Бременността е онзи период от живота на жената, който обещава мащабни промени в нейното тяло. Това, което една жена не трябва да преживява, за да роди здраво бебе. Промени в настроението, слабост, сънливост, понякога депресия - не целият списък. Въпреки това, най-често бременните жени се оплакват от сериозни храносмилателни проблеми, нарушаване на стелата, запек, които се превръщат в източник на постоянна болка. Разбира се, най-често можете да се отървете от всички негативни прояви само с помощта на лекарства. Всички обаче знаем колко опасни могат да бъдат определени лекарства за нероденото бебе. Duphalac по време на бременност се предписва в повечето случаи. Колко ефективно е действието му, има ли противопоказания за употреба и как да приемате дуфалак по време на бременност?

Причини за запек по време на бременност

Употребата на Duphalac за бременни жени е препоръчителна в случай на затруднения при преминаването на изпражненията. Причините за запек по различно време са отделни процеси, протичащи в промененото тяло на жената. В ранните етапи се отделя голямо количество прогестерон. Този хормон има положителен ефект върху мускулите на матката, като я отпуска. Това вещество действа по същия начин върху червата. Отслабването на съкратителната функция води до намаляване на перисталтиката. Съдържанието на храносмилателния тракт се забавя, причинявайки ферментация и метеоризъм, а жената има запек..

Поради грешка в храненето, употребата на малко количество фибри и нарушение на режима на пиене, актът на дефекация не се случва ежедневно. Фекалиите се натрупват в червата и се втвърдяват. В резултат ходенето до тоалетната става болезнено за жената..

В края на бременността запекът се причинява от нарастващата матка. Увеличаването на масата на ембриона, а заедно с него и на гениталния орган, води до изстискване на чревните бримки. Поради това жената отбелязва трудности с дефекацията..

специални инструкции

Не се препоръчва използването на лекарството без потвърждаване на диагнозата..

Ако се появи болка в корема или няма терапевтичен ефект през първите дни от лечението, е необходимо да се отмени употребата на сиропа и да се консултирате със специалист за съвет.

Пациентите с непоносимост към лактоза трябва да вземат предвид процента на ензима в състава на продукта, преди да използват лекарството..

За пациенти с гастрокардинов синдром лекарството се предписва в минимална доза с последващо увеличение. Необходимостта от такъв режим на лечение е свързана с повишен риск от метеоризъм..

С изключително повишено внимание се предписва лекарство на пациенти със захарен диабет, особено ако има усложнения под формата на възпалителни реакции, възникващи в дебелото черво. Въпреки това, при лечението на чернодробна прекома, дозировката на лекарството надвишава стандартната норма и следователно, когато се предписва лекарството, е необходимо да се вземат предвид рисковете от странични ефекти при пациенти с диабет.

Когато се предписва сироп по време на бременност, както и в напреднала възраст, не се изисква корекция на дозата. Няма развитие на отрицателно въздействие върху тази група пациенти.

Дългосрочната терапия (повече от шест месеца) изисква постоянно проследяване на нивото на калий, хлор и въглероден диоксид (електролити) в кръвта. С развитието на синдром на диария приемът на лекарството трябва да бъде спрян.

Лекарството не влияе неблагоприятно върху способността за шофиране или извършване на работа, свързана с повишена концентрация.

Duphalac: характеристики на лекарството

Лекарството Duphalac се продава във всяка аптечна верига без рецепта. Лекарството съдържа активна съставка - лактулоза. Това вещество се получава чрез обработка на полезни бактерии на дебелото черво - лактобацили. Използвайки Duphalac по време на бременност, можете да постигнете следния ефект:

 • омекотяване (лактулозата втечнява изпражненията, увеличавайки ги в обем);
 • прочистване (благодарение на лекарството, отпадъчните продукти се извеждат от тялото ежедневно и това предотвратява интоксикацията);
 • възстановяване (активното вещество на лекарството е среда за размножаване на полезни бактерии).

Използването на лекарството за лечение на запек не е придружено от дразнене, за разлика от много лаксативи. Въпреки прочистващия ефект, Duphalac не премахва от тялото полезни вещества: витамини и микроелементи.

Мнението на лекарите

Лекарите говорят добре за Duphalac, като отбелязват следните предимства:

 • удобна форма за прием;
 • лесно дозиране;
 • меко действие;
 • широк спектър от приложения (от основно лечение на запек до подготовка за хирургични интервенции на тазовите органи);
 • безопасност по време на бременност и кърмене.


Всички се притесняват за теб

Това не означава, че при запек лекарите бързат да предписват лекарство. Лечението трябва да бъде поетапно и да започне с промени в диетата и начина на живот.

Ако немедикаментозната терапия не е довела до изчезване на запек, лекарят използва лактулоза като лек, максимално близък до понятието „идеално слабително“. Сиропът задържа вода в дебелото черво и променя консистенцията на изпражненията, което причинява повишена перисталтика.

Лекарството не се преработва от тялото, а от микробите в червата. Няма тератогенен ефект. Но лечението трябва да се извършва под наблюдението на специалист, тъй като превишаването на дозата или продължителната употреба може да доведе до диария и нарушаване на водния и електролитния баланс.

Понякога Duphalac се предписва от лекар като пребиотик. В този случай основният принцип на неговото действие е да увеличи броя на полезните бактерии и да подобри метаболизма на въглехидратите..


Опитайте се да не се изнервяте

Според проучванията включването на лактулоза в млечните продукти стимулира растежа на лакто- и бифидобактериите от 8 до 57%, а броят на Е. coli намалява 100 пъти..

Дюфалак, създавайки киселинна среда, инхибира процесите на гниене и насърчава размножаването на полезните сапрофитни бактерии.

Обхватът на употребата на лекарството сред лекарите е много широк:

 • леко слабително за възрастни, деца, бременни и кърмещи жени;
 • при пациенти със салмонела ентерит. Проучванията показват, че лактулозата е по-ефективна от много симптоматични лекарства. Е. coli, клостридии, салмонела, шигела почти не я метаболизират, като се унищожават в процеса;
 • при лечение на муковисцидоза, придружена от тежка чревна дисбиоза;
 • за медицински цели за омекотяване на изпражненията с хемороиди, анални фисури, дивертикули, големи изгаряния, след операции. Лекарството е показано за пациенти, при които напрягането е противопоказано;
 • за диагностични цели при подготовка за колоноскопия, лапароскопия. Отбелязва се, че хората, които са приемали Duphalac в деня преди процедурата, имат по-добър поглед върху тазовите органи, което намалява риска от чревни травми и увеличава работоспособността;
 • за предотвратяване на жлъчнокаменна болест при наличие на камъни в жлъчния мехур;
 • дългосрочната употреба на лактулоза след полипектомия значително намалява риска от полипи.


Използва се при хемороиди

По този начин, в допълнение към слабителния ефект, Duphalac има и пребиотичен ефект, инхибира ендотоксините, намалява техния синтез и абсорбция. Обхватът на показанията е широк и не се ограничава до запек.

Проучването на лекарството продължава, откриват се нови терапевтични свойства, които в бъдеще могат да доведат до разширяване на списъка с показания.

Може ли Duphalac да се използва по време на бременност?

