Много хора, които купуват мляко и други млечни продукти, знаят, че често съдържат палмово масло, което действа като евтин заместител на мазнините. Има мнение, че това е вреден продукт. Родителите на малки деца обръщат внимание на състава, опитвайки се да изберат адаптирано мляко без палмово масло. Оправдани ли са техните страхове? Какъв е този продукт, полезен или не?

В наши дни се добавя към млечни продукти и различни полуфабрикати. В медиите можете да намерите редица статии, обявяващи недопустимостта на използването на палмово масло. Смята се, че диабетът, сърдечно-съдовите заболявания и затлъстяването могат да се развият от него. Но всъщност това не е вярно.

Поради ниската цена на палмовото масло, то се използва от производителите на повечето хранителни продукти, включително адаптирано мляко

Факти и митове

 1. Маслената палма расте в Индонезия и Малайзия. Именно неговите плодове служат като суровини за производството на масло. Плодовете се пресоват, получената маса се обработва. Има много мазнини. Той е евтин, така че често се използва в хранителната индустрия. Продуктът съдържа повече витамини Е и А от всяко друго масло. Мазнините от него се усвояват забележително от хората - около 95%. Тази цифра е по-висока от тази на мазнините от краве мляко.
 2. В древен Египет палмовото масло се е използвало за производство на храни. Вече се смяташе за много полезен продукт за организма. Фактът, че той не се усвоява от храносмилателната система, не е истина. Смилаемостта му е много висока. Смеси без палмово масло не са по-добри за дете.
 3. Основната опасност за здравето, свързана с растителните мазнини в готвенето, е свързана с висок прием на наситени мазнини. Те повишават холестерола, насърчават образуването на плаки в кръвоносните съдове и ги замърсяват. Най-опасните наситени мазнини са транс-мазнините или хидрогенираните липиди. Останалата част от мазнините може да се консумира. Трансмазнините се получават чрез трансформиране на растително масло в твърдо или полутвърдо състояние. От тях се приготвят евтини десерти и удобни храни. Палмовото масло има полутвърда природа. Не е необходимо да се хидрогенира. По-добре е да изключите полуфабрикатите, закупените в магазина десерти и сладкиши от менюто на кърмачка.
 4. Не е вярно, че европейските производители не използват този продукт при производството на адаптирано мляко за кърмачета. Той присъства в диетата, но на етикета е обозначен като растителна мазнина, без да се посочва произходът му. Тази грешка ще бъде коригирана скоро и на опаковките ще бъдат посочени определени мазнини.
Основната опасност от гледна точка на повишаване на холестерола в кръвта са закупените в магазина сладки сладкиши и десерти - по-добре е да не ги ядете за кърмачка.

На кого да вярваме?

Дали палмовото масло е наистина опасно за здравето на бебето, няма точни данни, но не трябва да използвате непроверени спекулации при избора на бебешка храна. Доверете се на научни доказателства. Ако съставът съдържа друго растително масло и хранете бебето си с адаптирано мляко без палма, употребата му не е по-полезна..

Има ли смес без палмово масло?

Да, има. За майки и татковци, които силно не харесват добавянето на този продукт, са разработени формули без него. Кой е по-добър, решете сами: "Nenny", "Nestogen", "Semilak" (препоръчваме да прочетете: адаптирано мляко за бебета "Nenny" с козе мляко: как да се размножава?).

Тези смеси без палмово масло използват други видове растителни мазнини. Semilak съдържа соеви, кокосови и шафранови мазнини. Фактът, че те са формули без палмово масло, не премахва основния им недостатък - кърмата не е сходно по съдържание. Те не са добре адаптирани към храносмилането на кърмачета, тъй като съдържат равни количества казеин и суроватъчни протеини. Кърмата има повече суроватъчни протеини. С какво да храним бебето след завършване на лактацията? Има ли някакъв изход от ситуацията? Съвременната хранителна индустрия и медицината предоставят такова решение. Нека поговорим за това по-подробно.

Колко опасен е въпросният продукт?

Олеинът и супер олеинът, които производителите добавят към бебешката храна, не са самото растително масло, а неговите фракции. Наличието на голямо количество палмитинова киселина в мазнината предпазва продукта от окисляване. Това свойство отличава палмовото масло от известните растителни мазнини, което го прави предимство, тъй като окисляването води до влошаване на продукта, образуването на вредни вещества в него. Използването на други растителни масла не постига същата цел, поради което слънчогледовите или маслиновите масла са по-опасни за бебето..

Какви данни оперират противниците на добавянето на палмова мазнина към храната? Научните доказателства сочат, че палмитиновата киселина се комбинира с калций, за да образува калциев сапун. Той не се усвоява от храносмилателната система на детето и се екскретира. Липсата на калций, някои от които е реагирал с палмитинова киселина, води до недоразвитие и крехкост на костите. Може да се твърди, че такава киселина присъства във всяко растително масло. Следователно процесът се случва така или иначе.

Решение

За да разрешат този проблем, учените са изобретили модифицирано палмово масло. Продукт с него може да се храни на дете със същия успех като формула без палмово масло.

В сместа Materna е включен набор от модифицирани растителни мазнини. Той не е много популярен сред младите родители поради високата си цена. Най-евтините най-добри аналози, при производството на които се използва същата технология, могат да се използват за хранене на новородено. Техният списък:

 • Хайнц Инфанта 1,
 • "Nutrilon Comfort 1",
 • Целия антиколик,
 • "Хип комфорт",
 • "Cabrita Gold 1",
 • "Хумана антиколик".
Nutrilon Comfort 1 е една от най-безопасните хранителни добавки за кърмачета с модифицирани растителни масла

Така че, за да обобщим горното: понастоящем фракциите на палмово масло се използват при производството на смеси. В тази модификация продуктът съдържа много по-малко мазнини..

