Преди няколко години със съпруга ми направихме екстракорпорално оплождане (IVF). В резултат на това настъпи бременност. Лекарят ми предписа да пия лекарството Duphaston.

Duphaston е хормонално лекарство. Показания за употреба - дефицит на прогестерон, ендометриоза, безплодие, заплашващ или повтарящ се спонтанен аборт, предменструален синдром, дисменорея, нередовна менструация, дисфункционално маточно кървене.

Известно време след ултразвука, който показа, че бременността е настъпила, имах кафява мазилка и лекарят предписа на Duphaston да пие по 2 таблетки на ден. Седмица след приложението започнах да имам силно кървене и спонтанен аборт!

Няма да кажа, че лекарството е лошо, може би не заради лекарството, може би просто не ми е подхождало лично, това е всичко.

Дюфастон с IVF бременност

Момичета, които са имали еко бременност и се поддържат само от дюфастон или кринон, без бременност и инжекции с прогестерон, кажете ми какви показатели за прогестерон сте имали? Защо изобщо да го наблюдаваме до 12 седмици, ако анализът с тези лекарства показва само собствения си прогестерон? Или не съм прав?

Потребителски коментари

Взех Crynon и Duphaston и прогестеронът беше на долната граница ((((не се ли показва в кръвта? А само неговата собствена? Или тялото ми не абсорбира прогестерон? Все още имам progik на долната граница с добра подкрепа ((((

Но с инжекции беше 179 и при преминаване към голяма доза, никой дуфа не стана 34.

Ще пиша, ако лекарят все пак ми отговори за дуфа в кръвта, също ще се отпиша))

Винаги имам среден прогик на дуфета си. Добре, както и без прогик, винаги е нормално за мен. Има чувството, че го пия, че не го правя)))

Ако вярвате на репродуктолога, тогава трябва да е така. Но ако луфата бъде заменена с уста или инжекции с прога, тогава според анализите тя веднага ще нарасне... Попитах друг лекар за това, ще отговоря)))

а питката... ами смокинята знае, може би защото е синтетична? въпреки че по някаква причина лекарите са по-любители на дуфа

Dufa е по-добре, защото не е необходимо да се поставя и няма странични ефекти като замаяност, но утричът действа точно на мястото си) главата ми се върти от утрика ((((

Програмата ми беше нормална, но все пак започвам да кървя (Utrik 300 mg на ден, сега са я намалили на 200 mg, планирам да сляза до 32 седмици

Казаха ми, че прогестеронът повишава сутринта и маслото в кръвта при инжекции, а синтетичният не показва кръв.

Току-що имах прог 175 по време на инжекциите, след това изпратих duff, станах 32, репродуктивният специалист казва, че трябва да бъде, а гинекологът вдигна паниката, която е много ниска и това означава, че целият duff е фалшив! А специалистът по плодовитост каза, че няма да показва прием на кръв от дуфа, а само прога и това е.

Самата тя предписва масло прогестерон два пъти на ден, крайнон два пъти на ден, Фраксипарин до // С 0,3, след като в // С 0,6! Събрах всички мнения на лекарите и избрах най-доброто решение за себе си.

Казаха ми, че прогестеронът повишава сутринта и маслото в кръвта при инжекции, а синтетичният не показва кръв.

Казаха ми, че прогестеронът повишава сутринта и маслото в кръвта при инжекции, а синтетичният не показва кръв.

има различна химическа формула именно защото се произвежда от различни суровини, защото естественият прогестерон е естествен (неговата формула е идентична), а синтетичният по своята молекулярна структура е близък до естествения прогестерон (формулата му е получена). Но значението, което те носят, е едно и също - и двете са създадени, за да запълнят липсата на прогестерон в тялото на жената. А прогестеронът вече се произвежда в кръвта и всичко е "ваше" :) разликата в молекулната формула на лекарството, която трябва да повиши нивото на хормона в тялото ви, не носи разликата в кръвта на крайния хормон, който той попълва.

Препарати след презасаждане

Re: Препарати след презасаждане

Публикувано от jasmine март 01, 2010 15:03

Re: Препарати след презасаждане

Публикувано от elise, март 01, 2010 16:31

Re: Препарати след презасаждане

Публикувано от Zaichik март 01, 2010 20:20

Момичета, благодаря ви много, ситуацията се изчисти. Ще го правя на всеки 8 часа.

Дълго се смях, когато си представях как на работа бих казал, че трябва да легна един час с възглавница под дупето и да се настаня на работната си маса, до монитора

Нещо ме разсмива на втория ден, довечера дори се засмях насън, съпругът ми ме събуди с молба да ми каже какво е толкова смешно в сънищата ми

Всичко е странно, никой няма такова нещо? В 1DPP тя се сблъска със съпруга си, без да спира, а сега се засмя без причина, какво да чакаме за следващия етап? И аз имам само 3DPP. :-относно

Защо с IVF Dufaston се предписва преди ембриотрансфер и след процедурата?

Хормоналният дисбаланс е една от най-честите причини за безплодие. При липса на прогестерон в организма е много трудно да забременеете и да родите бебе. Дюфастон е лекарство, което помага да се запълни липсата на този хормон. Защо Dufaston се предписва преди и след ембриотрансфер с IVF? Какви са неговите противопоказания и странични ефекти??

Съставът и механизмът на действие на лекарството "Duphaston"

Прогестеронът е полов хормон, отговорен за менструалния цикъл и бременността. Недостигът му води до влошаване на благосъстоянието на жената, затруднения при зачеването и раждането на дете и развитие на гинекологични заболявания. Duphaston се използва за повече от 3 десетилетия на хормонален дефицит в организма и свързаните с него разстройства. Основната активна съставка на лекарството е дидрогестерон. Веществото е синтетичен аналог на прогестерон, използван за компенсиране на дефицита на този хормон в организма.

В резултат на приема нивото на веществото се нормализира, цикълът се възстановява, настъпва овулация, маточната кухина е подготвена за консолидация на ембриона. Лекарството е отговорно за подготовката на женското тяло за бременност, осигурява нормалното му протичане и намалява риска от развитие на патологии в плода. Той е добре проучен и относително безопасен, но е по лекарско предписание - необходимостта от прием, режимът на терапия и дозировката се определят от лекуващия лекар.

Duphaston и IVF

Дюфастон често се използва при процедури за ин витро оплождане. Той започва да се приема дори преди прехвърлянето на бластоцисти в маточната кухина, тъй като лекарството помага да се увеличат шансовете за успешна имплантация. Подкрепата за прогестерон след трансплантация помага за поддържане на бременността, като намалява риска от спонтанен аборт.

Защо да приемате преди ембриотрансфер?