Бъдещите майки, изправени пред деликатен проблем, се чудят за използването на слабително средство. Дали Duphalac може да се използва при запек, трябва да се провери с лекар. Инструкциите за употреба посочват, че на бъдещите майки не е забранено да пият лекарството. Слабително средство се използва не само за лечение на запек, но и за нормализиране на чревната микрофлора. Активната съставка на лекарството не се абсорбира в кръвта. Поради тази причина не може да има ембриотоксичен ефект..

Въпреки безопасността на лекарството, трябва да се консултирате с лекар преди употреба. В повечето случаи корекцията на изпражненията се получава чрез промяна на диетата..

Схема на употреба за бременни жени

Бъдещите майки пият Duphalac през цялата бременност. Слабителното средство няма ограничения за продължителността на бременността. Инструкциите за употреба препоръчват използването на суспензията в дневна доза от 15 до 45 ml. Бъдещите майки обаче трябва да започнат с по-малък обем. Рязкото увеличаване на порцията може да провокира диария. Следователно начинът на приложение на пациента се определя от лекаря. Стандартната доза предполага използването на 5 ml от лекарството, последвано от увеличаване на обема, ако е необходимо. Кога да пиете Duphalac - преди или след хранене - всъщност няма значение. Важно е да прилагате лекарството по едно и също време, например по време на закуска. Допустимо е предварително разреждане на суспензията. Адекватният прием на течности е важен аспект на лечението на запек. Бременната жена трябва да пие поне 1,5 литра вода на ден, ако няма противопоказания за това.

Когато лекарството започне да дава желания резултат, дозата може да бъде намалена. Можете да вземете слабително за лечение и профилактика. Продължителността на терапията се определя индивидуално от лекаря. Ако е необходимо, тогава Duphalac се използва дълго време. Преди да вземете слабително, трябва да обсъдите всички нюанси на лечението с Вашия лекар и ако имате допълнителни въпроси и трудности, не забравяйте да потърсите съвет отново.

Как да приемате сироп: инструкции

Лактулозният сироп трябва да се консумира едновременно на гладно с много вода. Продължителността на лечението се определя само от лекаря след проучване на симптомите..

Трябва да се отбележи, че когато се приема Duphalac, усвояването на витамини и полезни микроелементи, по-специално калций, се подобрява и това е важно през периода на бременността..

Според инструкциите се препоръчва приемането на Duphalac по време на бременност на два етапа..

 1. Терапевтично: за премахване на запек и подобряване на храносмилателния тракт. Минималната доза на ден е 15 ml, максималната е 45 ml, която трябва да бъде разделена три пъти. Лекарството не действа веднага, но след един ден. Ако една жена почувства облекчение след прием на минималната доза, няма нужда да я увеличавате. В противен случай препоръчва постепенно да се увеличи количеството на приетия сироп до максимално допустимата стойност.
 2. Поддържа: за предотвратяване на повторение на дефекация проблеми. Поддържащата доза е равна на половината от терапевтичната доза и се предписва от лекаря в зависимост от режима на лечение.

За някои е достатъчен терапевтичен курс с продължителност 5-7 дни, докато други приемат сироп в поддържаща доза за един до два месеца. Всичко тук е индивидуално и зависи от метаболизма в тялото на бременната жена..

Честотата на изпражненията се увеличава, докато приемате Duphalac

Механизъм на действие

Колко дълго лаксативът започва да действа зависи от състоянието на червата. Средното начално време е 2-3 дни. Някои пациенти отбелязват положителен резултат още през първия ден от приема. Важна роля играе режимът на хранене и пиене на бъдещата майка. Ако пациентът се придържа към медицинските предписания, тогава лаксативното действие няма да трябва да чака дълго.

След като вземе суспензията, тя преминава през храносмилателния тракт, без да се абсорбира в кръвта. Основната работа на Duphalac започва в дебелото черво. Лекарството стимулира чревната перисталтика, има хиперосмотичен ефект. Суспензията подобрява абсорбцията на фосфати и калций, елиминирайки амониевите йони. Лактулозата се преработва от микрофлора, което води до намаляване на киселинността на храносмилателния тракт.

В резултат на приложението съдържанието на червата увеличава обема си, омекотява и ускорява движението му. Актът на дефекация при използване на Duphalac - ежедневно.

Аналози

Съвременната фармакология представя много слабителни лекарства, чието използване показва добри резултати. Повечето от тези лекарства са забранени за употреба по време на бременност и в това състояние жената изпитва проблеми с изпражненията. Duphalac за бъдещи майки може да бъде заменен само със структурни аналози на базата на лактулоза:

 • Нормаза;
 • Порталак;
 • Късмет;
 • Ромфалак;
 • Лактулозен сироп.

Други силно абсорбиращи алтернативи са противопоказани при бременни жени.

Противопоказания и непредвидени реакции

Въпреки своята безопасност и полезни ефекти, лаксативът има ограничения. Duphalac не трябва да се използва при ситуации на бременност като:

 • свръхчувствителност към активното вещество;
 • чревна обструкция;
 • диабет;
 • галактоземия.

Използването на лекарство може да предизвика алергична реакция. Бъдещите майки стават особено чувствителни. Дори ако преди това Duphalac е бил използван без неприятни последици, сега използването му може да причини сърбеж и обрив. Използването на слабително средство често води до повишено образуване на газове. Това състояние се запазва само през първите няколко дни. В бъдеще червата се нормализират. Използването на големи дози от лекарството заплашва диария. Този нежелан ефект от своя страна може да причини електролитен дисбаланс. По време на бременност, повишената перисталтика може да провокира тонуса на матката, поради което Duphalac трябва да се използва изключително според указанията на лекар в минимални дози и за кратко време.

Възможни нежелани реакции

Лечението с Duphalac често се придружава от:

 • гадене;
 • повръщане;
 • метеоризъм (изчезва няколко дни след началото на приема);
 • подуване на корема и болки в корема.

В случай на предозиране може да се появи диария и в резултат на това дисбаланс в електролитния баланс на организма.

FDA определи Duphalac категория В поради липсата на тератогенни и ембриотоксични ефекти на лекарството. Това означава, че проучванията върху животни не са установили опасност за развиващия се плод..

Duphalac по време на бременност

Бъдещите майки прибягват до различни средства за запек. По-специално, Duphalac е често срещан по време на бременност. Колко е ефективен и ще навреди ли на бебето?

Това е осмотично слабително. Произвежда се под формата на сироп, 100 ml от който съдържа 66,7 g лактулоза и пречистена вода. Може да се закупи в пластмасови бутилки с включена мерителна чашка.

Друга форма на освобождаване на лекарството са фолиовите сашета за еднократна употреба. Вижте снимки на лекарството.

Слабителното средство подпомага движението на червата, облекчава запека по естествен начин. Предписва се за възрастни и деца, възможно е и за бременни жени и по време на кърмене..

В допълнение към слабителния ефект, Duphalac има и пребиотичен ефект. Лактулозата активира жизнената дейност и синтеза на полезна микрофлора. Помага за нормализиране на работата на стомашно-чревния тракт, подобряване на цялостното благосъстояние и качеството на живот..

Лекарите предписват лекарството по време на бременност в случаите, когато една жена не е успяла да се отърве от запек с правилната диета или народни средства. Повечето лаксативи са забранени по време на носене на бебе. Но това не се отнася за Duphalac..

Назначава се в специални случаи

Веществата от лекарството не попадат в кръвта, но са много ефективни. Освен това лактулозата не се усвоява в червата, но увеличава размера си, увеличавайки налягането.

