Ако по време на цялата бременност не сте се сблъсквали с проблема за запек, можете да се считате за много щастлив. Тъй като повечето бъдещи майки страдат от невъзможността да отидат до тоалетната. Състоянието е не само много дискомфортно, но и опасно, тъй като същите мускули са отговорни за свиването на червата и матката. Ето защо е по-добре да се ангажирате предварително с профилактиката на запек по време на бременност..

Много жени обаче се оплакват, че нито един метод за нормализиране на изпражненията не им помага. И въпреки положените усилия, запекът все още се появява.

Проблемът е, че приемането на лаксативи по време на раждане на бебе е забранено. Но все пак има изход и това е Duphalac, казват лекарите - абсолютно безопасно лекарство за бременни жени при запек.

Действието на Дюфалак

Най-важното е, че Duphalac няма тератогенен и ембриотоксичен ефект, т.е. изключен е отрицателен ефект на лекарството върху плода. Но лекарството действа много добре на мама..

Първо, Duphalac омекотява и втечнява изпражненията (има осмотичен ефект), улеснявайки преминаването им през ректума. На второ място, увеличава техния брой, помага за прочистването на червата от всички отпадъчни продукти. На трето място, облекчава интоксикацията, тоест всички токсични вещества, които са застояли в продължение на няколко дни, излизат с изпражнения. В същото време Duphalac не абсорбира витамини и минерални соли, а напротив, подобрява усвояването на калциевите соли, което е много важно, особено през периода на бременността. Необходимо е само и помага да се извлече само излишното от тялото.

Duphalac помага за възстановяване на нормалната чревна микрофлора, активирайки размножаването на лактобацили. Това води до стимулиране на чревната моторика и нормализиране на нейната работа. Но върху чревната лигавица и гладката мускулатура на дебелото черво Duphalac няма дразнещ ефект.

Действието на Duphalac е доста леко, ефектът настъпва в рамките на 24-48 часа, тоест истинско облекчение настъпва на втория ден след приема на лекарството. Това се дължи на факта, че той не навлиза в кръвния поток (и следователно в плода), тоест не се абсорбира или разгражда. Поради това може да се приема през всички етапи на бременността и кърменето. Дюфалак не се преработва от тялото, а от микробите, които обитават червата. Като цяло е абсолютно безопасно.

Трябва обаче да се признае, че много бременни жени остават недоволни от приема на Duphalac: няма ефект, след което се появяват странични ефекти. Трябва да знаете, че само правилно зададената доза и начинът на приложение на Duphalac ще ви помогнат да разрешите проблема с тоалетната..

Как да приемате Duphalac по време на бременност

Въпреки че Duphalac не води до пристрастяване, препоръчва се да не се прекалява с него. Веднага след като изпражненията се утаят, поддържащата доза трябва да се пие още 2-3 седмици. Въпреки това, ако е необходимо, тогава Duphalac може да се приема през цялата бременност, уверяват лекарите. Дозировката и начинът на приложение трябва да се предписват от лекаря строго индивидуално. На някой се предписват минимум 15 mg, а някои жени се нуждаят от максимално допустимата начална доза от 40-45 ml.

За да се запази ефектът от приема на Duphalac възможно най-дълго, е необходимо да се увеличи консумацията на храни с груби диетични фибри и като цяло да се установи хранене..

Duphalac се приема сутрин по време на хранене и винаги с почивка поне 2 часа след приема на други лекарства. Но в някои случаи при този начин на прием (както и при прием след закуска) жените се оплакват от метеоризъм. Като правило това е временно явление, което преминава след 2 дни. В много случаи той изчезва, ако Duphalac се приема на гладно. Ако подуването на корема не спре, ще трябва да спрете лекарството и да информирате Вашия лекар за това..

Ако имате диария, придружена от коремна болка, вероятно е дозата е надвишена. Кажете на Вашия лекар за това: той може да намали дозата за Вас. Същото трябва да се направи, ако забележите други нежелани реакции: гадене, слабост, главоболие, виене на свят, конвулсии, аритмия.

Duphalac: премахване на запека по време на бременност

Периодът на бременността е прекрасно време. Но има някои условия, които замъгляват процеса. Запекът е един от проблемите, които могат не само да причинят дискомфорт, но и да причинят значителна вреда на тялото на майката и бебето. Когато хранителната корекция и народните методи не носят облекчение, на помощ идват безопасни и ефективни лекарства като Duphalac. Ще разберем дали е възможно бременните жени да приемат лекарството и как.

Duphalac по време на бременност

Всяко лекарство по време на бременност трябва да се използва с изключително внимание. Duphalac е леко слабително средство, одобрено за употреба по време на бременност и кърмене. Безопасността и ефективността на лекарството се насърчава от общността на прогресивните лекари (E.O. Komarovsky, E.P. Berezovskaya и други). В допълнение към слабителния ефект, Duphalac има следните ефекти върху тялото на бременна жена:

 • нормализира микрофлората на стомашно-чревния тракт;
 • премахва токсините и вредните вещества;
 • насърчава пълното усвояване на витамини и минерали;
 • не дразни чревната стена.

Duphalac се счита за едно от предпочитаните пренатални лекарства за запек. Официалните инструкции за употреба твърдят, че лекарството нормализира естествения цикъл на дефекация, но рецензиите в мрежата показват, че много често след края на приема проблемът се възобновява.

