Когато бебето се появи в семейството, възниква въпросът за организирането на индивидуално място за спане за нов член на семейството. Към избора на бебешко легло трябва да се подходи много сериозно. Има определени критерии, които е най-добре да не се пренебрегват. Бебешка кошара трябва да бъде не само висококачествена, удобна, безопасна и практична, но и красива.

Видове детски креватчета

За предпочитане е да изберете детско креватче, подходящо за възрастта. За да се чувства детето комфортно, докато спи, то трябва да съответства на ръста му. В момента производителите предлагат много опции, от които всеки може да избере идеалния за своята ситуация. И така, основните видове включват:

 • Кошари за новородени;
 • Детски креватчета за предучилищна възраст;
 • Легла за начална училищна възраст;
 • Легла за тийнейджъри.

Основните критерии за избор на легло за детска стая

Когато избирате бебешко легло, трябва да вземете предвид някои от нюансите и да следвате определени критерии:

 • Мебелите трябва да са съобразени с възрастта и ръста на детето, както и с площта на стаята;
 • Материалът, от който са направени рамката и основата, е много важен, той трябва да бъде екологичен и естествен;
 • Трябва да се внимава за безопасността;
 • Трябва да изберете правилната височина на дъното;
 • Матракът трябва да е с високо качество;
 • Важен момент за децата е атрактивният външен вид и форма на леглото..

Ако детската стая е много малка, има смисъл да помислите за закупуване на двуетажна или прибираща се конструкция. Има и цели комплекси, които съчетават място за спане, работна зона и място за съхранение..

Избор на детско креватче за новородено

Производителите и продавачите на бебешки мебели предлагат огромна гама от модели детски креватчета за новородени. Как да не се объркате в разнообразието от модели и да изберете правилния вариант? Нека се опитаме да го разберем.

Основният момент при избора на креватче за новородено бебе е неговото удобство, екологичност на използваните материали и функционалност.

Класически модели

Традиционно класическите модели са изработени от дърво и имат стандартни размери 120 на 60 или 140 на 70 см. Повечето родители предпочитат този тип, тъй като детето ще може да използва такова място за спане през първите три години от живота.

Когато избирате качествено креватче, трябва да запомните, че най-добрият вариант се счита за направен от естествени материали, непокрит с лак или боя..

Основните разновидности на класиката са креватчета на бегачи и креватчета на колела. Тези допълнителни елементи позволяват на мебелите да се движат свободно в пространството и улесняват люлеенето на бебето. Те обикновено са оборудвани с дъно на две нива, което ви позволява да регулирате височината на матрака. Понякога класическите модели се допълват от подвижни страни и кутии за съхранение.

Страничните решетки могат да бъдат разположени на различни разстояния една от друга. Разликата от 3-6 см обаче се счита за по-предпочитана и удобна..

Недостатъците на такива легла включват големи габаритни размери, които не позволяват удобно поставяне в стая със стандартни размери..

Люлка

Те са компактни по размер, много уютни и удобни за бебе. Обикновено люлката е снабдена с много високи крачета и люлеещ механизъм. По-скъпите модели понякога са оборудвани със система, която позволява на детето да включва тиха и спокойна музика, към която ще се чувства комфортно при заспиване. Често моделът е снабден с балдахин или мрежа против комари.

Изборът на такъв модел не е напълно рационално решение, тъй като люлката ще продължи само 7-8 месеца, тогава детето просто ще израсте от нея.

Махало легло

Детските креватчета от тази модификация са оборудвани със специален махален механизъм, който позволява на бебето да се люлее без никакви усилия. Махалото може да се заключи, ако е необходимо. По-скъпите модели са оборудвани със специални панти, които позволяват на дъното на леглото да се люлее, както надлъжно, така и напречно.

Понякога този модел се допълва с бюфет за съхранение на детските неща от първа необходимост. В него лесно могат да се поберат памперси, смяна на дрехи, памперси и играчки.

Размерите на махалото са съвсем стандартни и са подходящи за деца под 3-годишна възраст.

Трансформатори

С малка площ на апартамента е по-добре да изберете детско легло-трансформер. Тази опция е най-практичната. Леглото може лесно да се превърне в цял комплект мебели, включително легло, маса за повиване и скрин.

Този модел е предназначен за деца под 3 години. Съществуват обаче варианти с подвижни части, които при необходимост удължават живота на мебелите до десет години. Когато детето порасне, такова креватче може да бъде разглобено на отделни предмети. Значителен недостатък на трансформиращото се легло е неговата масивност и голямо тегло..

Допълнителни легла

Всъщност страничната кошара е една от разновидностите на класическите модели. Неговата отличителна черта е липсата на една от страничните брони. Може да се монтира непосредствено до родителското легло и да регулира положението на дъното до необходимата височина.

По-скъпите модели предвиждат възможност за по-нататъшно трансформиране на детското креватче в детски диван.

Детско креватче

Този тип легло е гъвкав вариант, който съчетава място за спане и пространство за игри. Детското креватче е много компактно, но е по-подходящо като опция за пътуване. Психолозите не препоръчват закупуването на този модел за ежедневна употреба..

Манежът е оборудван с меки страни с прозрачна мрежа, която позволява на родителите да наблюдават детето.

Важен момент: Не избирайте боядисано дървено креватче. Боята или лакът могат да отделят оловни пари във въздуха, които могат да навредят на вашето бебе..

Простите нюанси ще ви помогнат да изберете бебешко легло за новородени сред много опции:

 • Необходимо е да се обърне внимание на техническите характеристики и размерите на детското креватче. Това до голяма степен определя възрастта на детето да спи в него..
 • Първо, трябва да измерите параметрите на свободното пространство на стаята, в която планирате да инсталирате леглото.
 • Ако искате детето ви да бъде под постоянен надзор през първите дни от живота, по-добре е да си купите люлка.
 • Леглото с добро качество трябва да има междина между решетките не по-голяма от 8 см за безопасността на детето.
 • Повърхността на страните трябва да е идеално равна и гладка, без натрошаване и грапавост.
 • По искане на купувача продавачът е длъжен да предостави всички сертификати, потвърждаващи безопасността на продукта за здравето.
 • Няма да е излишно да обърнете внимание на наличието на допълнителни аксесоари: матрак, сенник, силиконови подложки за безопасност.

Избор на легло за дете на 2-5 години

Когато избирате мебели за дете на 2-5 години, не трябва да забравяте, че на тази възраст той прекарва много време, играейки на пода. Следователно всички интериорни предмети трябва да бъдат с компактни размери и безопасни..

Пестеливите родители предпочитат да изберат легло веднага за растеж - тийнейджърско. Това обаче не винаги е разумен избор. Детето е много по-уютно и по-удобно на подходящо място за спане.

Подходящ размер на леглото за дете на тази възраст:

 • 80 × 160 см;
 • 80 × 180 см.

Дизайнът е много важен за малки деца и малки деца. Родители, които се притесняват от естетическото възпитание на детето си, по-добре е да купуват мебели с образа на любимите си герои от приказки или карикатури.

Двуетажните легла за деца спестяват много място. Това важи за малка детска стая. Особено ако в него има няколко деца на близка възраст. Деца от 3-годишна възраст вече могат да се справят без родители през нощта. Те ще спят удобно в отделна стая. Въпреки това няма да е излишно да се погрижите за безопасността и да оборудвате спалното място със защитни брони..

При достигане на 4-годишна възраст, ако детето преди това е спало в детско креватче, то ще бъде доволно от закупуването на необичайно креватче:

 • Лофт на таванско помещение - ще помогне за превръщането на подготовката за лягане в истинско приключение за децата, за да се забавляват много и да се изкачват по стълбите. А допълнение под формата на собствен гардероб, скрин или маса ще ви помогне да организирате правилно пространството на детската стая и да спестите място..
 • Разтегателното легло е подходящ модел за няколко деца в малък апартамент. Може да бъде проектиран за двама или трима.
 • Леглото за кола е мечта на всяко дете, такъв модел ще бъде истински подарък.

Децата на 5-годишна възраст придобиват самостоятелност и независимост, те наистина искат да направят всичко сами. За тази възраст са подходящи същите варианти като за по-млада. При избора обаче трябва да се ръководите от индивидуалните вкусови предпочитания на детето..

Важен момент: Материалът на леглото за детето трябва да бъде екологичен и безопасен. По-добре е да се даде предпочитание на естествените модели..

Легла за деца от 6 години

На тази възраст детето навлиза в нов период от живота - става ученик. Всички детски игри са изоставени. Сега е по-добре детето да си купи легло в неутрални пастелни цветове, което няма да го разсейва и разстройва вниманието.

