Списанието е създадено с цел да ви помогне в трудни моменти, когато вие или вашите близки сте изправени пред някакъв здравословен проблем!
Allegology.ru може да стане вашият основен асистент по пътя към здравето и доброто настроение! Полезни статии ще ви помогнат да разрешите кожни проблеми, затлъстяване, настинки, ще ви кажат какво да правите, ако имате проблеми със ставите, вените и зрението. В статиите ще намерите тайните как да запазите красотата и младостта на всяка възраст! Но и мъжете не останаха незабелязани! За тях има цял раздел, в който могат да намерят много полезни препоръки и съвети за мъжката част и не само!
Цялата информация на сайта е актуална и е достъпна 24/7. Статиите постоянно се актуализират и преглеждат от експерти в медицинската област. Но във всеки случай винаги помнете, никога не трябва да се самолекувате, по-добре е да се свържете с Вашия лекар!

Дицинон по време на бременност

Статии за медицински експерти

При медикаментозно лечение, насочено към спиране на кървенето, се използват хемостатични лекарства - транексам или дицинон по време на бременност.

По време на бременността жените могат да се сблъскат с такъв сериозен проблем като кървене. Това се случва по различни причини. През първите три месеца на бременността, когато се появят кървави отделяния, има съмнения за заплаха от спонтанен аборт, извънматочна бременност и антенатална фетална смърт. А появата на кървене през втората половина на бременността може да е сигнал за преждевременно отлепване на плацентата (с възможно образуване на ретроплацентен хематом), ниско местоположение или предлежание на плацентата, както и признак на обострени заболявания на шийката на матката или тялото на матката.

Във всеки случай трябва незабавно да се свържете с гинеколог, който ще разбере конкретната причина за патологията и ще предпише лечение.

Да се ​​използва дицинон в началото на бременността, както и през втория и третия триместър, е допустимо само както е предписано от лекар.

Инструкции на Dicinon по време на бременност

Инструкциите за дицинон показват, че „употребата по време на бременност е възможна само в случаите, когато потенциалната полза от терапията за майката надвишава възможния риск за плода. Ако е необходимо да се предпише лекарството по време на кърмене, кърменето трябва да се преустанови. Какво означава това? Във фармакологията подобна формулировка се появява в инструкциите на тези лекарства, в процеса на създаване на които не са провеждани проучвания за техните ембриотоксични и тератогенни ефекти. Тоест, безопасността на такива лекарства при проникване през плацентарната бариера не е установена..

Според инструкциите лекарството дицинон (търговско наименование - етамзилат) насърчава производството на тромбоцити от червения костен мозък и също така ускорява навлизането им в кръвната плазма. В допълнение, под действието на този хемостатичен (хемостатичен) агент се увеличава интензивността на процесите на образуване на тромбопластин, което осигурява коагулация на кръвта в увредените зони на ендотела, покриващи вътрешната повърхност на капилярите. В същото време нивото на тромбоцитите в кръвта остава в рамките на нормалното, следователно при ниско ниво на тромбоцити дицинонът няма смисъл да се използва.

Дицинонът по време на бременност, или по-скоро, с кървене по време на бременност, действа като стимулатор на адхезивно-агрегационната активност на тромбоцитите (т.е. тяхното „залепване“ към увредените зони на стената на кръвоносните съдове и образуването на тромбоцитни запушалки). Именно поради това (а не поради повишаване на кръвосъсирването) кървенето спира.

Показания за употребата на дицинон са вътрешни капилярни кръвоизливи от различен произход, включително по време на хирургични интервенции, в гинекологията и акушерството. Сред спешните случаи на употребата на това лекарство са повишено кървене (хеморагичен диатеза), белодробно и чревно кървене.

И сред противопоказанията му се отбелязват: свръхчувствителност към съставните му вещества; остра форма на наследствено заболяване като порфирия; нарушение на притока на кръв под формата на венозна тромбоза, както и запушване на кръвоносен съд от тромб (тромбоемболия).

Транексам или дицинон по време на бременност: кое е по-добре?

Подобно на дицинон, по време на бременност лекарите могат да предписват друго хемостатично лекарство - транексам (синоними - уругол, транекс). Това лекарство преминава плацентарната бариера и поради това се използва по време на бременност само по указание на лекар в случаите, когато ползите за бременната жена надвишават потенциалния риск за плода.

В допълнение, при предписване на traneskam трябва да се вземат предвид неговите противопоказания: тромбоза или заплаха от тяхното развитие, тромбофлебит на дълбоки вени, тромбоемболичен синдром, увреждане на цветното зрение, бъбречна недостатъчност.

Tranexam по време на бременност се използва в същите случаи като дицинон. Но неговата фармакодинамика е различна. Tranexam действа като хемостатичен агент с повишено ниво на фибринолизин (плазмин), кръвен компонент, който предотвратява съсирването на кръвта. Това лекарство забавя активирането на специален проензим плазминоген и превръщането му във фибринолизин. Тоест има ефект върху хемостазата, повишавайки вътресъдовата коагулация на кръвта.

Tranexam таблетки (250 mg всяка), лекарите предписват една таблетка 3-4 пъти на ден. В случай на кървене през първия триместър на бременността - за спиране на спонтанното му прекъсване - дневната доза на лекарството е не повече от 1000 mg (4 таблетки), на по-късна дата - 1000-2000 mg на ден. Инжекционният метод на приложение включва интравенозно приложение на traneskam под формата на разтвор (в ампули от 5 ml). Дозировката се определя в зависимост от обема на загубата на кръв и телесното тегло: 10-15 mg на килограм.

