Експертите са доста оптимистични относно възможностите на младите хора с диабет да имат семейство, здрави деца, да се наслаждават на всичко, което любовта и сексът внасят в живота на човека. Захарният диабет и бременността взаимно си влияят неблагоприятно. Всяка бременност поставя високи изисквания към тялото й. Тялото на жена с диабет не винаги се справя с това, тъй като тя вече има метаболитни и хормонални нарушения. Често жената развива усложнения на диабета по време на бременност, което дори може да доведе до увреждане. Ето защо е много важно да се научите как да планирате бременност и да управлявате отговорно нивата на кръвната захар преди и по време на позиция. Това е необходимо за раждането на здраво бебе и за да се избегнат усложнения при майката..

Гестационен захарен диабет

Що се отнася до диабета, който се появява за първи път или става забележим по време на бременност, наричан гестационен захарен диабет. Развива се поради определен хормонален фон и метаболитни характеристики на бременността. В 95% от случаите този диабет изчезва след раждането. При някои жени обаче остават около 5 процента. Ако една жена е имала диабет по време на бременност, рискът от развитие на друга форма на диабет, а това обикновено е тип 2, се увеличава за нея.

Според статистиката гестационният тип се развива при около 3% от бременните жени, освен това е по-често при жени над 25 години. Ето защо, ако имате такива рискови фактори като: наследственост или наднормено тегло, планирането на бременност преди 25-годишна възраст намалява риска от развитие на това заболяване.

Симптомите и признаците на диабет при бременност обикновено са леки и не застрашават живота. Това състояние обаче може да създаде проблеми за бебето, включително хипогликемия (ниска кръвна захар) и респираторна депресия. Също така, жените с диабет са по-склонни да страдат от токсикоза, която е животозастрашаваща както за майката, така и за детето..

Някои жени трябва да приемат инсулин, за да контролират нивата на кръвната си глюкоза, но за повечето диабетната диета тип 2 и упражненията могат да помогнат за управление на диабета.

Допълнителни прегледи

Ехографските изследвания проверяват развитието на плода и оценяват неговия размер и тегло. Тази информация дава възможност да се реши дали бебето трябва да се роди по обичайния начин или може да се наложи цезарово сечение..

Струва си да се направи електрокардиограма, за да се провери състоянието на сърцето, тестове, които проследяват бъбречната функция и наличието на кетони в урината. Правете редовни очни прегледи, за да предотвратите диабетна ретинопатия. Жените, които вече имат умерена до тежка ретинопатия, трябва да се проверяват поне веднъж месечно, тъй като бременността често ускорява развитието на това заболяване.

Също така могат да бъдат поръчани специални тестове за диабет, като нива на алфа-фетопротеин, за да се проверят възможни гръбначни дефекти.

Като цяло жените с често срещан диабет или диабет при бременност изискват повишено внимание от лекарите, особено за контрол на нивата на кръвната захар и усложнения, свързани с бременността

Възможни усложнения при бременност при хора с диабет

При захарен диабет патологичният ход на бременността се наблюдава по-често, отколкото при лица без това заболяване:

 • късна токсикоза;
 • недоносеност;
 • многоводие.

В различни стадии на захарен диабет, включително в стадия на преддиабет, смъртта на плода настъпва често. В някои клиники тя варира от 7,4 до 23,1%. Въпреки това, когато се оценява резултатът от бременността при пациенти със захарен диабет, е необходимо да се вземе предвид състоянието на компенсация за метаболитни нарушения по време на бременност. С компенсация, постигната преди 28 седмици от бременността, смъртта на плода е 4,67%. Процентът на фетална смърт рязко се увеличава, ако компенсацията е постигната по-късно от 28 гестационна седмица, и възлиза на 24,6%. В групата на бременните жени, приети директно в родилното отделение с декомпенсиран захарен диабет, смъртта на плода е била при 31,6%. С компенсацията, постигната през първия триместър на бременността и поддържана през следващите периоди, смъртта на плода намалява до 3,12%. Смъртта на плода при бременни жени с диабет, декомпенсиран по време на бременност, достига средно 12,5%.

Една от основните причини за по-честата смърт на плодовете при жени със захарен диабет са развиващите се функционални и морфологични промени в плацентата, които обикновено корелират с патологични промени в тялото на майката. При пациенти със захарен диабет често се наблюдава увеличаване на теглото на плацентата успоредно с развитието на големи плодове; има данни за повишаване нивото на плацентарния лактоген в кръвта.

Електронно-микроскопските изследвания могат да открият удебеляване на базалната мембрана на капилярите в плацентата. В него се развиват дистрофични и дегенеративни промени, които представляват заплаха за живота на детето. Прогностично неблагоприятен признак по отношение на активността на плода е спад в нивото на плацентарния лактоген в кръвта и намаляване на отделянето на естриол с урината.

Диабетна фетопатия

Диабетната фетопатия е, когато кръвната глюкоза преминава през плацентарната бариера и навлиза в плода. Общото количество течност в организма се намалява, но след раждането, в резултат на повишено разграждане на гликогена, течността се премества от съдовото легло в интерстициалното пространство, което обяснява отока на подкожната тъкан. В отговор на това плодът започва да развива панкреатична хиперплазия. Но тъй като инсулинът има анаболен ефект, децата по правило се раждат големи, поради хиперинсулинемия се развиват хормонални дисбаланси, те са непропорционални:

 • с голям раменен пояс;
 • малка мозъчна част на главата;
 • подпухнало.

Те не съответстват на гестационната им възраст, тоест изостават в развитието с 2-3 седмици.

Бебетата от майки с диабет имат по-изразена метаболитна ацидоза при раждане от здрави бебета и тяхната метаболитна адаптация отнема повече време. Тежката ацидоза обикновено се свързва с хипогликемия, надвишаваща физиологичната хипогликемия на новороденото. При тежка хипогликемия могат да се наблюдават различни неврологични симптоми:

 • тревожност;
 • тремор;
 • конвулсии.

