от 10 декември 2012 г. N 780

Поръчка
използване на диспансерни книги

1. Диспансерната книга се състои от корица и 2 части: медицинска (стр. 1 - 18, 31 - 48) и информация (стр. 19 - 30).

2. Диспансерна книжка се издава на бременни жени при записване за бременност от акушер-гинеколог на антенаталната клиника (акушерско-гинекологичен кабинет) безплатно.

3. Диспансерната книга е в ръцете на бременна жена. С нея пациентът постъпва на стационарно лечение и в акушерска болница за раждане.

4. Мониторинговият номер на бременна жена се дублира на предната корица, страница 1 отдолу и на страница 31 от „Въпросник за удовлетвореността на бременните жени от медицински грижи“ на диспансерната книга.

5. Регистрацията на протоколите за скринингов ехографски преглед по време на бременност в Диспансерната книга (стр. 43 - 48), одобрена със заповед на здравното управление на Костромския регион от 28 февруари 2012 г. N 218, се извършва от лекаря по ултразвукова диагностика на лечебното заведение в Костромския регион.

6. Използването на неодобрени ултразвукови скринингови протоколи по време на бременност не е разрешено..

7. Тестът за фетални движения "Брой до 10" (стр. 37 - 42), след указанията, дадени от акушер-гинеколога, наблюдаващ бременната жена, се попълва от самата пациентка от 28 до 41 седмица от бременността всеки ден и се проверява от акушер-гинеколога при всяко посещение до антенаталната клиника (акушерско-гинекологичен кабинет).

8. Въпросникът за удовлетвореността на бременните жени от медицински грижи (стр. 31 - 32) се попълва от самата бременна жена, не по-рано от 36 седмици от бременността.

9. При изписване от акушерската болница, следродилната жена получава „Разменна карта“ (формуляр N 113u) 9 стр. 33 - 34) в предродилната клиника (акушерско-гинекологичен кабинет) и детската клиника (консултация) (стр. 35 - 36). Информационната част (стр. 19 - 30) се отделя от диспансерната книга и се дава на раждащата жена на ръце.

10. Медицинската част на диспансерната книга (стр. 1 - 18, 31 - 48) остава в историята на раждането (медицинска карта на стационарен пациент в случай на прекъсване на бременността до 21 седмици и 6 дни).

11. Въпросникът за удовлетвореността на бременната жена от медицинска помощ от акушерска болница, където пациентът е доставен ежемесечно, до 5-то число на месеца, следващ отчетния период, се изпраща в запечатана форма с придружително писмо до отдела за развитие на медицинското обслужване на деца и акушерската служба на Министерството на здравеопазването на Костромския регион по : 156029, Кострома, ул. Свердлова, 129, офис 11.

Отворете текущата версия на документа точно сега или получете пълен достъп до системата GARANT за 3 дни безплатно!

Ако сте потребител на интернет версията на системата GARANT, можете да отворите този документ още сега или да заявите с помощта на горещата линия в системата.

Бременна обменна карта през 2019 г.: какво включва при издаване

Бременна обменна карта през 2019: какво включва при издаване

Разменната карта е временен документ, който се издава на жена по време на бременност. По своята важност този документ практически не отстъпва на паспорта. Картата за обмен е проектирана така, че да има под ръка цялата информация за преминатите прегледи, взетите тестове, посещения при лекари и т.н..

Външен вид на обменната карта

Документът има редовни размери и стандартизиран външен вид - това е малка черно-бяла брошура, която има мека корица. В регионите външният му вид може да варира. Например, понякога тематични реклами се публикуват на обменни карти..

Брошурата включва различни диаграми и таблици, които се попълват от лекарите. Първите листове съдържат информация за бъдещата майка, нейната анамнеза и друга информация. В самия край на брошурата можете да намерите информация за раждането на дете. Тези указания са много полезни.

Издаване на обменна карта за бременна жена

Условията за издаване на картата не са посочени никъде и следователно могат да се различават в зависимост от регионите и институциите. В повечето консултации той се издава почти веднага след регистрацията. До 30-та седмица всяка бременна жена вече трябва да има обменна карта.

Картата за обмен съдържа информация като:

 • Паспортни данни.
 • Тегло на бременната.
 • Краен срок (приблизително).
 • Гестационна възраст.
 • Информация за минали бременности или аборти.
 • Анамнеза.

Вторият блок на обменната карта съдържа резултатите от теста, които бъдещата майка ще трябва да вземе. Това трябва да включва кръвни тестове, тестове на урина, ултразвукови изображения, данни за тези изображения, както и всички данни, получени по време на рутинни изследвания.

Третият блок на обменната карта съдържа данни, специално посветени на доставката. Персоналът на родилния дом въвежда своите данни в тази част на картата. Процесът на раждане ще бъде описан подробно тук, ще бъде даден резултатът на детето по Apgar, информация за неговите реакции, физически показатели и т.н..

По време на изписването от болницата майката получава и карта за откъсване, която съдържа данни за раждането. Този талон трябва да бъде представен на Вашия лекар в клиниката.

Как се използва обменната карта

Жената трябва да се погрижи за безопасността на обменната карта от момента на нейното получаване. В някои клиники такива карти се пазят до около 30-та седмица от бременността, за да се избегне загуба или повреда..

В повечето клиники такива карти се издават на бременни жени веднага. Важно е да поддържате външния вид на картата, като я държите в твърда корица.

От 30 седмица всички жени трябва да имат обменна карта при себе си. Това ще ви помогне да получите квалифицирана медицинска помощ, която отчита всички аспекти на здравето на майката и нейния плод..

Бременната карта може да се използва като медицинско свидетелство за достъп до различни спортни дейности - например за посещение на басейна.

Някои майки изобщо не планират да се регистрират. В този случай получаването на обменна карта е възможно до 30 седмици. За да получите обменна карта, ще трябва да преминете всички тестове и да се подложите на медицински преглед.

Попълване на обменна карта

Този документ ще бъде попълнен от лекарите, при които сте регистрирани. Първият билет се попълва от личния ви лекар, отговарящ за бременността ви. Той посочва всички физиологични особености, усложнения, аспекти на хода на бременността. Тази част от картата също така посочва данни, свързани с анализи, ултразвук или CTG. Предоставената информация ще помогне на лекарите да определят дали трябва да бъдете поставени на съхранение или не..

Вторият талон на обменната карта се попълва вече в болницата. Информацията се въвежда в картата още преди изписването, когато здравето на майката и нейното бебе е в ред. Картата ще посочи как е протичал процесът на раждане, дали е имало усложнения в следродилния период. Ако една жена се нуждае от медицинска помощ след раждането, тази информация също ще бъде отразена в обменната карта. Тогава тази карта ще трябва да бъде върната в предродилната клиника на лекаря, при когото сте били регистрирани.

