Шийката на матката е долният сегмент на самата матка, където каналът е разположен в центъра и първият край на канала се отваря в маточната кухина, а другият край на канала се отваря във влагалището. Дължината на шийката на матката е 30-40 мм, докато цервикалният канал е затворен.

Какво се счита за норма

Правилната анатомична структура на шийката на матката се състои от вагинална част, която лекарите изследват с гинекологичен спекулум. Шийката на матката е свързана с влагалището с помощта на форникса: преден, заден форникс и още два странични. Цервикалният канал минава по цялата шийка на матката. Този канал е напълно запушен със специална слуз, която предотвратява навлизането на патологични микроби в маточната кухина. Също така, тази слуз е в състояние да предотврати навлизането на сперматозоиди. Слузта се променя по време на менструалния цикъл. Така например, в средата на цикъла, слузът има такова свойство като втечняване, което позволява на сперматозоидите да проникнат в маточната кухина, където те, използвайки цервикалния канал, влизат директно в маточната кухина. По време на настъпването на бременността шийката на матката е плътно затворена със слуз, поради което защитата срещу гъбички и микроби става по-силна.

Самата шийка на матката също е в състояние да промени размера си. Например, по време на раждане, шийката на матката се отваря средно с 10 cm.

Маточната шийка има специална функция по време на бременност - да задържа директно развиващия се плод в матката.

Как се измерва и защо

Размерът на шийката на матката обикновено се определя по два начина:

 • Ръчен преглед с гинекологичен спекулум: оценяват се външният фаринкс (затворен или отворен), цервикалният канал и цервикалната плътност.
 • Ултразвуково изследване на шийката на матката: това проучване помага надеждно да се определи размерът на шийката на матката и показва състоянието на вътрешната ос.

Когато регистрира жена за бременност, лекарят изследва маточната шийка ръчно и след това размерът на маточната шийка се следи от 16-та седмица на бременността до раждането.

От втория триместър на бременността се извършва ултразвуково изследване трансабдоминално. По време на този преглед, ако лекарят забележи съмнение за отклонение от нормата в размера на шийката на матката, тогава се предписва интравагинален ултразвуков метод. Тъй като само с това проучване можете точно да видите дължината на шийката на матката, както и да измервате.

Всички измервания на шийката на матката са необходими, за да се изключи преждевременно раждане.

Обикновено по време на бременност се предписва изследване на дължината на шийката на матката 4 пъти.

Промени по време на бременност

В ранните етапи, когато настъпи бременност, шийката на матката се променя. Обикновено здравата жена има розов врат, леко блестящ, с гладка повърхност. По време на бременност цветът на шийката на матката става синкав, цианотичен. Това е следствие от богатото кръвоснабдяване.

Диаграма на шийката на матката

Ранни промени

В ранните етапи шията претърпява силни вътрешни промени, например става по-плътна и еластична.

В началото на бременността шийката на матката може да предскаже предстоящ спонтанен аборт. Ако лекарят при преглед е забелязал хлабава повърхност на шийката на матката и шийката на матката е леко отворена с 1 пръст, тогава това е първият признак за подготовка на тялото за спонтанен аборт.

Също така, ако по време на бременност цервикалният канал не е напълно затворен, това представлява голяма заплаха за плода. Първо, това може да е една от причините за спонтанен аборт. На второ място, това е причината за проникването на инфекция, микроби, гъбички, което води до инфекция на плода и възможната му смърт.

Първоначално шийката на матката по време на бременност се променя на 4-та седмица, така че променя обичайното си положение.

Късни промени

Към края на бременността акушер-гинеколозите, когато изследват шийката на матката, могат да разберат за подхода на раждането. Размерите на шията или по-скоро дължината постепенно намаляват. Ултразвуковото изследване ви позволява да видите как вътрешният фаринкс започва да се разширява. Всичко това не се случва за няколко часа или дни, а продължава няколко месеца..

За период от 37 седмици, при изследване на шийката на матката, е възможно да се определи готовността за започване на родовия процес, ако цервикалният канал преминава свободно 1 пръст на лекаря.

Така че, не много преди предстоящото раждане, една жена забелязва отделянето на лигавицата. Именно тази тапа предпазва от проникване на микроби в плода..

Жена, която се готви да роди за първи път, има доста бавен процес на модифициране на шийката на матката. Промените настъпват много по-бързо, ако жената е многородна.

Нормата за дължината на шийката на матката по седмици от бременността

Всяко отклонение от нормата, което беше признато навреме, допринася за успешното запазване на бременността в 95% от случаите. Ето защо акушер-гинекологът предписва преглед на шийката на матката 4 пъти през цялата бременност. Такъв преглед се предписва за периодите: 20, 28, 32, 36 седмици от бременността.

Но ако има дори и най-малкото съмнение за отклонение от нормата, тогава лекарят има право да предпише допълнителен преглед на всеки етап от бременността.

Нормите на показателите за дължината на шийката на матката се различават. Има средни цени. Тези показатели са обобщени в комбинация от фактори като бременност по брой и гестационна възраст.

Таблица на нормата за дължината на шийката на матката по време на бременност

Гестационна възрастДължина на шийката на матката (нормална)
16-20 седмициот 40 до 45 мм
25-28 седмициот 35 до 40 мм
32-36 седмициот 30 до 35 мм

Нормата се счита за:

 • 10-14 седмици от бременността: нормата се счита за средно 35,4 mm, докато ако първата бременност, тогава показателите са 35,3 mm, при повторната - 35,6 mm. По това време нормалният диапазон се счита за 28-45 mm, възможни отклонения - 5.1 mm.
 • 15-19 седмици от бременността: средната стойност се счита за 36,2 мм, докато ако първата бременност, тогава показателите са 36,5 мм, при повторната - 36,7 мм. По това време нормалният диапазон е 30-48 мм, възможните отклонения са 5,3 мм.
 • 20-24 седмици от бременността: нормата е средно 40,3 мм, докато ако първата бременност, тогава показателите са 40,4 мм, при повторната - 40,1 мм. По това време нормалният диапазон е 32-48 мм, възможните отклонения са 4,5 мм.
 • 25-29 седмици от бременността: нормата е, средно - 41 mm, докато ако първата бременност, тогава показателите са 40,9 mm, с втората бременност - 42,3 mm По това време нормалният диапазон е 34-49 mm, възможни отклонения - 4,3 мм.
 • 30-34 седмици от бременността: средната стойност се счита за 36,4 mm, докато ако първата бременност, тогава показателите са 35,8 mm, при повторната - 36,3 mm. По това време нормалният диапазон е 34-43 мм, възможни отклонения - 3,7 мм.
 • 35-40 седмици от бременността: средната стойност се счита за 28,6 mm, докато ако първата бременност, тогава показателите са 28,1 mm, с повтарящите се 28,4 mm. По това време нормалният диапазон е 20-37 mm, възможните отклонения са 4,5 mm.

Показатели, опасни за носенето на плода

Като правило отклоненията за период от 14-22 седмици се считат за най-опасните отклонения от нормата, такива показатели включват:

 • разлика по-малка от 1 см - показва вероятността за бебе на 32-34 седмици от бременността;
 • отклонение от нормата с 1-1,5 см - бременността може да бъде спасена до 32-33 седмици от бременността;
 • отклонения от нормата с 1,5-2 см - бременността може да бъде спасена до 34 седмици;
 • отклонения от нормата 2-2,5 см - голяма вероятност за раждане на бебе в период от 36 седмици.

Популярни статии:

 • Пет начина да забременеете с поликистоза на яйчниците
 • SZRP - какво е това? Синдром на забавяне на растежа на плода: диагностика и лечение
 • Защо се случва спонтанен аборт в началото на бременността: причини, симптоми, лечение

Дължина на шийката на матката с близнаци

Когато два или повече плода се развият в маточната кухина, натоварването на шийката на матката се увеличава значително. В тази връзка рискът от преждевременно раждане на бебета се увеличава..

Какви са показателите за дължината на шийката на матката с двойна норма:

 • Дължината на шийката на матката е 3,5 или повече: най-оптималните показатели. Има всички шансове за раждане на бебета без допълнителна помощ и най-рано до 34 седмици.
 • Дължината на шийката на матката е по-малка от 3,5 см: показва, че шийката на матката е много къса.
 • Дължина на шийката на матката 2,5 см: счита се за опасна, необходима е спешна допълнителна подкрепа.
 • Дължината на шийката на матката е по-малка от 2 см - показва нарушение, което е свързано с отварянето на шийката на матката. Това води до спонтанен аборт, по друг начин се нарича ICI.

