Ние предлагаме най-добрата формула за кърмачета, чийто състав осигурява на детето добро хранене.

Защо да изберете палмово масло и формула за бебета без ГМО

Растителното масло е включено във формулата за бебета, за да се получи съдържание на мазнини, максимално близко до това, което се намира в майчиното мляко. Палмовото масло е заредено с мастни киселини и холестерол. Тези компоненти пречат на усвояването на калция, който е необходим за растежа и развитието на детето, и те също могат да повлияят отрицателно на храносмилателната система на бебето..

Храненето за кърмачета без палмово масло и ГМО е абсолютно безопасно, не създава затруднения при новородени с изпражнения, насища организма с необходимото количество мазнини и калций.

Интересно е

Редица проучвания показват, че адаптираното мляко за кърмачета без палмово и кокосово масло подобрява усвояването на калций и мазнини при новородени с 20-25%. На свой ред, с най-точната дозировка, смесите с палмови масла са безвредни за организма и са одобрени от Научноизследователския институт по хранене (Москва).

Видове адаптирано мляко без палмово масло

Основният критерий, по който се определя качеството на храните за кърмачета, е характеристиките на състава. Формули без палмово масло се използват за нормализиране на храносмилането и интензивно увеличаване на теглото на недоносените бебета. Освен това такива продукти спомагат за повишаване на имунитета на бебетата..

Диференциацията на продуктовия състав е по-широка. Храните за кърмачета са разделени на няколко вида:

 • антирефлукс;
 • ниско или без лактоза;
 • хипоалергичен;
 • ферментирало мляко;
 • соя;
 • с пребиотици.

Антирефлуксните формули са предназначени за новородени, страдащи от честа регургитация по време на хранене. Съставите без лактоза или с ниско съдържание на лактоза се препоръчват за хранене на бебета с непоносимост към млечна захар - лактоза. Хипоалергенните храни са показани за новородени, изложени на риск от хранителни алергии. Добавянето на пребиотици спомага за нормализиране на функционирането на стомашно-чревния тракт. За здрави деца се предлагат млечни смеси с аромати на ванилия и шоколад.

Важно е да знаете

Антиалергенни смеси без палмово масло най-често се хранят на тези деца, чиито родители, братя или сестри са склонни към алергични реакции..

Коя кърма за кърмачета не съдържа палмово масло

Двама производители на бебешки храни, Similac и Nanny, са напълно елиминирали палмовото масло от адаптираното мляко. Производителите Nutrilon, Kabrita и Heinz са се научили да променят структурата на палмитиновата киселина, която е в основата на палмовото масло. Млечните формули с бета-палмитат гарантират оптимално усвояване на калция, минерализация на костите и в резултат на това правилното физическо и психическо развитие на детето.

Родителите са загрижени за въпроса коя адаптирано мляко не съдържа класическо палмово масло? Това е храна на известни марки:

 • Бавачка;
 • Симилак;
 • Нутрилон;
 • Кабрита;
 • Хайнц.

Хранителна формула за бебета без палмово масло. Списък

За да разберете коя кърма за кърмачета е по-добра без палмово масло, ето списък с хранителни продукти с кратки характеристики. Сред формулите без палмово масло можете да намерите хранене, подходящо както за напълно здрави бебета, така и за деца с ниско тегло, склонност към хранителни алергии, както и непоносимост към лактоза и дисфункция в стомашно-чревния тракт..

Таблица 1. Характеристики на смеси без палмово масло, произведени под марката Similac
Смеси без палмово маслоСпецификацииДетска възраст
Similac Premium 1, 2, 3Съдържа пребиотици и пробиотици, полезни минерали, макронутриенти; нормализира храносмилането, възможно най-близо до кърмата.За деца от раждането до 18 месеца.
Similac 1, 2Включва пребиотици; за изкуствено и смесено хранене на здрави деца.За новородени и бебета от 6 до 12 месеца.
Similac GA 1, 2Хипоалергенна формула; за профилактика на хранителни алергии, подпомага имунитета, нормализира храносмилането.За новородени, за деца от 6 до 12 месеца.
Similac Pedia Сигурна ванилия, шоколадСъдържа пребиотици, витаминен и минерален комплекс; децата ще харесат вкуса на ванилия или шоколад.За деца от 12 месеца.
Симилак изомилВключва соев протеин, антиоксиданти и пребиотици; намалява честотата на регургитация, предотвратява образуването на газове в стомашно-чревния тракт, насърчава развитието на детето.За новородени бебета с алергия към протеини към краве мляко и непоносимост към лактоза.
Similac Ниска лактозаСъдържа пребиотици; за нормализиране на храносмилането.За новородени бебета със свръхчувствителност към млечна захар (лактоза).
Similac 1 AntirefluxВключва комплекс от хранителни вещества; за нормализиране на храносмилателния трактЗа новородени бебета с честа регургитация.
Similac NeoSureСъдържа пълен набор от хранителни вещества за подпомагане растежа на бебетоЗа недоносени деца с ниско тегло при раждане (тегло при раждане под 1,8 кг).

Храните за кърмачета без палмово масло също се предлагат от Nanny. Тези продукти се произвеждат на основата на здравословно козе мляко, което по своя състав е по-близко до майчиното мляко, отколкото кравето мляко. Балансът на протеини и наличието на пребиотици в сместа има положителен ефект върху развитието на тялото на здрави и новородени с ниско тегло при раждане.

Най-добрата формула за бебета без палмово масло

Най-добрите експерти включват храните за кърмачета, които съдържат пребиотици, комплекс от витамини и минерали. Храненето има висок рейтинг, което има благоприятен ефект върху развитието не само на физическите, но и на умствените способности на бебето..

Когато избирате млечна формула, трябва да се ръководите от характеристиките на тялото на детето. За правилния подбор на бебешка храна задължително се консултирайте с педиатър.

заключения

Млечните млека за кърмачета, които не съдържат палмово масло, допринасят за пълното усвояване на калция от тялото на детето, нормализират процеса на храносмилане и подпомагат имунната система. Този тип адаптирано мляко е подходящо за бебета от 0 до 18 месеца..

Отговорът на най-популярния въпрос от родителите за това кои смеси без палмово масло са в списъка на универсалните е тук:

 • Similac Isomil;
 • Similac Premium;
 • Similac 1 Antireflux;
 • Nannie Classic.

На пазара се предлагат и млечни формули с модифицирана структура на палмово масло - бета-палмитат (Heinz, Cabrita, Nutrilon). Тези продукти са максимално близки по състав до майчиното мляко и са абсолютно безвредни за тялото на бебето..

