Асортиментът на детски креватчета за новородени е не просто страхотен: той е огромен и изгубването в морето от предложения е много по-лесно от правилния избор. Междувременно след раждането и през следващите няколко месеца детето ще прекарва по-голямата част от времето в леглото..

Кое е по-добре - люлка или класическа? Вземете стандартен вариант или трансформиращо легло?

Какви са предимствата и недостатъците на арените? Специалистите на онлайн магазина „Дочки-Синочки“ дават полезни препоръки, за да можете да вземете правилното решение.

Основните видове детски креватчета

Люлка

Вариант за най-малките, от раждането до 3-6 месеца, но производителят предвижда използването на такива продукти до една година (докато височината на детето достигне 80 см). След люлката бебето се придвижва до креватчето.

Несъмнените предимства на този продукт включват неговия малък размер (в началото неограниченото пространство може да изплаши дете и люлката се превърне в идеално място за спане на новородено) и способността да се люлее. По правило този тип легло е снабдено с дръжки за лесно придвижване на кошницата с бебето..

Люлката може да има неподвижна опора или да бъде монтирана в бебешко легло с каишки. Първият вариант, като правило, е забележимо по-нисък и следователно по отношение на използваемостта той печели над „класиката“. Това предимство става очевидно по време на нощното хранене, когато няколко пъти на нощ става необходимо да вземете бебето на ръце и да го върнете обратно в люлката.

Люлката може да бъде поставена до леглото на родителя: тогава бебето ще бъде постоянно в очите.

Трансформатор

Това е продукт, който съчетава функцията на легло и друга мебел - обикновено маса за повиване и / или скрин. Някои модели се трансформират в юношество след трансформация; горните страни образуват маса, допълнена от бордюр - бивш скрин.

Трансформаторите са предназначени за деца от раждането до 6-7 години. С израстването на детето се отстраняват допълнителни елементи, като по този начин се увеличава дължината на леглото. Някои модели могат да се удължат още повече и са подходящи за сън, докато детето достигне юношеска възраст.

Арена

Сгъваемите модели са обединени под това име; те са удобни за използване при пътуване. Манежите са изработени от леки материали - метал, пластмаса и специална материя. Всички елементи са лесни за почистване, така че не би трябвало да има трудности при грижата за тях. Легла от този тип не е необходимо да се допълват с матрак, но при желание може да се закупи отделно.

Като се вземат предвид спецификите на тяхното приложение, арените се различават от „класическите“ и по размер: като правило те са малко по-къси и по-широки от стандартните. По отношение на функционалността този тип бебешко легло по нищо не отстъпва на стандартните опции: те също имат горно ниво на долното място, което се използва от раждането до три месеца, допълнителни елементи като пеленен шкаф и рафт за козметика, мобилен телефон за играчки, качулка и джоб за малки неща. Удобна функция - закопчалка с цип на страничната стена, която позволява на детето да отваря самостоятелно вратата, за да излезе от креватчето.

Напоследък често се купуват манежи за стационарно използване - удобно е родителите да се справят с леко, маневрено легло, което може да се мести из апартамента през деня с бебето в него.

Що се отнася до възрастта на детето, до която ще бъде възможно да се използва тази опция за детско креватче, поради спецификата на дизайна, производителят обикновено ограничава горната лента до 3 години, често също във връзка с обозначаването на знака за максимално тегло: има модели, които могат да се използват за деца не по-тежки от 6-7 кг, има по-стабилни опции - до 13 или 15 кг. Ясно е, че до тригодишна възраст бебето може да надрасне тези белези..

Таблица 1. Сравнителна таблица за основните видове легла
Възраст на дететоДопълнителна функционалностЦенови диапазон
До една година (на практика - до 3 - 6 месеца); понякога е посочено ограничение на височината (до 80 см)имаОт 3 до 25 хиляди рубли.
До три годиниимаОт 2 до 20 хиляди рубли.
От раждането до 6 - 7 или 12 годиниимаОт 5 до 70 хиляди рубли.
От раждането до три години; понякога са посочени ограничения за теглотоимаОт 1,5 до 15 хиляди рубли.

Какво трябва да бъде детско креватче?

Що се отнася до възрастта на детето, до която ще бъде възможно да се използва тази опция за детско креватче, поради спецификата на дизайна, производителят обикновено ограничава горната лента до 3 години, често също във връзка с обозначаването на знака за максимално тегло: има модели, които могат да се използват за деца не по-тежки от 6-7 кг, има по-стабилни опции - до 13 или 15 кг. Ясно е, че до тригодишна възраст бебето може да надрасне тези белези..

Размери

За съжаление, не всеки може да се похвали с голямо жилищно пространство и често детско креватче трябва да се побере в много ограничено пространство, когато буквално всеки сантиметър е от значение.

Обичайните размери са 120x60 см. Но можете да намерите модели с дължина от 59 (люлка) до 180 см, а ширините варират от 42 (люлка) и 55 см до 140 см.

Ако изберете детско креватче с нестандартни размери, помислете дали можете да съчетаете спално бельо и матрак.

Възможността за промяна на нивото на дъното

Почти всеки може да промени височината на дъното; но броят на нивата може да се различава - от 2 до 5. Пет нива са важни за тези, които практикуват съвместен сън, когато е важно да комбинирате дъното на креватчето с височината на леглото на родителите.

Дъното е изложено на горното ниво за най-малките: тогава е удобно за мама да слага бебето. По-късно, когато се научи да сяда и да се издига, дъното трябва да се спусне. Важно е долното ниво да се намира на разстояние 60-65 см от горния ръб на страните, т.е. ако детето стои в креватчето, горната релса не трябва да е по-ниска от подмишниците му.