Третият талон съдържа информация за детето. Всички данни са посочени от педиатър в педиатричното отделение. Картата ще включва височината, теглото на детето, оценката му по скалата на Apgar и т.н..

Копиране или оригинален документ

Наскоро майките започнаха да раздават не самата обменна карта, а нейното копие. Това ви позволява да запазите картата в оригиналния й вид и да я предпазите от загуба. Ако сте загубили картата си, не се притеснявайте. Лекарят просто ще го направи отново и ще въведе цялата информация от паметта или ще вземе част от данните от вашата медицинска карта.

Най-добре е винаги да държите обменната си карта при себе си. Дори когато просто отидете на разходка или магазин за хранителни стоки, картичката трябва да е с вас. Картата ви помага да ви насочи към правилния родилен дом, ако трябва да се обадите на линейка по време на раждането. В противен случай линейка ще ви отведе до най-близкия родилен дом.

Как изглежда обменната карта за бременна жена: снимка, проба. Кога се издава и по какво се различава от диспансерната книга?

Ако сте в щастливо очакване на първото си дете, тогава вероятно вече сте чували, но все още не сте виждали как изглежда бременната обменна карта. Какъв е този документ? Каква информация съдържа? И как този „лист хартия“ може да допринесе за успешно раждане?

Защо бременната жена трябва да кандидатства за обменна карта??

Защо жената, която носи дете, се нуждае от специален документ, който трябва да носи със себе си след 30 седмици? Той съдържа много ценна информация за нейното здраве и бременност. Това помага на лекаря да контролира всички промени, които настъпват на различни етапи от бременността, да предписва лекарства, да прави изводи за необходимостта от стационарно лечение.

Въз основа на данните, записани в картата, ще бъде направена прогноза относно възможни проблеми по време на доставката. Всичко това ще помогне на акушер-гинеколозите да изберат правилната стратегия за раждане. След раждането на детето диаграмата също така отбелязва как протича възстановяването на жената в следродилния период.

След изписването от болницата картата се прехвърля в детската клиника, където детето ще бъде допълнително обслужвано. Тоест, обменната карта е ценен документ, който съдържа всички данни за хода и попълването на „интересна позиция“.

Как изглежда този документ и кога е издаден??

Това име има специална форма. Той има стандартен формуляр, така че всички бременни жени във всички предродилни клиники получават един и същ документ. Той се включва при първото посещение на лекар, когато жена идва да се регистрира. Специалисти от различни лечебни заведения отбелязват в този документ: предродилна клиника (частна акушерска клиника), родилно заведение. Тази форма се използва и от лекари, които съветват бременната жена..

Съгласно заповед № 50 от 10 февруари 2003 г. лекарят трябва да издаде карта на бременна жена не по-рано от 22-24 седмици. Всъщност може да се даде веднага. Ако картата е в ръцете на пациента, тогава при всяко посещение на лекар тя трябва да се носи със себе си. След 24 седмици (когато ще бъде извършена диагностика за вродени малформации и изкуственото прекъсване на бременността ще стане невъзможно), но не по-късно от 30 седмици, жената ще получи картата. С него трябва да се работи внимателно; по-добре го поставете във водоустойчива папка или файл.

Лекарят ще въведе информация в този документ до края на бременността, ще постави резултатите от ултразвук. Картата винаги трябва да се носи със себе си, заедно с документи, които потвърждават самоличността на жената, тъй като раждането може да започне по всяко време..

За тези, които се интересуват от това как изглежда обменната карта на бременна жена, снимка на такъв формуляр ще помогне да се създаде пълна картина за нея. Накратко може да бъде описано по следния начин: външно изглежда като черно-бяла брошура, има меки корици, върху които понякога се отпечатват реклами за бременност и раждане.

Този формуляр съдържа колони, където се въвеждат лични данни, както и таблици и графики. В края на картата са написани препоръки за бъдещи родители (как да се държат по време на бременност и по време на раждане, как да се справят с новородено).

Бременност с един поглед: какви раздели включва обменната карта?

Прочетете също:

Каква информация съдържа картата за обмен на бременни? Примерната стандартна бланка включва такива раздели.

Данни за паспорт на бременна жена:

 • ПЪЛНО ИМЕ;
 • възраст;
 • домашен адрес.

Анамнеза:

 • от какви заболявания е страдала преди бременността - общи и гинекологични;
 • дали е имало хирургични операции;
 • информация за предишни бременности (кога са били, колко; как са преминали - усложнения, раждане, следродилен период);
 • информация за това дали е имало аборти (кога и за колко време);
 • дали е настъпило преждевременно раждане.

Настоящи данни за бременността:

 • кога беше последната менструация;
 • приблизителна гестационна възраст (при регистрация);
 • когато една жена за първи път усети движението на плода;
 • характеристики по време на бременност.

Антропометрични данни за бременна жена:

 • височина;
 • теглото;
 • размер на таза.

Данни за развитието на плода:

 • позиция;
 • презентация;
 • естеството и честотата на сърдечните удари.

Лабораторни и други изследвания - резултати от всички изследвания на кръв, урина и изпражнения

Rh фактор

Очаквана дата на падежа

Картата включва и информация за заболявания, които могат да бъдат наследствени (включително чрез бащата на детето) или по някакъв начин да повлияят на здравето на нероденото бебе.

Един от важните блокове на обменната карта е информацията за това кога е издадено удостоверението за неработоспособност за пренатален отпуск.

Кой попълва документа и в каква последователност?

Само медицинските работници имат право да въвеждат каквито и да е данни в картата на бременна жена. Всички полета трябва да бъдат попълнени. Не е разрешено изтриването на информация. Допълнителна информация, публикувана на страниците или на корицата на картата от спонсори, които отпечатват бланката, е само за справка..

Гинеколог, който има бременна жена, по време на първоначалния преглед и регистрация, лично въвежда информацията в първата част на картата (за паспортни данни и минали заболявания). При следващи посещения той записва подробно всички оплаквания, данни от претеглянето и резултатите от теста, както и всички предписани лекарства.

Ако бременна жена е поставена в "патология", тогава тя взема картата със себе си. Лекарите в болницата се запознават със съдържанието му и правят бележки за това какви лекарства са предписани, процедури и изследвания са извършени на жената в отделението.

Ако бременна жена бъде приета в болница с контракции и тя няма обменна карта, тя ще бъде поставена в наблюдателния отдел, тъй като ще се счита, че не е прегледана и няма данни за себе си. Там се настаняват и жени с признаци на инфекциозна инфекция (дори ако имат обменна карта).

