Дъщеря ми е на 2, чакаме втората, което означава, че е време да преместим най-голямата в нашето легло. След като разгледах Интернет, разбрах, че детско креватче за деца от 2-3 години струва 6000 или повече. Исках просто легло за следващите няколко години.

Изборът падна върху този модел, започва само страната от таблата. В интернет струва 5600 и вече го поръчах, но момичето се обади и каза, че този модел е спрян от производство. Другите легла са ПДЧ или дори по-лошо, затова, след като прецених, реших да направя леглото сам.
Скицирах крива скица и разбрах, че леглото ще бъде предварително монтирано в 1500-2000 дървени. Супер! Да отидем с колега в магазина.
Заслужава да се отбележи, че реших да използвам почти чист материал, за да минимизирам шлифоването и довършването..
Окончателна разписка без шперплат. Имам го, но си струва да се отбележи, че лист с размери 150x150 см би стоял на 200-300 рубли.
Пихме триметрови материали на място, за да можем да се качим в колата и да отидем в работилницата.
И процесът на създаване започна!
Решихме да я разстиламе на пода за по-голяма яснота.
Краен конструктор. И под тапицерията, която ще отиде за работа с деца.
Започнах сглобяването с пробиване на отвори за самонарезни винтове (взех свредло от 3 мм) на най-простото и невидимо място - летвите, върху които ще лежи лист шперплат.
Реших да го направя от таблата, накратко, по-лесно е, но не! Беше необходимо да се направи с дължината, ще видите по-късно защо.
Това, което е на снимката, направих на втория ден, както донесох и щях да завърша същия ден, но.
Това е моята става, която след това доведе до нещо повече от просто счупена тренировка, задници. Факт е, че в бързане той наклони бормашината и бормашината. Като цяло, +3 дни за закупуване на бормашина и слушане на съветите в коментарите, купих 4 ъгъла 45x45x30, така че долните дъски по дължина да не можеха да бъдат засадени само на самонарезни винтове.
И така днес изпратих моите на разходка и продължих.


Събра първата „корона“ и направи и двете табла, т.к. Не знам къде ще спи дъщеря ми с глава :)
И тогава, когато започнах да правя дълга дъска, тя излезе.
Това е първата дълга дъска. Най-вероятно поради факта, че краката бяха усукани и те започнаха да се развеждат отдолу нагоре, защото разликата на втората дъска ще бъде по-голяма.
Ето такъв боклук и от двете страни. Мисля да си купя две нови дъски, да ги изрежа до реалния размер и да ги заменя. Въпреки това, заслужава да се отбележи, че вече е добре да се задържите. Няма междинна снимка без къси страни, следователно накратко за тях. Както можете да видите, лентата просто стои на долната дъска, да, е :) Забих само 65 мм самонарез под ъгъл, за да мига и лентата и влязох в дъската, изглежда, че държи :)
За финанси, за всичко - 1500 рубли легло + 5200 матрак (скъпо, защото размерите не са стандартни). Сумата не включва инструмента, който е бил използван в работилницата.
Всички успехи в ръкоделието и не се страхувайте да опитате.

Направи си сам детско легло. Как да сглобите легло за деца, двуетажно, домашно легло, таванско помещение, трансформатор

За децата родителите винаги се опитват да избират най-доброто, включително мебели, но като се гледат много детински цени за дървени легла, или легла, коли, лодки и т.н. Неминуемо ще се чудите дали си струва да купувате такова нещо в продължение на няколко години... Купуването, може би не, но можете да го направите сами. Детско легло „направи си сам“ може да бъде сглобено от няколко дъски и решетки за няколко дни. Не са необходими особено сложна работа или специални инструменти. По принцип имате нужда от ръце и желание.

Дървено легло

Това е обикновено легло без никакви ощипвания. В представената версия е подходящ за средна училищна възраст и юноши, но след това може да бъде завършен за деца от 3-годишна възраст (втори фоторепортаж). Сглобена от дървени части (дъски и пръти). Проектът може да се използва като основа, след което добавете дизайнерски идеи.


Можете да спорите за цвета, но като основа - чудесен вариант.

Материали и инструменти

За производството не са необходими специални инструменти. Всичко, което е необходимо:

 • трион (ръчно изработен за дърво или диск - който има какво, може би - краен трион, можете да го отрежете с мелница с диск върху дърво);
 • Работен плот;
 • бормашина с бормашини и зенкери;
 • шлифовъчна машина (ако не се налага да работите ръчно с шкурка);
 • рулетка.

Инструменти, които трябва да работите

Необходимите материали са:

 • дървен материал - 50 * 100 мм;
 • дъска 25 * 100 мм и 25 * 75 мм;
 • лепило за дърво;
 • шпакловка за дърво;
 • шкурка.

Пребройте броя на дъските въз основа на планирания размер. Изисквания за дървесина - ниско съдържание на влага (не по-високо от 16%) и липса или малко възли.

Изработване на крака

Детското легло „направи си сам“ започва с направата на крачета. Изрязваме заготовки от лента 50 * 100 мм - за таблата е по-дълга, за подножието е по-къса. 4 броя от всяка необходима дължина. Залепяме заготовките по двойки. Вземаме едната, покриваме я с лепило за дърво, полагаме втората, проверяваме дали са равномерно изложени, завиваме я с самонарезни винтове. По принцип можете да използвате лъч от 100 * 100 мм и да не се занимавате с лепило, но цената за него наистина хапе.


Ние покриваме дъските с лепило и сгъваме по двойки

Главите на винтовете се потапят в дървото, след което поставяме шпакловка върху дървото. След изсъхване, шлайфайте до гладко състояние (със среден до фин шкурка).


Готови крака преди шпакловка

Използваме и шкурка, за да приведем фугата в идеално състояние - всичко трябва да е равномерно и гладко.

Отвори за дюбели

За гърбовете ще са необходими дъски с жлеб с ширина 25 мм. Ако имате рутер, можете да го направите сами или да го шлайфате в дърводелски цех. Можете също така да си купите готови дюбели, изберете тренировка по диаметъра им.

Пробиваме отвори за дюбели в краищата на ламелите с жлебове. Определете точно тяхното разстояние от ръба - те трябва да бъдат строго на едно и също ниво на всички дъски.

Също така дупките трябва да са с еднаква дълбочина - половината от дължината на това парче дърво. За да може да се ориентирате при пробиване, към свредлото е прикрепен маркер - лента от маскираща лента. С негова помощ се контролира дълбочината на отвора..


Отвори за дюбели

Сглобяване на таблата и подножието

Дъските със същата дължина се изрязват от дъска 25 * 50 мм, за да запълнят таблата и подножието. Те се вкарват в жлеб, предварително покрит с лепило.

Също така пробиваме дупка в крака за дюбелите. Първо, намираме средата, изчертаваме линия по нея (с молив). Прикрепете сглобената облегалка, подравнете я по горния ръб, поставете дюбелите на линията и маркирайте местата, където трябва да пробиете дупки за тях (две отгоре, две отдолу). Изсипете малко лепило в дупките и поставете гърба. Необходимо е да се засажда плътно, без пропуски. Може да се почука с юмрук или чук (не увреждайте дървото).


Прикрепяме гърба към крака на леглото

Повтаряме същата операция с другия крак. Не много красива фуга отгоре може да се затвори с дъска, като се постави върху самонарезни винтове и се прикрият дупките. В резултат на това се случва това.


Подложката и таблата са готови

Един важен момент, когато става въпрос за залепване на части. Докато лепилото не се втвърди, фугите са гъвкави и частите могат да бъдат изкривени. Следователно, след като сте задали ъглите на 90 °, детайлът се фиксира (със скоби или по друг начин) и се оставя, докато лепилото изсъхне. Работата продължава след изсъхване и като правило започва с шлайфане на току-що залепеното съединение.

Изработване на основата за матрака

Вземаме две дъски с дължина 50 * 100 мм, равни на дължината на матрака (или няколко сантиметра повече, за да го запълним по-удобно). По ръба засаждаме лента от 25 * 50 мм върху лепило и самонарезни винтове. На дължина е с 10 см по-къса - оставяме по 5 см от всеки ръб. Когато завинтвате лентата, уверете се, че ръбовете са точно определени. Пробиваме отвор за всеки саморез - близо до ръба, за да не се пръсне дървото. Освен това правим дупка с по-голям диаметър по дължината на главата - те трябва да бъдат скрити.

Тъй като съединението за лепило в този случай е здраво закрепено, не можете да изчакате, докато лепилото изсъхне.