Тези нарушения обикновено отзвучават след прилагане на глюкоза. За да се предотвратят хипогликемични състояния при новородени, чиито майки са болни от диабет, препоръчително е да инжектирате глюкозен разтвор през устата на всеки 2 часа. Най-честите разстройства при деца, родени от жени с диабет, са дихателните разстройства. Хиалиновите мембрани на белите дробове често се развиват, което може да доведе до смърт при новородени. Смъртността през първите дни от живота при тези деца е 4-10%. Може да бъде значително намален чрез коригиране на метаболитните нарушения при новороденото и внимателно компенсиране на диабета при майката по време на бременност до 1%.

Новородените от майки с диабет се различават значително от здравите деца. Те могат да имат малформации, увеличен черен дроб и неравномерно узряване на различни органи. Тяхната адаптация е намалена, белодробната тъкан е слабо развита, инсулинът се произвежда повече от необходимото и възниква хипогликемия. Те се изписват някъде на 10-ия ден, а някои се прехвърлят за по-нататъшно кърмене в други болници..

Инсулин по време на бременност

През първите три месеца повечето бременни жени не изпитват нужда да променят количеството инсулин, който им е предписан, но някои жени развиват хипогликемия през този период и количеството инсулин, което им е предписано, трябва да бъде намалено..

Под влияние на хормонални промени през следващите месеци на бременността може да се наблюдава инсулинова резистентност и следователно количеството му трябва да се увеличи, за да се поддържа нивото на кръвната захар от 4 до 6 mmol / l. До края на бременността количеството на приетия инсулин може в някои случаи да се увеличи с 2-3 пъти в сравнение с количеството преди бременността. Добре известно е, че нивата на кръвната захар могат да се променят и при бременни жени, които нямат диабет..

заключения

По време на бременност трябва да проверявате не само нивото на кръвната захар, но и количественото съдържание на кетони в урината. Появата на кетонни тела в урината означава повишеното им ниво в кръвта. На доста високо ниво те могат да преминат през плацентата и да влязат в кръвоносната система на плода, влияейки върху развитието на мозъка му, а с голямо количество кетони в кръвта плодът може да умре. Това е друга причина, поради която строгият контрол на кръвната захар е толкова важен по време на бременност..

За по-голяма надеждност можете да отидете в болница, където жените са под постоянен медицински контрол и съответно шансовете за поддържане на бременност и раждане на здраво дете с диабет са значително увеличени. В момента повечето гинеколози смятат, че лекуват едновременно двама пациенти: майка и нейното дете. Лекарят трябва периодично да следи не само здравословното състояние на бременната жена, но и развитието на плода: дали расте и се развива нормално, да проверява сърдечния ритъм и движението на бебето. За това се използват специални устройства, с помощта на които лекарите получават точни данни за естеството на развитието на плода..

Изключително важно е да следите теглото си по време на бременност. Прекомерното затлъстяване никога не рисува жена, но за пациенти с диабет, които са принудени стриктно да следят нивата на кръвната захар, това също е опасно за здравето. През първите три месеца на бременността наддаването на тегло може да варира от 1 до 2 килограма.

Захарен диабет по време на бременност: препоръки и дневник

 • 29 ноември 2019 г.

Консултациите се провеждат от служители на Катедрата по ендокринология и диабетология на Факултета за допълнително професионално образование на Федералната държавна автономна образователна институция за висше образование "Руски национален изследователски медицински университет на името на Н. И. Пирогов" на Министерството на здравеопазването на Руската федерация.

Гестационният захарен диабет е заболяване, характеризиращо се с хипергликемия (повишени нива на глюкоза в кръвта), което е диагностицирано за първи път по време на бременност. Най-често гликемията на жената се нормализира след раждането, но има голям риск от развитие на захарен диабет при следващи бременности и в бъдеще..

Гестационният захарен диабет по време на бременност е доста често срещано заболяване в Русия и света като цяло. Честотата на хипергликемия по време на бременност според международни проучвания е до 18%.

Нарушение на въглехидратния метаболизъм може да се развие при всяка бременна жена, като се вземат предвид хормоналните и метаболитни промени, които постоянно се появяват на различни етапи от бременността. Но най-високият риск от развитие на гестационен диабет е при бременни жени с:

 • Наднормено тегло / затлъстяване и над 25 години;
 • Наличието на SD в близкото семейство;
 • Нарушение на въглехидратния метаболизъм, установено преди тази бременност (нарушен глюкозен толеранс, нарушена гликемия на гладно, гестационен диабет при предишни бременности;
 • Раждането на дете с тегло над 4000 g).

При здрава бременна жена, за да се преодолее физиологичната инсулинова резистентност и да се поддържа нормално ниво на бременност на глюкозата в кръвта, компенсаторното увеличаване на секрецията на инсулин от панкреаса настъпва приблизително три пъти (масата на бета-клетките се увеличава с 10-15%). Въпреки това, при бременни жени, особено при наличие на наследствена предразположеност към захарен диабет, затлъстяване (ИТМ над 30 kg / m2) и др., Съществуващата инсулинова секреция не винаги позволява да се преодолее физиологичната инсулинова резистентност, която се развива през втората половина на бременността. Това води до повишаване нивата на глюкоза в кръвта и развитие на гестационен захарен диабет. С кръвния поток глюкозата незабавно и безпрепятствено се транспортира през плацентата до плода, улеснявайки производството на собствен инсулин. Феталният инсулин, имащ "подобен на растеж" ефект, води до стимулиране на растежа на вътрешните му органи на фона на забавяне на тяхното функционално развитие, а излишъкът глюкоза, идващ от майката чрез неговия инсулин, се депозира от 28-та седмица на бременността в подкожното депо под формата на мазнини.

В резултат на това хроничната майчина хипергликемия уврежда развитието на плода и води до формирането на така наречената „диабетна фетопатия“. Това са фетални заболявания, които се появяват от 12-та седмица на вътрематочния живот до раждането:

 • Голямо тегло на плода; нарушение на пропорциите на тялото - голям корем, широк раменен пояс и малки крайници;
 • Подобряване на вътрематочното развитие - с ултразвук, увеличаване на основните размери на плода в сравнение с гестационната възраст;
 • Подуване на тъканите и подкожната мастна тъкан на плода;
 • Хронична фетална хипоксия (нарушен кръвен поток в плацентата в резултат на продължителна некомпенсирана хипергликемия при бременна жена);
 • Забавено образуване на белодробна тъкан;
 • Травма при раждане;
 • Висок риск от перинатална смъртност.

