Бременността не е болест, но много жени не са в настроение да разберат това и вярват, че тъй като в тялото настъпват промени, които постоянно се наблюдават от лекар, това трябва да се лекува. Или поне се подкрепете с лекарства. За справедливост трябва да се отбележи, че сред лекарите има група от онези, които са сигурни, че Дюфастон е просто незаменим при планиране на бременност, както и целия гестационен период. Отзивите са смесени. Но на кого да повярвам? Нека да разберем.

.gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/dyufaston-pri-planirovanii-beremennosti-instrukciya-po-primeneniyu.jpg " alt = "дюфастон при планиране на бременност" width = "660" height = "440" srcset = " data-srcset = "https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/dyufaston-pri-planirovanii -beremennosti-instrukciya-po-primeneniyu.jpg 660w, https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/dyufaston-pri-planirovanii-beremennosti-instrukciya-po-primeneniyu-300x200.jpg 300w "размери = "(максимална ширина: 660px) 100vw, 660px" />

Най-важното лекарство?

Прогестеронът е точно хормонът, без който продължаването на живота е невъзможно. Не само активно вещество има благоприятен ефект върху бременността. Прогестеронът дори се нарича матрица на всички останали хормони, което още веднъж подчертава неговото значение..

.gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/1411485690_07-300x225.jpg "alt =" излагане на прогестерон "width =" 300 "height =" 225 "srcset =" "data-srcset =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/1411485690_07-300x225.jpg 300w, https://dazachatie.ru/wp- content / uploads / 2018/02 / 1411485690_07.jpg 660w "sizes =" (max-width: 300px) 100vw, 300px "/> Защо Dufaston е толкова ценен? Много е просто. Активното вещество в неговия състав е дидрогестерон, гестаген, който е синтетичен аналог на човешкия прогестерон. Следователно Duphaston е най-често предписваното лекарство при планиране на бременност. Той се абсорбира добре, не се натрупва и се екскретира напълно от тялото след три дни. И, което е важно, инструкциите за употребата му казват, че Duphaston не влияе на метаболизма и не причинява маскулинизация - появата на знаци от мъжки тип.

Прогестагенните лекарства помагат на жената да възстанови нормалните нива на прогестерон, да регулира менструалния цикъл и следователно те могат да се използват за забременяване. Разумният човек обаче трябва да разбере, че всяко лекарство и още повече хормоналното не може да се предписва безмислено, без да се консултира с лекар. Освен това режимите на дозиране на Duphaston се различават в зависимост от патологията и очаквания ефект..

Кога се предписват гестагени?

Dufaston, както всеки друг продукт от фармацевтичната индустрия, има ясни показания за употреба. Първо, той се предписва при наличие на лабораторно потвърден ендогенен дефицит на прогестерон:

 • обичайни спонтанни аборти - 2 или повече спонтанни аборта;
 • заплахата от прекъсване на бременността поради ICI (истмично-цервикална недостатъчност);
 • недостатъчна лутеална фаза;
 • постоянни нарушения на месечните цикли;
 • вторична аменорея;
 • ендометриоза.

На второ място, с цел заместителна терапия при тежък менопаузален синдром, хирургично отстраняване на придатъците, например със синдром на поликистозните яйчници или киста на жълтото тяло.

.gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/progesteron-pri-beremennosti-norma-po-nedelyam-10.jpg " alt = "дюфастон при планиране" width = "660" height = "440" srcset = " data-srcset = "https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/progesteron-pri-beremennosti- norma-po-nedelyam-10.jpg 660w, https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/progesteron-pri-beremennosti-norma-po-nedelyam-10-300x200.jpg 300w "размери = "(максимална ширина: 660px) 100vw, 660px" />

Какво означава лабораторно потвърден ендогенен дефицит на прогестерон? Базираната на доказателства медицина цитира факти, че кръвен тест за прогестерон на 21-22-ия ден от менструалния цикъл изобщо не е показател, тъй като поставя всички жени под общия знаменател - както тези, които имат цикъл от 26-28 дни, така и тези, чийто цикъл е 35- 40 дни. Как да дарите кръв за прогестерон правилно, можете да намерите в нашата статия.

Дюфастън и семейно планиране

Лекуващият лекар ще каже на жена, която мечтае да стане майка, как да приема Дуфастон правилно, когато планира бременност. Режимите на прием зависят не само от причините, поради които бременността по никакъв начин не настъпва, но и от наличието на съпътстващи заболявания и външни фактори. При избора на най-оптималната схема гинекологът задължително се фокусира и върху фазата на месечния цикъл на пациента.

Ако причината за безплодието е именно липсата на прогестерон, тогава Duphaston се предписва от 16-ия до 25-ия ден от цикъла - непосредствено след овулацията, или от 11-ия до 25-ия ден. Терапевтичният курс продължава от 3 до 6 месеца и дозата се избира индивидуално според резултатите от цитологично изследване на вагинална цитонамазка и кръвен тест за определяне нивото на прогестерон.

По едно време биопсията на ендометриума се смяташе за най-надеждния метод, но според последните проучвания това по никакъв начин не влияе върху това колко тялото на бременна жена ще започне да произвежда необходимите хормони.

.gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/shutterstock_237222352.jpg "alt =" прогестерон дуфастон "ширина =" 660 "височина = "367" srcset = " data-srcset = "https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/shutterstock_237222352.jpg 660w, https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/ 2018/02 / shutterstock_237222352-300x167.jpg 300w "sizes =" (max-width: 660px) 100vw, 660px "/>

Ако безплодието се провокира не само от ниско ниво на прогестерон, но и от липса на овулация, тогава след приема на Clostilbegit с Dufaston, шансовете за забременяване се увеличават. Тъй като комбинацията от тези лекарства е насочена към стимулиране на овулацията и поддържане на бременността в случай на успешно зачеване.

При ендометриоза, синдром на поликистозните яйчници и други заболявания, причинени от хормонален дисбаланс в резултат на прекомерно производство на пролактин, втората фаза на менструалния цикъл се нарушава, което прави бременността невъзможна. В този случай, за да се коригира нивото на пролактин, се предписва едновременното приложение на Циклодинон и Дюфастон. Трябва обаче да се помни, че Циклодинон трябва да бъде отменен веднага след потвърждаване на бременността..

Гестагени като терапевтично средство

За коригиране на дисфункционално кървене, менструални нарушения и лечение на аменорея, прогестагените се комбинират с естрадиол в продължение на 5-7 дни. За профилактични цели тази комбинация се предписва и от 11-ия до 25-ия ден на менструалния цикъл. Също така, съгласно схемата "11-25", лекарството се предписва в случай на тежък ПМС.

Важно! Дюфастон, подобно на други гестагени, блокира овулацията, поради което при планиране на бременност приемът трябва да се извършва след овулация!

