Списанието е създадено с цел да ви помогне в трудни моменти, когато вие или вашите близки сте изправени пред някакъв здравословен проблем!
Allegology.ru може да стане вашият основен асистент по пътя към здравето и доброто настроение! Полезни статии ще ви помогнат да разрешите кожни проблеми, затлъстяване, настинки, ще ви кажат какво да правите, ако имате проблеми със ставите, вените и зрението. В статиите ще намерите тайните как да запазите красотата и младостта на всяка възраст! Но и мъжете не останаха незабелязани! За тях има цял раздел, в който могат да намерят много полезни препоръки и съвети за мъжката част и не само!
Цялата информация на сайта е актуална и е достъпна 24/7. Статиите постоянно се актуализират и преглеждат от експерти в медицинската област. Но във всеки случай винаги помнете, никога не трябва да се самолекувате, по-добре е да се свържете с Вашия лекар!

Диагностика, признаци и симптоми на компенсирана или декомпенсирана фетоплацентарна маточна недостатъчност степен 1, 2: рискове, последици, раждане

Фетоплацентарната недостатъчност се признава за опасно състояние по време на бременност, което заема около 20% от причините за смъртта в перинаталния период. Многото фактори, причиняващи тази патология, и сложността на диагностиката по симптоми, изискват своевременно започване на профилактика, задълбочена диагностика и по-нататъшно ранно започване на лечението при наличие на нарушения..

 1. Какво представлява плацентарната недостатъчност
 2. Класификация на патологията
 3. По време на разработка
 4. Според клиничния ход
 5. Според тежестта на хемодинамичните нарушения
 6. Чрез усложнения
 7. Знаци и симптоми
 8. Диагностика
 9. Приемане на анамнеза
 10. Физическо изследване
 11. Лабораторна и инструментална диагностика
 12. Стойността на ултразвука
 13. Лечение
 14. Ако лечението изисква компенсиран дефицит
 15. Как се формира лечението на разстройство на микроциркулацията и плацентарен съдов тонус?
 16. Показания за цезарово сечение
 17. Предотвратяване
 18. Прогноза
 19. Полезно видео

Какво представлява плацентарната недостатъчност

Фетоплацентарната недостатъчност се нарича синдром, причинен от морфологични и функционални нарушения в плацентата. Това е най-честото усложнение на бременността при жените. Ако лечението не започне навреме, продължителният ход на плацентарната недостатъчност се превръща във фактор за по-нататъшно забавяне на растежа на плода (FRP) и често се превръща в причина за хипоксията на детето в утробата.

Класификация на патологията

Фетоплацентарната недостатъчност има много класификации, някои от които се считат за условни и не винаги се използват на практика. Основните признати 4 класификации.

По време на разработка

По отношение на времето и механизма на възникване недостатъчността се разделя на два вида:

 • Първичен - развива се до 16 гестационна седмица. Появата му е свързана с нарушения по време на периода на имплантиране и плацентация.
 • Вторично - неговото развитие настъпва след 16 гестационна седмица, след като плацентата е окончателно оформена. Причините за нарушения са външни, по отношение на детето в утробата и самата плацента, фактори.

Според клиничния ход

Тази патология може да протече в два вида:

 • Остром.
 • Хронична.

Острият се развива по-често с отлепване на плацентата, което може да е нормално или ниско в матката. Среща се главно по време на раждането..

Хроничният може да се формира по всяко време на бременността и включва няколко подтипа, които се различават по нарушения в системата на кръвния поток между майката, плацентата и бебето в утробата. Тя може да бъде:

 • Компенсира се, когато нарушенията засягат метаболизма в плацентата, няма промени в кръвния поток през матката и плацентата или феталната и плацентарната системи.
 • Субкомпенсирана, когато заплахата от IGR е висока и има силни нарушения на компенсаторните сили на тялото на майката.
 • Декомпенсиран, при който има нарушения на кръвообращението по дължината на леглото на матката и плацентата или плода и плацентата, или в двете системи едновременно.

Според тежестта на хемодинамичните нарушения

В зависимост от това как е нарушен притока на кръв в артериалната система на майката, плацентата и плода, има 4 степени на фетоплацентарна недостатъчност:

 1. Нарушен кръвен поток през системата на матката и плацентата или между плода и плацентата.
 2. Нарушена циркулация и между матката и плацентата, както и между плода и плацентата.
 3. Налице е централизация на кръвообращението на плода и плацентата, нарушен е маточният кръвоток.
 4. Нарушения на кръвния поток на плода и стават критични.

Чрез усложнения

Тъй като най-често плацентарната недостатъчност води до IGR, тя се класифицира на:

 • Неизправност без RFP.
 • Неуспех с RRP.

Знаци и симптоми

Фетоплацентарната недостатъчност се причинява от много фактори. Те обикновено се разделят на две категории:

 • Ендогенни (вътрешни), причиняващи нарушения в процесите на плацентация и съзряване на вили. В този случай може да се образува съдова и ензимна недостатъчност, което води до развитие на първична недостатъчност.
 • Екзогенни (външни) - те включват много различни фактори, които причиняват нарушен приток на кръв през съдовото легло между матката и плацентата или между плода и плацентата. Те най-често водят до вторичен отказ..

Причините за първичен отказ са:

 • Генетични дефекти.
 • Бактериални или вирусни инфекции.
 • Ендокринни нарушения.
 • Липса на ензими на децидуална тъкан.

Всички тези фактори причиняват нарушения в структурата или по-нататъшното прикрепване на плацентата и диференциация на хорионните ворсинки, както и дефекти в развитието на съдовото легло, обединяващо майката, плацентата и плода. Често се наблюдава комбинация от тези фактори при повтарящ се спонтанен аборт..

