И така, настъпи желаната бременност: тестът показа две различни ивици, сантиментално се появиха сълзи, щастлив или уплашен бъдещ баща беше уведомен за предстоящото появяване на нов статус и вие вече се оглеждате в огледалото дали коремът ви е станал голям и сте трогнати от реклама на памперси по телевизията.

Следващият елемент от програмата за свестна и отговорна жена обикновено е посещение при гинеколог. След ехографския преглед всички издишаха спокойно: „Поздравления! Всичко е в ред, бременността е маточна, има сърдечен ритъм на плода... Само вие сте някак нервни! Пийнете, дюфастон (сутрин)! Няма да е по-лошо! ". В този момент от назначенията на лекаря бъдещата майка трябва да бъде много внимателна и бдителна. Може би лекарят трябва да зададе смел и нескромен въпрос: „Защо? Какви са показанията за пиене на дюфастон? Лекарят трябва да каже разумно защо ВАС трябва да пиете диуфастон.

Дюфастон все още е хормон.

Duphaston и urozhestan, които най-често се предписват по време на бременност, са аналози на естествения прогестерон. Дуфастонът обаче е синтетичен прогестерон, а матката е микро-йонизиран естествен прогестерон.

При цялата си „естественост“ те могат да предизвикат странични ефекти, присъщи на всякакви лекарства. Това са сънливост, летаргия, влошаване на настроението, проблеми с чернодробната функция (следователно назначаването на тези лекарства е забранено в случай на нарушена чернодробна функция, особено при синдромите на Gilbert, Rotor и Dabin-Johnson).

Гинеколог може да направи "страшни очи" и да каже, че като цяло прогестеронът е полезен за поддържане на бременността. Да, със сигурност е така. Но ние се нуждаем от ЗДРАВО дете, не спасено на всяка цена!

Ранните спонтанни аборти в 80% от случаите се дължат на генетични мутации в плода. Дешифрирам: ако бременността не продължи и е прекъсната, тогава най-вероятно не сте имали дете с една или друга патология. Спонтанен аборт до 3 месеца е вид естествен подбор.!

Само в страните от ОНД е прието да се поддържа бременност на всяка цена! Жената е хоспитализирана и активно лекувана. В хода са: no-shpa, магнезия, дицинон, magne b6 и т.н. Всички тези лекарства НЕ помагат за поддържане на бременност, ако е предопределен спонтанен аборт. Най-вече ще помогне за поддържане на бременността спокойна на нервната система, която е много трудна за получаване в болница, дори и в най-добрите.

Странични ефекти на дуфастон

Трябва да знаете, че гинеколозите предписват дюфастон в ОНД по време на бременност, сякаш е витамин. Е, лекарят е по-спокоен по този начин. Е, модата е такава, предписват всички гинеколози и добре...

Да, възможно е лекарят и майката да са добре, но е напълно неизвестно как това ще се отрази на репродуктивната система и общото здраве на нероденото дете. Да, ще запазите бременността на прогестерон, но след това ще отгледате детето. И освен това, ако в ранна детска възраст появата на алергии и астма може да се отдаде на лоши храни с консерванти и всякакъв вид „Е“ или мръсен въздух, то в юношеството „прогестероновите“ момичета често развиват синдром на поликистозните яйчници, акне, метаболитни нарушения и момчетата, които са пълнени с прогестерон вътреутробно, променят сексуалната си ориентация.

Факт е, че в САЩ и Европа използването на синтетични прогестерони е забранено (по-специално туринал) поради факта, че използването му в началото на бременността (до 4 месеца) може да причини леки малформации на плода. Duphaston и Utrozhestan е практически една и съща туринал, разбира се, по-безопасна, тъй като е по-модерна, но въпреки това много педиатри вече бият тревога и дори се появява терминът "деца на прогестерон". Това са деца, като правило, с надбъбречна недостатъчност - тоест потенциални алергии и астматици.

Кога е абсолютно необходимо да се използва дюфастон?

Duphaston може да се използва безотказно при IVF и в случай на обичайни спонтанни аборти. Тогава жените наистина нямат шанс да издържат на бременност, тъй като в първия случай изобщо няма естествено жълто тяло, което да произвежда прогестерон в ранните стадии, а при обичайни спонтанни аборти, „условният рефлекс“ вече работи.

Диагнозата „повтарящ се спонтанен аборт“ или „повтарящ се спонтанен аборт“ се поставя с три спонтанни аборта по време на бременност до 20 седмици.

Естествени аналози на дюфастон

Какво може да предложи естествената медицина за запазване на ранна бременност, ако не предписвате дуфастон?

В крайна сметка, защо да назначавате дюфастон (сутрин)? За да се предотвратят смущения в ендометриума - вътрешната лигавица на матката и как да се компенсира предполагаемата недостатъчност на така нареченото жълто тяло в яйчниците на жената.

Нека започнем с най-простото - билки.

За стимулиране на производството на прогестерон се предписват най-простите и достъпни билки - маншет, гъши тинтява, огнена трева. Освен това тези билки не са просто измислица, а научно обоснована препоръка на билкари, които са проучили дълбоко този въпрос..

Леките успокоителни са полезни за успокояване - майчинка, валериана, лайка, маточина, глог, огнена трева отново.

За жени с малко количество естроген (тип Twiggy) допълнително се предписват лайка, липа, цветя от детелина, мента, билки от копър. Тези билки съдържат фитоестрогени.

Фитоадаптогените също действат прекрасно - това са левзея, родиола, елеутерокок, замания. Използването на чай от стъбла женшен (а именно стъбла!) В продължение на три седмици, започвайки от 6-8 седмици на бременността, ви позволява да поддържате бременност, дори ако имате анамнеза за 2-4 или повече спонтанни аборти. Фитоадаптогените действат по този начин поради съдържанието на фитоекдистероидни вещества в тях, които са биологично активни вещества от естествен произход.

И още един важен момент: естественият естествен прогестерон в жълтото тяло на яйчниците, който запазва бременността, се произвежда при жена само от холестерол, следователно в диетата на бременна жена през първия триместър на бременността продуктите, съдържащи холестерол, трябва да присъстват в достатъчно количество - масло, сметана, яйца, особено яйчен жълтък, черен дроб, всякаква рибена сърна.

И най-важното е, че жената трябва да бъде заобиколена от Любов! Тя трябва да бъде в пространството на Любовта и Радостта, тогава никакъв дюфастон няма да й бъде полезен, а детето ще се роди наистина здраво и силно и ще даде внуци себе си.

Алла Осипова

Осипова Алла Юриевна е известен руски лекар с дългогодишен опит. Постоянен член и консултант на нашия клуб.

Интересна статия? Радваме се! :) Благодарим ни с вълшебни бутони:

Можете също така да се присъедините към нас в социалните мрежи и да се абонирате за нашия бюлетин.

Оставете вашите въпроси и споделете вашето мнение в коментарите!

Дюфастон по време на бременност

Днес често много жени, които искат да станат майки, са изправени пред проблеми с зачеването и раждането на бебе, такива проблеми могат да бъдат идентифицирани сред 16-20% от жените, които търсят помощ от лекар.

Днес има схеми, разработени от гинеколози, които включват прием на дуфастон, лекарство, което помага при настъпването и поддържането на бременността.

За какво се предписва Duphaston по време на бременност

Duphaston е лекарство за перорално приложение на таблетки. Има гестагенна активност срещу лигавицата на матката (аналогично на естествения прогестерон).

Това лекарство се приема добре от тялото на жената, без да влияе на здравето на черния дроб, докато нормализира състоянието на ендометриума на матката, без да нарушава процеса на менструация и овулация.

Това увеличава шансовете за успешно зачеване, намалявайки риска от спонтанен аборт и избледняване на бременността..

Duphaston, за разлика от своите колеги, няма седативен ефект върху нервната система, не влияе на тонуса на матката и няма анаболен, естрогенен и кортикоиден ефект. Когато се приема, той почти не предизвиква странични ефекти и повишава устойчивостта на нервните тъкани към увреждащи фактори.

Прием на Duphaston по време на бременност

Обикновено дуфастон се предписва в ранните етапи на бременността или дори от етапа на планиране на бременността и продължава да се приема от момента на зачеването.

Предписването на лекарството се прави от гинеколог и в повечето случаи лекарството е показано, за да се поддържа и безопасно удължава бременността до момента, когато плацентата поеме функциите на синтеза на хормони.

Duphaston по време на бременност може да се използва и когато има заплаха от неговото прекратяване, за да се предотвратят спонтанни аборти по време на ICSI или IVF процедури, с предишни аборти в ранните етапи или ако има анамнеза за замразена бременност.

Ако лекарството се използва според указанията на лекар, въпросът дали е възможно да се пие диуфастон по време на бременност дори не възниква - директно е посочено.

Как влияе на бременността

С многогодишни изследвания на лекарството се потвърждават положителните аспекти на приема на дуфастон по време на бременност.

При използване на дуфастон се разкрива значително намаляване на процента на спонтанен аборт през първите седмици на бременността, както и рисковете от фетални малформации и различни аномалии на плацентата.

Допълнителното снабдяване с прогестерон може да помогне на региона на плацентата да създаде хормонален, хранителен и кислороден баланс за плода.