Като хормонозаместително лекарство, дидрогестеронът се предписва само в комбинация с естрогени. Това може да бъде или непрекъсната терапия с малки дози, или циклична употреба в продължение на 14 дни всеки месец. Дозата на ХЗТ се избира индивидуално, в зависимост от състоянието на ендометриума, което се определя чрез ултрасонография или от резултатите от хистологично изследване..

Отзивите за Duphaston при планиране на бременност са двусмислени. В мрежата можете да намерите много сайтове с противоречиви твърдения. Някои твърдят, че Дюфастон е незаменим за зачеването и перфектно помага за забременяване и раждане на дете. Други излагат силни аргументи в полза на приемането на прогестагени за кратко или изобщо да не ги използват. Кой е прав и на кого да вярва?

.gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/1366.png "alt =" duphaston странични ефекти "width =" 660 " височина = "214" srcset = " data-srcset = "https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/1366.png 660w, https://dazachatie.ru/wp-content/uploads /2018/02/1366-300x97.png 300w "sizes =" (max-width: 660px) 100vw, 660px "/>

Колкото и да е странно, и двете страни са прави, но е най-разумно да се обсъди необходимостта от предписване на хормонално лекарство, режима на дозиране и дозировката на Duphaston при планиране на бременност с лекар, а понякога дори и не. Да, прогестините са отлично решение за регулиране на месечния цикъл и за нормализиране на двете фази..

Странични ефекти на Duphaston

Дългосрочната употреба на синтетичен прогестерон има редица странични ефекти:

 • появата на кървави мазилки;
 • намалена подвижност на фалопиевите тръби, което води до извънматочна бременност;
 • пробивно кървене - масивно вагинално кървене след отсъствие на менструация;
 • подуване и болезненост на млечните жлези, както и появата на отделяне от тях;
 • гадене;
 • реакции на свръхчувствителност, придружени от сърбеж, обриви, до анафилаксия;
 • повишена телесна температура;
 • подуване;
 • болки в ставите;
 • промяна в телесното тегло;
 • нарушения на метаболизма на глюкозата;
 • умора, слабост, депресия;
 • намалено сексуално желание;
 • нарушения на съня.

В комбинация с високи нива на естроген, хроничният прием на прогестоген причинява:

 • изразен ПМС;
 • високо кръвно налягане, слабо реагиращо на прием на антихипертензивни лекарства;
 • риск от тромбоза и емболия;
 • неврози и неврити;
 • различни еритеми и подкожни кръвоизливи;
 • хирзутизъм или косопад;
 • влошаване на кожата.

Всяко хормонално лекарство е много сериозно, дори ако е позиционирано като най-безопасното, лишено от странични ефекти. И още повече, в никакъв случай не трябва да се самолекувате.

На етапа на планиране при жени с хормонално безплодие или обичайни спонтанни аборти при адекватен прием на Дюфастон наистина може да настъпи бременност и да остане. Но също така се случва, че дори на фона на приема на прогестагени, бременността спира да се развива - тя замръзва, така че преди да започнете да приемате Duphaston, трябва внимателно да прецените плюсовете и минусите и наистина да обсъдите необходимостта от среща с Вашия лекар.

Дюфастон по време на бременност - истинска подкрепа или маркетинг?

Защо да пия Duphaston по време на бременност? Учени от различни страни многократно са доказали, че консервационната терапия не съществува в ранните етапи. Никакви лекарства не са в състояние да коригират дефектите на яйцеклетката, да й помогнат да се утвърди и да се развие без патологии. Дори ако това се случи, резултатът от такава бременност ще бъде или раждането на дете с патологии, или замръзване на плода на по-късна дата..

Естествено, фармацевтичната индустрия и лекарите, които получават умерен процент от всяко предписано лекарство, не искат да губят доходите си. Особено ако успехът в повечето случаи е гарантиран предварително. Сред отзивите на дамите, които са приемали жени Duphaston, можете да намерите тези, които казват, че пропускането на хапче или отказът от лекарството не е повлияло на раждането на бебето..

Според гинекологичните протоколи всички жени, които забременеят, докато получават екзогенен прогестерон, трябва да приемат лекарството преди 16-та седмица от бременността. Това се дължи на възможността за абстинентен синдром, който застрашава живота на плода. Обичайната доза при планиране на бременност е средно 20 mg на ден чрез инжекция или 200 mg на таблетки или вагинално. Въпреки това, в зависимост от състоянието на пациента, дозата и честотата на приложение могат да бъдат увеличени..

Да, прогестините имат способността да нормализират менструалния цикъл, да стимулират фоликуларния растеж и овулацията. Да, те поддържат необходимото състояние на ендометриума за имплантиране, особено с асистирани репродуктивни технологии. Но! Все още е наркотик и няма смисъл да го предписвате на абсолютно всички.

По време на бременността тялото произвежда достатъчно ендогенен прогестерон, за да носи бебето. Това е присъщо на природата. Във всички страни по света лекарите честно заявяват, че е почти невъзможно да се поддържа бременност в ранните етапи, ако тялото на майката се противопостави. Това не зависи от употребата на Duphaston или други лекарства. Синтетичните прогестагени могат само леко да забавят спонтанния аборт. Ето защо трябва да се спазват стриктно ясни показания за използване на хормонална терапия..

Какво трябва да знаете за Duphaston и неговите аналози

.gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/dufastone-300x197.jpg "alt =" dyufaston "width =" 300 " височина = "197" srcset = " data-srcset = "https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/dufastone-300x197.jpg 300w, https://dazachatie.ru/wp-content /uploads/2018/02/dufastone.jpg 660w "sizes =" (max-width: 300px) 100vw, 300px "/> В нашата аптечна мрежа можете да намерите само две фармацевтични продукти, съдържащи прогестагени. Това са Duphaston и Utrozhestan. Когато планирате дългоочаквана бременност активното вещество (екстракт от ямс) на тези лекарства помага да се подготви репродуктивната система за зачеване и раждане на дете.В ранните етапи на вече настъпила бременност те намаляват маточната хипертоничност, ако наистина има такава, въпреки че в повечето случаи това е друга причина за ужасите.

Назначаването на тези лекарства с наистина доказан дефицит на прогестерон е оправдано, в други случаи приемайте хапчета или отказвайте - решете сами. Трябва обаче да знаете, че отмяната на Duphaston при планиране няма да има такива последици като спиране на приема на хапчета по време на вече настъпила бременност.

Тялото на жена, приемаща синтетични гестагени, свиква да получава необходимото количество активни вещества отвън. Следователно, хормонът на бременността първо е лутеален, а след това плацентарният прогестерон се синтезира слабо, тъй като дефицитът му все още ще се попълва.

