаете с аналозите на Terzhinan и да ги сравните.

Тержинан или Полижинакс

Polygynax, подобно на Terzhinan, има противогъбични и антибактериални ефекти. Основните компоненти на лекарството са неомицин, нистатин и полимиксин. Ефективността на агента се отбелязва срещу повечето грам-положителни и грам-отрицателни патогенни бактерии. Цена - от 426 до 926 рубли.

Polygynax се предлага под формата на вагинални капсули. Счита се за отличен аналог на Terzhinan, тъй като лекарствата имат сходни свойства. Полижинакс се предписва за лечение на различни видове вагинит, преди гинекологични операции, няколко дни преди раждането и вътрематочни изследвания, преди и след диатермокоагулация на шийката на матката.

Polygynax, подобно на Terzhinan, се използва 1 свещ веднъж дневно през нощта. Курсът на лечение е 10 дни, за профилактика на супозитории се използват 6 дни.

Противопоказания за употреба са лактация, индивидуална непоносимост, 1 триместър на бременността, чернодробна патология.

Сравнение: Лекарствата имат сходен принцип на действие и почти същата цена. Лекуващият лекар трябва да избере кое лекарство да използва по време на бременност, въз основа на състоянието на пациента.

Тержинан или Пимафуцин

Основният компонент на Пимафуцин е антибиотикът натамицин (принадлежи към групата на макролидите). Предлага се под формата на таблетки, крем, вагинални супозитории, цената на лекарството е от 350 до 600 рубли.

Има противогъбичен ефект. Показания за употреба са:

 • вулвит;
 • чревна кандидоза;
 • баланопостит;
 • вагинит;
 • вулвовагинит;
 • гъбични инфекции на кожата, ноктите, лигавиците.

Pimafucin може да се използва както от възрастни, така и от деца, за разлика от лекарството Terzhinan. Продължителността на лечението с Pimafucin зависи от степента на заболяването, лекарството се използва орално, интравагинално, локално.

Пимафуцин, подобно на Terzhinan, не може да се използва в началото на бременността, по време на кърмене и индивидуална непоносимост.

Вагиналните супозитории Pimafucin се използват по 1 брой на ден. По време на употреба може да се появи сърбеж и парене, които изчезват след няколко дни. Предлага се в опаковки от 3 и 6.

Сравнение: Terzhinan и Pimafucin имат еднакви противопоказания и противогъбични ефекти. Но цената на Terzhinan е по-ниска от Pimafucin, въз основа на броя на супозиториите в опаковката.

Тержинан и Хексикон

Хексикон или Тержинан

Geksikon се произвежда под формата на интравагинални супозитории, активната съставка е хлорхексидин биглюконат. Има вредно въздействие върху грам-положителните и грам-отрицателните бактерии, както и най-простите микроорганизми.

Ефективен за лечение на заболявания, причинени от хламидии, трепонема, гарднерела, уреаплазма, трихомонада. Активността на активната съставка не се отнася за вируси, бактериални спори и гъбички. Цената на лекарството е 290-336 рубли.

Сравнение: Geksikon се използва както за профилактика, така и за лечение на заболявания, причинени от микроорганизми, чувствителни към неговите компоненти, за предотвратяване на инфекция от патогени на тези заболявания в пренаталния и непосредствено следродилния период, по време на планиран аборт и други хирургични интервенции на гениталната област, както и веднага след незащитена полов акт. Препоръчително е да се използва Terzhinan за предотвратяване на развитието на гнойно-възпалителни заболявания по време на бременност, преди раждане и непосредствено след тях, преди планиран аборт, хирургическа интервенция, въвеждане на вътрематочна контрацепция.

Мнението на специалистите за лекарството

Много лекари са склонни да вярват, че употребата на Terzhinan по време на бременността е ефективен метод за лечение на млечница, вагинит и различни заболявания на женската генитална област. В същото време лекарството е абсолютно безопасно както за бременната жена, така и за плода..

Според инструкциите за употреба, употребата на Terzhinan през 2-ри и 3-ти триместър на бременността се извършва само по основателни причини, например, ако има опасност от инфекция на плода в началото на дилатацията на шийката на матката или по време на раждането.

