Несъвършенството на храносмилателната система през първите месеци от живота може да бъде основната причина за запек при малки бебета. На бебетата не могат да се дават всички лаксативи, едно от най-безопасните лекарства, които активират червата, е Duphalac.

Съставът на Дюфалак

Основният компонент на слабителното средство е лактулозата. Лекарството се произвежда под формата на сироп, поради което водата се използва за разреждане на активния компонент. Светложълт вискозен сироп, сладникав вкус.

Лактулозата е естествено вещество. Това е дизахарид, получен от млечни продукти и мляко. При липса на алергия към кравешки протеин, лактулозата няма отрицателен ефект върху детския организъм..

След поглъщане компонентите на лекарството преминават непроменени през храносмилателните органи и започват да действат само в лумена на дебелото черво.

Можете да закупите лактулоза във флакони или сашета за еднократна употреба.

За кърмачета е по-добре да купуват лекарства във флакони, тъй като сашетата са по-подходящи за спешна употреба извън дома.

Duphalac се произвежда в Холандия. Цената на бутилка от 200 ml започва от 280 рубли.

Лаксативен механизъм на действие

Duphalac сироп започва да действа в повечето случаи 2-3 дни от началото на приема. Нормалната функция на червата се възстановява за около 2-3 седмици. Лекарството обаче може да се приема на дълги курсове, особено в случаите, когато храненето на бебето или индивидуалните характеристики на тялото му предразполага към запек.

Дюфалак за кърмачета със запек е необходим, ако проблеми с дефекацията се появяват постоянно. Лактулозният сироп за няколко дни възстановява функционирането на червата и премахва необходимостта да се търсят мерки, които могат да помогнат на бебето при спешни случаи.

Дюфалак работи в няколко посоки наведнъж. Действието на лекарството и неговите ефекти са описани в таблицата..

Механизъм на действиеЕфекти
Повишава осмотичното налягане в черватаВодата се привлича в лумена на дебелото черво, натрупаните изпражнения се втечняват и набъбват. Налице е естествено дразнене на чревните стени, което активира неговата двигателна функция.
Действа като пребиотикЛактулозата, непроменена, преминава през целия храносмилателен тракт и започва да се разпада само в чревния лумен. Това води до размножаване на полезна микрофлора, която от своя страна потиска патогенните микроорганизми.
Подобрява усвояването на калциеви и фосфатни солиБебето получава допълнителни микроелементи, необходими за функционирането на нервната система, сърцето и подобряване на костната плътност.
Премахва натрупаните токсини и вредни вещества в организмаПо този начин Duphalac помага да се справи със симптомите на интоксикация, която се появява при продължително отсъствие на изпражнения..

Много е лесно да се дава лактулозен сироп на бебе. Бебетата често пият сладко сладко лекарство без проблеми, така че нормализирането на изпражненията с негова помощ не създава затруднения.

Дозировка и употреба в кърмаческа възраст

Колко Duphalac сироп трябва да се дава на деца зависи от възрастта на бебетата. Новородените и трохите до 6 месеца включително обикновено се предписват 2,5 ml, това е дневната доза. Но го дават веднъж на ден, за предпочитане сутрин преди първото хранене или точно по време на хранене. Бебетата от 6 месеца до една година вече се нуждаят от 5 ml сироп на ден.

За лечение на дисбиоза при кърмачета използвайте 1-3 ml сироп на ден.

Лекарството може да се дава в чиста форма или разредено в майчиното мляко или преварена вода. Не можете да използвате чай, сок и други напитки за разреждане. Сироп се пие от лъжица, бутилка, можете да го дадете чрез спринцовка без игла.

Правила за кандидатстване

В първите дни някои бебета имат страничните ефекти, описани по-долу. За да ги избегнете, можете да следвате няколко правила:

 • Приемът на сироп започва с доза 0,5-1 ml. Всеки ден това количество се увеличава с 1 ml и постепенно се нормализира..
 • Детето трябва да изпие цялото необходимо количество от лекарството. Ако не можете да дадете целия обем на лекарството наведнъж, можете да го разделите на 2-3 дози.
 • Най-добре е да пиете Дуфалак едновременно. Така тялото ще свикне с ефекта на слабителното и дефекацията ще настъпи през деня..

Лекарството е подходящо за продължителна употреба. Duphalac не причинява никакви отрицателни промени в тялото, дори ако се използва в продължение на 5-6 месеца. След постигане на траен терапевтичен ефект, т.е. след пълното възстановяване на дефекацията, най-добре е да се премине към поддържаща доша. Тоест, вместо 5 ml, на дете от 6 месеца до една година трябва да се дават 2,5 ml.