В резултат на това рязкото оттегляне от лекарството ще доведе до внезапен дефицит на прогестерон, контракции на матката и спонтанен аборт. За да предотвратите нежелания ефект от отмяната, трябва да спрете приема на Дуфастон или Утрожестан на етапи, позволявайки на тялото постепенно самостоятелно да произвежда необходимото количество такъв важен хормон.

В крайна сметка: за хормони или против?

Употребата на Duphaston и неговите аналози при планиране на бременност трябва да бъде ясно регламентирана. Не се страхувайте да попитате Вашия лекар по каква причина той предписва това или онова лекарство.

Не се страхувайте да изглеждате нелепо или глупаво - по-добре е да сте уверени в здравето си и успешния резултат от бременността си, отколкото да станете поредната жертва на хитър фармацевтичен маркетинг. Не забравяйте, че вашето здраве и здравето на нероденото бебе е във вашите ръце и всяко решение трябва да бъде взето внимателно, като сте го обмисляли повече от веднъж, защото както знаете: „В спор се ражда истината“..

Базална температура от А до Я

Нашите управляващи са плановици. Опитайте и дайте мнението си! ->

* Скъпи приятели! Да, това е реклама, върти се така!

Дюфастон с нормален прогестерон. Пийте или не?

Приятен ден на всички момичета.
Помогнете със съвет, лекарят ми предписа диуфастон, с прогестерон на 7d до 25.88 (лабораторни норми - лутеална фаза 1.7-27.7). Съмнявам се дали да пия или не, прогестеронът вече е висок. Може би Г. знае нещо, което аз не знам? Как може да навреди приемането на дуфастон с такъв прогестерон, може би някой го е взел? Г. твърди, че ендометриумът ще стане по-дебел и по-разхлабен върху него. Посъветвайте, моля, пийте или не?
Благодаря!

Прочетете 41 коментара:

Диночек, здравей! Е, пълни глупости, аз също имах прогик нормален в 7 DPO и всичко беше нормално, както виждате. но ако е случайно, не виждам смисъл.
Да, и APSHI за вас!

За какви глупости говорят някои "лекари"? Дюфастон не засяга ендометриума по никакъв начин! Естрадиолът и нормалното кръвообращение в таза са отговорни за неговия растеж! Ако имате нормална прога и вашата е нормална, защо трябва да приемате синтетичен Dufa? Просто си хаби парите. Някои лекари просто искат да продадат

nezhnov4ik, Яна, здравей! Аз съм напълно съгласен с теб. Имам чувството, че те експериментират или може би имат% от своите от задания?!
друг вариант, когато те не знаят как да се отнасят правилно с някого, не е ясно за какво, те мислят, нека да предпиша дуф, трябва да предпиша нещо.

Duphaston е лекарствено лекарство, освен това хормонално, ако го пиете, тогава само по строги показания, дори не се притеснявайте с подобна и лесна бременност))), добре е, че не се отказах от нищо и не се занимавах с цифри, лекарите навсякъде се опитват да играят на сигурно, забравяйки последствията.

nezhnov4ik, но не съм съгласен с теб, имах много тънък ендометриум, изобщо не нараснах, пих 3 месеца Ярин, след това сутринта и ендометриума станаха толкова буйни, така че не съм съгласен

nezhnov4ik, естрадиолът е в нормални граници, въпреки че температурната разлика е малка. Просто не знам какво наистина да опитам)))

Katysha1011, благодаря за кихането, Катюша, но как мога да имам процент от това, ако купувам в аптеката си или дори поръчам в интернет?

Момичета, току-що прочетох, че при някои хора, въпреки нормалния прогестерон, тялото го възприема зле и понякога се предписва допълнителен. така си мислех

добавя се след 4 минути

alyoshka 25, щях да имам лесно зачеване, преди бременността все още да не е достигнала
Добре, че не се отказахте от нищо и не си направихте труда, жалко, че не всеки има такъв късмет, мисля, че ще остана бездетен, ако не се откажа и не се притесня, но може би греша

добавя се след 2 минути

busynka и ендометриумът напълня след Ярина веднага или след целия курс на лечение?

Dinochek, на OK ендометриумът става още по-тънък, добре, казват те. Направих ултразвуково сканиране веднага след като бяха отменени, ендометриумът беше тънък, а след това след втория месец на приемане на утрици и вече пищен и добър ендометриум

добавено преди по-малко от минута

Преди това бях почистван след ZB 2 пъти и ендометриумът изобщо не расте

шикозен прогестерон! Тази луфа вече е досадна.Още по-досадни са лекарите, които я предписват. Имах отдолу и нищо. Желая ви бърза бременност, сама.

Dinochek, ще ти кажа точно сега, работих в поликлиника, а сега в аптека: фирми сключват договори с лекар за предписването на техните лекарства, след това проследяват рецепти от лекари в аптеките.. нещо подобно

busynka, и какъв беше вашият прогестерон?
Съчувствам ((((Иска ми се всичко да се получи веднага щом

добавя се след 3 минути

Марян, благодаря ти много. Надявам се, че ще бъде така
И какво беше отдолу, прогестерон или ендометриум? Изписаха ми ендометриума..

добавено преди по-малко от минута

Katysha1011, купувам всичко без рецепти. как да проследявате тук..

Катиша1011, аха! Намериха панацея! Скоро Dufa ще бъде предписан и за кашлица, така че, точно за всички

добавя се след 3 минути

busynka, добре, все още зависи от нивото на хормоните. Ако заради тях проблеми, тогава готвачът ще помогне. И ако хормоните са в ред, тогава прогестеронът няма да увеличи Е

nezhnov4ik,
Dinochek, хормоните бяха нормални, а прогестеронът беше дори по-висок от нормалното със 7DC.

редактиран преди по-малко от минута

Dinochek, те просто се плащат от представители на производствени компании, за да рекламират определени лекарства. Познат работи във фармацевтиката.
Проследявали ли сте растежа на Е през целия цикъл? Имате проблеми с него?

nezhnov4ik, да, той беше на 9ts 7mm, а на 14ts само 8mm, на практика изобщо не се покачи. Разбирам, че има чудеса и забременявам с 3 мм, но явно това изобщо не е моят случай..

Dinochek, предписаха ми femoston + duff за растежа на ендика, въпреки че прогикът ми беше на горната граница на нормата, не пих femoston, но на duff с 6 mm E, не знам, може би съвпадение.

Dinochek, вземането на луфа силно влияе на производството на собствения ти прогестерон. С допълнителния прием на същия луфа, работата на твоя VT се намалява. Така че твоят собствен прогик може да намалее след това. Имаш ли нужда от него? Разбирам в долната граница на нормата..

busynka, този ендик стана не след луфата, а след ОК. Сам по себе си, duff endik не се натрупва, той е тестван върху себе си. Самият той е прекарал само два месеца за пиене. Ще видя какво ще стане с ендика.