Какво представлява лекарството

Duphalac принадлежи към категорията лаксативи. Лекарството се произвежда на основата на органично съединение лактулоза (специална захар). Човешкото тяло няма ензими за смилане на веществото, така че лекарството не попада в кръвта.

Лактулозата се дели на органични киселини в дебелото черво. Това води до намаляване на рН и повишаване на осмотичното налягане. Поради допълнителното привличане на вода към червата, обемите на нейното съдържание се увеличават. Това стимулира перисталтиката и омекотява изпражненията. Резултатът е възстановяване на редовните движения на червата.

Duphalac се предлага под формата на сироп в бутилки от 200, 500, 1000 ml или в сашета от 15 ml. Лекарството Duphalac се отпуска без рецепта, но това не означава, че може да се приема без консултация с лекар по време на бременност.

Видео: Доктор Комаровски за какво е предназначена лактулозата

Мога ли да го използвам по различно време, ефектът върху плода

Тъй като Duphalac действа локално, той не се абсорбира в системната циркулация на майката и не преминава през плацентата. В съвременната медицинска практика лекарството се счита за ефективно и безопасно средство за борба със запека на всеки етап от бременността..

Употребата на лактулоза като слабително е описана за първи път от F. Mayerhofer и F. Petuely през 1959 г. Оттогава са проведени голям брой проучвания, които дешифрират механизма на действие и потвърждават ефективността на лактулозата при запек..

Уикипедия

https://ru.wikipedia.org/wiki/Lactulose

Поради лекото си въздействие върху организма, лактулозата не предизвиква активни контракции на матката. Дори продължителната употреба на лекарството няма да доведе до повишен тонус на матката, спонтанен аборт или преждевременно раждане. Въпреки всички предимства на Duphalac, той все още е лекарство, така че употребата му трябва да бъде съгласувана с лекуващия лекар.

Показания за назначаване на бъдещи майки

Лекарите предписват Duphalac на бременни жени със следните състояния:

 • остър и хроничен запек;
 • омекотяване на изпражненията с хемороиди, анални фисури и др.;
 • чернодробна енцефалопатия - лечение и профилактика на чернодробна кома и прекома;
 • чревна дисбиоза;
 • ентерит, причинен от салмонела, шигела.

В повечето случаи лактулозен сироп се предписва на бременни жени с остър и хроничен запек.

Причини за запек при бременни жени

Повече от 50% от жените страдат от запек по време на бременността. Дори тези, които преди зачеването никога не са изпитвали затруднения с изпразването, се сблъскват с проблема. По правило бъдещите майки с анамнеза за остър или хроничен запек, по време на бременността, усещат влошаване на състоянието. Основната причина за дисфункция на червата е навикът да се храните неправилно, както преди, така и по време на бременност..

Факторът, който провокира задържането на изпражнения по време на бременността, е хормонът прогестерон, който е отговорен за запазването на плода. Прогестеронът отпуска гладката мускулатура на матката, за да избегне спонтанен аборт. Това действие се разпростира върху стените на стомашно-чревния тракт, което забавя двигателната им активност. Храната отнема повече време за смилане и движение.

След 20-та седмица от бременността, когато матката започне да расте активно, тя компресира съседните органи, включително червата. Тази ситуация увеличава запека. Освен това в по-късните етапи физическата активност на жената значително намалява, което значително влошава състоянието. В допълнение, ендокринните заболявания, присъстващи или идентифицирани по време на бременност и приемащи някои лекарства (например желязо, антиациди и др.), Могат значително да намалят чревната подвижност..

Диетични препоръки по време и след лечението

Дългосрочният навик на неправилно хранене може не само да причини остър запек, но и да премине в състояние на хроничен ход. През този период е много важно да се спазва подходяща диета. Приемането на лаксативи е крайна мярка. Като начало трябва да коригирате диетата и начина си на живот. Ако немедикаментозните методи не носят желаните резултати, тогава лекарят предписва подходящото лекарство. Важно е да комбинирате употребата на лекарства с правилното хранене. Интегрираният подход за решаване на проблема ще помогне да се отървете от болестта.

Бременните жени не трябва да лежат в леглата, а да се движат възможно най-много, за да може бебето да получи възможно най-много кислород и да няма застой на венозна кръв в таза и долните крайници и червата да работят добре.

Акушер-гинеколог Е.П. Березовская

http://lib.komarovskiy.net/zapory-u-beremennyx-zhenshhin-i-kormyashhix-materej.html

При корекцията на храненето и начина на живот трябва да следвате някои важни правила:

 1. Пийте много чиста вода. Ако няма тенденция към отоци, приемът на течности до средата на бременността трябва да бъде до 2–2,5 литра. През втората половина на бременността количеството вода се намалява до 1,5-1,3 литра. Трябва да се има предвид, че тялото получава около 1 литър течност с храната. Разбира се, тези цифри са относителни. Вземат се предвид общото състояние на жената, сезонът и, разбира се, желанието. Когато тялото не се нуждае от течност, няма нужда да се пълни със сила. Трябва да пиете според нуждите.
 2. Изпълнима физическа активност. При липса на противопоказания, оптималните спортове за бременни жени са ходене, плуване, йога, аеробика.
 3. Приемайте храна 5-6 пъти на ден на малки порции, без да пиете течности. Пиенето на вода, чай, сокове се препоръчва 20-30 минути след основното хранене, за да не се създаде голямо натоварване на храносмилателния тракт.
 4. Температурата на съдовете не трябва да е гореща, а топла. Студената храна силно стимулира перисталтиката.
 5. Не забравяйте да консумирате ежедневно фибри, които се съдържат в триците, зеленчуците, плодовете. Дневната нужда от фибри е 25 грама.
 6. Яжте пресни плодове и зеленчуци, когато е възможно. Намалете времето за готвене, когато готвите. Преварените, настъргани храни (например картофено пюре, лигави супи, настъргани зърнени храни) провокират запек.