Ако приемате транексам или дицинон по време на бременност, тогава могат да се появят нежелани странични ефекти. Така че, приемът на дицинон може да причини главоболие, световъртеж, зачервяване на лицето, гадене, киселини, болки в стомаха, намалено кръвно налягане, изтръпване (парестезия) на краката.

И вероятните нежелани реакции на транексам се проявяват под формата на световъртеж, слабост, сънливост, кожен обрив и сърбеж, повръщане, гадене, диария, киселини, намален апетит, смущения в цветовото възприятие, както и тахикардия и болка в гърдите.

Дозировка на дицинон по време на бременност

Това лекарство се предлага под формата на таблетки (по 250 mg всяка) и инжекционен разтвор (в ампули от 2 ml / 250 mg).

Терапевтично обоснованата дневна доза дицинон по време на бременност е 10-20 mg от лекарството на килограм тегло. Като правило лекарят предписва да приемате таблетки дицинон по време на бременност, по едно парче (250 mg) - 3-4 пъти на ден. Максималният ефект, когато се приема през устата, се постига в рамките на три часа от момента, в който таблетката попадне в стомаха и продължава пет часа. Продължителността на приема на хапчетата се определя от лекаря, в зависимост от интензивността на кървенето..

Парентерално приложение на дицинон - под формата на интрадермални или интравенозни инжекции - причинява хемостатичен ефект много по-бързо: след четвърт час, а максималният ефект се отбелязва средно след час и половина (при интрамускулно приложение - малко по-дълго). Следователно интравенозните инжекции на дицинон по време на бременност са по-подходящи при достатъчно интензивно кървене..

Цена на дицинон по време на бременност

Днес - в зависимост от производителя и региона на Украйна - цената на дицинона по време на бременност варира: дицинон в таблетки (250 mg, опаковка от 100 броя) - в рамките на 95-135 UAH; дицинон под формата на инжекционен разтвор (250 mg, ампули от 2 ml, опаковка от 50 броя) - от 90 до 145 UAH. на опаковка. Средната цена на една ампула (ако определена аптека продава лекарства в ампули на артикул) е около 2 UAH.

Цени за таблетки tranexam (опаковка от 30 бр.) Произведени в Руската федерация - в диапазона 178-225 UAH; цената на опаковка tranex (30 капсули от 250 mg) от Malesci е 132-168 UAH. Ugurol (tranexam) от Rottafarm в ампули от 5 ml (5 ампули в опаковка) струва около 220-240 UAH. И цената на tranexam за парентерално приложение е 768-790 UAH. за 10 ампули от 5 мл.

Отзиви за дицинон по време на бременност

Хемостатични лекарства, по-специално транексам или дицинон по време на бременност, в случай на необходимост от спиране на кървенето, се използват въпреки техните странични ефекти. Използването на тези лекарства, както е видно от примери от клинична практика и медицински прегледи за дицинон по време на бременност, е напълно оправдано, тъй като помага за спиране на загубата на кръв и в много ситуации за избягване на спонтанен аборт в първите етапи на раждането на дете. В същото време ефектът върху показателите на системата за хемостаза, т.е. системата, която осигурява баланса на кръвосъсирването и коагулацията на кръвта, като същевременно поддържа нейното течно състояние, е минимален.

И отзивите за дицинона по време на бременност на тези пациенти, които сами трябваше да приемат това лекарство, са различни. Той помогна на някого да запази бременността, но някой, въпреки усилията на лекарите, не можа да направи това...

Трябва да се помни, че дицинонът по време на бременност - както всеки друг фармацевтичен препарат при тези обстоятелства - трябва да се предписва от лекар! И лекарят трябва да бъде 100% сигурен, че потенциалната полза от лекарството, предписано на бъдещата майка, е много по-голяма от възможния риск за живота и здравето на нейното неродено дете..

Как да приемате Ditsynon по време на бременност

Една от най-ужасните диагнози по време на раждането може да бъде заплахата от прекъсване или кървене, което се е отворило. При първите признаци на възможен спонтанен аборт или кървене на бъдещата майка може да бъде предписан Дицинон.

Показания за употреба

Дицинонът по време на бременност може да се предписва като терапевтично и профилактично лекарство при различни видове външни и вътрешни кръвоизливи. Можете да приемате дицинон:

 • в таблетки;
 • интрамускулно;
 • субконюнктива;
 • интравенозно;
 • ретробулбарна;
 • локално под формата на марлени превръзки и тампони, навлажнени с разтвор.

Основните показания за употребата на дицинон по време на бременност са:

 • кървене след операция;
 • предотвратяване на кървене след операция;
 • кървене при наличие на диабетна ангиопатия;
 • чревно или белодробно кървене;
 • маточно кървене;
 • кървене поради нараняване на кожата;
 • миома;
 • мозъчен инфаркт.

Лекарството има следните форми на освобождаване:

 • таблетки - съдържат 250 mg активно вещество (етамзилат), една опаковка - 100 таблетки;
 • дицинон в ампули по време на бременност - съдържа 2 ml 12,5% разтвор, една кутия - 20 или 50 ампули.

Предписва се за заплаха от спонтанен аборт

Възможни рискове и противопоказания

Според инструкциите дицинонът по време на бременност може да причини следните нежелани реакции.

От нервната система:

 • главоболие;
 • мигрена;
 • виене на свят;
 • хиперемия на лицето.
 • реакция на пренасяне на кожата;
 • зачервяване на кожата;
 • Храносмилателната система;
 • киселини в стомаха;
 • гадене;
 • болезнени усещания в епигастриалната област.
 • зачервяване на кожата;
 • ниско кръвно налягане.