Всичките ми хормони бяха ниски, но в нормални граници. Но свободният тестостерон беше малко над нормата. Ендометриумът също не е шик. Забременях през септември 2012 г., когато се храних правилно през цялото лято, занимавах се с йога, пиех витамини и държах пост. Още семена от живовляк за чая бяха добавени със съпруга, една баба каза, че всички те хормони се нормализират. В резултат на това настъпи бременност, но спонтанен аборт. В следващия цикъл бременност и отново успешна. Основното нещо е да вярвате в тялото си.

Lilith STR, да VT расте като гад, всеки път се притеснявам, че иска киста, но засега изглежда не. На 14т вече беше 28мм ((((

lyolyasolnce и прогестеронът падна или се повиши?

добавя се след 4 минути

MaryAn, да, аз също се опитвам да се храня правилно и да спортувам, но е по-вероятно за общия имунитет. Пих живовляк наскоро в продължение на месец, за възстановителна терапия, както е предписано от лекар. Макар че нищо не се променя, а Б все още не, дори намек.
Всички хормони са в норма, с изключение на леко заявената 17op, от която пия дексаметазон. Да, те също пускат дуфастон..

Мишка, не знам, след ОК ендометриумът беше тънък. Дори не е въпросът, да, разбира се, на всички се предписва utric / dyuf, но мога да кажа, че понякога дори високият ми прогестерон не е достатъчен, за да нося дете и повярвайте ми, знам за какво говоря

Диночек, нормален Д. Ако искате да го върнете към нормалното, подобрете кръвния поток там! Вземете корема, бягайте, отидете на басейн! Проверих го сам, това е единственият начин да подобря Е. Ако сте със заседнала работа, правете почивки, тренирайте, завъртете бедрата си, клякайте! Много помага. Все още можете да ядете ананаси, аз ядох

добавя се след 2 минути

busynka, това е сигурно! Прогестеронът не е единственото нещо, което трябва да издържите

nezhnov4ik, ял ананаси, ефектът е нулев. Започнах да бягам през август, тази неделя дори бягах 10 км, все още карах колело и скутер през цялото лято)) Много искам да отида на басейн, но засега няма абсолютно никакви пари.. (да, трябва да се занимавам със спорт, но аз бях като него) 8mm на 14ts, така че всеки месец струва..

Dinochek, 8 мм е нормално, изобщо не е критично. Имах 5-6, проблемът е директен. Едва след физическо усилие нещата се подобриха. Е, спрях да шофирам на работа, затова вървях повече пеша

nezhnov4ik, а, ако можех да живея от работа на пешеходно разстояние, добре, или поне с велосипед, това би било чудесно))) и си изкривихте бедрата точно на работа? Ами колегите?))

Диночек, отидох до тоалетната и там правех упражнения, кляках, първо 30 пъти, след това всеки ден го увеличавах с 5-10 пъти, въртях бедрата си, а вкъщи разтърсвах пресата, дупето

nezhnov4ik и колко пъти на ден карахте до тоалетната така?))) Никой не се притесняваше, че ви няма толкова дълго?)

Диночек, не е дълго, 5-7 минути общо. Всеки път го правех, докато отивах до една тръба. И ходя често, често пия чай

Диночек, получих В в края на 8 мм

добавя се след 2 минути

lerrrrik, предписаха ми даф за "натрупване" след почистване и пробив в планирането (но не предадох прогестерон). При първия цикъл (при вземане на дуфи) се оказа просто съвпадение.

nezhnov4ik, ахаха, докато седя 30 пъти в тоалетната, ще минат 30 минути, но аз просто отидох и си извих бедрата

добавя се след 3 минути

lerrrrik, да, всичко това е трудно, всеки има различен опит.. все още трябва да решите сами какво да правите и как. Но е толкова хубаво, когато момичетата отговарят, съветват, това е балсам на сърцето
Мисля, че следващия месец ще го опитам, ще видя как се чувствам, ще следвам прогестерона и ако нещо се обърка, веднага ще напусна..

Dinochek, пих дуфа още преди хистерата във 2-ра фаза на 3-ти цикъл, по-късно това не се отрази на прогата ми, собствената ми тогава също беше висока, но полипът ми на дуфа нарасна, пиех и чай от липа и малинови листа за ендика, пиеше много, 2 литра на ден

Оставете коментар:

Трябва да се регистрирате или да влезете, за да можете да коментирате.

Блогът на Ulla_

Дюфастон с нормален прогестерон

Този пост беше публикуван от LeTo на 4 октомври 2013 г.

1853 гледания

Според резултатите от анализа прогестеронът ми е в норма, но според таблиците лекарят не харесва втората фаза (къса). В резултат на това от следващия цикъл им е предписано да приемат дюфастон.

Как може да помогне, ако прогестеронът е нормален? И има ли шанс да забременеете от него?

21 коментара

Препоръчани коментари

Присъединете се към нашите дискусии!

Трябва да сте потребител, за да публикувате коментар.

Създай профил

Регистрирайте се, за да получите акаунт. Просто е!

Да вляза

Вече е регистриран? Влезте тук.

Най-доброто в сайта

В преследване на овулацията: фоликулометрия

Гинекологичен масаж - ефектът е фантастичен?

Първите признаци на бременност. Анкети.

Популярни теми

Автор: Джой Гастел
Създаден преди 9 часа

Автор: Ksunechka_G
Създаден преди 10 часа

Автор: Мама О
Създаден преди 13 часа

Автор: TusЯ
Създаден преди 10 часа

Автор: Adel77
Създаден преди 4 часа

Автор: Джой Гастел
Създаден преди 11 часа

Автор: Чакащ щъркел
Създаден преди 10 часа

Автор: Джой Гастел
Създаден преди 10 часа

Автор: АрияЯ
Създаден преди 5 часа

Автор: Кнатуся
Създаден преди 6 часа

Прегледи на клиники

За сайта

Бързи връзки

 • За сайта
 • Нашите автори
 • Помощ за сайта
 • Реклама

Популярни секции

 • Форум за планиране на бременността
 • Графики на базалната температура
 • Библиотека за репродуктивно здраве
 • Отзиви за клиники за лекари
 • Комуникация в клубове за PDR

Материалите, публикувани на нашия уебсайт, са с информационна цел и са предназначени за образователни цели. Моля, не ги използвайте като медицински съвет. Определянето на диагнозата и избора на метод на лечение остава изключителната прерогатива на лекуващия ви лекар!

Дюфастон с нормален прогестерон по време на бременност

Свързани и препоръчителни въпроси

5 отговора

Винаги се радвам да помогна :)
Ако това не затруднява и имате минута - можете да оставите рецензия за работата ми.