Това явление не е полезно, тъй като разширяването на червата може да повлияе негативно на хода на бременността, особено в по-късните етапи. Но ако няма други възможности за справяне със запек, лекарят може да предпише Duphalac.

Най-често лекарството се предписва в ранните етапи, когато матката все още не е твърде голяма. Лекарството помага за омекотяване на изпражненията, улеснява движението им през червата. Отпадъчните продукти също се отделят с изпражненията.

От една страна, това е добре, от друга страна е лошо. В крайна сметка излизат не само вредни вещества, но и полезни, което е нежелателно за бременна жена. Следователно Duphalac не трябва да се консумира самостоятелно, а само по препоръка на лекуващия лекар..

Може да бъде бременна

Лекарите имат право да пият Duphalac в ранните етапи, най-вече защото агентът няма тератогенен и ембриотоксичен ефект по време на бременност. Безопасно е за бебето в утробата.

Сиропът не води до пристрастяване, можете да кърмите по време на лечението.

Дори е полезен за бъдещи майки, страдащи от запек, тъй като премахва интоксикацията, тоест премахва застоялите токсини от тялото. Наред с това, лекарството подобрява усвояването на витамини, което е добре за жените в позицията.

Но това не означава, че лекарството трябва да се консумира през цялата бременност, особено без консултация с лекар..

Дамите в позиция Duphalac са предписани:

 • при запек - за регулиране на естествения ритъм на изпразване на червата;
 • за омекотяване на изпражненията с обостряне на хемороиди;
 • с чернодробна недостатъчност за терапевтични и профилактични цели, за да се избегне панкреатит.

Това е слабително
Бъди внимателен

Как работи и след колко

Основният фармакологичен фокус на Duphalac е слабително. Лактулозата стимулира перисталтиката, подобрява абсорбцията на калциеви и фосфатни соли, подпомага отделянето на амониеви йони.

Използването на Duphalac при бременни жени възстановява физиологичния ритъм на дефекацията и премахва запека.

В случай на чернодробна недостатъчност, лекарството премахва токсичните вещества от азотния метаболизъм, намалявайки техния отрицателен ефект върху организма.

Според инструкциите Duphalac е пребиотик, който стимулира растежа на лакто- и бифидобактерии, инхибира синтеза на патогенна микрофлора и намалява времето за тяхното освобождаване. Той осигурява оптимален баланс на чревната микробиоценоза.

Лекарството има ниска абсорбция. След поглъщане достига дебелото черво, където се разделя. Ако приемате сироп в доза 40-75 ml, той се метаболизира напълно. Когато приема големи количества, агентът се екскретира частично от тялото непроменен.

Трудно е надеждно да се каже колко бързо действа Дюфалак. Инструкциите показват, че ефектът се усеща 2-3 дни след началото на употребата. Следователно ще трябва да изчакате, докато функцията на червата се подобри..

При някои жени по време на бременност, според прегледите, ефектът настъпва по-бързо, около няколко часа след поглъщането. Спазването на точните дозировки и препоръките на лекаря допринася за бързото постигане на терапевтичен ефект.

Подкрепата от близките е много важна

Инструкции - как да приемате

За да бъде Duphalac ефективен по време на бременност, трябва да се приема правилно:

 • според инструкциите сиропът се пие сутрин по време на хранене. Можете да направите това на празен стомах, без първо да изядете дори парче. Това ще помогне да се избегне подуване на корема;
 • пийте лекарството както в разредена, така и в неразредена форма;
 • оптималното време е 4-5 сутринта. След това можете да си лягате по-нататък;
 • пийте лекарството с много вода. Поне 1-2 чаши;
 • някои жени предпочитат да приемат лекарството през нощта, преди да си легнат. След това сутрин веднага след събуждане има облекчение;
 • Инструкцията за употреба гласи, че през целия прием на Duphalac трябва да пиете много течности и да следите диетата си. Яденето на храни, обогатени с фибри, ще помогне за удължаване на ефекта след лечението;
 • забранено е приемането на лекарството едновременно с други лекарства. Това отрича ефекта от последното. Ако на бременната жена се предписват други лекарства, се наблюдава двучасов интервал между дозите.

Лекарството трябва да се приема

Методът на приложение на Duphalac - вътре. Те пият сироп 1 път на ден, всеки ден, независимо дали в началото на бременността или късно.

И колко да приемате лекарството при запек, за колко време? Курсът на лечение е 21 дни. Няма значение 1-2 или 3 тримесечия. Ако е посочено, продължителността на терапията може да бъде удължена. Някои бременни жени пият лекарства до самото раждане..

Duphalac практически няма противопоказания. Не е вредно за бебето, не увисва през плацентата. Лекарството преминава през стомашно-чревния тракт в непроменена форма и започва да действа директно в дебелото черво..

Нова форма на опаковка

Има лек и деликатен ефект, не дразни гладката мускулатура и лигавиците. Поради това е напълно безопасно за бременни жени и по време на кърмене. Често се предписва след раждане, по време на кърмене. Показан също при новородени за лечение на запек.

Има противопоказания. То:

 • непоносимост към лактоза;
 • чревна обструкция;
 • наследствено метаболитно нарушение на галактозата.

При захарен диабет лекарствата трябва да се приемат с повишено внимание..

Дозировка

Ежедневното количество Duphalac за бременни жени не надвишава 45 ml.

Обикновено на жените в позиция се предписва доза от 25-30 ml. След нормализиране на функцията на червата, пациентът се прехвърля на поддържаща доза от 10-15 ml.

Мнението на лекарите

Лекарите говорят добре за Duphalac, като отбелязват следните предимства:

 • удобна форма за прием;
 • лесно дозиране;
 • меко действие;
 • широк спектър от приложения (от основно лечение на запек до подготовка за хирургични интервенции на тазовите органи);
 • безопасност по време на бременност и кърмене.

Всички се притесняват за теб

Това не означава, че при запек лекарите бързат да предписват лекарство. Лечението трябва да бъде поетапно и да започне с промени в диетата и начина на живот.

Ако немедикаментозната терапия не е довела до изчезване на запек, лекарят използва лактулоза като лек, максимално близък до понятието „идеално слабително“. Сиропът задържа вода в дебелото черво и променя консистенцията на изпражненията, което причинява повишена перисталтика.

Лекарството не се преработва от тялото, а от микробите в червата. Няма тератогенен ефект. Но лечението трябва да се извършва под наблюдението на специалист, тъй като превишаването на дозата или продължителната употреба може да доведе до диария и нарушаване на водния и електролитния баланс.

Понякога Duphalac се предписва от лекар като пребиотик. В този случай основният принцип на неговото действие е да увеличи броя на полезните бактерии и да подобри метаболизма на въглехидратите..

Опитайте се да не се изнервяте

Според проучванията включването на лактулоза в млечните продукти стимулира растежа на лакто- и бифидобактериите от 8 до 57%, а броят на Е. coli намалява 100 пъти..

Дюфалак, създавайки киселинна среда, инхибира процесите на гниене и насърчава размножаването на полезните сапрофитни бактерии.