При раждането децата с диабетна фетопатия са по-чести:

 • Макрозомия (тегло на новороденото ≥ 4000 g или ≥90 процентили при преждевременна бременност);
 • Нарушение на адаптацията към извънматочния живот, което се проявява с незрялостта на новороденото дори при доносена бременност и големият му размер;
 • Дихателни нарушения;
 • Асфиксия;
 • Хипогликемия на новороденото;
 • Органомегалия (уголемяване на далака, черния дроб, сърцето, панкреаса);
 • Кардиомиопатия (първично увреждане на сърдечния мускул);
 • Жълтеница;
 • Нарушения в системата за кръвосъсирване, съдържанието на еритроцити (червени кръвни клетки) в кръвта се увеличава;
 • Метаболитни нарушения (ниски стойности на глюкоза, калций, калий, магнезий в кръвта).

Децата, родени от майки с недиагностициран, некомпенсиран гестационен захарен диабет, са по-склонни да имат:

 • Неврологични заболявания (церебрална парализа, епилепсия) с родова травма;
 • По време на пубертета и след това се увеличава рискът от затлъстяване, метаболитни нарушения (по-специално въглехидратния метаболизъм), сърдечно-съдови заболявания.

От страна на бременна жена със гестационен захарен диабет са по-чести:

 • Многоводие;
 • Инфекции на пикочните пътища;
 • Токсикоза през втората половина на бременността (патологично състояние, което се развива през втората половина на бременността и се проявява с появата на отоци, повишено кръвно налягане);
 • Прееклампсия, еклампсия;
 • Преждевременно раждане;
 • Аномалии на труда;
 • Травма при раждане;
 • Доставка чрез цезарово сечение.

Гестационният захарен диабет няма клинични прояви, свързани с хипергликемия (сухота в устата, жажда, увеличен обем на отделяна урина на ден, сърбеж и др.) И поради това изисква активно откриване на това заболяване при всички бременни жени.

Анализ и изследване на диабета при бременни жени

Всички бременни жени задължително трябва да изследват глюкоза в плазмата на венозна кръв на празен стомах, в лаборатория - на фона на нормална диета и физическа активност - при първото посещение в антенаталната клиника или перинаталния център, не по-късно от 24 седмици от бременността.

Ако резултатите от проучването съответстват на нормалните показатели по време на бременност, тогава орален тест за глюкозен толеранс - OGTT („стрес тест“ със 75 g глюкоза) е задължителен на 24-28 седмица от бременността, за да се идентифицират активно възможните нарушения на въглехидратния метаболизъм.

OGTT със 75 g глюкоза е безопасен и единствен диагностичен тест за откриване на нарушения на метаболизма на въглехидратите по време на бременност.

Правила за провеждане на OGTT

 • OGTT се извършва с нормална диета (най-малко 150 g въглехидрати на ден) и физическа активност в продължение на поне 3 дни преди проучването;
 • Тестът се извършва сутрин на гладно след 8-14 часа нощно гладуване;
 • Последното хранене трябва да съдържа поне 30-50 г въглехидрати;
 • Пиенето на обикновена вода не е забранено;
 • По време на теста пациентът трябва да седне;
 • Лекарства, влияещи върху нивата на кръвната глюкоза (мултивитамини и железни препарати, съдържащи въглехидрати, глюкокортикоиди, β-блокери), ако е възможно, трябва да се приемат след края на теста
 • Определянето на глюкозата във венозна плазма се извършва само в лабораторията на биохимични анализатори или на глюкозни анализатори. Забранява се използването на преносими устройства за самоконтрол (глюкомери) за теста.

Етапи на OGTT

След вземане на първата проба от венозна кръвна плазма на празен стомах, пациентът пие разтвор на глюкоза в продължение на 5 минути, състоящ се от 75 g суха глюкоза, разтворена в 250-300 ml негазирана вода, или 82,5 mg глюкозен монохидрат. Началото на глюкозния разтвор се счита за начало на теста..

Следните кръвни проби за венозна плазмена глюкоза се вземат 1 и 2 часа след зареждане с глюкоза.

Норми на венозна плазмена глюкоза за бременни жени:

Как възниква гестационен захарен диабет по време на бременност: последици, рискове за плода

Как възниква гестационният диабет

Няма еднозначни мнения защо се развива захарният диабет по време на раждането на дете. Смята се, че основната роля за това играе преструктурирането на тялото на жената, свързано с необходимостта от поддържане на живота и развитието на плода..

Храненето на детето през този период се извършва с помощта на плацентата. Този орган произвежда хормони, които насърчават растежа и развитието на плода, както и блокират действието на инсулина при бъдещата майка. В резултат не всички захари от храната се разграждат. Панкреасът не е в състояние да произвежда повече инсулин. Това води до развитие на хипергликемия, характерна за захарен диабет..

Рисковете от GDM се определят от фактори:

 • повишено телесно тегло;
 • наддаване на тегло в периода на бременност, надвишаващо нормалните стойности;
 • възраст над 25 години;
 • наличието на GDM по време на предишни бременности;
 • захарен диабет при близки роднини.

Вероятността от развитие на дефицит на инсулин се определя не само от тези състояния. Има и други фактори, допринасящи за появата на GDM.

Как се проявява гестационният диабет?

Симптомите на GDM не се различават от тези при диабет тип 1 или тип 2. Наличието на това състояние може да се подозира от следните признаци:

 • бързо наддаване на тегло без видима причина;
 • постоянна жажда;
 • увеличаване на количеството отделена урина;
 • намален апетит;
 • общо влошаване на благосъстоянието.

Ако се появят тези симптоми, бременна жена трябва да се свърже с медицинския си специалист възможно най-скоро..

Диагностика на захарен диабет при бременни жени

Жените по време на раждането на дете трябва редовно да се подлагат на преглед, който включва определяне на нивата на кръвната глюкоза. Резултатите от този анализ са особено важни за период от 24-28 седмици. За пациенти, които имат предразположение към развитие на GDM, лекарите предписват допълнителни непланирани нива на кръвната захар.

