Duphaston е мощно хормонално лекарство. В тази статия ще анализираме защо Duphaston се предписва на бременни жени и неговия ефект върху жената. Лекарството се предписва на момичета с проблеми с репродуктивната система, както и в някои случаи по време на бременност. Инструментът е синтетичен аналог на прогестерон, така че лекарите го предписват, ако този хормон е недостатъчен.

 • Преглед на дефицита на прогестерон при бременни жени
 • Защо се нуждаете от Dufaston
 • Особености на приема на лекарството

Преглед на дефицита на прогестерон при бременни жени

По време на бременност липсата на прогестерон при жената води до следните проблеми:

 • спонтанен аборт през първия триместър;
 • обичайни аборти;
 • патологии на млечните жлези;
 • маточно кървене;
 • липса на вода или многоводие;
 • дисфункция на плацентата;
 • властен.

Извършват се редица изследвания за установяване на хормонален дисбаланс. Най-добре е да се извърши диагностика дори на етапа на планиране на детето и след това да се предпише лечение, така че Duphaston да има по-силен ефект по време на бременност. Лекарят индивидуално избира необходимата дозировка на лекарството. Невъзможно е самолечение, защото ако се използва неправилно, лекарството няма да помогне.

Защо се нуждаете от Dufaston

Ако знаете, че активното вещество на лекарството е аналог на прогестерон, тогава става ясно защо Duphaston се предписва на бременни жени. Понякога жените искат да играят на сигурно и да пият лекарството сами. Това може да завърши с катастрофа, тъй като излишъкът от прогестерон също е вреден за бъдещата майка и нейното дете..

Преките показания за предписване на лекарството са:

 • изпускане на кървав тип през първия триместър на бременността;
 • обичайния аборт (когато всички предишни опити за раждане на дете завършват със спонтанен аборт);
 • маточно кървене;
 • ендометриоза (отклонение на ендометриума към различни части на тялото на жената).

Дюфастон по време на бременност трябва да се пие, докато заплахата от спонтанен аборт изчезне. Според физиологията плацентата също е способна да произвежда прогестерон, но нейната функционалност е недостатъчна до около 20 гестационни седмици. До този момент цялата работа е свързана с яйчниците, така че се изисква Dufaston. След като плацентата поеме цялото производство на хормона, употребата на хапчета става неподходяща..

Отделна група пациенти са момичета, които пият лекарството много преди бременността, за да го направят възможно. Такива пациенти се отърват от хормонално безплодие. След успешно оплождане възниква въпросът: защо се предписва Dufaston по време на бременност. Продължителната употреба на лекарството е предпазна мярка за предотвратяване на спонтанен аборт. С помощта на Duphaston се подобряват свойствата на ендометриума, оплодената яйцеклетка се фиксира по-добре и рискът от отхвърляне значително намалява.

Лекарството трябва да бъде предписано от професионален гинеколог в правилната дозировка и за определен период. Ако жената има непоносимост към дидрогестерон (активно вещество), тогава се предписват аналози на Duphaston. Понякога се налага прием на няколко гестагена наведнъж, за да се засили ефектът от лечението. Жените трябва стриктно да се придържат към препоръките на своя доставчик на здравни грижи.

Особености на приема на лекарството

Бременните жени се предписват Duphaston въз основа на резултатите от хормонални изследвания. Лекарството се счита за абсолютно безопасно за жена и нейното неродено дете. Той не причинява специфични странични ефекти, които включват:

 • нарушение на липидния метаболизъм;
 • ефект върху съсирването на кръвта;
 • повишено кръвно налягане;
 • повишена окосменост;
 • увеличаване на телесното тегло;
 • развитие на женските характеристики при мъжкия плод.

Сред основните странични ефекти на лекарството са маточните кръвоизливи. Те се появяват при неправилно предписани дози. Ето защо, ако се появи освобождаване по време на бременност, трябва незабавно да отидете на лекар, така че той да коригира количеството хормони. Освен това може да има незначителни неспецифични аномалии..

В някои ситуации възникват съмнения дали е възможно бременните жени да приемат Дуфастон, тъй като жената има някои противопоказания. Те включват:

 • индивидуална непоносимост към лекарството (могат да бъдат предписани аналози);
 • подозрение за рак;
 • алергия към активно вещество;
 • сериозни чернодробни патологии.

Ако се открият противопоказания, те търсят алтернативи за запълване на дефицита на прогестерон.

Най-честата доза на Duphaston е 1 таблетка от лекарството на ден през първите 16-20 седмици от бременността. Схемата на лечение обаче варира в зависимост от индивидуалните характеристики на пациента..

Лекарството трябва да се прекратява постепенно, тъй като рязкото прекратяване на лекарството ще причини синдром на отнемане. След края на курса на лечение е необходимо постепенно да се намали дозата на хормона, така че да няма последствия, опасни за плода. Често бременните жени приемат Дюфастон преди зачеването. Категорично е забранено да се спира употребата на лекарството след оплождането, тъй като това може да причини отхвърляне. За да избегнете проблеми поради Duphaston, трябва да следвате инструкциите на лекаря.

"Дюфастон" по време на ранна бременност за целта?

Понякога по време на рутинен преглед лекарят предписва на пациента да приема лекарството "Duphaston" по време на ранна бременност. Естествено, всяка бременна жена има въпрос, защо да използва хормонален агент и как това може да повлияе на здравето на бъдещото бебе.

Какво представлява това лекарство?

Най-важният хормон, който подготвя женското тяло за бременност, се нарича прогестерон. От него зависят абсолютно всички промени в тялото на бъдещата майка, които са толкова необходими за пълното развитие и формиране на бъдещото дете..

Но ако бременна жена има липса на този хормон, тогава в този случай е възможен спонтанен аборт или вътрематочно забавяне в развитието на бъдещото бебе. След това гинекологът се назначава "Duphaston" по време на ранна бременност. Отзивите на пациентите са положителни, лекарството ви позволява да носите дете с особена лекота.

Как работи?

Този инструмент е аналог на женския хормон прогестерон, единствената разлика е, че "Duphaston" се получава в лабораторни условия. Освен това такова лекарство е идентично по структура с естествен хормон и го замества при необходимост..

Ако в тялото на жената няма достатъчно прогестерон, това се отразява негативно не само на бременността, но и се отразява на нормалния ход на менструацията. По правило този дефицит се изразява със следните симптоми:

 • силно главоболие;
 • внезапни промени в настроението;
 • подуване на млечните жлези и корема;
 • болка в долната част на корема;
 • силна умора.