Обхватът на употребата на лекарството сред лекарите е много широк:

 • леко слабително за възрастни, деца, бременни и кърмещи жени;
 • при пациенти със салмонела ентерит. Проучванията показват, че лактулозата е по-ефективна от много симптоматични лекарства. Е. coli, клостридии, салмонела, шигела почти не я метаболизират, като се унищожават в процеса;
 • при лечение на муковисцидоза, придружена от тежка чревна дисбиоза;
 • за медицински цели за омекотяване на изпражненията с хемороиди, анални фисури, дивертикули, големи изгаряния, след операции. Лекарството е показано за пациенти, при които напрягането е противопоказано;
 • за диагностични цели при подготовка за колоноскопия, лапароскопия. Отбелязва се, че хората, които са приемали Duphalac в деня преди процедурата, имат по-добър поглед върху тазовите органи, което намалява риска от чревни травми и увеличава работоспособността;
 • за предотвратяване на жлъчнокаменна болест при наличие на камъни в жлъчния мехур;
 • дългосрочната употреба на лактулоза след полипектомия значително намалява риска от полипи.

Използва се при хемороиди

По този начин, в допълнение към слабителния ефект, Duphalac има и пребиотичен ефект, инхибира ендотоксините, намалява техния синтез и абсорбция. Обхватът на показанията е широк и не се ограничава до запек.

Проучването на лекарството продължава, откриват се нови терапевтични свойства, които в бъдеще могат да доведат до разширяване на списъка с показания.

Аналози

Структурните аналози, които могат да заместят Duphalac, са:

 1. Нормаза. Произведен под формата на сироп, той има хиперосмотичен, слабителен, хипоамониемичен ефект Действието на лекарството подобрява абсорбцията на фосфатни и калциеви соли. Предписва се при дисбиоза, хроничен запек, салмонелоза, чернодробна недостатъчност, хемороиди.
 2. Лактулоза. Има неизразено слабително действие. Предлага се в сироп. Предписва се при храносмилателни разстройства, причинени от отравяне и гнилостни процеси, остри инфекции на стомашно-чревния тракт, чернодробни заболявания с невропсихични разстройства.
 3. Порталак. Слабително, стимулиращо перисталтиката, хипоазотемичен ефект на лекарството е полезно за всички видове запек, включително при бременни жени, ентерит, за омекотяване на изпражненията с хемороиди и болка в ануса.

Вземете стриктно според указанията на Вашия лекар

В допълнение към структурните аналози, гинекологът може да предписва други лаксативи на бременни жени. Например:

 • вазелиново масло - помага за омекотяване на изпражненията;
 • Guttalax - стимулира перисталтиката. Лекарството не се предписва на жени в 1 триместър на бременността;
 • Transilan, Mucofalk - увеличават обема на чревното съдържимо. Действието на фондовете ще трябва да изчака 5-7 дни;
 • микроклизми Norgalaks, Normakol - за бърз ефект;
 • билкови чайове, глицеринови свещи.

Странични ефекти

Ако Duphalac се дозира правилно, няма нежелани последици. При прекомерен прием могат да се появят симптоми:

 • диария с тежки или умерени коремни спазми;
 • слабост;
 • метеоризъм;
 • гадене;
 • аритмия;
 • конвулсии;
 • главоболие;
 • виене на свят.

Ако се появи диария или други нежелани реакции, трябва да спрете употребата на лекарството и да потърсите съвет от Вашия лекар..

Отзиви за Duphalac по време на бременност

По време на бременност страдах от запек. Мислех, че никога няма да свърши. Лекарят предписа Duphalac. Не помогна, освен това скоро започнаха спазми.

Няколко дни стомахът ми се извиваше, не спях през нощта, метеоризмът беше ужасен. Може би нещо не е наред с мен, но лекарството беше неефективно.

В последните етапи на бременността беше предписан Duphalac, тъй като имаше проблеми с изпражненията. Отлично лекарство. Действа за четвърт час, лесен за използване: сервира се в торбички за еднократна употреба. Отворих го и го изпих. Достъпна цена.

Преди да раждат, са спасени само те. Сега го давам на детето си за запек.

Пих Duphalac през 18-та седмица от бременността по препоръка на лекар. Измъчваше ме тежестта в стомаха, не можех да отида нормално до тоалетната, но ме беше страх да напъвам.

Помогна нежно и бързо. Вярно, тя се увлече с това и спечели диария. Следователно не превишавайте дозировката.

За автора: Боровикова Олга

Duphalac за запек по време на бременност

По време на бременността бъдещата майка се сблъсква с много проблеми, свързани с дисфункция на вътрешните органи, по-често на стомашно-чревния тракт, придружени от чувство на постоянен дискомфорт. И така, повечето бременни жени страдат от запек, който може да се появи през първия триместър и продължава до самото раждане. Тъй като, първо, матката притиска ректума и, второ, под действието на прогестерон, чревната мускулатура се отпуска, ставайки летаргична.

За да избегнете смущаващи чревни проблеми, трябва да спазвате правилата за правилно хранене. Броят на храненията трябва да бъде разделен на 6 малки хранения. В диетата на бременната жена трябва да доминират сурови зеленчуци и плодове, натурални сокове, продукти, които съдържат груби диетични фибри. Но ако запекът все още не може да бъде избегнат, първо опитайте алтернативни методи на лечение. Цвеклото и сините сливи имат добри слабителни свойства. Ако тези методи са безсилни, тогава трябва да потърсите помощ от специалист. Най-често лекарите в такива случаи предписват Duphalac, който ефективно помага да забравите за чревните проблеми и да се насладите на периода на изчакване на бебето..

Употребата на Duphalac по време на бременност

Съгласно инструкциите, Duphalac е одобрен за употреба по време на бременност, тъй като няма ембриотоксичен и тератогенен ефект върху развитието на плода. Но за бременни жени има добро слабително действие. Активната съставка на това лекарство е лактулоза, получена чрез синтезиране на лактоза от суроватка.

Лактулозата е синтетично вещество, което не се абсорбира в кръвта, което означава, че изключва какъвто и да е ефект върху плода

Повечето лаксативи действат, като отпускат гладките мускули на тялото, включително матката, което ги прави опасни за употреба по време на бременност. Действието на Duphalac е напълно различно, тъй като не засяга мускулите нито на червата, нито на матката. Благодарение на лактулозата, Duphalac има осмотични способности, тоест втечнява добре изпражненията, улеснявайки отделянето им от тялото. И поради липсата на необходимите ензими в човешкото тяло за храносмилането на лактулозата, количеството на изпражненията активно се увеличава, което ефективно ускорява решаването на проблема със запека. А обработката на активното вещество се извършва от бактерии, обитаващи червата.

Ефектът на Duphalac върху човешкото тяло е доста мек, така че очакваният ефект не настъпва веднага, а само след ден или дори два. Това се дължи на факта, че лактулозата не прониква в кръвта на бременна жена, което прави лекарството абсолютно безвредно във всеки триместър. Освен това това лекарство не премахва минералите и витамините от тялото и дори насърчава по-доброто усвояване на калциевите соли. Но е важно да запомните, че в ранните етапи на бременността разширяването на червата не е опасно, а на по-късните етапи може да създаде допълнителен дискомфорт и да няма желания резултат поради факта, че цялото пространство на коремната кухина е заето от матката. Следователно дори такова безвредно лекарство трябва да се приема само след лекарско предписание..

Показания за употреба

Естествено, най-често Duphalac се предписва на бременни жени за отстраняване на проблема с изпражненията, а именно запек. Понякога лекарите дори го предписват не с цел лечение, а с цел профилактика. Но в допълнение към добрия слабителен ефект, това лекарство се използва като антитоксично средство, което дава възможност да се използва в случаи на отравяне или алергии за прочистване на тялото от токсини.