Добрите легла за деца на 6 години трябва да бъдат направени от качествени материали. За да спестите пари, препоръчително е да закупите модели с възможност за увеличаване на дължината на спалното място, тъй като децата много активно растат през този период.

Важен момент: Изборът на подходящо легло за деца от 6 години означава отказ от излишни декоративни елементи. Желателно е обзавеждането да няма ограничителни страни.

Не забравяйте, че е по-добре да инсталирате бебешко легло на светло, топло, но добре проветриво място..

Детско легло. Видове и приложение. Как да изберем и функции

През първите месеци и дори години от живота детето опознава света, затова трябва да се направи всичко, за да се чувства най-комфортно. Стаята на детето и най-важното място за спане са важни. Детско легло служи от 2 до 10 години, в зависимост от материала на производство и неговите функционални характеристики. Родителите решават кои мебели да изберат, но основното изискване за бебешко легло е безопасността.

Видове

Основните характеристики на яслите са качество, надеждност и издръжливост. Много копия имат оригинален дизайн и дизайн, но основно леглото се закупува, като се вземе предвид възрастта на младия член на семейството.

За новородени

Това креватче е предназначено за бебета на възраст от 0 до 3 години. Именно това време се счита за важно в живота на едно дете, защото то едва започва да опознава света. По-голямата част от времето на тази възраст, особено през първата година, детето прекарва в леглото. Това означава, че е необходимо тя да бъде максимално адаптирана за сън. Освен това по това време се формира гръбначният стълб. Следователно мебелите трябва да отговарят на медицинските стандарти..

Люлка

Това е стандартна мебел, която ще издържи достатъчно дълго. Има люлки с крака, бегачи и колела. Най-често срещаният вариант е с крака. Разликата между такова легло е наличието на регулируеми по височина крака, които правят работата удобна за хора с различна височина..

За люлки с бегачи, вместо крака, отдолу се правят надлъжни или напречни извити дъги. Колелата, прикрепени към краката или бегачите, ви позволяват бързо и лесно да пренареждате мебелите от място на място. Както бегачите, така и колелата трябва да имат заключващ механизъм, така че креватчето да не се люлее и да се движи самостоятелно, когато бебето се движи..

Но основната функционална разлика между люлките е наличието на люлеещ механизъм - механичен или автоматичен. Първият осигурява ръчно управление на люлката. Автоматичният е снабден с контролен панел, с който родителите могат да включват дистанционна болест на детето.

За удобство на родителите много люлки са оборудвани с повдигащо се дъно и подвижни страни. Това ви позволява лесно да извадите бебето си от леглото и да се преоблечете, без да се навеждате твърде ниско. Подвижните страни също превръщат люлката в странични мебели. Поставяйки такова креватче до собственото си място за спане, родителите се освобождават от необходимостта да стават през нощта, за да успокоят бебето.

Хибридно бебешко легло

Това е мебели, в които функциите на място за спане се съчетават с други. Предлагат се дизайни с чекмеджета, скрин, маса за повиване, място за хранене. Има дори цели мебелни комплекси за деца, където присъстват всички горепосочени елементи. Такова легло може да бъде стационарно или мобилно (на колела). Недостатъкът е, че те рядко имат механизъм за болест на движението..

Трансформатор

Това е отделен подвид хибридни ясли, което ви позволява да използвате не само като легло, но и допълнителни функции за новородено. Докато бебето расте, някои елементи (скрин, чекмеджета, рафтове) се премахват, превръщайки бебешкото креватче в място за спане на предучилищно дете, а след това и в училищна възраст. Предимството е, че разположението на отделните части може да бъде променено според предпочитанията на родителите..

Арена

Чудесен вариант за малки апартаменти, както и за пътуване. Изработена от траен материал, опъната върху здрава рамка с крака. Леглото може да се сгъне за лесно транспортиране. Експертите съветват да се използва специално за пътуване. Друго голямо предимство е, че тази опция съчетава функциите на зоните за сън и игра..

За деца в предучилищна възраст
В крайна сметка детето расте и следователно няколко години след закупуването на креватче за новородено, трябва да помислите къде ще спи бебето по-късно. Те се предлагат и в няколко дизайна:
 • Класически са обикновено единично легло със защитни страни или предпазни колани. Тези елементи предпазват детето от падане от леглото, докато спи..
 • Трансформаторите е сложна конструкция, състояща се от няколко елемента - маси, рафтове, чекмеджета. Всички елементи могат да бъдат инсталирани отделно или сглобени от тях в удобен и компактен комплекс. Трансформаторите се различават в зависимост от възрастта на потребителите - от 0 до 5 години, от 3 до 10 години. Първите се отличават с наличието на място за спане на новородено, а второто с това, че мястото за спане може да се повдигне, докато детето порасне, оборудвайки игрална или работна зона под него, както и допълнително легло (когато в къщата се появи второ бебе).
 • Тематичното бебешко легло е чудо. Те идват под формата на автомобили, животни и цели градове. Конструкцията задължително трябва да има защитни елементи, за да се предотврати падането на детето.
За ученици
Децата, навършили 6-годишна възраст, вече искат независимост и следователно мебелите трябва да се избират, като се вземат предвид техните желания. Освен това учениците имат нужда не само от игрална зала, но и от работно място. Следователно има:
 • Класически легла, които са прост единичен дизайн. Може да бъде оборудван с подвижни защитни елементи, за да се предотврати падането на детето. С напредването на възрастта тези части просто се демонтират..
 • Таванските помещения с работна зона са дизайни, които спестяват място в стаята. Мястото за спане в този случай е на второто ниво, а на първото е оборудвана удобна работна зона с маса и рафтове. В зависимост от дизайна те могат да имат и други допълнителни елементи - гардероб, скрин, молив.
 • Едно двуетажно легло за деца е две пълни легла, едно над друго. Тази опция е оптимална, ако трябва да оборудвате легло за двама млади членове на семейството. Те могат да бъдат оборудвани и с допълнителни чекмеджета, гардероб, рафтове. Има екземпляри, които съчетават койка и шведска стена. Подходящи са за активни деца.
 • Надстройките представляват конструкция с високи крака, под която се поставя второ легло. Можете да закупите както комплект, така и елементи поотделно, когато второто дете достигне подходящата възраст.
Перфектното бебешко легло за новородено
Важно е да изберете правилното удобно място за спане от първите дни от живота на вашето бебе. Следователно доброто легло за бебета трябва да притежава следните качества:
 • Най-добрият материал за производство е дърво, но има и метални модели. Дървените легла винаги са лакирани, за да се увеличи продължителността на живота, което намалява екологичността на мебелите. Недостатъкът на металните кошари е покритието от плат. Но най-важният критерий е здравина и надеждност..
 • Бебешкото легло трябва да е стабилно. Стойността на този параметър се увеличава с нарастването на бебето. Когато детето започне да сяда и освен това да става, то ще започне да го люлее, скачайки в него. За да предотвратите падането и разпадането на мебелите, трябва да се обърне специално внимание на крепежните елементи. Независимо от основния материал, те трябва да са метални, а не пластмасови. Последните не са много издръжливи и поради това могат да се деформират или счупят.
 • Дълбочината на дъното е важна. Идеалното легло за новородено трябва да има регулируема височина на леглото. Докато бебето още не сяда, можете да вдигнете дъното по-високо. След това, за да не падне детето, леглото може да се спусне.
 • Разстоянието между лентите на страните не трябва да бъде твърде малко, така че ръцете или краката, които бебето в крайна сметка ще започне да натиска между лентите, да не се забиват в тях. Големите разстояния са опасни, защото детето може просто да падне от леглото..
 • Комфортът е друг важен параметър. Когато купувате детско креватче, имайте предвид, че детето ще порасне, което означава, че размерът на леглото трябва да съответства на ръста на приблизително тригодишно бебе.
Общи параметри за избор на детски мебели
Докато пораснат и сменят мястото за спане на детето, изискванията към него също ще се променят. Но все още има общи критерии за избор на мебели за деца на всяка възраст:
 • Материалът на производство трябва да бъде издръжлив, надежден и безопасен. Най-често срещаната е дървесината. Второто място е твърдо заето от ПДЧ и MDF. Вярно е, че в този случай е важно при производството на тези материали да не се използват вредни формалдехиди..
 • Стабилност. Децата на всяка възраст спят доста неспокойно и затова мебелите трябва да стоят здраво на краката си. Това важи особено за спални места, разположени на височина (тавани, надстройки и двуетажни легла).
 • Леглото на бебето трябва да е в безопасност. Това се отнася не само за материала на производство, но и за самата конструкция. Мебелите за бебета на възраст 3-5 години са оборудвани със защитни колани или брони. Също така не трябва да има остри ъгли..

