Бременността е специален период в живота за всяко момиче. Тялото на жените има интересна и сложна структура. По време на бременността много органи започват да се променят. Има много промени в тялото..

Матката е един от най-важните органи за размножаване. По време на бременността този орган може да се промени. Какво трябва да знаят бъдещите майки и за какво да бъдат подготвени?

 1. Какво представлява матката?
 2. Какво представлява шийката на матката?
 3. Измерване на дължината на шийката на матката
 4. Изследователски методи
 5. Измерване на дължината на шийката на матката по седмици
 6. Къса шийка на матката
 7. Опасностите от такава патология
 8. Лечение
 9. Дълга шийка на матката
 10. Последици по време на раждане
 11. Смяна на шийката на матката преди раждането
 12. Ако се диагностицира преждевременно цервикално скъсяване?
 13. Какво да правя?
 14. Как да постигнем състоянието на нормата?
 15. Прегледи на жени

Какво представлява матката?

Това е генитален орган с гладка мускулна структура. Органът е несдвоен. Вътре в органа ембрионът се развива и самият плод се носи директно.

Местоположението на органа е концентрирано в областта на таза, в средата. Матката има шийка, разположена в долната част и е със заоблена форма.

Размерът на органа се променя по време на бременността, както и след раждането. Това се дължи на процеса на мускулна хипертрофия, който се появява през периода на бременността..

Този орган е един от подвижните органи, способен да заема различни позиции в околната среда. По форма този орган наподобява круша.

Стените на органа се състоят от три вида тъкани:

 • ендометриум;
 • миометриум;
 • периметрия.

Като цяло самият орган се състои от три части:

 • отдолу;
 • тяло;
 • врата.

Всяка част от матката играе важна роля в живота на жените и при носене на плод..

Какво представлява шийката на матката?

Сега стана ясно какво е такова тяло. Както бе споменато по-рано, този орган се състои от три части, една от които е шийката на матката.

Шийката на матката се отнася, да речем, до долния сегмент на матката. Съответно това е един от компонентите на целия орган..

В центъра на шийката на матката е каналът на самата шийка.

Един от краищата на канала отива в кухината на самата матка, а другият край отива във вагиналната кухина.

Дължината на шията достига около три до четири сантиметра.

Измерване на дължината на шийката на матката

Както вече споменахме, тазовите органи са доста важни органи, състоянието на които по време на бременността е под специален надзор..

Защо е важно? По време на бременността е важно да се запази и задържи плода в маточната кухина. Ако детето не се държи в маточната кухина, това заплашва да наруши хода на бременността.

Изключително важно е да се определи състоянието на шийката на матката. Това става чрез измерване на шийката на матката. Съществуват стандарти на нормата, които могат да се ръководят и наблюдават по време на гестационния период..

Изследователски методи

Жените, които никога не са раждали, често се плашат от процедури като изследване на дължината на шийката на матката. Малко хора си представят процедурата за измерване. Как става това?

Има два метода, чрез които се извършва изследването:

 • При преглед от гинеколог. Когато се преглежда от лекар на стол, специалист анализира цялата цервикална кухина и дължината, необходима за познаване и контрол. Особено внимание се обръща на разположението на матката спрямо оста на таза.
 • Използване на ултразвук. Друг метод в търсенето в гинекологията. С помощта на ултразвук е възможно да се оцени дължината на шийката на матката.

Контролът на дължината на шийката на матката започва около двадесетата седмица. Това се дължи преди всичко на вариабилността на шийката на матката до втория триместър..

Да бъдем, да кажем, на екватора на бременността, е необходимо редовно да се наблюдава матката и самата шийка. Това е необходимо, за да се идентифицира бързо патологията. Плодът расте и съответно натоварването се увеличава, което може да доведе до някои здравословни проблеми.

На етапа на преминаване на втория ултразвуков преглед се оценява състоянието на матката и шийката на матката. През този период се извършва ултразвуково сканиране с помощта на сензор, който се води над корема на бъдещата майка..

Ако има съмнение за съкратен размер на врата, лекарите често предписват повторен преглед. В такива случаи сондата се поставя вагинално. Именно този метод ще ви позволи да определите най-точните размери..

Измерване на дължината на шийката на матката по седмици

Обикновено се вземат предвид показателите:

 • плътност;
 • фаринкса - затворен.

Въпреки това, лекарите определят състоянието на шийката на матката съгласно установените стандарти:

 • От 16 до 20 седмици от бременността нормалният размер на матката трябва да достигне от 40 до 45 mm;
 • От 25 до 28 седмици размерът трябва да достигне от 35 до 40 мм;
 • От 32 до 36 седмици размерът трябва да достигне от 30 до 35 мм.

Тоест, както виждате, колкото по-дълъг е гестационният период, толкова по-къса е дължината на шията..

Къса шийка на матката

Късата дължина е една от най-опасните патологии при бременни жени. Този факт може да попречи на здравословната бременност..

Ако дължината на шията достигне 25 мм, тогава бременността е изложена на риск. В такива случаи съществува голям риск от преждевременно раждане или спонтанен аборт. За да се избегнат подобни проблеми, лекарите приемат такива пациенти на засилен контрол. Всъщност основната задача на лекаря е да предотврати преждевременно раждане, след което вероятността за оцеляване на детето е ниска..

Най-често това състояние протича без присъщите симптоми и жената изобщо не чувства нищо. Поради тази причина е важно да контролирате този процес и да предотвратите подобни груби грешки..

Причини:

 • хормонален дисбаланс;
 • белези, образувани поради хирургични интервенции;
 • заболявания на тазовите органи с възпалителен характер;
 • инфекциозни заболявания;
 • анатомични характеристики, които възпрепятстват нормалния ход на бременността.

Опасностите от такава патология

Опасността се крие, на първо място, в формирането на диагноза - istimic-цивилна недостатъчност (ICI).

При такава диагноза има голяма опасност от загуба на дете.

Целият орган не е в състояние да задържи плода. Под тежестта на бебето се случва разкриване и това води до преждевременно раждане, завършващо със смъртта на детето.

Степента на оцеляване в този случай е ниска..

Като правило ICI протича без симптоми и проблемът може да бъде забелязан по време на преглед от лекар. Понякога бременните жени страдат от пръсващи болки във влагалищната област. Болката може да се разпространи не само по влагалището, но и в лумбалната област и дори в областта на слабините.

Лечение

В случай на диагностициране на проблем като ICI, лекарите предлагат няколко решения:

 • курсове на терапия с хормонални лекарства;
 • инсталиране на песар;
 • инсталиране и зашиване на шийката на матката, за да се избегнат проблеми.

Кой път на лечение да избере се определя, разбира се, само от лекаря.

Всичко зависи от това колко голяма е вероятността за прекъсване на бременността и каква заплаха може да бъде за детето и майката..

Дълга шийка на матката

Може да има не само малка дължина на шийката на матката, но и надвишаваща нормалната дължина на шийката на матката. Опасно ли е Това няма да повлияе на хода на бременността. Ако дължината на шията не се промени до момента на раждането на бебето, това може да усложни процеса на раждане..

В този случай е много трудно да се разгърне в пренаталния период и създава затруднения в самия процес на раждане. Като правило в такива случаи лекарят взема решение за спешно цезарово сечение..