Ако има затруднения с изхождането, е необходимо да се спазва диета през целия период на бременността. Познаването на храни, които укрепват и отслабват червата, е необходимо за правилния състав на диетата на бременна жена

Противопоказания и странични ефекти

Duphalac е забранен за употреба при следните условия:

 • свръхчувствителност към лактулоза или фруктоза, галактоза, лактоза;
 • галактоземия;
 • чревна обструкция.

Официалната инструкция препоръчва използването на сироп с повишено внимание при диабет..

Сред нежеланите реакции през първите дни от приема са възможни метеоризъм, коремна болка, гадене, повръщане, в редки случаи - диария. Най-често високото производство на газ преминава след 1-2 дни от употребата на Duphalac. Ако приемането на лекарството е придружено от негативни симптоми и тяхното засилване, тогава можем да говорим за индивидуална непоносимост и прекратяване на употребата.

Взаимодействие с други лекарства

При едновременната употреба на Duphalac с диуретици, глюкокортикостероиди (надбъбречни хормони), Амфотерицин (противогъбично средство), има възможност за повишена загуба на калий.

Антиацидите и антибиотиците намаляват ефективността на лактулозата.

Характеристики на приложението

Duphalac се приема ежедневно сутрин по време на хранене, за предпочитане по едно и също време. Дозировката на лекарството се определя индивидуално, в зависимост от реакцията на организма. Като правило положителният ефект се развива в рамките на два дни, такъв е ефектът от лактулозата. Ако през това време няма подобрение в състоянието, дозата се увеличава.

Продължителността на лечението при запек при бременни жени зависи от пренебрегването на проблема. В някои случаи лекарите препоръчват прием на Duphalac през целия период на бременността. За други жени 1-2-седмичен курс е достатъчен, за да възстанови физиологичния процес на движение на червата.

Лактулозата се метаболизира напълно в дози до 45–70 ml; при по-висока доза той се екскретира частично непроменен.

Радар

https://www.rlsnet.ru/tn_index_id_7659.htm#sposob-primeneniya-i-dozy

Препоръчва се приема на Duphalac на два етапа. Началната доза се използва терапевтично за облекчаване на запек и подобряване на стомашно-чревния тракт. Всичко тук е индивидуално. Някой се нуждае от 15 ml от лекарството, докато други - 45 ml. Ако облекчението идва от минималната доза, не трябва да увеличавате количеството. Когато се установи редовност на изпражненията, е необходимо да се поддържа поддържаща доза и да се приема толкова дълго, колкото е предписал лекуващият лекар. Duphalac се предлага в удобни сашета от 15 ml, което е минималната дневна доза за бременни жени

Структурни и функционални аналози, разрешени по време на бременност

На фармацевтичния пазар има повече от 10 търговски наименования на препарати на основата на лактулоза. Всички те са одобрени за употреба по време на бременност. Разликата между тези лекарства се крие само в цената и производителя. Между тях:

 • Лактулоза;
 • Порталак;
 • Номазе;
 • Goodluck et al.

Таблица: сравнителни характеристики на аналозите на Duphalac

Име на лекарствотоСъставФормуляр за освобождаванеХарактеристики на рецепциятаПротивопоказанияПроизводителЦена, търкайте
ЛактулозаЛактулозаСиропМоже да се използва безопасно при бременни жени. Необходим е индивидуален подбор на дозата.
 • свръхчувствителност към лактулоза;
 • галактоземия;
 • дефицит на лактаза;
 • малабсорбция на глюкоза-галактоза;
 • чревна обструкция;
 • ректално кървене;
 • коло-, илеостомия;
 • подозрение за апендицит.
РусияОт 200 на бутилка от 150 мл
ПорталакРепублика ХърватияОт 300 до 410, в зависимост от обема на бутилката 250 или 500 мл.
НормазаАвстрия, Италия250 до 270 на бутилка от 200 ml.
ГлицеролГлицеролСупозиторииУпотребата при бременни жени е разрешена, но системната употреба не се препоръчва. Супозиторият се поставя в ректума 1 път на ден, 15–20 минути след закуска. Характеризира се с бързо начало на изпразване.
 • свръхчувствителност;
 • бъбречна недостатъчност;
 • апендицит;
 • кървене;
 • диария;
 • хемороиди в остър стадий;
 • пукнатини в ануса;
 • възпалителни заболявания и тумори на ректума.
Русия, Румъния, УкрайнаОт 160 за опаковка от 10 броя.
ФитомуцилPsyllium обвивка, плод на сливаПрахПозволено по време на бременност. Приемайте сутрин половин час преди закуска и вечер един час след хранене. Прахът се разрежда в чаша вода или друга напитка.
 • индивидуална непоносимост към компонентите на хранителните добавки;
 • остър ход на стомашно-чревни заболявания;
 • запушване на стомашно-чревния тракт.
Великобритания,
Русия
От 200 до 1000, в зависимост от производителя и броя на сашетата в опаковка.