Успехът на IVF до голяма степен зависи от нивото на прогестерон във втората фаза на цикъла. След овулацията в яйчника се образува временна жлеза, която синтезира прогестерон - жълтото тяло. Хормонът действа върху вътрешния лигавичен слой на матката, под негово влияние той расте, в него настъпват секреторни промени. Дюфастон започва да се приема след овулация, предшестваща събирането на яйцеклетки. Това помага да се предотвратят аномалии в съзряването на ендометриума, което може да затрудни прикрепването на бластоцисти към маточната стена и да увеличи вероятността от бременност след прехвърляне.

Дюфастон след презасаждане на ембриона

Според статистиката проблеми с бременността се срещат при 30% от жените, претърпели ин витро. Една от причините е недостатъчността на жълтото тяло, при която не се произвежда необходимото количество прогестерон. Дюфастон се използва след трансфера, за да компенсира недостига на хормони, да осигури нормален растеж на матката, да предотврати контракции на нейния мускулен слой, предотвратявайки изхвърлянето на ембриона.

Противопоказания и странични ефекти на лекарството

Лекарството е противопоказано в случай на свръхчувствителност към съставните компоненти и тежки чернодробни заболявания, включително наследствени - ензимопатична жълтеница и синдром на Ротор. Обикновено Duphaston се понася добре и не води до сериозни негативни последици, но на фона на приложението му са регистрирани случаи на развитие на хемолитична анемия и оток на Quincke. Някои жени отбелязват външния вид:

 • гадене, нарушения на изпражненията, коремна болка;
 • дискомфорт в млечните жлези;
 • виене на свят, главоболие, чувство на депресия;
 • периферен оток;
 • сърбеж, кожни обриви.

премахване на дуфастон

Препоръчани публикации

В момента гледа 0 потребители

Няма потребители, които разглеждат тази страница..

Популярни теми

Автор: Джой Гастел
Създаден преди 23 часа

Автор: Чакащ щъркел
Създаден преди 23 часа

Автор: Adel77
Създаден преди 17 часа

Автор: iriroman
Създаден преди 4 часа

Автор: Кнатуся
Създаден преди 20 часа

Автор: АрияЯ
Създаден преди 18 часа

Автор: iriroman
Създаден преди 4 часа

Автор: Junchik28
Създаден преди 19 часа

Автор: karmen9080
Създаден преди 19 часа

Автор: AnyVova
Създадено преди 1 час

Прегледи на клиники

За сайта

Бързи връзки

 • За сайта
 • Нашите автори
 • Помощ за сайта
 • Реклама

Популярни секции

 • Форум за планиране на бременността
 • Графики на базалната температура
 • Библиотека за репродуктивно здраве
 • Отзиви за клиники за лекари
 • Комуникация в клубове за PDR

Материалите, публикувани на нашия уебсайт, са с информационна цел и са предназначени за образователни цели. Моля, не ги използвайте като медицински съвет. Определянето на диагнозата и избора на метод на лечение остава изключителната прерогатива на лекуващия ви лекар!

Duphaston отзиви с еко

Използването на лекарството "Duphaston" през периода след ембриотрансфер в програмата за ин витро оплождане.
Л. Б. Киндарова, Л. Н. Кузмичев
Държавна институция Научен център по акушерство, гинекология и перинатология (директор - акад. РАМН В. И. Кулаков) РАМН, Москва

Списък на съкращенията:
IVF и PE - ин витро оплождане и ембриотрансфер
BPIP - индуциран от прогестерон блокиращ фактор
Th1 - Т-хелперни лимфоцити
PBMC - мононуклеарни клетки от периферна кръв
EKK - естествени клетки убийци
KKAL - клетки-убийци, активирани от лимфокини

Проблемът със спонтанния аборт е актуален в съвременното акушерство. Честотата на тази патология в популацията варира от 10 до 20-25%, а в групата на бременните жени след ин витро оплождане и трансфер на ембриони (IVF и PE) достига 30%. Тъй като една от основните причини за спонтанен аборт през първия триместър на бременността след IVF е недостатъчността на жълтото тяло, причинена от продължителна десенсибилизация на хипофизната жлеза, намалено производство на прогестерон от гранулирани клетки, както и аспирация на някои от тях по време на фоликуларна пункция, препоръчително е да се предписват прогестеронови препарати след ембриотрансфер.
За успешното имплантиране на ембриона е необходимо да се координира навреме готовността на ендометриума за имплантация с развитието на ембриона (т.нар. Имплантационен прозорец). Прогестеронът играе основна роля в подготовката на маточната лигавица за имплантиране. Установено е, че в циклите на индуцирана овулация често се случва съзряване на ендометриалните жлези и строма, асинхронни по отношение на овулацията. В цикли на стимулация в рамките на програмата за IVF и PE, Bourgain et al. Установяват своевременно узряване на ендометриума само при 50% от пациентите.
Има все повече доказателства, че имуномодулиращите ефекти на хормоните са от съществено значение за поддържане на нормалната функция на ендометриума. Резултатите от някои скорошни проучвания ясно показват имунологичната роля на прогестерона и дидрогестерона за поддържане на бременност, осъществявана от тях чрез стимулиране на производството на индуциран от прогестерон блокиращ фактор (BPIP).
Общоприето е, че имунната система на жената трябва да го разпознае, за да настъпи нормална бременност. При нормална бременност прогестероновите рецептори присъстват в лимфоцитите на периферната кръв и делът на клетките, съдържащи такива рецептори, се увеличава с увеличаване на гестационната възраст. В случай на заплаха от прекъсване на бременността, делът на клетките, съдържащи прогестеронови рецептори, е значително по-нисък, отколкото при здрави жени на същия етап от бременността. Някои учени смятат, че увеличаването на броя на прогестероновите рецептори по време на бременност може да бъде причинено от наличието на ембрион, който действа като хорион алоантигенен (чужд) стимулант.
Проф. Sikeres-Barto успя да покаже, че дидрогестеронът, подобно на прогестерона, индуцира производството на BPIP в лимфоцитите на бременни жени, ефектът е пропорционален на дозата на приеманото лекарство. В този случай BPIP влияе върху баланса на цитокините, в резултат на което производството на Th1 цитокини намалява. Това от своя страна води до намаляване на активността на естествените клетки убийци (NKC) и осигурява нормален резултат от бременността. С блокадата на прогестероновите рецептори, BFIP не се произвежда и в резултат концентрацията на Th1 цитокини (Т-хелпери) се увеличава. Това допринася за увеличаване на активността на EKC и абортите. От друга страна, в присъствието на свободни прогестеронови рецептори и нормално производство на BPIP, неутрализирането на BPIP ефекта от антитела също води до преобладаване на Th1 цитокини, увеличаване на клетъчния имунен отговор и увеличаване на активността на NKC, което също допринася за аборта..
Въз основа на гореизложеното, подкрепата на втората фаза с прогестеронови лекарства (прогестеронов маслен разтвор, дофастон, сутрин и др.), Според много автори, трябва да бъде рутинна процедура, тъй като увеличава процента на имплантиране по време на програмата за IVF и PE..
Предполага се, че лекарствата, използвани за поддържане на втората фаза, трябва да се характеризират с висока гестагенна и ниска андрогенна активност..
Кристалният прогестерон не се абсорбира при перорално приложение. Поради краткия полуживот, употребата му изисква ежедневни интрамускулни инжекции с масло. Въпреки това, поради факта, че дългосрочната употреба на инжекции на маслен разтвор на прогестерон е свързана с дискомфорт и риск от развитие на известни усложнения под формата на образуване на олеоми и абсцеси след инжектиране, възниква въпросът за възможността за използване на неинжекционни аналози на прогестерон в програми за асистирана репродукция..
Когато се използва микронизиран прогестерон (сутрин), за да се предизвикат достатъчни секреторни промени в ендометриума, дневната доза на лекарството трябва да бъде средно 600 mg. В този случай в червата и черния дроб се образуват значителни количества междинни метаболити, които могат да имат странични ефекти под формата на седация. По-предпочитан начин за използване на микронизиран прогестерон в стимулирани цикли е интравагиналното приложение. Тази форма на приложение не винаги е удобна и приемлива за пациентите..
Друга група прогестагени, които могат да се използват за подпомагане на лутеалната фаза при пациенти, подложени на IVF лечение на безплодие, са ретропрогестероните. В най-често използвания ретропрогестерон, дидрогестерон (Duphaston, Solvay Pharmaceuticals, Холандия), метиловата група в позиция 10 е разположена в позиция а (в прогестерона, в позиция b), водородът при въглерод 9 е в позиция b, с изключение на Освен това има двойна връзка между въглехидратите 6 и 7. Промяната в конфигурацията на молекулата води до факта, че дуфастон се абсорбира лесно след перорално приложение. Дидрогестеронът в доза 20–30 mg предизвиква пълноценна фаза на секреция в ендометриума. Проучванията върху животни поддържат високата способност на дидрогестерона да поддържа бременност.

