Д-р Комаровски смята доктрината за диатезата за едно от най-забележителните постижения на руската педиатрия, но самата диатеза не е болест.

Има ли такава диагноза

Този лекар е убеден, че не.

Най-често, когато родителите и педиатрите говорят за диатеза, те имат предвид алергичен дерматит - доста често срещано заболяване при деца и възрастни.

Според традицията в домашната педиатрия, педиатрите рядко диагностицират алергичен дерматит, особено при кърмачета, като го заменят с концепцията за диатеза.

Фактори

Развитието на алергичен дерматит при деца се влияе от много фактори, които могат условно да се комбинират в две големи групи.

Основните фактори, влияещи върху развитието на предразположение:

 • вътрешен (наследствен). Това са склонности към различни заболявания, наследени от родители, тип конституция и др.;
 • външен. Това са условията, в които живее детето - особеностите на храненето, живота, възпитанието.

Родителите не могат да променят наследствеността на детето си или типа на неговата конституция, но условията на неговия живот напълно зависят от тях и именно промяната в условията играе важна роля при лечението на диатеза при кърмачета, според Комаровски.

Какво представлява според лекаря

Комаровски дава определение, възприето в съвременната педиатрична практика.

Диатеза - аномалия на конституцията, характеризираща се с предразположение към определени заболявания или неадекватна реакция на често срещаните стимули.

Трябва да се изясни, че под конституция се разбира цялата съвкупност от свойства на организма - физика, особености на метаболизма, функциониране на нервната система и психиката.

Има няколко типа конституция и всички те се считат за варианти на нормата..

Има доста видове, но сред тях има три основни:

 • Ексудативно-катаралната (алергична) е най-често срещаната от всички. Среща се с предразположение към алергични и възпалителни заболявания.
 • Лимфно-хипопластичен - говори за склонност към инфекции, патология на лимфните възли, алергии.
 • Невро-артритни - предразположение към метаболитни заболявания (захарен диабет, подагра, някои видове артрит).

При споменаване на диатеза, ексудативно-катарална.

Проявява се:

 1. обрив по кожата - от бледорозов до червен и силен сърбеж;
 2. при кърмачета с това състояние може да се разбере температурата;
 3. обривът обикновено се появява по лицето, шията, ръцете и гърдите, сърбежът може да бъде толкова силен, че пречи на бебето да спи.

Лимфно-хипопластичният тип се счита за най-тежък от всички.

С него лимфните възли непрекъснато се увеличават, дори при липса на заболявания, но функцията на сърцето, бъбреците и жлезите с вътрешна секреция е недостатъчна.

Снимка: Обрив по бузите

Често това състояние се съчетава със забележими сърдечни дефекти..

Не неговият произход, инфекциозните заболявания са трудни и дори ваксинацията е свързана с голям риск.

Дете с невро-артритна диатеза е лесно възбудимо, шумно, неспокойно, но умственото му развитие осезаемо изпреварва възрастта. Детето има лош апетит и може да изпитва неукротимо повръщане без видима причина.

Ексудативно-катарална

Тъй като ексудативно-катаралната диатеза се среща най-често, тогава ще говорим за това по-нататък..

Ексудативно-катарална форма (детска екзема, алергичен дерматит, атопичен дерматит) се среща при почти всяко дете на възраст под една година и напълно преминава през юношеството или по-рано.

Основната му причина е незрялостта на черния дроб и имунната система на детето, поради което то не може да се справи адекватно с алергени, пише Комаровски за този вид диатеза при кърмачета..

Тези продукти, които в бъдеще ще станат абсолютно безвредни за тийнейджър, все още не са познати на имунната система на едногодишно дете и причиняват алергии.

При контакт с алерген, детето развива плачещи и сърбящи петна по бузите, които се разпространяват по цялото лице, шия, разтегателни повърхности на ръцете и краката.

Видео: Консултация с лекар

Принципи на лечение на диатеза при деца според правилата на Комаровски

Лечението на диатеза при кърмачета, според Комаровски, е ежедневната работа на родителите и други възрастни около детето..

Но както бе споменато по-горе, трябва да лекувате основното заболяване - трябва да разберете какъв е алергенът за детето и да сведете до минимум контакта му с това вещество.

Но когато детето страда от сърбеж и обрив, се изискват лекарства. Основната му цел е да намали появата на дерматит..

Лекарства, използвани при лечението на алергичен дерматит:

 • Чревни сорбенти (активен въглен) и препарати, които стимулират чревната подвижност (лактулоза). Те могат да се използват както от дете, така и от кърмачка, те не причиняват негативни странични ефекти;
 • Мехлеми с антихистамини (финистил-гел), кремове и мехлеми с кортикостероиди (адвантан, елок) за лечение на кожни прояви. Кортикостероидите трябва да се използват само ако кожните прояви вече не са само козметичен дефект и силен сърбеж пречи на съня;
 • Препарати на калций (калциев глюконат) и витамин D, особено по време на никнене на зъби, тъй като дефицитът на калций увеличава проявите на алергии;
 • Антихистамините (супрастин, тавегил) намаляват проявите на алергии и освен това намаляват изпотяването, един от провокиращите фактори на възпалението на кожата.

Какво означава нервна екзема? Кликнете научете.

Предотвратяване

Основата на профилактиката, както и лечението на алергичен дерматит, е избягването на контакт с алергени.

Има три основни пътя за навлизане на алергени в тялото:

 • Храна (храна и напитки);
 • Контакт (дрехи, спално бельо, препарати и др.);
 • Респираторни (прашец, аерозоли)

Основното условие за лечение на алергии в детска възраст е създаването на хипоалергичен живот за детето, тоест такива условия, при които контактът с алергени е минимален или напълно изключен.

Всеки от входните пътища има свои собствени начини за справяне с алергените.

За да предотвратите хранителни алергии:

 • Изцяло изключете от диетата алергенни храни (цитрусови плодове, шоколад, ягоди). Важно е да запомните, че това няма да помогне за намаляване на количеството им в диетата - алергените трябва да бъдат напълно елиминирани;
 • Кърмачетата трябва да бъдат много внимателни при въвеждането на допълващи храни и стриктно да спазват правилата за хранене. Постоянната смяна на продуктите е абсолютно неприемлива;
 • Не прехранвайте детето, преяждането увеличава проявите на алергии. Усещането за ситост се появява при дете 10-15 минути след като стомахът е пълен, това трябва да се помни, особено за родителите на деца от първата година от живота на изкуствено хранене.

За да предотвратите контактни алергии:

 • Когато къпете дете и перете детски дрехи, използвайте филтрирана или преварена вода, която не съдържа хлор;
 • Използвайте специални детски прахове за пране, сапуни, шампоани. При къпане се измивайте със сапун и шампоан не повече от 1-2 пъти седмично;
 • Важно е да се спазват първите две правила по отношение не само на детското облекло, поради което битовото облекло на всички възрастни в контакт с детето трябва да бъде обработено;
 • Дрехите, носени директно върху тялото, трябва да са бели (не съдържат оцветители), от тъкани, най-добре е 100% лен;
 • Хипоалергенно спално бельо - без естествен пух или пера.

За предотвратяване на дихателни алергии:

 • Премахване на контакта с цветен прашец, животински косми, суха храна за аквариумни риби и др. Но дори да дадете домашни любимци в друга къща, вълната им ще остане алерген още месец;
 • Отказ от използване на аерозолни освежители за въздух, дезодоранти, някои видове парфюми;
 • Ежедневно мокро почистване в стаята на детето.

Независимо от пътя на проникване на алергена:

 • Прегряването увеличава проявите на алергии, изпотяването забавя отстраняването на алергена през бъбреците. Следователно, оптималната температура в стаята на детето е 18 ° C, а влажността е до 50%. За да увеличите влажността, можете да поставите аквариум или леген с вода;
 • Следете честотата на изпражненията при дете - при запек в организма се задържат алергени;
 • Приемайте лекарства в таблетки и сиропи с повишено внимание - заради ароматизиращите добавки и оцветители те също са алергени. Предпочитат се супозитории (супозитории);

Повечето прояви на диатеза изчезват, когато черният дроб и стомашно-чревния тракт узреят и не се превърнат в алергия в зряла възраст.

Каква трябва да бъде диетата при екзема на монети? Препоръки тук.

Какви са принципите на лечение на екзема на ръцете? Отговор в статия.

ЧЗВ

Детето има колики и подуване на корема, но наддава добре. Диатетични петна по лицето, те сърбят и не изчезват. Диагностицирана е дисбиоза, предписани са бактерии, но те не помогнаха. Какво да правя?

