Нашите управляващи са плановици. Опитайте и дайте мнението си! ->

* Скъпи приятели! Да, това е реклама, върти се така!

Дюфастон с нормален прогестерон. Пийте или не?

Приятен ден на всички момичета.
Помогнете със съвет, лекарят ми предписа диуфастон, с прогестерон на 7d до 25.88 (лабораторни норми - лутеална фаза 1.7-27.7). Съмнявам се дали да пия или не, прогестеронът вече е висок. Може би Г. знае нещо, което аз не знам? Как може да навреди приемането на дуфастон с такъв прогестерон, може би някой го е взел? Г. твърди, че ендометриумът ще стане по-дебел и по-разхлабен върху него. Посъветвайте, моля, пийте или не?
Благодаря!

Прочетете 41 коментара:

Диночек, здравей! Е, пълни глупости, аз също имах прогик нормален в 7 DPO и всичко беше нормално, както виждате. но ако е случайно, не виждам смисъл.
Да, и APSHI за вас!

За какви глупости говорят някои "лекари"? Дюфастон не засяга ендометриума по никакъв начин! Естрадиолът и нормалното кръвообращение в таза са отговорни за неговия растеж! Ако имате нормална прога и вашата е нормална, защо трябва да приемате синтетичен Dufa? Просто си хаби парите. Някои лекари просто искат да продадат

nezhnov4ik, Яна, здравей! Аз съм напълно съгласен с теб. Имам чувството, че те експериментират или може би имат% от своите от задания?!
друг вариант, когато те не знаят как да се отнасят правилно с някого, не е ясно за какво, те мислят, нека да предпиша дуф, трябва да предпиша нещо.

Duphaston е лекарствено лекарство, освен това хормонално, ако го пиете, тогава само по строги показания, дори не се притеснявайте с подобна и лесна бременност))), добре е, че не се отказах от нищо и не се занимавах с цифри, лекарите навсякъде се опитват да играят на сигурно, забравяйки последствията.

nezhnov4ik, но не съм съгласен с теб, имах много тънък ендометриум, изобщо не нараснах, пих 3 месеца Ярин, след това сутринта и ендометриума станаха толкова буйни, така че не съм съгласен

nezhnov4ik, естрадиолът е в нормални граници, въпреки че температурната разлика е малка. Просто не знам какво наистина да опитам)))

Katysha1011, благодаря за кихането, Катюша, но как мога да имам процент от това, ако купувам в аптеката си или дори поръчам в интернет?

Момичета, току-що прочетох, че при някои хора, въпреки нормалния прогестерон, тялото го възприема зле и понякога се предписва допълнителен. така си мислех

добавя се след 4 минути

alyoshka 25, щях да имам лесно зачеване, преди бременността все още да не е достигнала
Добре, че не се отказахте от нищо и не си направихте труда, жалко, че не всеки има такъв късмет, мисля, че ще остана бездетен, ако не се откажа и не се притесня, но може би греша

добавя се след 2 минути

busynka и ендометриумът напълня след Ярина веднага или след целия курс на лечение?

Dinochek, на OK ендометриумът става още по-тънък, добре, казват те. Направих ултразвуково сканиране веднага след като бяха отменени, ендометриумът беше тънък, а след това след втория месец на приемане на утрици и вече пищен и добър ендометриум

добавено преди по-малко от минута

Преди това бях почистван след ZB 2 пъти и ендометриумът изобщо не расте

шикозен прогестерон! Тази луфа вече е досадна.Още по-досадни са лекарите, които я предписват. Имах отдолу и нищо. Желая ви бърза бременност, сама.

Dinochek, ще ти кажа точно сега, работих в поликлиника, а сега в аптека: фирми сключват договори с лекар за предписването на техните лекарства, след това проследяват рецепти от лекари в аптеките.. нещо подобно

busynka, и какъв беше вашият прогестерон?
Съчувствам ((((Иска ми се всичко да се получи веднага щом

добавя се след 3 минути

Марян, благодаря ти много. Надявам се, че ще бъде така
И какво беше отдолу, прогестерон или ендометриум? Изписаха ми ендометриума..

добавено преди по-малко от минута

Katysha1011, купувам всичко без рецепти. как да проследявате тук..

Катиша1011, аха! Намериха панацея! Скоро Dufa ще бъде предписан и за кашлица, така че, точно за всички

добавя се след 3 минути

busynka, добре, все още зависи от нивото на хормоните. Ако заради тях проблеми, тогава готвачът ще помогне. И ако хормоните са в ред, тогава прогестеронът няма да увеличи Е

nezhnov4ik,
Dinochek, хормоните бяха нормални, а прогестеронът беше дори по-висок от нормалното със 7DC.

редактиран преди по-малко от минута

Dinochek, те просто се плащат от представители на производствени компании, за да рекламират определени лекарства. Познат работи във фармацевтиката.
Проследявали ли сте растежа на Е през целия цикъл? Имате проблеми с него?

nezhnov4ik, да, той беше на 9ts 7mm, а на 14ts само 8mm, на практика изобщо не се покачи. Разбирам, че има чудеса и забременявам с 3 мм, но явно това изобщо не е моят случай..

Dinochek, предписаха ми femoston + duff за растежа на ендика, въпреки че прогикът ми беше на горната граница на нормата, не пих femoston, но на duff с 6 mm E, не знам, може би съвпадение.

Dinochek, вземането на луфа силно влияе на производството на собствения ти прогестерон. С допълнителния прием на същия луфа, работата на твоя VT се намалява. Така че твоят собствен прогик може да намалее след това. Имаш ли нужда от него? Разбирам в долната граница на нормата..

busynka, този ендик стана не след луфата, а след ОК. Сам по себе си, duff endik не се натрупва, той е тестван върху себе си. Самият той е прекарал само два месеца за пиене. Ще видя какво ще стане с ендика.