По този начин, дуфастонът е мощен прогестаген, ефективен, когато се приема през устата, който по своята молекулярна структура и фармакологично действие е близък до ендогенния прогестерон и в резултат на това има висок афинитет (афинитет) към прогестероновите рецептори.
За разлика от много прогестагени, той не е производно на тестостерон, структурата му се различава от тази на повечето синтетични прогестагени, в резултат на което не причинява никой от страничните ефекти, характерни за повечето прогестагени.

Предимствата на химическата структура на дидрогестерона са по-високата бионаличност на лекарството след перорално приложение и липсата на метаболити с андрогенна или естрогенна активност..
За разлика от други синтетични прогестагени, дуфастон:
• не предизвиква феминизация на мъжкия плод и няма странични ефекти върху чернодробната функция и съсирването на кръвта;
• не причинява такива прояви като акне, грубост на гласа, хирзутизъм и маскулинизация на гениталните органи на женския плод;
• не причинява метаболитни ефекти, като промени в липидния спектър на кръвта и концентрацията на глюкоза;
• не влияе върху дейността на хипофизно-яйчниковата система и не причинява надбъбречна атрофия.

Дюфастон се абсорбира добре след перорално приложение. Основният метаболит е 20а-дихидроксихидрогестерон, който също има прогестагенна активност.
Belaisch-Allart и сътр. публикува резултатите от рандомизирано, двойно-сляпо контролирано проучване, сравняващо ефектите на Duphaston (125 трансфера на ембриони) и плацебо (133 трансфера на ембриони). Честотата на бременността е била 21,6% с дуфастон и 15% с плацебо. Тъй като обаче данните не са надеждни поради малкия брой пациенти, те могат да се разглеждат като тенденция към повишаване на ефективността на програмата за IVF и PE, докато се приема лекарството "Duphaston". За да се получат надеждни данни, групата пациенти трябва да бъде най-малко 1500 жени.
Високата безопасност на дуфастон, потвърдена от дългогодишния опит в използването му, особено липсата на тератогенно действие, позволява лекарството да се използва уверено като хормонална подкрепа през периода след ембриотрансфер в рамките на програмата за IVF и PE. Освен това, в сравнение с микронизирания прогестерон, дидрогестеронът не успокоява..
Дюфастон е оптичен изомер на прогестерон и поради промяна в конфигурацията на молекулата лесно се абсорбира, когато се прилага орално. Използването му не е придружено от никакъв андрогенен или антиандрогенен ефект върху плода, както и върху процеса на полова диференциация. Метаболизмът на това лекарство не води до отрицателен ефект върху стомашно-чревния тракт, поради което възможността за по-продължителното му използване по време на бременност (до 20 седмици) е оправдана.
Duphaston се предписва от деня на трансвагинална пункция на яйчниците или от деня на трансфер на ембриона в доза от 30-60 mg на ден до 12 гестационна седмица. Според показанията (със заплаха от прекъсване на бременността) е възможно да се използва дюфастон до 20 седмици от бременността.
Ако няма риск от развитие на синдром на хиперстимулация на яйчниците, възможно е паралелно да се използват препарати от хорион гонадотропин (хорагон, прегнил и др.) По следната схема: в деня на трансфер на ембриони 5 хиляди единици и след това 1,5 хиляди единици. на 3-ия, 6-ия и 10-ия ден след ембриотрансфера.
По този начин, лекарството "Duphaston" осигурява адекватна подготовка на ендометриума за успешно имплантиране на ембриона и хормонална подкрепа за бременност през първия триместър с намаляване или липса на неговия ендогенен синтез.

Защо с IVF Dufaston се предписва преди ембриотрансфер и след процедурата?

Хормоналният дисбаланс е една от най-честите причини за безплодие. При липса на прогестерон в организма е много трудно да забременеете и да родите бебе. Дюфастон е лекарство, което помага да се запълни липсата на този хормон. Защо Dufaston се предписва преди и след ембриотрансфер с IVF? Какви са неговите противопоказания и странични ефекти??

Състав и механизъм на действие на лекарството "Duphaston"

Прогестеронът е полов хормон, отговорен за менструалния цикъл и бременността. Недостигът му води до влошаване на благосъстоянието на жената, затруднения при зачеването и раждането на дете и развитие на гинекологични заболявания. Duphaston се използва за повече от 3 десетилетия на хормонален дефицит в организма и свързаните с него разстройства. Основната активна съставка на лекарството е дидрогестерон. Веществото е синтетичен аналог на прогестерон, използван за компенсиране на дефицита на този хормон в организма.

В резултат на приема нивото на веществото се нормализира, цикълът се възстановява, настъпва овулация, маточната кухина е подготвена за консолидация на ембриона. Лекарството е отговорно за подготовката на женското тяло за бременност, осигурява нормалното му протичане и намалява риска от развитие на патологии в плода. Той е добре проучен и относително безопасен, но е по лекарско предписание - необходимостта от прием, режимът на терапия и дозировката се определят от лекуващия лекар.