Благодаря ти!
Ако сте се регистрирали в сайта, ще получите писмо по пощата след всеки мой отговор. Има линк за съставяне на рецензия..

Търсене в сайта

Ами ако имам подобен, но различен въпрос?

Ако не сте намерили необходимата информация сред отговорите на този въпрос или ако проблемът ви е малко по-различен от представения, опитайте да зададете допълнителен въпрос на лекаря на същата страница, ако е свързан с основния въпрос. Можете също така да зададете нов въпрос и след известно време нашите лекари ще отговорят на него. Безплатно е. Можете също да търсите подходяща информация в подобни въпроси на тази страница или чрез страницата за търсене в сайта. Ще бъдем много благодарни, ако ни препоръчате на вашите приятели в социалните мрежи..

Medportal 03online.com извършва медицински консултации в режим на кореспонденция с лекари на сайта. Тук ще получите отговори от реални практикуващи в тяхната област. В момента на сайта можете да получите съвет в 50 области: алерголог, анестезиолог-реаниматор, венеролог, гастроентеролог, хематолог, генетик, гинеколог, хомеопат, дерматолог, детски гинеколог, детски невролог, детски уролог, детски ендокринен хирург, детски ендокринен хирург, специалист по инфекциозни болести, кардиолог, козметолог, логопед, УНГ специалист, мамолог, медицински юрист, нарколог, невропатолог, неврохирург, нефролог, диетолог, онколог, уролог, ортопед-травматолог, офталмолог, педиатър, пластичен хирург, ревматолог, психолог, ревматолог, рентгенолог, сексолог-андролог, зъболекар, трихолог, уролог, фармацевт, фитотерапевт, флеболог, хирург, ендокринолог.

Отговаряме на 96,64% от въпросите.

Как да приемате Duphaston за безплодие?

Според световната статистика около 10% от двойките в съвременния свят са изправени пред проблеми при зачеването на дете - безплодие. Освен това този проблем може да бъде свързан не само със здравето на жената, но и на мъжа. Повечето от причините за женското безплодие съвременната медицина е в състояние да преодолее.

Ако този проблем е причинен от дефицит на прогестерон (който е често срещана причина за женското безплодие), тогава ситуацията се нормализира чрез естественото въвеждане на изкуствен хормон в организма, който се синтезира в лаборатория. Медицински продукт, базиран на него, се нарича - Duphaston.

Какъв е съставът на лекарството?

Дидрогестеронът се използва като основна активна съставка. Това е синтетичен хормон, който е напълно безопасен и по своята структура имитира максимално прогестерона.

Продуктът се предлага в бели таблетки и освен основното активно вещество включва:

 • лактоза монохидрат;
 • силициев диоксид;
 • магнезиев стеарат;
 • царевично нишесте.

Внимание! Необходимо е внимателно да се проучи съставът на продукта, преди да се вземе за индивидуална непоносимост..

Как действа лекарството, защо се предписва и кога е необходимо?

Ако причината за безплодието се крие точно в липсата на хормон прогестерон, тогава лекарството Duphaston може да помогне с това. Хормонът се произвежда от жълтото тяло на яйчника след освобождаването на яйцеклетката. Увеличаването на количеството му създава подходящи условия за имплантиране на ембриона, поради факта, че лигавицата на матката става по-свободна.

В случай на недостатъчно количество хормон прогестерон, оплодената яйцеклетка не може да се закрепи върху стената на матката. Но дори ако яйцето е прикрепено, рискът от прекъсване на бременността остава висок..

За да се реши този проблем, е необходимо допълнително да се увеличи приемът на синтетичен аналог на прогестерон, който не се различава по своите функции и може да реши проблема. Дюфастон увеличава процента на бременност.

Как да приемате лекарството при безплодие?

Много е важно, преди да започнете да приемате лекарство, да се уверите в причината за безплодието. Проблемът трябва да е дефицитът на прогестерон. Можете да разберете за тази причина благодарение на изследвания и анализи, въз основа на които лекуващият лекар ще предпише точната дозировка и курс на лечение на индивидуална основа..

Румянцева, мд

Предлагам да се справим с две лекарства, които се предписват в акушерската и гинекологичната практика невероятно често: Dyufaston и Utrozhestan. Какви са тези лекарства? Някой ги смята за неефективни (и безвредни), други се страхуват като огън, а трети ги смятат за спасение от почти всяка болест в женското тяло.

Така че всъщност Duphaston и Utrozhestan са препарати за прогестерон:

 • Дюфастон - дидрогестерон (таблетки, приемани през устата);
 • Utrozhestan - естествен микро-йонизиран прогестерон (капсули, приети през устата или вкарани във влагалището).

Прогестеронът е хормон фаза 2 и хормон на бременността. Той се произвежда от жълтото тяло в яйчника след овулация (подготвяйки тялото на жената да приеме оплодено яйце в случай на бременност), както и от плацентата по-нататък по време на бременността..

Показания за употребата на Duphaston и Utrozhestan

Индикациите (от инструкциите) за прием на тези лекарства показват, че те трябва да се приемат с недостатъчно производство на собствен прогестерон (и това трябва да се докаже по време на прегледа на жената!) При жени в следните ситуации:

 • безплодие поради лутеална недостатъчност (недостатъчно производство на собствен прогестерон в лутеалната (втора) фаза на цикъла);
 • синдром на предменструално напрежение;
 • менструални нередности поради нарушение на овулацията или ановулацията (ако няма овулация, няма жълто тяло и няма производство на собствен прогестерон);
 • фиброкистозна мастопатия (това е взето от инструкциите, ще кажа веднага, нямам обяснение и доказателствена база за този елемент);
 • заплашващ аборт или предотвратяване на обичайния аборт поради дефицит на прогестерон;
 • профилактика (профилактика) на преждевременно раждане при жени в риск (със скъсяване на шийката на матката и / или наличие на анамнестични данни за преждевременно раждане и / или преждевременно разкъсване на мембраните);
 • подпомагане на лутеалната фаза по време на подготовка за ин витро оплождане;
 • подкрепа на лутеалната фаза в спонтанен или индуциран менструален цикъл;
 • хормонозаместителна терапия (в комбинация с лекарства, съдържащи естроген);
 • хормонозаместителна терапия за дефицит на прогестерон с нефункциониращи (липсващи) яйчници (даряване на яйцеклетки);
 • ендометриоза;
 • дисфункционално маточно кървене.

Отново подчертавам, че дори в инструкциите за Duphaston и Utrozhestan е посочено, че те могат / трябва да бъдат предписани при дефицит на прогестерон в горните случаи, а не при всички жени с безплодие / нередовен цикъл / спонтанен аборт.