Дюфалак се справя много добре с проблема с чревната дисбиоза, като активира размножаването на лактобацили. Това ви позволява да стимулирате чревната перисталтика и да възстановите нормалната микрофлора.

Понякога за медицински цели (операция, хемороиди) или за хемороиди, Duphalac може да се предписва на бременни жени за омекотяване на изпражненията. В редки случаи се използва и за профилактика и лечение на чернодробна енцефалопатия..

Поради неговата безопасност, лекарят може да предпише Duphalac да се приема през всеки триместър и дори през цялата бременност..

Противопоказания и възможни странични ефекти

За да се запази безопасността при използване на каквито и да е лекарства, е много важно да се вземат предвид противопоказанията. За приемането на Duphalac инструкциите посочват следните ограничения:

 • свръхчувствителност или непоносимост към лактулоза, лактоза, галактоза, фруктоза;
 • чревна обструкция;
 • галактоземия;
 • диабет. При това заболяване употребата на Duphalac не е забранена, но дозата трябва да се определя изключително от лекар, като се вземат предвид характеристиките на заболяването и под негов контрол;
 • ректално кървене, което не е диагностицирано.

Както всички лекарства, Duphalac има странични ефекти. За щастие списъкът е много по-кратък от този на другите лаксативи..

Често в резултат на приема на лактулоза се появява метеоризъм (≥1 / 100, Forlax се основава на активната съставка Makogol Fitomucil се отнася до активни биологични добавки Глицеринът е лек слабителен ефект Ефектът на Microlax се проявява за 5-15 минути Normase е абсолютен аналог на Duphalac

Отзиви за Duphalac по време на бременност

Помогна. Винаги съм го използвала по време на бременност, когато е имало такива проблеми. Ако не беше той, дори не знам какво бих направил. В началото на бременността изглеждаше като нищо, но в крайна сметка стана като цяло лошо. Само Дюфалак и беше спасен.

Анюта Хомяк

https://deti.mail.ru/forum/v_ozhidanii_chuda/beremennost/djufalak_pri_zapore/

Дюфалак пиеше при първата си бременност, измъчвана от газове и като цяло усукана и убодена, но нищо не беше от полза. Сега пия Fitomucil, разрешен по време на бременност и кърмене, допълнителни диетични фибри, семена от живовляк и сливи. Той ми помага много, това не е първият пакет, прочетох го тук на BB, добре, кивитата се утаиха дълго време в моя хладилник)

Анюта55

https://www.babyblog.ru/community/post/living/1787779

Дюфалак винаги ми е помагал! Но ако се биете дълго време, трябва да знаете, че това не е въпрос на един ден! И трябва да поддържате правилно хранене през цялата бременност! И не след 3 дни да ядете овесени ядки и да отидете веднага!

Мама на двама бандити

https://www.babyblog.ru/community/post/living/1787779

много ефективно! )))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Гост на сайта

http://www.woman.ru/health/medley7/thread/3836288/#

Бременна съм в 5-ия месец. Пия Duphalac от шестия ден, газовете са ужасни, стомахът ми изпухва, всеки ден ходя до тоалетната, но все пак трябва да напъвам, но със страшния ми запек това е поне някакъв напредък. Друг гинеколог е предписал Форлакс.

ната

http://www.woman.ru/health/medley7/thread/3836288/#

Хей. Дюфалак ми помогна много добре. Инструкциите казват какво може да се приема по време на бременност и кърмене..

* Кафяви очи *

http://www.kid.ru/forum/txt/index.php/t40463.html#

Видео с интервю с д-р Назарова С.В. за проблема със запека при бременни жени и употребата на Duphalac

По този начин Duphalac не само помага на бъдещата майка да се справи с проблема със запека, но също така помага за пречистването на червата от токсини и канцерогени, а също така възстановява нормалната си микрофлора. Той не пречи на усвояването на витамини и минерали и не води до пристрастяване, което позволява да се използва за дълъг период от време. Но преди да започнете да приемате това лекарство, не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар и да следвате стриктно дозата, определена от него..

"Duphalac" по време на бременност: инструкции за употреба

Тялото на жените в позицията работи по съвсем различен начин, защото натоварването върху него се увеличава значително. В същото време често се наблюдават смущения в храносмилането, резултатът от които е запек. За да се премахне този деликатен проблем, бъдещите майки първо се съветват да променят диетата и ежедневието си. Ако такива мерки не помогнат, се предписват лекарства, които са безопасни за плода, например "Duphalac".

Характеристики на лекарството

"Duphalac" е сладникава прозрачна вискозна течност, обикновено безцветна, но понякога кафеникава или жълтеникава. Този сироп се продава в пластмасови бутилки от 200, 500 или 1000 ml, както и в порционирани сашета, съдържащи 15 ml от лекарството. Флаконите са снабдени с полипропиленова капачка - тя се използва като мерителна чашка.

Основната съставка в сиропа се нарича лактулоза. Всеки милилитър от лекарството съдържа такова вещество в доза от 667 mg и единственият неактивен компонент на лекарството е пречистена вода. Това лекарство не включва никакви други химични съединения. Това лекарство не се предлага в таблетки, капсули и други форми..

Можете да закупите Duphalac в аптеката без рецепта. Средната цена на опаковка от 10 порции сашета или бутилка от 200 ml е 300 рубли.

Сиропът има срок на годност 3 години. До завършването му лекарството трябва да се съхранява на сухо място, където ще бъде недостъпно за малки деца. Препоръчаната от производителя температура за съхранение на "Duphalac" е до +25 градуса по Целзий, така че не е необходимо да държите бутилката или сашетата в хладилника.

Принцип на действие

Един от основните лекарствени ефекти на лактулозата е слабително. Това се дължи на хиперосмотичния ефект на такова вещество. След попадане в дебелото черво Duphalac започва да се разпада от представители на нормалната чревна флора. В резултат на това разцепване се образуват органични киселини, което понижава рН на чревното съдържимо и повишава осмотичното налягане. Сиропът стимулира абсорбцията на фосфати и калциеви соли, а също така насърчава по-активното отделяне на амониеви йони.

Всичко това променя консистенцията на изпражненията и увеличава обема на изпражненията, както и активира перисталтичните движения..

Благодарение на това действие, "Duphalac" възстановява физиологичния ритъм на дефекация и подобрява състоянието на чревната микрофлора, поради което неговото активно вещество се нарича още пребиотици. Доказано е, че използването на лактулоза има положителен ефект върху растежа на бифидобактерии и лактобацили, в резултат на което патогенните микроби се потискат.

Тъй като след приема на "Duphalac" ритъмът на изпразване се подобрява, стагнацията на чревното съдържимо се елиминира, което предотвратява интоксикацията на тялото с вредни съединения. В същото време инструментът не абсорбира полезни съединения, например витаминни компоненти на храни и минерални соли. Освен това сиропът няма дразнещ ефект върху чревната лигавица.

Също така се отбелязва, че абсорбцията на "Duphalac" в стените на стомаха и червата не се случва. Вътрешно приетият сироп се придвижва без никакви промени по храносмилателния тракт директно към дебелото черво, където започва да се разгражда от бактерии. Ако приемате лекарството в доза по-малка от 75 ml, микроорганизмите ще го усвоят напълно. При използване на по-високи дози всички излишни лекарства ще напуснат тялото заедно с изпражненията без промени..

Позволено ли е за бременни?