Наличието на автомобилна стена

Стената на автомобила е мобилността на една от страничните стени, която може да се движи нагоре и надолу. Служи на същата цел като промяна на височината на дъното, но ако за преместване на долното ниво е необходимо да се разглоби и сглоби отново леглото, тогава стената на автомобила може да се премести буквално с едно движение

Люлеещи се плъзгачи

Вместо крачета, креватчето може да бъде оборудвано с извити бегачи, които, ако е необходимо, ви позволяват да разтърсите спящото бебе. Когато детето остарее и вече се издига самостоятелно, леглото трябва да бъде фиксирано в неподвижно състояние: ако вашият избор падне върху модел с бегачи, не забравяйте да проверите дали има специални щипки.

Колела

Ако планирате да преместите креватчето из стаята, включително с дете в него, трябва да закупите модел, оборудван с колела. Между другото, подвижните колела могат да се комбинират с бегачи, но с монтираните колела функцията за люлеене не работи.

Също така имайте предвид, че подвижните колела могат да създадат проблеми, когато леглото не е осигурено между, да речем, стената и зоната за спане на родителя. За да се предотврати движението, ключалките на колелата няма да са излишни.

Махален механизъм

Това е подвижно окачване за новородено на колани, което ви позволява ефективно да люлеете бебето, без да го вдигате. Махалото може да бъде надлъжно (по тялото на бебето), напречно (съответно напречно) или универсално (люлеене в две посоки).

Помислете за тази точка: в зависимост от вида на махалото е необходимо да вземете поне още 10 сантиметра до дължината или ширината на яслата, за да я люлеете. Трябва да е възможно да се фиксира така, че докато порасне, бебето да не може да се люлее само.

Изтеглете или не?

Лекарите смятат, че не е необходимо да се учи детето да се люлее и тенденцията, когато болката на бебето се изпомпва по този начин, се счита за нездравословна, тъй като причините за плача могат да бъдат много сериозни.

Привържениците на морската болест излагат своите аргументи: детето е свикнало с люлеене - ходенето на майката по време на бременност, а в случай на безпокойство люлеенето му позволява да възстанови хармонично емоционално състояние. Ясно е, че не говорим за умишлено разклащане, а за плавно ходене с дете на ръце. Приблизително същият ефект може да се постигне чрез люлеене на бебе в люлка, креватче или количка.

Интервю

 • Използва се активно - 28%
 • Малко използване - 36%
 • Не се използва изобщо - 36%

Кутия в нощното пространство

Зестрата на бебето заема изненадващо много място, а просторната кутия под креватчето на новороденото върши отлична работа за съхранение на памперси и дрехи, а по-късно и играчки. Много модели не са оборудвани с кутия, затова ви съветваме веднага да решите дали имате нужда от нея. Ако закупите легло без кутия (такива опции са по-евтини), но по-късно усетите, че е необходимо, няма да е лесно да изберете контейнер, който е подходящ по размер и стил.

Но дори и с такава „дреболия“ като кутия, в недобре замислен дизайн, могат да възникнат трудности при експлоатация: например някои от тях се разточват сами изпод леглото (особено важно за модели, които имат бегачи или махален механизъм). Други купувачи отбелязват, че ако кутията е без капак, тогава в нея се натрупва прах - трябва да опаковате съдържанието й в торбички, тъй като по правило в кутията се съхраняват детски неща. Ако тези моменти са от основно значение за вас, има смисъл да обмислите сглобения модел в магазина и след това да вземете решение за покупката.

Броят на кутиите може да варира в зависимост от модел.

Силиконови подложки

Те са разположени на горните ламели, но тяхната значимост се увеличава през периода, когато зъбите на детето се режат. Ако пренебрегнем тази точка, ще имаме не просто изгризани ламели, а най-важното - постоянно безпокойство, че детето ще гризе и поглъща част от покритието, и притеснения за безопасността на първите зъби.

Силиконовите подложки, изработени от същия материал като играчките за прорезване на зъби, са напълно безопасни, предпазват бебешките зъби и летвите на леглото от повреда.

Оборудван с матрак

Обикновено матраците се продават отделно, така че купувачът може индивидуално да избере подходящата опция. Има смисъл да търсите „правилния“ матрак (Прочетете статията „Как да изберем детски матрак“). Що се отнася до размерите, разликата между матрака и стените трябва да бъде минимална, не повече от 1-2 cm.

Ако матракът се доставя с креватчето, вие се освобождавате от необходимостта от отделен избор на този важен елемент.

Долна версия

Дъното може да бъде решетъчно или плътно. Предимствата на първия вариант са, че матракът се проветрява постоянно. Това означава, че неприятните миризми и влага няма да се задържат в него..

Подвижни ламели и разстояние между тях

Порасналото дете постоянно се стреми да се измъкне от креватчето, но е ясно, че едва ли ще успее да се изкачи отстрани и да не падне. Все още е рано да премахнете страничната стена - трохите лесно могат да изпаднат насън. Но ако страничните ламелни стени бъдат премахнати, получаваме идеален вариант, при който самото дете, без помощта на родителите си, има възможност да се измъкне, но няма опасност от падане по време на сън.

Що се отнася до разстоянието между ламелите, желателно е то да е в рамките на 6-7 см: ако ламелите са разположени по-често, има голям риск дръжката или кракът на трохите да се забият между тях; ако по-рядко - глава.

Красиви ексцесии

Понякога производителят поставя красотата по-високо от безопасността и лекотата на използване. Е, ако имате възможност да огледате вече сглобеното легло, лично се уверете, че то няма остри ъгли, които детето и родителите могат да ударят.

Да кажем, че красивите елементи са копчета. На практика те носят много неприятности: ръкавите постоянно се придържат към тях и лактите се удрят. Същото може да се отнася и за къдравия ръб на таблата..

Производствен материал

Традиционно креватчетата за новородени са изработени от дърво и се смята, че естественият дишащ материал е най-подходящ за бебета. Днес дървените легла се конкурират сериозно с металните, както и от ПДЧ и MDF..