Подуването на корема и коликите показват, че детето има значителни хранителни проблеми. Те могат да бъдат и причината алергичният обрив по лицето да не изчезва..

В този случай бактериите няма да помогнат, те засилват процесите на разлагане в червата, алергените се задържат в тялото и засилват алергичните реакции.

Трябва да се обърне внимание на количеството и качеството на изядената храна, особено ако детето е хранено от шише.

Какво да направите, ако детето развие диатеза след прием на бебе терафлу? Как да се справим с температурата?

В този случай трябва да спрете приема на терафлу и подобни лекарства в таблетки и прахове, тъй като те съдържат оцветители и ароматизанти, които причиняват алергични реакции.

Супозиториите (свещи) с парацетамол могат да бъдат заместител.

Така че лечението на диатеза при дете, особено бебе, е дълъг процес и изисква повече усилия от страна на родителите, отколкото лекарите..

Този проблем е напълно решен само когато пораснат, но родителите имат силата да осигурят на детето си детство без обриви и сърбеж..

Как да се излекува диатезата при бебе

Диатезата е доста често срещано явление при бебета под една година. Най-често се появява като алергична реакция на растящ организъм, диатезата може да бъде причинена както от храна, така и от битови предмети. Традиционната и народната медицина предлагат свои собствени начини за лечение на това заболяване. В нашата статия ще разгледаме основните принципи на лечение на диатеза на традиционната медицина, ще научим за народните рецепти и ще послушаме съветите на опитен педиатър Комаровски за лечението на диатеза.

Основни принципи

Диатезата не може да бъде пренебрегната; тя трябва да се лекува, когато се появят първите признаци. Медикаментозно лечение на диатеза трябва да се извършва по препоръка на педиатър. Е, родителите трябва да организират лечението на диатеза в три основни области:

- правилно хранене за мама и бебе;

- промяна на условията за грижа за бебето;

- намаляване на изпотяването на бебето.

Най-често срещаните области на засягане на диатеза при кърмачета

Правилното хранене за мама и бебе

Правилното хранене на мама и бебе е много важно не само при лечението на алергична диатеза, но и за нейната профилактика. Кърмещите майки определено трябва да спазват диета, докато кърмят.

Всички алергенни храни трябва да бъдат изключени, по-специално - пушени и пикантни храни, цитрусови плодове, морски дарове, мляко, шоколад, газирани напитки, алкохол и др. Някои педиатри обикновено съветват да се премахнат всички червени храни от диетата на кърмещи майки и бебета - ако ябълките, тогава зеленото е по-добре.

Бебетата се препоръчват да се хранят с по-малки дози, но по-често. Децата с повишено телесно тегло се съветват, ако е възможно, да намалят консумацията на захар, зърнени храни и нишестени храни. При изкуствено хранене бебето се прехвърля на смеси без млечни продукти.

Промяна на условията за грижа за бебето

Промяната на условията за грижа за бебето е не по-малко важна насока за лечение и профилактика на диатеза, тъй като битовите химикали, дрехи и др. Могат да предизвикат алергична реакция. Дрехите и пелените за бебе се купуват най-добре от естествени тъкани - памук или лен, най-добре бели, без оцветители... Необходимо е да се перат дрехи само с хипоалергенни прахове. Дрехите на бебето трябва да се гладят. Освен това не забравяйте за ежедневното мокро почистване и проветряване на стаята..

Намаляване на изпотяването на бебето

Педиатърът Комаровски смята, че намаляването на изпотяването на бебето е третата посока, в която родителите трябва да работят, за да освободят детето си от диатеза. Не трябва да увивате бебето твърде много и трябва да следите температурата и влажността в стаята.

Медикаментозно лечение

Не си струва да прилагате лекарства за бебето сами, защото някои от самите лекарства са алергенни. В момента има много лекарства и мехлеми за алергии, лекарят ще избере най-подходящия за вас. Но не забравяйте - за да излекувате диатезата, трябва да отстраните причината. Следователно самото използване на мехлеми и таблетки не е достатъчно, лечението е ефективно само в комбинация.

Използване на народни средства

С помощта на народни средства можете да лекувате и алергичен дерматит, но при избора на един или друг метод за лечение по-долу все пак препоръчваме да се консултирате с лекар.

- Изсипете 0,5 литра вряща вода в две супени лъжици струна. Настоявайте 12 часа, по-добре увийте. След това прецедете след 12 часа. Можете да пиете инфузията по 100 ml 3 пъти на ден или да правите вани с нея.

- Ще ви трябват пет грама билка тинтява, бял равнец и коренища елекампан. Всички тези билки се заливат с 0,5 литра вода, сместа се вари 10 минути и се оставя за половин час. Давайте топло вътре една супена лъжица три пъти на ден преди хранене. Курсът на лечение за кърмачета - 1-2 месеца.

- Смесете маслото от ела с бебешки крем в съотношение 1: 3. С този мехлем смазваме участъците от кожата, засегнати от диатеза.

- Друг начин за приготвяне на мехлем за засегнатите области на тялото е смесването на 3 части масло от ела и сярен мехлем и 4 бебешки крема.

При така наречената „суха диатеза“ се препоръчва да се прилагат омекотяващи бебешки кремове върху кожата след къпане на бебето, а при плач да се правят лосиони, направени от отвара от дъбова кора или просто силен чай.

Билкови вани

Билковите бани имат много благоприятен ефект върху лечението на диатеза. Представяме ви няколко рецепти за приготвяне на такива бани..

 • Ще ви трябва дъбова кора. За пълноценна вана - 1 кг кора. Кората се използва изсушена и смачкана. Накиснете дъбова кора в литър студена вода за няколко часа, след това оставете да къкри 30 минути. Прецедете и добавете във водна баня.
 • Залейте 250 грама корен от аир и зеленчуци с литър студена вода и оставете да къкри половин час. Може да се добави към ваната.
 • 0,5 кг. Залейте изсушените съцветия от лайка с литър студена вода, варете в запечатан съд за 10 минути. Филтрираме и добавяме във ваната.
 • 150 гр. изсипете завоите с литър вряща вода и кипете 10 минути.

Доктор Комаровски за диатезата (+ видео)

Със сигурност ще се интересувате от мнението на уважаван педиатър за лечението на диатеза. Вашето внимание е поканено на видео, в което известният лекар Комаровски ще ви разкаже повече за причините и методите за лечение на диатеза.

В нашата статия разгледахме няколко начина за лечение на диатеза. Не забравяйте обаче, че самолечението все още не си заслужава и когато избирате един или друг метод за вашето бебе, първо трябва да се консултирате с лекар.

Доктор Комаровски за диатезата

Проблем като диатезата е известен на много родители. Какво мисли за нея известният педиатър Комаровски и как предлага да действа, когато се открие диатеза при дете?

Какво е?

Думата "диатеза" се чува от съвременните майки, но Комаровски отбелязва, че повечето майки я тълкуват неправилно, без да разбират същността на този термин. Подобна диагноза не съществува в книгите на чуждестранните педиатри. И това не е изненадващо, тъй като диатезата е термин в руската медицина..

Защо се появява диатезата?

Обяснявайки какво се разбира под термина "диатеза", Комаровски предлага да се обърне внимание на факта, че някои заболявания се отбелязват само в детството. Например, ако възрастен яде ягоди, той няма да има зачервени и люспещи бузи. Според известния педиатър, растящото дете има редица характеристики. Те са свързани с храносмилането на храната и с реакциите на бебето към лекарства и битови химикали и с честотата на инфекциите..

Комаровски подчертава, че два основни фактора влияят върху здравословното ниво на всяко дете:

 1. Наследственост.
 2. Външна среда.

Първо, бебето е повлияно от гени, които са му предадени от баща и майка, и второ, всички фактори, които са действали върху него вътреутробно и след раждането. Това е екологията на района, в който живее семейството, и водата, и продължителността на съня, и консумираната храна, и много повече..

Всички тези фактори определят определена конституция на тялото. Тя е тази, която определя как ще изглежда детето, как ще работят вътрешните му органи, колко често ще се разболява и какви заболявания. Диатеза се нарича такива промени в конституцията, при които детето е по-склонно към редица заболявания или неадекватно реагира на стимули.

Както отбелязва Комаровски, диатезата не е диагноза или заболяване. Тази дума просто описва предразположението на бебето към определени заболявания. И следователно, диатезата не може да бъде излекувана и излекувана, защото е невъзможно да се повлияе на зависимостта. Можем само да диагностицираме детето със специфично заболяване, което се е появило по време на диатеза, и след това да го лекуваме.