Също така е необходимо сиропът да се отменя постепенно. Тоест, препоръчително е да промените дозата надолу за 3-7 дни.

Колко дълго издържа Duphalac?

Родителите, които искат да се справят със запек при дете възможно най-скоро, по очевидни причини, искат да знаят колко дълго действа сиропът Duphalac и дали помага при хронични проблеми с дефекацията.

Производителят посочва в инструкциите, че слабителният ефект на лекарството започва да се проявява средно след 12 часа. Но трябва да вземете предвид индивидуалните характеристики на организма на трохите. При някои бебета дефекацията настъпва 3-4 часа след приема на първата доза, при други само до края на втория ден.

Забелязано е, че с тенденция към запек от раждането, лекарството действа по-бавно. Това най-вероятно се дължи на факта, че влошаването на червата в такива случаи най-често се свързва с дисбаланс на микрофлората в храносмилателната система. И отнема време, за да го възстановите, тоест постоянен прием на Duphalac за поне една седмица.

Duphalac действа слабително, независимо от основната причина за запек. Елиминирането му с помощта на сироп не води до пристрастяване на организма към лекарството, поради което оттеглянето на лекарството не е придружено от появата на нови епизоди на отсъствие на дефекация в продължение на няколко дни.

Липсата на дефекация за 3-5 дни от началото на употребата на лактулозен сироп е причина да се консултирате с педиатър. Запекът в някои случаи може да бъде свързан с неправилно функциониране на нервната система, с вродени малформации на червата. И за да премахнете тези причини за запек, ще ви трябва не само слабително, но и редица други лекарства..

Противопоказания за прием

Duphalac не се предписва на деца, ако детето има:

 • непоносимост към лактоза, галактоза, фруктоза;
 • чревна обструкция;
 • галактоземия;
 • чревно кървене.

Ако се открият признаци на чревна обструкция (силна болка на фона на запек, липса на газове, коремно напрежение, отказ от ядене, повръщане) и кървене, бебето трябва спешно да се покаже на лекаря.

За еднократен запек е по-добре да използвате средство, което може да помогне за броени минути - поставете част от глицеринова свещ, използвайте Microlax.

Слабителният сироп с лактулоза трябва да се използва внимателно, ако бебето има диабет.

Възможни странични реакции

Дюфалак обикновено се понася добре. Въпреки това, поради индивидуалните характеристики на организма, не е изключена появата на нежелани реакции, като например:

 • Метеоризъм. Увеличението на производството на газ обикновено е характерно за първите 2-5 дни от приема на лекарството..
 • Гадене. По-рядко гаденето е придружено от повръщане.
 • Диарични изпражнения. Възниква в случай на предозиране.
 • Болка в корема. Може да е резултат от неправилна доза или метеоризъм.
 • Алергични реакции. Проявява се с обрив, сърбеж, образуване на мехури по тялото. Поправени са, докато приемате Duphalac в редки случаи.

Ако се появят нежелани реакции, дозата трябва да се намали. Ако нежеланите реакции продължават дори при използване на ниски дози сироп, той се отменя и се избира друго слабително лекарство.

Взаимодействие с други лекарства

Не са предоставени данни за ефекта на Duphalac върху терапевтичните свойства на други лекарства. Но за да се избегне засилване или намаляване на техните ефекти, е по-добре да се разпредели приемът на слабително навреме..

Не можете да използвате няколко вида лекарства с слабително действие едновременно. Но е възможно, например, да се премахне остър запек с помощта на глицеринова супозитория и по-нататъшното възстановяване на функцията на червата може да се извърши с помощта на Duphalac.

специални инструкции

Ефективността на употребата на Duphalac зависи не само от правилната доза. Докато използвате сиропа, от който се нуждаете:

 • Увеличете приема на вода. Допълнителна вода е необходима не само на изкуствено хранени деца, но и на бебета, получаващи кърма, особено ако имат склонност към запек.

Duphalac е относително евтин, няма специални противопоказания и нежелани реакции и се понася добре. Ето защо лаксативът се счита за най-подходящ за облекчаване на запек при малки деца. Предимствата на Duphalac включват удобни лекарства и възможността да се използва една бутилка сироп в продължение на 3 години, стига лекарството да се съхранява от датата на освобождаване.

Споделете с приятелите си

Направете нещо полезно, няма да отнеме много време

Как да давате Duphalac на кърмачета

Храносмилателните проблеми са често срещани при новородените. Особено през периода на адаптация на организма към нови условия. Несъвършената храносмилателна система при дете може да причини запек. Duphalac за новородени ще помогне да се справите с проблемите. До 1929 г. създаването на лекарството беше невъзможно. Защо?