Причини за ICI

 • Вродени: аномалии в развитието на репродуктивните органи.
 • Придобити: след медицинска манипулация, където шийката на матката може да бъде наранена, хормонални нарушения в тялото.

Има и фактори, които могат да провокират ICI, като тези фактори включват:

 • многократна бременност;
 • големи плодове;
 • многоводие;
 • преди това труден труд;
 • аборт;
 • дисплазия на тъканите;
 • стрес.

Причини за отклонение на дължината на шийката на матката от нормата

Бременност в шийката на матката

Ако, когато се гледа в началото на бременността, увеличението на шийката на матката се разкрие няколко пъти, това може да означава цервикална бременност. Където яйцеклетката се е прикрепила и започва да се развива или на шията, или на провлака.

Такава бременност не може да се развие. Ембрионът може да се развие максимално до 5 седмици. След този период плодът се отхвърля, което води до силно кървене. Тази патология е доста рядка на практика..

Причинната извънматочна бременност от този тип се счита:

 • ранен (сравнително скорошен) аборт,
 • хирургични операции.

Тази патология се диагностицира с помощта на ултразвук, когато по време на проучването лекарят не намира яйцеклетката в маточната кухина, но намира яйцеклетка в цервикалния канал.

Къса врата

Обикновено размерът на шийката на матката в ранните етапи на бременността се удължава, а до края на бременността, напротив, се скъсява.

Но ако от самото начало на бременността показателите на шийката на матката са малки, тогава шийката на матката ще бъде доста трудна. И точно поради тази причина ще са необходими допълнителни методи на медицинска помощ. Без това са възможни усложнения като: спонтанен аборт,

 • ранен труд,
 • доста бърза доставка,
 • руптура на шийката на матката,
 • вътрематочна фетална инфекция.

Тъй като плодът се развива със скъсена шия, жената може да почувства симптоми като болка в долната част на корема, оскъдно отделяне, примесено с кръв. В такива случаи се предписва спешен ултразвуков преглед. Според резултата от ултразвука лекарят може да предпише лекарства за укрепване на шийката на матката.

По принцип жената с къса шийка на матката често е в болница под строгото наблюдение на лекар.

Също така, с тази патология може да се предпише следното:

 • Създаване на гинекологичен песарий. Това е специален пръстен, който може да фиксира шийката на матката и да намали натоварването на шийката на матката.
 • Circlage е медицинска манипулация, която включва зашиване на шийката на матката. Това помага да се предотврати ранното разширяване на шийката на матката. Тази манипулация се предписва до 28 седмици. По-късно тази манипулация не се препоръчва..
Късата шийка на матката като причина за ICI (ултразвук)

Дълъг врат

Дългата шийка на матката може да бъде или анатомичен аспект, или последица от аборт, заболявания, операции.

Усложненията на тази патология се проявяват при раждането. Удължената шийка на матката се отваря много по-дълго и в същото време е много по-болезнена, отколкото при нормални размери.

Също така плодът има риск от развитие на хипоксия - това е следствие от удълженото преминаване през канала.

Лечението, обикновено тази патология, не изисква. В случай на зрялост на плода може да се предпише стимулиране на раждането.

Ерозия

Тази патология се диагностицира при 70% от жените. По принцип ерозията се появява след раждане, но напоследък все по-често се диагностицира при жени преди първата бременност. Причините за ерозия са различни, те включват:

 • хормонално разстройство в организма;
 • сложен труд;
 • отложени възпалителни заболявания;
 • съществуващи болести, предавани по полов път;
 • прехвърлени инфекции, предавани по полов път;
 • травма;
 • аборт.

По принцип симптомите не се проследяват. Ерозията може да започне да се развива по време на бременност.

Не лекувайте по време на бременност. Ерозията се лекува с моксибусия или лазер. На практика има случаи, когато ерозията след раждането преминава сама..

Ерозия на шийката на матката

Дисплазия

Дисплазията се отнася до епителни промени, които са предракови. Диагностицира се при жени на възраст под 35 години. Ако болестта бъде открита навреме и започне своевременно лечение, тогава всички последици от тази патология са изключени.

Причината за дисплазия е папилома вирус тип 18, 16, лоши навици, намален имунитет, хронични възпалителни процеси на репродуктивните органи.

Тази патология може да повлияе на бременността и да се прояви при преждевременно раждане..

Лечението се предписва под формата на постоянен медицински контрол, докато се предписват лекарства или хирургическа намеса.

Лечението не се препоръчва по време на бременност. Но ако дисплазията е тежка, тогава жената може да има избор да остави детето и да се оперира или да направи аборт и да започне лечение.

Не забравяйте, че тази патология може да се развие в развитието на рак на маточната шийка..

Ектопи

По друг начин се нарича псевдоерозия. Наблюдават се следните симптоми: патологично отделяне от обилен характер; цветът на такива секрети може да бъде: жълт, бял или зелен; изхвърлянето има силна неприятна миризма.

Причините за ектопия: инфекции, предавани по полов път; травма; аборт; хормонални промени; ранно начало на сексуална активност.

Дължината на цервикалния канал по време на бременност и причините за аномалии

По време на бременността женското тяло претърпява много промени както на физиологично, така и на морфологично ниво. Функционирането на органите на репродуктивната система в този момент е насочено към една цел - нормалното носене на дете. Следователно всяко нарушение в процеса на естествена трансформация на различни елементи от репродуктивния апарат на бъдещата майка може да бъде пречка за нормалния ход на бременността.

Анатомичните и физиологичните характеристики на цервикалния канал са от голямо значение по време на бременност. Неговата дължина, форма и функционална активност играят специална роля през този период. Как трябва да изглежда цервикалният канал по време на бременност? Какво показват отклоненията във формата и дължината от приетите в акушерството норми, какви патологии по време на бременност могат да се развият в цервикалния канал??

Какво представлява цервикалният канал?

Цервикалният канал е частта от шийката на матката, която свързва вагината и маточната кухина. В клиничното акушерство този отвор се нарича още фаринкса или цервикалния канал. По време на менструация през нея излизат маточни кървави отделяния. Чрез него сперматозоидите навлизат в маточната кухина, поради което се извършва оплождането на женската репродуктивна клетка.

Цервикалният канал има две гърла от двете страни - вътрешен и външен. Те са отвори с диаметър 2-3 мм. Външният фаринкс е ясно видим по време на стандартен преглед в огледалата: при жена, която не е родила, тя има формата на точка, а при жена, която е родила, е с цепка.

Гърлото е приблизително 33-34 mm (максимум 40 mm) при жени, които не са раждали и 70-80 mm при тези, които вече са имали раждане или аборт.

При жените в „позиция“ шийката на матката придобива донякъде синкав оттенък. В обичайното състояние шийката на матката е розова.

След оплождането в цервикалния канал започва да се образува така наречената лигавична запушалка, която по време на бременността ще изпълнява бариерна функция, предпазвайки бебето от всякакви патогени, проникващи в гениталния тракт на бъдещата майка. Слузта се произвежда от ендоцервикални клетки.

По-близо до началото на трудовата дейност лигавицата се изхвърля. Това се случва за всяка отделна родилка по различни начини: за някого няколко часа преди раждането, за някой - седмица.

Как трябва да е нормално?

При нормален ход на бременността шийката на матката е затворена и шийката на матката е затворена в плътен пръстен. Благодарение на това положение плодът е здраво закрепен в маточната кухина до раждането..

По-близо до раждането, структурата на шийката на матката постепенно започва да се променя: омекотява се, изглажда се и вече не изглежда толкова напрегната: така родилният канал се "подготвя" за процеса на фетално експулсиране.

По това време цервикалният канал започва постепенно да се отваря. Обикновено по време на първия етап на раждането отворът на цервикалния канал трябва да бъде около 10 cm.

Под тази стойност акушер-гинеколозите разбират колко скоро ще дойде незабавното експулсиране на плода. И когато ширината на гърлото достигне 10 см, тогава родовият канал става напълно готов за безпрепятственото преминаване на бебето през тях.

Патологично уголемяване

По време на ултразвуково изследване на цервикалния канал може да се установи, че отварянето на гърлото се случва много по-рано от планираното завършване на бременността. Често се случва лекар да забележи подобно нарушение по време на гинекологичен преглед. В допълнение, фаринксът на пациента може да приеме форма, подобна на цепка и да „прескочи“ един или два пръста.

Отвореният фаринкс предполага, че всеки момент може да се развие преждевременно раждане. Такъв заплашителен симптом най-често се проявява през втората половина на бременността..

Ендокринните нарушения могат да провокират преждевременна дилатация на маточната шийка - прекомерното производство на мъжки полови хормони води до ненавременна активност на шийката на матката. Също така, подобна патология може да се наблюдава при многоплодна бременност, когато има прекомерен натиск от матката върху цервикалния канал..