Има около десет различни вида предразположение към заболявания, но Комаровски нарича следния диатез най-честият:

 1. Ексудативно-катарална. Този тип диатеза се нарича още алергичен, тъй като при него детето е предразположено към алергични реакции и възпалителни заболявания.
 2. Невро-артритни. При такъв диатез детето има повишена нервна възбудимост, както и склонност към патологии като захарен диабет, ставни заболявания, хипертония, затлъстяване.
 3. Лимфно-хипопластична. Този тип диатеза се характеризира с патология на лимфните възли и лошо функциониране на тимуса. Освен това детето е предразположено към алергии и инфекции..

Методи на лечение

Ако кърмачка е изяла например портокал и след това е открила обрив при детето, Комаровски предлага да го нарече не диатеза, а алергия. Детето е развило възпаление, което има алергичен характер. И се дължи на диатеза.

Известният педиатър посочва два начина, по които родителите действат:

 1. Мама решава, че детето има диатеза, нищо не може да се направи, защото наследствеността е виновна за всичко и тя също е имала обрив след портокал в детството си, но преминала с възрастта. И продължава да яде цитрусови плодове, тъй като все още няма какво да се направи. Този път, според Комаровски, за съжаление е много често срещан за нашата страна..
 2. Мама не нарича подобна реакция диатеза и не обвинява наследствеността, а спира да яде цитрусови плодове, докато бебето се лекува от специфично заболяване - алергичен дерматит.

Популярният лекар подчертава, че хората винаги са неприятни да се чувстват виновни, затова са по-склонни да обвиняват конституцията и наследствеността, отколкото да променят факторите, които влияят върху формирането на конституцията и наследствеността.

Комаровски твърди, че познаването на правилното поведение по време на бременност, живота на новороденото, характеристиките на храненето, съня, разходките, свободното време, втвърдяването и други нюанси, както и липсата на желание постоянно да се лекува нещо, помага да се избегне диатеза. И за да излекувате бебе, трябва да установите правилната диагноза и да лекувате заболяването, развило се при детето..

Алергичен дерматит

Комаровски нарича това заболяване най-честата проява на диатеза. Проявява се като зачервяване на кожата, което прилича на петна, петна, точки, често сърбеж и лющене, пукнатини и дори улцерации. Това е такова заболяване, което в повечето случаи се подразбира, когато се говори за диатеза..

Известният лекар твърди, че основната роля в подпомагането на дете с алергичен дерматит принадлежи на родителите, а не на лекарите. На кожата на дете с алергичен дерматит виждате само прояви на случващото се в тялото на детето.

Обривът се предизвиква от производството на антитела към алергенни вещества. Това е само следствие от контакта на тялото на детето с алергени. И ако лекарят може само да помогне за намаляване на появата на кожата, тогава родителите могат да предотвратят появата им. За да направите това, просто трябва да разберете как алергенът навлиза в тялото на трохите - чрез храна, през дихателната система или чрез контакт.

Превантивните мерки трябва да бъдат насочени докрай:

 • Хранителен клас. Не е нужно да бързате да въвеждате допълващи храни и да запознавате детето с тези храни, които е вероятно да причинят алергии. Родителите трябва внимателно да подбират храни за детската трапеза и ако проявите на алергии се засилят, си водете хранителен дневник.
 • Дихателни. Родителите трябва да бъдат нащрек, когато използват аерозоли или други силно миришещи вещества. Източник на алергени за трохи може да бъде домашен любимец и прах..
 • Контакт. Трябва да се обърне максимално внимание на качеството на облеклото на детето, използваните препарати, качеството на водата за къпане и качеството на играчките..

Освен това Комаровски съветва:

 • Не прегрявайте детето. При активно изпотяване дерматитът ще се прояви по-силно и липсата на течност ще намали отделянето на алергенни вещества в урината.
 • Елиминирайте запека навреме. Те не само влошават проявите на дерматит, но и често го причиняват..
 • Ходете често и наблюдавайте влажността в стаята. Тези мерки ще поддържат белите ви дробове да работят, за да могат активно да премахват алергените..
 • Не давайте на детето си лекарства сами. Деца с алергичен дерматит трябва да предписват лекарства само от лекар..
 • Не драматизирайте, защото такова заболяване обикновено е временно явление. С напредване на възрастта имунитетът, червата и черният дроб се подобряват и, както казват хората, детето „надраства“.

ДИАТЕЗА

Бях изненадан колко безпомощен е нашият ум, разумът ни, сърцето ни, когато трябва да направим и най-малката промяна, да развържем някакъв възел, който след това самият живот се разплита с непонятна лекота.

Активното запознаване на широките маси с постиженията на съвременната медицинска наука доведе до факта, че много високоспециализирани медицински термини са станали постоянно използвани в нашата ежедневна реч. Думи като „инфаркт“, „инсулт“, „шок“, „резекция“ са на устните на всички, но този факт изобщо не показва разбиране на значението на тези думи. Достойно място сред гореспоменатите термини заема такова понятие като "диатеза". Тази дума е известна на всеки, който има дете, на всеки, посетил детска клиника, и на всеки, който е прекрачил прага на къщата, където е малко дете. Те плашат бременните жени с бъдеща диатеза, лекува се съществуваща диатеза при деца, но в същото време 100% от майките нямат представа какво е диатеза.

Представете си следната ситуация: нашият обикновен сънародник искаше да се запознае с постиженията на напредналата медицинска наука и да прелисти учебник по педиатрия. Той хукна към книжарницата и в съответния отдел намери две много дебели и много красиви книги: „Педиатрия“ - учебник от американската национална медицинска поредица и отново „Педиатрия“ - наръчник, написан от екипа на Бостънската детска болница (все същата САЩ) [1 ]. Но, разглеждайки предметния индекс, нашият любопитен другар ще бъде изненадан да разбере, че в нито една от горните книги изобщо няма ТАЗИ ДУМА „ДИАТЕЗА“!

Как така?! Що за болест е това, известно на всички сред нас, но непознато на нашите особено напреднали задгранични приятели??

След като заявихме такова странно състояние на нещата и заинтригувахме изненаданите читатели, сега ще се опитаме да се справим със самата тази диатеза.

И така, нека първо отбележим, че редица заболявания с невероятна честота на поява в детска възраст (особено в ранна детска възраст) на практика липсват при възрастни. Кажете ми, колко чичовци и лели с червени бузи сте виждали след ядене на ягоди? Накратко, растящият организъм има редица характеристики в процеса на храносмилане, както и в честотата на инфекциозните заболявания и в реакциите на различни фактори на цивилизацията - особено що се отнася до битовите химикали и лекарства..

Споменати са много функции, но основното е различно. Специфичното ниво на здраве (честота и тежест на заболяванията, психическо развитие, тегло, ръст, поведение, апетит и т.н.) се определя до голяма степен само от два фактора:

 • наследственост, тоест генетичната база, която детето е наследило от майка си и баща си, и
 • влиянието на факторите на околната среда, вариращи от начина на живот на майката по време на бременност и завършващо с условията, в които живее малко дете (екология на определена област и условия на живот, храна и напитки, разходки и водни процедури, сън и игри, нивото на медицинско обслужване и др.).).

Наборът от свойства, присъщи на човешкото тяло - казано по-просто, това е външният вид + нормалното (или ненормалното) функциониране на вътрешните органи + нивото на психиката + честотата и видовете заболявания - се обозначава в медицината с такъв термин като конституцията на тялото.

Всеки от нас като цяло и всяко наше дете по-специално има определен вариант на конституцията, от които има много описани (астенична, нормостенична, невропатична, шизоидна, хиперстенична и др.). Като си представихме приблизително каква е конституцията, сега имаме възможността да стигнем до диатеза, като цитираме нейното определение от енциклопедичния речник на медицинските термини:

ДИАТЕЗА (диатеза; гръцки - склонност към нещо, предразположение) - аномалия на конституцията, характеризираща се с предразположение към определени заболявания или неадекватни реакции на често срещани стимули.

Горното определение показва, че диатезата не е нито болест, нито диагноза и използвайки тази дума, ние само посочваме склонността на детето към определени заболявания. Диатезата не може да бъде излекувана, не може да бъде излекувана - наклонностите и разположенията не са излекувани! Но можете да установите конкретна диагноза и да излекувате конкретно заболяване..

Учението за диатезата е постижение на нашата, битова, медицинска наука. Отвъдморските лекари не го смятат за (преподаване) от съществено значение и липсата на думата „диатеза“ в американските учебници в това отношение изобщо не е изненадващо.

Тъй като наклонностите и предразположенията са различни, така и диатезата може да бъде различна. Описаните са около дузина, но основните са три:

 • ексудативно-катарална диатеза или алергична - предразположение към алергични и възпалителни заболявания;
 • лимфно-хипопластична диатеза - склонност към инфекциозни и алергични заболявания, намалена функция на тимусната жлеза, патология на лимфните възли;
 • невро-артритна диатеза - предразположение към затлъстяване, захарен диабет, атеросклероза, хипертония, възпаление на ставите, повишена нервна възбудимост.

