Приблизително, седмица 9 от бременността е седмата седмица от зачеването. Това несъответствие се дължи на факта, че е почти невъзможно точно да се установи датата на оплождане на яйцеклетката, следователно е обичайно да се изчислява продължителността на бременността от първия ден на последната менструация. В повечето случаи моментът на зачеването е настъпил само преди 7 седмици, но е могъл да се случи преди 6 седмици или дори 8.

9 акушерска седмица на бременността колко месеца е

През деветата акушерска седмица започва третият месец от бременността, първият триместър. Разбира се, рядко някой от близките може да забележи външните физиологични промени на бъдещата майка. И още повече да разкриете тайната на бързите емоционални промени в настроението. Коварно да се издаде, само ранна токсикоза, която е чест спътник в този момент, е способна.

Самата жена обаче вече знае за бременността поради редица специфични признаци. Възможно е тя вече да е посетила предродилната клиника и да е успяла да се регистрира във връзка с бременност..

Какво става с мама?

Всяка седмица на бременността е придружена от редица промени. И деветият поред не е изключение. Чувствата на жената стават все по-отчетливи и по-ярки. Най-вероятно бъдещата майка вече е започнала да забелязва, че любимото й облекло е станало леко тясно, главно в областта на талията. Но визуално коремът все още не се вижда от другите. Това означава, че точно сега е моментът да закупите качествен крем, който ефективно предотвратява образуването на стрии. Предпочитанието трябва да се даде на крема, който съдържа витамини А и Е.

В допълнение към външните промени в тялото на бременната жена, вътрешните промени настъпват на 9 седмица от бременността. По-специално, матката леко се увеличава по размер. Стените му обаче леко се разширяват.

Тъй като ултразвукът по това време се предписва само в редки случаи, ходът на бременността се наблюдава от hCG. Обикновено hCG на 9 седмица е 45 000 - 233 000 mIU / ml. При бременност с близнаци - 55000 - 291000 mME / ml.

Корем на 9 седмица бременност

Разпределения

Бежовото и жълтеникавото отделяне се счита за норма за период от 9 акушерски седмици. Те могат да бъдат доста изобилни. Появата на сърбеж или кървави петна е причина за ранно посещение на лекар. Всяко кафяво отделяне може да сигнализира за риск от спонтанен аборт, затова е необходимо да се консултирате с лекар и да преминете необходимите тестове.

Усещане на 9-та седмица

Не са редки случаите, когато една жена отслабва по това време. Това е пряко свързано с наличието на токсикоза, която е присъща за първата половина на бременността. Това физиологично състояние се придружава от гадене, повръщане, остра непоносимост към миризмата на храна, любим парфюм и др. Всичко това, разбира се, води до намаляване на апетита и последваща загуба на телесно тегло. Случва се обаче и бременна жена да не знае „всички прелести“ на токсикозата. При липса на пристъпи на сутрешно гадене, теглото на бъдещата майка започва постепенно да се увеличава. Въпреки това, колебанието на стрелката на везните в „плюс“ е все още незначително.

Освен това през деветата седмица се появяват такива физиологични състояния като:

 • повишена умора;
 • виене на свят, което се появява по време на рязка промяна в обичайното положение на тялото или внезапно завъртане на главата.

Началото на 3 месеца от бременността също има субективни признаци. Един от най-поразителните е внезапното и рязко подуване на млечните жлези. Така че тялото ви постепенно се възстановява и се подготвя за бъдещия процес на кърмене на бебето. Не са редки случаите, когато гърдите на 9 гестационна седмица стават по-големи с цял размер. Ако гърдата се е подула за кратък период от време, а жената не е имала време да навакса и да започне да прилага крема за стрии, тогава със сигурност ще се „покажат“ върху бюста. За съжаление, да се отървете от тях за постоянно е много трудно, но можете да ги направите по-малко забележими с помощта на различни кремове..

Какво се случва с бебето?

През деветата седмица на бременността развитието на плода продължава да набира скорост. Мозъкът се развива активно. Основната характеристика на развитието е, че тя вече има две полукълба. Формирането на малкия мозъчен участък, който отговаря за координацията на движението, започва активно.

Мускулите също увеличават обема си. Крайниците също се подлагат на промени - стават по-дебели. Благодарение на това движенията на бъдещото дете вече не са хаотични, а по-концентрирани. Хлапето вече започва активно да движи краката и ръцете си. Прави впечатление, че горните крайници се развиват много по-бързо от долните. Това се дължи на факта, че системата за кръвоснабдяване е по-активно развита в горната част..

Пръстите стават по-дълги. Освен това мембраните, които са били между тях, изчезват. Дланите започват да се оформят напълно. Друга значителна промяна при бременност 9 седмици е изправянето на гърба на ембриона, както и изчезването на опашката.

Често задавани въпроси във форумите

В.: Разбрах, че съм бременна. Предполага се, че срокът е 4-5 седмици. Мога ли да се къпя?

О: Ако няма заплаха от спонтанен аборт, можете да се изкъпете, но само топло, а не горещо. През първия триместър горещата вана може да бъде лоша за развитието на вашето бебе. Освен това не се препоръчва престоя във вода за дълго време..

В: Стомахът е нараснал на 9 седмици. Не е ли твърде рано?

О: Ако това не е първата ви бременност, тогава по това време може да се появи малка, едва забележима туберкула в долната част на корема. Ако бременността е първа или коремът е забележимо закръглен, тогава най-вероятно това е обикновено подуване на корема. Поради промени в хормоналния фон, храносмилателната система е разстроена, появяват се токсикоза, подуване на корема, киселини и запек. За да избегнете всички тези неприятности, трябва да преминете към здравословна диета (без печене, бързо хранене, газирани напитки) и да се опитате да ядете винаги по едно и също време..

Въпрос: Възможно ли е да се определи пола чрез ултразвуково сканиране на 9 седмици?

О, не. Все още е твърде рано дори да се дава някаква прогноза. Плодът все още е твърде малък, размерът му е 2,5-3 см. Разрешете до 1 скрининг.

Интимна връзка

При липса на противопоказания, както и възможната заплаха от спонтанен аборт, по това време е напълно възможно да продължите интимните отношения. Но все пак, въпреки факта, че сексът на този етап не е забранен, по-добре е да се въздържате от полов акт. Те могат да провокират маточно кървене и впоследствие да предизвикат повишаване на тонуса на матката. Поради тази причина се препоръчва да бъдете изключително внимателни и да наблюдавате внимателно усещанията по време и след полов акт, както и отделянето. С появата на дърпащи болки в долната част на корема или усещане за вкаменяване, физическата активност трябва да бъде ограничена (в никакъв случай не трябва да се вдигат тежести) и полов акт, поне за известно време.

Диета на бременна жена

Към избора на диета трябва да се подхожда с особено внимание. Особено ако тоцикозата е досадна. Съветът на лекарите е да се храните в малки количества, но често. Особено сутрин, когато гаденето е максимално. Традиционната порция закуска може да бъде разделена на две или три хранения. Така че можете не само да се справите с токсикозата, но и да осигурите на тялото необходимите хранителни вещества. Понастоящем вкусовете на храната се променят значително. Какво всъщност е нормата.

Бременна в 9 седмици

9 (девета) седмица от бременността. Ембрионът все повече прилича на човек: опашката му започва да изчезва, а гърбът започва да се изправя. Височината му от короната до сакрума е около 22-30 мм, а теглото му е 4 грама..

Главата, сгъната към гърдите, все още е непропорционално голяма. Мозъкът се развива в него с ускорена скорост. И двете полукълба вече са "готови", малкият мозък, който отговаря за координацията на движенията, и надбъбречните жлези, които участват в производството на адреналин, са положени.