Причини:

 • Особености на анатомичната структура. Това се случва без причина. От раждането жената има индивидуално образуване на всички органи и не е възможно да повлияе на такъв процес..
 • Оперативни интервенции. Хирургичните интервенции могат да провокират проблеми в бъдеще, както по време на раждането, така и по време на бременността..
 • Нарушение на родовата доминанта. Това се случва, когато жената се страхува от раждане, психо-емоционалното състояние се нарушава, възниква стрес и депресия..

Последици по време на раждане

Последиците може да не са толкова ужасни, колкото при краткия размер на шийката на матката..

В случай на голяма дължина, твърдостта на органа се увеличава, той става дъб и има нужда да се омекоти.

Освен това, поради тези причини се получава лошо отваряне и това пречи на процеса на раждане..

Ако по време на пренаталния период не е било възможно да се изглади шийката на матката и да се елиминира проблемът с цервикалното структуриране, тогава се извършва незабавно цезарово сечение.

Смяна на шийката на матката преди раждането

Структурата на шийката на матката по време на бременността преди раждането претърпява промени.

Както знаете, шийката на матката е изгладена. Случва се обаче, че остава дъб. Това е, което може да попречи на нормалния процес на раждане..

Обикновено съкращаването трябва да се извършва в нормални граници. Намалението настъпва с около един сантиметър. Омекотяването на шийката на матката улеснява преминаването на плода без различни наранявания на плода.

Както можете да видите, шийката на матката претърпява много промени преди раждането на бебето. Въпреки това, когато се диагностицира патология, се предписва необходимото лечение за подготовка на шийката на матката за процеса на раждане..

Ако се диагностицира преждевременно цервикално скъсяване?

Диагностика на съкратена шийка се среща доста често. Това е много често явление. Преди всичко трябва да кажа, че това е голяма заплаха за плода..

Ако дължината достигне по-малко от 25 мм, тогава заплахата от спонтанен аборт е наистина голяма. Това може да се обясни с факта, че теглото на плода се увеличава и оказва натиск върху матката, както и върху шийката на матката. В този случай плодът не се задържа и когато врата се отвори, той излиза отвъд.

Такъв процес се нарича преждевременно раждане, което приключва в повечето случаи за съжаление поради факта, че децата в такъв период все още не са доносени и вероятността за оцеляване е много малка.

Разбира се, с ранната диагностика на такъв проблем лекарите предприемат всички мерки и непрекъснато наблюдават промените в дължината на шийката на матката..

Какво да правя?

На първо място, трябва да бъдете много внимателни относно симптомите, които притесняват или причиняват дискомфорт..

Трябва да кажа, че състоянието на скъсената шийка може да причини дискомфорт:

 • във вагиналната област
 • дават характерна болка в областта на слабините
 • до лумбалната област.

Ако такива симптоми са забелязани, е задължително да информирате лекаря за това..

В повечето случаи жената не изпитва дискомфорт и такъв проблем се открива само с ултразвукова диагностика. Ако диагнозата е показала наличието на такъв проблем като кратък размер, който не отговаря на нормата, тогава лекарите предлагат няколко решения.

Как да постигнем състоянието на нормата?

За да постигнете необходимия размер на шийката на матката, трябва:

 1. Редовно посещавайте лекар.
 2. Освен това е необходимо да се извършат допълнителни ултразвукови изследвания, позволяващи най-надеждното определяне на дължината на шийката на матката..
 3. В случай на диагноза с намален или увеличен размер е необходимо да се вземат всички мерки за възстановяване на размера, така че раждането да бъде успешно и без усложнения..
 4. Много често формирането на такава патология се влияе от инфекциозни заболявания или заболявания на тазовите органи. За да се предотвратят и изключат проблеми, е необходимо да се подложите на пълен преглед, преди да планирате бременност..
 5. Освен това е необходимо ултразвуково изследване на матката преди планиране на бременност. Лекарят ще може да идентифицира анатомични промени, които не могат да бъдат повлияни. Това ще помогне за бърза реакция и диагностика на патологията..

Дължината на шийката на матката по време на бременност: норми на дължината на шийката на матката по седмици

Шийката на матката е долният сегмент на самата матка, където каналът е разположен в центъра и първият край на канала се отваря в маточната кухина, а другият край на канала се отваря във влагалището. Дължината на шийката на матката е 30-40 мм, докато цервикалният канал е затворен.

Какво се счита за норма

Правилната анатомична структура на шийката на матката се състои от вагинална част, която лекарите изследват с гинекологичен спекулум. Шийката на матката е свързана с влагалището с помощта на форникса: преден, заден форникс и още два странични. Цервикалният канал минава по цялата шийка на матката. Този канал е напълно запушен със специална слуз, която предотвратява навлизането на патологични микроби в маточната кухина. Също така, тази слуз е в състояние да предотврати навлизането на сперматозоиди. Слузта се променя по време на менструалния цикъл. Така например, в средата на цикъла, слузът има такова свойство като втечняване, което позволява на сперматозоидите да проникнат в маточната кухина, където те, използвайки цервикалния канал, влизат директно в маточната кухина. По време на настъпването на бременността шийката на матката е плътно затворена със слуз, поради което защитата срещу гъбички и микроби става по-силна.

Самата шийка на матката също е в състояние да промени размера си. Например, по време на раждане, шийката на матката се отваря средно с 10 cm.

Маточната шийка има специална функция по време на бременност - да задържа директно развиващия се плод в матката.

Как се измерва и защо

Размерът на шийката на матката обикновено се определя по два начина:

 • Ръчен преглед с гинекологичен спекулум: оценяват се външният фаринкс (затворен или отворен), цервикалният канал и цервикалната плътност.
 • Ултразвуково изследване на шийката на матката: това проучване помага надеждно да се определи размерът на шийката на матката и показва състоянието на вътрешната ос.

Когато регистрира жена за бременност, лекарят изследва маточната шийка ръчно и след това размерът на маточната шийка се следи от 16-та седмица на бременността до раждането.

От втория триместър на бременността се извършва ултразвуково изследване трансабдоминално. По време на този преглед, ако лекарят забележи съмнение за отклонение от нормата в размера на шийката на матката, тогава се предписва интравагинален ултразвуков метод. Тъй като само с това проучване можете точно да видите дължината на шийката на матката, както и да измервате.

Всички измервания на шийката на матката са необходими, за да се изключи преждевременно раждане.

Обикновено по време на бременност се предписва изследване на дължината на шийката на матката 4 пъти.

Промени по време на бременност

В ранните етапи, когато настъпи бременност, шийката на матката се променя. Обикновено здравата жена има розов врат, леко блестящ, с гладка повърхност. По време на бременност цветът на шийката на матката става синкав, цианотичен. Това е следствие от богатото кръвоснабдяване.

Диаграма на шийката на матката

Ранни промени

В ранните етапи шията претърпява силни вътрешни промени, например става по-плътна и еластична.

В началото на бременността шийката на матката може да предскаже предстоящ спонтанен аборт. Ако лекарят при преглед е забелязал хлабава повърхност на шийката на матката и шийката на матката е леко отворена с 1 пръст, тогава това е първият признак за подготовка на тялото за спонтанен аборт.

Също така, ако по време на бременност цервикалният канал не е напълно затворен, това представлява голяма заплаха за плода. Първо, това може да е една от причините за спонтанен аборт. На второ място, това е причината за проникването на инфекция, микроби, гъбички, което води до инфекция на плода и възможната му смърт.

Първоначално шийката на матката по време на бременност се променя на 4-та седмица, така че променя обичайното си положение.