По правило горните реакции се наблюдават при жени, които не водят активен начин на живот и също така нарушават препоръчителната доза дицинон по време на бременност. Също така разберете как да приемате Канефрон за бременни жени и антибиотици през 1-ви 2-ри 3-ти триместър на бременността.

Има и противопоказания за употребата на лекарството..

 1. Остра порфирия.
 2. Индивидуална непоносимост към компонентите на лекарството.
 3. Тромбоза.
 4. Тромбоемболия.
 5. Кръвоизлив поради употребата на антикоагуланти.

Ако имате поне едно от посочените противопоказания, трябва незабавно да информирате лекаря за това.

Инструкции за употреба

Инструкциите за употреба на дицинон по време на бременност показват, че лекарството може да се използва само в случаите, когато ползите за бъдещата майка са по-високи от възможния риск за растящия организъм.

Според инструкциите, дицинонът по време на ранна бременност насърчава производството на тромбоцити от костния мозък и също така ускорява проникването им в кръвната плазма. Освен това действието на този агент увеличава интензивността на процесите на синтез на тромбопластин, който е отговорен за съсирването на кръвта в увредените области на слоя, покриващ вътрешната част на капилярите. Нивото на тромбоцитите остава в нормални граници, така че ако жената има липса на тромбоцити, няма смисъл да използва транексам и дицинон.

Инжекциите с дицинон по време на бременност, в случай на кървене, действат като вид стимулант за прикрепване на тромбоцитите към увредените области на стените на кръвоносните съдове, след което се образува тромбоцитна запушалка. Именно това помага за спиране на кървенето..

Както се вижда от многобройни прегледи, дицинон се предписва при наличие на вътрешно капилярно кървене, включително хирургични интервенции в областта на гинекологията и акушерството. Сред спешните случаи на употреба може да се отбележи силно кървене, чревно и белодробно кървене..

Медицински обоснованата дневна доза на лекарството е 10-20 mg на 1 килограм от теглото на бъдещата майка.

Как да приемате дицинон по време на бременност, Вашият лекар ще Ви каже въз основа на Вашата медицинска история. Като правило се предписва 1 таблетка (250 mg) - 3-4 пъти на ден.

Ефектът, когато се приема през устата, ще бъде забележим 3 часа след разтварянето на таблетката в стомаха. Продължителността му продължава 5 часа.

Колко дни можете да инжектирате инжекции с дицинон по време на бременност, Вашият лекар ще определи, в зависимост от интензивността на кръвното отделяне.

Предимства и недостатъци на лекарството

Помислете какви са плюсовете и минусите на инжекциите с дицинон по време на бременност, според прегледите на пациентите.

професионалистиМинуси
Бърз ефектВкусът на таблетките е горчив
Достъпна ценаМного странични ефекти
Дълъг срок на годностНе винаги може да получите очаквания резултат
Качествено средство за защитаНежеланите реакции са тежки
Няма вредно въздействие върху плода
Помага за справяне дори с обилно кървене

Не уврежда плода

Мнението на жените

Помислете за отзивите на жени, които са приемали дицинон по време на ранна бременност и са оставили своите мнения за това лекарство.

Дългоочакваната ми бременност протече без усложнения, чувствах се добре, всички изследвания бяха в норма. Когато първият триместър приключи, забелязах малко петно ​​по бельото си. Отначало тя не придаваше никакво значение, решавайки, че плавателен съд може да е повреден някъде. Когато отделянето не изчезна на 3-тия ден и в същото време стана още по-обилно, се притесних. Веднага реших да погледна в интернет какво може да бъде. Навсякъде те писаха за заплахата от прекъсване и спореха кое е по-добре да се вземе в този случай - дицинон или транексам. След като разбрах, че това може да представлява риск от спонтанен аборт, веднага се затичах към гинеколога. Лекарят ме прегледа, изпрати ме на ултразвуково сканиране и направи заключението „заплаха от прекъсване“. Почти се разплаках. Почти първият триместър свърши, всичко беше наред - и така. Една от причините за тази диагноза се нарича силен стрес или опит. Предписани инжекции с дицинон. Не се поколебах и започнах терапия още същата вечер. Общо курсът беше 10 дни, но изхвърлянето не изчезна, а стана малко по-малко. Веднага след като инжекциите завършиха инжектирането, изписването ми придоби жълтеникав оттенък и след няколко дни изчезна.

Отне много време, за да забременея, затова се наложи да прибягна до процедура за стимулиране. На третия кръг от опити те успяха да заченат бебе. Тъй като тялото ми първоначално не беше готово да произвежда самостоятелно необходимите хормони за поддържане на жизнените функции на плода, гинекологът предписа много поддържащи лекарства. Видях всичко правилно, но на 9-та седмица въпреки това се появи кърваво отделяне. Веднага ми дадоха направление за болницата, тъй като се нуждаех от пълен преглед и спешни действия. Както се оказа, предписаните лекарства не бяха достатъчни и следователно имаше опасност от прекъсване. Предписва се да пие хапчета дицинон, както и няколко витаминни препарата в инжекции. Лекувах се 7 дни, след което отново преминах всички тестове и бях прегледан. Разпределенията останаха много оскъдни, но вече не бяха опасни. При изписване ми предписаха още две поддържащи лекарства. Като цяло, през периода на раждането на бебето, пих толкова хапчета, колкото никога през целия си живот. Изписването премина след 3 дни, а синът ми се роди здрав точно навреме.