Така че, диатезата е вид конституционна аномалия и, както вече отбелязахме, дали детето ще има склонност към специфични заболявания или не, зависи изобщо не от детето, а от неговата среда - от мама и татко (от генетиката) и от начина му на живот.

Кърмещата майка яде портокали и на сутринта открива по тялото на бебето - по бузите, по торса, по ръцете - елементи от бледорозов обрив. От гледна точка на медицинската наука това се нарича хранителна алергия, проявяваща се с алергичен дерматит (възпаление на кожата с алергичен характер).

В описаната ситуация можете да действате по два начина.

 1. За съжаление първият начин е много традиционен за нашата страна. Да се ​​посочи, че детето има ексудативно-катарална (алергична) диатеза. Ами какво можете да направите! Аномалия на конституцията, горкото, всичко е наследственост - татко също имаше обрив след портокали. Когато приключите с риданията, можете да продължите да ядете портокали..
 2. Вторият начин е да говорим по-малко за зависимости и лоша наследственост, да установим конкретна диагноза алергичен дерматит и да спрем да ядем портокали.

По принцип, когато възникне някакво детско заболяване, родителите винаги са загрижени за отговора на въпроса - защо (заради какво) се е случило. И абсолютно всеки родител, като всяка баба и всеки дядо, се страхува повече от всичко друго да признае, че болестта на детето е по негова вина..

От тази гледна точка, самата концепция за „диатеза“ в частност, както и доктрината за диатезата като цяло, изненадващо отговаря на нашия манталитет и навиците ни да обвиняваме някого за собствените си и детски нещастия, но не и самите ние - наследствеността, конституцията, диатезата, злото око ще бъде виновен, щети и др. Но липсата на основни знания за това как да се държиш по време на бременност, как да подредиш живота на новороденото, как да храниш, пиеш, къпеш, разхождаш, обличаш, нрав - всичко това остава незабелязано. Плюс към всичко - неудържима страст да лекуваш и лекуваш.

Детето не е втвърдено, постоянно прегрява, от едномесечна възраст се хранят с банани, измиват памперси с прахове с биосистеми, купуват по-евтини играчки от смрадлива пластмаса, лекуват всяко кихане с антибиотици... Детето не пълзи от настинки, постоянно някои акне и петна по кожата бронхит, диария, запек. О, о - всичко това е диатеза, тъй като нашата, бедната, нямаше късмет...

За пореден път подчертавам - диатезата не е болест, а склонност към заболяване. Ако лекарят е казал, че детето ви има диатеза, моля, посочете името на болестта, а именно болестта, тенденцията към която се нарича диатеза (извинете за многократните повторения). Всяко заболяване има своите причини и свои методи за лечение. Намерете причините с Вашия лекар. Тогава можете да се излекувате.

И така, ще приемем, че успешно сме се справили с интелигентната дума „диатеза“. Остава малко - да се справим с болести, относно тенденцията, за която вече писахме.

Най-често срещаното заболяване е алергичният дерматит, който, отново да напомня, се превежда от медицински като „възпаление на кожата с алергичен характер“..

Симптомите на алергичния дерматит са различни - зони на зачервяване на кожата, обриви под формата на червени точки, петна и петна, често сърбеж, пилинг и суха кожа, пукнатини, язви и рани.

Алергичният дерматит при деца, особено при деца от първата година от живота, е толкова чест, че самото понятие "диатеза" се разглежда преди всичко като синоним на всички многобройни промени в кожата. Помислете за значението на следните фрази: „бузите зачервени от диатеза“, „поради диатеза не спях цяла нощ - плачех и сърбях“, „Изобщо не ям нищо, но той все още има диатеза“.

Описаните симптоми съответстват на идеите за ексудативно-катарална или алергична диатеза, която без съмнение е най-честата.

Основната характеристика на тази конкретна версия на диатезата е, че с тенденция към алергични заболявания, родителите (роднините), а не медицинските работници са тези, които наистина могат да помогнат на детето.

Всичко, което виждаме на кожата, не е кожно заболяване! Това е проява на това, което е вътре. Много, много условно, ситуацията изглежда така. Някои вещества, които постъпват в тялото, не се усвояват: те не могат да бъдат усвоени в червата, или не могат да бъдат неутрализирани от черния дроб, или не могат да бъдат отделени от бъбреците и белите дробове. Тези вещества в резултат на определени трансформации придобиват свойствата на антигени и предизвикват производството на антитела. Комплексите антиген-антитела провокират появата на обрив. Друг вариант. Бременната жена е била в контакт (яла, мазала, дишала) с известна "вредност". Аз използвах шоколад например. Какаовият протеин накара плода да развие антитела. Детето яде шоколад, антителата реагират, появява се обрив.

Всеки алергичен обрив е следствие. Причината е контактът на тялото с определени вещества, които са източници на алергия за този организъм - алергени.

Лекарят може да намали проявите на алергии и да облекчи неприятните симптоми - тоест може да повлияе на последствието! Но само роднините на детето могат да предотвратят проникването на алергена в тялото, тоест да действат върху причината за заболяването..

Алергенът има способността да прониква в тялото на детето по три естествени начина:

 • С храна и напитки - хранителни алергии.
 • Директно излагане на кожата - контактна алергия.
 • По време на дишане - дихателна или дихателна алергия.

Ако причината за алергията е очевидна - хранени портокали (хранителен път), измити неща с прах (контактен път), използван освежител за въздух (дихателен път) - тогава действията на родителите са съвсем очевидни. Няма нужда да мислите прекалено много: не хранете портокали, не използвайте прах и освежител за въздух, виждате ли, алергията ще премине.

Съвсем друг е въпросът, когато не може да се идентифицира конкретен отговор, конкретен виновник. Какво да правя в този случай, откъде да започна?

На първо място, уверете се, за предпочитане с помощта на лекар, че имаме работа с алергично заболяване. След това продължете със специфични действия, но не забравяйте: тъй като има три естествени начина за проникване на алергени, препоръчително е да се положат усилия и в трите посоки.

 1. 1 хранителен маршрут

Препрочетете главата „Хранене“ в 1-ва част на нашата книга.

Не бързайте с допълнителни храни.

Намалете броя на експериментите.

Не намалявайте количеството, но напълно изключвайте храни, които са много вероятно източник на алергии (всякакви цитрусови плодове, както и други екзотични плодове и зеленчуци, ягоди, шоколад).

Направете го по-лесно! По-малко мислете за съседи и приятелки, които ще ви осъдят, че уж спестявате от дете. Не забравяйте, че всяка много красива и много голяма ябълка от своя страна изисква много голямо количество торове и вредители от насекоми.

Когато купувате какъвто и да е продукт, помислете за елементарни въпроси - кой го е направил (израснал) и кога, къде е съхраняван, какви са датите на годност и т.н..

С увеличаване на проявите на алергии, не забравяйте: какво е било (какво са яли) предишния ден - през деня. Записвайте, мислете, анализирайте. Не забравяйте: вие сами сте детективи. Дадохте ли ябълка? Не е факт, че дерматитът се дължи на него. Къде купихте ябълката? А що за ябълка е - червена, зелена, петниста, сладка, кисела, сочна, мека, твърда?

Но дали това е само опцията за храна?

Всеки практикуващ педиатър ще ви потвърди:

1) алергичен дерматит рядко се появява при слаби и гладни деца;

2) ако дете, страдащо от алергичен дерматит, се разболее от чревна инфекция, тогава на фона на глад и диария, симптомите на алергичен дерматит значително намаляват.

Оттук важен извод: ограничаването на натоварването на червата улеснява състоянието на детето. Какъв е смисълът тук: много често говорим за факта, че детето яде повече храна, отколкото може да усвои (същото насилствено хранене, всяка храна без апетит - „за мама“, „за татко“ и т.н.).

По отношение на децата през първата година от живота, трябва да се помни за един много сериозен, ако не и за основния проблем както на изкуственото хранене като цяло, така и на всяко хранене по шише в частност. Същността на проблема е следната. Изминава известно време между напълването на стомаха и загубата на глад (апетит) - обикновено 10-15 минути. Ако бебето кърми, то изяжда около 90% от количеството храна, от което се нуждае, за 5-10 минути и след това продължава да суче, докато дойде чувство за ситост, тоест центърът на глада в мозъка не реагира. Когато се храни от шише, бебето напълва стомаха много по-бързо и чувството за ситост се забавя, така че продължава да суче. Тоест нормално, здраво бебе, което се храни с шише почти винаги преяжда.