Съставът и предназначението на Duphalac

Duphalac има слабително действие, деликатно облекчава запека. Инструментът е одобрен за употреба от първите дни от живота. Самото лекарство съществува от 1960 година. Пускането се извършва от холандското дъщерно дружество на американската фармацевтична компания Abbott. Импулсът за разработването на лекарството е откритието на Фридрих Петуели. Педиатър от Австралия установи, че дисбиозата на новородените често се свързва с липса на лактоза в кърмата. Тогава научната общност си спомни лактулозата, синтезирана през 1929 година. Получен е от американски учени като заместител на захарта.

И така, активната съставка на Duphalac е лактулоза. Това е захарид, подобен на лактозата. Съставът на веществата е еднакъв. Различава се само разположението на атомите в молекулите.

За деца Duphalac се предлага като сироп. В допълнение към лактулозата, тя съдържа дестилирана вода. Сиропът е бистра течност с жълтеникав или кафеникав оттенък, сладък на вкус.

Продуктът е опакован в пластмасови бутилки с обем от 200, 500 и 1 хиляда милилитра. За удобство при използване на слабителното средство към него е прикрепена мерителна чашка.

Duphalac насърчава естественото отделяне на изпражнения, възстановяването на нормалната чревна микрофлора.

Активната съставка лактулоза не се абсорбира в червата. При поглъщане се разпада на органични киселини, които се пренасят през червата, привличайки вода.

 1. Има увеличение на обема на изпражненията.
 2. Омекотяващи изпражнения.
 3. Налягането върху чревните стени се увеличава.
 4. Чревната перисталтика се увеличава.
 5. Настъпва изпразване.

Лактулозата създава оптимална среда за увеличаване на броя на полезните лакто- и бифидобактерии.

Duphalac, дори и при продължителна употреба, не води до пристрастяване и в допълнение към слабителния ефект има следните свойства:

 • насърчава по-доброто усвояване на калций и фосфати;
 • подобрява процесите на отстраняване на амониеви соли;
 • насърчава елиминирането на токсични вещества;
 • предотвратява дехидратацията.

Единственият недостатък на Duphalac е дългосрочното начало на терапевтичния ефект. Лекарството започва да действа на първия ден след приложението. Но ефектът на Duphalac е по-дълъг от този на бързодействащите лекарства.

Заявление за новородени

Лекарството е безопасно за деца от раждането. Преди да използвате Duphalac, трябва да прочетете инструкциите. За кърмачета не използвайте лекарството самостоятелно. Нуждаем се от рецепта на педиатър. Лекарят ще Ви каже как да давате Duphalac на бебета. На индивидуална основа схемата може да се различава от посочената в инструкциите. Необходимите дози също трябва да бъдат определени от лекаря..

Duphalac за бебета се използва неразреден. Ако бебето не харесва вкуса на лекарството, разрешено е сиропът да се разрежда с малко количество течност. Това може да бъде кърма, адаптирано мляко или преварена вода.

Сиропът трябва да се дава от лъжица или с помощта на спринцовка без игла.След това се препоръчва бебето да се прикрепи към гърдата или да се адаптира адаптирано мляко..

Когато използвате лекарството, препоръчително е да се придържате към следните правила:

 1. При лечение на запек при новородено, инструкцията предписва употребата на лекарството веднъж дневно. Дневната надбавка за деца под една година е 5 милилитра. Дозата може да бъде разделена на 2 дози.
 2. Сиропът трябва да се дава на детето по едно и също време всеки ден. Идеален сутрин след събуждане или след хранене. Тогава изхождането се случва през целия ден. През нощта няма порив, детето спи спокойно.
 3. За да се предотврати увеличеното производство на газ, количеството Duphalac за новородени трябва да се увеличава постепенно. Препоръчва се да се започне с 1 милилитър и да се нормализира за 3-4 дни.
 4. При лечението на дисбиоза дневната доза варира от 1,5 до 3 милилитра на ден. Курсът на лечение варира от 2 до 3 седмици. Понякога се предписва месечен курс.

Duphalac за лечение на дисбиоза се предписва само като курс. След еднократно приложение не е възможно да се постигне желаният резултат..

Допуска се еднократна употреба на лекарството при запек, който от време на време притеснява бебето. Необходимо е да се съгласите с педиатър.

За какви симптоми бебето се нуждае от лекарство??

Duphalac се предписва на новородени при липса на изпражнения за повече от 4 дни. В миналото се дава слабително, ако детето се тревожи, плаче и се бори неуспешно..