Друга причина за преждевременното разширяване на фаринкса са аномалии в структурата на шийката на матката или нейната травматизация в историята.

Това усложнение на бременността изисква незабавна медицинска помощ, в противен случай ситуацията може да доведе до спонтанен аборт. Пациент с такава патология се нуждае от спешна хоспитализация.

Ако й бъде предоставена квалифицирана помощ навреме, шансовете за успешна бременност ще останат високи..

Нормите за дължината на цервикалния канал по време на бременност, в зависимост от гестационната възраст по седмици, са показани в следващата таблица.

Усложнения

Основната задача на цервикалния канал по време на бременност е неговото запазване и защита на плода от вредни ефекти. Ако има някакви анатомични дефекти на шийката на матката или нейните функционални нарушения, бременността е изложена на риск от нарушаване..

Една от тези патологии е истмично-цервикалната недостатъчност, при която шийката на матката не може да се справи напълно със своята функция, поради което натискът, упражняван върху нея от плода, може да доведе до спонтанен аборт. В този случай акушер-гинекологът предписва на бъдещата майка лекарства, които спомагат за укрепването на стените на цервикалния канал..

Също така, с тази диагноза, на шийката на матката може да се инсталира акушерски песарий - устройство, което може да попречи на фаринкса да се отвори предсрочно. Този метод за поддържане на бременността е доста ефективен и има голям брой предимства пред хирургичното зашиване на шийката на матката, което преди това беше широко използвано за тази диагноза..

Друга патология на цервикалния канал, която често се среща сред бременните жени, е полипът на фаринкса. Тази неоплазма може да се появи поради следните причини:

 • хормонален дисбаланс;
 • отслабване на имунната система;
 • затлъстяване;
 • диабет;
 • нарушения в щитовидната жлеза;
 • възпалителни заболявания на репродуктивната система;
 • нараняване на шийката на матката;
 • непълно изхвърляне на плацентни частици след предишно раждане.

Признак, при който полип кърви и жената чувства болка в цервикалната област, е доста заплашителен и може да показва развитието на онкологичен процес.

Опасността от полип в цервикалния канал по време на гестационния период се крие и във факта, че на този фон може да се развие възпалителен процес. За предотвратяване на това може да се предписват антимикробни лекарства..

Ако резултатите от диагностичните изследвания потвърдят, че новообразуването е доброкачествено, ще се предпише подходящо лечение за такъв пациент след раждането. Случва се след раждането на дете полипът да изчезне без помощта на лекарите..

Понякога бременността се превръща в своеобразен „спусък“ за растежа на полип в цервикалния канал. Тогава говорим за децидуален полип, който се появява в резултат на хормонални промени в тялото на бременна жена. Децидуалният полип не представлява заплаха за бъдещата майка и нейното бебе и може да изчезне сам след раждането..

Ако полипът нараства твърде бързо, става реална заплаха от спонтанен аборт. В такава ситуация най-вероятно лекуващият лекар ще предложи на пациента хирургично отстраняване на неоплазмата. След операцията на бременната жена се предписва специфично лечение с хормонални средства, както и антибиотична терапия.

Друга често срещана патология, която може да усложни хода на бременността, е ендоцервицитът. Този термин се разбира като възпалителен процес, който се локализира в лигавицата на цервикалния канал. Тя може да бъде хронична или остра.

Причината за развитието на това заболяване е натрупването на патогенна микрофлора в гениталния тракт на жената. Причинителите на тази патология са най-често гонококи, стафилококи, гъбички Candida, Escherichia coli, някои вируси.

По време на нормалния ход на бременността цервикалният канал е в добра форма и абсолютно стерилен. Въпреки това, при най-малкото увреждане на раната, патогенните патогени могат да попаднат в раната и да провокират възпалителен процес.

Ако лечението на това състояние не започне навреме, възпалението може да се разпространи в съседните тъкани и да доведе до сериозни последици..

Как можете да получите нараняване на шийката на матката? Има няколко доста често срещани варианта за механичните му повреди, които включват:

 • диагностичен кюретаж на кухината и шийката на матката;
 • нарушаване на правилата на антисептиците по време на различни гинекологични манипулации;
 • самостоятелно въвеждане на вътрематочни устройства в маточната кухина;
 • изкуствен аборт;
 • свръхчувствителност на клетките на лигавичния слой на цервикалния канал към активните компоненти на оралните контрацептиви.

Това се случва, че възпалителният процес започва да се развива в лигавичния слой на шийката на матката без предварително нараняване на нейната структура. Например, стафилококи или хламидии са силно патогенни и могат да причинят ендоцервицит.

Симптоматиката на ендоцервицита е доста показателна, така че това заболяване е лесно да се диагностицира. При наличието на тази патология жената отбелязва появата на обилно лигавично вагинално течение, в тежки случаи - с примес на гной.

По време на уриниране бъдещата майка усеща силен сърбеж и "печене". Дърпаща болка, локализирана в долната част на корема, може да се присъедини към горните признаци.

За да потвърди диагнозата, специалистът ще предпише следните лабораторни изследвания: цитонамазка от влагалището, както и цитонамазка и бактериална култура от цервикалния канал. Резултатите от теста ще покажат вида на патогенния патоген и степента на възпалителния процес..

Следните усложнения при бременност могат да бъдат последствията от нелекуван ендоцервицит:

 • тонус на матката;
 • фетална хипоксия;
 • дистрофия на плацентата;
 • началото на трудовата дейност предсрочно.

Планът за лечение на жена, страдаща от ендоцервицит, се изготвя в зависимост от продължителността на бременността. Съществува обаче списък с методи на комплексна терапия, които най-често се използват за тази диагноза..

 • Унищожаване на патогенна микрофлора. В зависимост от вида на патогена (бактерии, гъбички, паразити и др.) Се избират подходящи лекарства. Преди да се пристъпи към директното приложение на лекарства, пациентът трябва да бъде изследван за антибиотична чувствителност. Често за лечение на ендоцервицит се използва комбинация от различни антимикробни лекарства.
 • Определяне на реда на приложение на определени лекарства. За лечение на гинекологични патологии често се използват лекарства за локално излагане, като вагинални супозитории и таблетки, вани, спринцовки и др. Лекарят трябва да обясни на пациента подробно процедурата и начина на приемане на лекарството.
 • Възстановяване на здрава микрофлора на влагалището.
 • Физиотерапевтичните процедури могат да се прилагат като допълнителни терапевтични методи..

Предотвратяване на развитието на увреждане на цервикалния канал

Състоянието на шийката на матката има голямо влияние върху процеса на вътрематочно развитие на детето, поради което всякакви отклонения от общоприетата физиологична норма във функционирането на този орган трябва да привлекат вниманието на специалист, който следи бременността.

За да се сведе до минимум рискът от възможни усложнения по време на бременност, бъдещата майка трябва да бъде изключително отговорна за медицинското наблюдение, което може да започне преди планираното зачеване.

За да се избегне развитието на някакви гинекологични патологии по време на бременност, е необходимо да се регистрирате в антенаталната клиника възможно най-рано и редовно да се подлагате на всички необходими прегледи.

Навременното лечение на възпалителни заболявания на репродуктивната система, ендокринни патологии, както и корекция (включително хирургична) на структурни аномалии на гениталиите преди началото на планираната бременност може да предотврати развитието на съпътстващи усложнения в гестационния период, когато лечението може да бъде трудно. Ето защо, преди да забременее, една жена, която мечтае да стане майка, трябва поне веднъж да посети гинеколог..

За значението на изследването на цервикалния канал по време на бременност вижте следващото видео.

Цервикален канал по време на бременност: нормално състояние и възможни патологии

Галина Савина 04/05/2020 Прочетена: 11 мин. 2338 преглеждания

Много момичета не мислят за структурата на репродуктивната система преди началото на бременността, освен че знаят основите, дадени от учителя в уроците по анатомия. Периодът на изчакване на бебето е вълнуващ за майката и тя се притеснява от всякакви промени, които се появяват в тялото. Какво представлява цервикалният канал и как се променя по време на бременността? На коя седмица репродуктивните органи започват да се подготвят за раждане, какви промени претърпяват? Каква е нормалната дължина и ширина за бременност? Кога говорят за патология? Може ли жената да бъде притеснена от вагинални секрети по време на бременност, когато се притеснява? Отговорите на всички горепосочени въпроси са представени на вниманието на читателите..