Съществува мнение, че Terzhinan засяга женския хормонален фон, като го променя драстично, което може да повлияе отрицателно на хода на бременността. Това не е научно доказано, но ако има противопоказания, трябва да се въздържате от употребата на лекарството.

Отзиви

Лекарят ми предписа лечение с Terzhinan по време на бременност през 2-ри триместър, тъй като имах млечница. Използвах лекарството в продължение на 10 дни, забележимо облекчение дойде на втория ден. Мога да отбележа високата ефективност на лекарството и липсата на странични ефекти, поне нямах такива.

Използва се Terginan преди раждане за профилактика на инфекциозни заболявания. Почти веднага след инжекцията усетих непоносим сърбеж и парене в перинеума. Тези симптоми изчезнаха след няколко часа. За да бъда честен, това лекарство изобщо не ми хареса.

Лекарят ми предписа Terzhinan за лечение на вагинит по време на бременност. По време на лечението интимността с партньор беше забранена, за да се избегне инфекцията му. Продължителността на лечението е 7 дни, след което се прави почивка и се предписва втори курс. Детето се роди здраво и навреме.

Terzhinan по време на бременност е ефективно средство за лечение на различни видове вагинит и кандидоза. Можете да използвате лекарството само според указанията на лекар, самолечението е неприемливо. Не забравяйте, че колкото по-рано започнете терапията, толкова по-бързо ще се излекувате и ще сведете до минимум риска от увреждане на плода..

Terzhinan по време на бременност

Понякога радостните моменти на бременността са засенчени от посещенията в болницата. И бъдещата майка е натъжена не толкова от пътуването до лечебното заведение, колкото от причината, която го е причинила. Едно от най-често срещаните заболявания при жените по време на бременност е кандидозата, наричана в популярността млечница. Според статистиката гъбичките от рода Candida по различно време се чувстват при седемдесет и пет процента от бременните жени. И тогава възниква въпросът: "Какво да правя, ако не е възможно каквото и да е лечение в" специална "позиция?" Не се паникьосвайте, защото все още има някои лекарства, които могат да спасят бременната жена от болестта и да не навредят на нероденото бебе. Това са вагинални супозитории Terzhinan. Нека да видим колко ефективно и безопасно е това лекарство по време на бременност..

Terzhinan е одобрен за употреба при бременни жени

В допълнение към лечението на млечница, Terzhinan е в състояние да се справи с бактериална вагиноза, трихомониаза. Тоест, тези супозитории се използват по време на бременност за лечение на различни заболявания, причинени от дисбаланс на микрофлората, която се намира в гениталния тракт на жената. Terzhinan има антибактериален, противогъбичен, антипротозоен и противовъзпалителен ефект.

По време на бременност Terzhinan не е опасен за плода, тъй като има локален ефект и не се абсорбира в кръвта. Този факт позволява лекарството да се използва на всеки етап от бременността. В допълнение, употребата на Terzhinan също е безопасна по време на кърмене..

Terzhinan по време на бременност

Лекарите знаят, че почти нито една бременност не е пълна, без да се предписва поне някакво хапче. И дори ако говорим за "безвредни" витамини, бременните жени имат естествени въпроси: защо е необходимо да се приема лекарството и колко безопасно е за нероденото бебе? В този раздел ще ви разкажем за лекарства, които обикновено се предписват на бъдещи майки..

Юлия Сахарова
Клиничен фармаколог, Москва

По време на бременност жената често развива имунодефицит. Следователно податливостта на бъдещата майка към инфекциозни заболявания е много висока. Освен това през този период болестите, които преди са протичали тайно, често се обострят. Някои от тях са свързани с промени в микрофлората на влагалището; те включват кандидоза и гарднерелоза.

Като се има предвид, че бременността е един от основните предразполагащи фактори за развитието на вулвовагинална кандидоза и гарднерелоза, лечението им при бъдещи майки е особен проблем. Основното изискване в тази ситуация е безопасността на използваните лекарства. Вярно е, че арсеналът от лекарства, използвани вътрешно при бременни жени, е много ограничен и най-честото лечение е локално. Схемите на лечение са сложни, като се отчита тежестта на заболяването и наличието на съпътстваща инфекция, което може да намали честотата на рецидиви на заболяването и да подобри здравето на жените.

