Разбира се, една от основните дестинации на всяка жена е майчинството. Именно раждането на бебе е голямо щастие за всяко семейство..

Има обаче ситуации, когато жената не успява да забременее или да роди здраво бебе. Добре е, че в такива моменти съвременната медицина ви позволява да премахнете голям брой препятствия по пътя към успешно оплождане и бъдещо раждане.

Ако жената има хормонален дисбаланс, който е основната причина за безплодие, спонтанни аборти и други патологии, тогава хормоналните лекарства идват на помощ. За да реши тези проблеми, хормоналният агент Duphaston е спечелил добра репутация..

 1. Какво е Duphaston?
 2. Инструкции за употреба на Dufaston
 3. Правила за приемане на Dufaston
 4. За какво са предписани??
 5. Предписване на лекарство при планиране на зачеването
 6. Дюфастон в началото на бременността
 7. Предписване на лекарството по време на бременност
 8. Прием с ендометриоза
 9. Безплодие и Дюфастон
 10. Как да изберем правилната доза?
 11. На кого е противопоказан Dufaston??
 12. Странични ефекти на Duphaston
 13. Дюфастон и алкохол
 14. Дюфастон или Утрожестан?
 15. Плюсове и минуси на Дюфастон и Утрожестан
 16. Условия за продажба
 17. Цени за Дюфастон
 18. Формуляр за освобождаване
 19. Условия за съхранение
 20. Срок на годност
 21. Прегледи на жени на Duphaston с кървене
 22. Заключение

Какво е Duphaston?

Duphaston (Duphaston) е лекарство в таблетки, използвано за лечение на заболявания на женската репродуктивна система. Напълно безопасно е за жените. Лекарството практически няма странични ефекти върху тялото.

Неразрешеното използване или отмяна на употребата на такова лекарство е строго забранено - това може да предизвика непредсказуеми усложнения.

Активната съставка е дидрогестерон, хормон, синтезиран по изкуствен метод, който е аналог на прогестерон, който се генерира в човешкото тяло. Естественият хормон често се нарича хормон на бременността поради факта, че той е този, който контролира репродуктивната функция в женското тяло.

Благодарение на изкуствено получен дидрогестерон беше възможно да се премахнат почти всички странични ефекти на естествените хормонални лекарства, например:

 • дисбаланс в съсирването на кръвта;
 • глюкокортикоидно действие;
 • пластичен метаболизъм (анаболен ефект);
 • активност на естрогена;
 • активност на термогениката;
 • андрогенен ефект

Duphaston получи много одобрителни отзиви от лекари и пациенти.

Инструкции за употреба на Dufaston

Необходимо е да използвате Duphaston по време на бременност само според указанията на специалист, който ще определи индивидуален режим на прием.

Можете да спрете да пиете лекарството според препоръките на лекаря и въз основа на необходимите изследвания и тестове..

Правила за приемане на Dufaston

Приемайки таблетки Dufaston, трябва да се придържате към следните общи правила:

 1. Лекарството трябва да се прилага на равни интервали. Обикновено, ако вземете хапче в 7 часа сутринта, следващия път трябва да го изпиете в 19 часа.
 2. Ако пропуснете да вземете хапче, трябва да изчакате следващия път, когато го вземете, за да не нарушите честотата.
 3. Необходимо е да завършите приема на Duphaston, след като сте убедени, че не е настъпила бременност. За да направите това, можете да вземете тест за бременност или кръв за hCG, ако има забавяне на менструацията..
 4. В случай на бременност е строго забранено да се пие докрай. Необходимо е да се свържете с лекуващия лекар, ако пациентът е видял Duphaston.
 5. Анулирането на Duphaston се извършва на етапи, съгласно плана, който е избран от лекуващия гинеколог.

За какво са предписани??

Duphaston се предписва на жени по време на поддържаща или заместителна терапия, когато се установи липса на прогестерон, от която пряко зависи зачеването, бременността и раждането. Отпускането на матката и нейното преждевременно свиване са важни ефекти от работата на прогестерона

Липсата на достатъчно количество от този хормон на етапа на бременността може да доведе до следните последици:

 • повтарящ се аборт;
 • ендометриоза;
 • спонтанен аборт в ранните етапи на бременността;
 • ПМС;
 • безплодие;
 • миома или миома на матката;
 • изхвърляне на кръв вътре в матката;
 • нарушение на менструалната функция (алгоменорея);
 • пълна липса на менструация;
 • многоводие или слабо вода;
 • дисфункция на плацентата;
 • властен.

С описаните по-горе заболявания и дисфункции специалистите често предписват Дуфастон.

Предписване на лекарство при планиране на зачеването

С помощта на хормоналното лекарство Duphaston в женското тяло се създава благоприятен фон за оплождането на яйцеклетката, въвеждането на ембриона в ендометриума на матката и последващото развитие на плода.

Когато планирате зачеването на дете, тези таблетки трябва отново да бъдат предписани от специалист, тъй като няма универсален сценарий за приемането им.

По принцип, за зачеването на дете, лекарството се предписва да се приема на следващия ден след овулацията и да се приема до началото на менструацията. Отмяната на лекарството се препоръчва само при преминаване на теста или в началния етап на менструацията, за да се уверите, че няма бременност.

Факт е, че рязкото намаляване на прогестерона в кръвта може да влоши храненето на ембриона или пълното му отхвърляне. Приемането на това лекарство на етапа на планиране на дете с открит дисбаланс в хормоналния фон, Dufaston има по-голям ефект в бъдеще по време на бременност.

Пълният ефект от приема на Дюфастон за зачеване на плода настъпва след 6 месеца. Когато лекарството се приема повече от година без резултат, препоръчително е да се консултирате с лекар, за да замените тактиката на лечение, по-нататъшни прегледи или предписване на други лекарства, за да намерите ефективен заместител на лекарството.

Дюфастон в началото на бременността

В първия етап от бременността таблетките Duphaston се използват, когато в яйчниците на жената се генерира недостатъчно количество прогестерон..

Това лекарство има селективен ефект върху ендометриума, като по този начин го поддържа в състоянието, необходимо за развитието на ембриона, а също така поддържа контракциите на гладката мускулатура на матката, като по този начин предотвратява възможния спонтанен аборт.

По този начин това лекарство може напълно да замести естествения хормон на ранен етап от бременността..

През този период на бременността лекарството няма отрицателна реакция към ембриона и тялото на майката. Обикновено се предписва през първия и втория триместър на бременността, за да се запази.

Веднага след като признаците на спонтанен аборт изчезнат, тогава си струва да приемате лекарството в същите дози за около седмица, след което преминавате към по-ниска доза, за да поддържате нивото на хормона. Строго е забранено рязкото отказване от приема на лекарството, тъй като това може да доведе до прекъсване на бременността.

Предписване на лекарството по време на бременност

На по-късните етапи на бременността, а именно, започвайки от третия триместър на феталното съзряване, лекарството трябва да се използва внимателно, тъй като в тези моменти може да причини чернодробна дисфункция.

На този етап таблетките Duphaston се справят със следните задачи:

 1. Елиминира дефицита на прогестерон.
 2. Намалява хипертоничността на матката.
 3. Има благоприятен ефект върху лигавицата.
 4. Отпуска червата.
 5. Формира доминанта на бременността, раждането и кърменето на мозъчно ниво.
 6. Подготвя женските гърди за кърмене.

