Човешкото здраве се формира през първите месеци от живота. Въпреки стойността на кърмата, въвеждането на допълнителни храни на 3 месеца често играе важна роля. Активно развиващото се детско тяло изисква повече витамини и минерали. Ето защо грижовната майка трябва да предложи на бебето си първите безопасни храни. Но винаги ли е препоръчително? Може ли ранното допълващо хранене да бъде опасно за здравето на бебетата??

Физиология на бебе на 3 месеца

Бебе на три месеца може да започне да бъде хранено както с кърмене, така и с изкуствено хранене. Основната разлика между ранна възраст е недостатъчното развитие на храносмилателната система. Лошото храносмилане на бебето не позволява да се храни с храна. Тялото на 3-месечно бебе е приспособено да смила само майчиното мляко и адаптираните формули.

Бебе на три месеца има слабо развит гълтателен рефлекс. Лигавицата на храносмилателните органи все още не е достатъчно запълнена с активни бактерии. Препоръчително е бебето да се храни на три месеца само с кърма или адаптирано мляко.

Важно! Първата година от живота е истински тест за човешкото тяло. Хлапето активно опознава света, биологичните му реакции се модифицират и засилват, има ежедневна адаптация на всички системи към външната среда.

Каква е разликата между допълнителното хранене и допълнителното хранене?

Допълнително хранене - постепенно разширяване на диетата на бебето на 3 месеца. Дава се в допълнение към кърмата. Първият трябва да включва сокове. Те трябва да бъдат стартирани в минимално количество. Сокът осигурява на детето необходимите хранителни вещества и енергия.

Новите хранителни компоненти помагат на бебето да се адаптира към храната за възрастни на 3 месеца. Въпреки това, той се дава в малки количества, за да не предизвика развитието на патология при бебето. Това е един вид обучение за храносмилателната система, осигуряващо на детето полезни вещества, без да се засяга здравето му..

Добавката е количеството храна, което се дава на бебе на 3-месечна възраст с недостатъчно кърма. Позволено е да се допълва детето с донорско мляко или адаптирано мляко. Дохранването е налице само при смесено хранене. Той се използва широко за намалена лактация. Постоянната липса на кърма води до развитие на слабост, нарушен имунитет, загуба на тегло.

Готово ли е бебето да започне допълнителни храни на 3 месеца?

Ако имате силно и здраво бебе, тогава на 3 месеца бебето не се нуждае от допълнителни храни. Експертите препоръчват отлагането на допълващите храни до 5-6 месеца. През този период храносмилателната система ще стане по-функционална. След соковете бебето се запознава с първите зърнени храни и един вид зеленчуци. Много лекари вярват, че трябва да започнат да правят това, когато се появят първите зъби. Това показва, че бебето е готово да опита нова храна за себе си. Днес на пазара има голям брой различни бебешки пюрета, адаптирани към детското тяло.

Основните признаци, че детето е готово за допълващи храни:

 • седи уверено;
 • проявява интерес към храната;
 • рефлексът на отблъскване на гъстата храна изчезна.

Кога се нуждаете от ранни допълващи храни??

Днес много експерти смятат, че е рано да се дава храна на 3 месеца. Няма ясно изразени причини за започване на възраст от три месеца, ако бебето не отслабне и няма проблеми с изпражненията. Лекарите препоръчват започването на хранене на бебе на 4-6 месеца. Въпреки това, при недостиг на тегло и липса на мазнини и други хранителни вещества, трябва да въведете ранни допълващи храни..

Ранните допълващи храни са подходящи в такива ситуации:

 • липса на телесно тегло;
 • повишено образуване на газ;
 • липса на витамини и други вещества;
 • алергична реакция към адаптирано мляко;
 • нарушения на изпражненията;
 • липса на ензими.

Препоръчително е да се въведе ранна храна на недоносени бебета. Слабият им организъм изпитва остра нужда от попълване на витамини и други полезни вещества.

Понякога започват не със сокове, а с картофено пюре или зърнени храни. Спазвайки правилата за първото хранене на дете на 3 месеца, могат да се избегнат проблеми с храносмилателните функции. При изкуствено хранене децата възприемат по-добре новата храна, но тя трябва да се дава по една чаена лъжичка наведнъж, като се следи реакцията на организма.

Когато не са необходими ранни допълващи храни и защо са опасни??

Допълнителното хранене на 3-месечна възраст с кърмене може да причини храносмилателни разстройства, метеоризъм и диария. Това е така, защото храносмилателната система на бебето, която е добре адаптирана към кърмата, не може да се справи с по-грубите храни..

Ранната храна причинява развитието на много заболявания на стомашно-чревния тракт. Това със сигурност трябва да се вземе предвид, когато планирате да дадете на бебето нова храна на 3 месеца. До тази степен нуждата много често отсъства. По-добре да не бързате и да чакате още 1-2 месеца. В противен случай последиците от ранното хранене на деца с нормално тегло и ръст могат да бъдат отрицателни..

Принципите на въвеждане на допълващи храни

При кърмене се прави допълнително хранене на три месеца преди кърмене. Постепенно намалявайте количеството кърма и увеличавайте обема на новата храна. След няколко дни ще бъде напълно възможно да замените 1 кърмене с допълнителни храни.

Важно! В началото в диетата се въвежда само един продукт. Започнете с минимални дози.

На детето се дава ½ чаена лъжичка от новия продукт. На следващия ден добавете още 5 грама. Постепенно обемът на храната се увеличава до 50-150 грама. Целият процес отнема 7-10 дни, ако няма аномалии, а бебето се чувства добре и яде допълващи храни без проблеми.

Общи препоръки

Първите допълващи храни за кърмене на 3 месеца (схема):

 • 6 ч. Сутринта - 200 мл кърма;
 • 10 часа сутринта - сок 5-20 грама и кърма;
 • 14 часа - кърма, ½ чаена лъжичка пюре;
 • 18 часа - картофено пюре и кърма;
 • 22 часа - кърма.

Едва след като бебето се адаптира към монокомпонентното пюре, човек може да започне да го запознава с друг продукт. В процеса е важно да се следи здравето на бебето - дали са се появили алергии, диария и подуване на корема. В случай на нежелани реакции на тялото на детето се изисква да се спре въвеждането на този продукт в диетата.