Разделът, който съдържа информация за раждането и родилката, се попълва в болницата. Новородената майка ще получи тази част от картата в ръцете си за прехвърляне в нейната предродилна клиника. Гинекологът на това лечебно заведение ще остави бележки в документа за ранния следродилен период и благосъстоянието на новосформираната майка.

Разделът, посветен на новороденото, ще бъде попълнен от неонатолога на родилния дом, който направи първия преглед на бебето след раждането. Попълнената част ще бъде дадена на майката, когато тя бъде изписана у дома, за да може тя да я даде на педиатър.

Разменна карта и диспансерна книга на бременна жена - какви са разликите?

Разменната карта при някои консултации се нарича по друг начин - „диспансерна книжка“, „паспорт на майка“, „паспорт на майка“. По същество това е един и същ документ, който е съставен в съответствие с един стандарт. Ако има разлики между тях, тогава в по-голямата си част външни: дизайн, цвят, размер.

Както картата, така и диспансерната книга ще бъдат приети в родилния дом, тъй като те съдържат една и съща информация, а за лекарите няма значение как изглежда картата на бременна жена отвън.

Прочетете също:

Може да възникне въпросът: защо точно „обмен“ - за какво да го сменя? Този документ, разбира се, не е необходим за бременна жена, а за лекари. Чрез картата гинекологът, който е наблюдавал бременната жена, ще обмени с акушер-гинеколога цялата необходима информация за жената, която е била доведена да роди. Ако не искате да се регистрирате и да получите обменна карта, тогава помислете дали искате да раждате в инфекциозното отделение? Отговорът ви едва ли ще бъде положителен..

Прочетете други интересни рубрики

Диспансерна книга на бременна жена

Нека ви напомня, че този шедьовър е написан и одобрен от Министерството на здравеопазването на Руската федерация.
Ето някои откъси:
"Ако е възможно, въздържайте се от полов акт. През последните два месеца от бременността половият акт със сигурност е неприемлив."
„трябва да спите в отделно легло, да сложите мушама отгоре на чаршафа и върху него - спално бельо от мека изгладена тъкан, което трябва да се сменя всеки ден“
(това е нова майка, която трябва да спи така)
"Здравата жена може да не се ограничава да пие. Пийте мляко, а не силен сладък чай, кафе и плодови сокове."
(за кърмене)
"бременността по време на хранене не е желателна"
(на когото не е желателно, чудя се)
"скъпи другарю"
(обръщение към младия баща)
"Едно дете трябва да има отделно легло! Спането с възрастни е вредно и опасно за него."
(о как.)
"Трябва да храните бебето през 3 часа 7 пъти на ден. През нощта (от 12 до 6 часа) не трябва да го храните: Бебето и майката трябва да спят спокойно по това време; умората поради безсънни нощи може да доведе до намаляване на броя на мляко.
(Това просто уби. Как можете да отпечатате тези глупости?!)

Как ви харесват такива полезни препоръки, дами?
Наистина искам да погледна в очите на човек, който от година на година одобрява тази Bredyatina за публикуване.

Диспансерна книга на бременна жена какво да напиша. Когато се предаде обменната карта на бременна жена

Разменната карта за бременна жена е документ на всяка бъдеща майка. Издава се в антенаталната клиника. Той съдържа информация за протичащата бременност, с помощта на която лекарят дава обективна оценка на здравословното състояние на родилката и избира подходящите тактики на акушерството.

Картата за обмен се състои от три части, които се попълват от гинеколог след консултация, лекар, който е родил бебе, и неонатолог за детска поликлиника. Този документ не може да замени обикновена медицинска карта, но с негова помощ жената може да разбере от лекаря информацията, която я интересува, за хода на бременността си..

Разменната карта за бременна жена е формуляр, който започва да се попълва от момента, в който жената е регистрирана за бременност. Но една жена ще получи този документ в ръцете си само до 28 седмици, за да го представи в болницата.

Разменна карта се издава на бременна жена след преминаване на всички лабораторни и диагностични прегледи, които потвърждават или отричат ​​наличието на вродени дефекти в развиващия се плод и усложнения при бъдещата майка.

Документът посочва паспортните данни на жената, датата на последната менструация, анамнеза за инфекциозни заболявания, хронични патологии, резус фактор, кръвна група, информация за предишни бременности и раждания, броя на абортите, особеностите на протичането на тази бременност.

Бременната обменна карта прилича на черно-бяла брошура със стандартни размери и официален вид. В различни региони се издава обменна карта за бременни жени в зависимост от установените правила: някои жени я получават в ръцете си веднага след регистрацията, други само след достигане на 28 седмици от бременността.

Единственото правило, което се прилага във всички случаи с обменна карта, е срокът за издаването й: не по-късно от 30 седмици. Когато кандидатствате за родилно заведение, тази карта ще бъде поискана преди всичко и ако не е под ръка, жената ще бъде решена да роди инфекциозното отделение.

По време на бременността лекарят вписва резултатите от изследването в обменната карта и диспансерната книга на бременната жена. Няколко пъти по време на бременност жена преминава лабораторни изследвания на кръв и урина, цитонамазка от влагалището.

Също така, лекарят систематично изследва обема на корема, увеличаване на матката, сърдечен ритъм на плода, теглото на жената и наличието на оток в нея. Картата записва данните от електрокардиография, планирани ултразвукови изследвания и кардиотокография на плода през третия триместър на бременността.

Освен това жената трябва да бъде прегледана от следните специалисти: офталмолог, терапевт, ендокринолог и зъболекар..

Секцията е завършена в предродилна клиника

Картата за обмен включва три части. Първият се попълва от лекар, който наблюдава жена при консултация от момента на регистрацията. В документа той точно въвежда данни за здравословното състояние на бъдещата майка след прегледа и лабораторни и диагностични изследвания.

Списъкът с тази информация включва:

 • Данни за минали инфекциозни заболявания и наличие на хронични патологии, което е важно за изготвяне на прогноза за хода на бременността.
 • Информация за бременности и раждания, които жената е имала в миналото. Ако предишната бременност е протичала с усложнения или раждането е започнало преждевременно или е преминало, лекарят избира подходящите тактики за управление на бременността, предприема превантивни мерки за предотвратяване на такива последици. Факт е, че вероятността от повторение на усложненията се увеличава с всяка нова бременност..
 • Информация за абортите. Индуциран или спонтанен аборт може да доведе до определени трудности при носене на бременност. Необходимо е да информирате лекаря за броя на абортите и времето за тяхното извършване. →
 • Дата на последния период. Това също е важна информация, с помощта на която лекарят точно определя очаквания ден, когато детето ще се роди..
 • Дата на регистрация. Първият ден, когато жена се появява в кабинета на гинеколога за бременността, също се записва в обменната карта. Регистрацията трябва да се направи не по-късно от 12 седмици от бременността. Това е важно, за да се предотвратят възможни усложнения, които често се случват през първия триместър - най-важният етап от бременността, когато се полагат основните органи и системи на плода и допълнително медицинско наблюдение ще бъде полезно. Освен това всички жени, регистрирани преди 12 седмици, получават малка парична помощ..
 • Информация за плода: началото на първото движение, особености на растежа и развитието - размер, местоположение в матката, ултразвукови данни, наличие или липса на вродени дефекти.