От дъска 25 * 100 мм изрежете летви до ширината на матрака (можете да добавите отново 1-2 см). Те са прикрепени към току-що направените ленти с акцент. Стъпката на монтаж е 10 см, за всяка дъска има 2 самонарезни винта от всяка страна. Предварително се пробива отвор за всеки саморез (диаметърът на свредлото е с 1-2 см по-малък от диаметъра на самонарезния винт), главата трябва да отиде в дървото.


Закрепваме напречните ленти

Отворите за крепежни елементи се покриват с шпакловка, след изсъхване се шлайфат. В крайните ламели се правят изрези за монтаж на краката.


Изрязване на крака

Направи си сам детско легло: сглобяване

Накрая запечатваме всички чипове и дефекти по видимите части на леглото с шпакловка, след като изсъхне, го смиламе до гладкост. След това грундираме и боядисваме в избрания цвят. След боядисване остава само да свържете облегалките и основата под матрака и можем да предположим, че детското легло е готово със собствените ви ръце.

Можете да свържете частите, като използвате специални фитинги - скоби и завеси, или по прост начин - като забиете ъгъл, блок, върху който да поддържате сглобения щит на матрака.


Фитинги за монтиране на дъното на леглото

Направи си сам детско легло

Домашно легло за кола

Малко момчета ще се откажат от леглото за кола. И за да угоди на детето, изобщо не е необходимо да ходите до магазина. С помощта на шперплат или MDF лист, бои и лакове на водна основа, едно обикновено място за спане се превръща в сбъдната мечта: бебешко легло „направи си сам“ под формата на батмобил (или всяка друга кола) се реализира за една седмица на спокойна вечер.


Ние правим такова детско легло за кола със собствените си ръце

Първо намерете снимка на кола, която ви подхожда, намерете програма с възможност за изобразяване на чертежи. След като прехвърлите изображението, то може да бъде разделено на квадрати със страна 100 mm - така че по-късно да бъде по-лесно да го преведете в реална скала. Най-удобно, ако цялата част се вписва в шперплата или MDF листа, който сте закупили, още по-добре е, ако се окаже, че правите две страни от един лист... Като цяло избирате размерите, променяте контурите. След като сте доволни от резултата, можете да прехвърлите дизайна на лист.


Скица готова за работа с маркиране

Всичко започва с изчертаване на листа на квадрати със страна 100 mm.


Начертайте листа на квадратчета

Позовавайки се на предоставения лист, прехвърлете всички линии от хартия върху шперплат. Първоначално линиите са тънки, след като всичко е повече или по-малко нарисувано, можете да очертаете получените контури с удебелена линия - ще бъде по-лесно да се реже. Въпреки че подробностите са необходими в двойно копие, няма смисъл да се изчертава второто: след като изрязахме първото, ще го закръглим и ще получим второто.


Прехвърляме чертежа на голяма повърхност

В този проект има и надземни части - ние ги рисуваме отделно. Когато всичко е готово, вземете мозайката и изрежете по контурите.

Ръбовете далеч не са идеални, така че ги смиламе добре с машина или на ръка. След това започваме да изрязваме вдлъбнатини, дупки и т.н. Техниката е традиционна - използваме бормашина, пробивайки една дупка до друга, след което отрязахме джъмперите. Ние шлайфаме неравния ръб по всеки наличен начин, закръглявайки го и всичко трябва да бъде равномерно и гладко отвън и отвътре.


Разработване на дизайнерски елементи

След като разгледахме всички подробности, ето какво се случи.


Частите са готови за боядисване

Грундиране и боядисване

За боядисване трябва да изберете безопасни материали. Най-доброто от всичко - емулсия на водна основа с латекс, а за защита на боята от надраскване и износване е подходящ лак на водна основа.

Ако частите са направени от MDF, е много желателно да се грундира всичко и за предпочитане два пъти. Този материал може да абсорбира боята много силно, особено в краищата. Грундът значително намалява абсорбцията и боята също се полага по-равномерно..


Частите са грундирани и сухи

След като почвата изсъхне, първата боядисва зоните, които трябва да са сиви. Дизайнът се отличава и с тънки сиви ивици. За да не ги боядисвате върху черно, тънка ивица маскираща лента (3 мм) се залепва в вярна боя, като отстраняваме, след което ще получим необходимия чертеж.


Първо, боядисайте със сиво, след изсъхване залепете върху него тънка лента от лента

Боядисването е почти завършено

Сглобяване на легло за кола

Вземаме едната странична стена, закрепваме дървена лента минимум 25 * 25 мм към нея с самонарезни винтове. Монтираме самонарезните винтове на всеки 20-30 см. В предната част прикрепяме ограничителна дъска към края на лентата. Повтаряме същата операция във втората част (не забравяйте да фиксирате дъските на една и съща височина).


Забиваме лентите, поставяме тапите с магнити за закрепване на облегалката за глава и рафтовете

След като инсталирахме втората част, усукваме конструкцията. В средата трябва да инсталирате ограничителна лента, която здраво ще държи двете страни и ще им попречи да се раздалечат.


Приблизително в средата, ние инсталираме ограничител - бар, който фиксира необходимата ширина на леглото

На ламелите, прикрепени отстрани, като върху рамка, се поставят изрязани дъски, служещи като опора за матрака. Те могат да бъдат фиксирани с самонарезни винтове (по два от всяка страна), или можете просто да ги поставите. В този случай леглото бързо ще се разглоби. При този вариант беше избран вторият метод - дъските не бяха фиксирани, върху тях беше положен матрак.

Леглото на момиче е направено въз основа на същия дизайн. Формата на парапетите е по-проста, с тях има по-малко работа, но с боядисване е по-трудно. Така че моите моменти също.


Направи си сам детско легло за момиче

Направи си сам детско легло. Как да сглобите легло за деца, двуетажно, домашно легло, таванско помещение, трансформатор

Снимка: Направи си сам детско двуетажно легло

Снимка: Направи си сам детска къща за легло

От ранно детство искам да обградя бебето с моята топлина и грижа. Създайте комфортна обстановка и приятни спомени. Направете стаята и дома си надеждна, сигурна крепост, където винаги ще ви подкрепят и помогнат. Можете да създадете приказка за дете точно в стаята му. Сами сте си направили необичайно, интересно легло.

p, блок цитат 2,0,0,0,0 ->

В нашата статия ще ви разкажем как правилно, с помощта на която можете да направите вълшебна крепост и уютно място за спане.

p, блок цитат 3,0,0,0,0 ->

Ако не знаете откъде да започнете, как да оборудвате и да направите дизайн, намерете въпроса, от който се нуждаете, по-долу. Започнете с нас - точно сега!

p, блок цитат 4,0,0,0,0 ->

 • Основните принципи на правене на креватче със собствените си ръце;
 • Инструменти за сглобяване;
 • Нека да вземем решение за чертежите;
 • Ще осигурим необходимите размери на леглото.
p, блок цитат 5,0,0,0,0 ->

Ето как да направите легло:

 • Стандартен;
 • Двуетажно;
 • Таванско легло;
 • Домашно легло;
 • С кутии;
 • Трансформатор;
 • Със страни.
p, блок цитат 6,0,0,0,0 ->

Въоръжете се с всички необходими инструменти, които ние предлагаме да използваме и започнете да създавате уютно гнездо. Особено търпеливите могат да направят това заедно с децата. Не забравяйте и спазвайте мерките за безопасност.

p, цитат 7,0,0,0,0 ->

p, блок цитат 8,0,0,0,0 ->

Как да направите бебешко легло със собствените си ръце

Вие сте същият татко супергерой? Готови ли сте да построите замък за вашата принцеса или да направите крепост за сина си - себе си? Повярвайте ми, благодарение на нашата статия няма да ви е трудно..

p, блок цитат 10,0,0,0,0 ->

Преди да започнете, решете от какво ще бъде изработено креватчето. Нашата препоръка е да се използва масивна дървесина. Можете да закупите необходимите решетки, греди, крепежни елементи в обикновените магазини за железария. Какво точно трябва да бъде закупено - ще разкажем по-долу.

p, цитат 11,0,0,0,0 ->

Не са ви необходими никакви умения за обработка на дърво, тъй като ние ще изготвим най-надеждния и здрав план за сглобяване на леглото. В същото време конструкцията ще бъде лесна за сглобяване, благодарение на инструментите, с които разполага всеки в къщата..

p, блок цитат 12,0,0,0,0 ->

Какви са предимствата на дървения продукт:

 1. Природосъобразен.
 2. Безопасно.
 3. Изглежда изискано.
 4. Лесна за поддръжка и ремонт.
 5. Лесен за сглобяване.
p, блок цитат 13,0,0,0,0 ->

Защо си струва да направите сами дизайна:

 1. Надежден.
 2. Не струва много пари.
 3. Можете да подредите във всеки стил.
 4. Чудя се дали да направя с детето.
 5. Плюс знак в карма от съпруга.
p, цитат 14,0,0,0,0 ->

Самосглобяването, от готови материали, ще ви отнеме не повече от 3 часа. Ако искате да направите всичко от суровини (не боядисани, не лакирани) ще отнеме един ден.