В допълнение към тези признаци, ниското количество прогестерон може да доведе до факта, че жената може бързо да натрупа допълнително тегло преди началото на „специалните дни“. Следователно, женски лекар може да предпише "Duphaston" по време на ранна бременност, за да се изравни хормоналният фон, но само след преминаване на съответните тестове.

Има обаче ситуации, когато лечението с хормоналното лекарство "Duphaston" е задължително, а именно:

 • Доста дълго време жената не можеше да понесе детето поради спонтанни аборти.
 • В случаите, когато има явление, наречено обичайно спонтанен аборт. Като правило това се случва поради нарушения в работата на хормоналната система..
 • Със заплаха от спонтанен аборт и невъзможност за носене на бебе. Ако резултатите от теста показват ниски нива на прогестерон.
 • Ако една жена имаше прецеденти със замръзнал плод.

Прием при планиране на бременност

Приемът на "Дюфастон" в ранните етапи на бременността е съвсем логичен, но в някои случаи се предписва при планиране на бременност.

Ако жената има проблеми с раждането на дете, тогава тя трябва да се подложи на пълен преглед за полови хормони, най-важното в тази ситуация е да се определи нивото на прогестерон, друго име е хормонът на бременността.

Ако такъв хормон в женското тяло не е достатъчен, тогава се предписва неговият изкуствен заместител, който жената започва да използва през втората фаза на цикъла, с пълна отмяна, когато се появи менструация.

Е, ако дойде дългоочакваната радост под формата на бременност, тогава "Duphaston" продължава да се приема до 20 седмици. Струва си да се отбележи, че само специалист може да предпише дозировката и продължителността на курса, строго е забранено да правите това сами..

Прием в началото на бременността

Когато настъпи дългоочаквана бременност, това лекарство, когато се приема, понижава тонуса на матката, за да не провокира преждевременно раждане или спонтанен аборт. Нещо повече, "Дюфастон" по време на ранна бременност участва пряко в подготовката на млечните жлези за хранене и помага на женското тяло да натрупва необходимите мазнини за раждането на бебето. В допълнение, "Duphaston" предпазва от спонтанен аборт и подобрява ендометриума.

Ако бременността настъпи в резултат на процедурата за IVF, тогава използването на "Duphaston" в ранните етапи на бременността е задължително, тъй като клетките на имунната система в повечето случаи възприемат имплантирания плод като чуждо тяло и се опитват да се отърват от него. И това лекарство действа като блокер на тези клетки.

Следователно, една жена трябва да приема "Дюфастон" непременно. Като правило приемането на това лекарство започва с подготовката на матката за IVF процедурата. В този случай изчисляването на дозата е чисто индивидуално за всеки пациент..

Прием по-късно по време на бременност

Курсът на прием на "Дюфастон" и неговата продължителност зависи само от фактора, как протича бременността на жената. Както е описано по-горе, основно това лекарство се отменя още 20 седмици. Условието за отмяна е напълно оформен плацентарен слой, който се грижи за производството на прогестерон.

Но ако има и най-малката заплаха, това лекарство не се отменя до 36 седмици. Едва с настъпването на този период хормонът спира да използва. Основното е, че "Duphaston", когато се приема в края на бременността, няма вредно въздействие върху плода.

На въпрос дали Dufaston помага за поддържане на бременността, отговорът е недвусмислен: да. "Дюфастон" с отделяне в началото на бременността е незаменимо средство. Синтетичният женски хормон на бременността не само допринася за защитата на плода, но също така помага за неговото развитие и хранене.

Ако хормоналната система се провали

Понякога се случват нарушения в работата на женската репродуктивна система, които са причинени от различни причини. Най-честото нарушение е свързано с менструалния цикъл. В този случай има три признака, по които можете да определите появата на определен проблем, а именно:

 • Дисменорея. Силна болка преди началото и през „специалните дни“.
 • ПМС. Проявен предменструален синдром.
 • Аменорея. Липса на менструален цикъл.

Как да разберем какво не е наред?

Редовният менструален цикъл е първият признак, че женското тяло се справя напълно със своите отговорности. Е, ако се появят всички горепосочени симптоми, това е първият признак, че се получава неуспех. В този случай жената трябва да се свърже със съответния специалист за съвет..

След преминаване на тестовете, лекарят ще установи причината за неуспеха. И ако проблемът е ниско ниво на прогестерон, тогава ще бъде предписан "Duphaston". Този инструмент ще нормализира хормоналния фон при жената и ще премахне появилия се провал.

Има ли странични ефекти?

Има ли странични ефекти, ако Dufaston се приема по време на ранна бременност? Отзивите показват, че нежеланите реакции могат да бъдат изключително редки и лесно могат да бъдат елиминирани след коригиране на приетата доза. Ако приемът се извършва в малки дози, може да се появи дифузно кървене от матката. По правило такива неприятни симптоми изчезват веднага след увеличаване на скоростта на употреба на това лекарство..

Много редки, но все пак има болки в гърдите, силно главоболие и кожни обриви в резултат на алергична реакция. Има случаи на оток на крайниците и намаляване на половото влечение. Появата на всичко това може да бъде повлияна от "Дюфастон" по време на ранна бременност. Дозировката на лекарството се предписва от лекаря индивидуално. И като правило изброените по-рано симптоми изчезват веднага след като лекарят коригира приетата доза в по-голяма или, обратно, в по-малка посока..

Може ли да настъпи предозиране по време на бременност?

Към днешна дата не са регистрирани случаи на предозиране от това лекарство. Но ако случайно се използва това лекарство в голям обем, първото нещо, което трябва да направите, е да изплакнете стомаха с много вода. След това човекът, който е страдал от небрежно използване, трябва да бъде легнал и да бъде в покой, докато всички неприятни симптоми преминат. Ето защо е важно да не приемате Дуфастон неконтролируемо и хаотично по време на ранна бременност..

В случай на предозиране могат да се използват допълнителни лекарства, за да се справят с отравянето, но само след консултация със специалист. Тъй като някои лекарства, които могат да неутрализират действието на "Дюфастон", не съществуват в природата.

Има ли противопоказания за прием по време на бременност?

Въпреки че лекарството "Duphaston" може да даде на жената радостта от майчинството, все още има някои противопоказания при употребата му.