Моята история на приемането на това лекарство не е съвсем розова. Като начало научих късно за моята „интересна позиция“. По някакъв начин навих, започнах да се въртя и когато имаше зацапване вместо менструация, ги взех за оскъдна планирана менструация. Обаче се проточи и вместо предписаните 5 дни продължи 12 дни! Подозирах, че нещо не е наред и отидох на лекар. Лекарят веднага ми каза на стола, че съм бременна и скоро може да се сбогувам с „интересното ми положение“, тъй като случаят вече беше пренебрегнат. Бях шокиран! Първо, не очаквах такъв обрат, и второ, страхувах се за бебето. По принцип ми беше предписано да инжектирам инжекции с дицинон за 2 седмици, но не взех лекарството до края, защото след 3 дни започна тежко кървене. Разбрах, че това е краят. Затова винаги следете менструалните си цикли, за да не повтаряте грешките ми..

За автора: Боровикова Олга

Дицинон по време на бременност

Дицинонът е лекарство с антихеморагични, хемостатични, проагрегантни и ангиопротективни свойства. По-просто казано, Дицинон е кръвоспиращо лекарство, но има и редица други ефекти, по-специално, укрепва капилярите и подобрява тяхната пропускливост, стимулира образуването на тромбоцити и ускорява освобождаването им от костния мозък. Е, ясно е, че Ditsynon засилва съсирването на кръвта.

Дицинонът се използва както за профилактични, така и за терапевтични цели в много области на медицината: стоматология, хирургия, урология, офталмология, оториноларингология, гинекология, акушерство и други. По време на бременност може да възникне всяка от многото възможни ситуации, които изискват спиране на кръвта. Но най-често през този период се прибягва до Дицинон със заплаха от спонтанен аборт, когато жената има вагинално кървене..

Можете да намерите информация, че Дицинон се предписва по време на бременност само в случай на алено кървене. Но лекарите разглеждат индикациите и конкретната ситуация, а не цвета на отделянето. И ако планираната полза от лекарството надвишава потенциалния риск, тогава лекарството се предписва. Ето защо, много често на бъдещите майки се предписва Ditsynon с "мазилка", без да се чака очевидно кървене. И ако е необходимо, лечението с Дицинон е възможно от първия триместър.

Между другото, за предполагаемите ползи. Точно това е написано в инструкциите за лекарството. Тъй като не са провеждани клинични проучвания относно ефекта на Dicynon върху развиващия се плод. Така че не трябва да го предписвате сами: можете да прибягвате до лечение с това лекарство по време на бременност само според строгите показания на лекар и под негов контрол..

Показания за прием на лекарството Дицинон по време на бременност

За да се предотврати спонтанен аборт и кървене по време на бременност, се използва Dicinon. Лекарството принадлежи към хемостатичната група, има ангиопротективен и антихеморагичен ефект.

 • Фармакодинамични характеристики
 • Показания за употребата на Ditsynon по време на бременност
 • Форма за освобождаване на лекарството
 • Инструкции за употреба на Ditsynon по време на бременност, дозировка, особености на приложение
 • Противопоказания и възможни странични ефекти
 • Аналози на Ditsynon по време на бременност
 • Отзиви на бременни жени за дицинон

Фармакодинамични характеристики

Лекарството се основава на веществото етамзилат, поради което Dicinon има основните си свойства. Инструментът действа върху тялото, както следва:

 • Намалява пропускливостта на съдовите стени, поради което кървенето спира.
 • Инхибира се производството на простагландини, които причиняват дезагрегация на тромбоцитите. По този начин времето за кървене се съкращава..
 • Ако използвате лекарството отново, скоростта на образуване на тромби се увеличава..

Лекарството стимулира прикрепването на тромбоцитите към засегнатата област на кръвоносния съд, образувайки тромбоцитоподобна запушалка, което води до спиране на кървенето.

Показания за употребата на Ditsynon по време на бременност

Дицинонът е показан при всяко кървене - от леко кървене до загуба на кръв. Лекарството спира кървенето относително бързо и предотвратява появата му. Това е важно по време на бременността, тъй като при кървене съществува заплаха от прекъсване на бременността.

Ditsynon се практикува успешно в акушерството. Въз основа на официалните инструкции на лекарството, той практически не казва нищо за опасностите от активното вещество за плода. В същото време е посочено, че лечението с това лекарство е препоръчително само в случаите, когато ефектът на Дицинон е в пъти по-важен от риска.

Така че, лекарството е показано за прием с кървене по време на такива състояния:

 • отделяне на яйцеклетката;
 • увеличаване на размера на ретрохориален хематом;
 • предлежанието на плацентата с нейното отлепване.

Ако бременна жена има лошо съсирване на кръвта, Dicinon се предписва за вадене на зъби и всякакви други хирургични процедури.

Форма за освобождаване на лекарството

Лекарството Ditsynon се произвежда под формата на таблетки и под формата на инжекционен разтвор:

 • Една таблетка съдържа 250 mg етамзилат. Помощни вещества: царевично нишесте, повидон, лактоза, лимонена киселина, магнезиев стеарат.
 • Всяка ампула инжекционен разтвор съдържа 2 ml етамзилат. Допълнителни компоненти: натриев бикарбонат, натриев метабисулфит, вода за инжекции.

Инструкции за употреба на Ditsynon по време на бременност, дозировка, рецепция

Инструкциите не съдържат официални данни за ефекта на лекарството върху нероденото дете, но това лекарство отдавна се използва успешно в акушерството и гинекологията, включително по време на бременност, поради което употребата на Ditsinon все още е възможна от първия триместър, но строго според показанията.