Поради това децата, родени на фона на приемането на дуфастон, имат нормално тегло, физическо и психо-емоционално здраве при раждането..

Опасен ли е Duphaston по време на бременност?

Всички лекарства могат да станат опасни при неконтролирана употреба или самолечение, което важи и за дюфастона.

Според статистиката за приемането на лекарството, дълго време от употребата му в акушерството и гинекологията, не е имало нито един случай на вредно и отрицателно въздействие на дуфастон върху процесите на зачеване или върху раждането на плода..

Освен това, понякога без това лекарство, бременността просто ще бъде изложена на риск и е жизненоважно за пълното развитие на плода през първия триместър..

Естествено, лекарството трябва да се приема под наблюдението на лекар и при определяне нивото на хормоните в кръвта на жената, с по-нататъшното му правилно анулиране във времето.

Дюфастон се приема през устата и когато се абсорбира в кръвта, има селективен ефект върху ендометриума на матката, което помага да се предотврати прекомерният му растеж или дегенерация на ендометриалните клетки в злокачествени клетки с излишък на естроген в тялото.

Дюфастон няма контрацептивни ефекти, не е в състояние да инхибира овулацията и да наруши менструалните функции, но помага чудесно при бременност.

Лекарството се абсорбира много добре от червата в кръвта, достигайки максималната концентрация в кръвта за около два до три часа. Лекарството се метаболизира в черния дроб, без да уврежда функциите му, и се екскретира през бъбреците в продължение на два дни.

Това ви позволява да поддържате стабилната му концентрация в кръвта на желаното ниво през целия курс на лечение.

Как да приемате Duphaston по време на бременност?

Лекарят ще разработи правилния режим на прием на лекарството въз основа на проблема, който пречи на нормалното начало или протичане на бременността.

Ако това е свръхрастеж на ендометриална тъкан, обикновено се предписва на таблетка два до три пъти на ден, от последния ден на менструацията до 25-ия ден от цикъла, или непрекъснато приложение на лекарството.

Ако това е неуспех на втората фаза на цикъла (лутеалната), лекарството се предписва от деня на овулацията до 25-ия ден от цикъла. Обикновено, за да се подготви за успешна бременност, приемът се извършва до шест месеца подред и когато настъпи успешно зачеване, дори през първия триместър на бременността, той вече е непрекъснат.

Ако дуфастон се използва със заплаха от спонтанен аборт, обикновено се предписват 4 таблетки наведнъж, а след това една три пъти на ден, докато заплахата свърши.

Как да пиете диуфастон по време на бременност - лекарят ще ви предпише, ако е назначен преди бременността, назначаването му е задължително до 16 седмици от бременността.

Точната доза се определя от лекаря, въз основа на степента на заплаха и нивото на прогестерон в кръвта на бременната жена.

Ако прогестеронът не е бил използван преди бременност или е имало рязък спад по време на бременността, назначаването на дуфастон може да продължи до 24-25 седмици от бременността по решение на лекаря.

Лекарството обикновено се използва през първия триместър, за да може плодът успешно да имплантира и да се формира плацентата.

Но според показанията е възможно да се използва дюфастон през втория триместър за предотвратяване на спонтанен аборт, а понякога и третия. Но след 36 седмици от бременността, лекарството винаги се отменя..

Ако лекарството е пропуснато - какво да правя?

Разбира се, по-добре е да не пропускате приема на лекарството, но предвид кумулативните му ефекти, това не е критично.

Ако са изминали повече от шест часа, не е необходимо да приемате допълнителна доза, продължете да приемате лекарството както обикновено.

Опитайте се да не пропускате приема на лекарството, като се придържате към едно и също време. Това ще поддържа оптимално високи концентрации на веществото в кръвната плазма..

Отмяна на дуфастон по време на бременност

Лекарството се оттегля постепенно и лекарят ще ви каже как да намалите дозата на дуфастон по време на бременност.

Обикновено се извършва постепенно намаляване на дозата от 0,5 таблетки на седмица, така че да няма рязък скок в хормоналните нива и неуспех на бременността.

Например, когато приемате две таблетки на ден, дозата се намалява до 1,5 таблетки, а след това седмица по-късно до една. Дозата постепенно се намалява до нищо.

Отмяната на лекарството се извършва само по препоръка на лекар с нормални здравни показатели и стабилизиране на нивото на хормоните в кръвта на жената. Отмяната понякога се прави няколко седмици предварително, за да няма негативни явления и това е важно да се помни.

Дюфастон: странични ефекти по време на бременност

Нежеланите реакции в резултат на приема на дуфастон са редки и обикновено се коригират лесно чрез промяна на дозата на лекарството..

Когато приемате лекарството в ниски дози, може да има мазнини и леки кръвоизливи, които се елиминират с увеличаване на дозите. Чувствителността на млечните жлези може да се увеличи, да се появят главоболие или епигастрална болка.

Редки могат да бъдат кожни обриви, подуване на краката или ръцете, промени в либидото (намаляване или увеличаване). Като цяло това е изключително рядко и лекарството се понася много добре..

Може ли Дюфастон да прекъсне бременност?

Дюфастон е синтетичен аналог на хормона на жълтото тяло на бременността, няма контрацептивни и абортивни ефекти. Не се отнася за аборт.

Противопоказания за прием

Основното противопоказание за прием е индивидуалната непоносимост към лекарството и алергичните реакции към приема му.

Също така, лекарството не се предписва при редки синдроми на Ротор и Дъбин-Джоунс, тежко увреждане на черния дроб, злокачествени тумори на гърдата и репродуктивните органи.

Много внимателно предписвайте лекарството за тромбофлебит и склонност към тромбоза.

Дюфастон по време на бременност

Цялото съдържание на iLive се преглежда от медицински експерти, за да се гарантира, че е възможно най-точно и фактическо.

Имаме стриктни насоки за подбор на източници на информация и свързваме само с уважавани уебсайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, доказани медицински изследвания. Моля, обърнете внимание, че числата в скоби ([1], [2] и др.) Са интерактивни връзки към такива изследвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или съмнително по друг начин, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Нека да поговорим дали наистина е необходимо да приемате дуфастон по време на бременност.

За съжаление много жени изпитват затруднения при зачеването и носенето на дете. Според статистиката подобни проблеми се срещат сред 15-20% от семейните двойки. Но трябва да отдадем почит на съвременния напредък в медицината, много такива проблеми се решават успешно чрез назначаването на квалифицирано подходящо лечение..

Дюфастон или бременност по време на бременност: кое е по-добре?

Ако в организма има дефицит на естествен прогестерон, обикновено се предписва едно от лекарствата, за да се компенсира дефицитът на този жизненоважен хормон. Най-популярни са дюфастонът и бременността по време на бременност. Нека анализираме споменатите лекарства отделно.

Duphaston е лекарство за вътрешна употреба, има прогестагенна активност по отношение на лигавицата на матката. Перфектно се възприема от тялото, не влияе на здравето на черния дроб, нормализира състоянието на ендометриоидната тъкан, не нарушава началото на менструалния и овулаторния период, увеличава шансовете за успешно зачеване, намалява риска от спонтанен аборт и замразена бременност.

Различава се от урожестан по това, че дуфастонът няма транквилиращ ефект върху нервната система, не е токолитик. Не предизвиква естрогенни, кортикостероидни и анаболни ефекти върху тялото.

За разлика от диуфастона, който има дидрогестерон в състава си, лекарството утрожестан се състои от активното вещество прогестерон. Това е хормон, произведен в жълтото тяло, плацентата и надбъбречните жлези. Прогестеронът и дидрогестеронът имат различни химични структури поради само една метилова група, поради което не са регистрирани значителни разлики в действието на лекарствата.

Utrozhestan има предимство във формата на освобождаване: капсулите могат да се приемат през устата или, при токсикоза и проблеми с храносмилателната система, вместо супозитории интравагинално.

Дюфастон повишава устойчивостта на мозъчните тъкани към увреждащи фактори. Всъщност не причинява нежелани реакции и няма андрогенен ефект..

Duphaston и metipred по време на бременност

Metipred е препарат от хормона на надбъбречната кора, метилпреднизолон. Той е активен глюкокортикостероид, използван при планиране на бременността, главно като инхибитор на мъжките полови хормони или като имуносупресор.

Имуносупресивните свойства на metipred правят възможно употребата на лекарството по време на раждане, с опасността от вероятност за отхвърляне на плода от прекалено активни защитни сили на организма. Метилпреднизолон изкуствено потиска имунната система, като по този начин допринася за запазването на бременността.

Също така, важно свойство на metipred в случай на планирано зачеване се счита за намаляване на лекарството при вероятността от образуване на адхезивна болест при различни възпаления. Metipred има и противовъзпалителен ефект, освен това осигурява баланс на всички видове метаболизъм - вода, минерали, мазнини, протеини и въглехидрати.

Duphaston и metipred се допълват по време на бременност, създавайки благоприятен фон за развитието и протичането на бременността, увеличавайки шансовете на жената за безопасно раждане на дете.