Нека се опитаме да разберем какво е известно за употребата на прогестеронови лекарства за различни заболявания / състояния / интервенции.

Синдром на предменструално напрежение (ПМС)

Обсъжда се употребата на прогестеронови препарати за ПМС (който между другото засяга 5% от жените, а не всяка първа дама), тъй като симптомите на ПМС се появяват преди менструация, когато този хормон "доминира" в женското тяло.

На справедливост трябва да се отбележи, че не е напълно ясно дали тежките прояви на ПМС са резултат от високи нива на прогестерон в организма или, обратно, от намаляване на нивата на прогестерон преди началото на менструацията. Въпреки много спорни моменти както в дефиницията на самия ПМС, така и в разбирането на неговите механизми, опитите за използване на прогестеронови лекарства са правени многократно и резултатите от тях са добре отразени в научната литература..

Какво имаме днес? Само едно проучване показва положителен ефект от употребата на прогестеронови препарати във втората фаза на цикъла при жени с ПМС, но ефектът се оценява единствено от субективните чувства на участниците. Останалите проучвания по тази тема или не са достатъчно добри, за да вземат предвид резултатите им, или не са показали ефект върху употребата на прогестеронови лекарства в различни форми (орално или вагинално) за ПМС.

Заключение: Към днешна дата употребата на прогестеронови препарати за ПМС не може да се счита за научно обоснована.

Маточно кървене

Кървенето в матката е често срещан проблем за жените в репродуктивна възраст. Има различни подходи за лечението на този проблем, който може да бъде причинен от различни заболявания. Режими от хапчета до операция за отстраняване на матката могат да се използват за спиране на маточно кървене. Използването на прогестеронови препарати в този случай има логична обосновка: прогестеронът е хормонът на втората фаза на цикъла, той е отговорен за настъпващите по това време промени в ендометриума (вътрешната обвивка на матката) и за „задържане“ на ендометриума на място (преди менструация нивото на прогестерона пада, механизмът за кървене стартира). По този начин опитът да се поддържат високи нива на прогестерон при жени с маточно кървене изглежда си заслужава. Какво казва изследването? Всъщност има ефект от употребата на прогестеронови лекарства в таблетки, но други методи на лечение (по-специално спиралата с левонгрестрел) имат много по-изразен ефект и значително подобряват качеството на живот на тези пациенти. За съжаление, най-ефективното лечение е операцията за отстраняване на матката. Въпреки това, спиралите, съдържащи левоноргестрел, трябва да бъдат изпробвани, преди да се вземе решение за оперативно лечение..

В крайна сметка: Прогестероновите хапчета могат да бъдат полезни при пациенти с маточно кървене, но има далеч по-ефективни лечения, които трябва да се предпочитат..

Менструални нередности

Има много причини за менструални нарушения и е задължително да се установи конкретна диагноза преди започване на лечението. Какъв е потенциалният механизъм на действие на прогестероновите лекарства при менструални нарушения?

1. Ако първата фаза на цикъла работи перфектно за жена

Ако първата фаза на цикъла работи перфектно за жена (доминиращият фоликул расте, ендометриумът се удебелява и т.н.), тогава настъпва овулация и жълтото тяло не работи достатъчно ефективно и не произвежда адекватно ниво на прогестерон, втората фаза се оказва дефектна и менструацията се появява в различни време (тъй като най-важният сигнал за началото на менструацията е намаляване на нивата на прогестерон след неговия пик във втората фаза).

Най-подходящото решение на проблема в такава ситуация е назначаването на прогестеронови лекарства за втората фаза на цикъла (от 16-ия до 25-ия ден на цикъла). Преди да предпишете лекарства за прогестерон, трябва да оцените хормоните от първата фаза, да направите ултразвуково сканиране (най-често в динамика няколко пъти), за да видите, че има доминиращ фоликул и след това жълто тяло (знак за минала овулация), и след това да дарите кръв, за да определите нивото на прогестерон.

И ако всичко е наред с хормоните от първата фаза, не са открити аномалии при ултразвук и прогестеронът след овулацията е нисък, тогава има смисъл да се предписват препарати за прогестерон. Всичко е логично и правилно, но трябва да се вземе предвид един фактор: това е такъв проблем, който е казуистично рядък..

2. Ако проблемите в цикъла са свързани с нарушение през първата фаза

Ако проблемите в цикъла са свързани с нарушение в първата фаза и се изисква стимулиране на овулацията, прогестероновите лекарства също могат да бъдат полезни (първо се вземат лекарства за стимулиране на овулацията, след това началото на овулацията се контролира с ултразвук и едва след това могат да се предписват лекарства с прогестерон).

В такава ситуация, при компетентно и ефективно стимулиране на овулацията, нивото на прогестерон може да бъде нормално, т.е. лекарства за прогестерон може да не са необходими. Въпреки това, най-често те се предписват профилактично, за да не се проверява повторно нивото на прогестерон във всеки цикъл след стимулиране на овулацията и да не се "пропуска" нито един цикъл за опити за забременяване по време на стимулационния процес.

И какво се случва, ако се предписва прогестерон, без да се установи причината за нарушението на цикъла?

Най-често именно липсата на овулация и проблеми в първата фаза на цикъла (за което има много причини) водят до ниско ниво на прогестерон, а не изолирани нарушения на втората фаза. Какво ще се случи при такива пациенти, ако прогестероновите препарати не са им предписани правилно??

Класическата ситуация: имаме пациент с нарушение на цикъла, преминаваме анализа за прогестерон във втората фаза, виждаме нисък прогестерон, предписваме прогестерон отвън, за да го увеличим! Логично ли е? Не. Такъв пациент най-често няма овулация, няма жълто тяло и ендометриумът не се формира! Какво правим, когато предписваме прогестерон? Ние „заблуждаваме“ тялото, показвайки му, че всичко е наред, жълтото тяло е, произвежда се прогестерон. Тялото дори не се опитва да хвърли всичките си ресурси за постигане на овулация: има прогестерон - овулацията вече е преминала, можете да се отпуснете. Тоест, като предписваме прогестерон по стандартната схема (от 16-ия до 25-ия ден от цикъла) на жена с нередовен цикъл, ние с известна вероятност пречим на настъпването на нейната овулация (без прогестерон тялото "се бори за овулация" до последната; овулацията може да настъпи на 20-ти и на 30-ия ден от цикъла, ако не сме се намесили с прогестерон).

Какво се случва с цикъла? Жена приема прогестерон до 25-ия ден от цикъла, след това лекарството се отменя, тялото приема сигнал за намаляване на нивото на прогестерон в кръвта и стартира механизма на началото на менструацията. От жена с нередовен цикъл получаваме жена с редовен цикъл. Ако целта на лечението е предвидимост на живота на жената и редовен цикъл, този подход може да се приложи. Ако целта на лечението е нормализиране на функцията на яйчниците и зачеване на дете, прогестероновите лекарства могат да се предписват само след потвърждаване на наличието на овулация във всеки цикъл.