Специалистите, загрижени за здравето на детето, нямат оплаквания по отношение на дървото, но само ако за обработката му е използван безопасен лак или боя. За производството се използват елша, бук, дъб, клен, бреза и бор. Яслите от бор са най-евтините, но те са най-меките дървесни видове, т.е. следите от бебешките зъби определено ще останат върху него.

MDF е материал от плочки от дървесни влакна. Предимството му е повишена надеждност в сравнение с дървото; освен това е безопасно, тъй като при производството му не се използват вредни смоли. Вариациите при използването на този материал са различни: има легла, направени изключително от MDF (от производителя Vlana), има опции, при които MDF и ПДЧ (Vlana), MDF и дърво се комбинират.

Но ПДЧ често освобождава формалдехид и въпреки че леглата с неговата употреба са много атрактивни цени, съветваме ви да откажете подобно придобиване. Ако вашият избор е паднал върху модел, изработен с ПДЧ, помолете продавача за хигиенно удостоверение и сертификат за съответствие, за да се уверите лично, че в производството не са използвани вредни вещества. Продукти от комбинация от MDF и ПДЧ се предлагат от производител като Vlana.

Много трайни и като правило изключително атрактивни модели кошари са изработени от метал, които са в асортимента на производителя Lider Kids. Ако плановете са да закупите легло, което може да се използва както за второто, така и за третото дете, тогава металното креватче ще се справи с тази задача. Възможните недостатъци на металните конструкции включват високата им цена..

След като сте определили приоритетите, може да формирате списък с най-предпочитаните качествени и функционални характеристики и едва след това да вземете решение за конкретен модел. С този подход никога не трябва да съжалявате, че сте направили покупка..

ТРИ "НЕ" ПРИ КУПЕНЕ

Няма дреболии в производството на ясли за новородени. Миризмата на лак може да причини алергии; неправилно обработена дървесина - малки трески; нарязани пластмасови елементи-разфасовки.

Специфичната миризма в ново креватче е често явление, но, разбира се, това трябва да е едва забележим аромат и за да се избегнат алергични реакции, събраната и разопакована покупка трябва да се съхранява във проветриво помещение поне две до три седмици: след определеното време, миризмата трябва изчезва. Тази характеристика е основната причина, поради която експертите съветват да закупите легло предварително, поне две седмици преди очакваната дата на раждане на детето..

Специалистите на онлайн магазина "Dochki-Sinochki" препоръчват да се обърне внимание на следните аспекти, които ще ви позволят да избегнете закупуването на некачествено и следователно опасно легло за вашето дете:

Важно

 • Не купувайте легло, което има нередности в обработката на рамката или видими повреди: дори малка пукнатина е голяма заплаха за здравето на бебето.
 • Ако леглото е направено с лак или боя, не бъдете мързеливи да погледнете хигиенния сертификат и сертификата за съответствие: в него се записват какви материали са използвани при производството: сред тях не трябва да се появяват олово и формалдехид, а „правилните“ бои се правят от смоли на водна основа; не купувайте детско креватче, което излъчва забележима миризма на бои и лакове.
 • Откажете да купувате, ако пластмасови и метални елементи не са „потопени“ в материала на рамката.

Гарантира ли високата цена перфектно качество?

Качеството и цената на бебешкото легло са две стойности, които не са пряко свързани помежду си. Долният праг на ценовия етикет започва от 1500 рубли, но моделите, които са в диапазона от 3 до 15 хиляди рубли, са най-търсени сред руснаците. Горната лента на разходите е ограничена само от вашите финансови възможности.

Разбира се, добре познатата марка е относително надеждна гаранция за висококачествени и безопасни характеристики на леглото. Но евтините и прости модели с правилния матрак и закупени от уважаван магазин или верига (не от пазара или от ръцете ви) също могат да бъдат добро и здравословно място за спане на вашето бебе..

Каква е цената на продукта? Колкото и да е странно, материалът, от който е направен запасът, не играе основна роля при определянето на цената, но допълнителните функции (например махало), дизайнът и, разбира се, марката го увеличават значително.

Избор на звезда

 • Певицата Бионсе купи за любимата си дъщеря просторно, ексклузивно легло Vetro от NurseryWorks, изработено от прозрачен акрил и в комплект с матрак от същия производител. Цената на такава луксозна кутия беше 3,5 хиляди долара..
 • Актрисата Дана Девън има много по-скромни нужди: тя предпочете елегантното метално легло Star Finial от Корсикански железни мебели в класически стил, ръчно завършени, тънки пръти и високи копчета на стойност само 1700 долара.

КЪДЕ ДА КУПИТЕ ЛЕГЛО ЗА БЕБЕ?

Най-добрият вариант за извършване на покупка е голяма верига и добри онлайн магазини: възможността за закупуване на стоки с ниско качество там е сведена до минимум.

Придобиването на пазара е свързано с редица рискове - например разпространението на фалшифицирането; евтини кошари, изработени от нискокачествени материали, които представляват заплаха за здравето на бебето.

Що се отнася до закупуването на използвано легло, то е разрешено при едно условие: продуктът не е повреден. Но матракът трябва да бъде заменен с нов..