Късни промени

Към края на бременността акушер-гинеколозите, когато изследват шийката на матката, могат да разберат за подхода на раждането. Размерите на шията или по-скоро дължината постепенно намаляват. Ултразвуковото изследване ви позволява да видите как вътрешният фаринкс започва да се разширява. Всичко това не се случва за няколко часа или дни, а продължава няколко месеца..

За период от 37 седмици, при изследване на шийката на матката, е възможно да се определи готовността за започване на родовия процес, ако цервикалният канал преминава свободно 1 пръст на лекаря.

Така че, не много преди предстоящото раждане, една жена забелязва отделянето на лигавицата. Именно тази тапа предпазва от проникване на микроби в плода..

Жена, която се готви да роди за първи път, има доста бавен процес на модифициране на шийката на матката. Промените настъпват много по-бързо, ако жената е многородна.

Нормата за дължината на шийката на матката по седмици от бременността

Всяко отклонение от нормата, което беше признато навреме, допринася за успешното запазване на бременността в 95% от случаите. Ето защо акушер-гинекологът предписва преглед на шийката на матката 4 пъти през цялата бременност. Такъв преглед се предписва за периодите: 20, 28, 32, 36 седмици от бременността.

Но ако има дори и най-малкото съмнение за отклонение от нормата, тогава лекарят има право да предпише допълнителен преглед на всеки етап от бременността.

Нормите на показателите за дължината на шийката на матката се различават. Има средни цени. Тези показатели са обобщени в комбинация от фактори като бременност по брой и гестационна възраст.

Таблица на нормата за дължината на шийката на матката по време на бременност

Гестационна възрастДължина на шийката на матката (нормална)
16-20 седмициот 40 до 45 мм
25-28 седмициот 35 до 40 мм
32-36 седмициот 30 до 35 мм

Нормата се счита за:

 • 10-14 седмици от бременността: нормата се счита за средно 35,4 mm, докато ако първата бременност, тогава показателите са 35,3 mm, при повторната - 35,6 mm. По това време нормалният диапазон се счита за 28-45 mm, възможни отклонения - 5.1 mm.
 • 15-19 седмици от бременността: средната стойност се счита за 36,2 мм, докато ако първата бременност, тогава показателите са 36,5 мм, при повторната - 36,7 мм. По това време нормалният диапазон е 30-48 мм, възможните отклонения са 5,3 мм.
 • 20-24 седмици от бременността: нормата е средно 40,3 мм, докато ако първата бременност, тогава показателите са 40,4 мм, при повторната - 40,1 мм. По това време нормалният диапазон е 32-48 мм, възможните отклонения са 4,5 мм.
 • 25-29 седмици от бременността: нормата е, средно - 41 mm, докато ако първата бременност, тогава показателите са 40,9 mm, с втората бременност - 42,3 mm По това време нормалният диапазон е 34-49 mm, възможни отклонения - 4,3 мм.
 • 30-34 седмици от бременността: средната стойност се счита за 36,4 mm, докато ако първата бременност, тогава показателите са 35,8 mm, при повторната - 36,3 mm. По това време нормалният диапазон е 34-43 мм, възможни отклонения - 3,7 мм.
 • 35-40 седмици от бременността: средната стойност се счита за 28,6 mm, докато ако първата бременност, тогава показателите са 28,1 mm, с повтарящите се 28,4 mm. По това време нормалният диапазон е 20-37 mm, възможните отклонения са 4,5 mm.

Показатели, опасни за носенето на плода

Като правило отклоненията за период от 14-22 седмици се считат за най-опасните отклонения от нормата, такива показатели включват:

 • разлика по-малка от 1 см - показва вероятността за бебе на 32-34 седмици от бременността;
 • отклонение от нормата с 1-1,5 см - бременността може да бъде спасена до 32-33 седмици от бременността;
 • отклонения от нормата с 1,5-2 см - бременността може да бъде спасена до 34 седмици;
 • отклонения от нормата 2-2,5 см - голяма вероятност за раждане на бебе в период от 36 седмици.

Популярни статии:

 • Оптимално време на второто цезарово сечение и възможни затруднения
 • Причини и характер на болката в долната част на корема по време на бременност
 • Защо възпалението на яйчниците и техните придатъци е опасно за бременна жена??

Дължина на шийката на матката с близнаци

Когато два или повече плода се развият в маточната кухина, натоварването на шийката на матката се увеличава значително. В тази връзка рискът от преждевременно раждане на бебета се увеличава..

Какви са показателите за дължината на шийката на матката с двойна норма:

 • Дължината на шийката на матката е 3,5 или повече: най-оптималните показатели. Има всички шансове за раждане на бебета без допълнителна помощ и най-рано до 34 седмици.
 • Дължината на шийката на матката е по-малка от 3,5 см: показва, че шийката на матката е много къса.
 • Дължина на шийката на матката 2,5 см: счита се за опасна, необходима е спешна допълнителна подкрепа.
 • Дължината на шийката на матката е по-малка от 2 см - показва нарушение, което е свързано с отварянето на шийката на матката. Това води до спонтанен аборт, по друг начин се нарича ICI.

Причини за ICI

 • Вродени: аномалии в развитието на репродуктивните органи.
 • Придобити: след медицинска манипулация, където шийката на матката може да бъде наранена, хормонални нарушения в тялото.

Има и фактори, които могат да провокират ICI, като тези фактори включват:

 • многократна бременност;
 • големи плодове;
 • многоводие;
 • преди това труден труд;
 • аборт;
 • дисплазия на тъканите;
 • стрес.

Причини за отклонение на дължината на шийката на матката от нормата

Бременност в шийката на матката

Ако, когато се гледа в началото на бременността, увеличението на шийката на матката се разкрие няколко пъти, това може да означава цервикална бременност. Където яйцеклетката се е прикрепила и започва да се развива или на шията, или на провлака.

Такава бременност не може да се развие. Ембрионът може да се развие максимално до 5 седмици. След този период плодът се отхвърля, което води до силно кървене. Тази патология е доста рядка на практика..

Причинната извънматочна бременност от този тип се счита:

 • ранен (сравнително скорошен) аборт,
 • хирургични операции.

Тази патология се диагностицира с помощта на ултразвук, когато по време на проучването лекарят не намира яйцеклетката в маточната кухина, но намира яйцеклетка в цервикалния канал.

Къса врата

Обикновено размерът на шийката на матката в ранните етапи на бременността се удължава, а до края на бременността, напротив, се скъсява.

Но ако от самото начало на бременността показателите на шийката на матката са малки, тогава шийката на матката ще бъде доста трудна. И точно поради тази причина ще са необходими допълнителни методи на медицинска помощ. Без това са възможни усложнения като: спонтанен аборт,

 • ранен труд,
 • доста бърза доставка,
 • руптура на шийката на матката,
 • вътрематочна фетална инфекция.

Тъй като плодът се развива със скъсена шия, жената може да почувства симптоми като болка в долната част на корема, оскъдно отделяне, примесено с кръв. В такива случаи се предписва спешен ултразвуков преглед. Според резултата от ултразвука лекарят може да предпише лекарства за укрепване на шийката на матката.

По принцип жената с къса шийка на матката често е в болница под строгото наблюдение на лекар.