Също така по време на бременност може да се предпише лекарство за ендометрит в хроничен стадий..

Отличителна черта на това заболяване е повишената боеспособност на имунната система, която разглежда ембриона като чуждо тяло и се опитва бързо да го отстрани от женското тяло.

Това лекарство блокира този фактор, връщайки имунната система към нормалното, като по този начин елиминира възможността за спонтанен аборт..

Прием с ендометриоза

Известно е, че една от основните причини за ендометриоза е повишеното ниво на естроген в тялото на жената. В резултат на това си струва да се използва Duphaston, който с ендометриоза понижава нивото на естроген и стабилизира кумулативното ниво на хормоните..

Следните характерни черти на използването на лекарство за лечение на това заболяване могат да бъдат разграничени:

 1. Дидрогестеронът засяга главно лигавицата на матката, потискайки пролиферацията на ендометриални рецептори.
 2. Тъй като менструалният период не е в депресиращ етап, вероятността за зачеване на дете остава.
 3. Дюфастон намалява тонуса и контрактилния капацитет на гладката мускулатура на матката, което в ранните етапи на бременността намалява заплахата от спонтанен аборт.
 4. Благодарение на това лекарство, синдромът на болката намалява или изчезва безследно. Това се дължи на факта, че има спад в генерирането на простагландини, които от своя страна причиняват рязко стесняване и притискане на съдовете на кръвоносната система..
 5. Dufaston значително намалява риска от дегенерация на клетки с патология в ракови образувания. Според многобройни прегледи на пациенти, приемали Дуфастон, менструалният цикъл се пренася по-спокойно и с по-малко болка спира да дърпа долната част на корема.

Как да използвате хормонални хапчета за ендометриоза, наложително е да се уточни от лекуващия специалист, но като цяло инструкцията изглежда така:

 1. Duphaston се приема два пъти дневно, по едно и също време на деня. Например в 8 ч. И 20 ч. Вечерта.
 2. Продължителността на приема е индивидуална за всеки отделен случай, но обикновено варира от 5-6 до 20 дни.
 3. Понякога лекарството се приема дълго време без прекъсвания от 6 до 9 месеца, което позволява на болестта да атрофира (обратното развитие).

Безплодие и Дюфастон

 • При бездетие при жена, което се определя от лутеалната недостатъчност на фазата на менструалния цикъл, Duphaston се приема от 14 до 25 дни от цикъла. Минималната продължителност на употребата на наркотици е 6 месеца, след което е необходимо да се спре приема му. След настъпване на бременност лекарството се използва за около 16-20 седмици, след което трябва да спрете приема на лекарството.
 • С хормонални нарушения
 • Duphaston може да се използва за диагностициране на вторична аменорея и дисфункционално маточно кървене. В случай на хормонален дисбаланс, провеждайте заместителна терапия при жени с менопаузални нарушения с непокътната матка.

Как да изберем правилната доза?

Когато дозирате лекарството Duphaston, трябва да се придържате към следните правила:

 1. С ПМС - 10 mg от лекарството два пъти дневно от 12 до 28 дни от цикъла.
 2. При нарушения на менструалния цикъл - 10 mg от лекарството два пъти дневно от 11 до 25 дни от цикъла. Лечението продължава поне 6 цикъла.
 3. При ендометриоза - дневната доза на лекарството може да варира от 10 до 30 mg от 5 до 25 дни от цикъла или да го приемате непрекъснато.
 4. В случай на безплодие - прилагайте лекарството два пъти дневно, 5 mg от 14 до 25 дни от цикъла. Продължителността на терапията не трябва да бъде по-малка от 6 цикъла.
 5. В случай на спонтанен аборт, вземете 20 mg от лекарството наведнъж, след това намалете приема до 10 mg два пъти дневно (сутрин и вечер при равни часове). Ако заплахата от спонтанен аборт продължава, Duphaston може да се приема по 5 mg три пъти дневно (на всеки 8 часа). Когато симптомите на спонтанен аборт изчезнат, лекарството се приема за около седмица. В случай на рецидив на симптомите, лекарството трябва да се използва незабавно в дозировката, която е оказала най-голям ефект върху тяхното елиминиране..
 6. В случай на спонтанен аборт: дневната доза от 10 mg се разделя на 2 приема. Продължителността на курса може да бъде до 20 седмици. След изчезване на симптомите на спонтанен аборт, Dufaston постепенно се отменя..

На кого е противопоказан Dufaston??

Duphaston е категорично противопоказан при жени в следните случаи:

 • индивидуална непоносимост към компонентите на лекарството;
 • пациент със синдром на Ротор;
 • със сърдечна недостатъчност в остра форма;
 • пациенти със синдром на Dubin-Johnson;
 • с увреждане на черния дроб в тежка форма.

Няма разрушително противопоказание за активното вещество Duphaston при пациенти с хронична бъбречна недостатъчност.

Странични ефекти на Duphaston

Когато използвате лекарството, могат да се появят някои странични ефекти:

 • много рядко може да се появи свръхчувствителност на имунната система;
 • регистрирани са единични прецеденти на хемолитична анемия;
 • появата на главоболие и мигрена;
 • може да започне чернодробна дисфункция, изразена с жълтеница, болка в корема и обща слабост на тялото;
 • Отокът на Квинке е бил изключително рядък;
 • рядко проявление на подкожната тъкан, уртикария и дразнене на кожата;
 • евентуално повишена чувствителност на млечните жлези;
 • рядко, когато се приема, е вероятно пробивно кървене в репродуктивната система, което изчезва след увеличаване на дозата на лекарството;
 • периферните отоци се появяват изключително рядко (появата на излишна течност в тъканите и кухините на тялото);
 • възможни общи нарушения на тялото.

Ако отстраните някоя от изброените нежелани реакции, трябва незабавно да се свържете с Вашия лекар, за да разберете дали можете да спрете или да продължите да приемате лекарството.

Дюфастон и алкохол

Производителят на лекарството в инструкциите за лекарството посочва възможния му отрицателен ефект върху черния дроб. Тъй като алкохолът също има отрицателен ефект върху черния дроб, приемането на каквито и да е лекарства увеличава натоварването на този орган..

Взаимодействието на Duphaston с алкохол, което може да има отрицателен ефект върху черния дроб, е тройно натоварване.

Наред с други неща, алкохолът променя ензимния състав на черния дроб, което може да доведе до неправилни ефекти на това лекарство..

Реакцията на стомашно-чревния тракт, ако комбинирате дуфастон и алкохол, също е двусмислена.

Активната съставка на лекарството отпуска мускулната група на коремната кухина, а алкохолът е отрова, която човешкото тяло се опитва да премахне по-бързо.

Добавянето на тези два фактора заедно, приемът на лекарството и алкохола може да доведе до повръщане или диария, което означава бързо елиминиране на активното вещество на лекарството от тялото и това ще намали целия положителен ефект от употребата му до минимум и просто няма смисъл да го приема.

Алкохолът има ефект и върху кръвоносните съдове, те или се стесняват, или разширяват. Това се отразява негативно на хемодинамиката на органите на репродуктивната система, което допринася за хормонални нарушения..