 • Таблетна форма. Вземете през устата. Приемът се извършва по време на хранене или веднага след приема му. По време на бременността допустимата доза е 1-2 таблетки наведнъж три пъти на ден (за предпочитане на редовни интервали, т.е. на всеки 8 часа). Продължителността на курса на лечение е най-малко три дни. Обикновено след спиране на кървенето лекарството се анулира.
 • Инжекционен разтвор. Дневната доза на лекарството е 4 ампули, които се прилагат интрамускулно или бавно интравенозно, съответно по една ампула четири пъти на ден. При прекомерно кървене схемата е различна: докато кръвозагубата спре, 1-2 ампули трябва да се инжектират на всеки 4-6 часа.
 • Ако една жена е имала патологии като тромбоза, тромбоемболия преди бременност, тогава режимът на лечение се променя.
 • При намален брой тромбоцити в кръвта не се препоръчва терапия с това лекарство.
 • Дозировката и продължителността на лечението, както и изборът на формата на освобождаване, се извършват изключително от лекуващия лекар..
 • Важно е да се следи реакцията на организма към лекарството, тъй като е възможна алергична реакция. В този случай приемът спира. Лекарството се заменя с подобно лекарство..
 • Дозировката при бъбречни патологии трябва да бъде значително по-ниска, тъй като активното вещество се екскретира през бъбреците.

Ако бременна жена има кървави отделяния по време на приема на лекарството, трябва незабавно да се консултирате с Вашия лекар. Категорично е забранено да приемате лекарството сами, за да не си навредите.

Противопоказания и възможни странични ефекти

Забранено е приемането на Ditsynon в такива случаи:

 • алергична реакция към компонентите на лекарството;
 • порфирия в остър стадий;
 • високо ниво на съсирване на кръвта;
 • тромбоемболия и тромбоза;
 • миелобластна и лимфобластна левкемия;
 • остеосарком;
 • непоносимост към лактоза;
 • нарушение на процеса на абсорбция на галактоза и глюкоза;
 • антикоагулант предозиране.

Възможни последици (настъпващи рядко):

 • храносмилателна система: диария, гадене, дискомфорт в стомаха;
 • кожа: обриви, уртикария, хиперемия;
 • нервна система: виене на свят и главоболие, парестезия в долните крайници;
 • сърдечно-съдова и лимфна система: понижаване на кръвното налягане, тромбоемболия, тромбоцитопения, неутропения или агранулоцитоза;
 • опорно-двигателния апарат: артралгия;
 • други: треска, астения, алергии.

Аналози на Ditsynon по време на бременност

Основните аналози на лекарството:

 • Etamsilate е точен аналог, но произведен от друг производител и цената му е по-малка.
 • Tranexam и Gemaxam (на основата на tranexamic киселина).
 • Викасол (съдържа витамин К).

Отзиви на бременни жени за дицинон

Виктория Мишина, 27 години:

На 16-та седмица от бременността по някаква причина имах кървави секрети. Не е силен, но ме беше страх. И тогава прочетох в интернет, че това може да доведе до спонтанен аборт. На следващия ден отидох на гинеколог. Тя ме прегледа, изпрати ме на ултразвуково сканиране. Оказа се, че имам смущения в хормоналната система. Предписани хапчета Ditsynon и витамини. Прекарах една седмица на питие. Изглежда, че всичко се получава.

Алевтина К., 32 години:

Изписаха ми Дицинон в инжекции в края на втория триместър. Кървенето започна на фона на инфекция на пикочно-половата система. Не знам къде хванах раната, но можех да загубя детето. Веднага бях хоспитализиран и на Dicinon беше предписано да спре кръвта. Те инжектираха около 6 дни, не си спомням точно, тъй като предписаха много всякакви лекарства. Като цяло родих навреме, нямаше странични реакции.

Олга Жуковская, 44 години:

Изобщо нямах представа за бременността. Периодично имах закъснения в менструацията, отдавах това на възможна менопауза. Въпреки това, след двумесечно закъснение, менструацията, мислех си, се проточи 11 дни. Изплаши ме, отидох на гинеколог. Колко изненадан бях, когато каза, че съм бременна. За съжаление съществува риск от спонтанен аборт. Лекарят ми предписа няколко лекарства, сред тях беше и Дицинон. Бях инжектиран с него в продължение на пет дни. По време на лечението кървенето не спря, но лекарят каза, че не е препоръчително да продължите да приемате лекарството. Минаха още 4 дни и изписването изчезна. Да, лекарството помага, но имах ужасно главоболие, треска, гадене, стомашен дискомфорт.

Дицинон може да се предписва през втория и третия триместър на бременността при различни видове кървене, за да се предотврати спонтанен аборт или риск от загуба на кръв при бременна жена. Лекарството има противопоказания и може да причини странични реакции.

Дицинон по време на бременност - линейка за заплаха от спонтанен аборт

Заплахата от прекъсване на бременността е диагнозата, която най-често се поставя през първия триместър. Ако е налице, е важно стриктно да се спазват всички предписания на лекаря: спазвайте почивка в леглото, избягвайте физическа активност, ограничавайте контактите с другите, за да сведете до минимум риска от емоционален стрес и стрес.

Често заплахата от спонтанен аборт е придружена от кървави вагинални секрети (от едва забележими мазки до обилни). Приемът на хемостатично лекарство Дицинон по време на бременност помага за премахване на този симптом и задържане на детето.