Всичките ми хормони бяха ниски, но в нормални граници. Но свободният тестостерон беше малко над нормата. Ендометриумът също не е шик. Забременях през септември 2012 г., когато се храних правилно през цялото лято, занимавах се с йога, пиех витамини и държах пост. Още семена от живовляк за чая бяха добавени със съпруга, една баба каза, че всички те хормони се нормализират. В резултат на това настъпи бременност, но спонтанен аборт. В следващия цикъл бременност и отново успешна. Основното нещо е да вярвате в тялото си.

Lilith STR, да VT расте като гад, всеки път се притеснявам, че иска киста, но засега изглежда не. На 14т вече беше 28мм ((((

lyolyasolnce и прогестеронът падна или се повиши?

добавя се след 4 минути

MaryAn, да, аз също се опитвам да се храня правилно и да спортувам, но е по-вероятно за общия имунитет. Пих живовляк наскоро в продължение на месец, за възстановителна терапия, както е предписано от лекар. Макар че нищо не се променя, а Б все още не, дори намек.
Всички хормони са в норма, с изключение на леко заявената 17op, от която пия дексаметазон. Да, те също пускат дуфастон..

Мишка, не знам, след ОК ендометриумът беше тънък. Дори не е въпросът, да, разбира се, на всички се предписва utric / dyuf, но мога да кажа, че понякога дори високият ми прогестерон не е достатъчен, за да нося дете и повярвайте ми, знам за какво говоря

Диночек, нормален Д. Ако искате да го върнете към нормалното, подобрете кръвния поток там! Вземете корема, бягайте, отидете на басейн! Проверих го сам, това е единственият начин да подобря Е. Ако сте със заседнала работа, правете почивки, тренирайте, завъртете бедрата си, клякайте! Много помага. Все още можете да ядете ананаси, аз ядох

добавя се след 2 минути

busynka, това е сигурно! Прогестеронът не е единственото нещо, което трябва да издържите

nezhnov4ik, ял ананаси, ефектът е нулев. Започнах да бягам през август, тази неделя дори бягах 10 км, все още карах колело и скутер през цялото лято)) Много искам да отида на басейн, но засега няма абсолютно никакви пари.. (да, трябва да се занимавам със спорт, но аз бях като него) 8mm на 14ts, така че всеки месец струва..

Dinochek, 8 мм е нормално, изобщо не е критично. Имах 5-6, проблемът е директен. Едва след физическо усилие нещата се подобриха. Е, спрях да шофирам на работа, затова вървях повече пеша

nezhnov4ik, а, ако можех да живея от работа на пешеходно разстояние, добре, или поне с велосипед, това би било чудесно))) и си изкривихте бедрата точно на работа? Ами колегите?))

Диночек, отидох до тоалетната и там правех упражнения, кляках, първо 30 пъти, след това всеки ден го увеличавах с 5-10 пъти, въртях бедрата си, а вкъщи разтърсвах пресата, дупето

nezhnov4ik и колко пъти на ден карахте до тоалетната така?))) Никой не се притесняваше, че ви няма толкова дълго?)

Диночек, не е дълго, 5-7 минути общо. Всеки път го правех, докато отивах до една тръба. И ходя често, често пия чай

Диночек, получих В в края на 8 мм

добавя се след 2 минути

lerrrrik, предписаха ми даф за "натрупване" след почистване и пробив в планирането (но не предадох прогестерон). При първия цикъл (при вземане на дуфи) се оказа просто съвпадение.

nezhnov4ik, ахаха, докато седя 30 пъти в тоалетната, ще минат 30 минути, но аз просто отидох и си извих бедрата

добавя се след 3 минути

lerrrrik, да, всичко това е трудно, всеки има различен опит.. все още трябва да решите сами какво да правите и как. Но е толкова хубаво, когато момичетата отговарят, съветват, това е балсам на сърцето
Мисля, че следващия месец ще го опитам, ще видя как се чувствам, ще следвам прогестерона и ако нещо се обърка, веднага ще напусна..

Dinochek, пих дуфа още преди хистерата във 2-ра фаза на 3-ти цикъл, по-късно това не се отрази на прогата ми, собствената ми тогава също беше висока, но полипът ми на дуфа нарасна, пиех и чай от липа и малинови листа за ендика, пиеше много, 2 литра на ден

Оставете коментар:

Трябва да се регистрирате или да влезете, за да можете да коментирате.

Блогът на Ulla_

Дюфастон с нормален прогестерон

Този пост беше публикуван от LeTo на 4 октомври 2013 г.

1854 преглеждания

Според резултатите от анализа прогестеронът ми е в норма, но според таблиците лекарят не харесва втората фаза (къса). В резултат на това от следващия цикъл им е предписано да приемат дюфастон.

Как може да помогне, ако прогестеронът е нормален? И има ли шанс да забременеете от него?

21 коментара

Препоръчани коментари

Присъединете се към нашите дискусии!

Трябва да сте потребител, за да публикувате коментар.

Създай профил

Регистрирайте се, за да получите акаунт. Просто е!

Да вляза

Вече е регистриран? Влезте тук.

Най-доброто в сайта

Диета за зачеване - мит?

AMG - анти-Мюлеров хормон

Измиване. Всичко, което искахте да знаете.

Популярни теми

Автор: Джой Гастел
Създаден преди 23 часа

Автор: TusЯ
Създаден преди 23 часа

Автор: Чакащ щъркел
Създаден преди 23 часа

Автор: Adel77
Създаден преди 17 часа

Автор: Джой Гастел
Създаден преди 23 часа

Автор: iriroman
Създаден преди 4 часа

Автор: Кнатуся
Създаден преди 19 часа

Автор: АрияЯ
Създаден преди 18 часа

Автор: Junchik28
Създаден преди 18 часа

Автор: iriroman
Създаден преди 4 часа

Прегледи на клиники

За сайта

Бързи връзки

 • За сайта
 • Нашите автори
 • Помощ за сайта
 • Реклама

Популярни секции

 • Форум за планиране на бременността
 • Графики на базалната температура
 • Библиотека за репродуктивно здраве
 • Отзиви за клиники за лекари
 • Комуникация в клубове за PDR

Материалите, публикувани на нашия уебсайт, са с информационна цел и са предназначени за образователни цели. Моля, не ги използвайте като медицински съвет. Определянето на диагнозата и избора на метод на лечение остава изключителната прерогатива на лекуващия ви лекар!