Секция, която трябва да бъде завършена в родилния дом

Този раздел включва подробно описание на следните елементи:

 • Дата на раждане. Необходимо е, за да се издаде акт за раждане на дете, както и да се получи болничен лист, ако раждането протича с усложнения.
 • Особености на раждането. В този момент лекарят посочва продължителността на трудовия процес, продължителността на "сухия" период след преминаването на вода, усложнения, възникнали при родилката и детето. Тази информация е от значение за прогнозиране на хода на следродилния период..
 • Хирургични интервенции при раждане. Цезарово сечение, епизиотомия, приложение на форцепс - всичко това се записва в обменната карта със задължителен списък на показанията, послужили като причина за бързата доставка.
 • Използването на анестезия. Методът за облекчаване на болката е описан подробно, което е важно, за да се изключат възможни последици след раждането на дете..
 • Информация за състоянието на новороденото, неговия ръст и тегло.

Секция за детска клиника

Третата част на картата се попълва от неонатолог в стените на родилния дом и издава на жената документ за преместване в детската клиника.

Какви тестове трябва да премина за обменна карта? За какво става въпрос и защо е необходим? Колко дълго се издава обменната карта??

Тези въпроси ме тревожеха два пъти през живота ми - през първата бременност, когато бях регистриран в ЖК и я посетих с образцовото поведение на отличник (с чакане два часа на опашка), и във втория, когато нямаше време и енергия да седя на опашки, а най-големият син още не беше готов за подобни подвизи (и нямаше кой да го остави). С поглед напред, ще кажа, че след като изучих законите на Руската федерация относно процедурата за предоставяне на медицинска помощ, намерих много интересен и аргументиран отговор на целия си опит, че ще остана без обмен. Обменът може лесно да бъде получен, освен това за това не е необходимо да седите на опашки в продължение на три часа - можете да отидете в платена клиника, да направите всички необходими тестове - и да ги занесете на LCD, за да ги въведете в обменната карта. В този случай обаче трябва да имате специалист, на когото имате доверие и който може да оцени вашето здравословно състояние. Освен това представям откъс от статия на адвокат Арина Покровская:

„Разменната карта е медицински документ, в който се въвежда информация за преминатите от Вас прегледи. Лекарите в предродилната клиника имат инструкции за броя посещения, при които трябва да ви прегледат:

В съответствие с Процедурата за предоставяне на медицинска помощ в профила на "акушерство и гинекология (с изключение на използването на асистирани репродуктивни технологии)" (одобрена със заповед на Министерството на здравеопазването на Русия от 01.11.2012 г. N 572n), "във физиологичния ход на бременността се извършват прегледи на бременни жени:

· Акушер-гинеколог - най-малко седем пъти;

· От общопрактикуващ лекар - поне два пъти;

· От зъболекар - поне два пъти;

Отоларинголог, офталмолог - поне веднъж (не по-късно от 7 - 10 дни след първоначалното посещение в антенаталната клиника);

· Други лекари специалисти - по показания, като се има предвид съпътстваща патология ".

При усложнен ход на бременността и съпътстваща патология честотата, честотата на посещенията при акушер-гинеколог и лекари специалисти се увеличава и се определя индивидуално.

Ако обаче се чувствате добре и посещенията в предродилни клиники не внасят хармония в живота ви, имате право да откажете редовните посещения при гинеколога. Ако сте взели такова решение, лекарят е длъжен да се отнася с уважение и учтиво да ви обясни възможните последици за вашето здраве..

Заплашването, повишаването на гласа, обидите и заплахите за отказ за издаване на обменна карта са неприемливи за лекар. Ако се случи нещо подобно, можете веднага да отидете на разговор с ръководителя на антенаталната клиника. Ако обаче не сте намерили разбиране там, можете в самата консултация да откриете контактите на висшите здравни органи във вашия град, където да докладвате за инцидента..

В същото време, за да получите обменна карта, трябва да преминете редица тестове поне веднъж и да посетите лекар поне два пъти - за първоначален преглед и получаване на направления за тестове и така получените резултати от теста да бъдат въведени от лекаря в обменната карта и да ви бъдат издадени.

Заповед на Министерството на здравеопазването на СССР от 06/12/1986 N 848 (преработена на 12/04/1992) "За одобряване на методически документи за дефиниране на понятия, свързани с перинаталния период, и за поддържане на първична медицинска документация в акушерските институции" ни казва, че

"... Разменната карта се издава от антенаталната клиника в ръцете на всяка бременна жена в гестационна възраст от 28 седмици".

Редица по-модерни документи (резолюции на субектите на Руската федерация) съдържат разпоредби, подобни на следните:

„При регистрация акушер-гинеколог попълва индивидуална карта за бременна и родилка, както и обменна карта, която се дава на бременната от първото посещение. Разменната карта е документ на бременна жена, който винаги трябва да имате при себе си ”.

Бих искал да отбележа, че нито един документ не съдържа условия, при които може да ви бъде отказана карта. По този начин, ако искате да вземете обменна карта, трябва да имате време да преминете редица тестове до определената дата или малко по-късно - най-важното е да сте навреме преди доставката.

В антенаталната клиника, като правило, бременната жена се предлага да се подложи на стандартен набор от прегледи. Възможността да направите всички необходими тестове и процедури за получаване на обменна карта и правото да раждате в обикновен родилен дом ви се предоставя БЕЗПЛАТНО. Всички допълнителни - презастраховането на лекаря и възможността за получаване на материални награди от платени лаборатории, където той съветва да се свържете.

Обикновено (в съответствие с Процедурата за предоставяне на медицинска помощ в областта на акушерството и гинекологията, одобрена със заповед на Министерството на здравеопазването на Русия от 01.11.2012 г. N 572n) това са:
редовни прегледи при гинеколог, 3-кратен ултразвуков преглед на 11-14, 18-21 и 30-34 седмици, прегледи при терапевт, офталмолог, отоларинголог и зъболекар и редица изследвания, списъкът на които може да се намери в самата консултация.

