Медицински портал за здраве и красота

Дюфастон при планиране на бременност - показания и режим на дозиране, дозировка, странични ефекти и цена

Голям брой момичета и жени, които искат да забременеят, са изправени пред трудности при зачеването. Често тези проблеми са причинени от хормонални нарушения, които могат да бъдат коригирани чрез специални лекарства. Един от тях е Duphaston, който помага за нормализиране на баланса на прогестерона, възстановяване на менструалния цикъл, овулация и забременяване..

Показания за прием на Duphaston

Лекарите предписват Duphaston при планиране на бременност, ако проблемите със зачеването са причинени от липса на прогестерон. Понякога лекарството не се отменя до третия триместър, когато се образува плацентата. Лекарството е безопасно за бременна жена и бебе, не повлиява съсирването на кръвта и функцията на черния дроб. Други показания за употребата на лекарството:

 • безплодие;
 • риск от спонтанен аборт;
 • ендометриоза;
 • маточно кървене;
 • нередност на цикъла, болезнени периоди;
 • аменорея.

Механизмът на действие на Дюфастон

Активното вещество на Duphaston при планиране на бременност е синтезиран дихидрогестерон, който по своя молекулен състав, химични и фармакологични свойства е подобен на естествения прогестерон. Компонентът не е производно на тестостерон, поради което няма страничните ефекти, присъщи на синтетичните андрогенни гестагени.

Веществото не проявява естрогенна, анаболна, термогенна, андрогенна и глюкокортикоидна активност по отношение на маточните мускули. Той принадлежи към прогестагенните компоненти и е част от хормонозаместителната терапия в менопаузата, поддържайки благоприятния ефект на естрогените по отношение на мазнините. За разлика от естрогените, които влияят отрицателно на кръвосъсирването, дихидрогестеронът не променя показателите за коагулация, въглехидратния метаболизъм.

Таблетките се приемат през устата, селективно въздействат върху ендометриума, предотвратявайки повишения риск от развитие на хиперплазия или канцерогенеза, при условие че има излишък на естроген. Лекарството няма контрацептивен ефект, не потиска овулацията и не нарушава менструалната функция. Това му позволява да увеличи шансовете за зачеване и поддържане на бременност, да увеличи производството на млечна секреция и да нормализира лактацията..

След приема на таблетките дидрогестерон се абсорбира от стомаха, достига максимална концентрация след два часа и се свързва с плазмените протеини с 97%. Метаболизмът на компонентите се осъществява в черния дроб чрез хидроксилиране. Конюгатите се екскретират с урината, след като се екскретират 24% 85% от приетата доза. В случай на нарушена бъбречна функция, няма забавяне на активното вещество.

Метод за приемане на Duphaston при планиране на бременност

Ако една жена е безплодна поради липса на производство на прогестерон, Duphaston се приема на 14-25 дни от цикъла, по една таблетка 10 mg веднъж дневно. Помага при планирането на бременността и увеличава шансовете за зачеване. Курсът продължава 6 последователни цикъла за стимулиране на яйцеклетката, след успешно зачеване лекарството продължава още три месеца. Други патологии изискват собствен начин на употреба и дозировка:

 1. При предменструален синдром и нередности в критичните дни, лекарството се приема на 11-25 дни от цикъла, 10 mg два пъти дневно.
 2. Дисменорея (лека менструация) - на 5-25 дни, 10 mg два пъти дневно.
 3. Аменорея - на 11-25 дни, 10 mg два пъти дневно заедно с естрогенна терапия.
 4. Ендометриоза - в продължение на 5-25 дни, 10 mg три пъти на ден.
 5. Маточно кървене - седем дни подред, 10 mg два пъти дневно.

След достигане на бременност, Duphaston се приема, ако жената има повишен тонус на матката, съществува риск от спонтанен аборт на ембриона. Невъзможно е рязко да се отмени употребата на хапчета, защото това ще доведе до колебания в съдържанието на хормона и негативни реакции, влошаване на благосъстоянието на жената. Отмяната на терапията продължава 2-3 седмици. След раждането Duphaston не може да се приема, тъй като той прониква в кърмата, а оттам и в тялото на детето.

Ако дозата на лекарството се увеличи твърде много, може да започне пробивно маточно кървене. Когато продължат след прекратяване на лечението, трябва да се направи биопсия на ендометриума, за да се изключи развитието на рак. Преди започване на терапията, при планиране на бременност, пациентите трябва да преминат цялостен преглед на тялото, да вземат предвид противопоказанията и предупрежденията, ако Duphaston се приема едновременно с естрогени.

Не можете да предписвате лекарството на хора с непоносимост към лактоза, лактазна недостатъчност и глюкозо-галактозна малабсорбция, тъй като продуктът съдържа лактоза монохидрат. Използването на Duphaston при планиране на зачеването не намалява скоростта на реакциите и не забавя концентрацията на внимание при шофиране на транспорт и опасни механизми.

Странични ефекти и противопоказания

Невъзможно е да се вземе лекарството за планиране на бременност в случай на свръхчувствителност към компонентите. Предписва се с повишено внимание при анамнеза за сърбеж по време на предишна бременност. Страничните ефекти от приема на Duphaston са:

 • хемолитична анемия;
 • свръхчувствителност;
 • главоболие, мигрена;
 • дисфункция на черния дроб, бъбреците, панкреаса, жълтеница;
 • неразположение, слабост, замаяност;
 • коремна болка, гадене;
 • пробивно маточно кървене;
 • свръхчувствителност на млечните жлези;
 • алергии, кожен обрив, сърбеж, уртикария, оток на Квинке;
 • периферен оток.

Съвместимост с лекарства

Когато планирате бременност, Duphaston може да се комбинира с други лекарства. Някои комбинации са забранени. Инструкциите посочват комбинации:

 1. Ефективността на лекарството се намалява от индуктори на чернодробни микрозомни ензими, фенобарбитал, рифампицин. Те ускоряват метаболизма на дидрогестерона.
 2. Можете да приемате Прогинова и Дюфастон едновременно. Първият е естрогенно лекарство, което има седативен ефект.
 3. За лечение на безплодие можете изчерпателно да предпишете Dufaston и нестероиден антиестроген, който стимулира овулацията, Clostilbegit, фолиева киселина, Curantil, витамини.
 4. Съвместимостта на лекарството с билкови лекарства на основата на борната матка остава противоречива. Има предположения, че тази комбинация може да причини кървене с различни размери, свиване на матката.