Обхват на лекарството Duphaston

Прогестеронът е хормон, който се произвежда от женското тяло и е отговорен за настъпването и успешното бременност. Със своите намалени нива рискът от спонтанен аборт се увеличава значително. Следователно се предписват специални лекарства, които съдържат синтетични заместители на този хормон. Какъв е най-добрият начин за прилагане, когато се наблюдават симптоми на намален прогестерон? Лекарите най-често предписват Utrozhestan или Duphaston. Те показват добри резултати и се използват като част от комплексното лечение на определени патологии или като самостоятелно спомагателно средство..

Общо описание на лекарството

Много (дори съвременни) лекарства за повишаване нивото на прогестерона се произвеждат на базата на вещества, които принадлежат към групата на мъжките полови хормони. От това, след приемането им, се наблюдава отрицателен андрогенен ефект при жените. Страничните ефекти на такива лекарства се считат за повишен растеж на косата, намален гласов тон и други. Съдържанието на прогестероновия хормон в Duphaston се осигурява благодарение на вещество като дидрогестерон. Използването на това лекарство напълно премахва всички андрогенни прояви, които са нежелани за всяка жена..

Предвид тези характеристики, този хормонален агент се използва при лечение на патологични състояния, причинени от липса на прогестерон в организма. Dufaston може да бъде предписан от лекар само ако има строги показания и след преминаване на всички съответни тестове. Неконтролираната употреба на лекарството води до сериозни последици и няма да доведе до желания ефект.

Също така си струва да се спомене, че това лекарство не влияе или потиска овулацията по никакъв начин. Неговите активни вещества действат селективно изключително върху прогестиновите рецептори, които се намират върху лигавицата на матката.

Показания за употреба

Duphaston се използва за очевиден или лабораторно потвърден дефицит на прогестерон.

Това лекарство най-често се предписва от лекари при наличие на следните състояния:

 • ендометриоза;
 • привичен спонтанен аборт;
 • недостатъчност на лутеалната фаза;
 • признаци на продължаващ или повишен риск от спонтанен аборт;
 • наличието на симптоми, които показват предменструален синдром;
 • аменорея от вторичен тип;
 • нередовен менструален цикъл;
 • маточно кървене, причинено от хормонален дисбаланс;
 • дисменорея;
 • по време на планирането на бременността да се създадат благоприятни условия за имплантиране на оплодена яйцеклетка (само при строги показания);
 • като хормонозаместителна терапия за хирургична кастрация (когато матката е запазена, тя също се използва);
 • при наличие на менопаузален синдром.

Принципът на действие на лекарството по време на бременност

Когато приемате Duphaston, прогестеронът се повишава до нивото, което се счита за оптимално за определено състояние. Особено важно е да се поддържа висока концентрация на този хормон по време на бременност. Прогестеронът, на фона на други промени, провокира удебеляване на маточната лигавица, намалява свиването на гладката мускулатура и води до други последици, които се считат за благоприятни за успешното носене на плода. Ако жълтото тяло (специален орган, образуван на мястото на доминиращия фоликул в яйчниците) не изпълнява достатъчно своите функции, тогава началото или успешният ход на бременността става съмнителен.

В някои случаи това води до факта, че жената не може да зачене дете дълго време. Тогава лекарят може да реши да използва Duphaston с нормален прогестерон. Ако тя е намалена, както показват резултатите от теста, тогава се използва и това лекарство, което позволява да се нормализира хормоналният фон на жената.

Дюфастон с нисък прогестерон по време на бременност позволява нормалното функциониране на плода да се поддържа известно време. Използва се, ако има симптоми на нарушение на нормалното функциониране на жълтото тяло или се установи от резултатите от теста. В други случаи е нежелателно да се използва това лекарство, защото няма да бъде от полза. Също така трябва да се има предвид, че яйчниците носят хормонално натоварване и поддържат нормалния ход на бременността само до 20 седмици. Впоследствие тази функция се поема от плацентата.

Следователно по това време необходимостта от поддържане на изкуствено висок прогестерон напълно изчезва. Въпреки това е строго забранено рязкото отмяна на лекарството. На фона на приема на Дюфастон се създава определен хормонален фон, с внезапна промяна, при която могат да се наблюдават опасни за носенето на плода състояния. Поради това лекарите избират оптималния режим за приемане на лекарството, включително постепенно намаляване на дозата на лекарството в края на курса. При нисък прогестерон в началото на бременността този принцип на лечение се счита за най-добър.

Прием на Duphaston за други патологични състояния

Дюфастон се използва широко в присъствието на заболяване като ендометриоза. Придружен е от прекомерно разпространение на ендометриални клетки, което провокира тежко кървене. Това заболяване възниква поради хормонални нарушения и се характеризира с цикличен характер..

За да се премахне това патологично състояние, лекарите се опитват да повишат нивото на прогестерон в кръвта. За това се използва Dufaston. След курса на лечение дискомфортът на жената, свързан с ендометриозата, изчезва. В повечето случаи е невъзможно напълно да се отървете от проблема с помощта на Duphaston, но лекарството при редовна употреба значително облекчава състоянието на пациента.

Също така, изкуственото повишаване на нивото на прогестерон в тялото на жената има положителен ефект през климатичния период. Той е придружен от скъсяване на втората фаза на цикъла. Надцененото ниво на прогестерон до необходимото ниво ви позволява да отложите деня на началото на менструацията. В резултат на лечението се възстановява нормалната продължителност на менструалния цикъл.