С горните негативни фактори може да се направи заключението за съвместимостта на алкохола и Duphaston защо пиенето на алкохол, ако това значително намалява ефективността на употребата на това лекарство.

Ако обаче не можете да избегнете консумацията на алкохол, тогава трябва да се ограничите до една чаша хубаво вино, като добавите лед или вода към него. Трябва да минат поне 2 часа от пиенето на алкохол до приемането на лекарството.

Дюфастон или Утрожестан?

Utrozhestan се произвежда от естествения хормон прогестерон от растителни компоненти.

Полученото вещество е почти напълно подобно на естествен хормон, който се произвежда от плацентата на жената. Благодарение на това тялото го усвоява перфектно, като съвместимо, приемайки го за истинско.

Показанията за прием на Утрожестан са:

 • безплодие, причинено от хормонален дисбаланс;
 • риск от спонтанен аборт;
 • хиперандрогенизъм (повишено съдържание на мъжкия полов хормон в кръвта) и други патологии, възникнали на фона на хормонални смущения.

Плюсове и минуси на Дюфастон и Утрожестан

Понякога жените, когато са изправени пред необходимостта да приемат хормонални лекарства, като използват примера на Duphaston и Utrozhestan, се чудят дали могат да бъдат различни??

Двата лекарства изглеждат много сходни на пръв поглед, но има разлика. Можете ли да замените лекарството? Възможно ли е да приемате и двете лекарства едновременно?

Сравнявайки тези лекарства в състава, може да се различи разликата в метода на производство на активното вещество:

 • Utrozhestan се произвежда от растителен прогестерон;
 • Дюфастон се произвежда от синтезиран хормон.

Дюфастон има по-малко вредни ефекти, характерни за Утрожестан:

 • чести световъртежи;
 • сънливост (Утрожестан има успокояващ ефект);
 • слабост;
 • промени в телесното тегло;
 • гадещ ефект.

Въпреки това, Utrozhestan има два метода на приложение. Лекарството може да се използва орално (с течност) и интравагинално (въведено във влагалището).

Duphaston също не засяга следните точки:

 1. Способност за управление на превозно средство (препоръчва се шофиране с повишено внимание, когато приемате Утрожестан).
 2. Индикатори за базална температура (достатъчни дози Utrozhestan водят до рязко повишаване на базалната температура)

Условия за продажба

Продажбите в аптеките се извършват само съгласно рецепта, написана на латиница.

Цени за Дюфастон

Цената на лекарството варира от 400-500 рубли за опаковка. Цената на таблетите в различни градове на Русия ще зависи от мястото на продажба, промоции и отстъпки в аптечните организации. Например в аптека Ozerki таблетките струват около 450 рубли на опаковка..

Формуляр за освобождаване

Duphaston се предлага под формата на таблетки за перорално приложение. Таблетки с тегло 10 mg, покрити с помощни вещества.

Условия за съхранение

Необходимо е таблетките да се съхраняват на сухо място при температура не по-висока от 30 градуса.

Срок на годност

Срокът на годност на лекарството е около 5 години, след което употребата му е забранена.

Прегледи на жени на Duphaston с кървене

Заключение

Когато гинекологът ви предложи да преминете курс на лечение с таблетки Dufaston, трябва да помислите добре, преди да се откажете. Има голяма вероятност колко дълго ще работи този курс, ще ви помогне и ще спаси живота на вашето неродено дете. За това е необходимо да опитате да приемате това лекарство. Основното е, че няма риск от вземане на такъв курс..

"Duphaston" по време на ранна бременност: инструкции за употреба

Те са предпазливи да приемат лекарства по време на бременност, но има лекарства, които не само не увреждат в ранните етапи, но и ви позволяват безопасно да носите бебето. Един от тях е Дюфастън. Такова лекарство се счита за безопасно за плода и най-често се предписва на бъдещи майки през първите месеци на бременността. И основната причина за използването му през този период е заплахата от прекъсване.

Характеристики на лекарството

Лекарството е представено от заоблени изпъкнали таблетки с плътна бяла обвивка. На тяхната повърхност можете да видите риска, при който лекарството, ако е необходимо, е разделено на половинки. Dufaston се продава по лекарско предписание в картонени кутии, съдържащи от 20 до 112 таблетки. Средната цена на малка опаковка (един блистер с 20 таблетки) е 500-600 рубли.

Действието на лекарството се осигурява от вещество, наречено дидрогестерон. Количеството му във всяка таблетка е 10 mg. Сред допълнителните компоненти на лекарството са хипромелоза, царевично нишесте, лактоза под формата на монохидрат и други съединения. Съхранението на такова лекарство трябва да бъде при стайна температура и умерена влажност. Срок на годност на таблетките - 5 години.

Закон

Терапевтичните ефекти на "Дюфастон" се дължат на сходството на активната му съставка с естествения прогестерон - хормон, който обикновено се синтезира в тялото на жената от жълтото тяло. Този хормон се освобождава във 2-рата фаза на менструалния цикъл, както и по време на бременност, като помага за успешно зачеване и раждане на дете.

Тъй като свойствата и структурата на такива съединения са много сходни, дидрогестеронът е в състояние да замести прогестерона. И следователно приемането на "Дюфастон" помага да се осигури достатъчно ниво на прогестерон, ако това хормонално вещество е в недостиг по някаква причина. Това действие на лекарството се търси както по време на бременност, така и при безплодие, причинено от липса на прогестерон.

След попадане в тялото, дидрогестерон действа върху лигавицата на матката. Благодарение на промените, причинени от нея, яйцеклетката е безопасно имплантирана и бременността се развива нормално. Лекарството се използва за поддържане на нормални хормонални нива, които трябва да бъдат през първия триместър, което осигурява развитието на бременността и предпазва от спонтанен аборт в началото.

Основните положителни характеристики на "Duphaston" включват:

 • няма негативни последици след прием през първия триместър;
 • начало на действие 2 часа след поглъщане;
 • неутрален ефект върху храносмилателния тракт;
 • липса на тератогенни ефекти (лекарството не провокира сериозни малформации).

Дидрогестеронът се екскретира главно с помощта на бъбреците, като напуска женското тяло в рамките на три дни от момента на приложението.

Защо да назначиш рано?

Както вече беше отбелязано, "Duphaston" често се предписва на бременни жени през първия триместър, за да се поддържа бременност, ако има опасност от спонтанен аборт поради рязък спад в нивата на прогестерон. Обикновено това състояние се проявява с хипертоничност на матката, когато жената усеща дърпаща или болезнена болка в пъпа или малко под него. Заплахата от прекъсване може да бъде показана и от появата на кървави изхвърляния, причината за които е отделянето на яйцеклетката.

За да се спре такъв патологичен процес, бъдещата майка се хоспитализира и се предписва синтетичен хормон. Пие се по специална схема, която ви позволява бързо да елиминирате риска от спонтанен аборт и да намалите дискомфортните симптоми, а след това внимателно да го отмените, намалявайки дозата. Лекарството често се приема до 16 седмици, докато плацентата се оформи напълно (по-нататък в нея се получава синтез на прогестерон), но някои жени трябва да го пият до 20–23 седмици или да го отменят дори по-късно.

Необходимостта от по-продължителна употреба на "Duphaston" трябва да бъде определена от лекаря.