Divigel и duphaston по време на бременност

Divigel и Duphaston по време на бременност са доста често срещана комбинация от лекарства, тъй като необходимият баланс на прогестерон и естрогени е изключително важен за успешното зачеване. Липсата на прогестерон се компенсира от назначаването на дуфастон, а дефицитът на естрадиол се попълва от Divigel.

Divigel е естрадиолов препарат, произведен под формата на дозиран гел, който се нанася на тънък слой директно върху кожата. Когато веществото се нанесе, алкохолът се изпарява бързо и хормонът се абсорбира в кожата, прониквайки в кръвта. Тази употреба на агента ви позволява да премахнете ефекта на ензимите върху лекарството по време на преминаването му през стомашно-чревния тракт, както и да избегнете началния етап на чернодробния метаболизъм.

В процеса на комбинираната употреба на Divigel и Duphaston се препоръчва да се извършва периодичен кръвен тест за съдържанието на естроген и прогестоген.

Дали да се пие дуфастон по време на бременност?

Дали да се пие дюфастон по време на бременност, се решава изключително от гинеколога. В повечето случаи дидрогестеронът, който е част от лекарството, в правилните дози допринася за запазването и успешния ход на бременността, което води до нормалното съдържание на прогестерон в кръвта.

Duphaston може да се предписва, когато има заплаха от прекъсване на бременността, за предотвратяване на спонтанен аборт по време на изкуствено осеменяване и ин витро оплождане, особено ако такива случаи вече са настъпили при жена.

Ако дуфастон се предписва и приема под наблюдението на специалист, той може и трябва да се използва по време на бременност.

Влияние на дуфастон върху бременността

Многократно провежданите научни изследвания за пореден път потвърждават, че ефектът на дуфастона върху бременността е предимно благоприятен. Това лекарство като че ли "подготвя почвата" за успешното зачеване, привързване и раждане на нероденото дете.

Използването на дуфастон значително намалява процента на спонтанните аборти на бременности през първия триместър, а също така намалява риска от морфологични и функционални нарушения на плода и майчината плацента поради различни патологични процеси.

Приемът на допълнителни дози прогестерон (дидрогестерон) в организма помага на плацентарната мембрана да създава своевременно хормонален, кислороден и хранителен баланс за развиващия се плод. Поради това бебетата, родени по време на приема на лекарството при раждане, имат нормално тегло, физиологично и умствено развитие.

Замразена бременност при използване на дуфастон

Основната функционална цел на дюфастона е да предотврати заплахата от спонтанен аборт и, когато е възможно, да я запази.

Ако се открият признаци на замразена бременност, дюфастонът се анулира, за да се освободи тялото естествено от следи от неуспешния процес. Само по себе си това лекарство не може да предизвика замръзване на плода, а напротив, създава предпоставки за нормалното протичане на бременността и пълното развитие на нероденото дете. Дюфастон се счита за лекарство номер 1, когато бременността е застрашена и това е доказано неведнъж от водещите експерти в света..

Duphaston за прекъсване на бременност

Duphaston е препарат на хормона на жълтото тяло на яйчниците, надбъбречните жлези и плацентата прогестерон, който по никакъв начин не е контрацептив или средство за прекъсване на бременността. Дидрогестеронът е предназначен да запази бременността и да помогне за справяне с всякакви заплахи от прекратяване..

Дюфастон с извънматочна бременност

По време на извънматочна бременност яйцеклетката започва да се развива извън матката. С прогресивния растеж на процеса съществува опасност от разкъсване на органа, в който се развива бременността.

При диагностициране на извънматочна бременност всички лекарства, включително диуфастон, се прекратяват и се определя количеството на необходимата хирургическа интервенция.

Дюфастон като лекарство няма провокиращ ефект върху развитието на извънматочна бременност. Развитието му се определя от напълно различни фактори, например запушване на фалопиевите тръби, наличие на възпалителни процеси в репродуктивните органи, сраствания или аномалии в структурата на гениталните органи.

Дюфастон по време на бременност с мазка

Когато бременността започне, жените могат да забележат кафеникаво отделяне. На 1-2 седмици от бременността това може да се обясни с опит на организма да се възстанови в ново състояние, когато настъпи радикална промяна в хормоналния фон.

Но не забравяйте, че зацапването може да бъде страшен симптом на предстоящ спонтанен аборт или рязък спад в нивото на хормоните в кръвта. При най-малката възможност да се спаси бременността, на жената ще бъде предписан диуфастон или друго прогестагенно лекарство, за да се спре заплахата от спонтанен аборт.

Дюфастон с миома по време на бременност

Как действа дуфастон върху доброкачествен тумор, по-специално върху миома? Този проблем все още не е проучен адекватно. Експертите обаче са склонни да приемат, че прогестеронът, приет над терапевтичната доза, благоприятства увеличаването на съществуващите маточни миоми. В същото време прогестероновите лекарства в ниски дози, напротив, инхибират неговия растеж и развитие..

Трябва да се отбележи, че дуфастон с миома по време на бременност трябва да се предписва само строго индивидуално, в съответствие с данните и индикациите, сравнявайки риска от усложнения и възможните ползи за нормалния ход на бременността.

Вреден ли е дуфастон по време на бременност?

Въпреки някои единични негативни коментари за лечението с диуфастон, които могат да бъдат намерени главно в социалните мрежи, експертите все още смятат, че лекарството е абсолютно безопасно и безвредно по време на бременност. Научната статистика за много години на използване на дуфастон в гинекологията и репродуктивната медицина не описва нито един случай на отрицателен ефект на лекарството върху процеса на зачеване и раждане на плода. Duphaston абсолютно не е вреден по време на бременност и понякога е просто необходим за нормалното развитие на бебето. Естествено, когато се приема, е необходимо да се контролира хормоналното ниво в кръвта на бременна жена..

Инструкции за Duphaston по време на бременност

Duphaston, когато се използва вътрешно, има селективен ефект върху ендометриума, като същевременно предотвратява съществуващата опасност от прекомерна пролиферация на ендометриума или злокачествено заболяване на здрави клетки поради излишък на естроген.

Дюфастон няма контрацептивни способности, не инхибира процеса на овулация и не нарушава менструалния процес.

Лекарството се абсорбира лесно в стомашно-чревния тракт, най-високата концентрация се наблюдава в рамките на два часа след приема на хапчето. Метаболизмът се проявява в черния дроб, отделя се от тялото главно през бъбреците, като периодът на екскреция е до три дни.

Прием на Дюфастон по време на бременност:

 • с пролиферация на тъкан, подобна на ендометри, приемайте по 1 таблетка 2 до 3 пъти на ден, от последния ден на менструацията до 25-ия ден от цикъла или постоянно;
 • в случай на недостатъчност на лутеалната фаза, 1 таблетка на ден от момента на овулация до 25-ия ден от цикъла. Препоръчва се прием от 6 поредни месеца, както и при успешно зачеване през първия триместър на бременността;
 • със заплаха от спонтанен аборт, приемайте 4 таблетки наведнъж, след това 1 таблетка 3 пъти на ден, докато заплахата приключи;
 • при лечение и профилактика на маточно кървене, приемайте по 1 таблетка 2 пъти дневно в продължение на една седмица.

Дозата на дуфастон по време на бременност се определя изключително от гинеколог въз основа на диагнозата, клиничните симптоми и задължителен кръвен тест за съдържанието на естрогенни и прогестогенни хормони.

Как да приемате дуфастон по време на бременност?

Ако диуфастон е предписан дори преди началото на бременността, приемът му продължава непременно до 16 седмици. Приетата доза се изчислява от лекаря въз основа на нивото на прогестерон в кръвта на пациента.

Ако бъдещата майка не е използвала прогестеронови препарати преди бременността и след това се е оказало, че нивото на хормона е намаляло поради някаква причина, тогава в тази ситуация дуфастон също се предписва в съответствие със съдържанието му в кръвта, до 24-25 седмици от бременността.

Колко да се пие диуфастон по време на бременност?

Вашият лекар ще Ви каже за продължителността на употребата на дуфастон по време на бременност, въз основа на резултатите от теста и състоянието на бременната жена. Обикновено лекарството се предписва през първия триместър на бременността за успешното прикрепване на плода и формирането на плацентата. Освен това, според показанията, е възможно да се използва дюфастон през втория триместър за предотвратяване и лечение на заплахата от спонтанен аборт. След 36 седмици от бременността лекарството се преустановява.

Какво да направите, ако сте пропуснали приема на дуфастон по време на бременност?

Ако по време на лечението с дуфастон случайно сте пропуснали една среща (забравили сте, не сте работили или поради друга причина), препоръчително е да изпиете дозата от лекарството, взета в рамките на следващите 6 часа. Ако са изминали повече от 6 часа от необходимия прием, не е необходимо да приемате допълнително хапче, просто продължете да се придържате към обичайния предписан режим на дозиране. И се опитайте да не забравяте за необходимостта да приемате лекарства в бъдеще.!

Как да отмените дуфастон по време на бременност?

Отмяната на дуфастон по време на бременност се извършва постепенно, с бавно намаляване на дозата на лекарството. Например, ако бременна жена е приемала 2 таблетки на ден, тогава тази доза се намалява до 1,5 таблетки, а след седмица до 1 таблетка. Така че приемът на лекарство е леко намален до нула..