Фотогалерия: структурни и функционални аналози на Duphalac, разрешени по време на бременност

Обратна връзка за употреба по време на бременност

Дюфалак помогна. Трябва само да се персонализира за вас). Първият ден пих 30мл. Бензин се втурна през нощта, боли ме стомахът. Мислех, че ще полудея до сутринта. Никога не съм ходил до тоалетната. Ами поне пиех вечер. В противен случай щях да отида на работа веднага щом отидох. На втората вечер изпих 15мл. Стомахът не боли. Но аз също ходих до тоалетната сутрин като котка))). На третия ден изпих 25мл. Стомахът не боли, вървеше добре сутрин, но беше течен))). Сега пия 20 мл. Самото нещо. Четох за него, че всеки трябва да избира дозата за себе си. И стомахът от него може да набъбне за няколко дни. Сега просто не мога да им се наситя. И тогава страдах така. Нито храната, нито водата не помогнаха при запек.

Анонимен

https://www.babyblog.ru/community/post/living/1787779

Лактулозният сироп (дуфалак, нормаза) не се абсорбира от червата и по никакъв начин не засяга детето и наистина не засяга тялото по никакъв начин. Това е среда за размножаване на бифидобактерии, които живеят в нашите черва. Това не е толкова слабително, че пиех и пренасях. Трябва да се пие през цялото време, докато има проблем. Изпих цялата бременност, родих и всичко се получи само по себе си.

Натали

https://www.babyblog.ru/community/post/living/1787779

Това изобщо не ми помогна, стомахът ми беше като топка, нямаше смисъл. Яжте плодове и зеленчуци. Майка ми също пиеше с мен; тя също имаше много лош ефект. Може би помага на децата, както са писали по-горе. Загуба на пари.

Елвира Закирова,

https://deti.mail.ru/forum/v_ozhidanii_chuda/beremennost/devochki_kto_pil_dufalak/

Запекът по време на бременност е много често срещан проблем. Причините са физиологични промени, а недохранването, наследствеността, ниската физическа активност и пр. Могат да усложнят състоянието. Лекарството не е опасно за майката и плода. Лактулозният сироп може да се използва за лечение на запек при бременни жени в персонализирана доза.

Duphalac по време на бременност

Бъдещите майки прибягват до различни средства за запек. По-специално, Duphalac е често срещан по време на бременност. Колко е ефективен и ще навреди ли на бебето?

Това е осмотично слабително. Произвежда се под формата на сироп, 100 ml от който съдържа 66,7 g лактулоза и пречистена вода. Може да се закупи в пластмасови бутилки с включена мерителна чашка.

Друга форма на освобождаване на лекарството са фолиовите сашета за еднократна употреба. Вижте снимки на лекарството.

Слабителното средство подпомага движението на червата, облекчава запека по естествен начин. Предписва се за възрастни и деца, възможно е и за бременни жени и по време на кърмене..

В допълнение към слабителния ефект, Duphalac има и пребиотичен ефект. Лактулозата активира жизнената дейност и синтеза на полезна микрофлора. Помага за нормализиране на работата на стомашно-чревния тракт, подобряване на цялостното благосъстояние и качеството на живот..

Лекарите предписват лекарството по време на бременност в случаите, когато една жена не е успяла да се отърве от запек с правилната диета или народни средства. Повечето лаксативи са забранени по време на носене на бебе. Но това не се отнася за Duphalac..

Назначава се в специални случаи

Веществата от лекарството не попадат в кръвта, но са много ефективни. Освен това лактулозата не се усвоява в червата, но увеличава размера си, увеличавайки налягането.

Това явление не е полезно, тъй като разширяването на червата може да повлияе негативно на хода на бременността, особено в по-късните етапи. Но ако няма други възможности за справяне със запек, лекарят може да предпише Duphalac.

Най-често лекарството се предписва в ранните етапи, когато матката все още не е твърде голяма. Лекарството помага за омекотяване на изпражненията, улеснява движението им през червата. Отпадъчните продукти също се отделят с изпражненията.

От една страна, това е добре, от друга страна е лошо. В крайна сметка излизат не само вредни вещества, но и полезни, което е нежелателно за бременна жена. Следователно Duphalac не трябва да се консумира самостоятелно, а само по препоръка на лекуващия лекар..

Може да бъде бременна

Лекарите имат право да пият Duphalac в ранните етапи, най-вече защото агентът няма тератогенен и ембриотоксичен ефект по време на бременност. Безопасно е за бебето в утробата.

Сиропът не води до пристрастяване, можете да кърмите по време на лечението.

Дори е полезен за бъдещи майки, страдащи от запек, тъй като премахва интоксикацията, тоест премахва застоялите токсини от тялото. Наред с това, лекарството подобрява усвояването на витамини, което е добре за жените в позицията.

Но това не означава, че лекарството трябва да се консумира през цялата бременност, особено без консултация с лекар..

Дамите в позиция Duphalac са предписани:

 • при запек - за регулиране на естествения ритъм на изпразване на червата;
 • за омекотяване на изпражненията с обостряне на хемороиди;
 • с чернодробна недостатъчност за терапевтични и профилактични цели, за да се избегне панкреатит.