Изядената храна се преработва от ензими и количеството на тези ензими често не съответства на количеството храна. В резултат на това част от храната не се разгражда напълно, относително казано, тя се задържа в червата, гние, продуктите от разпадането се абсорбират в кръвта. Тези абсорбирани вещества се неутрализират частично от черния дроб и колкото по-здрав е черният дроб, толкова по-малко проблеми.

Черният дроб на детето е един от най-незрелите органи, но неговата дейност е много индивидуална. Защото:

1) не всеки има алергичен дерматит;

2) възрастният черен дроб може да неутрализира почти всичко, така че възрастните нямат такива проблеми;

3) дерматит повечето деца "надрастват", което се дължи на "узряването" на черния дроб.

Не е изненадващо, че в описаната ситуация промяната на типа смес не променя по същество нищо. В края на краищата, ако детето е алергично към протеини от краве мляко, тогава какво трябва да се случи след премахване на този протеин от диетата? Незабавно възстановяване, разбира се. Какво ще стане, ако това не се случи, въпреки факта, че детето се храни със смес на основата на соя или козе мляко? Логично, кравешкият протеин няма нищо общо с него. Може би се опитайте да не експериментирате със смеси, а просто да храните по-малко?

 1. 2. контакт начин
 • Много сериозна опасност е хлорът във водата и детергентите; премахване на всяка цена. Или сварете воден филтър, или го загрейте до 80-90 ° C в котел и изсипете тази температура във ваната, след което изчакайте, докато изстине.
 • Само специални бебешки пудри или бебешки сапун. Важно: след измиване извършете последното изплакване във вода, която не съдържа хлор, нито във филтрирано, нито в преварено. Най-простото нещо е да го поставите във вряща (много гореща) вода за няколко секунди след измиване и изплакване - хлорът моментално ще се изпари.
 • Всичко, с което кожата на бебето влиза в контакт, трябва да се третира по този начин: дрехи за възрастни, в които то е носено на ръце, чаршафи, калъфки за възглавници, дрехи, памперси. Ако дори за няколко секунди лежи в леглото на родителите, тогава родителските одеяла също трябва да се измият. Ако баба дойде на гости, раздайте халат, измит с бебешка пудра.
 • Препоръчително е всички детски дрехи, които са в пряк контакт с кожата, да са бели (без оцветители) и естествени - 100% лен или памук.
 • Как да носите на разходка: риза с дълъг ръкав, която отговаря на горните изисквания, ръкавите излизат извън сакото (кожено палто, палто, пуловер) и се огъват така, че освен тази риза, никакви химикали, бои, синтетика, вълна и др. Да не докосват кожата... По същия начин - шапка.
 • При къпане използвайте сапун и шампоан (разбира се, за бебета) не повече от веднъж, максимум два пъти седмично - всеки сапунен сапун неутрализира защитния мастен филм, който покрива кожата.
 • Елиминирайте всякакви играчки и артикули за грижа, чийто произход и качество са „голяма тайна“.
 1. 3. Респираторен начин

Домашен прах. Аерозоли. Препарат против насекоми. Суха храна за аквариумни риби. Всичко, което мирише активно (било то добро или лошо). Домашни любимци (за съжаление).

Типична ситуация. В резултат на дълго обмисляне стигнахте до заключението, че проявите на алергии при дете се дължат на комуникация с куче (котка, хамстер). Изпращате животното на близки роднини, но минава месец и няма промяна към по-добро. Разбирате, че сте сгрешили и връщате звяра в лоното на семейството. Грешно! Намаляването на нивото на алергени от животински произход в жилищните помещения започва след около месец и значително намалява не по-рано от 3-4 месеца (най-често - около шест месеца).

Още няколко препоръки, абстрактни от пътищата за навлизане на алергени.

Проявите на алергия са тясно свързани с прегряването - колкото повече се изпотява детето, толкова по-изразени са симптомите на дерматит. При липса на течност отделянето на алергени с урината намалява.

Как да намалите изпотяването?

 1. Поддържайте оптималната температура в помещението - не по-висока от 20 ° C, в идеалния случай 18 ° C. Затворете батериите с полистирол, поставете регулатори, не включвайте нагревателите, ако е възможно.
 2. Уверете се, че влажността е най-малко 50% [2]: купете влагомер, премахнете акумулаторите на прах, често измийте пода, стартирайте аквариум, сложете леген с вода, проветрявайте често, разходете се възможно най-дълго време.
 3. Минимално възможното количество дрехи.

Запекът при дете с алергичен дерматит не само влошава проявите на заболяването, но често е основната му причина (алергените нямат време да напуснат червата, абсорбират се в кръвта и причиняват алергии). Следете честотата на изпражненията, ако съществува проблем, не започвайте, а решете, за предпочитане с помощта на лекар.

Белите дробове са най-важният филтър на човешкото тяло, който премахва голямо разнообразие от "гадни неща", както и алергени. Поддържайте нормална белодробна функция: чист, хладен, влажен въздух и повече упражнения.

Използването на каквито и да е лекарства при дете със склонност към алергии изисква специални грижи. Лекарят, разбира се, знае това. Но ако по ваша инициатива използвате например парацетамол с повишаване на телесната температура, не забравяйте: фармакологичните агенти под формата на сиропи съдържат различни добавки (багрила, аромати), които могат да причинят или засилят алергиите. Свещите са по-безопасни в този аспект.

И последното нещо. Не драматизирайте ситуацията.

Всичко, което правите, не е за цял живот. Алергичният дерматит обикновено е временен. Докато детето расте, функциите на черния дроб и червата и имунната система се подобряват. Основното е естественият начин на живот, стимулиране на имунитета, "да не се лекува". Организмът на детето, с умерена помощ, почти винаги е в състояние да възстанови саморегулацията. Важно е обаче гореспоменатата „умерена помощ“ да се проявява чрез организиране на правилен начин на живот, а не чрез постоянно лечение с най-модерните противоалергични лекарства и посещения при „баби“ и лечители.

[1] Педиатрия: прев. от английски. добавяне / / глава. изд. Н. Н. Володин, научен. изд. В. П. Булатов, М. Р. Рокицки, Е. Г. Улумбеков. - М.: GEOTAR, 1996. - 834 с., Ил.

Педиатрия. Изд. J. Gref. Per. от английски. - М.: Практика, 1997. - 912 с., Ил.

[2] Най-простият и ефективен (но най-скъпият, за съжаление) начин за решаване на проблема е домакинският овлажнител на въздуха.

Лечение на диатеза при кърмачета в ПМ с народни средства + снимка и Комаровски

Добър момент, мнозина ще се интересуват от разбирането на тяхното здраве и близки, и аз ще ви разкажа своя опит и ще говорим за мнението на доктор Комаровски за диатезата. Най-вероятно някои подробности могат да се различават, както беше при вас. Моля, обърнете внимание, че винаги трябва да се консултирате със специалисти с тесен профил и да не се самолекувате. Естествено, можете бързо да намерите отговор на най-простите въпроси и да си поставите диагноза. Напишете вашите въпроси / пожелания в коментарите, заедно ще подобрим и допълним качеството на предоставения материал.

 1. Фактори
 2. Принципи на лечение на диатеза при деца според правилата на Комаровски
 3. Предотвратяване
 4. Какво представлява според лекаря
 5. Диатеза при кърмачета: лечение от Комаровски
 6. - Контактна фаза на лечението
 7. Диатеза при кърмачета: лечение
 8. Основните симптоми на диатеза при деца
 9. Описание
 10. Народни средства за защита
 11. Медикаментозно лечение
 12. Причини
 13. Bepanten
 14. Народни средства за защита
 15. Как изглежда диатезата при бебе
 16. Колко дни отнема?
 17. Атопичен диатеза
 18. Видове диатеза при деца
 19. Лимфно-хипопластична диатеза при деца
 20. Общи методи за лечение на прояви на диатеза при дете

Фактори

Развитието на алергичен дерматит при деца се влияе от много фактори, които могат условно да се комбинират в две големи групи.

Основните фактори, влияещи върху развитието на предразположение:

 • вътрешен (наследствен). Това са склонности към различни заболявания, наследени от родители, тип конституция и др.;
 • външен. Това са условията, в които живее детето - особеностите на храненето, живота, възпитанието.

Родителите не могат да променят наследствеността на детето си или типа на неговата конституция, но условията на неговия живот напълно зависят от тях и именно промяната в условията играе важна роля при лечението на диатеза при кърмачета, според Комаровски.