Характеристики на лекарството Ditsynon

Дицинонът се използва в акушерската практика от много години. Използва се и в други области на медицината: хирургия, офталмология, урология, гинекология и други (навсякъде, където има риск от кървене). Лекарството елиминира този симптом, независимо от причината, която го е причинила..

Активното вещество на Ditsynon е етамзилат. Основното му действие е кръвоспиращо, но освен това лекарството укрепва кръвоносните съдове, спомага за намаляване на тяхната пропускливост и подобряване на микроциркулацията, ускорява процеса на кръвосъсирване.

Специални клетки, наречени тромбоцити, са отговорни за образуването на кръвен съсирек. Дицинонът ускорява тяхното съзряване в костния мозък и се освобождава в кръвта.

В допълнение, лекарството насърчава активирането на тромбопластин, фактор на съсирването, присъстващ в клетъчните мембрани. След употребата на Dicinon възниква вазоконстрикция поради освобождаването на простаклицин PgI2. Този механизъм може също да намали загубата на кръв..

Несъмненото предимство на Ditsynon е, че въпреки големия брой участващи кръвоспиращи механизми, той не допринася за образуването на кръвни съсиреци и не провокира повишаване на кръвното налягане.

При прием на хапчета терапевтичният ефект се проявява след 3 часа, след интрамускулно инжектиране - след 60-90 минути, след интравенозно инжектиране - след 15 минути.

Агентът действа до 6 часа, след това активността му постепенно намалява и 24 часа след приема (или приложението) спира напълно. В края на курса на лечение терапевтичният ефект продължава още една седмица..

Показания за употреба и форма за освобождаване

Dicinon е показан като терапевтично и профилактично средство за вътрешно и външно кървене от различен произход..

Има няколко начина да го използвате:

 • орално (вътре);
 • интрамускулно;
 • интравенозно;
 • ретробулбарна;
 • местни (тампони и марлеви превръзки).

Дицинон се предписва в следните случаи:

 • за премахване на посттравматично кървене;
 • с цел предотвратяване на загуба на кръв по време на операция;
 • за заболявания, свързани с кървене (гинекологични патологии, мозъчен инфаркт, заболявания на белите дробове и стомашно-чревния тракт);
 • за предотвратяване на кръвоизлив при недоносени бебета.

В аптеките лекарството се представя под формата на таблетки и ампули..

Таблетките се предлагат в две версии: дозировката за деца съдържа 0,05 грама етамзилат (активно вещество), в дозировката за възрастни - 0,25 грама.

Опаковка от 100 броя струва около 400 рубли. Ампулите също са представени в 2 версии: 12,5% разтвор от 2 ml, 5% разтвор от 1 ml. Опаковка за 50 ампули струва средно 650 рубли.

Дицинон със заплаха от спонтанен аборт

Дицинон по време на бременност може да се използва във всяка от ситуациите, които изискват спиране на кървенето или предотвратяването му. По-често лекарството се използва, когато има заплаха от спонтанен аборт, придружен от вагинално кървене.

Въпреки факта, че акушерството отдавна и успешно практикува употребата на Ditsinon по време на бременност, инструкциите за употреба съдържат малко информация за опасностите от лекарството за нероденото дете. Според нея лечението може да бъде предписано в случаите, когато предвидените ползи надвишават възможните рискове..

Лекарите предписват Дицинон не само при обилно кървене, но и при едва забележимо отделяне. Този подход ви позволява да отстраните проблема рано, без да чакате влошаване.

Ако има опасност от спонтанен аборт, не можете сами да предписвате Ditsinon, тъй като приемането му е част от сложната терапия. Без правилен подход към лечението, лекарството само ще "маскира" проблема, влошавайки ситуацията.

Все още няма данни за клинични проучвания, които разкриват ефекта на "Дицинон" върху формирането на плода. Решението за необходимостта от приемане на лекарството трябва да бъде взето от лекаря и целият курс на лечение трябва да бъде под негов контрол. Повече за заплахата от спонтанен аборт →

На бъдещите майки обикновено се предписват таблетки Дицинон по време на бременност, дозировката и продължителността на курса на лечение се подбират индивидуално. Обикновено се препоръчва да ги приемате по 1 бр. три пъти на ден през равни интервали. Продължителност на приема - най-малко 3 дни.

Странични ефекти и противопоказания

Дицинонът е противопоказан в случай на склонност към образуване на кръвни съсиреци, хемобластоза в детска възраст, остра порфирия, както и алергии към компонентите на лекарството.

С изключителна предпазливост лекарството се предписва при тромбоза и тромбоемболия в историята, дори ако по време на приема тези заболявания липсват, както и при кървене, причинено от предозиране на антикоагуланти.

Ако Dicinon се приема по време на кърмене, бебето временно се отбива.

Лекарството не трябва да се използва с вродена непоносимост към глюкоза, с лапазен дефицит на лап (лактазна непоносимост при някои жители на север), както и със синдром на малабсорбция на глюкоза-галактоза.

Нежеланите реакции се появяват при предозиране на Dicinon и изчезват след неговото отмяна. Може да се появят киселини в стомаха, гадене и епигастрална болка, понижено кръвно налягане, мигрена, изтръпване и изтръпване в краката, зачервяване на лицето.

Заплахата от прекъсване на бременността е усложнение, един от симптомите на което е вагинално кървене. За да ги елиминира като част от сложната терапия, може да се използва Дицинон - хемостатично лекарство, което действа едновременно в няколко посоки.