Особености на структурата на цервикалния канал

Цервикалният канал е областта на шийката на матката, разположена между матката и вагината. В гинекологичната практика той се нарича фаринкс, тъй като е представен под формата на отвор. Външният фаринкс има диаметър около 2-3 мм в ширина и достига 4 см в дължина. При жени, които не раждат, той има формата на точка. След раждането той придобива форма, подобна на цепка, и се проследява и забележимото му удължаване. Стените на фаринкса са представени от ендоцервикса, който изпълнява следните функции:

 • Осигурява образуването на защитна бариера. Слузта в шийката на матката действа като пречка и предпазва матката от проникването на патогенни микроорганизми. Съдържащите се в лигавичния секрет вещества са тези, които предотвратяват размножаването на бактерии и вируси.
 • Осигуряване на менструално кървене. Ендометриумът, отхвърлен от матката, напуска тялото през цервикалния канал, тъй като неговото пълно или частично запушване е опасно.
 • Създаване на определени условия за проникване на сперматозоиди в маточната кухина по време на овулация. На фона на промените в хормоналния фон, слузът променя нивото на киселина, това помага на сперматозоидите да стигнат до яйцеклетката.
 • Участва в осигуряването на процеса на труда. На фона на контракциите се осигурява систематично разширяване на цервикалния канал. Заедно с други органи на репродуктивната система, той претърпява промени и образува родовия канал за излизане на новороденото и за раждането.

Също така, цервикалният канал осигурява нормална бременност. След оплождането и прикрепването на яйцеклетката тя се затваря плътно и в повечето случаи остава в това положение до края на третия триместър. Преждевременното разкриване е опасно, най-често това се случва на фона на липса на прогестерон, хормонът на бременните жени. Това състояние може да причини спонтанен аборт или преждевременно раждане, така че лекарят трябва да наблюдава състоянието на шийката на матката при всеки преглед..

Промени в цервикалния канал след оплождане

След успешно оплождане и през цялата бременност, сянката и структурата на цервикалния канал се променят. Лигавицата придобива синкав оттенък. Много жени смятат подобна промяна за признак на бременност и наистина могат да я разгледат, тъй като синьото може да се проследи не само на шийката на матката, но и на срамните устни.

Значителни промени настъпват и вътре в цервикалния канал. От момента на бременността в него започва да се образува лигавица, която ще предпази плода от външни фактори. Производството на бактерицидна слуз се осигурява от ендоцервикса. Ето защо, като по-малко точен признак на бременност, те могат да разгледат липсата на отделяне през първите две седмици след предполагаемото оплождане..

Ширината на лумена на цервикалния канал е приблизително 3-8 mm. При жените, които имат раждане, в анамнезата такава дупка има форма на цепка, а при тези, които не са раждали, е точкова. Ако подозирате, че се развива бременност, трябва да се консултирате с гинеколог. Лекарят ще може да види признаците на успешно оплождане дори с минимално забавяне.

На 4-та акушерска седмица на бременността може да се направи ултразвуково изследване, за да се потвърди, че плодът е успешно прикрепен към маточната стена. По това време можете да видите и оцените състоянието на цервикалния канал, както и да откриете признаци на спонтанен аборт или замразена бременност.

По време на нормалния ход на ранния гестационен процес краищата на фаринкса трябва да се затварят плътно. Дължината на цервикалния канал по време на бременност трябва да бъде около 40 mm. Лекарят може да предскаже непосредственото начало на раждането или да идентифицира риска от спонтанен аборт на ранен етап поради състоянието на гърлото.

Преглед по време на бременност

Още при първата среща гинекологът ще вземе цитонамазка за бактериално инокулиране. Такова проучване ще се повтори няколко пъти по време на бременност. С ранното откриване много инфекции не са опасни, те могат да бъдат излекувани преди раждането. Ако лечението не е възможно, вагиналното раждане се заменя с цезарово сечение, за да се предотврати инфекция на бебето.

Бъдещите майки са загрижени за следните въпроси:

 • Боли ли ви да вземете цитонамазка за изследване? Гинеколозите твърдят, че процедурата е напълно безболезнена. Събирането на биологичен материал се извършва по време на изследването на стола с помощта на специална четка. Ако една жена не се концентрира върху процеса, тя вероятно няма да забележи нищо..
 • Може ли процедурата да причини повишаване на тонуса на матката? Не, процесът на вземане на материал е напълно несвързан с някакъв механичен ефект върху цервикалния канал и не провокира повишаване на тонуса на матката.
 • Вземането на цитонамазка опасно ли е за плода? Такъв преглед е абсолютно безопасен за плода в утробата. Най-големият риск се проявява при идентифициране на инфекциозни и възпалителни процеси.

Не се притеснявайте, анализът няма да навреди на бременната жена и няма да повлияе на развитието на плода в утробата. В някои случаи е възможно краткосрочно повишаване на тонуса, но по-често това се дължи на отношението на самата жена към процедурата за изследване.

Норми по време на бременност

С настъпването на бременността цервикалният канал и шийката на матката се затварят в плътен пръстен. Това състояние позволява на женското тяло да носи плода безпрепятствено до приключване на бременността. При подготовката за раждане, започвайки от 36-та седмица на бременността, има постепенно омекотяване и изглаждане на шийката на матката. Това условие е необходимо за нормалното преминаване на бебето през родовия канал. Ако каналът остане тесен, лекарят може да го отвори механично с помощта на специални инструменти..

Едновременно с този процес цервикалният канал се разширява. При първите контракции диаметърът му е около 1 см, а в рамките на няколко часа отворът достига 10 см. В зависимост от вътрешния диаметър на цервикалния канал, акушер-гинекологът оценява готовността за раждане. Пълната готовност се определя при отваряне на 10-12 см. С тази ширина се осигурява родовия канал, започващ от матката, преминаващ в шийката на матката и влагалището.

Дължина и диаметър на цервикалния канал по време на бременност

Лекарите разглеждат дължината или обхвата на цервикалния канал като важен маркер за потвърждаване на естествения гестационен ход. Ако се открият някакви отклонения от нормите, се прилагат терапевтични мерки, които ви позволяват да поддържате бременността, особено в ранните етапи.

Период на бременност (седмици)Дължина на цервикалния канал в (милиметър)
10-1434-36
15-1938-39
20-2540
25-2940-41
30-3235-40
32-3633-36
36-4029-30

Такива стандарти са референтни показатели, така че не трябва да се опитвате да тълкувате самостоятелно бележките на лекаря и информацията, получена по време на ултразвукова диагностика. Много зависи от анатомичната структура, важно е да се разбере, че цервикалният канал има различна дължина за всички жени. Ако едно момиче е диагностицирано с къса шийка на матката, това не е патология, но се счита за анатомична характеристика. Лекарят ще управлява бременността по различен протокол.

Диаметърът на цервикалния канал по време на бременност трябва да остане непроменен. Шийният фаринкс се затваря плътно след прикрепването на яйцеклетката в утробата и остава в това положение до 34-36 седмици от бременността. На по-късна дата тялото започва процес на естествена подготовка за раждане, така че каналът може леко да се разшири. Началото на този процес се доказва от тренировъчните контракции (в сравнение с истинските те са по-малко болезнени).

Само реалните контракции осигуряват пълно отваряне на цервикалния канал. Като правило, когато честотата на появата им е 1 път на 10 минути, клирънсът е около 10-20 mm. В този момент трябва спешно да се обадите на линейка и да отидете в родилното отделение. Трябва да се има предвид, че раждането на 32-34 седмици не е рядко явление, особено при многократни или многоплодни бременности.

Луменът на цервикалния канал от 1 мм не показва развитието на патология и такова нарушение често се открива при многократно раждане. Ако в началото на бременността се диагностицира отклонение, лекарите възприемат изчаквателен подход. До 12-18 гестационна седмица той може да се затвори сам. С увеличаване на диаметъра е посочена интервенция, на жената ще бъде предложено да инсталира акушерски песар, който позволява да се предаде бременността.

По време на бременност цервикалният канал е отворен

Лекото отваряне до 1 см в диаметър не е опасно за бременна жена и плод. При условие, че дължината на цервикалния канал е най-малко 30 mm. В този случай промяната не се счита за патология, но жената се нуждае от постоянно наблюдение, може би лекарят ще препоръча да отидете в гинекологичния отдел за консервация. Терапията се състои в използването на прогестеронови лекарства и спазмолитици за премахване на тонуса.

Рисковата група за появата на разширяване включва:

 • многородени жени;
 • момичета с многоплодна бременност;
 • пациенти с повишен тестостерон в кръвта.

По-значително разширяване може да показва развитието на сериозни патологии, които пречат на нормалния процес на раждане на плода..