Ако жената е алергична към някой от компонентите, които присъстват в това лекарство, то трябва да се приема много внимателно и ако се появят първите признаци на реакция на тялото, Duphaston трябва незабавно да бъде отменен по време на ранна бременност.

За следните заболявания лекарството е строго забранено за употреба:

 • ротор;
 • Дабин-Джоунс;
 • с нарушена чернодробна функция;
 • със злокачествени тумори.

Вземете това лекарство с повишено внимание в случай на заболяване като съдова тромбоемболия. Това се отнася и за тромбофлебит, както и тенденция към тромбоза. При такива заболявания това лекарство се приема само под наблюдението на лекар..

Няколко правила

"Duphaston" е хормонално лекарство, което не трябва да се приема без разрешение или, обратно, да се анулира. Предписва се, както и се приема, само по препоръки на лекуващия лекар. Как да приемате Duphaston в началото на бременността? Схемата на лечение е следната:

 • Лекарството се приема два пъти на ден, като между всяка доза се поддържа стриктно в продължение на 12 часа.
 • Ако е пропусната една среща, те чакат следващото необходимо време за прием и чак тогава пият хапче.
 • В края на курса на лечение с "Duphaston" жената трябва да се увери, че бременността не е настъпила. Тест за бременност трябва да бъде закупен и извършен в края на менструалния цикъл.
 • Ако забременеете по време на лечението, не се препоръчва да спрете приема на това лекарство. В този случай трябва да посетите гинеколога за консултация.
 • Когато прекъсвате лечението с това лекарство, не забравяйте, че то е хормонално. И такива средства се спират постепенно, като се спазват стриктно схемата, предписана от лекаря..
 • В редки случаи "Duphaston" може да бъде предписан за менопауза. По правило такова лекарство се предписва само в комбинация с други лекарства. Поради този подход жената възстановява нарушения хормонален фон в рамките на две седмици..

Както беше писано по-горе, лекарството "Duphaston" е синтетичен хормон, който има положителен ефект върху женското тяло като цяло. Този инструмент може не само да възстанови ендометриума при жените, но и да го обнови напълно. Но това не е целият списък с ефектите на такова лекарство..

"Duphaston" за запазване на ранна бременност блокира всяка възможност за кисти и полипи в матката. Този инструмент насърчава зачеването на дете, дава възможност на ембриона да се закрепи и да не бъде отхвърлен. И най-важното, благодарение на този инструмент, всички възможни рискове от спонтанни аборти или преждевременни раждания са сведени до нула..

Заключение

През последните 50 години "Дюфастон" се използва успешно за запазване и правилно развитие на бременността. През цялото това време този инструмент е непрекъснато проучен и тестван. Благодарение на това е получен най-ценният опит в приложението му. Днес "Duphaston" е най-ефективният синтетичен хормон, който освен това практически няма странични ефекти и с минимален брой противопоказания.

Също така разгледахме как да пием Duphaston в началото на бременността. В момента почти всички специалисти, които се занимават в областта на репродукцията и гинекологията, твърдят, че това лекарство е най-доброто в сравнение с други аналози. Това лекарство е не само по-добро, но и незаменимо в някои случаи. Основното му предимство е, че Dufaston е идеално лекарство за поддържане на бременност..

Как да се пие Duphaston и защо се предписва на жени?

Разбира се, една от основните дестинации на всяка жена е майчинството. Именно раждането на бебе е голямо щастие за всяко семейство..

Има обаче ситуации, когато жената не успява да забременее или да роди здраво бебе. Добре е, че в такива моменти съвременната медицина ви позволява да премахнете голям брой препятствия по пътя към успешно оплождане и бъдещо раждане.

Ако жената има хормонален дисбаланс, който е основната причина за безплодие, спонтанни аборти и други патологии, тогава хормоналните лекарства идват на помощ. За да реши тези проблеми, хормоналният агент Duphaston е спечелил добра репутация..

 1. Какво е Duphaston?
 2. Инструкции за употреба на Dufaston
 3. Правила за приемане на Dufaston
 4. За какво са предписани??
 5. Предписване на лекарство при планиране на зачеването
 6. Дюфастон в началото на бременността
 7. Предписване на лекарството по време на бременност
 8. Прием с ендометриоза
 9. Безплодие и Дюфастон
 10. Как да изберем правилната доза?
 11. На кого е противопоказан Dufaston??
 12. Странични ефекти на Duphaston
 13. Дюфастон и алкохол
 14. Дюфастон или Утрожестан?
 15. Плюсове и минуси на Дюфастон и Утрожестан
 16. Условия за продажба
 17. Цени за Дюфастон
 18. Формуляр за освобождаване
 19. Условия за съхранение
 20. Срок на годност
 21. Прегледи на жени на Duphaston с кървене
 22. Заключение

Какво е Duphaston?

Duphaston (Duphaston) е лекарство в таблетки, използвано за лечение на заболявания на женската репродуктивна система. Напълно безопасно е за жените. Лекарството практически няма странични ефекти върху тялото.

Неразрешеното използване или отмяна на употребата на такова лекарство е строго забранено - това може да предизвика непредсказуеми усложнения.

Активната съставка е дидрогестерон, хормон, синтезиран по изкуствен метод, който е аналог на прогестерон, който се генерира в човешкото тяло. Естественият хормон често се нарича хормон на бременността поради факта, че той е този, който контролира репродуктивната функция в женското тяло.

Благодарение на изкуствено получен дидрогестерон беше възможно да се премахнат почти всички странични ефекти на естествените хормонални лекарства, например:

 • дисбаланс в съсирването на кръвта;
 • глюкокортикоидно действие;
 • пластичен метаболизъм (анаболен ефект);
 • активност на естрогена;
 • активност на термогениката;
 • андрогенен ефект

Duphaston получи много одобрителни отзиви от лекари и пациенти.

Инструкции за употреба на Dufaston

Необходимо е да използвате Duphaston по време на бременност само според указанията на специалист, който ще определи индивидуален режим на прием.

Можете да спрете да пиете лекарството според препоръките на лекаря и въз основа на необходимите изследвания и тестове..