Той не само ускорява съсирването на кръвта, но и укрепва стените на кръвоносните съдове, подобрява микроциркулацията. Когато се приемат правилно, както е предписано и под наблюдението на лекар, таблетките и инжекциите Dicynon по време на бременност ефективно премахват кървенето.

Автор: Олга Ханова, лекар,
специално за Mama66.ru

Лекарството "Dicinon" по време на бременност: описание и приложение

Всяка жена по време на бременност полага специални грижи за здравето си. В края на краищата тя вече е отговорна не само за себе си, но и за нероденото дете. Следователно става толкова важно да изберете правилното лекарство за профилактика или лечение на определено заболяване..

Описание

"Дицинон" е съвременно лекарство, широко използвано при кръвни заболявания и различни кръвоизливи, както и притежаващо ангиопротективен, антихеморагичен и хемостатичен ефект. Основната активна съставка е етамзилат. Използва се не само в гинекологията, но и в хирургията, урологията, офталмологията и други индустрии. Лекарството "Dicinon" по време на бременност се използва за предотвратяване на заплахата от спонтанен аборт. Това се отнася не само за първия триместър. Но в този случай той демонстрира най-голям ефект. Понякога това лекарство се предписва при тежко назално кървене. Основната активна съставка е органично съединение. Той ускорява образуването на тромбопластини, поради което повредените стени на капилярите и малките съдове се възстановяват и кървенето спира..

Странични ефекти и противопоказания

Страничните ефекти на лекарството "Dicinon" по време на бременност могат да се изразят в намаляване на систолното кръвно налягане, световъртеж, главоболие и киселини. Съществува и възможност за алергични реакции. Въпреки че рисковете от развитие на някой от горните ефекти са доста малки, винаги трябва да се подготвите предварително за това. Отрицателните последици настъпват най-често при предозиране. В такива случаи, след прекратяване на лечението, всички симптоми изчезват незабавно, но все пак е по-добре да се предотврати развитието на странични ефекти, тъй като това може да повлияе неблагоприятно на здравето на нероденото бебе. Ето защо е важно да се доверите на Вашия лекар и да следвате инструкциите му. Лекарството има редица противопоказания. Не може да се използва от хора със свръхчувствителност, с тромбофлебия и тромбоза. Комбинирайте с други лекарства с повишено внимание. Понастоящем няма клинични проучвания, потвърждаващи вредата от употребата на лекарството "Dicinon" по време на бременност. Но въпреки това е необходима консултация с лекар преди прием.

Дицинон таблетки: инструкция

Поради уникалния си състав, лекарството не може да навреди на плода, когато се използва през първия триместър. Показанието за употреба е заплахата от спонтанен аборт, която се изразява в наличие на малки секрети, кървене или отлепване на плацентата (на най-ранна дата - хорион). Лекарството "Ditsynon" се предписва в комбинация с други лекарства, които имат седативен и спазмолитичен ефект. Валерианата и други естествени вещества се използват като успокоителни. Това лекарство се приема три пъти на ден по една таблетка, курсът продължава не повече от седмица. Неговият ефект се проявява няколко часа след прилагането. Цената на лекарството, дозировката, особеностите на приложението и други нюанси трябва да бъдат проверени с лекаря. Само той може да предпише лечение с лекарството "Dicinon" по време на бременност.

Показания за прием на лекарството Дицинон по време на бременност

За да се предотврати спонтанен аборт и кървене по време на бременност, се използва Dicinon. Лекарството принадлежи към хемостатичната група, има ангиопротективен и антихеморагичен ефект.

 • Фармакодинамични характеристики
 • Показания за употребата на Ditsynon по време на бременност
 • Форма за освобождаване на лекарството
 • Инструкции за употреба на Ditsynon по време на бременност, дозировка, особености на приложение
 • Противопоказания и възможни странични ефекти
 • Аналози на Ditsynon по време на бременност
 • Отзиви на бременни жени за дицинон

Фармакодинамични характеристики

Лекарството се основава на веществото етамзилат, поради което Dicinon има основните си свойства. Инструментът действа върху тялото, както следва:

 • Намалява пропускливостта на съдовите стени, поради което кървенето спира.
 • Инхибира се производството на простагландини, които причиняват дезагрегация на тромбоцитите. По този начин времето за кървене се съкращава..
 • Ако използвате лекарството отново, скоростта на образуване на тромби се увеличава..

Лекарството стимулира прикрепването на тромбоцитите към засегнатата област на кръвоносния съд, образувайки тромбоцитоподобна запушалка, което води до спиране на кървенето.

Показания за употребата на Ditsynon по време на бременност

Дицинонът е показан при всяко кървене - от леко кървене до загуба на кръв. Лекарството спира кървенето относително бързо и предотвратява появата му. Това е важно по време на бременността, тъй като при кървене съществува заплаха от прекъсване на бременността.

Ditsynon се практикува успешно в акушерството. Въз основа на официалните инструкции на лекарството, той практически не казва нищо за опасностите от активното вещество за плода. В същото време е посочено, че лечението с това лекарство е препоръчително само в случаите, когато ефектът на Дицинон е в пъти по-важен от риска.

Така че, лекарството е показано за прием с кървене по време на такива състояния:

 • отделяне на яйцеклетката;
 • увеличаване на размера на ретрохориален хематом;
 • предлежанието на плацентата с нейното отлепване.

Ако бременна жена има лошо съсирване на кръвта, Dicinon се предписва за вадене на зъби и всякакви други хирургични процедури.

