Дисплазията на тазобедрената става при деца е често срещана и при неправилно лечение може да доведе до дисфункция на долните крайници и дори увреждане. Традиционно патологията се лекува както с шини и широко повиване, така и с помощта на специални масажни процедури.

Какво е дисплазия на тазобедрената става

Дисплазия се нарича вродена неизправност на тазобедрената става, която се е появила в резултат на нейното необичайно развитие и може да причини сублуксация или разместване на главата на бедрената кост. Това състояние се нарича още вродена дислокация на тазобедрената става..

Лекарите разграничават 3 вида заболявания:

 • неправилна форма на гленоидната кухина, главата и шийката на бедрената кост, като същевременно се поддържа нормално съотношение на ставната повърхност;
 • едновременното наличие на неправилна форма и нарушение на съотношението на повърхността, когато главата на бедрената кост е изместена нагоре или разположена на ръба на ставата;
 • вродена дислокация, която се характеризира с дисоциация на повърхностите и главата на бедрената кост излиза от гленоидната кухина нагоре и встрани.

Първата и втората форма на заболяването могат да бъдат лекувани успешно само с масажни процедури с навременен достъп до лекар. Най-тежката форма на заболяването се признава като вродена дислокация, което се потвърждава от ултразвукова диагностика, рентгенова снимка.

Причини за заболяването и диагноза

Рискови фактори за появата на патология са дългосрочната токсикоза по време на бременност, високото тегло при раждане, седалищното предлежание, травмата по време на бременност и наследствената предразположеност.

Наличието на патология при кърмачета може да се определи от следните признаци:

 • ъгълът на отвличане на тазобедрената става и ъгълът на огъване на краката в коленете: при здрави бебета е съответно 160-180 ° и 90 °, при дисплазия ъгълът на огъване е по-малък;
 • Симптом на Маркс-Ортолани: той се проявява през първите 3 месеца от живота под формата на щракане, придружено от дръпване на крака, когато свитите крака на бебето бавно се разреждат;
 • различна дължина на краката поради скъсяване на едно от бедрата: определя се чрез притискане на краката към стомаха;
 • асиметрия на слабините, глутеалните и подколенните гънки.

Лекарят-ортопед от родилния дом трябва да изследва децата за вродена дисплазия. При съмнение за патология се предписва ултразвуково изследване след изписване и рентгеново изследване след 3 месеца..

Последици и усложнения

Ако през първата година от живота болестта не е била открита и лечението не е било проведено, тогава след една година има нарушение на походката и липсва развитие на седалищните мускули. Децата с вродена дисплазия започват да ходят по-късно и куцат на единия крак. Това често е причина за сколиоза. Липсата на своевременно лечение при деца може да провокира диспластична коксартроза в зряла възраст с необходимостта от замяна на болната става с изкуствена..

Лечение

Има няколко начина за излекуване на дисплазия на тазобедрената става. Консервативният метод се състои в прилагане на шина, която държи краката на детето в огънато положение в тазобедрената и колянната става. Това е дълъг и труден процес. За бебета се използва методът на широко повиване, когато обикновена пелена се сгъва в правоъгълник и се нанася върху пелена. Краката на бебето трябва да бъдат разтворени под ъгъл до 80 ° и свити в колянната и тазобедрената става. Пелената е фиксирана на раменете на бебето. При смяна на памперса, с течение на времето бебето ще започне да държи крачетата в обичайното положение..

 • плуване по корем;
 • на възраст от 3 седмици до 9 месеца - стремена на Павлик, които са пришити от мека тъкан: те се състоят от превръзка на гърдите, презрамки и ленти;
 • Възглавницата на Фрейк, която представлява пластмасови къси панталони или панталони, за да поддържа краката в правилната позиция.

Хирургическа намеса е допустима само при късно откриване на болестта, когато традиционните методи не помагат.

Заедно с някой от методите за лечение на тазобедрена дисплазия при деца, задължително се предписва курс на специални процедури за масаж, които се провеждат както в медицински център, така и у дома.

Ефективност и противопоказания за масаж

Масажът при дисплазия се предписва само от лекар-ортопед и е част от комплексното лечение на патологията. В резултат на масажния курс:

 • състоянието на тазобедрените стави е стабилизирано;
 • процесът на намаляване на ставата се подобрява;
 • състоянието на мускулната тъкан се подобрява;
 • двигателната функция е нормализирана, вкл. броят на движенията се увеличава;
 • мускулният тонус се подобрява;
 • подобрява се движението на биологични течности;
 • развитието на детето се подобрява.

Противопоказания за процедурите са:

 • епилепсия;
 • обостряне на хепатит или диатеза;
 • херния;
 • възпалени лимфни възли;
 • леко тегло;
 • нарушение на целостта на кожата;
 • наличието на вродени сърдечни заболявания;
 • заболявания на нервната система;
 • заболявания на бъбреците, черния дроб, кръвта;
 • възпаление на мускулната и костната тъкан.

Не провеждайте масажни процедури при повишени температури при деца, обща слабост, сълзливост, нарушения на храносмилателната система.

Масажна техника

При извършване на масаж при дисплазия на тазобедрените стави при новородени трябва да се вземат предвид следните правила:

 • сесията се извършва само в легнало положение;
 • за масажиране изберете твърда и равна повърхност, която е покрита с одеяло или пелена;
 • най-доброто време за сесия е сутрин и първата половина на деня;
 • трябва да мине поне час между масажа и храненето.

Курсът на терапевтичен масаж при дисплазия се различава от общия масаж:

 • Целта. Ако общият масаж се извършва за отпускане или тонизиране, тогава терапевтичните сесии са с локален фокус.
 • Рецепции. За деца под една година основният метод е поглаждането. Терапевтичният масаж при дисплазия използва по-интензивен ефект, който често е придружен от недоволството на бебето и дори плача.
 • Сложността на поведението. Първите масажни сесии трябва да бъдат поверени на лекар или масажист, който може да определи физическото състояние на бебето. Домашните сесии са възможни само след тренировка.

Сесията е разделена на 2 етапа. При първата, или подготвителна, контактна и тактилна, психологическа връзка се осъществява създаването на комфортни условия. Масажистът използва успокояващи техники на поглаждане и нежно триене. Вторият етап е локален масаж, който изисква дълбок и интензивен ефект върху засегнатата област..