Истмично-цервикална недостатъчност

Подобна диагноза се поставя при жени, ако шийката на матката се отвори и омекне преждевременно. Тя обаче не може да задържи плода в матката. Разстройството често се диагностицира през втория триместър на бременността, когато плодът интензивно наддава в утробата. Патологията се диагностицира по време на гинекологичен преглед и ултразвуков преглед.

Проблемът е значителен поради нарастващите рискове от заплахата от спонтанен аборт и преждевременно раждане. Трудно е да се посочат причините за развитието на исхемично-цервикална недостатъчност, често лекарите разчитат на хормонален дисбаланс и преобладаване на тестостерон в хормоналния фон на бременна жена. Мъжките хормони наистина засягат шийката на матката и могат да провокират нейното преждевременно омекване.

Ако патологията бъде открита своевременно, съществуващите рискове могат да бъдат сведени до минимум. Често се използват оперативни тактики. По време на интервенцията се налагат конци върху тъканите около цервикалния канал, за да се предотврати преждевременно отваряне. Те се отстраняват няколко седмици преди очакваната дата на раждане, когато рисковете за плода са сведени до минимум..

В някои случаи те прибягват до инсталиране на специални акушерски устройства (пръстени или песарии). Те се използват след 24 седмици с диагностицирано леко увеличение. Зашиването се счита за по-надеждна техника.

Полипи

Новообразувания на шийката на матката се появяват при жена поради хормонален дисбаланс. Такава патология не пречи на доставката, но изисква постоянно наблюдение. Извършва се задължителен преглед, за да се елиминира рискът от развитие на рак на маточната шийка. Понякога се препоръчва биопсия.

Не трябва да се притеснявате твърде много за това. Полипът е доброкачествено новообразувание, което жената ще трябва да осигури лечение след раждането. В някои случаи се разтваря самостоятелно, без да се използват хирургични и лекарствени тактики.

Ендоцервицит

Ендоцервицитът е възпалителен процес, който протича в цервикалния канал. Патологията също може да се разглежда като една от причините за забележимото уголемяване, но това не е основният проблем. Рискът е, че причинителят на патологията в по-голямата част от случаите е инфекция, лечението на която трябва да се осигури по време на бременност. Пациентът трябва да премине цитонамазка на цервикалния канал, според резултатите от която гинекологът ще избере необходимото лечение.

Цервикалният канал е затворен

Стесняването на лумена на цервикалния канал по време на бременност е норма. Такова заключение може да се получи след провеждане на интравагинален ултразвук. Пълното сливане (стесняване) по време на бременност е изключено, тъй като такава патология противоречи на възможността за оплождане. Жената няма да може да забременее, тъй като сперматозоидите няма да могат да стигнат до яйцеклетката поради стеноза. Следователно затвореният цервикален канал е норма и такова заключение трябва да угоди, а не да плаши бременната жена, защото потвърждава естествения ход на процеса.

Вагинално отделяне

Обемът на левкорея, отделяна от влагалището по време на бременност, се увеличава. Тази функция има научно обяснение - хормонални промени. Жените могат да забележат такава промяна буквално от 3-4 седмици след зачеването..

Leucorrhoea е полупрозрачна секреция на течност на цервикалния канал, съдържаща мъртви клетки, които преди това са покривали стените на влагалището. Обикновено такова отделяне няма чужда миризма и не причинява дискомфорт на жената; основната задача е да се контролира хигиената. Препоръчва се тоалетната на гениталиите поне 2-3 пъти на ден и използване на подложки за гащи.

Появата на атипично отделяне трябва да бъде причина за спешно посещение на лекар. Силната гнилостна миризма може да показва инфекция на ППИ или развитие на млечница.

Ако откриете ярко кървене или ихор по бельото или подложката си, трябва да се консултирате с лекар. Такова нарушение е особено опасно и може да сигнализира за преждевременно отслабване на плацентата, яйцеклетката или вътрематочната смърт на плода..

Състоянието на цервикалния канал, а именно неговата дължина и диаметър, се наблюдава от акушер-гинеколога през цялата бременност. Тези стойности са важен маркер за избягване на последствията от преждевременно раждане. С навременна реакция промените не са критични и се елиминират успешно чрез използването на специални тактики.

Източници:

 • Цервикалният канал: какво е товаВътрешните женски полови органи са представени от влагалището и матката, от ъглите.
 • Как да бужирам и да премахна цервикалния канал на шийката на маткатаВ някои случаи, на фона на хода на различни патологии, цервикалния канал.
 • Шийката на матката кърви: възможни патологии, тяхното лечение и профилактикаМенструалното кървене е естествен месечен период от живота на всяка жена..
 • Изследване на шийката на матката: показания за процедурата и възможни методи за изследванеГинекологичният преглед включва лабораторни и инструментални диагностични методи. Най-много внимание.
 • Състоянието на миома на матката за период от 7-8 седмициМиома на матката е доброкачествено новообразувание, чийто размер се определя в.
 • Дисплазия на маточната шийка от трета степен, като предраково състояниеДисплазията е патологично състояние, характеризиращо се с деструктивна промяна в лигавицата.

Дължината на цервикалния канал е нормална

Преди бременността много жени дори не се замислят колко сложно е тялото им, например какво представлява цервикалният канал, къде се намира и какви функции изпълнява. Но предстоящото майчинство ви принуждава да обръщате повече внимание на собственото си тяло и неговите особености. Цервикалният канал играе важна роля по време на бременност, така че всички бъдещи майки трябва да научат повече за него..

Резултатът от бременността до голяма степен зависи от състоянието на шийката на матката и канала вътре в нея. Когато раждането започне, как ще протече, има ли заплаха за бебе преди време - всичко това може да бъде предложено от лекаря по време на гинекологичен преглед.

Местоположение

Цервикалният канал е вътрешната част на шийката на матката, която свързва гениталната кухина и вагината. В медицината обикновено се нарича фаринкс, тъй като е отвор. По време на менструация, менструалната кръв се екскретира през този фаринкс във влагалището и в процеса на незащитен полов акт мъжките полови клетки - сперматозоиди - навлизат в него.

Диаметърът на външната и вътрешната ос, разположени в цервикалния канал, е средно 2-3 мм. По време на гинекологичен преглед външният фаринкс при нерождена жена изглежда като точка. След раждането и аборта фаринкса изглежда като специфична празнина.

Дължината на цервикалния канал е приблизително 4 cm за неродени жени и 7-8 cm за тези с анамнеза за раждане или предизвикан аборт. Лигавицата, покриваща стените на цервикалния фаринкс, се нарича ендоцервикс.

Как се променя цервикалният канал по време на бременност

Когато настъпи бременност, цервикалният канал придобива характерен синкав оттенък вместо обичайния розов. Често на тази основа лекарят определя, че жената е в това положение.

След зачеването вътре в цервикалния канал се образува плътна лигавична запушалка, която за следващите 9 месеца се превръща в защита за бебето. Слузта се произвежда активно от ендоцервикса. Задръстването става надеждна бариера по пътя на патогенните бактерии и вируси, които заплашват отвън.

Малко преди началото на раждането коркът се отделя, като по този начин освобождава родовия канал. Това събитие може да се случи както 2 часа преди доставката, така и 2 седмици - трудно е да се предскаже точния момент. Откъснатият корк изглежда като жълта или прозрачна слуз, набраздена с кръв. Не всички жени забелязват нейното отделяне, тъй като най-често тя напуска утробата на бъдещата майка на части, под формата на малки лигави секрети. Прочетете повече за това как лигавицата запушва по време на бременност →

Нормата на цервикалния канал по време на бременност

Обикновено външната ос на цервикалния канал и самата шийка на матката по време на бременност са затворени в плътен пръстен. Това позволява на тялото на жената да задържа плода вътре в матката през целия гестационен период..

Когато женското тяло започне да се подготвя за раждане, има постепенно омекотяване и изглаждане на шийката на матката, насочено към улесняване на преминаването на бебето през родовия канал. В същото време започва разширяването на цервикалния канал, който остава плътно затворен по време на бременност. С началото на контракциите цервикалният канал се отваря постепенно от 1-2 до 10 см. Повече за това как шийката на матката се отваря преди раждането →

В зависимост от степента на отваряне на цервикалния канал, лекарите определят очакваното време на раждане и анатомичната готовност на жената за тях. Когато ширината на цервикалния канал достигне 10 см, се образува един родов канал, състоящ се от матката, цервикалния канал и вагината.

Ако цервикалният канал е разширен

Ултразвукът на цервикалния канал по време на бременност може да открие, че той се разширява предсрочно. Понякога патологията се открива по време на планирано посещение в антенаталната клиника.