Разбира се, цената и производителят на мебелите имат значение. Първата характеристика до голяма степен зависи от втората. Външният вид е избран в съответствие с интериора и вкуса на родителите и самото дете.

Пълен преглед на бебешките легла и техните дизайнерски характеристики

Не е трудно да се закупят евтини и в същото време висококачествени легла за деца на всяка възраст. В крайна сметка десетки магазини предлагат стотици модели с различен дизайн и в различен ценови диапазон. Въпреки това, когато купувате, все пак трябва да се съсредоточите върху функционалността и характеристиките на продукта, тъй като тялото на детето е много податливо на качеството на съня. Започвайки от новородената възраст, има постоянно формиране на костната система и модификация на мястото за спане, удобството му пряко влияе върху здравето. Тук ще разгледаме детските легла с различна конфигурация и ще разберем какво трябва да бъде правилното място за спане на дете в неговата възрастова категория..

Характеристики на детските мебели

Първият критерий за избор на класически или оригинален модел е неговата безопасност. Така например, легло в детска стая за бебета трябва да бъде направено от естествено дърво, да има заоблени ъгли и защитна страна. За деца над три години важат същите условия. Тийнейджърската версия е възможно най-близка до модела на място за спане за възрастен, но трябва да е ортопедична и да отговаря на размера. Ако планирате да инсталирате допълнително легло, например в страната, металните детски легла биха били добро решение..

Често възрастните предпочитат да избират сгъваем диван, тъй като това решение изглежда рентабилно. Струва си да се помни, че диванът първоначално не е създаден за редовен сън (максимумът е резервно място, за всеки случай). Пълнежът на дивана, като правило, се състои от пяна гума, която губи формата си с течение на времето, което уврежда позата на детето.

Характеристика на съвременните модели в ергономичен дизайн. Производителите се стремят да направят леглото възможно най-удобно както по отношение на съня, така и по отношение на съхранението на нещата, включително полезни малки неща. Изборът на компактни модели ви позволява да намерите просторно бебешко легло дори за много малка спалня.

Специално внимание трябва да се обърне на тематичния дизайн, който може да бъде класически или оригинален. Както в случая с най-добрите детски легла под формата на състезателни коли, къщи, оригинални легла за деца под формата на "тавански помещения" ще се харесат на децата. Цената на такова легло не е много по-висока, но няма да има ограничение за радостта на всяко дете, ако успеете да изберете модел с любимите си герои или теми.

Изисквания към материалите

Първоначално се налагат по-строги изисквания към детските мебели. В допълнение към ергономичността и безопасността, бебешко легло от 1 година и повече трябва да бъде направено от материал, който е безопасен за бебето. Идеалният вариант се счита за горски мебели, които във всички отношения надвишават по-евтините пластмасови колеги. Детско легло от MDF или детско легло от шперплат също може да бъде с високо качество, но дървеното все пак е по-добро.

Когато избирате детско креватче от дърво, трябва да проверите продукта за „синкави“ зони. Появата им сигнализира, че дървото е плесенясало. Визуално леглата за деца не трябва да имат стружки, пукнатини и изтъркани (особено за модели от ПДЧ). Краищата не трябва да са прекалено тънки, добре е, ако са направени от термопласт или PVC.

Когато избирате детско легло от ПДЧ, не забравяйте да попитате за маркирането на материала. Маркерите E0 и E1 се считат за безопасни, ПДЧ с маркировка E2 е забранено за използване при производството на мебели, тъй като има вредни съединения в състава, които могат да навредят не само на деца, но и на възрастни!

Най-добрите модели и техните параметри

За новородени са най-подходящи големи бебешки легла с вградени механизми и сенник за бебешко легло. Това може да бъде автоматично регулиране на стената или механизъм за люлеене на махало. Популярни модели днес са:

 • Класически детски легла от 4 години, оборудвани с колела и извити бегачи. Предимствата на такъв модел са, че той лесно се вписва във всеки интериор, удобно е да се люлее дете в него. Традиционното легло е бюджетен вариант за спален ъгъл за дете;
 • Детско легло с повдигащ механизъм за спално легло е многофункционална опция, която ви позволява да променяте височината на страната, докато детето расте. Можете да окачите балдахина над леглото като декорация;
 • Моделите с махален механизъм са предназначени за комфорта както на детето, така и на родителите. Много по-лесно е да се люлее бебе в такова креватче, отколкото просто ръчно. Луксозният монтаж има електрическо задвижване, което се управлява от дистанционното управление;
 • Детско креватче с кутии за съхранение е чудесна възможност за малка детска стая. Често такива модели са оборудвани с маса за повиване, образуващи цял комплекс от мебели, необходими за грижата за бебето. Но има и подобни детски легла от 8 години.

Популярни са необичайни детски легла-трансформиращи се от еко кожа, които могат да се адаптират индивидуално към параметрите на детето. Не е необходимо да купувате бебешко легло за растеж на всеки 3-5 години, такава мебел може да служи до юношеството.

Ако искате да си купите нещо наистина оригинално и стилно, ето няколко опции за модерни легла, създадени за дизайна на спалнята:

 • Ярък акцент в светлата и просторна спалня ще бъде зелено детско легло. Тази цветова схема има благоприятен ефект върху психиката на детето. Синьо, розово, кафяво, синьо със зона за игра - всички опции ще изглеждат страхотно;
 • За да придадете лекота на малка стая, можете да си купите леко бебешко легло в Прованс. Тази опция е особено добра за момиче. Детско легло в стил Прованс не претоварва визуално стаята, дори и да е малко;
 • Момчетата ще харесат бебешко легло, трактор или мебели за състезателни коли. Пиратски кораб може да бъде украсен със знамена, волан и прозорци от оръдия, направени от самозалепващи се;
 • Малките принцеси ще харесат бебешко легло с балдахин. В допълнение към естетическата привлекателност, такъв декоративен елемент ще играе защитна роля. Можете да си купите модел с рисувани корони или кралски лилии;
 • Аксесоарите за детско легло ще помогнат да допълнят интериора на спалнята и да дадат комфорт..

Ако изберете детско тийнейджърско легло, тогава спалните в стил Loft, Industrial или Hi-tech ще допълнят идеално детското метално легло или вариации на легла за деца с метални крачета, както и повдигащи легла, ако има няколко деца.

До три години

След раждането на дете родителите се стремят да гарантират, че то има само най-новото и най-доброто. По-рано моделите кошари бяха от един и същи тип и не трябваше да избират. Но сега разнообразието от модели бебешки легла от Италия може да се замае, ако не знаете правилата за избор. Не разчитайте на външния вид на мебелите, защото красотата не е признак за качество. На първо място е необходимо леглото за едногодишно дете да бъде удобно и удобно, а след това и красиво.

Бебешкото легло от слонова кост за новороденото ще ви хареса както в неутралния си цвят, така и в качеството си. Струва си да се обърне внимание на материала, от който е направен продуктът. Идеалният вариант ще бъде легло, което е направено изключително от естествен материал. За да създадете комплект, можете да закупите шкаф в същия цвят.

Преносимо или висящо бебешко легло, удобно за родители на новородени. Най-популярният материал за люлка е лозата. В тази версия на креватчето бебето ще се чувства уютно и комфортно. Бебешките люлки са полезни не само за бебета, но и за родители. Те могат да бъдат удобно преместени навсякъде в стаята, без да събуждат бебето. Заедно с всички предимства на такова многофункционално бебешко легло има и един основен недостатък. Тя се крие във факта, че бебетата растат от тях доста бързо. Следователно скоро ще трябва да купувате нови мебели. Но не се притеснявайте в този случай, защото днес производителите са измислили легло за дете под 6-годишна възраст - трансформатор. Размерът може лесно да се увеличи чрез отделяне на няколко части и детето ще продължи да спи в креватчето си.

Най-практичният вариант би бил брезово дървено бебешко легло. В такъв продукт детето може да спи от раждането до 5 години. Като допълнителна украса можете да закупите сенник за бебешко легло. В някои семейства в такива ясли израстват няколко поколения. Всяко дете е удобно и удобно в него. Дървените легла не отделят вредни вещества и освен това са много лесни за почистване. Леглата могат да имат различни конфигурации: на колела, на бегачи и направени в обичайната стационарна версия. Някои модели имат допълнителни отделения за спално бельо, което спестява място в къщата.