Очите вече са се оформили, но все още са затворени от векове. Ушите се виждат добре, появи се врат. Ръцете и краката продължават да растат, мембраните започват да изчезват между пръстите на дланите. Краката забележимо се удължиха. Появяват се зачатъците на млечните зъби и космените фоликули.

Хлапето вече не може да движи само ръцете, а дори да преглъща!

Цялата комуникация с детето се осъществява чрез плацентата: тя му доставя кислород и хранене и връща "отпадъците" на майката.

Бременната жена напълнява. Увеличението му се случва главно не поради теглото на бебето и нарастващата матка, а поради увеличаване на обема на кръвта и лимфната течност, необходими за осигуряване на плода с хранителни вещества. Количеството на циркулиращата кръв се увеличава с 40-50% от нормата преди бременността. Натрупват се и мастни запаси - организмът подготвя „резерви“ за хранене на бебето с мляко.

Тъй като обемите на плазмата и червените кръвни клетки се увеличават неравномерно с увеличаване на количеството кръв, при бременна жена може да се развие анемия. Ако концентрацията на хемоглобин падне под 37, тогава трябва да се погрижите за допълнителния прием на желязо в организма с храна или под формата на таблетки и, разбира се, да наблюдавате състоянието с Вашия лекар. В допълнение към факта, че анемията носи със себе си повишена умора и световъртеж, тя увеличава риска от смърт на детето и майката при раждане от загуба на кръв. Следователно си струва да се погрижите за отстраняването на този проблем възможно най-рано..

Бъдещата майка може да почувства, че кожата и косата й са станали по-сухи. Това е така, защото бебето се нуждае от много вода. Опитайте се да пиете повече, яжте сочни плодове и зеленчуци.

Трябва да се грижите специално за зъбите и устната кухина. Те могат да страдат по време на хормонални промени и по-късно от повишената нужда на бебето от калций..

Ако все още не сте си направили изследване на кръвта, направете го възможно най-скоро. Цитомегаловирусът, рубеолата, токсоплазмозата, ХИВ и много други заболявания и инфекции могат сериозно да навредят на плода, но ако бъдат открити рано, вредните им ефекти могат да бъдат значително отслабени. Също така се опитайте да избягвате контакт с болни хора - бебето няма да хареса дори банална настинка..

9 седмици бременна е колко месеца?

Ако считаме, че бременността се брои от първия ден на последната менструация, а продължителността на акушерския месец е четири седмици, тогава 9 седмици от бременността е началото на третия месец. Възрастта на ембриона в края на 9-та седмица от бременността е около 7 седмици. Третият месец на бременността, започващ от 9-та седмица, е много важен за развитието на нероденото бебе - именно в периода от 9 седмици се формират нови органи и системи и ембрионът започва да се храни с помощта на плацентата, а не от стената на матката, както беше досега.

Бременност 9 седмици

Плодове (развитие, размер)

Започва третият месец на бременността. Плодът е само на 7 седмици, но вече е нараснал страхотно през това време: кокцигелно-теменният му размер достига 22-30 мм, а теглото му е около 2 г. Ембрионът продължава да се изправя и скоро ще се отърве от опашката си. Сега изглежда като малка шушулка грах. И дори не мога да повярвам, че в него протичат толкова сложни процеси.!

Мозъкът, нервната система, някои вътрешни органи вече са формирани, но развитието не спира нито за секунда! На 9-та седмица от бременността плодът вече уведомява майката за своите нужди: специални сигнали от малкия мозък идват в тялото на майката. Учените вярват, че жената усеща рязките им промени в хранителните навици..

9-та седмица от бременността е следващият етап от формирането на жизненоважни механизми. Сега се формира малкият мозък (тук ще се контролира координацията), хипофизната жлеза (тук ще се произвеждат първите хормони), средният слой на надбъбречните жлези (тук ще се произвежда адреналин), както и лимфните възли (тук се образуват лимфоцели). Започват да се образуват гърди и гениталиите.
Сърцето и централната нервна система вече работят, но тяхното подобрение не спира: тази седмица се формират черепните, междупрешленните и гръбначните нерви. Раменете и предмишниците вече са изпъкнали, крайниците се движат и могат да се огъват, те продължават да се удължават и усъвършенстват: стъпалото расте, пръстите са все по-разделени, виждат се зачатъците на невенчетата, които все още са разположени от вътрешната страна - на дланите и стъпалата.

Хлапето постепенно расте обрасло с мускули, а костите постепенно се укрепват. Главата все още е твърде голяма по отношение на тялото, но лицето непрекъснато се подобрява: очите се събират, те са затворени от клепачите, които няма да започнат да се отварят скоро. Устата се удължава и придобива по-изразителни черти: образуват се ъгли и гънки, бебето може да набръчка устните си и дори знае как да преглъща. На 9 седмица бъдещата шия вече се вижда.

Друго постижение е способността за уриниране. Ембрионът премахва отпадъчните продукти през пъпната връв в тялото ви, така че натоварването на бъбреците ви ще се увеличава през цялото време. Пъпната връв на 9 седмици става още по-дълга и по-плътна и плацентата вече започва да функционира, въпреки че ще поеме напълно функциите на жълтото тяло само след няколко седмици.

Усещания на 9-та седмица от бременността

Жената усеща всички тези промени върху себе си. Най-вече тя започва да ходи по-често до тоалетна по малък начин: бъбреците вече работят за двама. На 9-та седмица от бременността апетитът може напълно да изчезне или да се увеличи с отмъщение. Странните пристрастявания към храната изненадват не само роднините, но и самата жена: тя никога не е яла ягодов сладолед с туршия от краставици!

Все още ужасно сънлив! Чувствате се уморени, може да ви се завие свят и дори да припаднете, понякога ви се струва, че ви липсва въздух. Тялото започна да натрупва мастни резерви, за да нахрани бебето. Това означава, че не е нужно да се подлагате на диета, а помислете за по-широки дрехи, които няма да стискат стомаха ви и да ви създават дискомфорт. Избирайте дрехи само от естествени материи, не забравяйте да си купите удобен сутиен, който да не стиска гърдите ви. Между другото гърдите продължават да радват баща ти - той непрекъснато расте. Зърната са свръхчувствителни към дразнители и могат да потъмнеят, а понякога се вижда и мрежестата вена на гърдите.

Жената може да бъде измъчвана от безсъние, но по това време трябва да се опитате да изработите оптималния дневен режим, включително задължителни разходки на чист въздух и почивка.

Разбира се, не всички бременни жени са обречени на подобни неудобства: мнозина преминават през 9-та седмица на бременността абсолютно удобно, без никакви "странични ефекти".

9-та седмица от бременността може да бъде придружена от различни болезнени усещания. Най-често те показват възможна заплаха от спонтанен аборт. Говорим за силни схващащи болки в долната част на корема, които излъчват в долната част на гърба и могат да бъдат придружени от кървави отделяния от кафяв или дори червен цвят. В този случай е необходимо да се вземат мерки за поддържане на бременността..

Ако коремната болка на 9-та седмица от бременността е свързана с червата, тогава можете да вземете хапче No-shpy, преди да се съгласите с това с Вашия лекар.

Болката в гърба или сакралната област може да се дължи на компресия на седалищния нерв от матката. Ако те се влошат, лекарят може да препоръча да носите превръзка. Болката в срамната артикулация може да бъде симптом на симфизит, така че определено трябва да кажете на Вашия лекар за това.