Ако искате да направите минимално акушерско наблюдение по време на бременност и сте практически здрави, тогава основните тестове, с които лекарят може да установи липсата на инфекциозни заболявания при вас, са:

Тестове за CBC, анализ на урината, цитонамазка, HIV, RW, хепатит B и C. Също така се изисква здравен сертификат от местен лекар. И всичко това трябва да бъде отнесено към около 23 (най-ранна) или 35 (най-скорошна) седмица от бременността.

Така че, въз основа на горното, лекарят в консултацията ще може да заключи, че вашето здравословно състояние не представлява заплаха за другите, след което той ще бъде задължен да ви даде обменна карта, която ви позволява да раждате във всяко родилно заведение във вашето населено място ”.

Сама „проведох“ втората бременност, консултирайки се с руски и западни акушерки, не кандидатствах в ЖК за регистрация, но имах татко в ръцете си с анализи, които аз самият правих в частна клиника:

- Кръвна група и Rh фактор;

- Общ анализ на кръв, урина (3 пъти - по различно време);

- Химия на кръвта;

- Кръв за захар - отделно;

- ултразвук на 34 седмици;

- Таблица на налягането (първи триместър, втори и трети) и промени в теглото;

- Помощ от зъболекар (трябваше да излекувам няколко зъба по време на бременност) и офталмолог.

За мен беше важно да определя моите показатели, да ги имам под ръка, в случай че лекарите или аз се нуждаем от тази информация. Между другото, акушерките в родилния център Bumi Sehat в Бали ми бяха много благодарни за този куп хартии! Беше много лесно да се ориентирам от тях в промените, настъпили по време на бременност с налягане, тегло, хемоглобин и беше ясно какви прекрасни раждания ни очакват

Бъдете здрави и внимавайте за бременността и емоционалното си състояние!

Картата за бременност е основният източник на информация за хода на бременността. Как да дешифрирам медицински термини, какво означават те? На какви бележки в обменната карта трябва да обърнете специално внимание? Отговорите на тези и други въпроси ще научите, като прочетете статията Passion.ru.

Разменната карта е важен документ на бременна жена. Посочената в него информация позволява на лекаря обективно да оцени здравословното ви състояние и да избере тактиката на управление на труда..

Обменната карта се състои от три части - първата се попълва от гинеколога в антенаталната клиника, втората - от лекаря, който ще поеме доставката, третата - от неонатолога на родилното отделение.

Този документ не замества медицинско досие, но позволява на всеки специалист, към когото се обръща жена, да получи актуална информация за хода на бременността и нейните характеристики и, ако е необходимо, да я допълни.

Разменна карта: по време на бременност

Първата част на обменната карта се попълва от лекар от антенаталната клиника. Картата съдържа информация за здравословното състояние на бременната жена въз основа на резултатите от изследването и теста.

Всички прехвърлени инфекциозни заболявания, трябва да се посочи наличието на хронични заболявания.

Например, коварна инфекциозна болест - - е опасна по време на бременност. Ако вече сте страдали от това заболяване в детска възраст, тогава не бива да се притеснявате - развили сте имунитет през целия живот и повторната инфекция не е застрашена.

Честотата на рубеола в началото на бременността е основен проблем. Има много висок риск от вродени малформации на плода - катаракта, глухота, открит артериален дуктус.

Ето защо е толкова важно да въведете цялата тази информация в обменната карта - в случай на проблем, лекарят ще може да избере правилната тактика за управление на вашата

Важна информация за предишни бременности и раждане, ако има такива.

Например, ако сте имали предишна бременност, съществува риск от повторение на усложнения по време на следващата бременност.

Преждевременно раждане или спешно, естествено раждане или цезарово сечение - всичко това е важно и за лекаря, който води бременността ви.

Ако предишното раждане е било трудно или е било необходимо спешно цезарово сечение, тогава това ще изисква допълнителни изследвания.

Рисков фактор за бременност -

Техният брой и продължителност на бременността, при която е извършено изкуственото прекъсване, се отразява в обменната карта.

Посочен е първият ден от последния период..

От тази дата е обичайно да се брои гестационната възраст. Очакваната дата на падежа (PDD) се изчислява, както следва - трябва да добавите 7 дни към първия ден на последната менструация и да извадите 3 месеца. Има и друг начин - добавете 280 дни (40 седмици) към първия ден от последната менструация.

Посочена е датата на първото явяване - денят, в който ще бъдете официално регистрирани в предродилната клиника.

Препоръчително е да се регистрирате преди 12 седмици от бременността. Първо, необходимо е, за да се сведе до минимум възможните усложнения. В края на краищата, първият триместър е най-важният период от бременността, всички органи на плода са положени и наблюдението на лекаря няма да навреди.

И второ, жените, които са регистрирани преди 12 седмици, имат право на отделно парично обезщетение..

Също така, много друга информация е посочена в обменната карта: дата на първия размер и положение на плода в матката, резултати от ултразвук.

На 11-12 седмици ултразвукът е част от скрининга през първия триместър - измерва се кокцигелно-теменният размер на ембриона (CTE), изчислява се дебелината на яковото пространство (това е важен показател, който заедно с кръвен тест, направен едновременно, ви позволява да изчислите риска от хромозомни аномалии на плода).

На 20-24 седмица вече можете да разгледате анатомичната структура на вътрешните органи на плода, да определите дали има някакви малформации, да оцените местоположението и дебелината на плацентата, естеството и количеството на околоплодните води.

На 34-36 седмици лекарят разглежда местоположението на плода в матката (предлежание на главата или седалището), оценява размера на плода, състоянието на плацентата - това е необходимата информация за определяне на тактиката на предстоящото раждане.

Освен това обменната карта трябва да съдържа заключенията на други специалисти: офталмолог, зъболекар, терапевт, отоларинголог.

Например, ако има патологични промени в очното дъно и ретината, тогава офталмологът дава препоръки за изключване на периода на натиск. Отоларингологът оценява състоянието на фаринкса и ларинкса - това е важно за анестезия по време на цезарово сечение.

Разменна карта: раждане и следродилен период

Втората част от обменната карта се попълва в болницата. Картата включва информация за това как е преминал ранният следродилен период. При изписване тази част се дава на жената на ръце, за да може тя да я прехвърли в антенаталната клиника за проследяване.

И така, какво трябва да бъде включено в картата в родилното отделение?

Най-важното е датата на раждане. Това е необходимо за издаване на акт за раждане на дете, за издаване на допълнителен болничен лист (ако е имало усложнения при раждането).

Особености на хода на труда.

Посочени са продължителността на раждането, продължителността на безводния период, усложненията при майката и плода. Тази информация е важна за прогнозиране на хода на следродилния период..

Използването на оперативни помощни средства при раждане.

Скалата на Апгар е сумата от точки, която оценява състоянието на функциониране на органите и системите на новороденото на 1 и 5 минути живот.