Списък на най-добрите детски храни без палмово масло, техните ползи и вреди

Повечето храни за кърмачета са сходни по хранителна стойност и вкус с майчиното мляко, така че мазнините са незаменим компонент, който трябва да присъства сред компонентите. Много марки са се научили да пестят пари, като заместват палмовото масло с растителни мазнини, което според изследванията е вредно. Трябва ли да купувам адаптирано мляко без палмово масло като компонент или малки дози от компонента са безвредни за бебето?

Какво е палмово масло

Продуктът от палмови суровини е най-евтиният сред всички растителни мазнини, поради което съставката се добавя към хлебни изделия, детски смеси, сладкарски изделия. Благодарение на този компонент в готовите продукти се намалява количеството маргарини, които са богати на вредни киселини.

Продуктът е направен от плодове, отглеждани върху маслената палма. Дървото расте в Индонезия, но често се среща в Малайзия. Високото съдържание на мазнини в суровините позволи на растението бързо да премине към лидерите, благодарение на което продуктът стана евтин и широко разпространен в производството на храни.

Състав на палмово масло

Особеността на мазнините от палмови суровини е сладък вкус и устойчив аромат. Каротеноидите, които се намират тук в огромни количества, му придават приятен оранжев оттенък. Преди употреба веществото се пречиства, което премахва характерния вкус, цвят и мирис. Едва тогава продуктът от палмови суровини се използва при производството на продукти.

Сред компонентите, в допълнение към каротеноидите, присъстват:

 • киселини (олеинова, ланолова, палмитинова);
 • триглицериди;
 • аминокиселини.

Изследванията са доказали, че съставът съдържа холестерол, който е в състояние да се натрупва в организма.

Ето защо присъствието на палмови растителни материали в диетата за бебета, особено в големи количества, не се препоръчва..

Как се прави палмово масло

Приготвянето на вещество, което е толкова популярно в готвенето, не е особено трудно. От палмовите плодове се изцеждат мазнини, след което суровините се пречистват, в резултат на което ароматът и вкусът изчезват. След това продуктът се подлага на фракциониране, което прави възможно получаването на олеин и стеарин.

За готвене се използва само олеин и често се фракционира. Полученият компонент е скъп, така че растителната мазнина често се използва в печени изделия, които са били подложени на една обработка.

Причина за добавяне на палмово масло към храните за кърмачета

Не винаги, след раждането на бебето, младите майки имат възможност да дават на бебето кърма, понякога трябва да купуват млечни формули. Храненето трябва да има състав, максимално близък до компонентите, които се произвеждат от млечните жлези на жената. Производителите трябва да добавят съставки, които могат да отговорят на нуждите на бебето от мазнини.

Продуктът от крава не отговаря много на майчиното мляко, затова е необходимо съставките да се коригират с растителни мазнини, богати на триглицериди. Палмовите суровини напълно отговарят на горните изисквания, тъй като именно този елемент е толкова необходим в бебешката храна, който е в изобилие в състава..

Ползите и вредите от палмовото масло за новородени

Въпрос, който често възниква сред неопитни млади майки, е дали е полезно да се даде на детето смес с палмова мазнина в състава.

Лекарите казват: ако продуктът се съдържа в малки количества, това е добре за трохите.

Съставът съдържа мастни киселини (Омега-3, Омега-6), необходими за растежа и развитието на новороденото.

Защо консумацията на продукт от палмови плодове е опасна за малкия организъм? Особеността на палмовото вещество е наличието на някои елементи, които не се разграждат и не се отделят с изпражненията. Това е вредно, тъй като провокира колики, нарушения на изпражненията и коремни болки при бебето. Причината за лошия растеж на костите и тяхната крехкост също се крие в редовното използване на храни с високо съдържание на палмова мазнина от кърмачетата..

Смеси без палмово масло: Списък на марките

Младите майки се интересуват от коя смес тази добавка напълно липсва и какво може успешно да я замести. Трудно е да се намери бебешка храна, която да не съдържа палмово масло. Повечето производители не се притесняват за здравето на малко тяло, като добавят този нежелан компонент към сместа..

Въпреки популярността на палмовия продукт сред производителите, някои от тях са се научили да правят смеси, които не съдържат растителна мазнина. В бебешката храна това вещество се заменя с други компоненти, които са сходни по структура и състав. Бета-палмитратът е елемент, получен изкуствено, но по хранителна стойност той по нищо не отстъпва на веществото от палмовите плодове. Този компонент е по-полезен, тъй като насърчава усвояването на калций, хранителни вещества, минерали.

Смеси от суроватка без палмово масло

Бебешката храна на основата на естествено козе мляко има редица предимства - лесна смилаемост, пълен набор от хранителни вещества, без захароза.

Препоръчва се на детето да се дават следните суроватъчни смеси:

 • Няня (произведена в различни форми - за бебета и едногодишни деца);
 • Cabrita (съдържа бифидобактерии, пребиотици, мастни киселини, пробиотици);
 • Similak (редовната употреба има благоприятен ефект върху физическото и психическото развитие на детето);
 • Нутрилон (като добавка има компоненти, които повишават имунитета на малък организъм).

Всяка марка предлага различни формулировки, така че е лесно за майките, чиито деца имат здравословни проблеми или вродени патологии, да изберат най-полезния продукт..

Казеинови смеси без палмово масло

В казеинови смеси суроватката напълно липсва, такива състави се препоръчват за деца, чието тяло не приема мляко.

Сред значителния асортимент могат да се отбележат най-добрите производители на такава детска храна:

 • Неподходящ (привлича с ниска цена, витаминен състав, способността да се дава дори на бебета от раждането);
 • Кошница Babushkino (продукт на местни производители, който не съдържа палмови суровини);
 • Semper (съдържа таурин, който е полезен за развитие, има благоприятен ефект върху зрението, насърчава смилаемостта).

Препоръчително е да давате казеинови смеси на бебета от раждането, но първо е по-добре да разберете от лекаря на какво да дадете предпочитание..

Ферментирали млечни смеси без палмово масло

Ферментиралото мляко за бебешки храни има висока цена, но този продукт е предпочитан от родителите.

Сред най-популярните са:

 • Heinz (произвежда бебешка храна, която отчита всички нужди на малък организъм);
 • Mamex (разрешено е да се дава само на деца от 3 месеца);
 • Nutrilak (съдържа аминокиселини, мастни киселини, витамини, лутеин като съставки).