Вземането на кръв се извършва на гладно, след което на жената се дава чаша захарна вода. Вторият път се взема кръв след час. Ако нивото на глюкоза в кръвта при тези два теста надвиши приемливите стойности, на пациента се поставя диагноза гестационен захарен диабет.

Потенциални последици от GDM

Когато се открие това състояние, е необходимо да се предприемат мерки, насочени към борба с хипергликемията възможно най-скоро. В противен случай некоригираният захарен диабет при бременна жена може да доведе до последствия:

 1. Раждането на дете с тегло над 4 кг - макрозомия. Поради това раждането е много по-трудно, има голям риск от нараняване, което може да изисква цезарово сечение.
 2. Преждевременно раждане, развитие на синдром на дихателен дистрес при дете, свързано с недостатъчно развитие на дихателната система по време на недоносеност.
 3. Хипогликемия след раждане при бебе.
 4. Повишена вероятност от развитие на прееклампсия и други усложнения при жена по време на бременност. Тези състояния също са опасни за плода..

Диагнозата на гестационен захарен диабет се основава на изследване на кръвна захар на гладно и след хранене..

Изброените усложнения могат да бъдат предотвратени само следвайки инструкциите на лекуващия лекар.

Лечение на гестационен диабет

Корекцията на хипергликемия при бременна жена започва с немедикаментозни методи:

 • диета;
 • физически упражнения;
 • контрол на кръвната захар.

Диетичната терапия е основната в лечението на гестационен диабет. Това означава:

 1. Пълно изключване на лесно смилаемите въглехидрати от диетата - сладкиши, захар, сокове, мед, хлебни изделия.
 2. Отказ от заместители на захарта, включително продукти, съдържащи фруктоза, тъй като те са забранени по време на бременност и кърмене.
 3. Жените с наднормено тегло - ограничаване приема на мазнини, пълно отхвърляне на полуфабрикати, майонеза, колбаси.
 4. Дробни ястия - Препоръчително е да се яде на малки хранения 4 до 6 пъти на ден. Не трябва да се допуска гладуване.

Физическата активност е разрешена за тези пациенти, които нямат противопоказания. За нормализиране на нивата на кръвната захар е достатъчно да ходите на чист въздух в продължение на 30 минути всеки ден, да правите водна гимнастика. Забранени са упражненията, които повишават кръвното налягане, тъй като могат да провокират хипертоничност на матката.

В същото време се препоръчва да водите ежедневен дневник, където да посочите:

 1. Ниво на кръвната захар преди хранене, един час след хранене през деня. Необходимо е също да се регистрира този показател преди лягане..
 2. Ястия и консумирани храни.
 3. Ако са налични специални тест ленти, нивата на кетон в урината се измерват сутрин.
 4. Кръвно налягане сутрин и вечер - тази цифра не трябва да надвишава 130/80 mm Hg. ул.
 5. Двигателна активност на плода.
 6. Тегло на жената.

Воденето на такъв дневник ще помогне да се проследят възможните отклонения в здравословното състояние дори преди появата на симптомите. Също така е необходимо лекарят да контролира по-добре хода на бременността..

Ако ефективността на немедикаментозното лечение е недостатъчна, жената трябва да бъде насочена за консултация с ендокринолог. Ако високите нива на глюкоза в кръвта продължават, се показват инсулинови лекарства. Правилната дозировка на лекарството е безопасна за жените. Инсулинът не преминава през плацентата, така че не вреди на плода.

Доставка с GDM

След диагностицирането на гестационен захарен диабет за всяка жена се избира най-подходящият метод за раждане. Окончателният преглед се извършва не по-късно от 38 седмици, според резултатите му лекарят определя възможните перспективи за раждане.

При GDM не се препоръчва удължаване на бременността за повече от 40 седмици. Това значително увеличава вероятността от усложнения за детето, тъй като по това време резервите на плацентата се намаляват и нейното разкъсване може да настъпи при раждането на плода. Поради тази причина най-благоприятният период за доставка се счита от 38 до 40 седмици..

Препоръки след доставка

След раждането на дете, жените с GDM трябва:

 1. Ако е проведена инсулинова терапия, отменете я.
 2. Спазвайте диетата още месец и половина.
 3. Наблюдавайте кръвната захар в продължение на три дни след раждането.
 4. В периода 6-12 седмици след раждането - консултирайте се с ендокринолог, проведете допълнителен преглед за оценка на въглехидратния метаболизъм.

За жени, при които е диагностициран гестационен захарен диабет, при планиране на последващи бременности трябва да се вземат мерки за намаляване на вероятността от повторение на това патологично състояние..

За да се предотвратят тежки последици от GDM, жената трябва редовно да следи нивата на кръвната си глюкоза..

Децата, родени от майки с GDM, са по-склонни да развият диабет тип 2. Ето защо, през целия живот те трябва да се придържат към диета с ниско съдържание на захар, да се спазват от ендокринолог.

Профилактика на захарен диабет при бременни жени

Знаейки за наличието на фактори, допринасящи за развитието на дефицит на инсулин, можете да намалите вероятността от това патологично състояние..

За да се предотврати развитието на GDM, на всички жени по време на раждането на дете се препоръчва да следват превантивни мерки:

 1. Диета, която изключва лесно смилаеми въглехидрати, ограничава употребата на мазнини и сол.
 2. Нормализиране на телесното тегло - препоръчително е да направите това преди бременност.
 3. Редовна физическа активност, разходки на чист въздух.
 4. При наличие на роднини със захарен диабет - веднъж годишно, контрол на кръвната захар на гладно и след хранене.

Гестационният захарен диабет е заболяване, което може да се развие само през периода на бременността. Хипергликемията е опасна от развитието на много усложнения както за майката, така и за плода. Ето защо е важно да се вземат мерки, насочени към нормализиране на нивата на кръвната захар. Ако диетата и другите нелекарствени методи са неефективни, инсулинът е показан в зависимост от количеството консумирани въглехидрати.

Захарен диабет и бременност: опасност и последици

Захарният диабет днес е едно от най-страховитите заболявания, с които човечеството е трябвало да се справи. Стотици учени са провели хиляди експериментални изследвания, за да намерят лек за това заболяване. В момента има много митове за това заболяване. В тази статия ще говорим за възможността да забременеете и как да постъпите, ако бременността е настъпила.