Дървените меки легла за деца са икономично решение. Размерът на леглото се определя от площта на стаята, където ще се намира. Не по-малко популярни легла са изработени от пластмасов материал. Те са по-евтини от дървените, но на външен вид и функционалност не са много по-лоши. Най-важното при избора е безопасността.

Над три години

Елитните италиански легла за по-големи деца са станали известни с доброто си качество и удобство. Изборът на спално място за бебето трябва да се извършва в съответствие с всички стандарти за безопасност, ергономия и околна среда. По дизайн такива мебели са възможно най-подобни на легло с карета за възрастни, повечето модели имат вид на подиум с гръб, меко или полумеко легло. Но зоната за спане може да изглежда като детски диван. Бебешко легло с рафтове може да бъде оборудвано с плътни или подвижни брони, които ще предотвратят падането на детето по време на сън.

Детските легла от 6 години не трябва да са високи, за да може детето да си легне и да стане само от него. За предпочитане е да изберете модели от гора, с памучно бельо на леглото и хипоалергичен пълнител. Метално бебешко легло не задържа топлината добре, което може да повлияе негативно на здравето на детето. Добре спестява място бебешки стени с легло за съхранение, с което детето може лесно да се научи как да съхранява нещата правилно.

Видове легла за деца от три години:

 • Ъглов модел;
 • Класическо легло с един или два облегалки (можете допълнително да инсталирате сенник на бебешко легло);
 • Модулна детска стая със стълба;
 • Двуетажно.

Днес популярни са машинни легла, легла в къщи, легла с балдахин. Такова легло за тийнейджър е не само удобно, но и ще изглежда като пълноценен детски кът с легло.

За тийнейджъри

Популярни днес са модели на евтини дървени легла от гората, красиви рисунки и топъл цвят, който създава атмосфера на комфорт, подходяща за дете. Тийнейджърско легло може да се нарече бебешко легло на възраст над 7 години. Такива мебели имат много предимства:

 • Горските детски легла не изискват много поддръжка и запазват естетически приятния си вид години наред;
 • Дървото е абсолютно естествен материал, така че сънят на детето ще бъде не само приятен, но и полезен;
 • Естествените нюанси на дървото не натоварват очите и са отлично цветово решение във всеки дизайн;
 • Дървените мебели от ПДЧ или MDF наистина ще спестят бюджета ви в сравнение с мебелите от други материали.

Съветът за грижа за дървено бебешко легло е прост: редовно прашете продуктите - не се изисква повече поддръжка. Винаги можете да намерите красиви модели дървени мебели за детска стая на ниска цена в магазините или по поръчка и да започнете да създавате оригинален дизайн на спалнята в близко бъдеще!

За две деца

Компактните бебешки легла от 10 години за две деца са действително решение, ако спалнята няма големи размери. Важен момент е ясното разделяне на зоните за спане, така че всяко от децата да се чувства комфортно. Струва си да се обърне внимание при избора на възраст, тъй като тийнейджърските легла ще се различават структурно от двойните опции за бебета.

Изборът на легло за семейства с две деца също е лесен. Както и в други случаи, основният критерий ще бъде безопасността на продукта, качеството на материала за производство и функционалността. За да спестите място в малък едностаен апартамент, можете да изберете следните модели:

 • Двуетажните модели с легло и маса са добро решение за комфортно настаняване както на еднополови, така и на хетеросексуални деца. Той трябва да съответства по височина, да има специална стълба и защитни странични стени. Не си струва да купувате двуетажно легло за три деца, особено ако децата са под 6 години, има голям риск от нараняване. Леглото със стълбата трябва да е стабилно;
 • Опцията за сгъване ви позволява да разширите пространството за игри през деня. При избора трябва да се обърне много внимание на качеството на стойките. Тази опция е за предпочитане за еднополови деца;
 • Вградено легло за двама с работна зона значително ще спести полезно място в детската стая. Има овални модели, които отговарят на нуждите на еднополовите и хетеросексуалните деца. Такова овално легло ще се хареса особено на тийнейджърите, ако е оборудвано с подиум и допълнителни чекмеджета, има рафтове;
 • Модулно легло и модулни системи (модулни стени заедно с други интериорни елементи) отварят място за въображение, тъй като е възможно да се отдели зона за личен комфорт за всяко дете, дори в малка стая - и функционална детска стая е готова за нула време. Има кошара 7 в 1, 2 в 1 и дори 8 в 1, която напълно ще задоволи нуждите на детето. Струва си да помислите за прикрепено креватче, ако децата не искат да спят отделно..

Ако децата са от различен пол или с голяма разлика във възрастта, местата за спане трябва да бъдат ясно очертани и направени в съответствие с индивидуалните нужди на всяко дете.

Матрак

Изборът на добър матрак трябва да се подхожда не по-малко отговорно от избора на легло. В крайна сметка, ако покупката е грешна, тогава здравето на детето ще бъде изложено на риск. Основното правило е да закупите матрак според размера на леглото. Ето защо, за да не се обърка с обемите, е наложително да се измери мястото за спане на детето. И след това отидете в магазина за нов матрак.

Много експерти препоръчват да се изберат екологични продукти изключително с наличието на естествени пълнители. Матракът трябва да има подвижно покритие и добра въздухопропускливост. Не вземайте твърде меки матраци, защото по всички стандарти той трябва да е твърд и еластичен. Това ще поддържа гръбначния стълб в правилната анатомична форма и ще предотврати заболявания на опорно-двигателния апарат..

Ортопедичните матраци са специално проектирани продукти, които позволяват на тялото да поддържа най-удобната позиция по време на сън. Благодарение на това гръбначният стълб се изправя и всички вътрешни органи и мускули се отпускат..

Днес има огромна гама от ортопедични модели. Независимо от това, вашият избор е изключително индивидуален и до голяма степен зависи от пропорциите на тялото на детето, наличието на гръбначни заболявания или други физиологични характеристики. Преди да закупите ортопедичен модел, по-добре е да се консултирате с опитен ортопедичен хирург, който ще ви каже кой пълнител и структура да изберете. Можете също така да получите съвет, ако имате нужда от специално детско медицинско легло.

За децата най-доброто решение би било закупуването на безпружинен матрак с полутвърд пълнител, но има и други опции, които също са подходящи:

 • Кокосов кокос - кокосовите влакна или плочи са чудесни за поддържане на добра стойка. Матрак с такъв пълнеж ще бъде добра превенция срещу изкривяване на гръбначния стълб за деца на възраст от 3 години;
 • Естествен латекс - този матрак има както меки, така и твърди страни. Той отговаря на хигиенните изисквания (не се появяват акари) и може да продължи много години, без да губи външния си вид. Ниските продукти често се правят с такъв пълнител;
 • Полиуретановата пяна е бюджетен аналог на латексния пълнител, който по нищо не отстъпва по качество, освен по цена.

Изборът на матрак и постелки също е важен, тъй като материалът им е в пряк контакт с нежната бебешка кожа. Освен това наличието на матрак ще увеличи значително живота на матрака и ще го предпази от замърсяване..

Съвети за избор

Обжалването не е единственото, което има значение. Как да изберем бебешко легло? Не е трудно, ако следвате няколко прости насоки:

 • Ако планирате да закупите легло за 2-3 години, размерът на леглото трябва да бъде с 30-40 см по-голям от действителната височина на детето. Ако искате да закупите моделите "замък" или "лодка", моля, имайте предвид, че те не са регулирани;
 • За да може детето да спи достатъчно и в бъдеще да няма проблеми с позата, изберете детски легла на възраст 2-3 години с полутвърд пълнител (или матрак), които ще изпълняват ортопедични функции;
 • Вентилацията на леглото е важна! Вместо плътно платно е по-добре да изберете модел с ламели или ламели;
 • По-добре е да изберете дизайнерски модели от дърво, особено когато става въпрос за бебета. Детско легло с маса от елша, бреза, клен и бор изглежда добре. Въпреки че последният вариант е по-изгоден, струва си да се има предвид, че боровите продукти са доста меки и лесно се поддават на външни влияния;
 • Съставът на материалите също е важен, в идеалния случай корабното легло трябва да бъде направено с лепило без формалдехид и смола на водна основа. Желателно е декоративният модел да има стоманена рамка;
 • Оценете целия асортимент, често е много изгодно да закупите детски легла с бюро, с работно място, със стълба, с допълнително легло и функционална зона отдолу;
 • Ако планирате да закупите детско креватче с дъгообразни бегачи за болест на движението, по-добре е да дадете предпочитание на опции със сменяем дизайн. Което е лесно да се замени с конвенционални колела. В противен случай бебето може да падне, когато порасне и ще разлюлее леглото;
 • Измерете разстоянието между пръчките за малки деца. Оптималната празнина е не повече от 5-6 см. Таблата на детско легло от ламели също има значение, разстоянието между тях не трябва да надвишава 8 см, в противен случай. Главата на детето може да се забие между тях.