Какви инструменти и материали са необходими?

Материалът, от който препоръчваме да направите бебешко легло, е дърво. В хода на статията ще разберете колко и какво е необходимо за този или онзи модел бебешко легло.

p, блок цитат 16,0,0,0,0 ->

Инструменти, необходими за сглобяване:

 • Свредла и свредла за дърво.
 • Рулетка.
 • Трион или ножовка за рязане.
 • Метални плочи за закрепване.
 • Дърводелско лепило за залепване на шевове.
 • Винтове или пирони.

Инструменти за сглобяване на бебешко легло

Колкото по-голяма е вашата кутия с инструменти, толкова по-сложен можете да направите дизайна. Късметлии, които имат на разположение уменията и инструментите на професионален дърводелец. Но младите и амбициозни татковци ще трябва да се потят.

Детски рисунки за легло

Най-важното при успешния дизайн е схема и чертежи, предварително обмислени и съставени преди сглобяването. Придържайки се към сглобяването на леглото съгласно схемата и чертежите. Ще видите план пред себе си, който си струва да действате. Ето защо, имайки желание да го направите ефективно, не пренебрегвайте възможността да рисувате и извършвате изчисления. Предоставили сме чертежи за всяка версия на детско легло: двуетажно легло, таванско легло, домашно легло, легло-трансформатор, със страни и с чекмеджета

p, блок цитат 19,0,0,0,0 ->

Какво се изисква по време на сглобяването

 • Брой необходими материали.
 • Инструменти, които да се използват по време на сглобяването.
 • Схематичен чертеж на готовото легло
 • Размери на този продукт (дължина, ширина, височина).
 • Видими залепени области в структурата.
h3 2,0,0,0,0 ->

Размери на бебешко легло

След като са сглобили детско креватче сами - всеки иска то да служи възможно най-много години. За да направите това, трябва да вземете предвид периода на използване на леглото и да го сравните с възрастта на детето..

p, блок цитат 21,0,0,0,0 ->

Правилно и практично ще направи легло за две възрастови групи:

 • За деца под 3 години.
 • За деца от 3 години до юношеска възраст.
p, блок цитат 22,0,0,0,0 ->

С други думи. За деца в предучилищна възраст, ученици и юноши - можете веднага да направите голямо и удобно легло.

Размери на стандартно легло за бебета до три години.

 • Дължина: 120см.
 • Ширина: 60 ​​см.
 • Странична височина: от 60 см.

Стандартни размери на леглото за предучилищна възраст, ученици, тийнейджъри.

 • Дължина: 140 см до 190 см.
 • Ширина: 60 ​​см до 90 см.
h2 3,0,0,0,0 ->

Инструкции стъпка по стъпка как да направите бебешко легло

 • Вземете решение за модел на леглото.
 • Изберете необходимия размер на леглото.
 • Закупете необходимите дървесни материали.
 • Подгответе ги (заточете, подрежете, полирайте, боядисвайте, изсушете).
 • Направете диаграма и чертеж.
 • Съберете инструментите, от които се нуждаете за сглобяване.
 • Намерете стая за сглобяване на легло
p, блок цитат 24,0,0,0,0 ->

Преди да направите леглото, измерете всеки детайл. Трябва да направите това индивидуално и независимо. Ние предоставяме само информация за това как трябва да изглежда структурата и какво ще е необходимо за нея..

Схема: направа на таблата на бебешко легло

Схема: оформяне на крака на бебешко легло

p, блок цитат 26,0,0,0,0 ->

Разположение: Страна на бебешко легло

p, блок цитат 27,0,0,0,0 ->

p, блок цитат 28,0,0,0,0 ->

Снимка: вземете това бебешко легло

Направи си сам легло с брони

Вариант за тези, които обичат да се въртят и падат през нощта. Подходящ за малки деца и по-големи деца. Произведено на основата на стандартно легло с ботуши, прикрепени от всички страни:

 1. Ноктите се залепват за дълги странични дъски и дъски с широчина на леглото.
 2. Свържете ги заедно с помощта на отвертка. Вземете правоъгълник.
 3. Поставете основата върху завършената форма и я заковайте във всяка странична греда. Структурата ще изглежда като палет или пясъчник.
 4. Прикрепете краката към всеки ъгъл с пирони или отвертка, също залепете шевовете с лепило.
 5. Направете табла с 2 дълги блока за крака. Забийте към тях две дъски, с еднакво разстояние помежду си..
 6. Дъски за нокти по периметъра.
p, блок цитат 30,0,0,0,0 ->

p, блок цитат 31,0,0,0,0 ->

 • Основата е дървена плоча, върху която ще бъде разположен матракът.
 • 4 пръта, които са прикрепени отстрани, за да поддържат дървената дъска.
 • 2 дълги странични дъски.
 • 2 дъски за ширина на леглото.
 • 2 къси и 2 дълги крака.
 • 2 дъски с еднаква ширина за таблата.
p, блок цитат 32,0,0,0,0 ->

Първо трябва да направите основата:

 1. Ноктите се залепват за дълги странични дъски и дъски с широчина на леглото.
 2. Свържете ги заедно с помощта на отвертка. Вземете правоъгълник.
 3. Поставете основата върху завършената форма и я заковайте във всяка странична греда. Структурата ще изглежда като палет или пясъчник.
 4. Прикрепете краката към всеки ъгъл с пирони или отвертка, също залепете шевовете с лепило.
 5. Направете табла с 2 дълги блока за крака. Забийте към тях две дъски, с еднакво разстояние помежду си..

Общности ›Направи си сам› Блог ›Детско креватче.

Здравейте! Есен! Ваканция 42 дни. Какво да правите, когато ръцете ви сърбят от безделие? Гаражът е в ред. Летният риболов е затворен. Ледът все още не се е издигнал и за зимен риболов, макар и само за да диша въздух за компанията с приятели, това не е мое. О, помислих! Направете креватче за най-малката си дъщеря със собствените си ръце, вместо да го купувате в магазина. И съпругата подкрепи идеята. Размерът на матрака е 60x120 см. В резултат на това на базата на строителния дървен материал бяха закупени масив от 4 дъски от липа с размери 25x90x2000 мм. Мебелен дюбел от бук 8х40 мм, 30 бр. Връзки за мебели 2,5х70 мм, 13 бр. PVA лепило. Боя. От инструменти: мозайката; отвертка; рулетка; молив; лакът и гумен чук; четка за рисуване. Е, тогава целият процес на снимката:

Два майсторски класа за това как да направите креватче със собствените си ръце

Въпреки факта, че днес не е проблем да се намери детско креватче за всеки вкус и бюджет, някои хора предпочитат да създават тази мебел сами..

Предимствата на това решение са, че то отчита предпочитанията на родителите, кадрите и дизайна на детската стая, удобството на бебето, както и възможността да съживи най-оригиналните фантазии и дизайнерски идеи..

Майсторски клас №1. Детско креватче за новородено

Има и икономическо предимство при създаването на креватче със собствените си ръце, тъй като това парче мебели е необходимо само през първите няколко години след раждането на дете, а след това ще трябва да си купите друго креватче.

В този случай можете значително да спестите от готовото легло и да харчите само за материали и декор..

За да направите детско креватче за новородено, следвайте инструкциите на потребителя clandz666 от сайта yaplakal.com.

Подготовката за работа се състои в разработване на чертежи и закупуване на естествени, екологични материали.

При работа с рисунки е важно да се вземат предвид особеностите на възрастта на детето. В люлката за новородено е важно да се избягват прави ъгли, големи пролуки между прътите, ниски страни и неправилно обработена дървесина. Всички тези фактори влияят върху безопасността на бебето..

Можете също така да направите не просто креватче, а люлеещ се стол, в който случай детето може да се люлее, което е по-удобен вариант за родителите. Но този дизайн не е подходящ за дете над две години..

Материалите, които са подходящи за направата на люлка за новородено, трябва да бъдат напълно безопасни за здравето. Най-лесният начин е да работите с ПДЧ и ДВП. Дървото е най-добрият вариант за дете, но по-скъпо.