Разликата в допълващите храни за изкуствени и кърмачета

Бебетата, хранени с шише, са по-готови за нови храни, отколкото бебетата. Храносмилателните органи на изкуствения човек вече са свикнали с грубата смес. Важно е да се вземе предвид, че адаптираното мляко за кърмачета не може напълно да покрие всички нужди на детето от хранителни вещества. Ето защо лекарите препоръчват да започнете да давате допълнителни храни на изкуствено бебе на 3 месеца, а на кърмено бебе по-късно. Мама трябва да вземе предвид особеностите на допълнителните храни за изкуствени хора.

Откъде да започнем допълващи храни?

Как да започнем допълнително хранене на тримесечна възраст при кърмене? Един и същ продукт не трябва да се дава по няколко пъти на ден. По-добре да започнете с натурален сок. Необходимо е да се въздържате от ядене на кайсии и круши. Те причиняват диария, така че трябва да бъдете много внимателни с тези плодове. На всеки нов продукт трябва да се дава ½ чаена лъжичка.

Най-добрите опции са:

 • тиквички;
 • ябълки;
 • картофи.

На бележка! След сока се въвеждат зеленчукови и плодови пюрета, както и безглутенови зърнени култури без млечни продукти. Такова хранене е особено полезно за изкуствените.

Кога да спрете допълнителното хранене?

Много майки смятат, че ако след първата лъжица нов продукт няма проблеми, тогава можете да увеличите употребата му. Това е коренно погрешно. Слабата храносмилателна система на бебето не може да се справи с такава храна. Развиват се разстройства на изпражненията, метеоризъм, дисбиоза, алергии. За тези реакции се изисква спиране на приема, както и с повишаване на температурата и развитие на задух.

Какви проблеми могат да възникнат при въвеждане на допълващи храни?

Алергията е най-често срещаният проблем, който може да се срещне при въвеждане на нова храна. По тялото на детето се появяват червени сърбящи петна, развива се подпухналост. В този случай трябва да спрете да давате новия продукт и да потърсите медицинска помощ..

Какво да правим, ако бебето е палаво?

Експертите препоръчват, ако бебето е тревожно, обърнете внимание на стола му. Възможно е плачът да е причинен от лошо храносмилане, подуване на корема, диспепсия. В този случай трябва да дадете копър вода, "Espumizan", "Smektu".

За да бъде адаптацията към нов продукт успешна, тя трябва да бъде въведена в малки количества в рамките на една седмица. Спрете храненето, ако имате диария, подуване на корема и повръщане.

Възможни грешки при въвеждане на ранни допълващи храни

Най-често допусканите от родителите грешки:

 • твърде рано въвеждане на допълващи храни без обективна причина за това;
 • използване на грешен продукт;
 • прибързано преследване на разнообразни диети;
 • голямо количество допълващи храни.

Кое е по-добре - готови пюрета или направи си сам?

Готовите бебешки пюрета и домашните такива са еднакво полезни за детето. Единственото условие е храната да е качествена и прясна. Готовите пюрета са по-удобни за използване - мама не трябва да бели и смила зеленчуци или плодове. Също така трябва да обърнете внимание на разходите за готови пюрета и домашни ястия от вашата градина..

Първи рецепти за пюрета

 1. На пара се приготвя ябълка или круша. Плодовете се обелват, нарязват на филийки и се поставят върху сито над пара. Гответе до омекване и мелете. Готовото пюре се препоръчва да се яде веднага.
 2. Обелете тиквата, сложете в тенджера, налейте малко вода. Печете във фурната, след това нарежете целулозата.
 3. Сварете тиквички или зеле, докато омекнат (първо вземем само един продукт), сложете го в гевгир и го смелете заедно с малко количество бульон в блендер.

Допълнителната храна помага на детето бързо да наддаде на нормално тегло, растеж и предоставя нови възможности за по-нататъшно активно развитие. Но без съществени причини, които се определят изключително от педиатър, допълващите храни на 3 месеца се считат за твърде ранни и неподходящи.

Допълнително хранене на дете на 3 месеца. Можете да въведете допълнителни храни на 3 месеца?

Възможно ли е да се въведат допълващи храни на 3 месеца?

Ако майката кърми бебето, тогава всички хранителни вещества в необходимото количество се доставят в тялото му и няма нужда да се намесва в този процес. През този период в стомаха на бебето се произвежда малко солна киселина и няма храносмилателни ензими. Детето ще може да дъвче и да приема храна от лъжица само от 4 или 5 месеца. Следователно допълващите храни след 3 месеца могат само да навредят.

Проблеми с храносмилателния тракт на бебето могат да възникнат поради ранното хранене. На 3 месеца детето все още може да има колики, тъй като червата тепърва се развиват. Ако добавите допълнителни храни към това, тогава родителите рискуват здравето на трохите.

Физиологични особености на храносмилателната система на 3-месечно бебе

За да разберете дали допълнителните храни са необходими след 3 месеца, както и как това влияе върху здравето на бебето, трябва да се разберат физиологичните процеси в тялото на бебето:

 1. Дисфункция на стомашно-чревния тракт. Това се проявява под формата на чревни колики, остра коремна болка, регургитация и дори повръщане. Разстройство на храносмилането също е възможно. Тези симптоми най-често имат краткосрочен характер, но емоционалният фон на трохите се дестабилизира за няколко часа. Също така, дисфункцията на храносмилателните органи може да бъде постоянна, което означава неизправност в нейната работа и изисква сериозно лечение под наблюдението на специалисти в медицинско заведение.
 2. Алергия. Имунната система на детето все още не е напълно подсилена, а чревните стени имат висока пропускливост в ранна възраст. Реакцията на крехкия организъм може да бъде алергия под формата на обрив, пилинг, зачервяване. Могат да се появят и по-тежки последици, например бронхиална астма, атопичен дерматит. В тези ситуации имунитетът на бебето е особено подчертан. Резултатът от появата на алергии може да бъде проблеми с физическото развитие, тъй като цялата енергия на растящия организъм ще бъде насочена към борба с неблагоприятните фактори. В бъдеще това може да доведе до повишена болезненост на детето, проблеми с адаптацията, податливост към бактериални инфекции и прогресиране на алергии..
 3. Проблеми с работата на други вътрешни органи. Допълнителното хранене на 3 месеца може да провокира голямо натоварване не само на храносмилателната система, но и да причини неправилно функциониране на бъбреците и черния дроб на вашето бебе. Всичко това значително отслабва детския организъм, забавя развитието му, пречи на подготовката му за по-сериозен стрес, например за храносмилането и усвояването на по-грубата храна. Следователно в училищна възраст бебето може да се оплаче от болки в корема, гадене и повръщане. Ще мине още малко време и проблемите с вътрешните органи ще станат хронични: колики, гастродуоденит.
 4. Проблеми с лактацията. Когато бебето се храни с майчиното мляко, тогава тялото му получава всичко необходимо за по-нататъшно развитие и растеж. Кърменето става за него единственият и основен продукт, поради което не е необходимо допълнително бебе. В същото време някои родители апелират към по-високото съдържание на калории в храните от категорията на допълващите храни, но през първите месеци от живота детето не се нуждае от допълнителни калории. Бебето се нуждае от витамини, микроелементи и други важни вещества за пълноценно развитие. Именно майчиното мляко е най-подходящата храна за бебето, което съчетава всички полезни съединения, които карат бебето да се чувства чудесно. Осъществена майка трябва да знае, че колкото по-рядко прилага бебето към гърдите си, толкова по-малко мляко ще произвежда тялото й. Освен това ще мине много малко време и лактацията може да спре напълно..