Обикновено контролът на качеството и спазването на изискванията за безопасност на детските мебели се извършва на етапа на производство. Но не се колебайте да поискате от продавача сертификати, защото е по-добре да играете на сигурно още веднъж, що се отнася до здравето на децата.

Как да изберем бебешка кошара

В очакване на раждането на бебето много млади семейства мислят как да изберат бебешко легло. Произвеждат ли се красиви и безопасни модели сега и какво трябва да се има предвид при избора. Нека да разберем заедно.

Видове детски креватчета за деца

Бебешка кошара е коренно различна от обикновените легла. Производителите предлагат богат избор от такива мебели за новородени и по-големи деца. Помислете за видовете легла за деца и изберете легло за дете.

Уютни малки кошари, в които новородените се чувстват сигурни и защитени. Люлките са снабдени с люлеещ механизъм, а в скъпите версии има дори аудио системи, така че майките да разтърсват бебето под тиха музика. Това е удобна и мобилна опция, но има съществен недостатък - кратък експлоатационен живот - около 7-8 месеца. След това порасналото бебе ще се нуждае от ново креватче.

 1. Релси за легло

Ако изберете детско креватче с очакването, че бебето може да спи в него до 2-3 годишна възраст, тогава това е най-често срещаният вариант. Краката в такива модели са направени под формата на извити бегачи, които ви позволяват да люлеете креватчето, докато бебето заспи. Продуктът е издръжлив и компактен.

 1. Махални легла

По-скъп вариант в сравнение с плъзгащите се модели. Мебелите са снабдени с махало за люлеене на леглото с леко докосване на ръката. Махаловият механизъм е блокиран, ако е необходимо. Някои модели имат ниши и дори мини-скринове за съхранение на вещи. Можете да използвате такива мебели до 3-годишна възраст.

 1. Разтегателни легла

В състава има универсални креватчета, кой да избере, разбира се, зависи от родителите. Разтегателните легла са идеални за малък апартамент. Те съчетават няколко предмета наведнъж: люлка, маса за повиване, скрин. Ако изберете такива мебели за детска стая отделно, тогава цената му ще бъде много по-висока от цената на трансформиращото се легло.

Между другото, докато бебето порасне, някои елементи могат да бъдат премахнати, превръщайки спалното място на бебето в легло за ученика. Следователно за тези, които са свикнали да инвестират рационално пари, въпросът коя ясла да избере за новородено може да се счита за затворен. Удобно място за спане ще продължи поне 10-годишна възраст.

Безопасност

Разбира се, любящите и грижовни родители искат да знаят как да изберат креватче за новородено, така че да е не само красиво, но преди всичко безопасно и удобно. За да направите правилния избор, обърнете внимание на следните елементи на продукта:

Кошари за бебета често са оборудвани с колела, което е много удобно. Мебелите са лесни за преместване, при необходимост се върнете назад. Когато решавате как да изберете легло за новородено, такива продукти също могат да бъдат взети под внимание. Но имайте предвид, че ако подът в апартамента не е идеално равен, тогава ще трябва да закупите модел с ключалки на колелата. Същото изискване важи и за моделите с плъзгачи..

Много видове легла за деца имат решетъчно дъно. Именно тези модели съветват експертите да избират, тъй като тогава детският матрак е снабден с отлична вентилация и винаги ще бъде сух. Предлагат се опции с регулируема височина на дъното. През първите месеци тя се вдига по-високо, за да улесни майката да достигне бебето. След няколко месеца дъното се спуска и бебето, застанало на крака, няма да може да падне от креватчето.

Когато избирате креватче за новородено, определено трябва да обърнете внимание на пръчките. Те не трябва да имат остри ръбове, прорези. Разстоянието между клонките не трябва да надвишава 6-8 см, в противен случай, поради любопитство, бебето, залепвайки глава между тях, може да заседне. Моделите с подвижни стени са много удобни. В този случай, като премахнете стената, леглото може да бъде поставено близо до спалното място на родителите..

Дайте предпочитание на креватчета от естествено дърво. Препоръчително е да закупите букови легла. За разлика от евтиния бор, който лесно се надрасква и деформира, букът се характеризира със здравина и издръжливост. Леглото от бук ще издържи 2-3 експлоатационни периода (приблизително 5-6 години), обслужвайки както бебето, така и по-малките му сестри и братя.

Не препоръчваме да разглеждате модели "под дърво". Те са изработени от ПДЧ, но тези материали нямат нито здравина, нито издръжливост..

Някои модели са оборудвани с матрак. За да не плащате прекалено много, не забравяйте да обърнете внимание на качеството му. Важно изискване - матракът за бебето трябва да е умерено твърд.

Размери

Не всички апартаменти са просторни и често бебешко креватче трябва да се побере в стая, където почти всеки сантиметър е от значение. Стандартните размери са 120x60 см. Производителите предлагат продукти с дължина от 59 см (люлки) и до 180 см. Ширината на такива мебели е от 42 см до 140 см.

Когато избирате детско креватче с нестандартни размери, не забравяйте, че матракът и спалното бельо ще трябва да бъдат поръчани за размера на мебелите.

Дизайнерски характеристики

Ако не планирате да купувате скрин за съхранение на нещата на вашето бебе в детска стая, обърнете внимание на дизайни с просторно чекмедже в долната част на креватчето. Може да се използва за съхранение на бебешки памперси и дрехи, а по-късно поставете там играчки. Не всички модели имат такава кутия, затова препоръчваме незабавно да решите дали имате нужда от нея. По-късно, ако искате да инсталирате такава система за съхранение, това ще бъде много проблематично.

Много родители вече са обърнали внимание на бебешки кошари със силиконови подложки. Те са разположени на горните релси и действат като своеобразен симулатор за бебето, през периода, когато зъбите му никнат. Силиконовите подложки отговарят на изискванията за безопасност и хигиена, перфектно предпазват бебешките зъби и мебели от повреди.

Избор на детско креватче за новородено

Е, коя ясла да изберете за новородено? Ако разгледаме класически модели (на крака, на бегачи или махало), тогава тази категория предлага доста голям избор на мебели.

Сред предимствата на класическите легла са:

 • Възможност за продължителна експлоатация. В такова креватче детето може да спи спокойно до 3-4 години;
 • Голямо разнообразие от класически модели ви позволява да изберете най-добрия вариант, като се вземат предвид нуждите на мама и бебе.
 • Наред с това класическите легла имат и недостатъци:
 • Измерение;
 • Пространството на креватчето е твърде голямо за новородено, за него е по-удобно да спи в малка люлка.

Ако семейството се движи често, можете да си купите детско креватче. Сгъва се лесно и не заема много място по време на транспортиране. Много модели имат колела, които ви позволяват да ги премествате из стаята. Но такива продукти имат и своите недостатъци. Това е ниско разположено дъно, меки страни, които затрудняват бебето при самостоятелни опити да стане и кратък експлоатационен живот.

Основни съвети при избора, обобщаване

За да не се заблудите при избора на детско креватче, обмислете следните важни моменти преди покупката:

 • Съответства ли размерът на креватчето на пространството, отредено му в стаята;
 • Има ли място в стаята за инсталиране на други необходими мебели за деца - маса за повиване, скрин. Ако не, разгледайте по-отблизо трансформиращите се легла;
 • Обърнете внимание за какъв период на експлоатация е предназначен продуктът: люлки - до 5-6 месеца, класически модели - до 3-4 години; до 10 години - трансформатори;
 • Избраният продукт отговаря ли на изискванията за безопасност и хигиена?.

Когато избирате детско креватче с махало, не забравяйте, че за люлеенето му е необходимо допълнително пространство. С ограничен бюджет можете да си купите най-простото детско креватче, като се уверите, че на повърхността му няма назъбвания, грапавини или други дефекти. Препоръчително е да не отлагате закупуването на детско креватче до последния момент, така че специфичната миризма от новите мебели да изчезне преди раждането на бебето..