При формирането на вторична плацентарна недостатъчност акушерските патологии и усложненията на бременността са предразполагащи. Важна роля играят екстрагениталните заболявания, например артериална хипертония или диабет при майката. А сред екзогенните фактори най-опасни са:

 • Йонизиращо лъчение.
 • Излагане на химични и физични фактори.
 • Някои лекарства.

Клиничната картина на фетоплацентарната недостатъчност, остро развита по време на раждането, наподобява симптомите, характерни за преждевременното отлепване на плацентата с нормална локализация:

 • Кървене, което може да изглежда като външно, вътрешно или смесено.
 • Болезненост и напрежение в матката. Болката може да бъде тъпа или пароксизмална, локална или дифузна. Облъчва най-често в слабините, бедрото или кръста.
 • Хипоксия и фетална сърдечна недостатъчност.

Проявата на хронична недостатъчност е оплакване, свързано с акушерски или екстрагенитални заболявания. Едновременно с тях може да има намаляване на активността на плода.

Диагностика

Процесът на диагностика включва:

 • Събиране и обработка на анамнестични данни.
 • Физическо изследване.
 • Лабораторни и инструментални изследвания.

Приемане на анамнеза

По време на събирането на анамнестични данни акцентът е върху идентифицирането на рискови фактори, съответстващи на етиологията на фетоплацентарната недостатъчност. Особено обърнете внимание на наличието на някакви клинични симптоми, свидетелстващи в полза на заплахата от прекъсване или развитието на гестоза.

Физическо изследване

Акушерският преглед на бременна жена изисква лекарят да се съсредоточи върху редица показатели:

 • Антропометрия на бременна жена (ръст, телесно тегло).
 • Коремна обиколка.
 • Височината на изправяне на очното дъно на матката.
 • Тон на матката.
 • Наличието или липсата на кървави отделяния от гениталния тракт.
 • Честотата на движенията на плода, естеството на сърдечния ритъм по време на аускултация.

Лабораторна и инструментална диагностика

Лабораторните данни са важни главно за определяне на компенсирана плацентарна недостатъчност през третия триместър при липса на фетално недохранване. Използва се серумен анализ:

 • Определяне на общата и плацентарната алкална фосфатаза.
 • Откриване на нива на пролактин и окситоциназа.

И също така да проведе проучване на нивото на екскреция на естриол с урината.

В допълнение към тези лабораторни изследвания се извършват изследвания в съответствие със съществуващите акушерски и екстрагенитални патологии, които са причинили плацентарна недостатъчност.

Диагностиката с използване на специално оборудване включва ултразвуково изследване (ултразвук) и кардиотокография (CTG) изследване на кръвния поток във всички структури на кръвоносната система между майката, плацентата и бебето в утробата.

Стойността на ултразвука

Ултразвуковата диагностика е основният елемент при откриването на RRP, причинен от плацентарна недостатъчност. По време на цялата бременност на дете, една жена присъства на процедурата като скрининг на всеки три периода:

 • 11-14 седмици.
 • От 20 до 24 седмици.
 • Седмица 32 до 34.

Ултразвукът е необходим за определяне:

 • Местоположението на плацентата, нейните характеристики (дебелина, структура, зрялост, наличие или липса на оток и др.).
 • Ниско ниво на вода или многоводие.
 • Признаци на акушерски или екстрагенитални заболявания, които са се превърнали или могат да причинят фетоплацентарна недостатъчност.

Лечение

Терапията включва действия, насочени към два резултата:

 • Удължаване на бременността.
 • Навременна доставка.

Ако лечението изисква компенсиран дефицит

Когато бъдещата майка има компенсирана плацентарна недостатъчност, динамиката на лечението е положителна и няма риск от внезапно прекъсване на бременността, тогава терапията се извършва амбулаторно. В други случаи жената е приета в интензивното отделение.

Поради факта, че патологията е полиетиологична, тя няма единен стандарт на лечение. Основната роля в терапията се играе чрез премахване на основната причина за образуването на болестта, както и поддържане на компенсаторните способности на тялото на майката да удължава бременността.

Как се формира лечението на разстройство на микроциркулацията и плацентарен съдов тонус?

Ако бременна жена има микроциркулаторни нарушения и нарушения на съдовия тонус в плацентата, първо се предписват антитромбоцитни средства и антикоагуланти (декстран, хепарин). За профилактика на недохранване и ZRP може да се извърши трансфузия с помощта на плазмени и протеинови разтвори.

За коригиране на хемодинамичните нарушения се използват калциеви антагонисти (верапамил) за подобряване на кръвоснабдяването на органите, нормализиране на контрактилната активност на миокарда и нормализиране на кръвното налягане. С хипертоничност на мускулния слой на матката се използват спазмолитици (дротаверин).

Освен това се използват витамини, токолитици и хепатопротектори.

Показания за цезарово сечение

При фетоплацентарна недостатъчност се прибягва до цезарово сечение в два случая:

 • Декомпенсиран курс на хронична недостатъчност, дори податлив на терапия.
 • Субкомпенсиран курс без положителна динамика на състоянието на майката и плода в резултат на лечението.

Предотвратяване

Профилактичният подход за предотвратяване на плацентарна недостатъчност включва редица мерки:

 • Лечение на майчини заболявания от акушерски и екстрагенитален характер, които предразполагат към образуване на плацентарна недостатъчност, в подготовка за бременност.
 • Предписване на антиоксиданти и хепатопротектори на бъдещата майка за регулиране на тъканния метаболизъм и окислително-редукционни процеси, ако жената е изложена на риск.
 • За жени астеници с повишена тревожност, за да се възстанови нормалната функционална активност на централната нервна система, се препоръчва да се предписват ноотропи и леки успокоителни.
 • Ако бъдещата майка има вегето-съдова дистония, която има хипотоничен тип, тогава използването на адаптогени показва добър резултат.
 • В случай на смущения в съня и будността се използват сложни билкови лекарства.