Освен това изработването на креватче за бебе от дърво е икономически нецелесъобразно и защото детето ще порасне бързо и следователно не е необходимо да се преследва специална издръжливост. От своя страна, леглото за ученик е най-добре направено от дърво, за да бъдете сигурни в надеждността, здравината и издръжливостта на конструкцията..

Осигурете правилните условия преди започване на работа. Те се отнасят до помещенията, тъй като дървени стърготини и други отпадъчни материали не трябва да пречат на останалите жители на апартамента или къщата. Следователно е по-добре да се занимавате в гаража или в някоя помощна стая..

След това трябва да разработите чертеж, в който трябва точно и ясно да определите размерите на всеки компонент на конструкцията. След това трябва да подготвите такива материали, инструменти и приспособления:

 • самонарезни винтове с различен диаметър за сглобяване;
 • детайли, изработени от ПДЧ, ПДЧ и дърво с подходящ размер;
 • извити заготовки за люлеещия се стол;
 • колела за подвижно легло;
 • голям лист шперплат или метална скара за основата;
 • шкурка;
 • безопасен лак;
 • прободен трион, мелница и бормашина за основни работи.

Обърнете внимание на важен момент: когато рисувате, използвайте реалния размер на матрака в креватчето, в противен случай по-късно ще бъде трудно да изберете правилния от опциите, предлагани в магазините.

След това следвайте инструкциите стъпка по стъпка:

1. На парче шперплат основата за конструкцията е маркирана с молив.

2. За модел с чекмеджета се изрязват необходимите части според чертежа и се закрепват към основата с самонарезни винтове..

Необходимо е да се направи махален механизъм:

3. Изрязват се основните детайли на страните, краката и прътите на леглото, както и ленти, в които ще бъдат вмъкнати решетките на решетката.

4. Създава се основа, към която ще бъдат прикрепени прътите. За прътите в основата трябва да направите специални канали, които се пълнят с лепило и в тях се вмъква решетка. Ако планирате да направите подвижна скара, долната лента трябва лесно да се отстрани от основата..

5. Всички части на монтажа трябва да бъдат покрити с лак на водна основа.

6. Окончателно сглобяване на креватчето.

7. Резултатът е такава конструкция.

Гърбът може да бъде направен във всякаква форма - например, къдрава с различен декор. Стъпка по стъпка се прави по следния начин:

1. Първо се изрязва желаната форма на гърба:

2. Изработен е шаблон за декорация:

3. Желаният шаблон се изрязва според шаблона:

4. От шперплат се изрязват допълнителни декорации:

5. Боядисани с акрил:

6. Залепен отзад:

За да получите люлеещо се легло, вместо широки страни, можете да направите четири крака и да прикрепите люлееща се основа към тях. В този случай ще трябва да се откажете от кутиите за съхранение..

За да направите странична кошара, трябва да използвате специални приставки за една решетка, които ще позволят лесното й премахване, за да я преместите в леглото или дивана на родителя. В този случай височината на леглото трябва да съответства на родителя.

Лайфхак: можете да направите навес за всяко легло. За да направите това, вземете дълъг, здрав прът и го прикрепете към стената, перпендикулярна на креватчето (или по него, ако стои с гръб към стената). Основното е, че пръчката изпъква до желаната дължина над леглото. Прочетете повече в нашата специална статия.

Сега можете да хвърлите върху него всяка лека тъкан, създавайки импровизиран навес, който ще предпази детето от слънчевите лъчи. На този прът могат да се окачат и окачени играчки..

Майсторски клас номер 2. Кошара за дете над 3 години

Дете над 3 години се нуждае от собствено място за спане, в което ще спи поне до училищна възраст. Ако ще правите креватче за дете, което вече е в предучилищна възраст, тогава леглото ще му служи няколко години - до началото на юношеството.

При създаването на място за спане на предучилищна възраст изискванията за материал остават същите като за новородени, но формата на леглото може да варира значително.

Всяко легло се състои от основни елементи: рамка, летви или летви, облегалка, крака и странични дъски. Частите са закрепени една към друга с самонарезни винтове.

Когато разработвате чертеж за креватче, в което ще спи по-голямо дете, не трябва да се притеснявате, че то може да падне от него, защото страните могат да бъдат доста ниски. Можете напълно да изоставите страните в дизайна на ниско легло за ученик.

Можете също така да вземете за основа желанието на детето, нека то ви каже какво легло иска.

Например авторът на ZoSo от yaplakal.com взе предвид желанията на четиригодишния си син и създаде детско креватче със стъпки.
Как да направите такава мебел, прочетете подробните инструкции по-долу..

1. Преди всичко се разработва рисунка. Обърнете внимание на размера на основата: тя трябва да бъде „за растеж“, за да служи на детето поне 5 години.

2. Трябва да започнете работа от основата. За дъното на леглото се взема шперплат, към който са прикрепени летви и метални ъгли.

3. След това рамката се изрязва и частите се закрепват заедно с самонарезни винтове..

4. След това трябва да завиете краката. Той използва правоъгълни дъски, които съответстват на дизайна на леглото.

5. Оказва се почти завършен, но все пак груб дизайн.

6. Рамката е покрита с акрилен лак.

7. След това трябва да изрежете празните места за стъпките. Важно е да измерите правилната височина тук, така че стъпалата да прилягат идеално към леглото. Те могат да бъдат направени както подвижни, така и несменяеми.

8. След сглобяването стъпките ще изглеждат така:

9. Стъпките също трябва да бъдат лакирани. Те също могат да бъдат тапицирани с килим, но това не е задължително..

10. В резултат получаваме следното парче:

Едно от предимствата на домашно легло е, че можете да се занимавате с детето си. Ако синът или дъщерята са доста възрастни, те биха искали да участват в работата с баща или майка.

Плюсове на домашно легло:

 1. Вие сами разработвате дизайна на тази мебел, така че можете да добавите допълнителни детайли по ваш вкус: например чекмеджета, рафтове, стълби и т.н..
 2. Можете да сте сигурни, че леглото ще бъде здраво и надеждно, изработено от качествени и доказани материали, които са безопасни за здравето.
 3. Запазване.
 4. Изключителност.

Като алтернатива можете да измислите модел легло, който да пасва идеално на стаята на детето ви. Ако има две деца, тогава можете да построите двуетажно легло.

Независимо от модела на леглото, детето трябва да е удобно и спокойно на него, така че нищо да не нарушава съня му.

Вдъхновете ни - споделете материала с приятелите си в социалните мрежи:

Как да си направите детско креватче сами у дома

Всеки родител се опитва да избере най-доброто за детето си, това важи и за мебелите в детската стая. Но цените в магазините оставят много да се желае и няма сигурност относно качеството на закупените мебели. В този случай е възможно да направите бебешко легло със собствените си ръце. Дете ще помни такова креватче цял живот..

Определяне на модела на бъдещото легло

За да изберете правилното легло, трябва да разчитате на възраст, брой деца, пол на детето, размер на стаята, наличен бюджет и умения при работа с инструменти и материали. Така че, леглото на момиче и момче ще бъде много различно, за две деца от един и същи пол си струва да изберете двуетажно легло.

Най-простият модел на легло е обикновена правоъгълна кутия с табла и подножие. Той е универсален и лесен за сглобяване. Ако леглото ще бъде в малка стая, тогава се препоръчва да се направи легло с допълнителна функционалност - наличието на маса, чекмеджета или рафтове.

Трябва да се има предвид, че сглобяването на двуетажно легло е много по-трудно. Ако площта на стаята позволява, тогава е по-добре да направите две едноетажни.

Забележка! При желание и възможност можете да направите легло под формата на някакъв любим герой, лодка, корона или замък.

Най-популярните модели бебешки легла, направени сами, у дома са:

 • С брони за допълнителна безопасност;
 • Таванско легло;
 • Трансформатор;
 • Редовно правоъгълно легло без страни.

Трябва да се има предвид, че леглото трябва преди всичко да е безопасно и удобно за използване, поради което се препоръчва да се избягват остри ъгли. Двуетажните легла трябва да бъдат с брони, така че детето да не пада по време на сън.

Избор и подготовка на материала

Тъй като леглото ще бъде направено за дете, трябва да се спазват следните условия: изберете само естествени и екологични материали; конструкцията трябва да е надеждна и здрава; няма остри ъгли или опасни издатини; дървото (ако се използва) не трябва да има грапавини или стружки; отговарят на височината и ширината на детето; елиминира възможността за нараняване.

