Основата на храненето на бебето на 3 месеца е кърмата или висококачествената адаптирана формула (вж. Също: диетата на бебето по месеци). Можете да чуете мнението, че на тази възраст вече е време да запознаете бебето със зърнени храни, картофено пюре и сокове, особено ако е изкуствено хранено. Има обаче и друга гледна точка: до шест месеца бебето не се нуждае от хранене с ястия за възрастни. Нека се опитаме да разберем коя гледна точка е правилна.

Кърмата е най-добрата храна за бебето, осигуряваща всичко, от което бебето трябва да расте

Естествено хранене

Кърмата е най-добрата храна за бебето. Съдържа мазнини, протеини, въглехидрати, минерали, витамини, ензими, хормони и имунни фактори. Всички тези вещества са необходими на бебето за пълноценен растеж, както и за развитието на имунната, храносмилателната и други телесни системи..

По правило едно 3-месечно дете вече има определено ежедневие, което включва 6-7 хранения. Общото количество кърма на ден, което бебето пие, е 850-900 мл. За да може храната да донесе най-голяма полза за детето и лактацията да не изчезне, трябва да се имат предвид няколко важни момента:

 1. Хормонът пролактин, който е отговорен за производството на мляко, се синтезира през нощта. Основният стимул е смученето на гърдите. Не бива да правите дълги почивки между храненията през нощта и още повече - да ги отказвате..
 2. Тъй като жената не консумира храна през нощта, сутрешното мляко се характеризира с ниска енергийна стойност. Това означава, че скоро след ранна закуска бебето може отново да поиска гърда. Важно е мама да има време да закуси, така че по-близо до обяд млякото й да стане по-засищащо..

Изкуствено хранене

Смесен избор

Съвременните адаптирани формули са в състояние да осигурят на детето всички необходими хранителни вещества. Необходимо е обаче да изберете правилния продукт. Основни препоръки:

 • Ако детето има заболявания, са необходими специални смеси. Ако сте алергични към мляко - хипоалергенно или без млечни продукти (на соева основа), непоносимост към лактоза - ниско съдържание на лактоза, тежък дефицит на тегло - високо съдържание на протеини и т.н..
 • Желателно е сместа да съдържа пробиотици. Те включват различни полезни бактерии, които живеят върху чревната лигавица и подпомагат усвояването на храната. В резултат на това се предотвратяват проблеми като запек, диария, метеоризъм и други. Освен това пробиотиците помагат за укрепване на цялостния имунитет..
 • Наложително е формулата на изкуствения заместител да включва минерали и витамини. Те са от съществено значение за нормалния растеж и развитие на бебето..

Изчисляване на количеството

Колко можете да давате сместа на тримесечно бебе? Средното количество е 180 ml на хранене. Оптималният режим е 5 хранения на ден. Можете точно да изчислите сумата, като използвате следния алгоритъм:

 1. Разделете теглото на бебето 7. Получената цифра е дневният обем на сместа.
 2. Разпределете общия брой на броя хранения. Така че можете да разберете колко храна трябва да консумира бебето наведнъж..

Например, дете тежи 5,7 кг: 5700 ÷ 7 = 814 ml, 814 ÷ 5 = 163 ml. Разбира се, на практика е трудно да се приготвят точно 163 мл от сместа. Струва си да направите това: дайте 160 ml през деня и добавете "остатъците" към последното хранене преди лягане. Детето се храни добре и ще спи цяла нощ.

Основният показател при изчисляване на сместа е теглото на детето

Ако бебето е родено с много тегло и активно го набира, дневното количество от диетата трябва да се изчислява по различен начин. Трябва да се има предвид нуждата от калории. На 3 месеца са необходими 115 kcal на 1 kg телесно тегло. Схема за изчисление:

 1. Умножете теглото на детето по 115. Резултатът е дневният прием на калории.
 2. Извършете изчисления по формулата - (обща калорична стойност × 1000 ml) ÷ калорично съдържание на 1 литър смес. Така че можете да разберете дневния обем на сместа..
 3. Разделете тази цифра на броя на храненията. Резултатът ще бъде еднократно количество храна за дете с голямо тегло..

Например теглото на бебето е 6,7 кг. Калоричното съдържание на 1 литър смес е 650 kcal. Изчисления: 115 × 6,7 = 771 kcal, (771 × 1000) ÷ 650 = 1186 ml, 1186 ÷ 5 = 237 ml.

Смесено хранене

При смесените диети, когато се практикува кърмене и хранене с адаптирано мляко, е важно да изберете правилния заместител на изкуственото мляко. Струва си да се даде предпочитание на продукт с ниско съдържание на желязо. Излишъкът от този елемент може да доведе до свързване на лактоферин, протеин в кърмата, който предпазва децата от инфекциозни заболявания на стомашно-чревния тракт..

Не е лесно да се определи скоростта на допълнително хранене със смес със смесена диета. Може да бъде от 25 до 120 ml за 1 хранене. Обикновено те спазват този режим: предлагат на бебето една гърда, после втората и след това, ако все още се притеснява, дават сместа. Веднага след като бебето се обърне от шишето, храненето се спира.

Нужда от вода

На 3 месеца бебето трябва да бъде допълнено с преварена вода или бебешки чай. Захарта не трябва да се добавя към напитките. В бъдеще това може да доведе до ендокринни нарушения (захарен диабет) и хипертония. Струва си да използвате пречистена бутилирана вода за бебешка храна. Преди всяка употреба трябва да се вари и охлажда..

Колко трябва да пие бебето? Общата нужда от течности в тази възраст е около 100 ml на 1 kg телесно тегло. Имайте предвид обаче, че кърмата и адаптираното мляко съдържат течност. Препоръчително е да давате на детето си 1-2 чаени лъжички вода между храненията, както и по време на нощни събуждания. Не е необходимо да се напоява бебето непосредствено преди хранене, тъй като това може да доведе до намаляване на апетита.

Струва си да се въведе течност (вода, чай) с 1-2 капки на ден. Препоръчва се обемът да се удвоява всеки ден. Препоръчително е водата да се дава в малка силиконова или мека пластмасова лъжичка. На детето ще му е по-удобно да пие от него, отколкото от метал.

Необходимостта от добавки

Когато бебето навърши 3 месеца, много родители се замислят за времето да въведат в менюто си зърнени храни, сокове или картофено пюре (препоръчваме да прочетете: какви сокове са разрешени за деца от 3 месеца?). Това се дължи на две точки. Първо, по съветско време се практикуваше това ранно допълващо хранене и повечето баби съветват да се следват традициите. На второ място, производителите на специализирана бебешка храна пишат на опаковки: „продуктът е разрешен от 3 месеца“..