Палмовото масло присъства в бебешките храни в много малки количества, въпреки че това не е така до 2000 година. Науката направи крачка напред, за да направи храната по-безопасна. Заключение - не гонете формула без палмово масло.

Смесите съдържат много различни вещества, ползите от които са очевидни. Например, калцият в тях е 1,5 пъти повече, отколкото в човешкото мляко. Учените вземат предвид по-ниската абсорбция на калций от млечните продукти в сравнение с майчиното мляко. В допълнение към витамините се добавят витамините за подобряване на усвояването на калций. Пробиотиците, включени в състава, ще помогнат при диария.

Мнението на д-р Комаровски

Известният педиатър не счита разглеждания продукт за вреден. Той препоръчва да се използват съвременни храни за кърмачета без палмово масло за хранене на бебе със същия успех, както при палмово масло, когато майката спира лактацията по някаква причина. Лекарят пише, че продуктите за малки деца са специално адаптирани към тялото на бебето, за разлика от кравето мляко. Те няма да навредят на бебето. Комаровски отбелязва, че майчиното мляко също не се усвоява напълно от новороденото. Заключение - проблемите, които възникват при храносмилането на бебето с изкуствено хранене, са подобни на проблемите с кърменето.

ГМО в храненето на бебета

Друг въпрос, който тревожи младите майки и татковци, е дали има ГМО в храните за кърмачета. ГМО означава генетично модифицирани организми. Това са живи организми и растения с подобрена ДНК..

ДНК се модифицира от гените на различни организми, за да се получат всякакви полезни свойства. Ако говорим например за пшеница, тогава те се опитват да я направят устойчива на суша по този начин и да развият нейния имунитет срещу болести. GMI се произвеждат от такива организми - съставки за използване при производството на продукти с цел по-продължителното им съхранение.

Повечето родители се опасяват, че бебешката храна може да съдържа ГМО. За щастие всички производители на пазара следят отблизо своите суровини и предотвратяват това.

Много лекари смятат, че ГМ храни не трябва да се дават на деца. Те могат да причинят хранително отравяне, алергии. Антибиотичното лечение на деца след поглъщане на ГМО може да не даде желания ефект. Въпреки че вредността на ГМО не е напълно доказана, митническият съюз е разработил технически регламент TR CU 021/2011 „За хранителните продукти“. Той посочва недопустимостта на използването на ГМО за производството на продукти за млади майки и бременни жени, както и за бебешки храни.

Всички държави от митническия съюз се съобразяват с този регламент. Тук има само едно несъответствие - допуска се грешка от 0,9%. Тоест, ако количеството ГМО в даден продукт е по-малко от 0,9%, то това се счита за техническа грешка и не се приема като причина за забрана на разпространението на продукта..

През декември 2015 г. популярните бебешки храни бяха тествани за ГМО. Беше разкрито, че такива продукти като:

 • "Agusha - 1", (препоръчваме да се прочете: ферментирала млечна смес "Agusha": рецензии, предимства и недостатъци)
 • "Nestle NAN 1 Premium", (препоръчваме да прочетете: пълен преглед на NAN смеси)
 • "Similac Premium 1",
 • "Нутрилак соя 1",
 • "Бебе-1"

са подходящи за използване при хранене на бебета, техните производители не включват ГМО в своите продукти. Nestlé, която по-рано е била използвана с ГМО, сега прави приемливата смес от NAN. Можем спокойно да кажем, че това са адаптираните храни за бебета без никакъв ГМО.

Списък на храните за кърмачета без палмово масло

Ние предлагаме най-добрата формула за кърмачета, чийто състав осигурява на детето добро хранене.

Защо да изберете палмово масло и формула за бебета без ГМО

Растителното масло е включено във формулата за бебета, за да се получи съдържание на мазнини, максимално близко до това, което се намира в майчиното мляко. Палмовото масло е заредено с мастни киселини и холестерол. Тези компоненти пречат на усвояването на калция, който е необходим за растежа и развитието на детето, и те също могат да повлияят отрицателно на храносмилателната система на бебето..

Храненето за кърмачета без палмово масло и ГМО е абсолютно безопасно, не създава затруднения при новородени с изпражнения, насища организма с необходимото количество мазнини и калций.

Интересно е

Редица проучвания показват, че адаптираното мляко за кърмачета без палмово и кокосово масло подобрява усвояването на калций и мазнини при новородени с 20-25%. На свой ред, с най-точната дозировка, смесите с палмови масла са безвредни за организма и са одобрени от Научноизследователския институт по хранене (Москва).

Видове адаптирано мляко без палмово масло

Основният критерий, по който се определя качеството на храните за кърмачета, е характеристиките на състава. Формули без палмово масло се използват за нормализиране на храносмилането и интензивно увеличаване на теглото на недоносените бебета. Освен това такива продукти спомагат за повишаване на имунитета на бебетата..

Диференциацията на продуктовия състав е по-широка. Храните за кърмачета са разделени на няколко вида:

 • антирефлукс;
 • ниско или без лактоза;
 • хипоалергичен;
 • ферментирало мляко;
 • соя;
 • с пребиотици.

Антирефлуксните формули са предназначени за новородени, страдащи от честа регургитация по време на хранене. Съставите без лактоза или с ниско съдържание на лактоза се препоръчват за хранене на бебета с непоносимост към млечна захар - лактоза. Хипоалергенните храни са показани за новородени, изложени на риск от хранителни алергии. Добавянето на пребиотици спомага за нормализиране на функционирането на стомашно-чревния тракт. За здрави деца се предлагат млечни смеси с аромати на ванилия и шоколад.

Важно е да знаете

Антиалергенни смеси без палмово масло най-често се хранят на тези деца, чиито родители, братя или сестри са склонни към алергични реакции..

Коя кърма за кърмачета не съдържа палмово масло

Двама производители на бебешки храни, Similac и Nanny, са напълно елиминирали палмовото масло от адаптираното мляко. Производителите Nutrilon, Kabrita и Heinz са се научили да променят структурата на палмитиновата киселина, която е в основата на палмовото масло. Млечните формули с бета-палмитат гарантират оптимално усвояване на калция, минерализация на костите и в резултат на това правилното физическо и психическо развитие на детето.