Въпреки високата цена, лекарите препоръчват използването на ферментирали млечни смеси за хранене на деца, които най-добре отговарят на нуждите на детския организъм..

Най-добрите смеси без палмово масло

Много родители се интересуват от това какви лекарствени форми препоръчват лекарите и дали има рейтинг на най-добрите продукти за деца.

Почти цялата бебешка храна, която не съдържа палмово масло, се счита за здравословна, но лекарите разграничават две марки, чиито продукти са признати в целия свят..

Детските лекари препоръчват да се обърне внимание на продуктите на компаниите Similak и Nenny - именно тези смеси са най-подобни на майчиното мляко и не се различават по съдържанието на хранителни вещества. Храната е хипоалергенна и дори деца, склонни към дразнене, могат да я използват - страничните ефекти са напълно изключени.

Изборът на адаптирано мляко за кърмачета трябва да се предприема много внимателно - зависи от това колко бързо ще се развие бебето, дали ще има странични реакции и алергии. Ако все още се съмнявате какво да купите, по-добре отидете на консултация с педиатър, който ще препоръча най-полезния състав.

Д-р Комаровски - за палмовото масло

Активното въвеждане на палмово масло във формулировката на бебешка храна се обяснява с факта, че съдържа палмитинова киселина в големи количества, както в майчиното мляко. И фактът, че продуктите с палмово масло запазват своите полезни свойства и не се влошават дълго време.

Ниската цена и приятните вкусови характеристики правят палмовото масло незаменим компонент на бебешката храна за много марки.

За да подобрят качествените характеристики на крайния продукт, производителите изкуствено правят промени в стационарното положение на палмитиновата киселина във формулата на палмовия олеин.

Вредата от палмовото масло в диетата на децата

Опасността от палмово масло, съдържащо се в кърмачета за бебета и други храни за бебета, е, че поради редовната му употреба:

- Калцият се абсорбира слабо, поради това здравината на костите намалява и растежът на скелета се забавя;

- под въздействието на допълнителни елементи от палмовото масло функционирането на храносмилателната система се влошава и възниква запек.

Въпреки очевидните недостатъци на палмовото масло, производителите не мислят за последиците и добавят палмово масло в различни фракции към адаптираното мляко за кърмачета..

Цялата отговорност за последиците от употребата на такива продукти е на родителите, затова преди да закупите и използвате формула за деца, си струва да претеглите всички възможни рискове.

Ползите от палмовото масло

Витамините А и Е, палмитиновата киселина, съдържащи се в палмовото масло, осигуряват активен растеж на бебетата от раждането в нормални граници. Коензим Q10 е отговорен за елиминирането на токсините и холестерола от тялото.

Поради многостранния си ефект върху детското тяло, палмовото масло е един от ключовите компоненти на бебешката храна..

Рецептата за висококачествено хранене за деца от популярни марки предвижда използването на модифицирано масло, което по своя състав и химична формула е най-близко до млякото на кърмачка, а усвояването на калция е на необходимото ниво.

Какво казва д-р Комаровски за палмовото масло

Мнението на известен педиатър дали палмовото масло в бебешката храна причинява значителна вреда на здравето на бебетата е еднозначно: всяка смес е за предпочитане пред непреработения чист млечен протеин, съдържащ се в кравето или козето мляко, който неопитни майки обичат да дават на децата..

Според Комаровски за родителите основните критерии за оценка на ползите или вредите от храната трябва да бъдат апетитът, здравето и поведението на детето..

Ако апетитът на бебето не се промени, той е активен и подвижен и храната се усвоява добре, значи храната е избрана правилно.

Вероятността за някакви отклонения от нормите винаги съществува и ярък пример за това е фактът, че не винаги дори майчиното мляко се абсорбира напълно от детското тяло, поради което е доста рядко да се избягват проблеми с подобряването на храносмилането през първите месеци след раждането на детето.

ГМО в бебешката храна

Тъй като версията за пълната безопасност на ГМО продукти няма потвърждение, не се препоръчва да ги въвеждате в диетата на детето. Освен това много специализирани експерти казват, че генетично модифицираните съставки, получени при преработката на ГМ организми, са изпълнени с различни опасности..

Например, появата на алергии се увеличава значително; има имунитет към антибиотици; честотата на хранителни отравяния и др..

Най-добрият източник на протеини, витамини и други хранителни вещества за бебетата е кърмата..

Но ако по някаква причина кърмата не е достатъчна или не е възможно да кърмите бебето, тогава е най-добре за тези цели да изберете адаптирани формули, предназначени за новородени (без включването на палмово масло).

Ако това не е възможно (не в магазин или аптека, висока цена и т.н.), тогава се спрете на тези продукти, при които маслото е в модифицирана форма (бета-палмитат).

Всеки производител е длъжен да посочи подробния състав на продукта на опаковката, до който всеки заинтересован купувач има достъп, за да разбере коя от формулите за кърмачета на различни цени не съдържа палмово масло.

Палмово масло в адаптирано мляко за бебета: вредно ли е, списъци с най-добрите формули

Палмовото масло принадлежи към растителната група, произведена от плодовете на маслената палма. Към този момент той се произвежда в огромни количества, използва се в много хранителни продукти, но предизвиква много научни противоречия относно неговото полезно и вредно въздействие върху човешкото тяло.

По-специално, дебатът продължава за това, което прави палмовото масло в адаптираните храни, доколко оправдано е присъствието му в диетата за новородени и дали е безопасно за тяхното здраве. Много сериозни проблеми, които родителите трябва да разберат по-добре веднага, за да решат сами какви продукти да купуват за своите трохи - със или без него.

Информация за продукта

Маслената палма може да се намери в Африка, Индонезия, Малайзия. Маслото, което се произвежда от плодовете му, е един от водещите селскостопански продукти в света..

Той се използва активно не само в храната, но и в козметичната индустрия (например продукти от Dove). От 1 хектар земя това дърво може да произведе 8 пъти повече масло от обикновения слънчоглед. Ясно е защо добивът и производството му придобиват такива мащаби.

Според статистиката на WWF (Световния фонд за дивата природа), 50% от всички продукти в опаковки го съдържат. И всичко би било наред, но това състояние на нещата преди няколко години изплаши диетолозите и поддръжниците на здравословния начин на живот. Разпространи се информация, че е изключително вредно за здравето.

Но как тогава е позволено да се използва палмово масло в адаптирано мляко за новородени, което трябва да се подложи на много тестове, клинични изпитвания и да получи съответния сертификат? Всъщност първоначално им беше позволено да произвеждат, а след това се разкри само опасността?

