Разбира се, една от основните дестинации на всяка жена е майчинството. Именно раждането на бебе е голямо щастие за всяко семейство..

Има обаче ситуации, когато жената не успява да забременее или да роди здраво бебе. Добре е, че в такива моменти съвременната медицина ви позволява да премахнете голям брой препятствия по пътя към успешно оплождане и бъдещо раждане.

Ако жената има хормонален дисбаланс, който е основната причина за безплодие, спонтанни аборти и други патологии, тогава хормоналните лекарства идват на помощ. За да реши тези проблеми, хормоналният агент Duphaston е спечелил добра репутация..

 1. Какво е Duphaston?
 2. Инструкции за употреба на Dufaston
 3. Правила за приемане на Dufaston
 4. За какво са предписани??
 5. Предписване на лекарство при планиране на зачеването
 6. Дюфастон в началото на бременността
 7. Предписване на лекарството по време на бременност
 8. Прием с ендометриоза
 9. Безплодие и Дюфастон
 10. Как да изберем правилната доза?
 11. На кого е противопоказан Dufaston??
 12. Странични ефекти на Duphaston
 13. Дюфастон и алкохол
 14. Дюфастон или Утрожестан?
 15. Плюсове и минуси на Дюфастон и Утрожестан
 16. Условия за продажба
 17. Цени за Дюфастон
 18. Формуляр за освобождаване
 19. Условия за съхранение
 20. Срок на годност
 21. Прегледи на жени на Duphaston с кървене
 22. Заключение

Какво е Duphaston?

Duphaston (Duphaston) е лекарство в таблетки, използвано за лечение на заболявания на женската репродуктивна система. Напълно безопасно е за жените. Лекарството практически няма странични ефекти върху тялото.

Неразрешеното използване или отмяна на употребата на такова лекарство е строго забранено - това може да предизвика непредсказуеми усложнения.

Активната съставка е дидрогестерон, хормон, синтезиран по изкуствен метод, който е аналог на прогестерон, който се генерира в човешкото тяло. Естественият хормон често се нарича хормон на бременността поради факта, че той е този, който контролира репродуктивната функция в женското тяло.

Благодарение на изкуствено получен дидрогестерон беше възможно да се премахнат почти всички странични ефекти на естествените хормонални лекарства, например:

 • дисбаланс в съсирването на кръвта;
 • глюкокортикоидно действие;
 • пластичен метаболизъм (анаболен ефект);
 • активност на естрогена;
 • активност на термогениката;
 • андрогенен ефект

Duphaston получи много одобрителни отзиви от лекари и пациенти.

Инструкции за употреба на Dufaston

Необходимо е да използвате Duphaston по време на бременност само според указанията на специалист, който ще определи индивидуален режим на прием.

Можете да спрете да пиете лекарството според препоръките на лекаря и въз основа на необходимите изследвания и тестове..

Правила за приемане на Dufaston

Приемайки таблетки Dufaston, трябва да се придържате към следните общи правила:

 1. Лекарството трябва да се прилага на равни интервали. Обикновено, ако вземете хапче в 7 часа сутринта, следващия път трябва да го изпиете в 19 часа.
 2. Ако пропуснете да вземете хапче, трябва да изчакате следващия път, когато го вземете, за да не нарушите честотата.
 3. Необходимо е да завършите приема на Duphaston, след като сте убедени, че не е настъпила бременност. За да направите това, можете да вземете тест за бременност или кръв за hCG, ако има забавяне на менструацията..
 4. В случай на бременност е строго забранено да се пие докрай. Необходимо е да се свържете с лекуващия лекар, ако пациентът е видял Duphaston.
 5. Анулирането на Duphaston се извършва на етапи, съгласно плана, който е избран от лекуващия гинеколог.

За какво са предписани??

Duphaston се предписва на жени по време на поддържаща или заместителна терапия, когато се установи липса на прогестерон, от която пряко зависи зачеването, бременността и раждането. Отпускането на матката и нейното преждевременно свиване са важни ефекти от работата на прогестерона

Липсата на достатъчно количество от този хормон на етапа на бременността може да доведе до следните последици:

 • повтарящ се аборт;
 • ендометриоза;
 • спонтанен аборт в ранните етапи на бременността;
 • ПМС;
 • безплодие;
 • миома или миома на матката;
 • изхвърляне на кръв вътре в матката;
 • нарушение на менструалната функция (алгоменорея);
 • пълна липса на менструация;
 • многоводие или слабо вода;
 • дисфункция на плацентата;
 • властен.

С описаните по-горе заболявания и дисфункции специалистите често предписват Дуфастон.

Предписване на лекарство при планиране на зачеването

С помощта на хормоналното лекарство Duphaston в женското тяло се създава благоприятен фон за оплождането на яйцеклетката, въвеждането на ембриона в ендометриума на матката и последващото развитие на плода.

Когато планирате зачеването на дете, тези таблетки трябва отново да бъдат предписани от специалист, тъй като няма универсален сценарий за приемането им.

По принцип, за зачеването на дете, лекарството се предписва да се приема на следващия ден след овулацията и да се приема до началото на менструацията. Отмяната на лекарството се препоръчва само при преминаване на теста или в началния етап на менструацията, за да се уверите, че няма бременност.

Факт е, че рязкото намаляване на прогестерона в кръвта може да влоши храненето на ембриона или пълното му отхвърляне. Приемането на това лекарство на етапа на планиране на дете с открит дисбаланс в хормоналния фон, Dufaston има по-голям ефект в бъдеще по време на бременност.

Пълният ефект от приема на Дюфастон за зачеване на плода настъпва след 6 месеца. Когато лекарството се приема повече от година без резултат, препоръчително е да се консултирате с лекар, за да замените тактиката на лечение, по-нататъшни прегледи или предписване на други лекарства, за да намерите ефективен заместител на лекарството.

Дюфастон в началото на бременността

В първия етап от бременността таблетките Duphaston се използват, когато в яйчниците на жената се генерира недостатъчно количество прогестерон..

Това лекарство има селективен ефект върху ендометриума, като по този начин го поддържа в състоянието, необходимо за развитието на ембриона, а също така поддържа контракциите на гладката мускулатура на матката, като по този начин предотвратява възможния спонтанен аборт.

По този начин това лекарство може напълно да замести естествения хормон на ранен етап от бременността..

През този период на бременността лекарството няма отрицателна реакция към ембриона и тялото на майката. Обикновено се предписва през първия и втория триместър на бременността, за да се запази.

Веднага след като признаците на спонтанен аборт изчезнат, тогава си струва да приемате лекарството в същите дози за около седмица, след което преминавате към по-ниска доза, за да поддържате нивото на хормона. Строго е забранено рязкото отказване от приема на лекарството, тъй като това може да доведе до прекъсване на бременността.

Предписване на лекарството по време на бременност

На по-късните етапи на бременността, а именно, започвайки от третия триместър на феталното съзряване, лекарството трябва да се използва внимателно, тъй като в тези моменти може да причини чернодробна дисфункция.

На този етап таблетките Duphaston се справят със следните задачи:

 1. Елиминира дефицита на прогестерон.
 2. Намалява хипертоничността на матката.
 3. Има благоприятен ефект върху лигавицата.
 4. Отпуска червата.
 5. Формира доминанта на бременността, раждането и кърменето на мозъчно ниво.
 6. Подготвя женските гърди за кърмене.

Също така по време на бременност може да се предпише лекарство за ендометрит в хроничен стадий..

Отличителна черта на това заболяване е повишената боеспособност на имунната система, която разглежда ембриона като чуждо тяло и се опитва бързо да го отстрани от женското тяло.

Това лекарство блокира този фактор, връщайки имунната система към нормалното, като по този начин елиминира възможността за спонтанен аборт..

Прием с ендометриоза

Известно е, че една от основните причини за ендометриоза е повишеното ниво на естроген в тялото на жената. В резултат на това си струва да се използва Duphaston, който с ендометриоза понижава нивото на естроген и стабилизира кумулативното ниво на хормоните..