Duphaston и IVF

Дюфастон често се използва при процедури за ин витро оплождане. Той започва да се приема дори преди прехвърлянето на бластоцисти в маточната кухина, тъй като лекарството помага да се увеличат шансовете за успешна имплантация. Подкрепата за прогестерон след трансплантация помага за поддържане на бременността, като намалява риска от спонтанен аборт.

Защо да приемате преди ембриотрансфер?

Успехът на IVF до голяма степен зависи от нивото на прогестерон във втората фаза на цикъла. След овулацията в яйчника се образува временна жлеза, която синтезира прогестерон - жълтото тяло. Хормонът действа върху вътрешния лигавичен слой на матката, под негово влияние той расте, в него настъпват секреторни промени. Дюфастон започва да се приема след овулация, предшестваща събирането на яйцеклетки. Това помага да се предотвратят аномалии в съзряването на ендометриума, което може да затрудни прикрепването на бластоцисти към маточната стена и да увеличи вероятността от бременност след прехвърляне.

Дюфастон след презасаждане на ембриона

Според статистиката проблеми с бременността се срещат при 30% от жените, претърпели ин витро. Една от причините е недостатъчността на жълтото тяло, при която не се произвежда необходимото количество прогестерон. Дюфастон се използва след трансфера, за да компенсира недостига на хормони, да осигури нормален растеж на матката, да предотврати контракции на нейния мускулен слой, предотвратявайки изхвърлянето на ембриона.

Противопоказания и странични ефекти на лекарството

Лекарството е противопоказано в случай на свръхчувствителност към съставните компоненти и тежки чернодробни заболявания, включително наследствени - ензимопатична жълтеница и синдром на Ротор. Обикновено Duphaston се понася добре и не води до сериозни негативни последици, но на фона на приложението му са регистрирани случаи на развитие на хемолитична анемия и оток на Quincke. Някои жени отбелязват външния вид:

 • гадене, нарушения на изпражненията, коремна болка;
 • дискомфорт в млечните жлези;
 • виене на свят, главоболие, чувство на депресия;
 • периферен оток;
 • сърбеж, кожни обриви.

Duphaston: инструкции за употреба, преди IVF и след ембриотрансфер

Duphaston е хормонален агент, който се предписва в случай на липса на прогестерон в кръвта. Той принадлежи към групата на гестагените, които са стероидни хормони и участват във функционирането на хипоталамо-хипофизарно-яйчниковата система.

Форма на издаване и състав

Duphaston се произвежда под формата на таблетки за перорално приложение. Активното вещество е дидрогестерон, 10 mg във всяко хапче. Кутиите са опаковани с 20 или 28 таблетки.

Производител: Abbott Biologicals, B.V. (Холандия) или VEROPHARM, JSC (Русия).

Спомагателни компоненти: лактоза монохидрат, хипромелоза, царевично нишесте, колоиден силициев диоксид, магнезиев стеарат, обвивка (хипромелоза, полиетилен гликол 400, титанов диоксид).

Максималното ниво в кръвната плазма се наблюдава два часа след перорално приложение. Екскретира се чрез бъбреците.

Имоти

Дидрогестеронът е прогестаген. Осигурява началото на фазата на секреция в ендометриума и по този начин намалява риска от ендометриална хиперплазия (патологична пролиферация на лигавичния слой на матката), провокирана от естрогени.

 • не притежава естрогенна, андрогенна, анаболна и глюкокортикоидна активност;
 • не е производно на тестостерон;
 • не е контрацептив;
 • не потиска овулацията;
 • няма отрицателен ефект върху процеса на съсирване на кръвта, метаболизма и чернодробната активност.

Показания

Duphaston се използва широко в хормонозаместителната терапия (ХЗТ) в менопаузата, както и при жени с дефицит на прогестерон в следните ситуации:

 • невъзможност да забременеете;
 • програма за ин витро оплождане (IVF);
 • пролиферация на ендометриални клетки извън вътрешния слой на маточната стена (ендометриоза);
 • липса на лутеалната фаза на менструалния цикъл;
 • с недостатъчност на жълтото тяло на яйчника;
 • предменструален синдром;
 • силна болка в долната част на корема по време на менструация;
 • липса на постоянен менструален цикъл;
 • риск от спонтанен аборт;
 • дисменорея;
 • вторична аменорея.

Противопоказания

 • индивидуална чувствителност на организма към дидрогестерон;
 • хормонозависими (прогестоген) новообразувания;
 • вагинално кървене с необясним характер;
 • чернодробни патологии, включително злокачествени тумори;
 • непоносимост към галактоза, дефицит на лактаза, синдром на малабсорбция на глюкоза-галактоза;
 • кърмене;
 • порфирия;
 • деца под 18 години;
 • спонтанен аборт по време на подкрепа на лутеалната фаза чрез асистирани репродуктивни технологии (ART);
 • в комбинация с естрогени за хиперплазия на ендометриума, венозна тромбоза и миокарден инфаркт, тяхното предразположение.

Внимателно

 • депресия;
 • жълтеница;
 • херпес по време на предходна бременност;
 • сърбяща кожа;
 • отосклероза (анормален растеж на костите);
 • ангина пекторис;
 • продължително обездвижване;
 • затлъстяване;
 • възраст от 65 години;
 • хирургични интервенции;
 • системен лупус еритематозус;
 • онкология;
 • с антикоагуланти;
 • диабет;
 • високо кръвно налягане;
 • бронхиална астма;
 • епилепсия;
 • мигрена и силно главоболие;
 • камъни в жлъчния мехур;
 • наличие на естроген-зависими тумори в семейството (майката има рак на гърдата).

Приложение

Използването от бременни жени е разрешено.

Преди да започне лечението, жената трябва да се подложи на пълен медицински преглед..

Поглъщайте таблетките с вода. Линията на прекъсване не е предназначена за намаляване на дозата чрез разделяне на таблетката наполовина, а само за удобство при поглъщане на две части от едно и също хапче. Дозите се избират от лекаря индивидуално.

 1. Ендометриоза 10 mg 2-3 пъти дневно от 5-ия до 25-ия ден на менструалния цикъл (MC) или непрекъснато.
 2. Безплодие с недостатъчност на лутеалната фаза. 10 mg на ден, от 14-ия до 25-ия ден на MC, непрекъснато в продължение на поне 6 цикъла. Ако настъпи бременност, лечението не се спира, докато не бъде указано от лекаря.
 3. Риск от спонтанен аборт. Назначени 40 mg веднъж (4 таблетки наведнъж), след това 10 mg на всеки 8 часа, докато симптомите изчезнат.
 4. При многократни спонтанни аборти: 10 mg 2 пъти дневно до 20-та седмица на бременността, последвано от постепенно намаляване на дозата.
 5. Предменструален синдром. 10 mg 2 пъти на ден, от 11-ия до 25-ия ден на MC.
 6. Дисменорея. По 1 таблетка сутрин и вечер от 5-ия до 25-ия ден на МК.
 7. Нередовна менструация: 1 таблетка сутрин и вечер от 11-ия до 25-ия ден на МК.
 8. При вторична аменорея и ХЗТ Duphaston се предписва с естроген от лекар.
 9. Маточно кървене по схемата, предложена от лекаря.