Също така, употребата на Duphaston ще покаже положителен резултат за силна болка, която се наблюдава при някои жени по време на менструацията. Те са резултат от спазми на гладката мускулатура на матката. Повишаването на нивата на прогестерон ефективно премахва тези проблеми чрез отпускане на тъканите.

Начин на приложение на лекарството

Duphaston се приема през устата под формата на таблетки. Лекарството се абсорбира добре през стомашно-чревния тракт. Максималната концентрация на прогестерон в кръвта на жената се наблюдава 2 часа след употребата на лекарството. Почти всички активни компоненти на Duphaston (около 97%) се свързват с кръвните протеини.

Лекарството се екскретира много бързо от тялото на жената. В рамките на един ден само 15% от дидрогестерона остава в кръвта на пациента, от тази, която е приета вътрешно. Ето защо Duphaston се използва най-често многократно през целия ден. Активните му компоненти се екскретират с урината. 3 дни след еднократна доза от лекарството, в тялото не остават следи от приема му. Дидрогестеронът не се натрупва в тъканите при продължителна употреба, което ще премахне всички странични ефекти, свързани с това явление.

Дюфастон може да се предписва като единственото лекарство при лечението на определено състояние или като част от сложна терапия. Това лекарство не трябва да се комбинира само с фенобарбитални хомолози.

Препоръчителни дози Duphaston

Дозите, препоръчани от производителите на лекарства, се считат за ориентировъчни. Конкретният метод на лечение се предписва изключително от лекаря, след като се вземат предвид всички резултати от теста. Във всеки случай се препоръчва дневната доза от лекарството да се раздели на няколко дози, които трябва да се провеждат на равни интервали. Само в този случай е лесно да се постигне положителен ефект с минимална вреда на тялото на жената. Инструкциите за лекарството посочват следните допустими дози Duphaston:

 • с ендометриоза, лекарството е показано 2-3 пъти на ден, 10 mg. Предписва се като непрекъснат курс или в определени дни от менструалния цикъл (от 5 до 25), в зависимост от степента на развитие на заболяването;
 • с безплодие, обичайни спонтанни аборти, причинени от липса на прогестерон, се предписват 20 mg от лекарството на ден. Желателно е тази доза да се раздели на две дози и да се прилага от 11 до 25 дни от менструалния цикъл. Курсът на лечение се определя от лекаря. Средно трае от 3 до 6 месеца. Ако по време на лечението на жените забременеете, трябва да продължите да приемате Duphaston известно време, за да се изключи рязкото отмяна, водещо до загуба на плода;
 • при наличие на симптоми на заплашващ спонтанен аборт. Първата единична доза е 40 mg. Впоследствие, в рамките на 1 седмица, на всеки 8 часа, се предписват още 10 mg Duphaston. В бъдеще дозата на лекарството може да бъде намалена и използвана до 20 седмици включително (по желание, ако е посочено);
 • със силен синдром на болка по време на менструация се използва дневна доза от 20 mg от 5 до 25 дни от менструалния цикъл. Продължителността на терапията е от 3 до 6 месеца;
 • с предменструален синдром, 10 mg Duphaston се предписват от 11 до 25 дни от менструалния цикъл в продължение на 3-6 месеца;
 • в случай на нарушение на менструацията, причинено от кратка лутеална фаза, се предписват 20 mg от лекарството на ден от 11 до 25 дни от цикъла;
 • при лечението на аменорея се използва в комбинация с лекарства, които съдържат естрогени. Прилагайте 10 mg Duphaston два пъти дневно от 11 до 25 дни от цикъла за поне 3 менструации;
 • при наличие на маточно кървене се предписват 20 mg на ден за 5-7 дни, докато негативните симптоми се елиминират. За профилактични цели лекарството се използва от 11 до 25 дни от цикъла в същата дозировка;
 • с хормонозаместителна терапия Dufaston се използва изключително в комбинация с лекарства, съдържащи естрогени. Използва се в дневна доза от 10 mg в продължение на 14 дни от всеки менструален цикъл. Понякога количеството на лекарството се увеличава до 20 mg.

Специални инструкции за употребата на Duphaston

Когато се използва Duphaston, рядко се наблюдават странични ефекти. Понякога има индивидуална непоносимост към компонентите на лекарството. Пробивно кървене също се наблюдава от време на време. Когато възникне това явление, се препоръчва леко да се увеличи дозата на лекарството..

Противопоказания за употребата на Duphaston, в допълнение към индивидуалната непоносимост, са и някои чернодробни заболявания. Те включват синдроми на Ротор и Дабин-Джонсън. Съществуват и някои ограничения за приемането на това лекарство по време на кърмене. Прогестеронът има способността да преминава в кърмата. Следователно, ако има индикации за употребата на Duphaston по време на кърмене, кърменето трябва да бъде ограничено.

Съхранение на лекарството

Лекарство като Duphaston трябва да се съхранява при температура 0... + 30 ° C. Това място трябва да бъде защитено от слънчева светлина. Трябва също да ограничите достъпа на децата до това лекарство..

Когато приемате лекарство, трябва внимателно да разгледате срока му на годност. Ако той излезе, тогава употребата на това лекарство е строго забранена. При спазване на всички препоръки на производителя, срокът на годност на Dufaston е 5 години. Трябва също да се има предвид, че това лекарство се отпуска от аптеките след представяне на рецепта, предписана от лекуващия лекар..

Мнения на чуждестранни експерти

Във всички страни, където се практикува употребата на Duphaston, той се предписва изключително след задълбочено проучване на жената. В този случай се изисква анализ на прогестерон, тъй като това лекарство повишава нивото си. Ако хормоните са нормални, безполезно е да използвате това лекарство. Дюфастон с повишен прогестерон не се предписва.