Отмяната на употребата на лекарството е възможна само по препоръка на лекуващия лекар, с нормални хормонални нива в кръвта на пациента. Режимът на прекратяване може да продължи няколко седмици.

Трябва да се помни, че рязкото отнемане на каквито и да е хормонални лекарства може да доведе до необратими последици..

Странични ефекти на дуфастон по време на бременност

Страничните ефекти на дуфастон по време на бременност са доста редки и като правило се елиминират чрез коригиране на дозата на лекарството. Когато се използва в малки дози, е възможно дифузно кървене от матката, което изчезва след увеличаване на дозата. Може би увеличаване и болезненост на млечните жлези, спастично главоболие, болка в епигастралната област. По-рядко - кожни обриви в резултат на алергии или натрупване на течности в тъканите, подуване на краката и ръцете. Може да има увеличаване или намаляване на сексуалното желание.

Предозиране на дуфастон по време на бременност

Към момента не са регистрирани случаи на предозиране с диуфастон по време на бременност. При еднократна случайна употреба на лекарството в значителна доза е необходимо да се изплакне стомаха с много вода, да се осигури на жертвата спокойствие, докато неприятните симптоми изчезнат. Може би допълнително предписване на лекарства, действащи върху съществуващите клинични симптоми на отравяне. Няма специални лекарства, които неутрализират погълнатия диуфастон.

Противопоказания за прием на дуфастон по време на бременност

Основното противопоказание за приемане на дуфастон по време на бременност е тенденцията към алергични реакции към някой от компонентите на лекарството. Трябва да внимавате с повишената индивидуална чувствителност на тялото..

Не предписвайте прогестеронови лекарства на пациенти с редки заболявания на Ротор и Дабин-Джоунс, с тежки заболявания и чернодробна дисфункция, със злокачествени новообразувания на млечните жлези и гениталните органи. Пациентите с активна съдова тромбоемболия, както и с тежък тромбофлебит и склонност към тромбоза, се лекуват внимателно.

Обикновено те спират да приемат дуфастон от 36-та седмица на бременността или със замразена и извънматочна бременност, както и с появата на кървене с необясним генезис.

Дюфастон при планиране на бременност

Duphaston се използва широко при планиране на бременност. В крайна сметка именно прогестеронът подготвя ендометриума за имплантиране на яйцеклетка, ускорява неговото развитие, подобрява храненето на тъканите и намалява тонуса на матката. Доказано е също така, че има положителен ефект върху имунното взаимодействие на бъдещата майка и ембриона. Лекарство се предписва за безплодие поради липса на прогестерон, произведен в организма. Това състояние се нарича лутеална недостатъчност на менструалния цикъл..

Обичайният курс на прием на лекарството по време на планирането е най-малко шест месеца.

По правило се приема по 1 таблетка на ден от момента на овулация до 25-ия ден от менструалния цикъл.

При благоприятно начало на бременността лекарството продължава да се приема, за да се избегнат възможни проблеми: спонтанен аборт или замръзване на плода.

Дюфастон в началото на бременността

Съдържащият се в лекарството дуфастон синтетичен прогестерон играе една от най-важните роли в ранните етапи на бременността. На първо място, той помага на бременна жена при раждането на дете. Лекарството отпуска маточната мускулатура и намалява силата и честотата на нейните контракции, което значително намалява риска от преждевременен спонтанен аборт.

В допълнение, дуфастон блокира имунния отговор на тялото на жената, което избягва унищожаването на развиващия се плод от имунни агенти.

По време на периода на раждане на дете, употребата на лекарството трябва да се извършва под задължителния контрол на хормоналния баланс в тялото и индикаторите на базалната температура.

Дюфастон в края на бременността

Продължителността на употребата на дуфастон директно зависи от хода на бременността. Като правило се използва до 16-20 седмици. През този период завършва образуването на плацентарния слой, който независимо започва синтеза на прогестерон. Понякога, според показанията, приемът на лекарството се отлага, но след 36 седмици назначението се отменя във всеки случай.

Дюфастон в края на бременността няма тератогенен ефект върху плода.

Помага ли дуфастонът за поддържане на бременността? Определено да. Нищо чудно, че прогестеронът, синтетичен аналог на който е част от дюфастона, се нарича „женският хормон на бременността“. Той не само допринася за запазването на плода, но също така подпомага неговото хранене и развитие..

Отзиви за дуфастон по време на бременност

Можете да прочетете много коментари за приемането на дуфастон. Отзивите са много разнообразни, понякога дори диаметрално противоположни в мненията.

Около 30% от жените, приемащи това лекарство, са абсолютно сигурни, че именно той им е позволил да запазят бременността си. Приблизително същият брой жени спорят за целесъобразността на предписването на дюфастон от лекар, без да се позовават на неговата ефективност. Твърденията на жените, че лекарството не може да предотврати спонтанен аборт, заемат третата позиция в списъка. Останалите бременни жени вярват, че е напълно възможно да забременеете и да носите плод без използването на каквито и да е хормонални агенти, включително дуфастон.

Отзиви на лекари за дуфастон по време на бременност

Duphaston се използва за успешното развитие на бременността от поне половин век. През цялото това време лекарството е проучено, тествано и е натрупан ценен опит при използването му в гинекологията и репродуктивната медицина. Duphaston се е утвърдил като високоефективен аналог на прогестерон, който има минимум странични ефекти и противопоказания.

Истинските специалисти по репродукция и гинеколози-ендокринолози недвусмислено считат лекарството за ефективно и необходимо в много ситуации. Неговите ползи за поддържане на бременността са неоспорими..

Отрицателните отзиви, които понякога се срещат в коментарите, често принадлежат на некомпетентни или недостатъчно квалифицирани лекари, които имат малко опит и липса на информация.

Ако вашият лекуващ гинеколог ви предпише хормони, не се страхувайте от това - здравето и безопасността на вашето неродено дете са заложени.

Въпреки това, не приемайте тези лекарства сами; лекарят трябва да ги предпише. Следвайте препоръките на специалист, не се страхувайте да приемате дуфастон по време на бременност и нека периодът на бременността не ви създава проблеми.

Предозиране на Duphaston по време на бременност: рискове и усложнения от неправилен прием

Duphaston се отнася до хормонални лекарства от групата на гестагените. Предписва се на жени в определена доза със заплаха от ранен спонтанен аборт. Режимът на дозиране се различава в зависимост от причината за назначаването, на жената се определя количеството хормон, което е необходимо за компенсиране на недостатъчността на жълтото тяло. Предозиране на Dufaston по време на бременност практически не се наблюдава, но има симптоми, на които трябва да се обърне внимание по време на лечението.

Възможно ли е предозиране с Duphaston по време на бременност?

Активната съставка на лекарството е дидрогестерон. Това вещество се синтезира изкуствено, но по своите химични и физични свойства молекулярната структура е близка до естествения прогестерон.

Но дидрогестеронът не може да бъде началото на веригата за синтез на тестостерон; в организма метаболизмът му протича по различен път. Следователно на хормона липсват следните ефекти:

 • андрогенен;
 • естрогенен;
 • анаболен;
 • глюкокортикоид;
 • термогенен.

Дори при високи дози Duphaston не може да доведе до задържане на течности и оток. Това не повишава параметрите на кръвосъсирването, поради което е безопасно за склонност към тромбоза. Няма ефект върху метаболизма на въглехидратите, поради което Dufaston може да се използва при жени с диабет без страх от хипергликемия.

В инструкциите за лекарството производителят посочва, че не са съобщени случаи на предозиране. Умишлено бременната жена няма да увеличи дозата на хормоналното лекарство. И случайното приемане на допълнително хапче няма да доведе до сериозни усложнения..

Предозиране с Dufaston през първия триместър

Хормонално лечение се предписва през първия триместър, когато се появят признаци на застрашен аборт. Това могат да бъдат дърпащи болки в долната част на корема, кървави отделяния от гениталния тракт. Според резултатите от ултразвук, яйцеклетката трябва да бъде спасена, сърдечните удари са забележими в ембриона.

На жената се предписва еднократна доза от 40 mg. След това на всеки 8 часа дайте 10 mg. Лечението продължава, докато симптомите изчезнат, след което дозата постепенно се намалява.

Излишъкът от Duphaston по време на краткосрочна бременност не е толкова опасен, колкото рязкото му анулиране. Това може да провокира нови признаци на заплашено прекъсване или да предизвика спонтанен аборт. При персистиращи симптоми на заплашващ спонтанен аборт, Дюфастон се приема до 16 седмици, а при тежки случаи - до 20 гестационна седмица или до края на 2-ри триместър.

Назначаване на Duphaston без анализ на хормоните

Правилната тактика е предварително да се направи кръвен тест за хормони, за да се уверите, че причината за заплахата от спонтанен аборт е липсата на прогестерон. Но най-често Dufaston се предписва без тестове, като се фокусира върху клиничните прояви на заплашващ спонтанен аборт. Това е условие, което изисква бърза реакция и отнема време, за да се получат резултатите от теста..

Дюфастон при нормални нива на прогестерон в кръвта няма да навреди. Това няма да доведе до повишаване на собствения ви прогестерон, защото се различава от него по структура и метаболизъм. Но лекарството ще помогне да се поддържа бременност в случай на внезапен спад на прогестерона и ще помогне на плацентата да се формира.