Следните характерни черти на използването на лекарство за лечение на това заболяване могат да бъдат разграничени:

 1. Дидрогестеронът засяга главно лигавицата на матката, потискайки пролиферацията на ендометриални рецептори.
 2. Тъй като менструалният период не е в депресиращ етап, вероятността за зачеване на дете остава.
 3. Дюфастон намалява тонуса и контрактилния капацитет на гладката мускулатура на матката, което в ранните етапи на бременността намалява заплахата от спонтанен аборт.
 4. Благодарение на това лекарство, синдромът на болката намалява или изчезва безследно. Това се дължи на факта, че има спад в генерирането на простагландини, които от своя страна причиняват рязко стесняване и притискане на съдовете на кръвоносната система..
 5. Dufaston значително намалява риска от дегенерация на клетки с патология в ракови образувания. Според многобройни прегледи на пациенти, приемали Дуфастон, менструалният цикъл се пренася по-спокойно и с по-малко болка спира да дърпа долната част на корема.

Как да използвате хормонални хапчета за ендометриоза, наложително е да се уточни от лекуващия специалист, но като цяло инструкцията изглежда така:

 1. Duphaston се приема два пъти дневно, по едно и също време на деня. Например в 8 ч. И 20 ч. Вечерта.
 2. Продължителността на приема е индивидуална за всеки отделен случай, но обикновено варира от 5-6 до 20 дни.
 3. Понякога лекарството се приема дълго време без прекъсвания от 6 до 9 месеца, което позволява на болестта да атрофира (обратното развитие).

Безплодие и Дюфастон

 • При бездетие при жена, което се определя от лутеалната недостатъчност на фазата на менструалния цикъл, Duphaston се приема от 14 до 25 дни от цикъла. Минималната продължителност на употребата на наркотици е 6 месеца, след което е необходимо да се спре приема му. След настъпване на бременност лекарството се използва за около 16-20 седмици, след което трябва да спрете приема на лекарството.
 • С хормонални нарушения
 • Duphaston може да се използва за диагностициране на вторична аменорея и дисфункционално маточно кървене. В случай на хормонален дисбаланс, провеждайте заместителна терапия при жени с менопаузални нарушения с непокътната матка.

Как да изберем правилната доза?

Когато дозирате лекарството Duphaston, трябва да се придържате към следните правила:

 1. С ПМС - 10 mg от лекарството два пъти дневно от 12 до 28 дни от цикъла.
 2. При нарушения на менструалния цикъл - 10 mg от лекарството два пъти дневно от 11 до 25 дни от цикъла. Лечението продължава поне 6 цикъла.
 3. При ендометриоза - дневната доза на лекарството може да варира от 10 до 30 mg от 5 до 25 дни от цикъла или да го приемате непрекъснато.
 4. В случай на безплодие - прилагайте лекарството два пъти дневно, 5 mg от 14 до 25 дни от цикъла. Продължителността на терапията не трябва да бъде по-малка от 6 цикъла.
 5. В случай на спонтанен аборт, вземете 20 mg от лекарството наведнъж, след това намалете приема до 10 mg два пъти дневно (сутрин и вечер при равни часове). Ако заплахата от спонтанен аборт продължава, Duphaston може да се приема по 5 mg три пъти дневно (на всеки 8 часа). Когато симптомите на спонтанен аборт изчезнат, лекарството се приема за около седмица. В случай на рецидив на симптомите, лекарството трябва да се използва незабавно в дозировката, която е оказала най-голям ефект върху тяхното елиминиране..
 6. В случай на спонтанен аборт: дневната доза от 10 mg се разделя на 2 приема. Продължителността на курса може да бъде до 20 седмици. След изчезване на симптомите на спонтанен аборт, Dufaston постепенно се отменя..

На кого е противопоказан Dufaston??

Duphaston е категорично противопоказан при жени в следните случаи:

 • индивидуална непоносимост към компонентите на лекарството;
 • пациент със синдром на Ротор;
 • със сърдечна недостатъчност в остра форма;
 • пациенти със синдром на Dubin-Johnson;
 • с увреждане на черния дроб в тежка форма.

Няма разрушително противопоказание за активното вещество Duphaston при пациенти с хронична бъбречна недостатъчност.

Странични ефекти на Duphaston

Когато използвате лекарството, могат да се появят някои странични ефекти:

 • много рядко може да се появи свръхчувствителност на имунната система;
 • регистрирани са единични прецеденти на хемолитична анемия;
 • появата на главоболие и мигрена;
 • може да започне чернодробна дисфункция, изразена с жълтеница, болка в корема и обща слабост на тялото;
 • Отокът на Квинке е бил изключително рядък;
 • рядко проявление на подкожната тъкан, уртикария и дразнене на кожата;
 • евентуално повишена чувствителност на млечните жлези;
 • рядко, когато се приема, е вероятно пробивно кървене в репродуктивната система, което изчезва след увеличаване на дозата на лекарството;
 • периферните отоци се появяват изключително рядко (появата на излишна течност в тъканите и кухините на тялото);
 • възможни общи нарушения на тялото.

Ако отстраните някоя от изброените нежелани реакции, трябва незабавно да се свържете с Вашия лекар, за да разберете дали можете да спрете или да продължите да приемате лекарството.

Дюфастон и алкохол

Производителят на лекарството в инструкциите за лекарството посочва възможния му отрицателен ефект върху черния дроб. Тъй като алкохолът също има отрицателен ефект върху черния дроб, приемането на каквито и да е лекарства увеличава натоварването на този орган..

Взаимодействието на Duphaston с алкохол, което може да има отрицателен ефект върху черния дроб, е тройно натоварване.

Наред с други неща, алкохолът променя ензимния състав на черния дроб, което може да доведе до неправилни ефекти на това лекарство..

Реакцията на стомашно-чревния тракт, ако комбинирате дуфастон и алкохол, също е двусмислена.

Активната съставка на лекарството отпуска мускулната група на коремната кухина, а алкохолът е отрова, която човешкото тяло се опитва да премахне по-бързо.

Добавянето на тези два фактора заедно, приемът на лекарството и алкохола може да доведе до повръщане или диария, което означава бързо елиминиране на активното вещество на лекарството от тялото и това ще намали целия положителен ефект от употребата му до минимум и просто няма смисъл да го приема.

Алкохолът има ефект и върху кръвоносните съдове, те или се стесняват, или разширяват. Това се отразява негативно на хемодинамиката на органите на репродуктивната система, което допринася за хормонални нарушения..

С горните негативни фактори може да се направи заключението за съвместимостта на алкохола и Duphaston защо пиенето на алкохол, ако това значително намалява ефективността на употребата на това лекарство.

Ако обаче не можете да избегнете консумацията на алкохол, тогава трябва да се ограничите до една чаша хубаво вино, като добавите лед или вода към него. Трябва да минат поне 2 часа от пиенето на алкохол до приемането на лекарството.

Дюфастон или Утрожестан?

Utrozhestan се произвежда от естествения хормон прогестерон от растителни компоненти.

Полученото вещество е почти напълно подобно на естествен хормон, който се произвежда от плацентата на жената. Благодарение на това тялото го усвоява перфектно, като съвместимо, приемайки го за истинско.

Показанията за прием на Утрожестан са:

 • безплодие, причинено от хормонален дисбаланс;
 • риск от спонтанен аборт;
 • хиперандрогенизъм (повишено съдържание на мъжкия полов хормон в кръвта) и други патологии, възникнали на фона на хормонални смущения.

Плюсове и минуси на Дюфастон и Утрожестан

Понякога жените, когато са изправени пред необходимостта да приемат хормонални лекарства, като използват примера на Duphaston и Utrozhestan, се чудят дали могат да бъдат различни??

Двата лекарства изглеждат много сходни на пръв поглед, но има разлика. Можете ли да замените лекарството? Възможно ли е да приемате и двете лекарства едновременно?

Сравнявайки тези лекарства в състава, може да се различи разликата в метода на производство на активното вещество:

 • Utrozhestan се произвежда от растителен прогестерон;
 • Дюфастон се произвежда от синтезиран хормон.

Дюфастон има по-малко вредни ефекти, характерни за Утрожестан:

 • чести световъртежи;
 • сънливост (Утрожестан има успокояващ ефект);
 • слабост;
 • промени в телесното тегло;
 • гадещ ефект.

Въпреки това, Utrozhestan има два метода на приложение. Лекарството може да се използва орално (с течност) и интравагинално (въведено във влагалището).

Duphaston също не засяга следните точки:

 1. Способност за управление на превозно средство (препоръчва се шофиране с повишено внимание, когато приемате Утрожестан).
 2. Индикатори за базална температура (достатъчни дози Utrozhestan водят до рязко повишаване на базалната температура)

Условия за продажба

Продажбите в аптеките се извършват само съгласно рецепта, написана на латиница.