"Duphalac" е класифициран като лекарство, което е безопасно за бременни жени, така че може да се предписва за всеки период на раждане. Активният компонент на сиропа няма ембриотоксичен или тератогенен ефект. Той не достига до плода и не е в състояние да повлияе на полагането на органи, поради което може да се използва безопасно през 1-ви триместър, ако е предписан от лекар.

Лечението през 2 или 3 триместър също не е противопоказано, но трябва да се наблюдава от лекар. Duphalac няма пряк ефект върху мускулната мембрана на червата, поради което това лекарство също не стимулира маточните мускули. Приемът на сироп не влияе по никакъв начин на хода на бременността, така че лекарството може да се използва дори през последните седмици и в следродилния период.

Когато се предписва на бъдещи майки?

Най-честата причина за употребата на Duphalac при жени в положение е запекът. Някои бъдещи майки имат такъв проблем още през първите седмици на чакане, докато други - на по-късна дата. Някой страда от запек от време на време и не приема никакви лекарства, докато някой трябва да прибегне до лекарства.

Проблемите с изпражненията по време на бременност възникват от комбинация от няколко фактора. Поради повишеното ниво на прогестерон, който предотвратява хипертоничността на матката, чревната мускулатура също се отпуска, поради което храната се движи по-бавно по храносмилателния тракт. Появата на запек се улеснява от промени в диетата (менюто на много жени се променя в ранните етапи) и ограничения във физическата активност. Важна роля играе чревната микрофлора, чийто състав често става различен по време на бременност..

Поради задържането на изпражнения в тялото, много вещества могат да се абсорбират в кръвта, което вреди както на самата жена, така и на бъдещото бебе. В допълнение, стагнацията на червата е един от факторите, които провокират възпаление на храносмилателния тракт..

При запек бъдещата майка се притеснява от тежестта и болката, състоянието на здравето и настроението се влошава. Освен това, ако жената натиска силно в тоалетната, това може да повиши тонуса в матката и да доведе до разширяване на хемороидите. Ето защо е наложително лечението на запек и употребата на лактулоза е напълно оправдана..

Друга причина за предписване на "Duphalac" за бременна жена е хемороидите или следоперативният период. При такива показания е необходимо омекотяване на изпражненията за по-лесно отделяне от червата, с което сиропът върши отлична работа, без да причинява дискомфорт.

В допълнение, лекарството може да се използва при дисбиоза, признаците на която са метеоризъм, слабост, диария, намалена работоспособност, раздуване на корема, загуба на апетит, главоболие. Лактулозата помага за коригиране на дисбаланса на вредните и полезни бактерии, което скоро ще премахне неразположенията и ще подобри храносмилането.

Ако бъдещата майка има сериозно чернодробно заболяване, "Duphalac" се предписва при чернодробна недостатъчност, за да се ускори елиминирането на токсичните съединения, образувани в резултат на азотния метаболизъм. Това помага да се намали отрицателният им ефект върху женското тяло и да се предотврати развитието на чернодробна енцефалопатия..

Противопоказания

Въпреки безвредността на лактулозата за повечето жени и липсата на отрицателен ефект върху плода, Duphalac все още не се препоръчва за отделни пациенти. Сиропът не се използва в такива случаи:

 • ако в миналото жената е използвала такова лекарство или негов аналог за активно вещество и е разкрила повишена чувствителност към лактулоза;
 • ако има съмнение за перфорация на стените на стомашно-чревния тракт или чревна обструкция;
 • ако пациентът има непоносимост към галактоза или фруктоза, няма достатъчно лактаза, открива се глюкозо-галактозна малабсорбция или галактоземия.

Ако се открие диабет, приемът на сироп изисква повишено внимание.

Странични ефекти

Когато жената тепърва започва лечение с Duphalac, тя често може да забележи появата на метеоризъм, но такова неудобно явление в повечето случаи изчезва само по себе си за няколко дни. Други често срещани странични ефекти на сиропа включват разхлабени изпражнения, гадене, коремна болка и повръщане. За да ги елиминира, често е необходимо да се намали дозировката, но ако това не помогне, следващата употреба на "Duphalac" ще трябва да бъде изоставена.

Как да използвам?

Според инструкциите за употреба, лекарството може да се пие в неразредена форма, но е допустимо да се разрежда с всякаква течност. Правилно е да погълнете необходимото количество сироп веднага, без да го държите в устата си. Ако Duphalac се предписва във флакон, тогава трябва да се използва мерителна чашка за точна дозировка. Когато използвате сашета, откъснете ъгъла на опаковката, изсипете съдържанието на сашето в устата си и незабавно погълнете.

Колко сироп да вземете за определена жена трябва да се консултирате с лекаря. Той ще определи дневната доза от лекарството, която може да се приема едновременно или да се раздели на две порции. Времето за приемане на лекарството трябва да бъде приблизително еднакво всеки ден. Повечето бременни жени предпочитат да приемат лекарството сутрин със закуска, но някои смятат, че е по-удобно да пият сиропа вечер, като го приемат през нощта..

По време на употребата на лекарството една жена определено ще бъде посъветвана да пие повече течности, да промени диетата си, да добави храни, които съдържат достатъчно фибри в менюто. След оценка на ефекта на "Duphalac" върху организма на бъдещата майка, лекарят може да промени първоначалната доза, като я увеличи, ако ефектът е бил твърде слаб, или намали, когато се появят странични ефекти.

Въпреки че ползите от лекарството за бременни жени със запек са очевидни, все пак това е лекарство, така че не трябва да пиете Duphalac без рецепта и в никакъв случай не трябва да превишавате дозата, предписана от специалист. При предозиране на лактулоза обикновено се развива диария, която е придружена от болка в червата и може да доведе до дехидратация.

Колко дълго да пиете сиропа, също така трябва да попитате вашия акушер-гинеколог, тъй като продължителността на употреба се определя индивидуално. Тъй като лактулозата не е в състояние да се натрупва в червата и не провокира пристрастяване, приемът на Duphalac е възможен за дълго време. Ако агентът е предписан като пребиотик, минималният период на употребата му е един месец..

Отзиви

За употребата на "Duphalac" по време на периода на изчакване на бебето можете да прочетете много положителни отзиви от жени, които са имали възможност да изпитат такова лекарство върху себе си. Те наричат ​​инструмента удобен за използване, безопасен за детето и самата жена. Според бъдещите майки ефектът на сиропа е доста лек, а отрицателните странични реакции са рядкост..

В някои отрицателни отзиви жените се оплакват от липсата на терапевтичен ефект и появата на зависимост, поради което е трябвало да прибегнат до други слабителни лекарства. Понякога, след приема на лекарството, стомахът е гаден или подут. Някои бременни жени наричат ​​прекалено примамлив вкус и надценени сред минусите на лекарството..

Лекарите оставят предимно положителни отзиви за "Duphalac".

Според лекарите, предписали такова лекарство на жени в очакване на бебе, сиропът се понася нормално, не влияе отрицателно на плода, не вреди на червата и се дозира лесно. Едно от основните предимства на лекарството се нарича още широк спектър от приложения от обичайния запек до тежки чернодробни патологии и операции на тазовите органи..

Аналози

Ако в аптеката няма Duphalac, възможно е такова лекарство да се замени с други лекарства на базата на лактулоза. Те включват "Normaze", "Romfalak", "Goodluck", "Portalak" и други средства. Всички те се представят в сироп в бутилки и сашета, приемат се със същите показания и могат да се използват при бременни жени. В допълнение към тях, при запек, лекарят може да предпише лаксативи с други активни вещества..