Аналозите на Дюфастън

Най-известният аналог на Duphaston при планиране на бременност е Utrozhestan, което увеличава шансовете за зачеване. Той съдържа растителен прогестерон, който е еднакво ефективен и ефикасен. Разликата между лекарствата е, че Dufaston е синтетичен агент, а Utrozhestan е естествен. Последните могат да се пият през устата и да се използват за интравагинално приложение, което ще предотврати развитието на алергични реакции, токсикоза, ще усили седативния ефект и ще доведе до стабилизиране на менструацията..

Цена за Dufaston

Можете да си купите таблетки Dufaston, когато планирате бременност по лекарско предписание в Интернет или аптечните вериги. Цената зависи от броя на таблетките в опаковката. Приблизителни цени на продукта и неговия аналог в Москва:

Дюфастон при планиране на бременност

Прием на дуфастон при планиране на бременност: показания, дозировки

Duphaston, когато планира бременност, може да бъде предписан от лекарите в някои случаи. Разбира се, това не са витамини, които всеки да пие. И това лекарство е достатъчно сериозно, за да се приема просто за профилактика поради предишен спонтанен аборт. И се препоръчва да се приема дуфастон при планиране на бременност, ако жената е с диагноза безплодие (поне 1 година незащитена сексуална активност и липса на бременност). А причината за безплодието е недостатъчността на лутеалната фаза на менструалния цикъл..

Припомнете си, че менструалният цикъл има три фази. Първият е фоликуларен. Продължава около 14 дни от първия ден на менструалния цикъл. По време на тази фаза доминиращият фоликул узрява в яйчника на жената. Втората фаза е овулаторна. Всъщност това са тези 1-2 дни, когато настъпва овулация. Тази фаза се характеризира с рязко повишаване на лутеинизиращия хормон. Третата фаза е лутеалната (наричана още „секреторна“). Започва веднага след овулацията и продължава до началото на следващия менструален цикъл, т.е. преди менструацията. Продължителността на тази фаза е около 14 дни. В наши дни жълтото тяло функционира, което отделя хормони, необходими за поддържане на бременността. Ако бременността не е настъпила, жълтото тяло умира. Нивата на хормона спадат. Започва ежемесечно кървене.

Но не всички жени вървят по план. Понякога тялото се нуждае от помощ, за да поддържа бременност, тъй като произведените хормони не са достатъчни. Честа причина за неуспех в началото на бременността е липсата на прогестерон. И ако тя е надеждно установена като причина за безплодие, бременността може да бъде предписана при планиране на бременност или нейния по-често срещан аналог - дюфастон.

Самата жена може да подозира, че е неадекватна в лутеалната фаза, ако знае как правилно да измерва базалната температура и да изгражда графики. Липсата на прогестерон се доказва от ниска температура (под 37 градуса, разликата между меда във фази 1 и 2 от цикъла е по-малка от 0,4 градуса) през втората половина на менструалния цикъл. Освен това много кратката лутеална фаза (по-малко от 10 дни) е лош симптом. По лабораторен начин тази патология се открива при преминаване на анализ за прогестерон през втората половина на менструалния цикъл (той ще бъде намален). Опитен лекар по ултразвукова диагностика също може да постави тази диагноза, след като е забелязал някои ехографски характеристики (размер на жълтия цвят, структура на ендометриума и др.).

За това как да пиете диуфастон при планиране на бременност, можете да разберете от инструкциите за лекарството. Пише - 10 mg на ден от 14 до 25 дни от цикъла. И приемът трябва да продължи 6 месеца и след успешно зачеване. Възможно е обаче да има някои нюанси в това как да приемате дуфастон, когато планирате бременност. Не всяка жена овулира на 12-14-ия ден от менструалния цикъл и не се препоръчва да пиете лекарството преди овулацията, тъй като етапът на секреция на ендометриума ще дойде твърде рано и това може да повлияе неблагоприятно върху имплантирането на оплодено яйце. Duphaston, когато планира бременност, може да получи отрицателни отзиви от жени именно поради такива грешки при приемането му.

Понякога лекарството може да бъде предписано при наличие на други патологии. Например, дуфастон често се предписва при планиране на бременност с ендометриоза, друга патология, която провокира безплодие. Неприятните симптоми на заболяването се отстраняват, огнищата му регресират и жената забременява.

След зачеването в повечето случаи има смисъл да продължите да го приемате, тъй като дуфастонът по време на бременност помага значително да намали риска от ранен спонтанен аборт.

Инструкции, режим на дозиране и дозировка на Duphaston при планиране на бременност: защо се предписва преди зачеване на дете, помага ли да забременеете

Duphaston е медицински продукт от последно поколение като средство за безопасна бременност. Фармакологични свойства, предимства, недостатъци и характеристики на приложение.

Дюфастон при планиране на бременност

Репродуктивната система е една от най-сложните в организма. Външните фактори оказват силно влияние върху него: живот в мегаполис, неподходящо хранене, ежедневен стрес.

Тези моменти причиняват смущения в хормоналния фон и влияят негативно на половата функция на човек. Хормоналната регулация осигурява взаимодействието на органите на женската репродуктивна система, а нарушенията в нейната работа усложняват процеса на зачеване. Недостигът на хормони (в случая прогестерон) се компенсира от използването на съвременни лекарства.

Характеристики на лекарството

Дюфастон е мощно лекарство, чието активно вещество е дидрогестерон. Дидрогестеронът е синтетичен аналог на прогестерон, който е ефективен, когато се приема през устата. Показан е за нарушение на женската репродуктивна функция, свързано с липса на прогестерон - "хормон на бременността".

Лекарството прави възможно зачеването и ви позволява да носите дете, както и да решите редица други проблеми, свързани с хормонални нарушения. Изкуствените хормони попълват нивото на естествените хормони в кръвта, те са необходими на жената в подготовка за зачеване. Дидрогестеронът няма страничните ефекти, които са често срещани при повечето синтетични лекарства. Не засяга коагулационните процеси, въглехидратния метаболизъм и чернодробната функция. Терапевтичният ефект се постига без нарушаване на менструалната функция.

Цената обикновено е по-висока от тази на аналозите и започва от 459 рубли за опаковка от 20 таблетки и от 648 рубли за опаковка от 28 таблетки.

Аналози

Пълни аналози на активното вещество:

 • Дюфастън.
 • Дидрогестерон.

Аналози на фармацевтичната група:

Възможно ли е да се замени?

Дюфастон може да бъде заменен с продукти с действия, подобни на естествения прогестерон. Те се използват за лечение на подобни състояния. Решението за смяна на лекарството обаче се взема само от лекуващия лекар..

Съвместимост

Едновременната употреба на индуктори на чернодробни ензими, които намаляват концентрацията на лекарства (напр. Фенобарбитал, рифампицин) намалява лекарствения ефект на дидрогестерон.

Фармакологични свойства: за какво се предписва?