Кървене

Болката в долната част на корема и болката в кръста може да доведе до кървене на 9 гестационна седмица. В този случай няма начин да се колебаете: легнете и извикайте линейка и ако е възможно, веднага отидете в болницата. Всяко количество приток на кръв трябва да се приема за кървене. Менструацията на 9-та седмица от бременността вече не отминава, въпреки че има медицински термин „абдекция на плода” - състояние, при което се появява менструално кървене, въпреки развитието на бременност в тялото. Но в този случай едва ли бихте знаели вече, че животът е възникнал във вас..

Кървенето на 9 гестационна седмица може да е признак на ерозия на шийката на матката или някакъв вид новообразувание. В този случай ще липсват придърпващи болки в долната част на корема. Но все пак лекарят трябва да установи причината..

Колко седмици, месеци и тримесечия по време на бременност?

Математиката на бременността се бърка доста бързо. Бременни ли сте 12 седмици или бременни 13 седмици? Това е първият ви триместър или вторият триместър? През третия месец на бременността или през четвъртия? За щастие отговорите са (относително) прости, след като знаете как да изчислите всичко. Ето какво трябва да знаете за това колко седмици, месеци и тримесечия има по време на бременност - и къде сте в момента..

Колко седмици по бременност?

Бременността продължава 40 седмици (или 280 дни) от първия ден на последната менструация. Имайте предвид обаче, че само около 30 процента от бременностите достигат 40 гестационни седмици. Всъщност пълната бременност се счита някъде между 39 и 41 седмица (което означава, че бебето, родено на 39 седмици, е не по-рано от роденото на 41 седмица).

Колко седмици в триместър?

В триместър 13 или 14 седмици (просто разделете 40 на три и ще видите защо разбивката не е точна).

Колко тримесечия има по време на бременност?

Има три тримесечия на бременността: първият триместър на бременността, който продължава приблизително от 1 до 13 седмица; втория триместър на бременността, който продължава от около 14 седмица до 27 седмица; и третия триместър на бременността, който продължава от около 28 седмица до 40 седмица (и повече).

Бременността продължава 9 месеца или 10 месеца?

Вашите 40 седмици от бременността се броят за девет месеца. Но изчакайте... ако четири седмици в месеца, това е равно на 40 седмици - 10 месеца. Дали е така? Не точно. Четири седмици са 28 дни, но месеците (с изключение на февруари, разбира се) имат 30 или 31 дни, което прави всеки месец около 4.3 седмици.

График на бременността от месец на седмица.

Ако тези обяснения ви карат главата, ето една проста разбивка за това как се броят седмици, месеци и тримесечия по време на бременност:

Триместър 1.

 • Месец 1: седмици 1-4
 • Месец 2: седмици 5-8
 • Месец 3: седмици от 9 до 13

Триместър 2.

 • Месец 4: седмици от 14 до 17
 • Месец 5: седмици 18-22
 • Месец 6: седмици 23 до 27

Триместър 3.

 • Месец 7: Седмици 28-31
 • Месец 8: седмици 32-35
 • Месец 9: Седмици 36-40

Как мога да разбера коя седмица от бременността съм в момента??

Вашият лекар казва, че сте бременна в 15 седмици, но те също така ви казват, че сте бременна в 16 седмица. И какво е правилно? Краткият отговор е и двете. И в двата случая бременността ви е правилна..

Ако сте бременна на 16 седмици, всъщност сте бременна на 15 седмици и няколко дни. Изминаха цели 15 пълни седмици, но не и 16 седмици, поради което хората казват, че сте бременна от 15 седмици и бременна от 16 седмици.

За да изясните нещата, помислете за рождения си ден. Когато сте се родили, не сте били дори на ден, но сте били в първата седмица от живота. Когато бяхте на 1 година, изживяхте първата си година и на 2 години. С други думи, на първия си рожден ден бяхте на първия ден от втората си година. Но никой не каза, че сте на 2 години. Същите правила се прилагат, когато става въпрос за вашите седмици на бременността: вие сте на "х" седмици от бременността, след това сте на "х + 1" седмици.

И така, как мога да изчисля датата на падежа?

Все още нямате датата си на падеж? Той се изчислява въз основа на последната ви менструация, вместо да се вземе предвид действителният ден, в който сте забременяли. Затова се опитайте да запомните първия ден от последния си цикъл и добавете 40 седмици към него..

Защо бременността се изчислява от първия ден на последния цикъл?

Не можете да посочите точния момент на зачеването. Това е така, защото има цял времеви прозорец: сперматозоидите могат да седят вътре и да чакат яйцеклетката да бъде оплодена в рамките на три до пет дни след като е влязла във влагалището, а яйцеклетката може да бъде оплодена в рамките на 24 часа след освобождаването..

Бременна в 9 седмици

Третият месец от вашата бременност започва. По това време хората около вас все още не забелязват вашата позиция и понякога не разбират причините за промените в настроението. Може да сте загрижени за токсикозата, но това не важи за всички жени. Като цяло деветата седмица е период, когато все още свиквате с новата си позиция, но бебето ви вече активно расте и почти всички маркери на органи вече са оформени.!

Признаците на бременност на 9-та седмица вече са очевидни и вероятно вече сте посетили акушер-гинеколог, може би дори регистриран в антенатална клиника. Ако не, време е да го направите, защото колкото по-рано се регистрирате, толкова по-рано ще преминете всички необходими изследвания. Това ще гарантира, че всичко е наред с вас и бебето..

Колко месеца бременност са изминали? Това е началото на третия акушерски месец на бременността. От момента на зачеването са минали около 7-8 седмици и през този период се случват много важни моменти в развитието на бебето. При 9 гестационна седмица размерът на ембриона е около 2,2-3 cm и тежи само около 4-5 g.

Какво се случва?

На 9-та седмица от бременността ембрионът вече прилича на малък човек - оформят се ръцете и краката му, главата все още е много голяма, гръбначният стълб постепенно се изправя, органогенезата е много активна. Скоро ще се формират отметки на всички органи и системи.

Забелязвате промени в тялото си и започвате да свиквате с факта, че във вас расте малък човек. Въпреки възможния дискомфорт, сега е особено важно да се храните добре, да ходите достатъчно на чист въздух, да си почивате и да мислите само позитивно..

Плодът в 9 гестационна седмица и неговото развитие

Бременността от 9-10 седмици е период на много активно развитие на централната нервна система. Образуват се полукълбите на мозъка, полага се малкият мозък. Скоро движенията на бебето ще се съсредоточат. Но вече той може да движи ръцете, краката си и ако е близо до стената на матката, той се отблъсква от нея, като в басейн. Бебето може дори да преглъща.

Настъпва образуването на гръбначни ганглии, нервни стволове. Хипофизната жлеза е положена в мозъка на бебето, тя вече произвежда хормони.

Започва формирането на лимфната система, която е отговорна за прочистването на организма от метаболитни продукти, токсини, а също и за извършване на имунна функция.

Мускулната система се развива. Крайниците на бебето стават по-дебели, движенията се засилват. Образуват се големи стави. Ръцете на бебето вече са малко по-напред в развитието на краката, така че в ранните етапи те са по-дълги. Формирането на ръката става: оформя се длан, пръстите се удължават, мембраните между тях постепенно изчезват. Маркерите на невен започват да се образуват, докато са под формата на удебеляване на епидермиса.

Настъпват важни промени в дихателната система на бебето: започва разклоняването на бронхиалното дърво. Образуват се основните бронхи.

Формирането на сърцето продължава. Сега тя намалява с честота 130-150 удара в минута..

В ембриона гърбът постепенно се изправя, опашката изчезва. Главата му е наклонена към тялото и засега е необичайно голяма. Очите на бебето вече са се оформили, но досега те са затворени от векове. Рецепторите, чувствителни към светлина и цвят на ретината, все още не са формирани, те се формират на по-късна дата.