Препоръчват се следните материали:

 • Солидно дърво;
 • Метал;
 • Устойчива и висококачествена пластмаса;
 • ПДЧ;
 • OSB;
 • MDF.

Препоръчително е да се даде предпочитание на естественото дърво, тъй като е напълно безопасно и екологично. Когато се използват видове като бор, също ще се отделят антисептични вещества, които намаляват вероятността от настинки и други заболявания..

Ако не е възможно да закупите масивна дървесина, тогава е по-добре да вземете MDV или ПДЧ. Според характеристиките си първият е малко по-добър, тъй като не съдържа формалдехидна смола. Тези материали са по-евтини и по-достъпни.

Когато избирате метал, трябва да обърнете внимание на факта, че всички шевове са внимателно заварени. Имайте предвид, че металните конструкции са по-травматични и работата с този материал изисква специални умения..

Освен това ще ви трябват следните инструменти:

 • Лепило;
 • Самонарезни винтове;
 • Пробивна машина;
 • Рулетка;
 • Шкурка;
 • Нокти;
 • Четка.

В зависимост от избрания материал може да са необходими други инструменти.

Скици и рисунки

Чертеж на детско легло с размери е необходим за правилния монтаж на конструкцията. Скицата трябва да показва точните размери, броя на използваните части, инструменти и материали, това ще помогне за точното проследяване на всички етапи на работа.

Чертежът трябва да има следните елементи:

 1. Крака;
 2. Отдолу;
 3. Кадър;
 4. Странични лица;
 5. обратно.

Колкото по-сложен е самият дизайн, толкова по-трудна ще бъде скицата. Примери за чертежи:

 • Обикновено правоъгълно легло със страни;
 • Двуетажно легло;
 • Люлка за бебе.

Поетапно производство на легло у дома

Помислете подробно за сглобяването у дома на просто едноетажно легло за дете, направено от дърво. За това ще ви трябват дъски, греди, ламели, винтове и болтове.

Сглобяване на рамката и основата

Сглобяването на рамката е най-простата стъпка. За да направите това, трябва да изрежете страничните повърхности в съответствие с чертежа, да ги свържете с самонарезни винтове, така че да се образува правоъгълна кутия с прави ъгли. Можете да проверите равномерността на ъглите с помощта на триъгълник.

Основата е направена с помощта на релси, които са свързани на разстояние от пет сантиметра и са прикрепени към рамката. След това страните се изрязват, ако има такива. Те трябва да бъдат прикрепени към рамката и основата с самонарезни винтове..

Важно! За да проверите здравината на конструкцията, препоръчително е да поставите матрака върху нея с нещо тежко.

Когато рамката с основата е готова, трябва да покриете всичко с лак или боя. Можете също да използвате материал за обвивка - плат, кожа или нещо друго..

Изработка на табла

Този процес е малко по-сложен. От лист дърво или ПДЧ трябва да изрежете таблата в съответствие със скицата и да я обработите с шкурка. Прикрепете го към рамката и маркирайте правилното му положение с молив. Отпилете излишното, ако е необходимо, можете да придадете по-странна форма.

Облегалката трябва да бъде украсена, преди да бъде прикрепена към цялата рамка. За да го прикрепите към конструкцията, трябва да пробиете четири отвора и да се свържете с болтове.

Сглобяване на леглото

Последният етап е подготовката на последните части и монтаж. Изрежете четири крака от парче дървен материал и ги шкурка. Прикрепете към рамката.

Ако желаете, можете да направите кутии за съхранение у дома. За да направите това, трябва да монтирате кутиите с дъното и да ги прикрепите към страничните стени на леглото с помощта на бягащи пътеки. В този случай не е необходимо да правите крака, просто трябва да направите крака и таблата малко по-дълги, така че да докосват пода.

Сглобяването на леглото включва свързване на всички компоненти с болтове и винтове. Внимателно се уверете, че всеки от елементите трябва да бъде обработен с шкурка.

Последваща декорация на креватче

Тъй като леглото ще се намира в детската стая, препоръчително е да го направите възможно най-светло и привлекателно. Тя може да бъде украсена с рисунки, орнаменти, шаблони или мазилка. Много популярно е използването на техниката за декупаж, която се състои в пренасяне на шарката върху повърхността на мебелите..

Ако леглото е предназначено за момиче, тогава можете да направите навес, така че тя да се чувства като малка принцеса. Достатъчно високо над леглото, за да прикрепите дървена греда. Към този лъч е прикрепен плат, за предпочитане шифон.

Самият материал за легло може да бъде покрит с цветна боя или просто лак.

Изработването на бебешко легло със собствените си ръце според чертежи и снимки не е трудно. Необходимо е стриктно да следвате инструкциите и да следвате всички препоръки с точност. Тогава можете да създадете прекрасно място за спане на вашето любимо дете..

Детско креватче: направи майсторски клас с рисунки и снимки

Схема и размери на детско креватче за новородено

Родителите знаят, че креватчето е особено важно за бебето, особено на възраст между една и четири години, защото бебето спи много. Правилното обзавеждане е ключът към удобния сън. За малки апартаменти такова креватче в детската стая също може да замени детската кошара. Лесно е да го направите за два до три дни и да осигурите всички тънкости и нюанси за комфорта на детето..

Правилното обзавеждане е ключът към удобния сън

Какво идеално креватче трябва да бъде

Идеалните детски мебели трябва да притежават следните качества:

 • да бъдат направени от естествени, безопасни материали;
 • имат "дишащ" дизайн;
 • имат повишена здравина;
 • да няма остри ъгли, издатини и други опасни елементи;
 • имат гладка, шлифована повърхност, за да елиминират риска от трески и драскотини;
 • отговарят на ръста и теглото на детето;
 • предпазвайте бебето от падане;
 • имат висока функционалност (в допълнение към спалното място има и секции за съхранение на неща).


Схема за бебешко креватче


Кошара
Ползи от това да направите сами бебешко легло.

 1. Вие сте уверени в качеството на материалите, от които е направено креватчето, тъй като вие сами ги избирате и сами работите с тях. В магазините продукти този параметър не винаги е очевиден..
 2. Разработвате дизайна на леглото, отчитайки индивидуалните нужди и характеристики на детето (ако има такива), размерите и стилистичната ориентация на стаята.
 3. Можете самостоятелно да тествате здравината на конструкцията на леглото по време на производствения процес и в крайна сметка да сте сигурни, че скачането върху матрака няма да завърши с чупене на мебели.
 4. Спестявате много, ако сравните цената на собственото си легло с цените на магазините;
 5. Получавате истинско удоволствие да създавате мебели за вашия син или дъщеря със собствените си ръце..


Дизайн на бебешко креватче


Детско легло от дърво

Основни части и тяхната подготовка

Детайлите, от които е сглобено мястото за спане, трябва да се шлайфат, за да не се нарани детето. Стандартното оформление на леглото включва следните подробности:

 • четири крака;
 • два гърба;
 • странични стени;
 • ламели;
 • матрак;
 • труп.

Частите се произвеждат в определен ред:

 • първо се избира дърво за заготовки с подходящи размери;
 • след това, след като всички части са били внимателно полирани, върху тях е маркирана основата (знак за правилното сглобяване на продукта);
 • поставят се марки за жлебовете, изрязват ги в лентата и под ламелите;
 • шипове се правят.

За да сглобите готовите части, използвайте специални фуги за дограма без използване на пирони и самонарезни винтове. Основната цел на използването на този метод е неговото качество и декоративни характеристики. Повърхностите са гладки и красиви, а ставите са невидими. Закрепващите елементи са направени както следва:

 • детайлът е маркиран с молив на границата на стеблото и жлеба;
 • дължината на стеблото е маркирана с прорез;
 • жлебът се пробива с бормашина;
 • излишното дърво се отстранява с длето;
 • подайте ръбовете на продукта.

Подобна приставка по-добре се противопоставя на механични повреди, разхлабва по-малко. Същността му се свежда до следното:

 • връзката се състои от стебло (шип) и плътен или сляп жлеб, в който свободно влиза;
 • лепилото за дърво се използва за фиксиране на частите.

Шипованите фуги, фиксирани с лепило за дърво, са здраво фиксирани поради подуването на дървото.

Взема решение за дизайна на леглото

Най-лесният начин да направите класическо креватче е рамка, четири крака, табла и матрак. Такъв модел обаче носи минимално функционално натоварване - той просто осигурява на детето място за спане. Подходящ за просторна спалня на едно дете, където вече има просторен гардероб и няма нужда от допълнително място за съхранение.