Всички мерки от терапевтичен и профилактичен характер включват диета, витаминна терапия, включването на храни и хранителни добавки в диетата, за да се стимулира функцията на червата.

Прогноза

При леки хемодинамични нарушения, присъщи на лека степен на плацентарна недостатъчност, прогнозата за по-нататъшна бременност и раждане е благоприятна. Ако има значително недохранване и силно нарушена хемодинамика, прогнозата е съмнителна.

Плацентарната недостатъчност е сериозно усложнение на бременността, което често води до заболяване и възможна смърт на плода или новороденото. Поради факта, че основната роля в развитието му играят болестите на майката, засягащи съдовото легло, най-препоръчително е ранното изследване и лечение на заболявания на жената. Цялостна подготовка за бременност през периода на планиране и ранна диагностика на патологията - намалява риска от допълнителни усложнения и заплахи за живота на плода и майката по време на раждането и новороденото в бъдеще.

Остра и хронична плацентарна недостатъчност

Форми и тежест на патологията

Първичната плацентарна недостатъчност възниква на етапа на формиране на плацентата. Това се случва в началото на бременността, около 16-18 седмици. Вторичната форма на патология може да се развие във всеки триместър. Неговата отличителна черта е появата на аномалии в плацентата, които се образуват нормално в началните етапи..

Според скоростта на потока и тежестта на последствията нарушението се разделя на два вида:

 1. Остър. Основните провокиращи фактори са некроза, отлепване на плацентата или запушване на нейните съдове с кръвни съсиреци. Това се случва във всеки триместър и води до остър кислороден глад на ембриона и перинатална смърт.
 2. Хронична. Най-честата форма на дефицит. Тежестта на усложненията зависи от компенсаторните възможности на тялото на майката и бъдещото дете.

Хроничната компенсирана форма се счита за най-лека. С навременното откриване на отклонения и успешно лечение, жената има всички шансове да роди здраво дете.

Субкомпенсираният тип се характеризира с по-тежко протичане и висок риск от усложнения. Този неуспех е придружен от забавяне на развитието на плода..

Декомпенсираната форма е несъвместима с нормалния ход на бременността. При този тип патология ембрионът страда от тежко кислородно гладуване, сърдечни дисфункции и силно изостава в развитието си. Критичната форма на неуспех неизбежно води до перинатална смърт, независимо от гестационната възраст. Ако нарушението се случи в навечерието на раждането, тогава детето може да бъде спасено чрез извършване на спешно цезарово сечение.

Плацентарната недостатъчност значително усложнява хода на бременността и раждането

Според скоростта на потока и тежестта на последствията нарушението се разделя на два вида:

 • Остър. Основните провокиращи фактори са некроза, отлепване на плацентата или запушване на нейните съдове с кръвни съсиреци. Това се случва във всеки триместър и води до остър кислороден глад на ембриона и перинатална смърт.
 • Хронична. Най-честата форма на дефицит. Тежестта на усложненията зависи от компенсаторните възможности на тялото на майката и бъдещото дете.

Хроничната компенсирана форма се счита за най-лека. С навременното откриване на отклонения и адекватно лечение, жената има всички шансове да роди здраво дете..

Субкомпенсираният тип се характеризира с по-тежко протичане и висок риск от усложнения. Този неуспех е придружен от забавяне на развитието на плода..

Декомпенсираната форма е несъвместима с нормалния ход на бременността. При този тип патология ембрионът страда от тежко кислородно гладуване, сърдечни дисфункции и силно изостава в развитието си. Критичната форма на неуспех неизбежно води до перинатална смърт, независимо от гестационната възраст. Ако нарушението се случи в навечерието на раждането, детето може да бъде спасено чрез извършване на спешно цезарово сечение.

Потенциални рискове

Според статистиката повече от 20% от перинаталните смъртни случаи са причинени от увреждане на плацентата. Други опасни усложнения, произтичащи от фетоплацентарна недостатъчност:

 • кислороден глад (хипоксия);
 • повишен риск от спонтанни аборти и преждевременно раждане;
 • голяма вероятност за нараняване на детето при преминаване през родовия канал;
 • други патологии, свързани с раждането.

Децата, които се развиват в условията на плацентарна недостатъчност, са по-податливи на респираторни и чревни инфекции, тъй като се раждат с отслабен имунитет. Те често са диагностицирани с:

 • вродени малформации и аномалии в развитието;
 • заболявания, свързани с увреждане на централната нервна система;
 • други патологии, възникнали на фона на хипоксия и родова травма.

Тежестта на усложненията зависи от продължителността на разстройството, продължителността на бременността, скоростта на влошаване на функционирането на плацентата и развитието на компенсаторни и адаптивни механизми..

Причини, провокиращи развитието на фетоплацентарна недостатъчност

Има много фактори, допринасящи за нарушаването на функционирането на плацентата. Първите в списъка са така наречените екстрагенитални заболявания, които не са свързани с патологии на репродуктивните органи, но оказват голямо влияние върху хода на бременността, развитието на ембриона и труда. Те включват:

 • ревматизъм;
 • хипертония и хипотония - повишаване или намаляване на кръвното налягане;
 • туберкулоза;
 • разширени вени;
 • апендицит;
 • остър вирусен хепатит;
 • холецистит;
 • цистит;
 • сърдечна недостатъчност или вродени сърдечни дефекти;
 • ангина;
 • диабет;
 • хипертиреоидизъм или хипотиреоидизъм - повишаване или намаляване на активността на щитовидната жлеза;
 • анемия;
 • рубеола и др.

Инфекциите се считат за доста честа причина за плацентарна недостатъчност. Вирусите са най-опасни в това отношение, но други микроорганизми също могат да заразят плацентата и да доведат до нейното възпаление. Инфекцията през първите три месеца от бременността често води до спонтанни аборти, така че жените трябва да избягват контакт с болни хора. Въздействието на инфекциите върху плацентата през втория или третия триместър също е опасно, тъй като води до развитие на хронична форма на разстройството.