Родителите са загрижени за въпроса коя адаптирано мляко не съдържа класическо палмово масло? Това е храна на известни марки:

 • Бавачка;
 • Симилак;
 • Нутрилон;
 • Кабрита;
 • Хайнц.

Хранителна формула за бебета без палмово масло. Списък

За да разберете коя кърма за кърмачета е по-добра без палмово масло, ето списък с хранителни продукти с кратки характеристики. Сред формулите без палмово масло можете да намерите хранене, подходящо както за напълно здрави бебета, така и за деца с ниско тегло, склонност към хранителни алергии, както и непоносимост към лактоза и дисфункция в стомашно-чревния тракт..

Таблица 1. Характеристики на смеси без палмово масло, произведени под марката Similac
Смеси без палмово маслоСпецификацииДетска възраст
Similac Premium 1, 2, 3Съдържа пребиотици и пробиотици, полезни минерали, макронутриенти; нормализира храносмилането, възможно най-близо до кърмата.За деца от раждането до 18 месеца.
Similac 1, 2Включва пребиотици; за изкуствено и смесено хранене на здрави деца.За новородени и бебета от 6 до 12 месеца.
Similac GA 1, 2Хипоалергенна формула; за профилактика на хранителни алергии, подпомага имунитета, нормализира храносмилането.За новородени, за деца от 6 до 12 месеца.
Similac Pedia Сигурна ванилия, шоколадСъдържа пребиотици, витаминен и минерален комплекс; децата ще харесат вкуса на ванилия или шоколад.За деца от 12 месеца.
Симилак изомилВключва соев протеин, антиоксиданти и пребиотици; намалява честотата на регургитация, предотвратява образуването на газове в стомашно-чревния тракт, насърчава развитието на детето.За новородени бебета с алергия към протеини към краве мляко и непоносимост към лактоза.
Similac Ниска лактозаСъдържа пребиотици; за нормализиране на храносмилането.За новородени бебета със свръхчувствителност към млечна захар (лактоза).
Similac 1 AntirefluxВключва комплекс от хранителни вещества; за нормализиране на храносмилателния трактЗа новородени бебета с честа регургитация.
Similac NeoSureСъдържа пълен набор от хранителни вещества за подпомагане растежа на бебетоЗа недоносени деца с ниско тегло при раждане (тегло при раждане под 1,8 кг).

Храните за кърмачета без палмово масло също се предлагат от Nanny. Тези продукти се произвеждат на основата на здравословно козе мляко, което по своя състав е по-близко до майчиното мляко, отколкото кравето мляко. Балансът на протеини и наличието на пребиотици в сместа има положителен ефект върху развитието на тялото на здрави и новородени с ниско тегло при раждане.

Най-добрата формула за бебета без палмово масло

Най-добрите експерти включват храните за кърмачета, които съдържат пребиотици, комплекс от витамини и минерали. Храненето има висок рейтинг, което има благоприятен ефект върху развитието не само на физическите, но и на умствените способности на бебето..

Когато избирате млечна формула, трябва да се ръководите от характеристиките на тялото на детето. За правилния подбор на бебешка храна задължително се консултирайте с педиатър.

заключения

Млечните млека за кърмачета, които не съдържат палмово масло, допринасят за пълното усвояване на калция от тялото на детето, нормализират процеса на храносмилане и подпомагат имунната система. Този тип адаптирано мляко е подходящо за бебета от 0 до 18 месеца..

Отговорът на най-популярния въпрос от родителите за това кои смеси без палмово масло са в списъка на универсалните е тук:

 • Similac Isomil;
 • Similac Premium;
 • Similac 1 Antireflux;
 • Nannie Classic.

На пазара се предлагат и млечни формули с модифицирана структура на палмово масло - бета-палмитат (Heinz, Cabrita, Nutrilon). Тези продукти са максимално близки по състав до майчиното мляко и са абсолютно безвредни за тялото на бебето..

Списък на най-добрите детски храни без палмово масло, техните ползи и вреди

Повечето храни за кърмачета са сходни по хранителна стойност и вкус с майчиното мляко, така че мазнините са незаменим компонент, който трябва да присъства сред компонентите. Много марки са се научили да пестят пари, като заместват палмовото масло с растителни мазнини, което според изследванията е вредно. Трябва ли да купувам адаптирано мляко без палмово масло като компонент или малки дози от компонента са безвредни за бебето?

Какво е палмово масло

Продуктът от палмови суровини е най-евтиният сред всички растителни мазнини, поради което съставката се добавя към хлебни изделия, детски смеси, сладкарски изделия. Благодарение на този компонент в готовите продукти се намалява количеството маргарини, които са богати на вредни киселини.

Продуктът е направен от плодове, отглеждани върху маслената палма. Дървото расте в Индонезия, но често се среща в Малайзия. Високото съдържание на мазнини в суровините позволи на растението бързо да премине към лидерите, благодарение на което продуктът стана евтин и широко разпространен в производството на храни.

Състав на палмово масло

Особеността на мазнините от палмови суровини е сладък вкус и устойчив аромат. Каротеноидите, които се намират тук в огромни количества, му придават приятен оранжев оттенък. Преди употреба веществото се пречиства, което премахва характерния вкус, цвят и мирис. Едва тогава продуктът от палмови суровини се използва при производството на продукти.

Сред компонентите, в допълнение към каротеноидите, присъстват:

 • киселини (олеинова, ланолова, палмитинова);
 • триглицериди;
 • аминокиселини.

Изследванията са доказали, че съставът съдържа холестерол, който е в състояние да се натрупва в организма.

Ето защо присъствието на палмови растителни материали в диетата за бебета, особено в големи количества, не се препоръчва..