Ако детската стая не се различава по впечатляващи размери, ще бъде по-практично да допълвате конструкцията на леглото с чекмеджета или дори скрин. Това ще ви позволи да организирате по-ефективно пространството в стаята..


Бебешка кошара със скрин


Дървено двуетажно легло

Таванското легло е още по-функционално. Позволява ви да повдигнете леглото на детето до второто ниво, а отдолу да организирате гардероб, маса, рафтове за книги или спортен кът, в зависимост от нуждите на детето. Въпреки това, такъв дизайн ще изисква сериозни умения в процеса на създаване на легло. Ако тепърва започвате пътуването си в производството на мебели, по-добре е да останете на първите две възможности..

И накрая, двуетажните легла са особено популярни. Това е чудесен начин за удобно настаняване на две деца в малка детска стая. Въпреки това, както в случая с леглото-таванско помещение, не е лесно да направите двуетажно легло сами и преди да започнете работа, по-добре внимателно претеглете силите и възможностите си..

Ще разгледаме допълнителни инструкции, като използваме примера за създаване на легло с чекмеджета. Това е доста проста опция и е подходяща дори за човек с минимални умения в създаването на мебели. В същото време такова кошара е практична и функционална..


Детско легло от масивно дърво


Детско легло от дърво


Дървено бебешко легло

Изработване на креватче с кутии

За да бъдат мебелите с високо качество, е необходимо да се подберат екологични материали за производството им. Идеален е дебел шперплат или дърво. Популярни в мебелната индустрия, MDF или ПДЧ не си струва да се купуват за производството на конструкции поради лепилата, използвани при производството на материали. Химикалите могат да повлияят отрицателно на тялото на бебето, причинявайки алергии.


Оригинално легло за стилен интериор на детска стая

Съвет: Не се препоръчва да правите детско креватче с размер по-малък от 1,5 * 0,6 метра, но не трябва да го правите повече от 1,8 * 0,7 метра. Детето бързо ще порасне от малко креватче и ако го направите твърде голямо, тогава бебето няма да се чувства удобно в него.

Основата за такива мебели е направена твърда, може да бъде закупена в готов вид или вместо това можете просто да използвате лист шперплат. Размерите му трябва да се основават на размера на закупения матрак. Като основа може да се закупи решетка, но като опция може да се използва шперплат, тъй като теглото на детето не е толкова голямо.

Идеален е дебел шперплат или дърво..

Необходими материали и инструменти

По-добре е да направите легло от масивно дърво. Това е най-екологичният и безопасен материал за създаване на наистина трайни мебели. MDF от светло дърво е добре пригоден. Тежкото масивно дърво не е подходящо за детски креватчета, тъй като тези мебели трябва често да се преместват и пренареждат.


Детско легло от дърво

В допълнение към MDF заготовките ще ви трябва и дървена греда за ламели. За тази част на леглото изберете еластичен материал (например шперплат е подходящ в този случай, но ПДЧ не).

В допълнение към дърво и шперплат ще ви трябва:

 • специални ъгли, изработени от метал;
 • самонарезни винтове и други крепежни елементи с различни диаметри;
 • направляващи елементи за кутии;
 • пробивна машина;
 • електрически мозайката;
 • шлифовъчна машина;
 • шкурка;
 • хартиена лента.


Детско легло от масивно дърво


Дизайн на детско легло
Освен това на последния етап от оправянето на леглото ще ви трябва и матрак. Когато избирате, не спестявайте пари, отдайте предпочитание на висококачествен ортопедичен модел. Важен нюанс - въпреки че матракът е инсталиран последен, по-добре е да го закупите предварително и да направите чертеж на леглото вече под действителните му размери.


Схема за детско легло


Дизайн на детско легло


Детско легло с скрин

Чертежи и схеми: монтаж на леглото

Скица на рамката на двойно повдигащо легло

Скица на дървено легло с нощни шкафчета

Чертеж на легло с нощно шкафче

Започваме производството

Преди да започнете работа, решете чертеж на подходящ за вас модел легло. След това се захващайте за работа.

 1. Маркирайте всички необходими детайли на бъдещото легло на дървото. Това може да стане с обикновен молив. Когато мебелите са готови, следите от оловото могат просто да бъдат измити.
 2. Всички маркирани части се изрязват с мозайката. Правете равномерни разфасовки и следвайте пътя на инструмента. Използвайте лента, за да залепите всички изрязани ръбове.
 3. Ако таблата на леглото или отстрани подсказва някакви сложни издълбани форми, използвайте импровизирани предмети, за да ги нарисувате - чинии, очила и т.н..
 4. Изрежете метални ъгли въз основа на дължината на страните. След това пробийте дупки в тях за самонарезни винтове.
 5. Освен това ъглите са прикрепени по такъв начин, че по-късно върху тях да може да се монтира матрак. Тяхната функция е да увеличат здравината на рамката.


Детско легло от дърво


Бебешко легло под формата на кола

 • Поставете бъдещото легло настрани, така че да е по-удобно да прикрепите останалите му части.
 • Всички ъгли, декоративни елементи, крака и други повърхности се обработват внимателно с мелница, а тези части, до които няма достъп - с шкурка.
 • Ако се предполага, че е покрито с лак или други средства, по-добре е да направите това, докато леглото е разглобено.
 • Когато всички части са шлайфани, обработени и изсушени след лакиране, ние сглобяваме леглото с метална замазка - това е по-надеждно.
 • След това сглобяваме метални кутии, монтираме направляващи елементи към стените на леглото и колела към кутиите. Две големи чекмеджета се считат за универсален дизайн. Накрая монтираме матрака и покриваме мястото за спане. Вашето креватче „направи си сам“ е напълно готово - можете да поканите детето си да го опита.

 • Детско легло от дърво

  Декорация на леглото

  Когато работата приключи, се препоръчва да се даде на продукта завършен вид. Препоръчително е да го преминете с тапицерия за мебели. Преди това частите се изрязват от плата с 2-3 сантиметра повече от основните части и се блокират, за да не се ронят. Платът се закрепва с телбод за мебели, а секциите му са скрити вътре в креватчето, за да не развалят естетическия вид на конструкцията. По време на декорацията тъканта се разтяга, така че да не се появяват гънки, гънки и мехурчета.


  Бебешка кошара за най-малкия член на семейството и малка спалня

  Друг вариант за довършване би бил лакирането на рамката на креватчето, таблата, облегалките в краката. За това се препоръчва използването на бързосъхнещ лак на водна основа. По-екологичните мебели в детската стая ще бъдат оцветени. Препоръчително е предварително да шлайфате и полирате всички части с бормашина с дюза.


  Дървено легло за бебешка люлка за новородено бебе

  За декоративния външен вид на кутиите фасадите им са направени с ярки MDF или LDPS панели от синьо, розово, светложълто, люляково и други цветове..

  Варианти на декора

  Обикновено легло с чекмеджета обикновено не предполага някакви специални дизайнерски решения. Като декорация можете да изберете оригинални дръжки за чекмеджета или да направите издълбана табла. Можете също така да боядисате леглото в избрания от вас цвят, като подчертаете дизайна на останалата част от детската стая. Допуска се опцията с боядисването на таблата или краката, използването на специални декоративни стикери и други декоративни елементи.

  Можете да подчертаете класическия дизайн на детска спалня с издълбани крака или страни.

  Ако имате определени умения, стените на такова легло с чекмеджета могат да бъдат направени под формата на стени на автомобила, което води до легло пишеща машина, което е популярно днес. За момичета можете да направите място за спане под формата на карета. Много млади жени обаче харесват и варианти с коли, с изключение на това, че е по-добре цветовете да бъдат по-„женствени“.


  Детско легло от масивно дърво


  Детско легло със стенни стойки

  Издълбани парапети и летви могат да се използват за украса на двуетажно легло. По-труден вариант е да подредите двуетажно легло или легло-таван под формата на замък или крепост, къща на дърво. За да направите това, достатъчно е да изрежете фасадата от съответния тип и да я боядисате в съответствие със скицата.

  Каквото и легло да решите да създадете със собствените си ръце, не забравяйте: вие създавате мебели за дете. Подходете отговорно към задачата. Няма дреболии в създаването на мебели - безопасността на тези, които ще използват тези мебели, зависи от шлайфането на всеки ъгъл и здравината на всяка фуга. Вложете максималните си усилия, грижи и любов във вашия продукт - и такова легло ще даде на детето ви добри мечти, а вие - радост и удовлетворение от свършената работа..

  От какво са направени детските легла?

  Производителите представят гама от продукти, направени от различни материали.

  Таблица. Списък на основните материали.