Болестите на репродуктивните органи са не по-малко често срещани фактори, а именно:

 • ендометриоза;
 • ендоцервицит;
 • ендометрит;
 • доброкачествени или злокачествени новообразувания в тазовата област.

Частичният везикуларен дрейф се счита за рядък. Това е името на патологията на яйцеклетката, при която хорионните ворсинки (външна ембрионална мембрана) растат под формата на мехурчета, нормалното развитие на плода не настъпва, въпреки че самия ембрион или отделните му елементи присъстват.

Характеристиките на анатомичната структура на матката също влияят върху хода на бременността. Седловидна и двурога матка са рискови фактори.

Други причини за нарушението:

 • белези по матката;
 • резус конфликт;
 • многоводие или слабо вода;
 • предлежание на плацентата;
 • многоплодна бременност.

Пушенето, абортът, лошата екология, гестозата (късна токсикоза), битовото и социално разстройство могат да доведат до развитие на патология.

Истинската причина за развитието на плацентарна недостатъчност определя степента на прогресиране на нарушенията и по-нататъшната прогноза.

Хроничната компенсирана плацентарна недостатъчност се счита за най-леката форма на разстройството.

Симптоматични прояви на патология

Основните признаци на плацентарна недостатъчност се откриват по време на рутинен преглед. Много жени имат следните оплаквания:

 • дърпаща или остра болка в долната част на корема;
 • зацапване на вагинално течение или кървене;
 • отсъствие на движения, намаляване или увеличаване на честотата им;
 • бавно увеличаване на коремния обем, неподходящо за гестационната възраст.

Такива симптоми са придружени от отлепване на плацентата, заплаха от спонтанен аборт, вътрематочна смърт и други опасни състояния, които изискват медицински контрол, така че те не могат да бъдат пренебрегнати..

Диагностика

Ако подозирате плацентарна недостатъчност, се провежда цялостен преглед, който помага да се оцени здравето на жената и плода, структурата на плацентата, както и нейният кръвен поток.

Някои нарушения са видими с просто око, например:

 • положението на матката и коремната обиколка, несъответстващо на датата;
 • твърде бързо или бавно наддаване на тегло;
 • подозрително изхвърляне.

Ултразвукът помага да се идентифицират отклонения в развитието на нероденото дете, да се определи зрелостта на плацентата и да се измери нейната дебелина. Доплер сонография се използва за оценка на кръвния поток. Кардиотокографията и фонокардиографията откриват отклонения в сърдечната дейност на плода.

Освен това се правят кръвни тестове:

 • за захар;
 • върху хормоните на щитовидната жлеза;
 • за вирусен хепатит С и В;
 • за ХИВ и сифилис;
 • върху TORCH инфекция.

Необходим е клиничен анализ на кръв и урина, както и цитонамазка от влагалището.

Ако подозирате други патологии, се извършва по-задълбочен преглед. Методите се избират в зависимост от клиничната картина и резултатите от изследванията.

Лечение на плацентарна недостатъчност

Няма единен терапевтичен режим в случай на неправилно функциониране на плацентата. Лечението се основава на лекарства, които са включени в клиничните насоки:

 1. Антитромбоцитни агенти и антикоагуланти. Използва се за нормализиране на съдовия тонус в плацентата.
 2. Плазмозаместващи и протеинови разтвори. Те се използват за коригиране на патологични състояния на плода, свързани със забавяне на развитието..
 3. Калциеви антагонисти. Показано за подобряване на маточно-феталния кръвен поток.
 4. Спазмолитици. Предписват се при хипертоничност на матката.

За подобряване на метаболитните процеси се използват фолиева киселина, витамин В6, глюкоза, сложни витаминни препарати. Освен това на бременни жени се показват антиоксиданти - витамини Е и С, както и хепатопротектори.

Жените в риск се препоръчват да се подложат на кратък курс на лекарствена терапия за профилактика. Списъкът с лекарства се избира индивидуално.

Амбулаторно лечение на нарушения е възможно само при компенсирана форма на фетоплацентарна недостатъчност. В други случаи е посочен престой в болница

Показания за операция

При компенсирана плацентарна недостатъчност е възможно естествено раждане. При умерена тежест на патологията (субкомпенсирана форма) се предпочитат хирургични методи. В напреднали случаи на жените се показва спешна операция. Бебетата, родени по този начин преди 22-та седмица, имат много нисък шанс за оцеляване. След 26 седмици прогнозата е много по-добра.

Предотвратяване

Не винаги е възможно да се избегнат усложнения по време на бременност, но при компетентен подход рисковете са сведени до минимум. Двойките, които планират дете, се съветват да се подложат на преглед предварително, за да се уверят, че няма патологии. Поне шест месеца преди планираното зачеване и двамата партньори се съветват да се откажат от лошите навици и да приемат токсични лекарства. Няма да е излишно да се направи оценка на екологичната спирка по местоживеене.

Трябва да се регистрирате в антенаталната клиника възможно най-рано, тъй като някои патологии на плацентата се развиват на етапа на нейното формиране и пречат на нормалното вътрематочно развитие.

През целия гестационен период жените се съветват да:

 • да посетите лекар своевременно и да се подложите на предписани прегледи;
 • наспи се;
 • по-малко нервни;
 • яжте добре;
 • ходете повече;
 • прави специална гимнастика;
 • да откаже от лоши навици;
 • забравете за приемането на лекарства без предварителна консултация;
 • избягвайте тълпите от хора в разгара на грип и епидемии от ТОРС.

Когато се установи плацентарна недостатъчност, е необходимо редовно проследяване на състоянието, като се използват лабораторни и инструментални методи за изследване. Ако тялото реагира добре на терапията, тогава прогнозата за бременност често е благоприятна. В противен случай последиците са трудни за предвиждане..