По време на прегледа на стола гинекологът може да забележи, че бременната жена има цервикален канал, подобен на процеп и отворът е започнал (шийката на матката пропуска пръста на лекаря). Това означава, че преждевременният труд може да започне по всяко време. Обикновено това се случва след 20-та седмица..

Защо възниква това състояние? Първо, причината може да се крие в хормоналния дисбаланс - наличието в тялото на повишено ниво на мъжки полови хормони, които стимулират съзряването на маточната шийка.

На второ място, можем да говорим за многоплодна бременност, във връзка с която се създава сериозен натиск върху шията на гениталния орган. На трето място, причините могат да бъдат травма и патологии на развитието на самия цервикален канал.

Ако не посетите лекар, можете да загубите бременността си. Лечението се извършва в болница. С оказването на навременна помощ прогнозата за носенето на плода преди срока остава благоприятна.

Патология

Основната функция на цервикалния канал е да поддържа бременността. Ако по някаква причина тялото не се справи с целта, могат да възникнат патологии, които заплашват бъдещата майка с преждевременно начало на раждането.

Истмично-цервикална недостатъчност

Ако шийният фаринкс е разширен и има още доста време преди очакваното раждане, говорим за истмично-цервикална недостатъчност. В този случай гениталният орган не може да изпълнява възложените му функции и да задържа плода. Много жени се сблъскват с такава диагноза на 18-20 седмица от бременността, точно по това време детето започва интензивно да наддава..

Обикновено дължината на цервикалния канал по време на бременност в период от 20 седмици е 5-7 см, а диаметърът е не повече от 6 мм. Ако тези показатели не отговарят на нормалните критерии, например цервикалният канал е съкратен до 2-3 см, лекарят заплашва спонтанен аборт или преждевременно раждане. Прочетете повече за нормите за дължината на шийката на матката по седмици →

Причините за патологията са хормонални нарушения, многоплодна бременност, аномалии на цервикалния канал. За да се предотврати спонтанен аборт, на жената се дават лекарства за укрепване на шийката на матката и се поставя акушерски песар. Ако тези методи не са ефективни, лекарят поставя хирургически шевове около цервикалния канал. Премахването на бода се практикува преди началото на раждането..

Полип на фаринкса

Полип на цервикалния канал по време на бременност, открит по време на преглед, може да изплаши бъдещата майка. Но първо трябва да разберете естеството на заболяването, за да разберете за кой полип става въпрос - истински или децидуален. За целта гинекологът предписва колпоскопия на бъдещата майка, както и хистологични и цитологични изследвания..

Децидуалният полип всъщност е псевдополип или полипоидна формация, която се появява изключително на фона на бременността и изчезва сама след раждането.

Децидуалният псевдополип е резултат от хормонален дисбаланс в организма. Не изисква хирургично отстраняване, обикновено се опитват да не го докосват, възможно е само лечение с антисептици. Псевдополипът изчезва от само себе си след раждането на детето или започва обратния процес на развитие през първите дни след раждането.

По-рядко се среща истински полип на цервикалния канал по време на бременност. Обикновено такава патология се появява още преди зачеването и тя активно я предотвратява. Ако жената иска да забременее, се препоръчва хирургично отстраняване на истинския полип, както и необходимия курс на медикаментозно лечение. Само тогава детето може да бъде планирано.

Но понякога истински полип на цервикалния канал се развива след зачеването, още по време на бременност. В този случай те се опитват да не го докосват, чакайки раждането на бебето. В същото време през целия период се извършва внимателно проследяване на всякакви промени в образованието, за да се предотвратят усложнения.

Само в сериозни ситуации такъв полип трябва да бъде отстранен, докато носите дете. Това е възможно при условие, че животът на жената е в опасност..

Ендоцервицит

Тази диагноза означава наличие на възпаление в цервикалния канал, причинено от инфекции. Заболяването се диагностицира по време на прегледа, докато лекарят взема тампон от цервикалния канал и го изпраща в лабораторията.

В зависимост от вида на патогена, специалистът избира необходимия курс на лечение. За бъдещите майки е за предпочитане да се използват местни препарати - вагинални супозитории или капсули, които имат антимикробен и противовъзпалителен ефект. Лекарствата се избират, като се вземе предвид продължителността и вида на инфекциозното заболяване. За да се предотврати инфекция на плода, лечението на ендоцервицит е задължително.

Предотвратяване

За да няма почва за излишни притеснения, е важно бъдещата майка да следи благосъстоянието си и да не пренебрегва навременните медицински прегледи в предродилната клиника. Подготовката за бременност е от голямо значение, по време на която се изключват всякакви гинекологични и ендокринни патологии и при необходимост се лекуват.

Също така жената трябва да спазва хигиената на интимната зона - да се мие ежедневно и да се преоблича често. По време на бременност е забранено да се използва спринцовка, тъй като външното въздействие върху цервикалния канал може да доведе до заразяване или нараняване на лигавицата. Това се отнася и за твърде активните сексуални отношения - насилственият полов акт може да доведе до същите последици. Прочетете повече за опасните и безопасни секс позиции по време на бременност →

Състоянието на цервикалния канал по време на бременност е важен показател, от който зависи раждането на бебето. За да предотвратите възможни проблеми, се препоръчва да посетите лекар навреме, да се изследвате и да се подложите на ултразвуково сканиране. Наблюдението на вашето здраве и бременност може да отвърне на всяко усложнение.

Автор: Олга Рогожкина, акушер-гинеколог,
специално за Mama66.ru

Полезно видео за първите симптоми на преждевременно раждане

Няма съмнение за уникалността на женското тяло. Майката Природа предоставя всичко в най-малките подробности. Структурата на женското тяло позволява на плода да се формира, който започва своето пътуване с набор от клетки, впоследствие превръщайки се в ембрион, а в началото на третия триместър вече прилича на човек. След оплождането на яйцеклетката тялото навлиза в нова фаза, чиято цел е да развие нов живот. Дължината на цервикалния канал играе важна роля в този процес..

Не напразно лекарите обръщат голямо внимание на този параметър на рецепцията в антенаталната клиника. Фиксирането на дължината на шийката на матката ви позволява своевременно да откриете наличието на определена патология, както и да предприемете всички необходими мерки, за да избегнете сериозни усложнения. Но каква дължина се счита за норма и в кой случай е знак за отклонение? Всъщност това е темата на тази статия..

Главна информация

Като начало ще разкрием същността на концепцията за цервикалния канал - за какво става въпрос? Всъщност това е сегментът, който свързва вагината с кухината на гениталния орган. На езика на лекарите се нарича фаринкс. Именно през него преминава семенната течност за оплождане на яйцеклетката, както и отделяне по време на менструация..

Размерите на канала са право пропорционални на това дали момичето е родило или не. Стандартният диаметър на гърлото е не повече от 3 мм. Освен това, ако момичето все още не е станало майка, тогава при гинекологичния преглед лекарят ще види точка, а при жени, които вече са родили - празнина. Що се отнася до дължината на цервикалния канал, ето следните размери:

 • момичета с ниско раждане - 40 мм;
 • за майки - до 80 мм.

При втората бременност може да се счита за нормално, ако фаринксът пропусне пръст по време на прегледа. В същото време дължината на шията не трябва да бъде по-малка от 20 мм. В противен случай това ясно показва истмично-цервикална недостатъчност (ICI).

Роля на цервикалния канал при бременност

Основните функции на фаринкса са както следва:

 • Този лумен свързва влагалището и маточната кухина, през него преминава менструален поток, което показва липса на бременност. Но ако момичето не е имало първото менструално кървене (менархе), следователно проблемът се крие в запушването на цервикалния канал.
 • Образуване на лигавична запушалка по цялата дължина на цервикалния канал по време на бременност. Това вещество подпомага напредването на мъжките зародишни клетки в кухината на гениталния орган. Слузта осигурява защита срещу инфекция, тъй като има бактерицидни свойства. По време на бременността се втвърдява и се образува корк, който окончателно затваря прохода в матката. По този начин се образува физическа бариера, която изключва проникването на каквито и да е патогенни микроорганизми в кухината на органа.
 • На етапа на разширяване на гениталния орган каналът става по-малък (това не е патология) и по-плътен. Тази мярка избягва преждевременното разкъсване на околоплодната течност..
 • По време на раждането каналът е в състояние да се разтегне, за да пропусне бебето..

Що се отнася до тапата, тя продължава през всичките 9 месеца, докато жената носи бебето под сърцето си. И заедно с отварянето на гърлото, той се отдалечава сам. Но как се определя дължината на цервикалния канал от седмици на бременността и в нормалното физиологично състояние?