Последните изследвания на учените в много случаи не потвърждават ефективността на това лекарство, дори с нарушение на хормоналния фон. Ето защо много лекари все повече отказват да го използват за поддържане на бременност. От 2008 г. Dufaston е спрян от производство във Великобритания поради липса на търсене на пазара. Също така, например, в САЩ това лекарство изобщо не се използва. През последните години лекарите в Европа стигнаха до заключението, че прогестероновите лекарства не предотвратяват спонтанен аборт. Също така, Световната здравна организация посочва, че безопасността на Duphaston и подобни лекарства по време на бременност не е напълно доказана..

Като се има предвид всичко, нежелателно е да се използва това лекарство без строги показания, особено по време на бременността. Самостоятелното приложение на Duphaston или назначаването му без преминаване на подходящи тестове може да доведе до нежелани последици.

Румянцева, мд

Предлагам да се справим с две лекарства, които се предписват в акушерската и гинекологичната практика невероятно често: Dyufaston и Utrozhestan. Какви са тези лекарства? Някой ги смята за неефективни (и безвредни), други се страхуват като огън, а трети ги смятат за спасение от почти всяка болест в женското тяло.

Така че всъщност Duphaston и Utrozhestan са препарати за прогестерон:

 • Дюфастон - дидрогестерон (таблетки, приемани през устата);
 • Utrozhestan - естествен микро-йонизиран прогестерон (капсули, приети през устата или вкарани във влагалището).

Прогестеронът е хормон фаза 2 и хормон на бременността. Той се произвежда от жълтото тяло в яйчника след овулация (подготвяйки тялото на жената да приеме оплодено яйце в случай на бременност), както и от плацентата по-нататък по време на бременността..

Показания за употребата на Duphaston и Utrozhestan

Индикациите (от инструкциите) за прием на тези лекарства показват, че те трябва да се приемат с недостатъчно производство на собствен прогестерон (и това трябва да се докаже по време на прегледа на жената!) При жени в следните ситуации:

 • безплодие поради лутеална недостатъчност (недостатъчно производство на собствен прогестерон в лутеалната (втора) фаза на цикъла);
 • синдром на предменструално напрежение;
 • менструални нередности поради нарушение на овулацията или ановулацията (ако няма овулация, няма жълто тяло и няма производство на собствен прогестерон);
 • фиброкистозна мастопатия (това е взето от инструкциите, ще кажа веднага, нямам обяснение и доказателствена база за този елемент);
 • заплашващ аборт или предотвратяване на обичайния аборт поради дефицит на прогестерон;
 • профилактика (профилактика) на преждевременно раждане при жени в риск (със скъсяване на шийката на матката и / или наличие на анамнестични данни за преждевременно раждане и / или преждевременно разкъсване на мембраните);
 • подпомагане на лутеалната фаза по време на подготовка за ин витро оплождане;
 • подкрепа на лутеалната фаза в спонтанен или индуциран менструален цикъл;
 • хормонозаместителна терапия (в комбинация с лекарства, съдържащи естроген);
 • хормонозаместителна терапия за дефицит на прогестерон с нефункциониращи (липсващи) яйчници (даряване на яйцеклетки);
 • ендометриоза;
 • дисфункционално маточно кървене.

Отново подчертавам, че дори в инструкциите за Duphaston и Utrozhestan е посочено, че те могат / трябва да бъдат предписани при дефицит на прогестерон в горните случаи, а не при всички жени с безплодие / нередовен цикъл / спонтанен аборт.

Нека се опитаме да разберем какво е известно за употребата на прогестеронови лекарства за различни заболявания / състояния / интервенции.

Синдром на предменструално напрежение (ПМС)

Обсъжда се употребата на прогестеронови препарати за ПМС (който между другото засяга 5% от жените, а не всяка първа дама), тъй като симптомите на ПМС се появяват преди менструация, когато този хормон "доминира" в женското тяло.

На справедливост трябва да се отбележи, че не е напълно ясно дали тежките прояви на ПМС са резултат от високи нива на прогестерон в организма или, обратно, от намаляване на нивата на прогестерон преди началото на менструацията. Въпреки много спорни моменти както в дефиницията на самия ПМС, така и в разбирането на неговите механизми, опитите за използване на прогестеронови лекарства са правени многократно и резултатите от тях са добре отразени в научната литература..

Какво имаме днес? Само едно проучване показва положителен ефект от употребата на прогестеронови препарати във втората фаза на цикъла при жени с ПМС, но ефектът се оценява единствено от субективните чувства на участниците. Останалите проучвания по тази тема или не са достатъчно добри, за да вземат предвид резултатите им, или не са показали ефект върху употребата на прогестеронови лекарства в различни форми (орално или вагинално) за ПМС.

Заключение: Към днешна дата употребата на прогестеронови препарати за ПМС не може да се счита за научно обоснована.

Маточно кървене

Кървенето в матката е често срещан проблем за жените в репродуктивна възраст. Има различни подходи за лечението на този проблем, който може да бъде причинен от различни заболявания. Режими от хапчета до операция за отстраняване на матката могат да се използват за спиране на маточно кървене. Използването на прогестеронови препарати в този случай има логична обосновка: прогестеронът е хормонът на втората фаза на цикъла, той е отговорен за настъпващите по това време промени в ендометриума (вътрешната обвивка на матката) и за „задържане“ на ендометриума на място (преди менструация нивото на прогестерона пада, механизмът за кървене стартира). По този начин опитът да се поддържат високи нива на прогестерон при жени с маточно кървене изглежда си заслужава. Какво казва изследването? Всъщност има ефект от употребата на прогестеронови лекарства в таблетки, но други методи на лечение (по-специално спиралата с левонгрестрел) имат много по-изразен ефект и значително подобряват качеството на живот на тези пациенти. За съжаление, най-ефективното лечение е операцията за отстраняване на матката. Въпреки това, спиралите, съдържащи левоноргестрел, трябва да бъдат изпробвани, преди да се вземе решение за оперативно лечение..