Също така, с тази патология може да се предпише следното:

 • Създаване на гинекологичен песарий. Това е специален пръстен, който може да фиксира шийката на матката и да намали натоварването на шийката на матката.
 • Circlage е медицинска манипулация, която включва зашиване на шийката на матката. Това помага да се предотврати ранното разширяване на шийката на матката. Тази манипулация се предписва до 28 седмици. По-късно тази манипулация не се препоръчва..
Късата шийка на матката като причина за ICI (ултразвук)

Дълъг врат

Дългата шийка на матката може да бъде или анатомичен аспект, или последица от аборт, заболявания, операции.

Усложненията на тази патология се проявяват при раждането. Удължената шийка на матката се отваря много по-дълго и в същото време е много по-болезнена, отколкото при нормални размери.

Също така плодът има риск от развитие на хипоксия - това е следствие от удълженото преминаване през канала.

Лечението, обикновено тази патология, не изисква. В случай на зрялост на плода може да се предпише стимулиране на раждането.

Ерозия

Тази патология се диагностицира при 70% от жените. По принцип ерозията се появява след раждане, но напоследък все по-често се диагностицира при жени преди първата бременност. Причините за ерозия са различни, те включват:

 • хормонално разстройство в организма;
 • сложен труд;
 • отложени възпалителни заболявания;
 • съществуващи болести, предавани по полов път;
 • прехвърлени инфекции, предавани по полов път;
 • травма;
 • аборт.

По принцип симптомите не се проследяват. Ерозията може да започне да се развива по време на бременност.

Не лекувайте по време на бременност. Ерозията се лекува с моксибусия или лазер. На практика има случаи, когато ерозията след раждането преминава сама..

Ерозия на шийката на матката

Дисплазия

Дисплазията се отнася до епителни промени, които са предракови. Диагностицира се при жени на възраст под 35 години. Ако болестта бъде открита навреме и започне своевременно лечение, тогава всички последици от тази патология са изключени.

Причината за дисплазия е папилома вирус тип 18, 16, лоши навици, намален имунитет, хронични възпалителни процеси на репродуктивните органи.

Тази патология може да повлияе на бременността и да се прояви при преждевременно раждане..

Лечението се предписва под формата на постоянен медицински контрол, докато се предписват лекарства или хирургическа намеса.

Лечението не се препоръчва по време на бременност. Но ако дисплазията е тежка, тогава жената може да има избор да остави детето и да се оперира или да направи аборт и да започне лечение.

Не забравяйте, че тази патология може да се развие в развитието на рак на маточната шийка..

Ектопи

По друг начин се нарича псевдоерозия. Наблюдават се следните симптоми: патологично отделяне от обилен характер; цветът на такива секрети може да бъде: жълт, бял или зелен; изхвърлянето има силна неприятна миризма.

Причините за ектопия: инфекции, предавани по полов път; травма; аборт; хормонални промени; ранно начало на сексуална активност.

Дължината на шийката на матката по време на бременност на 13 седмици

Галина Савина 04/05/2020 Прочетена: 7 мин. 2 584 гледания

Таблица "Дължина на шийката на матката по време на бременност по седмици"

Органът узрява бързо през последните две пренатални седмици. Дължината му е намалена до един сантиметър, а цервикалният канал, затворен от лигавична запушалка през целия гестационен период, за да предпази плода от различни инфекции, се отваря и образува изход от матката във влагалището. Ето как тялото трябва да бъде подготвено за процеса на раждане, всички отклонения имат своите причини и изискват задължителна корекция.

Както се вижда от таблицата, средната дължина на шийката на матката при 13 гестационна седмица е 35,4 mm.

Нормалният ход на бременността зависи от състоянието както на самата матка, така и на долния й сегмент - шийката на матката. Поддържайки бебето в маточната кухина и осигурявайки връзката му с влагалището, той пряко влияе върху развитието на раждането. Важно е своевременно да се следи дължината му, за да се предотвратят проблеми, които могат да възникнат поради различни нарушения..

Защо се нуждаете от медицинско наблюдение?

Препоръчително е да се проведе изследване на цервикалния канал дори преди зачеването. Ако тя е съкратена или има друга патология, това ще позволи да се започне поддържаща терапия предварително и да се сведе до минимум вероятността от прекъсване на бременността.

Медицинското наблюдение е задължително през цялата бременност, така че специалистът да следи състоянието на шийката на матката и дъното на матката и, ако е необходимо, да може своевременно да реагира и да избере ефективна терапия.

Нормални показатели

До 20-та седмица размерите практически не се променят и няма нужда от наблюдение, но следващите промени трябва да бъдат наблюдавани. Въпреки че дължината на цервикалния канал е малко по-различна за всички жени, има определени стандарти, които ви позволяват да контролирате процеса и да направите възможно откриването на аномалии. Нормалните показатели се определят въз основа на медицински изследвания. За да се поддържа бременността, ако нещо се обърка, може спешно да се наложи лечение или хоспитализация.

Епископска цервикална зрялост

Диагностични методи

Състоянието на матката и всички нейни елементи се оценява по два метода:

 • Когато се гледа на стол от гинеколог. Лекарят определя приблизителната плътност и дължина на шията, нейното местоположение спрямо тазовата ос, състоянието на външния фаринкс.
 • Чрез ултразвук. Изследването ви позволява да определите структурата на външния и вътрешния фаринкс, да изчислите дължината на долния сегмент.

В средата на срока плодът започва да расте по-бързо, което поставя голям стрес върху мускулите, поради което редовното изследване става особено важно. Също на този етап се провежда втори скринингов ултразвук, при който специално внимание се отделя на цервикалния канал. Ако има съмнение, че е съкратен, допълнително се назначава трансвагинално изследване, което включва въвеждането на сензор във влагалището, така че дължината да може да бъде измерена по-точно.

Съкратена шийка на матката

Това отклонение е опасно, тъй като не само заплашва нормалния ход на бременността, но може да предизвика и спонтанен аборт..

Причини и последици

Факторите, които могат да причинят прекомерно скъсяване в ранните етапи, включват:

 • анатомични и физиологични характеристики на организма като такъв и репродуктивната система в частност;
 • белези, останали след аборт или друга хирургическа интервенция, или в резултат на разкъсване на мускулите по време на предишно раждане;
 • заболявания на малкия таз, които имат възпалителен характер;
 • инфекции, претърпени по време на бременност;
 • усложнения при кървене;
 • дефицит на прогестерон и други хормонални нарушения;
 • психогенни фактори като стрес и страх.

ICI симптоми

Диагнозата на исхемично-цервикална недостатъчност се определя въз основа на медицински изследвания, но има признаци, чрез които бременната жена може да идентифицира възможен проблем, преди да се подложи на ултразвуково сканиране. Патологията често се придружава от пробивна болка във влагалището, те също се разпространяват в лумбалната област и слабините.

Не можете обаче да разчитате само на отсъствието или наличието на болка. Ходът на ICI е асимптоматичен и жената няма да почувства нищо подозрително чак до момента, в който ще бъде невъзможно да се спаси ситуацията. Ето защо е необходимо наблюдение от гинеколог.