Принципи на лечение на диатеза при деца според правилата на Комаровски

Лечението на диатеза при кърмачета, според Комаровски, е ежедневната работа на родителите и други възрастни около детето..

Но както бе споменато по-горе, трябва да лекувате основното заболяване - трябва да разберете какъв е алергенът за детето и да сведете до минимум контакта му с това вещество.

Но когато детето страда от сърбеж и обрив, се изискват лекарства. Основната му цел е да намали появата на дерматит..

Лекарства, използвани при лечението на алергичен дерматит:

 • Чревни сорбенти (активен въглен) и препарати, които стимулират чревната подвижност (лактулоза). Те могат да се използват както от дете, така и от кърмачка, те не причиняват негативни странични ефекти;
 • Мехлеми с антихистамини (финистил-гел), кремове и мехлеми с кортикостероиди (адвантан, елок) за лечение на кожни прояви. Кортикостероидите трябва да се използват само ако кожните прояви вече не са само козметичен дефект и силен сърбеж пречи на съня;
 • Препарати на калций (калциев глюконат) и витамин D, особено по време на никнене на зъби, тъй като дефицитът на калций увеличава проявите на алергии;
 • Антихистамините (супрастин, тавегил) намаляват проявите на алергии и освен това намаляват изпотяването, един от провокиращите фактори на възпалението на кожата.

Какво означава нервна екзема? Кликнете научете.

Предотвратяване

Основата на профилактиката, както и лечението на алергичен дерматит, е избягването на контакт с алергени.

Има три основни пътя за навлизане на алергени в тялото:

 • Храна (храна и напитки);
 • Контакт (дрехи, спално бельо, препарати и др.);
 • Респираторни (прашец, аерозоли)

Основното условие за лечение на алергии в детска възраст е създаването на хипоалергичен живот за детето, тоест такива условия, при които контактът с алергени е минимален или напълно изключен.

Всеки от входните пътища има свои собствени начини за справяне с алергените.

За да предотвратите хранителни алергии:

 • Изцяло изключете от диетата алергенни храни (цитрусови плодове, шоколад, ягоди). Важно е да запомните, че това няма да помогне за намаляване на количеството им в диетата - алергените трябва да бъдат напълно елиминирани;
 • Кърмачетата трябва да бъдат много внимателни при въвеждането на допълващи храни и стриктно да спазват правилата за хранене. Постоянната смяна на продуктите е абсолютно неприемлива;
 • Не прехранвайте детето, преяждането увеличава проявите на алергии. Усещането за ситост се появява при дете 10-15 минути след като стомахът е пълен, това трябва да се помни, особено за родителите на деца от първата година от живота на изкуствено хранене.

За да предотвратите контактни алергии:

 • Когато къпете дете и перете детски дрехи, използвайте филтрирана или преварена вода, която не съдържа хлор;
 • Използвайте специални детски прахове за пране, сапуни, шампоани. При къпане се измивайте със сапун и шампоан не повече от 1-2 пъти седмично;
 • Важно е да се спазват първите две правила по отношение не само на детското облекло, поради което битовото облекло на всички възрастни в контакт с детето трябва да бъде обработено;
 • Дрехите, носени директно върху тялото, трябва да са бели (не съдържат оцветители), от тъкани, най-добре е 100% лен;
 • Хипоалергенно спално бельо - без естествен пух или пера.

За предотвратяване на дихателни алергии:

 • Премахване на контакта с цветен прашец, животински косми, суха храна за аквариумни риби и др. Но дори да дадете домашни любимци в друга къща, вълната им ще остане алерген още месец;
 • Отказ от използване на аерозолни освежители за въздух, дезодоранти, някои видове парфюми;
 • Ежедневно мокро почистване в стаята на детето.

Независимо от пътя на проникване на алергена:

 • Прегряването увеличава проявите на алергии, изпотяването забавя отстраняването на алергена през бъбреците. Следователно, оптималната температура в стаята на детето е 18 ° C, а влажността е до 50%. За да увеличите влажността, можете да поставите аквариум или леген с вода;
 • Следете честотата на изпражненията при дете - при запек в организма се задържат алергени;
 • Приемайте лекарства в таблетки и сиропи с повишено внимание - заради ароматизиращите добавки и оцветители те също са алергени. Предпочитат се супозитории (супозитории);

Повечето прояви на диатеза изчезват, когато черният дроб и стомашно-чревния тракт узреят и не се превърнат в алергия в зряла възраст.

Каква трябва да бъде диетата при екзема на монети? Препоръки тук.

Какви са принципите на лечение на екзема на ръцете? Отговор в статия.

Какво представлява според лекаря

Комаровски дава определение, възприето в съвременната педиатрична практика.

Диатеза - аномалия на конституцията, характеризираща се с предразположение към определени заболявания или неадекватна реакция на често срещаните стимули.

Трябва да се изясни, че под конституция се разбира цялата съвкупност от свойства на организма - физика, особености на метаболизма, функциониране на нервната система и психиката.

Има няколко типа конституция и всички те се считат за варианти на нормата..

Има доста видове, но сред тях има три основни:

 • Ексудативно-катаралната (алергична) е най-често срещаната от всички. Среща се с предразположение към алергични и възпалителни заболявания.
 • Лимфно-хипопластичен - говори за склонност към инфекции, патология на лимфните възли, алергии.
 • Невро-артритни - предразположение към метаболитни заболявания (захарен диабет, подагра, някои видове артрит).

При споменаване на диатеза, ексудативно-катарална.

Проявява се:

 • обрив по кожата - от бледорозов до червен и силен сърбеж;
 • при кърмачета с това състояние може да се разбере температурата;
 • обривът обикновено се появява по лицето, шията, ръцете и гърдите, сърбежът може да бъде толкова силен, че пречи на бебето да спи.

Лимфно-хипопластичният тип се счита за най-тежък от всички.

С него лимфните възли непрекъснато се увеличават, дори при липса на заболявания, но функцията на сърцето, бъбреците и жлезите с вътрешна секреция е недостатъчна.

Често това състояние се съчетава със забележими сърдечни дефекти..

Не неговият произход, инфекциозните заболявания са трудни и дори ваксинацията е свързана с голям риск.

Дете с невро-артритна диатеза е лесно възбудимо, шумно, неспокойно, но умственото му развитие осезаемо изпреварва възрастта. Детето има лош апетит и може да изпитва неукротимо повръщане без видима причина.

Тъй като ексудативно-катаралната диатеза се среща най-често, тогава ще говорим за това по-нататък..

Диатеза при кърмачета: лечение от Комаровски

Известният педиатър д-р Комаровски предлага собствен метод за лечение на диатеза при кърмачета, който съдържа три етапа. Наблюдавайки последното в комплекса, можете да се отървете от болестта завинаги.

- Контактна фаза на лечението

Необходимо е да се изключат хлорсъдържащите детергенти и шампоани, тъй като те може да се окажат доминиращият алерген. Разбира се, винаги и при всякакви условия е необходимо да се използват само бебешки пудри, шампоани и сапуни. Освен това се препоръчва да се къпе дете дори с бебешки шампоан не повече от 1-2 пъти седмично, за да се избегне отмиването на естествения мастен слой върху чувствителната му кожа, което също може да повлияе неблагоприятно на възникналата ситуация..

Диатеза при кърмачета: лечение

Ако се установи диатеза при бебе, трябва незабавно да се свържете със специалист за медицинска помощ. Има обаче няколко мерки, които трябва да предприемете, за да улесните живота на детето си..

На първо място е необходимо да се обърне внимание на детските препарати и прахове - може би те съдържат дразнители, които причиняват заболяване.

Освен това си струва да спасите нежната бебешка кожа от неприятни и болезнени обриви. За да направите това, вазелинът (или друго омекотяващо масло) трябва да се нанесе върху кожните лезии на детето, да се покрие с мека марля и след това с хартия и да се остави за няколко часа. След определеното време можете да къпете детето - коричките ще се отделят сами, без да увреждат кожата.

Как да се справим с обрива от пелени? Необходимо е да избършете засегнатите кожни участъци с бебешки крем, растително масло, след кипене или третиране с 1% разтвор на брилянтно зелено.

При кърмене майката също трябва да се грижи за диетата си и да изключва от нея продукти, съдържащи оцветители за храна - препоръчително е да се използват само естествени съставки.

Известно е, че диатезата е алергична реакция към определен хранителен продукт, следователно, когато детето яде храна, препоръчително е да се изключи смесването на храни, за да се определи алергенът. Експертите обръщат внимание на родителите на факта, че петна обикновено се появяват в рамките на 4-6 часа след хранене..