В крайна сметка: Прогестероновите хапчета могат да бъдат полезни при пациенти с маточно кървене, но има далеч по-ефективни лечения, които трябва да се предпочитат..

Менструални нередности

Има много причини за менструални нарушения и е задължително да се установи конкретна диагноза преди започване на лечението. Какъв е потенциалният механизъм на действие на прогестероновите лекарства при менструални нарушения?

1. Ако първата фаза на цикъла работи перфектно за жена

Ако първата фаза на цикъла работи перфектно за жена (доминиращият фоликул расте, ендометриумът се удебелява и т.н.), тогава настъпва овулация и жълтото тяло не работи достатъчно ефективно и не произвежда адекватно ниво на прогестерон, втората фаза се оказва дефектна и менструацията се появява в различни време (тъй като най-важният сигнал за началото на менструацията е намаляване на нивата на прогестерон след неговия пик във втората фаза).

Най-подходящото решение на проблема в такава ситуация е назначаването на прогестеронови лекарства за втората фаза на цикъла (от 16-ия до 25-ия ден на цикъла). Преди да предпишете лекарства за прогестерон, трябва да оцените хормоните от първата фаза, да направите ултразвуково сканиране (най-често в динамика няколко пъти), за да видите, че има доминиращ фоликул и след това жълто тяло (знак за минала овулация), и след това да дарите кръв, за да определите нивото на прогестерон.

И ако всичко е наред с хормоните от първата фаза, не са открити аномалии при ултразвук и прогестеронът след овулацията е нисък, тогава има смисъл да се предписват препарати за прогестерон. Всичко е логично и правилно, но трябва да се вземе предвид един фактор: това е такъв проблем, който е казуистично рядък..

2. Ако проблемите в цикъла са свързани с нарушение през първата фаза

Ако проблемите в цикъла са свързани с нарушение в първата фаза и се изисква стимулиране на овулацията, прогестероновите лекарства също могат да бъдат полезни (първо се вземат лекарства за стимулиране на овулацията, след това началото на овулацията се контролира с ултразвук и едва след това могат да се предписват лекарства с прогестерон).

В такава ситуация, при компетентно и ефективно стимулиране на овулацията, нивото на прогестерон може да бъде нормално, т.е. лекарства за прогестерон може да не са необходими. Въпреки това, най-често те се предписват профилактично, за да не се проверява повторно нивото на прогестерон във всеки цикъл след стимулиране на овулацията и да не се "пропуска" нито един цикъл за опити за забременяване по време на стимулационния процес.

И какво се случва, ако се предписва прогестерон, без да се установи причината за нарушението на цикъла?

Най-често именно липсата на овулация и проблеми в първата фаза на цикъла (за което има много причини) водят до ниско ниво на прогестерон, а не изолирани нарушения на втората фаза. Какво ще се случи при такива пациенти, ако прогестероновите препарати не са им предписани правилно??

Класическата ситуация: имаме пациент с нарушение на цикъла, преминаваме анализа за прогестерон във втората фаза, виждаме нисък прогестерон, предписваме прогестерон отвън, за да го увеличим! Логично ли е? Не. Такъв пациент най-често няма овулация, няма жълто тяло и ендометриумът не се формира! Какво правим, когато предписваме прогестерон? Ние „заблуждаваме“ тялото, показвайки му, че всичко е наред, жълтото тяло е, произвежда се прогестерон. Тялото дори не се опитва да хвърли всичките си ресурси за постигане на овулация: има прогестерон - овулацията вече е преминала, можете да се отпуснете. Тоест, като предписваме прогестерон по стандартната схема (от 16-ия до 25-ия ден от цикъла) на жена с нередовен цикъл, ние с известна вероятност пречим на настъпването на нейната овулация (без прогестерон тялото "се бори за овулация" до последната; овулацията може да настъпи на 20-ти и на 30-ия ден от цикъла, ако не сме се намесили с прогестерон).

Какво се случва с цикъла? Жена приема прогестерон до 25-ия ден от цикъла, след това лекарството се отменя, тялото приема сигнал за намаляване на нивото на прогестерон в кръвта и стартира механизма на началото на менструацията. От жена с нередовен цикъл получаваме жена с редовен цикъл. Ако целта на лечението е предвидимост на живота на жената и редовен цикъл, този подход може да се приложи. Ако целта на лечението е нормализиране на функцията на яйчниците и зачеване на дете, прогестероновите лекарства могат да се предписват само след потвърждаване на наличието на овулация във всеки цикъл.

За да не се допускат такива грешки, е необходимо внимателно да се следи какво се случва с цикъла при жена с нередовна менструация (хормони от първата фаза, ултразвук в динамика, прогестерон във втората фаза, ако има овулация) и едва след поставяне на диагнозата да се вземе решение за назначаването / неназначаването на хормонални лекарства.

Заключение: Прогестероновите препарати са необходими или за жени с напълно непокътната първа фаза на цикъла и овулацията, но с ниско ниво на прогестерон след овулация (което е изключително рядко), или за жени с нарушения от първата фаза след стимулация на овулацията (под строг контрол на овулацията чрез ултразвук).

Подкрепа за втората фаза на цикъла с IVF

Както вече беше споменато много пъти, прогестеронът е хормон от втората фаза на цикъла. След овулацията жълтото тяло се образува в яйчника, който произвежда прогестерон, който от своя страна подготвя ендометриума (вътрешната обвивка на матката) за имплантиране на оплодено яйце.