Лечение

Какви терапевтични мерки трябва да се вземат във всеки конкретен случай, лекарят решава, въз основа на причината за патологията. Така че, може да се приложи:

 • Хормонални лекарства. Те се предписват в случаите, когато IRC се причинява от ендокринни нарушения и възстановяването на хормоналните нива все още е в състояние да върне размера на органа в норма..
 • Песарен монтаж. Това е силиконов или пластмасов пръстен и се поставя директно пред канала през вагината. Процедурата отнема само няколко минути и не изисква облекчаване на болката. Песарят поддържа и се използва в комбинация с лекарства. Бременна жена с акушерски песарий трябва да остане в леглото през повечето време и да избягва стрес, така че устройството да не се движи и да изпълнява правилно функцията си.
 • Цервикален церклаж. Тази процедура е известна и под по-просто име, което веднага разкрива нейната същност - зашиване на шийката на матката. Има два основни метода, чрез които може да се извърши серклаж: Shirodcar и MacDonald. Последното включва налагане на временни кръгови конци, които временно стесняват канала и се отстраняват на около 37 гестационна седмица. Ако серклажът се извършва по първия метод, тогава шевът ще бъде постоянен, а раждането ще изисква цезарово сечение. Като хирургическа интервенция, серклажът се извършва под упойка - епидурална или спинална, по-рядко обща.

Независимо какъв вид лечение е предписано, предпоставка за терапия е постоянното медицинско наблюдение. Специалистът трябва да държи процеса под контрол, за да го коригира навреме, ако е необходимо.

Медицинският надзор е особено важен за първи път след извършване на серклаж, тъй като процедурата крие определени рискове. За да се уверят, че хирургическата интервенция не е предизвикала преждевременно раждане, лекарите наблюдават състоянието на бременната жена в продължение на няколко часа. През първата седмица е препоръчително да се движите възможно най-малко и да спазвате почивка в леглото, а също така е необходимо психически да се подготвите за факта, че след зашиване в продължение на няколко дни са възможни спазми и леко кървене.

Удължена шийка на матката

Възможна е не само къса, но и дълга врата. Тази ситуация може да се дължи на следните причини:

 • нетипична структура на органа на пациента;
 • предварително прехвърлени операции;
 • несформирана или нарушена родова доминанта, която се проявява в депресивно състояние на психиката, страх от предстоящото раждане.

Удълженият канал изобщо не влияе на хода на бременността и не представлява опасност за развитието на плода, но може да усложни самото раждане. Дългата шия обикновено има уплътнена структура - акушер-кабинетите понякога наричат ​​това „дъб“ - и тя не се отваря добре по време на контракциите, а в някои случаи изобщо не се отваря, поради което ще бъде необходимо спешно да се извърши цезарово сечение.

За да може с удължен орган раждането да протича естествено и без усложнения, на жената се предписват лекарства, които са предназначени да омекотяват и изглаждат структурата. По правило такава терапия се извършва вече в подготовка за раждане..

Пренатални промени

Долният сегмент на матката е кух пръстеновиден мускул, чиято дължина при небременни жени е предимно от 4,5 до 3 см. При бременност постепенно намалява, този процес започва да се извършва активно от 37 седмица (скоростта на промените на по-ранна дата е дадена в таблицата по-горе).

Органът става не само по-къс, но и по-мек и по-центриран по отношение на таза. Периодът, през който настъпват тези промени, варира в зависимост от характеристиките на репродуктивната система на родилката. Така че при някои жени шията се изглажда до крайното състояние (1-1,5 см) и се отваря правилно в продължение на няколко дни или дори седмици, докато при други този процес протича в рамките на един ден или само няколко часа преди началото на контракциите..

Дали жената ражда за първи път или вторият не оказва особено влияние върху хода на промените. Процесът понякога се различава само във факта, че при бременни жени, които са раждали преди, намаляването през ранните етапи ще бъде по-слабо изразено, но ще премине бързо непосредствено преди раждането.

От момента на зачеването до раждането шийката на матката претърпява различни промени, най-важната от които е скъсяването на дължината. Този показател влияе върху това дали бъдещата майка ще може да роди детето през целия предвиден период или не, а отклоненията от нормата са изпълнени с такива сериозни последици като спонтанен аборт и преждевременно започване на раждането..

Кратък цервикален канал обаче не е категорично противопоказание за майчинството и отрицателното въздействие на патологията може да бъде компенсирано чрез различни терапевтични мерки, по-специално използването на песарий или серклаж. За да идентифицирате проблема навреме и да го отстраните, е необходимо да бъдете наблюдавани от гинеколога и да се отнасяте отговорно към неговите препоръки.

Видео: Истмико-цервикална недостатъчност по време на бременност

 • Дължината на шийката на матката по време на бременност на 10 седмициТаблици с дължината на шийката на матката при 10 гестационна седмица Таблица „Дължина.
 • Дължината на шийката на матката по време на бременност на 16 седмициТаблица "Дължина на шийката на матката по време на бременност по седмици" Органът е бързо.
 • Дължината на шийката на матката по време на бременност на 17 седмициТаблица "Дължина на шийката на матката по време на бременност по седмици" Органът е бързо.
 • Дължината на шийката на матката по време на бременност на 18 седмициТаблица "Дължина на шийката на матката по време на бременност по седмици" Органът е бързо.
 • Дължината на шийката на матката по време на бременност на 14 седмициТаблица "Дължина на шийката на матката по време на бременност по седмици" Органът е бързо.
 • Дължината на шийката на матката по време на бременност на 15 седмициТаблица "Дължина на шийката на матката по време на бременност по седмици" Органът е бързо.

Дължина на шийката на матката на 13 седмици

 • 23 октомври 2014
 • Отговори

Нашият избор

В преследване на овулацията: фоликулометрия

Препоръчва се

Първите признаци на бременност. Анкети.

София Соколова публикува статия в „Симптоми на бременността“, 13 септември 2019 г.

Препоръчва се

Wobenzym увеличава вероятността от зачеване

Препоръчва се

Гинекологичен масаж - ефектът е фантастичен?

Ирина Широкова публикува статия в Гинекологията, 19 септември 2019 г.

Препоръчва се

AMG - анти-Мюлеров хормон

София Соколова публикува статия в „Анализи и изследвания“, 22 септември 2019 г.

Препоръчва се

Популярни теми

Автор: Василиса Микулишна
Създаден преди 15 часа

Автор: Джой Гастел
Създаден преди 10 часа

Автор: Ksunechka_G
Създаден преди 11 часа

Автор: AnechkaZH
Създаден преди 11 часа

Автор: Мама О
Създаден преди 14 часа

Автор: all_login_busy
Създаден преди 11 часа

Автор: Puzyuha
Създадено преди 1 час

Автор: abyrvalg
Създаден преди 11 часа

Автор: TusЯ
Създаден преди 11 часа

Автор: Enma13Ai
Създаден преди 9 часа

За сайта

Бързи връзки

 • За сайта
 • Нашите автори
 • Помощ за сайта
 • Реклама

Популярни секции

 • Форум за планиране на бременността
 • Графики на базалната температура
 • Библиотека за репродуктивно здраве
 • Отзиви за клиники за лекари
 • Комуникация в клубове за PDR

Материалите, публикувани на нашия уебсайт, са с информационна цел и са предназначени за образователни цели. Моля, не ги използвайте като медицински съвет. Определянето на диагнозата и избора на метод на лечение остава изключителната прерогатива на лекуващия ви лекар!

Шийка на матката по време на бременност: норми за дължина по седмици в таблицата и причини за отклонения

Изследването на състоянието на шийката на матката е важно диагностично средство за акушер-гинеколог. Състоянието на тази част от главния репродуктивен женски орган може да говори за благосъстоянието или нещастието на развиващата се бременност, времето на бременността и дава възможност да се правят прогнози за предстоящото раждане. За това каква трябва да бъде шийката на матката по време на бременност и защо могат да възникнат отклонения, ще разкажем в този материал.