  МатериалКакво да търсите?
  дървоЕкологичен материал, който не причинява алергични реакции. Има голям риск от надраскване и парченца по време на употреба. Декоративните покрития трябва да са на водна основа.
  MDF, ламинирано ПДЧНеобходимо е да се обърне внимание на съдържанието на формалдехид (класът на емисии е посочен в сертификатите), той трябва да съответства на E0 и E1.
  МеталЗдрав и издръжлив материал, но хладен на допир. Съществува риск от нараняване на бебето от бара.

  Метално креватче

  Основното изискване към материалите е безопасността за здравето на бебето, което се определя от липсата на олово и формалдехид, както и разтворители в състава на боите.

  Важно! Можете да се отървете от неприятната миризма на нови мебели, като ги държите на балкона в продължение на две седмици.

  Бебешка кошара за новородено в просторна детска спалня

  Можете значително да спестите от мебели за дете, като се въоръжите с необходимите материали, инструменти и ги направите сами.

  Детско креватче

  Можете да направите очарователна люлка, като използвате 3 дървени дъски 1 м на 0,3 м и дъска 1 м на 0,4 м, от които ще бъдат изрязани високи гърбове според шаблон. За работа трябва да подготвите мозайката, отвертката, ръчния рутер.

  • Първо, с помощта на мозайката, гърбовете се изрязват.
  • След това готовите части се маркират с молив, за да се определи къде ще бъде закрепено дъното на люлката..
  • Закрепването се извършва с 3 самонарезни винта от всяка страна.
  • След това те започват да произвеждат страничните части, които се изрязват с мозайката по произволни кръгови линии.
  • Всички краища са обработени, закръглени с ръчна фреза отгоре и отдолу. Важно е да няма остри ъгли. Всички части се шлайфат с шкурка, съединени заедно.

  Някои характеристики на дограмата

  За да направят мебелите надеждни, при производството им се използват специални връзки за дограма. За разлика от обичайните крепежни елементи за нокти или самонарезни елементи, такива крепежни елементи са по-устойчиви на разхлабване, не се "разпадат", те са добре устойчиви на механични повреди.


  Основната задача при избора на метод за свързване е декоративността, желанието да го направите красив, невидим.

  Такава връзка се състои от щора или проходен жлеб и опашка, която свободно се вписва в жлеба. Закрепете ги с лепило за дърво. Размерът на всеки жлеб и опашка се избира индивидуално, въз основа на дебелината на дървената заготовка (летви, греди, дъски).


  Когато такава връзка е направена, като се вземе предвид местоположението на дървесните влакна, неговата текстура, изглежда продуктът е направен от едно парче дърво.

  Първо маркирайте с молив границите на браздата или стеблото. След това с ножовка се прави разрез на необходимата дълбочина за стеблото, жлебът се пробива с бормашина. Излишното дърво се отстранява с помощта на длето. Ръбовете на продукта са подравнени с файлови файлове. Ако има рутер, задайте дълбочината на рязане и фрезовете необходимите части. Освен това, използвайки копирния пръстен, доставен с машината, можете лесно да направите канали с необходимия размер..

  Какво е дъска за мебели?

  Домашните легла могат да бъдат направени от различни материали, но си струва да се отбележи, че повечето от тях използват дървесина и нейните производни като суровини. Това е естествен естествен материал, с който е лесно да се работи и който напълно отговаря на всички екологични изисквания за леглата..

  Едно от дериватите на дървото е дъска за мебели, която можете да закупите в магазин и да използвате за създаване на домашно обзавеждане сами. Какво е това и по какво се различава от по-познатите ПДЧ или шперплат?

  Така че, дъска за мебели е листова материя във формата на правоъгълник или квадрат. За неговото производство се използват дървени блокове, които се рендосват и залепват по време на производството. Ширината на една лента може да варира от 1-5 см. Дебелината е 18, 28 или 40 мм. Дължината на всеки щит варира от 80 см до 3 м. Има и други вариации на размера.

  По принцип дъските за мебели в Русия се правят от иглолистни дървета, но има и дъб и бреза. Всеки от тях е подходящ за направата на домашни легла и други мебелни продукти..

  Видове дъски за мебели - бреза, ясен, бор, лиственица, дъб

  На бележка! Мебелната дъска се счита за един от най-добрите аналози на ПДЧ.

  Първите дъски за мебели се появиха доста отдавна, но технологията на тяхното производство практически не се е променила през последния век. Преди това прътите бяха просто компресирани с помощта на скоби, но сега пресоването се извършва със специални преси - това е цялата разлика. Като лепило за свързване на баровете се използват висококачествени и безопасни за хората и природата съединения. Масово производство на стоманени щитове от 70-те години на ХХ век.

  Мебелна дъска - ламарина

  Тъй като сега се появиха доста аналогови материали, дъските за мебели се използват главно само в следните случаи:

  • при необходимост спазване на високи показатели за екологична безопасност;
  • за създаване на хипоалергенни продукти;
  • за естетически цели - мебелите от дъска за мебели понякога изглеждат много красиви;
  • ако е необходимо, вземете трайни и висококачествени мебели, тъй като те ще служат по-дълго от същите мебели, изработени от MDF. И е много по-лесно да го поправите;
  • ако е необходимо да се получи евтин, но висококачествен продукт, защото щитовете са създадени от дървообработващи отпадъци.

  Мебелите от дъска за мебели са евтини

  В магазините се продава дъска за мебели, опакована в специален филм. Благодарение на нея е удобно да го транспортирате и съхранявате. Сега това е добър материал, който се използва активно при производството на различни мебели. Може да се използва и за проектиране на входни метални врати, като наслагване върху тях.

  Дъбов мебелен панел

  Цени за дъски за мебели

  Как се правят детски мебели?

  Изработването на мебели самостоятелно е сложен, вълнуващ и интересен процес едновременно. Ако разполагате с необходимото оборудване и умения, можете да направите наистина уникални продукти, а освен това те напълно отговарят на изискванията за безопасност и желания по отношение на външния вид на интериорния предмет. Но е важно да се разбере, че е възможно да се правят висококачествени и красиви детски мебели само с максимално внимание и усилия..

  Мебели от шперплат за дете

  Първата стъпка е да решите какъв интериорен предмет ще има, какви размери и параметри, цвят. След това трябва да вземете решение за материала и да изчислите колко и какво трябва да купите. Също така е важно да не забравяте за фитингите, закрепващия материал.

  Важно! Особено внимание трябва да се обърне на точността на измерванията при маркиране и рязане на дъски / листове материал. Ето защо е важно да се направи точна диаграма на продукта с всички приложени размери..

  Видове ясли по размер и размер

  Цени на шперплат

  Сглобяване на креватчето

  Сега стените са свързани заедно. За това се пробиват отвори отстрани на предния и задния панел, частите се закрепват с винтове. Преди да поставите поцинкованите винтове, уверете се, че частите на креватчето са под прав ъгъл. Ламелите се използват за рамката на леглото.

  За да определите височината, на която трябва да прикрепите рамката на леглото към страничните стени, използвайте нивелир, контролиращ нивелирането, преди да инсталирате винтовете.

  Внимание! Не на последно място, трябва да се погрижите за „малките неща“. Замажете всички нередности, след което изгладете дървената повърхност с шкурка. След това няколко слоя боя или лак се нанасят върху всички части на креватчето, за да се подобри външният му вид..

  Защо е по-добре да го направите сами?

  Детското креватче е първата крепост на бебето. Именно там той спи, радва се на живота, започва да опознава света, изучавайки всичко, което го заобикаля. Но как можете да сте сигурни, че покритието и материалите на бебешкото легло са безопасни? Само като го направите сами.

  Много е важно да се предпази незрелият организъм от вредното въздействие на външната среда..

  Умните татковци, които имат ръцете си на място, отлично знаят, че можете да бъдете сигурни в нещо, само когато то е изпробвано и направено самостоятелно. Това е основното предимство на продукта. Защо така? Нека направим малко сравнение.

  ФабрикаДомашно
  ПолзинедостатъциПолзинедостатъци
  Не губете време - отидете, купете или поръчайтеНе винаги качествен материалЗнаете ли от какво се правиПроизводството е трудоемко, отнема много време
  Няма гаранция за надеждност на конструкциятаНадежден дизайн - проверен от мен
  Покритие, не винаги, високо качествоВисококачествено покритие - избрах го сам
  Често повърхността на продукта не е завършенаПовърхността се почиства старателно - в края на краищата детето ще „пълзи“ по нея


  Ако имате определени умения, можете да направите легло със собствените си ръце..