При някои състояния Duphaston се предписва на жени без тестове от първата бременност. Това е необходимо, когато:

 • привичен спонтанен аборт;
 • жени с анамнеза за хирургия на яйчниците;
 • ниски нива на hCG;
 • бременност след ин витро.

Но не можете да предписвате лекарството сами, това трябва да се направи от гинеколога, който води бременността.

Дюфастон едновременно с Утрожестан

Утрожестан по структура е пълен аналог на естествения прогестерон, следователно се характеризира с нежелани реакции, свързани с метаболизма на този хормон. Но полезното свойство на Утрожестан е способността му да намалява тонуса на матката. Комбинация от две лекарства се предписва в следните ситуации:

 • има изразена липса на прогестерон;
 • необходим е преход от синтетичен към естествен гестаген;
 • необходимо е усилване действието на едно лекарство.

Утрожестан може да се натрупва в тъканите на матката. Повишава съсирването на кръвта, така че може да причини тромбоза. Отрицателният ефект върху черния дроб се проявява в повишен риск от холестаза и развитие на жълтеница. Разберете дали предозирането от Utrozhestan е опасно.

Но ако възникне ситуация, че бременна жена трябва да пие Duphaston до момента на раждането, те се опитват да го заменят с малки дози Utrozhestan.

Последици от предозиране с Dufaston

Назначаването на Duphaston с нормален ендометриум при планиране на зачеването е оправдано при жени, страдащи от безплодие поради недостатъчност на лутеалната фаза на цикъла, в програми за екстракорпорално оплождане.

Приемането на няколко допълнителни хапчета наведнъж е безопасно. След 72 часа излишъкът от лекарството ще се свърже напълно с глюкуроновата киселина и ще се екскретира през бъбреците. Дори при жени с нарушена бъбречна функция няма забавяне в тялото на метаболитите на Duphaston и влошаване на екскрецията му.

Лошите последици от предозирането ще се появят при индивидуална свръхчувствителност към компонентите на лекарството. Съставът включва лактоза като помощно средство. Склонните към алергии жени могат да имат реакция към него. Превишаването на препоръчителната доза увеличава шанса за уртикария или анафилаксия.

Симптоми на предозиране с Duphaston

Признаците на предозиране могат да се проявят като увеличаване на нежеланите реакции. Те са:

 • главоболие, развитие на мигрена;
 • повишен риск от хемолитична анемия;
 • болка в черния дроб, рядко жълтеница;
 • периферен оток;
 • болка в корема;
 • кожен обрив, уртикария.

Ефектът от употребата на Duphaston намалява при бременни жени, които са принудени да приемат лекарства на базата на фенобарбитал или рифампицин.

Duphaston принадлежи към лекарствата, разрешени по време на бременност. Но трябва да се предписва от лекар, като се вземат предвид здравословното състояние на жената и наличните показания. Допълнителните лекарства няма да са от полза и могат да причинят нежелани реакции.

Не мога да не споделя статия, която наскоро прочетох. (за Дюфастън)

Дюфастон - легенди и митове.

Здравейте скъпи читатели.

Темите, свързани с хормоналната терапия, стават много актуални за много жени.

На първо място, това се дължи на широкото използване на

Но днес искам да ви кажа не за тях. И за лекарството, което, като

хормонални контрацептиви, много разпространени на пазара на медицински услуги за жени.

Първо ще разберете какво пишат за него, за какво са им предписани и какво представлява

обикновено за лекарството.

Какво е дюфастон?

Дюфастон е синтетичен прогестерон (гестаген) на последния

Синтетичните прогестеронови заместители обикновено се правят на базата на мъжкия хормон тестостерон и това им дава андрогенни ефекти (повишен растеж на окосмяването по тялото, намален гласов тон и др.).

Duphaston, от друга страна, не е направен от тестостерон, той се състои от нещо близко до

естествено прогестероново вещество - дидрогестерон. Следователно, той няма нежелани андрогенни ефекти.

Липсата на андрогенни ефекти е специална гордост

производители. Както и липсата на „естрогенна, анаболна, глюкокортикоидна, термогенна активност“.

Какво означава това, ще ви кажа малко по-късно. Особено за "термогенна активност".

Рекламира се, че диуфастон нормализира цикъла, на него можете

да забременеете, както и да поддържате бременност със заплаха от спонтанен аборт.

Освен това важен аргумент е, че диуфастонът не засяга плода. Това е най-привлекателно за много лекари и жени..

Ще се върнем към това.

Duphaston - показания за употреба.

Като цяло, официалният списък на показанията за употреба на дюфастон

Дефицит на прогестерон (недостатъчност на лутеалната фаза на цикъла).

Безплодие поради лутеална недостатъчност.

Заплашен или обикновен спонтанен аборт (с дефицит на прогестерон).

Синдром на предменструално напрежение (предменструален синдром).

Дисменорея, нередовен менструален цикъл.

Вторична аменорея (в комбинирана терапия с естроген).

Заместваща хормонална терапия.

С една дума, употребата на дуфастон е буквално пробив в лечението

много акушерски и гинекологични проблеми.

Дюфастон - странични ефекти.

Рекламните описания на Duphaston казват, че той практически няма странични ефекти.

Е, може би причинява излишна сънливост, понякога главоболие. Когато го използвате, може да има "пробивно" маточно кървене, което може лесно да се елиминира чрез увеличаване на дозата на дуфастон.

Понякога може да има обрив, уртикария, леко подуване.

Е, като цяло това е всичко. Останалото е толкова рядко, че е така

Но лекарството не повлиява системата на кръвосъсирването, подобно на естрогените. Не влияе неблагоприятно на черния дроб и червата.

Предотвратява различни неопластични процеси на ендометриума, които могат да възникнат в условия на излишък на естроген и в случай на недостатъчност на лутеалната фаза на цикъла.

Следните елементи са хитът на рекламата на Дюфастън:

няма контрацептивен ефект, не потиска овулацията, не нарушава менструалната функция, възможно е с нея да зачене и да роди нормално дете.

А също така това лекарство лекува менструални нарушения и компенсира дефицита на прогестерон в организма..

Благодарение на такива рекламни лозунги и не само, Dyufaston е много

разпространени на територията на нашата страна.

Използването на хормонални лекарства без сериозни показания

неприемливо.

Не толкова отдавна нашата медицина зае много ясна позиция по отношение на хормоналните лекарства. Те бяха назначени само по здравословни причини, със заплаха за човешкия живот.

В допълнение, хормоните са предписани като заместителна терапия за

липса на орган. А също и при лечението на заболявания като захарен диабет, при които човек не може да оцелее без хормон.

Предписване на хормонални лекарства на здрава жена с цел

контрацепцията, нарушаване на работата на много телесни системи или масивното назначаване на прогестеронови заместители по време на бременност, нарушаване на работата на жълтото тяло и развитието на плода, се счита за абсолютно неприемливо.

Типичен пример. Леля ми работеше като лекар в малък град в центъра на Русия. След като трябваше да инжектира хормона преднизон на жена с алергичен оток на ларинкса - в противен случай тя може да умре от задушаване.

Затова тя се притесняваше няколко месеца, притеснена, че това събаря хормоните на жената и вреди на нейното здраве..

Тя се упрекна, че не е намерила друг, по-нежен изход от тази ситуация..

От моя гледна точка това е нормално, професионално и човешко отношение към назначаването на хормонална терапия..

Лечението с Dufastone изисква повишено внимание.

Дюфастон е синтетичен хормон.

Предписвайте го без сериозни доказателства, без да изследвате жената, "за всеки случай ще пием дюфастончик", и "по този начин ще бъде по-добре" - граничи с

професионална некомпетентност и престъпна небрежност на лекаря.

Струва ми се, че отношението към дуфастона в нашите антенатални клиники е твърде несериозно и несериозно.

Важно е да се разбере, че всяка намеса в репродуктивните и

ендокринната система на жената е в състояние да наруши работата на тази система.

Такива груби интервенции не са предвидени от природата. И колко

ще отнеме време да се възстанови, дори след единична доза синтетичен хормон, никой не знае.

Всеки синтетичен хормон нарушава фината настройка в работата на всички органи и системи. Особено ако се използва по време на бременност, в ранните етапи, когато се полагат вътрешните органи на детето.

В страни, където дуфастон все още се използва, той се предписва само след потвърждаване на ниско ниво на прогестерон в ранна бременност при жена със симптоми на застрашен аборт.

И те са много внимателни за това.

Но дори и при този подход неговата ефективност не е доказана и много лекари отказват да използват дуфастон.

Освен това през 2008 г. в Обединеното кралство то е прекратено "поради неблагоприятни продажби поради липса на доказателства за ефективност" на това лекарство.

Duphaston никога не е бил използван в САЩ. В Европа беше доказано, че не предотвратява спонтанни аборти и те спряха да го използват..

Освен това Световната здравна организация счита за недоказана безопасността на прогестероновите заместители за развитието на плода..

През последните 15 години диуфастонът се използва широко у нас, Полша и страните от третия свят..

Това е разбираемо - всякакви лекарства съществуват според пазарните закони. Произвеждат се от фармацевтични компании. Изследванията се извършват от самите производители, заинтересовани от продажбите.