Какво е

Cervix uteri е латинското наименование на шийката на матката, долната част на основния репродуктивен орган при жените. Цервикалният канал преминава вътре в шийката на матката, долната част на шийката на матката се простира във влагалището, а горната част комуникира с маточната кухина.

Природата е възложила важни функции на тази цилиндрична част на матката..

Преди бременността шийката на матката действа като „вратар“, затваря плътно входа за инфекции, микроби и дори за сперматозоиди, ако не дойдат навреме. Слузта напълно затваря цервикалния канал.

Веднъж месечно шийката на матката организира „ден на отворените врати“ - това се случва преди овулацията, когато под въздействието на хормони слузта става течна, освобождавайки преминаването в цервикалния канал за мъжките зародишни клетки.

Ако е настъпила бременност, шийката на матката отново „запечатва“ прохода със слизеста запушалка, надеждно защитавайки развиващия се ембрион, а впоследствие и плода, от микроби, гъбички, разрушителна микрофлора и всичко, което може да навреди.

В допълнение, шийката на матката е отговорна за задържането на бебето в маточната кухина до раждането. Ако тя е слаба и не може да се справи с тази задача, съществува реална заплаха от прекъсване на бременността..

По време на раждането малката шийка се справя чудесно - отваря се до такъв размер, че главата на бебето да може да премине през нея. Чрез цервикалния канал бебето напуска утробата на майката след 9 месеца, за да започне независим живот в този свят.

Анатомично шийката на матката е доста сложна. Тя има вагинална част - това е нещо, което лекарите изучават по време на рутинен преглед с огледало. По-дълбоките структури са вагиналните сводове, които свързват шийката на матката с маточната кухина. За да ги изследвате, едно гинекологично огледало няма да е достатъчно, имате нужда от специално устройство за колпоскоп и процедурата за изследване ще се нарече колпоскопия.

Как и защо е измерването

Параметрите на шийката на матката се измерват по два начина - на гинекологичния стол с помощта на огледало и колпоскоп и на ултразвукова диагностика.

С ръчен преглед лекарят може да определи състоянието на външната ос, стягане на шийката на матката и затварянето или отварянето на цервикалния канал..

Ултразвукът измерва дължината и също така получава по-точна представа за състоянието на вътрешния фаринкс (кръстовището с маточната кухина), което не може да се изследва по други начини.

При регистрацията лекарят провежда ръчен преглед, докато за анализ се вземат намазки от вагиналната флора. През първия триместър жената също се подлага на колпоскопия, тя предоставя повече информация, отколкото конвенционален преглед с огледало

Измерването на дължината на шийката на матката е препоръчително само след 20-та седмица от бременността, когато бебето започва активно да расте, а натоварването и натискът върху шийката на матката се увеличава.

До 20 седмици дължината на шийката на матката е различна за различните бременни жени, много зависи от индивидуалните стойности. До 20-та седмица обаче размерите на долната част на матката при различните жени достигат еднакви средни стойности и дължината става диагностично важна..

В средата на бременността ултразвукът обикновено се прави трансабдоминално, поставяйки сензора на скенера върху корема на бременната жена, провеждайки преглед през предната коремна стена. Ако има съмнение за удължаване или скъсяване на шийката на матката, както и други аномалии, лекарят използва интравагинален ултразвуков метод, при който сензорът се вкарва във влагалището. През по-тънката вагинална стена шийката на матката се вижда ясно.

Необходим е контрол върху размера и други параметри на шийката на матката, за да се гарантира, че детето не е застрашено от преждевременно раждане, че няма заплаха от вътрематочна инфекция, което също става възможно, ако цервикалният канал се отвори или отвори напълно

За целия период на раждане на бебе, здрава жена се подлага на цервикални изследвания четири пъти. Ако има причина за безпокойство, тогава диагностиката ще се предписва по-често, колкото пъти е необходимо..

Промени по време на бременност

При небременна жена дължината на шийката на матката е приблизително 3-4 cm и ширина 2,5 cm. Тези стойности не са абсолютни, може да има определени индивидуални вариации.

Ако жената не е бременна, а просто планира да зачене бебе, шийката на матката е розова, гладка, когато се изследва с огледало, изглежда донякъде блестяща.

В ранните етапи

Когато настъпи бременност, шийката на матката претърпява големи вътрешни и външни промени. Поради увеличеното кръвоснабдяване, нежният розов цвят се заменя с лилав, синкав, цианотичен.

Започва процесът на „съзряване“, който ще продължи всичките девет месеца, защото малката шийка ще трябва да се удебелява, да расте, да става по-дебела и по-еластична, за да се осигури преминаването на бебето в процеса на раждане.

През първия триместър, според състоянието на шийката на матката, лекарите могат да преценят възможността за спонтанен аборт, спонтанен аборт. Ако шията е отпусната, по време на прегледа пропуска пръста на гинеколога, тогава такива нежелани събития са много вероятни.

Обикновено в ранните етапи шията трябва леко да се отклонява към ануса, да бъде плътно затворена.

Слабо затвореният цервикален канал създава не само заплаха от спонтанен аборт, но и заплаха от проникване на патогенни микроби, гъбички, вируси в маточната кухина, което може да увреди мембраните и да доведе до смърт на плода.

Понякога вътрематочната инфекция се превръща в аномалии и малформации на бебето, вродени заболявания.

Първите промени в шийката на матката започват около 4 гестационна седмица, когато нарастващото оплодено яйце започва да изпъква до известна степен стената на матката, към която е прикрепена. Това създава лека асиметрия.

Шийката на матката променя позицията си в пространството, ако по време на овулацията се е повишила по-високо, за да увеличи шансовете за проникване на сперматозоиди, сега основната задача е да не се пропусне яйцеклетката, за това долният сегмент на матката трябва да слезе надолу и да се облегне назад.

Много жени, които искат бързо да разберат дали е настъпила бременност, се интересуват от това каква трябва да бъде врата на допир, защото не е тайна, че мнозина планират бременност извършват палпация у дома сами. Приблизително 8-10 дни след зачеването, под въздействието на хормона прогестерон, шийката на матката става по-мека. Цервикалният канал, от друга страна, се затваря по-плътно.

Скованата шийка на матката в ранните стадии може да показва заплаха, свързана с повишен тонус на самата матка. Това може да се случи например с автоимунни заболявания или с липса на прогестерон..

По-късна дата

През третия триместър, според състоянието на шийката на матката, лекарите преценяват времето на наближаващото раждане. Тази част от матката става по-мека. Дължината на шията постепенно се намалява с около половината, на ултразвук можете да видите как вътрешният фаринкс се разширява, подготвяйки се за предстоящото раждане.

Този процес е бавен, постепенен, отнемащ няколко месеца. Промените настъпват под въздействието на хормони - естрогени.

На 38 до 39 седмици Вашият лекар може да започне да проверява шийката на матката за раждане. За тази готовност може да се съди по способността на цервикалния канал да прокара пръста на изследващия лекар през себе си.

Строго е забранено да извършвате такава палпация самостоятелно и за щастие е доста трудно да се направи технически..

Понякога седмица или няколко дни преди раждането жената може да забележи отделянето на лигавица, същата, която е служила като пречка за патогенните микроби през цялата бременност. Вратът постепенно се изглажда, започва да се разширява. При някои жени подобна подготовка на шията „започва“ едва на 40 седмици, а при някои - дори по-късно.

Ако жената роди първото си дете, тогава е възможно шийката на матката да започне да се променя предварително и тя ще направи това доста бавно. При многородните подготовката започва по-късно и протича по-бързо. Вратът им „помни“ как да се държат при обстоятелствата.