Всъщност ползите и вредите от този продукт все още се поставят под въпрос. Въпреки продължаващите изследвания, няма точни резултати, научно обосновани и записани. Има наблюдения, предположения, хипотези, които ще бъдат описани подробно по-долу..

Но дори и сега родителите трябва да разберат истината за себе си: ако смеси с палмово масло са разрешени за производство, това означава, че това не носи пълна катастрофа за здравето на новороденото. В противен случай пускането на такива продукти би било забранено за дълго време. Освен това има известна степен на полезност за изкуствени деца.

Развенчаването на митове. Преди няколко години в интернет се разпространи ужасна история, че палмовото масло е доставено в Русия в петролни резервоари. Няма официално потвърждение дори за един такъв случай. Продуктът влиза в страната с морски танкери.

Полза

Преди да говорим за това колко вредно е палмовото масло в храните за кърмачета, струва си да помислим защо производителите като цяло излязоха с идеята да го използват при хранене за новородени. Но в това има смисъл - и то много, дори значителен. Каква е ползата от него?

 1. Той държи рекорда за токоферол, витамин Е, който се бори със свободните радикали и предотвратява рака.
 2. Съдържа 15 пъти повече ретинол (витамин А) от морковите.
 3. Смилаемостта на продукта е с 6% по-висока от тази на млечната мазнина, приблизително 96%.
 4. Благодарение на палмитиковото масло, адаптираните млека за бебета придобиват съдържание на мазнини възможно най-близо до консистенцията на кърмата. Никой друг продукт не може да го пресъздаде.

И така, полезните свойства на продукта лежат на повърхността, мотивите и желанието да се използва в хранителната индустрия са ясни. И така, откъде идват атаките? Защо родителите все още предпочитат да купуват адаптирано мляко за бебета без палмово масло, твърдейки за вредното му въздействие върху малко тяло?

Делът на опасността все още съществува, но не повече от този на други продукти - компоненти на бебешката храна.

Интересен факт. Палмовото масло не е забранено в никоя държава по света. И в Русия не се консумира повече. Напротив: вносът на този продукт в Руската федерация заема едва 8-ма позиция след Индия, Египет, Пакистан, САЩ и т.н..

В търсене на справедливост спрямо полезни свойства, ще ви разкажем за вредното въздействие на този естествен източник на мазнини върху малко тяло. И тогава ще стане ясно защо родителите купуват по-охотно адаптирано мляко за кърмачета без палмово масло..

Съществуват предположения, направени въз основа на наблюдения и изследвания и свидетелстващи за опасността, която този продукт представлява за здравето на бебетата. Ето ги и тях:

 • абсорбцията на калций от детския организъм намалява, което е необходимо за новородените на този етап за формиране на скелета и минерализация на костите;
 • калцият се свързва, оставя тялото в такава форма, което провокира втвърдяване на изпражненията при детето;
 • част от мазнините излизат с изпражненията;
 • палмовото масло може да доведе до запушване на кръвоносните съдове, повишаване на холестерола в кръвта, така че формулите на негова основа са противопоказани за новородени със сърдечно-съдови проблеми.

В същото време тази вреда за новородените се причинява главно от нискокачествено палмово масло. В повечето храни за кърмачета от него се използва само екстракт от палмитинова киселина - и тогава изобщо няма опасност.

Но някои недобросъвестни производители (но, за щастие, са много малко) вместо сместа добавят към сместа друг компонент на маслото - олеин, който провокира развитието на всички тези странични ефекти. Най-новите данни от изследвания могат да бъдат намерени в таблицата.

Вземайки предвид разкритите отрицателни свойства на палмовото масло, производителите са преразгледали формулата на продукта, получен за използване при кърмачета. Сега молекулите на палмитиновата киселина и олеина вече не могат да свързват калция - този страничен ефект е напълно изравнен.

Така че, когато видите фразата „модифицирано палмово масло“ на опаковката на храни за новородени, не се тревожете: това е точно същата модифицирана универсална формула, която няма да навреди на бебето.

След като анализирате всички тези факти и претеглите всички плюсове и минуси, е време да вземете решение: ще расте ли вашето новородено на адаптирано мляко с палмово масло?

Тъжни факти. За съжаление, поради увеличеното производство на палмово масло в тропиците, се изсичат огромни площи от гори за насаждения. Това нарушава екосистемата, някои видове животни в тази зона са на ръба на изчезване. Greenpeace удря най-голямата тревога за вредата от този продукт.

Между плюсовете и минусите

От една страна има много полезни свойства. От друга страна, има още повече критики и истории на ужасите. Всъщност въпросът за това дали палмовото масло е вредно за храните за кърмачета все още е отворен за дебат. Има негови поддръжници, има противници. Всеки е свободен да прави избор за себе си и децата си.

Основното тук е да бъдем обективни, да търсим средна позиция, да се вслушваме в мненията на експертите. И не забравяйте да вземете предвид два факта:

 1. Ако палмовото масло е толкова опасно за здравето на новороденото, то няма да бъде разрешено да се използва при производството на адаптирано мляко..
 2. Много известни марки на пазара за хранене на новородени, които са получили огромен брой положителни отзиви, произвеждат смеси от палмово масло.

Последният факт се потвърждава от съответните списъци с марки детски храни, в които този продукт присъства или липсва..

Забележка. Световната здравна организация никога не е забранявала палмово масло за употреба. Тя го включи само в списъка с храни, които трябва да бъдат ограничени в диетата си за хора със сърдечно-съдови заболявания. Сега, ако новороденото има подобни проблеми, не му купувайте смес с тези мазнини, които са посочени на опаковката като "зеленчукови".

Смесете списъци

Ако търсите смес без палмово масло, проучете етикетите, производителят ще посочи тази информация върху опаковката.

Ако се страхувате да рискувате здравето на бебето си и се плашите от истории за този необичаен продукт, ще ви е необходим списък с адаптирано мляко за бебета без палмово масло, за да можете да изберете правилния продукт. Така че съвестта ви няма да ви измъчва.

Ако искате да си вдъхнете увереност и да направите изводи, без да гледате общественото мнение, списъкът с бебешки храни, в които присъства тази растителна мазнина, ще ви убеди със славата и авторитета на марките, които се появяват в нея..

С палмово масло

Палмовото масло присъства в храните за кърмачета от следните производители:

 1. Нестоген. Швейцария.
 2. Bellakt. Белорусия.
 3. Хип (HiPP). Германия.
 4. Агуша. Русия.
 5. Хлапе. Русия.
 6. Нан. Холандия.
 7. Скъпа. Русия.