Като правило няма алтернативни проучвания или те са признати за пристрастни.

Имаше ли duphaston предшественици?

Разбира се, че имаше. Идеята за запазване на плода с прогестационни лекарства е във въздуха от дълго време. През 80-те години лекарството туринал е широко разпространено и също безмислено използвано..

Съществува дори такова понятие - „деца в туринал“. Това са децата на онези майки, които са приемали туринал по време на бременността, за да го запазят..

Децата, родени "на туринале", имат съвсем ясно описани нарушения - момичетата могат да имат маскулинизация, поликистозни яйчници, менструални нарушения, безплодие, обичайни спонтанни аборти и други хормонални нарушения.

Момчетата, когато пораснат, могат да имат нарушения на сексуалната ориентация, имат феминизация.

Разбира се, тежестта на симптомите във всеки отделен случай е индивидуална..

Но фактът, че синтетичните полови хормони влияят върху узряването на плода, е абсолютно сигурен. И последиците ще бъдат видими, когато тези деца пораснат, а може би и през следващото поколение..

За какво се предписва най-често дюфастон??

Най-често се предписва за нормализиране на менструалния цикъл.

в случай на негови нарушения, лечение на безплодие и лечение на заплаха от спонтанен аборт.

Тези ситуации са най-често срещаните..

Най-привлекателното нещо, което една жена чува, е, че дуфастонът не влияе на овулацията, не е противозачатъчно средство, употребата му не е хормонозаместителна терапия, помага при заплаха от спонтанен аборт, лекува безплодие и нормализира менструалния цикъл.

Звучи толкова убедително, че искате да повярвате и да вземете чудодейно хапче в опаковки.

Но ви съветвам да не приемате нищо за даденост, за да разберете всичко

За това е необходимо да се разбере добре какво представлява менструалният цикъл, ендокринната регулация на цикъла и недостатъчността на лутеалната фаза. Говорих за това подробно в съответните видео уроци..

А също и как влияят върху репродуктивната и ендокринната система

синтетични хормонални лекарства. Описах това подробно в раздела "Контрацепция".

Няма да повтарям този материал тук, защото такова повторение значително ще увеличи обема на моя разказ. И вече се оказва доста голямо.

Но все пак ще използвам основните тези. Ако не разбирате нещо, винаги можете да се върнете към предишни статии и видео уроци.

Откъде идва прогестеронът и какви са неговите функции?

Често ли липсва прогестерон? Как да докажа, че липсва прогестерон? Трябва ли този недостатък да се запълни? Каква е „заплахата“ от липсата на прогестерон при жената? Важно ли е само по време на бременност или през целия живот?

Тези и други въпроси засягат много жени..

Ще говоря за бременността малко по-късно, но сега говорим за това какво заплашва липсата на прогестерон като цяло и как се образува.

Как се образува липсата на прогестерон в тялото на жената?.

Рядко този дефицит е абсолютен. Можем да говорим за това само чрез сравняване на нивото на прогестерон с нивото на естроген - тези два фундаментално различни вида хормони се произвеждат в яйчниците на жената от своя страна и взаимно допълват действието си.

Тези хормони са предназначени да раждат бебе. Те са важни само в репродуктивната възраст на жената, практически не съществуват нито в детството, нито в напреднала възраст..

Но в репродуктивна възраст те са и трябва да бъдат в тялото

жени в приблизително еднаква пропорция.

Естрогени и прогестерон.

Естрогените насърчават растежа на ендометриалните клетки след менструация и под въздействието на прогестерона се пълнят с хранителни вещества за бебето.

Това се нарича фаза на пролиферация и фаза на секреция в менструалния цикъл. Освен това има много прогестерон по време на бременност..

Когато жената ражда толкова, колкото би трябвало да бъде по природа, тогава „времето на прогестерон“ е достатъчно дълго.

Поради факта, че жените в наше време раждат много по-малко, отколкото е предвидено от природата, те обикновено имат по-малко прогестерон от естрогените..

Прогестеронът се произвежда в яйчника на жената, жълтото тяло след това

овулация. Без овулация жълтото тяло не се образува и в тялото на жената няма да има прогестерон.

Но естрогените в яйчниците винаги се произвеждат - най-големият от тях

количеството по време на узряването на яйцеклетката, но фоновото ниско ниво съществува постоянно.

Следователно, при нередовни овулации общото количество прогестерон ще бъде малко, естрогените ще преобладават в тялото..

Това се нарича "дефицит на прогестерон".

Говорим за преобладаване на естрогенното време, така наречената относителна хиперестрогения..

В същото време жената ще бъде красива, секси, привлекателна и

очарователен - това е ефектът на естрогена.

Тя като че ли непрекъснато демонстрира, че е готова да забременее и следователно е много привлекателна за противоположния пол. Това е най-старият подсъзнателен механизъм на размножаване..

Защо преобладаването на естроген е опасно??

Ако фазата на пролиферация не се компенсира от фазата на секреция, тогава жената се оказва за дълго във фазата на клетъчно делене (фаза на естроген). Това води до повишен риск от растеж на различни тумори..

Разпространението на "естрогенното време" е опасно, но с малко

броят на ражданията се генерира автоматично.

Ниско раждане, стрес, форма на градски живот

нередовен менструален цикъл, нередовна овулация и слабост в лутеалната фаза на цикъла.

Всичко това увеличава преобладаването на естроген и липсата на прогестерон в тялото на жената..

Откъде идва слабостта на лутеалната фаза на цикъла??

Тялото не е проектирано да овулира много често, защото това е огромен разход на енергия.

По-скоро наличието на овулация е знак за добро здраве и голямо количество жизненост и те са дадени от природата за размножаване.

Природата е дълбоко безразлична към кариерата и социалните цели на жената.

Жените работят усилено, имат високо ниво на стрес, лошо хранене и лоша околна среда. Освен това те приемат хормонални контрацептиви, правят аборти.

Ето защо не е изненадващо, че общото здравословно ниво е намалено. Това означава, че плодовитостта също е намалена, тоест способността да се раждат деца..

Овулацията е рядка при жените. Лутеалната фаза може да бъде кратка, жълтото тяло слабо. Тялото просто няма сили да го направи..

Първият мит за дуфастона - той компенсира дефицита на прогестерон в тялото на жената.

И така, първата „цел“ на дюфастон е лечението на дефицит

прогестерон, като го попълва в тялото на жената.

Лекарите са сигурни, че ако има малко раждане, овулацията е нарушена, жълтото тяло често е слабо, тогава трябва да пиете синтетичен прогестерон.

Той дава "симулирана бременност", възстановява цикъла, лекува

безплодие, спонтанен аборт, предменструален синдром.

Декларира се, че жената привежда в ред своето жълто тяло и лутеалната си фаза. Натрупва здраве и "прогестероново време".

В същото време правилната функция на яйчниците и жълтото тяло се запазва, цикълът се нормализира и предменструалният синдром намалява..

Препоръчително е да пиете лекарството почти непрекъснато..

Удобно и изгодно, убиваме всички птици с един камък.

Какво всъщност се случва?

В много статии съм казвал, че когато приемам някакъв хормон

собственото желязо няма да го произведе. Това е естествен механизъм за регулиране - когато има хормон, няма нужда да се произвежда.

Съгласно правилата, които са декларирани, дюфастон трябва да се използва след овулация. Тогава той не я засяга, тъй като тя вече се е случила.

Собственото му жълто тяло вече съществува - трябва само да се поддържа. За това се назначава дюфастон. Той ще помогне на жълтото тяло, ще поддържа неговата функция..

Но ако мислите разумно - как може да подкрепи функцията си?

Той може само да го забави, защото външен хормон потиска производството на собствен хормон.

Защо жълтото тяло на яйчника произвежда прогестерон, ако той вече съществува??

Това е потискане работата на собственото ви жълто тяло след овулация..

Но това не е всичко. Често за тази цел се предписва дуфастон от 16 до 25 дни от цикъла, а понякога и от 14-ия ден, или дори от 11-ия.

Разбираемо е, че жената по това време вече е в овулация. как

като правило няма данни за настъпила овулация.

Ако тя овулира „като по часовник“ на 14-ия ден от цикъла, тогава е много вероятно тя да се проведе в този цикъл. А ако не? Ами ако на 15-ти?

В крайна сметка времето на овулация е индивидуално за всяка жена..

Прогестероновото лекарство преди овулацията със сигурност ще го инхибира, не може да бъде по друг начин.

Защо лекарствата за прогестерон инхибират овулацията.

Има такъв механизъм и той е напълно естествен - ако вече е настъпила овулация, жълтото тяло работи, в кръвта има прогестерон, тогава хипофизната жлеза няма да стимулира съзряването на нов фоликул.

Докато жълтото тяло работи и има прогестерон в кръвта, новото яйце няма да узрее. Ако бременността не е започнала, тогава жълтото тяло ще остарее и ще спре да работи..

Едва след това тялото със съжаление ще разбере, че цялата работа е била напразна - и след менструация ще опита отново.

Хипофизната жлеза отново ще стимулира съзряването на яйцеклетката. Възпроизвеждащият механизъм ще бъде стартиран отново и всички сили ще бъдат насочени точно там..