Това е слабително
Бъди внимателен

Как работи и след колко

Основният фармакологичен фокус на Duphalac е слабително. Лактулозата стимулира перисталтиката, подобрява абсорбцията на калциеви и фосфатни соли, подпомага отделянето на амониеви йони.

Използването на Duphalac при бременни жени възстановява физиологичния ритъм на дефекацията и премахва запека.

В случай на чернодробна недостатъчност, лекарството премахва токсичните вещества от азотния метаболизъм, намалявайки техния отрицателен ефект върху организма.

Според инструкциите Duphalac е пребиотик, който стимулира растежа на лакто- и бифидобактерии, инхибира синтеза на патогенна микрофлора и намалява времето за тяхното освобождаване. Той осигурява оптимален баланс на чревната микробиоценоза.

Лекарството има ниска абсорбция. След поглъщане достига дебелото черво, където се разделя. Ако приемате сироп в доза 40-75 ml, той се метаболизира напълно. Когато приема големи количества, агентът се екскретира частично от тялото непроменен.

Трудно е надеждно да се каже колко бързо действа Дюфалак. Инструкциите показват, че ефектът се усеща 2-3 дни след началото на употребата. Следователно ще трябва да изчакате, докато функцията на червата се подобри..

При някои жени по време на бременност, според прегледите, ефектът настъпва по-бързо, около няколко часа след поглъщането. Спазването на точните дозировки и препоръките на лекаря допринася за бързото постигане на терапевтичен ефект.

Подкрепата от близките е много важна

Инструкции - как да приемате

За да бъде Duphalac ефективен по време на бременност, трябва да се приема правилно:

 • според инструкциите сиропът се пие сутрин по време на хранене. Можете да направите това на празен стомах, без първо да изядете дори парче. Това ще помогне да се избегне подуване на корема;
 • пийте лекарството както в разредена, така и в неразредена форма;
 • оптималното време е 4-5 сутринта. След това можете да си лягате по-нататък;
 • пийте лекарството с много вода. Поне 1-2 чаши;
 • някои жени предпочитат да приемат лекарството през нощта, преди да си легнат. След това сутрин веднага след събуждане има облекчение;
 • Инструкцията за употреба гласи, че през целия прием на Duphalac трябва да пиете много течности и да следите диетата си. Яденето на храни, обогатени с фибри, ще помогне за удължаване на ефекта след лечението;
 • забранено е приемането на лекарството едновременно с други лекарства. Това отрича ефекта от последното. Ако на бременната жена се предписват други лекарства, се наблюдава двучасов интервал между дозите.

Лекарството трябва да се приема

Методът на приложение на Duphalac - вътре. Те пият сироп 1 път на ден, всеки ден, независимо дали в началото на бременността или късно.

И колко да приемате лекарството при запек, за колко време? Курсът на лечение е 21 дни. Няма значение 1-2 или 3 тримесечия. Ако е посочено, продължителността на терапията може да бъде удължена. Някои бременни жени пият лекарства до самото раждане..

Duphalac практически няма противопоказания. Не е вредно за бебето, не увисва през плацентата. Лекарството преминава през стомашно-чревния тракт в непроменена форма и започва да действа директно в дебелото черво..

Нова форма на опаковка

Има лек и деликатен ефект, не дразни гладката мускулатура и лигавиците. Поради това е напълно безопасно за бременни жени и по време на кърмене. Често се предписва след раждане, по време на кърмене. Показан също при новородени за лечение на запек.

Има противопоказания. То:

 • непоносимост към лактоза;
 • чревна обструкция;
 • наследствено метаболитно нарушение на галактозата.

При захарен диабет лекарствата трябва да се приемат с повишено внимание..

Дозировка

Ежедневното количество Duphalac за бременни жени не надвишава 45 ml.

Обикновено на жените в позиция се предписва доза от 25-30 ml. След нормализиране на функцията на червата, пациентът се прехвърля на поддържаща доза от 10-15 ml.

Мнението на лекарите

Лекарите говорят добре за Duphalac, като отбелязват следните предимства:

 • удобна форма за прием;
 • лесно дозиране;
 • меко действие;
 • широк спектър от приложения (от основно лечение на запек до подготовка за хирургични интервенции на тазовите органи);
 • безопасност по време на бременност и кърмене.

Всички се притесняват за теб

Това не означава, че при запек лекарите бързат да предписват лекарство. Лечението трябва да бъде поетапно и да започне с промени в диетата и начина на живот.

Ако немедикаментозната терапия не е довела до изчезване на запек, лекарят използва лактулоза като лек, максимално близък до понятието „идеално слабително“. Сиропът задържа вода в дебелото черво и променя консистенцията на изпражненията, което причинява повишена перисталтика.

Лекарството не се преработва от тялото, а от микробите в червата. Няма тератогенен ефект. Но лечението трябва да се извършва под наблюдението на специалист, тъй като превишаването на дозата или продължителната употреба може да доведе до диария и нарушаване на водния и електролитния баланс.

Понякога Duphalac се предписва от лекар като пребиотик. В този случай основният принцип на неговото действие е да увеличи броя на полезните бактерии и да подобри метаболизма на въглехидратите..

Опитайте се да не се изнервяте

Според проучванията включването на лактулоза в млечните продукти стимулира растежа на лакто- и бифидобактериите от 8 до 57%, а броят на Е. coli намалява 100 пъти..