Лекарството се предписва при липса на естествен прогестерон в кръвта или като хормонозаместителна терапия.

Назначаване

Целта на изкуствения хормон е да замести липсата на прогестерон, произведен от надбъбречните жлези в тялото на жената. При достатъчно ниво бременността протича нормално..

А недостигът води до репродуктивни нарушения, които се проявяват в женско безплодие или спонтанен аборт. В такива случаи се предписват лекарства, които могат да постигнат баланс на хормоните..

Общоприето е, че Dufaston се назначава само на млади жени, които не могат да имат дете, но това не е така. Дидрогестеронът се използва активно в медицинската практика в условията на менопауза. Той неутрализира негативните ефекти от менопаузата, причинени от дисбаланс в хормоналните нива.

Ползи

Лекарството е синтетичен агент със свойства, идентични на естествения прогестерон. Следователно предимството му е отсъствието на странични ефекти, характерни за други подобни гестагенни лекарства. Не показва естрогенни, кортикостероидни, анаболни свойства, свързани с наличието на високи нива на мъжки хормони в женското тяло.

Дидрогестеронът не влияе на метаболитните процеси, той го отличава благоприятно сред своите аналози.

Освен това лекарството няма почти никакви противопоказания, а страничните ефекти са толкова малки, че може да се използва от почти всеки пациент като част от необходимата терапия..

Фармакологичната история на Duphaston и огромен брой клинични изпитвания показват честата му употреба в медицинската практика. Това показва ефективността на синтетичния хормон.

недостатъци

С тези положителни качества не забравяйте, че той все още е мощен хормонален агент и само лекуващият лекар го предписва, самолечението е неприемливо.

Един от недостатъците е невъзможността за рязко оттегляне на лекарството. Дозата се намалява постепенно за дълъг период от време, което причинява известни затруднения..

Потребителите също отбелязват висока цена и ако преценим, че отнема много време, това може да навреди на семейния бюджет..

Показания

Показанията за медикаментозно лечение включват нарушения в репродуктивната система на жените, свързани с дефицит в нивото на прогестерон в кръвта:

 • ендометриоза;
 • безплодие (във връзка с дефицит на прогестерон);
 • предишна замразена бременност;
 • риск от спонтанен аборт;
 • липса на менструация или смущения в цикъла;
 • вторична аменорея;
 • вагинално кървене.

Дидрогестерон се предписва на пациенти като хормонозаместителна терапия за менопаузата. С изчезването на функцията на яйчниците, лекарството стабилизира нивата на хормоните, като помага да се избегнат тежки симптоми на менопаузата:

 • намаляване (или спиране изцяло) на кръвоизливи;
 • избавяне от болката;
 • възстановяване на метаболизма.

Противопоказания

Основното противопоказание е индивидуалната непоносимост към компонентите на лекарството. Преди употреба проверете състава за наличие на алерген и, ако бъде открит, обсъдете с Вашия лекар как да замените Duphaston с друго лекарство..

Не използвайте лекарството при пациенти, страдащи от синдроми на Ротор или Дабин-Джонсън. Употребата на дидрогестерон е строго противопоказана при захарен диабет, бъбречни заболявания или заболявания на сърдечно-съдовата система.

Кратки инструкции за употреба

Таблетките се приемат през устата с вода. Препоръчително е да се придържате към определен график, например - прием всяка сутрин в 9 часа. Прекъсването или самокорекцията на дозата влияе негативно на организма.

Може да се използва при носене на дете, не се препоръчва да се приема по време на кърмене.

Условия за съхранение

Съхранявайте на сухо място при температура не по-висока от 30 ° С. Дръжте далеч от деца.

Предозиране

Случаи на предозиране не са установени, но не трябва да увеличавате дозата, предписана от лекаря, за да избегнете смущения в организма.

Странични ефекти

Пациентите отбелязват липсата на опасни странични ефекти. Но производителят посочва възможността за следните условия:

 • хемолитична анемия;
 • свръхчувствителност;
 • главоболие;
 • болка в корема;
 • нарушения в черния дроб;
 • алергии, изразени като сърбеж, обрив или копривна треска.

Някои жени изпитват пробивно маточно кървене, което може лесно да се елиминира чрез увеличаване на дозата на лекарството.

Как да пия, за да забременея по-късно

Жените, опитващи се да имат бебе, не търсят медицинска помощ и се опитват да отстранят проблема сами.

Това е коренно погрешно решение, неконтролираната употреба на лекарства води до репродуктивни нарушения.

Много по-трудно е да се лекуват такива последици и понякога е напълно невъзможно, следователно лекуващият лекар трябва да предпише лекарството..

Колко да пиете по време?

Лечението с хормонални агенти помага за решаването на проблема със спонтанен аборт, при условие че се спазва правилният режим на дозиране. Курсът е средно 6 месеца от момента на планиране на зачеването и продължава до около 20 гестационни седмици.

Имате ли нужда от подготовка?

Преди планирането на зачеването се изисква да се подложи на цялостен преглед, включващ тестовете, необходими за определяне на нивото на хормоните в кръвта на жената. Ако причината за безплодието е дефицит на прогестерон, тогава лекуващият лекар предписва терапия с Dufaston.

Дозировка

Дневната доза от 20 mg е разделена на 2 дози на ден, 1 таблетка (10 mg): сутрин и вечер.

Прием по време на овулация

Основната задача на приема на дидрогестерон е да се установи редовен менструален цикъл и началото на бременността. Приемът на лекарството по време на или преди овулацията нарушава фазите на менструалния цикъл и пречи на имплантирането на оплодена яйцеклетка.

Прием след овулация за зачеване

Когато целта на предписването на лекарството е да се получат дългоочакваните две ленти, лекарството се приема само в третата лутеална фаза на цикъла (непосредствено след овулацията). В наши дни жълтото тяло функционира, което отделя хормони, необходими за зачеването. Ако бременността не е настъпила, жълтото тяло умира и настъпва месечно кървене..

Схема за прием за един месец

Дидрогестеронът се приема от 14 до 25 дни от менструалния цикъл. Това обаче се отнася само за жени, чийто цикъл е 28 дни. Ако цикълът се отклонява нагоре / надолу или изобщо не е редовен, тогава специалистът предписва индивидуално медикаментозно лечение.

Ефектът на лекарството върху цикъла

Синтетичният хормон компенсира дефицита на прогестерон, нормализира менструалния цикъл и позволява на оплодената яйцеклетка да се прикрепи сигурно към стената на матката.

Отмяна

Само специалист може да реши да спре употребата на дидрогестерон. Внезапното оттегляне на лекарството ще доведе до рязко намаляване на прогестерона, това може да провокира отхвърлянето на яйцеклетката и в резултат на спонтанен аборт.