Ако е пропусната таблетка, тя трябва да се приеме възможно най-рано, в рамките на 12 часа след обичайното време на приложение. Ако са минали повече от 12 часа, не приемайте това хапче. На следващия ден вземете хапче в обичайното време. Това може да доведе до зацапване на кървене..

С IVF

Невъзможността да забременеете по естествен процес често се дължи на недостатъчна концентрация на прогестерон. По друг начин се нарича дефицит на жълто тяло и следователно няма необходима среда за имплантиране на ембриона.

10 mg 3 пъти дневно, от деня на събиране на яйца и до 10 седмици от бременността. Ако пропуснете хапче, трябва да вземете лекарството възможно най-скоро и да уведомите Вашия лекар.

Ако бременността се планира предварително, тогава лекарството трябва да се приема 6 месеца преди това. През това време нивото на прогестерон се увеличава и тялото се подготвя за оплождане, когато има достатъчно, зачеването ще бъде успешно.

Duphaston не трябва да се прекъсва при употреба по време на началото на бременността, тъй като са възможни негативни последици, например загуба на плода. Не можете внезапно да спрете приема на лекарството или да увеличите дозата. За да вземете решение, препоръчително е да се консултирате с лекар.

Duphaston се използва след осеменяване, както и след ин витро, само осеменяването е по-лесен процес. Това е необходимо, за да се подобри състоянието на тялото преди имплантацията..

Защо Dufaston се предписва за IVF?

За да осигурите хормонална подкрепа, подгответе тялото на жената за бъдеща бременност и увеличете шанса за положителен резултат. И основното предимство на такава подкрепа практически няма негативни последици. За максимални резултати трябва стриктно да спазвате всички препоръки на лекаря..

Нежелани реакции

 • главоболие;
 • болка в корема;
 • виене на свят;
 • алергия;
 • повръщане;
 • чувствителност на гърдите.

Предозиране

Най-безопасната и проучена доза е 360 mg. Няма антидот, лечението ще бъде насочено към премахване на симптомите.

Дюфастън - бомба със закъснител?

Дюфастон е гестагенно лекарство. Произвежда се в кръгли малки бели таблетки. Активното вещество е дидрогестерон, който е аналог на естествения хормон прогестерон. Съответно това лекарство е хормонално. Един блистер съдържа 20 броя, а опаковката съдържа един блистер. В състава има и помощни компоненти. Това са хипромелоза, лактоза монохидрат, царевично нишесте, магнезиев стеарат и колоиден силициев диоксид..

Възниква въпросът: защо жената се нуждае от изкуствен аналог на един от нейните хормони? Това лекарство може да бъде спасител, когато се приема правилно. Под негово влияние термогенезата не се нарушава в женското тяло и не се засягат метаболитни процеси. Тоест, в този случай липсват всички известни странични ефекти от приема на синтетичен прогестерон..

Но жената получава благоприятното въздействие на естрогена върху липидния профил на кръвта. Той е качествен компонент на хормонозаместителната терапия за менопаузата. Когато се приема, се отбелязва укрепването на ендометриума, но без най-малък контрацептивен ефект. Също така, лекарството не влияе на овулацията и не "забавя" менструацията. Напротив, "Duphaston" ще помогне да забременеете и да запазите бременността.

Инструкцията не напразно описва неговата ефективност в борбата с безплодието. В процеса на приемане активността на съкратителната работа на матката намалява. Като цяло лекарството намалява отрицателното въздействие на естествените естрогени върху тялото и следователно е ефективно при безплодие, ПМС, спонтанен аборт, менопауза и други проблеми на репродуктивната функция.

Описание на лекарството

Активната съставка на Duphaston е дидрогестерон. Към спомагателните се включват: лактоза, нишесте и различни соли.

Лекарството се произвежда под формата на таблетки.

Duphaston е най-модерното лекарство. Лекарството по своите фармакологични свойства е много близко до физиологичния прогестерон и има голямо сходство с неговите рецептори.

Поради липсата на андрогенни, глюкокортикоидни, естрогенни и антиминералокортикоидни ефекти, производителите избягват отрицателни ефекти върху развитието на плода по време на бременност.

Дюфастон може да се предписва във всички възрастови групи с липса на собствен прогестерон. Употребата по време на менопаузата, за да се замести липсата на собствен хормон дидрогестерон, не влияе върху естрогенните ефекти. Неговият ефект върху метаболизма на мазнините също продължава. Дидрогестеронът няма ненужен ефект върху коагулационната система на кръвта, без да провокира процеси на образуване на тромби. И не нарушава метаболизма на въглехидратите и функционирането на черния дроб.

Лекарството няма контрацептивни свойства. Инструкциите за употреба на Duphaston изясняват, че той не засяга менструацията и процесите на овулация. Възможна е появата на бременност по време на приема на лекарството. Този факт не е индикация за прекъсването му. По време на бременност е възможно употребата на лекарството.

Когато приемате дидрогестерон по време на бременност, рискът от заплаха от неговото прекратяване се елиминира. Прогестеронът засяга вътрешната лигавица на матката, създавайки необходимите условия за закрепване на яйцеклетката, а също така отпуска мускулния компонент на матката. Дюфастон засяга имунитета на майката, блокирайки развитието на процесите на отхвърляне на плода, като „чужд агент“.

Защо да взема

Защо Dufaston се предписва във всеки конкретен случай? Действието му зависи от ситуацията..

Преди зачеването

По време на планирането на бременността жената трябва да бъде тествана за нивото на прогестерон в кръвта. Ако е подценен, лекарят ще предпише Dufaston като основно лечение. Това ще ускори зачеването и ще улесни лесна бременност през първите 3-4 месеца..

Има няколко случая, когато лечението с Duphaston е задължително:

 1. Ако зачеването не настъпи дълго време или настъпи бременност. Често причината за подобни ситуации е лутеалната недостатъчност. Според статистиката това провокира около 40% от всички спонтанни аборти. Това е заболяване, при което възниква неизправност на жълтото тяло. Лигавицата на матката не произвежда необходимото количество хранителни вещества. Duphaston се предписва, за да се възстановят функциите на лигавицата и в резултат на това да се върне жълтото тяло в норма..
 2. Съществува явление, наречено обичайно спонтанен аборт. Появява се поради неизправности в хормоналната система. Дюфастон в такива случаи възстановява хормоналния фон. Предписва се по време на планирането на бременността и се приема до края на първия триместър..
 3. Заплахата от спонтанен аборт и спонтанен аборт. В 90% от случаите причината за появата им е ниско ниво на прогестерон в майчиното тяло. При такива патологии се предписва Duphaston, за да се запази бременността..
 4. Ако в миналото една жена е срещнала замразена бременност, Duphaston се предписва както по време на периода на планиране, така и в ранните етапи. Помага на ембриона да се закрепи в матката, да расте и да се развива правилно..