Всичко това предполага, че ако няма медицински показания, не си струва самостоятелно да се въвеждат допълнителни храни на бебето на 3 месеца. Храносмилателната система все още не е способна да усвоява напълно храната за възрастни, независимо колко качествена и според правилата е приготвена. Но има и ситуации, когато допълващото хранене от 3 месеца е необходима мярка.

Когато са необходими допълнителни храни от 3 месеца

Според педиатрите оптималното време за въвеждане на допълващи храни на бебе е шестмесечна възраст. До този период детето трябва да бъде хранено с майчино мляко или изкуствена формула. Но всъщност има ситуации, когато първите допълващи храни се показват на 3 месеца.

На 3 месеца бебето няма храносмилателни ензими, така че тялото му приема само кърма или адаптирана формула. Ранното експериментиране с храненето на бебета е вредно за здравето на бебето. От най-малките проблеми ранното хранене може да доведе до разстройство на изпражненията, алергични реакции или колики.

Допълнителни храни от 3 месеца могат да бъдат препоръчани от педиатър по следните причини:

 • тежък дефицит на тегло;
 • проблеми с лактацията, както и невъзможност за закупуване на качествени добавки за бебето.

Проблемите с кърменето могат да бъдат внезапно спиране на производството на мляко или липса на мляко. Също така по някаква причина майчиното мляко може да има недостиг на необходимите микроелементи. Първите допълнителни храни се предписват на 3 месеца и на изкуствено хранене, когато бебето се храни много зле. Недоносените бебета често наддават на лошо тегло и ръст, дори с майчиното мляко, така че може да им се покажат и допълнителни храни на 3 месеца.

Но каквато и да е причината, родителите не трябва да въвеждат допълващи храни от 3 месеца сами. Не забравяйте да се консултирате с вашия педиатър.

Как да въведем допълващи храни на 3 месеца

По съветско време лекарите препоръчваха да започнете да въвеждате допълнителни храни на бебето с няколко капки сок. Днес педиатрите препоръчват безглутеновите зърнени храни като първата допълваща храна. Те трябва да са течни, приготвени във вода или кърма.

Ако майката продължава да кърми бебето, тогава трябва да се дават допълнителни храни преди прикрепването към гърдата, тъй като бебето може да получи достатъчно мляко и да откаже предложения продукт.

Всяка храна за първото допълващо хранене трябва да бъде механично обработена, тъй като детето няма да може физически да я приеме. Започването на даването на допълващи храни от 3 месеца трябва да става с една четвърт чаена лъжичка. По-добре е да научите храненето веднага с лъжица..

Не можете да давате няколко продукта едновременно на бебето, тъй като то трябва да свикне или да откаже всеки от тях. Храната може да се смени след няколко дни. Ако родителите дават на бебето сок, то той трябва да се разрежда с вода. При въвеждане на допълващи храни се вземат предвид състоянието на изпражненията и благосъстоянието на бебето.

Не можете да започнете допълващи храни или да въведете нов продукт, докато бебето е болно или преди планирана ваксинация.

Какво е подходящо като допълваща храна на 3 месеца

За недоносени бебета със склонност към рахит идеалната първа храна е неалергичен зеленчук, като карфиол или тиква. Ако мама сама ще направи картофено пюре, тогава е необходимо да нарежете зеленчука и да го сварите във вода. Зеленчукът трябва да е много мек..

Можете да добавите кърма към пюрето. Ако детето е изкуствено хранено, тогава растително масло. В блендер или през сито вареният зеленчук трябва да бъде нарязан на пюре.

Плодовите сокове съдържат голямо количество плодови киселини, които влияят негативно на стомашната лигавица, така че този продукт не е подходящ за първо хранене.

Трябва да започнете да храните бебето си на 3 месеца с един вид зеленчуци; можете да го замените с друг само след няколко дни. През това време мама ще може да разбере дали има алергична реакция към нея. Ако бебето не разпознае никакъв продукт, тогава няма нужда да го принуждавате да яде.

След съгласие с педиатър, можете да добавите плодово пюре към диетата на бебето до края на 3 месеца. Круша, зелена ябълка, праскова, бяло касис и бяла череша рядко причиняват алергични реакции и проблеми с изпражненията. Пюрето от сини сливи е подходящо за дете, предразположено към запек.

Когато избирате плодово пюре за допълващи храни на 3 месеца, не трябва да отдавате предпочитание на екзотични плодове.

Ако родителите са избрали кашата като първата допълваща храна за детето, тогава зърнената култура за приготвянето й не трябва да съдържа глутен. Това са ориз, елда, овес и царевица. Консистенцията на готовата каша трябва да е много течна.

Схема за допълнително хранене

Изборът на продукт за първата допълваща храна е индивидуален. Ако бебето не наддава добре, тогава първият продукт са безглутенови зърнени храни без млечни продукти. Допълнителните храни се въвеждат по следната схема:

 1. 1 ден - 1 чаена лъжичка;
 2. Ден 2 - 2 чаени лъжички;
 3. 3 ден - 3 чаени лъжички;
 4. Ден 4 - 4 чаени лъжички;
 5. Ден 5 - 10 чаени лъжички;
 6. 6 ден - 100 грама;
 7. 7 ден - 150 грама.

Според тази схема можете да въведете каша и картофено пюре в диетата на бебето. Най-важното е постепенното въвеждане. В този случай трябва да се вземе предвид възрастовата норма на обема на едно хранене..

На седмица може да се дава само една храна, с която бебето все още не е запознато..

По този начин може да се разбере, че бебето се е адаптирало към въведените продукти. Също така е важно да обърнете внимание на изпражненията на детето - ако то се е променило, значи този продукт все още не му отива..