По това време плацентата е добре оформена и бебето активно получава всички вещества, от които се нуждае. И мама трябва да вземе това предвид - трябва стриктно да наблюдавате диетата, въпреки гаденето и отвращението от някои ястия.

В края на първия триместър плацентата започва да функционира. Именно тя регулира метаболитните процеси между майка и бебе. Плацентарната бариера предотвратява достигането на много вредни вещества до бебето. Той предпазва бебето и го снабдява с всички необходими вещества.

Бебешка снимка, ултразвук

Корем на 9 седмица бременност

Чувствата на мама

Сега може да ви притесняват симптомите на токсикоза: гадене, обикновено сутрин, отвращение към вкуса и дори миризмата на някои храни, може дори да дразни миризмата на любимия ви преди парфюм. Потърпете още малко - все пак токсикозата скоро ще премине и можете да се насладите на периода на чакане на бебето. Ако токсикозата е тежка, може дори да забележите, че теглото леко е намаляло. Консултирайте се с лекар - може да се нуждаете от лекарства.

Опитайте се да си почивате и да ходите повече - все пак по това време бъдещите майки често усещат повишена умора, световъртеж.

По това време млечните жлези започват да се уголемяват, възможни са някои болезнени усещания. Трябва да носите удобно, поддържащо бельо, за предпочитане сутиен за майчинство. Освен това е крайно време да използвате лекарства за стрии: ако коремът ви на 9-та седмица от бременността все още е невидим и кожата върху него не се разтяга, значи кожата на гърдата претърпява значително разтягане. Купете специален крем на основата на билкови съставки - такива продукти са безопасни за бебето, те са специално създадени за бъдещи майки.

Обикновено, ако гаденето не ви притеснява твърде много, теглото вече се увеличава донякъде. По принцип не за сметка на бебето, защото то все още тежи само няколко грама, а поради увеличаване на матката, околоплодните течности, млечните ви жлези, обема на мастната тъкан и понякога оток. Освен това се увеличава обемът на циркулиращата кръв. В този случай броят на формираните елементи ще се увеличи малко по-късно и поради това може да изпитате периодична слабост, световъртеж, задух.

По време на бременност ходът на вазомоторния ринит се влошава. Жената може да забележи запушване на носа, обилно воднисто отделяне. Ако трябва да използвате лекарства, които облекчават носното дишане, не забравяйте да попитате Вашия лекар какво можете да използвате сега. Препоръчително е да закупите овлажнител - той ще ви бъде много полезен след раждането на вашето бебе. Това е добра профилактика на вирусни инфекции, алергии.

Често майките през първия триместър отбелязват, че постоянно искат да спят. В същото време е трудно да спим напълно през нощта. Причината за това явление е промяна в хормоналните нива, както и често загрижеността ви за хода на бременността, за бебето. Опитайте се да организирате ежедневието си така, че да ходите поне час преди лягане, за предпочитане със съпруга си, защото психологическата подкрепа на любимия е най-доброто лекарство. Прочетете добра книга преди лягане, като тази за грижите за вашето бебе. Слушайте успокояваща музика. Изберете възглавница, която е удобна и е време да помислите за закупуване на възглавница за бременност. Това много удобно устройство е оформено като голям банан и в по-късна бременност, когато коремът ви е уголемен, ще ви помогне да спите в удобна позиция..

9 седмици бременна с близнаци

Ако носите две бебета, по това време бременността не се различава от едноплодното. Вашите бебета се развиват активно, матката се увеличава по размер и може да се забележи вече заоблен корем. Може също да ви притесняват симптомите на токсикоза, но това не е необходимо. Прекарвайте повече време за себе си, почивайте, ако се чувствате добре, отидете на спортни уроци за бременни жени. Да бъдете в добра физическа форма е много важно за вас - това ще улесни раждането на две бебета и по-лесното раждане..

Секс на 9 седмица бременна

Началото на бременността често е придружено от повишен тонус на матката, така че бъдещите майки и бащи се притесняват дали е възможен интимен живот по това време. Лекарите отговарят на този въпрос недвусмислено: само заплахата от прекъсване на бременността и предлежанието на плацентата са противопоказания за полов акт. Ако бременността протича нормално, няма причина да се отказвате от удоволствието. Освен това интимният живот сближава съпрузите, което е особено необходимо сега..

Хранене

Доста често храненето на бременна жена в ранните етапи е трудно. Всяка жена разбира, че диетата трябва да бъде разнообразна, но при тежка токсикоза понякога е невъзможно да се ядат дори най-полезните храни. Но, следвайки определени препоръки, можете да се справите с това.

Сега храната ви трябва да е частична: яжте на малки порции, но често. Опитайте се да включите протеиново хранене във всяко хранене, както и зеленчуци. Така че дори с малко количество изядена храна, вие и вашето бебе ще получите необходимите ценни вещества. Не забравяйте да контролирате количеството течност, което пиете. Трябва да пиете около два литра чиста вода на ден (ако няма медицински противопоказания). Включете в менюто любимите си плодове, зеленчуци, месни ястия, млечнокисели продукти. Домашното кисело мляко е много полезно. Подобрява храносмилането, повишава апетита.

Вашата диета трябва да включва храни, които предотвратяват запек: кайсии, сини сливи, грозде, смокини, краставици, цвекло и други. Избягвайте леките въглехидрати, доколкото е възможно, и то не само защото те водят до наддаване на тегло. Излишъкът от въглехидратна храна провокира ферментация в червата, в резултат храносмилането се нарушава, апетитът става още по-лош. Но сложните въглехидрати, напротив, активират храносмилането, помагат за попълване на енергийните резерви и имат благоприятен ефект върху благосъстоянието. На 9-та седмица от бременността развитието на бебето е бързо и то се нуждае от майка си, за да се храни добре. Затова се опитайте да намерите най-добрия план за хранене..

Болка в 9 седмица бременност

Бъдещите майки често могат да се оплакват от болка по време на бременност. Болките в гърба се считат за постоянен спътник на бременността. В по-късните етапи причината за появата му е натоварването поради увеличения корем, изместването на центъра на тежестта, увеличеното натоварване на мускулния апарат. Но ако болезнени усещания се появят в края на първия триместър, причината е съвсем различна. Често отдава болка, когато тонусът на матката се повиши. Поради особеностите на инервацията, жената не го усеща като болка в корема, а в лумбалната област. Ако такива усещания възникнат след физическо натоварване, когато ставате от леглото, трябва да се консултирате с лекар, за да установите своевременно хипертоничност и да предпишете необходимото лечение. В крайна сметка това може да е първият симптом на прекъсване на бременността на 9 седмици..

Лумбалната болка може да има и други причини. По време на бременност жената има намален имунитет. Така тялото й осигурява раждането на бебето. Но последицата е повишен риск от развитие на инфекции, включително пикочната система. Болката при пиелонефрит се характеризира като постоянна, болезнена, но понякога може да бъде просто чувство на дискомфорт. Това заболяване е придружено от повишаване на температурата и изисква антибиотична терапия, затова, ако подозирате инфекция на пикочната система, не забравяйте да се консултирате с лекар.

Особено забележителна е коремната болка на 9-та седмица. Това е типичен признак на заплашен аборт. Счита се за нормално, ако след товар, повдигане на тежък предмет или бързо ходене има усещането, че стомахът се превръща в камък. Но ако това усещане се превърне в болка, е необходима консултация с лекар. Особено ако състоянието е придружено от кървави или кафяви секрети.