Един от аспектите на лечението в такива случаи е употребата на лекарства под формата на супозитории. Комбинациите от противогъбичен, антисептичен и / или антибактериален антибиотик имат добра клинична ефективност. Един от най-популярните е комбинираното лекарство TERGINANE. Днес ще ви разкажем точно за това лекарство, защото включените в него компоненти се допълват по оптимален начин и ефективно се борят с инфекцията поради добре подбраната комбинация от компоненти. TERGINANE се предлага под формата на таблетка за вагинално приложение. Действието на лекарството е свързано със свойствата на съставните му компоненти. Съставът на това лекарство включва: тернидазол (производно на имидазол), който действа върху анаеробната микрофлора, също е активен срещу гарднерела; неомицин сулфат (широкоспектърен антибиотик от групата на аминогликозидите, чието действие е насочено към грам-положителни и грам-отрицателни бактерии); нистатин (противогъбичен антибиотик, силно активен срещу гъбички Candida); преднизолон (глюкокортикоиден хормон, който има подчертан противовъзпалителен ефект; той позволява в острия стадий бързо да спре признаци на възпаление - хиперемия, болка, сърбеж и др.). Съставът осигурява целостта на вагиналната лигавица и постоянството на p H.

Характеристика на лекарството е, че употребата му е разрешена по време на бременност и кърмене - обаче, по ясни показания, с доказана, потвърдена инфекция. Днес ТЕРЖИНАН е един от малкото местни препарати с широк спектър на действие поради добре подбраната комбинация от съставки..

Лекарството се използва за лечение на вагинит (възпаление на влагалището), причинено от микроорганизми, които са чувствителни към лекарството. По този начин показанията за назначаването му са:

 • бактериална вагиноза;
 • бактериален вагинит;
 • трихомониаза на влагалището;
 • вагинит, причинен от гъбички кандида;
 • смесен вагинит.

Също така, лекарството се използва за предотвратяване на вагинит преди гинекологични операции, раждане или аборт.

TERZHINAN се предписва по 1 вагинална таблетка на ден преди лягане. Средната продължителност на курса е 10 дни; ако е необходимо, може да се увеличи до 20 дни. Преди въвеждане във влагалището, таблетката трябва да се държи във вода за 20 до 30 секунди. След като използвате лекарството, трябва да легнете 10-15 минути.

Сред нежеланите реакции при прием на TERGINANE е усещане за парене, локално дразнене (особено в началото на лечението). В някои случаи са възможни алергични реакции.

Единственото противопоказание за прием на TERGINANE е повишената чувствителност към лекарствените компоненти.

Много ценен за бременна жена е фактът, че поради ниската степен на абсорбция в системната циркулация, предозирането е малко вероятно, както и пренасянето на компонентите на лекарството от кръвта към плода. По този начин няма отрицателен ефект на компонентите на лекарството върху плода. Освен това лекарството може да се приема независимо от приема на други лекарства, които приемате през устата, тъй като не е установено взаимодействието на TERGININE с други лекарства. Лекарството трябва да се съхранява при стайна температура..

Единственото нещо, което бъдещата майка трябва да помни, е, че лечението с ТЕРЖИНАН по време на бременност трябва да се извършва под наблюдението на гинеколог. Не забравяйте, че въпреки описаната безопасност на лекарството по време на бременност, всичко на този свят е относително. Все още няма мащабни международни проучвания, доказващи пълната безопасност на TERGINANE за бъдеща майка или плод. До момента не са установени сериозни усложнения и противопоказания за употребата на това лекарство по време на бременност. Следователно самолечението е неприемливо. В допълнение, след завършване на курса на лечение, въпреки отрицателните резултати от микробиологичното проучване, "отстраняването" на микроорганизма не винаги е завършено. Това може да доведе до рецидиви. И наблюдението е първото условие за безопасно и ефективно лечение на тези заболявания. Само лекар може да приложи правилния систематичен подход към диагностиката и лечението на заболяването с ефект на едновременно въздействие както върху патогена, така и върху всички възможни резервоари, за да намали вероятността от рецидив..