Правила за приемане на Dufaston

Приемайки таблетки Dufaston, трябва да се придържате към следните общи правила:

 1. Лекарството трябва да се прилага на равни интервали. Обикновено, ако вземете хапче в 7 часа сутринта, следващия път трябва да го изпиете в 19 часа.
 2. Ако пропуснете да вземете хапче, трябва да изчакате следващия път, когато го вземете, за да не нарушите честотата.
 3. Необходимо е да завършите приема на Duphaston, след като сте убедени, че не е настъпила бременност. За да направите това, можете да вземете тест за бременност или кръв за hCG, ако има забавяне на менструацията..
 4. В случай на бременност е строго забранено да се пие докрай. Необходимо е да се свържете с лекуващия лекар, ако пациентът е видял Duphaston.
 5. Анулирането на Duphaston се извършва на етапи, съгласно плана, който е избран от лекуващия гинеколог.

За какво са предписани??

Duphaston се предписва на жени по време на поддържаща или заместителна терапия, когато се установи липса на прогестерон, от която пряко зависи зачеването, бременността и раждането. Отпускането на матката и нейното преждевременно свиване са важни ефекти от работата на прогестерона

Липсата на достатъчно количество от този хормон на етапа на бременността може да доведе до следните последици:

 • повтарящ се аборт;
 • ендометриоза;
 • спонтанен аборт в ранните етапи на бременността;
 • ПМС;
 • безплодие;
 • миома или миома на матката;
 • изхвърляне на кръв вътре в матката;
 • нарушение на менструалната функция (алгоменорея);
 • пълна липса на менструация;
 • многоводие или слабо вода;
 • дисфункция на плацентата;
 • властен.

С описаните по-горе заболявания и дисфункции специалистите често предписват Дуфастон.

Предписване на лекарство при планиране на зачеването

С помощта на хормоналното лекарство Duphaston в женското тяло се създава благоприятен фон за оплождането на яйцеклетката, въвеждането на ембриона в ендометриума на матката и последващото развитие на плода.

Когато планирате зачеването на дете, тези таблетки трябва отново да бъдат предписани от специалист, тъй като няма универсален сценарий за приемането им.

По принцип, за зачеването на дете, лекарството се предписва да се приема на следващия ден след овулацията и да се приема до началото на менструацията. Отмяната на лекарството се препоръчва само при преминаване на теста или в началния етап на менструацията, за да се уверите, че няма бременност.

Факт е, че рязкото намаляване на прогестерона в кръвта може да влоши храненето на ембриона или пълното му отхвърляне. Приемането на това лекарство на етапа на планиране на дете с открит дисбаланс в хормоналния фон, Dufaston има по-голям ефект в бъдеще по време на бременност.

Пълният ефект от приема на Дюфастон за зачеване на плода настъпва след 6 месеца. Когато лекарството се приема повече от година без резултат, препоръчително е да се консултирате с лекар, за да замените тактиката на лечение, по-нататъшни прегледи или предписване на други лекарства, за да намерите ефективен заместител на лекарството.

Дюфастон в началото на бременността

В първия етап от бременността таблетките Duphaston се използват, когато в яйчниците на жената се генерира недостатъчно количество прогестерон..

Това лекарство има селективен ефект върху ендометриума, като по този начин го поддържа в състоянието, необходимо за развитието на ембриона, а също така поддържа контракциите на гладката мускулатура на матката, като по този начин предотвратява възможния спонтанен аборт.

По този начин това лекарство може напълно да замести естествения хормон на ранен етап от бременността..

През този период на бременността лекарството няма отрицателна реакция към ембриона и тялото на майката. Обикновено се предписва през първия и втория триместър на бременността, за да се запази.

Веднага след като признаците на спонтанен аборт изчезнат, тогава си струва да приемате лекарството в същите дози за около седмица, след което преминавате към по-ниска доза, за да поддържате нивото на хормона. Строго е забранено рязкото отказване от приема на лекарството, тъй като това може да доведе до прекъсване на бременността.

Предписване на лекарството по време на бременност

На по-късните етапи на бременността, а именно, започвайки от третия триместър на феталното съзряване, лекарството трябва да се използва внимателно, тъй като в тези моменти може да причини чернодробна дисфункция.

На този етап таблетките Duphaston се справят със следните задачи:

 1. Елиминира дефицита на прогестерон.
 2. Намалява хипертоничността на матката.
 3. Има благоприятен ефект върху лигавицата.
 4. Отпуска червата.
 5. Формира доминанта на бременността, раждането и кърменето на мозъчно ниво.
 6. Подготвя женските гърди за кърмене.

Също така по време на бременност може да се предпише лекарство за ендометрит в хроничен стадий..

Отличителна черта на това заболяване е повишената боеспособност на имунната система, която разглежда ембриона като чуждо тяло и се опитва бързо да го отстрани от женското тяло.

Това лекарство блокира този фактор, връщайки имунната система към нормалното, като по този начин елиминира възможността за спонтанен аборт..

Прием с ендометриоза

Известно е, че една от основните причини за ендометриоза е повишеното ниво на естроген в тялото на жената. В резултат на това си струва да се използва Duphaston, който с ендометриоза понижава нивото на естроген и стабилизира кумулативното ниво на хормоните..

Следните характерни черти на използването на лекарство за лечение на това заболяване могат да бъдат разграничени:

 1. Дидрогестеронът засяга главно лигавицата на матката, потискайки пролиферацията на ендометриални рецептори.
 2. Тъй като менструалният период не е в депресиращ етап, вероятността за зачеване на дете остава.
 3. Дюфастон намалява тонуса и контрактилния капацитет на гладката мускулатура на матката, което в ранните етапи на бременността намалява заплахата от спонтанен аборт.
 4. Благодарение на това лекарство, синдромът на болката намалява или изчезва безследно. Това се дължи на факта, че има спад в генерирането на простагландини, които от своя страна причиняват рязко стесняване и притискане на съдовете на кръвоносната система..
 5. Dufaston значително намалява риска от дегенерация на клетки с патология в ракови образувания. Според многобройни прегледи на пациенти, приемали Дуфастон, менструалният цикъл се пренася по-спокойно и с по-малко болка спира да дърпа долната част на корема.

Как да използвате хормонални хапчета за ендометриоза, наложително е да се уточни от лекуващия специалист, но като цяло инструкцията изглежда така:

 1. Duphaston се приема два пъти дневно, по едно и също време на деня. Например в 8 ч. И 20 ч. Вечерта.
 2. Продължителността на приема е индивидуална за всеки отделен случай, но обикновено варира от 5-6 до 20 дни.
 3. Понякога лекарството се приема дълго време без прекъсвания от 6 до 9 месеца, което позволява на болестта да атрофира (обратното развитие).