Какво е захарен диабет?

Захарният диабет е заболяване на ендокринната система, което е придружено от абсолютна или относителна недостатъчност на инсулин - хормон на панкреаса, водещ до повишаване нивата на кръвната глюкоза - хипергликемия. Просто казано, горната жлеза или просто престава да отделя инсулин, който използва входящата глюкоза, или се произвежда инсулин, но тъканите просто отказват да го приемат. Има няколко подвида на това заболяване: захарен диабет тип 1 или инсулинозависим захарен диабет, тип 2 - и неинсулинозависим захарен диабет, както и гестационен захарен диабет.

Захарен диабет тип 1

Захарният диабет тип 1, наречен инсулинозависим, се развива в резултат на унищожаването на специализирани островчета - островчета на Лангерханс, които произвеждат инсулин, в резултат на което се развива абсолютен дефицит на инсулин, водещ до хипергликемия и налагащ въвеждането на хормона отвън с помощта на специални „инсулинови“ спринцовки.

Захарен диабет тип 2

Захарният диабет тип 2 или независим от инсулина не е придружен от структурни промени в панкреаса, тоест хормонът инсулин продължава да се синтезира, но на етапа на взаимодействие с тъканите възниква „неизправност“, тоест тъканите не виждат инсулин и поради това глюкозата не се използва. Всички тези събития водят до хипергликемия, която изисква прием на хапчета за понижаване на нивата на глюкоза..

Захарен диабет и бременност

При жените с диабет често възниква въпросът за това как ще протече бременността в комбинация с тяхното заболяване. Управлението на бременността при бъдещи майки с диагноза захарен диабет се свежда до внимателна подготовка на бременността и спазване на всички лекарски предписания през всичките й тримесечия: навременни скринингови тестове, прием на лекарства, които понижават нивата на кръвната захар, спазване на специални диети с ниско съдържание на въглехидрати. При захарен диабет тип 1 е необходимо да се контролира доставката на инсулин отвън. Разликата в дозировката му варира в зависимост от тримесечието на бременността..

През първия триместър нуждата от инсулин намалява, тъй като се образува плацентата, която синтезира стероидни хормони и е своеобразен аналог на панкреаса. Също така, глюкозата е основният източник на енергия за плода, така че нейните стойности в тялото на майката намаляват. През втория триместър нуждата от инсулин се увеличава. Третият триместър е белязан от тенденция към намаляване на нуждите от инсулин поради фетална хиперинсулинемия, която може да доведе до хипогликемия на майката. Захарният диабет тип 2 с настъпването на бременността изисква премахването на таблетираните лекарства за намаляване на захарта и назначаването на инсулинова терапия. Необходими са корекции на диетата с ниско съдържание на въглехидрати.

Гестационен захарен диабет

По време на живота си жената може да не бъде обезпокоявана от нарушения на въглехидратния метаболизъм, показателите в тестовете могат да бъдат в нормалните граници, но при вземане на тестове в антенаталната клиника може да се открие заболяване като гестационен захарен диабет - състояние, при което за първи път се установява повишаване на кръвната захар по време на бременност и преминаване след раждане. Развива се поради хормонален дисбаланс, който съпътства развитието на плода в тялото на жената на фона на съществуващата латентна инсулинова резистентност, например поради затлъстяването.

Причините за гестационен захарен диабет могат да бъдат:

 • наличието на захарен диабет при роднини;
 • вирусни инфекции, които засягат и нарушават функцията на панкреаса;
 • жени с поликистоза на яйчниците;
 • жени, страдащи от хипертония;
 • жени на възраст над 45 години;
 • пушещи жени;
 • жени, които злоупотребяват с алкохол;
 • жени с анамнеза за гестационен захарен диабет;
 • многоводие;
 • големи плодове. Всички тези фактори са включени в рисковата зона за развитието на тази патология..

Инсулиновата резистентност възниква в резултат на действието на фактори като:

 • увеличаване на образуването на контраинсуларен хормон кортизол в кората на надбъбречната жлеза;
 • синтез на плацентарни стероидни хормони: естрогени, плацентарен лактоген, пролактин;
 • активиране на плацентарния ензим, който разгражда инсулина - инсулиназа.

Симптоматологията на това заболяване е неспецифична: до 20-та седмица и точно това е периодът, от който е възможна диагнозата гестационен захарен диабет, жената не се притеснява. След 20-та седмица основният признак е повишаване на кръвната глюкоза, което преди това не е наблюдавано. Може да се определи с помощта на специален тест, който открива глюкозен толеранс. Първо се взема кръв от вена на празен стомах, след това жената приема 75g глюкоза, разредена във вода, и кръв отново се взема от вената.

Диагнозата гестационен захарен диабет се установява, ако първите показатели са не по-малко от 7 mmol / l, а вторите не по-малко от 7,8 mmol / l. В допълнение към хипергликемията могат да се присъединят симптоми като жажда, повишено уриниране, умора, неравномерно наддаване на тегло.

Явен захарен диабет

Друг тип захарен диабет, който за разлика от гестационния диабет се среща предимно през първия триместър на бременността и съответства на стандартния ход и механизма на развитие на захарен диабет от първия и втория тип.

Важна разлика между явен и гестационен захарен диабет е гликозилираният хемоглобинов индекс, който отразява количеството хемоглобин, свързано с глюкозата - при явен диабет този показател надвишава 6,5%, а при гестационен хемоглобин под 6,5%.

Възможни усложнения от диабет

Ако диагнозата все пак се потвърди, тогава веднага възниква въпросът - как ще се отрази на детето? За съжаление, тази патология има огромен отрицателен ефект върху плода, тъй като захарният диабет при майката води до нарушаване на микроциркулацията в малки съдове, което води до фотоплацентарна недостатъчност и хронична фетална хипоксия. Това от своя страна води до ужасни последици, нарушен растеж и развитие на детето..

Хипергликемията на майката води до ранно изчерпване на клетките на гореспоменатите островчета Лангерханс, което води до тежки нарушения на въглехидратния метаболизъм. Дете може да развие патологии като макрозомия (увеличаване на размера и теглото на плода), дисфункция на сърдечно-съдовата, храносмилателната, дихателната, нервната и други телесни системи.