Обикновено курсът се състои от 10-15 сесии, които се провеждат ежедневно. Между курсовете се поддържа почивка от 1,5-2 месеца, за да се проследи динамиката на заболяването и възстановяването. Повторният курс, техниките, интензивността и продължителността винаги се избират индивидуално.

Класическа техника

Сеансът започва с поглаждане на предната част на тялото от ръцете до краката, не забравяйте леко да се движите по корема и гърдите. Когато масажирате бедрото, можете да тренирате както цялата става, така и част от нея. Плавните и леки спиралови или праволинейни движения започват от подбедрицата и постепенно достигат до бедрото. Вътрешните бедра не трябва да се докосват, защото има лимфни възли. Поглаждането обикновено отнема 2-4 минути.

След това се пристъпва към триене на бедрата с върховете на пръстите със спирални или кръгови движения. Извършва се с малък натиск върху дълбоките мускули и сухожилия, а при въздействие върху ставата силен натиск е неприемлив.

Масажът в легнало положение започва с поглаждане и разтриване на задната част на бедрата и седалището. Освен това по засегнатата става се преминава леко изтръпване и потупване. След това ставата се захваща в едната ръка, а другата внимателно и плавно хваща коляното. Бавното въртене на бедрото започва навътре. След няколко повторения те се връщат към поглаждане. В продължение на 3-5 минути бедрото се масажира с длан или само с пръсти на дланта в спирални движения.

След това бебето се обръща по гръб и се извършва активно триене на бедрата в продължение на 10 минути. След това краката се огъват и раздалечават, правейки кръгови движения.

За изпълнение на следващата техника дланите се сгъват в лодка и техниката на сплъстяване се извършва в продължение на 1-2 минути. Упражнението се завършва с техниката "велосипед", последвано от огъване и разтягане на краката.

Бебето отново се обръща по корем и се потулва бедрото с леко разтриване. Краката са разтворени. Гърбът и кръста се масажират с поглаждане и нежно разтриване. От двете страни на гръбначния стълб има спирално месене и рязане. Областта на тазобедрената става от външната страна на бедрото се поглажда, разтрива и омесва. В края на сесията се масажират стъпалата.

Интензивен комплекс

Интензивен масаж при дисплазия се извършва от легнало положение (масаж на ставата и тазобедрената става с леко поглаждане) и на гърба. Започнете с поглаждане на областта на тазобедрената става с кръгови и спирални движения. След това с едната ръка задръжте коляното, а с другата масажирайте бедрото и ставата с 4 пръста на дланта. Приемът се извършва с нарастваща интензивност за 4-6 минути. След това кожата се разтрива с кръгови или спиралови движения с подложките на палците или показалеца. По време на тренировката е важно да се докоснат дълбоките мускулни тъкани, а продължителността на излагането е поне 10 минути.

Следващата техника е триене на кръста, задните части и гърба от двете страни на гръбначния стълб. Приемането се извършва с дланта или нейния ръб и всички движения вървят отдолу нагоре. Завършете сесията с интензивен масаж на краката.

Дисплазията на тазобедрената става при новородени може да се диагностицира през първите седмици от живота и навременното лечение избягва развитието на усложнения и се ограничава само до сеанси на масаж и набор от упражнения. Масаж е възможен и у дома след тренировка. Целта на сеансите е връщането на ставата на мястото й, повишаване на мускулния тонус и укрепване на лигаментния апарат. Продължителността на курса, както и неговата интензивност и честота, се избират само от лекуващия лекар въз основа на динамиката на развитието на заболяването, физическото състояние на бебето и формата на заболяването.

Масаж при дисплазия на тазобедрената става

Масажът при дисплазия на тазобедрените стави е включен в комплексното лечение за стабилизиране на ставата, възстановяване на пълния обхват на движение. Масажът укрепва мускулите, осигурява физическа активност и физическо развитие на детето.

Новородените бебета често се раждат с дислокация на тазобедрената става - дисплазия на тазобедрената става. Дислокацията се развива и при неправилно лечение или липса на такова в първите месеци след раждането на детето. Следователно ранната диагностика, бързото предписване на лечение, включително масаж при дисплазия на тазобедрената става, ще позволи на детето да се развива правилно анатомично и функционално..

Когато се роди бебе, всяка майка ежедневно изследва тялото му и може да забележи наличието на някакво несъответствие в тазобедрената става:

 • различни дължини на краката;
 • асиметрия на глутеалните и крачните гънки;
 • асиметрия при отвличане на крака встрани;
 • непълно отвличане на крака, свит в коляното;
 • скъсено бедро;
 • симптом на подхлъзване или щракване.

Родителите може да не забележат веднага асиметрични кожни гънки на бедрата, но само до 2-3 месеца, ако има двустранна патология. Дълбочината и формата на гънките, тяхното местоположение при наличие на вродена дислокация ще бъдат различни. За диагностика трябва да обърнете внимание на местоположението на глутеалните, подколенните и ингвиналните гънки.

При задно изместване на главата на бедрената кост спрямо ацетабулума ще се забележи скъсяване на бедрото: детето се поставя по гръб, коленете и тазобедрената става са свити. Едното коляно ще бъде разположено по-ниско със съкратен ханш.

Масаж при дисплазия на тазобедрената става

 1. Форми на дисплазия на тазобедрените стави
 2. Масажна техника за лечение на дисплазия
 3. Противопоказания за използване на масаж
 4. Масаж при дисплазия на тазобедрената става видео

Форми на дисплазия на тазобедрените стави

Дисплазията на тазобедрените стави се предлага в три форми:

Първата форма - „предварителна дислокация“ възниква с незряла нестабилна става. Навременното лечение и масаж при дисплазия ще осигурят нормалното развитие на ставата в бъдеще. При липса на лечение може да се развие сублуксация поради опъната капсула, леко изкълчване и намаляване на главата в кухината. Това се нарича положителен симптом на приплъзване..

Втората форма - сублуксация е морфологична промяна в ставата: главата на бедрената кост е изместена нагоре и встрани спрямо ацетабулума. Контактът между главата и кухината ще бъде запазен, тъй като главата няма да излезе извън лимба, а само ще го избута нагоре. Правилното лечение и масаж ще помогнат за оформяне на цялостна става. В противен случай се образува дефектна става и е възможно развитието на пълна дислокация..