Диета на детето 3 месеца

Ако на тази възраст бебето се храни със смес, тогава почивките между храненията трябва да са поне 3,5 часа. Такъв дълъг период е свързан с факта, че адаптираната смес се абсорбира по-дълго от майчиното мляко.

Ако бебето е само на кърма, препоръчителният брой хранения е 6-7 пъти на ден. Но в същото време, ако възникне необходимост, тогава бебето може да яде по-често.

Според нормите, дете на 3 месеца трябва да яде около една шеста от теглото си на ден. Това количество храна се разделя на броя хранения на ден, като по този начин се получава размерът на една порция..

Последици от ранното хранене

Тялото на малко дете не е подготвено да получава храна за възрастни, поради което инициативата на родителите може да доведе до различни последици за бебето. Най-опасните последици от допълнителното хранене на 3 месеца:

 • колики, разстроени изпражнения, болки в корема, повръщане, тежка регургитация;
 • нарушение на храносмилателната система, което трябва да се преодолее в болница;
 • алергични реакции, свързани с незрялост на имунната система и висока чревна пропускливост (атопичен дерматит, астма, пилинг, зачервяване и обриви по кожата, забавяне в развитието на имунната система);
 • неизправности във функционирането на вътрешните органи, тъй като има много голямо натоварване на стомашно-чревния тракт, черния дроб и бъбреците, те впоследствие ще се проявят с чести коремни болки, развитие на колит или гастродуоденит, постоянни нарушения на изпражненията, хронично възпаление на чревната и стомашната лигавица;
 • при добре хранено бебе нуждата от кърма намалява, което се отразява негативно на количеството на нейното производство, в резултат на което бебето може да се сблъска с недостиг на хранителни вещества в организма.

От първото хранене зависи здравето и по-нататъшното развитие на детето, поради което е необходимо да се подходи с цялата сериозност и отговорност. Дали да започне да се храни бебе на 3 месеца, трябва да се реши от родителите му заедно с педиатъра. Това ще помогне да се премахне всяка опасност за здравето на вашето бебе. Ако е невъзможно да се направи без въвеждането на допълващи храни на тази възраст, тогава рискът е оправдан.

Оптимален период за допълнително хранене

Тъй като допълващото хранене на 3 месеца не е жизнеспособно решение, по-добре бъдете търпеливи и изчакайте, докато тялото на бебето стане по-силно и по-възприемчиво към новостите. По какви признаци една майка може да разбере, че е време да разнообрази диетата на бебето си??

 1. Ако бебето напредва в развитието и седи перфектно.
 2. Когато той реагира спокойно на по-плътна храна и не я изтласква от устата.
 3. Ако той искрено се интересува от това, което е в чиниите на останалата част от семейството.
 4. Когато е напълнял и сега е два пъти по-голям, отколкото когато се е родило бебето.
 5. Ако привързаността му към гърдите не е от естеството на нужда от храна, а от комуникативен аспект. Струва си да се отбележи, че за узряването на бебетата кърменето е все по-необходимо за близък контакт с майката и успокояване. В същото време новородените са по-доволни от своите инстинкти.

Най-често такива прояви и, следователно, желанието да се хранят майки се забелязват, когато бебето им навърши шест месеца. Но предлагайте нова храна постепенно и бавно..

Допълнително хранене от 3 месеца

Допълнителното хранене от 3 месеца е спорен въпрос. Някои педиатри смятат, че на тази възраст детето е готово да се запознае с храната за възрастни. Други казват, че ранните допълващи храни се прилагат най-добре по медицински причини. Сред тези лекари е д-р Комаровски. Няма нужда да започвате хранене на бебе на 3 месеца, ако то е абсолютно здраво и няма отклонения в наддаването и растежа на теглото.

Бебе на коремче

Готово ли е бебето да започне допълнителни храни на 3 месеца

На 3 месеца децата имат недостатъчно оформена храносмилателна система. За тях е трудно да усвоят храната за възрастни. Основната храна на тази възраст, която бебето получава, е кърмата или адаптираната млечна формула. Ако бебето е абсолютно здраво, наддава на височина и тегло в съответствие с общоприетите норми, тогава няма нужда да се храни бебето. За изкуствените хора оптималната възраст за допълващи храни е 4 месеца, за кърмачета - 6 месеца.

В някои ситуации педиатрите предписват ранни допълващи храни. Има няколко причини за това:

 • поднормено тегло;
 • недоносеност;
 • детето не се появява с мляко;
 • хранене на краве мляко вместо адаптирано мляко или кърма.

В такива случаи новите продукти ще обогатят диетата на бебето, ще му дадат всички необходими микроелементи и витамини за развитието..

Физиология на бебе на 3 месеца

3-месечните деца знаят как уверено да държат главите си, да се разходят, активно да изучават света около себе си и са в състояние да разпознават хора от заобикалящата ги среда. Те се интересуват от ярки играчки, дърпайки ръцете си към тях. Основният хранителен продукт на тази възраст е кърмата или адаптираната млечна формула. В тялото на детето се произвежда недостатъчно количество стомашен сок, чревните стени не са достатъчно удебелени, за да може лесно да се смила храната за възрастни.

Дете преглежда крака си

Нуждата, предимствата и недостатъците на допълнителните храни на 3 месеца

Рано допълващите храни се предписват по строго определени причини. Не трябва да храните детето си с храна от обща маса, без да се консултирате с педиатър. Това може да доведе до сериозни последици. Допълнителни храни от три месеца се въвеждат според определени показания:

 • бавно напълняване и растеж;
 • метаболитни проблеми;
 • чести алергии към адаптирано мляко;
 • липса на микроелементи в кърмата;
 • детето не се люлее на течна храна, често изисква повече.

Важно! Неразрешеното назначаване на допълнителни храни на 3 месеца може да причини здравословни проблеми на детето. Преди да вземете такова решение, трябва да се консултирате със специалист..

Ранното хранене на бебета има предимства и недостатъци. Ползите включват:

 • разнообразие от диети;
 • установяване на ясна диета;
 • намаляване на честотата на алергичните реакции;
 • активно наддаване на тегло;
 • привикване на трохи на лъжица.

От недостатъците се отбелязва неадекватна реакция на тялото на детето. Нов продукт може да провокира не само алергична реакция, но и проблеми със изпражненията. Следователно на 3 месеца картофено пюре, сокове или зърнени храни се оставят да вкусят с няколко капки.