Има обаче изключения от правилото. Въвеждането на допълващи храни от 4-5 месеца е разрешено, ако детето има дефицит в телесно тегло, рахит или анемия (вижте също: какво може и трябва да се храни на бебе на 4-месечна възраст на изкуствено хранене?). Решението за промяна на менюто трябва да бъде взето от педиатър въз основа на оценката на състоянието на бебето. Той ще препоръча какви храни можете да ядете, както и ще даде нормите за тяхната консумация. Някои съвети:

 • зърнените култури за първо хранене трябва да се варят във вода и да не съдържат глутен, възможни варианти са ориз, елда, царевична крупа;
 • първите ястия трябва да бъдат приготвени от нискоалергенни зеленчуци - тиква, карфиол, броколи.

Вредата от ранното хранене

Какво ще се случи, ако започнете да храните бебето си със зърнени храни, картофено пюре и сокове твърде рано? Може да възникне системен отказ в работата на организма, който ще се прояви веднага или след няколко години. Трябва да се разбере, че стомашно-чревният тракт на бебето все още не е готов за смилане на различни твърди храни, тъй като няма необходимото количество ензими.

Ранното хранене може да причини алергии при бебето

 1. Нарушения в стомашно-чревния тракт - коремна болка, подуване на корема, запек, диария, повръщане, регургитация, неспокойно поведение. Често във функционирането на храносмилателната система има толкова силен срив, че трябва да се подложите на дълъг курс на лечение в болница.
 2. Алергия. Възможни прояви са сърбящ обрив, зачервени участъци, лющене на кожата. В по-напреднала възраст могат да се появят симптоми на атопичен дерматит и бронхиална астма. Често негативните реакции се причиняват не само от високо-, но и нискоалергенни продукти, тъй като работата на имунитета е нарушена.
 3. Хронични болести. Твърде ранното въвеждане на допълнителни храни води до повишено натоварване на храносмилателния тракт, бъбреците и черния дроб. В училищна възраст това обикновено води до хронични възпалителни процеси на лигавиците на червата и стомаха (колит, гастродуоденит), както и пристъпи на повръщане, болки в корема и т.н..
 4. Край на кърменето. Поради факта, че бебето ще консумира други храни, лактацията неизбежно ще намалее. В резултат на това това може да доведе до пълното му изчезване. Бебето ще бъде лишено от ценни хранителни вещества, намиращи се само в кърмата.

Първи допълващи храни от 3 месеца след кърмене

Човешкото здраве се формира през първите месеци от живота. Въпреки стойността на кърмата, въвеждането на допълнителни храни на 3 месеца често играе важна роля. Активно развиващото се детско тяло изисква повече витамини и минерали. Ето защо грижовната майка трябва да предложи на бебето си първите безопасни храни. Но винаги ли е препоръчително? Може ли ранното допълващо хранене да бъде опасно за здравето на бебетата??

Физиология на бебе на 3 месеца

Бебе на три месеца може да започне да бъде хранено както с кърмене, така и с изкуствено хранене. Основната разлика между ранна възраст е недостатъчното развитие на храносмилателната система. Лошото храносмилане на бебето не позволява да се храни с храна. Тялото на 3-месечно бебе е приспособено да смила само майчиното мляко и адаптираните формули.

Бебе на три месеца има слабо развит гълтателен рефлекс. Лигавицата на храносмилателните органи все още не е достатъчно запълнена с активни бактерии. Препоръчително е бебето да се храни на три месеца само с кърма или адаптирано мляко.

Важно! Първата година от живота е истински тест за човешкото тяло. Хлапето активно опознава света, биологичните му реакции се модифицират и засилват, има ежедневна адаптация на всички системи към външната среда.

Каква е разликата между допълнителното хранене и допълнителното хранене?

Допълнително хранене - постепенно разширяване на диетата на бебето на 3 месеца. Дава се в допълнение към кърмата. Първият трябва да включва сокове. Те трябва да бъдат стартирани в минимално количество. Сокът осигурява на детето необходимите хранителни вещества и енергия.

Новите хранителни компоненти помагат на бебето да се адаптира към храната за възрастни на 3 месеца. Въпреки това, той се дава в малки количества, за да не предизвика развитието на патология при бебето. Това е един вид обучение за храносмилателната система, осигуряващо на детето полезни вещества, без да се засяга здравето му..

Добавката е количеството храна, което се дава на бебе на 3-месечна възраст с недостатъчно кърма. Позволено е да се допълва детето с донорско мляко или адаптирано мляко. Дохранването е налице само при смесено хранене. Той се използва широко за намалена лактация. Постоянната липса на кърма води до развитие на слабост, нарушен имунитет, загуба на тегло.

Готово ли е бебето да започне допълнителни храни на 3 месеца?

Ако имате силно и здраво бебе, тогава на 3 месеца бебето не се нуждае от допълнителни храни. Експертите препоръчват отлагането на допълващите храни до 5-6 месеца. През този период храносмилателната система ще стане по-функционална. След соковете бебето се запознава с първите зърнени храни и един вид зеленчуци. Много лекари вярват, че трябва да започнат да правят това, когато се появят първите зъби. Това показва, че бебето е готово да опита нова храна за себе си. Днес на пазара има голям брой различни бебешки пюрета, адаптирани към детското тяло.

Основните признаци, че детето е готово за допълващи храни:

 • седи уверено;
 • проявява интерес към храната;
 • рефлексът на отблъскване на гъстата храна изчезна.

Кога се нуждаете от ранни допълващи храни??

Днес много експерти смятат, че е рано да се дава храна на 3 месеца. Няма ясно изразени причини за започване на възраст от три месеца, ако бебето не отслабне и няма проблеми с изпражненията. Лекарите препоръчват започването на хранене на бебе на 4-6 месеца. Въпреки това, при недостиг на тегло и липса на мазнини и други хранителни вещества, трябва да въведете ранни допълващи храни..

Ранните допълващи храни са подходящи в такива ситуации:

 • липса на телесно тегло;
 • повишено образуване на газ;
 • липса на витамини и други вещества;
 • алергична реакция към адаптирано мляко;
 • нарушения на изпражненията;
 • липса на ензими.

Препоръчително е да се въведе ранна храна на недоносени бебета. Слабият им организъм изпитва остра нужда от попълване на витамини и други полезни вещества.

Понякога започват не със сокове, а с картофено пюре или зърнени храни. Спазвайки правилата за първото хранене на дете на 3 месеца, могат да се избегнат проблеми с храносмилателните функции. При изкуствено хранене децата възприемат по-добре новата храна, но тя трябва да се дава по една чаена лъжичка наведнъж, като се следи реакцията на организма.

Когато не са необходими ранни допълващи храни и защо са опасни??