За да не се допускат такива грешки, е необходимо внимателно да се следи какво се случва с цикъла при жена с нередовна менструация (хормони от първата фаза, ултразвук в динамика, прогестерон във втората фаза, ако има овулация) и едва след поставяне на диагнозата да се вземе решение за назначаването / неназначаването на хормонални лекарства.

Заключение: Прогестероновите препарати са необходими или за жени с напълно непокътната първа фаза на цикъла и овулацията, но с ниско ниво на прогестерон след овулация (което е изключително рядко), или за жени с нарушения от първата фаза след стимулация на овулацията (под строг контрол на овулацията чрез ултразвук).

Подкрепа за втората фаза на цикъла с IVF

Както вече беше споменато много пъти, прогестеронът е хормон от втората фаза на цикъла. След овулацията жълтото тяло се образува в яйчника, който произвежда прогестерон, който от своя страна подготвя ендометриума (вътрешната обвивка на матката) за имплантиране на оплодено яйце.

Жените, които отиват на IVF, се нуждаят от лекарска подкрепа за втората фаза на цикъла, било поради първоначално съществуващите проблеми с цикъла, било поради неадекватно производство на собствен прогестерон след стимулация на първата фаза на цикъла. В тази ситуация прогестероновите лекарства са необходими и важни, но има основни моменти при назначаването им:

 1. Прогестероновите лекарства трябва да се прилагат само през втората фаза (т.е. след настъпване на всички доказателства за овулация).
 2. Жена, приемаща прогестеронови препарати във втората фаза, трябва да бъде наблюдавана от лекарите по време на цикъла (с редовно наблюдение чрез ултразвук и / или нивото на някои хормони в кръвта).
 3. Жените с нередовен цикъл особено трябва да контролират овулацията във всеки цикъл, преди да започнат лечение с прогестерон, тъй като имат по-голям шанс да потиснат изкуствено овулацията с тези лекарства, ако бъдат извадени навреме.

Предписването на прогестеронови лекарства за поддържане на втората фаза на цикъла като част от програмата за ин витро оплождане увеличава вероятността за настъпване и прогресиране на бременността и раждането на здраво бебе, но дори и в тази ситуация има неразрешени точки и проучванията за други начини за подпомагане на втората фаза на цикъла продължават.

Заключение: Прогестероновите хапчета могат да се използват за поддържане на втората фаза на цикъла в IVF програми, но само след установяване на факта на овулация.

Заместваща хормонална терапия

Хормонозаместителна терапия (ХЗТ) се извършва, когато жената не произвежда достатъчни нива на собствените си хормони (по време на менопаузата (менопаузална хормонална терапия) или след операция). В такива ситуации е логично да „пресъздадете“ собствения си цикъл, като въведете подходящите хормони в първата и втората фаза на цикъла..

Прогестероновите препарати (в комбинация с естрогенни препарати, имитиращи първата фаза на цикъла) могат да бъдат разгледани за тези цели, но в съвременния свят има много комбинирани препарати за ХЗТ (съдържащи едновременно естроген и прогестинов компонент), които са предпочитани в такива ситуации.

Заключение: Duphaston / Utrozhestan могат да се използват в комбинация с естрогени за хормонозаместителна терапия, но те не са избраните лекарства.

Ендометриоза

При ендометриозата всичко е просто и сложно едновременно. Трудността е, че причините и механизмите на възникването му са недостатъчно проучени; има много теории и дискусии по този въпрос. Простотата е, че разглеждаме това заболяване в контекста на употребата на две лекарства (Duphaston и Utrozhestan), ефективността на които при лечението на това заболяване не е доказана.

Хормоналната терапия може да се използва за лечение на ендометриоза, но трябва да се имат предвид и други лекарства, прочетете повече за това тук.

Заключение: Прогестероновите лекарства не трябва да се използват за лечение на ендометриоза.

Предотвратяване на спонтанен аборт

Вероятно най-честата индикация за назначаването на Duphaston и Utrozhestan в Русия е предотвратяването на спонтанен аборт в началото на бременността (точно превенция, т.е. предписване на лекарството на здрава бременна жена без признаци на заплашващ аборт; за ситуации, при които има заплаха от прекратяване, прочетете по-долу)... В тази статия няма да се спирам на факта, че в много страни не е обичайно да се поддържа бременност в ранните етапи, тъй като повечето спонтанни аборти през първия триместър са свързани с генетични аномалии на плода и аз ще разгледам директно ефективността на прогестероновите лекарства в тази ситуация.

Отново, като се има предвид, че прогестеронът е хормон на бременността, съвсем логично е да се опитаме да запазим бременността при жена, която по една или друга причина е класифицирана като рискова група (в Русия жените с предишна загуба на бременност, дърпащи болки в долната част на корема, попадат в рисковата група (най-често незаслужено)) в ранните етапи, "тонус" чрез ултразвук през първия триместър и т.н.).

И сега изненада за мнозина: прогестероновите лекарства не помагат за предотвратяване на спонтанен аборт през първия и втория триместър.!

С други думи, ако бременността беше запазена на фона на Дюфастон, тя щеше да оцелее без него и обратно (ако бременността беше прекъсната без Дюфастон, тя щеше да бъде прекъсната с това лекарство)! И няма разлика в каква форма се приема прогестерон: вътре под формата на таблетки, вагинално в супозитории или интрамускулно.

Искам да направя резервация веднага: в някои случаи, с обичайния спонтанен аборт, прогестероновите препарати намаляват вероятността от спонтанен аборт, но това се отнася само за онези жени, които преди това са претърпели 3 или повече загуби на бременност поред.

Заключение: Препаратите на прогестерон в таблетки, супозитории и инжекции не трябва да се предписват, за да се предотврати спонтанен аборт в ранна бременност.

Лечение на заплашен спонтанен аборт

Наличието на кървави секрети със затворена шийка на матката по време на бременност до 20 седмици се счита за заплаха от спонтанен аборт. С началото на отварянето на шийката на матката в този период запазването на бременността с каквито и да било лекарства е изключително малко вероятно. Подчертавам, че дърпащите болки в долната част на корема, както и „тонусът“ на матката чрез ултразвук, не са признаци на заплашителен спонтанен аборт.

Лечението на заплахата от прекъсване на бременността е възможно само след ултразвуково сканиране, което ще потвърди, че плодът:

 1. Намира се в маточната кухина
 2. Жив
 3. Няма признаци на сериозни малформации.