Но, за съжаление, усложнения могат да възникнат не само при плода, но и при самата майка. Гестационният захарен диабет може да причини развитието на късна гестоза, която може да се прояви под формата на синдроми като прееклампсия и еклампсия (повишено кръвно налягане, нарушена бъбречна функция, конвулсивен синдром, зрително увреждане и др.), Нефропатия на бременни жени, воднянка на бременни жени, диабетна ретинопатия.

Този тип захарен диабет може да „изчезне“ след раждането, но да остави след себе си диабет тип II. Следователно е необходим гликемичен контрол, който се извършва веднъж на всеки 3 години при нормални нива на глюкоза, веднъж годишно, ако се установи нарушение на глюкозния толеранс.

Профилактика на диабета по време на бременност

За да се намали рискът от развитие на гестационен захарен диабет, е необходима достатъчна физическа активност - правенето на йога или посещението на басейна е отлично решение за жени в риск. Особено внимание трябва да се обърне на диетата. Необходимо е да се изключат от диетата пържени, мазни и брашнени продукти, които са „бързи“ въглехидрати - тези продукти бързо се усвояват и допринасят за рязко и значително повишаване на нивата на глюкозата в кръвта, като имат малко запаси от хранителни вещества и голям брой калории, които имат лош ефект върху тялото.

Солените храни трябва да бъдат елиминирани от вашата диета, тъй като солта задържа течности, което може да доведе до подуване и повишено кръвно налягане. Богатите на фибри храни са съществена част от диетата на „диабетиците“, особено жените с гестационен диабет. Факт е, че фибрите, освен че имат голям запас от витамини и минерали, стимулират работата на стомашно-чревния тракт, забавят абсорбцията на въглехидрати и липиди в кръвта.

Включете във вашата диета плодове, зеленчуци, млечни продукти, яйца. Трябва да се храните на малки порции, правилно балансираната диета играе една от основните роли в превенцията на диабета. Също така, не забравяйте за глюкомера. Това е чудесен инструмент за ежедневно измерване и мониторинг на кръвната глюкоза.

Вагинално раждане или цезарово сечение?

Този проблем почти винаги се сблъсква с лекарите, когато се изправят пред бременна жена с диабет. Тактиката на управление на труда зависи от много фактори: очакваното тегло на плода, параметрите на таза на майката, степента на компенсация на заболяването. Гестационният диабет сам по себе си не е индикация за цезарово сечение или естествено раждане преди 38 седмици. След 38 седмици вероятността от развитие на усложнения не само от майката, но и от плода е висока.

Самостоятелна доставка. Ако раждането настъпи по естествен път, тогава е необходимо да се контролира кръвната глюкоза на всеки 2 часа с интравенозен инсулин с кратко действие, ако по време на бременност е имало нужда от него.

Цезарово сечение. Откриването на ултразвук на значителна фетална макрозомия при диагностицирането на клинично тесен таз при майката, декомпенсация на гестационен захарен диабет са индикации за цезарово сечение. Също така е необходимо да се вземе предвид степента на компенсация за захарен диабет, зрелостта на шийката на матката, състоянието и размера на плода. Контролът на глюкозата трябва да се извършва преди операция, преди отстраняване на плода, както и след отделяне на плацентата и след това на всеки 2 часа при достигане на целевите нива и на час, ако може да се развие хипо- и хипергликемия.

Има спешни индикации за цезарово сечение при пациенти със захарен диабет:

 • тежко зрително увреждане под формата на увеличаване на диабетната ретинопатия с възможно отлепване на ретината;
 • увеличаване на симптомите на диабетна нефропатия;
 • кървене, което може да бъде причинено от отлепване на плацентата;
 • тежка опасност за плода.

Ако раждането се случи в период по-малък от 38 седмици, е необходимо да се оцени състоянието на феталната дихателна система, а именно степента на зрялост на белите дробове, тъй като в тези периоди белодробната система все още не е напълно оформена и ако плодът не бъде отстранен навреме, е възможно да се предизвика дистрес синдром при новородени. В този случай се предписват кортикостероиди, които ускоряват узряването на белите дробове, но жените с диабет трябва да приемат тези лекарства с повишено внимание и в изключителни случаи, тъй като те повишават нивото на глюкоза в кръвта, повишават устойчивостта на тъканите към инсулин.

Заключения от статията

По този начин захарният диабет под каквато и да е форма не е „табу“ за жената. Спазването на диета, ангажирането с активна физическа активност за бременни жени, приемането на специализирани лекарства ще намали риска от усложнения, ще подобри вашето благосъстояние и ще намали вероятността от развитие на фетални патологии.

С правилния подход, внимателно планиране, съвместни усилия на акушер-гинеколози, ендокринолози-диабетолози, офталмолози и други специалисти, бременността ще протече по безопасен начин както за бъдещата майка, така и за детето.

Захарен диабет и бременност

Диабет

Съвсем наскоро повечето лекари категорично не препоръчваха на жените с диабет да забременеят и да раждат. До какви трикове трябваше да отидат бъдещите майки, за да запазят детето и въпреки това много често бременността завършваше със спонтанен аборт, вътреутробна фетална смърт или раждане на бебе с диабетно разрастване и нарушения в развитието.

Декомпенсацията на захарен диабет преди или по време на бременност понякога води до ужасни последици за здравето на жените. Липсата на средства за самоконтрол, липсата на информираност на жените и лошото качество на оборудването не позволяват навременна медицинска помощ. В резултат на това една жена завинаги беше лишена от възможността да има дете..

Особености на хода на бременността при захарен диабет

Съвместни изследвания на акушер-гинеколози и ендокринолози доказаха, че диабетът не е абсолютна пречка за раждането на здраво дете. Здравето на бебето се влияе отрицателно от повишеното ниво на захар в кръвта, а не от самата болест, така че за благоприятно протичане на бременността просто трябва да поддържате нормално ниво на гликемия. Това успешно се улеснява от съвременните средства за самоконтрол и приложение на инсулин..