Безплодие и Дюфастон

 • При бездетие при жена, което се определя от лутеалната недостатъчност на фазата на менструалния цикъл, Duphaston се приема от 14 до 25 дни от цикъла. Минималната продължителност на употребата на наркотици е 6 месеца, след което е необходимо да се спре приема му. След настъпване на бременност лекарството се използва за около 16-20 седмици, след което трябва да спрете приема на лекарството.
 • С хормонални нарушения
 • Duphaston може да се използва за диагностициране на вторична аменорея и дисфункционално маточно кървене. В случай на хормонален дисбаланс, провеждайте заместителна терапия при жени с менопаузални нарушения с непокътната матка.

Как да изберем правилната доза?

Когато дозирате лекарството Duphaston, трябва да се придържате към следните правила:

 1. С ПМС - 10 mg от лекарството два пъти дневно от 12 до 28 дни от цикъла.
 2. При нарушения на менструалния цикъл - 10 mg от лекарството два пъти дневно от 11 до 25 дни от цикъла. Лечението продължава поне 6 цикъла.
 3. При ендометриоза - дневната доза на лекарството може да варира от 10 до 30 mg от 5 до 25 дни от цикъла или да го приемате непрекъснато.
 4. В случай на безплодие - прилагайте лекарството два пъти дневно, 5 mg от 14 до 25 дни от цикъла. Продължителността на терапията не трябва да бъде по-малка от 6 цикъла.
 5. В случай на спонтанен аборт, вземете 20 mg от лекарството наведнъж, след това намалете приема до 10 mg два пъти дневно (сутрин и вечер при равни часове). Ако заплахата от спонтанен аборт продължава, Duphaston може да се приема по 5 mg три пъти дневно (на всеки 8 часа). Когато симптомите на спонтанен аборт изчезнат, лекарството се приема за около седмица. В случай на рецидив на симптомите, лекарството трябва да се използва незабавно в дозировката, която е оказала най-голям ефект върху тяхното елиминиране..
 6. В случай на спонтанен аборт: дневната доза от 10 mg се разделя на 2 приема. Продължителността на курса може да бъде до 20 седмици. След изчезване на симптомите на спонтанен аборт, Dufaston постепенно се отменя..

На кого е противопоказан Dufaston??

Duphaston е категорично противопоказан при жени в следните случаи:

 • индивидуална непоносимост към компонентите на лекарството;
 • пациент със синдром на Ротор;
 • със сърдечна недостатъчност в остра форма;
 • пациенти със синдром на Dubin-Johnson;
 • с увреждане на черния дроб в тежка форма.

Няма разрушително противопоказание за активното вещество Duphaston при пациенти с хронична бъбречна недостатъчност.

Странични ефекти на Duphaston

Когато използвате лекарството, могат да се появят някои странични ефекти:

 • много рядко може да се появи свръхчувствителност на имунната система;
 • регистрирани са единични прецеденти на хемолитична анемия;
 • появата на главоболие и мигрена;
 • може да започне чернодробна дисфункция, изразена с жълтеница, болка в корема и обща слабост на тялото;
 • Отокът на Квинке е бил изключително рядък;
 • рядко проявление на подкожната тъкан, уртикария и дразнене на кожата;
 • евентуално повишена чувствителност на млечните жлези;
 • рядко, когато се приема, е вероятно пробивно кървене в репродуктивната система, което изчезва след увеличаване на дозата на лекарството;
 • периферните отоци се появяват изключително рядко (появата на излишна течност в тъканите и кухините на тялото);
 • възможни общи нарушения на тялото.

Ако отстраните някоя от изброените нежелани реакции, трябва незабавно да се свържете с Вашия лекар, за да разберете дали можете да спрете или да продължите да приемате лекарството.

Дюфастон и алкохол

Производителят на лекарството в инструкциите за лекарството посочва възможния му отрицателен ефект върху черния дроб. Тъй като алкохолът също има отрицателен ефект върху черния дроб, приемането на каквито и да е лекарства увеличава натоварването на този орган..

Взаимодействието на Duphaston с алкохол, което може да има отрицателен ефект върху черния дроб, е тройно натоварване.

Наред с други неща, алкохолът променя ензимния състав на черния дроб, което може да доведе до неправилни ефекти на това лекарство..

Реакцията на стомашно-чревния тракт, ако комбинирате дуфастон и алкохол, също е двусмислена.

Активната съставка на лекарството отпуска мускулната група на коремната кухина, а алкохолът е отрова, която човешкото тяло се опитва да премахне по-бързо.

Добавянето на тези два фактора заедно, приемът на лекарството и алкохола може да доведе до повръщане или диария, което означава бързо елиминиране на активното вещество на лекарството от тялото и това ще намали целия положителен ефект от употребата му до минимум и просто няма смисъл да го приема.

Алкохолът има ефект и върху кръвоносните съдове, те или се стесняват, или разширяват. Това се отразява негативно на хемодинамиката на органите на репродуктивната система, което допринася за хормонални нарушения..

С горните негативни фактори може да се направи заключението за съвместимостта на алкохола и Duphaston защо пиенето на алкохол, ако това значително намалява ефективността на употребата на това лекарство.

Ако обаче не можете да избегнете консумацията на алкохол, тогава трябва да се ограничите до една чаша хубаво вино, като добавите лед или вода към него. Трябва да минат поне 2 часа от пиенето на алкохол до приемането на лекарството.

Дюфастон или Утрожестан?

Utrozhestan се произвежда от естествения хормон прогестерон от растителни компоненти.

Полученото вещество е почти напълно подобно на естествен хормон, който се произвежда от плацентата на жената. Благодарение на това тялото го усвоява перфектно, като съвместимо, приемайки го за истинско.

Показанията за прием на Утрожестан са:

 • безплодие, причинено от хормонален дисбаланс;
 • риск от спонтанен аборт;
 • хиперандрогенизъм (повишено съдържание на мъжкия полов хормон в кръвта) и други патологии, възникнали на фона на хормонални смущения.

Плюсове и минуси на Дюфастон и Утрожестан

Понякога жените, когато са изправени пред необходимостта да приемат хормонални лекарства, като използват примера на Duphaston и Utrozhestan, се чудят дали могат да бъдат различни??

Двата лекарства изглеждат много сходни на пръв поглед, но има разлика. Можете ли да замените лекарството? Възможно ли е да приемате и двете лекарства едновременно?