Основните симптоми на диатеза при деца

По време на визуален преглед на бебето с диатеза се появява лек пеленен обрив по кожата, който не изчезва дори при висококачествени грижи за детето. Също така, заболяването се характеризира с обриви, които могат да изглеждат сухи или мокри. Последните са придружени от подуване, очевидно зачервяване, както и наличието на малки мехурчета, пълни с течност.

Като правило симптомите на развитието на диатеза при кърмачета се появяват след ядене на следните храни:

- червено или оранжево пюре от зеленчукови продукти;
- лактоза (млечна захар);
- краве мляко.

Заболяването се придружава от зачервяване на бузите, малък обрив, чревни колики при бебето и чести, пенливи, разхлабени изпражнения, които имат зеленикав оттенък.

Освен това си струва да спасите нежната бебешка кожа от неприятни и болезнени обриви. За да направите това, вазелинът (или друго омекотяващо масло) трябва да се нанесе върху кожните лезии на детето, да се покрие с мека марля и след това с хартия и да се остави за няколко часа. След определеното време можете да къпете детето - коричките ще се отделят сами, без да увреждат кожата.

Описание

Диатезата е наследствена предразположеност на детето към развитието на определени патологични реакции или заболявания. Това могат да бъдат респираторни инфекции, алергични реакции, конвулсивен синдром, нарушения на киселинно-алкалния метаболизъм и други..

Диатезата е невро-артритна, лимфно-хипопластична и ексудативно-катарална (алергична). По-често при кърмачета се наблюдава последният тип, който възниква от употребата на определени храни от кърмачка или през периода на въвеждане на допълващи храни. Той е придружен от появата на алергична реакция и намаляване на устойчивостта към инфекции..

Съвременните педиатри не смятат диатезата за болест, а тенденция за развитие на по-сериозни и опасни патологии - екзема, невродермит, атопичен, себореен дерматит при дете. Това е „призив“ на тялото, който изисква внимание..

Диатезата обикновено засяга деца под 3-годишна възраст.

Народни средства за защита

Понякога традиционната медицина помага за лечение на диатеза:

 • Смазване на обрива с паста, която включва мазна заквасена сметана, пресен яйчен белтък, цинков мехлем, медицински катран. За готвене съставките се вземат в съотношение 1: 1. Повредената кожа на бебето се смазва 3 пъти на ден. Можете да съхранявате пастата за един ден.
 • Запояване с отвара от дафинови листа и шипки. Варете 10 листа във вода за 3 минути, добавете 1 ч.ч. нарязани шипки, свалете от котлона и оставете да се влеят една нощ. Прецеденият бульон дава на детето 1 с.л. л. 3 пъти на ден в продължение на няколко месеца.
 • Лосиони за черен чай, прилагани върху възпалена и лющеща се кожа.

Къпането на бебета във вана с използване на лечебни билки също е често срещано явление. Те имат лечебен ефект, имат благоприятен ефект върху кожните прояви на диатеза. Продължителността на ваните е 10 минути. За да приготвите бульона, са ви необходими 3 с.л. л. сухо събиране на струната изсипете вряла вода, оставете да се влива в продължение на 30 минути, след това прецедете през тензух и изсипете във вана с вода. По същия начин можете да приготвите вана с градински чай, корен от валериана, цветя от лайка, листа от коприва..

Преди да използвате някаква рецепта за традиционна медицина, трябва да се консултирате с Вашия лекар.

Медикаментозно лечение

Деца с диатеза обикновено се предписват следните лекарства:

 • сорбенти (Enterosgel, Polysorb, Smecta, Neosmecta), които ускоряват елиминирането на алергени от тялото;
 • имуномодулиращи лекарства (Dibazol, Anaferon, Levamisole, Bemitil), които засягат имунната система;
 • пробиотици (Normobact, Primadophilus), които помагат в борбата с дисбиозата;
 • антихистамини, които премахват симптомите на алергия и имат успокояващ ефект (Zyrtec, Claritin, Tavegil, Suprastin).

Причини

Следните фактори влияят върху развитието на диатеза при кърмачета:

 • често използване на алергени от майката по време на носене на дете или хранене (цитрусови плодове, шоколад, морски дарове, кисели краставички, подправки, лекарства);
 • наследственост, предразположение към имунни и кожни заболявания;
 • нарушение на храносмилателния тракт, чревна дисбиоза;
 • лоша околна среда с прах, замърсяване с газове, вредни примеси от промишленото производство;
 • прехранване;
 • ранно въвеждане на допълващи храни или неправилно подбрани храни;
 • бактериални и вирусни инфекции;
 • нарушение на съня.

Диатезата обикновено засяга деца под 3-годишна възраст.

Bepanten

Лосионът, мехлемът или кремът Bepanten се предписват индивидуално за нормализиране на метаболизма в кожата. Бепантен с диатеза е ефективен, безвреден и поради това често се използва за лечение на много малки пациенти. Лекарство:

 • има немазна основа;
 • добре абсорбира;
 • има охлаждащо и обезболяващо действие;
 • премахва дразненето;
 • омекотяват, действайки по-добре от чисто козметичните формулировки;
 • предотвратява инфекцията.

Народни средства за защита

Понякога традиционната медицина помага за лечение на диатеза:

 • Смазване на обрива с паста, която включва мазна заквасена сметана, пресен яйчен белтък, цинков мехлем, медицински катран. За готвене съставките се вземат в съотношение 1: 1. Повредената кожа на бебето се смазва 3 пъти на ден. Можете да съхранявате пастата за един ден.
 • Запояване с отвара от дафинови листа и шипки. Варете 10 листа във вода за 3 минути, добавете 1 ч.ч. нарязани шипки, свалете от котлона и оставете да се влеят една нощ. Прецеденият бульон дава на детето 1 с.л. л. 3 пъти на ден в продължение на няколко месеца.
 • Лосиони за черен чай, прилагани върху възпалена и лющеща се кожа.

Къпането на бебета във вана с използване на лечебни билки също е често срещано явление. Те имат лечебен ефект, имат благоприятен ефект върху кожните прояви на диатеза. Продължителността на ваните е 10 минути. За да приготвите бульона, са ви необходими 3 с.л. л. сухо събиране на струната изсипете вряла вода, оставете да се влива в продължение на 30 минути, след това прецедете през тензух и изсипете във вана с вода. По същия начин можете да приготвите вана с градински чай, корен от валериана, цветя от лайка, листа от коприва..

Преди да използвате някаква рецепта за традиционна медицина, трябва да се консултирате с Вашия лекар.

Има много причини за диатеза, възникващи както в пренаталния период, така и при раждането. Те включват:

 • Наследствени фактори и предразположение към кожа, имунни заболявания.
 • Употреба на наркотици по време на бременност.
 • Околна среда с вредни примеси от промишленото производство, замърсяване с газове, прах.
 • Ранно въвеждане на допълнителни храни.
 • Инфекции. Те се изразяват в бактериални и вирусни ефекти.
 • Нарушение на микрофлората на стомашно-чревния тракт.
 • Нарушаване на храносмилателната система.
 • Нарушен режим на заспиване.

Следете внимателно храненето на бебето. Ако трябва да направите меню, консултирайте се с лекар. Независимите експерименти с детското тяло само ще влошат състоянието на бебето.

Неправилното хранене на майката по време на бременност и хепатит В са чести причини за диатеза. Консумацията на яйчни и млечни протеини, цитрусови плодове, хайвер, консерви, плодове и мед причинява алергична реакция дори при възрастни. Рядко, но алергии се появяват поради естественото кърма и лечението на диатеза при деца под една година е по-трудно, отколкото при възрастни възрастни.

Причините за това заболяване все още не са напълно изяснени..

Втората причина също се отнася до родителите и се отнася до условията за развитие на детето в утробата и непосредствено след раждането..

Тук трябва да вземете предвид фактори като замърсяване на атмосферата и водата, храна, консумирана както от бременна или кърмеща майка, така и от тези, които влизат в тялото на бебето с първата допълваща храна.

Важна роля играят ежедневието и условията на живот на малкия гражданин.

Третата възможна причина се отнася до факта, че след раждането на детето тялото му продължава да се развива и някои органи са в процес на формиране, в резултат на което те не са в състояние, например, да изчистят напълно кръвта от токсини (черен дроб), или въздуха от замърсяване (белите дробове), или правилно рециклирайте храната (стомаха).

Появата на диатеза се дължи на:

 • Генетичната зависимост на детето. Хлапето го наследява от родителите си.
 • Въздействието върху трохите на факторите на околната среда. Тук се разграничава влиянието върху бебето по време на бременност, както и условията на живот на бебето след раждането..