Цени за Дюфастон

Цената на лекарството варира от 400-500 рубли за опаковка. Цената на таблетите в различни градове на Русия ще зависи от мястото на продажба, промоции и отстъпки в аптечните организации. Например в аптека Ozerki таблетките струват около 450 рубли на опаковка..

Формуляр за освобождаване

Duphaston се предлага под формата на таблетки за перорално приложение. Таблетки с тегло 10 mg, покрити с помощни вещества.

Условия за съхранение

Необходимо е таблетките да се съхраняват на сухо място при температура не по-висока от 30 градуса.

Срок на годност

Срокът на годност на лекарството е около 5 години, след което употребата му е забранена.

Прегледи на жени на Duphaston с кървене

Заключение

Когато гинекологът ви предложи да преминете курс на лечение с таблетки Dufaston, трябва да помислите добре, преди да се откажете. Има голяма вероятност колко дълго ще работи този курс, ще ви помогне и ще спаси живота на вашето неродено дете. За това е необходимо да опитате да приемате това лекарство. Основното е, че няма риск от вземане на такъв курс..

Дюфастон ® (Duphaston ®)

Активно вещество:

Съдържание

 • 3D изображения
 • Състав
 • фармакологичен ефект
 • Фармакодинамика
 • Фармакокинетика
 • Показания за лекарството Duphaston
 • Противопоказания
 • Приложение по време на бременност и кърмене
 • Странични ефекти
 • Взаимодействие
 • Начин на приложение и дозировка
 • Предозиране
 • специални инструкции
 • Формуляр за освобождаване
 • Производител
 • Условия за отпускане от аптеките
 • Условия за съхранение на лекарството Duphaston
 • Срок на годност на лекарството Duphaston
 • Цени в аптеките
 • Отзиви

Фармакологична група

 • Гестаген [Естрогени, гестагени; техните хомолози и антагонисти]

Нозологична класификация (ICD-10)

 • N80 Ендометриоза
 • N91 Липса на менструация, оскъдни и редки менструации
 • N93 Други анормални кръвоизливи от матката и влагалището
 • N94 Болка и други състояния, свързани с женските полови органи и менструалния цикъл
 • N94.3 Синдром на предменструално напрежение
 • N94.6 Дисменорея, неуточнена
 • N95.1 Менопауза и климактерично състояние при жените
 • N95.3 Условия, свързани с изкуствено индуцирана менопауза
 • N95.8 Други уточнени нарушения в менопаузалния и перименопаузалния период
 • N96 Привичен спонтанен аборт
 • N97 Женско безплодие
 • O20.0 Заплашен аборт

3D изображения

Състав

Филмирани таблетки1 раздел.
активно вещество:
дидрогестерон10 mg
помощни вещества: лактоза монохидрат - 111,1 mg; хипромелоза - 2,8 mg; царевично нишесте - 14 mg; колоиден силициев диоксид - 1,4 mg; магнезиев стеарат - 0,7 mg
филмова обвивка: Opadry бял Y-1-7000 (хипромелоза, полиетилен гликол 400, титанов диоксид (E171) - 4 mg

Описание на лекарствената форма

Кръгли двойноизпъкнали таблетки от бял цвят, със скосени ръбове, покрити с филм, с линия от едната страна, гравирани "155" от двете страни на линията.

фармакологичен ефект

Фармакодинамика

Duphaston® (дидрогестерон) е прогестаген, активен, когато се приема през устата и е показан във всички случаи на ендогенен дефицит на прогестерон. Дидрогестеронът осигурява началото на фазата на секреция в ендометриума, като по този начин намалява риска от ендометриална хиперплазия и / или индуцирана от естроген канцерогенеза.

Не притежава естрогенна, андрогенна, анаболна и GCS-активност.

Дидрогестеронът не е контрацептив. Терапевтичният ефект по време на прием на дидрогестерон се постига без потискане на овулацията.

Фармакокинетика

Всмукване. След перорално приложение дидрогестеронът се абсорбира бързо. Време е да се стигне до Смакс за дидрогестерон варира между 0,5 и 2,5 часа. Абсолютната бионаличност на дидрогестерон (20 mg перорална доза срещу 7,8 mg IV) е 28%.

Таблицата показва фармакокинетичните параметри на дидрогестерон и 20α-дихидродидрогестерон (DHD) след еднократна доза от 10 mg дидрогестерон.

Фармакокинетични параметриДидрогестеронDGD
° Смакс, ng / ml2.153
AUCинфузия, ng h / ml7,7322

Разпределение. След интравенозно приложение на дидрогестерон Vss е около 1400 литра. Повече от 90% от дидрогестерона и DHD се свързват с протеините в кръвната плазма.

Метаболизъм. След перорално приложение дидрогестеронът бързо се метаболизира до DHD. ОТмакс основният метаболит на DHD се постига приблизително 1,5 часа след приема на лекарството. Концентрацията на DHD в кръвната плазма е значително по-висока от концентрацията на дидрогестерон. AUC и C съотношениямакс DHD до дидрогестерон са съответно около 40 и 25. Средно T1/2 дидрогестерон и DHD варира съответно от 5 до 7 и 14 до 17 часа. Общото свойство на всички метаболити е задържането на 4,6-диен-3-он конфигурацията на изходното съединение и отсъствието на реакцията на 17α-хидроксилиране. Това обяснява липсата на естрогенни и андрогенни ефекти в дидрогестерона..

Екскреция. След перорално приложение на белязан дидрогестерон, средно 63% от дозата се екскретира през бъбреците (с урина). Общият плазмен клирънс е 6,4 L / min. Дидрогестеронът се елиминира напълно от тялото след 72 часа. DGD се открива в урината главно под формата на конюгати на глюкуронова киселина.

Зависимост на дозата и времето на фармакокинетичните параметри. Лекарството се характеризира с линейна фармакокинетика с еднократно и многократно перорално приложение в диапазона на дозите от 2,5 до 10 mg.

При сравняване на фармакокинетичните параметри с еднократно и многократно перорално приложение беше установено, че фармакокинетиката на дидрогестерон и DHD не се променя в резултат на многократна употреба.

Равновесието се постига 3 дни след започване на лечението.

Показания за лекарството Dufaston ®

състояния, характеризиращи се с дефицит на прогестерон:

- безплодие поради недостатъчност на лутеалната фаза;

- дисфункционално маточно кървене;

- подпомагане на лутеалната фаза в процеса на използване на методи за асистирана репродукция;

хормонозаместителна терапия (ХЗТ) (за неутрализиране на пролиферативния ефект на естрогените върху ендометриума като част от ХЗТ при жени с нарушения, причинени от естествена или хирургична менопауза с непокътната матка).

Противопоказания

свръхчувствителност към дидрогестерон или други компоненти на лекарството;

диагностицирани или подозирани прогестоген-зависими новообразувания (напр. менингиом);

кървене от влагалището с неясна етиология;

чернодробни дисфункции, причинени от остри или хронични чернодробни заболявания понастоящем или в историята (преди нормализиране на чернодробните функционални тестове);

текущи или анамнеза за злокачествени чернодробни тумори;

непоносимост към галактоза, дефицит на лактаза, синдром на малабсорбция на глюкоза-галактоза;

спонтанен аборт (спонтанен аборт) или спонтанен аборт по време на подкрепа на лутеалната фаза в рамките на асистирани репродуктивни технологии (ART);

порфирия, настояща или история;

период на кърмене;

възраст под 18 години, поради липсата на данни за ефикасността и безопасността при юноши под 18-годишна възраст.

Когато се комбинира с естроген

Когато се използва, както е посочено, хормонозаместителна терапия (ХЗТ):

нелекувана ендометриална хиперплазия;

артериална и венозна тромбоза, тромбоемболия понастоящем или в историята (включително дълбока венозна тромбоза, белодробна емболия, инфаркт на миокарда, тромбофлебит, мозъчно-съдови нарушения от хеморагичен и исхемичен тип);

идентифицирана предразположеност към венозна или артериална тромбоза (резистентност към активиран протеин С, хиперхомоцистеинемия, дефицит на антитромбин III, дефицит на протеин С, дефицит на протеин S, антифосфолипидни антитела (антитела към кардиолипин, лупус антикоагулант).