При избора е важно да се обърне внимание на:

 1. Решете къде ще бъде поставено леглото; въз основа на това определете желаните размери на продукта
 2. Решете за вида на леглото (люлка; класическо; трансформатор; легло-кошара) и материала, от който трябва да бъде направено (масивно дърво, MDF, ПДЧ или метал)
 3. Решете за желаната функционалност на избрания продукт
  • необходимо ли е да се промени нивото на дъното
  • възможност за удължаване на каютата (за трансформатори)
  • Наличието на стена на автомобила и възможността за отстраняване на страничната стена е от съществено значение
  • наличието на бегачи за люлеене (и възможността да ги фиксирате в неподвижно състояние)
  • наличието на колела (ключалки за тях)
  • механизъм с махало (и неговия тип - надлъжен, напречен, универсален - като се вземе предвид пространството, което сте готови да отделите за поставяне на бебешка кошара)
  • кутия в нощното пространство
  • силиконови подложки за горните ламели
  • оборудване с скрин и / или маса за повиване (за трансформатори), както и варианти на последващата трансформация: в тийнейджърско легло плюс допълнение: свободно стоящ скрин, бюро с бордюр, нощно шкафче, скрин и рафтове за книги; ние също ви съветваме да разгледате опцията за закупуване на легло, скрин и маса за повиване (или дъска за смяна или матрак) отделно
 4. Изберете детски креватчета по марки и модели, които отговарят на вашите изисквания и финансови възможности
 5. Проучете в интернет прегледите на тези, които вече са закупили опциите, за които сте се грижили: напълно възможно е скъпото и красиво легло да има крехки или лошо закрепени пръти или дори ненадеждно дъно
 6. Решете мястото на покупката
 7. Когато правите покупка - запознайте се със сертификата за съответствие и сертификата за хигиена; проверете пълния комплект детско креватче и наличието на инструкции; няма да е излишно да преминете през инструкциите за сглобяване - може би има смисъл да поръчате сглобката от продавача, тъй като някои модели са трудни за сглобяване, докато инструкциите са изключително кратки и не винаги ясни. Не забравяйте да запазите цялата документация, доставена с детското креватче, заедно с касовата бележка и гаранционната карта с датата на покупката, подписа и печата на продавача.

Пример за избор на детско креватче

Вашето бебе е на път да се роди; стаята, в която ще се намира, е малка, а мястото, запазено за нея, е ограничено до 130х130 см; достатъчно за бебе на възраст до три години, за да спи в него. По този начин, стандартно легло 120x60 см ще се побере добре тук, а дори и там е останало допълнително пространство.

Популярни производители

Известни производители внимателно следят за спазването на технологията за производство на детски стоки. Според купувачите продуктите на следните компании се отличават със своята особена надеждност, красота и внимателност на дизайна:

 • червената звезда
 • Кубанлесстрой
 • Гандилян
 • Ведрус
 • LLC "RIO-SP"
 • SKV-Company
 • Карат

заключения

Важни изисквания, на които леглото трябва да отговаря, са възможността за смяна на нивото на дъното, махаловия механизъм, силиконови подложки и чекмеджето. Желаният материал, от който трябва да бъде направен продуктът, е здраво дърво, така че за следващите деца не е необходимо да се купува друго. Защото пространството е ограничено по дължина, но има ширина на полето, механизмът на махалото трябва да е напречен.

Всички горепосочени изисквания отговарят на детски креватчета от производителите Kubanlesstroy, Krasnaya Zvezda.

Висококачественото и красиво легло е един от най-важните фактори, осигуряващи здравословен сън на вашето бебе и неговото хармонично развитие през първите месеци от живота. Но придобиването е само половината от успеха. Приятни домакинства ви очакват и при избора на спално бельо, избора на меки страни (брони), сенник, играчки за креватчето.

7 основни параметъра при избора на детско креватче за новородено

Въпросът как да изберем креватче за новородено е много важен, тъй като новородените бебета спят сладко през повечето време. Така че правилно подбраните мебели са най-важното условие за спокойна и продължителна почивка на дете и майка. Междувременно асортиментът от легла за новородени в магазините е толкова огромен, че е много по-лесно да се объркате, отколкото да изберете най-добрия вариант. Бъдещите или утвърдени родители имат много въпроси.

Например кое е по-добро - трансформатор или класическа люлка? Вземете креватче с подвижни страни или този параметър не е задължителен? Какви са плюсовете и минусите на арените? На какви параметри трябва да обърнете внимание първо? Такива въпроси изискват квалифицирани отговори. Статията разглежда внимателно характеристиките на всеки модел детски креватчета, изучава най-важните параметри на мебелите за новородено, така че родителите да могат да изберат най-добрите детски „легла“ за своите трохи..

Основни параметри на креватче за новородено

Преди да пристъпите директно към основните видове ясли, е необходимо да обмислите критериите, на които определено трябва да обърнете внимание при покупка.

Тези параметри включват:

 • размери на продукта;
 • материали, от които са изработени мебелите;
 • Въпроси за сигурност;
 • характеристики на болестта на движението;
 • матрак и спално бельо;
 • наличието на кутия;
 • допълнителни елементи.

Нека разгледаме всеки критерий по-подробно.

Размери на продукта

Този параметър трябва да се вземе предвид от всички потенциални купувачи, но в по-голяма степен се отнася до собствениците на много скромно жилищно пространство, където родителите са принудени да отделят строго ограничено пространство за мебели.

Експертите препоръчват да се съсредоточите върху следните показатели:

 • обичайните размери са 120 × 60 сантиметра (европейският стандарт е 125 × 65 сантиметра);
 • увеличените размери са 140 × 70 сантиметра (типични за трансформиращи легла);
 • размерите на люлките за новородени обикновено са 97 × 55 сантиметра.

Експертите съветват да се вземат мебели с общи размери, така че да не се налага да променяте чаршафи или одеяла или да поръчвате матраци според индивидуалните измервания. Естествено, това ще доведе до по-големи разходи..

Материали за детски мебели

Основните параметри на материалите, от които са направени леглата за бебета, не се различават от общите изисквания за детските мебели. Перфектното бебешко легло е трайно, устойчиво и устойчиво.