Урогениталната инфекция е една от основните причини за спонтанен аборт. Ето защо, дори когато се планира бременност, е необходимо цялостно цялостно изследване на бъдещите родители, за да се идентифицират очевидни и скрити огнища на инфекция. Въпреки факта, че има определени схеми на лечение и повечето от тях са доста ефективни, искам да дам на бъдещите майки един важен съвет: преди зачеването на дете трябва да се планира бременност, включително да се изследва за кандидозен вагинит, гарднерелоза, полово предавани инфекции (ППИ). Ако се открие някакъв патоген, и двамата партньори се лекуват напълно. Сексуалната активност е забранена до пълно възстановяване. Планирането на бременността се препоръчва не по-рано от 3-6 месеца след възстановяването. В този случай бременността ще протече без излишни нерви, ненужни чести посещения на лекари, досадни и понякога скъпи изследвания. И - без да приемате лекарства, които не са много полезни по време на бременност.

За какви заболявания се предписва TERGINANE?

Инфекцията на лигавиците, причинена от гъбички от рода Candida, е доста често срещана при практически здрави хора и още по-често при хора с отслабен имунитет. Най-честата инфекция на вулвата и вагиналната лигавица е вулвовагиналната кандидоза. Честотата на това заболяване при бременни жени достига 40-46%. Такива високи нива се дължат на промени в хормоналния баланс по време на бременност. Чести прояви на кандидозни лезии - сирене, отделяне от гениталния тракт, сърбеж.

Гарднерелозата се причинява от дисбаланс на вагиналната микрофлора. Обикновено той е представен главно от лактобацили. Тези бактерии образуват млечна киселина и водороден прекис, предотвратявайки размножаването на опортюнистични микроорганизми. Тези микроорганизми присъстват в малък брой във влагалището на повечето здрави жени. Делът на лактобацилите във вагиналната микрофлора намалява: в резултат на спринцоване; използването на контрацептиви, съдържащи 9-но-ноксинол (свещи PATENTEX OVAL); смяна на сексуален партньор; намален имунитет (който се появява по време на бременност). В същото време делът на гарднерела се увеличава. В този случай възниква вагинална дисбиоза. Преди това лекарите вярваха, че състоянието не е вредно. В момента се счита за рисков фактор за възпаление на придатъците на матката, женско безплодие, преждевременно раждане, усложнения на бременността и раждането..

"Terzhinan" по време на бременност: инструкции за употреба

Отслабването на защитните сили, което често се наблюдава при бременни жени, увеличава риска от инфекциозни заболявания, включително в гениталната област. Ако по време на раждането на бебе се появят някакви гинекологични проблеми, е необходимо ефективно, но в същото време, безвредно лекарство. Лекарите наричат ​​един от тях "Terzhinan", но използването на това лекарство по време на бременност има някои ограничения..

Характеристики на лекарството

Terginan се произвежда във Франция под формата на продълговати плоски таблетки, предназначени за въвеждане във влагалището. Те са светложълти на цвят, с релефна буква "Т" от двете страни. Таблетките се продават опаковани в лентички от 6 или 10.

За да закупите лекарство, първо трябва да получите рецепта от лекар. Средната цена на 6 таблетки е 400 рубли, 10 таблетки - 550 рубли.

По своя състав "Terzhinan" е комплексно лекарство, тъй като съдържа няколко активни съставки наведнъж. Всяка таблетка съдържа 200 mg тернидазол, 100 mg неомицин сулфат, 100 000 IU нистатин и 3 mg преднизолон. Освен това препаратът съдържа вещества, които придават на таблетките форма - нишесте, лактоза, силициев диоксид и други.

Принцип на действие

Ефективността на "Terzhinan" по отношение на голям списък от микроорганизми се дължи на неговия многокомпонентен състав. Благодарение на нистатина, известен със своето противогъбично действие, лекарството унищожава болестотворните дрожди. Той засяга пропускливостта на мембраните на кандида, което влияе върху растежа на патогенни гъби и постепенно намалява броя им.