Сравнявайки тези лекарства в състава, може да се различи разликата в метода на производство на активното вещество:

 • Utrozhestan се произвежда от растителен прогестерон;
 • Дюфастон се произвежда от синтезиран хормон.

Дюфастон има по-малко вредни ефекти, характерни за Утрожестан:

 • чести световъртежи;
 • сънливост (Утрожестан има успокояващ ефект);
 • слабост;
 • промени в телесното тегло;
 • гадещ ефект.

Въпреки това, Utrozhestan има два метода на приложение. Лекарството може да се използва орално (с течност) и интравагинално (въведено във влагалището).

Duphaston също не засяга следните точки:

 1. Способност за управление на превозно средство (препоръчва се шофиране с повишено внимание, когато приемате Утрожестан).
 2. Индикатори за базална температура (достатъчни дози Utrozhestan водят до рязко повишаване на базалната температура)

Условия за продажба

Продажбите в аптеките се извършват само съгласно рецепта, написана на латиница.

Цени за Дюфастон

Цената на лекарството варира от 400-500 рубли за опаковка. Цената на таблетите в различни градове на Русия ще зависи от мястото на продажба, промоции и отстъпки в аптечните организации. Например в аптека Ozerki таблетките струват около 450 рубли на опаковка..

Формуляр за освобождаване

Duphaston се предлага под формата на таблетки за перорално приложение. Таблетки с тегло 10 mg, покрити с помощни вещества.

Условия за съхранение

Необходимо е таблетките да се съхраняват на сухо място при температура не по-висока от 30 градуса.

Срок на годност

Срокът на годност на лекарството е около 5 години, след което употребата му е забранена.

Прегледи на жени на Duphaston с кървене

Заключение

Когато гинекологът ви предложи да преминете курс на лечение с таблетки Dufaston, трябва да помислите добре, преди да се откажете. Има голяма вероятност колко дълго ще работи този курс, ще ви помогне и ще спаси живота на вашето неродено дете. За това е необходимо да опитате да приемате това лекарство. Основното е, че няма риск от вземане на такъв курс..

Дюфастон по време на бременност

Това е хормонално лекарство, предписва се при ендометриоза или липса на прогестерон в женското тяло. Той е този, който е отговорен за зачеването и последващото раждане на детето. Duphaston се предписва по време на бременност, ако има заплаха от спонтанен аборт, особено често се наблюдава в ранните етапи.

 1. Роля на прогестерона
 2. Какъв вид наркотик
 3. Когато назначи
 4. В ранните етапи
 5. По-късна дата
 6. Диагностика преди назначение
 7. Схема на лечение
 8. Странични ефекти
 9. Противопоказания
 10. До кога да се вземе
 11. Прекратяващи функции

Роля на прогестерона

Това е ключов стероиден хормон, отговорен както за поддържане на менструалния цикъл, така и по време на бременността. Недостигът води до нарушена репродуктивна функция.

Балансът му може да бъде попълнен само с помощта на екзогенни прогестагени. Използва се при безплодие, спонтанен аборт или спонтанен аборт.

Ролята на прогестерона по време на бременност е да предпазва плода от имунологично отхвърляне, той е чужд за тялото на майката.

Хормонът потиска свиването на миометриума чрез намаляване на неговата чувствителност, а също така подготвя ендометриума за имплантиране на ембрион.

Какъв вид наркотик

Предлага се под формата на хапчета. Съставът включва компоненти, които са сходни по действие с прогестерона. Той се понася добре от женското тяло, страничните ефекти практически не се проявяват.

Казано по-просто, какво е Duphaston, той е аналог на хормон, предотвратява риска от спонтанен аборт, избледняване на ембриона.

Ако тонусът на матката се повиши, приемът на това лекарство ще спаси бебето.

Според медицински изследвания това се случва в 85% от случаите от сто възможни. Често жените задават този въпрос: възможно ли е да се пие Duphaston по време на бременност?

Не се препоръчва като самолечение, трябва да се предписва от гинеколог след преглед на анамнезата.

Когато назначи

Основните показания за приема му са недостатъчното производство на прогестерон.

Преди да започнете да го използвате, първо трябва да получите лабораторно потвърждение за липсата му..

В ранните етапи

Duphaston се предписва за това през първия триместър: с ендометриоза, спонтанен аборт, кървене. През първите седмици след успешното зачеване жените могат да получат следните симптоми.

 1. Рисуващи и болки в центъра и под пъпа с два пръста. Те сигнализират за евентуален спонтанен аборт.
 2. Кръв. Дори малко количество показва отделяне на яйцеклетката през първите седмици или плацентата през втория триместър.
 3. Мускулни спазми в областта на слабините.

Duphaston се предписва по време на ранна бременност и до 20-25 седмици, дозата се посочва от лекаря. При наличие на усложнения назначаването може да се извърши по-дълго.

По-късна дата

Рискът от преждевременно раждане възниква на фона на повишаване на тонуса на матката. Говорим за раждането на недоносено бебе. Ако лекарят е предписал това лекарство, то трябва да се спре преди 36 седмици.

Други случаи на назначаване:

 • подготовка за IVF;
 • спонтанно прекъсване на бременността;
 • предотвратяване на спонтанен аборт;
 • планиране на дете.

На въпроса: защо се предписва Dufaston, приемането му ще помогне да се предотвратят неблагоприятни рискове в ранните етапи на развитието на плода.

Ако жената поддържа календар за планиране на бременността и ако е трябвало да направи аборти и също има проблеми с пикочно-половата система, е необходимо да се подложи на пълен преглед.

Диагностика преди назначение

Диагностичните мерки се състоят от следните процедури:

 • общ анализ на кръв, урина;
 • биохимични тестове;
 • вагинална цитонамазка;
 • определяне на лекарствената поносимост;
 • HCG тест през първия триместър;
 • Ултразвук;
 • гинекологичен преглед.

Въз основа на получените резултати специалистът изготвя терапевтична схема.

Може би, в допълнение към това лекарство, ще бъдат предписани и витаминни комплекси, съдържащи фолиева киселина и други компоненти.

Схема на лечение

Той се избира директно от самия специалист, в зависимост от индивидуалните характеристики на тялото на пациента. Ако е взето преди зачеването, по 1 таблетка три пъти на ден, след това пийте в същото количество.

Но отмяната на Duphaston по време на бременност трябва да се случи след пълното формиране на плацентарния слой, това е 16 седмици.

И така, как изглежда веригата.

 1. Безплодие: 1 таблетка на ден от 14-25 дни от цикъла. Лечението продължава шест месеца.
 2. Вероятност за спонтанен аборт: вземете 2 наведнъж, след това 1 на всеки 7 часа.
 3. Дисменорея: 10 mg от 5-25 дни от цикъла.
 4. Аменорея: 10 mg няколко пъти точно един ден преди началото на втория цикъл.
 5. Кървави секрети от влагалището: няколко пъти на ден, 10 mg за една седмица. За да се предотврати перитонит, отсега нататък 10 mg всеки ден във 2-ра фаза на цикъла.

Закупувайки Duphaston, трябва да се прочетат инструкции за употреба по време на бременност. Но първо трябва да се направи рутинен преглед. Без самолечение.

Момичетата първо трябва да се уверят, че зачеването е станало и поради тази причина те нямат менструация.

Странични ефекти

Това лекарство не влияе неблагоприятно на вътрематочното развитие на ембриона. Това не означава, че няма странични ефекти. Те могат да се появят като:

 • повръщане;
 • главоболие;
 • отворено кървене;
 • замъглено съзнание;
 • алергии.

Спрете приема на лекарствата и открийте някакви странични ефекти по време на бременност. Необходима е консултация с гинеколог, наблюдавайки състоянието на развитие на бебето.

Противопоказания

При едновременно приложение на контрацептивни лекарства и прогестеронов аналог е възможно образуването на тромби. Трябва да се спазва точната доза.

Други случаи, когато лекарството не се препоръчва:

 • бъбречни проблеми;
 • Синдроми „Ротор“, „Дабин-Джонсън“;
 • алергична реакция към някои компоненти;
 • новообразувания в гърдите, кисти на гениталните органи;
 • наследствено предразположение към образуване на тромби;
 • наличие на тумори и тяхното прогресиране.

Ако кървенето започне, можете да го оставите с двойна доза..

Много рядко се наблюдават: мигрена, анемия, обрив, сърбеж. Общи патологии: периферен оток.

До кога да се вземе

При ниско хормонално ниво на по-късна дата, продължете лечението до 25 седмици, след това постепенно намалете с 1 / 2-1 за 5-7 дни.

Не пропускайте уговорката и ако това се случи, изпийте предписаната доза в рамките на 6 часа. Мина ли повече време? Тогава недей.

Прекратяващи функции

И така, как правилно да отмените това лекарство?

Ако жената пиеше по 1 таблетка два пъти на ден, ще трябва да приема ½ сутрин, на обяд и вечер в продължение на 5 дни.

След това в същото количество, но само два пъти на ден. И последният етап: половин хапче 1 път, продължителността е същата.

Това е уводна информация. В личен разговор с гинеколог той ще изготви план за отмяна и ще ви каже колко дълго да приемате Дюфастон по време на бременност.

След всеки рутинен преглед лекарят разглежда ефективността на това лекарство. Ако всичко е нормално, по-нататъшното му приемане не е препоръчително.

Дюфастон по време на бременност: за какво се предписва и как да се пие в ранните и късните етапи

Много жени, които решават да станат майка, се сблъскват с проблема с зачеването и раждането на дете. Причината за това може да са хронични заболявания на вътрешните полови органи, както и неблагоприятни фактори на околната среда. Много жени се интересуват от въпроса защо Dufaston се предписва по време на бременност в ранните етапи. В съвременната медицина има доказани методи за използване на лекарството Duphaston, което допринася за настъпването и поддържането на бременността..

Ако жената реши да използва лекарството, тя трябва да се договори за режима и дозировката с лекуващия лекар. Клиничният ефект на Duphaston върху бременността е доказан експериментално.

За какво се предписва Duphaston по време на бременност?

Лекарството се предлага под формата на таблетки. Съставът на лекарството включва компоненти, които са сходни по своето действие с хормона прогестерон. Това лекарство се понася добре от женското тяло, без да причинява странични ефекти. Действието на лекарството се основава на нормализиране на активността на лигавицата на маточната кухина (ендометриум).

Началото на бременността след Duphaston настъпва възможно най-скоро. За разлика от своите колеги, това лекарство няма депресиращ ефект върху нервната система, без да причинява сънливост и апатия..

Спонтанните аборти най-често се случват поради повишен тонус на гладката мускулатура на матката. Лекарството Dufaston по време на бременност се предписва на жени с цел отпускане на маточните мускули. Най-често лекарството се препоръчва в началото на бременността. Повече за тонуса на матката →

Запазването на бременността при прием на Duphaston се наблюдава в 85% от случаите. Ако жената има тенденция към повишен тонус на матката, гинеколозите предписват това лекарство още преди зачеването на бебето..

Основното показание за предписване на лекарството е недостатъчното производство на хормона прогестерон в женското тяло. Преди да започне прием на наркотици, жената трябва да получи лабораторно потвърждение за дефицит на прогестерон..

В ранните етапи

Основните показания за употребата на Duphaston в началото на бременността включват:

 • висок риск от спонтанен аборт;
 • кървене в началото на бременността;
 • ендометриоза;
 • дисхормонално кървене;
 • повтарящ се спонтанен аборт.

По-късна дата

Стандартните инструкции за употребата на Duphaston по време на късна бременност препоръчват приемането на веществото с повишаване на тонуса на маточната мускулатура, в резултат на което съществува риск от преждевременно започване на раждането. В този случай говорим за раждането на недоносено бебе..

Лекарството има високо съотношение на ефективност на безплодие, причинено от хормонални нарушения в тялото на жената.

В по-голямата част от случаите лекарството се понася благоприятно от тялото на жената и бременността на фона на Duphaston е благоприятна. Основното противопоказание за прием на лекарството в ранните и късните етапи е наличието на индивидуална свръхчувствителност към компонентите на лекарството. Трябва да се внимава с възпалително чернодробно заболяване (хепатоза).

Препоръчва се повишено внимание при онези жени, които преди това са имали алергична реакция. Категорично е забранено да се комбинира лекарството с алкохол, тъй като ефектът на етилов алкохол върху черния дроб предотвратява неутрализирането на продуктите от разпадането на Duphaston.

Често жените могат да получат освобождаване от отговорност, когато приемат Duphaston по време на бременност, което е естествено..

Инструкции за употреба

За да постигнете очаквания резултат, е важно да знаете как да пиете Дюфастон по време на бременност в различни периоди. Официалната инструкция за употреба на лекарството включва употребата на лекарството вътре. С пролиферацията на лигавицата на матката (ендометриоза), оптималната доза на лекарството е 1 таблетка 3 пъти на ден от 5 до 25 дни от менструалния цикъл.

Ако жената има риск от спонтанен аборт, дозата на Duphaston по време на бременност е 4 таблетки наведнъж, след което се препоръчва да продължите да използвате лекарството, 1 таблетка на всеки 8 часа, докато тревожните симптоми изчезнат.

Приемът на Duphaston през първия триместър на бременността е най-оправдан. Приемът на Duphaston с кафяво течение по време на бременност ще помогне да се избегне кървене по различно време. Цветното отделяне след Duphaston по време на бременност е вариант на нормата.

С висок риск от преждевременно отхвърляне на плода, на жената се препоръчва да получи съвет как да приема Duphaston по време на бременност с такава патология. Оптималната доза Duphaston по време на бременност е 1 таблетка 2 пъти на ден, до 20 седмици от бременността.

Ако жената е диагностицирана с хормонално безплодие, количеството на взетото вещество е 1 таблетка 1 път на ден от 14 до 25 дни от цикъла. Продължителността на лечението с Duphaston за безплодие е най-малко шест месеца.

За настъпване на бременността Duphaston и Proginova могат да се използват в комбинация.

При болезнена менструация се препоръчва да се използва 1 таблетка от веществото 2 пъти на ден от 11 до 25 дни от цикъла. При менструални нарушения и хормонална нестабилност е необходимо да се приема по 1 таблетка 2 пъти дневно от 5 до 25 дни от менструалния цикъл.

Ако жената страда от аменорея, тогава същността на лекарствената терапия е комбинираната употреба на Duphaston и лекарства, съдържащи естрогени. При аменорея дозировката на веществото е 1 таблетка 2 пъти дневно от 11 до 25 дни от цикъла.

За спиране на маточно кървене се използва доза от 1 таблетка 2 пъти дневно в продължение на 7 дни..

Лекуващият лекар ще Ви каже колко да пиете Дюфастон по време на бременност.

Разпределение и отделяне от организма

Абсорбцията на таблетките Duphaston по време на бременност в кръвта се случва в чревната кухина. Максималното съдържание на активната съставка в кръвната плазма се записва след 1,5-2 часа от момента на приема на лекарството. Дюфастон се разпределя в тялото на жената чрез контакт с албумин. Химичната трансформация на компонентите на лекарството се извършва в чернодробната тъкан под действието на специални ензими.

Лекарството се екскретира от тялото чрез отделителната система. Полуживотът е между 17 и 19 часа. Периодът на пълно елиминиране отнема до 70 часа. При липса на бъбречна патология не е имало проблеми с елиминирането на веществото от тялото на жената..

Колко дълго се използва Duphaston?

През първия триместър на бременността тялото на бъдещата майка изпитва най-голяма нужда от прогестерон. В повечето случаи употребата на Duphaston по време на бременност е оправдана до 20 седмици, тъй като по-нататъшното му използване губи всякакъв смисъл. Ранното използване на продукта има свои собствени принципи:

 • строго е забранено самостоятелно да се замени лекарството с неговите аналози;
 • лекарството се приема според медицинската схема;
 • в случай на тревожни симптоми се препоръчва незабавна консултация с лекар.

Можете да уточните колко дълго да приемате Duphaston по време на бременност с Вашия лекар..

Как правилно да отмените Duphaston

Правилното отнемане на наркотици е деликатен въпрос, към който трябва да се подхожда постепенно. Стандартната тактика е постепенно намаляване на дозата на 1/2 таблетка от лекарството на всеки 7 дни. Това ще ви позволи да избегнете внезапни промени в хормоналните нива и неуспех на бременността..

Ако бременна жена приема 2 таблетки на ден, тогава тя трябва да намали дневната доза до 1,5 таблетки. След още една седмица дозировката е 1 таблетка на ден. По този начин дозата на лекарството се намалява до нула..

Лекуващият лекар ще Ви каже колко Duphaston да приемате по време на бременност и как правилно да го отмените. Може да отнеме няколко седмици, за да се спре напълно лекарството..

Странични ефекти

Лекарството Duphaston по време на бременност причинява странични ефекти в редки случаи:

 • Нежеланите реакции от имунната система се проявяват под формата на алергични реакции с различна тежест.
 • С образуването на странични реакции от страна на храносмилателните органи, функционалното състояние на черния дроб се нарушава, което засяга показателите на билирубина в кръвта.
 • Функцията на хематопоезата се инхибира, в резултат на което хемоглобинът пада.
 • Отрицателна реакция може да бъде получена от органите на репродуктивната система. Терапевтичната доза на лекарството причинява кървене при някои жени, което може да се лекува с корекция на дозата на лекарството.

Поглъщането на веществото в тялото не причинява смущения от страна на органите на отделителната система. Активните компоненти на лекарството не влияят върху способността за извършване на прецизна работа и шофиране на превозно средство. Характерните признаци на бременност при Duphaston не се различават от стандартните симптоми.

Вреден ли е дуфастон по време на бременност

От началото на освобождаването на лекарството в практиката на медицински специалисти не е имало случаи на нежелани реакции, провокирани от предозиране на лекарството. Ето защо въпросът дали Duphaston е вреден по време на бременност изчезва от само себе си.

Предозиране

Ако една жена случайно е превишила препоръчителната терапевтична доза, тогава тя трябва да приема ентеросорбенти (активен въглен, Enterosgel).

Комбинация с други лекарства

Не се препоръчва приемът на Duphaston в началото на бременността и през цялото време на бременността да се комбинира с лекарства като фенобарбитал и рифампицин. Такива експерименти могат да доведат до инхибиране на лекарствения ефект на лекарството..

Приемът на лекарството Duphaston за поддържане на бременност трябва да бъде предварително съгласуван с лекуващия гинеколог. Преди да започнете терапия с прогестеронови лекарства, препоръчително е да се запознаете с възможните последици. Процесът на хормонозаместителна терапия трябва да протича под строг качествен контрол на лечението.

Заключение

Говорейки за това как Duphaston влияе върху бременността, можем да заключим, че ефектът от това лекарство е многостранен..

Преди да използвате лекарството, трябва да обърнете внимание на избора на терапевтична доза. С този въпрос се занимава медицински специалист..

Автор: Илона Ганшина, лекар,
специално за Mama66.ru