Съгласете се: много марки са твърде разпознаваеми. Биха ли рискували собствената си достоверност и да включат съмнителна съставка в своите продукти (и дори за деца)? Едва ли.

Без палмово масло

Имайте предвид, че храните за кърмачета без палмово масло имат своите недостатъци. Първо, високата цена. На второ място, не по-малко съмнителни компоненти също могат да бъдат намерени в техния състав. Например, соево масло, рапично масло, бета палмитат.

Прочетете за опасностите и ползите от тези съставки в бебешката храна, преди да ги закупите. Във всеки случай този списък ще ви помогне да се ориентирате в съвременния пазар..

 1. Similac. Испания / Ирландия / Дания (страната на произход се е променила няколко пъти). Палмовото масло замества кокосовото, слънчогледовото и соевото зърно.
 2. Нутрилон (Nutrilon). Холандия. Съдържа бета палмитат.
 3. Бавачка. Нова Зеландия. В състава можете да намерите кокосово, слънчогледово, канално (рапично) масло. Това са хипоалергенни формули за новородени без палмово масло, тъй като са на основата на козе мляко..
 4. Кабрита (Кабрита). Холандия. Използване на Beta Palmitate.
 5. Хайнц. Великобритания. Откриване на бета палмитат отново.

Това са най-добрата формула за новородени без палмово масло, съдейки по отзивите на младите майки и препоръките на педиатрите. Използвайте този списък, за да намерите нещо най-подходящо за вашето бебе.

И в същото време да можете да разбивате обществените стереотипи. Помислете отново върху факта, че изкуствените хора са лишени от майчиното мляко, което е толкова необходимо за тях на този етап. И само растителната мазнина от маслената палма може максимално да приближи сместа по консистенция и състав до вкусното майчино мляко. Всеки - светска родителска мъдрост.

Преглед на формули за кърмачета без палмово масло

Вредата от добавянето на палмово масло към храната, включително и тези, предназначени за бебета, се обсъжда активно както от специалисти, така и от млади родители. Майките са разтревожени от наличието на такава билкова съставка в много кърмачета, които дори хранят новородени. И ако те не искат да дават това масло на бебето си, тогава въпросът за избора на бебешка храна без такъв компонент става много актуален.

Защо е палмовото масло в сместа?

Този билков продукт е получен от маслената палма и се използва в храната по целия свят. Обикновено се включва в храните за кърмачета като една от фракциите, наречени палмов олеин. Това позволява съставът на мазнините от такава храна да бъде по-близък до този на майчиното мляко, осигурявайки на бебето разнообразие от мастни киселини.

Ползите от палмовия олеин включват високо съдържание на витамини А и Е, добро усвояване (95–97%) и наличие на каротеноиди. Що се отнася до вредата, калцият се абсорбира по-малко от смеси с добавяне на палмово масло, което може да повлияе на състоянието на костите, поради което този минерал се добавя към състава на такива продукти в по-големи количества. В допълнение, поради свързването на калция с мастните киселини възникват сапунени вещества, поради които са възможни запек и колики. С този проблем се бори чрез включване на пре- и пробиотични вещества в сместа.

Друг недостатък на масления палмов олеин е, че той е с високо съдържание на наситени мазнини, което, ако се консумира в излишък, прави тази растителна мазнина вредна за сърдечно-съдовата система..

Въпреки това, умерената употреба (а при кърмачетата за кърмачета палмовото масло обикновено е само един вид мазнини) не вреди, така че не трябва да се страхувате от бебешка храна с този компонент..

Благодарение на включването на палмов олеин в праховете за адаптирани детски храни, такива храни са наситени с мазнини, важни за развитието на бебето. За разлика от човешкото мляко, което съдържа палмитинова киселина, козето или кравето мляко не съдържа това съединение. И тъй като именно тази мастна киселина присъства в палмовото масло в най-голямо количество, тя се добавя към сместа, така че тези заместители да са възможно най-подобни на млякото от майчините гърди..

Въпреки това, изследванията и професионалните уверения за безвредността на палмовия олеин за новородени и кърмачета често са неубедителни за младите родители. Те виждат палмовото масло като евтин заместител на по-висококачествените мазнини и се опитват да го избягват в диетата си. За тях бебешките храни се произвеждат без този компонент и днес те са представени с доста широк диапазон. Палмовата мазнина в тези бебешки храни е заменена от други растителни мазнини, като кокос или рапица..

Някои производители са намерили друг изход - те са започнали да разграждат и модифицират палмовия олеин, добавяйки само отделните му фрагменти към млечната смес, които не пречат на усвояването на калция. Пример за такава смес може да се нарече "Nutrilon Comfort 1", която съдържа бета-палмитинова киселина.

Видове смеси без палмово масло

Има няколко вида бебешка храна, която не съдържа палмово масло. Такива смеси са разделени на следните разновидности.

 • Продукти от краве мляко. За новородените те се правят от суроватка, в която намаляват количеството протеини и калций, променят състава на мазнините и увеличават съдържанието на лактоза. Такива продукти за бебета на възраст 0-6 месеца са обозначени с цифра 1, за недоносени бебета и бебета с ниско тегло - с номер 0 или префикс pre. Смеси с номер 2 се използват за хранене на бебета на възраст 6-12 месеца. Те могат да бъдат не само суроватка, но и казеин. Отделно се разграничават ферментирали млечни смеси, които имат способността да подобряват храносмилането, като стимулират развитието на млечнокисели бактерии.
 • Смеси от козе мляко. Съставът им се счита за най-близък до кърмата. Такава храна се усвоява добре, богата на минерали и витамини, както и на растителни мазнини..
 • Смеси без лактоза или храни с намалено количество лактоза. Те са показани при чревни инфекции и неинфекциозна диария. Храна без лактоза се използва за деца с непоносимост към млечна захар.
 • Хипоалергенни смеси. Те се дават на кърмачета, които са развили алергични заболявания. Ако трохите имат пълна непоносимост към протеините на кравето мляко, решението ще бъде соева смес без млечни продукти.
 • Антирефлуксни продукти. Такива смеси се използват при бебета с рефлуксна болест. Те помагат да се отървете от обилната регургитация след хранене..

Показания

Има ситуации, при които избягването на адаптирано мляко за кърмачета е подходящо и важно за подпомагане здравето на детето. Показано е хранене с формула без палмов олеин:

 • деца със сърдечно-съдови патологии;
 • бебета с нарушено храносмилане на обикновени смеси, например при запек, обилна регургитация, колики и т.н.
 • бебета, които имат нарушена минерализация на костите.