Как се прави палмово масло

Приготвянето на вещество, което е толкова популярно в готвенето, не е особено трудно. От палмовите плодове се изцеждат мазнини, след което суровините се пречистват, в резултат на което ароматът и вкусът изчезват. След това продуктът се подлага на фракциониране, което прави възможно получаването на олеин и стеарин.

За готвене се използва само олеин и често се фракционира. Полученият компонент е скъп, така че растителната мазнина често се използва в печени изделия, които са били подложени на една обработка.

Причина за добавяне на палмово масло към храните за кърмачета

Не винаги, след раждането на бебето, младите майки имат възможност да дават на бебето кърма, понякога трябва да купуват млечни формули. Храненето трябва да има състав, максимално близък до компонентите, които се произвеждат от млечните жлези на жената. Производителите трябва да добавят съставки, които могат да отговорят на нуждите на бебето от мазнини.

Продуктът от крава не отговаря много на майчиното мляко, затова е необходимо съставките да се коригират с растителни мазнини, богати на триглицериди. Палмовите суровини напълно отговарят на горните изисквания, тъй като именно този елемент е толкова необходим в бебешката храна, който е в изобилие в състава..

Ползите и вредите от палмовото масло за новородени

Въпрос, който често възниква сред неопитни млади майки, е дали е полезно да се даде на детето смес с палмова мазнина в състава.

Лекарите казват: ако продуктът се съдържа в малки количества, това е добре за трохите.

Съставът съдържа мастни киселини (Омега-3, Омега-6), необходими за растежа и развитието на новороденото.

Защо консумацията на продукт от палмови плодове е опасна за малкия организъм? Особеността на палмовото вещество е наличието на някои елементи, които не се разграждат и не се отделят с изпражненията. Това е вредно, тъй като провокира колики, нарушения на изпражненията и коремни болки при бебето. Причината за лошия растеж на костите и тяхната крехкост също се крие в редовното използване на храни с високо съдържание на палмова мазнина от кърмачетата..

Смеси без палмово масло: Списък на марките

Младите майки се интересуват от коя смес тази добавка напълно липсва и какво може успешно да я замести. Трудно е да се намери бебешка храна, която да не съдържа палмово масло. Повечето производители не се притесняват за здравето на малко тяло, като добавят този нежелан компонент към сместа..

Въпреки популярността на палмовия продукт сред производителите, някои от тях са се научили да правят смеси, които не съдържат растителна мазнина. В бебешката храна това вещество се заменя с други компоненти, които са сходни по структура и състав. Бета-палмитратът е елемент, получен изкуствено, но по хранителна стойност той по нищо не отстъпва на веществото от палмовите плодове. Този компонент е по-полезен, тъй като насърчава усвояването на калций, хранителни вещества, минерали.

Смеси от суроватка без палмово масло

Бебешката храна на основата на естествено козе мляко има редица предимства - лесна смилаемост, пълен набор от хранителни вещества, без захароза.

Препоръчва се на детето да се дават следните суроватъчни смеси:

 • Няня (произведена в различни форми - за бебета и едногодишни деца);
 • Cabrita (съдържа бифидобактерии, пребиотици, мастни киселини, пробиотици);
 • Similak (редовната употреба има благоприятен ефект върху физическото и психическото развитие на детето);
 • Нутрилон (като добавка има компоненти, които повишават имунитета на малък организъм).

Всяка марка предлага различни формулировки, така че е лесно за майките, чиито деца имат здравословни проблеми или вродени патологии, да изберат най-полезния продукт..

Казеинови смеси без палмово масло

В казеинови смеси суроватката напълно липсва, такива състави се препоръчват за деца, чието тяло не приема мляко.

Сред значителния асортимент могат да се отбележат най-добрите производители на такава детска храна:

 • Неподходящ (привлича с ниска цена, витаминен състав, способността да се дава дори на бебета от раждането);
 • Кошница Babushkino (продукт на местни производители, който не съдържа палмови суровини);
 • Semper (съдържа таурин, който е полезен за развитие, има благоприятен ефект върху зрението, насърчава смилаемостта).

Препоръчително е да давате казеинови смеси на бебета от раждането, но първо е по-добре да разберете от лекаря на какво да дадете предпочитание..

Ферментирали млечни смеси без палмово масло

Ферментиралото мляко за бебешки храни има висока цена, но този продукт е предпочитан от родителите.

Сред най-популярните са:

 • Heinz (произвежда бебешка храна, която отчита всички нужди на малък организъм);
 • Mamex (разрешено е да се дава само на деца от 3 месеца);
 • Nutrilak (съдържа аминокиселини, мастни киселини, витамини, лутеин като съставки).

Въпреки високата цена, лекарите препоръчват използването на ферментирали млечни смеси за хранене на деца, които най-добре отговарят на нуждите на детския организъм..

Най-добрите смеси без палмово масло

Много родители се интересуват от това какви лекарствени форми препоръчват лекарите и дали има рейтинг на най-добрите продукти за деца.

Почти цялата бебешка храна, която не съдържа палмово масло, се счита за здравословна, но лекарите разграничават две марки, чиито продукти са признати в целия свят..

Детските лекари препоръчват да се обърне внимание на продуктите на компаниите Similak и Nenny - именно тези смеси са най-подобни на майчиното мляко и не се различават по съдържанието на хранителни вещества. Храната е хипоалергенна и дори деца, склонни към дразнене, могат да я използват - страничните ефекти са напълно изключени.

Изборът на адаптирано мляко за кърмачета трябва да се предприема много внимателно - зависи от това колко бързо ще се развие бебето, дали ще има странични реакции и алергии. Ако все още се съмнявате какво да купите, по-добре отидете на консултация с педиатър, който ще препоръча най-полезния състав.