Моля, обърнете внимание кои свързани продукти трябва да купите с бебешката кошара:

 • Матрак от хипоалергенни материали, умерено твърд;
 • Комплект брони, които предпазват бебето от удари и изолират креватчето отстрани;
 • Комплект детско бельо.

Детско креватче е първото обзавеждане на бебето, то ще прекара много време в него. Ето защо е много важно родителите да обърнат голямо внимание на това колко безопасни, удобни и функционални ще бъдат тези мебели. Външните качества вече са второстепенни. Консултантите на онлайн магазина "Mister Slip" в Москва винаги са готови да ви помогнат в случай на затруднения с избора. Контакт!

Видове бебешки легла: от класически до модерни

В тази статия ще научите:

Какви са детските легла

Какви видове кошари избират родителите за най-малките

Какви видове детски креватчета са подходящи за деца от 3-годишна възраст

Какви видове двуетажни легла има

Не е тайна, че нарастващото детско тяло се нуждае от много добър сън, затова е много важно да обърнете специално внимание на избора на легло. На първо място, тази мебел е подбрана по такъв начин, че да отговаря на характеристиките на детето, характерни за определена възраст, а също така да съответства на дизайна на стаята. Освен това е необходимо леглото да бъде направено, като се вземат предвид ортопедичните стандарти. Ето защо е важно да си представим какви видове бебешки легла съществуват, да знаем основните им характеристики - ще говорим за това по-нататък..

Основните видове детски креватчета

Тъй като бебето непрекъснато расте, с течение на времето се нуждае от повече пространство за сън. Всеки етап от развитието на детето съответства на определен тип легло със стандартни размери за него:

Люлка. Новороденото се нуждае от много малко легло, с място за спане 80х40 см. Не е тайна, че такова легло обслужва бебето за много кратко време. Ето защо, за да не купувате прекалено скъп модел, ви съветваме да изберете този, в който детето може да спи до една година или дори до три години. Това означава, че трябва да е възможно да увеличите мястото за спане до 120x60 см за шест месеца. Важно е люлката да има високи страни, за предпочитане подвижни, така че да е по-лесно да се грижите за бебето.

Единична. Този тип ясли обикновено се предпочита от родителите на деца на възраст 3–7 години. Стандартните размери на леглото на този модел са 70-80 см широки, 130-160 см дълги.

Едно и половина. Тази опция, поради размера на леглото 90х180 см, е подходяща за дете на 8-10 години до настъпването на по-голяма юношеска възраст.

При избора на определен тип бебешко легло е важно да се вземе предвид не само възрастта на детето и размерът на леглото. В допълнение към тези характеристики, помислете предварително за дизайна, материалите, използвани при производството на леглото, както и дали леглото ще стане само място за спане или трябва да има място за съхранение и т.н..

Но какъв тип бебешко легло да изберете, ако в семейството има две деца наведнъж. Как да подредим удобно легло за всеки от тях?

Две отделни легла. Това е просто: децата ще имат самостоятелни детски креватчета. Изборът на определени модели зависи от тяхното местоположение в стаята. Тоест, когато купувате, трябва да прецените колко свободно място има в детската стая за легла или те ще стоят в различни стаи.

Двуетажно легло за малки деца, обикновено направено по поръчка. Това използва същия принцип, както при направата на двуетажни легла за тийнейджъри - едното легло е инсталирано над другото. Разликата е, че тук всяко легло трябва да бъде оборудвано с отделни защитни подвижни стени. Но родителите трябва да помнят: когато малкият собственик на първото ниво навърши една година, те ще трябва да търсят ново, по-просторно легло.

Свързващо легло. Този тип креватчета има размери 120 × 125 см. В същото време две спални места са разделени с преграда, а отстрани има стени, които могат да бъдат спуснати, за да е по-удобно родителите да се грижат за детето. Това легло трябва да се постави с таблата до стената, така че майката да има възможност да се доближи до бебетата от двете страни.

Какви видове детски креватчета са подходящи за най-малките

Когато избирате креватче за новородено, помислете дали моделът, който харесвате, ще подхожда на бебето, дали ще се впише в интериора и утвърдения начин на живот. Тъй като е важно да запомните много тънкости с такава покупка, ще обсъдим основните видове бебешки легла за новородени, както и техните предимства и недостатъци..

Люлка. Това е най-компактната опция за легло и прилича на люлка на висока стойка. Обикновено този модел се предлага с висящи играчки, кошница за бебешки неща. На пазара има и люлки за дистанционно управление. Всички тези креватчета са изработени от метални конструкции и плат. Средна цена - 8000 рубли.

Люлката ще бъде почти идеална за бебе от раждането до шест месеца. Според експерти дизайнът на този тип креватчета осигурява на бебето максимален психологически комфорт. Удобно е, че люлките са мобилни, те изискват много малко свободно пространство. Но за дете такова креватче много скоро ще стане тясно, затова ви съветваме да помислите дали подобна покупка ще бъде загуба на пари.

Люлката може да бъде направена под формата на мини кошара, закрепена на две стелажи, или люлка, която при необходимост може да се превърне в обикновена кошара.

Най-популярните статии за избор на домашни мебели:

Ако говорим за функционалността на такива легла, тогава има моно- и многофункционални модели. В първия случай просто ще разтърсите детето. Докато многофункционалните модели са оборудвани с електронна система за гадене, мигащи светлини, окачени играчки и дори могат да възпроизвеждат приятна мелодия. Родителите сами включват някои функции, докато други се задействат, когато бебето плаче. Най-модерните креватчета имат дистанционно управление.

Професионалисти:

Малко, топло място за спане на новородено, което симулира познатите му вътрематочни условия. В такова креватче бебето няма да се страхува от голямо пространство наоколо и постепенно се адаптира към новия свят..

Малките размери на този тип бебешко легло спестяват място у дома. Освен това повечето от тези легла имат колела, които правят възможно преместването на леглото из апартамента..

Колелата се прибират и леглото се превръща в люлееща се люлка.

Минуси:

Размерите на спалното място са предназначени само за спане, като в количка.

Не е подходящ за продължителна употреба. Бебето ще се чувства удобно в такова легло само до шест месеца или една година.

За да обобщим: с ограничен бюджет, препоръчваме да се откажете от този модел легло. Ако имате нужда от количка, купете класическо легло с включена подвижна подвижна люлка.

Класически. В този случай бебето получава легло без излишни украшения, обикновено от естествено дърво или метал. Този тип бебешко легло е безопасно, тъй като предпазва бебето от всички страни с ламели. Височината на дъното и една от надлъжните стени се определят по преценка на родителите. Средна цена от около 2000 рубли.

Професионалисти:

120 × 60 см са стандартните размери на този тип креватчета за новородени, поради което тук можете както да спите, така и да играете.

Този модел е подходящ за сън до три години.

Детското креватче може да бъде прикрепено към родителското легло чрез спускане на надлъжната стена.

По желание може да се добави пеленка и сенник.

Рамката често се инсталира на бегачи, което ви позволява да люлеете бебето.

Това легло може да бъде направено от вас сами, тъй като използва елементарна структура. Но за това ще трябва да научите основите на дърводелството..

Минуси:

Заема значително повече място от предишния модел. Освен това е важно да се разбере, че такова легло на колела е доста трудно да се движи в малък апартамент от стая в стая..

Няма опции като кутии за неща, окачени играчки, музика и т.н..

Класиката е бюджетен тип бебешко легло, в което детето ще се чувства комфортно до възрастта, когато може да спи без защитни стени. Ще трябва да закупите отделно играчки, пелена и скрин.

Детско легло-трансформер. Това е мечтата на много майки, защото едно дете може да спи в такова легло до юношеството. Обикновено трансформиращото се легло е направено от естествено дърво и може да се увеличи по размер или да се превърне в бюро. Освен това тук са предвидени такива важни допълнения като ленени кутии, люлка за люлеене на бебе и зона за преобличане. Средната цена е 15 000 рубли.

Професионалисти:

Детето ще използва този комплекс до 12-годишна възраст.

Всички необходими неща за грижата за бебето винаги са на ръка при родителите.

Можете да изберете опцията със или без махало.

Стилен външен вид.

Минуси:

Цената значително надвишава цената на други видове детски креватчета.

Обемен дизайн е неуспешно решение за малък апартамент.

Широчината на леглото остава стандартна (60 см) с увеличаване на дължината - за тийнейджър може да е твърде тясна.

Само някои модели са оборудвани със падаща стена.

В дългосрочен план леглото може да излезе от мода или просто да роди своя пораснал собственик.