Към около 20 гестационни седмици плацентата в тялото на бъдещата майка вече самостоятелно се справя с необходимото производство на „хормона на бременността“ и по това време вече не се изисква медикаментозно лечение. Следователно лекарят постепенно намалява дозата на Duphaston в продължение на няколко седмици..

Как Duphaston влияе върху зачеването?

Липсата на прогестерон при жената прави невъзможно началото на бременността или провокира спонтанен аборт.

Помага ли за зачеването?

С помощта на Duphaston, по време на периода на планиране на бременността, лекарите коригират нивото на хормоните и правят възможно оплодената яйцеклетка да се прикрепи към стената на матката, т.е. процесът на зачеването настъпва. Дидрогестеронът помага за отпускане на мускулния слой на матката, предотвратява свиването му и по този начин отхвърля плода.

Възможно ли е да забременеете, докато приемате Duphaston

Лекарството не е контрацептив и за разлика от повечето хормонални агенти не потиска овулацията, което прави оплождането възможно.

Какво се случва, ако пиете по време на бременност?

Понякога употребата на Duphaston при носене на дете е просто необходима. Той навлиза в женското тяло, като попълва липсата на прогестерон, предотвратявайки спонтанни аборти в ранните етапи. Дидрогестеронът отпуска мускулния слой на матката, предотвратявайки нейното свиване. По този начин синтетичният хормон насърчава раждането на бебето и подготвя млечните жлези за лактация..

Ефективност по време на планирането на бременността

Дюфастон е доста силен хормонален агент, който, когато се използва правилно, ви позволява да изпитате радостта от майчинството. Възстановява функциите на женската репродуктивна система, нарушена поради дефицита на хормона прогестерон в кръвта. Струва си да се отбележи, че е безсмислено да се приема, ако патологиите не са свързани с дефицит на прогестерон..

Кога настъпва бременност след прием?

Ако следвате всички препоръки на водещия гинеколог и при липса на съпътстващи заболявания, можете да забременеете след 3 курса на лекарството.

Употребата на Dufaston помага на младите жени да подобрят менструалния цикъл, да получат и поддържат дългоочаквана бременност, а на по-възрастните жени - да се отърват от тежките симптоми на менопаузата. Но всичко това трябва да се извършва под наблюдението на лекар, в противен случай независимото и неконтролирано използване на лекарството ще доведе до хормонални смущения..

Прием на дуфастон при планиране на бременност: плюсове и минуси

Duphaston е хормонално лекарство, което се използва широко в гинекологичната област за лечение на различни заболявания. Лекарите често предписват дуфастон, когато планират бременност.

Как ви помага да забременеете

Много гинеколози предписват курс на дифастон на своите пациенти, които са изправени пред проблем със зачеването. Това лекарство ви позволява да забременеете, да задържите бебето и да предотвратите патологии на развитието на плода. Но си струва да си припомним, че както всяко друго хормонално лекарство, дуфастонът за зачеване по никакъв начин не е разрешен да се приема самостоятелно. Лекарството се предписва от лекар и има сериозни индикации и противопоказания за употреба..

Една от най-честите причини за безплодие при жените е хормоналният дисбаланс, свързан с производството на прогестерон. Прогестеронът играе изключително важна роля за женското тяло - именно този хормон е "отговорен" за менструацията, овулацията, бременността и неговата безопасност.

Недостатъчното производство на прогестерон води до сериозни проблеми със зачеването и раждането на дете. Как да забременея за такива пациенти? За това се използват специални лекарства, които компенсират хормоналния дефицит в женското тяло. Duphaston принадлежи към такива лекарства..

Ще помогне ли дуфастонът да забременее и как? Дюфастон и бременност - тази комбинация трябва да е била чута от много жени, които страстно и неуспешно мечтаят да станат майки. Много често причината за безплодието е нарушение на производството на най-важния "женски" хормон - прогестерон.

Това лекарство наистина ли ви позволява да забременеете бързо и може ли да се използва от абсолютно всички жени? Duphaston е синтетичен аналог на прогестерон, произведен под формата на таблетки. Основната активна съставка, която е част от лекарството, е дихидрогестерон, аналог на женския хормон прогестерон, синтезиран в лабораторни условия.
Показания за употреба на дюфастон:

 • Ендометриоза и други гинекологични заболявания.
 • Безплодие, свързано с дефицит на прогестерон.
 • Заплашителни и обичайни спонтанни аборти.
 • Нестабилност на менструалния цикъл.

Duphaston е строго забранено да се приема при чернодробни заболявания, както и свръхчувствителност към синтетичния аналог на прогестерон - дихидрогестерон. Тези, които имат такива проблеми, трябва да посетят лекар и той ще предпише друго лекарство.

Как да кандидатствате при планиране

Дюфастон се приема преди бременност по индивидуална схема, разработена от лекар. Как да пиете дуфастон, ако искате да забременеете възможно най-скоро?

Режимът на дозиране на дуфастон директно зависи от продължителността на менструалния цикъл, тъй като това лекарство се използва в определени дни. Обикновено дуфастон се препоръчва да се приема по една таблетка два пъти дневно. Дозата на лекарството не може да бъде предписана без тестове. Ако една жена има продължителност на менструалния цикъл от 28 дни, лекарството се препоръчва да се приема от 11 до 25 дни от цикъла..

Duphaston, за да забременеете, трябва да се приема през втората фаза на цикъла, обикновено от 11-ия ден. Лечението с Дюфастон е доста продължително и е поне 6 месеца.

Трябва ли да пия тези хапчета и ако да, колко? Възможно ли е да забременеете на Duphaston? - попитайте жените, които имат затруднения със зачеването. Да, приемът на дуфастон при планиране на бременност вероятно ще бъде достатъчен, за да забременеете. Но само ако дефицитът на прогестерон е единствената причина за безплодие. Ето защо, преди да предпише дозировка на дуфастон при планиране на бременност, лекарят трябва да изпрати пациента за всички видове тестове и прегледи. Ако не се открият други здравословни проблеми, жената има всички шансове да забременее, докато приема дифастон. Началото на бременността при прием на дуфастон е често срещано явление.

Така че, планиране на бременност и дюфастон - често жените се нуждаят от тази комбинация. Как да приемате дуфастон при планиране на бременност, само лекар може да каже.

Какво да правим след бременност

Много момичета, на които хормонално лекарство е помогнало да забременеят, твърдят, че лекарството трябва да се пие поне 5-6 менструални цикъла - това време е напълно достатъчно, за да настъпи бременност след прием на дуфастон. През целия този период е важно стриктно да се спазва дозировката и да не се пропуска приемът на хапчетата..