Третата форма е вродена дислокация с пълно изместване на главата на бедрената кост, която е най-тежката форма на дисплазия на ставите.

Диагнозата дисплазия на тазобедрените стави се потвърждава след преглед с ултразвук, рентгенография, след което започва незабавно лечение. Родителите трябва да знаят формата на дисплазия на ставите на детето и да имат представа за анатомичното разположение на ставите, тъй като това е необходимо, за да се извърши правилно масаж самостоятелно и да се предотврати дисплазия.

Много ортопеди и свързани специалисти наричат ​​дисплазия вродена патология на ставата с нейното недоразвитие, което води до изкълчване или сублуксация на главата на бедрената кост. Други хирурзи и ортопеди използват диагнозата "дисплазия" като колективна концепция, в която включват всички аномалии, свързани с тазобедрената става: най-малкото недоразвитие на покрива на ставата без изместване и истинско разместване.

Родителите трябва да знаят и разграничават на рентгенова снимка дислокация на бедрото с пълна загуба на контакт между главата и ацетабулума. В резултат на сублуксация контактът се губи само частично. При предварителна дислокация (дисплазия) развитието на ставите на таза и ханша се нарушава без изместване на елементите, артикулиращи ставата.

Масаж при дисплазия на тазобедрената става

Масажна техника за лечение на дисплазия

Поглаждане. Детето се полага по гръб, за да изпълнява общи поглаждащи движения по предната повърхност, отпускайки ръцете, краката (бедрата, пищялите, стъпалата, ходилата), гърдите и корема. Можете да покриете цялата тазобедрена става или само предната повърхност на нея. Леките праволинейни и спирални движения са насочени от подбедрицата към бедрото. На вътрешната част на бедрата в близост до гениталиите не се прави масаж - възможно е увреждане на лимфните възли. Децата възприемат този масаж (2-3 минути) с дисплазия като игра и обич.

Тритурация. С известен акцент върху мускулите, сухожилията и връзките, които лежат дълбоко, е необходимо да се манипулират подложките на пръстите, когато се извършват кръгови и спираловидни движения. В този случай е необходимо да почувствате ставата и да не я притискате силно и с натиск..

 1. Извършвайки масаж при дисплазия от гърба, след поглаждане разтривайте задната част на бедрата, като постепенно насочвате ръцете към седалището и извършвате локален масаж върху диспластичната става с триене, прищипване, потупване, кръгови движения. След това фиксирайте тазобедрената става с една ръка.
 2. С втората ръка - внимателно и дозирано разтворете крака, лесно го хващайки за коляното, леко го натиснете и завъртете бедрото навътре.
 3. Поглаждайте отново, притискайки плътно ръцете си към кожата, без да я движите.
 4. С палеца и показалеца, с цялата длан се прави масаж с дисплазия в спирални движения, като се изключи повърхността на бедрата в близост до гениталиите, в продължение на 3-5 минути, след което те започват да се трият със същата техника, но измествайки кожата. Тази техника е особено важна за засегнатите стави с дисплазия. Върховете на пръстите трябва да проникнат дълбоко в мускулите в рамките на 10 минути.
 5. С раздалечени крака, внимателно и без резки движения, те се огъват и разпръскват встрани. Краката се извършват с кръгови движения в областта на тазобедрената става навътре.
 6. Вълна. Бедрото на бебето е покрито с длани, сгънати в лодка, сплъстени като котлета между дланите на крака за минута.
 7. Извършва се „велосипедното“ движение - със свити крака в коленете и тазобедрената става, имитиращи колоездене.
 8. Сгънете и разгънете краката заедно и на свой ред, редувайки се с леко месене (притискане) на мускулите на прасеца с четири пръста.
 9. При следващото обръщане на детето по корем отново се извършва поглаждане, превръщащо се в триене. След това редувайте краката отстрани, имитирайки пълзене.
 10. Те преминават към масаж на гърба и лумбалната област с поглаждащи и разтриващи движения. Слизайки до седалището, масажирайте за дисплазия с поглаждащи, триещи и прищипващи движения, леко потупване по върховете на пръстите и потупване.
 11. Извършват се спирални движения на месене по гръбначния стълб с фалангите на пръстите, като се изрязва „рибена кост“ от гръбначния стълб към периферията. Разтрийте лумбалната област с дланта.
 12. Поглаждайте и разтривайте областта на тазобедрената става и външните повърхности на бедрата, редувайки се с леко месене, отвличане на краката в страни („пълзене“) и „зависване“ - повдигане на детето над масата, опора под гърдите и тазовата област.
 13. Разтъркайте и омесете седалището със спирални движения. Когато извършвате масаж, е необходимо да запомните, че не можете грубо да изследвате тазобедрената става и да търсите вродена луксация. Това може да увреди зоната на растеж и да забави развитието на шийката на бедрената кост, да деформира главата (ора вара) и да доведе до ранна коксартроза. Подобрява кръвообращението с масаж на краката.

Родителите трябва да помнят, че масажът и упражненията в „изправено” или „клякащо” положение могат да се извършват само с разрешението на ортопеда, тъй като вертикалното натоварване може да влоши деформацията на тазобедрената става.

Масаж при дисплазия на тазобедрените стави при кърмачета и по-големи деца

Дори новородените бебета могат да имат заболявания на опорно-двигателния апарат. Една от най-честите патологии е вродената дислокация на тазобедрената става. Родителите често се плашат, когато чуят такава диагноза, въпреки че има малко причини за безпокойство - състоянието на ставите зависи от това колко бързо се вземат мерки. Най-често се предписва масаж при дисплазия на тазобедрените стави при деца. Но ако не започнете лечението навреме, тогава детето може да стане инвалид..

Видове масаж

Има два основни вида масаж за деца. Общо укрепващо (общоразвиващо) и терапевтично. Първият вид манипулация може да се извърши на всякакви бебета, здрави и болни. Прави се от родители или лекари.

Терапевтичен масаж при дисплазия на тазобедрените стави при новородени е необходим за укрепване на мускулно-сухожилния апарат и кости, връщане на изкълчената става в нормалното й положение.

Показания и противопоказания за масаж

Масажът е полезен не само за деца с ТРА, той помага за укрепване на мускулите, подобрява функционирането на имунната система, успокоява и подобрява настроението.