Дюфалак, създавайки киселинна среда, инхибира процесите на гниене и насърчава размножаването на полезните сапрофитни бактерии.

Обхватът на употребата на лекарството сред лекарите е много широк:

 • леко слабително за възрастни, деца, бременни и кърмещи жени;
 • при пациенти със салмонела ентерит. Проучванията показват, че лактулозата е по-ефективна от много симптоматични лекарства. Е. coli, клостридии, салмонела, шигела почти не я метаболизират, като се унищожават в процеса;
 • при лечение на муковисцидоза, придружена от тежка чревна дисбиоза;
 • за медицински цели за омекотяване на изпражненията с хемороиди, анални фисури, дивертикули, големи изгаряния, след операции. Лекарството е показано за пациенти, при които напрягането е противопоказано;
 • за диагностични цели при подготовка за колоноскопия, лапароскопия. Отбелязва се, че хората, които са приемали Duphalac в деня преди процедурата, имат по-добър поглед върху тазовите органи, което намалява риска от чревни травми и увеличава работоспособността;
 • за предотвратяване на жлъчнокаменна болест при наличие на камъни в жлъчния мехур;
 • дългосрочната употреба на лактулоза след полипектомия значително намалява риска от полипи.

Използва се при хемороиди

По този начин, в допълнение към слабителния ефект, Duphalac има и пребиотичен ефект, инхибира ендотоксините, намалява техния синтез и абсорбция. Обхватът на показанията е широк и не се ограничава до запек.

Проучването на лекарството продължава, откриват се нови терапевтични свойства, които в бъдеще могат да доведат до разширяване на списъка с показания.

Аналози

Структурните аналози, които могат да заместят Duphalac, са:

 1. Нормаза. Произведен под формата на сироп, той има хиперосмотичен, слабителен, хипоамониемичен ефект Действието на лекарството подобрява абсорбцията на фосфатни и калциеви соли. Предписва се при дисбиоза, хроничен запек, салмонелоза, чернодробна недостатъчност, хемороиди.
 2. Лактулоза. Има неизразено слабително действие. Предлага се в сироп. Предписва се при храносмилателни разстройства, причинени от отравяне и гнилостни процеси, остри инфекции на стомашно-чревния тракт, чернодробни заболявания с невропсихични разстройства.
 3. Порталак. Слабително, стимулиращо перисталтиката, хипоазотемичен ефект на лекарството е полезно за всички видове запек, включително при бременни жени, ентерит, за омекотяване на изпражненията с хемороиди и болка в ануса.

Вземете стриктно според указанията на Вашия лекар

В допълнение към структурните аналози, гинекологът може да предписва други лаксативи на бременни жени. Например:

 • вазелиново масло - помага за омекотяване на изпражненията;
 • Guttalax - стимулира перисталтиката. Лекарството не се предписва на жени в 1 триместър на бременността;
 • Transilan, Mucofalk - увеличават обема на чревното съдържимо. Действието на фондовете ще трябва да изчака 5-7 дни;
 • микроклизми Norgalaks, Normakol - за бърз ефект;
 • билкови чайове, глицеринови свещи.

Странични ефекти

Ако Duphalac се дозира правилно, няма нежелани последици. При прекомерен прием могат да се появят симптоми:

 • диария с тежки или умерени коремни спазми;
 • слабост;
 • метеоризъм;
 • гадене;
 • аритмия;
 • конвулсии;
 • главоболие;
 • виене на свят.

Ако се появи диария или други нежелани реакции, трябва да спрете употребата на лекарството и да потърсите съвет от Вашия лекар..

Отзиви за Duphalac по време на бременност

По време на бременност страдах от запек. Мислех, че никога няма да свърши. Лекарят предписа Duphalac. Не помогна, освен това скоро започнаха спазми.

Няколко дни стомахът ми се извиваше, не спях през нощта, метеоризмът беше ужасен. Може би нещо не е наред с мен, но лекарството беше неефективно.

В последните етапи на бременността беше предписан Duphalac, тъй като имаше проблеми с изпражненията. Отлично лекарство. Действа за четвърт час, лесен за използване: сервира се в торбички за еднократна употреба. Отворих го и го изпих. Достъпна цена.

Преди да раждат, са спасени само те. Сега го давам на детето си за запек.

Пих Duphalac през 18-та седмица от бременността по препоръка на лекар. Измъчваше ме тежестта в стомаха, не можех да отида нормално до тоалетната, но ме беше страх да напъвам.

Помогна нежно и бързо. Вярно, тя се увлече с това и спечели диария. Следователно не превишавайте дозировката.

За автора: Боровикова Олга

"Duphalac" по време на бременност: инструкции за употреба

Тялото на жените в позицията работи по съвсем различен начин, защото натоварването върху него се увеличава значително. В същото време често се наблюдават смущения в храносмилането, резултатът от които е запек. За да се премахне този деликатен проблем, бъдещите майки първо се съветват да променят диетата и ежедневието си. Ако такива мерки не помогнат, се предписват лекарства, които са безопасни за плода, например "Duphalac".

Характеристики на лекарството

"Duphalac" е сладникава прозрачна вискозна течност, обикновено безцветна, но понякога кафеникава или жълтеникава. Този сироп се продава в пластмасови бутилки от 200, 500 или 1000 ml, както и в порционирани сашета, съдържащи 15 ml от лекарството. Флаконите са снабдени с полипропиленова капачка - тя се използва като мерителна чашка.