цвят на кожата бледо цианотични крайници розово, червено дишане отсъства бавно, неравномерно добре, силен плач не сърдечен ритъм по-малко от 120 удара / мин повече от 120 удара / мин рефлекси отсъства лека гримаса кашлица, кихане, писъци мускулен тонус отсъства крайници свити активно движи части на тялото

Максималният резултат е 10. Дете, чието състояние се оценява на 6 или по-малко точки, се нуждае от реанимация и последваща интензивна терапия.

Посочва се естеството на новороденото (гърда, изцедено майчино мляко). Посочва се коя смес е била използвана в болницата, дали има алергия към нея.

Трябва да се отбележи дали е проведена противотуберкулозна ваксинация, първата срещу хепатит В (през първите 12 часа от живота). Ако не, тогава се посочва причината.

Разменна карта: бележка за бременни жени

Карта за обмен се издава на жена след консултация на 28-32 седмици от бременността. Някои платени медицински центрове също могат да издават карти за обмен..

Ако има нужда от хоспитализация в отделението по патология на бременни жени, тогава картата може да бъде издадена за по-кратък период.

Но за да получите обменна карта, трябва да се върнете поне веднъж и да посетите лекар поне два пъти - за първоначален преглед и получаване на указания за изследване и така получените резултати от теста да бъдат въведени в обменната карта и да ви бъдат издадени.

Този документ е от съществено значение за приемане От момента, в който получите вашата обменна карта от Вашия лекар, опитайте се да я държите под ръка през цялото време..

Дори да остане месец преди раждането и отидете в супермаркета за хранителни стоки или посетете приятел, приберете картата в чантата си - никой не може да предскаже кога точно бебето ви ще реши да се роди.

Не забравяйте, че ако нямате обменна карта, когато кандидатствате в болницата, ще бъдете настанени в инфекциозното отделение. И обикновено има жени с признаци на сериозно заболяване..

Това е съвсем разумно - ако лекарят не разполага с данни, че на първо място не сте носител на никакви инфекции - и сифилис, тогава сте изложени на риск и трябва да бъдете изолирани от други родилки..

Но какво да направите, ако внезапно сте загубили обменната си карта?

Не се притеснявайте, има изход. Дубликат на документа остава в архива на поликлиниката, цялата информация за хода на бременността е в медицинската карта.

Следователно, ако загубите оригинала, можете да представите паспорта и полицата си и да получите копие на картата в предродилната клиника.

Първият включва информация за предродилната клиника за бременната жена. Тук антенаталният клиник, при когото жената е регистрирана, записва цялата информация за особеностите на протичането на бременността, състоянието на жената, раждането, следродилния период.

При всяко посещение на бъдещата майка на консултацията, на картата се записват нови данни въз основа на проведените изследвания и изследвания. При влизане в болницата бременната жена е длъжна да представи своята „размяна“.

Този раздел съдържа следната информация:

 1. ПЪЛНО ИМЕ. бременна.
 2. Нейната възраст (ранната и късната бременност могат да бъдат придружени от различни проблеми при раждане на дете).
 3. Адрес, който е необходим за спешни случаи, когато е трудно или невъзможно да се свържете с бременната жена и е необходимо да се открие необходимата информация от роднините или партньорите на бременната жена.
 4. Общи и гинекологични операции, които жената претърпя. Детските, хронични и наследствени заболявания са важни поради възможното им отрицателно въздействие върху бременността, развитието на плода и раждането..
 5. Характеристики на предишни бременности, раждане и следродилен период. Ако преди това е имало някакви усложнения, тогава наблюдението на жената се извършва по-внимателно за своевременно откриване на патологични състояния (рано или късно). Ако се прави в миналото, вероятно и този път ще се препоръча операция.
 6. Броят на предишните бременности, броят на родените деца ще са необходими, за да се предскаже хода на настоящото раждане.
 7. Брой аборти, ако има такива (година на операцията, срок на прекъснатата бременност). Тази информация е необходима, за да може лекарят да знае за възможното развитие на последиците: възпалителни заболявания на матката и нейните придатъци. Това може да доведе до спонтанен аборт или преждевременно раждане, необичаен труд, усложнения по време на следродилното възстановяване.
 8. Година и срок на преждевременно раждане, които показват склонността на бременната жена към определени патологични състояния.
 9. Дата на първия ден от последната менструация, която ще помогне да се определи приблизителната продължителност на бременността.
 10. Период на бременност по време на първото консултативно посещение. Такива данни са необходими за изчисляване на датата на очакваното раждане. Въз основа на тази информация лекарят често прави заключения относно отговорността на бременната жена за нейното здраве и здравето на нероденото дете..
 11. Брой посещения. При нормална бременност - 10 пъти (след първото посещение избирателната активност трябва да се проведе след 7-10 дни, за да се оценят резултатите от теста, заключенията на терапевта и други специалисти: отоларинголог, зъболекар, офталмолог, ендокринолог, ако е необходимо). Преди - веднъж месечно, преди - два пъти месечно и след това - на всеки 7-10 дни). Бременността, придружена от някаква патология, е сериозен аргумент за по-чести посещения при акушер-гинеколог. Честотата на посещенията се определя индивидуално.
 12. Дата за изчисляване на очакваната дата на падеж. При многократни бременности първите тремори се усещат по-рано, отколкото при първия лагер.
 13. Особености на хода на бременността. Всички усложнения засягат хода на раждането и следродилния период.
 14. Размерът на таза. Тазът се разглежда, ако поне едно от измерванията не отговаря на нормата. В този случай съществува риск от сложно преминаване на дете (особено голямо) през родовия канал..
 15. Тегло и височина при първо появяване. Растежът под 150 см е изпълнен с деформация на гръбначния стълб и тазобедрените стави. В резултат на това тазът може да се свие. Наддаването на тегло средно е 10-11 кг.
 16. Позицията на плода е важна за управлението на раждането. Плодът заема крайното положение в период от 37-40 седмици. Позицията може да бъде надлъжна, напречна и коса. Първият е нормата, 2 и 3 - патология, която ще усложни нормалното преминаване на детето през родовия канал.
 17. Представляваща част - тази част на плода първо преминава през родовия канал. Това може да бъде главата на бебето (задната част на главата, лицето или короната) или таза (краката или задните части). Най-благоприятната презентация е презентацията на главата. Дефиницията на този параметър ви позволява да изберете предварително метода на доставка.
 18. . По своята честота и характер е възможно да се оцени състоянието на плода (нормата е ясен и ритмичен пулс до 140 удара в минута). Като слушате сърдечния ритъм, можете да разберете местоположението на бебето в матката. Картата за обмен показва сърдечния ритъм на плода, започвайки от термина.
 19. Лабораторни изследвания. Това включва трикратна проверка за наличие на вирусни В и С (при регистрация, след и няколко седмици преди DA).
 20. Rh фактор. При бременна жена тялото възприема плода като чужд обект, което води до неговата анемия. И това е изпълнено със спонтанен аборт, спиране в развитието на бременността. Титърът на антителата ви позволява да изберете оптималната тактика за управление на бременността и начин на раждане.
 21. Кръвна група. Ако кръвните групи на майката и плода са несъвместими, детето може да развие хемолитична болест. Също така дефиницията на този параметър е необходима за спешни случаи, когато има нужда от спешно кръвопреливане. Ако жената има отрицателен Rh, тогава е необходимо да се установи Rh кръвта, принадлежаща на бащата на нероденото дете.
 22. Клинични анализи на урина и кръв. Общ кръвен тест се прави 3-4 пъти през цялата бременност (ако няма усложнения): при регистрация, на 18 и на 30 седмици.
 23. Анализ на факторите на кръвосъсирването: тромбоцити, протромбинов индекс, кървене и време на съсирване на кръвта. Това проучване е необходимо, за да се изясни възможността от усложнения при раждането, когато се случи. Извършва се три пъти - по време на регистрация, на 22-24 и на 32 седмици. Биохимичен кръвен тест също се прави два пъти за бременност.