Момче по корем с лъжица

Характеристики на допълнителните храни за изкуствени и кърмачета

Децата на gw и върба от раждането получават различен вид храна. Това означава, че развитието на храносмилателния тракт се различава леко между тях. Бебетата са по-малко склонни да имат проблеми с изпражненията и алергии, при изкуствени хора, напротив..

При въвеждане на допълващи храни е необходимо да се вземат предвид индивидуалните характеристики на развитието на бебето. Започват да ги хранят стриктно според указанията на лекаря. В други случаи това не е необходимо..

Началото на хранене на бебе с кърмене се извършва на няколко етапа:

 • Детето може да вкуси преварена охладена вода. Отначало бебето ще го откаже. Необходимо е да го предлагате няколко поредни дни, докато бебето свикне..
 • След това на детето се предлагат няколко капки сок. Ако концентратът се приготвя независимо от пресни плодове, той се разрежда наполовина. Реакцията се следи за първия ден, след което порцията се удвоява.
 • След сокове предлагайте плодово пюре, зеленчуково пюре и зърнени храни без млечни продукти.
 • Кърменето продължава както обикновено. Не можете да отбиете бебето.

Важно! Колкото по-късно има промяна в диетата на детето, толкова по-рядко то има алергии и проблеми със стомашно-чревния тракт..

Бебетата, хранени с шише, са адаптирани към храна, различна от майчиното мляко от раждането. Те смилат по-лесно зеленчуците и плодовете, зърнените храни са по-трудни за смилане. Следователно, без специфични индикации, те не трябва да се въвеждат в диетата. Принципът на хранене на изкуствени хора е същият като този на кърмачетата. Всяка нова храна се въвежда с повишено внимание, като внимателно се наблюдава реакцията на детето.

Момче пие сок

Как да започнем да храним бебе на 3 месеца

Как може да се храни дете на 3 месеца, питат млади родители. Децата на тази възраст приемат течна храна, съответно допълващите храни трябва да започват с подобна консистенция на продукта. Педиатрите препоръчват да се дават плодови сокове и пюрета, за да се опитат бебета и изкуствени хора. Ако има недостиг на телесно тегло, тогава първият продукт трябва да бъде без млечни зърнени култури.

Започнете да се храните с малка доза. Първият път, когато на бебето се дават 3-4 капки плодов сок. След това се следи реакцията на тялото. Ако не се наблюдават промени в поведението, допълващите храни продължават, като дозата се увеличава 2 пъти всеки път. Отнема 2 седмици, за да свикнете с един продукт. До началото на 4 месеца от живота бебето пробва 2 продукта.

Таблица на въвеждане на първите допълващи храни от 3 месеца

Какви допълнителни храни можете да започнете да давате на бебето си на 3 месеца? Началото на промяна в диетата на децата настъпва по определен модел. През първия ден порция сок е няколко капки. В края на 2 седмици порцията се увеличава до 30 ml. След всяко хранене със сок, бебето се допълва с кърма или адаптирано мляко.

Схема на въвеждане на допълващи храни на дете на три месеца

ДенСокове, млПлодово пюре, g.
1Ябълка - 1
2Ябълка - 2
3Ябълка - 4
4Apple - 8
петApple - 15
6Apple - 30
7Apple - 30
8Apple - 30
деветApple - 30
десетApple - 30Ябълка - 5
единадесетApple - 30Apple - 10
12Apple - 30Apple - 20
тринадесетApple - 30Apple - 30
четиринадесетApple - 30Apple - 30
петнадесетApple - 30Apple - 30
шестнадесетApple - 30Apple - 30
17Круша - 2, ябълка - 28Apple - 30
осемнадесетКруша - 4, ябълка - 26Apple - 30
19.Круша - 8, ябълка - 22Apple - 30
20.Круша - 15, ябълка - 15Apple - 30
21.Круша - 30Apple - 30
22.Круша - 30Apple - 30
23.Apple - 30Круша - 5, ябълка - 25
24Круша - 30Круша - 10, ябълка - 20
25Apple - 30Круша - 15, ябълка - 15
26Круша - 30Круша - 30
27Apple - 30Круша - 30
28Круша - 30Apple - 30
29Apple - 30Круша - 30
тридесетКруша - 30Apple - 30
31Apple - 30Круша - 30

Тези стойности са оптимални за всяко дете. Ако първият продукт е каша без млечни продукти, тогава тя се въвежда в същите малки порции като плодовите пюрета. Зърнените култури се приготвят в течна форма, в размер на 5 g сух продукт на 100 ml вода. Удобни за използване бебешки сухи незабавни зърнени храни, които се продават във всички магазини.

Важно! Забранено е добавянето на захар или сол към бебешката храна. Това поставя допълнителен стрес върху бъбреците..

Момичето се храни с лъжица

Как да храним бебе на 3 месеца на GV

На тримесечна възраст децата могат да опитат плодови сокове, зеленчукови и плодови пюрета, зърнени храни без млечни продукти. Педиатърът ще помогне да се определи правилният продукт за детето, като се спазват индивидуалните характеристики на неговото развитие. Списъкът на разрешените храни на тази възраст включва:

 • ябълка;
 • круша;
 • тиквички;
 • сини сливи (при проблеми с изпражненията);
 • тиква;
 • карфиол;
 • броколи;
 • ориз;
 • елда;
 • царевична каша;
 • овесени ядки.

Съществува и списък на забранените храни за малки деца. Те не се усвояват от тялото на бебето, причинявайки запек, алергии и повишено образуване на газове. Те включват:

 • картофи;
 • цвекло;
 • извара;
 • месо;
 • риба;
 • месни бульони;
 • яйца;
 • млечни продукти;
 • домати;
 • пипер;
 • подправка.

Какво да дадете на дете на 3 месеца на IV

Същият списък с продукти се препоръчва за изкуствени хора, както и за кърмачета. Храносмилателната система и общото развитие на децата при различни видове хранене са практически еднакви. Следователно реакцията и процесът на усвояване на хранителните вещества са еднакви за тях. Препоръчително е да започнете допълнително хранене с плодове и зеленчуци, сокове или зърнени храни. Те прибягват до зърнени култури само когато трохата слабо наддава или губи.

Можете сами да приготвите такъв продукт или да го купите готов в магазин. Педиатрите препоръчват да се даде предимство на закупените в магазина избистрени сокове с маркировка "3-4 +" за първото хранене. Когато решавате да приготвите напитка сами, пресните плодове се измиват под вода и се обелват. Едно парче се втрива на ситно ренде. Пулпът се поставя в тензух и сокът се изцежда. Течността се разрежда с преварена вода 2 пъти. След това предлагат бебето.