Ако шийката на матката не бърза, лекарите могат да предпишат подготвително лечение, което ще помогне на шийката на матката да „узрее“ по-бързо. Възможността за подобна стимулация от съвременните гинеколози се счита за противоречива..

Някои лекари са сигурни, че има нужда от стимулация, други смятат, че човек трябва да изчака и да се довери на природата, която знае по-добре от всеки лекар, когато е време да се роди дете..

Норми за дължина по седмици

Ако забележите отклонения в състоянието на шийката на матката навреме, тогава вероятността за поддържане на проблемна бременност е почти 95%, тъй като в арсенала на съвременната медицина има много начини да се повлияе на поведението на шийката на матката - лекарства, специални фиксатори, които се инсталират директно върху шийката на матката, както и малки хирургични методи (зашиване ). Ето защо е важно да преглеждате бъдещите майки поне четири пъти по време на бременността..

Рутинните прегледи, ако няма причина да се страхувате за здравето на майката и детето, се извършват на 20 седмици, 28 седмици. След това на 32 и 36 седмици. Ако лекарят има притеснения, жената се оплаква от болка, отделяне, което не може да се счита за нормално по време на бременност, тогава проучването и измерването на дължината на врата ще се извърши непредвидено за спешни показания.

Какви са нормите за дължината на шийката на матката за различните периоди на бременността, как този индикатор се променя през седмица, ще научите от тази таблица.

Дължина на шийката на матката:

Акушерски термин

Средна дължина, мм

По време на първата бременност

При многократна бременност

Нормален обхват, mm

Възможно отклонение, mm

Както можете да видите от таблицата, при жените, които ще раждат за първи път, дължината на шията в началото на бременността се увеличава по-бавно, отколкото при многородените жени. През третия триместър нормалният размер на шийката на матката се оценява с помощта на специална скала, създадена специално за това.

Всеки показател се оценява в определен брой точки, в резултат на което се получава повече или по-малко вярна клинична картина

Има няколко критерия за преценка на зрелостта на шийката на матката:

 • Последователност. Плътно - 0 точки, леко омекотено - 1 точка, меко - 2 точки.
 • Дължина. Повече от 20 mm - 0 точки, 10-20 mm - 1 точка, по-малко от 10 mm - 2 точки.
 • Позиция в пространството. Шийката на матката е отклонена назад - 0 точки, отклонена напред - 1 точка, е разположена директно в центъра, перпендикулярно на вагиналния отвор - 2 точки.
 • Начална степен. Ако пръстът на лекаря не премине в цервикалния канал - 0 точки, ако 1 пръст премине - 1 точка, ако 2 или повече пръста преминат - 2 точки.

Възможни отклонения и техните причини

Измерванията и сравненията на резултатите със съществуващите норми повдигат много въпроси сред жените в „позиция“. Отклоненията наистина могат да бъдат индикатори за проблеми. Нека разгледаме най-често срещаните аномалии и техните причини..

Бременност в шийката на матката

Ако на ранен етап шийката на матката е увеличена над нормата, лекарят може да подозира така наречената цервикална бременност. Това е вид извънматочна бременност, при която яйцеклетката се имплантира не в маточната кухина, както е предвидено от природата, а в шийката на матката или провлака.

Там ембрионът теоретично може да живее и да се развива до около 4-5 седмици, по-рядко до 6-7 седмици. След това условията стават непоносими и плодът умира и е отхвърлен, настъпва спонтанен аборт, понякога придружен от голяма загуба на кръв..

Патологията се счита за доста рядка, диагностицира се по-рядко, отколкото при 0,01% от всички бременности. Яйцеклетката може да се прикрепи към стените на цервикалния канал по редица причини, много от които не са известни със сигурност на медицината днес..

Лекарите са склонни да вярват, че това става възможно, ако условията за имплантиране в матката не отговарят на изискванията, бластоцитът просто не може да се закрепи и в търсене на убежище той се спуска в шията.

Причината може да е наскоро извършен аборт, след който жената е пренебрегнала препоръките за използване на контрацепция за определен период от време. Може да настъпи цервикална бременност, за която млада майка се е решила след цезарово сечение, ако са минали по-малко от 3 години от операцията.

Жените с предварително диагностицирана миома на матката и сраствания също са изложени на по-висок риск от другите.

Всяка интервенция - операция, травма, възпаление на матката може да бъде причина за последваща бременност на шийката на матката или на провлака. Може да няма симптоми. Първото нещо, което лекарят ще забележи по време на прегледа, е просто твърде голяма шийка на матката с твърде малка маточна кухина. След това се предписват ултразвук и колпоскопия..

Кръвен тест за определяне на хорион гонадотропин, хормон, характерен за всички бременни жени от деня на имплантацията, показва твърде ниско ниво на hCG, нехарактерно за последния месечен период, деклариран от датата.

На ултразвук лекарят няма да открие яйцеклетката в матката и с внимателно изследване на цервикалния канал ще я открие там. Допреди няколко десетилетия нямаше друг начин да се реши този проблем, как да се премахне матката напълно. Много жени с цервикална бременност са загубили възможността да имат деца в бъдеще.

Сега има по-малко жестоки начини да се помогне на жената и да се запазят шансовете й за майчинство в бъдеще - вакуумна аспирация и лазерна ексцизия на растящия ембрион в маточната шийка. Рисковете от усложнения след подобни интервенции са доста високи, но съвременната медицина се справя доста успешно със задачата..

Къса врата

Късата шия (в самото начало на бременността, по-малка от 25-27 mm), може да бъде вродена характеристика на структурата на репродуктивните органи на жената и последица от травматични влияния - аборт, например, или възпалителни процеси, които са причинили скъсяване на долния сегмент на матката. Във всеки случай недостатъчната дължина на тази част от репродуктивната система е изпълнена със сериозна опасност за детето и жената..

Обикновено шийката на матката се удължава в началото на бременността и се скъсява по-близо до раждането. Първоначално късата шия с големи затруднения ще се справи с товара, задържащ нарастващото бебе в маточната кухина. Може да настъпи спонтанен аборт, преждевременно раждане, бързо раждане, руптура на маточната шийка.

Съкратената шия създава повишен риск от вътрематочна инфекция на плода, тъй като не може да служи като надеждна защита срещу патогенни микроорганизми и вируси.

Лекарят ще може да установи съкращаването още при първата среща, ако се е случило преди бременността. Въпреки това, с последващото развитие на къса шия, например на фона на хормонална недостатъчност през първия триместър, проблемът може да бъде открит едва на 12 седмица от бременността, когато бъдещата майка идва на скрининг преглед.

Понякога симптомите се появяват след този период, по-близо до четвъртия месец на бременността.

Нарастващото бебе започва да упражнява по-осезаем натиск върху късата шия и жената може да започне да се оплаква, че долната част на корема боли, а понякога и леко кърви.

В същото време изхвърлянето има характер на кървави или кървави, понякога с примеси на слуз. Ако съкращаването се потвърждава от резултатите от вагинална ехография, тогава се решава въпросът как да се окаже помощ. В някои случаи шийката на матката може да стане по-силна под въздействието на лекарства, например хормони, ако те не са достатъчни, но при никакви обстоятелства не може да се удължи.

По време на бременност такава бъдеща майка ще бъде по-внимателно наблюдавана, хоспитализирана, ако е необходимо, за да се осигури лечение, насочено към поддържане и удължаване на бременността.