Жените, които отиват на IVF, се нуждаят от лекарска подкрепа за втората фаза на цикъла, било поради първоначално съществуващите проблеми с цикъла, било поради неадекватно производство на собствен прогестерон след стимулация на първата фаза на цикъла. В тази ситуация прогестероновите лекарства са необходими и важни, но има основни моменти при назначаването им:

 1. Прогестероновите лекарства трябва да се прилагат само през втората фаза (т.е. след настъпване на всички доказателства за овулация).
 2. Жена, приемаща прогестеронови препарати във втората фаза, трябва да бъде наблюдавана от лекарите по време на цикъла (с редовно наблюдение чрез ултразвук и / или нивото на някои хормони в кръвта).
 3. Жените с нередовен цикъл особено трябва да контролират овулацията във всеки цикъл, преди да започнат лечение с прогестерон, тъй като имат по-голям шанс да потиснат изкуствено овулацията с тези лекарства, ако бъдат извадени навреме.

Предписването на прогестеронови лекарства за поддържане на втората фаза на цикъла като част от програмата за ин витро оплождане увеличава вероятността за настъпване и прогресиране на бременността и раждането на здраво бебе, но дори и в тази ситуация има неразрешени точки и проучванията за други начини за подпомагане на втората фаза на цикъла продължават.

Заключение: Прогестероновите хапчета могат да се използват за поддържане на втората фаза на цикъла в IVF програми, но само след установяване на факта на овулация.

Заместваща хормонална терапия

Хормонозаместителна терапия (ХЗТ) се извършва, когато жената не произвежда достатъчни нива на собствените си хормони (по време на менопаузата (менопаузална хормонална терапия) или след операция). В такива ситуации е логично да „пресъздадете“ собствения си цикъл, като въведете подходящите хормони в първата и втората фаза на цикъла..

Прогестероновите препарати (в комбинация с естрогенни препарати, имитиращи първата фаза на цикъла) могат да бъдат разгледани за тези цели, но в съвременния свят има много комбинирани препарати за ХЗТ (съдържащи едновременно естроген и прогестинов компонент), които са предпочитани в такива ситуации.

Заключение: Duphaston / Utrozhestan могат да се използват в комбинация с естрогени за хормонозаместителна терапия, но те не са избраните лекарства.

Ендометриоза

При ендометриозата всичко е просто и сложно едновременно. Трудността е, че причините и механизмите на възникването му са недостатъчно проучени; има много теории и дискусии по този въпрос. Простотата е, че разглеждаме това заболяване в контекста на употребата на две лекарства (Duphaston и Utrozhestan), ефективността на които при лечението на това заболяване не е доказана.

Хормоналната терапия може да се използва за лечение на ендометриоза, но трябва да се имат предвид и други лекарства, прочетете повече за това тук.

Заключение: Прогестероновите лекарства не трябва да се използват за лечение на ендометриоза.

Предотвратяване на спонтанен аборт

Вероятно най-честата индикация за назначаването на Duphaston и Utrozhestan в Русия е предотвратяването на спонтанен аборт в началото на бременността (точно превенция, т.е. предписване на лекарството на здрава бременна жена без признаци на заплашващ аборт; за ситуации, при които има заплаха от прекратяване, прочетете по-долу)... В тази статия няма да се спирам на факта, че в много страни не е обичайно да се поддържа бременност в ранните етапи, тъй като повечето спонтанни аборти през първия триместър са свързани с генетични аномалии на плода и аз ще разгледам директно ефективността на прогестероновите лекарства в тази ситуация.

Отново, като се има предвид, че прогестеронът е хормон на бременността, съвсем логично е да се опитаме да запазим бременността при жена, която по една или друга причина е класифицирана като рискова група (в Русия жените с предишна загуба на бременност, дърпащи болки в долната част на корема, попадат в рисковата група (най-често незаслужено)) в ранните етапи, "тонус" чрез ултразвук през първия триместър и т.н.).

И сега изненада за мнозина: прогестероновите лекарства не помагат за предотвратяване на спонтанен аборт през първия и втория триместър.!

С други думи, ако бременността беше запазена на фона на Дюфастон, тя щеше да оцелее без него и обратно (ако бременността беше прекъсната без Дюфастон, тя щеше да бъде прекъсната с това лекарство)! И няма разлика в каква форма се приема прогестерон: вътре под формата на таблетки, вагинално в супозитории или интрамускулно.

Искам да направя резервация веднага: в някои случаи, с обичайния спонтанен аборт, прогестероновите препарати намаляват вероятността от спонтанен аборт, но това се отнася само за онези жени, които преди това са претърпели 3 или повече загуби на бременност поред.

Заключение: Препаратите на прогестерон в таблетки, супозитории и инжекции не трябва да се предписват, за да се предотврати спонтанен аборт в ранна бременност.

Лечение на заплашен спонтанен аборт

Наличието на кървави секрети със затворена шийка на матката по време на бременност до 20 седмици се счита за заплаха от спонтанен аборт. С началото на отварянето на шийката на матката в този период запазването на бременността с каквито и да било лекарства е изключително малко вероятно. Подчертавам, че дърпащите болки в долната част на корема, както и „тонусът“ на матката чрез ултразвук, не са признаци на заплашителен спонтанен аборт.

Лечението на заплахата от прекъсване на бременността е възможно само след ултразвуково сканиране, което ще потвърди, че плодът:

 1. Намира се в маточната кухина
 2. Жив
 3. Няма признаци на сериозни малформации.

Лечението трябва да се провежда в болница под наблюдението на лекар.

В тази ситуация прогестероновите лекарства са ефективни и спомагат за намаляване на честотата на спонтанен аборт, но повечето проучвания в тази област оценяват ефективността на прогестерона, прилаган интрамускулно, а не под формата на таблетки или супозитории (тъй като жената е в болница).

Заключение: Прогестероновите лекарства намаляват вероятността от спонтанен аборт при наличие на заплаха от спонтанен аборт (зацапването е основният симптом.), Въпреки това няма достатъчно данни за ефективността на тези лекарства под формата на таблетки или супозитории.

Преждевременно раждане

Преждевременното раждане е раждане, което настъпва преди 37 гестационна седмица. Преждевременното раждане може да доведе до ужасни последици, по-специално до смъртта на детето или тежки дългосрочни последици за здравето на бебето. Ето защо огромен брой изследвания са посветени на въпроса за изучаване на методите за лечение (или спиране) на преждевременно раждане..