Как изглежда диатезата при бебе

На възраст от 3 месеца на лицето на бебето се появяват яркочервени обриви, причиняващи дискомфорт поради постоянен сърбеж. Често може да се наблюдава обрив по врата, ушите, задните части, корема, лактите, слабинните гънки.
Обривите са мокри (течни мехури, плачещи участъци от кожата), сухи (силно пилинг на кожата) и комбинирани.

По лицето и бузите обривът може да бъде точковит или червен и люспест. Някои бебета често имат корички и мехури по бузите. По принцип обривът по лицето има ясни граници, кожата е удебелена, осеяна с малки "люспи", при докосване има грапавост.

При плачеща диатеза може да се появи обрив на пелена по гънките на ръцете, краката, както и зад ушите.

Диетата е част от лечението. Кърмещите майки трябва да следят диетата си. При деца на допълнителни храни, алергенните храни са напълно изключени от диетата. Не е разрешено да се ядат сурови зеленчуци и плодове. Всички съставки на бъдещите ястия са термично обработени.

Детето не трябва да бъде прехранвано или насилвано, особено ако е слабо и податливо на външни и вътрешни стимули. Количеството храна на хранене трябва да бъде намалено и почивките между храненията са по-кратки..

Колко дни отнема?

Колко бързо бебето оздравява ще зависи от много фактори. Например, продължителността на действието на алергените върху тялото, проявите на диатеза, характеристиките на терапията. При някои деца обривът може да започне да се изчиства след няколко дни, докато при други може да отнеме седмици или дори месеци..

Колко бързо се подобрява състоянието на детето зависи от различни фактори, например от продължителността на излагане на алергена върху бебето, тежестта на проявите на диатеза, характеристиките на лечението, предписано за бебето. При някои обривите изчезват след няколко дни, а при някои бебета се наблюдава почистване на кожата поне две седмици по-късно.

Предлагаме ви да се запознаете с диатезата при новородени по лечение на лицето

Атопичен диатеза

Една от разновидностите на алергичната диатеза е нейната атопична форма. Появява се в резултат на реакцията на незряла ензимна система към хранителни продукти, както и към алергени в контакт с лигавицата на детето с неинфекциозна природа.

Атопичната диатеза при кърмачета има симптоми под формата на зачервяване на кожата, поява на обриви, петна с мокри ръбове и подути лимфни възли. Отначало диатезата се локализира по бузите на детето, след това петната могат да се разпространят по брадичката, челото и гърдите.

На главата на бебето често се появяват млечни кори под формата на жълт леп и всяко прегряване на бебето се превръща в бодлива топлина или обрив от пелена, който не преминава. Детето реагира на такава проява с капризност, лош сън, поради лоша ферментация на фона на неправилно хранене, може да се развие дисбиоза.

Лечението на атопичен диатез при кърмачета се състои в строга диета, изключваща краве мляко, портокалови и червени зеленчуци, както и продукти от какаови зърна. За да се премахне зачервяването, е необходимо да се извършва ежедневна хигиена на бебето, да се къпе детето само в тествани от дерматолога продукти, които не съдържат аромати и алергени, внимателно да се прилага бебешка козметика, по-добре е тя да е от същата серия и един производител. Когато избирате детска козметика, както и сапун или прах за бебе, склонно към алергии, трябва да се съсредоточите върху естествения състав. Също така при липсата на аромати, тъй като децата от първата година от живота имат силно развито обоняние, а острата миризма, дори ако изглежда приятна за майката, може да раздразни носната лигавица, както и да накара бебето да загуби апетит.

Няма специален мехлем за диатеза, но педиатърът може да предпише лекарството под формата на крем или мехлем, който има следните свойства:

 • Противовъзпалително
 • Облекчава сърбежа
 • Изцеление
 • Антимикробно.

Преди да намажете диатезата при кърмачета с лекарства на хормонална основа, е необходима ясна основа, като правило те се използват само в напреднали случаи на атопичен диатез.

Видове диатеза при деца

Лечението на диатеза при деца е дългосрочна процедура и не винаги е ефективно, лечението се основава на предотвратяване на ситуация, при която тялото реагира с подобни прояви. И тъй като диатезата има няколко разновидности, за начало лекарят трябва да я класифицира, като проведе няколко анализа и външен преглед. Понякога е достатъчно само как изглежда диатезата и нейните прояви, за да се определи към кой вид принадлежи. Ранното диагностициране на диатеза при бебе е ключът към успеха в лечението му.

Има няколко основни типа диатеза, които се разделят на подвидове.

Лимфно-хипопластична диатеза при деца

Този тип диатеза се развива с увеличаване на лимфната тъкан в тялото на детето, докато броят на лимфоцитите, освободени в кръвта, се увеличава значително, но имунитетът от това не се засилва, тъй като всички те са незрели.

Симптомите на лимфно-хипопластичната диатеза включват повишено телесно тегло, отпуснатост и влага на кожата, увеличаване на далака, тимуса, лимфните възли, аденоидите. В същото време детето е податливо и на хранителни алергии и е предразположено към продължителен бронхит, прерастващ в астма, както и на всякакви инфекциозни респираторни заболявания с усложнения.

Предпоставките за подобна аномалия на конституцията могат да бъдат - генетична предразположеност, фетална хипоксия, олигохидрамнион, тежка майчина токсикоза по време на бременност.

Специално лечение на диатеза с увеличаване на лимфоцитите се състои в приемане на лекарства, които намаляват количеството на лимфата и го стабилизират. В допълнение, бебетата трябва внимателно да въвеждат допълващи храни, да добавят калциеви добавки, полезни пробиотици, за нормализиране на изпражненията.

Общи методи за лечение на прояви на диатеза при дете

Всеки тип конституционна аномалия има свои характерни прояви и горните методи за лечение на диатеза, но с всичко това аномалията на конституцията се проявява под формата на кожни обриви от различно естество. Както д-р Комаровски описва диатезата, това е проблем, който притеснява родителите повече от естетическа страна, тъй като обривите по кожата на детето, особено когато не изчезнат, притесняват родителите много повече от броя на лимфоцитите в кръвта или увеличения далак.

Лечението на диатеза при деца под една година се състои от спазване на режима, правилно хранене на кърмещата майка, както и внимателното въвеждане на нови продукти в допълнителните храни на бебето. Когато на главата се появят млечни корички, е необходимо да ги накиснете с масло и внимателно да ги отстраните с гребен, без да наранявате деликатния скалп, по-добре е да направите това след къпане, когато кожата е изпарена. Когато се появят петна, преди да намажете диатеза по бузите на дете, е необходимо да се консултирате с педиатър, възможно е лекарят да посъветва да се използват народни средства за диатеза в толкова млада възраст.

Как да намажем бузите на дете с диатеза? Можете да използвате мехлеми, които имат противовъзпалителен ефект, както и да облекчат сърбежа и паренето - поради което децата често стават капризни или драскат раните си, като им внасят бактериална инфекция. Също така се препоръчва да се подстригват къси нокти за бебета, а за бебета на възраст до 3 месеца, да се носят специални ръкавици, които предотвратяват надраскване на раните по бузите.

Лечението на диатеза при деца с народни средства показва добър ефект при използване на тави върху билки, чиято колекция трябва да включва растения със сушилни и успокояващи способности - лайка, полски хвощ, дъбова кора, невен. Събирането на билки се препоръчва да се закупи в аптеката, където растенията са преминали радиологичен контрол, докато растенията, събрани сами, могат да съдържат соли на тежки метали и тогава всичките им полезни свойства се изравняват в сравнение с вредата, причинена на деликатната кожа на бебето.

Друга рецепта за лечение на диатеза с народни средства е къпането на дете в отвара от дафинови листа, което е добро антиалергично средство. За да направите това, 10-15 сухи дафинови листа се варят в литър вода и се добавят към ваната преди къпане; не се препоръчва използването на сапун по време на такова къпане..

Отличен мехлем за диатеза е маслото от морски зърнастец, има овлажняващо, лечебно и противовъзпалително средство, успокоява възпалената кожа и облекчава дразненето.
В случай, че диатезата по бузите на детето не изчезне или дори се увеличи, преди да се намажете с аптечни продукти, е необходимо да се прочете тяхното действие и състав. Така че, мехлемите на цинкова основа (Disetin, цинкова паста) изсушават кожата, което е показано за плачеща екзема, обрив от пелени и мехлеми като Bepanten, Panthenol, напротив, овлажняват и регенерират кожата.
Диатезното лечение, което се предприема навреме, преминава след 2-3 години без последствия.

 • Противовъзпалително
 • Облекчава сърбежа
 • Изцеление
 • Антимикробно.

Нека работим заедно, за да направим уникалния материал още по-добър и след като го прочетем, ви молим да го публикувате в удобен сайт за социални медии. нето.