Единственото противопоказание за употребата на смеси, които не съдържат палмово масло, е свръхчувствителност към някой от техните компоненти. В случай на алергични симптоми се препоръчва, заедно с педиатъра, да изберете друга подходяща адаптирана храна.

Рейтинг на най-добрите смеси от краве мляко

Според прегледите родителите предпочитат да дават на бебета такива адаптирани формули, които не съдържат палмово масло..

 • Similac. Такава бебешка храна се произвежда от Abbott, предлагайки линиите Classic, Gold и голям избор от специални формули за деца с алергии, колики, непоносимост към лактоза, ниско тегло и други проблеми. Предимствата на такива продукти са отсъствието на малтодекстрин, доброто разтваряне, наличието на каротеноиди, нуклеотиди, важни мастни киселини, пред- и пробиотици и лутеин. Такива характеристики осигуряват на храна "Similak" около 80% от положителните отзиви..

Сред недостатъците му често се отбелязва висока цена. Сместа от растителни мазнини на Similac включва слънчогледово масло, кокосово масло и соево масло.

 • Нестоген. Такава адаптирана храна за бебета се произвежда от добре познатата компания Nestle. Продуктът включва лактобацили, балансиран витаминно-минерален комплекс и пребиотици. Не съдържа ГМО, ароматизанти, консерванти или други опасни съставки. Растителните мазнини в Нестоген са представени от ниско еруцирани рапични, слънчогледови и кокосови масла. Такава смес получава повече от 80% положителни отзиви, в които е похвалена за високото си качество, добра поносимост, разумна цена, лесно разреждане без бучки. Недостатъците на "Nestozhen" са картонена кутия и неудобна мерителна лъжица.
 • Nan Optipro. Това е друг продукт на Nestlé, съдържащ оптимизиран протеинов комплекс, нуклеотиди, бифидобактерии, ценни ARA и DHA мастни киселини, l-карнитин, минерали и витамини, важни за развитието. Сред растителните мазнини в такава смес са соевото, кокосовото и слънчогледовото масло. Приблизително 80% от отзивите за хранене на бебета Nan Optipro са положителни. При тях предимствата на продукта се наричат ​​наличност, приятен вкус, удобна консерва, бързо разтваряне.
 • Премия за нутрилак. Такъв продукт на руската компания Infaprim съдържа лутеин, омега мазнини, пребиотични компоненти, нуклеотиди, комплекс от витамини и минерали. От тази смес бебето ще получи естествена млечна мазнина, соево, кокосово и слънчогледово масло, а в нея липсва палмово масло, подобно на рапичното масло. В около 90% от отзивите майките са доволни от храненето с такава смес. Те отбелязват, че прахът е лесен за разреждане, достъпен е и има добър вкус за повечето бебета. Недостатъците на сместа включват наличието на малтодекстрин и неудобни опаковки..
 • Bellakt Premium. Тази новост на добре познат беларуски производител за бебета през първите 6 месеца от живота съдържа 60% суроватъчни протеини, лактоза, живи бифидобактерии, рибено масло, лутеин, витамин и минерални формули и пребиотици. Растителните масла в състава на такъв продукт са представени от соя, слънчоглед и кокос.

Списък на формулите на козе мляко

Ако разгледаме бебешката храна на основата на козе мляко, тогава палмовото масло липсва в такива продукти..

 • "Няня". Тази линия адаптирани сухи храни за деца се произвежда от Bibicall. За производството на тези продукти се използва естествено козе мляко от животни на паша в Нова Зеландия. Предимствата на тези смеси включват наличието на пробиотици, омега мазнини и нуклеотиди в състава. Асортиментът включва продукта "Classic" и линията "с пребиотици". Мазнините в техния състав са представени от кокосово, слънчогледово и рапично масло.

Храненето "Nenny" има повече от 90% положителни отзиви от майки, при които единственият недостатък е доста висока цена. Други недостатъци са наличието на малтодекстрин във формулата.

Палмово масло в адаптирано мляко: списък със и без

Разбира се, няма нищо по-добро и здравословно от майчиното мляко за бебе..

Но по различни причини някои майки са принудени да се откажат от кърменето..

Как да храним бебета? Как да намерим заместители на кърмата?

Хранителната индустрия се притече на помощ с адаптираното си мляко.

Но когато бях принуден да прекъсна естествения процес на хранене, бебето ми категорично отказа да яде онези, които съдържаха „палмово масло“.

Ползи и вреди за детето

Преди да обвиня производителите в отравяне на нашите деца, проучих всички свойства на добавката. Палмовото масло е от естествен произход. То е толкова полезно, колкото царевицата, лененото семе, морски зърнастец, слънчоглед и други масла (подробности за това какво е палмово масло, какъв е неговият състав и точка на топене и как се различава от кокосовото и маслото можете да намерите тук и от тази статия ще разберете от какво е направен този сензационен продукт).

Съдържа голямо количество витамини А и Е. Има Омега 3, наситени и мастни киселини. Изглежда, че всичко е наред. Вярно е, че същите мастни киселини (поне някои от тях) повишават нивата на холестерола.

Има още един много важен момент: палмитиновата киселина се съдържа в кърмата. Също така е съставна част на маслото. Но нивото на усвояване на майчината киселина е в пъти по-добро..

Несмленият полезен компонент от палмово масло успешно напуска тялото на бебето по естествен начин, като взима със себе си калций.

Следователно новородените могат да имат остър дефицит на този минерал..

Сега за продуктите за по-големи деца.

Млечните лакомства за нашите синове и дъщери, както всяка друга храна за индустриално производство на бебешки храни, преминават през много взискателна процедура за контрол дори по време на производството (надявам се това да е така).

Палмовото масло, добавено към кисели млека, млечни шейкове и извара, е с много високо качество и отговаря на ГОСТ. Следователно, пречистен, неутрализиран, той се усвоява напълно от стомашно-чревния тракт на децата и всички негови полезни компоненти се абсорбират..

Причини

Защо, защо или за какво се добавя? Отговорът на тези въпроси се крие в свойствата на палмовото масло. Олеиновата киселина е маслена съставка, която е устойчива на окислителни процеси. Това значително удължава срока на годност на адаптираните млека и млечни продукти.

Къде да намерим смеси без него?

Има ли смеси без него и кои? Намирането на бебешка храна, включително адаптирано мляко, без палмово масло е много лесно - изучете състава. Съвестните производители винаги посочват всички входящи компоненти изцяло и на руски език.