Предпазни мерки: депресия, течение или анамнеза; състояния, които преди са се появявали или влошавали по време на предишна бременност или предишна употреба на полови хормони, като холестатична жълтеница, херпес по време на бременност, тежък сърбеж, отосклероза.

Когато се използва дидрогестерон в комбинация с естрогени, трябва да се внимава при наличие на рискови фактори за развитие на тромбоемболични състояния, като ангина пекторис, продължително обездвижване, тежко затлъстяване (ИТМ над 30 kg / m2), напреднала възраст, обширни хирургични интервенции, системен лупус еритематозус, рак ; при пациенти, получаващи антикоагулантна терапия; с ендометриоза, миома на матката; анамнеза за хиперплазия на ендометриума; аденом на черния дроб; захарен диабет със или без съдови усложнения; артериална хипертония; бронхиална астма; епилепсия; анамнеза за мигрена или тежко главоболие; жлъчнокаменна болест; хронична бъбречна недостатъчност; с анамнеза за рискови фактори за развитие на естроген-зависими тумори (например роднини от 1-ва линия с рак на гърдата).

Приложение по време на бременност и кърмене

Повече от 10 милиона бременни жени са приемали дидрогестерон. Към днешна дата няма данни за отрицателния ефект на дидрогестерона, когато се използва по време на бременност.

Лекарството може да се използва по време на бременност (вж. "Показания").

Има изолирани съобщения за възможна връзка между риска от хипоспадия и употребата на някои прогестагени. Въпреки това много различни фактори, влияещи върху бременността, не позволяват еднозначно заключение относно ефекта на прогестагените върху риска от хипоспадия. Резултатите от клинични проучвания, при които ограничен брой жени са получавали дидрогестерон в началото на бременността, не потвърждават повишен риск от развитие на хипоспадия. Понастоящем няма други епидемиологични данни.

Няма данни за проникването на дидрогестерон в кърмата. Когато се използват други прогестагени, е установено, че прогестагените и техните метаболити преминават в кърмата в малки количества. Рискът за детето не е проучен. В тази връзка кърменето по време на приема на Duphaston ® не се препоръчва.

Странични ефекти

В клинични проучвания при пациенти, получаващи терапия само с дидрогестерон, най-честите: главоболие / мигрена, гадене, менструални нарушения, чувствителност / чувствителност на гърдите.

В клинични проучвания, както и по време на постмаркетинговата употреба (спонтанни съобщения), използвайки само дидрогестерон, са наблюдавани следните нежелани реакции с честотата на развитие, посочена по-долу (брой съобщени случаи / брой пациенти).

Честотата на нежеланите събития е както следва: често - от ≥1 / 100 до 1 стомашно-чревен тракт: често - гадене; рядко - повръщане.

От черния дроб и жлъчните пътища: рядко - чернодробна дисфункция (с жълтеница, астения или неразположение, коремна болка).

От страна на кожата и подкожните тъкани: рядко - алергичен дерматит (например обрив, сърбеж, уртикария); рядко - оток на Квинке.

От страна на гениталиите и млечната жлеза: често - менструални нарушения (включително метрорагия, менорагия, олиго- / аменорея, дисменорея и нередовен менструален цикъл), чувствителност / чувствителност на гърдите; рядко - подуване на млечните жлези.

Новообразувания: доброкачествени, злокачествени и неуточнени: рядко увеличаване на размера на прогестоген-зависими новообразувания (напр. Менингиом).

Общи нарушения: рядко - оток.

Други: рядко - наддаване на тегло.

Когато се използват някои прогестагени в комбинация с естрогени в рамките на хормонозаместителна терапия, са отбелязани следните нежелани ефекти: рак на гърдата, ендометриална хиперплазия, рак на ендометриума, рак на яйчниците; VTE; миокарден инфаркт, исхемична болест на сърцето, исхемичен инсулт.

В рандомизирано, двойно-сляпо, две паралелно-групови проучвания на перорален дидрогестерон срещу интравагинален микронизиран прогестерон в подкрепа на лутеалната фаза по време на асистирана репродукция, беше показано, че честотата на най-честите нежелани събития, настъпили по време на лечението, е сравнима и при двете групи. Най-честите (поне 5% в една от лечебните групи, независимо от лекарството): кървене от влагалището, гадене, болка по време на процедурата, главоболие, болка в корема, биохимична бременност. Единственото нежелано събитие, настъпило по време на лечението с честота ≥2% от пациентите във всяка група, е вагинално кървене.

Възможно е да се прекъсне бременността по-рано (особено преди 10 седмици от бременността) - честотата на бременността по време на процедурите за асистирани репродуктивни технологии (ART) е средно около 35%. Профилът на безопасност, наблюдаван в това проучване, е в съответствие с очаквания предвид добре проучения профил на безопасност на дидрогестерон и популация пациенти..

Взаимодействие

Получените данни in vitro показват, че основният път за образуване на основния фармакологично активен метаболит, DHD, се осъществява под каталитичното действие на алдокето редуктаза 1 C (AKR 1 C) в цитозола на човешките клетки. След това, в рамките на цитозола, метаболитната трансформация се осъществява от изоензимите на цитохром Р450, главно с помощта на CYP3A4, в резултат на което се образуват няколко второстепенни метаболити. Субстратът за трансформация с използване на изоензима CYP3A4 е основният активен метаболит на DHD.

Метаболизмът на дидрогестерон и DHD може да се ускори чрез комбинираното използване на вещества, които са индуктори на ензими от системата на цитохром Р450, като антиконвулсанти (например, фенобарбитал, фенитоин, карбамазепин), антибактериални и антивирусни лекарства (например рифампицин, рифабутин, раставирфенфепин). произход, съдържащ например жълт кантарион.

Ритонавир и нелфинавир, известни като мощни инхибитори на цитохромните ензими, когато се използват заедно със стероиди, напротив, имат ензимно индуциращи свойства.

От клинична гледна точка увеличаването на метаболизма на дидрогестерона може да намали неговата ефективност.

Резултатите от in vitro проучвания показват, че дидрогестеронът и DHD при клинично значими концентрации не инхибират или индуцират ензими от цитохромната система, които метаболизират лекарствата.

Начин на приложение и дозировка

Линията на прекъсване има за цел само да улесни счупването и преглъщането на таблетката, а не да я разделя на равни дози.

Продължителността на терапията и дозите могат да се коригират, като се вземе предвид индивидуалният клиничен отговор на пациента и тежестта на патологията в рамките на режима на дозиране на лекарството, представен по-долу..

Ендометриоза10 mg 2-3 пъти на ден от 5-ия до 25-ия ден от менструалния цикъл или непрекъснато
Безплодие (поради недостатъчност на лутеалната фаза)10 mg на ден от 14-ия до 25-ия ден от цикъла. Лечението трябва да се провежда непрекъснато, поне 6 последователни цикъла. През първите месеци на бременността се препоръчва продължаване на лечението по схемата, описана за обичайния спонтанен аборт.
Заплашен спонтанен аборт40 mg веднъж, след това 10 mg на всеки 8 часа, докато симптомите изчезнат
Привичен спонтанен аборт10 mg 2 пъти дневно до 20-та седмица на бременността, последвано от постепенно намаляване на дозата
Предменструален синдром10 mg 2 пъти дневно от 11-ия до 25-ия ден от менструалния цикъл
Дисменорея10 mg 2 пъти дневно от 5-ия до 25-ия ден на менструалния цикъл
Нередовна менструация10 mg 2 пъти дневно от 11-ия до 25-ия ден от менструалния цикъл
Вторична аменореяЕстроген лекарство веднъж дневно от 1-ви до 25-ия ден от цикъла заедно с 10 mg от лекарството Dufaston ® 2 пъти дневно от 11-ия до 25-ия ден на менструалния цикъл
Дисфункционално маточно кървене (за спиране на кървенето)10 mg 2 пъти дневно в продължение на 5 или 7 дни
Дисфункционално маточно кървене (за предотвратяване на кървене)10 mg 2 пъти дневно от 11-ия до 25-ия ден от менструалния цикъл
ХЗТ в комбинация с естрогенВ непрекъснат последователен режим, 10 mg дидрогестерон на ден в продължение на 14 последователни дни в 28-дневен цикъл. С режим на циклична терапия (когато естрогените се използват в 21-дневни курсове със 7-дневни почивки) - 10 mg дидрогестерон на ден през последните 12-14 дни от приема на естроген. Ако биопсията или ултразвукът показват недостатъчен отговор на прогестагенното лекарство, дневната доза дидрогестерон трябва да се увеличи до 20 mg
Ако пациентът е пропуснал да вземе хапчето, то трябва да се вземе възможно най-рано, в рамките на 12 часа след обичайното време на прием. Ако са изминали повече от 12 часа, пропуснатото хапче не трябва да се приема, а на следващия ден трябва да вземете хапчето в обичайното време. Пропускането на лекарството може да увеличи вероятността от пробивно кървене или зацапване
Подкрепа на лутеалната фаза в процеса на използване на методи за асистирана репродукция10 mg 3 пъти дневно, започвайки от деня на вземане на яйцеклетката и до 10 седмици от бременността (ако бременността е потвърдена). Ако пациентът е пропуснал да вземе хапче, това хапче трябва да се вземе възможно най-рано и да се потърси лекар

Употребата на дидрогестерон преди менархе не е показана. Безопасността и ефективността на дидрогестерон при юноши на възраст от 12 до 18 години не е установена. Ограничените налични данни понастоящем не позволяват препоръки относно режима на дозиране при пациенти от тази възрастова група..