Преглед на формули за кърмачета без палмово масло

Вредата от добавянето на палмово масло към храната, включително и тези, предназначени за бебета, се обсъжда активно както от специалисти, така и от млади родители. Майките са разтревожени от наличието на такава билкова съставка в много кърмачета, които дори хранят новородени. И ако те не искат да дават това масло на бебето си, тогава въпросът за избора на бебешка храна без такъв компонент става много актуален.

Защо е палмовото масло в сместа?

Този билков продукт е получен от маслената палма и се използва в храната по целия свят. Обикновено се включва в храните за кърмачета като една от фракциите, наречени палмов олеин. Това позволява съставът на мазнините от такава храна да бъде по-близък до този на майчиното мляко, осигурявайки на бебето разнообразие от мастни киселини.

Ползите от палмовия олеин включват високо съдържание на витамини А и Е, добро усвояване (95–97%) и наличие на каротеноиди. Що се отнася до вредата, калцият се абсорбира по-малко от смеси с добавяне на палмово масло, което може да повлияе на състоянието на костите, поради което този минерал се добавя към състава на такива продукти в по-големи количества. В допълнение, поради свързването на калция с мастните киселини възникват сапунени вещества, поради които са възможни запек и колики. С този проблем се бори чрез включване на пре- и пробиотични вещества в сместа.

Друг недостатък на масления палмов олеин е, че той е с високо съдържание на наситени мазнини, което, ако се консумира в излишък, прави тази растителна мазнина вредна за сърдечно-съдовата система..

Въпреки това, умерената употреба (а при кърмачетата за кърмачета палмовото масло обикновено е само един вид мазнини) не вреди, така че не трябва да се страхувате от бебешка храна с този компонент..

Благодарение на включването на палмов олеин в праховете за адаптирани детски храни, такива храни са наситени с мазнини, важни за развитието на бебето. За разлика от човешкото мляко, което съдържа палмитинова киселина, козето или кравето мляко не съдържа това съединение. И тъй като именно тази мастна киселина присъства в палмовото масло в най-голямо количество, тя се добавя към сместа, така че тези заместители да са възможно най-подобни на млякото от майчините гърди..

Въпреки това, изследванията и професионалните уверения за безвредността на палмовия олеин за новородени и кърмачета често са неубедителни за младите родители. Те виждат палмовото масло като евтин заместител на по-висококачествените мазнини и се опитват да го избягват в диетата си. За тях бебешките храни се произвеждат без този компонент и днес те са представени с доста широк диапазон. Палмовата мазнина в тези бебешки храни е заменена от други растителни мазнини, като кокос или рапица..

Някои производители са намерили друг изход - те са започнали да разграждат и модифицират палмовия олеин, добавяйки само отделните му фрагменти към млечната смес, които не пречат на усвояването на калция. Пример за такава смес може да се нарече "Nutrilon Comfort 1", която съдържа бета-палмитинова киселина.

Видове смеси без палмово масло

Има няколко вида бебешка храна, която не съдържа палмово масло. Такива смеси са разделени на следните разновидности.

 • Продукти от краве мляко. За новородените те се правят от суроватка, в която намаляват количеството протеини и калций, променят състава на мазнините и увеличават съдържанието на лактоза. Такива продукти за бебета на възраст 0-6 месеца са обозначени с цифра 1, за недоносени бебета и бебета с ниско тегло - с номер 0 или префикс pre. Смеси с номер 2 се използват за хранене на бебета на възраст 6-12 месеца. Те могат да бъдат не само суроватка, но и казеин. Отделно се разграничават ферментирали млечни смеси, които имат способността да подобряват храносмилането, като стимулират развитието на млечнокисели бактерии.
 • Смеси от козе мляко. Съставът им се счита за най-близък до кърмата. Такава храна се усвоява добре, богата на минерали и витамини, както и на растителни мазнини..
 • Смеси без лактоза или храни с намалено количество лактоза. Те са показани при чревни инфекции и неинфекциозна диария. Храна без лактоза се използва за деца с непоносимост към млечна захар.
 • Хипоалергенни смеси. Те се дават на кърмачета, които са развили алергични заболявания. Ако трохите имат пълна непоносимост към протеините на кравето мляко, решението ще бъде соева смес без млечни продукти.
 • Антирефлуксни продукти. Такива смеси се използват при бебета с рефлуксна болест. Те помагат да се отървете от обилната регургитация след хранене..

Показания

Има ситуации, при които избягването на адаптирано мляко за кърмачета е подходящо и важно за подпомагане здравето на детето. Показано е хранене с формула без палмов олеин:

 • деца със сърдечно-съдови патологии;
 • бебета с нарушено храносмилане на обикновени смеси, например при запек, обилна регургитация, колики и т.н.
 • бебета, които имат нарушена минерализация на костите.

Единственото противопоказание за употребата на смеси, които не съдържат палмово масло, е свръхчувствителност към някой от техните компоненти. В случай на алергични симптоми се препоръчва, заедно с педиатъра, да изберете друга подходяща адаптирана храна.

Рейтинг на най-добрите смеси от краве мляко

Според прегледите родителите предпочитат да дават на бебета такива адаптирани формули, които не съдържат палмово масло..

 • Similac. Такава бебешка храна се произвежда от Abbott, предлагайки линиите Classic, Gold и голям избор от специални формули за деца с алергии, колики, непоносимост към лактоза, ниско тегло и други проблеми. Предимствата на такива продукти са отсъствието на малтодекстрин, доброто разтваряне, наличието на каротеноиди, нуклеотиди, важни мастни киселини, пред- и пробиотици и лутеин. Такива характеристики осигуряват на храна "Similak" около 80% от положителните отзиви..

Сред недостатъците му често се отбелязва висока цена. Сместа от растителни мазнини на Similac включва слънчогледово масло, кокосово масло и соево масло.