Пюре от плодове или зеленчуци

Хомогенизираното пюре се дава на деца 2 седмици след свикването със сокове. Изберете продукти от списъка, предложен от педиатъра. Зеленчуците и плодовете също се продават готови в отделите за бебешка храна. Ако родителите решат да приготвят картофено пюре сами, трябва да се придържате към определена схема:

 • 10 г зеленчуци и плодове се измиват под вода.
 • Кора.
 • Варете на умерен огън за 15 минути под затворен капак.
 • След това омесете продукта с вилица.
 • Добавете същото количество бульон.
 • Разбийте с пасатор до гладка смес.

Важно! За тримесечно бебе храната трябва да бъде течна или полутечна. Ако в храната има бучки, детето може да се задави.

Хлапе яде от лъжица

Каша без млечни продукти

За да увеличат телесното тегло на децата, те прибягват до хранене със зърнени храни без млечни продукти. Благодарение на съдържанието на калории и хранителната си стойност бебетата бързо наддават на тегло и наваксват връстниците си. След такова хранене бебето спи добре, дълго време не иска храна и играе активно. Препоръчително е да изберете следните зърнени култури:

 • ориз;
 • елда;
 • царевица;
 • овесена каша.

Те не съдържат глутен, който забавя растежа и развитието на бебето. Пригответе каша в размер на 5 g сухо тегло на 100 ml вода. На 3 месеца детето е в състояние да смила и да яде храна само в течна форма.

Според препоръките на педиатъра е за предпочитане да се използват готови незабавни млечни зърнени храни, които се продават във всички магазини. Производителят извлича глутен от зърнени култури и те се считат за безопасни за деца.

Реакцията на бебето като сигнал за спиране на допълващото хранене

На 3 месеца бебетата са в състояние да изразят дискомфорт и неудобство само чрез плач. Това се отнася и за допълващите храни и реакциите към тях. Ако се появят определени признаци, тогава е необходимо да спрете храненето на бебето и спешно да го покажете на специалист. Сигналите включват:

 • Хлапето отказва да приеме нова храна, изплюва я и не взема лъжица.
 • Дълъг, непрекъснат плач.
 • Повишено производство на газ, подуване на корема.
 • Запек или диария, промени в характера и цвета на изпражненията.
 • Прояви на обрив или червени петна по кожата.
 • Повръщане и гадене.

Полезни съвети

За да улесни детето да се запознае с нови хранителни продукти, препоръчително е да се придържа към определени съвети:

 • Ако трохата откаже нова храна, не трябва да настоявате, по-добре е да отложите стръвта за няколко дни, след това опитайте отново.
 • Оптималните часове за хранене се считат за периода от 10.00 до 14.00.
 • На 3 месеца децата ядат течна храна, така че допълващите храни трябва да са възможно най-близки по консистенция до млякото.
 • Без млечни зърнени култури се дават преди всичко, ако трохата наддава слабо.
 • Всяко запознаване на бебето с нова храна трябва да се наблюдава от специалист..

Възможно ли е да започнете допълващи храни от три месеца?

Въпреки факта, че днес има съвсем категорични стандарти за първо хранене на деца, приети от СЗО (Световната здравна организация), дебатът по този въпрос не стихва. Освен това всеки изразява своите гледни точки: педиатри, млади родители, баби и обикновени хора. Всички са особено загрижени от въпроса дали е възможно да започне допълнително хранене, ако детето е на 3 месеца. Предимствата и недостатъците, характеристиките и последиците от такава ранна диетична промяна трябва да бъдат обсъдени отделно..

На 3 месеца бебето ви вече е много по-активно от преди, но това не означава, че развитието му е точно в онази фаза, когато храносмилателната система е готова да въведе допълващи храни.

Физиология на бебе на 3 месеца

За да разберат дали бебето в продължение на 3 месеца се нуждае от първата допълнителна храна и как ще се отрази на здравето му, младите родители трябва ясно да разберат физиологията на бебето си, тоест какво се случва в тялото му в момента:

 • храносмилателната система на децата на 3 месеца все още е в процес на съзряване;
 • стомахът тепърва започва да произвежда солна киселина, необходима за нормалното храносмилане: от нея зависи активността на ензимите, които разграждат храната;
 • червата все още не е напълно готова за обработка на храна за възрастни: пропускливостта на стените му през този период е толкова голяма, че големи хранителни молекули могат да проникнат през тях, което ще доведе до сериозно нарушаване на неговата дейност и алергични реакции;
 • местният имунитет все още не е формиран: защитните реакции ще узреят едва на 5 месеца;
 • все още не е усвоен механизмът на поглъщане на дебела храна от стомашно-чревния тракт.

Това не е пълен преглед на онези физиологични процеси, които характеризират храносмилането на децата на 3 месеца. Но дори горните факти показват на родителите, че ранното допълващо хранене през този период е нежелателно. Храносмилателният тракт е все още твърде слаб и не е оформен, за да усвоява напълно и да усвоява "възрастната" храна, дори и да е с високо качество и правилно приготвена. Въпреки това все още има няколко ситуации, когато допълнително хранене е възможно дори на 3 месеца.

В някои случаи педиатърът може да разреши хранене на бебето на възраст от три месеца

Разрешение за ранно допълващо хранене

Не е необходимо на родителите да се казва, че всяко дете се развива по своя, специална траектория. Някой се ражда с тегло 2 800 g, някой - 4 500 g. Разликата може да бъде огромна, но това не означава, че тези отклонения са необичайни. Същото се случва и с формирането на храносмилателната система. Физиологичните характеристики на децата на 3 месеца, описани по-горе, са типична картина, но това не означава, че е еднаква за всички. Следователно за някои трохи ранното хранене става възможно дори на тази възраст..

 1. Възможно е да започнете да храните децата с храна за възрастни на 3 месеца, ако храносмилателната им система вече е практически оформена към този момент. Освен това, ако детето има отличен имунитет (което може да бъде продиктувано от добра наследственост). Със сигурност имате приятели, които са въвели допълнителни храни на бебето си на тази възраст и не са платили за това с последствия. Така че те имаха късмет. Не следвайте примера на подобни примери. Необходимо е да се "постави" дете на храна за възрастни само с разрешение на педиатър, който ще бъде сигурен, че бебето се отличава със забележително здраве, силен имунитет и вече оформен стомашно-чревен тракт.
 2. Втората ситуация, когато ранното допълващо хранене от 3 месеца е не само възможно, но и необходимо, са медицинските предписания. Причините за развитието на подобен сценарий са липса на мляко при майката, поднормено тегло, недоносеност. Родителите трябва да разберат, че това е принудителна мярка, която не трябва да се търси, а самите те нямат право да вземат решение в такава ситуация..