Допълнителното хранене на 3-месечна възраст с кърмене може да причини храносмилателни разстройства, метеоризъм и диария. Това е така, защото храносмилателната система на бебето, която е добре адаптирана към кърмата, не може да се справи с по-грубите храни..

Ранната храна причинява развитието на много заболявания на стомашно-чревния тракт. Това със сигурност трябва да се вземе предвид, когато планирате да дадете на бебето нова храна на 3 месеца. До тази степен нуждата много често отсъства. По-добре да не бързате и да чакате още 1-2 месеца. В противен случай последиците от ранното хранене на деца с нормално тегло и ръст могат да бъдат отрицателни..

Принципите на въвеждане на допълващи храни

При кърмене се прави допълнително хранене на три месеца преди кърмене. Постепенно намалявайте количеството кърма и увеличавайте обема на новата храна. След няколко дни ще бъде напълно възможно да замените 1 кърмене с допълнителни храни.

Важно! В началото в диетата се въвежда само един продукт. Започнете с минимални дози.

На детето се дава ½ чаена лъжичка от новия продукт. На следващия ден добавете още 5 грама. Постепенно обемът на храната се увеличава до 50-150 грама. Целият процес отнема 7-10 дни, ако няма аномалии, а бебето се чувства добре и яде допълващи храни без проблеми.

Общи препоръки

Първите допълващи храни за кърмене на 3 месеца (схема):

 • 6 ч. Сутринта - 200 мл кърма;
 • 10 часа сутринта - сок 5-20 грама и кърма;
 • 14 часа - кърма, ½ чаена лъжичка пюре;
 • 18 часа - картофено пюре и кърма;
 • 22 часа - кърма.

Едва след като бебето се адаптира към монокомпонентното пюре, човек може да започне да го запознава с друг продукт. В процеса е важно да се следи здравето на бебето - дали са се появили алергии, диария и подуване на корема. В случай на нежелани реакции на тялото на детето се изисква да се спре въвеждането на този продукт в диетата.

Разликата в допълващите храни за изкуствени и кърмачета

Бебетата, хранени с шише, са по-готови за нови храни, отколкото бебетата. Храносмилателните органи на изкуствения човек вече са свикнали с грубата смес. Важно е да се вземе предвид, че адаптираното мляко за кърмачета не може напълно да покрие всички нужди на детето от хранителни вещества. Ето защо лекарите препоръчват да започнете да давате допълнителни храни на изкуствено бебе на 3 месеца, а на кърмено бебе по-късно. Мама трябва да вземе предвид особеностите на допълнителните храни за изкуствени хора.

Откъде да започнем допълващи храни?

Как да започнем допълнително хранене на тримесечна възраст при кърмене? Един и същ продукт не трябва да се дава по няколко пъти на ден. По-добре да започнете с натурален сок. Необходимо е да се въздържате от ядене на кайсии и круши. Те причиняват диария, така че трябва да бъдете много внимателни с тези плодове. На всеки нов продукт трябва да се дава ½ чаена лъжичка.

Най-добрите опции са:

 • тиквички;
 • ябълки;
 • картофи.

На бележка! След сока се въвеждат зеленчукови и плодови пюрета, както и безглутенови зърнени култури без млечни продукти. Такова хранене е особено полезно за изкуствените.

Кога да спрете допълнителното хранене?

Много майки смятат, че ако след първата лъжица нов продукт няма проблеми, тогава можете да увеличите употребата му. Това е коренно погрешно. Слабата храносмилателна система на бебето не може да се справи с такава храна. Развиват се разстройства на изпражненията, метеоризъм, дисбиоза, алергии. За тези реакции се изисква спиране на приема, както и с повишаване на температурата и развитие на задух.

Какви проблеми могат да възникнат при въвеждане на допълващи храни?

Алергията е най-често срещаният проблем, който може да се срещне при въвеждане на нова храна. По тялото на детето се появяват червени сърбящи петна, развива се подпухналост. В този случай трябва да спрете да давате новия продукт и да потърсите медицинска помощ..

Какво да правим, ако бебето е палаво?

Експертите препоръчват, ако бебето е тревожно, обърнете внимание на стола му. Възможно е плачът да е причинен от лошо храносмилане, подуване на корема, диспепсия. В този случай трябва да дадете копър вода, "Espumizan", "Smektu".

За да бъде адаптацията към нов продукт успешна, тя трябва да бъде въведена в малки количества в рамките на една седмица. Спрете храненето, ако имате диария, подуване на корема и повръщане.

Възможни грешки при въвеждане на ранни допълващи храни

Най-често допусканите от родителите грешки:

 • твърде рано въвеждане на допълващи храни без обективна причина за това;
 • използване на грешен продукт;
 • прибързано преследване на разнообразни диети;
 • голямо количество допълващи храни.

Кое е по-добре - готови пюрета или направи си сам?

Готовите бебешки пюрета и домашните такива са еднакво полезни за детето. Единственото условие е храната да е качествена и прясна. Готовите пюрета са по-удобни за използване - мама не трябва да бели и смила зеленчуци или плодове. Също така трябва да обърнете внимание на разходите за готови пюрета и домашни ястия от вашата градина..

Първи рецепти за пюрета

 1. На пара се приготвя ябълка или круша. Плодовете се обелват, нарязват на филийки и се поставят върху сито над пара. Гответе до омекване и мелете. Готовото пюре се препоръчва да се яде веднага.
 2. Обелете тиквата, сложете в тенджера, налейте малко вода. Печете във фурната, след това нарежете целулозата.
 3. Сварете тиквички или зеле, докато омекнат (първо вземем само един продукт), сложете го в гевгир и го смелете заедно с малко количество бульон в блендер.

Допълнителната храна помага на детето бързо да наддаде на нормално тегло, растеж и предоставя нови възможности за по-нататъшно активно развитие. Но без съществени причини, които се определят изключително от педиатър, допълващите храни на 3 месеца се считат за твърде ранни и неподходящи.

Схемата на първото допълващо хранене с изкуствено хранене: от 3 до 10 месеца

Идеалната храна за новородено винаги е била кърмата, но, за съжаление, някои бебета са временно или трайно лишени от кърмене..

Невъзможно е, ако майката е сериозно болна и приема лекарства, които могат да навредят на детския организъм (предимно антибиотици). Майката може да бъде отделена от детето за дълго време поради обстоятелства. И накрая, някои жени нямат мляко или не произвеждат достатъчно мляко. Понастоящем използването на донорско мляко е забранено от закона и във всички тези случаи изкуственото хранене е единственият изход..

Съвременните формули за хранене на кърмачета са в състояние да осигурят на бебето относително адекватно хранене и въпреки това те не са идентични по състав с майчиното мляко. Те не съдържат антитела, произведени от имунната система на майката, а детето се нуждае от повече витамини за укрепване на имунната система, минерали.