Цервикометрия

Този термин трябва да се разбира като метод на ултразвуково изследване на цервикалния канал. Той позволява на лекарите да разберат не само дължината му, но и други параметри. В допълнение, ултразвуковото сканиране помага да се определи размерът на вътрешния и външния фаринкс..

Самото изследване се извършва с помощта на трансвагинален сензор, с помощта на който се определят всички параметри на канала. Тази процедура не причинява болка при жените и се понася лесно от тях..

Техниката се основава на принципа на отражение на изходящите ултразвукови вълни от биологични структури от различен тип. Обикновено ултразвукът може да се извършва не само в болнична обстановка, но и по време на посещение в клиниката.

Освен това дължината на шията по цервикалния канал може да се определи по време на планирано посещение от бременни жени на лекар за гинекологичен преглед. Специалистът разкрива размера му чрез допир. Освен това по този начин се определя не само дължината, но и плътността, локализацията, разширяването.

Показатели на нормата

Обикновено цервикалният канал е затворен, което ви позволява да задържате плода в кухината на гениталния орган през целия период на бременността. Обикновено състоянието на фаринкса се записва по време на стандартната диагностична процедура. Но ако има някакво подозрение, лекарят предписва допълнително проучване за пациента, което ще потвърди диагнозата или ще я опровергае.

Също така жените ще трябва да вземат всички необходими тестове. Това ще позволи на лекарите да изготвят обективна клинична картина на настоящата ситуация както по отношение на самата жена, така и на нейното дете..

Дължината на цервикалния канал започва да се променя от 20-та седмица на бременността и, започвайки от този период, лекарите вече фиксират този параметър на всеки седем дни. Това се прави с цел своевременно откриване на отклонения от нормата, ако има такива..

Промени в дължината на канала по седмици от бременността

С настъпването на първия триместър на бременността дължината на канала е 40 mm, което е в рамките на нормалното. Във втория период на раждане на дете, каналът започва да се скъсява, а самият фаринкс се разширява. По това време 35 мм се счита за норма. Преди раждането, на 36-37 седмица, дължината на канала става още по-малка - до 30 мм, което също не е патология. Седмица преди раждането тази стойност става дори малко по-малка, докато фаринкса се разширява до 100 mm. По-точно представяне на промяната в дължината на канала е предоставено от таблицата по-долу..

Таблица на промените в дължината на цервикалния канал по седмици от бременността е нормална.

Период на бременност (по седмици)Дължина на канала (в mm)
10 до 1434-36
15 до 1938-39
20 до 2540
25 до 2941
30 до 3230-33
32 до 3633-36
36 до 4029-30

От таблицата по-горе ясно се вижда, че в периода от 12 до 15 седмици от бременността дължината на канала е почти същата като дължината му при момичета извън това физиологично състояние. Разбира се, в зависимост от физическото здраве на жената.

Дължината на цервикалния канал започва да се увеличава от 16-та седмица на бременността. И на 19 седмици той вече е 39 мм, а на 29-и достига максимум 41 мм. С други думи, цервикалният канал започва постепенно да се увеличава от втория триместър на бременността. Но тогава размерът намалява - и всичко това е норма..

Удължение на канала

По време на 9 месеца носене на дете, дължината на цервикалния канал по време на бременност обикновено се увеличава, а след това намалява и това не е патология. Но какво, ако размерът на канала не съвпада със средния за определен период? Това норма ли е или това явление вече може да се разглежда като патология? Като начало помислете за причините за удължаване на цервикалния канал:

 • анатомична структура от вроден характер;
 • чести възпалителни процеси на органите на женската репродуктивна система;
 • нараняване;
 • хирургическа интервенция.

Поради удължения размер на канала може да възникне нарушение на процеса на оплождане и развитието на плода, включително последващо раждане. В допълнение, маточният фаринкс претърпява нежелани промени и самата плацента може да не се придържа правилно към стената на матката. В същото време има чести случаи на следсрочна бременност поради факта, че репродуктивната система все още не е готова за раждане..

Освен това, ако дължината на цервикалния канал се отклонява от нормата, той има солидна структура. Следователно, той не се разтяга добре и следователно не узрява до необходимата дата. Освен това продължителността на контракциите се увеличава, което води до отслабване на женското тяло и усложнение на раждането. Като правило в такива ситуации те прибягват до стимулиране на труда..

Твърде дългият канал трябва да се класифицира като патология. Това състояние не води до нищо добро и следователно изисква намесата на специалисти. Поради тази причина се провеждат изследвания в антенаталната клиника..

Провокиращи фактори

Дължината на цервикалния канал се променя през всичките 9 месеца от бременността. В същото време хормоните и редица други причини обикновено влияят на този процес..

Не може обаче да се изключат провокиращи фактори, които допринасят за отклонението на дължината на цервикалния канал на 12 седмици от нормата (или в който и да е друг период). Някои от тях не предвещават нищо добро:

 • Хормонален дисбаланс. Биологично активните вещества осигуряват контрол върху бременността. Те също така осигуряват подготовката на репродуктивната система на женското тяло за труд. Поради тази причина появата на дисбаланс неизбежно причинява отклонение на дължината на цервикалния канал от нормалното..
 • Нараняване на шийката на матката по време на операция. По-специално, говорим за аборт или предишно раждане. В този случай шийката на матката може да стане по-къса или по-дълга..
 • Болести на репродуктивната система с инфекциозен характер.
 • Особености на анатомичната структура.
 • Стрес. Не напразно експертите препоръчват бременните жени да избягват силно вълнение. Важно е за всяка бъдеща майка да осигури спокойствие, тъй като стабилното състояние помага да се поддържат хормоналните нива в нормални граници. Стресовите ситуации (особено силните) могат да провокират различни патологии в развитието на плода.

Поради тази причина е необходимо постоянно да се следи дължината на цервикалния канал по време на бременност. Това ще ви позволи да вземете подходящи мерки своевременно..

Разширяване на канала

В случаите, когато при пациенти се установи дилатация на цервикалния канал, те се насочват към болница. Необходимостта от това решение се дължи до голяма степен на факта, че тази характеристика показва ICI. Тоест самата врата вече е отворена предсрочно. Плодът, увеличавайки размера си, оказва още по-голям натиск върху него. И ако говорим за многоплодна бременност, то това явление се наблюдава почти винаги поради спецификата на това положение..

За премахване на патологията се използва лекарствена терапия или хирургичен метод. С помощта на лекарства е възможно да се върне хормоналния фон към нормалното, както и да се елиминира хипертоничността на гениталния орган.

Възпалителна патология

Въздействието на патогенни микроорганизми върху цервикалния канал допринася за развитието на възпалителния процес. Това състояние се нарича ендоцервицит. По правило възпалението се причинява от наличието на рана (по цялата дължина на цервикалния канал или в определена част от него). Микроорганизми като хламидии и стафилококи могат да предизвикат подобна реакция, дори ако каналът не е наранен..

Опасността от ендоцервицит е както следва:

 • хипертоничност на матката;
 • недостатъчно снабдяване на плода с кислород;
 • разхлабване на мембраните;
 • преждевременно настъпване на раждането.

По време на гинекологичния преглед на пациента, въз основа на горните признаци, специалистът диагностицира ендоцервицит. За да се определи хода на лечението, се взема цитонамазка, която се изследва в лабораторията. Първо, трябва да разберете вида на причинителя на болестта и едва след това да определите лекарството за борба с него.

Тъй като не всички лекарства са разрешени за бременни жени, се предпочитат локални препарати: свещи, капсули. С назначаването на това или онова външно лекарство трябва да се занимава само висококвалифициран лекар. Освен това трябва да се вземе предвид не само вида на патогена, но и гестационната възраст..

Страшна диагноза

В някои случаи, в хода на определяне дали дължината на цервикалния канал е нормална за седмицата на бременността или не, лекарите могат да открият наличието на полип. Много момичета се страхуват от такава диагноза..

В този случай обаче има два начина за развитие:

 • Истински полип. Често присъствието му причинява проблеми със зачеването. Поради тази причина, когато планирате бременност, тя със сигурност трябва да бъде премахната. След това жената трябва да се подложи на лекарствена терапия, за да избегне рецидиви..
 • Псевдополип се развива само при бъдещи майки. В същото време самият растеж не оказва никакво влияние върху здравето и благосъстоянието на жената и нейното дете. И след като роди, тя се разтваря сама. Причината за появата на тази неоплазма е промяна в хормоналния фон в женското тяло. Тъй като се елиминира от само себе си, няма нужда да се прибягва до операция, достатъчно е да се лекува с антисептик.