Родителите могат да научат основните техники на възстановителен масаж, но терапевтичният масаж трябва да се прави от специалист със специално образование. Той е този, който ще помогне за коригиране на изкълчването на тазобедрената става и стабилизиране на работата на тазобедрената става..

Но не винаги е възможно децата да масажират тазобедрената става с дисплазия. Понякога процедурата е противопоказана. Процедурата ще трябва да бъде прекратена, ако:

 • Остри инфекциозни заболявания;
 • Телесна температура над 37 градуса;
 • Херния;
 • Вродени сърдечни заболявания;
 • Различни кожни лезии и диатези;
 • Епилепсия;
 • Дефицит на тегло;
 • Болести на кръвта, черния дроб или бъбреците.

Основни техники за масаж при дисплазия на тазобедрената става при деца

Терапевтичният масаж при дисплазия на тазобедрените стави при кърмачета трябва да се предписва от педиатър или детски ортопед. Препоръчително е процедурата за новородено дете да се извършва от масажист с медицинско образование, специализиран в тази патология..

За да направите сами масаж на тазобедрените стави у дома, трябва да научите някои правила за процедурата:

 • По време на сесията детето трябва да бъде положено на твърда, равна повърхност; за тази цел е най-подходяща маса за повиване;
 • Повърхността трябва да бъде покрита с пелена, която абсорбира влагата, тъй като манипулациите могат да причинят процеса на уриниране;
 • Движенията трябва да са леки, да не предизвикват бебето да плаче. Ако детето е капризно и не му е позволено да прави масаж, тогава може би правите нещо нередно, трябва да се свържете с професионалист.

При професионален масаж детето може да има дискомфорт при извършване на енергично триене, което може да доведе до плач и лошо настроение. Това е абсолютно нормално.

Основните елементи на масажа:

 • Поглаждане. Изпълнявайте, когато бебето лежи по гръб, загрявайки цялото тяло от раменете до възпалените тазобедрени стави. Интензивността може да се промени по време на манипулации; най-добре е да се омесят засегнатите тазобедрени стави. Можете да погладите само предната част на бедрото или цялата става. На краката движенията са насочени отдолу нагоре, от подбедрицата до ханша;

Във вътрешната част на бедрото има много лимфни възли, така че не се препоръчва активно да се масажира тази област.

 • Тритурация. Може да се извършва и с различна степен на натиск. Най-често спиралното месене се извършва отдолу нагоре с бавно темпо. Тази процедура помага да се намери тазобедрената става, но не трябва да се натиска силно върху нея. По-добре е да правите този елемент на масаж с върха на пръстите, за да не навредите на малкия пациент;
 • Плъстенето помага за стабилизиране на бедрото, не изисква сложни манипулации. Детето трябва да е в легнало положение, да хване бедрото на бебето с две ръце и плавно да го премести от едната длан на другата. По този начин замесете и двата крака на свой ред;
 • Едно от най-често срещаните масажни упражнения е имитация на ходене. Сгъвайте и разгъвайте краката последователно, сякаш бебето ходи. Можете също така да симулирате колоездене;
 • От легнало положение масажистът леко издърпва настрани свития в коляното крак на детето. Всеки крайник трябва да се меси на свой ред;
 • Лекото потупване стимулира кръвообращението, но не трябва да носи дискомфорт на бебето;
 • Следващото движение е най-добре направено от професионалисти. Необходимо е да прихванете детето за краката в областта на коляното и да го повдигнете, като леко движите краката към главата. Този масажен елемент се прави особено внимателно, за да не се повреди гръбначният стълб на новороденото..

В допълнение към масажа на тазобедрената става с дисплазия, трябва да се обърне внимание и на гърба. Бавните и леки движения, имитиращи трион, укрепват мускулите, а движението на рибената кост - редуващо се загряване на гърба от гръбначния стълб в страни стимулира правилното развитие на бебето.

Приблизителен набор от масажни упражнения

В зависимост от състоянието на бебето, комплексът за лечение се избира индивидуално. Най-ефективно е да се извършват манипулации за деца, докато те достигнат 3-6 месеца. Най-често се състои от тези движения:

 • Обърнете новороденото по гръб, погладете и разтрийте цялото тяло на детето с бавни и нежни движения;
 • Поставете бебето на корема, разтегнете задната повърхност на краката, след което ги погладете с нежни движения;
 • Фиксирайте таза и движете краката на бебето, имитирайки пълзене;
 • Обърнете се назад и разтривайте и поглаждайте предната част на краката;
 • Свийте коленете си, леко разредете отстрани, повторете от всяка страна 10-15 пъти;
 • Омесете старателно и разтривайте краката, но без да причинявате на бебето силен дискомфорт;
 • С леки докосвания на пръстите си почукайте по цялата повърхност на краката;
 • Изпънете гърба с леки движения.
 • Можете да завършите масажа със същите леки удари по цялото тяло от крайниците до центъра, както в началото на процедурата..

Масажът при дисплазия на тазобедрената става при деца на възраст от една година няма да донесе толкова голяма полза, колкото в ранна детска възраст. Бебетата, чийто скелет се формира с патология, са изложени на риск от ранно увреждане или усложнения, които могат да бъдат елиминирани само хирургично.

Препоръки

Процедурата трябва да се извършва, когато бебето е в добро настроение и не е капризно. Общият масаж се прави най-добре вечер, защото детето е отпуснато и може да заспи по време на сесията. А медицински процедури се препоръчва да се правят сутрин..

Лекарите препоръчват извършването на масаж при дисплазия при кърмачета с курс от 10-13 процедури. Повторната терапия се провежда за 1-2 месеца, в зависимост от показанията.

Продължителността на една масажна сесия трябва да бъде не повече от 20 минути на ден, от които около 5 минути се изразходват за затопляне на мускулите.

Ако бебето трябва да носи ортопедични приспособления, тогава масажът трябва да се извършва, без да се отстраняват.

Симптомите и лечението на дисплазия при кърмачета и по-големи деца са сходни, но в по-напреднала възраст се изискват повече усилия за отстраняване на болестта.

Вродената дислокация на тазобедрената става при деца не е безобидно заболяване. Ако не се лекува, това може да има сериозни последици. Детето може да стане инвалид. Масажът на тазобедрената става при дисплазия спомага за връщането на ставата на физиологично правилно място, подобрява притока на кръв и мускулната функция, стимулира тяхното развитие и повишава имунитета.