Храненето на такива деца е организирано малко по-различно, по-специално първите допълващи храни с изкуствено хранене се въвеждат в по-ранна възраст, отколкото при кърменето.

Ако при естествено хранене те са свикнали с обикновена храна от шест месеца, тогава с „изкуствено“ се препоръчва това да става за около четири месеца или дори на тримесечна възраст.

Правила за допълнително хранене за изкуствено хранене

Преди въвеждането на допълнителни храни е необходимо да се консултирате с педиатър и да следвате неговите съвети във всичко, като съставите схема за първото допълващо хранене с изкуствено хранене.

Запознаването с нова храна само по себе си е шок и не е необходимо да я създавате, ако детето вече е в стрес или изпитва дискомфорт:

 • никнене на зъби;
 • болест;
 • продължителна раздяла с майката;
 • много горещо време;
 • адаптация към нова среда.

При такива обстоятелства е по-добре да отложите допълнителните храни. В бъдеще те правят същото с представянето на всеки нов продукт..

Първата храна, с която бебето се запознава, е ябълков сок, последван от остъргана ябълка, която скоро ще бъде заменена с ябълково пюре. След известно време се въвеждат картофено пюре от други плодове и след това зеленчуково.

На този етап не трябва да давате смесени сокове и пюрета, това ще затрудни идентифицирането на алергена, ако се появи алергия. Ако се появят признаците му, вече не трябва да храните бебето с продукта, който го е причинил, препоръчително е да попитате педиатъра за съвет. За да се проследи реакцията към нещо ново, продуктите се въвеждат един по един, на интервали от три дни до седмица..

В началния етап за бебето е подходяща храна, приготвена у дома без добавена захар, сол или всякакви подправки. Необходима е топлинна обработка (продуктите трябва да се приготвят на пара или варени, но не и пържени). В бъдеще можете да купувате готово пюре в буркани, но в строго съответствие с възрастта и много внимателно обмисляне на срока на годност.

Новите ястия се дават в малки количества, не повече от чаена лъжичка (за предпочитане половината) и след това се добавят 10 g всеки ден, постепенно достигайки възрастовата норма. Най-малките деца се нуждаят от течна храна, но постепенно консистенцията им става по-плътна.

Въвеждането на допълващи храни на 4-месечна възраст при изкуствено хранене не означава незабавно отказване от формулата. Отначало тя остава основата на храненето, в бъдеще продължава да се дава, като постепенно намалява обема и увеличава количеството на обикновената храна.

Отначало можете да добавите малко смес към картофено пюре или други ястия, които причиняват отхвърляне на бебето: след като е усетил познат вкус, той по-скоро ще се съгласи да яде нещо ново. Но всяко хранене започва с допълнителни храни, докато бебето е гладно. Доволен от сместа, той ще откаже други ястия..

Приучаването на вашето малко дете към нормална храна не толерира насилие.

Малко дете, което отказва да опита ястие, не трябва да бъде принуждавано да яде. По-добре е да изчакате седмица или две, може би тогава реакцията ще бъде различна. По същия начин не бива да се придържате фанатично към количествените норми, принуждавайки детето да изяде цялата порция докрай: ако бебето не иска да яде повече, тогава е достатъчно за него. Можете да предложите да довършите храненето по-късно, но отново не настоявайте.

Допълнително хранене с изкуствено хранене: маса

Съдове4 месеца5 месеца6 месеца7 месеца8-9 месеца10-12 месеца
Плодов сок5-30 мл40-50 мл50-60 мл60 мл70-80 мл90-100 мл
Плодово пюре5-30 g40-50 g50-60 g60 g70-80 g90-100 g
Зеленчуково пюре5-30 g10-100 g150 гр150-160 g170-180 g200 гр
Каша без млечни продукти10-100 g10-100 g
Млечна каша50-100 g150 гр150-180 g200 гр
Масло1-4 g4 g5 g6 g
Растително масло1-3 g 3 g3 g3 g5 g6 g
Яйчен жълтък¼ бр.¼ бр.½ парче.½-1 бр.
Извара10-30 g40 гр40 гр50 гр
Кефир10-30 мл50-100 мл100-200 мл300-400 мл
Рибно пюре10-30 g30-60 g
Месно пюре10-30 g50 гр60-70 g
Бебешки бисквитки3-5 g5 g10-15 g

Въвеждането на допълнителни храни по месеци с изкуствено хранене

3 месеца

Допустимо е да започнете допълнително хранене на бебе, хранено с бутилка, на тримесечна възраст само с разрешение на педиатър и не бива да спорите с лекар, който не съветва да бързате. По това време не всички деца имат колики и ако продължат, храносмилането, което вече е нестабилно, може да бъде сериозно разстроено от непозната храна.

Сокът от зелени ябълки се филтрира, така че да няма пулпа, и се разрежда в съотношение 1: 1 с вода. Дава се топло, но не горещо, от ден на ден дозата се увеличава от половин чаена лъжичка до две супени лъжици. Когато свикнете с ябълковия сок, последователно се добавят сокове от круши, кайсии, праскови.

4 месеца

Допълнителното хранене на 4 месеца при изкуствено хранене също започва със сокове. Ако детето вече е свикнало с тях, те дават пюре от ябълки, а след това круши, банани и други плодове. Всеки от тях трябва да се свари, избърше и разреди с отвара от същия плод или вода.

Забранени са плодовете със силно алергенно въздействие: манго, диня, киви.

Плодовите пюрета са последвани от зеленчукови пюрета, като първото от тях е най-лесно смилаемата, тиквичка, след което други зеленчуци се добавят един по един:

Деца под една година обикновено не се дават краставици, домати, патладжани, червено и бяло зеле, цвекло.

Още едно ново ястие се появява в диетата на четиримесечно бебе - каша. Вари се във вода от елда или оризова каша, като предварително се смила. Трябва да се отбележи, че оризът има укрепващ ефект и е вреден за деца, склонни към запек. След елда и ориз се въвежда царевица.

Храна "за възрастни" на тази възраст се дава сутрин (в 9.00) и вечер (в 17.00 - 19.00), през останалото време детето все още яде сместа.

5 месеца

Каша и картофено пюре за 5-месечно бебе вече не трябва да се правят течни, те се овкусяват с растително масло в малко количество. Заедно със соковете се въвежда компот, приготвен от сушени плодове. Той не само подобрява храносмилането, но съдържа и калий, който е полезен за сърцето. Отначало тази напитка също се разрежда с вода, като постепенно привиква бебето към нея..

6 месеца

За шестмесечно дете кашата се вари в мляко, но първо се разрежда с вода в съотношение 1: 1, след което делът на водата постепенно се намалява, довеждайки до пълномаслено мляко. Друг нов продукт са пилешките яйца, от които се взема само жълтъкът. Протеинът не се прилага до навършване на една година, тъй като е мощен алерген.

Ако бебето преди това е било алергично към други храни, по-добре е да започнете не с пилешки яйца, а с пъдпъдъчи яйца, те провокират алергии в по-малка степен.

В същото време на детето постепенно се дават ферментирали млечни продукти - кефир, извара. Някои лекари дори твърдят, че те трябва да бъдат първите, тъй като са най-близки до млякото по състав, но тази гледна точка се счита за противоречива, главно лекарите смятат, че ферментиралите млечни продукти не са подходящи за започване на допълващо хранене с изкуствено хранене.

7 месеца

Хлапето яде малко пюре от пиле, постно говеждо, заешко месо. Варено месо, нарязано на малки парчета през влакната, разбийте със зеленчуков бульон с помощта на блендер. Невъзможно е картофеното пюре да се разрежда с месен бульон, както и обикновено да се дава по-рано от 2 години.

Осем месеца

Зърнени култури от нови видове зърнени храни се появяват в менюто:

 • перлен ечемик;
 • ечемик;
 • овес;
 • просо.

Някога грисът се е смятал за идеалната храна за деца, но съвременните педиатри не го смятат за полезен: той е твърде калоричен, трудно смилаем и често провокира алергии. От месо се приготвят малки кюфтета, а на обяд хлапето яде зеленчукова супа (при приготвянето му зеленчуците се нарязват на ситно).

9 месеца

Добавя се пюрето от варено рибно филе. Трябва да започнете с нискомаслени сортове - треска, мерлуза или костур.

Не трябва да давате рибено пюре в един ден с месно пюре: месото се заменя с риба веднъж седмично и по-късно два пъти.

Дневното меню на бебето може да бъде планирано по следния начин:

Време за яденеМеню
4-5 месеца6-7 месеца8-9 месеца
6.00-7.00Млечна формула за изкуствено хранене
9.00-11.00100 мл царевична или оризова каша във вода, елда, 30-50 мл плодов сок, смес.100-150 мл оризова, елдова или царевична каша в мляко, подправена с масло, четвърт яйчен жълтък, 60 мл плодов сок150-200 г млечна каша с масло, половин жълтък, 40 г плодово пюре.
12.00-14.00Смес150 г зеленчуково пюре, подправено със слънчогледово олио, 10-30 г пюре от месо, смес150-200 г зеленчуков бульон или супа, 50 г варено месо, 170-180 г растително пюре със слънчогледово олио
17.00-19.0050-100 г зеленчуково или плодово пюре, смес60 г пюре от плодове, 10-30 г извара, 50-100 мл кефир, 3-5 г бебешки бисквитки40 г плодово пюре и извара, 150-200 мл кефир, 5 г бебешки бисквитки.
21.00-22.00Формула за изкуствено хранене

От 10 месеца до една година, промяната в схемата за допълнително хранене с изкуствено хранене се състои в увеличаване на обема на порциите. Преди да си легнете, можете да дадете кефир, сместа постепенно се замества от диетата. Често децата сами го отказват, свиквайки с обикновената храна..

Това най-общо е постепенното въвеждане на допълнителни храни с изкуствено хранене. За всяко дете този процес протича индивидуално и не винаги протича гладко. Той изисква търпение и грижи от родителите си. Необходимо е внимателно да се следи реакцията на бебето: дали се появява зачервяване на кожата, което показва алергична реакция, има ли храносмилателни разстройства (разхлабени изпражнения или запек).

В никакъв случай бебето не трябва да бъде принуждавано да яде, когато не иска: поради насилие може да се образува негативно отношение към определени храни и тяхното отхвърляне ще продължи дълго време.

Какво можете да дадете на дете на 3 месеца да яде и пие

Децата винаги искат да дадат всичко от себе си. Това е особено изразено при храненето: родителите се стремят да осигурят на бебето си всички витамини от плодове и зеленчуци от тяхната градина, домашно пиле и прясно мляко. Съвременните препоръки на педиатрите се свеждат до призив за започване на допълнително хранене не по-рано от шест месеца. Ако се опитате да го храните със зеленчуково пюре или каша вече на 3 месеца, има толкова много полезни и хранителни вещества? Какво можете да дадете на дете на 3 месеца да яде и пие?

Как да храним бебе на 3 месеца

С какво можете да храните бебето си на 3 месеца

Доносеното бебе на възраст от 3 месеца, което е на охрана, не се нуждае от такива ранни допълващи храни. Успешно получава всички необходими вещества от кърмата. Не се нуждае от други източници на захранване, не бива да се храни с нищо.

Но има ситуации, когато детето напълнява твърде малко поради индивидуални характеристики или липса на кърма. Също така е възможно бебето да не понася млечната смес на върбата. Лошо понася - това означава, че се е появила алергия към няколко марки изкуствено хранене, разкрита е непоносимост към кравешки протеин или не е излязла смес на базата на козе мляко, т.е. не беше възможно да се намери адаптирана смес, подходяща за това конкретно бебе, и той все още не се появява. В този случай по препоръка на педиатър се взема решение за въвеждане на ранни допълващи храни. Това, което може да се дава на дете на 3 месеца, са зеленчукови и плодови пюрета и сокове, както и млечна каша и айран.

Важна информация! „Любими“ допълващи храни през съветския период са: яйчен жълтък, грис каша и моркови с ябълка. Сега тези продукти се препоръчват да бъдат въведени не по-рано от 6 месеца.

Растителни фуражи

Първият зеленчуков фураж може да бъде пюре, направено от следните зеленчуци:

 • тиквички;
 • тикви;
 • карфиол.

След успешното въвеждане на тези зеленчуци, картофите и морковите могат постепенно да бъдат включени в диетата. Препоръчително е да купувате зеленчуци в надеждни магазини или на пазара, като сте осигурили гаранция, че са отгледани без използването на химически торове. Ако няма такава увереност, по-добре е да използвате готово картофено пюре от промишлено производство..

Зърнени храни

Безглутеновите зърнени храни се избират за първата допълваща храна, приготвена с мляко, формула или вода. Пропорциите са следните: 100 g течност и 20 g зърнени култури. Видове безглутенови зърнени култури:

 • елда;
 • царевица;
 • овесена каша;
 • ориз.

Допълнителното хранене може да започне с каша или кефир, ако бебето не наддава добре.

Първата оризова каша

Соковете трябва да се добавят към допълващите храни последно, след успешното усвояване на зеленчуци и каши. За предпочитане започнете с бистър ябълков сок без пулп, след което може да се добави сок от круши.

Изяснен ябълков сок

Как да въведем допълващи храни в диетата на бебето на три месеца

Ако родителите, по препоръка на педиатър, решат да започнат да се хранят на 3 месеца, трябва да знаете следните условия за въвеждането му:

 • детето се чувства добре и е абсолютно здраво;
 • не са се ваксинирали на този ден и не планират да го правят през следващия месец;
 • новите продукти се въвеждат във второто или третото хранене на ден;
 • първата порция трябва буквално да се състои от няколко капки;
 • храната трябва да бъде еднокомпонентна, пюре и сокове от няколко плодове и зеленчуци се въвеждат по-близо до 6 месеца;
 • хранителни продукти - само пресни, току що сготвени;
 • диетата трябва да съдържа продукти, които са свикнали да се консумират в даден район, без екзотика и деликатеси;
 • температурата и консистенцията на новото ястие трябва да са удобни за бебето, храната не трябва да е гореща и дебела.

Правила за поведение след представянето на нов продукт

Основното правило, което трябва да се спазва при въвеждането на ранни допълващи храни, е да не бързате да въвеждате нови продукти, докато реакцията на вече въведените не е ясна. Ето защо самият процес на въвеждане в диетата, например, пюре от скуош, отнема поне седмица: от няколко капки до чаена лъжичка. Ще бъде възможно да се говори за пълно заместване на едно хранене с допълнителни храни само по-близо до шест месеца:

 • Необходимо е да се наблюдава бебето и да се проследяват промените в поведението, съня и изпражненията.
 • Всяко отклонение от обичайното поведение на детето е причина да се отложи въвеждането на следващия продукт..
 • Обриви по кожата, колики могат да се появят няколко дни след хранене, така че не бързайте да увеличавате порцията и да въвеждате нов продукт..

Правила за допълнително хранене

Какви са опасностите от ранното хранене

Преди да въведете допълващи храни в толкова ранна възраст, е необходимо да научите за възможните негативни последици от това решение..

Въвеждането на ранни допълващи храни в диетата на 3-месечно бебе заплашва с появата на сериозни проблеми с храносмилането. На тази възраст децата обикновено страдат от пристъпи на колики, докато получават обичайната си храна: кърма или адаптирано мляко. С въвеждането на нов продукт, натоварването върху стомаха и бъбреците се увеличава многократно, което ще се прояви в силна коремна болка, повръщане и честа регургитация. Нарушение на изпражненията също е възможно. Продължителността и тежестта на разстройството могат да се проявят по различни начини: могат да бъдат краткосрочни и еднократни прояви. По-често има варианти за тежки нарушения на храносмилателната система, възстановяването на които ще отнеме много време и сериозна лекарствена терапия.

Друга негативна проява на последствията от ранното хранене може да бъде хранителната алергия. Появата му се насърчава от незрялостта на храносмилателните ензими и имунната система. Реакцията също може да бъде лека и да се прояви като обрив и дразнене. Най-често има тежки форми на атопичен дерматит, бронхиална астма. Когато възникне алергична реакция, съзряването на имунната система се нарушава, което води до чести инфекциозни заболявания в по-напреднала възраст.

Тримесечно дете все още не е узряло механизмите на поглъщане на гъста храна и са възможни чести регургитация и повръщане, до пълен отказ от ядене. Освен това, тъй като допълващите храни намаляват количеството на консумираното кърма, съществува риск от спиране на лактацията поради намаляване на производството на мляко..

Важна информация! Последиците от въвеждането на ранните допълващи храни могат да се проявят и в по-късна възраст. Нарушената работа на храносмилателната система се проявява в предучилищна възраст с чести коремни болки, повръщане и разстройство на изпражненията, в по-късна възраст се поставят по-сериозни диагнози: гастрит и колит.

Известният педиатър Е. Комаровски смята, че преди да достигне шест месеца, детето не се нуждае от допълнително хранене, независимо от вида на храненето. Имайки предвид възможните негативни последици, струва си да се вслушаме в неговото мнение и да не въвеждаме допълващи храни, само защото майката на съседа го е направила или приятел го е посъветвал. Организмите са индивидуални за всеки, един ще се възползва от това, друг може да причини непоправима вреда. Ето защо, вместо да експериментирате, трябва да се консултирате с лекар и да получите съвет от експерт..

Опасности от ранното хранене

Режим на хранене за бебе на 3 месеца със смесено хранене

На възраст от три месеца диетата на бебето трябва да има 6-7 хранения, през деня интервалите между храненията са 3 часа, през нощта - 6-8 часа. Наддаването на тегло трябва да бъде 700-800 g, част от храната трябва да бъде около 150-180 g. Педиатрите обмислят хранене на бебе с комбинация от кърма и адаптирано мляко, докато делът на кърмата е най-малко 50% от общия обем. Ако дадена смес преобладава в детската храна, тогава тя вече се нарича изкуствена, говорим за отбиване.

Хранителни принципи за смесено хранене:

 1. Ново ястие се дава преди второто или третото хранене, след което бебето се храни с адаптирано мляко или мляко. В първото и последното хранене не се въвеждат нови продукти, за да не развалят настроението сутрин и да не пречат на лягането..
 2. Теглото на детето се използва като насока при избора на първия продукт. Ако е недостатъчно, е необходимо да започнете с въвеждането на един от видовете безглутенови зърнени култури..
 3. Кашата и зеленчуците трябва да се готвят във вода.
 4. Сокове могат да се дават между храненията или след хранене, за да не се намали апетита.

Важно! Основният показател за възможността за въвеждане на допълващи храни е липсата на изтласкващ рефлекс при детето..

Тримесечно бебешко меню

3-месечно дете ще се нуждае от търпение и сръчност, за да приготви домашна безопасна храна. Пюрето и кашата трябва да са без бучки и парченца, с които бебето може да се задави. Не можете да правите без знания за правилното хранене, за да знаете и разберете какво можете да ядете за 3-месечно бебе и какво не може в никакъв случай.

За приготвянето на зеленчуково пюре ще ви е необходим параход или метално сито. В продуктите, приготвени на пара, се задържат по-полезни микроелементи; по време на готвене във вода те се унищожават почти напълно. Ако нямате параход, можете да направите следното: изсипете чиста вода в тенджера, оставете да заври, сложете парчета зеленчуци върху сито и поставете в тенджера, така че водата да не достигне ситото, варете, докато омекне със затворен капак. След това превърнете зеленчуците в пюре с помощта на блендер или вилица. Давайте пюре само прясно приготвено, без сол и подправки..

Приготвяне на зеленчуково пюре от тиквички в двоен котел

Можете да започнете да добавяте плодове към допълващи храни с пюре от ябълки или круши, приготвени от зелен или жълт плод, изпечен във фурната. След това в диетата се въвеждат пасирани сини сливи, банан или кайсия. В бъдеще можете да експериментирате и да давате многокомпонентни състави за тестване. Не се препоръчва да се дават доматени, гроздови, портокалови, ягодови, мандаринови сокове в ранна възраст, тъй като те могат да причинят алергии и да засилят ферментационните процеси в червата. По същата причина бебето не трябва да използва прясно изцедени сокове, те трябва да се разреждат с вода..

Приготвяне на ябълково плодово пюре

Допълнителното хранене на картофено пюре започва с порция, равна на ¼ чаена лъжичка, увеличавайки я за един месец до 1-2 супени лъжици на хранене. За допълнително хранене със зърнени храни изберете безглутенови, за да не провокирате алергии. Оризовата каша подобрява чревната подвижност. За да го приготвите, трябва да смилате ориза на брашно, да налеете студена вода и да го оставите да набъбне. След това изсипете зърнената смес във варено мляко или вода и гответе до гъста. За първи път е по-добре варената каша да се разрежда с кърма или смес. Първата порция трябва да бъде не повече от ½ чаена лъжичка. Царевичната каша се приготвя по подобен начин, който също е хипоалергенен..

При допълнителни храни трябва да се обърне специално внимание на положението на тялото на бебето. Той не трябва да лъже, докато се храни от лъжица, но все още не може да седи на 3 месеца. Това е още един аргумент срещу ранното хранене. Бебето трябва да се държи в ръцете си в легнало положение и да се увери, че не се задави и започне да повръща храната..

Много противоречиво решение е да започнете да храните бебето си на 3 месеца. Има много противопоказания и голям риск от сериозни стомашни проблеми в зряла възраст. Трябва да започнете да въвеждате храни за възрастни в диетата на детето само по медицински причини, когато просто няма друг начин да се храни и да му осигурите адекватно хранене..

Най-добрата бебешка храна от 0 години: рейтинг

Ако детето не получи необходимото количество кърма или майката по една или друга причина не може да го кърми (това се случва, но в редки случаи), лекарят препоръчва храненето на бебето с обикновена или медикаментозна смес. Коя бебешка храна е най-добра? С какво съвременните продукти за изкуствено хранене се различават от останалите? Каква реакция на въвеждането на сместа в диетата може да се очаква от детето?

Реакция на детето

Понякога при децата след въвеждането на сместа здравословното състояние рязко се влошава. В отговор на сместа детето може да получи обриви по повърхността на кожата, болезнени усещания в корема, а понякога и самото изпражнение се променя (добавят се зеленина, лигавични секрети и настъпват чревни смущения).

Също така, бебето може да започне да връща получената храна обратно, макар и не веднага, а след известно време след хранене, или да дава храна с фонтан.

Понякога може да има проблеми с общото здравословно състояние на бебето, които не са се появили преди въвеждането на сместа в диетата, такива проблеми се влошават с времето и към тях се добавят още повече симптоми. За да разберете коя храна е най-подходяща за вашето бебе, трябва да прочетете статиите и да разберете смесите..

Защо се случва? До четиримесечна възраст адаптивните системи на бебето са в етап на съзряване. Поради тази причина всякакви нововъведения в храненето на детето могат да предизвикат неприятни последици..

Как да въведем смес в диетата на детето

От друга страна, благосъстоянието на детето може значително да се влоши, ако то не харесва определена смес. За да разберете какво точно не харесва бебето, трябва да видите дали състоянието на кожата, изпражненията се е променило и дали има някакви съществени промени в характера и поведението на бебето.

За да направите това, преди да започнете да въвеждате нов хранителен продукт в диетата на бебето, трябва да запомните и за предпочитане да запишете какви трудности има детето в здравето и след това внимателно да наблюдавате реакцията към сместа. Ако общото състояние на детето започне рязко да се влошава, тогава не е необходимо незабавно да се откажете от сместа: продължете да я давате в същото количество като първия път.

Ако влошаването настъпва поради лоша адаптация, след няколко дни състоянието на бебето ще се промени към по-добро. Ако по това време проблемите не изчезнат, това означава, че такъв продукт определено не е подходящ за детето, така че трябва да се опитате да му дадете друг.

Какво е адаптация? Това е името на комплекса от произведения на храносмилателната и имунната системи, когато тялото на бебето започва да разпознава и помни нови вещества и компоненти. При много малки бебета този процес на свикване с нова храна продължава от една до две седмици..

По това време могат да се развият реакции към друг продукт. Ако процесът на адаптация е успешен, детето продължава да използва същата смес дълго време и след това изведнъж започва да изпитва затруднения с кожата или стомаха, тогава причината трябва да се търси не в самата смес, а в нещо друго.

Сместа, която детето вече е яло, не трябва да се сменя с нова, без сериозни причини за това. Това важи особено за деца на възраст от четири месеца..

Алтернативна храна

Как да изберем най-добрата формула за вашето бебе? Разбира се, няма по-добра храна за новородено от майчиното кърма. Поради тази причина всяка смес трябва да се преценява по това колко наподобява майчиното мляко. Невъзможно е напълно да се повтори съставът на млякото, но съвременните методи и производство помагат да се създаде цял набор от най-важните му компоненти: мазнини, витамини, въглехидрати, а също и минерали.

Смесите, които са най-подобни на човешкото мляко, се наричат ​​алтернативни. Те са тези, които са по-добри от други, усвоявани и усвоявани от тялото на новороденото. Такива смеси включват продукти като Frisolac, Samper Baby, Hipp, NAS, Nutrilon, Humana, Enfamil.

В някои случаи върху буркан със смес до името жената може да намери число: 1, 2 или 3 (например Samper Baby 1 и Samper Baby 2). Това е своеобразна стъпка - тя говори за възрастта на детето, за което се създава такъв продукт. Най-добре е да се използват смеси с първия етап за малки деца до 5-6 месечна възраст, вторият етап - за деца под една година, а за тези, които вече са на една година, има смеси с третия етап. Но продуктите с предварителния символ (например Hippie Pre) са създадени специално за бебета, които са родени преждевременно или с ниско тегло..

Изисквания за смесване

Храносмилателните проблеми не са рядкост при деца под една година. Има смеси за всеки от тези трудни случаи. С тяхна помощ детето не само ще бъде пълно, но и бързо ще се справи с такива неприятни явления като честа регургитация на храна, алергии, запек и дефицит на лактаза..