Основната съставка в сиропа се нарича лактулоза. Всеки милилитър от лекарството съдържа такова вещество в доза от 667 mg и единственият неактивен компонент на лекарството е пречистена вода. Това лекарство не включва никакви други химични съединения. Това лекарство не се предлага в таблетки, капсули и други форми..

Можете да закупите Duphalac в аптеката без рецепта. Средната цена на опаковка от 10 порции сашета или бутилка от 200 ml е 300 рубли.

Сиропът има срок на годност 3 години. До завършването му лекарството трябва да се съхранява на сухо място, където ще бъде недостъпно за малки деца. Препоръчаната от производителя температура за съхранение на "Duphalac" е до +25 градуса по Целзий, така че не е необходимо да държите бутилката или сашетата в хладилника.

Принцип на действие

Един от основните лекарствени ефекти на лактулозата е слабително. Това се дължи на хиперосмотичния ефект на такова вещество. След попадане в дебелото черво Duphalac започва да се разпада от представители на нормалната чревна флора. В резултат на това разцепване се образуват органични киселини, което понижава рН на чревното съдържимо и повишава осмотичното налягане. Сиропът стимулира абсорбцията на фосфати и калциеви соли, а също така насърчава по-активното отделяне на амониеви йони.

Всичко това променя консистенцията на изпражненията и увеличава обема на изпражненията, както и активира перисталтичните движения..

Благодарение на това действие, "Duphalac" възстановява физиологичния ритъм на дефекация и подобрява състоянието на чревната микрофлора, поради което неговото активно вещество се нарича още пребиотици. Доказано е, че използването на лактулоза има положителен ефект върху растежа на бифидобактерии и лактобацили, в резултат на което патогенните микроби се потискат.

Тъй като след приема на "Duphalac" ритъмът на изпразване се подобрява, стагнацията на чревното съдържимо се елиминира, което предотвратява интоксикацията на тялото с вредни съединения. В същото време инструментът не абсорбира полезни съединения, например витаминни компоненти на храни и минерални соли. Освен това сиропът няма дразнещ ефект върху чревната лигавица.

Също така се отбелязва, че абсорбцията на "Duphalac" в стените на стомаха и червата не се случва. Вътрешно приетият сироп се придвижва без никакви промени по храносмилателния тракт директно към дебелото черво, където започва да се разгражда от бактерии. Ако приемате лекарството в доза по-малка от 75 ml, микроорганизмите ще го усвоят напълно. При използване на по-високи дози всички излишни лекарства ще напуснат тялото заедно с изпражненията без промени..

Позволено ли е за бременни?

"Duphalac" е класифициран като лекарство, което е безопасно за бременни жени, така че може да се предписва за всеки период на раждане. Активният компонент на сиропа няма ембриотоксичен или тератогенен ефект. Той не достига до плода и не е в състояние да повлияе на полагането на органи, поради което може да се използва безопасно през 1-ви триместър, ако е предписан от лекар.

Лечението през 2 или 3 триместър също не е противопоказано, но трябва да се наблюдава от лекар. Duphalac няма пряк ефект върху мускулната мембрана на червата, поради което това лекарство също не стимулира маточните мускули. Приемът на сироп не влияе по никакъв начин на хода на бременността, така че лекарството може да се използва дори през последните седмици и в следродилния период.

Когато се предписва на бъдещи майки?

Най-честата причина за употребата на Duphalac при жени в положение е запекът. Някои бъдещи майки имат такъв проблем още през първите седмици на чакане, докато други - на по-късна дата. Някой страда от запек от време на време и не приема никакви лекарства, докато някой трябва да прибегне до лекарства.

Проблемите с изпражненията по време на бременност възникват от комбинация от няколко фактора. Поради повишеното ниво на прогестерон, който предотвратява хипертоничността на матката, чревната мускулатура също се отпуска, поради което храната се движи по-бавно по храносмилателния тракт. Появата на запек се улеснява от промени в диетата (менюто на много жени се променя в ранните етапи) и ограничения във физическата активност. Важна роля играе чревната микрофлора, чийто състав често става различен по време на бременност..

Поради задържането на изпражнения в тялото, много вещества могат да се абсорбират в кръвта, което вреди както на самата жена, така и на бъдещото бебе. В допълнение, стагнацията на червата е един от факторите, които провокират възпаление на храносмилателния тракт..

При запек бъдещата майка се притеснява от тежестта и болката, състоянието на здравето и настроението се влошава. Освен това, ако жената натиска силно в тоалетната, това може да повиши тонуса в матката и да доведе до разширяване на хемороидите. Ето защо е наложително лечението на запек и употребата на лактулоза е напълно оправдана..

Друга причина за предписване на "Duphalac" за бременна жена е хемороидите или следоперативният период. При такива показания е необходимо омекотяване на изпражненията за по-лесно отделяне от червата, с което сиропът върши отлична работа, без да причинява дискомфорт.

В допълнение, лекарството може да се използва при дисбиоза, признаците на която са метеоризъм, слабост, диария, намалена работоспособност, раздуване на корема, загуба на апетит, главоболие. Лактулозата помага за коригиране на дисбаланса на вредните и полезни бактерии, което скоро ще премахне неразположенията и ще подобри храносмилането.