Как да лекуваме бебешка дисплазия на тазобедрената става с масаж?

Масажът при дисплазия на тазобедрената става е важно лечение и благополучие за бебета. В крайна сметка дисплазията не е толкова рядка и родителите трябва да знаят основните методи за справяне с нея и в постоянен режим да могат да облекчават децата си от неприятни усещания и ограничения в движенията.

Ще разберем какво е дисплазия на тазобедрените стави при деца и как масажът може да помогне при лечението му.

Определение и характеристики, причини

Дисплазия на тазобедрената става е дислокация на тазобедрената става, която има вроден характер. По време на раждането ставите на таза и ханша са все още пластични, а връзките са податливи и не могат да държат главата на тазобедрената кост в ставата, образувайки дислокация или сублуксация.

Ако болестта не се лекува, тогава бебето може да се инвалидизира за кратко време и процесът ще бъде необратим. Последицата от пренебрегваното заболяване може да бъде остеохондроза на гръбначния стълб, коксартроза на тазобедрените стави и други заболявания.

Има три степени на отклонение: предлуксация, сублуксация и вродена дислокация. Преддислокацията е неформирана става. С нарастването на бебето то се развива нормално или състоянието започва да се влошава и процесът навлиза във втория етап - сублуксация. Представлява значително изместване на главата на бедрената кост.

Рисковите групи за дисплазия включват:

 • Недоносени бебета поради недоразвити стави;
 • Деца, родени в седалищно предлежание поради неправилно формиране на тазобедрените стави;
 • Кърмачета с наследствена предразположеност към заболяването;
 • Новородени, чиито майки са претърпели токсикоза или хормонален дисбаланс по време на бременност;
 • Ембриони с ограничена подвижност;
 • Бебета - момичета.

Някои доказателства сочат, че плътното повиване на бебета е провокатор. Децата с бяла кожа са по-засегнати, тежестта на заболяването сред чернокожите бебета е незначителна. Нивото на екология има сериозно въздействие. Потвърдено е, че в райони с неблагоприятен екологичен фон честотата на дисплазия е няколко пъти по-висока.

Диагностика и лечение

В случай на дисплазия, диагностиката е от решаващо значение, тъй като късното откриване на заболяването може да доведе до появата на вторични нарушения, лечението им е изключително трудно. Забавеното лечение променя походката на човека и води до увреждане.

Родител, който е далеч от медицината, трудно може да забележи и открие болестта, въпреки факта, че първите признаци вече са видими за специалист при новородено. Внимателната проверка ще помогне да се открият недостатъци.

Как да ги идентифицирам? Сгънете краката на бебето и се опитайте да ги разнесете. Ако това е трудно, време е да задействате алармата! По време на манипулацията слушайте внимателно. Наличието на щракване е допълнителен признак на заболяването.

Поставете новороденото по корем и преценете гънките в таза и около бедрата. При наличие на дисплазия на засегнатата страна гънките са разположени по различен начин или може да са в по-голям брой, отколкото на противоположната страна.

Обърнете внимание на дължината на краката. Ако единият от тях е по-кратък от другия, това е още едно доказателство за необичайно развитие на ставите..

Не пропускайте планирани прегледи от лекари. Специалистите ще могат да установят диагноза въз основа на малки косвени признаци. За обективна диагноза те използват ултразвук. Рентгеновите лъчи се използват през четвъртия месец и след това.

Основният принцип на лечението е да се осигури правилното развитие на ставите. Крайниците на детето са поставени във физиологично положение с помощта на различни механични устройства, за да се даде възможност на тазово-бедрената област да се развива нормално. Използва се специална техника за повиване, която наподобява стремена.

Масаж

Един от централните методи за лечение на тазобедрена дисплазия при деца под една година е професионалният масаж. Помага за укрепване на връзките и възстановяване на цялото необходимо количество активност.

 1. Масажът се прави в няколко курса с интервал от поне 2 месеца;
 2. Най-доброто време за процедурата е след събуждане и след хранене;
 3. Масажът може да доведе до уриниране и подготвената пелена ще бъде полезна;
 4. Вземете масажна маса, това е най-доброто място за процедурата;
 5. Не извършвайте манипулации за повече от 20 минути, от които отнема пет минути за загряване.

Техника и последователност на масажа

 • Въведение за загряване. Поставете бебето си по корем и внимателно загрейте лумбалния пояс, ръцете и седалищните мускули. Обърнете бебето, леко погладете гърдите и корема;
 • След загряване по-активно разтривайте крайниците, глутеалната зона и корема. Използвайте спирални и кръгови пътеки;
 • Извършвайте триене, най-леко прищипване и потупване по седалището и бедрата;
 • Прекарайте повредената страна с палпация с върховете на пръстите, като леко натискате;
 • Обиколете с пръст зоната на повреда;
 • С дете, легнало по гръб, дръжте единия крак на повърхността, а другия донесете за колянната става.

Основните групи масажни техники

Масажът при дисплазия на тазобедрените стави при деца включва редица типични техники. Сред тях са:

 1. Тритурация. Втриването помага да се изработят тъканите, разположени дълбоко под кожата. Интензивното триене значително увеличава местния кръвен поток, което подобрява здравето на тъканите. Процесът на работа трябва да предполага изместването и движението на кожата, а не поглаждането им. Използването на кремове и масла е нежелателно;
 2. Поглаждане на тазобедрената става. Масажирайте при дисплазия на тазобедрените стави при новородено, така че бебето само леко да усеща докосването, да гали големи участъци от тялото и да не се задържа на нито едно. Това е последвано от по-силно поглаждане, за да активирате зоните дълбоко под кожата. Редувайте удари с рейк и форцепс. Поглаждането се извършва бавно, за да се намали възбудимостта на нервната система. Подходящи са кръгови движения, противоположни по посока на двете ръце;
 3. Вибрация. Често в процеса на масаж при дисплазия на тазобедрените стави при новородени се използват тласкащи и трептящи движения. Движенията на трептенията се извършват непрекъснато за периоди до 15 секунди с увеличаване на амплитудата. След кратка пауза серията се повтаря. Работете с една или с двете ръце.

Използват се и точкови движения на подложките върху тазобедрената става.