Необходими изследвания и анализи

Често на този етап от бременността жената се регистрира само. Следователно ще е необходимо да се преминат много тестове: от кръвен тест с коагулограма до специфични тестове за наличие на антитела към патогени на инфекциозни заболявания. При първото посещение лекарят ще ви даде указания за всички изследвания, ще попълни документацията, ще издаде обменна карта, ще ви прегледа и ще ви разпита подробно за вашата акушерска и гинекологична история. При необходимост ще бъдат назначени допълнителни прегледи. Освен това ще получите направление за ултразвук.

Първият скринингов ултразвук се извършва на 11-14 гестационна седмица. Това е оптималният период за изключване на аномалии в развитието, хромозомна патология, както и за определяне на точната гестационна възраст на плода. Ултразвукът на 9-та седмица от бременността се извършва само по показания, той не е включен в рутинния преглед.

Полезно видео

Въпроси - отговори

Сега съм бременна в 9 седмици. Кафявото отделяне се появи преди няколко дни, докато усещанията за дърпане в долната част на корема също са обезпокоителни. Това не е опасно?

Описаните от вас симптоми показват заплаха от прекъсване на бременността. Трябва спешно да посетите лекар. Лечението трябва да бъде предписано за удължаване на бременността и успешно носене на бебето.

Какво да правите, ако стомахът ви боли на 9 седмица от бременността с каквото и да е натоварване, дори минимално?

На първо място, трябва да бъдете изследвани. Лекарят трябва да определи дали съществува заплаха от прекъсване на бременността. Ако е необходимо, ще ви бъде предписано лечение, за да предотвратите повишаване на тонуса на матката. Освен това трябва да спазвате режима: не забравяйте да спите достатъчно, да се храните правилно, да ходите на чист въздух (бавно, по-добре по-дълго). Не вдигайте тежести и не правете тежка физическа работа. Почивайте си повече.

Какъв трябва да бъде размерът на матката на 9 гестационна седмица?

По това време матката е с големината на юмрука ви. Той все още не излиза над срамната артикулация, така че е трудно да го сондирате сами. Обикновено коремът все още е невидим на този етап от бременността..

Гърдите ме болят малко на 9-та седмица от бременността. Това е нормално?

Да. През този период във вашето тяло настъпват промени в нивото на хормоните, които подготвят тялото за раждането на бебето и храненето. По това време млечните жлези обикновено са увеличени и могат да наранят малко. Не е опасно, така че няма причина за безпокойство. Сега трябва да носите удобно бельо без рамка, изработено от естествени материи. Препоръчително е да използвате бельо за бременни жени, то идеално поддържа гърдите, не нарушава кръвообращението.

9 седмици бременна: какво да очаквате тази седмица?

На 9-та акушерска седмица се формират всички основни органи и системи на плода, поддържането на живота му по това време се осъществява изцяло през пъпната връв. От началото на зачеването са изминали само 7 седмици, а женското тяло вече е напълно възстановено под въздействието на хормоните на бременността.

9 седмици, колко месеца е? На деветата акушерска седмица започват 3 месеца от бременността (9 седмици = 2 месеца и 3 дни или 63 дни от бременността), първият триместър продължава.

Развитие на ембриона 9 седмици

Тегло на плодовете - около 4 g, а дължината на плодовете - от 22 до 30 mm.

По това време ембрионът започва да развива по-активно писалките, освен това дойде ред и за подобряване на долните крайници (крака). Развиват се всички стави на краката. Пръстите на ръцете и краката на ембриона, които преди това са били обединени от мембраната, постепенно се отделят. Сега ембрионът има способността свободно да движи ръцете и краката си.

От време на време хлапето доближава ръце до лицето си, опитвайки се да ги огъне и разгъне. Освен това той тренира за изправяне на краката в колянните стави. Главата на ембриона вече не е толкова удължена. След като забележимо се закръгля, той започва да придобива човешка форма, но в същото време продължава да остава неизмеримо голям. Диаметърът му е приблизително 1,35-1,38 с дължина на тялото 3,60-3,66 см. Лицето на ембриона вече е придобило човешка форма. Размерът на очите, разбира се, все още е много голям за малко човече, но те вече са рамкирани от векове. Ушите на ембриона все още са малко по-ниски от необходимото.

Бебе на 9 седмици започва да се отървава от опашката. И най-важното е, че по това време се появяват първите признаци на смучещ рефлекс. Сърцето на бебето в 9 гестационна седмица е мускул, състоящ се от дясното и лявото предсърдие и вентрикула. Кръвта на ембриона е обогатена с еритроцити.

Храносмилателната система на ембриона също претърпява някои промени. Така например, структурата на черния дроб и панкреаса на бебето постепенно се модифицира. И се образуват нови участъци в червата. Дихателната система на бебето също се развива активно. Трахеята, която е била само в ембрионално състояние, започва да се разклонява, образувайки бронхи.

Активният растеж и развитие на ембриона е придружен от опасност. Тъй като седмица 9 е критичен период за развитието на плода. Защо се случва това, говорихме в тази статия.

До 9-та седмица ембрионът имаше така наречения първичен бъбрек, но сега той се трансформира в истински (вторични) бъбреци. По този начин и уретерите, и надбъбречните жлези започват да се развиват. Между другото, ако се направи ултразвуково сканиране на жена на 9-та седмица от бременността, лекарят може лесно да определи дали бебето спи или е будно.

Ултразвук на 9 седмица бременност

При ултразвук на плода на 9 седмица се определя дебелината на плацентата и общото състояние на пъпната връв. С помощта на доплер бъдещата майка може да отбележи пулса на бебето. Въпреки че много вътрешни органи са вече доста развити, това не винаги може да се види на ултразвук на 9 седмици.

Вътрешните органи на трохите все още могат да се появят под формата на пъпна херния, но няма причина за безпокойство, защото това е напълно нормално явление.

Все още е невъзможно да се определи пола на нероденото дете чрез ултразвук, но има и други начини да разберете пола на вашето бебе. В тази статия говорихме за надеждни методи..

Какво чувства бъдещата майка?

Сега може да ви притесняват симптомите на токсикоза: гадене, обикновено сутрин, отвращение към вкуса и дори миризмата на някои храни, може дори да дразни миризмата на любимия ви преди парфюм. Ако токсикозата е тежка, може дори да забележите, че теглото леко е намаляло.

Опитайте се да си почивате и да ходите повече - все пак през този период бъдещите майки често усещат повишена умора, световъртеж, слабост. По това време млечните жлези започват да се уголемяват, възможни са някои болезнени усещания. Трябва да носите удобно, поддържащо бельо, за предпочитане сутиен за майчинство. Освен това е време да използвате средства срещу стрии: ако коремът ви на 9-та седмица от бременността все още е невидим и кожата върху него не се разтяга, значи кожата на гърдата е значително опъната..

Обикновено, ако гаденето не ви притеснява твърде много, теглото вече се увеличава донякъде. По принцип не за сметка на бебето, защото то все още тежи само няколко грама, а поради увеличаване на матката, околоплодните течности, млечните ви жлези, обема на мастната тъкан и понякога оток. Освен това се увеличава обемът на циркулиращата кръв. В този случай броят на формираните елементи ще се увеличи малко по-късно и поради това може да изпитате периодична слабост, световъртеж, задух.

По време на бременност ходът на вазомоторния ринит се влошава. Жената може да има запушване на носа и воднисти изпускания. Ако трябва да използвате лекарства, които облекчават носното дишане, не забравяйте да попитате Вашия лекар какво можете да използвате сега. Препоръчително е да закупите овлажнител - той ще ви бъде много полезен дори след раждането на вашето бебе.