Ако бъдещата майка има сериозно чернодробно заболяване, "Duphalac" се предписва при чернодробна недостатъчност, за да се ускори елиминирането на токсичните съединения, образувани в резултат на азотния метаболизъм. Това помага да се намали отрицателният им ефект върху женското тяло и да се предотврати развитието на чернодробна енцефалопатия..

Противопоказания

Въпреки безвредността на лактулозата за повечето жени и липсата на отрицателен ефект върху плода, Duphalac все още не се препоръчва за отделни пациенти. Сиропът не се използва в такива случаи:

 • ако в миналото жената е използвала такова лекарство или негов аналог за активно вещество и е разкрила повишена чувствителност към лактулоза;
 • ако има съмнение за перфорация на стените на стомашно-чревния тракт или чревна обструкция;
 • ако пациентът има непоносимост към галактоза или фруктоза, няма достатъчно лактаза, открива се глюкозо-галактозна малабсорбция или галактоземия.

Ако се открие диабет, приемът на сироп изисква повишено внимание.

Странични ефекти

Когато жената тепърва започва лечение с Duphalac, тя често може да забележи появата на метеоризъм, но такова неудобно явление в повечето случаи изчезва само по себе си за няколко дни. Други често срещани странични ефекти на сиропа включват разхлабени изпражнения, гадене, коремна болка и повръщане. За да ги елиминира, често е необходимо да се намали дозировката, но ако това не помогне, следващата употреба на "Duphalac" ще трябва да бъде изоставена.

Как да използвам?

Според инструкциите за употреба, лекарството може да се пие в неразредена форма, но е допустимо да се разрежда с всякаква течност. Правилно е да погълнете необходимото количество сироп веднага, без да го държите в устата си. Ако Duphalac се предписва във флакон, тогава трябва да се използва мерителна чашка за точна дозировка. Когато използвате сашета, откъснете ъгъла на опаковката, изсипете съдържанието на сашето в устата си и незабавно погълнете.

Колко сироп да вземете за определена жена трябва да се консултирате с лекаря. Той ще определи дневната доза от лекарството, която може да се приема едновременно или да се раздели на две порции. Времето за приемане на лекарството трябва да бъде приблизително еднакво всеки ден. Повечето бременни жени предпочитат да приемат лекарството сутрин със закуска, но някои смятат, че е по-удобно да пият сиропа вечер, като го приемат през нощта..

По време на употребата на лекарството една жена определено ще бъде посъветвана да пие повече течности, да промени диетата си, да добави храни, които съдържат достатъчно фибри в менюто. След оценка на ефекта на "Duphalac" върху организма на бъдещата майка, лекарят може да промени първоначалната доза, като я увеличи, ако ефектът е бил твърде слаб, или намали, когато се появят странични ефекти.

Въпреки че ползите от лекарството за бременни жени със запек са очевидни, все пак това е лекарство, така че не трябва да пиете Duphalac без рецепта и в никакъв случай не трябва да превишавате дозата, предписана от специалист. При предозиране на лактулоза обикновено се развива диария, която е придружена от болка в червата и може да доведе до дехидратация.

Колко дълго да пиете сиропа, също така трябва да попитате вашия акушер-гинеколог, тъй като продължителността на употреба се определя индивидуално. Тъй като лактулозата не е в състояние да се натрупва в червата и не провокира пристрастяване, приемът на Duphalac е възможен за дълго време. Ако агентът е предписан като пребиотик, минималният период на употребата му е един месец..

Отзиви

За употребата на "Duphalac" по време на периода на изчакване на бебето можете да прочетете много положителни отзиви от жени, които са имали възможност да изпитат такова лекарство върху себе си. Те наричат ​​инструмента удобен за използване, безопасен за детето и самата жена. Според бъдещите майки ефектът на сиропа е доста лек, а отрицателните странични реакции са рядкост..

В някои отрицателни отзиви жените се оплакват от липсата на терапевтичен ефект и появата на зависимост, поради което е трябвало да прибегнат до други слабителни лекарства. Понякога, след приема на лекарството, стомахът е гаден или подут. Някои бременни жени наричат ​​прекалено примамлив вкус и надценени сред минусите на лекарството..

Лекарите оставят предимно положителни отзиви за "Duphalac".

Според лекарите, предписали такова лекарство на жени в очакване на бебе, сиропът се понася нормално, не влияе отрицателно на плода, не вреди на червата и се дозира лесно. Едно от основните предимства на лекарството се нарича още широк спектър от приложения от обичайния запек до тежки чернодробни патологии и операции на тазовите органи..

Аналози

Ако в аптеката няма Duphalac, възможно е такова лекарство да се замени с други лекарства на базата на лактулоза. Те включват "Normaze", "Romfalak", "Goodluck", "Portalak" и други средства. Всички те се представят в сироп в бутилки и сашета, приемат се със същите показания и могат да се използват при бременни жени. В допълнение към тях, при запек, лекарят може да предпише лаксативи с други активни вещества..

 • Глицеринови свещи. Такова лекарство бързо се разтваря в червата, омекотява изпражненията и активира перисталтиката. През първия триместър тези супозитории могат да се използват само при липса на хипертония. Във втория триместър те се използват без страх, а в края на бременността - с повишено внимание, защото могат да причинят преждевременно раждане. Поради тази причина от 30 до 38 седмици от тяхното използване трябва да се откаже..