Ако жената приема дуфастон, тя заблуждава хипофизната жлеза.

Изглежда, че казва на хипофизната жлеза, че жълтото тяло е живо и все още не е ясно дали има бременност. Това означава, че трябва да изчакате и да не стартирате нов цикъл. По този начин в този цикъл няма да има овулация..

Добре е жената да е здрава и се е случило веднъж. И ако тя вече има нарушения в цикъла? Или такава процедура се повтаря много цикли (според препоръките на лекарите - най-малко шест)?

Тогава се осигурява неуспех в цялата репродуктивна и ендокринна система,

случва се, че в продължение на много месеци и дори години.

За хипофизната жлеза това е един вид „лудост“. Той престава да разбира сигналите на тялото и не знае какво трябва да направи.

По този начин има дълбоко разпадане на собствения механизъм на овулация. Те са още по-малко, или изчезват съвсем.

Менструалният цикъл изчезва.

Нека продължим да мислим по-нататък. Да предположим, по погрешка или от

неграмотно лекарско предписание, жената приема дуфастон преди овулацията си и я „събаря“. Следващият цикъл - отново. И по-нататък. Това може да продължи доста дълго време.

Без овулация, менструация, следователно, също.

Върнете се отново във видео урока за менструалния цикъл, където обяснявам подробно какъв е менструалният цикъл и менструацията. И също така, каква е разликата му от менструалното кървене.

След известно време жената може да има аменорея, която ще й бъде предложена да „лекува” със същите хормони. Или хормонални контрацептиви, или отделно - през първата половина на цикъла - естрогени, през втората - дюфастон. Е, или някак по различен начин, но всъщност същото.

Така жената е напълно прехвърлена на синтетични хормони и това може да продължи години..

По принцип това не се различава от приема на хормонални контрацептиви. Последствията от това са абсолютно същите..

Ето как се извършва „лечението“ на дефицит на прогестерон при жените с помощта на дуфастон. Това лечение може лесно да завърши с хормони през целия живот..

Понякога ми се струва, че това е целта на съвременната медицина - да постави една жена преди менопаузата на синтетични хормонални лекарства.

А в менопаузата вече никой не се нуждае - без здраве и без деца.

Вторият мит за дуфастона е, че той не дава контрацептивен ефект..

Когато дуфастон се предписва преди овулацията, той се инхибира - това е контрацептивният ефект.

Може би това няма да се случи веднага, но супресиращият ефект на синтетичния прогестерон се натрупва, се обобщава.

Когато малки дози прогестерон, цикъл след цикъл, леко забавят хипофизната жлеза, след което овулацията спира..

Може да не се случи веднага, но се случва.

И в крайна сметка, както при действието на хормоналните контрацептиви,

овулацията спира, репродуктивната система е потисната.

В допълнение към това действие, синтетичният прогестин влияе върху цервикалната секреция и състоянието на ендометриума, като по този начин неговото действие е подобно на действието на прогестероновите хормонални контрацептиви (мини-пили).

Жената има овулация за известно време, може да има бременности, което означава ранни аборти.

Третият мит за дюфастон - той поддържа бременност.

Третата „цел“ на дюфастона се счита за запазване на бременността в случай на заплаха от спонтанен аборт.

Когато яйцеклетката се оплоди и ембрионът се имплантира в матката, бъдещата плацента, хорион, започва да отделя така наречения "хормон на бременността", хорион гонадотропин.

Това е „сигнал“ за жълтото тяло, че е настъпило зачеване. И продължава да работи, синтезирайки прогестерон.

Както казах, самото присъствие на жълтото тяло и прогестерон в

тялото на жената блокира началото на нов цикъл, узряването на ново яйце. Това е разбираемо - все още не е ясно дали има бременност, невъзможно е да започне нов цикъл. А когато има бременност, това е още по-невъзможно.

Когато стане ясно, че бременността е започнала, жълтото тяло започва да набира сила - трябва да работи цели 12 седмици, за да има достатъчно прогестерон, за да може бебето да живее и плацентата да се развива нормално.

Какво прави вашият собствен прогестерон за дете?

Първо и вероятно най-важното е, че повишава базалната температура (BBT). Това дава на бебето топлината, която е толкова необходима за неговото развитие..

Жената буквално се превръща в пиле с пило, излюпващо тестис. В топлина и с голям запас от хранителни вещества в ендометриума, детето се развива много бързо и правилно.

На 12 седмици плацентата изцяло поема функцията да осигури на детето всичко необходимо..

Но нивото на прогестерон все още остава високо, почти през цялата бременност, въпреки че температурните спадове за бебето вече не са толкова опасни.

С намаляване на нивото на прогестерон, с недостатъчна функция на жълтото тяло, детето буквално замръзва.

Замразената бременност понякога се нарича „замразена“ бременност. И това не е алегория, а реален факт. С намаляване на BTT под определени стойности, развитието на ембриона спира.

Ето защо, ако BBT е по-ниско от необходимото, е необходимо да се поддържа работата на жълтото тяло. Как да направя това, ще напиша по-долу.

В същото време лекарите предписват дуфастон без колебание. казват, че

лекарството ще поддържа жълтото тяло и детето. Често тези срещи

възникват „на случаен принцип“, без индикации, без диагностика.

А самите жени обикновено не провеждат наблюдения и не знаят каква е тяхната базална температура и има ли реална заплаха от прекъсване на бременността.

Трябва да сте наясно, че дюфастонът не предотвратява спонтанен аборт. И че ако се случи без лекарство, тогава беше невъзможно да се предотврати спонтанен аборт.

И не си виновен.

Освен това трябва да "разпознаете" собствения си прогестерон и

почувствайте работата на вашето жълто тяло.

Когато работи добре. Нивото на прогестерон в кръвта е високо, достатъчно за детето да се развива правилно.

В същото време можете да го забележите сами, ако сте внимателни..

Какво да търсите?

Тежки крака

Подпухналост, усещане за "тежко" тяло

Задух при натоварване

Набъбване на гърдите и нежност

Чувствителност към миризми

Желанието да легнете, да си починете

Ако бременна жена има тези признаци в ранните етапи, това е много добър знак. Това означава, че нейното жълто тяло работи и в тялото има прогестерон..

Следователно не е нужно да слушате нечии съвети и употреба

Как действа дуфастон по време на бременност?

Според официалната версия, диуфастон намалява контрактилната активност на матката и поддържа функцията на жълтото тяло.

Нека обсъдим и двете точки..

Поддържа ли дуфастонът функцията на жълтото тяло?

Тук, както разбирате, работи общият принцип - ако се въведе някакъв хормон, тогава собствената му жлеза няма да го произведе. С въвеждането на диуфастон се потиска вътрешната функция на жълтото тяло.

Това означава, че нивото на BTT ще бъде намалено, което само по себе си е опасно за детето. Но на бременна жена се казва, че всичко се случва обратното - лекарството помага на жълтото тяло.

В тази ситуация животът на детето виси на косъм - дали жълтото тяло ще има достатъчно сила, за да поддържа бременност въпреки дюфастона?

Но в крайна сметка прогестеронът повишава BTT, ще попитате, защо дуфастонът ще го понижи? Това също е прогестерон? Може би, когато работата на жълтото тяло намалее, той ще поеме работата му?

Е, първо, не е доказано намаляване на правилната функция на жълтото тяло..

Може би там всичко е наред? Откъде знаеш, че не работи добре? Къде са прегледите и наблюденията?

Но дори ако е доказана недостатъчността на жълтото тяло (например се определя нивото на прогестерон в кръвта), в този случай дуфастон все още не е необходим.

Синтетичният прогестерон не повишава базалната телесна температура. На езика на производителя (в описанието на лекарството) се нарича така: „лекарството няма термогенна активност“. Просто няма такъв ефект.!

Прочетете внимателно инструкциите в раздела "Фармакологично действие на лекарството".

Оказва се, че той потиска собствената си функция на жълтото тяло, но не дава нищо в замяна, BTT не се увеличава.

Като илюстрация показвам схема на наблюдение на менструалния цикъл с приложението на дюфастон.

Жената е усвоила симптоматично-термичния метод за разпознаване на плодовитостта и провежда самонаблюдение.

Картата се състои от четири части, горната част е показана тук - графика на базалната телесна температура (BBT).

Тази карта е пряка илюстрация на действието на Дюфастън..

Високата BTT е независима работа на жълтото тяло.

Нисък BTT - приемане на диуфастон.

В крайна сметка - жълтото тяло все още се опитва да „пърха“, да вдигне ВВТ, но се получава зле, както виждате.

Ако жълтото тяло е силно, то все пак ще работи, въпреки всички врагове.

А ако не? Тогава бебето има малко шанс. А замразената бременност на Duphaston изобщо не е необичайна. Това е по-скоро модел.

Намаляване на контрактилната активност на матката - вторият ефект

диуфастон.

Да, дуфастон намалява контрактилната активност на матката. Матка

отпуска. Ендометриумът има шанс да не се отлепи. Бебето има възможност да остане в утробата.

Но в същото време качеството на ендометриума върху синтетичния прогестерон

влошава се. Ще има по-малко хранителни вещества.