Фетоплацентарната недостатъчност не е присъда, но не винаги е възможно да се издържи и да се роди здраво дете с такава диагноза. С навременното откриване и коригиране на патологични състояния шансовете за успех се увеличават значително. Превантивните мерки намаляват рисковете от развитие на патологични състояния, но не ги изключват напълно.

Фетоплацентарна недостатъчност по време на бременност

За съжаление не всички бременни жени се радват на „интересното“ си положение в продължение на 9 месеца. Някои бъдещи майки, за да задържат детето, трябва да лежат на издръжка или да посещават предродилни клиники няколко пъти седмично. Например при фетоплацентарна недостатъчност (FPF) е необходимо постоянно наблюдение от гинеколог, тъй като това състояние може да провокира кислороден глад при плода. Ще ви разкажем повече за FPN по време на бременност по-долу..

Имайте предвид, че фетоплацентарната недостатъчност се диагностицира в различна степен при всяка трета бъдеща майка, така че този проблем е много актуален. При FPI при бременна жена настъпват структурни промени и дисфункции на плацентата, което причинява хипоксия в плода и влияе негативно на неговото развитие.

Лекарите разделят плацентарната недостатъчност по времето на бременността, по нейния ход, по тежест и по вид фетални нарушения. Нека разгледаме всяка от категориите в детайли.

FPN по време

Първична плацентарна недостатъчност се диагностицира, когато прикрепването и структурата на плацентата са нарушени до 4 месеца от бременността. Най-често се случва на фона на хормонални нарушения, промени в матката, ранен аборт.

Вторична плацентарна недостатъчност възниква, когато плацентата е напълно оформена след 4 месеца. Неговите причини са отлепване на плацентата, гестоза, възпалителни промени в структурата на плацентата при инфекциозни заболявания.

FPN самостоятелно

Фетоплацентарната недостатъчност може да протича в остра и хронична форма. В първия случай се появява преждевременно отлепване на плацентата поради рязко нарушение на плацентарно-маточния кръвоток, във втория промените се извършват постепенно.

FPI по тип нарушения на развитието на плода

Компенсираната форма на плацентарна недостатъчност няма отрицателен ефект върху плода, така че се развива нормално. Субкомпенсираният FPI се характеризира със забавяне на растежа на плода. Декомпенсиран FPI - плодът изостава в развитието за месец или повече, наблюдават се тежки нарушения на сърдечния ритъм, вероятността от смърт на детето е висока.

CPFD по време на бременност. Какво е това, до какво води, последиците, как да се определи какво е опасно

CPDI означава хронична плацентарна недостатъчност по време на бременност, която се среща в 10-15% от случаите. Болестта се изразява в нарушение на притока на кръв, както и метаболитните процеси между плода и майката.

Полученото тежко състояние на плода и плацентата е реакция на влошаването на здравето на тялото на бременната жена, причинено от продължаващи промени, хронични заболявания и стрес.

Появата на недостатъчност в плацентата може да бъде причинена от редица причини, включително намаляване на произведения обем хранителни вещества, хормони, намаляване на метаболитните и трофичните функции на плацентата, които влошават здравето на развиващото се бебе.

CPDI по време на бременност винаги намалява функционалността на плацентата. Нарушението може да е незначително, но игнорирането и прогресивното развитие на болестта провокира влошаване на ситуацията и здравословното състояние на нероденото дете.

В зависимост от времето на поява и развитие, неуспехът във функционирането на плацентата се разделя на първичен и вторичен:

 • първият се проявява и развива в ранен етап от бременността. Този период е от 5 до 16 седмици. Първичната недостатъчност най-често се свързва с неправилна имплантация или плацентация на плода;
 • вторичен CFPI се развива на по-късна дата, след 16 седмици. Неговите причини са външни фактори, които оказват неблагоприятно влияние върху тялото на бременна жена и плода..

По типа на заболяването фетоплацентарната недостатъчност може да бъде остра и хронична:

 • Остра промяна във функционирането на плацентата се развива на фона на отлепване на плацентата. В този случай не само плодът не е достатъчно снабден с кислород и хранителни вещества в утробата, но има и внезапна заплаха от спонтанен аборт или преждевременно раждане. Най-често отлепването на плацентата се развива по време на раждане, но може да се случи на 7-8 месеца. бременност.
 • Хроничната форма на заболяването може да бъде открита на всеки етап от бременността. Курсът на този вид заболяване се развива постепенно и в някои случаи може да бъде напълно излекуван. Хроничната форма на CPFD от своя страна е разделена на видове:
 1. компенсирана, при която метаболитните процеси в плацентата са рязко намалени, като същевременно се поддържа кръвоснабдяването в нормално състояние. В този случай, поради доброто здраве на майчиното тяло, плодът почти не усеща никакви промени в постъпването на необходимите вещества. Вредата за детето в компенсирана форма е минимална, но този тип недостатъчност може да се превърне в по-сложни форми;
 2. субкомпенсирана, когато при наличие на нарушения в метаболитните процеси на плацентата, възможностите на тялото на майката са ограничени и започват постепенно да се изчерпват. Плодът все повече изпитва липса на хранителни вещества и кислород. Постепенно може да се развие нарушение на кръвоснабдяването в плацентата;
 3. декомпенсирана, при която има нарушения в различна степен в кръвообращението и обмена на хранителни вещества между плода и тялото на майката.