Лошите показатели могат да показват усложнение на хода на бременността, дисбаланс на основните вещества. При всяко посещение на лекар трябва да се прави общ тест за урина - 10 пъти по време на нормалния ход на бременността. В обменната карта се въвежда само един индикатор - протеин в урината (липсата му е норма).

 • Вагинален тампон. Този анализ ви позволява да разберете за наличието на възпалителен процес и инфекции при жената, което може да доведе до ендометрит и сепсис при майката, а при дете - до вродени дефекти и патологии, усложнения след раждането..
 • Изпражнения за изключване на хелминтна инвазия при бременна жена (яйца).
 • Дата на приложение на стафилококов токсоид. Ако бременна жена има хронично възпалително заболяване, се провежда микробиологично изследване за идентифициране на стафилококи, което е опасно за майката и детето с усложнения по време на раждането и следродилния период. За профилактика на инфекция на новородено на 32, 34 години и имунизация със стафилококов анатоксин 0,5 ml. Инжекцията се прави подкожно под лопатката.
 • Артериално налягане. Увеличението на този показател до 135/85 може да означава развитие, особено ако протеинът също присъства в урината..
 • Броят на физиотерапевтичните сесии (днес подобно обучение е изключително рядко в поликлиниките, така че лекарят може да посъветва разрешените упражнения по време на бременност, ако, разбира се, състоянието на бъдещата майка им позволява да се извършват).
 • Психологическа подготовка за раждане. От 28-30 седмици акушер-гинекологът провежда 10 сесии в антенаталната клиника.
 • Училище за майки. Класовете засягат проблемите на грижите за децата. Картата за обмен показва броя на посещаваните класове.
 • Дата на издаване на свидетелството за неработоспособност за предродилен отпуск (издадено на 30 седмица от бременността.
 • Очакваната дата на падежа се определя въз основа на различни параметри.
 • Посещаващ дневник (попълва се от 32 седмици).
 • Таблица за наддаване на тегло за цялата бременност. Този алгоритъм е важен за прогнозиране на усложнения през 3 триместър и раждане..
 • Приблизително, за да се определи тактиката на провеждане на раждането. Въвежда се в обменната карта, когато бременността вече се счита за доносена - на 37 седмица.
 • Резултатите от 3-кратно ултразвуково изследване: на 10-14, 20-24 и на 32-.
 • ПЪЛНО ИМЕ. акушер-гинеколог, водещ бременност, и неговия подпис.
 • Втората част

  Втората част съдържа информация от родилния дом за родилката. Попълва се в акушерския отдел, преди жената да бъде изписана за по-нататъшно преместване в предродилната клиника.

  Тук се въвеждат подробни данни за хода на раждането, следродилния статус. Това ще ви позволи да изберете правилната тактика за рехабилитация на жена след раждането..

  1. Пълно име, възраст, адрес, дата на приемане и дата на доставка. Последното е необходимо при издаване на акт за раждане на дете, а при трудно раждане - за съставяне на допълнително удостоверение за неработоспособност.
  2. Характеристики на процеса на раждане (продължителност, всякакви усложнения при майката и плода).
  3. Посочва се дали е имало цезарово сечение и за какви показания.
  4. Методът на анестезия (използва ли се, кой и каква е ефективността му). Това е важно за анализа на възможни неврологични усложнения (болки в гръбначния стълб) след гръбначния стълб.
  5. Особености на хода на следродилния период.
  6. Дата на изписване от болницата (какъв е денят след раждането на детето). Състоянието на майката и бебето влияе върху определянето на този период..
  7. Здравен статус на майката при изписване.
  8. Състоянието на бебето при раждането, в болницата и при изписване. Такива данни са необходими за анализ на правилността на бременността..
  9. Тегло на новороденото през първите минути от живота и при изписване.
  10. Бебешки растеж при раждането.
  11. Нуждата от покровителство на майката. Понякога след изписване жената може да се нуждае от домашна консултация с акушер-гинеколог у дома.
  12. Специални бележки. Тази графа обикновено посочва броя на допълнителните дни към издаденото свидетелство за неработоспособност за предродилен отпуск.
  13. ПЪЛНО ИМЕ. и подпис на акушер-гинеколога на родилния дом.

  Третата част

  Третата част на обменната карта е информацията на родилния дом за новороденото. Попълването му е отговорност на специалист в педиатричното отделение на акушерска болница.

  Информация за напредъка на раждането и състоянието на бебето се въвежда преди изписването на бебето.

  Майката или нейните роднини трябва да предадат този талон в детската клиника, където детето ще бъде наблюдавано в бъдеще, в рамките на няколко дни след изписването.