Често майките през първия триместър отбелязват, че постоянно искат да спят. В същото време е трудно да спим напълно през нощта. Причината за това явление е промяна в хормоналните нива, както и често загрижеността ви за хода на бременността, за бебето. Опитайте се да организирате ежедневието си така, че да ходите поне час преди лягане. Изберете възглавница, която е удобна и е време да помислите за закупуване на възглавница за бременност. Това е много удобно устройство..

Болка в долната част на корема на 9 седмица бременност

Най-честата причина за коремна болка на 9-та и 9-та седмица от бременността е газове и подуване на червата. Характерна особеност на такива болезнени усещания е спастичността и умерената интензивност. Но коремът на бременните жени може да боли не само поради преяждане или ядене на определени храни..

Интензивните, продължителни, дърпащи болки в долната част на корема, които се излъчват в опашната кост и често са придружени от кървене, показват сериозни нарушения на плода. Коремът при бременни жени на 9 седмици може да боли с повишаване на тонуса на матката, заплаха от спонтанен аборт, замръзване на бременността, хормонален дисбаланс или неправилна плацентация.

Всички тези състояния представляват голяма опасност за нероденото дете, поради което се нуждаят от медицинска корекция в гинекологична болница. Потърсете спешно лекар!

Освобождаване от бременност в 9 седмица

Трябва да реагирате особено бързо, ако кървавото отделяне е придружено от коремна болка, тъй като такъв симптом е заплаха от прекъсване на бременността. Кървавото отделяне също се причинява от ерозия на шийката на матката, но такова отделяне не е придружено от болка. Не забравяйте, че през този период не трябва да има кървене и когато се появят, незабавно потърсете медицинска помощ, лекарят ще установи причината за тяхното възникване и ще предпише необходимите прегледи и медицински процедури..

Хранене за бъдещата майка на 9-та седмица

Диета, богата на храни с фолиева киселина (спанак, аспержи, маруля, черен дроб, моркови, яйчен жълтък, сирене, тиква, пъпеш, кайсии, боб и др.), Ще помогне за предотвратяване на вродени дефекти в плода. Не се увличайте с нездравословна храна и напитки, дори ако наистина искате. Твърде тлъстите и пържени храни ще доведат до киселини, сладките и нишестените храни ще провокират запек, кафето и газираните напитки ще имат лош ефект върху нервната система и ще увеличат натоварването на бъбреците. Бременната жена трябва да избягва да яде лошо приготвено месо, непастьоризирано мляко, слабо осолена и сурова риба, меки сирена, сурови яйца, немити зеленчуци и плодове - тези храни могат да причинят листериоза, която се проявява под формата на диария, гадене, повръщане и може да доведе до увреждане плод.

Секс на 9 седмица

Бременността не е причина да се отказвате от интимния си живот. Разбира се, при условие, че жената понася бременността добре. От 9-та седмица от зачеването можете да правите секс, тъй като това е противопоказано в критични периоди на детско развитие. Повишаването на хормоналните нива повишава либидото на жената, така че сексът по това време е особено приятен. Основното е да спазвате хигиенните принципи и да правите секс в удобни позиции..

Бременна в 9 седмици

Какво се случва с бебето

На 9-та седмица от бременността плодът достига растеж от малко над 2 см, теглото варира в рамките на няколко грама. Малкият организъм все още не е много подобен на човешки, но главата, шията вече са дефинирани, можете да видите части от дръжките. Процесът на формиране и узряване е в разгара си:

 • основно сърдечно-съдовата и нервната система вече са оформени, крайниците са определени, мускулите и костите растат;
 • хрущялният скелет става по-плътен, гръбначният стълб расте и вместо опашка се образува опашна кост;
 • бъдещото лице се променя: образуват се гънки на устните, устата се удължава, очите се приближават и увеличават, покриват се с филм, образуват се хрущялни уши и лобове;
 • на фона на развитието на лицевите структури, устните се движат и дори правят гълтателни движения;
 • размерът на гръдния кош и коремната кухина нараства за разширяващите се вътрешни органи;
 • вътре в тялото червата продължават да растат и да се развиват, черният дроб и жлъчният мехур, далакът се образуват, анусът се формира;
 • в гърдите сърцето се увеличава и вече не изпъква, бронхиалното дърво се разклонява, междупредсърдната преграда е положена във вече работещото сърце, положени са млечните жлези;
 • в централната нервна система расте малкият мозък, който е отговорен за бъдещата координация на движенията, образува се хипофизната жлеза, която засяга растежа и развитието, образуват се нервни възли и гръбначни влакна;
 • в ендокринната система щитовидната жлеза започва да работи, слоевете на надбъбречните жлези растат, произвеждайки собствени хормони;
 • хемопоетичната система на плода започва да произвежда първите лимфоцити, които предпазват бебето, образуват се лимфни възли;
 • гениталиите са диференцирани, появяват се различими признаци на пола на бебето;
 • на фона на растежа на мускулната тъкан вече са възможни движения на крайниците, ръцете и краката, пръстите и ноктите са различни;
 • пъпната връв се развива и удебелява, чрез което детето е неразривно свързано с майката и едновременно получава хранителни вещества и се освобождава от отпадъчните продукти.

Като се има предвид активното изграждане на нов организъм, през този период всякакви токсични ефекти върху майката са изключително опасни, защото могат да доведат до смущения в развитието на бебето.

Развитие на близнаци

© Двойна бременност и след това

При бременност с близнаци по това време се изискват много повече хранене и място в матката, така че увеличаването му е по-голямо, конфигурацията на корема на жената вече ви позволява да видите интересно състояние. Размерът на бебетата обаче е подобен на този при едноплодна бременност. Мама може да има прояви на токсикоза малко по-силни, вероятността от анемия и прекомерно наддаване на тегло също се увеличава. Бебетата могат да се развият от едно яйце, като в този случай те са близнаци и дори в утробата започват да се състезават за място на детето. С развитието на различни яйцеклетки, всяка плацента има своя собствена и плодовете могат да бъдат от различен пол.

Какво се случва с мама: усещания

На 9-та седмица от бременността усещанията на жените варират от пълно отсъствие на прояви до характерни изразени промени в общото състояние. За всяка бъдеща майка е невъзможно да се предвидят нюансите на хода, различните бременности при една жена протичат по различен начин, затова изброяваме вероятните състояния.

Малък процент от щастливите жени изпитват емоционално и физическо повдигане по това време, което е свързано с хормонални промени и положителни емоции от предстоящото майчинство. Някои дори поставят спортни и научни рекорди, но рядко.

Растеж на матката. С увеличаване на плода нараства и размерът на матката, който достига размерите на малък пъпеш, бременната жена усеща леко изтръпване в тази част на корема, понякога усещане за разтягане или необичайно гъделичкане.

Хормонални промени. За успешното прогресиране на бременността се увеличава съдържанието на женските полови хормони, които влияят на настроението и емоционалния фон: появява се сантименталност, нестабилност на настроението, нараства жал към животните, мелодрамите са придружени от сълзи.

Кожата става чиста и мека, външният вид е придружен от промяна в изражението на лицето, което мнозина наричат ​​„поглед отвътре“, което характеризира акцента на жената върху вътрешните усещания и преживявания.

Гадене. По-често през този период симптомите на токсикоза продължават. Честотата на гаденето е индивидуална, понякога придружена от влошаване на благосъстоянието, в такива случаи е необходима медицинска консултация.

Повръщане. За съжаление не всеки може да го избегне. Понякога това са изолирани епизоди, които не увреждат майката и детето; при упорито повръщане дехидратацията е опасна, затова посещението при лекар е задължително. При необходимост се предписва стационарно лечение.

Промени в гърдите. Женската гърда също се подготвя за процеса на хранене на бебето, поради което на 9 седмици тя се увеличава по размер, пигментацията на зърната се увеличава и могат да се появят болезнени усещания. Понякога има повишаване на чувствителността в отговор на ласка.