Етапи и степени

Нарушаването на плацентарното функциониране на декомпенсирания тип проява на CPFI може да бъде разделено на няколко степени:

 • най-леките смущения съпътстват намаляване на функционирането на кръвообращението в плацентата от типове 1а и 1б;
 • степен 1 ​​а предполага леки нарушения при маточно-плацентарна недостатъчност, когато фетално-плацентарният кръвен поток остава непроменен;
 • в случай на дисфункция на плацентата степен 1 ​​b, фетално-плацентарният кръвен поток е леко нарушен със запазване на маточно-плацентарния обмен;
 • Степен 2 показва нарушение във фетално-плацентарното и маточно-плацентарното кръвоснабдяване с рязко намаляване на нивото на основните хранителни вещества, получени от плода. В този случай крайният диастоничен кръвен поток е напълно запазен;
 • 3 степен на хронична плацентарна недостатъчност се характеризира с ограничаване до минимум на фетално-плацентарния кръвен поток. В този случай утероплацентарният кръвен поток може да бъде частично нарушен или напълно запазен. Здравето на детето е подложен на силен стрес и дефицит на жизненоважни вещества. Има заплаха за живота на плода. Вътрешните органи на бебето в утробата са сериозно повредени. При деца се развиват различни хронични заболявания и може да се наложи преждевременно раждане.
Степента на увреждане на CPPIВид нарушен кръвоток
Утероплацентарният обмен е малко ограничен
Фетално-плацентарният обмен е малко ограничен
2Утероплацентарната и фетално-плацентарната намаляват
3Значително увреждане на фетално-плацентарния кръвен поток с възможно частично нарушение на маточно-плацентарния кръвен поток

Симптоми

CPDI по време на бременност в леки стадии няма симптоми и жената не може да усети промени. По време на прегледа лекуващият лекар не диагностицира аномалии по време на прегледа, поради което е възможно да се установят нарушения в кръвоснабдяването на плода в такива случаи само след преминаване на планирано ултразвуково сканиране и прегледи.

Въпреки това пациентите, които са изложени на риск, трябва да обърнат повишено внимание на здравословното си състояние, тъй като именно те могат да развият плацентарна недостатъчност на фона на основните заболявания.

Жените с хронични сърдечно-съдови заболявания, бъбречни заболявания и захарен диабет са изложени на повишен риск. Всякакви, дори незначителни промени в здравословното състояние при тези пациенти могат да показват наличие на нарушения по време на бременност.

Те могат да включват:

 • кардиопалмус;
 • постоянно повишаване на кръвното налягане;
 • появата на задух през 2-ри триместър и по-късно;
 • тежест в долната част на корема.

Ако се появят такива симптоми, гинекологът може да предпише ултразвук или доплер ултразвуково сканиране, което изследва състоянието на детето и плацентата по време на бременност.

За общо наблюдение на развитието на детето и състоянието на плацентата бременните жени се подлагат на ултразвук 2 пъти през първите 2 тримесечия на бременността и в по-късните етапи на доплер и CTG, които позволяват навременна диагностика на заболяването.

При сложни видове и степени на CPFD хроничните заболявания рязко се изострят, на фона на които се влошава плацентарната недостатъчност.

В резултат на тяхното развитие могат да се появят следните симптоми:

 • силно подуване с гестоза;
 • постоянно главоболие с хипертония;
 • слабост и световъртеж при дефицит на желязо и витамин;
 • кървави отделяния с отлепване на плацентата и повишен тонус на матката;
 • значително намаляване на интензивността и честотата на феталните движения.

В случай на значителна промяна във функционирането на плацентата, при преглед гинекологът може да открие несъответствие между височината на дъното на матката и гестационната възраст на жената. С появата на несъответствие в развитието на плода, рискът от спонтанен аборт или преждевременно раждане се увеличава.

Причини за появата

CPDI по време на бременност от всякакъв тип има редица основни причини за появата и развитието.

Има много причини за неуспех, те включват:

 • заболявания, които майката е имала преди бременността:
 • заболявания на сърдечно-съдовата система (артериална хипертония, сърдечни дефекти, аневризми);
 • бъбречно заболяване (хроничен пиелонефрит, бъбречна недостатъчност);
 • белодробни проблеми (астма, хроничен бронхит);
 • ендокринни заболявания (хипертиреоидизъм, захарен диабет, надбъбречна патология);
 • хематологични нарушения (анемия, тромбофлебит, намалено съсирване на кръвта);
 • различни инфекции (грип, бактериални инфекции на гениталните органи), които в по-късните етапи на бременността могат да доведат до значителни промени в развитието на плода.
 • патология в гениталиите:
 • ендометриоза на матката;
 • доброкачествени тумори в матката (фиброма);
 • белег на матката, който може да бъде причинен от предишна операция или раждане чрез цезарово сечение;
 • хроничен ендометрит;
 • маточни аномалии (седловидна или двурога матка, недоразвита матка).
 • акушерски патологии:
 • Rh-конфликт по кръв, когато майка с отрицателна кръвна група формира плод с положителна група и тялото на бременна жена възприема плода като „враждебен“ и активира защитните механизми;
 • плацента превия, когато плацентата се намира в долната част на матката и частично припокрива маточния фаринкс, което нарушава фетално-плацентарния кръвен поток;
 • седалищно предлежание на плода с местоположението на нероденото дете надлъжно с тазовия край до изхода в малкия таз на тялото на жената, при което има заплаха при раждането на бебето и смущения в храненето на детето;
 • многоплодната бременност често има аномалии при формирането на плацентата;
 • токсикоза в ранните или късните етапи на бременността (гестоза), която може не само да причини образуването на плацентарна недостатъчност, но и да допринесе за нейното влошаване.

Освен това има рискови фактори, които могат да допринесат за появата на увреждания при раждане на дете, които включват:

 • чести аборти през последните няколко години;
 • възрастта на бременната жена е повече от 35 години;
 • лоши навици (пушене, пиене на алкохолни напитки);
 • лоша екология;
 • постоянно да сте в стресови ситуации;
 • липса на основни условия на живот;
 • приемане на определени лекарства.

Диагностика

Предвид сложността на диагностицирането на хроничната плацентарна недостатъчност е почти невъзможно да се установи заболяването по време на рутинен преглед..