Има устройства за наблюдение на плода, които ви позволяват да проследявате всякакви промени, така че вероятността да имате практически здраво дете при жена с диабет днес не е по-ниска от тази на всяка друга жена без метаболитни нарушения. И все пак, някои трудности и проблеми в този случай не могат да бъдат избегнати, оттук и необходимостта от по-строг контрол върху здравето на бъдещата майка.

На първо място, бременността с високи нива на захар трябва да се планира само, особено ако няма редовен мониторинг на нивата на захар. От момента на бременността до нейното разпознаване обикновено отнема 6-7 седмици и през това време плодът е почти напълно оформен: мозъкът, гръбначният стълб, червата, белите дробове, сърцето започва да бие, изпомпвайки кръвта, обща за майката и детето. Ако през този период нивото на глюкозата на майката многократно се е увеличило, това неминуемо е повлияло на бебето..

Хипергликемията причинява метаболитни нарушения в развиващия се организъм, което води до грешки в полагането на органите на детето. В допълнение, настъпването на бременност на фона на висока захар винаги е свързано с бързото развитие и прогресиране на диабетните усложнения при майката. Следователно такава "внезапна" бременност е разрушителна не само за бебето, но и за самата жена..

Идеалната крива на захарта трябва да изглежда така:

 • на гладно - 5,3 mmol / l;
 • преди хранене - 5,8 mmol / l;
 • един час след хранене - 7,8 mmol / l;
 • два часа след хранене - 6,7 mmol / l.

Предварителна подготовка

3-6 месеца преди планираното зачеване, трябва да вземете особено сериозно здравето си и да контролирате напълно нивото на кръвната захар - използвайте глюкомер всеки ден и постигнете пълна компенсация за заболяването. Всеки случай на тежка хипергликемия или кетонурия уврежда здравето на жената и евентуалното дете. Колкото по-дълга и по-добра е компенсацията преди зачеването, толкова по-вероятно е бременността да продължи и да изчезне..

Тези с диабет тип 2 ще трябва да преминат от измерване на нивата на захар в урината към по-информативни тестове. В някои случаи лекарят може да Ви посъветва временно (до края на кърменето) да преминете от хипогликемични таблетки (те могат да навредят на плода) към инжекции с инсулин. Още преди зачеването е необходимо да се консултирате с редица специалисти, тъй като дори успешната бременност винаги е голяма тежест за тялото и трябва да знаете как ще се отрази на вашето здраве.

Ако жената е принудена да приема каквито и да било лекарства (дори витаминни комплекси), е необходимо предварително да попитате лекаря дали те могат да повлияят отрицателно на плода и как могат да бъдат заменени. Повечето от противопоказанията за бременност, които възникват при захарен диабет, могат да бъдат премахнати, ако сериозно направите това. Декомпенсацията на болестта, невъзможността да се упражнява самоконтрол на гликемията и съпътстващите пикочно-полови инфекции са напълно преодолими..

Но, за съжаление, исхемичната болест на сърцето, бъбречната недостатъчност (с протеинурия, артериална хипертония, повишени нива на креатин в кръвта) и тежката гастроентеропатия (гастропареза, диария) все още остават абсолютни противопоказания за захарен диабет. Когато всички прояви на диабет бъдат компенсирани и медицинският преглед е завършен, остава да бъдете търпеливи и да получите подкрепата на семейството, преди да започнете разговор с вашия гинеколог за отмяна на контрацепцията.

След това можете да закупите домашни тестове за определяне на бременност и веднага след като един от тях покаже положителен резултат - незабавно отидете на лекар, за да потвърдите факта на бременността с тест за кръв или урина за хорион гонадотропин.

Как да избегнем усложнения

Целият период на бременността - от първия ден до момента на раждането - състоянието на бъдещата майка се наблюдава постоянно от ендокринолог и акушер-гинеколог. Изборът на лекари трябва да се подхожда много сериозно: наблюдението от висококвалифициран специалист ще сведе до минимум вероятността от сериозни здравословни проблеми. Носенето на дете с диабет има някои характеристики, които не трябва да се забравят.

Най-важните по отношение на здравето на плода могат да се считат за 1 триместър на бременността - от 1 до 12 седмици. По това време две малки клетки дават живот на нов човек и здравето и жизнеността му зависят от това как се случва това. Постоянното наблюдение на стабилно ниво на кръвната захар ще позволи на всички жизненоважни органи на плода да се формират правилно. Самоконтролът е еднакво важен за растежа и развитието на плацентата.

Бъдещата майка трябва да помни, че тялото вече работи в нов необичаен режим. В началото на бременността се повишава чувствителността към инсулин, което ще изисква временно намаляване на обичайните дози. В този случай ацетонът в урината може да се появи дори при леко повишаване на глюкозата (вече при 9-12 mmol / l). За да предотвратите хипергликемия и кетоацидоза, ще трябва да използвате уреда много по-често 3-4 пъти на ден..

Гадене и повръщане през първия триместър се наблюдават при много жени, но жените с диабет в този случай трябва да си направят тест за урина за ацетон. Ако пристъпите на повръщане са обилни и чести, ще се изисква профилактика на хипогликемия: редовни сладки напитки, в тежки случаи, инжекции с глюкоза. През първите месеци посещенията при гинеколог трябва да бъдат поне 1 път седмично в нормално състояние и всеки ден при всякакви спешни случаи.

Периодът от 13 до 27 седмици се счита за най-приятен - токсикозата е в миналото, тялото се е адаптирало към новото състояние и е пълно със сила. Но от около 13-та седмица панкреасът на детето започва да работи и ако майката има висока захар, бебето отделя твърде много инсулин в отговор, което води до развитие на диабетна фетопатия (всички видове нарушения в растежа и развитието). След раждането хипогликемията е неизбежна при такова бебе, поради прекратяването на потока на "сладка" майчина кръв.

До 20-та седмица отново ще трябва да коригирате дозата на инсулина, тъй като порасналата плацента започва да секретира контраинсуларни хормони, които са необходими за развитието на детето, но намаляват действията на инсулина, предприет от жената. По време на бременността нуждата от инсулин може да се увеличи 2 или повече пъти, няма нищо лошо в това, още в първия ден след раждането всичко ще се нормализира. В никакъв случай не трябва да избирате дози сами - опасността е твърде голяма; само ендокринолог може да направи това бързо и точно, просто трябва да го посещавате по-често от обикновено.