Предозиране

Симптоми: Данните за случаи на предозиране на наркотици са ограничени. Дидрогестеронът се понася добре след перорално приложение (максималната дневна доза е 360 mg). Теоретично са възможни клинични прояви на предозиране на лекарството: гадене, повръщане, замаяност и сънливост.

Лечение: симптоматично, без специфичен антидот.

специални инструкции

Преди започване на лечение с Dufaston ® в случай на необичайно маточно кървене е необходимо да се установи причината за кървенето. При продължителна употреба на лекарството се препоръчват периодични прегледи от гинеколог, честотата на които се определя индивидуално, но поне веднъж на всеки шест месеца. През първите месеци от лечението за абнормно маточно кървене може да се появи пробивно кървене или зацапване. Ако пробивно кървене или зацапване се появи след определен период от приема на лекарството или продължи след курс на лечение, трябва да се консултирате с Вашия лекар и да проведете подходящ допълнителен преглед, ако е необходимо, да направите ендометриална биопсия, за да се изключат новообразувания в ендометриума.

В случай на предписване на дидрогестерон в комбинация с естрогени за целите на ХЗТ, трябва внимателно да прочетете противопоказанията и специалните инструкции, свързани с употребата на естрогени.

ХЗТ трябва да се предписва за лечение на симптоми на менопауза, които оказват неблагоприятно влияние върху качеството на живот на пациента. Съотношението полза / риск от ХЗТ трябва да се оценява ежегодно. Терапията трябва да продължи, докато потенциалната полза надвишава потенциалния риск.

Има ограничени данни за рисковете, свързани с ХЗТ при лечението на преждевременна менопауза. Поради ниския абсолютен риск при младите жени, съотношението полза / риск може да бъде по-благоприятно за тях, отколкото за по-възрастните жени..

Медицински преглед. Преди да започнете да използвате комбинация от дидрогестерон и естроген (за ХЗТ), трябва да се събере пълна индивидуална и фамилна анамнеза. Трябва да се извърши обективен преглед (включително преглед на тазовите органи и млечните жлези), за да се установят възможни противопоказания и състояния, изискващи предпазни мерки.

По време на лечението се препоръчва периодично да се проследява индивидуалната поносимост на ХЗТ. Пациентката трябва да бъде информирана за какви промени в млечните жлези трябва да информира своя лекар (вж. Рак на гърдата). Проучванията, които включват мамография, трябва да се извършват в съответствие с общоприетия скрининг, като се вземат предвид индивидуалните характеристики и клиничното представяне.

Ендометриална хиперплазия и рак. При жени с непокътната матка рискът от ендометриална хиперплазия и рак се увеличава при продължителна монотерапия с естроген.

Цикличното използване на прогестагени, включително дидрогестерон (за поне 12 дни от 28-дневен цикъл), или използването на последователен комбиниран режим на ХЗТ при жени със запазена матка може да предотврати повишен риск от ендометриална хиперплазия и рак с монотерапия с естроген.

Рак на млечната жлеза. Наличните данни показват, че рискът от рак на гърдата е повишен при жени, които са получавали ХЗТ с естроген-гестагенни лекарства и евентуално с монотерапия с естроген. Нивото на риска зависи от продължителността на ХЗТ. Резултатите от епидемиологичното проучване и проучването WHI (Study Health Initiative Study) потвърждават повишен риск от рак на гърдата при жени, приемащи лекарства, съдържащи комбинация от естроген и прогестерон като част от ХЗТ. Рискът се увеличава след около 3 години употреба, но се връща към средното ниво в рамките на няколко (обикновено 5) години след края на терапията.

Докато приемате лекарства за ХЗТ, особено при комбинирана терапия с естрогени и прогестагени, може да има увеличение на плътността на гръдната тъкан по време на мамография, което може да усложни диагнозата на рак на гърдата.

Рак на яйчниците. Ракът на яйчниците е много по-рядко срещан от рака на гърдата. Епидемиологичните данни, получени от мащабен мета-анализ, показват леко повишаване на риска при жените, получаващи ХЗТ под формата на монотерапия с естроген или комбинирана терапия с естрогени и прогестагени. Увеличаването на този риск става очевидно с продължителността на терапията за повече от 5 години и след нейното прекратяване рискът постепенно намалява с течение на времето. Резултатите от редица други изследвания, вкл. WHI, показват, че комбинираната ХЗТ е свързана с подобен или малко по-нисък риск от рак на яйчниците.

VTE. ХЗТ се свързва с 1,3-3 пъти увеличение на риска от ВТЕ; DVT или PE. Вероятността е най-висока през първата година на ХЗТ, отколкото през следващите години. Пациентите с диагностицирана тромбофилия имат повишен риск от развитие на ВТЕ, а ХЗТ може да увеличи риска. Поради тази причина ХЗТ е противопоказан при такива пациенти..

Рисковите фактори за ВТЕ включват прием на естроген, напреднала възраст, тежка операция, продължително обездвижване, затлъстяване (ИТМ над 30 kg / m 2), бременност, пуерпериум, системен лупус еритематозус и рак. Няма еднозначни данни за възможната роля на разширените вени в развитието на ВТЕ.

Ако е необходимо продължително обездвижване след хирургични интервенции, трябва да спрете приема на лекарства за ХЗТ 4-6 седмици преди операцията, възобновяването на приема на лекарството е възможно, след като двигателната активност на жената е напълно възстановена.

На жени без анамнеза за случаи на ВТЕ, но с индикация за наличие на фамилна анамнеза за тромбоза в млада възраст при най-близките роднини, след подробно консултиране относно възможни ограничения и недостатъци на терапията, може да се предложи скрининг (по време на скрининга се открива само част от наследствени дефекти на хемостатичната система).

Ако при членове на семейството се открие тромбофилия, свързана с тромбоза, или ако има тежък дефект (например липса на антитромбин III, протеин С, протеин S или комбинация от дефекти), ХЗТ е противопоказан.

Ако пациентът приема антикоагуланти, е необходимо внимателно да се преценят ползите / рисковете от ХЗТ. До завършване на цялостната оценка на факторите за евентуално развитие на тромбоемболия или започване на антикоагулантна терапия, лекарства за ХЗТ не се предписват. Ако след започване на терапията се развие тромбоза, ХЗТ трябва да бъде отменено.

Спешна нужда от консултация с лекар в случай на някой от симптомите, показващи възможна тромбоемболия (болезненост или подуване на долните крайници, внезапна болка в гърдите, задух, замъглено зрение).

Ишемична болест на сърцето (ИБС). Данните, получени в рандомизирани контролирани проучвания, не показват защитен ефект срещу развитието на миокарден инфаркт при жени със и без коронарна артериална болест, получаващи ХЗТ под формата на комбинирана терапия с естрогени и прогестагени или монотерапия с естроген.

Относителният риск от развитие на коронарна артериална болест леко се увеличава по време на комбинирана ХЗТ. Абсолютният риск от ИБС зависи от възрастта. Броят на случаите на исхемична болест на сърцето на фона на употребата на ХЗТ е по-малък при здрави жени на възраст, близка до началото на естествената менопауза, но се увеличава през следващите години.