Как да приемате лекарството правилно, ако има признаци на бременност? Ако бременността настъпи по време на приема на дюфастон, лекарството в никакъв случай не трябва да бъде отменено. Това може да доведе до спонтанен аборт и да постави под въпрос последващата безопасност на бременността. Първите признаци на бременност по никакъв начин не трябва да причиняват отнемане на лекарството. Лекарите препоръчват отмяна на дюфастон само през втория триместър, а именно от 16 седмица.

Ако сте успели да забременеете, докато приемате хормонално лекарство, отмяната на дуфастон не трябва да настъпва веднага. От около 16 седмици на бременността трябва да намалите дозата и едва след това да я отмените напълно. В противен случай нивото на прогестерона ще падне до минималното ниво, което ще доведе до спонтанен аборт. Дюфастон по време на бременност помага да се запази бебето.
Duphaston е мощно хормонално лекарство, чието назначаване и отмяна трябва да се извършва изключително под лекарско наблюдение. Самостоятелното приложение и отмяна на лекарството е строго забранено. В крайна сметка както излишъкът, така и липсата на прогестерон могат да доведат до сериозни проблеми за женското тяло..

Дюфастон и дексаметазон, предписани от лекар едновременно при планиране на бременност, в никакъв случай не могат да бъдат отменени сами, това може да стане само от 16 седмици. Наложително е да информирате Вашия лекар, че е настъпила бременност и той ще предпише оптималния режим на отнемане на лекарството.

Странични ефекти

По време на бременността дуфастонът също играе изключително важна роля - той ефективно намалява мускулния тонус на матката и в същото време отпуска мускулите си, помага да се създадат най-оптималните и благоприятни условия за раждане на дете, подготвя млечните жлези за последващо кърмене.
В някои случаи употребата на дуфастон може да предизвика нежелани реакции:

 • Гадене, нарушения на изпражненията, коремна болка.
 • Повишено маточно кървене, дискомфорт, подуване на млечните жлези.
 • Силно главоболие, замаяност, промени в настроението.
 • Алергични кожни обриви, сърбеж, уртикария.

Всеки такъв симптом трябва да е причина за спешно посещение на лекар..
Средната цена на Dufaston е 520 рубли. Цената на лекарствения продукт може да варира в зависимост от аптечната мрежа и дозировката на лекарството.

Мога ли да забременея, докато приемам дуфастон? Да, можеш. Дюфастон и планирането на бременността е комбинация, която ще ви помогне да осъществите мечтата си за майчинство. Но дозировката на дуфастон при планиране на бременност трябва да бъде предписана от лекар.

Инструкции за употреба на лекарството дуфастон (кликнете върху изображението, за да го увеличите)

Дюфастон и планиране на бременността: приемаме лекарството правилно

Тъй като е прекрасно, когато менструалният цикъл е стабилен, не е нужно да вземате нищо за овулация. Но ако погледнете назад, можете да видите много момичета, които посещават предродилни клиники, правят тестове и се подлагат на лечение. Често проблемите с зачеването се причиняват от хормонални нарушения, а едно от лекарствата, които решават тези проблеми и се предписват при планиране на бременност, е Dufaston. Нека поговорим за него.

Когато тестовете покажат, че в организма има малко прогестерон, лекарите препоръчват лекарството Duphaston. Това лекарство помага за възстановяване на нормалния менструален цикъл и помага за забременяване.

Как действа лекарството, защо се предписва и кога е необходимо

Лекарство се предписва, когато тялото не произвежда правилното количество прогестерон. Понякога не се отменя до третия триместър - по това време плацентата вече се е образувала, произвеждайки прогестерон. Дори за бременна жена и бебе лекарството е абсолютно безопасно. Също така, това не влияе на овулацията, съсирването на кръвта, не влияе отрицателно на черния дроб..

Възможно ли е да забременеете след прием на Duphaston? Да, много гинеколози препоръчват това лекарство, тъй като то се оказа отлично..

Можете да забременеете с Duphaston - той компенсира липсата на прогестерон и е негов синтетичен аналог.

Лекарите предписват лекарството в случаите, когато проблеми с зачеването са свързани с липса на хормон:

 • безплодие;
 • риск от спонтанен аборт;
 • ендометриоза;
 • маточно кървене;
 • нередовен цикъл;
 • аменорея.

Важно е пациентът да знае точно как да пие Дюфастон, за да забременее. Лекарството трябва да се пие в определени дни от менструалния цикъл, в противен случай може да действа като контрацептив.

Помага ли Duphaston да забременеете? Да, защото съдържа изкуствен прогестерон, наречен "хормон на бременността". При естествени условия производството му се случва в постуларните дни на цикъла, подготвяйки матката за възможно зачеване. За да определите дали причината за проблеми с зачеването наистина е отклонение в хормоналния фон, трябва да се свържете с антенатална клиника и да се изследвате.

Как да пиете лекарството Duphaston при планиране на бременност в близко бъдеще? Обикновено те започват да го приемат от 16 до 25 дни от менструалния цикъл. Ако е настъпила бременност, приемът продължава до 20-та седмица, след което дозата постепенно се намалява.

Лекарите предписват лекарството за поне три месеца. Ако през това време не е настъпило зачеване, Duphaston може да се приема до 6 месеца.

Ефектът на лекарството върху цикъла

Здравата жена трябва да има месечни периоди. Рядките откази на цикъла могат да бъдат толерирани, ако са периодични. По-дългите закъснения могат да бъдат причинени от неадекватни количества прогестерон. Индикацията за прием на Duphaston е аменорея, която се причинява от неправилно функциониране на яйчниците. Когато се диагностицира „вторична аменорея“ (не повече от 6 месеца менструация), лекарите предписват хормонално лечение, което се комбинира с упражнения и диета.

Те пият Duphaston във втората фаза на цикъла, като попълват дефицита на прогестерон. Менструацията трябва да бъде редовна, докато приемате лекарството..

Понякога самите жени започват да приемат лекарството за борба с аменореята, без първо да се консултират с лекар. Това не може да се направи, защото могат да се появят още по-големи смущения в ендокринната система, с които ще бъде много трудно да се справите..

Той може да помогне за предотвратяване на кървене в средата на цикъла и за облекчаване на болката по време на критични дни. Но за да има положителен ефект, трябва да го пиете редовно..

Противопоказания за прием

Ще помогне ли лекарството Duphaston да забременее? Разбира се, да, но лекарите трябва да вземат предвид както показанията, така и противопоказанията за приемането му. Неправилното отношение към този въпрос може да повлияе негативно на здравето на жената..