В същото време истински полип може да се намери и при бременни жени. Само в този случай той не трябва да бъде обезпокояван преди раждането на детето, а само да извършва бдително наблюдение на състоянието си по време на рутинни изследвания на дължината на цервикалния канал. Това ще позволи навременна профилактика на всякакви усложнения. Само в най-тежките случаи, въпреки особеното положение на жената, се предписва операция, когато има заплаха за живота на майката.

Заключение

Във всеки от нас всички системи са обединени в едно цяло, което се нарича с една дума - организъм. Освен това всеки от тях се състои от органи и ефективността на всички процеси зависи от тяхното здраве. И бременността в този случай не е изключение..

Какъв извод може да се направи от всичко по-горе? Едно може да се каже със сигурност - определянето на дължината на цервикалния канал по седмици от бременността е основният начин за контрол на този процес. Важно е да се осигури наблюдение на динамиката на промените в нейната дължина, за да се идентифицира навреме патологията и да се започне подходящ курс на лечение, в зависимост от провокиращия фактор.

Това ще запази бременността до края на срока, а бебето ще се роди напълно здраво и щастливо за радост на родителите. Определено не си струва да се шегувате със здравето си и още повече със собственото си дете.

Цервикалният канал по същество е луменът на цервикалната кухина. Тази анатомична формация свързва вагината (външна среда) и маточната кухина (вътрешна среда). По време на менструация кръвта от маточната кухина излиза през този лумен. И чрез него мъжките репродуктивни клетки навлизат в матката, за да се свържат след това с яйцето. По време на раждането бебето преминава през този тесен и малък канал без много усилия. По този начин този орган може да се счита за напълно различен от всеки друг мускулен орган..

Важно! При липса на менархе при момичетата трябва да се извърши задълбочен гинекологичен преглед. Може би причината за отсъствието на менструация се крие в аплазията на цервикалния канал - когато луменът му е затворен и няма комуникация между маточната кухина и външната среда. Менструалната кръв в този случай може да се натрупва в маточната кухина и да причини болка, а след това и възпалителния процес.

Анатомия на цервикалния канал

Луменът на шийката на матката може да варира по форма и дължина при различните жени. Средно дължината на цервикалния канал при възрастна ядрена жена е 35–40 mm. Формата на канала зависи от расата, структурата на таза и гениталиите.

По цялата си дължина шийката на матката има две свивания, наречена вътрешен (по-близо до матката) и външен (по-близо до влагалището) фаринкс. Вътрешният канал на фаринкса комуникира с маточната кухина, външният с вагината и външната среда. През всеки триместър акушер-гинекологът оценява размера и лумена на външния фаринкс и определя, според тези данни, продължителността на бременността и наличието на заплаха от преждевременно раждане.

От вътрешната страна стените на кухината на цервикалния канал са покрити със специален колонен епител. Клетките на този епител произвеждат лигавичен секрет, чието количество и качество зависи от хормоналния фон..

Нивата на хормоните са различни в различните дни от менструалния цикъл. Съответно, по качеството на слуз е възможно да се определи началото на овулацията и фазата на менструалния цикъл. Също така, оценката на качеството на слуз ви позволява да идентифицирате различни патологии на менструалния цикъл и промени в хормоналния фон на женското тяло.

Интересно! Симптом на напрежение на слуз - според него гинекологът определя насищането на тялото на жената с естрогени. Между краката на форцепса се разтяга слузта, получена чрез вземане на цитонамазка от цервикалния канал - колкото по-дълга е нишката, толкова повече естрогени в тялото.

Цервикалната слуз има бактерицидни свойства, което помага да се поддържа стерилитет вътре в маточната кухина. Слузта запълва цервикалния канал и през цялата бременност. През този период той е по-дебел и по-плътен. Образува слузеста запушалка, която има защитна функция. Коркът предпазва плода от инфекция. Точно преди раждането мукозната запушалка се отделя.

Реакцията на слуз е различна в различните фази на менструалния цикъл. По време на овулацията, когато зачеването е най-вероятно, слузта става алкална. За сперматозоидите алкалната реакция на околната среда е най-благоприятна. Освен това под действието на естрогени слузът се втечнява и сперматозоидите могат да се движат по-бързо..

Преди и след овулацията слузът в лумена на шийката на матката е по-плътен и реакцията му е кисела. Помага да се забави движението на сперматозоидите.

Интересно! Именно на това свойство на слуз се основава действието на хормоналните контрацептиви. Хормоните променят състоянието на цервикалната слуз и не позволяват на сперматозоидите да влязат в маточната кухина.

Какво определя дължината на цервикалния канал

Дължината на цервикалния канал се променя във всеки период от живота на жената. При възрастна ядрена жена дължината на лумена на шийката на матката не надвишава 40 mm, нейната ширина е средно 8 mm.

По време на бременност цервикалната кухина намалява по размер - както по дължина, така и по ширина. Това е необходимо, за да се образува удебелено мускулно запушване за растящия плод. Под въздействието на гравитацията, плодът, увеличавайки размера си, клони надолу към изхода от маточната кухина. Удебеленият и намален лумен на шийката на матката не позволява на плода да напусне маточната кухина и го задържа там до началото на физиологичното раждане.

В този случай стените на канала имат такава разтегливост, че той е в състояние да пропусне главата на бебето по време на раждането. Лигавицата на цервикалната кухина е много по-дебела от лигавицата на маточната кухина. Освен това по предната и задната стена на канала той се събира в множество гънки. Това сгъване допринася за разширяването на цервикалния канал по време на раждането и преминаването на плода през него..

Мускулният слой на шийката на матката също е малко по-различен от мускулния слой на матката. Той има повишено съдържание на еластични влакна, което също допринася за по-голямото удължаване на канала.

Дължината на шийката на матката зависи от различни условия във външната и вътрешната среда. Може да се променя при различни патологични и физиологични условия..

 1. С вродена патология на развитието на гениталиите, например, атрезия на цервикалния канал. В този случай луменът на шийката на матката е частично или напълно обрасъл и дължината му може да намалее.
 2. Разширяването на цервикалния канал се наблюдава при различни възпалителни процеси в него.
 3. Дължината на лумена на шийката на матката може да бъде повлияна от такова патологично състояние като неговата стеноза.
 4. Полипът на цервикалния канал в повечето случаи води до неговото разширяване. Дължината на канала по правило не се променя. Полипът може да се намира навсякъде в лигавицата на цервикалния канал.
 5. Дължината на цервикалния канал често се променя с различни наранявания - раждане с голям плод, операция, аборт.
 6. По време на бременността, по цялата си дължина, дължината на цервикалния канал не трябва да бъде по-малка от 35 mm. Намаляването на тази дължина показва развитието на цервикална некомпетентност - истмично-цервикална недостатъчност. Това състояние заплашва преждевременно раждане..

Ако дължината на цервикалния канал намалее до 22 mm по време на бременност, това показва възможен риск от преждевременно раждане. Дължината на цервикалния канал се счита за критична под 15 mm. Това е индикация за зашиване на провлака на матката.

На бременна жена се назначават няколко ехографски прегледа през цялата бременност. Това се прави, само за да се проследи състоянието на цервикалния канал и да се забележат развиващите се признаци на истмично-цервикална недостатъчност навреме. Ултразвукът ви позволява точно да определите дължината на провлака.

Важно! Когато се появят признаци на истмично-цервикална недостатъчност, една жена се хоспитализира в болница, за да поддържа бременността. Ако консервативното лечение е неуспешно, върху шийката на матката се поставят няколко шева. Тези конци задържат отварящия се външен фаринкс в желаното положение и предотвратяват развитието на преждевременно раждане. Конците се отстраняват по времето, когато е възможно физиологично раждане.

През първия триместър на бременността физиологичната дължина на цервикалния канал е 40 mm. През втория триместър каналът се скъсява до 35 мм. При 36 гестационна седмица каналът е дълъг 30 мм. През последната седмица преди раждането шийката на матката узрява. Каналът достига дължина 10 мм. Има разширяване на канала и отваряне на маточния фаринкс. В първия стадий на раждането шийката на матката се изглажда и външният, а след това вътрешният фаринкс постепенно се отваря. По това време на всеки половин час акушерът оценява състоянието на шийката на матката и готовността на жената за раждане..

При слабост на раждането простагландини могат да се инжектират в цервикалния канал - вещества, които подобряват контрактилитета на матката.

Когато раждате с голям плод или с тесен таз, както перинеумът, така и шийката на матката могат да се спукат. В този случай луменът на цервикалния канал се увеличава и се развива кървене. За да се възстанови целостта на шийката на матката, акушер-гинекологът прилага шевове. В рамките на месец след разкъсването се предписва сексуална почивка за пълно излекуване. Но дори и при такива условия, формата и дължината на цервикалния канал могат да се променят..