  1. Пълно име, адрес на родилката, дата на раждане, коя бременност в акаунта, през коя седмица от бременността е раждането, информация за неуспешни предишни раждания (изкуствен, спонтанен аборт, мъртво раждане).
  2. Раждане: единично или многократно. Записва се как е родено бебето, ако раждането е било многократно.
  3. Продължителност на раждането, наличие на усложнения при майката и плода).
  4. Използването на облекчаване на болката (използвано ли е, какво и неговата ефективност).
  5. Характеристики на следродилния период.
  6. На кой ден след раждането се е случило изписването ?
  7. Здравен статус на майката при изписване.
  8. Пол и височина на новороденото, теглото му при раждането и при изписване.
  9. Оценка на състоянието на бебето при раждането от. Функционирането на органите и системите на детето се взема под внимание за 1 и 5 минути. неговият живот. Максималният резултат е 10. Определя се от педиатъра на родилния дом, който е присъствал на раждането.
  10. Новороденото веднага ли е изкрещяло? Това е показател за благосъстоянието на бебето в утробата и реакцията му към пренесеното раждане..
  11. Да се ​​вземат мерки за ревитализация и кои?
  12. В кой ден от живота детето е прикрепено за първи път към гърдата в болницата?
  13. Вид хранене (гърда, изцедено мляко от майката или донора). Посочена е използваната формула, към която кърмачето не е алергично. Ако бебето се храни с донорска кърма, трябва да се посочат причините.
  14. В кой ден от живота е паднала пъпната връв ?
  15. Посочва се дали детето е било болно от нещо в болницата.
  16. Диагностика, лечение, състояние при изписване.
  17. Ваксинация срещу туберкулоза (в случай на отказ - посочете причината).
  18. Съвети за грижи.
  19. Специални бележки.
  20. Дата на завършване.
  21. ПЪЛНО ИМЕ. и подписи на акушер-гинеколога и педиатъра на родилния дом.

  Много бъдещи майки се притесняват от въпроса защо е необходима обменна карта, когато е издадена. Разменната карта за бременна жена е много важен документ, който отразява основната информация за бъдещата майка, хода на бременността и възможните усложнения, с които могат да се сблъскат лекарите в родилния дом. За да попълнят правилно формуляра, лекарите използват образец, одобрен от Министерството на здравеопазването..

  Какво е обменна карта?

  Разменната карта за бременна жена се състои от три части:

  • данни от антенаталната клиника;
  • информация за родилката, раждането;
  • информация за детето.

  Първата част се попълва по време на бременност от гинеколог, втората в родилния дом от акушер, а третата от неонатолог.

  Можете да вземете обменна карта през второто тримесечие или да не бързате, но да я издадете и да я получите непосредствено преди раждането, за период от 34-36 седмици. Това е максималният период за издаване на обменна карта, тъй като през последния месец на бременността, преждевременният труд може да започне по всяко време. Данните от обменната карта със сигурност се дублират в амбулаторната карта по местоживеене, така че дори този документ да бъде загубен, няма да е трудно да го възстановите.

  Разменна карта се издава по искане на бременна жена: колкото по-трудна е бременността и колкото по-голяма е възможността за ранно раждане, толкова по-рано бременната трябва да я получи, независимо от състоянието на бременната жена. Ако раждането е започнало и няма налична обменна карта, те нямат право да отказват медицински услуги, но най-вероятно ще раждате в инфекциозното отделение, тъй като лекарите не са наясно със здравословното ви състояние.

  Картата за обмен се подписва предимно в избрания родилен дом, след което рискът от загуба на информация и получаването ви като пациент с „неизвестна“ история на бременността е сведена до минимум.

  Как и кога се издава?

  Те изготвят обменна карта при регистрация, с всяко ново посещение в антенаталната клиника информацията става все повече и прогнозата за бременността, раждането и здравето на детето става все по-ясна. Основните начини за получаване на информация за бременна жена са:

  • разговор;
  • визуална инспекция;
  • антропометрични измервания (например височина, тегло, кръвно налягане);
  • лабораторни изследвания;
  • Ултразвукова диагностика.

  При първата среща, когато бременна жена просто дойде да потвърди „интересното си положение“, лекарят ще ви попита:

  • вашите паспортни данни (име, възраст, домашен адрес);
  • наличието на хронични заболявания, хирургични интервенции;
  • каква е бременността, колко деца са родени и по какъв начин, има ли аборти, през коя година и за какъв период;
  • ще определи гестационната възраст по време на прегледа, ще изчисли приблизителната дата на раждане.

  Важно е да знаете кръвната си група и Rh фактора, както и данните на баща си, за да избегнете Rh и имунни конфликти.

  Когато дойдете при вашия гинеколог в бъдеще, обменната карта ще включва данни за лабораторни изследвания (кръв, урина, изпражнения), ултразвук, а през последните седмици - бележки за посещение на училище за бъдещи майки и психологическа подготовка за раждане. Марка за посещение е много необходима: ако сте пропуснали изпити или изобщо не сте били регистрирани, може да не ви бъде дадена обменна карта. Освен това е важно да не пропускате редовни консултативни посещения, тъй като липсващите прегледи могат да повлияят негативно на раждането: лекарите няма да знаят за какво да внимават, което означава, че при спешни ситуации може да се загуби ценно време..

  След като раждането започне, лекарят определено ще запише необходимата информация в картата (скоростта на раждането, представянето на плода, пътя на раждането и т.н.), тъй като тези записи ще помогнат на вашия гинеколог в бъдеще да наблюдава процеса на възстановяване след раждането, ще бъде търсено, ако решаваш да родиш отново.

  Последната част от обменната карта е изцяло посветена на детето. Той съдържа данни за раждането, теглото, ръста, здравословното състояние по скалата на Apgar и други важни факти, които след това ще бъдат внимателно проучени от вашия местен педиатър..

  Много хора се интересуват от това как изглежда обменната карта на бременна жена. Можете да намерите снимка в интернет или да поискате да видите проба в антенатална клиника. Друг начин е да помолите бременните си приятелки, които вече са получили такава карта, да ви изпратят снимка от нея или да ви кажат какви проблеми са отразени там, за какво да се подготвите..

  Промени в обменните карти през 2016 г.

  През 2016 г. не бяха направени съществени промени във външния вид на обменната карта. Изглежда точно по същия начин, както преди 10 години, когато сегашната му версия беше само разработена и пусната в употреба. Естествено, във всеки град, регион може да има вариации (някъде това е книга, някъде форма), но същността на това не се променя.

  Новост за родилките през 2016 г. беше общото получаване на удостоверения за раждане. Ако през 2006 г. само малцина са знаели за подобна иновация, а през 2016 г., според Министерството на здравеопазването, 99% от бременните жени използват тази услуга. Актът за раждане се издава заедно с обменната карта на бременна жена, той се състои от 3 талона за заплащане на различни етапи на медицинска помощ за бременност и раждане:

  • Ваучер от 3 хиляди рубли е предназначен за заплащане на услуги по предродилна грижа.
  • Вторият талон за 6 хиляди плаща за услугите на родилния дом.
  • Последният, трети талон се използва за заплащане на услугите на детски клиники.

  Общият размер на купоните през 2016 г. е 11 хиляди рубли и е длъжен да покрие изцяло всички разходи на бременна жена за медицински грижи за бременност и раждане.

  Не отлагайте получаването на обменна карта до последното, по-добре е да я издадете предварително и винаги да я носите със себе си, отколкото да закъснявате и да рискувате здравето и здравето на детето си!