Трансформиращото легло е добър, многофункционален вариант, който ще служи добре с времето. Съветваме ви да го изберете, ако имате достатъчно свободно пространство и финансовите възможности позволяват.

Манежко легло. Този модел легло съчетава два елемента наведнъж: легло и преносимо, защитено пространство за игри. Комплектът включва: дъска за повиване, дъга с висящи играчки, мрежа против комари. Дизайнът на този тип креватчета е изработен от метал, обшит с плат. Отстрани е предвидена отваряща се врата за достъп, през която бебето, след като е узряло, ще може да излезе самостоятелно. Средна цена - 5500 рубли.

Професионалисти:

Лек, сглобяем дизайн, който може да се използва дори при пътуване.

Мобилност, постигната от малки колела.

Можете да наблюдавате бебето през прозрачните странични стени.

Минуси:

Мястото за спане при модели на едно ниво е много ниско, в резултат на това детето може да е студено, а майката - неудобно е да се навеждате.

Моделите легла с две нива в позиция за сън имат твърде ниска защитна дъска - това няма да се превърне в пречка за трохите, които вече знаят как да станат.

Дете може да обърне лека конструкция, което е доста опасно.

Няма люлеещ механизъм.

Този тип бебешко легло е по-подходящо за външни условия или за игри за бебета до една година и половина, а не като тяхно постоянно легло..

Ако имате близнаци. Двойното легло винаги се превръща в отделна тема за дискусия. В края на краищата изборът на такъв продукт зависи от редица фактори: как родителите искат да организират съня на децата, дали режимите на бебето съвпадат. Добре е, ако и двете деца спят по едно и също време, тогава едно стандартно легло ще им бъде достатъчно за първите месеци от живота..

Нека обясним: много малките деца се движат малко, което означава, че определено не могат да си пречат. Следователно можете да ги поставите напречно или волта. Разделете пространството с обикновена ролка, ако е необходимо. Според много педиатри, сънят заедно е от полза за новородените близнаци, тъй като заедно те по-добре се адаптират към живота извън утробата..

Но има и обратното мнение: родителите могат да объркат децата, които спят заедно. Опасно ще бъде само ако едно дете приема лекарства..

Люлеещ механизъм

Тъй като има доста богат избор от такива механизми, препоръчваме ви да разберете цялото им разнообразие, преди да купите легло. По този начин много консервативни педиатри смятат, че леглото с традиционни бегачи е по-подходящо за новородено. Тоест бебето се люлее, както е правено преди много години, с напречни движения.

Според по-прогресивните лекари движението по тялото на бебето е по-полезно, тъй като в този случай е възможно да се избегне люлеенето на главата. Подобен ефект може да се постигне чрез избор на легло с махало. Принципът на действие на механизма е следният: при натискане основата остава статична, само мястото за спане се движи. Но има махала в продажба с напречен и универсален ефект..

Струва си да се отбележи още едно предимство на този тип бебешко легло: кутия за спално бельо може лесно да се побере под леглото. Освен това бебето не може самостоятелно да люлее махалото, докато при модела на бегачи е напълно възможно. И когато детето порасне, механизмът на махалото може да бъде премахнат.

Разгледайте въпроса за безопасността отделно - остри ъгли не са позволени в леглото за новородено. Ако сте избрали модел със сгъваем механизъм, проверете неговата надеждност, за да не се затвори в най-неподходящия момент. Също така, никакви чипове, пукнатини не са разрешени. Препоръчваме ви да изберете легло от естествени материали, при производството на което не са използвани тежки химикали.

Можете да обсъдите в семеен съвет кой тип бебешко легло е най-подходящ за вас. Не забравяйте, че мебели за бебе се купуват две до три седмици преди очакваната дата на раждане, така че фабричната миризма да има време да изчезне. Това време ще отнеме и за избор на спално бельо. Купувайте детски мебели в легални търговски обекти, проверете дали компанията има съответния сертификат.

Видове кошари на възраст от 3 години

Днес има много богат асортимент от бебешки кошари, в които е лесно да се объркате. Всъщност основният критерий е съответствието на спалното място с възрастта на детето, а моделите, сортовете вече могат да се приспособят към този показател.

Видове кошари по функционалност

Многофункционални трансформатори. Този тип креватчета се счита за най-често срещаните и такива модели се произвеждат дори за възрастни. Ако говорим за места за спане на деца, тогава има единични или двойни легла - във втория случай едното легло се изважда изпод другото.

Тези легла са оборудвани с вградени кутии за съхранение. По-сложните трансформатори имат и работна станция (разтегателна маса) с вградени отворени рафтове или шкафове. Обикновено тези легла се купуват за деца над 3 години..

Скрин легло. Този модел легло е подобен на описания по-горе. Разликата е, че той не предоставя никакви допълнителни функции, освен място за съхранение. Този тип бебешко легло е подходящо за деца на всяка възраст.

Нарича се още легло-скрин сгъваеми модели, когато е сгънато, наподобяващо познат скрин. Те са по-подходящи за деца под 10-годишна възраст, в противен случай такива мебели ще бъдат ненужно обемисти..

Класически. Това легло прилича на легло за възрастни, с по-малък размер за определена възраст.

Този тип бебешко легло е по-подходящо за деца на 8-10 години. Можете да изберете модел само с табла или с релси от двете страни.

Легло на дивана. Той е не по-рядко срещан от описания по-рано тип легло. Факт е, че предимството му е във функционалността: удобно е да се спи на него през нощта и да се седи на него през деня, тъй като за това е специално предвидена облегалка..

Разтегателен диван. Прилича на легло на диван, различаващо се по дизайнерски характеристики. Така че, тя задължително има гръб, а подлакътниците може да не са или да са частични. Облегалката на този тип креватчета може да бъде мека или твърда.

Легло за няколко деца. Двуетажни легла, познати на всички, са само част от разнообразието, което дизайнерите на мебели предлагат днес. Съществуват много компактни видове двойни бебешки легла, които могат да се поберат идеално дори в скромна стая. Могат да бъдат намерени оригинални и ергономични тройни легла.

Но това не е границата. И така, днес спалните места за четирима наведнъж заемат много по-малка площ, отколкото сме свикнали. Също така е важно всеки квадратен сантиметър от тези легла да се играе максимално - затова те ще бъдат добро решение за многодетни родители и техните бебета..

Ъгъл. Такова легло може да бъде обикновено или двуетажно и ви позволява компактно да подредите две легла наведнъж. Да кажем веднага, че във втория случай под спалните места са организирани работна зона и секции за съхранение на вещи, което също е много удобно.

Отглеждане на легло. Този тип ясли има плъзгащ се дизайн. Тоест можете да го купите като заместител на люлката за тригодишно бебе и в крайна сметка да го увеличите до необходимата дължина..

Окачен. Този тип бебешко легло ще бъде отлично решение, ако площта на стаята не е голяма, но има високи тавани. Различни рафтове и чекмеджета за неща ще се поберат добре под леглото, докато ще спестите квадратни метри за игралната зона.

Видове креватчета по стил

При избора на легло е важно да помислите не само за неговата функционалност, но и за стила - последният трябва да отговаря на вашия интериор. Нека обсъдим основните разлики между най-често срещаните стилове.

Класически. В този случай имаме традиционен модел на два или четири крака, той трябва да има табла и може да има и крак. Леглото е с естествен цвят и поради своята гъвкавост се вписва във всеки дизайн на детската стая.

Модерен. Когато създават такива легла, дизайнерите се стремят да въплъщават творчески иновативни идеи. В резултат на това такива детски мебели могат да бъдат ковани или подобни на класическите, но изработени от дърво и метал.

Прованс. Този стил е лек, използвайки естествени материали. Обикновено такива мебели са изработени от дърво и боядисани в светли цветове. По отношение на функционалността, легло в този стил може да бъде направено във всеки модерен сорт. Основното е, че във външния й вид дори няма намек за лукс, претенциозност. Прованс приема атмосферата на малък провинциален град, село.

Морски. Най-често синьо, бяло, червено и кафяво се използват за украса на стая в морски стил. Освен това могат да се добавят характерни символи. Но детско легло под формата на лодка или пиратски кораб изглежда много по-впечатляващо..

Днес пазарът предлага бебешки легла, които са възможно най-близки по дизайн до своите страховити морски прототипи, които малките пирати винаги много харесват..

Спорт. Друг интересен вариант, в същото време по-полезен, е детската стая в спортен стил. В него определено ще има място за въжета, стълби, пръстени и дори малка пързалка, тоест всичко, от което активно дете се нуждае за спорт и игри..