 • Нестоген. Такава адаптирана храна за бебета се произвежда от добре познатата компания Nestle. Продуктът включва лактобацили, балансиран витаминно-минерален комплекс и пребиотици. Не съдържа ГМО, ароматизанти, консерванти или други опасни съставки. Растителните мазнини в Нестоген са представени от ниско еруцирани рапични, слънчогледови и кокосови масла. Такава смес получава повече от 80% положителни отзиви, в които е похвалена за високото си качество, добра поносимост, разумна цена, лесно разреждане без бучки. Недостатъците на "Nestozhen" са картонена кутия и неудобна мерителна лъжица.
 • Nan Optipro. Това е друг продукт на Nestlé, съдържащ оптимизиран протеинов комплекс, нуклеотиди, бифидобактерии, ценни ARA и DHA мастни киселини, l-карнитин, минерали и витамини, важни за развитието. Сред растителните мазнини в такава смес са соевото, кокосовото и слънчогледовото масло. Приблизително 80% от отзивите за хранене на бебета Nan Optipro са положителни. При тях предимствата на продукта се наричат ​​наличност, приятен вкус, удобна консерва, бързо разтваряне.
 • Премия за нутрилак. Такъв продукт на руската компания Infaprim съдържа лутеин, омега мазнини, пребиотични компоненти, нуклеотиди, комплекс от витамини и минерали. От тази смес бебето ще получи естествена млечна мазнина, соево, кокосово и слънчогледово масло, а в нея липсва палмово масло, подобно на рапичното масло. В около 90% от отзивите майките са доволни от храненето с такава смес. Те отбелязват, че прахът е лесен за разреждане, достъпен е и има добър вкус за повечето бебета. Недостатъците на сместа включват наличието на малтодекстрин и неудобни опаковки..
 • Bellakt Premium. Тази новост на добре познат беларуски производител за бебета през първите 6 месеца от живота съдържа 60% суроватъчни протеини, лактоза, живи бифидобактерии, рибено масло, лутеин, витамин и минерални формули и пребиотици. Растителните масла в състава на такъв продукт са представени от соя, слънчоглед и кокос.

Списък на формулите на козе мляко

Ако разгледаме бебешката храна на основата на козе мляко, тогава палмовото масло липсва в такива продукти..

 • "Няня". Тази линия адаптирани сухи храни за деца се произвежда от Bibicall. За производството на тези продукти се използва естествено козе мляко от животни на паша в Нова Зеландия. Предимствата на тези смеси включват наличието на пробиотици, омега мазнини и нуклеотиди в състава. Асортиментът включва продукта "Classic" и линията "с пребиотици". Мазнините в техния състав са представени от кокосово, слънчогледово и рапично масло.

Храненето "Nenny" има повече от 90% положителни отзиви от майки, при които единственият недостатък е доста висока цена. Други недостатъци са наличието на малтодекстрин във формулата.

Избор на формула без палмово масло за новородени: класация на 5-те най-добри производители

Палмовото масло се използва в производството на бебешки храни от няколко десетилетия. През последните години обаче те започнаха активно да обсъждат вредата / ползата от това масло, включително в детската храна. Тази дискусия не се появи изведнъж, а след поредица от проучвания.

Изборът на безопасна формула за бебето им е предизвикателство за родителите. Как да не навредим на детето и да му осигурим балансирана диета, необходима за растежа и правилното интелектуално развитие, нашата статия ще ви разкаже..

Общи разпоредби

Палмовото масло, или по-точно неговата фракция на течен олеин, се използва отдавна. Използването му се дължи на факта, че производителите се стремят да доближат формулата за новородени по-близо до майчиното мляко по състав. Известно е, че в майчиното мляко има много хранителни вещества и един от тези преобладаващи компоненти са мазнините и по-специално палмитиновата киселина (почти една четвърт от всички мазнини). Палмовото масло съдържа най-голямо количество мазнини - най-малко 45%.

Всичко е свързано със структурата на молекулите, разположението на киселината в мастната молекула. В кърмата мазнините съдържат молекули, чиито киселини са централно свързани (бета местоположение). И молекулите в сместа са различни.

Тук киселините са по краищата. И следователно тези смеси за дете се усвояват много по-зле от майчиното мляко, освен това те образуват сапунени вещества, поради което са възможни някои последици за здравето (лоша костна минерализация, колики, тежка регургитация, запек, тежки изпражнения при дете).

Тези ефекти са идентифицирани в проучвания, при които има няколко групи - бебета, хранени с формула от палмово масло и чисто кърма..

Бебетата, които са яли адаптирано мляко, показват ниска минерализация на костите. Калцият просто не се усвоява, но поради образуваните молекули сапун се отделя от тялото. Столът на детето става по-твърд и по-рядък, което от своя страна допринася за появата на запек. Освен това изследваните бебета са имали колики, честа регургитация (в сравнение с контролната група в кърмата).

Показания и противопоказания

До голяма степен благодарение на тези проучвания, съвременните смеси с палмово масло са се променили, те започнаха да добавят повече калций, витамин D, както и пред- и пробиотици..

Това обаче не реши напълно проблема. Всички деца са различни и особено чувствителните бебета реагират на храна с палмово масло - регургитация, колики и запек.

Но заслужава да се отбележи, че се появи храненето, което съдържа модифицирано, структурирано палмово масло, т. Нар. Β-палмитат, което е идентично по структура на мазнините на майката. И използването на такива смеси не води до последиците, посочени по-горе..

Никой не изключва алергична или друга реакция към някои компоненти на смесите, особено тези на базата на кравешки протеин (който е известен и с образуването на газове).

Преки показания за използване на смеси без палмово масло:

 • Ако бебето е диагностицирано със заболявания на сърдечно-съдовата система (или има подозрение за такива), тогава използването на смеси с палмово масло е опасно. Известно е, че това масло може да улавя холестерола..
 • Всички видове метаболитни нарушения: газове, колики, запек, обилни, редки изпражнения, обилна регургитация, повръщане и др..
 • Има признаци на лоша костна минерализация (например, фонтанелата е слабо обрасла).

Противопоказания за подобни смеси за новородени: индивидуална непоносимост към компонентите на сместа.