Само няколко материала отговарят на тези изисквания в по-голяма или по-малка степен:

 • дърво. Продуктите от дърво, ако, разбира се, са шлифовани, покрити с безопасни багрила или защитни съединения, са най-предпочитани поради естествеността на материала. Обикновено детските мебели са изработени от бук, бреза, елша, дъбово дърво. Яслите от бор са по-евтини, защото дървото е по-меко и по-малко устойчиво на физически стрес;
 • MDF. Мебелите от пресовани дървесни влакна са надеждни и безопасни, но само при условие, че в производствения процес не се използват вредни вещества. Важно е да се консултирате с продавача на емисионния клас - той не трябва да е по-висок от E1 (съдържанието на формалдехид не надвишава минимално допустимите стойности);
 • ПДЧ. Но плочките от пресовани стърготини често съдържат повишено количество формалдехид, така че към избора на такива мебели трябва да се подхожда внимателно. Важно е да се уверите, че моделът, който харесвате, е безопасен по отношение на съдържанието на вредни вещества. Такава информация може да се намери в сертификата за съответствие;
 • метал. Мебелите, изработени от стомана или алуминий, са трайни, дълготрайни, но в същото време имат много тегло и висока цена. Основното им предимство е възможността да предадат метално креватче на второто и дори третото дете. Трябва само да се уверите, че страничните стени са покрити с текстилни капаци..

Безопасност на продукта

Детските мебели трябва да бъдат безопасни. Това е аксиома, която не изисква доказателства. Следователно е необходимо да се говори по-подробно за такъв важен параметър като безопасността..

 1. По-добре е да изберете детско креватче за новородени и деца под три години със защитни страни, които ще предпазят бебето от падане по време на сън и бодърстване. Оптималното разстояние между страничните релси е 6 - 7 сантиметра. Ако ламелите са разположени по-често, крайник може да заседне, ако по-рядко - детска глава.
 2. Всички компоненти на продукта трябва да са в близък контакт помежду си, не трябва да има пролуки и пукнатини. Плътното прилепване ще предотврати случаи на прищипване на дръжки и крака, разхлабване на конструкцията.
 3. Не бива да взимате прекалено леко легло и дори със стеснена основа. Този модел не е стабилен, така че бебето може да го обърне. Дайте предпочитание на широко легло с нисък център на тежестта.
 4. Бебешките кошари за малки новородени имат две до пет нива на височина на дъното. Най-горната позиция е подходяща за току-що родено дете, тя също ще зарадва майката, която не трябва да се огъва в три смъртни случая. С порастването на децата шезлонгът се спуска, така че любопитните деца да не могат да се катерят по дъските.
 5. Детско креватче, оборудвано с колела, улеснява придвижването из стаята. Тази мобилност обаче може да създаде някои проблеми, ако детето е прекалено активно. За да предотвратите нежелано движение на детското креватче, уверете се, че има ключалки или запушалки за колелата..

Характеристики на морска болест

Много педиатри, включително теледокторът Е. О. Комаровски, убеждават родителите да не учат децата си на морска болест и да не решават много детски проблеми по този начин. Източниците на плач при бебетата могат да бъдат много различни и могат да бъдат доста сериозни..

Защитниците на морската болест излагат свои собствени причини: детето свиква с премерените движения през периода в утробата, така че търкалянето му помага да се успокои. Подобен ефект се постига при люлеене на новородено в леглото. Разбира се, говорим за плавни, а не резки движения..

Болестта на движението се постига чрез два основни механизма и конструктивни характеристики:

 1. Бегачи. В този случай креватчето е оборудвано с извити пластини вместо традиционни крачета, благодарение на това става възможно да се люлее бебето. Когато детето порасне, леглото трябва да бъде фиксирано с помощта на специални скоби и запушалки..
 2. Махало. Детското креватче, окачено на презрамки, ви позволява да люлеете бебето, което лежи в него, без да го вдигате на ръцете. Махалният механизъм може да бъде надлъжен (по протежение на торса на детето), напречен (през тялото) или универсален (люлее се в двете посоки).

Освен това трябва да запомните за функцията на фиксиране на леглото с махален механизъм, за да се предотврати люлеенето на конструкцията (и в резултат на това нейното преобръщане) от по-голямо дете..

Правила за избор на матрак и спално бельо

Изборът на детско креватче е половината от успеха. За удобен и спокоен сън трябва да закупите „перфектния“ матрак. Накратко ще ви разкажем какви са изискванията за това спално бельо.

На първо място, матракът в креватчето трябва да се побере. Ако поставите твърде малка постелка в леглото, тогава детето ще може да залепи пръстите си в процепа между него и стените на леглото. Ако вземете извънгабаритен матрак, той ще се деформира, отиде "неравности", което ще наруши съня на децата.

За да закупите най-добрия матрак, трябва да попитате за неговото „пълнене“. Откажете да закупите памучна вата или пяна. Първият се търкаля бързо и слой от пяна не позволява на въздуха да премине добре, така че детето ще се поти.

Оптимални пълнители са конски косми, вълнени конци, филц, изсушени водорасли, кокосови влакна. Освен това трябва да обърнете внимание на покритието. Трябва да е водоустойчив, противоплъзгащ и мек на допир.

Друг важен момент е изборът на възглавница. Ролката за глава не трябва да се поставя на дете под 12-месечна възраст. Бебето трябва да лежи на възможно най-права повърхност. В някои случаи под главата се поставя тънък памучен лист, сгънат на няколко слоя.

Спалното бельо се избира само от естествени тъкани: памук, хавлиени, фланелни. За бебешко легло ще ви трябват няколко завивки, големи и малки чаршафи. Спалното бельо се сменя ежедневно, матракът редовно се суши, за да се предотврати появата на мухъл.

Нощна кутия

Бебе се купува и му се дават много различни зестри: памперси, костюм за повдигане, пелени, спално бельо, аксесоари за игра. В такива ситуации нощното шкафче идва на помощ. Не всички модели обаче имат такъв елемент, така че родителите трябва сами да решат дали имате нужда от него или можете да се справите с нощно шкафче..

Някои модели ясли, например трансформатори, е трудно да си представим без кутии. Но за легла с бегачи или с махална технология на болест на движение, такъв елемент не е "задължителен". Напротив, някои родители се оплакват, че в момента на морска болест кутията може внезапно да се извади изпод леглото..