Исхемичен инсулт. Комбинираната терапия само с естрогени и прогестагени или естрогени е свързана с 1,5 пъти повишен риск от исхемичен инсулт. Относителният риск не се променя с възрастта и не зависи от времето на менопаузата. Честотата на инсулта обаче варира в зависимост от възрастта и общият риск от инсулт при жените, получаващи ХЗТ, ще нараства с възрастта..

Помощни вещества. Лекарството съдържа лактоза монохидрат. Пациенти с редки наследствени заболявания като непоносимост към галактоза, дефицит на лактаза или синдром на глюкозо-галактозна малабсорбция не трябва да приемат лекарството.

Влияние върху способността за управление на превозни средства и механизми. Duphaston® има незначителен ефект върху способността за шофиране на превозни средства и механизми. Трябва да се внимава при шофиране на превозни средства и механизми, като се има предвид възможността от нежелани реакции от страна на нервната система (лека сънливост и / или замаяност, особено в първите часове на прием).

Формуляр за освобождаване

Филмирани таблетки, 10 mg. 20 раздел. в блистер от PVC фолио и алуминиево фолио. 1 бл. поставени в опаковка от картон. Таблица 14 в блистер от PVC фолио и алуминиево фолио. 2, 6 или 8 бл. поставени в картонена кутия.

Производител

Abbott Biologicals B.V., Veerweg 12, 8121 AA Olst, Холандия или VEROPHARM JSC, 308013, Русия, Белгород, ул. Работещ, 14.

Юридическото лице, на чието име е издадено удостоверението за регистрация. Abbott Healthcare Products B.V., S.D. Van Houtenlaan 36, NL-1381 JV Weesp, Холандия.

Опаковчик, издаващ контрол на качеството. Abbott Biologicals B.V., Veerweg 12, 8121 AA Olst, Холандия или VEROPHARM JSC, 308013, Русия, Белгород, ул. Работещ, 14.

Организация, която приема претенции на клиенти. LLC "Abbott Laboratories" 125171, Русия, Москва, Ленинградско sh., 16 A, бл. 1.

Тел.: (495) 258-42-80; факс: (495) 258-42-81.

Дюфастон

Състав

Според анотацията Duphaston съдържа активната съставка дидрогестерон, както и спомагателни вещества: царевично нишесте, лактоза монохидрат, метилхидроксипропил целулоза, багрило, магнезиев стеарат, безводен колоиден силициев диоксид.

Формуляр за освобождаване

Продуктът се произвежда под формата на таблетки 10 mg № 10 от двойно изпъкнала, кръгла форма. Белите таблетки имат скосени ръбове, те са покрити с черупка. От едната страна на таблетката има гравиране "S" над маркировката "6", от другата страна има рискове и знак "155" от двете страни. Общо блистерът съдържа 20 таблетки, като един блистер се поставя в картонена кутия.

фармакологичен ефект

Активната съставка на лекарството дидрогестерон е аналог на естествения прогестерон. Duphaston е хормонално лекарство.

Под въздействието на това лекарство термогенезата не се нарушава в тялото на жената, поради което може да се измери базалната температура, за да се определи овулацията. Агентът няма ефект върху метаболитните процеси в организма, върху чернодробната функция. Дидрогестеронът по свойства и структура е много подобен на естествения прогестерон. Лекарството обаче не провокира проявите на онези странични ефекти, които се появяват при прием на редица синтетични прогестерони. Уикипедия посочва, че този агент няма андрогенен, естрогенен, анаболен, термогенен, кортикоиден ефект. Като компонент на хормонозаместителната терапия по време на менопаузата, лекарствата осигуряват положителен ефект на естрогените върху липидния профил на женската кръв. Но ако естрогените имат отрицателен ефект върху процеса на коагулация на кръвта, тогава дидрогестеронът няма ефект върху коагулацията.

Когато се приема през устата, се отбелязва селективен ефект на дидрогестерон върху ендометриума, който помага да се предотврати високият риск от ендометриална хиперплазия или канцерогенеза, провокирани от повишено производство на естроген. Лекарството няма контрацептивен ефект. В хода на лечението лекарството не повлиява овулацията. Когато вземете средствата, периодът ви също продължава в обичайния цикъл. Жената може да забременее с дидрогестерон и да поддържа бременността по време на лечението с лекарството, тъй като няма отрицателен ефект върху плода по време на лечението. Има селективен ефект върху прогестиновите рецептори на лигавицата на матката. Фоликулът не влияе на овулацията. Няма мъжествен и вирилизиращ ефект.

Тъй като естествен хормон, дидрогестерон намалява нивото на възбудимост на миометриума, под негово влияние намалява контрактилната активност на матката. Отговорът на въпроса дали това лекарство влияе върху теглото е еднозначен: приемът на Дюфастон не допринася за напълняването на излишни килограми.

По този начин дидрогестеронът намалява ефекта на естествените естрогени върху тялото, поради което се използва успешно при безплодие, с ПМС, повтарящи се спонтанни аборти, с менопауза, при жени, които вече са имали замразена бременност и т.н..

Фармакокинетика и фармакодинамика

След перорално приложение дидрогестеронът се абсорбира бързо от стомашно-чревния тракт, след 2 часа се отбелязва най-високата концентрация на активния компонент в кръвта. Степента на свързване с кръвните протеини е 97%. 56-79% се екскретира от тялото чрез бъбреците, около 85% се екскретира от тялото на ден след поглъщане, целият процес на екскреция е напълно завършен след 72 часа. Метаболитите присъстват в урината, главно под формата на конюгати на глюкуронова киселина.

Няма данни за промени във фармакокинетиката и фармакодинамиката на активния компонент при хора, страдащи от бъбречно заболяване. Не се натрупва.

Показания за употреба

От това, което се предписват таблетки Duphaston, зависи от диагнозата и схемата на лечение, която се определя от лекаря.

Понастоящем се определят следните показания за употребата на лекарството:

 • Липса на прогестерон в организма (с безплодие, свързано с дефицит на лутеалната фаза, със заплаха от спонтанен аборт или обичайна загуба на плода, с дисменорея, нарушения в месечния цикъл, аменорея с вторичен генезис).
 • Като част от хормонозаместителна терапия (по време на менопаузата се използва за неутрализиране на пролиферативния ефект на естрогените върху лигавицата на матката с използването на естрогени; с хирургична кастрация).

По този начин, хапчета се предписват при дисфункционално маточно кървене, с поликистозни яйчници, с киста на жълтото тяло, с ендометрит, с миома на матката.

От това какво е предписано лекарството, кога е предписано и каква трябва да бъде дозировката, трябва да попитате Вашия лекар.

Противопоказания

Има противопоказания за прием на лекарството Duphaston.

На първо място, не можете да пиете хапчета с висока чувствителност към дидрогестерон или към други компоненти на лекарството, тъй като това може да навреди на тялото на жената.

Хапчета за предпазливост се предписват на жени, които преди това са страдали от сърбеж по време на бременност.

Няма данни за отрицателния ефект на дидрогестерона върху хора, страдащи от хронична бъбречна недостатъчност.

Странични ефекти на Duphaston

В процеса на приемане могат да се отбележат някои странични ефекти на Dufaston:

 • имунна система: свръхчувствителност (много рядко);
 • хематопоетична система: хемолитична анемия (единични случаи);
 • нервна система: мигрена, главоболие;
 • хепатобилиарна система: леки чернодробни дисфункции, при които могат да се появят слабост, жълтеница, коремна болка;
 • репродуктивна система: пробивно кървене при прием (рядко), предотвратено чрез увеличаване на дозата на лекарството; чувствителността на млечните жлези може да се увеличи;
 • подкожна тъкан, кожа: сърбеж, уртикария (рядко), оток на Квинке (много рядко);
 • общи нарушения: периферен оток (много рядко).

Ако се появи някой от изброените симптоми, трябва да уведомите Вашия лекар, че се появява такъв страничен ефект.

Инструкции за употреба на Duphaston (Начин и дозировка)

Лекарството се предписва индивидуално, както при планиране на бременност, така и при гинекологични заболявания. Няма значение как го приемате, преди или след хранене..

Duphaston таблетки, инструкции за употреба

Посочените схеми за приемане са само ориентировъчни. За да предпише режим на терапия, за да определи колко дълго могат да се приемат таблетките, лекарят трябва да вземе предвид симптомите на заболяването, фазите на месечния цикъл. Дневната доза на лекарството трябва да бъде разделена на 2-3 дози, трябва да пиете таблетките на равни интервали.