Прогестеронът е ключов „хормон на бременността“ и следователно опитите да се използва при жени, чийто труд е започнал твърде рано, изглеждат логични.

Стандартната възможност за лечение на преждевременно раждане е използването на токолитици (лекарства, които отпускат мускулите на матката и спират / отслабват началото на контракциите). Редица проучвания се опитват да използват прогестеронови лекарства за лечение на преждевременно раждане, със или без токолитици. Въпреки факта, че в някои проучвания е установен ефектът от употребата на прогестерон при жени с началото на преждевременно раждане (отслабване на контракциите, забавяне на процеса на скъсяване на маточната шийка), все още няма достатъчно данни за включване на тази група лекарства в стандартните протоколи за управление на жени с преждевременно раждане. И още повече, не може да се каже, че лекарствата от тази група могат да заместят стандартната токолитична терапия при преждевременно раждане..

Заключение: Прогестероновите лекарства могат да добавят положителен ефект при жени, които са започнали преждевременно раждане, но не могат да заместят стандартното лечение и не трябва да се използват под формата на хапчета или супозитории (т.е. онези форми, които са разгледани в тази статия).

Предотвратяване на преждевременно раждане при едноплодна бременност при жени в риск

Могат ли прогестероновите лекарства да предотвратят настъпването на преждевременно раждане при жени в риск (т.е. жени, които са имали преждевременно раждане преди или жени със скъсена шийка чрез ултразвук).

Отново, прогестеронът, като хормон на бременността, трябва да помогне за удължаване на бременността и да предотврати настъпването на раждането..

Резултатите от много проучвания подкрепят тази хипотеза и показват, че профилактичното приложение на прогестерон в края на бременността на жени в риск наистина намалява вероятността от преждевременно раждане, мъртво раждане и други негативни последици за плода. Заради справедливостта си струва да се отбележи, че всички тези данни са получени за инжекции на прогестерон или песарии, съдържащи прогестерон (устройство, поставено във влагалището на жената и секретиращо желаното лекарство). Таблетките и супозиториите в този контекст не са проучени достатъчно.

Заключение: Прогестероновите лекарства помагат да се намали вероятността от преждевременно раждане при жени в риск, но инжекциите и песариите са доказали своята ефективност. Таблетките и супозиториите не са проучени достатъчно.

Предотвратяване на преждевременно раждане при многоплодна бременност

Около половината от жените, носещи близнаци, ще раждат бебетата си преди графика (т.е. преди 37 седмици от бременността). При тризнаци и повече плодове този риск е още по-голям. Преждевременните раждания представляват опасност за живота и здравето на детето и затова много изследвания са посветени на въпросите за тяхната профилактика, включително при многоплодна бременност..

Като се има предвид, че прогестеронът е основният хормон на бременността, логично е да се приеме, че употребата му ще удължи бременността и ще подобри резултатите при децата. Наличните проучвания за употребата на прогестерон под формата на инжекции или супозитории (таблетките в този аспект са слабо проучени) не разкриват предимства за майката и детето. С други думи, днес няма причина да се предписват прогестеронови лекарства профилактично на жени с многоплодна бременност..

Заключение: Прогестероновите препарати в супозитории и инжекции не помагат за предотвратяване на преждевременно раждане при жени с многоплодна бременност. Хапчетата в този аспект са слабо разбрани.

Прееклампсия

Прееклампсията е сериозно усложнение на бременността, характеризиращо се с високо кръвно налягане, протеинурия (протеин в урината) и оток. Прееклампсията се среща при 2 до 8% от бременните жени. При това състояние са засегнати кръвоносните съдове в различни органи, включително плацентата, което от своя страна може да доведе до забавяне на растежа на плода и преждевременно раждане. Самата жена най-често страда от бъбреците, черния дроб, мозъка, както и от системата за кръвосъсирване..

Както е случаят с много други усложнения на бременността, няма точно разбиране на механизмите и причините за прееклампсия, поради което липсата на прогестерон се счита за една от (но не най-вероятната) причина за развитието на тези нарушения.

Има малко проучвания за употребата на прогестеронови лекарства за профилактика и лечение на прееклампсия (те включват общо 1500 жени), но нито едно от тях не е доказало убедителни доказателства в полза на употребата на прогестерон. Тези лекарства също не са включени в международните препоръки за профилактика и лечение на прееклампсия..

Заключение: Към днешна дата употребата на прогестеронови лекарства за лечение и профилактика на прееклампсия не може да се счита за оправдана.

Обобщаване

Кога могат да се предписват прогестеронови лекарства, които са обсъдени в тази статия (Duphaston, Utrozhestan)?

 • менструални нарушения (след потвърждение на овулацията и дефицит на прогестерон след овулация)
 • IVF програми (след потвърждение на овулацията)
 • маточно кървене (но има много по-ефективно лечение)
 • хормонозаместителна терапия (с много голямо разтягане, тъй като има по-удобни и добре проучени лекарства).

Прогестероновите лекарства могат да се използват за предотвратяване и лечение на преждевременно раждане и за лечение на заплашен спонтанен аборт, но не под формата на супозитории и хапчета.

И още няколко коментара.

Прогестероновите лекарства не са нито безвредни, нито безвредни. Те имат доста странични ефекти, най-честите от които са:

 • менструални нарушения
 • аменорея (отсъствие на менструация)
 • главоболие
 • подуване на корема

И последният изключително важен аспект!

В никакъв случай не трябва да предписвате и отменяте прогестероновите лекарства сами.

Това може да доведе до сериозни последици за организма, особено по време на бременност. Ако, след като прочетете тази статия, се съмнявате доколко оправдано е употребата на тези лекарства във вашата ситуация, не забравяйте да обсъдите съмненията си с вашия лекар и да спрете лекарствата само под наблюдението на лекар..