Във всеки случай въпросът за необходимостта или безполезността на нощните кутии трябва да бъде решен, както се казва, на брега. Отговорът ще зависи, наред с други неща, от избора на модела на детските мебели.

Допълнителни елементи

В допълнение към основната конфигурация, детските креватчета имат всички видове допълнителни елементи. Нужни ли са? Всичко зависи от самия аксесоар. Например мрежа против комари, копчета или сенник не са най-важните компоненти на детските мебели. Можете и без тях..

Друго нещо са силиконовите наслагвания за таблата и подножието. Прегледите на родителите показват, че бебетата често драскат венците си по леглото по време на никнене на зъби. Може дори да има следи от ухапвания по дървените табла и отстрани, а детето да погълне парче дърво.

Друг важен момент са подвижните странични стени. Обикновено се купуват детски креватчета с такава дизайнерска характеристика, за да може едно пораснало дете да си легне или да се измъкне от него самостоятелно. Също така родителите ще могат да преместят креватчето със свалената странична стена в леглото си.

След внимателно проучване на всички горепосочени нюанси, родителите ще могат да направят списък с най-предпочитаните и важни параметри, които трябва да притежава избраната мебел. В този случай закупуването на детско креватче ще бъде много по-лесно..

Основните видове бебешки кошари

Детско легло е сериозна покупка, затова, преди да посетите магазина, трябва да разберете какво точно ще подхожда на детето и ще се впише в интериора на апартамента по най-добрия начин. За да направите това, е необходимо да разгледате основните видове легла за новородено, техните предимства и недостатъци..

Вид леглоБебешка възрастОсновните характеристики на модела
ЛюлкаОт раждането до 3-6 месеца (някои модели могат да се използват ежегодно)Компактен и лек модел, стандартни размери - 97х55 сантиметра. Мебелите могат лесно да се движат из стаята.
Класическо леглоОт раждането до 3 годиниОбикновено изработени от дърво или метал. Стандартни размери на модела - 120х60 сантиметра.
ТрансформаторОт раждането до 6-7 годишна възраст или до 12 годиниПолифункционален модел, който с времето се превръща в пълноценно легло за ученик, в бюро. Има маса за повиване и кутия за спално бельо.
АренаОт раждането до 3-годишна възраст (може да се прилагат ограничения за теглото)Лека конструкция със страни от плат. Комбинирайте място за спане и зона за игра.

Люлка

Люлката, или люлката, е мебел за най-малките деца - от първите дни на живота до 6-месечна възраст. В някои случаи производителите препоръчват използването на такива детски креватчета до 12 месеца, докато височината на детето прескочи границата от 80 см.

Основната характеристика на такива конструкции е компактността (тясната люлка имитира вътрематочни условия и не плаши бебето с неограничено пространство) и наличието на функция за болест на движението. Обикновено люлките са снабдени с дръжки за носене на кошницата с детето.

Люлката често има неподвижна опора или е инсталирана в детско креватче с каишки. Този дизайн може да се постави до леглото на родителя, за да се следи постоянно как дребното новородено спи..

Ползи:

 • малко и топло място за спане, което имитира стягането на корема на майката;
 • компактност, лекота и преносимост на устройството;
 • функция на болестта на движението, способността да се използва като люлеещ се стол;
 • някои модели имат функция за дистанционно управление.

Недостатъци:

 • висока цена;
 • стягане, което не всички деца харесват;
 • детето бързо израства от люлката, след шест месеца бебето вече е тесно в люлката.

Фиорелино Принцеса

Тази трогателно изглеждаща люлка е специално проектирана за млади господа и малки принцеси. Родителите ще могат да закупят бледорозово креватче за момиче и светлосин модел за момче. Мястото за спане е плетена кошница, която ви позволява да вземете бебето си със себе си, ако излезете от стаята.

Люлка на принцесата Фиорелино

Професионалисти:

 • елегантен външен вид;
 • твърдото дъно не уврежда гръбначния стълб на детето;
 • качулка, която може да се регулира, за да предпази бебето от слънцето;
 • кошницата може да се носи благодарение на удобните дръжки;
 • комплектът включва калъф, матрак, възглавница, чаршаф, одеяло, качулка.

Минуси:

 • висока цена;
 • може да се използва само до 6-месечна възраст;
 • липса на функция за болест на движението;
 • стойката за люлка трябва да се закупи отделно.

Класическо легло

Най-често срещаната и икономична опция за детско креватче за деца под 3-годишна възраст. Мебелите обикновено се изработват от дърво или метал. Най-често в продажба има продукти от бук, бреза, трепетлика или клен. Най-добрият вариант са полираните, а не лакираните мебели.

Модерната класика е оборудвана с колела за движение и възможност за регулиране на височината на шезлонга. В този случай горната позиция е предназначена точно за новороденото. Когато детето порасне, дъното пада по-надолу.

По-скъпите ясли са оборудвани с чекмеджета, в които можете да поставите спално бельо и аксесоари за игра. Друга допълнителна функция са подвижните странични стени. Това ви позволява да превърнете стандартно класическо легло в удължение.

Ползи:

 • стандартните размери на леглото улесняват избора на матраци, одеяла и спално бельо;
 • детето ще може да спи в класическо легло до тригодишна възраст;
 • можете да го превърнете в приложен модел;
 • често креватчето може да се люлее благодарение на бегачите;
 • обикновено ниска цена;
 • много опростен дизайн, така че класическите легла рядко се чупят.

Недостатъци:

 • доста обемист дизайн;
 • бюджетните модели имат минимална функционалност.

Можга "Ирина С-625"

Детското креватче за новородено "Irina S-625" е продукт от местна марка, който се отличава с добро качество, класически дизайн, висок комфорт и безопасност. Махалният механизъм ще улесни приспиването и на най-неспокойното дете.