Преди изтичането на 4 дни, бебето може да се изпразни самостоятелно. На петия ден тялото няма да има достатъчно сила да изтласка натрупаните твърди изпражнения. Започва опиянението. Клизмата не е най-добрият изход от ситуацията, тъй като води до нарушаване на естествената чревна микрофлора.Поради намаляване на броя на полезните бактерии, чревната подвижност е отслабена. Така че клизмата води до пристрастяване, което не може да се каже за Duphalac. Напротив, поддържа микрофлора..

Когато предписвате Duphalac на бебета, също така е необходимо да се преразгледа менюто на майката, а в случай на хранене с адаптирано мляко, то трябва да бъде заменено с по-подходящо. Проблемите с изпражненията на детето често са свързани с храненето им..

В допълнение към запек, лекарството се предписва:

 • с нарушения на естествената чревна микрофлора;
 • с хранителни инфекции;
 • ако се диагностицира колит, ентерит;
 • в случай на чернодробна дисфункция, например хепатит.

Въпреки положителните качества, има противопоказания за приема на лекарството:

 1. Чревна обструкция поради съществуващи аномалии в развитието на храносмилателния тракт.
 2. Галактоземия (вродено метаболитно разстройство).
 3. Индивидуална непоносимост към компонентите на Duphalac.
 4. Непоносимост към лактоза.

Когато приема Duphalac за първи път, детето вероятно има повишено производство на газ. Това води до болезнени усещания, подуване на корема. Ето защо педиатрите препоръчват съвместното използване на лекарства за колики за новородени. Ако симптомите продължават, консултирайте се със специалист, който да коригира дозировката на лекарството.

След прием на Duphalac може да се появи и диария и в резултат на това електролитен дисбаланс. С други думи, съществува възможност за дехидратация. Дори малкото количество загуба на вода е критично за бебета с ниско телесно тегло. Ако се наблюдават гадене, повръщане, конвулсии и диария, е необходимо спешно обаждане до лекар.

Нежеланите реакции се появяват главно поради неправилно избрани дози, поради което се препоръчва употребата на лекарството само след съгласуване със специалист.

Колко бързо и колко действа Дюфалак?

Когато предписват Duphalac на новородени, повечето родители питат колко дълго действа лекарството.

Има 3 възможности за развитие на събитията:

 • при 85% от децата изхождането се случва през първия ден след приема на лекарството;
 • в редки случаи облекчението настъпва на втория ден;
 • ако отделянето на изпражнения не се наблюдава след 2 дни, трябва да се свържете с педиатър.

С курсовата употреба на Duphalac се отбелязва нормализиране на чревната функция.

Резултатът се запазва за по-дълго време в сравнение с други лаксативи и лекарства за възстановяване на микрофлората.

Отзиви за употребата на Duphalac за бебета

Отзивите за лекарството са противоречиви. Някои твърдят, че Дюфалак е помогнал ефективно да се справи със запека. Други твърдят, че не биха дали лекарството на дете, ако са знаели за реакциите, които лекарството ще предизвика. Има обаче трета страна - лекари.

Те твърдят, че негативният опит е свързан със следното:

 • неразбиране на механизмите на действие на лекарството;
 • неспазване на дозировките;
 • Пренебрегване на правилата и продължителността на курса на лечение.

Случайна извадка от отзиви на пациенти ви дава изчерпателен поглед върху лекарството и неговата употреба:

Мария, Ставропол

„С заключено дете той се самоизправи. Мисля, че това се дължи на липсата на кърмене. Когато се храните с адаптирано мляко, трябва да пиете допълнително вода, за да попълните баланса. Лекарят препоръча Duphalac, каза, че е подходящ дори за едномесечно бебе. Разреден сироп с вода. Синът пиеше, смазвайки устните си. След 4 часа имаше стол. Завършен 10-дневен курс. Взето е и Linex. Запекът започна да тревожи по-рядко, но до шест месеца трябваше да приемам Duphalac още няколко пъти. Сега сме на годинка, столът е редовен. Благодаря, както се казва, на нашите лекари и Дюфалак. ".

„Ние сме на почти 3 месеца и 2 от тях вече са хранени от шише. Започна запек, бях много уморен от най-различни свещи и тръби, лекарят препоръча Duphalac. Дадох лекарството по време на обяд преди хранене и на следващата сутрин дъщеря ми се качи, а след това на обяд още 2 пъти. Това означава, че работи. Вярно, имаше много работници на газ. Лекарят казва, че няма друг начин ".

Понякога има прегледи на родители, на които децата са предписвали Duphalac като лекарство за сериозни заболявания, например хепатит и чернодробна енцефалопатия. Ефективността на лактулозата в борбата срещу тях е доказана още през 1965 г. от американеца Франц Йосиф.