Duphaston за ендометриоза се предписва в доза от 10 mg дидрогестерон 2 или 3 пъти на ден. Как да приемате Duphaston за ендометриоза зависи от лекарското предписание. Трябва да приемате лекарството от 5 до 25 дни от цикъла или да го правите без прекъсване. Трябва да се има предвид, че само лекуващият лекар може да предпише Duphaston за ендометриоза. Прегледите на лекарите в Интернет или на всеки медицински форум с информация за лечението трябва да се приемат само като информация за преглед.

Duphaston за зачеване с безплодие на прогестерон генезис се предписва от 11 до 25 дни от месечния цикъл. Как да приемате Duphaston за зачеване, определено трябва да попитате специалист. Като правило приемът продължава 3-6 месеца. Как да приемате Duphaston, за да забременеете, колко трябва да пиете, за да забременеете, зависи от диагнозата на жената, индивидуалните характеристики на тялото й.

Ако има забавяне след приема на хапчетата и се появят други признаци на бременност, докато приемате лекарството, лечението трябва да продължи, докато дозата трябва да бъде равна на предписаната при обичайната загуба на бременност.

Ако жената има заплаха от спонтанен аборт или обичайна загуба на бременност, препоръчително е да се използва лекарството само ако има ясни доказателства за ендогенен дефицит на прогестерон. На жените с заплашен аборт се показва еднократна доза от 40 mg дидрогестерон, след което в рамките на една седмица трябва да приемате 10 mg на всеки 8 часа. Освен това дозата постепенно се намалява. Но ако има опасност от прекъсване на бременността отново, дозата се увеличава. Прилагането може да се практикува до 20-та седмица от бременността. Но по-точно лекарят индивидуално ще ви посъветва коя седмица да приемате хапчета по време на бременност..

Как да приемате в случай на заплаха от спонтанен аборт в ранните етапи, лекарят определя индивидуално. Като правило, при обичайни спонтанни аборти на етапа на планиране на бременността, Dufaston се приема от 11 до 25 дни от цикъла, при условие че е настъпило зачеване, жената продължава да получава същата доза. Освен това, след 20 седмици от бременността, дозата трябва постепенно да се намалява..

На жени с ПМС се предписват таблетки от 10 mg от 11 до 25 дни, лечението продължава от 3 до 6 месеца.

Duphaston със забавяне на менструацията, с нередовен цикъл и други менструални нередности се предписва от 11 до 25 цикъла, 2 пъти на ден, 20 mg. Как да предизвикате менструация с Dufaston зависи от диагнозата на жената. Лекарят предписва лекарство за нередовен цикъл, определя как да приема Dufaston, за да предизвика менструация, колко да пие, за да предизвика менструация. Дали е възможно да се предизвика менструация с аменорея зависи от правилността на лечението. Като правило приемането на Duphaston в този случай се комбинира с приема на естрогени. Това лечение трябва да се практикува поне три месечни цикъла..

В случай на дисфункционално кървене, лекарството се предписва 10 mg два пъти дневно в продължение на 5-7 дни, комбинирайки приема с 0,05 mg етинил естрадиол. За да се предотврати развитието на кървене, се предписват таблетки от 10 mg в периода от 11 до 25 дни на менструация. Приемът се комбинира с 0,05 mg етинилестрадиол (1 път на ден).

При необходимост се използва хормонозаместителна терапия в комбинация с естрогени. Непрекъснатото лечение включва прием на 10 mg от лекарството в продължение на 14 дни по време на всеки месечен цикъл. Ако е необходимо, дозата може да се увеличи до 20 mg на ден..

Как да приемате Duphaston с ендометриална хиперплазия зависи от това какви други лекарства предписва лекарят за лечение. По правило лечението на ендометриална хиперплазия включва прием на лекарството в доза от 10 mg от 16 до 25 дни от цикъла.

Как да приемате Дюфастон с киста на яйчника зависи и от назначаването на специалист. При киста на яйчника лечението трябва да продължи най-малко 3 месеца.

Лечението на фоликуларна киста на яйчника включва назначаването на 10 mg от лекарството 2 пъти на ден. Подобна доза на ден се предписва, ако се лекува дисфункция на яйчниците, както и ако се диагностицират мултифоликуларни яйчници.

Ако една жена е пропуснала хапче Duphaston, тогава не трябва да се приема допълнителна доза. Трябва да продължите да приемате със следващото хапче. За удобство можете да преброите колко таблетки са останали в опаковката на Dufaston и да наблюдавате редовността на приема.

При всяка диагноза Дюфастон не трябва да започва да пие без лекарско предписание..

Предозиране

Няма информация за предозиране на наркотици. Ако висока доза е приета случайно и пациентът има дискомфорт или гадене от хапчетата, стомахът трябва да се промие и да се проведе симптоматична терапия.

Взаимодействие

С едновременното приложение на индуктори на микрозомални чернодробни ензими (Рифампицин, Фенобарбитал) е възможно да се ускори метаболизмът на дидрогестерон и да се намали ефектът.

Няма данни за несъвместимост с други лекарства.

Duphaston и Proginova могат да се предписват паралелно, най-често при планиране на бременност. Прогинова - естрогенно лекарство.

Dyufaston и Klostilbegit се предписват в комбинация за лечение на безплодие. Клостилбегит е нестероиден антиестроген, който стимулира овулацията.

Borovaya матка и Duphaston - съвместимостта на тези лекарства е противоречива. Има информация, че фитопрепаратът борна матка в комбинация с Duphaston може да провокира кървене.

Условия за продажба

Аптеките се продават по рецепта, на пациентите може да се изписва рецепта на латиница.

Условия за съхранение

Производителят предвижда таблетките да се съхраняват при температура не по-висока от 30 ° C, на сухо място.

Срок на годност

5 години. След този период не кандидатствайте.

специални инструкции

Ако Dufaston се използва в комбинация с естрогени, трябва да се внимава при пациенти, страдащи от съдови заболявания, сърдечни, бъбречни заболявания, захарен диабет, епилепсия, мигрена. Също така внимателно се предписва при чернодробни заболявания..

Ако на жената е предписано лекарство с цел хормонозаместителна терапия, преди започване трябва да се извършат редица изследвания, а по-късно трябва да се извършват редовно мамографски изследвания. Важно е да се вземат предвид всички противопоказания. Лекарят трябва ясно да проучи историята на пациента. По време на ХЗТ поносимостта на такова лечение трябва да се следи на редовни интервали. Съществува възможност за пробивно кървене през първите месеци от терапията. Ако такова кървене се появи и след курса на лечение, жената трябва да се подложи на ендометриална биопсия, за да се изключат злокачествените процеси.

Duphaston не трябва да се приема от тези, които страдат от лактаза, дефицит на галактоза или синдром на малабсорбция.

Не засяга способността за шофиране или работа с прецизни механизми.

Ако отделянето се появява редовно, когато приемате хапчета, трябва да уведомите Вашия лекар за това.

Тъй като Duphaston е синтетичен прогестерон, той може да замести естествения хормон прогестерон, за който Duphaston се предписва за бременни жени, както и за жени по време на планиране на бременността. Как да пиете Duphaston, за да забременеете, се определя от лекуващия лекар. На въпрос дали това лекарство потиска овулацията, експертите недвусмислено отговарят отрицателно. Как това лекарство влияе на овулацията зависи от честотата и продължителността на приложението му..

Често жените се интересуват дали дадено лекарство може да причини забавяне на менструацията или как да пият, за да предизвикат менструация. Трябва да се разбере, че регулирането на менструацията се осигурява от производството на естрогени и прогестерон в организма. Често жената отбелязва, че нейният период не е започнал, ако има липса на прогестерон в организма. Ако яйчниците не произвеждат достатъчно прогестерон по някаква причина, се предписва курс на Dufaston. Ако периодът ви не настъпи след прием на Duphaston, трябва да направите тест за бременност. При условие, че няма периоди след прекратяване на лечението и жената не е бременна, тя определено трябва да се консултира с лекар. Причината за оскъдни периоди след лекарството може да бъде липса на естроген, късна овулация, промени в матката.