Не забравяйте за противопоказанията за масаж при дисплазия на тазобедрената става при кърмачета. Те включват:

 • Висока телесна температура при дете;
 • Вродени сърдечни заболявания или диатеза;
 • Възпаление на мускулите или костите;
 • Болести на кръвта и бъбреците;
 • Хепатит, епилепсия;
 • Дете с поднормено тегло.

В заключение ще обсъдим някои форми на грижи за бебето, които са полезни за постигане на бързи и висококачествени резултати..

Когато бебето лежи, оставете краката да висят, за да се отпуснете и да облекчите мускулното напрежение. Елиминирайте вертикалните натоварвания. Малчуганът става рано и кляка.

Оставете детето да седне върху вас като маймуна на дърво, обвивайки краката и ръцете си около вас. Държите го зад гърба или задните части.

Когато бебето седне, краката трябва да бъдат разтворени. Осигурете правилната седалка за кола, където малкото ще се чувства удобно.

В допълнение към консервативните методи на лечение, масажът има уникална функция за дълбока обработка на тъканите и подобряване на метаболитните процеси. Научете техники за масаж и правете леки манипулации у дома, които имат положителен ефект върху ставите и мускулите. Пожелаваме ви късмет!

Масажът като метод на лечение за диагностика на дисплазия на тазобедрената става при деца под една година

Диагнозата дисплазия на тазобедрената става при дете означава, че ставата е по-ниска от раждането и не изпълнява функциите си в пълен размер. Стартиралата вродена дисплазия в по-напреднала възраст може да доведе до нарушения на походката и болка. Ето защо е важно родителите и специалистите да могат да разпознаят симптомите на патологията навреме и да започнат лечение и профилактика..

Причини и симптоми на заболяването

Има много фактори, които биха могли да провокират развитието на тази патология. Най-често те засягат тялото по време на бременността. Според статистиката дисплазията при момичетата се диагностицира по-често (около 80% от всички случаи). И двете две стави могат да бъдат засегнати наведнъж, или една..

Причините, водещи до образуването на аномалия в структурата на ставата:

 1. Генетично предразположение. Случаите на поява на патологии на тазобедрените стави в семейството увеличават риска от образуването му в потомството..
 2. Небалансирана диета на бъдещата майка, при която липсват микроелементи и витамини, които засягат растящия плод.
 3. Тесното повиване все още се използва от някои майки, въпреки че е доказано, че то провокира патология. Детето е напълно обездвижено, в резултат на което се нарушава нормалният кръвен поток, кислородът не се доставя достатъчно в тъканите. В напреднали случаи може дори да има забавяне във физическото развитие на бебето..
 4. Хормонални смущения в тялото на жената. Смята се, че повишаването на нивата на прогестерон в края на бременността може да повлияе на връзките, отслабвайки ги..
 5. Представяне на седалището - кога бебето ще се роди не с главата, а с таза.
 6. Вредни навици на майката по време на бременност, както и прием на лекарства, които са токсични за плода.
 7. Голямо тегло на плода. Преместването на костите може да настъпи при раждането.
 8. Недоносеност - лигаментният апарат и ставата на детето няма да бъдат достатъчно развити за нормалното функциониране.
Структура на ставата

По време на бременността, и особено към нейния край, хормонът релаксин започва активно да се произвежда в тялото на жената. Действа върху връзките и костите на таза, правейки ги по-пластични и меки. Това е необходимо, за да се осигури подвижността на костите по време на раждане. Но релаксинът преминава през пъпната връв и до плода, действайки по подобен начин върху неговите структури. В същото време двойно натоварване пада върху все още крехките връзки: омекотената глава на бедрената кост може лесно да падне от гленоидната кухина поради недостатъчно фиксиране.

Форми на дисплазия

Патологията има три форми на проявление:

 1. Преддислокацията се счита за най-лесното състояние. Няма стабилност на главата на бедрената кост в ставата. Формата е опасна с лесен преход към изкълчване на тазобедрената става и образуване на ставни деформации.
 2. Сублуксация - главата на костта вече се простира извън ацетабулума по време на движения в ставата, артикулацията на повърхностите е нарушена.
 3. Дислокацията е най-тежката форма, която се състои в пълно несъответствие между ацетабулума и главата на бедрената кост. С течение на времето кухината на ставата се обраства със съединителна и мастна тъкан, така че е много важно лечението да започне навреме. В противен случай това води до тежки нарушения на движението на ставите и увреждане..
Дисплазия на ставите

Преди горните форми е физиологичната незрялост на ставата на детето. Всички части на ставата са разположени при необходимост, но те са по-податливи на механични наранявания поради тяхната крехкост и пластичност. В случай на постоянно наблюдение от ортопед и правилно лечение, тази незрялост отминава сама.

Методи на лечение

Най-важното при корекцията на дисплазия е фиксирането на ставната глава в правилната позиция. По това време лигаментният апарат се укрепва, което в бъдеще ще държи главата в желаното състояние по време на различни движения.

Активно се използва широко повиване на детето, защото желаното положение на главата на костта може да се постигне, когато детето лежи като жаба: краката са свити в тазобедрената и колянната става, разделени в различни посоки. Дори памперсите, които са с няколко размера по-големи, осигуряват свободно разширяване на краката на бебето, което е отлична превенция за образуването на дисплазия.

Стремената на Павлик все още са популярни. Те са ортопедична конструкция, която фиксира главата на бедрената кост на правилното място. Това позволява ставата и нейните връзки да бъдат укрепени. В същото време детето е в състояние да изпълнява движения, следователно ставата се развива активно, мускулният тонус се поддържа, кръвообращението не страда.

Провеждат се физиотерапия, калолечение, електрофореза. Схемата на лечение се избира от лекаря за всяко бебе поотделно.

При неефективен резултат от лечението с помощта на предишни методи, както и в случай на късна диагноза, се използват хирургични методи за коригиране на дисплазия. По време на операцията ставните повърхности са правилно подравнени и фиксирани.

В случай на диагностициране на патология на ранен етап, физиотерапията може да се използва в комбинация с гимнастика. Това са доста ефективни мерки, обикновено в няколко курса можете да постигнете възстановяване..

Важно! Не упражнявайте в изправено положение, ако бебето не може да ходи. Това може само да влоши хода на дисплазия..

Правила, които трябва да се спазват при извършване на упражнения:

 • практикувайте на твърда повърхност, след като сложите пелена върху нея;
 • да не провежда класове през периода на заболяването на детето;
 • трябва да започнете урока само когато детето е пълно и не иска да спи;
 • правете почивки, в случай че детето е уморено или нещастно.