Ако има такава ситуация, че на 3 месеца вече сте започнали да въвеждате първите допълващи храни, определено трябва да вземете разрешение от педиатър за това. Той следи състоянието на детето от раждането му и знае характеристиките на неговото развитие и здраве. Необходимо е да започнете запознаване на децата с храна за възрастни не с плодови сокове, към които може да започне ужасна алергия в цялото тяло, а с пюре от зеленчуци (от тиква, карфиол, тиква или броколи) или течна каша (ориз, овесени ядки или елда). Първата доза не трябва да надвишава 1/4 чаена лъжичка. През седмицата ще е необходимо бебето да се храни само с един продукт, като постепенно се увеличава дозата, за да се установи дали той е алергенен към него. И все пак повечето лекари се противопоставят на ранното хранене на деца от 3 месеца.

Ако вашият герой се отличава със завидно здраве, може би тялото му вече ще може да се справи с нова храна, но това изобщо не означава, че трябва да рискувате

Забрана за ранните допълващи храни

Защо ранното допълващо хранене все още не се препоръчва за тримесечни бебета от повечето педиатри? Всъщност, по съветско време почти всички започват да хранят трохите си с плодови пюрета и сокове от тази епоха. Тези, които се противопоставят на ранното хранене на деца от 3 месеца, имат свои аргументи:

 • съгласно инструкциите на СЗО (Световната здравна организация), първото допълващо хранене на бебета трябва да започне на 4,5–5,5 месеца;
 • физиологичните характеристики на тримесечните бебета показват, че тялото не е готово да приема храна за възрастни;
 • идеалната храна за бебе е майчиното мляко, поради което е особено нежелателно да се прехвърля тримесечно бебе на храна за възрастни, ако е кърмено: по този начин родителите го лишават от много ценен продукт, който има само положителен ефект върху по-нататъшното му развитие;
 • ако побързате с този въпрос, ранното допълващо хранене може да провокира появата на доста сериозни заболявания, които ще се отразят негативно на здравето и развитието на детето в бъдеще, това е основният аргумент на онези, които се обявяват против ранното хранене.

Днес много лекари, работещи в съветската епоха, или баби по старомоден начин, могат да посъветват младите родители да започнат да хранят бебетата си с плодови сокове от 3 месеца. Преди да следвате тези съвети, трябва да прецените плюсовете и минусите, за да не навредите на детето си. Всъщност сред последиците от ранното хранене са доста сериозни заболявания..

Последиците от ранното хранене може да не се разкрият веднага, а много по-късно - в училищна възраст

Ефекти

Неподготвеността на малък организъм да приема храна за възрастни се проявява в различни, понякога много болезнени реакции. Сред опасните последици от ранното хранене:

 • дисфункция на стомашно-чревния тракт: разстроени изпражнения, чревни колики, болки в корема, тежка регургитация, повръщане, тревожност; често - пълен срив на храносмилателната система, който ще трябва да бъде възстановен за постоянно;
 • алергия, причините за която са незрялостта на имунната система, висока пропускливост на чревните стени. Може да се прояви като кожен обрив, пилинг, зачервяване, бронхиална астма, атопичен дерматит, забавено развитие на имунитета;
 • нарушения в работата на вътрешните органи: създава се необосновано високо натоварване на стомаха, бъбреците, червата, черния дроб - това ще отговори в училищна възраст с често повръщане, болки в корема, разстройство на изпражненията, по-късно - хронично възпаление на чревната и стомашната лигавица, развитието на гастродуоденит и колит;
 • прекъсване на кърменето, последствие от което е липсата на хранителни вещества, витамини, минерални елементи, жизненоважни през периода на активен растеж и развитие; поради ситостта на детето, нуждата му от мляко ще намалее, което ще се отрази на обема на лактацията - ще има по-малко кърма и скоро то напълно ще изчезне.

Първото допълващо хранене е много отговорен и сериозен въпрос, тъй като по-нататъшното здраве, развитие и благосъстояние на децата ще зависи от него. Дали да започнете да храните бебе на 3 месеца или не, трябва да решават изключително родителите в тесен тандем с педиатър, който наблюдава детето. В този случай е необходимо да се претеглят плюсовете и минусите и да се изключи всякаква опасност за здравето на бебето. Ако не можете без допълнителни храни, тогава рискът е оправдан. Но ако има възможност да изчакате, по-добре не бързайте никъде по този въпрос..

Защо е невъзможно започването на допълнително хранене на 3 месеца и как да го направя правилно? Педиатърът разказва

Към днешна дата се обръща огромно внимание на хранителните проблеми на кърмачетата (деца под една година). И това е правилно, защото 80% от здравето на човек се формира през първите 1000 дни от живота му. Досега най-питателната и вкусна храна за бебе е майчиното мляко. Ще му се радва дълго време, съчетавайки закуска, обяд и вечеря с необходимата комуникация с вас. Скоро активно развиващото се и буквално растящо бебе пред очите ви ще наблюдава с интерес как се храни майка му, а най-активното може дори да се опита да опита нещо. Този метод за започване на допълващи храни се нарича „педагогически“. Смисълът му е да остави детето да опита това, което го интересува..

Затова като грижовна майка му предлагайте най-здравословните храни, които природата може да осигури. Докато бебето копира вашето поведение, родителите имат чудесна възможност да формират правилните вкусови предпочитания. Те ще имат положително въздействие върху растежа и развитието на бебетата.

Кога да започнем да въвеждаме първите допълващи храни?

Днес майката на тримесечно бебе ми зададе въпрос: „Бих искала да се храня, какво можете да кажете за кравето мляко и грис? Видях и картофено пюре в магазина, мога ли да започна допълнителни храни на 3 месеца? "

Не трябва да започвате първите допълващи храни на 3 месеца, както с изкуствено, така и с кърмене. В такава ранна възраст храносмилателната система на детето все още е функционално незряла. С други думи, червата на бебето все още не са адаптирани към храносмилането на която и да е храна, с изключение на майчиното мляко и адаптираната млечна формула..

Често чувам как възрастното поколение казва: „Цял живот хранихме децата си с грис и нищо - те са пораснали така“. И те са страхотни, защото им беше много по-трудно да отглеждат деца, отколкото сега. За съвременните майки са създадени всички условия, но те все още се уморяват. Представете си какво беше за нашите баби, но те се справиха.