Лекарството се предписва не само за заплашващ аборт, когато жената има хипертоничност или кървава цитонамазка, но и в редица други случаи.

 • Ако бъдещата майка има ендометриоза или е диагностицирана с миома на матката. С такива заболявания, "Duphaston" ще помогне за по-доброто фиксиране на ембриона, предотвратява свиването на стените на матката и предотвратява кървенето.
 • Ако пациентът не може да забременее поради липса на прогестерон във втората фаза на менструалния цикъл. В такава ситуация приемът на синтетичен хормон се предписва дори преди зачеването от 14-ия до 25-ия ден от цикъла и ако е настъпила бременност, тогава лекарството продължава през първия триместър.
 • Ако една жена се подготвя за IVF процедура. Превантивното приемане на "Duphaston" ще помогне на ембрионите да имплантират безопасно и ще осигури развитието на бременност след презасаждане.

Как да използвам?

Лекарството се предписва само след преглед и преглед, тъй като терапията при различни състояния е различна. Например, ако една жена е била диагностицирана със заплаха от спонтанен аборт, тогава "Duphaston" често се използва съгласно следната схема:

 • при първата доза бъдещата майка трябва да изпие 4 таблетки едновременно, тоест да получи 40 mg дидрогестерон;
 • след това продължете да приемате 1 таблетка с интервал от 8 часа, докато признаците на заплашен аборт изчезнат;
 • след това лекарството се приема в ефективна доза (подбира се индивидуално) за още 7 дни;
 • след това лекарството постепенно се отменя, намалявайки дневната доза, но с възобновяване на негативните симптоми, "Duphaston" се приема отново в дозировката, при която няма признаци на заплаха (нарича се ефективно).

Ако в миналото една жена е имала проблеми с носенето, което е довело до спонтанен аборт, "Duphaston" се предписва дори преди зачеването и се отменя едва след 20-та седмица. В такава ситуация лекарството се приема два пъти дневно по една таблетка. В случай на IVF бременност, приемането на Duphaston се препоръчва до 10-та седмица в доза от 30 mg на ден. Това са само приблизителни периоди, посочени от производителя в инструкциите, поради което продължителността на употреба за всяка отделна бременна жена може да се различава и се определя от лекуващия лекар.

Таблетката трябва да се поглъща с малко количество тиха вода. Диетата не влияе на времето за прием, следователно е допустимо да се пие лекарството както след хранене, така и на гладно..

Как да анулирам?

За пореден път отбелязваме, че е невъзможно рязкото спиране на приема на Дуфастон. Това може да доведе до повишен тонус на матката, вагинално кървене и спонтанен аборт. Важно е да попитате вашия акушер-гинеколог как да спрете правилно лекарството, но стандартната практика е да намалявате дозата с 5 mg (половин таблетка) веднъж седмично..

Понякога, ако бременната жена приема доста високи дози, тогава намаляването включва премахването на цялото хапче. Средно са необходими 3 седмици, за да спрете приема на лекарството.

След първото намаляване на дозата трябва внимателно да наблюдавате всички промени в състоянието на бъдещата майка. Ако тонусът на матката се е повишил, кървенето от петна е започнало или са се появили други симптоми на заплаха от спонтанен аборт, трябва да се върнете към дозировката на "Дюфастон", която е била преди началото на оттеглянето на лекарството.

Какво друго да вземете предвид, когато приемате?

 • Както всяко лекарство, Duphaston има определени противопоказания. Това е повишена чувствителност към неговите компоненти и тежки чернодробни патологии и проблеми с усвояването на въглехидратите. Ето защо лекарят трябва да предпише това лекарство, като индивидуално подбере необходимата дозировка и схема на употреба..
 • Някои жени изпитват различни нежелани реакции, докато приемат хапчета, включително главоболие, кожни обриви от алергичен характер, подуване, болки в гърдите и гадене. Понякога лекарството причинява и опасни странични ефекти, например, засяга функционирането на черния дроб, провокира хемолиза или тежки алергии. Такива прояви изискват преглед от лекар и отмяна на "Duphaston".
 • Не превишавайте дозата на лекарството. Въпреки че не е имало ситуации, когато предозирането на дадено лекарство е причинило опасни последици, е необходимо да приемате Дуфастон в дозата, определена от специалиста. Приемът на повишена доза може да причини гадене, сънливост, замаяност или повръщане.
 • Въпреки че инструкциите за таблетките показват, че те са съвместими с повечето други лекарства, при използване на друго лечение си струва да се изясни възможността за едновременно приложение с Вашия лекар.

Отзиви

Употребата на "Duphaston" в ранните етапи на бременността обикновено се повлиява положително. Лекарството се нарича ефективно, като се отбелязва, че помага да се поддържа бременност и рядко причинява негативни реакции. Недостатъците на таблетките обикновено се дължат на високата им цена и необходимостта от продължителна употреба, но предвид ефективността, повечето жени считат високата цена за оправдана.

В някои отрицателни отзиви те се оплакват от алергии и други странични ефекти, поради които е трябвало да откажат да приемат.

Какво да заменим?

Един от най-известните аналози на Dufaston е Utrozhestan. Такова лекарство в капсули с доза от 100 и 200 mg се предписва и при липса на прогестерон, тъй като основният му компонент е микронизиран хормон. Лекарството се търси с висок риск от спонтанен аборт и преждевременно раждане..

Ако жената има изразена ранна токсикоза, капсулите могат да бъдат поставени във влагалището. Недостатъците на "Utrozhestan" включват чести странични ефекти, които се отбелязват от много бременни жени: летаргия, сънливост, влошаване на настроението и т.н. В допълнение, списъкът с противопоказания за лечение с такова лекарство е много по-голям от този на "Duphaston".

За повече информация относно характеристиките на приема на лекарството "Duphaston" по време на бременност вижте следващото видео.

Дюфастон по време на бременност

Цялото съдържание на iLive се преглежда от медицински експерти, за да се гарантира, че е възможно най-точно и фактическо.

Имаме стриктни насоки за подбор на източници на информация и свързваме само с уважавани уебсайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, доказани медицински изследвания. Моля, обърнете внимание, че числата в скоби ([1], [2] и др.) Са интерактивни връзки към такива изследвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или съмнително по друг начин, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Нека да поговорим дали наистина е необходимо да приемате дуфастон по време на бременност.

За съжаление много жени изпитват затруднения при зачеването и носенето на дете. Според статистиката подобни проблеми се срещат сред 15-20% от семейните двойки. Но трябва да отдадем почит на съвременния напредък в медицината, много такива проблеми се решават успешно чрез назначаването на квалифицирано подходящо лечение..

Дюфастон или бременност по време на бременност: кое е по-добре?

Ако в организма има дефицит на естествен прогестерон, обикновено се предписва едно от лекарствата, за да се компенсира дефицитът на този жизненоважен хормон. Най-популярни са дюфастонът и бременността по време на бременност. Нека анализираме споменатите лекарства отделно.

Duphaston е лекарство за вътрешна употреба, има прогестагенна активност по отношение на лигавицата на матката. Перфектно се възприема от тялото, не влияе на здравето на черния дроб, нормализира състоянието на ендометриоидната тъкан, не нарушава началото на менструалния и овулаторния период, увеличава шансовете за успешно зачеване, намалява риска от спонтанен аборт и замразена бременност.