Благодарение на тернидазол, таблетките помагат в борбата с гъбичките, трихомонадите и много анаеробни бактерии, включително гарднерела. Такова съединение разрушава клетъчните мембрани на патогена, променя тяхната структура и свойства, което води до смъртта на инфекциозния агент.

Второто антибактериално вещество, неомицин, принадлежи към аминогликозидните антибиотици. Има бактерициден ефект срещу стафилококи, шигели, протеи, ешерихия коли и много други микроби. Включването на преднизолон в състава има допълнителен ефект върху възпалителния процес, тъй като е глюкокортикоиден хормон с изразени противовъзпалителни свойства.

Позволено ли е по време на бременност?

Въпреки че "Terzhinan" се нарича ефективно лекарство, това лекарство не принадлежи към абсолютно безопасни средства. Много бъдещи майки, виждайки антибактериални компоненти в списъка на активните вещества, започват да се притесняват - и не без причина. В действителност, употребата на "Terzhinan" в ранните етапи може да бъде опасна, поради което 1 триместър се отбелязва в анотацията към таблетките в списъка с противопоказания.

Периодът до 12 седмици е най-важен за развитието на ембриона, поради което се препоръчва да се откаже употребата на повечето лекарства през този период. Това важи и за "Тержинан".

Ако в този момент възникнат неприятни симптоми и лечението не може да бъде отложено, те прибягват до по-проучени и по-малко вредни лекарства..

В 2-3 триместра хапчетата не са забранени, но е невъзможно да ги поставите във влагалището по ваша собствена инициатива, без да получите лекарско предписание. В случай на възпалителен процес, специалистът първо ще се увери дали наистина си струва да се предписва Terzhinan за жена и едва след това лечението може да започне.

Когато се предписва на бъдещи майки?

Лекарството се използва при вагинит, ако е причинено от микроорганизми с висока чувствителност към Terzhinan. Агентът се предписва на жени с бактериална вагиноза, вагинална трихомониаза и кандидозен вагинит. Лекарството се използва и при смесена инфекция на гениталния тракт, когато заболяването се причинява от няколко патогени наведнъж.

Такива проблеми често се проявяват при бременни жени, което е свързано с промяна в чувствителността и състава на микрофлората. Репродуктивният тракт на жената може да се зарази както с аеробни, така и с анаеробни микроорганизми и група инфекциозни агенти, действащи заедно.

Когато нормалната флора на влагалището се замени от такива микроорганизми, се появяват дискомфортни симптоми - сърбеж в перинеума, дискомфорт по време на полов акт, усещане за парене по време на уриниране, болка в долната част на корема, левкорея и т.н..

"Terzhinan" за кратко време ви позволява да облекчите състоянието на жената и да унищожите причината за инфекцията, предотвратявайки по-нататъшното разпространение на патогена.

Тъй като лекарството е забранено в ранните етапи, струва си да се лекуват възможни проблеми в гинекологията на етапа на планиране на бременността. Ако една жена подозира, че е бременна, до закъснението не трябва да се използва Terzhinan. Най-добре е да се консултирате с лекар и да изберете лекарство, което е безопасно през 1 триместър.

През последните седмици от бременността Terzhinan може да се използва като профилактично средство, което намалява риска от усложнения по време на раждането. Някои лекари го предписват дори при липса на оплаквания и нормални резултати от теста (чиста цитонамазка, белите кръвни клетки са нормални), за да играят на сигурно. Това лечение се нарича премахване на родовия канал. Тя е насочена към защита на плода по време на движение през гениталните органи на майката..

Противопоказания

В допълнение към I триместър на бременността, "Terzhinan" също не се предписва в случай на свръхчувствителност към някой от компонентите на лекарството. Поради предимно локалния ефект на други противопоказания за употребата на такива таблетки, производителят не отбелязва.

Странични ефекти

Отделните жени могат да получат индивидуална негативна реакция на хапчетата под формата на усещане за парене, както и сърбеж и зачервяване на вагиналните тъкани. При такива симптоми трябва да спрете по-нататъшната употреба на лекарството и да информирате Вашия лекар за страничния ефект, за да замените Terzhinan с аналог, на който няма да има реакция на непоносимост.