Опитен гинеколог може да отбележи, ако пациент има оплаквания, несъответствие във височината на дъното на матката с етапа на формиране на бебето, повишен тонус на матката, намаляване на честотата на движенията на плода и да изпрати бременна жена за допълнителен преглед.

Възможно е точно да се установи наличието на такова заболяване, както и степента на неговото развитие, само с помощта на специални изследвания:

 • ултразвуково изследване на развитието на плода, при което се прави изследване на съответствието на размера на детето с гестационната възраст Разкриват се характеристиките и недостатъците на функционирането на плацентата. Измерване на дебелината на образуваната плацента и идентифициране на степента на нейната зрялост, наличие на патологии. Ултразвуковото изследване на особеностите на развитието на бременността се счита за надежден метод за диагностициране на CPRD. Ултразвукът се извършва в клиника, предродилна клиника или медицински кабинет. Цената на изследването е 700 рубли.
 • Доплеровият ултразвук се счита за подтип на ултразвук, който е насочен към изучаване на формирането на метаболитните процеси. По време на процедурата се дава оценка на кръвообращението в съдовете на пъпната връв, матката и плода. Този метод се счита за най-ефективен и се използва рутинно по време на бременност. Изследванията се извършват в специално оборудвана родилна клиника от квалифициран специалист или в медицински център, предоставящ подобни услуги. Цената на изследването е 700 рубли.
 • Феталната фонокардиография и кардиотокография могат да открият нарушения в сърдечно-съдовата система на развиващото се бебе, да установят намаляване на сърдечната честота и движенията. Промяна в ритъма на сърдечния ритъм и биенето. Изследване се извършва на специално оборудване в предродилна клиника или специализиран медицински център в рамките на 20 минути. Цената на процедурата е 500 рубли.

Кога да посетите лекар

По време на бременност наличието на постоянни заболявания, високо кръвно налягане или вагинални секрети е основата за контакт с лекуващия гинеколог за съвет. Диагнозата CFPI се поставя от гинеколог въз основа на резултатите от изследването, според резултатите от които се предписва комплексно лечение.

В случай на откриване на CFPI по време на планирано ултразвуково сканиране, доплер ултрасонография, бременна пациентка трябва да посети гинеколог възможно най-скоро за преглед, интерпретация на резултатите и предписване на необходимото лечение.

В случай на кървави отделяния по време на бременност, жената трябва незабавно да потърси спешна медицинска помощ, за да предотврати възможни усложнения или спонтанен аборт..

Предотвратяване

Профилактиката на всякакъв вид плацентарна недостатъчност се състои в внимателна подготовка за бременност:

 • необходимо е да се подложи на цялостен преглед на здравето на бъдещата майка и лечение, ако се открият заболявания;
 • укрепване на имунната система и получаване на курс от витамини и минерали;
 • лекува инфекциозни и бактериални заболявания;
 • премахнете лошите навици и стресовите ситуации.

В допълнение към намаляването на рисковите фактори, бременната жена трябва да се подложи на рутинни прегледи и изследвания. В случай на неразположение или откриване на аномалии във функционирането на плацентата, бъдещата майка трябва незабавно да се консултира с лекар за лечение.

Навременната диагностика на хронична плацентарна недостатъчност при леки форми на проява ви позволява да възстановите метаболитните процеси напълно с ясното изпълнение на предписаното лечение у дома.

Методи на лечение

Лечението на хронична плацентарна недостатъчност при липса на заплаха за развитието на бременността и с появата на по-нататъшна положителна динамика може да се извършва амбулаторно или в дневна болница с предродилна клиника.

Когато има влошаване на благосъстоянието или има заплаха за живота на развиващото се бебе, лечението на недостатъчност се извършва постоянно под наблюдението на специалисти.

Основното лечение на CFPI по време на бременност е да се премахне основната причина за появата и развитието на заболяването, както и да се подобри здравето на бременната жена. Включва редица лекарства с целенасочено действие.

Лекарства

CFPI по време на бременност се лекува чрез предписване на комплекс от лекарства, чието действие е насочено към създаване на условия за възстановяване на маточно-плацентарното и фетално-плацентарното кръвообращение.

Ефективно се използва за възстановяване на микроциркулацията в кръвта и намаляване на активността на пентоксифилин.

Помага за възстановяване на тонуса на матката и метаболитните процеси в организма. Лекарството бързо увеличава количеството кислород в тъканите и има благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система. Лекарството се прилага по 150 mg (точната доза се изчислява индивидуално) интравенозно 2 пъти на ден. Курсът на лечение е 5-7 дни. Цената на лекарството е 250 рубли.

Trental се счита за съвременно лекарство, което може да намали вискозитета на кръвта, да осигури гъвкавост на еритроцитите и да намали агрегацията на тромбоцитите през първите 2 дни след началото на приложението..

Лекарството елиминира нарушенията на кръвообращението във всички тъкани и има положителен ефект върху сърцето. Вземете лекарството около 1 таблетка 2-3 пъти дневно в продължение на 10 дни. Средната цена на опаковката е 400 рубли.

За възстановяване на хемодинамичните процеси и допълнително подобряване на микроциркулацията се предписват лекарства с общо действие.

Курантил се счита за отлично лекарство, което, когато е достатъчно концентрирано, подобрява микроциркулацията във всички тъкани на тялото..

Лекарството намалява производството на тромбоцити и техните нива в кръвта. Лекарството подобрява имунитета и помага в борбата с инфекциозните заболявания. Curantil се предписва за прием на 1-2 таблетки 3 пъти на ден. Курсът на лечение е 14-30 дни. в зависимост от нуждата. Опаковка цена 650 рубли.

Препоръчва се прием на хепарин за намаляване на тромбозата в кръвта..

Лекарството инхибира ефекта на тромбина в кръвта и значително подобрява притока на кръв и метаболизма. Лекарството се предписва индивидуално, въз основа на средна доза от 5 ml. 2 пъти на ден. Лекарството се прилага интравенозно в продължение на 7-10 дни. Цената на лекарството е 300 рубли.