 • Глицеринови свещи. Такова лекарство бързо се разтваря в червата, омекотява изпражненията и активира перисталтиката. През първия триместър тези супозитории могат да се използват само при липса на хипертония. Във втория триместър те се използват без страх, а в края на бременността - с повишено внимание, защото могат да причинят преждевременно раждане. Поради тази причина от 30 до 38 седмици от тяхното използване трябва да се откаже..

Duphalac: премахване на запека по време на бременност

Периодът на бременността е прекрасно време. Но има някои условия, които замъгляват процеса. Запекът е един от проблемите, които могат не само да причинят дискомфорт, но и да причинят значителна вреда на тялото на майката и бебето. Когато хранителната корекция и народните методи не носят облекчение, на помощ идват безопасни и ефективни лекарства като Duphalac. Ще разберем дали е възможно бременните жени да приемат лекарството и как.

Duphalac по време на бременност

Всяко лекарство по време на бременност трябва да се използва с изключително внимание. Duphalac е леко слабително средство, одобрено за употреба по време на бременност и кърмене. Безопасността и ефективността на лекарството се насърчава от общността на прогресивните лекари (E.O. Komarovsky, E.P. Berezovskaya и други). В допълнение към слабителния ефект, Duphalac има следните ефекти върху тялото на бременна жена:

 • нормализира микрофлората на стомашно-чревния тракт;
 • премахва токсините и вредните вещества;
 • насърчава пълното усвояване на витамини и минерали;
 • не дразни чревната стена.

Duphalac се счита за едно от предпочитаните пренатални лекарства за запек. Официалните инструкции за употреба твърдят, че лекарството нормализира естествения цикъл на дефекация, но рецензиите в мрежата показват, че много често след края на приема проблемът се възобновява.

Какво представлява лекарството

Duphalac принадлежи към категорията лаксативи. Лекарството се произвежда на основата на органично съединение лактулоза (специална захар). Човешкото тяло няма ензими за смилане на веществото, така че лекарството не попада в кръвта.

Лактулозата се дели на органични киселини в дебелото черво. Това води до намаляване на рН и повишаване на осмотичното налягане. Поради допълнителното привличане на вода към червата, обемите на нейното съдържание се увеличават. Това стимулира перисталтиката и омекотява изпражненията. Резултатът е възстановяване на редовните движения на червата.

Duphalac се предлага под формата на сироп в бутилки от 200, 500, 1000 ml или в сашета от 15 ml. Лекарството Duphalac се отпуска без рецепта, но това не означава, че може да се приема без консултация с лекар по време на бременност.

Видео: Доктор Комаровски за какво е предназначена лактулозата

Мога ли да го използвам по различно време, ефектът върху плода

Тъй като Duphalac действа локално, той не се абсорбира в системната циркулация на майката и не преминава през плацентата. В съвременната медицинска практика лекарството се счита за ефективно и безопасно средство за борба със запека на всеки етап от бременността..

Употребата на лактулоза като слабително е описана за първи път от F. Mayerhofer и F. Petuely през 1959 г. Оттогава са проведени голям брой проучвания, които дешифрират механизма на действие и потвърждават ефективността на лактулозата при запек..

Уикипедия

https://ru.wikipedia.org/wiki/Lactulose

Поради лекото си въздействие върху организма, лактулозата не предизвиква активни контракции на матката. Дори продължителната употреба на лекарството няма да доведе до повишен тонус на матката, спонтанен аборт или преждевременно раждане. Въпреки всички предимства на Duphalac, той все още е лекарство, така че употребата му трябва да бъде съгласувана с лекуващия лекар.

Показания за назначаване на бъдещи майки

Лекарите предписват Duphalac на бременни жени със следните състояния:

 • остър и хроничен запек;
 • омекотяване на изпражненията с хемороиди, анални фисури и др.;
 • чернодробна енцефалопатия - лечение и профилактика на чернодробна кома и прекома;
 • чревна дисбиоза;
 • ентерит, причинен от салмонела, шигела.

В повечето случаи лактулозен сироп се предписва на бременни жени с остър и хроничен запек.

Причини за запек при бременни жени

Повече от 50% от жените страдат от запек по време на бременността. Дори тези, които преди зачеването никога не са изпитвали затруднения с изпразването, се сблъскват с проблема. По правило бъдещите майки с анамнеза за остър или хроничен запек, по време на бременността, усещат влошаване на състоянието. Основната причина за дисфункция на червата е навикът да се храните неправилно, както преди, така и по време на бременност..

Факторът, който провокира задържането на изпражнения по време на бременността, е хормонът прогестерон, който е отговорен за запазването на плода. Прогестеронът отпуска гладката мускулатура на матката, за да избегне спонтанен аборт. Това действие се разпростира върху стените на стомашно-чревния тракт, което забавя двигателната им активност. Храната отнема повече време за смилане и движение.

След 20-та седмица от бременността, когато матката започне да расте активно, тя компресира съседните органи, включително червата. Тази ситуация увеличава запека. Освен това в по-късните етапи физическата активност на жената значително намалява, което значително влошава състоянието. В допълнение, ендокринните заболявания, присъстващи или идентифицирани по време на бременност и приемащи някои лекарства (например желязо, антиациди и др.), Могат значително да намалят чревната подвижност..

Диетични препоръки по време и след лечението

Дългосрочният навик на неправилно хранене може не само да причини остър запек, но и да премине в състояние на хроничен ход. През този период е много важно да се спазва подходяща диета. Приемането на лаксативи е крайна мярка. Като начало трябва да коригирате диетата и начина си на живот. Ако немедикаментозните методи не носят желаните резултати, тогава лекарят предписва подходящото лекарство. Важно е да комбинирате употребата на лекарства с правилното хранене. Интегрираният подход за решаване на проблема ще помогне да се отървете от болестта.

Бременните жени не трябва да лежат в леглата, а да се движат възможно най-много, за да може бебето да получи възможно най-много кислород и да няма застой на венозна кръв в таза и долните крайници и червата да работят добре.

Акушер-гинеколог Е.П. Березовская

http://lib.komarovskiy.net/zapory-u-beremennyx-zhenshhin-i-kormyashhix-materej.html

При корекцията на храненето и начина на живот трябва да следвате някои важни правила:

 1. Пийте много чиста вода. Ако няма тенденция към отоци, приемът на течности до средата на бременността трябва да бъде до 2–2,5 литра. През втората половина на бременността количеството вода се намалява до 1,5-1,3 литра. Трябва да се има предвид, че тялото получава около 1 литър течност с храната. Разбира се, тези цифри са относителни. Вземат се предвид общото състояние на жената, сезонът и, разбира се, желанието. Когато тялото не се нуждае от течност, няма нужда да се пълни със сила. Трябва да пиете според нуждите.
 2. Изпълнима физическа активност. При липса на противопоказания, оптималните спортове за бременни жени са ходене, плуване, йога, аеробика.
 3. Приемайте храна 5-6 пъти на ден на малки порции, без да пиете течности. Пиенето на вода, чай, сокове се препоръчва 20-30 минути след основното хранене, за да не се създаде голямо натоварване на храносмилателния тракт.
 4. Температурата на съдовете не трябва да е гореща, а топла. Студената храна силно стимулира перисталтиката.
 5. Не забравяйте да консумирате ежедневно фибри, които се съдържат в триците, зеленчуците, плодовете. Дневната нужда от фибри е 25 грама.
 6. Яжте пресни плодове и зеленчуци, когато е възможно. Намалете времето за готвене, когато готвите. Преварените, настъргани храни (например картофено пюре, лигави супи, настъргани зърнени храни) провокират запек.

Ако има затруднения с изхождането, е необходимо да се спазва диета през целия период на бременността. Познаването на храни, които укрепват и отслабват червата, е необходимо за правилния състав на диетата на бременна жена

Противопоказания и странични ефекти

Duphalac е забранен за употреба при следните условия:

 • свръхчувствителност към лактулоза или фруктоза, галактоза, лактоза;
 • галактоземия;
 • чревна обструкция.

Официалната инструкция препоръчва използването на сироп с повишено внимание при диабет..

Сред нежеланите реакции през първите дни от приема са възможни метеоризъм, коремна болка, гадене, повръщане, в редки случаи - диария. Най-често високото производство на газ преминава след 1-2 дни от употребата на Duphalac. Ако приемането на лекарството е придружено от негативни симптоми и тяхното засилване, тогава можем да говорим за индивидуална непоносимост и прекратяване на употребата.

Взаимодействие с други лекарства

При едновременната употреба на Duphalac с диуретици, глюкокортикостероиди (надбъбречни хормони), Амфотерицин (противогъбично средство), има възможност за повишена загуба на калий.

Антиацидите и антибиотиците намаляват ефективността на лактулозата.

Характеристики на приложението

Duphalac се приема ежедневно сутрин по време на хранене, за предпочитане по едно и също време. Дозировката на лекарството се определя индивидуално, в зависимост от реакцията на организма. Като правило положителният ефект се развива в рамките на два дни, такъв е ефектът от лактулозата. Ако през това време няма подобрение в състоянието, дозата се увеличава.

Продължителността на лечението при запек при бременни жени зависи от пренебрегването на проблема. В някои случаи лекарите препоръчват прием на Duphalac през целия период на бременността. За други жени 1-2-седмичен курс е достатъчен, за да възстанови физиологичния процес на движение на червата.

Лактулозата се метаболизира напълно в дози до 45–70 ml; при по-висока доза той се екскретира частично непроменен.

Радар

https://www.rlsnet.ru/tn_index_id_7659.htm#sposob-primeneniya-i-dozy

Препоръчва се приема на Duphalac на два етапа. Началната доза се използва терапевтично за облекчаване на запек и подобряване на стомашно-чревния тракт. Всичко тук е индивидуално. Някой се нуждае от 15 ml от лекарството, докато други - 45 ml. Ако облекчението идва от минималната доза, не трябва да увеличавате количеството. Когато се установи редовност на изпражненията, е необходимо да се поддържа поддържаща доза и да се приема толкова дълго, колкото е предписал лекуващият лекар. Duphalac се предлага в удобни сашета от 15 ml, което е минималната дневна доза за бременни жени

Структурни и функционални аналози, разрешени по време на бременност

На фармацевтичния пазар има повече от 10 търговски наименования на препарати на основата на лактулоза. Всички те са одобрени за употреба по време на бременност. Разликата между тези лекарства се крие само в цената и производителя. Между тях:

 • Лактулоза;
 • Порталак;
 • Номазе;
 • Goodluck et al.

Таблица: сравнителни характеристики на аналозите на Duphalac

Име на лекарствотоСъставФормуляр за освобождаванеХарактеристики на рецепциятаПротивопоказанияПроизводителЦена, търкайте
ЛактулозаЛактулозаСиропМоже да се използва безопасно при бременни жени. Необходим е индивидуален подбор на дозата.
 • свръхчувствителност към лактулоза;
 • галактоземия;
 • дефицит на лактаза;
 • малабсорбция на глюкоза-галактоза;
 • чревна обструкция;
 • ректално кървене;
 • коло-, илеостомия;
 • подозрение за апендицит.
РусияОт 200 на бутилка от 150 мл
ПорталакРепублика ХърватияОт 300 до 410, в зависимост от обема на бутилката 250 или 500 мл.
НормазаАвстрия, Италия250 до 270 на бутилка от 200 ml.
ГлицеролГлицеролСупозиторииУпотребата при бременни жени е разрешена, но системната употреба не се препоръчва. Супозиторият се поставя в ректума 1 път на ден, 15–20 минути след закуска. Характеризира се с бързо начало на изпразване.
 • свръхчувствителност;
 • бъбречна недостатъчност;
 • апендицит;
 • кървене;
 • диария;
 • хемороиди в остър стадий;
 • пукнатини в ануса;
 • възпалителни заболявания и тумори на ректума.
Русия, Румъния, УкрайнаОт 160 за опаковка от 10 броя.
ФитомуцилPsyllium обвивка, плод на сливаПрахПозволено по време на бременност. Приемайте сутрин половин час преди закуска и вечер един час след хранене. Прахът се разрежда в чаша вода или друга напитка.
 • индивидуална непоносимост към компонентите на хранителните добавки;
 • остър ход на стомашно-чревни заболявания;
 • запушване на стомашно-чревния тракт.
Великобритания,
Русия
От 200 до 1000, в зависимост от производителя и броя на сашетата в опаковка.

Фотогалерия: структурни и функционални аналози на Duphalac, разрешени по време на бременност

Обратна връзка за употреба по време на бременност

Дюфалак помогна. Трябва само да се персонализира за вас). Първият ден пих 30мл. Бензин се втурна през нощта, боли ме стомахът. Мислех, че ще полудея до сутринта. Никога не съм ходил до тоалетната. Ами поне пиех вечер. В противен случай щях да отида на работа веднага щом отидох. На втората вечер изпих 15мл. Стомахът не боли. Но аз също ходих до тоалетната сутрин като котка))). На третия ден изпих 25мл. Стомахът не боли, вървеше добре сутрин, но беше течен))). Сега пия 20 мл. Самото нещо. Четох за него, че всеки трябва да избира дозата за себе си. И стомахът от него може да набъбне за няколко дни. Сега просто не мога да им се наситя. И тогава страдах така. Нито храната, нито водата не помогнаха при запек.

Анонимен

https://www.babyblog.ru/community/post/living/1787779

Лактулозният сироп (дуфалак, нормаза) не се абсорбира от червата и по никакъв начин не засяга детето и наистина не засяга тялото по никакъв начин. Това е среда за размножаване на бифидобактерии, които живеят в нашите черва. Това не е толкова слабително, че пиех и пренасях. Трябва да се пие през цялото време, докато има проблем. Изпих цялата бременност, родих и всичко се получи само по себе си.

Натали

https://www.babyblog.ru/community/post/living/1787779

Това изобщо не ми помогна, стомахът ми беше като топка, нямаше смисъл. Яжте плодове и зеленчуци. Майка ми също пиеше с мен; тя също имаше много лош ефект. Може би помага на децата, както са писали по-горе. Загуба на пари.

Елвира Закирова,

https://deti.mail.ru/forum/v_ozhidanii_chuda/beremennost/devochki_kto_pil_dufalak/

Запекът по време на бременност е много често срещан проблем. Причините са физиологични промени, а недохранването, наследствеността, ниската физическа активност и пр. Могат да усложнят състоянието. Лекарството не е опасно за майката и плода. Лактулозният сироп може да се използва за лечение на запек при бременни жени в персонализирана доза.