Теглото. По-често увеличаването на теглото се случва на фона на увеличаване на обема на циркулиращата кръв и задържане на течности, тялото на майката прави мастни резерви за хранене на бебето. По-рядко теглото намалява на фона на нормалното хранене, което може да бъде причинено от тежка токсикоза.

Изпотяване. Изпотяването може да се увеличи, особено в горещия сезон поради увеличаване на скоростта на окислително-възстановителните реакции и работата на вътрешните органи със стрес.

Покачване на температурата. Температурата се повишава с няколко десети от градуса поради нивото на хормоналните нива и активността на белтъчния метаболизъм. Ако температурата е придружена от настинки, е необходим преглед от лекар, самолечението може да бъде опасно.

Уринирането става по-често. Поради натиска на уголемената матка обемът на пикочния мехур намалява. Освен това бъбреците на бебето все още не са завършени и тялото на майката поема тяхната функция..

Нервна система. Реагира на вътрешни промени и се нуждае от добра почивка. Сънливостта през деня, желанието да легнете или просто да си починете и да не правите нищо може да са доста чести през този период.

Апетит. Той може да стане „вълчи“, когато не само количеството на изядената храна се увеличи, но и пристрастяванията към храната изненадват с комбинации; или има пълно отвращение към всякаква храна, дори тази, която сте обичали по-рано. Смята се, че плодът съобщава своите нужди на майката..

Изпускане от гениталния тракт. Количеството, консистенцията и миризмата им могат да се променят. С увеличаване на техния брой и дори повече, когато цветът се промени от кисела или обичайна кисела миризма до неприятна, е необходимо да се консултирате с лекар, за да избегнете инфекция или прекъсване на бременността.

Дискомфорт в корема. Ако се появява периодично и с ниска интензивност, тогава не бива да предизвиква безпокойство. При силни дърпащи болки, придружени с кървави секрети, е необходим преглед на гинеколог, за да се изключи спонтанен аборт.

Запек. На 9 седмици са възможни първите прояви на задържане на изпражненията поради хормонални промени и известно ограничение на мобилността на жената. Корекцията на диетата и умерената физическа активност ще помогнат за решаването на проблема.

Косата на мама става по-суха, вероятно увеличаване на косопада при шампоане. Важно е да приемате препоръчителното количество течности и да следвате диетичните съвети, препоръчани от Вашия лекар. След раждането негативните явления изчезват безследно.

Промени в конфигурацията на корема. При някои жени вече се вижда уголемяване на корема, със спортна фигура или, обратно, с наднормено тегло, тези промени все още са невидими.

Замайване. Редките усещания не са опасни поради промени в съдовия тонус. Ако стане често и продължително, уведомете Вашия лекар.

Анемия. По време на бременност леко понижаване на хемоглобина е физиологична норма, но ако се появят оплаквания от силна слабост, неразположение и лошо здраве, лекарят ще предпише допълнителни изследвания.

Киселини в стомаха. По това време рядко се притеснява. Когато се появи, следвайте препоръките на Вашия лекар, не преяждайте, спазвайте диета и си лягайте веднага след хранене.

Подуване в краката. Много рядък симптом на 9 седмици. Ако се появи, може да се обясни със задържане на течности, но е по-добре да се консултирате с лекар. Може да е признак на хронично заболяване или усложнения.

Пигментация на кожата на лицето или горната част на гърдите. Не се появява при всички, след бременност и раждане изчезва безследно. Поради промени в хормоналните нива.

бебето съветва

Увеличаването на теглото е най-важният показател за протичането на бременността. Колко може да расте?

Сърдечният ритъм на плода е основният показател за жизнеността на нероденото дете, който отразява състоянието му и промените в...

Грижата за себе си по време на бременност трябва да бъде специална. Разбираме какви процедури и инструменти могат да бъдат опасни за бъдещето...

Медицински преглед

На 9 седмици жена, която иска бебе, обикновено вече е регистрирана в предродилна клиника. Ако това все още не се е случило, време е да се свържете за преглед и прегледи, защото започва активното формиране на вътрешните органи и растежа на тялото на бебето.

 • Акушер-гинеколог. Лекар, който ще наблюдава жената през цялата бременност и ще координира действията на други специалисти.
 • Терапевт. Оценява общото състояние на майката, изяснява наличието на хронични заболявания, коригира лечението на соматични заболявания, тъй като не всички лекарства могат да се използват по време на бременност.
 • Окулист. Изследва очното дъно, претегля риска от удължаване на бременността и раждането.
 • Оториноларинголог или УНГ лекар. За идентифициране на хронични огнища на инфекция на носоглътката и ушите.
 • Зъболекар. Оценка на устната кухина и здравето на зъбите.
 • Общ анализ на кръвта.
 • Общ анализ на урината.
 • Кръв за сифилис, HIV инфекция и хепатит, група и Rh фактор.
 • Вагинален тампон за цитология и инфекции.
 • Химия на кръвта.
 • Кръвна захар.
 • Коагулограма за оценка на коагулационната система на майката.
 • Кръв за латентни инфекции за оценка на риска от детско развитие.

Ако е необходимо, лекарят ще предпише допълнителни прегледи за изясняване на състоянието на майката, детето и рационално планиране на бременността и раждането.

Ултразвуково изследване, ако досега не е правено. Оценяват се състоянието на бебето, сърдечен ритъм и физическа активност.

Всички други процедури се предписват по медицински причини въз основа на благосъстоянието на бременната жена и наличието на соматични заболявания.

Трудности при носене

На 9 седмици рискът от прекъсване на бременността е висок, така че е важно, ако искате да имате бебе, да бъдете наблюдавани от специалисти. Списъкът на вероятните проблеми е както следва.

Замразена бременност. Има много фактори, влияещи на този резултат: резус-конфликт, стрес и вредни условия на труд на майката, предишни аборти, нелекувани инфекции. Понякога причината остава неясна. Жената може да не усеща нищо, но патологията е видима при ултразвук. Задължително е да се прекъсне тази бременност, методът е предложен от лекаря, след това се препоръчва контрацептивна защита по време на секс за определено време.

Спонтанен аборт. В този случай се появяват дърпащи болки с кървави отделяния, замайване, гадене и слабост могат да нарушат. Необходим е преглед при гинеколог и решение за евентуално продължаване на бременността. Ако процесът продължи, е показано болнично наблюдение и лечение.

Стомашни болки. Те се усещат не само поради нарастващата матка, но и промени в състоянието на опорно-двигателния апарат, увеличаване на нейната подвижност за формиране на родовия канал. В случай на постоянна болка, специалистът предписва, ако е необходимо, допълнителен преглед и лечение. Понякога се налага операция, например при апендицит, бременността не е противопоказание.

Вирусна патология. Опасен във всеки период, с вирусна инфекция за кратък период от време, може да доведе до вътрематочна смърт на плода, мутации и патологии на развитието и прекъсване на бременността. За да се избегне това, жените се съветват да ваксинират според календара (рубеола), предварителна подготовка за бременност.

Възпаление. При инфекциозен процес на гениталния тракт, дискомфорт или усещане за парене, разтоварването с неприятна миризма в големи количества се нарушава. След вземане на цитонамазка лекарят препоръчва лечение, за да се избегне инфекция на плода..

Болка в млечните жлези. Женската гърда се подготвя да храни бебето, поради което се излива, увеличава размера си, понякога болезнени усещания могат да притесняват, появява се коластра. За интензивна болка потърсете вашия гинеколог, за да прецените нейното състояние.