Вземете храна в специализирани магазини за детски стоки или големи търговски вериги. Има по-малък шанс за закупуване на фалшификат.

Прочетете повече за това какви храни съдържат палмово масло и как то може да ви навреди, прочетете тук.

Сравнение

Формулите трябва да помагат на бебетата да се развиват, растат и да останат здрави.

Следователно те трябва да съдържат:

 • йод;
 • нуклеотиди;
 • полиненаситени мастни киселини;
 • аминокиселини, по-специално таурин.

Коя формула не съдържа структурирано палмово масло и кои го съдържат?

Смеси от палмово масло:

 1. Bellakt. Освен растително масло, съдържа и мляко на прах. Поради това не е подходящ за всички деца и може да причини алергии. Но той съдържа всички важни за бебето компоненти.
 2. Хип. Картофеното нишесте съдържа много малко количество йод. Новороденото бебе няма нужда от него.
 3. Агуша. Богат на таурин и нуклеотиди, но с ниско съдържание на йод и съдържа мляко.
 4. Хлапе. Съставните компоненти включват соя - дете под една година няма нужда от нея. Но съдържанието на хранителни вещества е много високо.
 5. Нан. Яжте соя и витамин D, за да предотвратите рахит.
 6. Нутрилон. Високо съдържание на хранителни вещества.
 7. Скъпа. Има соя, но останалите съставки са много полезни.

Без смеси, палмово и кокосово масло:

 1. Семилак. Съдържа соя и мляко на прах, но много високо съдържание на йод.
 2. Неподписано. Малко йод, соя и мляко на прах. Но има и пребиотици, които имат прекрасен ефект върху храносмилането..
 3. Бавачка. Ниско съдържание на йод и таурин, но витамин D, лактоза и пребиотици.

Имате ли нужда от алтернатива?

Ако жената умишлено отказва кърменето от раждането си, това е глупаво.

И ако този тип хранене за бебето е невъзможно и майката е противник на изкуствените смеси, тогава, разбира се, можете да замените сместа.

Въпросът е различен; ако е необходимо?

Нашите баби и майки ни готвиха каши с краве или козе мляко със зърнени храни, като грис или ориз.

Децата са израснали здрави и без забавяне в развитието. Въпреки че на родителите не им беше позволено да спят спокойно - може би боли коремите им.

Съвременните педиатри единодушно протестират срещу този тип хранене - тялото на детето може спокойно да усвоява животинско мляко само след една година.

Според мен е по-добре да изберете смес. Изборът им е много широк: неалергичен (хипоалергенен), обогатен с витамини, минерали или желязо, млечни продукти, без млечни продукти... Ако сместа стане твърда и бебето страда от корем, тогава има смисъл да му помогнете с лекарства. Например, дайте "smecta". Единственото предупреждение: избирайте храна само заедно с педиатъра.

Моят собствен опит ме превръща в пламенен противник на въвеждането на палмово масло в диетата на новородените. Но децата в предучилищна и училищна възраст усвояват перфектно храни, съдържащи го. Изборът на определена храна за децата им пада върху плещите на родителите. Трябва да е с високо качество.

Говорихме подробно за обхвата на приложение на червеното AC багрило (E129) и неговия ефект върху организма тук, а от тази статия ще научите как да разпознаете естествените и химични подобрители на вкуса и аромата.

И когато откриете "Палмово масло" в списъка с компоненти, ръководете се от знания: растителните мазнини могат да имат вредно въздействие върху организма, а може и положително, в зависимост от възрастта на човека.

Не намерихте отговора на въпроса си? Разберете как да разрешите точно своя правен проблем - обадете се веднага:

Списък на най-добрите формули без палмово масло и ГМО: избор на безопасна храна за новородени

Много хора, които купуват мляко и други млечни продукти, знаят, че често съдържат палмово масло, което действа като евтин заместител на мазнините. Има мнение, че това е вреден продукт. Родителите на малки деца обръщат внимание на състава, опитвайки се да изберат адаптирано мляко без палмово масло. Оправдани ли са техните страхове? Какъв е този продукт, полезен или не?

В наши дни се добавя към млечни продукти и различни полуфабрикати. В медиите можете да намерите редица статии, обявяващи недопустимостта на използването на палмово масло. Смята се, че диабетът, сърдечно-съдовите заболявания и затлъстяването могат да се развият от него. Но всъщност това не е вярно.

Поради ниската цена на палмовото масло, то се използва от производителите на повечето хранителни продукти, включително адаптирано мляко

Факти и митове

 1. Маслената палма расте в Индонезия и Малайзия. Именно неговите плодове служат като суровини за производството на масло. Плодовете се пресоват, получената маса се обработва. Има много мазнини. Той е евтин, така че често се използва в хранителната индустрия. Продуктът съдържа повече витамини Е и А от всяко друго масло. Мазнините от него се усвояват забележително от хората - около 95%. Тази цифра е по-висока от тази на мазнините от краве мляко.
 2. В древен Египет палмовото масло се е използвало за производство на храни. Вече се смяташе за много полезен продукт за организма. Фактът, че той не се усвоява от храносмилателната система, не е истина. Смилаемостта му е много висока. Смеси без палмово масло не са по-добри за дете.
 3. Основната опасност за здравето, свързана с растителните мазнини в готвенето, е свързана с висок прием на наситени мазнини. Те повишават холестерола, насърчават образуването на плаки в кръвоносните съдове и ги замърсяват. Най-опасните наситени мазнини са транс-мазнините или хидрогенираните липиди. Останалата част от мазнините може да се консумира. Трансмазнините се получават чрез трансформиране на растително масло в твърдо или полутвърдо състояние. От тях се приготвят евтини десерти и удобни храни. Палмовото масло има полутвърда природа. Не е необходимо да се хидрогенира. По-добре е да изключите полуфабрикатите, закупените в магазина десерти и сладкиши от менюто на кърмачка.
 4. Не е вярно, че европейските производители не използват този продукт при производството на адаптирано мляко за кърмачета. Той присъства в диетата, но на етикета е обозначен като растителна мазнина, без да се посочва произходът му. Тази грешка ще бъде коригирана скоро и на опаковките ще бъдат посочени определени мазнини.
Основната опасност от гледна точка на повишаване на холестерола в кръвта са закупените в магазина сладки сладкиши и десерти - по-добре е да не ги ядете за кърмачка.

На кого да вярваме?