Формулите без длани са алтернатива на конвенционалната храна. Често хората идват при тях, след като опитат някаква храна, която по една или друга причина не се побира.

Или веднага започнете да допълвате с формула без палмово масло (въз основа на лично мнение, съвети и опит от заобикалящата ги среда).

  Смеси от козе мляко. Като първа формула (в случай че кърменето е невъзможно или недостатъчно), можете да опитате да използвате адаптирано мляко на база краве и козе мляко (млечни продукти).

Топ 5 на производителите рейтинг

Можете да преброите на пръстите на пръстите на големите производители, които напълно са изоставили храненето с палмово масло или са го заменили с по-подходящо и по-безопасно структурирано масло..

Abbott global

Смесите се произвеждат под търговската марка Similak. В състава няма палмово масло, но има пре- и пробиотици, както и нуклеотиди. представена от много широка гама от най-разнообразни продукти - от проста смес за здрави деца, и медицински (за недоносени и бебета с ниско тегло, антирефлукс, ферментирало мляко, хипоалергенни и други).

Смесите на Similac не съдържат ГМО, палмово масло, консерванти и оцветители. Най-добрата бебешка храна от години. Те допринасят за нормализирането на храносмилателния тракт на бебетата, намаляват честотата на запек и колики, образуват нормални изпражнения и насърчават оптималното усвояване на калция, удебеляването на костната тъкан, включително хипоалергенни смеси Isomil на основата на соев протеин.

Бибикол

Bibicol - производители на марката Nanny. Адаптирана формула за козе мляко от Нова Зеландия. Яжте с или без пребиотици.

Линията от смеси е предназначена за деца от раждането, от шест месеца и повече. Традиционната формула се използва за бебета от раждането при липса на майчино мляко.

Съдържа всичко необходимо за естествения растеж и развитие на вашето бебе, тъй като е направено от естествено козе мляко без добавяне на суроватка и палмово масло..

Малките деца обичат смесите на NANNY заради приятния им вкус, а отговорните майки - за това, че максимално запазват полезните свойства на естественото козе мляко и в същото време са напълно адаптирани за малки деца.

Нестле

Те произвеждат две марки наведнъж, за различни ценови сегменти: Nestogen и Nan. Nan има по-широка вариабилност при избора на смеси (има и лечебни), но е и по-скъпа.

Има само ферментирало мляко, което може да бъде приписано на лекарствената смес. Смеси на основата на краве мляко. Смята се, че Nana има оптималното съотношение на суроватъчен протеин към казеин.

Смес, която благодарение на специална BIO-ферментационна технология осигурява допълнителна защита, улеснява лесното храносмилане и предотвратяването на чревни инфекции. Той подобрява храносмилането и също така осигурява допълнителни защитни свойства срещу риска от чревни инфекции. Децата бързо свикват с приятния и мек вкус на кисело мляко.

Кабрита

Cabrita - смеси на основата на козе мляко се произвеждат под търговската марка Cabrita Gold. Холандско производство. Съдържа пре- и пробиотици.

Съставът включва лактоза и растителни мазнини, сред които се откроява комплексът DigestX, който включва естествени масла (рапично, палмово, слънчогледово). Blend съдържа концентрат на козе суроватъчен протеин, обезмаслено козе мляко на прах и пълноценно козе мляко на прах.

Продуктът съдържа царевично нишесте, както и фруктоолигозахариди, галактоолигозахариди. Сместа е обогатена с минерали. Той е добавил рибено масло, източник на докозахексаенова киселина от клас Омега-3. Продуктът съдържа още арахидонова киселина, витамини, таурин. "Cabrita" включва холин и нуклеотиди, бифидобактерии и мезо-инозитол.

Матерна

Смеси от марката Materna (има както адаптирани смеси, така и лекарствени). Смес на основата на мляко Materna с модифицирано масло.

Различава се с високо качество (има продукти, които се считат за "кошер", например Meadrin) и цени. Просто не можете да намерите продукти с подобна марка в обикновените супермаркети. Като правило той отива само по поръчка..

Детската храна Materna е разработена от висококвалифицирани израелски специалисти и всички хранителни компоненти са подбрани с голямо внимание, така че млечната формула да съответства максимално на състава на кърмата.

Списък с продукти за бебешка храна

Всяко дете е различно и това, което отговаря на един човек, няма да отговаря на друго. Няма смес, която да е 100% подходяща за всички. Смесите без палмово масло или с β-палмитат са достойна алтернатива на конвенционалните продукти. Те са от различни видове, както просто адаптирани, така и специални - лечебни.

Струва си да се отбележи, че тези продукти са доста конкурентни и заедно с други са включени в различните най-добри смеси..

Nan Optipro 1


Смес на основата на краве мляко, с лактоза. Съставът също така съдържа живи бифидобактерии, рибено масло, омега 3 и 6 киселини, малтодексин и редица полезни микроелементи. Оптимизиран за протеини.
Сред плюсовете:

 • Много положителни отзиви.
 • Доста често.
 • Приятен вкус.

Недостатъкът е високата цена. Показан е за хранене на здрави деца от раждането до шест месеца. Противопоказание е индивидуалната непоносимост към компонентите..

Странични ефекти:

 1. алергична реакция;
 2. повишено образуване на газ;
 3. запек.

Цената е 441 рубли.

Симилак 1


На основата на краве мляко, с лактоза. Съдържа пребиотици, нуклеотиди.

Сред плюсовете:

 • Добре разпределени.
 • Бюджетни.

Той се разтваря слабо, което е недостатък. Предназначен за здрави бебета от 0 до 6 месеца. Противопоказание е индивидуалната непоносимост към компонентите..

Странични ефекти:

 1. алергична реакция;
 2. повишено образуване на газ;
 3. запек.

Приблизителна цена 279 рубли.

Similak Premium

Серията е допълнена с пробиотици, комплексът “IQ-Intelli-Pro” и е възможно най-близо до майчиното мляко. Това е по-скъпа опция за храна (в сравнение с обикновения Similac).

Създаден за хранене на здрави деца от раждането до шест месеца. Противопоказание е индивидуалната непоносимост към компонентите..

Странични ефекти:

 1. алергична реакция;
 2. повишено образуване на газ;
 3. запек.

Приблизителна цена 390 рубли.

Неподписан 1

Съдържа пребиотици и лактобацили. На основата на краве мляко, с лактоза. Е бюджетна алтернатива на Nan.

Минуси:

 • Неудобна картонена кутия.
 • По-лошо се разтваря (в сравнение с Nan).

Адаптиран за храненето на здрави деца от раждането до 6 месеца. Противопоказание е индивидуалната непоносимост към компонентите..

Цена 275 рубли.

Nutrilak Premium

Съдържа незаменими киселини Омега 3 и 6, рибено масло, пребиотици и цяла гама от микро- и макроелементи, витамини. На основата на краве мляко, с лактоза.

Професионалисти:

 1. Приемлива цена.
 2. Разтваря се добре.

За хранене на здрави деца от 0 до 6 месеца. Противопоказание е индивидуалната непоносимост към компонентите..

Възможни нежелани реакции:

 • алергична реакция;
 • повишено образуване на газ;
 • запек.

Nutrilon Comfort 1

Сместа е създадена на основата на краве мляко (хидролизиран суроватъчен протеинов концентрат), съдържа структурирано масло, лактоза, рибено масло, нуклеотиди, витамини и минерали. Ако сместа е подходяща, тя може да реши проблеми със стомашно-чревния тракт..

Недостатъците са:

 • Висока цена.
 • Горчив вкус.
 • Разтваря се слабо.
 • Миризмата на риба.
 • Здрави деца със склонност към запек, колики от 0 до 6 месеца. Противопоказание е индивидуалната непоносимост към компонентите..

  Страничните ефекти включват:

  1. алергична реакция;
  2. повишено образуване на газ;
  3. запек.

  Приблизителната цена е 500 рубли.

  Бавачка 1

  Създаден на базата на козе мляко. Есенциални киселини (Омега 3, 6), нуклеотиди, витамини и минерали, 1 - обогатени с пребиотици. По-добре усвоен от кравето мляко.

  Създаден за здрави деца, както и такива с непоносимост към краве мляко от 0 до 6 месеца. Противопоказание е индивидуалната непоносимост към компонентите..

  Страничните ефекти включват:

  1. алергична реакция;
  2. повишено образуване на газ;
  3. запек.

  Приблизителната цена от 953 рубли.

  Kabrita GOLD 1


  Въз основа на козе мляко. Има модифицирано палмово масло, пре- и пробиотици, комплекс от витамини и минерали, нуклеотиди, както и Омега 3 и Омега 6. Помага при проблеми със стомашно-чревния тракт.

  Минуси:

 • Висока цена.
 • Има фалшификати.
 • Създаден за здрави деца с алергия към краве мляко от 0 до 6 месеца. Противопоказание е индивидуалната непоносимост към компонентите..

  Минуси:

  1. алергична реакция;
  2. повишено образуване на газ;
  3. запек.

  Приблизителната цена е 920 рубли.

  Materna Classik Milk

  Смес на основата на мляко с добавка на модифицирано масло, има Омега 3 и 6. Тя е с високо качество.

  Минуси:

  • не е широко разпространен, може да бъде закупен само по поръчка;
  • високи цени.

  Предназначен за здрави бебета от 0 до 6 месеца. Противопоказание е индивидуалната непоносимост към компонентите..

  Странични ефекти:

  1. алергична реакция;
  2. повишено образуване на газ;
  3. запек.

  Цена 2300 рубли.

  Materna mehadrin

  Смес на млечна основа с добавено модифицирано масло, има Омега 3 и 6. Счита се за кошер.

  Минуси:

  • не е широко разпространен;
  • много високи цени.

  Предназначен за здрави бебета от 0 до 6 месеца. Противопоказание е индивидуалната непоносимост към компонентите..

  1. алергична реакция;
  2. повишено образуване на газ;
  3. запек.

  Приблизителна цена 2300 рубли.

  Съвети за родителите за подбор и съхранение

  Ако сместа се произвежда в различни страни, тогава дайте предимство на продукта, който вече сте използвали. Дори леки разлики в производството на една и съща марка могат да повлияят на благосъстоянието на бебето..

  Не купувайте отворени опаковки на ръка. Няма гаранция, че този пакет е отворен „вчера“.

  Сместа от отворения контейнер трябва да се консумира възможно най-скоро. Като максимум в рамките на един месец (а някои производители са обявили периода дори по-малко).

  Винаги следвайте стриктно инструкциите за приготвяне на ястия. Декларираната „мерителна лъжица без плъзгач“ означава само мерителна лъжица (и „плъзгачът“ може да бъде отстранен с нож или върху изпъкналия ръб на кутията) Наблюдавайте внимателно температурата на водата. Редица смеси просто не се разбъркват докрай, ако водата е студена.

  Не забравяйте да стерилизирате бутилките. Използвайте пречистена и / или преварена вода.

  Не съхранявайте приготвената смес на открито. Ако това е предвидено и посочено от производителя на опаковката, тогава храната, която не е пияна, трябва да се съхранява в хладилника.

  Предлагаме ви да гледате видеоклип за това какво да имате предвид при избора на адаптирано мляко за кърмачета:

  Заключение

  Всяка смес е необходима мярка, тъй като всеки знае, че най-добрата храна за растящото бебе е кърмата. Смеси без палмово масло ще позволят на родителите да отхвърлят всички страхове и съмнения относно тази хранителна съставка. Осигурете увереност, че предоставяната храна е относително безопасна и здравословна; че като го яде, бебето ще се чувства комфортно и ще расте и ще се развива като герой, „скокове и граници“.