Масаж

Масажът при дисплазия на тазобедрените стави при деца под една година също е ефективен метод за корекция, особено в ранен стадий. Сесията трябва да се провежда на твърда повърхност; за това ще е подходяща обикновена маса. Масажът се извършва веднъж дневно, избира се удобно време за детето, което не трябва да съвпада с хранене или сън. Курсът е индивидуален по продължителност, броят на сесиите е средно от 10 до 15. Между курсовете трябва да правите почивки от около месец, тъй като при кърмачета масажът е натоварване на тялото.

Основни техники за масаж

Важно е да се отбележи, че новородените бебета имат свои собствени характеристики, които трябва да се вземат предвид при извършване на масаж. Общото време за масаж, продължителността на някои отделни масажни блокове, продължителността на курса и силата на въздействие върху кожата ще се различават при децата. По време на терапевтичен масаж натискът върху кожата ще бъде по-интензивен, отколкото при обикновения бебешки масаж. Това може да не се хареса на детето, но е необходима мярка за постигане на желания ефект..

Стави поглаждане

Това е първата стъпка в масажа. Детето трябва да се положи с гръб върху твърда повърхност и след това да се извършат няколко поглаждащи действия по цялата предната част на тялото. Когато масажирате ставата директно, можете да я хванете напълно или да се ограничите до предната повърхност. Движенията се извършват по спирала или по права линия в посока от подбедрицата на детето към бедрото. Избягвайте да докосвате вътрешната част на бедрото, особено в областта на гениталиите: това може да бъде неприятно за детето, а също така е възможно да се увредят ингвиналните лимфни възли.

Тритурация

Преминавайки към този етап от масажа, движенията се правят в кръг и стават по-интензивни, увеличава се натискът върху кожата и мускулите. Но в същото време се запазва плавността на движенията: няма нужда рязко да дърпате ръцете назад и ненужно да натискате тялото на детето. При триене кожата трябва да се движи, това е, което ги отличава от поглаждане. Приемът се извършва отгоре надолу, а след това вниманието се концентрира върху тазобедрените стави..

Вибрация

Последният момент от масажа. Извършват се трептящи движения на ръцете, които предизвикват разклащане на околните тъкани. Това има положителен ефект върху клетъчните рецептори. По този начин се засилва кръвообращението, което подобрява храненето на лигаментния апарат и мускулите на ставата. Движенията трябва да се извършват с нарастваща сила (не повече от 15 секунди) и след това се прави пауза (около 5 секунди) за почивка. За новородените това време е намалено.

Каква е разликата между масаж при дисплазия и конвенционален масаж

Има няколко разлики в провеждането на общ масаж за дете и курс, насочен към коригиране на дисплазия:

 1. Всеки може да прави редовен масаж на детето си: мама, татко, баба и т.н. Но при дисплазия масажът придобива терапевтичен характер, тук вече се нуждаете от професионални умения на масажист.
 2. Терапевтичният масаж в този случай е насочен към определена област, докато обичайният масаж се простира върху цялото тяло.
 3. При общия масаж при кърмачета се използват главно удари. При терапевтичен масаж ефектът върху кожата е по-силен, което е необходимо за постигане на желания ефект.

Противопоказания

Има няколко състояния при дете, при откриването на които масажирането е противопоказано. Те включват:

 • всички инфекциозни заболявания в острата фаза;
 • херниални издатини, които не могат да бъдат поправени;
 • треска;
 • рани и други кожни лезии в местата на масаж;
 • сърдечни дефекти.
Кърмачета и болести

Възстановителен период

Етапът на рехабилитация зависи до голяма степен от формата на патологията. В първите два етапа може да се постигне пълно възстановяване чрез комбиниране на различни методи за коригиране на дисплазия. Ако е необходимо хирургическият етап да се свърже с късна форма, периодът на възстановяване ще отнеме много повече време. Това се дължи не толкова на дисплазия, колкото на хирургическа интервенция. Класовете в следоперативния период се провеждат внимателно и само под наблюдението на лекар.

заключения

Лечението на такава патология като дисплазия на тазобедрените стави отнема много време. Това се дължи на факта, че връзките не могат да фиксират ставната глава в ацетабулума за кратък период от време. Но трябва да се отбележи, че с ранното откриване на дисплазия може да се постигне пълно излекуване. Колкото по-рано се открие патологията, толкова повече шансове има за правилно развитие на тазобедрената става и избягване на инвалидност..

Упражняваща терапия и масаж при дисплазия на тазобедрените стави - ефективни методи за рехабилитация

Масажът и терапевтичните упражнения са основните методи за рехабилитация при дисплазия на тазобедрената става. В зависимост от сложността на случая, те може да са достатъчни за възстановяване или ще станат надеждни помощници за по-сериозни коригиращи процедури. Във всеки случай не можете без тях.

Масаж и упражнения за дете в курсове от 10-15 процедури трябва да се правят от специалисти - професионални масажисти. Но родителите също ще могат да овладеят техниките на гимнастика и лек масаж, тъй като такива процедури трябва да се извършват 2-3 пъти на ден. Леки сутрешни упражнения с елементи на масаж, упражняваща терапия след следобедна дрямка и масаж във вечерния ритуал за лягане - такъв тежък режим ще трябва да се спазва от родителите, които искат да помогнат на детето да се възстанови.

Комплекс от масажни и терапевтични упражнения при дисплазия на тазобедрената става

от А. А. Потапчук, С. В. Матвеев, 2010)

1. Масаж на ръце чрез поглаждане (4-6 движения), триене, месене, периодична вибрация 2-3 кръга движения, 1-2 начина.

2. Упражнения за ръцете: последователно повдигане на ръцете нагоре, кръстосване на гърдите и размножаване 6-8 пъти.

3. Масажирайте предната повърхност на гърдите всички техники за 2-3 кръга движения, 1-2 начина (поглаждане 4-6 кръга).

4. Кръгови движения на ръцете 4-6 пъти.

5. Масаж на корема чрез кръгово поглаждане по правите и наклонени мускули 4-6 движения, триене, месене 2-3 кръга движения 1-2 начина.

6. Вдигане на прави крака, завъртане на таза с прави крака 4-6 пъти всеки.