Елиминирането на плацентарната недостатъчност от различни видове в последните етапи на бременността се подпомага значително от infukol.

Лекарството ви позволява да задържате изгубената течност и помага да се възстанови кръвообращението. Лекарството значително намалява нивото на тромбоцитите в кръвта и вискозитета на кръвта. Infukol се прилага интравенозно, 200 ml. Курсът на лечение е 5-7 инжекции, докато се появи стабилно подобрение в състоянието на пациента. Цената на лекарството е 370 рубли.

За намаляване на налягането и подобряване на работата на сърдечно-съдовата система, бременните жени се предписват на Corinfar.

Лекарството подобрява кръвното налягане и разширява бъбречните съдове в рамките на 1-2 дни от началото на приложението. Лекарството се приема по 10 mg 2 пъти дневно в продължение на 14-21 дни. Цената на опаковката варира в рамките на 80 рубли.

No-shpa се използва активно за облекчаване на спазми и разширяване на всички съдове..

Лекарството се абсорбира бързо, не вреди на развиващия се плод и помага за възстановяване на метаболизма на плацентата и матката. Вземете no-shpu за 1-2 таба. 3 пъти на ден. Периодът на лечение е 14-20 дни. Цената на лекарството е 200 рубли.

За възстановяване на нервната система и намаляване на тонуса на матката, на бременни жени се предписва магнезий b6.

Лекарството нежно облекчава повишената възбудимост на невроните и успокоява мускулната тъкан. Те пият магнезий b6 в 2 таба. 2-3 пъти на ден до 30 дни. Цената на опаковката е около 600 рубли.

При комплексното лечение на CPFD по време на бременност са необходими лекарства за възстановяване на нивото на витамини и хранителни вещества в организма..

Ефективно се използва за възстановяване на нивата на глюкоза и желязо комплевит мама.

Лекарството съдържа необходимата доза основни витамини и минерали, необходими за тялото на бременна жена. Лекарството се приема по 1 таблетка веднъж дневно в продължение на 1 месец. Цената на лекарството е 300 рубли.

Elevit pronatal се счита за отлично лекарство, което в рамките на 1 седмица от приложението значително повишава нивото на хранителни вещества и витамини в кръвта на бременна жена..

Лекарството се пие по 1 таблетка на ден по време на хранене. Курсът на прием е 20-30 дни, който може да се повтори след 1 месец почивка. Цената за опаковане на продукта е 700 рубли.

Традиционни методи

Народните средства нямат достатъчно активен ефект за премахване на плацентарната недостатъчност по време на бременност. Въпреки това, редица народни средства могат да се използват активно като допълнение към медикаментозния курс на лечение..

Активното възстановяване на кръвообращението в плацентата се улеснява от тинктура на основата на кестен и женско биле.

 • За да го приготвите в стъклен тиган, комбинирайте 2 с.л. л. корени от женско биле, кестен, глог и шипки, листа от мента и маточина.
 • Сместа трябва да бъде добре разбъркана и смляна в блендер или кафемелачка.
 • 1 ч.л. сместа се запарва с 200 ml вряща вода и се влива в продължение на 30-40 минути. След това запарката се прецежда и се изпива сутрин и вечер 1 час преди хранене. Курсът на лечение е 7-10 дни.

Ефективно помага за намаляване на нивото на хипоксия и възстановяване съдържанието на желязо в отварата от живовляк в кръвта.

 • 2 с.л. л. сухи брезови листа се комбинират с 4 с.л. л. сухи листа от живовляк.
 • Съставът се смесва и смила.
 • 1 супена лъжица л. суха смес се залива с 250 мл гореща вода и се оставя за 1 час.
 • След това изсипете инфузията през фино сито и изпийте 1/3 с.л. 3 пъти на ден. Периодът на лечение е 2 седмици. Забележимо подобрение в благосъстоянието и намаляване на нивото на анемия настъпва след 1 седмица от приема на такава инфузия, която се приема след 20 дни. почивка може да се повтори.

Тинктурата от гъша тинтява ще ви помогне бързо да възстановите нивото на хормоните.

 • 2 с.л. л. сухи и натрошени листа от тинтява се поставят в чайник и се заливат 400 мл вряща вода.
 • Ястията се завиват с кърпа и настояват половин час.
 • След това пият инфузията по 150 ml 2-3 пъти на ден в продължение на 20 дни.

Систематичното използване на тинктурата постепенно възстановява хормоналното ниво до нормалното.

Възможни усложнения

CFPI е тежка патология на бременността, която изисква незабавно специализирано лечение..

Ако плацентарната недостатъчност се игнорира и не се спазват указанията на лекаря, могат да възникнат сериозни усложнения:

 • появата на кървене от матката, което може да се увеличи;
 • нарушение на кръвообращението и метаболитните процеси в плацентата, което може да провокира отлепване на плацентата;
 • значителна липса на хранене за плода причинява смущения в развитието и функционирането на вътрешните органи на развиващото се дете. Може да се появят тежки увреждания на бъбреците, черния дроб, недоразвитие на сърцето;
 • заплаха за живота на детето може да наложи преждевременно раждане чрез цезарово сечение;
 • отлепване на плацентата и плацентарна недостатъчност могат да провокират преждевременно раждане или спонтанен аборт.

По време на бременността правилното развитие на плода зависи до голяма степен от достатъчното функциониране на плацентата, което осигурява доставката на необходимите вещества на бебето..

Развитието на CFPI във всеки триместър може да причини сериозни усложнения за здравето на плода. Навременната диагноза на заболяването и получаването на сложно медикаментозно лечение може напълно да възстанови метаболизма и да помогне за раждането на здраво дете..

Видео за плацентарна недостатъчност

Лекция за фетоплацентарна недостатъчност: