Специалните смеси без лактоза са оптимално хранене за дете, чието тяло приема лошо или изобщо не усвоява лактозата. Необходимостта от тях възниква и когато бебето не е в състояние да асимилира галактоза. Две заболявания, изискващи промяна в диетата, не са толкова редки и поради това възниква въпросът за видовете смеси, които са показани с тях..

Дефицитът на лактаза е доста често срещан, така че е лесно да се намери смес за бебета с такъв проблем.

Етикетиране и състав на смеси без лактоза

Безлактозната смес е маркирана със съкращението „BL“ (в английската версия „LF“). Този знак показва, че тази смес е направена без лактоза или съдържанието й не надвишава 0,1 грама на литър. Необходимият за новородено протеин може да бъде представен в няколко разновидности. Децата, страдащи от алергични реакции към наличието на протеин в диетата, са подходящи за формули без лактоза със суроватъчни протеини и албумин. И двата вида протеини могат да бъдат представени в съотношение 50/50 или 40/60, но лактозата присъства частично в такива безлактозни смеси.

Те използват протеини като соев изолат, хидролизирана суроватка или казеинов протеин. Тежката форма на алергия определя избора на типа бебешка храна от безлактозни формули със заместване на протеина със синтетични аминокиселини.

Кога да кандидатствате?

Назначаването на смеси без лактоза се практикува, когато детето е диагностицирано с пълна или частична непоносимост към галактоза или лактоза. Наименование на болестите:

 1. Дефицитът на лактаза е необичайно производство на ензима лактаза. Той се подразделя на първични и вторични форми. Първичната недостатъчност предполага пълното отсъствие на ензима, вторичната недостатъчност се определя от намаляване на неговата активност.
 2. Галактоземията е заболяване, при което превръщането на галактоза в глюкоза не успява.

Формата на заболяването се определя от лекаря, той също предписва безлактозна смес за хранене на новороденото. Заключенията относно диагнозата лактоза или лактазна недостатъчност се правят само въз основа на лабораторни тестове (за повече подробности вижте статията: симптоми на лактозен дефицит при кърмачета). Течните зелени изпражнения при бебе все още не са доказателство за дефицит на лактаза и не са причина да се прибягва до смеси без лактоза. Вземете решение за смяна на хранене само след преглед на детето.

Вниманието при определяне на диагнозата, особено независимо, се дължи на факта, че дефицитът на лактаза не винаги е признак на патология. Тялото на бебетата до 2-3 месеца се характеризира с ниска активност на лактазата, която е включена в показанията на нормата. Подобни симптоми се появяват по време на алергия към кравешки протеин. С тази диагноза се изискват други видове храни, които не съдържат провокиращи алергени..

Разновидности на смесите и техните характеристики

Производителите предлагат няколко разновидности на продукта. Лекарят ще ви помогне да изберете този, който е подходящ за вашето дете. Ето списък на най-популярните смеси:

 • NAS без лактоза (препоръчваме да прочетете: преглед на безлактозната смес от NAS и други продукти в хранителната линия) - препоръчва се от 0 до 12 месеца. Теглото на една опаковка е 400 грама. Съотношение 60/40 суроватъчен протеин към казеин, сместа включва малтодекстрин. Използва се при дефицит на лактаза и нарушения в тънките черва, които не абсорбират определени хранителни вещества.
 • Bellakt се използва от 0 до 12 месеца. Съставът е идентичен с първата смес. Препоръчва се за хранене на деца с лактазна недостатъчност, колики, с продължителна диария. Една консерва - 400 грама.
 • Nutrilak без лактоза плюс - за деца от 0 до 12 месеца. Съотношението на протеини (суроватка и казеин) 50/50, има малтодекстрин. Показания: отхвърляне на млечна захар и глутен от тялото на детето, галактоземия, диария с различни етимологии. Тегло на една опаковка - 350 грама.
 • Nutrilon Premium е без лактоза (препоръчваме ви да прочетете: каква е разликата между Nutrilon 1 и Nutrilon 2?) - показан за хранене от 0 до 12 месеца. Протеинът се заменя с казеин. Съдържа глюкозен сироп. Предписва се на деца, чиито тела са с непоносимост към лактоза.
 • Similak с ниско съдържание на лактоза (препоръчваме да прочетете: как да се разрежда сместа Similac от 0 до 6 месеца?) - сместа е близо до майчиното мляко, палмовото масло отсъства (препоръчваме да прочетете: списък с добри детски храни без палмово масло). Добавени са пробиотици и нуклеотиди за подобряване на храносмилането и повишаване на имунитета.
 • Целия без лактоза - 0-12 месеца Една опаковка - 400 грама. Протеин към казеин - 60/40. Съставът включва малтодекстрин. Използва се в храненето на деца, които са имали остър гастроентерит, с редовна диария, непоносимост към лактоза (вж. Също: разновидности на гастроентерит при деца).
 • Бабината кошница без лактоза - от 0 до 12 месеца. Състав: казеин, глюкозен сироп, малтодекстрин. Предписва се, когато тялото на детето има непоносимост към лактоза.

Смеси, използвани при хранителни алергии

 • Нутрилон аминокиселини - в сместа протеинът е 100% заместен от аминокиселини. Доставчикът на въглехидрати е глюкозен сироп. Предназначен за хранене на бебета, които имат непоносимост към лактоза и не могат да абсорбират кравешки протеин и които са алергични към храна. Тегло - 400 грама.
 • Alfare Amino е продукт със 100% протеиново заместване с аминокиселини. Въглехидратите включват картофено нишесте и царевичен сироп. Препоръчва се за бебета с непоносимост към лактоза, кравешки протеини, соя, с лошо усвояване на хранителните вещества от червата, със сложни хранителни алергии.
 • Nutrilak Peptide MCT се състои от суроватъчен протеин, хидролизиран до алергичен индекс 100 000 пъти по-нисък от пълномасления млечен протеин. Включени са глюкозен сироп и малтодекстрин. Използва се, когато бебето не усвоява протеина от кравето мляко, соята, лактазната недостатъчност, галактоземията, хранителните алергии и глутена. Подходящ за хранене на бебета с проблеми с тънките черва и хронична диария. Тегло - 350 грама.
 • Nutrilak соя, основният елемент е соев протеинов изолат, подобрен с аминокиселини, глюкозен сироп. Препоръчва се за бебета с диагноза непоносимост към протеина, съдържащ се в млякото от крава, която не абсорбира лактаза, с галактоземия, алергия към глутен. Тегло - 350 грама.

Какви смеси са подходящи за галактоземия?

Когато избираме коя кърма за кърмачета може да се използва с диагноза галактоземия, ние обръщаме внимание на тези продукти, които съдържат изолат от соев протеин (без мазнини и въглехидрати). Нека ги класифицираме като оптимален тип хранене за дете с галактоземия, тъй като те не съдържат нито лактоза, нито галактоза от животински и растителен произход. Освен това е разрешено да се използват смеси без лактоза с доминация на казеин, базирани на синтетични аминокиселини и казеинови хидролизати. Продукти с 50-60% съдържание на суроватъчен протеин не се препоръчват. Примерен списък:

 • Nutrilak соя;
 • Frisosa;
 • Соя нутрилон;
 • Humana SL.

Коя марка е най-подходяща за вашето бебе - решава лекарят. Специалистът ще избере най-добрия вариант за бебето, като вземе предвид характеристиките на тялото му.

Какви са страничните ефекти?

За кърмещата майка е важно да знае дали подобни млечни формули могат да предизвикат негативна реакция при бебето. Списъкът с нежелани реакции е малък и включва:

 • продуктите на основата на соев протеин могат да предизвикат алергична реакция при бебе;
 • продължителната употреба на такава храна причинява смущения в храносмилателния тракт: колики, диария, метеоризъм, дисбиоза;
 • заместването на кърмата с еднодозова формула може да причини запек.

Безлактозна формула за новородени: имената на добра формула без лактоза и краве протеин, палмово масло, глутен

Почти всеки производител на бебешки храни се е уверил, че формулите без лактоза задължително присъстват в продуктовата им линия. Такава храна е предназначена за деца, чиито черва не могат да се справят с усвояването на адаптираните млека за кърмачета. В тази статия ще запознаем читателите с най-добрата формула за кърмачета без лактоза.

Списък на формула за кърмачета без лактоза

Когато избирате подходящата формула за вашето бебе, проверете списъка със съществуващите опции..

 1. NAS е без лактоза. При тази диета кравето мляко се заменя със соев протеинов изолат. Това е единствената разлика от адаптивния микс. В допълнение, диетата включва комплекс от растителни масла, витамини от различни групи, основни минерали, линолова киселина, въглехидрати. Сместа е спечелила много положителни отзиви от родителите. Въпреки това, понякога соята може да предизвика алергична реакция при деца, така че използвайте тази храна с повишено внимание. Може да се използва и за лечение на непоносимост към захароза.
 2. Nutrilak без лактоза плюс. Препоръчва се при галактоземия (невъзможност за превръщане на галактоза в глюкоза), диария, дефицит на лактаза, непоносимост към глутен. Компонентите, които го съставят, дават на бебето достатъчно енергия за растеж, позволяват на мозъка на бебето да се развива правилно, подобряват метаболизма и формират стабилен имунитет.
 3. Целия без лакто. Суроватъчният протеин, съчетан с казеин в съотношение 60 до 40 (идентичен с майчиното мляко), е в основата на формулата за бебета без лактоза Celia. Добре елиминира последиците от чревни разстройства, е незаменим при дефицит на лактаза. В състава можете да намерите малтодекстрин (сгъстител), който някои експерти смятат за вреден за здравето на детето..
 4. Bellakt не съдържа лактоза. Произведено с обезмаслено краве мляко. Подходящ за деца с непоносимост към млечна захар от раждането до 6 месеца. Положителното е ниската цена и доста доброто качество. Съставът на млечната формула е балансиран, производителите са се погрижили всички вещества, необходими за пълното формиране на бебето, да влязат в тялото на бебето. Родителите смятат картонените опаковки за недостатък.
 5. Enfamil без лакто. Диетата е с високо съдържание на казеин, но с достатъчно мастни киселини, което я прави доста подобна на майчиното мляко. Създаден на основата на глюкозен сироп, който тялото на бебето е в състояние лесно да асимилира. Подходящ за бебета, които страдат от запек или чревни разстройства. Млечният протеин във формулата може да предизвика алергична реакция при деца с непоносимост.
 6. Mamex без лакто. Сместа може да се използва за предотвратяване на стомашно-чревни разстройства при кърмачета. Не е подходящ обаче за хранене на новородени, които са алергични към протеини от краве мляко. Мастните киселини са представени от Омега-3, 6 и 9. За съжаление в Русия е много трудно да се намери на дребно..

Списък на формули без лактоза и краве протеини

Подобни смеси се правят на основата на соев протеинов изолат, казеинови хидролизати.

 • Нутрилак Соя. Показан за диетично хранене на деца от раждането. Допълнителните аминокиселини позволяват на производителя да увеличи биологичната стойност на тази храна. Съдържа всички основни хранителни вещества за здравословното развитие на бебето.
 • Nutrilon Premium без лактоза. Добра терапевтична смес, която напълно спира проявата на лактазен дефицит при кърмачета. Лактозата в него се заменя с глюкозен сироп, който лесно се усвоява от храносмилателната система на новороденото. Съдържа всички необходими хранителни вещества за пълноценното развитие на детето. Ако бебето е диагностицирано с първична лактазна недостатъчност, тогава такава храна може да му се подава постоянно, а ако е вторична, то само докато проявите на болестта изчезнат. Справя се с алергия към краве протеини.
 • Нутрилон соя. Подходящ за деца след шест месеца. Купувачите хвалят приятния вкус и не твърде високата цена на смесите. Съдържа палмово масло.
 • Бабиното Лукошко без лактоза. Продуктът има отличен балансиран състав, има всички необходими хранителни вещества за пълноценното развитие на детето. Френско качество на ниска цена - това са основните предимства на сместа. Справя се със симптомите на галактоземия.
 • Frisosoy. Може да се добави към диетата още от раждането, подходящ за ежедневно хранене. Нуклеотидите, амино и мастните киселини подпомагат правилното формиране на бебето. За съжаление, продуктът на Frisosoy е прекратен и заменен от Friso Gold Pep.
 • Нутригенът не съдържа протеини. Ако бебето остане непоносимо към лактоза след една година, то трябва да премине към руското хранене на компанията Nutrigen. Това е смес от растителни масла, въглехидрати, минерали и витамини, които са сравнително добре балансирани. Може да се използва за приготвяне на мляко без протеин и лактоза, добавяне към други ястия. Може да се използва дори от възрастни с типично здравословно разстройство. Храната е трудно да се намери на пазара и е скъпа.

Списък на смеси без лактоза и палмово масло

Този списък съдържа смеси без вредно палмово масло в състава.

 • Симилак е с ниско съдържание на лактоза. Предписва се след като детето е имало гастроентерит или е страдало от диария. Показан е и за деца с непоносимост към лактоза. Произведено на основата на суроватъчен протеинов концентрат с добавка на растителни масла, минерали и витамини. Някои деца могат да развият алергия към казеин, който е включен в тази диета..
 • Хумана без лакто. Произведено с преработен соев протеин. Лекарите го препоръчват на деца с алергична реакция към протеин от краве мляко, глутен. Храната не може да се използва като единствена, но може да се храни с алергични бебета.
 • Ниско съдържание на лактоза. Формулата с ниско ниво на лактоза е показана за корекция на непоносимост към лактоза при деца. Добре усвоен, позволява на червата на малко дете бързо да се нормализира след пренесените нарушения.

Списък на безглутенови лактози за кърмачета

 • FrisoPep. Той се абсорбира идеално от детския организъм, облекчава симптомите на цьолиакия (непоносимост към глутен). Постоянното му използване може да провокира промяна в изпражненията. Освен това не всички деца го ядат с удоволствие заради горчивия вкус..
 • Humana HN. Терапевтична хипоалергенна храна, която помага за намаляване на диарията, укрепване на имунитета и подобряване на храносмилателния тракт на бебето.

Забранено е някои от горните смеси да се въвеждат в диетата без съгласието на педиатъра, тъй като са терапевтични, не са адаптирани.

11 най-добри формули за бебета без лактоза

* Преглед на най-добрите според редакционния съвет на experttology.ru. Относно критериите за подбор. Този материал е субективен и не представлява реклама и не служи като ръководство за покупка. Преди да купите, трябва да се консултирате със специалист.

Новородените с непоносимост към лактоза се нуждаят от специално хранене. Когато се установи неспособността на храносмилателната система да асимилира млечния протеин, лекарят предписва специални смеси. Не е лесно да ги намерите в продажба, тъй като има много по-малък избор от класическите смеси. Наскоро производителите решиха да поправят ситуацията и започнаха да създават по-често формули без лактоза, които могат да отговорят на всички хранителни нужди на бебето. Те са много различни, някои например се правят от соя.

Редакторите на Expertology разбраха проблема. Анализирахме пазара и избрахме 11 най-добри формули без лактоза за преглед на рейтинга, който получи високи оценки и положителни отзиви от потребителите..

Рейтинг на най-добрата формула за кърмачета без лактоза

НоминациямястоНаименование на продуктацена
Рейтинг на най-добрата формула за кърмачета без лактоза1Abbott Similac Alimentum (0-6 месеца)1 140 ₽
2Nutricia Nutrilon без лактоза (от 0 месеца)759 ₽
3Nestlé NAN без лактоза (от 0 месеца)745 ₽
4Пептамен Джуниър с хидролизиран суроватъчен протеин (1-10 години)975 ₽
петAlfare Amino (от 0 месеца)2 340 ₽
6Нутрилак "Пептиди МСТ" специализиран1 011 ₽
7Humana SL (от 0 месеца)613 ₽
8Celia LF без лактоза (от 0 месеца)528 ₽
деветБез нутриген без лактоза (от 6 месеца)850 ₽
десет"Бабината кошница" Без лактоза (0-6 месеца)545 ₽
единадесетBellakt BL (0-12 месеца)229 ₽

Abbott Similac Alimentum (0-6 месеца)

Сухата смес се основава на уникален въглехидратен състав, хидролизиран казеин и средноверижни триглицериди. Без глутен и палмово масло. Сместа е подходяща за бебета с тежки хранителни алергии, както и за бебета, страдащи от колики, дължащи се на протеин от краве мляко, и такива със синдром на малабсорбция (нарушена абсорбция в тънките черва).

Триглицеридът със средна верига е мазнината, която бебетата трябва да усвоят по-добре, а казеиновият хидролизат е протеинова молекула, която се разгражда на малки фрагменти, като по този начин намалява риска от алергии. Този протеин е лесно смилаем..

След прилагане на сместа коликите, причинени от алергична реакция, намаляват при децата през деня. Продуктът предотвратява появата на диария и повлиява образуването на нормални изпражнения, подобни на тези на кърмените бебета. Съдържа калций и други минерали, витамини за правилен растеж. Мастните киселини, желязото, холинът и тауринът създават уникална комбинация, която насърчава развитието на интелигентност и зрение.

Цената на опаковката е 1150 r.

Nutricia Nutrilon без лактоза (от 0 месеца)

Суха безлактозна смес от известен производител на детска храна, подобно на предишната, се основава на калциев казеинат и се препоръчва за бебета с дефицит на лактоза, тъй като ефективно и бързо премахва неприятните симптоми.

Този проблем е често срещан за много новородени през първата година. Възниква поради чревни инфекции или други причини. Кърменето, което е невъзможно при тези обстоятелства, се заменя със специални сухи храни, които не съдържат лактоза и предотвратяват неправилното функциониране на храносмилателния тракт.

Тук вместо лактоза има глюкозен сироп, направен от полизахариди, малтоза и глюкоза, който е лесно смилаем. Продуктът може да се използва като основна храна или като частичен заместител в диетата..

Опаковъчна цена - 800 r.

Nestlé NAN без лактоза (от 0 месеца)

Формулата е специално формулирана за изкуствено хранене на новородени с непоносимост към лактоза. Продуктът може да се използва като основна храна или като частичен заместител. Съставът включва комбинация от растителни масла, включително палма, глюкозен сироп, казеин, суроватъчен протеин, соев лецитин.

Поради липсата на лактоза рискът от неблагоприятни симптоми е намален: колики, диария, запек. Въглехидратите са лесно смилаеми и осигуряват добро храносмилане. Лактобацилите нормализират храносмилането, насърчават развитието на здрава чревна микрофлора и нуклеотидите възстановяват лигавицата за кратко време. Мастните киселини укрепват имунната система, подпомагат развитието на зрението и мозъка.

Въпреки всички предимства, тази смес има редица противопоказания. Не трябва да се използва, когато новороденото има галактоземия или абсорбцията на тънките черва е нарушена, тъй като тази смес съдържа следи от лактоза, което може да бъде критично за такива заболявания..

Опаковъчна цена - 720 r.

Пептамен Джуниър с хидролизиран суроватъчен протеин (1-10 години)

Продуктът е предназначен за терапевтично хранене. Подходящ за възрастовата група от една до десет години. За новородените може да е единственият източник на хранене. Сместа се основава на хидролизиран суроватъчен протеин.

Експертите препоръчват използването на продукта при остра и хронична малабсорбция, необходимостта от коригиране на хранителния статус, ако има недостатъчно хранене, както и при гастроезофагеален рефлукс, неврологични разстройства, болест на Crohn, муковисцидоза, диария, синдром на късото черво, забавено развитие и растеж след предишни заболявания и др. Не е показан за галактоземия, запушване на червата, ендокринна или метаболитна диария..

Сместа се абсорбира перфектно, осигурява по-добро снабдяване с хранителни вещества, тъй като нормализира микроциркулацията в червата; има балансирано съотношение на мастни киселини, което намалява възпалението в случай на нарушена функция на стомашно-чревния тракт. Поради високото ниво на цистеин, възпалителните процеси се контролират чрез неутрализиране на свободните радикали. Над петдесет процента от триглицеридите със средна верига се понасят отлично от тялото и са отличен източник на енергия.

Опаковъчна цена - 1000 r.

Alfare Amino (от 0 месеца)

Смес е разработена за страдащи от тежки алергични реакции или прохождащи деца с непоносимост към храна. Продуктът се основава на аминокиселини без лактоза. Сместа е подходяща за продължителна употреба за бебета от раждането до една година. Ефективността е доказана в многобройни клинични проучвания.

Благодарение на структурираните липиди и лесно смилаемите мазнини, съдържащи се във формулата, бебето се развива правилно. Расте здравословно, тъй като продуктът има повишена енергийна стойност, която компенсира повишената нужда от адекватно хранене при бебета с тежки алергии и непоносимост към храни.

Съставът съдържа балансирани аминокиселини, което доближава сместа до майчиното мляко. Продуктът има добър вкус, така че децата лесно могат да преминат към него. Съставът на мазнините подобрява лечението, облекчава симптомите.

Важно е да се консултирате със специалист преди закупуване и да нанесете сместа под наблюдението на лекар. В никакъв случай не може самостоятелно да се реши да се преведе дете на пълно или частично изкуствено хранене без сериозни причини, тъй като кърменето е най-доброто, особено през първите шест месеца от живота, което се подкрепя от СЗО.

Цената на опаковката е доста висока - 2500 r.

Нутрилак "Пептиди МСТ" специализиран

Формулата е предназначена за деца с хранителни алергии и синдром на амалабсорбция. Подходящ за новородени и малки деца. Не е ГМО, но включва палмово масло.

Продуктът се основава на хидролизат на суроватъчен протеин, който се абсорбира лесно, не провокира алергии и нормализира функциите на стомашно-чревния тракт. Лактозата е заменена с глюкозен сироп малтодекстрин. Тези компоненти не натоварват ензимните системи и червата. МСТ (средноверижни триглицериди) в случай на стомашно-чревни разстройства гарантират енергиен прием, а нуклеотидите формират имунната система. Макро- и микроелементите, витамините и мастните киселини подобряват развитието на интелигентността и поддържат зрителната острота, помагат на детето да расте здраво, да се развива правилно през първата година от живота, тъй като те са създадени специално за този период. Продуктът съдържа още L-карнитин, таурин, холин битартрат, инозитол.

Поради суроватъчния хидролизат сместа има горчив вкус и специфична миризма, която може да не зарадва бебето. Затова специалистите препоръчват въвеждането на сместа постепенно, така че детето да свикне и да не изпитва стрес от внезапна промяна в диетата..

Опаковъчна цена - 1000 r.

Humana SL (от 0 месеца)

Сухата смес основно съдържа соеви протеини (соев протеинов изолат) вместо лактоза. Не включва генетично модифицирани храни, глутен, галактоза, захароза, фруктоза. Такава храна е лечебна и подходяща за деца от първите дни на живота..

Показан е за употреба в случаи на тежки алергии, непоносимост към кравешки протеин и невъзможност за кърмене. Включва всички необходими хранителни вещества, за да може детето да се развива правилно и да расте здраво. Това е чудесна алтернатива според много професионалисти и родители, опитали сместа. Продуктът, при постоянна употреба, нормализира изпражненията, облекчава неприятните симптоми под формата на колики, образуване на газове и т.н. Благодарение на балансирания състав имунитетът на бебето се засилва, развиват се интелигентност и зрение.

Сто милилитра от готовата смес имат енергийна стойност от 65 килокалории (1,6 g протеин, 7,2 g въглехидрати, 3,2 g мазнини).

Опаковъчна цена - 700 r.

Celia LF без лактоза (от 0 месеца)

Сухата смес е идеална за бебета от първите дни на живота. Той покрива всички нужди на детето от момента на раждането до момента, когато то навърши една година. Той може да действа като основна храна. Вместо лактоза, продуктът използва 100% малтодекстрин, който е въглехидрат, който е много лесен за смилане. Съдържа абсолютно същото съотношение на протеини като в кърмата - четиридесет процента казеин и шестдесет процента суроватъчен протеин.

Сместа има благоприятен ефект върху чревната микрофлора, като я прави здрава и стимулира имунитета, благодарение на бифидобактериите, правилния баланс на витамини, макро- и микроелементи. А нишестето помага за нормализиране на процеса на храносмилане.

Сместа се продава в желязна тръба, което е удобно, а комплектът включва мерителна лъжица, с която можете да съберете необходимото количество продукт и да не се заблудите.

Опаковка - 650 рубли.

Без нутриген без лактоза (от 6 месеца)

Това не е конвенционална смес, тя се прави под формата на напитка, която има млечен вкус, но не съдържа лактоза. Идеален за бебета на възраст от шест месеца и възрастни, като цяло, за всички, които са диагностицирани с нарушение на метаболизма на аминокиселини и протеини, което се случва, когато има хронична бъбречна патология и непоносимост към протеини от краве мляко. Храненето е специално разработено за курса на лечение, като допълнение Той не е подходящ като основен, само като частичен заместител в диетата и изисква наблюдението на лекуващия лекар.

От предимствата си струва да се подчертае голям брой компоненти като фосфор, магнезий, калций. Тези вещества допринасят за правилното образуване на костен материал, включително зъбите и растежа като цяло; нормално функциониране на мускулната и нервната система. Сухата смес от въглехидрати, минерали, витамини и растителни масла ви позволява да нормализирате храносмилателния тракт, да се отървете от неприятните симптоми - диария, запек, колики, образуване на газове.

Продуктът не съдържа глутен, лактоза и протеини. Поради тази причина храната трябва да бъде допълнена с естествен протеин и други хранителни вещества в количествата, предписани от лекаря, за да отговори на нуждите на организма от основни хранителни вещества..

Опаковъчна цена - 850 r.

"Бабината кошница" Без лактоза (0-6 месеца)

Сухата смес от известен руски производител вместо лактоза съдържа суроватъчни протеини, благодарение на които детето не развива алергии и свързаните с тях неприятни симптоми. Продуктът е обогатен с макро- и микроелементи, селен, витамини от различни групи (A, B, C, E, D, PP, K). Сместа съдържа: инозитол, таурин, обогатен екстракт от токоферол, палмово и соево масло.

Идеален за малки деца с алергии и непоносимост към лактоза. Сместа нормализира храносмилането, формира силна имунна система, интелигентност, остро зрение, а също така насърчава здравословния растеж и правилното развитие на новороденото.

Родителите отбелязват, че в повечето случаи бебетата лесно и с удоволствие преминават към тази смес, тъй като тя не се различава по неприятен послевкус и мирис. Ниската цена също пленява, тъй като пазарът предлага много скромна селекция от добри бюджетни смеси без лактоза. Продуктът може да се използва като единственото средство за хранене, но по-често се използва като частичен заместител.

Опаковъчна цена - 400 рубли.

Bellakt BL (0-12 месеца)

Сухата смес ще осигури качествено медицинско хранене. Предназначен за бебета от първите дни на живота до една година. Експертите препоръчват този продукт в следните случаи: с дефицит на лактоза (невъзможност за частично или пълно разграждане на млечната захар). Използването на продукта ви позволява да се отървете от неприятни симптоми, например разхлабени изпражнения, повишено образуване на газове, колики, подуване на корема.

Преди употреба, не забравяйте да се консултирате с лекар, така че той да предпише правилната дозировка и да посочи какъв период да приемате сместа. Понякога специалистите предписват смес за бебета, които са имали тежка диария..

Продуктът съдържа целия спектър от основни хранителни вещества, подбрани според възрастта. Безлактозната смес дава на малко тяло всичко необходимо за правилното развитие и нормалния растеж. Не включва багрила, генетично модифицирани организми и е напълно естествен.

Енергийната стойност в сто грама сух продукт е 515 килокалории (10,0 g протеини, 27,0 мазнини и 58,0 въглехидрати).

Опаковъчна цена - 300 рубли.

Внимание! Тази оценка е субективна и не представлява реклама и не служи като ръководство за покупка. Преди да купите, трябва да се консултирате със специалист.

Относно формулите за новородени без лактоза: какви са те, когато са им предписани

Безлактозна формула за кърмачета е формула за кърмачета без млечна захар. На кого е показан този продукт, какъв е съставът му и какви са характеристиките на храненето?

На бебета с непоносимост към лактоза се предписват безлактозни или нисколактозни смеси - специален продукт за бебешка храна, който не съдържа млечен протеин и съдържа всички необходими вещества, витамини и микроелементи за нормалния растеж и развитие на детето. Такава храна е обозначена с буквите BL („без лактоза“) или LF (без лактоза), или лактоза изобщо няма, или не е повече от 0,1 g на литър..

Състав на смеси без лактоза

Не можете просто да изключите млечния протеин от диетата. Необходима е подмяна.

В основата си формула за новородени без лактоза има няколко възможни компонента:

 • суроватъчни протеини и албумин;
 • калциев казеинат;
 • соев протеин.

В първия случай в смесите е допустимо малко съдържание на млечна захар, във втория и третия е напълно изключено.

Важно е да запомните, че суроватъчните протеини и соевият протеин могат да провокират алергии. Калциевият казеинат не предизвиква нежелани реакции, но продуктите на негова основа са най-малко приятни на вкус.

Безлактозните смеси не съдържат пребиотици (химични стимуланти за формиране на здравословна микрофлора), пробиотиците (готови живи бактерии) присъстват в продуктите на повечето производители. Храната съдържа мазнини, въглехидрати, нуклеотиди, полиненаситени мастни киселини.

Когато е назначен

Формулата без лактоза е показана при лактазен дефицит (първичен или вторичен) и при някои деца с галактоземия.

Възможни симптоми на дефицит на лактаза, които трябва да алармират родителите: разхлабени и пенливи изпражнения, бебето плаче след хранене, плюе често и в големи количества, не наддава добре.

В този случай, след преглед и преглед, лекарят предписва диета със смеси без лактоза.

Важно е да запомните, че неспециалистът не може да различи дефицита на лактаза от другите храносмилателни проблеми. Не експериментирайте сами с храна без лактоза, задължително посетете Вашия лекар!

Не можете постоянно да храните дете с формули без лактоза. Това е временна мярка до облекчаване на симптомите със задължителни редовни тестове за нивата на ензимите..

Странични ефекти на смеси без лактоза

Соевият протеинов изолат е силен алерген. В допълнение, резкият преход към безлактозна бебешка храна често причинява запек, а продължителното използване на такава храна води до дисбиоза, колики и други нарушения в работата на стомашно-чревния тракт..

Как да прехвърлите дете на формула без лактоза

Простото заместване на един буркан с бебешка храна с друг няма да работи: това ще доведе до смущения в червата. Освен това обикновените смеси са по-вкусни, така че децата в началото отказват специални, лечебни.

Постепенно преминаване към безлактозна смес е възможно в рамките на една седмица: нова храна се добавя на малки порции, първо на едно, след това на две хранения, а на 4-тия-5-ия ден бебето яде само продукт без лактоза два пъти. Конкретната дозировка се избира индивидуално.

Списък на смесите

За да изберете коя формула за бебета без лактоза е най-подходяща за вашето бебе, сравнете продукта на най-известните марки.

Bellakt SOYA (Беларус)

Подходящ за деца от раждането до една година с непоносимост към лактоза и алергия към млечни протеини.

Плюсове: неутрален вкус, балансиран състав; комплектът включва мерителна лъжица; достъпна цена - от 400 рубли.

Минуси: бучките остават при разреждане.

Кошница на баба (Франция)

Тази храна без лактоза за бебета от раждането.

Плюсове: балансиран състав, без консерванти и ГМО, удобна опаковка, достъпна цена (от 400 рубли), деца харесват.

Минуси: необходимо е да се разрежда с доста гореща вода (повече от 500 секунди) и да се охлади, в противен случай остават бучки.

NAN Nestle без лактоза (Холандия)

За деца от раждането, с лактазна недостатъчност и чревни инфекции.

Плюсове: добър състав (съдържа специални бактерии, идентични с тези на човешкото мляко); удобна опаковка; добре разтворим във вода; цена - от 650 рубли.

Минуси: горчив вкус.

Nutrilon Nutricia (Холандия)

За деца от раждането.

Плюсове: съставът е близък до кърмата; лесно смилаем; подходящ за продължителна употреба с пълна лактазна недостатъчност; разтваря се добре; неутрален на вкус; удобна опаковка; цена - от 750 рубли.

Минуси: при остър преход е възможен запек.

Humana SL (Германия)

Безлактозна храна за деца от раждането.

Плюсове: подходящ за много заболявания на стомашно-чревния тракт, непоносимост към протеини, галактоза, фруктоза и глутен; добър, обогатен състав; приятен сладникав вкус; бързо нормализира храносмилането, премахва алергичните прояви; цена - от 700 рубли.

Минуси: неудобна картонена кутия.

Similac Abbott Isomil (САЩ)

За бебета от раждането, на базата на соеви протеини.

Плюсове: добър състав, без палмово масло, захар, консерванти; подходящ при дефицит на лактаза, алергия към краве мляко, галактоземия, атопичен дерматит; приятен вкус; цена - от 500 рубли.

Против: разтваря се във вода за дълго време; причинява запек.

Similac Abbott Alimentum (САЩ)

За деца от раждането. Основен протеин - казеинов хидролизат.

Плюсове: Уникален състав за развитие на мозъка (Омега-3 и Омега-6 мастни киселини, холин, таурин, желязо); лесно смилаем; помага за облекчаване на алергични реакции; удобна опаковка.

Минуси: цена от 1100 рубли.

Materna Soy с LC-PUFA (Израел)

За деца от раждането. На базата на соев протеин.

Плюсове: без възрастови ограничения; съставът е максимално близък до майчиното мляко, оптимален за развитието на нервната система, мозъка и зрението; без консерванти, палмово масло, сол, нишесте; приятен вкус; разтваря се добре в топла вода; удобна опаковка.

Безлактозна формула за деца

Един от проблемите, с които майката и нейното дете могат да се сблъскат, е ниската степен (понякога пълна невъзможност) на асимилация на лактоза или, много рядко, галактоза от тялото на детето. В тези случаи може да се наложи назначаването на специална терапевтична смес..

 1. Какви смеси са без лактоза и техния състав
 2. Списък на смеси без лактоза
 3. Списък на смеси без лактоза за склонност на детето към хранителни алергии
 4. Коя смес без лактоза е по-добра
 5. Кога се предписват смеси без лактоза
 6. Безлактозни смеси за дефицит на лактаза
 7. При кърмене
 8. С изкуствено хранене
 9. По време на въвеждането на допълващи храни
 10. За недоносени бебета
 11. Безлактозни смеси за галактоземия
 12. Странични ефекти на смеси без лактоза

Какви смеси са без лактоза и техния състав

Смеси, които се характеризират с пълното отсъствие на лактоза или нейното следено количество (не повече от 0,1 g / l от крайния продукт), се класифицират като безлактозни специализирани смеси. На опаковката на смеси без лактоза има маркировка "BL" (на английски "LF") или просто показва, че тя не съдържа лактоза.

Протеиновият компонент на такива смеси може да бъде различен. Ако детето няма хранителна алергия към протеини, тогава най-често протеиновият компонент на адаптирани млечни формули без лактоза е представен от суроватъчни протеини и албумин в съотношение 40/60 или 50/50, но такива смеси могат да съдържат следи от лактоза. Лактозата напълно липсва в млечните формули на основата на калциев казеинат, които не съдържат суроватъчни протеини. Всички тези смеси обикновено са приложими от раждането до 12 месеца. В случай на галактоземия, склонност на детето към хранителни алергии или когато дефицитът на лактаза е следствие, се използват смеси с други протеинови компоненти: хидролизирана суроватка или казеинов протеин, соев изолат и в особено тежки случаи със смес от синтетични аминокиселини, които заместват протеина.

Прочетете повече за хипоалергенните и соевите смеси в тези статии.

Ролята на въглехидратния компонент в такива смеси, в зависимост от възрастта на детето, се играе от малтодекстрин, частично хидролизирано безглутеново нишесте, глюкоза, захароза. В противен случай такива смеси се различават малко от конвенционалните адаптирани или частично адаптирани смеси и могат да съдържат допълнителни полезни добавки.

Списък на смеси без лактоза

ИмеВъншен видкратко описание наЦена, търкайте.
"Nan без лактоза" от 0 до 12 месеца, 400 gСъотношение суроватка към казеин 60/40, добавен малтодекстрин. За деца с дефицит на лактаза и проблеми с усвояването на едно или повече хранителни вещества в тънките черва.778
"Bellakt без лактоза" 0 до 12 месеца, 400 gСъотношение суроватка към казеин 60/40, добавен малтодекстрин. За хранене на деца с дефицит на лактаза, диария, колики.366
"Nutrilak без лактоза Plus" от 0 до 12 месеца, 350 gСъотношение на суроватка към казеин 50/50, добавен малтодекстрин. Предназначен за деца с непоносимост към млечна захар, галактоземия, целиакия (непоносимост към глутен), както и синдром на диария от различен произход.567
"Nutrilon Premium без лактоза" от 0 до 12 месеца, 400Протеинът е представен от казеин, добавя се глюкозен сироп. За деца с непоносимост към лактоза.819
"Бабината кошница без лактоза" 0 до 12 месеца, 400 gПротеинът е представен от казеин, добавен глюкозен сироп, малдодекстрин. За деца с непоносимост към лактоза.654
Целия без лактоза от 0 до 12 месеца, 400 gСъотношение суроватка към казеин 60/40, добавен малтодекстрин. За деца с непоносимост към лактоза, след диария или остър гастроендерит.479

Списък на смеси без лактоза за склонност на детето към хранителни алергии

ИмеВъншен видкратко описание наЦена. търкайте.
"Нутрилон аминокиселини", 400 gСъдържа смес от аминокиселини, които заместват протеиновия компонент на 100%. Въглехидратите са представени от глюкозен сироп. За деца с непоносимост към краве мляко и непоносимост към лактоза, множество хранителни алергии.2650
"Алфаре Амино", 400грСъдържа смес от аминокиселини, които заместват протеиновия компонент на 100%. Въглехидратният компонент е царевичен сироп и картофено нишесте. Съдържа триглицериди със средна верига. За деца с непоносимост към протеини от краве мляко, соя, лактоза, множество хранителни алергии, проблеми с усвояването на едно или повече хранителни вещества в тънките черва и постоянна диария.2600
"Nutrilak peptidy MCT", 350 g
Като част от дълбоко хидролизирания суроватъчен протеин, алергията се намалява с над 100 000 пъти в сравнение с пълномасления протеин. Добавен малтодекстрин, глюкозен сироп. Съдържа триглицериди със средна верига. За деца с непоносимост към протеини от краве мляко, соя, лактоза, множество хранителни алергии, галактоземия, цьолиакия (алергия към глутен), проблеми с усвояването на едно или повече хранителни вещества в тънките черва и постоянна диария.861
"Нутрилак соя", 350грСъдържа соев протеинов изолат с подобрен аминокиселинен състав, глюкозен сироп. За деца с непоносимост към протеини от краве мляко, лактоза, галактоземия, алергия към глутен.415

Коя смес без лактоза е по-добра

Всяка смес без лактоза има свои предимства и недостатъци, поради което само опитен лекар и тест могат да бъдат сигурни коя е по-добра за вашето дете..

Кога се предписват смеси без лактоза

Безлактозни смеси се предписват при заболявания, свързани с пълна или частична непоносимост към лактоза или галактоза, която е част от лактозата. Такива заболявания включват:

 • лактазен дефицит, който се проявява в намаляване на активността на ензима лактаза (вторичен лактазен дефицит) или в отсъствие на неговата активност (първичен лактазен дефицит);
 • галактоземия - нарушение на превръщането на галактоза в глюкоза от ензима галактоза-1-фосфат-уридилтрансфераза.

Храненето с безлактозна смес при дефицит на лактаза трябва да се извършва само след като е предписано от лекар като терапевтична храна с потвърждение на диагнозата от лабораторни данни. Ако детето има течни зелени изпражнения, това не означава, че има дефицит на лактаза..

Необходимо е да бъдете особено внимателни при диагностицирането на лактазна недостатъчност по отношение на новородени. При повечето деца активността на лактазата е малка от раждането, но се увеличава с 2-3 месеца. Това състояние не е патологично и е вариант на нормата. Симптоми, подобни на лактазната недостатъчност, могат да се появят и в случай на алергия към протеини от краве мляко, но в този случай ще ви е необходима различна диета, която не съдържа този алерген.

Безлактозни смеси за дефицит на лактаза

В случай на първичен дефицит на лактаза (много рядко), детето незабавно се прехвърля на млечна формула без лактоза. В бъдеще диетата без лактоза се поддържа през целия живот. При вторичния лактазен дефицит ситуацията е малко по-сложна..

Важно! В случай на първичен дефицит на лактаза (много рядко), детето незабавно се прехвърля на млечна формула без лактоза. В бъдеще диетата без лактоза се поддържа през целия живот.

При кърмене

Кърмата е най-важният продукт в храненето на малко дете, поради което заместването му с изкуствена формула е крайно нежелателно. В тази връзка първо се предписват лактазни препарати, които се смесват с малко количество изцедено мляко и се дават на детето преди кърмене. Ефективността на приема на лекарството е по-голяма, ако получената смес не се дава веднага, а след 15-20 минути, така че лактазата да има време да действа върху млечната захар. Смес без лактоза се предписва само в случай на неефективност на лечението с ензимни препарати. Сместа се въвежда постепенно, като се започне с малки количества от нея, довеждайки обема до 1/3 - 2/3 от обема кърма, изядена от дете за едно хранене. Обикновено интервалът от време, през който детето започва да консумира необходимия обем от сместа (средно 30-60 ml) по време на едно хранене, е 3-5 дни. Фактът, че всичко е направено правилно, ще показва намаляване на симптомите на лактазна недостатъчност.

Важно! Ако ензимните препарати са неефективни за лечение на лактазен дефицит по време на кърмене, се предписват формули без лактоза за частично заместване на кърмата. Кърменето трябва да продължи.

С изкуствено хранене

При изкуствено хранене вместо формули без лактоза се използват само формули с ниско съдържание на лактоза, тъй като пълното елиминиране на лактозата от диетата на детето е изпълнено със сериозни последици за здравето му.

Важно! При изкуствено хранене се предписват нисколактозни смеси, тъй като пълното елиминиране на лактозата може да доведе до развитие на дисбиоза и липса на галактоза, необходима за формирането на нервната система на детето.

Симптомите на дефицит на лактаза с правилно подбрана адаптирано мляко и дозировката му изчезват след 5-7 дни от началото на лечение.

По време на въвеждането на допълващи храни

Когато дойде моментът да се въведат допълващи храни, тогава всички зърнени храни се приготвят, като се използва същата смес, която детето получава като терапевтична. Краве мляко не се използва. Едва от втората половина на годината на такива деца могат да започнат да им се дават продукти с ниско съдържание на лактоза - извара, твърдо сирене, масло.

Важно! В случай на вторична лактазна недостатъчност, смеси без лактоза се използват временно до нормализиране на лактазната активност в организма.

Тъй като вторичният лактазен дефицит е временно явление, след 1-3 месеца от началото на терапевтичната диета диетата се разширява чрез постепенно преминаване към нормално хранене. В същото време лекарят постоянно следи състоянието на детето..

За недоносени бебета

Що се отнася до проблема с усвояването на лактозата при недоносени бебета, не е необходимо да се хранят специално с формули с ниско съдържание на лактоза или без лактоза, тъй като за тях се използват специални формули за недоносени бебета, при които съдържанието на лактоза вече е намалено. Това се дължи на факта, че при деца, родени преждевременно, формирането на ензимната активност на лактазата все още не е завършено. За недоносени бебета, които имат възможност да получават кърма, е от съществено значение да я получават, тъй като съдържащата се в нея лактоза ще действа като катализатор, който ускорява узряването на ензима.

Безлактозни смеси за галактоземия

Тези формули включват тези, базирани на соев протеинов изолат, казеинови хидролизати, млечни формули с доминиран казеин без лактоза и синтетични аминокиселинни формули. Формули без лактоза, съдържащи 50-60% суроватъчни протеини, са неприемливи. Най-добрият вариант за галактоземия са смеси на основата на соев протеинов изолат, на които липсва не само галактоза в състава на лактозата, но и галактоза, която се намира в растенията:

 • Nutrilak соя;
 • Соя нутрилон;
 • Frisosa;
 • Humana SL.

Когато се появят алергични реакции към соя, те преминават към смеси на базата на казеинови хидролизати или ги комбинират със смеси на основата на соев протеинов изолат.

 • Прегестимил;
 • Нутрамиген;
 • Frisosep AS.

Въвеждането на специализирани млечни формули за галактоземия се извършва постепенно, в рамките на 5-7 дни. Количеството на приложената формула първо трябва да бъде 1 / 5-1 / 10 от дневното количество храна, с по-нататъшното пълно изключване на кърмата или конвенционалната формула.

Странични ефекти на смеси без лактоза

Както всички лекарства, смесите без лактоза могат да имат странични ефекти..

 1. Формулите на базата на соев протеин без лактоза могат да причинят алергии при вашето дете.
 2. Продължителното хранене със смеси без лактоза може да причини проблеми от страна на стомашно-чревния тракт: диария, метеоризъм, колики, дисбиоза.
 3. Рязкото въвеждане на безлактозна смес може да провокира запек.

Безлактозна формула за новородени

Понякога родителите, които хранят бебета с формула, забелязват, че трохите не могат да смилат храната. В същото време силата на психологическия дискомфорт на детето става толкова силна, че детето започва да отказва да яде. Най-често проблемът се дължи на непоносимост към лактоза (въглехидратите, които правят млякото сладко). Това вещество е необходимо за детето, така че неспособността на организма да го усвои може да доведе до сериозни последици. Причината е, че тялото не произвежда ензим, който преработва този въглехидрат - лактаза.

Смес без лактоза

Безлактозната формула за новородени дава възможност на дете с непоносимост към това вещество да не умре от глад. Този метод на хранене има редица съществени недостатъци в сравнение с кърменето, но ако няма алтернатива, той се използва активно.

Можете да различите безлактозни формули за бебета по буквената комбинация LF - BL. Допустимото ниво на лактоза е не повече от 0,1 грама на литър. Съставът на хранителните комплекси включва протеини и всички елементи, необходими за детския организъм.

Важно! Решението за прием на смеси без лактоза се взема от педиатър въз основа на резултатите от диагностиката. Те не могат да се използват като постоянна храна за бебето (само при хронична форма на лактазен дефицит).

Какви смеси не съдържат лактоза

Ако съдържанието на млечна захар е по-малко от една десета от грам на литър храна, съставът се счита за безлактозен. Това количество вещество е допустимо, не вреди на детето.

Състав и отличителни черти

Лактозата е необходима за развитието на тялото на детето, така че простото й отстраняване от състава не е достатъчно. Необходимо е да се намери неговият заместител. Тъй като може да се използва глюкоза, захароза (въпреки че много лекари препоръчват да се избягват дизахариди в състава), соев изолат или комплекс от някои аминокиселини.

Алергия към лактоза при бебе

Лактозата напълно липсва в соевите протеинови формули. Някои формули за детска храна се правят на базата на козе мляко, което се понася по-добре от кравето мляко. Съдържа около 40 процента казеин. Ако количеството протеин е по-голямо, тези комплекси от бебешка храна се наричат ​​казеин.

Важно! Малтодекстринът често се използва вместо лактоза, а палмовото масло се използва като източник на мазнини. Ястията без лактоза също съдържат пробиотици. Във всички останали отношения той не се различава от адаптирани смеси.

Когато имате нужда от бебешка храна без лактоза

Болест, при която организмът не може да понася лактоза, се нарича лактазна недостатъчност. В резултат на това бебето не може да кърми. В този случай бебето се нуждае от лактоза, тъй като осигурява на детето енергия. Също така, млечната захар насърчава усвояването на калций и желязо, предотвратява чревни инфекции, а също така участва в развитието на нервната система на бебето.

Бебе с дефицит на лактаза

За смилане на полезен елемент обикновено се произвежда ензим - лактаза. Без нея тялото не получава захар от кърмата..

Лекарите разграничават два вида лактазна недостатъчност:

 1. Основна форма. Рядко се случва. Характеризира се с вродено отсъствие на лактаза. Симптомът му е тежка диария след кърмене или изкуствено хранене на основата на краве мляко. Болестта може да се появи само ако и двамата родители предадат гените за дефицит на лактаза на бебето.
 2. Вторична форма. Това е временно явление, което се появява поради увреждане на ентероцитите - клетки, които произвеждат лактаза. Обикновено причината е възпалителен процес в червата. Често алергията към казеин се приема за недостиг, но причината за непоносимост е съвсем различна..

За да разберете кога да давате на детето си формули без лактоза, трябва да се научите да правите разлика между дефицита в ензима, който преработва млечните въглехидрати, от други заболявания със сходни симптоми..

Тъжно дете с непоносимост

Трябва да се свържете със специалисти, ако има такива признаци:

 1. Характерът на изпражненията става течен, придобива жълтеникав оттенък и има кисела миризма, а също така съдържа пенливо отделяне.
 2. Бебето става неспокойно веднага след хранене или по време на него. Гладно дете може да се нахвърли върху гърдите, но почти веднага спира да яде, придружавайки това действие с плач.
 3. Чести колики и регургитация.
 4. Поднормено тегло.

Важно! Ако навреме не преминете към изкуствено хранене без лактоза, последиците могат да бъдат ужасни: рахит, забавяне на развитието, дехидратация, отслабване на тялото и дори смърт.

Странични ефекти от прехода

Вашето бебе понякога има следните нежелани реакции от формула за кърмачета без лактоза:

 1. Някои видове хранителни комплекси (направени от соев протеин) могат да причинят алергии в трохите.
 2. В дългосрочен план смесите без лактоза провокират колики, диария, дисбиоза.
 3. В други случаи заместителят на кърмата може да причини запек.

Ползите от смеси без лактоза преобладават тук над вредата, така че лекарите ги предписват.

Какво представлява адаптираното мляко за кърмачета с ниско съдържание на лактоза

Тялото на всяко дете е индивидуално, следователно то е в състояние да усвоява различни количества млечен протеин наведнъж. За деца, които произвеждат повече лактаза, са предназначени нисколактозни смеси, където съдържанието на въглехидрати е много - от 0,5 до 1,3 грама на 100 ml. Можете да различите този вид храна по маркировката „NL“ на опаковката.

Такава детска храна се въвежда в диетата за не повече от три месеца. След това трябва да проверите отново за ензими. Обикновено безлактозни и нисколактозни смеси се приемат до една година, след което симптомите изчезват (в случай на вторична форма) и детето може да получи кърма (ако все още е на НВ).

Лекарят решава дали детето ще яде бебешка храна без лактоза или с ниско съдържание на лактоза. Той проверява колко въглехидрати бебето може да усвои безболезнено. Винаги трябва да отдавате предпочитание на смес с високо съдържание на лактоза, защото детето се нуждае от захари, на тази възраст няма толкова много енергийни източници за тялото му.

Бебешката храна с ниско съдържание на лактоза се въвежда в диетата постепенно. Първо се добавя в две хранения, след което общият дял на сместа се увеличава. След това се взема два допълнителни пъти. Педиатърът трябва да избере съотношението на обичайната и диетичната смес. От шест месеца вече е възможно много плавно да се въвеждат млечни продукти, съдържащи малко количество лактоза в диетата на детето: твърдо сирене, масло, извара.

Вторичната лактазна недостатъчност най-често е резултат от странични заболявания, поради което в допълнение към хранителните комплекси без лактоза трябва да се използват и други методи за лечение. Производителите често предлагат смеси, насочени към решаване на няколко проблема наведнъж..

Така че някои антирефлуксни смеси, както и хранителни комплекси, съдържащи частично хидролизиран протеин, могат да се считат за ниско съдържание на лактоза..

Важно! Дете, което се храни изключително с изкуствена формула, трябва да получи формула с ниско съдържание на лактоза, докато бебето може да приема формула без лактоза едновременно с малко количество мляко. Не трябва напълно да се отказвате от естественото хранене, ако детето може да усвои част от млечната захар.

Съставът на нисколактозните смеси обикновено е същият като този на безлактозните, просто съдържанието на въглехидрати е по-високо.

Рейтинг на формула без лактоза за новородени

Списък на най-добрите формули за кърмачета без лактоза:

 1. Nutrilon (Nutricia) не съдържа лактоза. Счита се за най-добрата формула за деца с дефицит на лактаза в първите дни от живота, която някога е била произвеждана.
 2. Humana SL. Признат за най-качествена смес от соев протеин изолат.
 3. Bellakt BL. Най-доброто съотношение между цена и качество.
 4. Фризо. Евтина смес, която по състав е подобна на соевото мляко.

Важно! Никой от тях не може напълно да замести естественото хранене. Не се препоръчва даване на бебешка храна без лактоза на новородено, ако всичко е наред.

Списък на формули без лактоза за недоносени бебета

Всяка формула за кърмачета, предназначена за недоносени бебета, по подразбиране не съдържа лактоза. Ето някои хранителни добавки за тези бебета:

 1. PRE Nutrilon;
 2. PRE NAN;
 3. Friso PRE;
 4. Nutrilak PRE;
 5. Similac нео сигурен.

Всички формули в списъка са подходящи за недоносени бебета. След като качите 3,5-4 килограма, трябва да посетите лекар и да вземете решение дали да преминете към конвенционални смеси без лактоза или не.

По този начин разглежданите хранителни комплекси за кърмачета могат да се използват в краен случай, ако са предписани от лекар. Здравото дете се нуждае от лактоза за пълноценно развитие.