Скандинавски. В този случай дизайнът се отличава с приятно изглеждаща сдържаност. За такъв дизайн е подходящо черно детско легло от ковано желязо или бяло дърво с кожено одеяло..

Не забравяйте, че този стил е изграден върху контраста на бяло и тъмно, студено и затоплящо. Подходящ за сериозни момчета или мечтателни момичета.

Материал за изработка на различни видове бебешки легла

Не е тайна, че мебелите, изработени от естествени и екологични материали, са по-подходящи за дете. Днес изборът в тази област е много широк, така че накратко ще говорим за предимствата на всеки материал.

Бор. Изглежда добре, има достъпна цена, счита се за най-екологичния вид дървесина. Ако говорим за детската стая, важно е мебелите от бор да издават приятна миризма, създавайки здравословна атмосфера в стаята..

Дъб. Продуктите от дъб, дори без да се подлагат на специална обработка, се справят добре с висока влажност и други влияния на околната среда. Благодарение на естествените мебели от дъб се създава успокояваща атмосфера в детската стая и намалява възможността за детско главоболие. Най-качествените, но в същото време доста скъпи са продуктите венге..

Бреза дърво. Тези детски легла са изключително издръжливи. Важно е те да са доста евтини в сравнение с други видове дървесина, тъй като брезата е широко разпространена у нас..

Бук. Включен и в списъка с отлични, екологично чисти материали. На такова легло бебето ще се чувства комфортно и спокойно, докато спи..

Икономични опции. Естественото дърво е доста скъп материал и често се налага да бъде заменено с по-достъпни: ПДЧ, MDF, ПДЧ, фурнир, шперплат. Но дори и такива мебели ще издържат дълго време, при условие че са с висококачествена тапицерия и подходящи грижи..

Ние посочихме само най-често срещаните, традиционни материали за креватчета. Днес железните, пластмасовите детски мебели, леглата от еко кожа постепенно набират популярност. Всички те са напълно приемливи, ако изберете мебели не за най-малките..

В магазините можете лесно да намерите мебели от всякакъв цвят. Но съвременните родители най-често избират бели бебешки легла. Те не се смущават от факта, че този цвят се счита за лесно замърсен, тъй като такива мебели правят стаята по-светла и по-лека..

Ако говорим за момичешка стая, тогава в нея трябва да се появи розово или детско легло под формата на карета за момиче. Този цвят често се избира за млади дами, тъй като се признава, че има положителен ефект върху бебето: успокоява, отпуска, дава добро настроение.

Независимо от пола, детето ще спи спокойно на зелено, синьо, бледожълто, люляково легло и, разбира се, на продукт в нюанси на естествено дърво.

Дизайн

Благодарение на усилията на съвременните дизайнери в момента е лесно да се намери легло с всякаква форма: то може да бъде бебешко легло под формата на пишеща машина, пеперуда, сърце, дори под формата на локомотив или автобус. Интересно е, че в първия случай изборът е просто огромен - няма по-малко модели на такива легла. отколкото истински автомобили: Ferrari, Mercedes, дори McQueen от Cars - като цяло, почти всякакви детски легла за момчета под формата на кола. Детските легла под формата на животни и измислени герои като Luntik или Teddy bear са еднакво популярни..

Дизайн на бебешко легло за момче. Важно е да изберете място за спане на момче, като се вземат предвид неговите интереси и предпочитания. На първо място, купувате играчка, а не мебели за спане. Не се учудвайте, дори ако размерът на леглото е голям, той е функционален, но за дете все пак е играчка.

Както и преди, сред момчетата най-популярни са детските легла под формата на автомобили, самолети, древни и модерни кораби. Отделни производствени компании могат да направят легла под формата на орбитална станция, подводница и дори уста на дракон. Но ние препоръчваме да изберете тази опция, само като се уверите, че бебето не се страхува от такава мебел..

Родителите рядко се съгласяват да рискуват психичното здраве на сина си, така че детското легло под формата на кола, а именно под формата на една от "колите" остава на върха на модата.

Най-щастливи са момчетата, чийто баща, дядо или кум се занимават с дърводелство. И така, историята е известна, когато бащата на трима сина им е направил легла от здрава дървесина под формата на наблюдателни пунктове на запорожските казаци. Момчетата бяха доволни.

Дизайн на бебешко легло за момиче. Що се отнася до креватчета за момичета, тогава обикновено не може да се говори, например, за бебешко легло под формата на трактор - в този случай темата ще бъде различна. Много е важно да имате интересни аксесоари, специални вещи на принцеса, фея и истинско момиче.

Ето защо тези детски легла най-често се купуват:

под формата на приказна къща (с шкафчета, чекмеджета);

с форма на черупка;

легло-животно (котка, мечка);

детско легло под формата на замък за момиче, както и под формата на градина, дворец, бунгало, но в този случай не говорим за място за спане, а за истински комплекс за игри.

В търсене на оригиналност и красота, не забравяйте за силата и стабилността на такива мебели. В крайна сметка, независимо от артистичните ви вкусове, безопасността винаги е на първо място..

Днес можете да намерите легла за деца с покрив, завеси и подсветка - всичко това е необходимо не толкова за нощна почивка, а за интересно забавление през деня. Поради тази причина сред младите собственици най-популярни са дори не детски легла под формата на играчки, а легла за палатки..

Видове детски двуетажни легла

Всички сме свикнали с класическия модел двуетажно легло, състоящо се от две легла, разположени един над друг. Но днес има много по-интересни, ярки, функционални легла..

Модерното двуетажно легло не е задължително да има двама собственици - то може да бъде създадено за едно дете. Тогава долното ниво се заема от диван, кът за игра, бюро или спортен кът. Или това пространство може да бъде предназначено за място за съхранение, например гардероб, скрин.

Когато родителите живеят с детето си в една стая, детското легло под формата на замък няма да бъде най-добрият вариант. И двуетажно легло ще бъде изход от ситуацията - родителите могат да спят на по-просторния първи етаж на такова легло, докато бебето спи на втория. Или обратното: горе има пълно двойно легло, а долу детско легло. Такъв модел е по-безопасен и по-подходящ, ако детето е напълно мъничко или се страхува от височини..

Но да се върнем към спалните помещения за две деца. Те, независимо дали говорим за детско двуетажно легло под формата на къща или под формата на автобус, имат няколко версии. С други думи, местата за каюти са:

Перпендикулярно (кръстосано). Свободно място под горното легло е запазено за маса, бюфет, компактен шкаф.

Един над друг, но с изместване на горното легло наляво или надясно. Този дизайн ви позволява да освободите малко място под горния слой, така че, както в предишния модел на леглото, можете да поставите гардероб или да организирате работно място.

Един над друг, без стълба: долният слой се изнася изпод горния слой. Сутрин такова легло се премества и в стаята се освобождава допълнително пространство..

За по-големите деца е подходящо детско легло под формата на диван, което лесно може да се трансформира в двуетажно легло.

Също така стълбата между нивата може да бъде неподвижна, прибираща се или дори под формата на кутии за неща. Днес дизайнерите предлагат много креативни решения. Основното нещо е да изберете този, който ще бъде приятен и удобен за вашето семейство..

Можете да закупите продукти от водещи руски производители на ниски цени в нашия онлайн магазин Formula Furniture. На вашите услуги - богат асортимент и удобно обслужване.

Какво представлява формулата за мебели? Надеждност. Качество. Красота. Универсалност. Ниски цени. Гаранция. Бърза доставка. Повдигане и сглобяване. Сумата им е равна на успешна покупка.

Това е формулата, която прави мебелите достъпни за всеки. С "Формула Мебели" можете да обзаведете апартамент на достъпна цена, но без да губите качество, бързо и с добро обслужване..

Нашата цел е да дадем възможност на хората да купуват добри мебели на минимални цени, така че във всяка ситуация всеки да може да си позволи да купи нов диван, коридор, кухня и каквото пожелае, всичко, което му е необходимо, за да създаде комфорт в апартамента си. За да направите това, не е необходимо първо да събирате пари, можете просто да ги купите сега и ако е необходимо, да организирате план за вноски без надплащане. И ние го правим.

Създадохме голям, издръжлив „балон на щастието“ за нашите клиенти. На тази „топка“ ние пренасяме тази възможност на нови места, в нови градове, в нови райони, така че всички хора да могат да се възползват от нашето предложение.

Сега вече отворихме 28 салона в 15 града на Пермската територия и ще има още повече, защото хората харесват нашите мебели и начина, по който ги продаваме.