  Изработване на детски стол

  Стъпка 1. Тази версия на стола е направена от шперплат, но по подобен начин точно същият стол може да бъде направен от масивно дърво. На първо място, върху лист шперплат трябва да нарисувате контурите на частите на стола с молив и владетел. В този модел краката на стола от едната страна ще се разминават в страни под ъгъл 15 градуса, а височината на гърба ще бъде 17 см. В горната част контурът на краката на стола ще бъде затворен - това ще образува подлакътник.

  Първо се изчертават детайлите на стола

  Стъпка 2. Всички остри ъгли, с изключение на долната част на краката, трябва да бъдат закръглени. За да направите това, можете да използвате заоблен обект с подходящ размер..

  Всички остри ъгли трябва да бъдат заоблени

  Стъпка 3. Когато формата на частите на стола е показана на шперплат, трябва да вземете мозайката и да изрежете елементите строго по линиите.

  Структурните елементи се изрязват

  Стъпка 4. На получената част от краката на стола и подлакътника за едната страна трябва да направите втората част. За да направите това, на друг лист шперплат трябва да поставите вече изрязаната част на стола и да го кръжите с молив и след това да изрежете частта.

  Шперплатът се маркира с помощта на вече изрязана част

  Стъпка 5. Освен това всички детайли трябва да бъдат внимателно шлифовани, така че да няма остри ръбове и трески.

  Стъпка 6. Също така се изисква заготовки за седалката, облегалката и така наречените прогнози, които ще помогнат да се направи столът по-здрав и да се закрепят краката му през.

  Правят се заготовки за други елементи

  Стъпка 7. В задната част и седалката трябва да направите 4 отвора за допълнително завинтване на частите.

  Стъпка 8. Сега можете да покриете дървените елементи на стола с грунд за дърво, да изсушите слоя и да шлайфате повърхността на частите.

  Повторно шлайфане на части

  Цени за популярни модели ексцентрични шлифовъчни машини

  Стъпка 9. След това трябва да покриете дървените елементи на стола с боя, първо бяла, а след това зелена. Между нанасянето на слоеве боя частите трябва да бъдат подложени на междинно шлайфане, но само след като първият слой боя е напълно изсъхнал.

  Първо, частите са покрити с бяла боя

  И след това зелено

  Стъпка 10. На краката на стола е необходимо да се маркират местата на закрепване на издатините. Маркират се и местата за производство на отвори за крепежни елементи..

  Местата за закрепване на проектори са маркирани

  Стъпка 11. Сега трябва да направите отвори за завинтване на винтове или самонарезни винтове според предварително нанесените маркировки. В краищата на издатините също се правят дупки за самонарезни винтове..

  След това се пробиват дупки

  Дупки в краищата на издатините

  Стъпка 12. След това трябва да сглобите рамката на стола, като завиете издатините към краката и подлакътниците.

  Сглобяване на рамка за стол за хранене

  Стъпка 13. Сега трябва да покриете тази рамка с лак или специално масло за дърво.

  Последваща обработка на конструкцията

  Стъпка 14. Остава да завиете седалката и облегалката. Седалката е прикрепена към ъгли и винтове и тук най-важното е да не се бърка с дължината на закопчалката, за да не се пробива през повърхностите.

  Цени на безжични бормашини

  Готово столче за хранене от дърво

  Инструкция за производство

  За да получите висококачествен и функционален продукт, ви съветваме да следвате подробно инструкциите по-долу.

  Кадър

  Рамката на креватчето се състои от гърбовете и самата основа, върху която в бъдеще ще се поставя матракът. Ширината на рамката трябва да се изчислява въз основа на размера на матрака. Рамката е направена от две напречни греди. Ние правим тези напречни пръти от обръчани дъски. Дължината на гредите се изчислява независимо, всичко зависи от възрастта, до която яслите ще се използват за момиче или момче. Обикновено стандартната дължина е 120см.

  Как да си направим скелет:

  • измерете необходимата дължина на напречните греди с рулетка и правете бележки с молив;
  • с помощта на електрически прободен трион отрязахме дъските за напречните греди с необходимата дължина, трябва да има само две от тях;
  • от ръбовете на гредите, трябва да поставите 25x50 mm лента върху лепило и самонарезни винтове;
  • тя е с 10 см по-къса на дължина, така че оставяме по 5 см на всеки край;
  • под винтовете трябва да се пробие дупка, трябва да се пробие близо до ръба, така че дървото да не се спука;
  • използвайки ъглите, свързваме рамката с таблата. Поправяме го с винтове и лепило. Поправяме го в 4 ъгъла;
  • в края на мястото на закрепване, покриваме със шпакловъчна смес за дърво.


  Местоположението на фиксиращите ленти

  Основа

  Освен това се прави основата, върху която в бъдеще ще се полагат матракът и други легла. Препоръчително е да се използва материал с добра якост, способен да издържа на големи натоварвания..

  Как да направите база:

  • от 20x20 летви, трябва да изрежете дъски, които ще служат като запълване на основата;
  • те трябва да се режат така, че да запълнят напълно цялата основа. Не си струва да спестявате, ако са малко, в бъдеще те бързо ще се разпаднат;
  • те трябва да бъдат прикрепени към рамковите ленти. Трябва да ги прикрепите с акцент;
  • стъпката на инсталиране трябва да бъде 10 см, за всяка лента трябва да се използват 2 самонарезни винта;
  • предварително трябва да се пробие отвор за монтажа на всеки саморез. Докато завинтвате самонарезния винт, капачката му трябва напълно да влезе в дървото;
  • дупките трябва да се намажат със шпакловъчна смес за дърво;
  • след като шпакловката изсъхне, всичко трябва да се шлайфа.


  Фиксиращи ленти


  Изрязване на крака


  Закрепваме напречните ленти

  Крака

  Инструкцията за процеса на изработка на детско креватче за дете не е пълна, без да се правят крачета. Краката на леглото са направени по схемата:

  • от лента 50x100 трябва да изрежете заготовки. Те трябва да са дълги под главата и по-къси в подножието;
  • трябва да попълните 4 заготовки. 4 за таблата и 4 за таблата;
  • с помощта на лепило, трябва да залепите заготовките по двойки. За да направите това, трябва да вземете една заготовка, да я прикрепите към друга и да се уверите, че те са поставени точно;
  • ние ги усукваме със самонарезни винтове;
  • при закрепване на заготовките с самонарезни винтове, главите на винтовете трябва да бъдат потопени дълбоко в дървото, така че да се държат здраво;
  • затваряме местата за закрепване с шпакловка за дърво;
  • когато всичко е сухо, повърхността на дървото трябва да бъде добре шлифована.


  Ние покриваме дъските с лепило и сгъваме по двойки

  Отвори за дюбели

  За таблата ще ви трябват дъски, които имат жлеб с ширина 25 мм. Ако е наличен рутер, тези дупки можете да изрежете и фрезовате сами или в дърводелския цех. В краищата на набраздените ленти трябва да се пробият дупки за дюбели. По време на пробиването е необходимо да се определи с особена точност тяхното разстояние от ръба - те трябва да бъдат строго на едно и също ниво на всички дъски.

  Дупките трябва да са с еднаква дълбочина, която е половината от дължината на това парче дърво. Тези отвори трябва да бъдат пробити с бормашина. И за да не се объркате, на тренировката трябва да маркирате размера на вдлъбнатината и да залепите парче лепило за боя.


  Отвори за дюбели

  Табла

  Таблата трябва да бъде направена съгласно инструкциите:

  • от дъски от кант тип, трябва да изрежете дъски със същите размери на дължината. Те са необходими за запълване на таблата и подножието;
  • жлебът за поставяне на дъските под таблата, трябва да бъде предварително запълнен с лепило;
  • вмъкваме дъските в каналите и ги фиксираме точно;
  • в крака трябва да се пробият отвори за дюбелите. По-добре е да прикрепите гърба и да маркирате точките за вмъкване с молив;
  • пробиваме дупки на маркираните места и изливаме лепило там;
  • поставяме гърба в тези дупки, това трябва да се направи плътно, за да няма пукнатини и изкривявания;
  • правейки втори гръб.

  Важен момент, когато става въпрос за залепване на части. След залепването всички елементи ще бъдат подвижни, затова е важно да настроите всичко точно на 90 градуса и да го оставите да изсъхне. В противен случай в процеса на по-нататъшно сглобяване можете просто да повредите цялата конструкция..


  Формата на таблата може да бъде всякаква


  Декоративна табла с крачета


  Готови страни на леглото