Дали палмовото масло е наистина опасно за здравето на бебето, няма точни данни, но не трябва да използвате непроверени спекулации при избора на бебешка храна. Доверете се на научни доказателства. Ако съставът съдържа друго растително масло и хранете бебето си с адаптирано мляко без палма, употребата му не е по-полезна..

Има ли смес без палмово масло?

Да, има. За майки и татковци, които силно не харесват добавянето на този продукт, са разработени формули без него. Кой е по-добър, решете сами: "Nenny", "Nestogen", "Semilak" (препоръчваме да прочетете: адаптирано мляко за бебета "Nenny" с козе мляко: как да се размножава?).

Тези смеси без палмово масло използват други видове растителни мазнини. Semilak съдържа соеви, кокосови и шафранови мазнини. Фактът, че те са формули без палмово масло, не премахва основния им недостатък - кърмата не е сходно по съдържание. Те не са добре адаптирани към храносмилането на кърмачета, тъй като съдържат равни количества казеин и суроватъчни протеини. Кърмата има повече суроватъчни протеини. С какво да храним бебето след завършване на лактацията? Има ли някакъв изход от ситуацията? Съвременната хранителна индустрия и медицината предоставят такова решение. Нека поговорим за това по-подробно.

Колко опасен е въпросният продукт?

Олеинът и супер олеинът, които производителите добавят към бебешката храна, не са самото растително масло, а неговите фракции. Наличието на голямо количество палмитинова киселина в мазнината предпазва продукта от окисляване. Това свойство отличава палмовото масло от известните растителни мазнини, което го прави предимство, тъй като окисляването води до влошаване на продукта, образуването на вредни вещества в него. Използването на други растителни масла не постига същата цел, поради което слънчогледовите или маслиновите масла са по-опасни за бебето..

Какви данни оперират противниците на добавянето на палмова мазнина към храната? Научните доказателства сочат, че палмитиновата киселина се комбинира с калций, за да образува калциев сапун. Той не се усвоява от храносмилателната система на детето и се екскретира. Липсата на калций, някои от които е реагирал с палмитинова киселина, води до недоразвитие и крехкост на костите. Може да се твърди, че такава киселина присъства във всяко растително масло. Следователно процесът се случва така или иначе.

Решение

За да разрешат този проблем, учените са изобретили модифицирано палмово масло. Продукт с него може да се храни на дете със същия успех като формула без палмово масло.

В сместа Materna е включен набор от модифицирани растителни мазнини. Той не е много популярен сред младите родители поради високата си цена. Най-евтините най-добри аналози, при производството на които се използва същата технология, могат да се използват за хранене на новородено. Техният списък:

 • Хайнц Инфанта 1,
 • "Nutrilon Comfort 1",
 • Целия антиколик,
 • "Хип комфорт",
 • "Cabrita Gold 1",
 • "Хумана антиколик".
Nutrilon Comfort 1 е една от най-безопасните хранителни добавки за кърмачета с модифицирани растителни масла

Така че, за да обобщим горното: понастоящем фракциите на палмово масло се използват при производството на смеси. В тази модификация продуктът съдържа много по-малко мазнини..

Палмовото масло присъства в бебешките храни в много малки количества, въпреки че това не е така до 2000 година. Науката направи крачка напред, за да направи храната по-безопасна. Заключение - не гонете формула без палмово масло.

Смесите съдържат много различни вещества, ползите от които са очевидни. Например, калцият в тях е 1,5 пъти повече, отколкото в човешкото мляко. Учените вземат предвид по-ниската абсорбция на калций от млечните продукти в сравнение с майчиното мляко. В допълнение към витамините се добавят витамините за подобряване на усвояването на калций. Пробиотиците, включени в състава, ще помогнат при диария.

Мнението на д-р Комаровски

Известният педиатър не счита разглеждания продукт за вреден. Той препоръчва да се използват съвременни храни за кърмачета без палмово масло за хранене на бебе със същия успех, както при палмово масло, когато майката спира лактацията по някаква причина. Лекарят пише, че продуктите за малки деца са специално адаптирани към тялото на бебето, за разлика от кравето мляко. Те няма да навредят на бебето. Комаровски отбелязва, че майчиното мляко също не се усвоява напълно от новороденото. Заключение - проблемите, които възникват при храносмилането на бебето с изкуствено хранене, са подобни на проблемите с кърменето.

ГМО в храненето на бебета

Друг въпрос, който тревожи младите майки и татковци, е дали има ГМО в храните за кърмачета. ГМО означава генетично модифицирани организми. Това са живи организми и растения с подобрена ДНК..

ДНК се модифицира от гените на различни организми, за да се получат всякакви полезни свойства. Ако говорим например за пшеница, тогава те се опитват да я направят устойчива на суша по този начин и да развият нейния имунитет срещу болести. GMI се произвеждат от такива организми - съставки за използване при производството на продукти с цел по-продължителното им съхранение.

Повечето родители се опасяват, че бебешката храна може да съдържа ГМО. За щастие всички производители на пазара следят отблизо своите суровини и предотвратяват това.

Много лекари смятат, че ГМ храни не трябва да се дават на деца. Те могат да причинят хранително отравяне, алергии. Антибиотичното лечение на деца след поглъщане на ГМО може да не даде желания ефект. Въпреки че вредността на ГМО не е напълно доказана, митническият съюз е разработил технически регламент TR CU 021/2011 „За хранителните продукти“. Той посочва недопустимостта на използването на ГМО за производството на продукти за млади майки и бременни жени, както и за бебешки храни.

Всички държави от митническия съюз се съобразяват с този регламент. Тук има само едно несъответствие - допуска се грешка от 0,9%. Тоест, ако количеството ГМО в даден продукт е по-малко от 0,9%, то това се счита за техническа грешка и не се приема като причина за забрана на разпространението на продукта..

През декември 2015 г. популярните бебешки храни бяха тествани за ГМО. Беше разкрито, че такива продукти като:

 • "Agusha - 1", (препоръчваме да се прочете: ферментирала млечна смес "Agusha": рецензии, предимства и недостатъци)
 • "Nestle NAN 1 Premium", (препоръчваме да прочетете: пълен преглед на NAN смеси)
 • "Similac Premium 1",
 • "Нутрилак соя 1",
 • "Бебе-1"

са подходящи за използване при хранене на бебета, техните производители не включват ГМО в своите продукти. Nestlé, която по-рано е била използвана с ГМО, сега прави приемливата смес от NAN. Можем спокойно да кажем, че това са адаптираните храни за бебета без никакъв ГМО.