В повечето случаи по време на лечението се появява и светложълт разряд. Обикновено изхвърлянето след въвеждането на "Terzhinan" не е твърде обилно.

По-голямата част от лекарството се абсорбира от лигавицата, но известно количество все още се екскретира, както при лечението с почти всеки интравагинален агент (таблетки, капсули, супозитории).

Предозирането при използване на "Terzhinan" е малко вероятно, тъй като дозата на активните вещества в една таблетка е ограничена. Освен това действието на лекарствените съставки е локално и те не навлизат в кръвта. Що се отнася до несъвместимостта с други лекарства, тя не е открита, но между употребата на няколко интравагинални лекарства лекарите съветват да се правят почивки от няколко часа.

Инструкции за употреба

Дозировката и режимът на лечение с "Terzhinan" по време на бременност трябва да бъдат изяснени с вашия акушер-гинеколог, но най-често лекарството се инжектира във влагалището веднъж дневно, а продължителността на курса на лечение е 6-10 дни. Единична доза от лекарството е една таблетка.

Най-добре е да го поставите вечер преди лягане. В този случай компонентите на лекарството ще се абсорбират по-добре в тъканите на влагалището и няма да изтекат по време на движения. Ако една жена реши да инжектира "Terzhinan" по друго време, например сутрин, след като лекарството влезе във влагалището, ще бъде правилно да лежи поне 10 минути.

За да може таблетката да омекне по-бързо и да не създава дискомфорт след поставянето, се препоръчва да я поставите в топла вода за 20-30 секунди и едва след това внимателно да я вкарате във влагалището с пръсти..

Важно е да се отбележи, че по време на периода на лечение сексуалният контакт трябва да бъде спрян, а също така е препоръчително да се изследват и лекуват сексуалните партньори на жената, за да се намали рискът от повторна поява на инфекцията..

Отзиви

В повечето случаи жените, които са използвали "Terzhinan", докато са очаквали дете, реагират положително за него.

Те потвърждават ефективността на лекарството, което може да се види след въвеждането на първото хапче..

Недостатъците на лекарството включват високата цена, забраната за ранни срокове и процеса на употреба (поставянето на хапчетата не е много удобно). В същото време, според бременни жени, страничните ефекти са изключително редки..

Аналози

Ако е необходимо да се използва друго лекарство вместо "Terzhinan", лекарят може да препоръча едно от лекарствата с подобен ефект..

 • Полижинакс. Тези вагинални капсули съдържат нистатин, допълнен с две антибактериални съединения. Лекарството се предписва на жени с цервицит, вулвит или вагинит. Често се използва преди раждане за профилактика, но в самото начало на бременността (през 1-ви триместър) "Polygynax" е противопоказан, тъй като може да бъде опасен за ембриона през първите седмици от развитието.
 • "Хексикон". Това лекарство, произведено под формата на вагинални таблетки и вагинални супозитории, съдържа хлорхексидин биглюконат, поради което има антисептичен ефект върху различни видове бактерии. Освен това се предписва за уреаплазмоза и жени, които имат хламидия, генитален херпес или сифилис. Лекарството се използва при бременни жени по всяко време на раждане на дете.
 • Флуомизин. Тези антисептични вагинални таблетки се търсят при вагинит и колпит. Тяхното активно вещество - деквалиниум хлорид - засяга много микроорганизми. Лекарството се използва при бременни жени по показания на всяка гестационна възраст.
 • "Пимафуцин". Такива супозитории, базирани на натамицин, ефективно се борят с кандида, поради което лекарството се предписва на бъдещи майки, които са диагностицирани с млечница. Инструментът може да се използва както на по-късните етапи, така и през 1-ви триместър.

Важно е да се отбележи, че има лекарства, които имат подобен ефект като Terzhinan, но те са противопоказани по време на бременност (Elzhina, Vagisept).

И следователно, жена в положение с поява на парене, отделяне, зачервяване и други симптоми на възпаление на гениталните органи не трябва да се самолекува, а незабавно да се консултира с гинеколог. Специалистът ще оцени клиничната картина, ще вземе предвид резултатите от теста и гестационната възраст и след това ще предпише оптималното лекарство.