Легло "Ирина S-625"

Професионалисти:

 • продуктът е изработен от екологичен материал - дърво;
 • универсален дизайн позволява леглото да се впише във всеки интериор;
 • дъното е ортопедично, доста твърдо, със стандартни размери;
 • дъното може да бъде фиксирано на едно от 3 нива;
 • предният панел е спуснат, което улеснява грижите за малко дете;
 • в долната част има просторно чекмедже, подходящо за съхранение на спално бельо или аксесоари за игри;
 • техниката на махалото при напречна болест на движението помага да приспи новороденото;
 • отстрани на леглото са покрити със специални силиконови подложки.

Минуси:

 • не много ясни инструкции за инсталиране;
 • тежка конструкция.

Трансформатор

Разтегателните легла за новородени са дизайн, който съчетава място за спане и друга мебел - маса за повиване и / или скрин. Някои модели се трансформират в училище или тийнейджърско легло, докато горните страни се превръщат в маса, която се допълва от нощно шкафче.

Трансформаторът може да се използва седем години от момента на раждането на детето. След това се отстраняват допълнителни части, за да се увеличи дължината на спалното място. Резултатът е легло за ученик или дори тийнейджър..

В продажба можете да намерите и кръгли трансформатори, които могат да бъдат люлка, детска кошара, голямо легло, диван, фотьойл с маса. Кръгло креватче - необичаен дизайн, който няма да скучае благодарение на разнообразието от възможности за трансформация.

Ползи:

 • многофункционалност;
 • стилен външен вид (кръгли легла се предлагат за продажба);
 • наличието на всякакви допълнителни функции (маса за повиване, кутии за съхранение);
 • можете да закупите мебели с функция за болест на движението;
 • кошарата може да се използва до 12-годишна възраст.

Недостатъци:

 • висока цена;
 • масивност и впечатляващи размери (не е подходящ за малка жилищна площ);
 • леглото е доста тясно - само 60 сантиметра (това е минус в юношеството).

Вале Алегра Комфорт

Трансформаторът Valle Allegra е практично, многофункционално легло, редовно включено в рейтинга на най-добрите легла за новородени и по-големи деца. Мебелите са изработени от безопасно ПДЧ, стилни са и атрактивни..

Дизайнът включва чекмеджета, рафтове за съхранение на чаршафи и друго бельо. В страничния шкаф има страни, така че леглото е допълнително маса за повиване. Мебелите ще обслужват до 7-годишна възраст.

Детско креватче Valle Allegra Comfort

Професионалисти:

 • механизъм с махало, който помага да се люлее детето;
 • привлекателен външен вид;
 • множество допълнителни функции (скрин, чекмеджета, маса за повиване);
 • вентилирано дъно до леглото;
 • страничните стени са оборудвани със защитни подложки;
 • е относително евтин;
 • стабилен и надежден дизайн.

Минуси:

 • доста тежка конструкция;
 • неинформативна инструкция;
 • не винаги висококачествена обработка на части.

Арена

Това е сгъваем дизайн, който е удобен за използване при пътуване. Тези легла са направени от леки материали като алуминий, пластмаса и текстил. Всички части могат да се измият, така че никога няма да има проблеми с грижите.

Комбинирайки функциите на легло и детска кошара, дизайнът все още се различава от класическото креватче с големите си размери. Но функционалността обикновено се запазва: можете да промените нивото на леглото, има допълнително оборудване под формата на маса за повиване, мобилен, кош за играчки.

Друго удобно малко нещо е закопчалка на страничната стена, която позволява на порасналото дете да отвори структурата самостоятелно, за да излезе от нея „на свобода“. Обратната връзка от родителите показва, че те ценят такива легла за тяхната пъргавина и мобилност..

Но ако обмисляте креватчета за дете от 3-годишна възраст, тогава леглото с форма на детска площадка няма да ви подхожда. Такива модели имат ограничения на възрастта и теглото: до 36 месеца и до 7 килограма (някои легла могат да се използват до 15 или дори 25 килограма).

Ползи:

 • лекота на конструкцията;
 • леглото може да бъде занесено в дачата или по време на пътуване;
 • страничните стени често са направени от прозрачна пластмаса, така че можете да проследявате действията на детето си;
 • ярък дизайн;
 • многофункционалност.

Недостатъци:

 • леглата на едно ниво са твърде ниски за майката и детето;
 • леглата на две нива се отличават с твърде ниска защитна страна, така че бебето лесно да преодолее такава бариера;
 • конструкцията е твърде нестабилна, детето ще може да я обърне;
 • няма възможност да се люлее бебето;
 • без твърди летви, за детето е по-трудно да се изкачи и да застане на крака.

Честито бебе мартин

Детското креватче е подходящо както за новородени, така и за по-големи деца. Първо се използва като място за спане и след това плавно се превръща в удобно място за игра. Изработени от висококачествени материали.

Големите прозорци помагат за осигуряване на вентилация. Освен това родителите могат да гледат как бебето им спи или играе. А съществуващите колела ще ви позволят да премествате устройството из апартамента без никакви проблеми. Комплектът включва подвижен матрак.

Детска кошара Happy Baby Martin

Професионалисти:

 • комбинира функциите на детско креватче и зона за игра;
 • висококачествено изпълнение;
 • лесно се сгъва, можете да вземете със себе си на пътуване;
 • има колела за придвижване;
 • ъглите са защитени със специални антитравматични подложки;
 • има джоб за дребни предмети;
 • има 2 нива легла: за новородени и по-големи бебета.

Минуси:

 • доста тежка конструкция за арени;
 • минималният брой цветове;
 • не много гладки шевове.

Избор на легло за близнаци

Отделен разговор е легло за близнаци. В този случай всичко ще зависи от това дали моделите на сън и будност на децата съвпадат. Ако бебетата заспиват и се събуждат едновременно, тогава в началото можете да се ограничите до общо място за спане.