Сега педиатрите препоръчват да се дава на бебето първата допълваща храна от 6 месеца. Научните изследвания обаче показват, че толерантността (пристрастяването) към хранителните продукти се формира от 4 до 6 месеца. Ето защо е по-добре да започнете допълнително хранене с изкуствено хранене от 4 месеца. За майките, които кърмят бебето си, е по-правилно да започнат допълнително хранене от 5 месеца. Така до 6 месеца ще можете да замените едно хранене с допълващи храни, следвайки препоръката на педиатъра (80% от кърмата в диетата се счита за пълноценно кърмене) и ще станете пристрастени към други храни навреме.

Важно!

Не започвайте допълващи храни:

 • когато бебето е болно;
 • ако детето никне на зъби;
 • преди и три дни след ваксинацията;
 • ако отивате на дълго пътуване.

Откъде да започнем допълващи храни?

1. Допълнителното хранене с изкуствено хранене, както при кърменето, започва със същите продукти. Разликата се крие само във времето на въвеждането. Допълнителните храни се въвеждат на 4 месеца при изкуствено хранене. При кърмене препоръчителната възраст е 5 месеца. На тримесечна възраст допълващите храни започват само в случай на слабо наддаване на тегло по основната диета.

2. Зеленчуково пюре се препоръчва за първото хранене с добро наддаване на тегло. Изберете зелени и бели зеленчуци. Можете да направите картофено пюре у дома, като спазвате правилата за безопасност. Съвременните технологии предлагат широка гама от индустриални продукти. Какво е по-подходящо, вие решавате. Започнете с пюре от една част (съдържа само един зеленчук).

Ако детето не наддава добре, използвайте зърнени храни за първото хранене. Вземете зърнени храни без млечни продукти, без глутен. Това е елда, ориз, царевица. По-добре е кашата да съдържа само една зърнена култура без чужди добавки. Добавете растителни масла (зехтин, царевица или слънчоглед) към кашата. Първо, няколко капки, след това, постепенно увеличаване, доведе до чаена лъжичка. Млечна каша може да се прилага на възраст от 8 до 9 месеца. Гответе каша у дома или купувайте готови продукти от производителите на бебешки храни. Маслото може да се слага в каша от 7 месеца. Започнете от върха на чаена лъжичка и работете до 10 - 20 грама.

3. Плодовото пюре, като допълваща храна за изкуствено лице, се препоръчва да се въвежда на 4,5 - 5 месеца, за бебета - на 7 - 8 месеца. Започнете с пюрета, съдържащи само един плод. Дайте предпочитание на плодовете, отглеждани във вашия район. От индустриалните пюрета вземете тези, които не съдържат нищо освен плодове. За начало не използвайте ярки и екзотични плодове и плодове (не забравяйте за алергии).

4. Изварата, като самостоятелен продукт, е включена в менюто от 6 до 7 месеца. В началото без добавки е най-добре да използвате ниско съдържание на мазнини.

5. Месно пюре или кайма (говеждо, телешко, заешко, пуешко) се опитва от 8 месеца.

6. Яйчен жълтък, сварен и пюриран, предлага се на 8 месеца. Започвайки от 1⁄8 част, постепенно довеждайте до половината жълтък на ден.

7. Ферментирали млечни продукти (бебешки кефир, кисело мляко без добавки, биолакт) на 9-10 месеца.

8. Опитайте с риба (за предпочитане морски дарове) от 10 месеца, давайте я не повече от два пъти седмично.

9. От 10 месеца можете да въведете сока. Започнете с изсветлени плодове с матен цвят (за предпочитане ябълка), съдържащи само естествени захари. Давайте, започвайки с няколко капки, довеждайки до обема на едно хранене.

10. Пюре от горски плодове, зърнени култури (ечемик, перлен ечемик, просо, грис), карантии от месо (черен дроб, език, сърце) се въвеждат след една година.

Как да въведем допълващи храни?

 1. Давайте допълнителни храни преди хранене. Използвайте кърмене или адаптирано мляко, след като бебето е опитало допълнителни храни. Постепенно доведете до пълния обем (100 - 200 грама) и заменете едно хранене.
 2. Трябва да започнете с половин чаена лъжичка, като постепенно довеждате до обема на едно хранене (100 - 200 грама).
 3. Дайте на детето си седмица, за да свикне с новия продукт, след което можете да представите следващия.
 4. Смелете всички допълващи храни до хомогенна консистенция (пюре). Удобен вариант са индустриалните буркани. Те гарантират безопасността и качеството на продукта. Прочетете внимателно условията за съхранение на етикета. Проверете опаковката за течове.

Не купувайте месечна доставка на бебешка храна, може да не забележите, че срокът на годност вече е изтекъл.

 • Гледайте бебето си. Ако поведението му не се промени, кожата е чиста, изпражненията са редовни, с нормален цвят и консистенция, можете спокойно да дадете този продукт допълнително.
 • Водете дневник за храна. Маркирайте храни, които са имали някаква реакция.
 • Какви проблеми могат да възникнат при въвеждане на допълващи храни?

  1. Отказ на дете от продукта, който предлагате. Не настоявайте и хранете бебето насила. Предложете го отново след няколко седмици и най-вероятно детето ще го изяде с удоволствие..

  2. Проява на алергии.

  Не забравяйте или по-добре запишете към какво е алергично детето. Не давайте нищо ново в продължение на две седмици. В случай на тежки прояви на алергии, консултирайте се с лекар за съвет и лечение.

  3. Реакция от страна на храносмилателната система (запек, течни изпражнения, обилна регургитация, колики). Ако сте сигурни, че сте спазили правилата за приготвяне и съхранение на продукта, временно го отстранете от диетата. Не трябва напълно да изоставяте това ястие. Най-вероятно червата на бебето все още не са готови за тази храна. Опитайте отново малко по-късно, например след месец.

  Дохранването е първият етап от прехода на детето към храна за възрастни. Отнасяйте се отговорно към въвеждането на първите допълващи храни. Спазвайте условията и правилата за въвеждане на допълващи храни. Не забравяйте, че бебето ви се запознава с нова храна и внимателно наблюдавайте реакцията му. Опитвайки допълнителни храни, преди да ги дадете на бебето си, не питайте с кисело лице: "Как се яде това?" Чрез вашия пример трябва да покажете на бебето, че е вкусно. Следвайки препоръките на педиатрите и правилно въвеждайки допълващи храни, вие ще осигурите на детето си правилно хранене, а бебето ще расте здраво.