Специализираните смеси в техните компоненти в състава са малко по-различни от майчиното мляко и в някои случаи се различават значително с него - това означава, че такива продукти имат не само своите предимства, но и очевидни недостатъци. Обикновено, заедно с бърз положителен ефект, лекарствените смеси могат да доведат и до странични ефекти. Например, ако по време на дефицит на лактаза детето е хранено дълго време с безлактозна смес, тогава то може да развие тежка дисбиоза, докато ензимите в тялото на бебето ще започнат да се произвеждат много по-зле, в резултат на което проблемът ще стане още по-голям.

Поради тази причина специалистите съветват да бъдете много внимателни с такива продукти и е необходимо само да го предпишете на лекуващия лекар, след провеждане на предварителен преглед и определяне състоянието на бебето. Във всеки случай, когато майката има твърде малко от млякото си и тя реши да нахрани бебето със смеси, обикновено започва с адаптирани опции, дори ако бебето има затруднения с храносмилателната система.

Млечните продукти са много сходни по състав един с друг. Понякога се случва храната да накара бебето да реагира неправилно, но то толерира останалото доста добре. Индивидуалната непоносимост (така лекарите наричат ​​този проблем) е друг фактор, който трябва да се има предвид при избора на храна много внимателно..

Нощни миксове

Някои млечни продукти за бебе освен хранителната стойност имат и допълнителен ефект: помагат на бебето да спи добре през нощта. Кърмата съдържа голямо количество биологични вещества и хормони. Някои от тях, например опиоидни пептиди, действат успокояващо на бебето..

Децата, които са хранени с бутилка, не получават такава напитка, така че именно за тях са създадени смеси, които предотвратяват лошия сън (Frisolac, Night formula, Unstogen 2, Happy dreams, Nestle и други). Разбира се, такова лекарство трябва да се използва, ако новороденото трудно заспива през нощта или спи тревожно, тъй като здравият и здрав сън е много важен за развитието на бебето..

Най-добрата детска храна

Така че коя бебешка храна е по-добра?

Formula е продукт, който е много подходящ за хранене дори на новородено бебе. Такъв продукт се счита за незаменим, ако майката не може да храни бебето с кърма. Висококачествената млечна формула за бебе трябва задължително да включва всички необходими микроелементи и хранителни вещества (протеини, витамини), които са толкова необходими в този момент за развитието на бебето. Разбира се, майчиното мляко не може да замести нито един продукт, но като алтернатива тази опция е много подходяща.

Кашата е добра храна за бебе на възраст от четири месеца. Кашата се приготвя по специална техника. В крайна сметка се получава вкусна и питателна смес, която може бързо и ефективно да се усвои от детето..

Пюрето е най-често срещаното ястие за деца. Въвеждането на картофено пюре в диетата на бебето започва на възраст от четири месеца. Пюрето може да бъде от зеленчуци, плодове или месо. Можете също така да разграничите еднофазни и многофазни продукти, които ще включват един или повече продукти, например плодови или зеленчукови салати. Такава храна ще се хареса както на малки, така и на възрастни деца, най-важното е да изберете правилното пюре за вашето бебе..

Сок - подходящ за хранене на бебета, започвайки от три месеца живот. Сокът се прави от най-добрите плодове и плодове. За най-малките деца се създава сок без добавена захар. Децата обичат да използват сокове, те могат да се използват, ако бебето откаже каша, пюре или смес.

Рейтинг на марки детска храна

Оценка на качеството:

Нутриция

Nutricia е глобална марка хранителни продукти за деца от раждането до тригодишна възраст. Компанията е специализирана в създаването на адаптирано мляко за кърмачета. Има три продуктови линии: Baby, Baby и Nutrilon. Първият ще се различава по специални компоненти, които са необходими за деца с ниско тегло при раждане, с нарушения в храносмилателната система, недоносени бебета или по време на диетична терапия.

Основни предимства:

 1. сместа е предназначена за новородени;
 2. добър състав;
 3. различни ценови категории;
 4. има специални формули за деца със здравословни проблеми;
 5. продуктите са напълно хипоалергенни.

Експертите не могат да открият никакви недостатъци в смесите, сместа се оценява много от майките и бащите на децата.

Агуша

Агуша е друга смес от местно производство. Различава се в производството на голям брой висококачествени продукти. Изборът съдържа три линийки. Първата лъжица е храна за деца на възраст от четири месеца, включва пюре, извара, биокефир, пуйка, ябълка, заешко пюре и други вкусове, питейна вода и специални сокове.

Agusha е храна за деца от шестмесечна възраст: вискозно и течно кисело мляко с различни вкусове, сухи зърнени храни, картофено пюре, плодови напитки, мляко с пребиотици и минерали.

Основни предимства;

 1. широка гама от стоки;
 2. подходящ за различни възрастови категории;
 3. атрактивен външен вид на опаковката;
 4. има продукти за новородени;
 5. приемлива цена.

Недостатък - не винаги добър състав в продукта.

Фрутоняня

Един от най-популярните производители на бебешки храни на руския пазар. Той е в средната ценова категория, но поради честите промоции и специални оферти, продуктите могат да бъдат приписани на евтини.

Включва разнообразие от продукти: зърнени култури с различна консистенция със и без добавки (мляко, парчета плодове и др.); консервирани плодови, месни и зеленчукови пюрета; сокове, плодови напитки и различни нектари, както и млечни продукти, вода. В състава има цяла линия хипоалергенни продукти.

Основни предимства:

 1. голям избор;
 2. продукти за първите допълващи храни (на възраст от 4 месеца);
 3. оптимална цена;
 4. естествени съставки в състава;
 5. добър вкус;
 6. като деца.
 1. няма смеси;
 2. здравословни съставки не се намират във всички храни.

Немски производител с дълга история, който гарантира висококачествени продукти. Бебешката храна по специална технология е създадена от естествени съставки в състава осигурява на родителите спокойствие, а на децата с всички витамини. HIPP създава формулно мляко за здрави деца и специални диетични ястия.

Те са хипоалергенни и съдържат много витамини. Асортиментът включва още месо, рибни пюрета, супи и др.

Предимства:

 1. добър вкус;
 2. хипоалергичен;
 3. ядене на храни за премахване на лошо храносмилане;
 4. асортимент за деца от раждането до три години.

Недостатъкът е високата цена на продукта.

Аз Аз - подходящ за деца над 2,5 години и включва двуслойна извара, пиене на кисело мляко и млечни шейкове. Производителят създава и млечни формули, които са много подходящи за току-що родени бебета..

"Бебе" е създадено с добавка на пребиотици, желязо, цинк и без захар. "Malysh", подобно на други продукти от тази марка, не включва консерванти или оцветители и има оптимална цена. Високото качество на продуктите прави тази марка най-популярната на вътрешния пазар..

От десетмесечна възраст децата могат да се добавят към диетата на различни месни и рибни продукти, които също могат да бъдат леко осолени, което с течение на времето ще помогне на бебето да премине към храна за възрастни.