Terzhinan по време на бременност: страхове от бременни жени

Бременността, разбира се, е радостен период в живота на всяка жена, но не може да се преживее без употребата на наркотици. Целият смисъл е в лечението на жена, която е податлива на развитието на различни заболявания поради намален имунитет. Едно от често срещаните заболявания по това време е развитието на инфекциозни лезии на гениталиите и влагалището. За лечение на представените проблеми специалистите в повечето случаи предписват Terzhinan по време на бременност. Това е универсално лекарство, използвано от нежния пол за лечение и акушер-гинеколози по време на пренатална профилактика за предотвратяване на инфекция на плода по време на преминаването на родовия канал, ако има съмнение за вагинит при родилка.

Показания за употреба по време на бременност

Употребата на Terzhinan по време на бременност се извършва само след задълбочен преглед от специалист и с негово пряко разрешение. Тук се разграничават следните показания за употребата на лекарството:

 1. Наличието на бактериална вагиноза - характеризира се с неограничен растеж на условно патогенна флора, която все още не се представя като типични признаци.
 2. Различни инфекциозни лезии, причинени от опортюнистични микроорганизми от различни сфери, което причинява риск от инфекция на плода.
 3. Типична кандидозна проява е млечница (отделяне в големи количества, на външен вид наподобяващо кисело мляко).
 4. Ако бременната жена е претърпяла зашиване на шийката на матката поради диагнозата истмично-цервикална недостатъчност.
 5. Превантивни цели за развитие на инфекциозни заболявания и като "измиване" на родовия канал преди раждането за предпазване на плода от инфекция.

Terzhinan по време на бременност има положителен ефект от превантивен и терапевтичен характер. Фармакологичните свойства на лекарството ви позволяват да се отървете от проблемите след първия курс на употреба..

Характеристики на употребата на лекарството по време на бременност, в зависимост от времето

Много жени са доста скептични по отношение на уверенията на производителите относно безопасността на употребата на лекарства и задават въпроса, възможен ли е Terzhinan по време на бременност? Експертите казват, че това лекарство е безопасно за жените да се използва по време на бременност. Освен това някои гинеколози предписват супозитории като профилактика на вагинални инфекциозни заболявания още преди раждането или в началото на третия триместър. Съдържащият се в свещите на лекарството антибиотик неомицин, когато се използва правилно и в съответствие с дозировката, е абсолютно безопасен за здравето на бебето и бъдещата майка.

Особености на употребата на лекарството

Супозитории Terzhinan по време на бременност се предписват главно през I и III триместър. Курсът на лечение отнема само 10 дни, но може да бъде удвоен поради тежкия и изразен характер на инфекциозното заболяване. Въвеждането на супозитории се извършва внимателно, легнало отстрани. Една жена вмъква свещ в гениталния тракт веднъж на ден, главно през нощта, вече преди лягане. Този факт е важен поради високата ефективност на продукта при продължителна експозиция - след въвеждането на свещта е необходимо да останете в легнало положение поне 3-4 часа.

Ранно приложение

Много често гинеколозите предписват Terzhinan в ранните етапи на бременността, от което бъдещите майки стават неспокойни, тъй като през първия триместър употребата на лекарства не се препоръчва поради опасност от спонтанен аборт и отрицателно въздействие върху развитието на плода. Инструкциите за употреба също посочват, че не се препоръчва използването на свещи в ранните етапи, само ако не можете да направите без тяхната употреба. Безопасно ли е лекарството в ранните етапи??

Експертите казват, че Terzhinan в началото на бременността се предписва само в случаите, когато използването му е наистина необходимо. Първо, лекарят се ръководи от резултатите от изследванията, извършени под формата на изследване на вагиналната цитонамазка. Ако е посочено наличието на гъбични инфекции и развитието на други микроорганизми, специалистът ще бъде принуден да предпише описаното лекарство на бременната жена за употреба. На второ място, гинекологът винаги изслушва оплакванията на самата бременна жена. Ако тя наистина се притеснява от неприятни усещания и резултатите от теста показват високо съдържание на микроорганизми, той също ще бъде принуден да предпише Terzhinan. Тук специалистът се ръководи повече от комфорта на жената, който пряко влияе върху развитието на плода..