7. Стимулиране на завои встрани 3-4 пъти във всяка посока.

8. Масаж на гърба, всички техники 3-5 минути.

9. Масаж на лумбосакралната област, трофични (ускоряващи притока на кръв) техники 3-4 минути.

10. Масаж на глутеалната област (акцент от страната на лезията), трофични техники 3-4 минути.

11. Масаж на задната външна повърхност на бедрото (от здравата страна, след това от страната на лезията), трофични техники 3-4 минути на област.

12. Масаж на областта на тазобедрената става (здрава, след това от страната на лезията), трофични техники 2-3 минути на ставата.

13. Коригиращи упражнения: флексия и отвличане на крака от здравата страна, от засегнатия, два крака заедно. Темпото на изпълнение е бавно, до 80 пъти всяко упражнение.

14. Упражнявайте „Задържане“ на стомаха 3-4 пъти за 2-3 секунди.

15. И. п. легнал по гръб. Масаж на пред-външната повърхност на бедрото (от здравата страна, след това от страната на лезията) трофични техники до 3-4 минути на площ.

16. Ако е посочено, непрекъснати вибрации в областта на вътрешната част на бедрото (на средното ниво, в проекцията на проводящите мускули) общо за 1-2 минути; натискане в комбинация с непрекъсната вибрация в проекцията на тазобедрената става 1 минута за общо една става.

17. Коригиращи упражнения: отвличане на свития крак, завъртане на свития крак нагоре навън, флексия, отвличане и удължаване на крака. Бавно темпо, 6-10 повторения с всеки крак.

18. При необходимост се изпълняват трофични упражнения: натиск върху коленните стави на свитите крака, завъртане на свитите крака навътре (изпълнете за здрав крак, за засегнат крак, за двама заедно). Бавно темпо, 6-8 движения.

19. Масаж на подметките, трофични техники в комбинация с периодични вибрации за по 2-3 минути.

20. Упражнения "Спъване". И. п. - отдолу, с крака до ръба на масата. Те прихващат пищялите на детето с длани, огъват краката му в тазобедрената и колянната става, а след това спускат краката последователно на краката, „Плъзгащи се стъпки“ - 6-8 пъти последователно.

21. Ако е необходимо, повторете коригиращите упражнения.

22. Финален поглаждащ масаж на корема до 30 секунди.

Приблизителното време за процедурата е 30-35 минути. Курс 15-20 сесии, всеки ден (5 процедури седмично, събота, неделя - почивка).

Масаж при дисплазия на тазобедрените стави: лечение и профилактика

Дисплазия на тазобедрената става при деца и новородени е вродена дислокация на тазобедрената става, придружена от проблеми с развитието на тазобедрената кост, както и връзково-мускулния апарат в тази област. Патологията се характеризира с прогресивен ход и с развитието си води до разрушаване на костните и хрущялните тъкани.
Помислете как масажът и упражненията помагат при дисплазия на тазобедрените стави.

Масаж

Масажът при дисплазия на тазобедрената става при новородени деца е не само част от комплексната терапия, но заедно с упражненията е задължителен компонент от нея. Насочен към стабилизиране на състоянието на ставата, връщане на мястото му, укрепване на опорно-двигателния апарат и премахване на ограниченото движение, допринася за хармоничното развитие на бебето и укрепва здравето му.

Подготовка и честота на масажа при дисплазия на тазобедрените стави

На първо място, трябва да се отбележи, че масажът на патологията на тазобедрените стави при кърмачета се предписва изключително от лекар и се извършва от масажист, специализиран в тази патология..

Бебето (желателно е да е в приповдигнато настроение, да не иска да яде и да спи) в този случай е поставено на гладка, твърда повърхност, например на маса за повиване.

Под бебето се поставя абсорбираща пелена, необходима в случай на уриниране.

Процедурата се извършва веднъж на ден, а терапевтичният курс включва от 10 до 15 сесии (за постигане на стабилен резултат, като правило, са достатъчни 2-3 курса, проведени с почивка от месец и половина).

Какво да правя?

По правило масажът при дисплазия на тазобедрената става при деца се извършва, както следва.

Отначало масажистът прави всичко, за да може бебето да се отпусне. Като правило това се постига чрез леко поглаждане на тялото и крайниците. След това малкият пациент се обръща по корем и краката се развиват..

Освен това, масажната техника за дисплазия на тазобедрената става при кърмачета ще бъде следната.

Първо, специалистът ще погали краката на бебето, след което ще разтрие по такъв начин, че вътрешният мускулен слой да участва в процеса. В края на тези действия масажистът ще вземе краката на бебето в ръцете си, ще се огъне и ще го разнесе в страни. В същото време тазът ще остане неподвижен.

След това бебето ще бъде изложено на корема и лекарят ще започне да работи по гърба, да гали, трие, потупва и прищипва кожата. След приключване на тези действия масажистът ще започне да работи директно със ставата, като я поглажда и разтрива с ротационни, спирални движения (упражнението се изпълнява в продължение на 3 минути, след което триенето и поглаждането продължава).

На следващия етап лекарят ще обърне детето по гръб, ще поглади и потърка краката, а след това внимателно ще ги огъне под ъгъл от 90 градуса в коленете и ще ги разнесе настрани няколко пъти и ще ги върне обратно.

За да отпусне бедрените мускули, лекарят може да извърши бебешки масаж при дисплазия на тазобедрената става, който включва следните стъпки:

Можете да изучите как дисплазията на тазобедрената става при новородени се лекува с масаж във видеото.

Терапевтична гимнастика при дисплазия при деца

Терапията с упражнения включва прости и много ефективни упражнения, изпълнявани през деня (като правило се извършват 3-4 сесии на ден). Нека разгледаме основните.

На корема

Бебето е изложено на корема и пристъпва към следните упражнения:

Противопоказания

Противопоказания за процедурите са:

На гърба

Бебето получава полу-лото поза.

За тази цел левият крак на бебето се поставя отдясно. След това преминете към следните упражнения:

Да правиш или не?

Предвид факта, че процедурите значително ускоряват лечебния процес, несъмнено си струва да ги използвате. Те обаче трябва да се извършват под строгото наблюдение на лекар - само в този случай ще бъде възможно да се надяваме на положителен резултат..

Можете да изучите упражняваща терапия и масаж при дисплазия на тазобедрените стави във видеото.