Различава се от урожестан по това, че дуфастонът няма транквилиращ ефект върху нервната система, не е токолитик. Не предизвиква естрогенни, кортикостероидни и анаболни ефекти върху тялото.

За разлика от диуфастона, който има дидрогестерон в състава си, лекарството утрожестан се състои от активното вещество прогестерон. Това е хормон, произведен в жълтото тяло, плацентата и надбъбречните жлези. Прогестеронът и дидрогестеронът имат различни химични структури поради само една метилова група, поради което не са регистрирани значителни разлики в действието на лекарствата.

Utrozhestan има предимство във формата на освобождаване: капсулите могат да се приемат през устата или, при токсикоза и проблеми с храносмилателната система, вместо супозитории интравагинално.

Дюфастон повишава устойчивостта на мозъчните тъкани към увреждащи фактори. Всъщност не причинява нежелани реакции и няма андрогенен ефект..

Duphaston и metipred по време на бременност

Metipred е препарат от хормона на надбъбречната кора, метилпреднизолон. Той е активен глюкокортикостероид, използван при планиране на бременността, главно като инхибитор на мъжките полови хормони или като имуносупресор.

Имуносупресивните свойства на metipred правят възможно употребата на лекарството по време на раждане, с опасността от вероятност за отхвърляне на плода от прекалено активни защитни сили на организма. Метилпреднизолон изкуствено потиска имунната система, като по този начин допринася за запазването на бременността.

Също така, важно свойство на metipred в случай на планирано зачеване се счита за намаляване на лекарството при вероятността от образуване на адхезивна болест при различни възпаления. Metipred има и противовъзпалителен ефект, освен това осигурява баланс на всички видове метаболизъм - вода, минерали, мазнини, протеини и въглехидрати.

Duphaston и metipred се допълват по време на бременност, създавайки благоприятен фон за развитието и протичането на бременността, увеличавайки шансовете на жената за безопасно раждане на дете.

Divigel и duphaston по време на бременност

Divigel и Duphaston по време на бременност са доста често срещана комбинация от лекарства, тъй като необходимият баланс на прогестерон и естрогени е изключително важен за успешното зачеване. Липсата на прогестерон се компенсира от назначаването на дуфастон, а дефицитът на естрадиол се попълва от Divigel.

Divigel е естрадиолов препарат, произведен под формата на дозиран гел, който се нанася на тънък слой директно върху кожата. Когато веществото се нанесе, алкохолът се изпарява бързо и хормонът се абсорбира в кожата, прониквайки в кръвта. Тази употреба на агента ви позволява да премахнете ефекта на ензимите върху лекарството по време на преминаването му през стомашно-чревния тракт, както и да избегнете началния етап на чернодробния метаболизъм.

В процеса на комбинираната употреба на Divigel и Duphaston се препоръчва да се извършва периодичен кръвен тест за съдържанието на естроген и прогестоген.

Дали да се пие дуфастон по време на бременност?

Дали да се пие дюфастон по време на бременност, се решава изключително от гинеколога. В повечето случаи дидрогестеронът, който е част от лекарството, в правилните дози допринася за запазването и успешния ход на бременността, което води до нормалното съдържание на прогестерон в кръвта.

Duphaston може да се предписва, когато има заплаха от прекъсване на бременността, за предотвратяване на спонтанен аборт по време на изкуствено осеменяване и ин витро оплождане, особено ако такива случаи вече са настъпили при жена.

Ако дуфастон се предписва и приема под наблюдението на специалист, той може и трябва да се използва по време на бременност.

Влияние на дуфастон върху бременността

Многократно провежданите научни изследвания за пореден път потвърждават, че ефектът на дуфастона върху бременността е предимно благоприятен. Това лекарство като че ли "подготвя почвата" за успешното зачеване, привързване и раждане на нероденото дете.

Използването на дуфастон значително намалява процента на спонтанните аборти на бременности през първия триместър, а също така намалява риска от морфологични и функционални нарушения на плода и майчината плацента поради различни патологични процеси.

Приемът на допълнителни дози прогестерон (дидрогестерон) в организма помага на плацентарната мембрана да създава своевременно хормонален, кислороден и хранителен баланс за развиващия се плод. Поради това бебетата, родени по време на приема на лекарството при раждане, имат нормално тегло, физиологично и умствено развитие.

Замразена бременност при използване на дуфастон

Основната функционална цел на дюфастона е да предотврати заплахата от спонтанен аборт и, когато е възможно, да я запази.

Ако се открият признаци на замразена бременност, дюфастонът се анулира, за да се освободи тялото естествено от следи от неуспешния процес. Само по себе си това лекарство не може да предизвика замръзване на плода, а напротив, създава предпоставки за нормалното протичане на бременността и пълното развитие на нероденото дете. Дюфастон се счита за лекарство номер 1, когато бременността е застрашена и това е доказано неведнъж от водещите експерти в света..

Duphaston за прекъсване на бременност

Duphaston е препарат на хормона на жълтото тяло на яйчниците, надбъбречните жлези и плацентата прогестерон, който по никакъв начин не е контрацептив или средство за прекъсване на бременността. Дидрогестеронът е предназначен да запази бременността и да помогне за справяне с всякакви заплахи от прекратяване..

Дюфастон с извънматочна бременност

По време на извънматочна бременност яйцеклетката започва да се развива извън матката. С прогресивния растеж на процеса съществува опасност от разкъсване на органа, в който се развива бременността.

При диагностициране на извънматочна бременност всички лекарства, включително диуфастон, се прекратяват и се определя количеството на необходимата хирургическа интервенция.

Дюфастон като лекарство няма провокиращ ефект върху развитието на извънматочна бременност. Развитието му се определя от напълно различни фактори, например запушване на фалопиевите тръби, наличие на възпалителни процеси в репродуктивните органи, сраствания или аномалии в структурата на гениталните органи.

Дюфастон по време на бременност с мазка

Когато бременността започне, жените могат да забележат кафеникаво отделяне. На 1-2 седмици от бременността това може да се обясни с опит на организма да се възстанови в ново състояние, когато настъпи радикална промяна в хормоналния фон.

Но не забравяйте, че зацапването може да бъде страшен симптом на предстоящ спонтанен аборт или рязък спад в нивото на хормоните в кръвта. При най-малката възможност да се спаси бременността, на жената ще бъде предписан диуфастон или друго прогестагенно лекарство, за да се спре заплахата от спонтанен аборт.

Дюфастон с миома по време на бременност

Как действа дуфастон върху доброкачествен тумор, по-специално върху миома? Този проблем все още не е проучен адекватно. Експертите обаче са склонни да приемат, че прогестеронът, приет над терапевтичната доза, благоприятства увеличаването на съществуващите маточни миоми. В същото време прогестероновите лекарства в ниски дози, напротив, инхибират неговия растеж и развитие..

Трябва да се отбележи, че дуфастон с миома по време на бременност трябва да се предписва само строго индивидуално, в съответствие с данните и индикациите, сравнявайки риска от усложнения и възможните ползи за нормалния ход на бременността.

Вреден ли е дуфастон по време на бременност?