Някои педиатри съветват да се съберат новородени близнаци, тъй като това ще им помогне да свикнат с новия си живот. Единственият недостатък на спането заедно е, че родителите могат да объркат бебетата. И това е опасно, ако едно от бебетата трябва да вземе определено лекарство..

Но дори ако съберете бебетата заедно през първите месеци от живота, след известно време порасналите близнаци пак ще трябва да бъдат разделени. Какви опции предлагат специалистите?

 • две отделни легла. Те обаче не трябва да бъдат еднакви. Родителите сами решават какво да купят за всяко дете. В някои случаи спалните места са организирани дори в различни стаи;
 • Двуетажно легло. Този дизайн, често изработен по поръчка, напомня на двуетажни мебели за тийнейджъри. Най-просто казано, едно класическо легло се поставя отгоре на второто. Освен това всяко ниво има свои защитни и подвижни страни;
 • прилежаща кошара. В този случай конструкцията се състои от две класически легла, стоящи едно до друго. В средата има препятствие и страните могат да бъдат премахнати. Такова легло трябва да се постави с таблата до стената, за да се осигури свободен достъп на децата от двете страни..

Съседно легло или креватче, състоящо се от две нива, не е евтино удоволствие. Ето защо много майки и татковци, които имат късмета да станат родители на близнаци, съветват да си купят две класически легла. Те винаги могат да бъдат поставени един до друг или поставени от различни страни на родителското легло.

Къде да купя детско креватче за новородено?

Най-добрите възможности за закупуване на бебешко креватче са добре познатите супермаркети със стоки за деца и популярни онлайн магазини. Тук опитни консултанти ще ви посъветват как да изберете детско креватче за вашето новородено. Освен това рискът от закупуване на некачествен продукт е сведен до минимум..

Често родителите купуват легла, които вече са били използвани. Това е напълно приемливо решение, но само ако продуктът е перфектно запазен и не е повреден. Но матрак за новородено в креватче ще трябва да си купи нов.

Друг е въпросът колко трябва да платите за такива продукти. Най-евтините модели струват от 2000 рубли, но най-популярни сред местните родители са детски креватчета в ценовия диапазон от 4 до 17 хиляди рубли. Предлагат се в продажба и първокласни легла за няколко хиляди долара.

Какво определя цената на стоките? Любопитно е, че броят на нулите в цената се влияе не толкова от материала, от който е направено леглото, а от допълнителната функционалност (махалото на махалото ще струва повече от класическата версия), външния вид и, разбира се, марката.

Не трябва обаче да преследвате продуктите на известни марки. На пазара има относително евтини и висококачествени модели на местни компании. Ако са закупени от надежден магазин, те правят чудесно място за спане на новородено бебе..

Как да изберем правилното легло за новородено?

Когато купувате бебешко легло, няма дреболии. Преценете сами, твърде силната миризма на боя или лак може да предизвика алергична реакция, а неполираното дърво води до натрошаване. Ето защо експертите съветват да се придържат към определени правила и препоръки..

Няколко важни "не"

 • не купувайте легло с видими повреди. Чипове, пукнатини, драскотини, неравномерно обработена дървесина - всичко това представлява сериозна заплаха за здравето на децата. Детето може да надраска или погълне парчета пластмаса или дърво;
 • не купувайте лошо боядисани мебели или онези интериорни предмети, които издават подчертан "аромат" на лак и боя. Особено внимателно трябва да проверите пластмасови изделия, ПДЧ и MDF;
 • не купувайте детско креватче, без първо да разгледате "вдлъбнатите" части от пластмаса и метал в материала на рамката. Също така, ако тялото е от алуминий или стомана, уверете се, че е изцяло покрито с текстил;
 • не гонете твърде скъпи модели детски мебели, ако това вреди на бюджета ви. Детско креватче не е единствената важна покупка за новородено бебе. В допълнение към спалното място трябва да вземете количка, столче за хранене, комплект дрехи.

Няколко важни "Да"

1. Не забравяйте да решите къде ще стои леглото. Това ще ви позволи да посочите размерите на продукта и съответно да изберете желания тип мебели (люлка, класика, трансформатор, кошара).

2. Изяснете какви функции трябва да има креватчето за новородено. Важно ли е за вас да можете:

 • сменете нивото на леглото;
 • да повива бебето на придружаващата го маса за повиване;
 • люлеете бебето;
 • преместете леглото с колела;
 • отстранете страничните стени;
 • съхранявайте нещата в специална нощна кутия;
 • защитете детето (и мебелите) със силиконови подложки;
 • превърнете люлката в пълноценно тийнейджърско легло;
 • използвайте продукта като детска кошара.

3. Прочетете на родителски форуми отзиви на майки и татковци, които вече са закупили моделите на детски креватчета, които харесвате. Такива рецензии ви позволяват да откриете недостатъците на привидно висококачествените продукти..

4. Закупувайте стоки само от доверени продавачи. Това може да бъде добре познат детски супермаркет или надеждна платформа за онлайн пазаруване. Това ще намали риска от фалшифициране и ще ви помогне да си върнете парите в случай на закупуване на дефектен продукт.

Обобщаване

Коя ясла е най-подходяща за новородено? Този, който му подхожда във всички отношения и отчита индивидуалните му характеристики. Правилно избраното легло е най-важното условие за спокоен и здравословен сън, а оттам и за пълноценно развитие..

Ето защо въпросите, кое легло е подходящо за малко дете, кое одеяло да изберете за новородено, как да изберете мобилен телефон с висящи играчки, са много важни за създаването на място за спане и подобряване на качеството на детския живот..

Удобно легло, меко одеяло, любима играчка - всичко това е важно да се има предвид при оборудването на детска стая. Мебелите и спалното бельо, подбрани с любов и вкус, ще помогнат на бебето да се развива, да опознава света, да спи по-добре и да прекарва повече плодотворни минути на будност.