Ендометриални проблеми

В повечето случаи Дюфастон помага да се победи това заболяване:

 • Основната активна съставка въздейства на рецепторите на ендометриума, предотвратявайки бързия му растеж. Менструалният цикъл не се променя..
 • Анормалните ендометриални клетки могат да се развият в ракови клетки. Duphaston се предписва, за да се сведе до минимум рискът от такива промени.
 • Въпреки факта, че Duphaston засяга ендометриума, той не пречи на настъпването на бременността и фиксирането на яйцеклетката в матката.

Заявление за ПМС

Предменструалният синдром е комплекс от патологични нарушения (вегетативно-съдови, невропсихиатрични, невроендокринни и други), които се появяват във втората фаза на цикъла. Има няколко клинични форми на ПМС. Основните са:

 • оточен - придружен от периферен оток;
 • цефалгичен - доминиращият симптом е главоболието;
 • невропсихични - преобладават психоемоционалните разстройства;
 • криза - проявява се с повишаване на кръвното налягане и увеличаване на сърдечната честота.

Лечението може да се прилага по различни начини. Често се предписват успокоителни, диуретици и антихипертензивни лекарства. Това е симптоматична терапия. Като патогенетично лечение най-често се използват комбинирани орални контрацептиви. Но някои жени планират бременност. Контрацептивните хапчета са противопоказани за тях. В този случай може да се използва Duphaston. Предписва се от 11 до 25 дни от менструалния цикъл, 20 mg на ден, в 2 дози.

Дозировка на лекарството

Ако ви е предписано лекарството "Duphaston", колко да го пиете и за колко време, лекарят решава индивидуално. Всичко ще зависи от целта, за която е предписано лечението. Помислете за всеки отделен случай на прием на лекарството "Duphaston". Как да го приемате в един или друг случай?

За начало си струва да се отбележи, че обикновено се приема по една таблетка наведнъж. Трябва да се храни с много вода. Приемът на лекарството изобщо не зависи от консумацията на храна. Както всички хормони, това лекарство трябва да се приема стриктно по едно и също време. Опитайте се да не пропуснете следващото хапче, тъй като в противен случай ефектът на веществото ще бъде намален и терапевтичният ефект няма да достигне своя максимум.

В повечето случаи, за да се постигне ефективен резултат, лекарството се предписва заедно с приема на естрогени. Първо, приемате лекарства, съдържащи естроген, приблизително до средата на цикъла ви. След това е време да вземете лекарството "Duphaston". Обикновено се предписва по една таблетка на ден. Курсът на прием е от 12 до 14 дни.

С хормонални заболявания

В случай на лечение на ендометриоза или с нередовен цикъл, на пациента се предписва да приема лекарството от 5 до 25 дни от цикъла. Лекарството трябва да се приема по една таблетка два пъти дневно. В този случай е необходимо денят да се раздели на две равни части и да се използва лекарството на равни интервали. Само по този начин можете да постигнете максималната концентрация на дадено вещество в тялото..

В този случай лекарството се предписва за една седмица. Пациентът трябва да приема по една таблетка два пъти дневно на равни интервали.

С продължително отсъствие на менструация

Ако бременността не е причина за отсъствието на менструация, тогава таблетките Dufaston се предписват от 11 до 25 дни от женския цикъл. Трябва да приемате по една таблетка два пъти дневно..

ПМС и нередовни периоди

В този случай приемането на лекарството започва на ден 11 и продължава до ден 25. Трябва да пиете лекарството два пъти на ден, по една капсула.

По време на бременност

По време на раждането на дете това лекарство се предписва в случай на липса на прогестерон. Ако жената започне да кърви, тогава трябва да приема по 4 таблетки наведнъж. След това се препоръчва да приемате лекарството по една капсула на всеки 8 часа. Когато симптомите изчезнат, хормоналният агент може да бъде оттеглен, но трябва да се внимава симптомите да не се повтарят.

Ако бременна жена има липса на прогестерон, тогава лекарството се предписва да се приема два пъти дневно по една таблетка. В този случай лекарството може да бъде отменено само след завършване на образуването на плацента, на около 20 седмици..

В този случай лекарството се предписва веднага след овулацията. Средно от 14 до 25 дни от цикъла. При избора на лечение обаче е необходимо да се вземе предвид индивидуалният женски цикъл, тъй като лекарството "Duphaston" може просто да потисне освобождаването на яйцеклетка от яйчника.

Странични ефекти, когато се прилагат

За съжаление, освен положителен резултат от лечението, "Дюфастон" има и странични ефекти. Нека разгледаме по-подробно какъв ефект има върху организма.

Главоболие и мигрена


Приемът на "Дюфастон" води до повишаване на концентрацията на прогестерон. Хормоналните скокове засягат централната нервна система и могат да причинят главоболие или мигренозни атаки.

Ако, докато приемате Duphaston, забележите подобни симптоми, трябва спешно да информирате Вашия лекар за тях и да спрете лекарството.

Хемолитична анемия

Един от сериозните странични ефекти при приема на "Дюфастон" е развитието на хемолитична анемия - отклонение в работата на кръвоносната система. Когато се наблюдава унищожаването на червените кръвни клетки в кръвта.

Депресия

За съжаление, продължителната употреба на лекарството може също да повлияе на психиката на жената. Неприятен страничен ефект в този случай е депресията. В същото време присъстват симптоми като умора, летаргия, летаргия, липса на настроение и желание да се направи нещо..

Гадене и повръщане

Попаднал в човешката кръв, прогестеронът засяга и лигавиците на стомашно-чревния тракт. Поради това жените често се оплакват от чувство на гадене, но в отделни случаи се наблюдава повръщане..

Чернодробна дисфункция

При прием на "Дюфастон" може да има странични ефекти в черния дроб. В този случай жените отбелязват появата на слабост, коремна болка, може да започне жълтеница. Ако имате проблеми с черния дроб, приемът на това лекарство е строго забранен..

Маточно кървене

За съжаление, ако се окаже, че хапчетата не са подходящи за вас или са предписани неправилно, това може да доведе до пробивно кървене от матката, което може да възникне в резултат на назначаването на недостатъчна доза. Освен това жените съобщават за повишена чувствителност на гърдите..

Сърбеж и алергични реакции

Хормоните също могат да засегнат кожата и подкожната тъкан. Често се посочва алергия към "Дюфастон", която се проявява със сърбеж, суровини, уртикария, понякога - оток на Квинке.

Неуспешни контури

Една от основните цели на "Дюфастон" е нормализирането на менструалния цикъл, но понякога могат да се наблюдават смущения през първите месеци от приема.

Научете повече за фоликуларната, овулаторната и лутеалната фази на менструалния цикъл.

Качване на тегло

Някои жени отбелязват, че докато приемат лекарството, телесното тегло се увеличава. Няма обаче ясни причини да се свързва това с Дюфастън.