На 20-та седмица жената се изпраща на ултразвуково сканиране, за да идентифицира признаци на вродена фетална патология. В същото време трябва отново да посетите офталмолога. През целия трети триместър се извършва контролен ултразвук на всеки две седмици. Последният етап от бременността ще изисква по-висок прием на калории (за да се осигури на бебето всичко необходимо) и увеличаване на единиците хляб.

До 36-та седмица жената е задължително хоспитализирана в отделението по патология на бременни жени, за да се предотвратят всякакви усложнения и е избран методът на раждане. Ако всичко е наред, включително размера и положението на плода, се извършва нормално естествено раждане. Показания за цезарово сечение са:

 • фетална хипоксия;
 • големи плодове;
 • усложнения на бременността при жена;
 • съдови усложнения на диабета.

Ако по време на раждането бъдещата майка не е развила усложнения и нивото на захар не надвишава допустимите граници, раждането продължава както всяка здрава жена и бебето не се различава от връстниците си.

Приблизителен списък на прегледите за корекция на диабетни (и всякакви други) нарушения:

 • консултация с ендокринолог;
 • пълен преглед от гинеколог и задълбочено лечение на пикочно-половите инфекции (ако има такива);
 • преглед при офталмолог (със задължителен преглед на очното дъно), ако е необходимо - изгаряне на засегнатите съдове на очното дъно, за да се избегне разкъсване и кръвоизлив;
 • цялостно проучване на бъбречната функция;
 • консултация с невролог, кардиолог и терапевт.

Захарен диабет и бременност

Въпреки че бременността е радостен период от живота на жената, това е огромен стрес за нейното тяло. Това води до факта, че при наличие на предразположение и благоприятни фактори, бъдещата майка може да развие или да прояви някакво заболяване. Това включва захарен диабет..

Какво е захарен диабет?

Клетките на човешкото тяло се нуждаят от глюкоза (захар), за да поддържат жизнените си функции. Това е вид гориво, което влиза в клетката, благодарение на инсулина (хормон на панкреаса). Кръвната захар (глюкоза) се образува по два начина: от храна, съдържаща въглехидрати, и в резултат на разпадането на запаса от глюкоза (гликоген), който се намира в черния дроб.

Захарният диабет е заболяване, при което има абсолютна или относителна липса на инсулин в организма, но в същото време има повишено ниво на захар (глюкоза) в кръвта. В този случай метаболизмът се нарушава и настъпват патологични промени в различни органи и тъкани. Например при захарен диабет има поражения на малките съдове на очите (слепота е възможна), бъбреците, кожата, мускулите, нервната система, стомашно-чревния тракт. Нещо повече, при захарен диабет се наблюдава отслабване на имунната система, което вероятно е една от причините за чести бактериални усложнения. Всичко това води до факта, че пациентите със захарен диабет се оплакват от сухота в устата, жажда, повишен прием на течности, прекомерно уриниране, повишен или намален апетит, слабост, загуба на тегло, сърбеж на кожата, особено в перинеума, нарушение на съня. Те имат изразена склонност към гнойни кожни заболявания, фурункулоза.

Защо се развива гестационен захарен диабет??

Гестационният захарен диабет (GDM) или диабетът при бременност е нарушение на метаболизма на въглехидратите, което се появява за първи път или се разпознава за първи път по време на бременност. Като цяло промените в метаболизма на въглехидратите по време на бременност са разумни. Това се дължи на факта, че растящият плод се нуждае от енергиен материал, главно глюкоза. Нещо повече, действието на инсулина е частично блокирано в резултат на повишаване на нивото на хормоните на бременността (предимно прогестерон), което се проявява силно след 20-та седмица на бременността. За да се поддържа кръвната захар в нормалните граници, панкреасът на здрава бременна жена произвежда увеличени количества инсулин. Ако клетките на панкреаса не могат да се справят с повишеното натоварване за тях, тогава възниква относителна или абсолютна недостатъчност на инсулин и се развива гестационен захарен диабет..

Но си струва да се отбележи, че не всеки развива гестационен диабет. Налице е предразположение към неговото развитие, което се реализира под въздействието на някои рискови фактори. Те включват наднормено тегло или затлъстяване, захарен диабет при близки роднини, възрастта на майката над 25 години, принадлежаща към определен етнос (азиатци, африканци, испанци), обременена акушерска история. Освен това рискът от развитие на захарен диабет при бременни жени възниква, ако предишното бебе е тежало повече от 4-4,5 кг при раждане или ако жената има обичайно спонтанен аборт (повече от 3 спонтанни аборта през първия или втория триместър на бременността).

Особености на протичането на захарен диабет при бременни жени

Бременността значително влияе върху хода на диабета. Първо, през първия триместър на бременността се наблюдава подобрение в хода на заболяването (нивото на глюкозата в кръвта намалява). По това време дозата на инсулина се намалява с 1/3. Но вече в началото на втория триместър (от 13-та седмица), напротив, има влошаване на хода на заболяването и дозата инсулин трябва да се увеличи. Още през третия триместър (започвайки от 32-та седмица и преди раждането), отново е възможно да се подобри хода на диабета и появата на хипогликемия. Поради това дозата на инсулина се намалява с 20-30%..

По време на раждането нивата на кръвната захар могат да варират в едната или другата посока. Например под въздействието на емоционални влияния (болка, страх) количеството му може да се увеличи. В същото време раждането е сложен физически процес, който води до умора. В резултат на загубата на енергия нивата на захар могат да спаднат значително. Всичко това води до факта, че по време на раждането лекарите проверяват нивото на кръвната захар на жената на всеки два часа. След раждането кръвната захар бързо намалява и след това постепенно се повишава, до 7-10-ия ден от следродилния период, достигайки нивото, което е било преди бременността.

Управление на бременността при захарен диабет

Управлението на бременността при пациенти със захарен диабет се извършва в условията на амбулаторно и стационарно наблюдение. Ако здравословното състояние на бременната жена е задоволително, тя е приета в болница три пъти.