Въпреки някои единични негативни коментари за лечението с диуфастон, които могат да бъдат намерени главно в социалните мрежи, експертите все още смятат, че лекарството е абсолютно безопасно и безвредно по време на бременност. Научната статистика за много години на използване на дуфастон в гинекологията и репродуктивната медицина не описва нито един случай на отрицателен ефект на лекарството върху процеса на зачеване и раждане на плода. Duphaston абсолютно не е вреден по време на бременност и понякога е просто необходим за нормалното развитие на бебето. Естествено, когато се приема, е необходимо да се контролира хормоналното ниво в кръвта на бременна жена..

Инструкции за Duphaston по време на бременност

Duphaston, когато се използва вътрешно, има селективен ефект върху ендометриума, като същевременно предотвратява съществуващата опасност от прекомерна пролиферация на ендометриума или злокачествено заболяване на здрави клетки поради излишък на естроген.

Дюфастон няма контрацептивни способности, не инхибира процеса на овулация и не нарушава менструалния процес.

Лекарството се абсорбира лесно в стомашно-чревния тракт, най-високата концентрация се наблюдава в рамките на два часа след приема на хапчето. Метаболизмът се проявява в черния дроб, отделя се от тялото главно през бъбреците, като периодът на екскреция е до три дни.

Прием на Дюфастон по време на бременност:

 • с пролиферация на тъкан, подобна на ендометри, приемайте по 1 таблетка 2 до 3 пъти на ден, от последния ден на менструацията до 25-ия ден от цикъла или постоянно;
 • в случай на недостатъчност на лутеалната фаза, 1 таблетка на ден от момента на овулация до 25-ия ден от цикъла. Препоръчва се прием от 6 поредни месеца, както и при успешно зачеване през първия триместър на бременността;
 • със заплаха от спонтанен аборт, приемайте 4 таблетки наведнъж, след това 1 таблетка 3 пъти на ден, докато заплахата приключи;
 • при лечение и профилактика на маточно кървене, приемайте по 1 таблетка 2 пъти дневно в продължение на една седмица.

Дозата на дуфастон по време на бременност се определя изключително от гинеколог въз основа на диагнозата, клиничните симптоми и задължителен кръвен тест за съдържанието на естрогенни и прогестогенни хормони.

Как да приемате дуфастон по време на бременност?

Ако диуфастон е предписан дори преди началото на бременността, приемът му продължава непременно до 16 седмици. Приетата доза се изчислява от лекаря въз основа на нивото на прогестерон в кръвта на пациента.

Ако бъдещата майка не е използвала прогестеронови препарати преди бременността и след това се е оказало, че нивото на хормона е намаляло поради някаква причина, тогава в тази ситуация дуфастон също се предписва в съответствие със съдържанието му в кръвта, до 24-25 седмици от бременността.

Колко да се пие диуфастон по време на бременност?

Вашият лекар ще Ви каже за продължителността на употребата на дуфастон по време на бременност, въз основа на резултатите от теста и състоянието на бременната жена. Обикновено лекарството се предписва през първия триместър на бременността за успешното прикрепване на плода и формирането на плацентата. Освен това, според показанията, е възможно да се използва дюфастон през втория триместър за предотвратяване и лечение на заплахата от спонтанен аборт. След 36 седмици от бременността лекарството се преустановява.

Какво да направите, ако сте пропуснали приема на дуфастон по време на бременност?

Ако по време на лечението с дуфастон случайно сте пропуснали една среща (забравили сте, не сте работили или поради друга причина), препоръчително е да изпиете дозата от лекарството, взета в рамките на следващите 6 часа. Ако са изминали повече от 6 часа от необходимия прием, не е необходимо да приемате допълнително хапче, просто продължете да се придържате към обичайния предписан режим на дозиране. И се опитайте да не забравяте за необходимостта да приемате лекарства в бъдеще.!

Как да отмените дуфастон по време на бременност?

Отмяната на дуфастон по време на бременност се извършва постепенно, с бавно намаляване на дозата на лекарството. Например, ако бременна жена е приемала 2 таблетки на ден, тогава тази доза се намалява до 1,5 таблетки, а след седмица до 1 таблетка. Така че приемът на лекарство е леко намален до нула..

Отмяната на употребата на лекарството е възможна само по препоръка на лекуващия лекар, с нормални хормонални нива в кръвта на пациента. Режимът на прекратяване може да продължи няколко седмици.

Трябва да се помни, че рязкото отнемане на каквито и да е хормонални лекарства може да доведе до необратими последици..

Странични ефекти на дуфастон по време на бременност

Страничните ефекти на дуфастон по време на бременност са доста редки и като правило се елиминират чрез коригиране на дозата на лекарството. Когато се използва в малки дози, е възможно дифузно кървене от матката, което изчезва след увеличаване на дозата. Може би увеличаване и болезненост на млечните жлези, спастично главоболие, болка в епигастралната област. По-рядко - кожни обриви в резултат на алергии или натрупване на течности в тъканите, подуване на краката и ръцете. Може да има увеличаване или намаляване на сексуалното желание.

Предозиране на дуфастон по време на бременност

Към момента не са регистрирани случаи на предозиране с диуфастон по време на бременност. При еднократна случайна употреба на лекарството в значителна доза е необходимо да се изплакне стомаха с много вода, да се осигури на жертвата спокойствие, докато неприятните симптоми изчезнат. Може би допълнително предписване на лекарства, действащи върху съществуващите клинични симптоми на отравяне. Няма специални лекарства, които неутрализират погълнатия диуфастон.

Противопоказания за прием на дуфастон по време на бременност

Основното противопоказание за приемане на дуфастон по време на бременност е тенденцията към алергични реакции към някой от компонентите на лекарството. Трябва да внимавате с повишената индивидуална чувствителност на тялото..

Не предписвайте прогестеронови лекарства на пациенти с редки заболявания на Ротор и Дабин-Джоунс, с тежки заболявания и чернодробна дисфункция, със злокачествени новообразувания на млечните жлези и гениталните органи. Пациентите с активна съдова тромбоемболия, както и с тежък тромбофлебит и склонност към тромбоза, се лекуват внимателно.

Обикновено те спират да приемат дуфастон от 36-та седмица на бременността или със замразена и извънматочна бременност, както и с появата на кървене с необясним генезис.

Дюфастон при планиране на бременност

Duphaston се използва широко при планиране на бременност. В крайна сметка именно прогестеронът подготвя ендометриума за имплантиране на яйцеклетка, ускорява неговото развитие, подобрява храненето на тъканите и намалява тонуса на матката. Доказано е също така, че има положителен ефект върху имунното взаимодействие на бъдещата майка и ембриона. Лекарство се предписва за безплодие поради липса на прогестерон, произведен в организма. Това състояние се нарича лутеална недостатъчност на менструалния цикъл..

Обичайният курс на прием на лекарството по време на планирането е най-малко шест месеца.

По правило се приема по 1 таблетка на ден от момента на овулация до 25-ия ден от менструалния цикъл.

При благоприятно начало на бременността лекарството продължава да се приема, за да се избегнат възможни проблеми: спонтанен аборт или замръзване на плода.

Дюфастон в началото на бременността

Съдържащият се в лекарството дуфастон синтетичен прогестерон играе една от най-важните роли в ранните етапи на бременността. На първо място, той помага на бременна жена при раждането на дете. Лекарството отпуска маточната мускулатура и намалява силата и честотата на нейните контракции, което значително намалява риска от преждевременен спонтанен аборт.

В допълнение, дуфастон блокира имунния отговор на тялото на жената, което избягва унищожаването на развиващия се плод от имунни агенти.

По време на периода на раждане на дете, употребата на лекарството трябва да се извършва под задължителния контрол на хормоналния баланс в тялото и индикаторите на базалната температура.

Дюфастон в края на бременността

Продължителността на употребата на дуфастон директно зависи от хода на бременността. Като правило се използва до 16-20 седмици. През този период завършва образуването на плацентарния слой, който независимо започва синтеза на прогестерон. Понякога, според показанията, приемът на лекарството се отлага, но след 36 седмици назначението се отменя във всеки случай.

Дюфастон в края на бременността няма тератогенен ефект върху плода.

Помага ли дуфастонът за поддържане на бременността? Определено да. Нищо чудно, че прогестеронът, синтетичен аналог на който е част от дюфастона, се нарича „женският хормон на бременността“. Той не само допринася за запазването на плода, но също така подпомага неговото хранене и развитие..

Отзиви за дуфастон по време на бременност

Можете да прочетете много коментари за приемането на дуфастон. Отзивите са много разнообразни, понякога дори диаметрално противоположни в мненията.

Около 30% от жените, приемащи това лекарство, са абсолютно сигурни, че именно той им е позволил да запазят бременността си. Приблизително същият брой жени спорят за целесъобразността на предписването на дюфастон от лекар, без да се позовават на неговата ефективност. Твърденията на жените, че лекарството не може да предотврати спонтанен аборт, заемат третата позиция в списъка. Останалите бременни жени вярват, че е напълно възможно да забременеете и да носите плод без използването на каквито и да е хормонални агенти, включително дуфастон.

Отзиви на лекари за дуфастон по време на бременност

Duphaston се използва за успешното развитие на бременността от поне половин век. През цялото това време лекарството е проучено, тествано и е натрупан ценен опит при използването му в гинекологията и репродуктивната медицина. Duphaston се е утвърдил като високоефективен аналог на прогестерон, който има минимум странични ефекти и противопоказания.

Истинските специалисти по репродукция и гинеколози-ендокринолози недвусмислено считат лекарството за ефективно и необходимо в много ситуации. Неговите ползи за поддържане на бременността са неоспорими..

Отрицателните отзиви, които понякога се срещат в коментарите, често принадлежат на некомпетентни или недостатъчно квалифицирани лекари, които имат малко опит и липса на информация.

Ако вашият лекуващ гинеколог ви предпише хормони, не се страхувайте от това - здравето и безопасността на вашето неродено дете са заложени.

Въпреки това, не приемайте тези лекарства сами; лекарят трябва да ги предпише. Следвайте препоръките на специалист, не се страхувайте да приемате дуфастон по време на бременност и нека периодът на бременността не ви създава проблеми.

Защо на бъдещите майки се предписва Dufaston не само по време на бременност, но и на етапа на планиране?

При липса на бременност или проблеми със спонтанен аборт, на жените често се предписва хормонозаместителна терапия.

Duphaston, лекарство, което компенсира липсата на прогестерон, който е отговорен за настъпването на бременността и създаването на оптимални условия за по-нататъшното развитие на яйцеклетката.

Кратки характеристики на лекарството

"Хормонът на бременността", прогестеронът, е отговорен за подготовката на ендометриума на матката за приемане на оплодено яйце. Почти през целия първи триместър производството на ензима се дължи на жълтото тяло, което осигурява жизнената активност на зиготата.

Започвайки от втория триместър, производството на прогестерон се превръща в една от основните задачи на плацентата. Оказва се, че ензимът е необходим на организма през целия период на раждане на дете..

Също така, хормонът играе важна роля в зачеването, тъй като началото на овулацията зависи от него. Благодарение на прогестерона, мускулите на матката се отпускат и той не пречи на имплантирането на ембриона.

Ето защо е толкова важно да се премахне ензимният дефицит преди зачеването и да се следи концентрацията му по време на бременност, ако преди това жената е била диагностицирана с проблема със спонтанен аборт.

За да се компенсира липсата на хормон, са създадени препарати, които напълно повтарят състава на ензима. Сред тях - Duphaston, синтетичен аналог на прогестерон.

Лекарството се произвежда под формата на покрити таблетки. Всяка форма съдържа 10 mg дидрогестерон, активното вещество. В списъка на спомагателните съставки можете да прочетете за наличието на лактоза монохидрат, колоиден силициев диоксид, магнезиев стеарат, царевично нишесте. Черупката се състои от хипромелоза, титанов диоксид, полиетилен гликол.

Лекарството се продава в картонени кутии, които съдържат блистер с 20 таблетки..

В момента има няколко аналога на прогестерона. Защо в някои случаи се предпочита Дюфастон?

Когато се сравняват характеристиките на този агент и, например, Utrozhestan, недостатъците и предимствата на двете лекарства стават очевидни:

 • За производството на Утрожестан се използват растителни суровини. Лекарството е естествен аналог на ензима, за разлика от напълно синтетичния Duphaston. Структурата и съставът на Утрожестан са идентични с хормона, произведен от тялото на жената.
 • Естествеността на Utrozhestan понякога се превръща в недостатък, тъй като лекарството има отрицателен ефект върху функционалността на черния дроб и е противопоказано при заболявания на органите.
 • За разлика от Utrozhestan, синтетичният аналог се счита за практически безвреден и може безопасно да се приема по време на бременност.
 • Utrozhestan се предлага под формата на капсули, които могат да се приемат интравагинално или през устата. Duphaston се произвежда само под формата на таблетки, което може да затрудни приема на лекарството с тежка токсикоза.
 • Приемът на Dufaston не причинява странични ефекти като сънливост, раздразнителност, постоянно чувство на слабост. Но Utrozhestan практически не влияе върху теглото.
 • Ако по време на кърмене Utrozhestan може да се използва в изключителни случаи, приемането на Duphaston е забранено, тъй като лекарството лесно прониква в млечните жлези и присъства в млякото.

Кой от аналозите на прогестерона ще бъде ефективен, лекарят решава въз основа на историята на жената и в зависимост от хода на бременността.

Планиране на бременност с Duphaston

Дюфастон таблетки често се предписват при планиране на бременност. Лекарството бързо се абсорбира в кръвта от храносмилателния тракт.

Максималната концентрация на ензима в плазмата се отбелязва вече 2 часа след приема.

Разработена е специална схема, според която се препоръчва да се пие Duphaston, точно на етапа на планиране на бременността, за да се осигури достатъчно ниво на прогестерон.

По това време се приема по 1 таблетка Дюфастон дневно. Ако е необходимо, дозата на Duphaston може да бъде увеличена.

За да протича бременността нормално, е необходимо лечението да продължи шест месеца и едва след това да се планира зачеването. Това се отнася и за подготовката за ин витро оплождане..

Преди курса на лечение, жената трябва да се подложи на преглед за определяне на нивото на прогестерон в средата на 2-рата фаза на цикъла.

За да тествате точно кръвната си проба, трябва да знаете кога тя овулира. За целта се препоръчва да се следи базалната температура..

При нередовни периоди е препоръчително да дарявате кръв за определяне на прогестерон два пъти. Анализът ще ви позволи да изясните дозата на лекарството и да направите необходимите промени в режима.

Лекарството се приема на всеки цикъл, започвайки веднага от първия ден след овулацията.

Ако бременността не е настъпила, след следващата овулация е необходимо да продължите курса на лечение, докато настъпи зачеването.

Спрете да го приемате само след пристигането на менструацията, като се уверите, че няма бременност. Ако има забавяне, лекарството трябва да продължи, тъй като рязкото отнемане провокира заплаха от спонтанен аборт.

Ако в рамките на една година след първия курс на бременността не се случи, трябва да промените тактиката на лечение, да извършите задълбочена диагноза, да използвате друг аналог на прогестерон. Анулирането на Dufaston в този случай не представлява опасност.

С зачеването и нормалното производство на прогестерон намаляването на дозата на Duphaston трябва да става постепенно. Как точно трябва да се отмени лекарството, лекарят решава въз основа на тестовете на бременната жена.

Най-често приемът на хормонален агент продължава до 18-20 седмици, когато плацентата се е развила достатъчно и може самостоятелно да осигури на организма ензим.

Назначаване на Duphaston със заплаха от спонтанен аборт

В началото на бременността, с дефицит на прогестерон, може да започне отлепване на плацентата. В този случай се препоръчва да приемате Duphaston, за да поддържате бременност и да поддържате желаното ниво на ензима..

Как да приемате Duphaston по време на бременност?

Лекарството се предписва по индивидуални показания. Обикновено дозата е 10 mg на ден. Но в специални случаи дозата може да бъде увеличена до 30 или дори 40 mg..

Веднага след като заплахата от спонтанен аборт изчезне и изразените симптоми на патологията изчезнат, Dufaston продължава да се приема по предходната поддържаща схема. В случай на многократна заплаха, курсът на лечение се повтаря.

Спирането на приема е изпълнено с нови заплахи. Строго е забранено самостоятелно да вземате решение да изоставите Dufaston по време на бременност.

Отмяната на Duphaston по време на бременност се случва само след като плацентата започне да произвежда прогестерон в достатъчно количество.

Но в този случай се препоръчва бавно намаляване на дозата. Схемата за отмяна на Duphaston по време на бременност може да изглежда така: ако се приемат до 40 mg от лекарството на ден, на следващия ден дозата се намалява до 25 mg, седмица по-късно до 20 m, след това до 10 mg.

След това лекарството вече не се приема. По този начин можете да пиете Duphaston по време на бременност в продължение на няколко месеца. В редки случаи Duphaston трябва да се приема през всичките 40 седмици от бременността..

Показанията за употребата на Duphaston в началото на бременността, ако лекарството не е било използвано на етапа на планиране, се превръщат в характерни признаци на заплаха от спонтанен аборт, които се развиват на 3 етапа:

 • Заплашен спонтанен аборт.

Наличието на дърпащи болезнени усещания в областта на таза. Останалото състояние на жената е нормално. Няма кърваво отделяне. Често тези признаци продължават през цялата бременност..

В този случай ситуацията лесно се коригира чрез прием на хормонални лекарства, които трябва да се използват до раждането..

 • Началото на спонтанен аборт.

Характеризира се с леко отлепване на плацентата, което води до появата на кървави съсиреци в отделянето. С интензифицирането на процеса съсиреците променят цвета си от кафеникаво червено до алено.

Кървенето може да бъде интензивно или на няколко капки. На този етап можете да спасите плода, ако потърсите медицинска помощ своевременно..

 • Спонтанен аборт в ход.

Етапът, който означава смърт на яйцеклетката. На този етап жената изпитва силна болка в областта на таза и в лумбалната област, има силно кървене.

За да се предотврати смъртта на плода, е необходимо да информирате лекаря за издърпване на болезнени усещания при първата им поява..

В какви други случаи се препоръчва приема на Duphaston?

Duphaston се препоръчва при следните патологии, свързани с ензимен дефицит:

 • с ендометриоза - разпространението на ендометриума на матката извън нейните граници;
 • с безплодие, свързано с дефицит на прогестерон;
 • с чести спонтанни аборти поради дефицит на прогестерон;
 • ако има заплаха от спонтанен аборт;
 • с нередовно идваща менструация;
 • при наличие на предменструален синдром;
 • с маточно дисфункционално кървене;
 • с първична и вторична аминорея.

Като хормонозаместителна терапия Duphaston се предписва при хормонален дисбаланс, причинен от намаляване на функционалността на яйчниците, както и при липса на жълто тяло.

Профилактично лекарството може да се използва, ако в историята на жената има замразена бременност.

Също така, Duphaston се използва при лечението на кисти на яйчниците. В малко количество прогестеронът се произвежда от надбъбречните жлези, следователно, с намаляване на тяхната функционалност, Duphaston може да се използва за регулиране на хормоналния фон.

Пих два пъти „Дюфастон“ - предписаха ми го през първата и последната бременност. Първият път ми го предписаха за период от почти 13 седмици. Нямаше специални предписания, но поради минали неуспешни преживявания лекарите просто се презастраховаха.

Някъде четох, че лекарството може да причини избледняване на бременността на по-късна дата. Това не е вярно. Прекарах за пиене на курса до 20-та седмица включително. На приятел също беше предписано "Дюфастон" до 27-та седмица, тъй като плодовете не бяха позиционирани правилно и припокриваха дъното на гърлото. Във всеки случай назначаването е индивидуално. Първият месец взех 2 таблетки, след това 1 таблетка. Лекарството е скъпо, така че ми беше позволено да намаля дозата и нямаше нужда да го пия толкова често.

Във втория случай доброволно отказах на Дюфастън. По това време вече има три деца. Не исках да пълня плода с различни хормони, особено след като имаше достатъчно витамини. Възложиха ми го като допълнителен комплекс. Не ми се пиеше хормонални хапчета просто така. От 6 до 13 седмици, както беше предписано лекарството, вместо това пих обикновена фолиева киселина.

Доколкото си спомням, "Дюфастон" може да се предписва на тези, които са изложени на риск от спонтанен аборт. Жалко, че не го взех, когато наистина беше необходимо. Затова, момичета, бъдете внимателни и внимателни към здравето си и към това, което ви е предписано..

Противопоказания за употреба

Duphaston е безопасен за развиващия се плод, но лекарството има странични ефекти, които водят до дискомфорт за жената:

 • алергична реакция към съставките, съставляващи лекарството;
 • повишено разрушаване на червените кръвни клетки;
 • мигрена;
 • леко намаляване на функционалността на черния дроб, проявяващо се с пожълтяване на кожата и лека болка в областта на десния хипохондриум;
 • пробивно кървене, което изчезва с увеличаване на дозата на лекарството;
 • висока чувствителност на млечните жлези;
 • кошери;
 • периферен оток.

Вреден ли е Dufaston?

Противопоказание за прием на Duphaston е кърменето и свръхчувствителността. С повишено внимание агентът се предписва при сърбеж или алергии по време на предходна бременност, тъй като понякога Дюфастон може да провокира отока на Квинке.

Лечението на Dufaston позволява на жената да зачене дългоочаквано дете и да премахне заплахата от спонтанен аборт на ранен етап. Въпреки това, при наличие на тежки странични ефекти, трябва да се консултирате с гинеколог, който ще предпише различен аналог на прогестерон.