Знаеше ли? Здравата жена произвежда около 220 mg прогестерон за един 28-дневен менструален цикъл и тази цифра е около 2600 mg годишно..

Други инструкции

Когато приемате Duphaston с лекарства от групата на чернодробните микрозомални ензими, които включват фенобарбитал, рифампицин, ефективността на лекарството намалява. Тези лекарства ускоряват метаболизма на прогестероновите лекарства.

Появата на случаи на предозиране на наркотици не е регистрирана.

Когато използвате доза, надвишаваща предписаната от лекар, е необходимо промиването на стомаха. Ако се появят симптоми на отравяне, е възможна симптоматична терапия. Няма противоотрова за Duphaston.

За да изследват свойствата на лекарството, производителите са провели голям брой изследвания. Резултатите им са вдъхновяващи.

С правилното назначаване на Duphaston по време на бременност се наблюдава:

 1. Намаляване на честотата на циркулаторна недостатъчност между майката и плода.
 2. Намаляване на вероятността от преждевременно раждане.
 3. Децата са по-малко склонни да бъдат диагностицирани с поднормено тегло.
 4. Също така намалява вероятността от увреждане на мозъка на бебето поради вътрематочно недостиг на кислород..
 5. Вероятността да има здрави деца се е увеличила с 30%.

Таблетките Duphaston често се предписват, когато се използва технология за ин витро оплождане. В тази група жените имат висок риск от спонтанен аборт поради липса на прогестерон. Следователно през първия триместър е необходимо въвеждането на екзогенен хормон. Също така, употребата на Duphaston помага да се подготви вътрешната лигавица на матката, което увеличава вероятността от оплодено яйце, прикрепено към нея..

Когато проблемът не е достатъчен

Не всяка жена разбира как точно ще й помогне лекарството "Дюфастон". Инструкциите за употреба, разбира се, изясняват, но до известна степен. По принцип за нежния пол така нареченият дефицит на прогестерон остава тайна..

Как можеш да заподозреш себе си в такова странно заболяване? Тревожен симптом са трудностите с зачеването и по-конкретно диагнозата „безплодие поради лутеална недостатъчност“, както и ендометриоза, повтарящи се или заплашващи спонтанен аборт, маточни кръвоизливи, вторична анемия, остър ПМС и менструални нарушения. Също така е добро лекарство за неутрализиране на негативните ефекти на естрогена върху ендометриума при пациенти с непокътната матка..

Когато бременността вече е започнала

Защо Duphaston се предписва на бременни жени:

 1. По време на бременност лекарството намалява тонуса на матката, което може да провокира спонтанен аборт или преждевременно раждане.
 2. Участва в подготовката на гърдите за кърмене.
 3. Помага на тялото да съхранява мазнините, необходими за носене на бебе.
 4. Спира процеса на отстраняване на яйцеклетката от матката (спонтанен аборт).
 5. Подобрява състоянието на ендометриума.

Нарушения в хормоналната система

Нарушения могат да възникнат в работата на репродуктивната система на жената. Те са причинени от различни причини. Най-често нарушенията се отнасят до менструалния цикъл. Това са дисменорея (силна болка в долната част на корема преди и по време на менструация), тежък предменструален синдром (ПМС), аменорея (без менструация).

Как Dufaston се справя с тези проблеми? Редовната менструация е знак, че тялото на жената явно изпълнява всичките си функции. Продължителността на менструалния цикъл е средно 28 дни. Ако след това време няма периоди, значи е възникнал неуспех. Обикновено се причинява от нарушения в хормоналната система, по-специално липса на прогестерон. Duphaston се предписва с цел нормализиране на менструалния цикъл.

Как изглежда правилният цикъл? През втората седмица на цикъла мембраната на яйчника се разкъсва, след което от него се появява зряла яйцеклетка. В същото време се появява жълтото тяло, което е отговорно за производството на прогестерон. Достатъчно количество от него стартира такива важни процеси като растежа и обновяването на ендометриума. Освен това позволява на тялото да носи бебето..

В момента, в който нивата на прогестерон се нормализират, менструалният цикъл става редовен. Понякога нарушенията в хормоналната система водят до появата на новообразувания. Кистите се образуват в кухината на жълтото тяло. Те ще се разтворят сами, ако тялото има достатъчно женски хормон. В противен случай кистата ще расте допълнително. В този случай се изисква прием на Duphaston.

Поликистоза

Поликистозната болест на яйчниците е заболяване, свързано отново с нарушения в хормоналната система. Duphaston се предписва с цел нормализиране на хормоналните нива.

Жените, страдащи от поликистозна болест на яйчниците, са по-застрашени от спонтанен аборт, отколкото други. В ранните етапи те могат да имат спонтанен аборт или спонтанен аборт. Често се случва преждевременно раждане или исхемично-цервикална недостатъчност (шийката на матката вече не може да задържи плода в утробата).

Duphaston наркотици - странични ефекти и предупреждения

Таблетките "Duphaston", както всеки друг химически продукт, имат редица предупреждения и противопоказания, които са ясно посочени от производителя в инструкциите за лекарството. Една от първите там е подчертана непоносимостта на компонентите. Ако се пренебрегне, приемането на лекарството може да предизвика алергични реакции, вариращи от обикновен обрив на копривна треска до по-тежка форма като анафилактичен шок. Също така е строго забранено приемането на лекарството от хора със синдроми на Dubin-Johnson и Rotor..

Наред със забраните, инструкциите описват и предпазните мерки за вземане. Така например, по време на периода на терапията може да се появи кървене, което се елиминира чрез увеличаване на дозата на лекарството

Особено внимание трябва да се обърне на медицинските изследвания на пациента, преди да се предпише лечение, това се дължи на факта, че "Duphaston" е хормонално лекарство и неговият излишък може да повлияе отрицателно на функционирането на репродуктивната система

В специални инструкции се казва, че това лекарство може да се използва по време на бременност, но по време на кърмене употребата му е изключително нежелана, тъй като хормонът прониква в кърмата и детето изобщо не се нуждае от него.

Терапията с лекарството "Duphaston" по никакъв начин не засяга способността за шофиране на кола или работа в индустрия с повишена степен на опасност.

Кой взе Дюфастън?

Не казвам, че регресията определено е от него, но бременността беше и завърши с раждане без никаква табла, но с дуфа завърши с регресия
с генетика и други анализи, писах по-горе, със съпруга ми сме добре
Не знам как дуфът ми влияе лично, но след регресия ми го възложиха отново и не мога да остана с него, въпреки че преди това нямаше проблеми
От този цикъл няма да го пия, ще видя дали ще се получи или не - ще се отпиша за това след около месец

Той няма плюсове и минуси. Те просто се предписват на всеки, който има и най-малката заплаха. Какво е по-важно за вас - допълнителни няколко килограма на ханша или здравето на лиала. Пих го вече три пъти (три В) и не се забелязваха странични ефекти. Приятелят има същото.