Повръщане. Може да бъде упорит и болезнен. Ако е придружено от повишаване на температурата и разхлабени изпражнения, силна слабост, е необходим съвет от специалист. При интензивно повръщане и диария дехидратацията и образуването на кръвни съсиреци са опасни..

Непоносимост към миризми. Той придружава проявите на токсикоза, дори миризмата на любимия ви парфюм може да стане неприятна. Не се отчайвайте, няма да е дълго, преминава без никакви последствия за майката и бебето..

Цистит. Проявява се с често болезнено уриниране на малки порции, може да има ниска температура и намаляване на количеството урина. Опасен с възможността за инфекция на плода, изисква внимателно внимание, преглед и лечение, предписани от лекар.

Запушване на носа. Поради промяна в състоянието на кръвоносните съдове, назалното дишане може да бъде затруднено, понякога се добавят нощно хъркане и краткотрайни дихателни арести по време на сън. УНГ-лекарят ще изследва носната лигавица и при необходимост ще даде препоръки.

Повишено кръвно налягане. По това време някои жени имат повишено кръвно налягане. Тъй като причините могат да са различни, по-добре е да не се самолекувате, а да се консултирате със специалист. Така че може да започне хипертония или да се появят усложнения на бременността..

На този етап може да се появи безпокойство и дори паника. Обикновено това се случва при първични жени или при жени с предишни проблеми с бременността. Тази реакция се обяснява с хормонална буря и преструктуриране на тялото, с продължителна тревожност, консултация с лекар.

Безсъние. Тревожността за бебето и вътрешните промени допринасят за нарушения на съня и дневна умора. Помощ ще бъде ходенето преди лягане, доверителните взаимоотношения в семейството, помощта и разбирането на близките.

Всяко количество кървене от гениталния тракт. Много опасна ситуация, има много причини, не може да се мине без консултация и спешен преглед от гинеколог. Последващи действия, както е уговорено и предписано от лекар.

Сърцебиене. Понякога бременните жени се оплакват от инфаркти без видима причина. Това може да се дължи на нивото на женските хормони или хормоните на щитовидната жлеза, повишеното налягане или задържането на течности. Във всеки случай лекарят ще предпише консултация с терапевт, ЕКГ и след това ще бъде препоръчано лечение.

Стриите на гърдите. При бързо разширяване на млечните жлези могат да се появят така наречените стрии или бели ивици радиално от зърното. За да предотвратите този проблем, овлажнете кожата след къпане с масла, същата процедура ще помогне да се избегнат стрии по-късно на предната коремна стена.

Снимки: корем на 9 седмица бременност

Какво да правим и какво не

С благосъстоянието на жената ограниченията през този период са минимални, важно е да се спазва дневният режим, да се почива добре и да се спазват диети. Активното развитие и съзряване на плода предполага липса на токсични ефекти.

Какво е ВЪЗМОЖНО за бъдеща майка:

 • Изпълнимо натоварване на работното място със задоволително здраве, без нощни смени и стрес. Желателно е да се ограничи работата на компютъра.
 • Продължаващи спортни дейности, ако са били преди бременност с намаляване на стреса или промяна на спорта на по-малко травматичен, като йога или плуване.
 • Разходка пеша със средна скорост в гора или парк при топло време, среща сред природата с приятели в добра компания.
 • Сутрешни упражнения със средна трудност при липса на оплаквания, упражнения, препоръчани от лекаря за подготовка за раждане.
 • Прием на лекарства само по препоръка на лекар за профилактика на вродена патология или по медицински причини.
 • Получаване на положителни емоции от правенето на това, което обичате или хобита, общуването със семейството и приятелите.
 • Преглед и редовно наблюдение в предродилната клиника, следвайки съветите на специалисти за раждането на здраво бебе.

Каква бъдеща майка НЕ ​​трябва:

 • Алкохол с всякаква сила и във всяко количество. Не забравяйте, че процесът на формиране и развитие на детето е в разгара си, не навреди.
 • Пушенето е едновременно активно и пасивно. Тютюневият дим е токсичен, свива кръвоносните съдове и по този начин нарушава храненето на плода и увеличава налягането в майката.
 • По-добре е да отложите травматичните спортове, да поддържате форма, да оставяте сутрешни упражнения и ходене.
 • Вдигайте тежести над три килограма, тъй като можете да провокирате загубата на дете.
 • Приемайте каквито и да е лекарства без лекарско предписание. Не забравяйте, че не всички лекарства могат да се използват по време на бременност, дори ако са били използвани преди това..
 • Не можете да злоупотребявате с пикантни и консервирани храни, мазни и пържени храни, това може да доведе до нарушаване на работата на червата, запек и ефекти върху плода.
 • Проведете някои медицински изследвания поради възможния ефект върху детето. Само по лекарско предписание.
 • Увлечете се с големи количества силен чай и кафе. Това е не само стрес върху нервната система, но и възможна причина за повишаване на налягането..

Правилното хранене

Бебето расте и се нуждае от пълен запас от протеини, мазнини, въглехидрати, витамини и микроелементи за правилното формиране и развитие. Мама също се нуждае от определени храни за успешна бременност и безопасно раждане..

През 9-та седмица от бременността се препоръчва:

 • Пълна разнообразна диета без никакви специални ограничения, с изключение на горното. По-добре е да ядете храна варена, задушена или печена, не злоупотребявайте с подправките и подправките.
 • Честотата на хранене трябва да бъде поне 5 пъти на ден на малки порции, за да се предотврати киселини и запек, а преди лягане обилна вечеря 1,5-2 часа преди лягане.
 • Режимът на пиене трябва да е достатъчен и удобен, ограничения само по препоръка на лекар. В същото време режимът на пиене означава приемане на обикновена вода между храненията, а не на чай или сокове.
 • Увеличете приема на зеленчуци и плодове, от които са предпочитани зелето и зелените зеленчуци; плодовете се препоръчват не много сладки, растат в района на пребиваване. Фибрите в тези продукти предотвратяват запека и регулират чревната подвижност. Ако сте склонни към алергии, изключете тропическите и ярки плодове.
 • Храната трябва да бъде прясно приготвена от качествени продукти, по-добре е да се избягват полуфабрикати или готови ястия от магазина.
 • Диетата трябва да съдържа нормално количество протеини, тъй като тя е строителен материал. Не трябва обаче да злоупотребявате с месо, има достатъчно протеини в млечните продукти, бобовите растения, ядките, яйцата.
 • Мазнините са от съществено значение за нормалното развитие на нервната система и жлезите с вътрешна секреция; червена риба, растителни масла и сирене могат да бъдат доставчик..
 • Въглехидратите като най-бързият източник на енергия са предпочитани комплексни, които не повишават драстично кръвната захар, те се намират в пълнозърнести храни, зеленчуци и неподсладени плодове.
 • За формирането на костите са полезни извара и други ферментирали млечни продукти с високо съдържание на калций и протеини..

Ние готвим вкусно и здравословно за себе си и вашето бебе

Всички компоненти на диетата са важни за здравето на майката и физиологичното развитие на детето, а за профилактика на заболявания на храносмилателната система, домашната храна е с порядък по-ценна и по-безопасна от уличните или полуфабрикатите. Продуктите на бременна жена трябва да съдържат:

 • мляко и млечни продукти като доставчици на протеини и мазнини, основен калций, витамини от група В и калций;
 • речни и морски риби, докато вкусните морски дарове са много калорични, те са ограничени;
 • пресни местни зеленчуци и плодове, задушени или печени;
 • птици или телешко месо като източник на желязо, витамини и микроелементи;
 • разнообразие от житни зърнени култури с добавка на ядки или сушени кайсии;
 • яйца като пълноценен протеин и източник на кобалт и селен, витамини А, D, H и B.