Форма за освобождаване на лекарството

Лекарството Ditsynon се произвежда под формата на таблетки и под формата на инжекционен разтвор:

 • Една таблетка съдържа 250 mg етамзилат. Помощни вещества: царевично нишесте, повидон, лактоза, лимонена киселина, магнезиев стеарат.
 • Всяка ампула инжекционен разтвор съдържа 2 ml етамзилат. Допълнителни компоненти: натриев бикарбонат, натриев метабисулфит, вода за инжекции.

Инструкции за употреба на Ditsynon по време на бременност, дозировка, особености на приложение

Инструкциите не съдържат официални данни за ефекта на лекарството върху нероденото дете, но това лекарство отдавна се използва успешно в акушерството и гинекологията, включително по време на бременност, поради което употребата на Ditsinon все още е възможна от първия триместър, но строго според показанията.

 • Таблетна форма. Вземете през устата. Приемът се извършва по време на хранене или веднага след приема му. По време на бременността допустимата доза е 1-2 таблетки наведнъж три пъти на ден (за предпочитане на редовни интервали, т.е. на всеки 8 часа). Продължителността на курса на лечение е най-малко три дни. Обикновено след спиране на кървенето лекарството се анулира.
 • Инжекционен разтвор. Дневната доза на лекарството е 4 ампули, които се прилагат интрамускулно или бавно интравенозно, съответно по една ампула четири пъти на ден. При прекомерно кървене схемата е различна: докато кръвозагубата спре, 1-2 ампули трябва да се инжектират на всеки 4-6 часа.
 • Ако една жена е имала патологии като тромбоза, тромбоемболия преди бременност, тогава режимът на лечение се променя.
 • При намален брой тромбоцити в кръвта не се препоръчва терапия с това лекарство.
 • Дозировката и продължителността на лечението, както и изборът на формата на освобождаване, се извършват изключително от лекуващия лекар..
 • Важно е да се следи реакцията на организма към лекарството, тъй като е възможна алергична реакция. В този случай приемът спира. Лекарството се заменя с подобно лекарство..
 • Дозировката при бъбречни патологии трябва да бъде значително по-ниска, тъй като активното вещество се екскретира през бъбреците.

Ако бременна жена има кървави отделяния по време на приема на лекарството, трябва незабавно да се консултирате с Вашия лекар. Категорично е забранено да приемате лекарството сами, за да не си навредите.

Противопоказания и възможни странични ефекти

Забранено е приемането на Ditsynon в такива случаи:

 • алергична реакция към компонентите на лекарството;
 • порфирия в остър стадий;
 • високо ниво на съсирване на кръвта;
 • тромбоемболия и тромбоза;
 • миелобластна и лимфобластна левкемия;
 • остеосарком;
 • непоносимост към лактоза;
 • нарушение на процеса на абсорбция на галактоза и глюкоза;
 • антикоагулант предозиране.

Възможни последици (настъпващи рядко):

 • храносмилателна система: диария, гадене, дискомфорт в стомаха;
 • кожа: обриви, уртикария, хиперемия;
 • нервна система: виене на свят и главоболие, парестезия в долните крайници;
 • сърдечно-съдова и лимфна система: понижаване на кръвното налягане, тромбоемболия, тромбоцитопения, неутропения или агранулоцитоза;
 • опорно-двигателния апарат: артралгия;
 • други: треска, астения, алергии.

Аналози на Ditsynon по време на бременност

Основните аналози на лекарството:

 • Etamsilate е точен аналог, но произведен от друг производител и цената му е по-малка.
 • Tranexam и Gemaxam (на основата на tranexamic киселина).
 • Викасол (съдържа витамин К).

Отзиви на бременни жени за дицинон

Виктория Мишина, 27 години:

На 16-та седмица от бременността по някаква причина имах кървави секрети. Не е силен, но ме беше страх. И тогава прочетох в интернет, че това може да доведе до спонтанен аборт. На следващия ден отидох на гинеколог. Тя ме прегледа, изпрати ме на ултразвуково сканиране. Оказа се, че имам смущения в хормоналната система. Предписани хапчета Ditsynon и витамини. Прекарах една седмица на питие. Изглежда, че всичко се получава.

Алевтина К., 32 години:

Изписаха ми Дицинон в инжекции в края на втория триместър. Кървенето започна на фона на инфекция на пикочно-половата система. Не знам къде хванах раната, но можех да загубя детето. Веднага бях хоспитализиран и на Dicinon беше предписано да спре кръвта. Те инжектираха около 6 дни, не си спомням точно, тъй като предписаха много всякакви лекарства. Като цяло родих навреме, нямаше странични реакции.

Олга Жуковская, 44 години:

Изобщо нямах представа за бременността. Периодично имах закъснения в менструацията, отдавах това на възможна менопауза. Въпреки това, след двумесечно закъснение, менструацията, мислех си, се проточи 11 дни. Изплаши ме, отидох на гинеколог. Колко изненадан бях, когато каза, че съм бременна. За съжаление съществува риск от спонтанен аборт. Лекарят ми предписа няколко лекарства, сред тях беше и Дицинон. Бях инжектиран с него в продължение на пет дни. По време на лечението кървенето не спря, но лекарят каза, че не е препоръчително да продължите да приемате лекарството. Минаха още 4 дни и изписването изчезна. Да, лекарството помага, но имах ужасно главоболие, треска, гадене, стомашен дискомфорт.

Дицинон може да се предписва през втория и третия триместър на бременността при различни видове кървене, за да се предотврати спонтанен аборт или риск от загуба на кръв при бременна жена. Лекарството има противопоказания и може да причини странични реакции.