Не бих го нарекъл наблюдение / планиране, защото всичко беше
- дойдоха, те ми направиха куп тестове
- мина, дойде и показа, няма проблем
- отиде да забременее
След регресията отидох в Хармония при Баскова, исках да посетя друг лекар, но Баскова имаше свободно време. Но с Б няма да отида в нейната сметка. Моите гневни атаки вероятно вече са известни на целия клон.

определено не може да бъде отменен дори според схемата

по вашите думи, регресията се е случила преди отмяната на duff

На един от интернет форумите, където жените обсъждат ситуации и проблеми, свързани с зачеването и бременността, един от посетителите зададе въпрос, който стана отправна точка за написването на тази статия. Въпросът звучеше така: "Вярно ли е, че Утрожестан е по-добър от Дюфастон? Много пъти съм чувал тази гледна точка, но просто не мога да разбера защо е по-добър? Кажете ми, кой знае?"

Няма да отговорим на въпроса кое лекарство е по-добро и кое по-лошо? просто защото никой лекар не може да отговори. Сравняването на наркотици помежду им в категориите „по-добро или по-лошо“ е неправилно и по принцип неправилно. Всяко лекарство има своя собствена цел, списък с показания, странични ефекти и противопоказания

На първо място, нека отбележим, че и "Dufaston", и "Utrozhestan"? това са прогестеронови лекарства.

И пряка индикация за тяхното използване е дефицит на прогестерон в организма..


Факти за прогестерона


Прогестерон? женски полови хормони, принадлежащи към класа на стероидните хормони. Произвежда се от надбъбречните жлези, жълтото тяло на яйчниците и плацентата на плода. Прогестеронът често се нарича "хормон на бременността", тъй като по време на бременността той се произвежда активно от плацентата, докато нивото му постоянно и постепенно се увеличава, а малко преди раждането рязко намалява.


Прогестеронът е основният хормон на жълтото тяло на яйчниците, който се образува след овулацията. Този хормон е необходим за лигавицата на матката (ендометриума), за да се подготви за "приемането" на оплодено яйце, така че активно се синтезира в лутеалната фаза на менструалния цикъл (времето между овулацията и началото на менструалното кървене, т.е. приблизително втората половина на цикъла).


Ако яйцеклетката не е оплодена, тогава жълтото тяло постепенно намалява по размер и произвежда все по-малко прогестерон. И ако е настъпило оплождане, тогава жълтото тяло продължава да функционира по-нататък и активно произвежда прогестерон за около 2,5-3 месеца. Високото ниво на прогестерон гарантира поддържането и нормалния ход на бременността през първия триместър, тъй като стимулира растежа на ендометриума и спира отделянето на нови яйцеклетки. Жълтото тяло като че ли "защитава" ембриона, докато плацентата окончателно се оформи и започне да произвежда самостоятелно прогестерон и естроген.

Вече може да сте осъзнали защо е много важно да знаете деня на менструалния цикъл или седмицата на бременността, когато правите кръвен тест за прогестерон (и други полови хормони)..

Във втората фаза на цикъла трябва да се направи анализ за прогестерон, тъй като този хормон е индикатор за функцията на жълтото тяло, т.е. полезност на овулацията.

Утрожестан или Дюфастон


"Utrozhestan" има същата химична формула като прогестерона. Формулата "Duphaston" се различава от нея по местоположението на една метилова група, т.е. химическа структура. Смята се, че "Duphaston" е синтетичен прогестерон, а "Utrozhestan" съдържа микронизиран естествен прогестерон, получен от растителни материали, по-точно от листата на растенията от семейство Диоскорея. Между другото, именно този факт поражда много непрофесионални дискусии. Работи стереотипът: синтетичен? лошо, естествено? добре. Това обаче не е така.


Обаче,? Дюфастон? той също е аналог на естествения прогестерон, получен от растителни материали - ямс и соя. Тук очевидно има някакъв рекламен трик. Тъй като „ямсът“, от който произлиза „Дюфастон“, е колективното наименование на растенията от рода Диоскорея. Тези. източникът за получаване на лекарства по принцип е един и същ!


Е, какво е мнението за? Синтетично? и? естествено? много относително. Всички лекарства се синтезират ли от нещо? той е гръбнакът на химическата индустрия.


Предимството на "Duphaston" е по-малко странични ефекти, които са типични както за "Utrozhestan", така и за естествения прогестерон. Това е сънливост, слабост и летаргия, познати на мнозина, умора, склонност да изпадате в блус и да се разстройвате за всяка най-малка причина. ? Дюфастон? Също така се произвежда много по-дълго, така че има съответно повече опит в използването му. Доказано е, че това лекарство, когато се използва по време на бременност, не влияе неблагоприятно на физическото и сексуалното развитие на момичетата в детска възраст и пубертета.


Предимството на "Utrozhestan" е, че се произвежда под формата на капсули (100 и 200 mg), които могат да се приемат не само през устата (т.е. да се приемат с вода), но и интравагинално (вкарват се във влагалището)? при токсикоза това може да бъде много важен фактор.


"Duphaston" се предлага в таблетки от 10 mg.


В зависимост от клиничната ситуация и диагнозата, дневната доза Duphaston е от 10 до 30 mg на ден. "Утрожестан"? от 200 до 600 mg на ден.

Някои факти, които трябва да знаете!


1. Нито Dyufaston, нито Utrozhestan имат отрицателен ефект върху овулацията и нямат контрацептивен ефект! Лекарствата се предписват във втората фаза на цикъла, т.е., като правило, от 16 ден.

2. Дюфастон няма ефект върху индексите на коагулацията, въглехидратния и липидния метаболизъм!

3. Трябва да се помни, че когато се приема през устата, Utrozhestan има антиестрогенен (намалява количеството на женските полови хормони) и седативен (успокояващ) ефект! Отбелязан е и антиандрогенният ефект на Утрожестан (който може да се използва при условия на повишени мъжки полови хормони).

4. Дюфастон няма естрогенна, андрогенна, анаболна или кортикоидна активност, т.е. не засяга нищо друго освен прогестерон.

5. По време на бременност през първия триместър, Utrozhestan трябва да се използва интравагинално.!


Сравнителни характеристики на лекарствата

Сега нека сравним характеристиките на "Дюфастон" и "Утрожестан". Нека го направим с помощта на таблици.

Показания за прием


Утрожестан Дюфастън
предменструален синдром + +
фиброкистозна болест на гърдата +
пременопауза (заместителна терапия) +
заместителна терапия за нефункциониращи или липсващи яйчници +
подкрепа на лутеалната фаза по време на подготовка за IVF +
преждевременна менопауза + +
менопауза и постменопауза + +
предотвратяване на обичайни и заплашващи спонтанни аборти + +
профилактика на миома на матката +
ендометриоза като следоперативно лечение + +
безплодие поради лутеална недостатъчност + +
дисменорея +
менструални нарушения + +
вторична аменорея +
дисфункционално маточно кървене