Лечението трябва да се провежда в болница под наблюдението на лекар.

В тази ситуация прогестероновите лекарства са ефективни и спомагат за намаляване на честотата на спонтанен аборт, но повечето проучвания в тази област оценяват ефективността на прогестерона, прилаган интрамускулно, а не под формата на таблетки или супозитории (тъй като жената е в болница).

Заключение: Прогестероновите лекарства намаляват вероятността от спонтанен аборт при наличие на заплаха от спонтанен аборт (зацапването е основният симптом.), Въпреки това няма достатъчно данни за ефективността на тези лекарства под формата на таблетки или супозитории.

Преждевременно раждане

Преждевременното раждане е раждане, което настъпва преди 37 гестационна седмица. Преждевременното раждане може да доведе до ужасни последици, по-специално до смъртта на детето или тежки дългосрочни последици за здравето на бебето. Ето защо огромен брой изследвания са посветени на въпроса за изучаване на методите за лечение (или спиране) на преждевременно раждане..

Прогестеронът е ключов „хормон на бременността“ и следователно опитите да се използва при жени, чийто труд е започнал твърде рано, изглеждат логични.

Стандартната възможност за лечение на преждевременно раждане е използването на токолитици (лекарства, които отпускат мускулите на матката и спират / отслабват началото на контракциите). Редица проучвания се опитват да използват прогестеронови лекарства за лечение на преждевременно раждане, със или без токолитици. Въпреки факта, че в някои проучвания е установен ефектът от употребата на прогестерон при жени с началото на преждевременно раждане (отслабване на контракциите, забавяне на процеса на скъсяване на маточната шийка), все още няма достатъчно данни за включване на тази група лекарства в стандартните протоколи за управление на жени с преждевременно раждане. И още повече, не може да се каже, че лекарствата от тази група могат да заместят стандартната токолитична терапия при преждевременно раждане..

Заключение: Прогестероновите лекарства могат да добавят положителен ефект при жени, които са започнали преждевременно раждане, но не могат да заместят стандартното лечение и не трябва да се използват под формата на хапчета или супозитории (т.е. онези форми, които са разгледани в тази статия).

Предотвратяване на преждевременно раждане при едноплодна бременност при жени в риск

Могат ли прогестероновите лекарства да предотвратят настъпването на преждевременно раждане при жени в риск (т.е. жени, които са имали преждевременно раждане преди или жени със скъсена шийка чрез ултразвук).

Отново, прогестеронът, като хормон на бременността, трябва да помогне за удължаване на бременността и да предотврати настъпването на раждането..

Резултатите от много проучвания подкрепят тази хипотеза и показват, че профилактичното приложение на прогестерон в края на бременността на жени в риск наистина намалява вероятността от преждевременно раждане, мъртво раждане и други негативни последици за плода. Заради справедливостта си струва да се отбележи, че всички тези данни са получени за инжекции на прогестерон или песарии, съдържащи прогестерон (устройство, поставено във влагалището на жената и секретиращо желаното лекарство). Таблетките и супозиториите в този контекст не са проучени достатъчно.

Заключение: Прогестероновите лекарства помагат да се намали вероятността от преждевременно раждане при жени в риск, но инжекциите и песариите са доказали своята ефективност. Таблетките и супозиториите не са проучени достатъчно.

Предотвратяване на преждевременно раждане при многоплодна бременност

Около половината от жените, носещи близнаци, ще раждат бебетата си преди графика (т.е. преди 37 седмици от бременността). При тризнаци и повече плодове този риск е още по-голям. Преждевременните раждания представляват опасност за живота и здравето на детето и затова много изследвания са посветени на въпросите за тяхната профилактика, включително при многоплодна бременност..

Като се има предвид, че прогестеронът е основният хормон на бременността, логично е да се приеме, че употребата му ще удължи бременността и ще подобри резултатите при децата. Наличните проучвания за употребата на прогестерон под формата на инжекции или супозитории (таблетките в този аспект са слабо проучени) не разкриват предимства за майката и детето. С други думи, днес няма причина да се предписват прогестеронови лекарства профилактично на жени с многоплодна бременност..

Заключение: Прогестероновите препарати в супозитории и инжекции не помагат за предотвратяване на преждевременно раждане при жени с многоплодна бременност. Хапчетата в този аспект са слабо разбрани.

Прееклампсия

Прееклампсията е сериозно усложнение на бременността, характеризиращо се с високо кръвно налягане, протеинурия (протеин в урината) и оток. Прееклампсията се среща при 2 до 8% от бременните жени. При това състояние са засегнати кръвоносните съдове в различни органи, включително плацентата, което от своя страна може да доведе до забавяне на растежа на плода и преждевременно раждане. Самата жена най-често страда от бъбреците, черния дроб, мозъка, както и от системата за кръвосъсирване..

Както е случаят с много други усложнения на бременността, няма точно разбиране на механизмите и причините за прееклампсия, поради което липсата на прогестерон се счита за една от (но не най-вероятната) причина за развитието на тези нарушения.

Има малко проучвания за употребата на прогестеронови лекарства за профилактика и лечение на прееклампсия (те включват общо 1500 жени), но нито едно от тях не е доказало убедителни доказателства в полза на употребата на прогестерон. Тези лекарства също не са включени в международните препоръки за профилактика и лечение на прееклампсия..

Заключение: Към днешна дата употребата на прогестеронови лекарства за лечение и профилактика на прееклампсия не може да се счита за оправдана.

Обобщаване

Кога могат да се предписват прогестеронови лекарства, които са обсъдени в тази статия (Duphaston, Utrozhestan)?

 • менструални нарушения (след потвърждение на овулацията и дефицит на прогестерон след овулация)
 • IVF програми (след потвърждение на овулацията)
 • маточно кървене (но има много по-ефективно лечение)
 • хормонозаместителна терапия (с много голямо разтягане, тъй като има по-удобни и добре проучени лекарства).

Прогестероновите лекарства могат да се използват за предотвратяване и лечение на преждевременно раждане и за лечение на заплашен спонтанен аборт, но не под формата на супозитории и хапчета.

И още няколко коментара.

Прогестероновите лекарства не са нито безвредни, нито безвредни. Те имат доста странични ефекти, най-честите от които са:

 • менструални нарушения
 • аменорея (отсъствие на менструация)
 • главоболие
 • подуване на корема

И последният изключително важен аспект!

В никакъв случай не трябва да предписвате и отменяте прогестероновите лекарства сами.

Това може да доведе до сериозни последици за организма, особено по време на бременност. Ако, след като прочетете тази статия, се съмнявате доколко оправдано е употребата на тези лекарства във вашата ситуация, не забравяйте да обсъдите съмненията си с вашия лекар и да спрете лекарствата само под наблюдението на лекар..