Трябва да се има предвид, че докато практикувате приема на Дюфастон, за да наричате менструация „за удобство“, без предварително предписание от лекар, жената, въпреки че причинява менструация, рискува да наруши функциите на хормоналната система. В резултат на това, след неконтролирано лечение, жената понякога се оплаква, че има тежки менструации след прием на хапчета или че периодите й продължават дълго време.

Следователно отговорът на въпроса дали е възможно да приемате Дуфастон без лекарско предписание е еднозначен: това не трябва да се прави.

Друг въпрос, който интересува жените: стават ли по-добри от Duphaston? А именно, напълнява ли от него при продължителна употреба? Тъй като активното вещество на лекарството е синтетичен прогестерон, експертите отговарят отрицателно, когато ги питат дали се напълняват от него..

Аналозите на Дюфастън

Всеки заместител на Duphaston трябва да бъде одобрен от лекуващия лекар. Начинът, по който това лекарство може да бъде заменено, зависи от диагнозата на пациента и индивидуалния ход на заболяването. Аналог в състава е лекарството Prajisan, други лекарства с подобен ефект са Utrozhestan, прогестерон в ампули и др. Цената на аналозите на Dufaston може да е малко по-ниска.

Utrozhestan или Dyufaston - което е по-добре?

Сравнението на тези лекарства показва, че и двете лекарства имат сходни показания за употреба. Но не е трудно да се определи каква е разликата: съставът на Utrozhestan, за разлика от Duphaston, съдържа естествен прогестерон от растителни суровини. Кое е по-добре - Duphaston или Utrozhestan - по време на бременност, може да се определи само индивидуално. Но Utrozhestan има и седативен ефект върху тялото. Понякога и двете лекарства се дават едновременно по време на бременност.

Кое е по-добре: Dyufaston или Norkolut?

Norkolut се използва и в гинекологията. Той обаче има различна активна съставка - норетистерон. Това е по-евтино лекарство, но човек може да избере едно или друго лекарство само след консултация с лекар.

Пражисан или Дюфастон - което е по-добре?

Prajisan е хормонално лекарство, аналог на Duphaston. Той има подобни показания, но цената му е по-ниска. Но все пак лекарите не препоръчват сами да вземат решение за замяна на средства.

За деца

Децата не са назначени. Може да се практикува предписване на лекарството на юноши с нарушения на месечния цикъл. Как да приемате тези хапчета в случай на нарушение на цикъла при момичета, лекарят определя индивидуално. След консултация той определя дали е възможно да се пие лекарството по време на менструация и дали е препоръчително да се направи.

Дюфастон и алкохол

Тъй като лекарството често трябва да се пие за дълъг период, много жени се интересуват дали е възможно да се пие алкохол, докато приемате Duphaston. Няма информация за това в инструкциите за лекарството. В същото време много отзиви сочат, че алкохолът се е консумирал в малки количества. Лекарите обаче предупреждават, че комбинацията от алкохол и хормонални лекарства може да повлияе отрицателно на хормоналните нива, функцията на черния дроб и да провокира други негативни явления. Освен това ефективността на продукта в комбинация с алкохол е значително намалена. За забременелите с Duphaston алкохолът е категорично противопоказан..

Дюфастон по време на бременност и кърмене

Инструкцията показва, че лекарството може да се пие по време на бременност. Приемането на хапчета по време на бременност е възможно по-рано, за да се предотврати спонтанен аборт. Следователно Duphaston по време на ранна бременност се предписва на жени, които преди това са претърпели обичайния аборт или са имали замразена бременност. Но като правило лекарят препоръчва приемането на Dufaston на такива пациенти при планиране на бременност. Дали е възможно да се пие лекарството, колко да се приема и как да се приема Duphaston при планиране на бременност, лекарят определя, след като жената се изследва за прогестерон. В процеса на обсъждане на лекарството Duphaston по време на бременност, прегледите на лекарите показват, че това лекарство трябва да се предписва само след цялостен и задълбочен преглед на пациента.

Като правило, по време на планирането на бременността, лекарството се приема в продължение на 3-6 месеца. Трябва да пиете лекарството от 11 до 25 дни. Но тази схема е подходяща само за жени, които имат месечен цикъл от 28 дни. Колко да пиете лекарства с различна продължителност на цикъла, лекарят ще ви каже.

Също така е важно да знаете как да спрете това лекарство по време на бременност. При условие че бременността е настъпила по време на прием на хапчета, Duphaston трябва да се приема допълнително. По време на периода на бременността дозировката е 20 mg от лекарството на ден (за две дози). Също така трябва да се вземе предвид как правилно да се анулира Dufaston по време на бременност. Задължително е да се консултирате с лекар как да намалите дозата и до коя седмица се пият хапчетата. Схемата за отмяна на бременността включва прием на лекарството до 20-та седмица от бременността, но понякога времето за приемане на лекарството зависи от индивидуалното здравословно състояние на бъдещата майка. Някои жени се съветват да се откажат още от 16 седмици. Но във всеки случай само гинеколог трябва да препоръча подробно как да се отмени Duphaston по време на бременност. Не можете да следвате съветите, които другите жени пишат във форумите или в отзивите за инструмента. След прием и след прекратяване на лечението е важно редовно да се наблюдава състоянието на жената. По време на бременност, в някои случаи, Duphaston и Proginova се предписват едновременно.

Често бременните жени се интересуват от това как Duphaston влияе върху организма като цяло, по-специално дали се възстановяват от него. Трябва да се отбележи, че наддаването на тегло по време на бременност е физиологичен процес, не е свързано с приема на хапчета.

Отзиви за Duphaston

Жените, приемащи хормонални хапчета Duphaston, оставят отзивите в повечето случаи положителни. В мрежата често се отбелязва, че лекарството помага да забременеете, тоест увеличава вероятността от зачеване.

Отзивите за Duphaston при планиране на бременност показват, че ако следвате режима и под наблюдението на лекарите, можете да получите желания резултат. Дали обаче това лекарство помага да забременеете с безплодие, зависи и от това дали диагнозата е поставена правилно. Жените също пишат по форуми, че лекарството може значително да облекчи симптомите на менопаузата..

Има и много положителни отзиви за употребата на лекарството за ендометриоза, с киста, с поликистозни яйчници, с киста на яйчниците и др. Лекарството често се предписва в комбинация (например с лекарството на Прогинов и др.).

Жените, които са практикували лечение на ендометриоза и други заболявания с Dufaston, понякога пишат за странични ефекти. Най-често, когато приемат хапчета, пациентите имат следните нежелани реакции: гадене, диария, коремна болка, обща слабост, както и наднормено тегло.

Много пациенти, приемащи хапчета по време на бременност, успяха да раждат здрави бебета. Отзивите за Duphaston в нарушение на цикъла в повечето случаи показват, че след курс на прием на хапчета месечният цикъл се стабилизира. Също така, често има положителни отзиви за Duphaston със забавяне на менструацията. Duphaston също често се обсъжда от експерти в мрежата. Прегледите на лекари с миома и други заболявания на гинекологичния профил показват, че експертите считат това лекарство за ефективно.

Наред с други неща, мрежата често обсъжда дали Duphaston е хормонален или не. Пациентите задават въпроси дали хапчетата са хормонални или не и специалисти. Има много отзиви от тези, които са помогнали за забременяване, като са взели хапчета. Във форумите жените обсъждат дали е възможно да забременеете, докато приемате лекарството, дали влияе върху овулацията, по-специално потиска овулацията или не. Често има описания на отделни ситуации, например: „Пия лекарството, но няма месечни периоди“.

По отношение на приема на лекарството при жени възникват много въпроси, които те задават на специалисти в мрежата. Често се пита дали е възможно да се приема Дюфастон по време на менструация, дали приемът му влияе върху нивото на hCG, възможно ли е да се възстанови от него.

Цената на Dufaston къде да купя

Цената на таблетките Dufaston е средно 520-800 рубли. Можете да купите Duphaston в аптека в Москва с лекарско предписание. Колко струва Duphaston в аптеките в Новосибирск, Омск, Самара зависи от мястото на продажба, но средно цената на лекарството е същата. В аптека Ozerki цената на лекарството е средно 550 рубли.

Цената на Dyufaston в аптека в Харков не се различава от цената в други градове (Киев, Одеса, Запорожие, Днепропетровск и др.). Средно в Украйна цената на лекарството Duphaston 10 mg (опаковка от 20 бр.) - 390 гривна.