Основните противопоказания са както следва:

 • хронична бъбречна недостатъчност;
 • свръхчувствителност към лекарствените компоненти;
 • наследствени нарушения, като синдроми на Дабин-Джонсън и Ротор.

Преди да пиете лекарството Duphaston, когато планирате дългоочаквана бременност, трябва да обърнете внимание на здравето си. Например, ако пациентът има проблеми със сърдечно-съдовата система или диабет, тя трябва да бъде внимателна, когато приема това лекарство. Лекарят трябва постоянно да следи нейното здраве..

Можете спокойно да приемате Duphaston, за да забременеете, тъй като е безопасно. Същото се отнася и за самия период на бременност. Но по време на кърмене е желателно пациентът да не го пие. Основният компонент на лекарството дидрогестерон се екскретира в майчиното мляко и прави невъзможно кърменето на бебето.

Правилен прием на наркотици

Преди да пиете лекарството Duphaston, когато планирате бременност, трябва да прочетете инструкциите и да запомните, че само лекар може да го предпише. Той проследява пациента, запознат е с особеностите на протичането на заболяването.

Правила за прием при различни патологии:

 • ПМС и нередовни критични дни - от 11 до 25 дни от менструалния цикъл. Duphaston, при планиране на бременност, в този случай се приема в доза от 10 mg два пъти дневно.
 • Дисменорея (леки критични дни) - от 5 до 25 дни. Дозировка - 10 mg два пъти дневно.
 • Как да приемате лекарството Duphaston, за да забременеете с аменорея? От 11 до 25 дни от предложения цикъл. Дозировката е 10 mg два пъти дневно. Освен това трябва да приемате естроген.
 • Duphaston за ендометриоза по време на планиране на бременността се приема от 5 до 25 дни. Дозировка - 3 пъти на ден, 10 mg.
 • В случай на безплодие поради липса на прогестерон, лекарството се приема от 14-ия до 25-ия ден от цикъла. Когато планирате бременност, дозировката на Dufaston при тези обстоятелства е 1 път на ден, 10 mg. Курсът продължава 6 последователни цикъла. Ако Duphaston е помогнал да забременеете, тогава не трябва да спирате да го приемате още 3 месеца.
 • Лекарството се справя добре с маточно кървене. В този случай трябва да го приемате 7 дни, два пъти дневно по 10 mg.

Употреба по време на бременност

Така че, когато приемате Duphaston, можете да забременеете, но разрешено ли е да го пиете след зачеването? Бременността понякога протича с усложнения, така че е необходимо да вземете това лекарство, за да носите безопасно бебето. Ако се наблюдава хипертоничност на матката, тогава лекарят може да удължи курса на терапия.

Отказът от лекарството се разработва от лекаря, тъй като рязкото оттегляне често провокира негативна реакция. Ако бременността протича нормално, дозата на лекарството се намалява наполовина, а благосъстоянието на жената се контролира от наблюдението на лекуващия лекар. Ако има колебания в нивото на хормона прогестерон поради намаляване на дозата, процесът на отказ от лекарството ще продължи още 2-3 седмици..

Тези, на които Дюфастон е помогнал да забременеят, трябва да помнят, че не трябва да го пият след раждане, тъй като това има отрицателен ефект върху тялото на бебето, стигайки до това заедно с майчиното мляко.

Дюфастон или Утрожестан - което е по-добре?

Ролята на първото лекарство в планирането на зачеването и успешната бременност е добре известна. Съществуват обаче и ефективни аналози.

Основният конкурент на това лекарство - Utrozhestan - също е много ефективен при планиране на зачеването. Лекарството съдържа прогестерон, направен от растителни материали. Поради тази причина той се използва по същия начин, както аналогът му, описан по-горе. Няма голяма разлика в това какво да се използва при планиране на бременност - Dyufaston или Utrozhestan. На кое конкретно лекарство да се даде предпочитание, решава лекарят.

Разликата между тези лекарства е, че Duphaston е синтетично лекарство, а Utrozhestan е естествено. Но първият има много по-малко странични ефекти..

Съществената разлика между тези лекарства е, че Utrozhestan може не само да се пие, но и да се вкарва директно във влагалището, което предотвратява развитието на алергични реакции. И какъв вид лекарство да предпише за терапия, лекарят ще реши.

Странични ефекти от приема на Duphaston

Duphaston може да се използва при планиране на бременност, тъй като има малко странични ефекти. Това не засяга овулацията и зачеването често се случва, когато се приема. Но не е 100% сигурно. Появяват се странични ефекти като гадене, замаяност и подуване на корема.

Приемът на Duphaston при планиране на бременност в редки случаи може да провокира чернодробна дисфункция и анемия. Не се препоръчва да го приемате при жени с патологии на сърцето, черния дроб, бъбреците, панкреаса.

За да предотвратите странични ефекти, трябва да знаете как правилно да приемате синтетичен Duphaston, когато планирате бременност. Като начало се извършва преглед, въз основа на който гинекологът определя продължителността на приема и необходимата доза.

Когато лекарят препоръчва да се пие Duphaston, когато планирате бременност, не е нужно да отказвате - лекарството е безопасно, ако следвате инструкциите за неговата употреба. Лекарството е действало добре. Ако една жена се интересува от това дали е възможно да забременеете с Duphaston, тогава тя трябва да знае, че само правилната употреба на това лекарство под наблюдението на специалист ще помогне за решаването на проблема..

Автор: Александър Индра, лекар,
специално за Mama66.ru

Наистина ли е необходим Duphaston при планиране на бременност?

Бременността не е болест, но много жени не са в настроение да разберат това и вярват, че тъй като в тялото настъпват промени, които постоянно се наблюдават от лекар, това трябва да се лекува. Или поне се подкрепете с лекарства. За справедливост трябва да се отбележи, че сред лекарите има група от онези, които са сигурни, че Дюфастон е просто незаменим при планиране на бременност, както и целия гестационен период. Отзивите са смесени. Но на кого да повярвам? Нека да разберем.

.gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/dyufaston-pri-planirovanii-beremennosti-instrukciya-po-primeneniyu.jpg " alt = "дюфастон при планиране на бременност" width = "660" height = "440" srcset = " data-srcset = "https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/dyufaston-pri-planirovanii -beremennosti-instrukciya-po-primeneniyu.jpg 660w, https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/dyufaston-pri-planirovanii-beremennosti-instrukciya-po-primeneniyu-300x200.jpg 300w "размери = "(максимална ширина: 660px) 100vw, 660px" />

Най-важното лекарство?

Прогестеронът е точно хормонът, без който продължаването на живота е невъзможно. Не само активно вещество има благоприятен ефект върху бременността. Прогестеронът дори се нарича матрица на всички останали хормони, което още веднъж подчертава неговото значение..

.gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/1411485690_07-300x225.jpg "alt =" излагане на прогестерон "width =" 300 "height =" 225 "srcset =" "data-srcset =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/1411485690_07-300x225.jpg 300w, https://dazachatie.ru/wp- content / uploads / 2018/02 / 1411485690_07.jpg 660w "sizes =" (max-width: 300px) 100vw, 300px "/> Защо Dufaston е толкова ценен? Много е просто. Активното вещество в неговия състав е дидрогестерон, гестаген, който е синтетичен аналог на човешкия прогестерон. Следователно Duphaston е най-често предписваното лекарство при планиране на бременност. Той се абсорбира добре, не се натрупва и се екскретира напълно от тялото след три дни. И, което е важно, инструкциите за употребата му казват, че Duphaston не влияе на метаболизма и не причинява маскулинизация - появата на знаци от мъжки тип.

Прогестагенните лекарства помагат на жената да възстанови нормалните нива на прогестерон, да регулира менструалния цикъл и следователно те могат да се използват за забременяване. Разумният човек обаче трябва да разбере, че всяко лекарство и още повече хормоналното не може да се предписва безмислено, без да се консултира с лекар. Освен това режимите на дозиране на Duphaston се различават в зависимост от патологията и очаквания ефект..

Кога се предписват гестагени?

Dufaston, както всеки друг продукт от фармацевтичната индустрия, има ясни показания за употреба. Първо, той се предписва при наличие на лабораторно потвърден ендогенен дефицит на прогестерон:

 • обичайни спонтанни аборти - 2 или повече спонтанни аборта;
 • заплахата от прекъсване на бременността поради ICI (истмично-цервикална недостатъчност);
 • недостатъчна лутеална фаза;
 • постоянни нарушения на месечните цикли;
 • вторична аменорея;
 • ендометриоза.

На второ място, с цел заместителна терапия при тежък менопаузален синдром, хирургично отстраняване на придатъците, например със синдром на поликистозните яйчници или киста на жълтото тяло.

.gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/progesteron-pri-beremennosti-norma-po-nedelyam-10.jpg " alt = "дюфастон при планиране" width = "660" height = "440" srcset = " data-srcset = "https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/progesteron-pri-beremennosti- norma-po-nedelyam-10.jpg 660w, https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/progesteron-pri-beremennosti-norma-po-nedelyam-10-300x200.jpg 300w "размери = "(максимална ширина: 660px) 100vw, 660px" />

Какво означава лабораторно потвърден ендогенен дефицит на прогестерон? Базираната на доказателства медицина цитира факти, че кръвен тест за прогестерон на 21-22-ия ден от менструалния цикъл изобщо не е показател, тъй като поставя всички жени под общия знаменател - както тези, които имат цикъл от 26-28 дни, така и тези, чийто цикъл е 35- 40 дни. Как да дарите кръв за прогестерон правилно, можете да намерите в нашата статия.

Дюфастън и семейно планиране

Лекуващият лекар ще каже на жена, която мечтае да стане майка, как да приема Дуфастон правилно, когато планира бременност. Режимите на прием зависят не само от причините, поради които бременността по никакъв начин не настъпва, но и от наличието на съпътстващи заболявания и външни фактори. При избора на най-оптималната схема гинекологът задължително се фокусира и върху фазата на месечния цикъл на пациента.

Ако причината за безплодието е именно липсата на прогестерон, тогава Duphaston се предписва от 16-ия до 25-ия ден от цикъла - непосредствено след овулацията, или от 11-ия до 25-ия ден. Терапевтичният курс продължава от 3 до 6 месеца и дозата се избира индивидуално според резултатите от цитологично изследване на вагинална цитонамазка и кръвен тест за определяне нивото на прогестерон.

По едно време биопсията на ендометриума се смяташе за най-надеждния метод, но според последните проучвания това по никакъв начин не влияе върху това колко тялото на бременна жена ще започне да произвежда необходимите хормони.

.gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/shutterstock_237222352.jpg "alt =" прогестерон дуфастон "ширина =" 660 "височина = "367" srcset = " data-srcset = "https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/shutterstock_237222352.jpg 660w, https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/ 2018/02 / shutterstock_237222352-300x167.jpg 300w "sizes =" (max-width: 660px) 100vw, 660px "/>

Ако безплодието се провокира не само от ниско ниво на прогестерон, но и от липса на овулация, тогава след приема на Clostilbegit с Dufaston, шансовете за забременяване се увеличават. Тъй като комбинацията от тези лекарства е насочена към стимулиране на овулацията и поддържане на бременността в случай на успешно зачеване.

При ендометриоза, синдром на поликистозните яйчници и други заболявания, причинени от хормонален дисбаланс в резултат на прекомерно производство на пролактин, втората фаза на менструалния цикъл се нарушава, което прави бременността невъзможна. В този случай, за да се коригира нивото на пролактин, се предписва едновременното приложение на Циклодинон и Дюфастон. Трябва обаче да се помни, че Циклодинон трябва да бъде отменен веднага след потвърждаване на бременността..

Гестагени като терапевтично средство

За коригиране на дисфункционално кървене, менструални нарушения и лечение на аменорея, прогестагените се комбинират с естрадиол в продължение на 5-7 дни. За профилактични цели тази комбинация се предписва и от 11-ия до 25-ия ден на менструалния цикъл. Също така, съгласно схемата "11-25", лекарството се предписва в случай на тежък ПМС.

Важно! Дюфастон, подобно на други гестагени, блокира овулацията, поради което при планиране на бременност приемът трябва да се извършва след овулация!

Като хормонозаместително лекарство, дидрогестеронът се предписва само в комбинация с естрогени. Това може да бъде или непрекъсната терапия с малки дози, или циклична употреба в продължение на 14 дни всеки месец. Дозата на ХЗТ се избира индивидуално, в зависимост от състоянието на ендометриума, което се определя чрез ултрасонография или от резултатите от хистологично изследване..

Отзивите за Duphaston при планиране на бременност са двусмислени. В мрежата можете да намерите много сайтове с противоречиви твърдения. Някои твърдят, че Дюфастон е незаменим за зачеването и перфектно помага за забременяване и раждане на дете. Други излагат силни аргументи в полза на приемането на прогестагени за кратко или изобщо да не ги използват. Кой е прав и на кого да вярва?

.gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/1366.png "alt =" duphaston странични ефекти "width =" 660 " височина = "214" srcset = " data-srcset = "https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/1366.png 660w, https://dazachatie.ru/wp-content/uploads /2018/02/1366-300x97.png 300w "sizes =" (max-width: 660px) 100vw, 660px "/>

Колкото и да е странно, и двете страни са прави, но е най-разумно да се обсъди необходимостта от предписване на хормонално лекарство, режима на дозиране и дозировката на Duphaston при планиране на бременност с лекар, а понякога дори и не. Да, прогестините са отлично решение за регулиране на месечния цикъл и за нормализиране на двете фази..

Странични ефекти на Duphaston

Дългосрочната употреба на синтетичен прогестерон има редица странични ефекти:

 • появата на кървави мазилки;
 • намалена подвижност на фалопиевите тръби, което води до извънматочна бременност;
 • пробивно кървене - масивно вагинално кървене след отсъствие на менструация;
 • подуване и болезненост на млечните жлези, както и появата на отделяне от тях;
 • гадене;
 • реакции на свръхчувствителност, придружени от сърбеж, обриви, до анафилаксия;
 • повишена телесна температура;
 • подуване;
 • болки в ставите;
 • промяна в телесното тегло;
 • нарушения на метаболизма на глюкозата;
 • умора, слабост, депресия;
 • намалено сексуално желание;
 • нарушения на съня.

В комбинация с високи нива на естроген, хроничният прием на прогестоген причинява:

 • изразен ПМС;
 • високо кръвно налягане, слабо реагиращо на прием на антихипертензивни лекарства;
 • риск от тромбоза и емболия;
 • неврози и неврити;
 • различни еритеми и подкожни кръвоизливи;
 • хирзутизъм или косопад;
 • влошаване на кожата.

Всяко хормонално лекарство е много сериозно, дори ако е позиционирано като най-безопасното, лишено от странични ефекти. И още повече, в никакъв случай не трябва да се самолекувате.

На етапа на планиране при жени с хормонално безплодие или обичайни спонтанни аборти при адекватен прием на Дюфастон наистина може да настъпи бременност и да остане. Но също така се случва, че дори на фона на приема на прогестагени, бременността спира да се развива - тя замръзва, така че преди да започнете да приемате Duphaston, трябва внимателно да прецените плюсовете и минусите и наистина да обсъдите необходимостта от среща с Вашия лекар.

Дюфастон по време на бременност - истинска подкрепа или маркетинг?

Защо да пия Duphaston по време на бременност? Учени от различни страни многократно са доказали, че консервационната терапия не съществува в ранните етапи. Никакви лекарства не са в състояние да коригират дефектите на яйцеклетката, да й помогнат да се утвърди и да се развие без патологии. Дори ако това се случи, резултатът от такава бременност ще бъде или раждането на дете с патологии, или замръзване на плода на по-късна дата..

Естествено, фармацевтичната индустрия и лекарите, които получават умерен процент от всяко предписано лекарство, не искат да губят доходите си. Особено ако успехът в повечето случаи е гарантиран предварително. Сред отзивите на дамите, които са приемали жени Duphaston, можете да намерите тези, които казват, че пропускането на хапче или отказът от лекарството не е повлияло на раждането на бебето..

Според гинекологичните протоколи всички жени, които забременеят, докато получават екзогенен прогестерон, трябва да приемат лекарството преди 16-та седмица от бременността. Това се дължи на възможността за абстинентен синдром, който застрашава живота на плода. Обичайната доза при планиране на бременност е средно 20 mg на ден чрез инжекция или 200 mg на таблетки или вагинално. Въпреки това, в зависимост от състоянието на пациента, дозата и честотата на приложение могат да бъдат увеличени..

Да, прогестините имат способността да нормализират менструалния цикъл, да стимулират фоликуларния растеж и овулацията. Да, те поддържат необходимото състояние на ендометриума за имплантиране, особено с асистирани репродуктивни технологии. Но! Все още е наркотик и няма смисъл да го предписвате на абсолютно всички.

По време на бременността тялото произвежда достатъчно ендогенен прогестерон, за да носи бебето. Това е присъщо на природата. Във всички страни по света лекарите честно заявяват, че е почти невъзможно да се поддържа бременност в ранните етапи, ако тялото на майката се противопостави. Това не зависи от употребата на Duphaston или други лекарства. Синтетичните прогестагени могат само леко да забавят спонтанния аборт. Ето защо трябва да се спазват стриктно ясни показания за използване на хормонална терапия..

Какво трябва да знаете за Duphaston и неговите аналози

.gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/dufastone-300x197.jpg "alt =" dyufaston "width =" 300 " височина = "197" srcset = " data-srcset = "https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/dufastone-300x197.jpg 300w, https://dazachatie.ru/wp-content /uploads/2018/02/dufastone.jpg 660w "sizes =" (max-width: 300px) 100vw, 300px "/> В нашата аптечна мрежа можете да намерите само две фармацевтични продукти, съдържащи прогестагени. Това са Duphaston и Utrozhestan. Когато планирате дългоочаквана бременност активното вещество (екстракт от ямс) на тези лекарства помага да се подготви репродуктивната система за зачеване и раждане на дете.В ранните етапи на вече настъпила бременност те намаляват маточната хипертоничност, ако наистина има такава, въпреки че в повечето случаи това е друга причина за ужасите.

Назначаването на тези лекарства с наистина доказан дефицит на прогестерон е оправдано, в други случаи приемайте хапчета или отказвайте - решете сами. Трябва обаче да знаете, че отмяната на Duphaston при планиране няма да има такива последици като спиране на приема на хапчета по време на вече настъпила бременност.

Тялото на жена, приемаща синтетични гестагени, свиква да получава необходимото количество активни вещества отвън. Следователно, хормонът на бременността първо е лутеален, а след това плацентарният прогестерон се синтезира слабо, тъй като дефицитът му все още ще се попълва.

В резултат на това рязкото оттегляне от лекарството ще доведе до внезапен дефицит на прогестерон, контракции на матката и спонтанен аборт. За да предотвратите нежелания ефект от отмяната, трябва да спрете приема на Дуфастон или Утрожестан на етапи, позволявайки на тялото постепенно самостоятелно да произвежда необходимото количество такъв важен хормон.

В крайна сметка: за хормони или против?

Употребата на Duphaston и неговите аналози при планиране на бременност трябва да бъде ясно регламентирана. Не се страхувайте да попитате Вашия лекар по каква причина той предписва това или онова лекарство.

Не се страхувайте да изглеждате нелепо или глупаво - по-добре е да сте уверени в здравето си и успешния резултат от бременността си, отколкото да станете поредната жертва на хитър фармацевтичен маркетинг. Не забравяйте, че вашето здраве и здравето на нероденото бебе е във вашите ръце и всяко решение трябва да бъде взето внимателно, като сте го обмисляли повече от веднъж, защото както знаете: „В спор се ражда истината“..