На шийката на матката може да се инсталира песар - специален пръстен, който ще го фиксира и ще намали натоварването на нарастващия генитален орган върху късата шия.

Друг метод е циркът. Тя се основава на налагането на конци върху шията, което ще предотврати механично нейното преждевременно отваряне. Разумно е да се извършва зашиване само в ранните етапи и преди 26-29 седмици от бременността, след този период те се опитват да не извършват кръгово.

Дълъг врат

Дългата шийка на матката може да бъде от раждането или може да стане след преживели операции, включително аборт и остъргване, възпалителни заболявания на репродуктивната система - матката, придатъците, яйчниците. Доста често първите симптоми на такава патология се появяват именно по време на бременност..

Удължаването на долния сегмент на матката води до неправилни пропорции на гениталния орган и следователно рискът от патологично закрепване на плацентата се увеличава, когато този временен орган е разположен в центъра, твърде ниско или отстрани.

Височината на плацентата е от голямо значение, особено през втория и третия триместър, зависи от това колко добре бебето ще бъде снабдено с всички необходими хранителни вещества и кислород.

Жените с патологично удължена шийка са изложени на риск от раждане. Самият процес на раждане на дете е продължителен, раждането при първородните трае почти 14 часа, а при многородовите - 9-12 часа.

Удълженият орган се отваря по-дълго, по-бавно, по-болезнено.

При дете, преминаващо през такъв канал, рискът от хипоксия се увеличава, тъй като главата и шията са в една и съща равнина.

Трудността се крие във факта, че е невъзможно да се определи патологията при рутинен преглед от гинеколог. Възможно е да се подозира аномалия само по време на колпоскопия и да се потвърди или отрече - само с помощта на ултразвукова диагностика.

Такова отклонение не изисква специално лечение, тъй като дългата врата, диагностицирана на ранен етап, може да се изравнява и свива преди раждането. Ако това не се случи, тогава лекарите вероятно ще използват един от методите за стимулиране на раждането..

Преди раждането на жената се препоръчва масаж, който насърчава изтичането на лимфа, а също така укрепва мускулите на тазовите органи. Лекарствата се предписват рядко, главно в случай на продължителна бременност в болнична обстановка.

Ерозия

Въз основа на резултатите от биометрията на този орган, както и по време на ръчен преглед, лекарят може да съобщи, че дължината е нормална, но има ерозия. Повече от 60% от бременните жени се сблъскват с това явление. При някои се наблюдават промени в лигавицата на шията преди появата на „интересна“ позиция, но е възможно ерозия да се развие по време на бременност..

Причините са многобройни. Лигавицата може да се промени под въздействието на хормони, ако жената е приемала орални контрацептиви преди бременността, както и в случай на дефицит или излишък на определени хормони, докато носи бебе. Причината може да е предишни възпаления, докато ерозията понякога може да се прояви само след бременност.

Ерозията засяга жени, които преди това са имали полово предавани болести и генитални инфекции, трудно раждане, което е наранило този орган, множество аборти. Дори невъзможността да се прави правилно обливане и излишните килограми може да доведе до развитие на подобно усложнение..

Жената може сама да усети симптомите. На всеки етап от бременността, когато се появи ерозия, могат да се появят дискомфортни усещания „вътре“ по време на полов акт, понякога бъдещите майки се оплакват от появата на оскъдно розово или кърваво отделяне. Повече от половината от жените нямат симптоми.

Ерозията не се лекува по време на бременност.

Стандартните методи за справяне с този неприятен проблем - изгаряне и излагане на лазер - са противопоказани за бъдещите майки поради опасността от белег, който може да причини много проблеми и болка по време на раждането, а също така може да създаде допълнителна заплаха от разкъсване на органите. Следователно лечението се отлага за по-късно..

Между другото, за много жени следродилната ерозия отшумява сама. Този проблем няма ефект върху плода и хода на бременността..

Дисплазия

Колпоскопията може да покаже друг проблем - цервикална дисплазия. Този термин се отнася до промени в епитела, които имат предракови предпоставки. Най-често заболяването се открива при жени на възраст от 25 до 33-35 години. Ако болестта може да бъде открита в ранните етапи, дисплазията се счита за напълно обратима и могат да се избегнат негативни последици.

Външно, при ръчно изследване, дисплазията може да бъде объркана с ерозия, тъй като клиничната картина е подобна, но колпоскопията и лабораторните тестове могат да установят основната разлика. Той се крие във факта, че по време на ерозия увреждането на епитела е с повърхностно механично естество, а при дисплазия е клетъчно, тоест разрушаването става на по-дълбоко, клетъчно ниво.

Най-често заболяването се причинява от човешки папиломавируси от тип 16 и 18. Те активно се "подпомагат" от други фактори, които допринасят за развитието на заболяването - тютюнопушене, слаб имунитет или имунодефицит, хронични възпалителни процеси в репродуктивните органи, които не се лекуват дълго време.

По време на бременност хормоналните промени поради естествени причини могат да повлияят на развитието на дисплазия. Прекалено ранният сексуален живот и ранното раждане също са рискови фактори.

За да се предотврати развитието на рак, позволяват съвременните методи на лечение - медикаментозно и хирургично, както и постоянен мониторинг на по-нататъшното състояние на органа. По време на бременност обаче употребата на лекарства и още повече операцията е нежелана. Леката дисплазия рядко се изражда в онкологично заболяване и поради това изисква само наблюдение.

Тежката форма на заболяването може да постави жената пред избор - да остави детето или да направи аборт и да се съгласи на спешна операция.

Във всеки случай въпросът се решава индивидуално.

Медицинската статистика не е твърде оптимистична - около 30% от бъдещите майки, избрали бременност, във връзка с която гинекологичната операция е отложена, въпреки това в крайна сметка впоследствие са регистрирани в онкологичния център поради развитието на рак на маточната шийка.

Ектопия

Ектопията също прилича на ерозия, дори се нарича псевдоерозия. При тази патология част от колонен епител ще се смеси във влагалището. При преглед лекарят вижда червено петно, което прилича на ерозивни промени.

Жената може да се оплаче от обилно жълто, бяло или зеленикаво отделяне с неприятна миризма. Причините за това явление могат да бъдат травматични, но най-често те са с инфекциозен характер и показват или наличие на инфекции, или че инфекциите са били пренесени в миналото.

По-ранните аборти, хормонални смущения и твърде ранна сексуална активност могат да увеличат вероятността от ектопия. В повечето случаи обаче лекарите са доста оптимисти, тъй като ектопията има и физиологични причини..

Промените, които претърпява долният сегмент на матката по време на бременността на бебето, водят до промяна в тъканите на органа. След раждането ектопията, която не е причинена от патология, възпаление или инфекция, обикновено преминава без следа.

Заключение

Биометрията на маточната шийка е важно проучване, което не бива да се изоставя. Това проучване се препоръчва от Министерството на здравеопазването, но не е задължително. По този начин жената винаги има право да откаже да се подложи на цитонамазка, колпоскопия, ултразвук.

Защо това не трябва да се прави, няма нужда да се обяснява, тъй като здравето на жената и нейното дете трябва да бъде под контрол, за да се забележат промени във времето и да се вземат спешни мерки.

Акушер-гинеколог И. Ю. Скрипкина ще ви разкаже за това как шийката на матката се разширява преди раждането.

медицински рецензент, специалист по психосоматика, майка на 4 деца