С намаляване на ВВТ и намаляване на хранителните качества не е известно дали детето ще може да оцелее. Когато приемате дюфастон за дете, настъпват тежки времена - температурата в неговата "къща" намалява, храненето се влошава.

И развитието на плацентата също ще бъде забавено, ще има голяма вероятност за фето-плацентарна недостатъчност.

Имам опит в консултирането в началото на бременността.

Дори ако жената има болки в долната част на корема, дори ако има малки зацапвания, но нивото на BTT е високо - детето е в безопасност, бременността ще продължи.

Четвъртият мит за дуфастона е, че ефектът му върху плода е само положителен.

Сега за ефекта на дуфастона върху плода.

Всички официални източници единодушно твърдят, че това е отрицателно

дюфастон няма ефект върху плода. Само положително.

Нека не вярвам. Всеки хормон, въведен отвън и дори в ранните етапи на развитие, задължително пречи на изграждането на органи и тъкани на детето.

Половите хормони задължително влияят върху формирането на репродуктивната и ендокринната система на плода.

Просто още не го виждаме - още не е минало достатъчно време..

Изглежда, че отново стъпваме на същите „рейкчета“. Както се казва, науката не тръгна за бъдещето.

През 80-те години беше описан "туриналният синдром", разказах за него по-горе.

Каква е разликата между дюфастон и туринал? Нищо, това също е синтетичен заместител на прогестерона. Може би той има малко по-различна химическа формула, но същността е същата.

Dufaston е на пазара от малко по-малко от 20 години, това очевидно не е достатъчно, за да се направят изводи за неговата безопасност за бъдещите поколения.

Но дори и сега е доказано, че дъщерите на жени, които са запазили бременността си в ранните етапи с помощта на дуфастон, както и тези, които са приемали хормонални контрацептиви, имат много повече здравословни проблеми, отколкото техните връстници, които не са имали такова „запазване“ или контрацептиви.

Няма проучвания в подкрепа на безопасността на хормоналните лекарства, използвани по време на бременност. Както казах, не е стигнало достатъчно време за това.

Следователно, ако лекарството „не е забранено“ - поради недостатъчни данни за ефекта му, това не означава, че е безопасно.

Петият мит за дюфастон - той нормализира менструалния цикъл.

И накрая, петата „цел“ на дуфастона е лечението на разстройства

При нередовни цикли лекарят ще предпише прогестин за предизвикване на "менструация". Смята се, че това е начин за нормализиране на цикъла..

Още едно кървене е изчезнало, така че всичко е в ред.

Тук се сблъскваме с тотално незнание какво представлява менструацията. И какъв е менструалният цикъл. Разгледах това подробно в урока за менструалния цикъл. Но

Ще се повторя малко тук.

Менструалният цикъл е циклична промяна в тялото на жената, която настъпва под въздействието на собствените й хормони..

Цикълът се състои от три етапа - от началото на менструацията до началото на узряването на яйцеклетката (безплодие преди овулацията), от момента на узряване на яйцеклетката до 3 или 4 дни след овулацията (плодовитост) и след това до менструация (безплодие след овулацията).

Менструацията е кървене, което завършва цикъл. Това се случва само след овулация и лутеалната фаза..

От първия ден на менструацията започва нов цикъл. Ако не

овулация и лутеална фаза, тогава няма менструация. Какво тогава е?

Има кървене, вероятно повече от едно, за дълъг, дълъг период

безплодие преди овулацията. Този период може да бъде всеки

Тези кръвоизливи са причинени от факта, че разрушителните процеси започват в ендометриума след известно време и той се отхвърля.

Но във всеки един от тези дни яйцеклетката може да узрее и във всеки един от тези дни жената може да забременее. Оттук и митовете за бременността по време на менструация..

Но се разсеях.

Какво се случва с жената, когато не е на менструация? Нейният цикъл

продължава, тя може да не овулира няколко месеца и може да няма кървене.

Като правило жените не извършват самоанализ и не забелязват липсата на овулация. Но липсата на кървене е забележима. Следователно, когато това се случи, жената изпада в паника и хуква към лекаря. Лекарят, без да се замисли два пъти, й предписва дуфастон, за да предизвика менструация..

Освен това лекарят не обяснява, че това не е менструация, а менструално кървене. И разликата между тях също не обяснява.

Мога да ви разкрия една тайна, понякога самият лекар не знае това.

След прием на дуфастон, кървенето идва толкова сладко! И жената се успокоява, смята, че цикълът й е наред.

Какво всъщност се случва? На фона на приемането на дуфастон се наблюдават секреторни промени в ендометриума, както и по време на нормалната лутеална фаза. Само че това не е лутеалната фаза - тези промени са причинени от синтетично лекарство.

След края на приема на дуфастон, жената започва така нареченото „абстинентно кървене“, което приема за менструация.

Но нямаше овулация и фаза на жълтото тяло! Не бяхме нормални

циклични процеси, които се случват в здраво женско тяло.

Какво пречи на тези циклични процеси да се случат? Каква е причината за липсата на овулация?

Съгласете се, ако нещо се обърка в нашия добре смазан организъм, това е повод да помислим и да коригираме ситуацията. Вместо да си правите псевдо менструация със синтетично лекарство и се успокойте.

Жената може да е под стрес, може да се разболее, да се изтощи с работа - но никога не знаете причините, поради които тялото пести енергия!

Във всеки случай, с нормализиране на ситуацията, овулацията ще бъде възстановена.

Но тогава се намеси синтетичен хормон. И той се намеси доста грубо. Ако тялото има много сила, то ще издържи на една груба намеса. Ако няма много ресурси, ще отнеме много време, за да се възстанови.

Но една жена може да не знае това и с чиста съвест ще си причини отново „менструация“, като по този начин задълбочи здравословното разстройство, което вече съществува..

Следователно ето как се оказва - жената премахва симптома, липсата на кървене и може да получи сериозно нарушение в хормоналната регулация на цикъла.

Специална тема е лечението на безплодие с диуфастон.

Лекарят препоръчва приемането на дуфастон под различни форми за около шест менструални цикъла. Разбираемо е, че след това цикълът се възстановява и бременността ще дойде лесно.

Вече разбирате, че това не се случва.

Познавам много жени, които след подобно "лечение" не можеха да забременеят с години. Това е разбираемо - собственият механизъм за овулация е нарушен и за възстановяването му е необходимо време..

Дюфастон или утрожестан?

Гилотина или бесилка?

Казах ти за дуфастон. Приблизително същото се отнася и за други аналози на прогестерон - сутрин и всякакви синтетични прогестини..

Струва ми се, че няма смисъл да се разглобява всяко лекарство със същите подробности като дюфастон - те действат приблизително еднакво.

За да работи тялото ни нормално, трябва да го дадете за това

възможност. Поне да не се намесвам, не говоря за помощ.

Приемът на хормонални лекарства подкопава самите основи на саморегулацията, хомеостазата, работата на всички органи и системи.

Дали хормоните са единственият начин?

Често, когато жената дойде на лекар, тя се оказва в ситуация без избор. Предписва й хормонално лекарство и много авторитетно обяснява неговите ползи..

В такава ситуация е важно да задавате въпроси. Какво Ви е възложено и защо? Как действа лекарството? Често ли се назначава? В кои случаи? Какви са усложненията?

Можете да "гуглите" в интернет, да четете описания на лекарства.

Когато правите това, прочетете внимателно. Всъщност всичко е написано - важно е да го видите.

Не приемайте нищо за вярата, научете се да четете между редовете. Бъдете придирчиви и педантични, защото ние говорим за вашето здраве и здравето на вашето дете.

Лекарят ще предпише лекарство, за него вие сте един от многото, той няма утре

ще запомни лицето ти. И ще останете с детето си за цял живот и няма да има кой да представи фактура, защото никой не носи лична отговорност за вас.

При спешни случаи е трудно да се запази предпазливостта и трезвото изглеждане. Трудно е да се намери правилният изход, когато се страхувате за детето, но лекарят авторитетно препоръчва нещо.

За да не изпадате в подобни ситуации, по принцип е необходимо предварително

подгответе се за раждането на дете.

Тук на помощ ви идва методът за разпознаване на симптоматично-термично плодовитост..

Ако сте започнали самонаблюдение, ще знаете точно състоянието на цикъла си, качеството на жълтото тяло, датата на зачеването, има ли заплаха от прекъсване на бременността или не.

Ще имате обективен метод, за да поддържате увереност и да знаете точно какво се случва всеки ден.

Ако още преди бременността сте открили недостатъчност на жълтото тяло, тогава имате време и възможности да го коригирате..

Установете диета с преобладаване на жълто-червени продукти, те

възстановяване на лутеалната фаза. Отпуснете се, намалете стреса, изградете взаимоотношения.

Може да проведете курс на оздравителни мерки, да използвате възможностите на хомеопатията, рефлексотерапията, остеопатията, психологията.

Запишете се за басейна, отидете на морето. Всичко във вашите ръце.

Раждането на дете се случва веднъж или два пъти в живота на жената, рядко и повече.

Струва си да се подготвите за това събитие, без да разчитате на хормонални лекарства и компетентността на местния гинеколог.

Желая ти щастие!

Желая ви здраве без синтетични хормони!