Освен това Terzhinan има противовъзпалителен ефект, който понякога е необходим за употреба по време на бременност по всяко време. Антиалергичният ефект на съставните компоненти на лекарството предотвратява появата на сърбеж на гениталиите поради употребата на познати хигиенни продукти по време на бременност.

СПИН по време на бременност

Terzhinan по време на бременност не е единственото лекарство, което може да бъде предписано на жена за профилактика и лечение на инфекциозни заболявания на гениталния тракт. Да, в повечето случаи на бременните жени се предписва даденото лекарство поради диагнозата генитална инфекция, която се наблюдава при 75% от нежния пол в периода на щастливо очакване на бебето. Заедно с Terzhinan бременните жени често приемат:

 1. Магнезия често се предписва по време на бременност за нормализиране на кръвното налягане и отпускане на стените на кръвоносните съдове и мускулните мускули. Това лекарство е отлично за подуване и образуване на кръвни съсиреци. Поради фармакологичните си свойства магнезият се използва за лечение на гестоза на етапа на еклампсия и нефропатия с придружаващи гърчове..
 2. Предписаният Curantil по време на бременност може да подобри кръвообращението. Това лекарство помага за нормализиране на кръвното налягане, подобряване на кръвообращението му, което действа като профилактика и лечение на отоци, главоболие, гърчове.
 3. Когато една жена е диагностицирана със заплаха от прекратяване, Dicinon ще помогне по време на бременност. Това е отлично хемостатично средство, поради което се използва по време на кървене от носа и матката, ако се подозира отлепване на плацентата.

Всички горепосочени лекарства трябва да се приемат само с разрешение на лекуващия лекар и чрез преглед с идентифициране на подходящи показания.

Дозировка на лекарството по време на бременност

Странични ефекти и противопоказания за употреба

Terzhinan, както всяко лекарство, има свои странични ефекти и противопоказания за употреба. Тук се разграничават следните аспекти на употребата на наркотици:

 1. Като противопоказания се различава индивидуалната непоносимост към съставните компоненти на лекарството, която трябва да бъде идентифицирана още преди въвеждането на супозитории.
 2. Страничните ефекти от употребата на лекарството включват сърбеж и парене веднага след въвеждането на супозитория във влагалището. Ако такива неприятни усещания са възникнали при бременна жена, това означава, че тя трябва да спре употребата на лекарството и да се консултира със своя гинеколог, водещ бременността..

Понякога сърбежът и паренето са причинени от алергична реакция към компонента на супозитория, което също изисква прекратяване на употребата на продукта. В този случай е необходимо да се избере друго лекарство, подобно по състав и фармакологични свойства. Такива неприятни усещания след приложението на лекарството се обясняват с чувствителната лигавица на влагалището..

Също така, много момичета, използващи описаното лекарство, се страхуват от изписване след Terzhinan по време на бременност. Тук не трябва да се страхувате, защото такова отделяне е просто „част“ от свещта, която не е участвала в процеса на въздействие върху вагиналната лигавица. Останките от свещта могат да излязат през целия ден, което не е опасно и не води до дискомфорт.

Аналозите на Тержинан

Polygynax - вагинални супозитории, които включват три антибиотика: полимиксин, нистатин, неомиксин.

 • Пимафуцин - предлага се под формата на мехлем, таблетки и супозитории. Той е мощен противогъбичен агент.
 • Meratin kombi - в повечето случаи се използва за лечение на гинекологични заболявания. Не се комбинира с хормонални лекарства.
 • Клотримазол - таблетки, мехлем и супозитории за лечение на бактериални и гъбични вагинални заболявания.

 • Всяко от лекарствата изисква разрешение от гинеколог по време на бременност. Според изявлението и предупреждението на специалистите, всички жени трябва да се консултират с гинеколози, преди да използват някакви гинекологични инфекциозни заболявания.

  Важен въпрос е възможната бременност след Тержинан. Факт е, че това лекарство не влияе върху намаляването на възможността за зачеване. Също така, няма нужда да издържате на определено време след заявлението за зачеване. Лекарството в това отношение е абсолютно безвредно, поради което се препоръчва за употреба по време на бременност и на етапа на планиране..